ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
ভাৰতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰ উদযাপন উদযাপন কৰিবলৈ সাজু হৈছেঃ কাইলৈৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব সাধাৰণ নিৰ্বাচন ২০২৪ৰ ভোটদান
দুবছৰীয়া কঠোৰ প্ৰস্তুতি সম্পূৰ্ণ
ভোটাৰক ঘৰৰ পৰা ওলাই আহি ভোট দিবলৈ আহ্বান নিৰ্বাচন আয়োগৰ
প্ৰথম পৰ্যায়ৰ নিৰ্বাচনত ১০২ খন লোকসভা আসন, ১৬.৬৩ কোটি ভোটাৰ, ১.৮৭ লাখ ভোটকেন্দ্ৰ, ১৮ লাখ কৰ্মচাৰী
18 APR 2024 5:13PM by PIB Guwahati
গণতন্ত্ৰৰ বৃহত্তম উৎসৱ অৰ্থাৎ ১৮ সংখ্যক লোকসভা আৰু চাৰিখন ৰাজ্যৰ বিধানসভাৰ নিৰ্বাচনৰ প্ৰাকমুহূৰ্তত ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে ভোটাৰক আদৰণি জনোৱাৰ প্ৰস্তুতি সম্পূৰ্ণ কৰি উলিয়াইছে। এই কাম বিশ্বৰ আন যিকোনো দেশৰ তুলনাত সৰ্বোচ্চ পৰিসৰত সম্পন্ন কৰা হৈছে। কাইলৈৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব প্ৰথম পৰ্যায়ৰ ভোটদানৰ জৰিয়তে এই মহা উদযাপন। এই উপলক্ষে নিৰ্বাচন আয়োগে মুক্ত, ন্যায্য, শান্তিপূৰ্ণ, সুলভ, অংশগ্ৰহণমূলক আৰু প্ৰৰোচনামুক্ত ভোটদানৰ অদম্য প্ৰতিশ্ৰুতিও পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছে। যোৱা দুবছৰত আয়োগ আৰু ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ দলসমূহে ভাৰতৰ ভোটাৰসকলক সম্ভৱপৰ উত্তম অভিজ্ঞতা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু নিখুঁত কাম কৰিছে। এই ভোটদান কেইবাবাৰো আলোচনা, পৰ্যালোচনা, বিভিন্ন ক্ষেত্ৰ ভ্ৰমণ, বিষয়াসকলক বিস্তৃত প্ৰশিক্ষণ আৰু নতুন তথা প্ৰাসংগিক পৰিচালনা পদ্ধতি প্ৰণয়নৰ পিছত কৰা হৈছে। দেশজুৰি বিভিন্ন সংস্থা আৰু সংস্থাৰ সৈতে সহযোগিতা প্ৰস্তুতিৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ পৰিছে। আজি দুপৰীয়া চি ই চি শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰ আৰু ই চি শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰ আৰু শ্ৰী সুখবীৰ সিং সন্ধুৰ নেতৃত্বত আয়োগে ২০২৪ চনৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ সুকলমে পৰিচালনাৰ ব্যৱস্থা চূড়ান্ত কৰে।বাকী ৬টা পৰ্যায়ৰ ভোটগ্ৰহণ ১ জুনলৈকে বৃদ্ধি পাব , প্ৰায় ৯৭ কোটি ভোটাৰে ভোটদান কৰিবলৈ সাজু হৈছে। ৪ জুনত ভোট গণনা অনুষ্ঠিত হ’ব।
আয়োগে জোৰ দি কয় যে এতিয়া ভোটাৰসকলে ব্যৱস্থা লোৱাৰ সময় আহি পৰিছে। পৰম আন্তৰিকতাৰে ভোটাৰসকলক ঘৰৰ পৰা ওলাই আহি ভোটকেন্দ্ৰ পৰিদৰ্শন কৰিবলৈ, দায়িত্ববোধ আৰু গৌৰৱবোধেৰে ভোটদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে। দেশজুৰি সম্প্ৰচাৰিত এক বাৰ্তাত চি ই চি শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰে সকলো ভোটাৰক বিফলতা নোহোৱাকৈ ভোটদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে। CEC শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰৰ বাৰ্তা ইয়াত শুনিব পাৰিব:
হিন্দীত শুনিবলৈ ক্লিক কৰক : https://www.youtube.com/watch?v=DDdiNLMWnVk
ইংৰাজীত শুনিবলৈ ক্লিক কৰক: https://www.youtube.com/watch?v=CIuuKOPPcHU
প্ৰথম পৰ্যায়ৰ নিৰ্বাচনৰ দিশবোৰ
1. ২০২৪ চনৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ প্ৰথম পৰ্যায় ১৯ এপ্ৰিল, ২০২৪ তাৰিখে অনুষ্ঠিত হ’ব, য’ত ২১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৭৩টা সাধাৰণ, ১১টা অনুসূচিত জনজাতি (এছটি), আৰু ১৮টা অনুসূচিত জাতি (এছচি) সমষ্টিকে ধৰি ১০২টা সংসদীয় সমষ্টি সামৰি লোৱা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু ছিকিমত ৯২টা বিধানসভা সমষ্টিত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ’ব। এই পৰ্যায়টোৱে সকলো পৰ্যায়ৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক সংসদীয় সমষ্টিৰ গৌৰৱ কৰে। ভোটদান পুৱা ৭ বজাৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব আৰু সন্ধিয়া ৬ বজাত সমাপ্ত হ’ব যদিও সমষ্টিৰ ভিত্তিত ভোটগ্ৰহণ বন্ধৰ সময় বেলেগ বেলেগ হ’ব পাৰে।
2. ১৮ লাখতকৈ অধিক ভোটগ্ৰহণ বিষয়াই ১.৮৭ লাখ ভোটকেন্দ্ৰত ১৬.৬৩ কোটিৰো অধিক ভোটাৰক আদৰিবলৈ সাজু হৈছে।
3. ভোটাৰৰ জনগাঁথনিত ৮.৪ কোটি পুৰুষ, ৮.২৩ কোটি মহিলা, আৰু ১১,৩৭১ জন তৃতীয় লিংগৰ লোক।
4. প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোটদানৰ বাবে মুঠ ৩৫.৬৭ লাখ লোকে পঞ্জীয়ন কৰিছে। তদুপৰি ২০-২৯ বছৰ বয়সৰ গোটত ৩.৫১ কোটি যুৱ ভোটাৰ আছে।
5. এই নিৰ্বাচনত ১,৬২৫ গৰাকী প্ৰাৰ্থীয়ে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা আগবঢ়াইছে, য’ত ১,৪৯১ জন পুৰুষ আৰু ১৩৪ গৰাকী মহিলা আছে।
1. ভোটগ্ৰহণ আৰু নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ সুচল যাতায়াতৰ বাবে ৪১খন হেলিকপ্টাৰ, ৮৪খন বিশেষ ৰে’ল, আৰু প্ৰায় ১ লাখ বাহনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
শান্তি আৰু বিশুদ্ধতা নিশ্চিত কৰা
1. শান্তিপূৰ্ণ আৰু সুচাৰুৰূপে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে আয়োগে ধাৰাবাহিক নিৰ্ণায়ক ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে। ভোটগ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াৰ সুৰক্ষাৰ বাবে ভোটকেন্দ্ৰসমূহত ব্যাপকভাৱে কেন্দ্ৰীয় বাহিনী মোতায়েন কৰা হৈছে।
2. ৫০%তকৈ অধিক ভোটকেন্দ্ৰত ৱেবকাষ্টিং কৰা হ’ব, যাৰ পৰিপূৰক হিচাপে সকলো ভোটকেন্দ্ৰতে মাইক্ৰ’-অবজাৰ্ভাৰ নিয়োগ কৰা হ’ব।
3. নিৰ্বাচনৰ কিছুদিন পূৰ্বে ১২৭ জন সাধাৰণ পৰ্যবেক্ষক, ৬৭ জন আৰক্ষী পৰ্যবেক্ষক আৰু ১৬৭ জন ব্যয় পৰ্যবেক্ষকক লৈ মুঠ ৩৬১ জন পৰ্যবেক্ষকে নিজ নিজ সমষ্টিত উপস্থিত হৈছে। আয়োগৰ চকু আৰু কাণ হিচাপে তেওঁলোকে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে, পৰম সতৰ্কতা নিশ্চিত কৰে। তদুপৰি, তদাৰকী আৰু পৰিচালনা বৃদ্ধিৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট ৰাজ্যসমূহত বিশেষ পৰ্যবেক্ষক নিয়োগ কৰা হৈছে।
4. এটা বিস্তৃত তদাৰকী নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰা হৈছে, য’ত মুঠ ৪,৬২৭টা ফ্লাইং স্কোৱাড, ৫,২০৮টা পৰিসংখ্যা চোৱাচিতা দল, ২,০২৮ টা ভিডিঅ’ চোৱাচিতা দল, আৰু ১,২৫৫টা ভিডিঅ’ দৰ্শন দলে দিনে-নিশাই কাম কৰি আছে। তেওঁলোকৰ দায়িত্ব হৈছে প্ৰৰোচনাৰ জৰিয়তে ভোটাৰক প্ৰভাৱিত কৰাৰ যিকোনো প্ৰচেষ্টাক তৎকালীনভাৱে সমাধান কৰা।
5. মুঠ ১,৩৭৪টা আন্তঃৰাজ্যিক আৰু ১৬২টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্ত চেক পোষ্টে সুৰা, ড্ৰাগছ, নগদ ধন, আৰু বিনামূলীয়া সামগ্ৰীৰ কোনো অবৈধ প্ৰবাহ ৰোধ কৰিবলৈ কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰাখিছে। ইয়াৰ উপৰিও নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ অখণ্ডতা নিশ্চিত কৰিবলৈ সাগৰ আৰু বিমান পথৰ কাষত কঠোৰ চোৰাংচোৱাগিৰিৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
ভোটাৰৰ সুবিধা আৰু সমৰ্থন
1. ১০২টা সংসদীয় সমষ্টিত ৮৫ বছৰ আৰু তাৰ ওপৰৰ বয়সৰ ১৪.১৪ লাখৰো অধিক পঞ্জীয়নভুক্ত ভোটাৰৰ লগতে ১৩.৮৯ লাখ প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তি (পিডব্লিউডি) ভোটাৰ আছে। ঘৰৰ পৰাই ভোটদানৰ বিকল্প প্ৰদান কৰা হৈছে। ঐচ্ছিক হোম ভোটিঙৰ সুবিধাই যথেষ্ট প্ৰশংসা আৰু সঁহাৰি লাভ কৰিছে।
2. ৮৫ বছৰ আৰু তাৰ ওপৰৰ ভোটাৰৰ লগতে ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰলৈ যাবলৈ বাছি লোৱা প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তিসকলৰ বাবে বিস্তৃত সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব। ইয়াৰ ভিতৰত পিক এণ্ড ড্ৰপ সেৱা, উপযুক্ত চিন, ইলেক্ট্ৰনিক ভোটিং মেচিন (ইভিএম)ত ব্ৰেইল চিন, স্বেচ্ছাসেৱকৰ পৰা সহায়, আৰু অন্যান্য প্ৰয়োজনীয় থকাৰ ব্যৱস্থা আদি অন্তৰ্ভুক্ত। PwD ভোটাৰসকলে ECI Saksham App ৰ জৰিয়তেও হুইল চেয়াৰৰ সুবিধা বুকিং কৰিব পাৰিব।
3. পানী, চেড, শৌচাগাৰ, ৰেম্প, স্বেচ্ছাসেৱক, হুইল চেয়াৰ, আৰু বিদ্যুৎকে ধৰি নিশ্চিত নূন্যতম সুবিধাসমূহৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে যাতে বৃদ্ধ আৰু বিশেষভাৱে সক্ষম লোককে ধৰি প্ৰতিজন ভোটাৰে আৰামত আৰু কোনো বাধা নোহোৱাকৈ ভোটদান কৰিব পাৰে।
4. সমগ্ৰ ১০২টা সংসদীয় সমষ্টিত আদৰ্শ ভোটকেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে, প্ৰত্যেকেই স্থানীয় বিষয়বস্তু প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও ৫ হাজাৰৰো অধিক ভোট কেন্দ্ৰ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰাপত্তাৰক্ষীকে ধৰি মহিলাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হ’ব, আনহাতে ১০০০ৰো অধিক ভোটকেন্দ্ৰত পৰিচালনাৰ তদাৰক হ’ব প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তিয়ে (পিডব্লিউডি)।
5. পঞ্জীয়নভুক্ত সকলো ভোটাৰক ভোটাৰ তথ্য শ্লিপ বিতৰণ কৰা হৈছে। এই শ্লিপসমূহে সুবিধা প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা হিচাপে কাম কৰে আৰু লগতে আয়োগৰ পৰা আমন্ত্ৰণ হিচাপেও কাম কৰে, ভোটাৰসকলক আহি নিজৰ ভোটাধিকাৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
6. ভোটাৰসকলে নিজৰ ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰৰ সবিশেষ আৰু ভোটগ্ৰহণৰ তাৰিখ তলত দিয়া লিংকৰ জৰিয়তে লাভ কৰিব পাৰিব: https://electoralsearch.eci.gov.in/
7. আয়োগে ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত গ্ৰহণযোগ্য পৰিচয় পৰীক্ষণ নথি-পত্ৰৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰি ভোটাৰ আইডি কাৰ্ডৰ উপৰিও ১২টা বিকল্প নথি-পত্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। যদি কোনো ভোটাৰ নির্বাচনী তালিকাত পঞ্জীয়ন কৰা হয় তেনেহ’লে পৰিচয় পৰীক্ষণৰ বাবে এই নথিসমূহৰ যিকোনো এটা দাখিল কৰি ভোটদান কৰিব পাৰে৷
ভোটাৰৰ বাবে তথ্য
1. ভোটাৰসকলক নিৰ্বাচনত অংশগ্ৰহণৰ পৰা প্ৰভাৱিত বা বাধা দিব পৰা ভুল তথ্য আৰু ভুৱা বাতৰিৰ বিৰুদ্ধে সজাগ হৈ থাকিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে, বিশেষকৈ ছ’চিয়েল মিডিয়াত প্ৰচাৰিত ভুৱা আখ্যানৰ বিৰুদ্ধে। যিকোনো প্ৰশ্ন, স্পষ্টীকৰণ বা ভুল ধাৰণাক সম্বোধন কৰিবলৈ আয়োগে ‘মিথ বনাম বাস্তৱ’ পঞ্জী তৈয়াৰ কৰিছে, যিটো https://mythvsreality.eci.gov.in/ ত উপলব্ধ। ভোটাৰসকলক তথ্যসমূহ ভাগ-বতৰা বা বৃদ্ধি কৰাৰ আগতে এই প্ৰমাণীকৃত আৰু বিশ্বাসযোগ্য সম্পদসমূহৰ বিপৰীতে পৰীক্ষা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
2. ইচিআই কেৱাইচি এপ আৰু প্ৰাৰ্থীৰ শপতনামা পৰ্টেলে (https://affidavit.eci.gov.in/) ভোটাৰসকলৰ তথ্যৰ বাবে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা প্ৰাৰ্থীসকলৰ সম্পত্তি, দায়বদ্ধতা, শৈক্ষিক পটভূমি, আৰু যিকোনো অপৰাধমূলক পূৰ্বসূৰীকে ধৰি বিস্তৃত বিৱৰণ আগবঢ়ায়। ইয়াৰ দ্বাৰা স্বচ্ছতা নিশ্চিত হয় আৰু নিৰ্বাচনৰ সময়ত ভোটাৰক জ্ঞাত সিদ্ধান্ত ল’বলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হয়।
সংবাদ মাধ্যমৰ সুবিধা
1. আয়োগে ২১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত প্ৰায় ৪৭,০০০ কৰ্তৃপক্ষৰ পত্ৰ জাৰি কৰি ভোটকেন্দ্ৰত ভোটগ্ৰহণৰ সংবাদ মাধ্যমত প্ৰকাশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ ব্যাপক প্ৰচাৰ নিশ্চিত কৰিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ মাধ্যমৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
2. সংবাদ মাধ্যম আৰু সকলো অংশীদাৰে ইচিআই ভোটাৰ টাৰ্ণআউট এপৰ জৰিয়তে ভোটদানৰ দিনটোত বাস্তৱ সময়ত ভোটদানৰ হাৰ অনুসৰণ কৰিব পাৰিব, যিটো নিয়মিতভাৱে আপডেট কৰি সঠিক আৰু শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰা হ’ব।
3. আয়োগে ২০২৪ চনৰ নিৰ্বাচনৰ বাবে এটা নিৰ্দিষ্ট ৱেবছাইট মুকলি কৰিছে যাতে ২০২৪ চনৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ সৈতে জড়িত সকলো প্ৰাসংগিক তথ্য একে ঠাইতে https://elections24.eci.gov.in/ উপলব্ধ হয়।
পটভূমি
1. বিগত দুবছৰত আয়োগে নিৰ্বাচনৰ প্ৰস্তুতিৰ মূল্যায়ন আৰু পৰ্যালোচনাৰ বাবে অসংখ্য ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল ভ্ৰমণ কৰি আহিছে। এই ভ্ৰমণসমূহত ৰাজনৈতিক দল, বলবৎকাৰী সংস্থা, সকলো জিলা বিষয়া, এছ এছ পি/এছ পি, বিভাগীয় আয়ুক্ত, ৰেঞ্জ আই জি, চি এছ/ডি জি পি, আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি নিৰ্বাচনৰ বাবে ব্যাপক প্ৰস্তুতি নিশ্চিত কৰা হয়।
2. মুখ্য নিৰ্বাচনী বিষয়া আৰু তেওঁলোকৰ দলসমূহৰ সৈতে অসংখ্য সন্মিলন আৰু পৰ্যালোচনা বৈঠক আহ্বান কৰি যিকোনো ব্যৱধান চিনাক্ত কৰি সেইবোৰ ফলপ্ৰসূভাৱে সমাধানৰ বাবে কৌশল উদ্ভাৱন কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও নিৰ্বাচনী যন্ত্ৰপাতিৰ সামগ্ৰিক প্ৰস্তুতিৰ মূল্যায়ন, আইন-শৃংখলাৰ পৰিস্থিতিৰ মূল্যায়ন, নিৰ্দিষ্ট উদ্বেগসমূহৰ সমাধান, আৰু কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ প্ৰয়োজনীয় নিয়োগ নিৰ্ধাৰণৰ বাবে বিভিন্ন ৰাজ্যত জ্যেষ্ঠ বিষয়াৰ দল নিয়োগ কৰা হৈছিল।
3. পৰ্যালোচনা প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ হিচাপে ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে আইন-শৃংখলাৰ পৰিস্থিতিৰ মূল্যায়ন আৰু মূল্যায়ন, অবৈধ কাৰ্যকলাপ, জব্দকৰণ প্ৰতিৰোধ, আৰু আন্তঃৰাজ্যিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰখাৰ বাবে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈঠক আহ্বান কৰে এই বিস্তৃত পৰ্যালোচনাৰ উদ্দেশ্য আছিল চুবুৰীয়া ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ বিষয়া আৰু সীমান্ত সুৰক্ষাৰ বাবে দায়বদ্ধ কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহকে ধৰি সকলো সংশ্লিষ্ট অংশীদাৰৰ মাজত নিৰৱচ্ছিন্ন সমন্বয় আৰু সহযোগিতা গঢ়ি তোলা। বৈঠকৰ সময়ত আয়োগে প্ৰতিখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে জড়িত জটিল বিষয়সমূহ নিখুঁতভাৱে পৰ্যালোচনা কৰি মুক্ত, নিকা, শান্তিপূৰ্ণ, আৰু প্ৰৰোচনামুক্ত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাটো নিশ্চিত কৰে।
4. সাধাৰণ নিৰ্বাচন ঘোষণাৰ পূৰ্বে আয়োগে ২,১০০ৰো অধিক সাধাৰণ, আৰক্ষী, আৰু ব্যয় পৰ্যবেক্ষকৰ বাবে ব্রিফিং অনুষ্ঠিত কৰিছিল। এই ব্রিফিংসমূহৰ লক্ষ্য আছিল সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ সময়ত পৰ্যবেক্ষকসকল যাতে সুসজ্জিত আৰু নিজৰ ভূমিকা ফলপ্ৰসূভাৱে পালন কৰিবলৈ সাজু হয়।
5. চলি থকা সাধাৰণ নিৰ্বাচন ২০২৪ত ভোটাৰৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰাৰ উদ্দেশ্যেৰে ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে কম ভোটাৰৰ ভোটদানৰ ওপৰত এখন সন্মিলনৰ আয়োজন কৰে। এই সন্মিলনত পূৰ্বৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত নিৰ্বাচনত অংশগ্ৰহণ কম হোৱাৰ ইতিহাস থকা সংসদীয় সমষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য আছিল এই সমষ্টিসমূহত ভোটাৰৰ অধিক অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে কৌশল ৰচনা আৰু ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা।
6. সমগ্ৰ নিৰ্বাচনী ব্যৱস্থাই নিৰ্বাচন পৰিচালনাৰ সকলো দিশৰ প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰি সুচাৰুৰূপে পৰিচালনা সুনিশ্চিত কৰিছে। সকলো নিৰ্দেশনা, হাতপুথি, আৰু হাতপুথিসমূহ নিখুঁতভাৱে আপডেট কৰা হৈছে আৰু সহজে প্ৰৱেশ আৰু উল্লেখৰ বাবে ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগৰ ৱেবছাইটত সহজে উপলব্ধ।

Election Commission
India set to celebrate world’s biggest festival of democracy: voting for General Elections 2024 commences tomorrow
Culmination of two years of rigorous preparations
Commission calls upon voters to come out and vote
102 Lok Sabha seats, 16.63 crore voters, 1.87 lakh polling stations, 18 lakh personnel in phase 1
18 APR 2024 5:13PM by PIB Delhi
The Election Commission of India has made all preparations to welcome voters to the biggest festival of democracy that any nation has witnessed, the elections to the 18th Lok Sabha and Legislative Assemblies in four states that starts off tomorrow with Phase 1. On this occasion, the Commission also reiterates its uncompromising commitment to deliver a free, fair, peaceful, accessible, participative and inducement free poll. The Commission and its teams across States and Union Territories, in the last two years have put in necessary hard work and meticulous interventions to give India's electors the best possible experience. The polling has come after numerous consultations, reviews, field visits, extensive training of officials and building of new and time appropriate operating procedures. It has also involved collaboration with a large spectrum of agencies, organisations countrywide. The Commission comprising CEC Shri Rajiv Kumar and ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu gave final touches to poll preparations today at 12 noon for a smooth run of phase 1 of General Elections 2024. Remaining 6 phases of polls will continue till 1st of June with around 97 crore voters lined up to vote. Counting of votes scheduled on 4th June.
The Commission considers that it is the time now for voters to act. It has with all sincerity appealed to voters to step out of their homes, go to the polling station and vote with responsibility and pride. In a nationally televised message, CEC Shri Rajiv Kumar appealed to all voters to vote without fail. Listen to CEC Shri Rajiv Kumar’s message here -
In Hindi: https://www.youtube.com/watch?v=DDdiNLMWnVk
In English: https://www.youtube.com/watch?v=CIuuKOPPcHU
Phase 1 Facts
1. Polling for Phase-I of the General Elections 2024 will be held i.e., 19th of April, 2024 for 102 Parliamentary Constituencies (General- 73; ST- 11 ; SC-18) in 21 States/ UTs and 92 Assembly Constituencies in the State Assembly Elections in Arunachal and Sikkim. It has the highest number of parliamentary constituencies among all phases. Voting begins at 7AM and ends at 6 PM (Closure of Poll timings may differ PC wise)
2. Over 18 lakh Polling officials will welcome over 16.63 crore voters across 1.87 lakh polling stations
3. Voters include 8.4 crore Male; 8.23 crore Female and 11,371 Third gender electors.
4. 35.67 lakh first time voters are registered to cast their votes. Additionally, there are 3.51 crore young voters in the age group 20-29 years.
5. 1625 candidates (Males - 1491 ; Females-134) are in the fray.
1. 41 helicopters, 84 Special trains and nearly 1 lakh vehicles have been deployed to ferry polling and security personnel.
Ensuring Peace and Purity
1. The Commission has taken a slew of decisive measures for peaceful and smooth conduct of the elections. Central forces have been deployed adequately at polling stations to secure the polling process.
2. Webcasting will be done in more than 50 % of the polling stations along with deployment of micro observers in all polling stations.
3. 361 Observers (127 General Observers, 67 Police Observers, 167 Expenditure Observers) have already reached their Constituencies days before the polls. They serve as the eyes and ears of the Commission to exercise utmost vigilance. Additionally, Special Observers have been deployed in certain states.
4. A total of 4627 Flying Squads, 5208 Statistics Surveillance Teams, 2028 Video Surveillance Teams and 1255 Video Viewing Teams are keeping surveillance round the clock to strictly and swiftly deal with any form of inducement of voters.
5. A total of 1374 inter-state and 162 international Border check posts are keeping strict vigil on any illicit flow of liquor, drugs, cash and freebies. Strict surveillance has been kept at sea and air routes.
Voter Facilitation and Support
1. There are over 14.14 lakh registered 85+ years old and 13.89 lakh PwD voters in 102 PCs who have been provided the option to vote from the comfort of their homes. The optional Home Voting facility is already receiving tremendous appreciation and response.
2. Those among 85 + and PwD voters and deciding to come to polling stations will be provided with all facilities like pick and drop facility, signages, braille signage on EVM, volunteers etc. PwD voters can also book wheelchair facilities via ECI Saksham App.
3. Assured Minimum Facilities like water, shed, toilets, ramps, volunteers, wheelchairs, and electricity are in place to ensure that every voter, including elderly and persons with disabilities, can cast their vote with ease.
4. Model polling stations are being set up across the 102 PCs with local themes. More than 5000 Polling stations will be completely managed by women including security staff and at over 1000 Polling stations by Persons with Disabilities (PwDs).
5. Voter Information Slips have been distributed to all registered voters. These slips serve as a facilitation measure and also as an invitation from the Commission to come and vote.
6. Voters can check their polling station details, and poll date through this link https://electoralsearch.eci.gov.in/
7. The Commission has also provided 12 alternative documents other than Voter id card (EPIC) for identity verification at polling stations. If a voter is registered in the electoral roll, voting can be done by showing any of these documents.
Information for Voters
1. Voters should guard against misinformation and fake news from influencing them or dissuading them from participating in these elections, especially against false narratives being peddled on social media. All questions, clarifications and misconceptions are clarified and addressed in Commission’s Myth vs. Reality register available at https://mythvsreality.eci.gov.in/ and voters are requested to verify against these authenticated and credible resources before they amplify.
2. ECI KYC app and candidate affidavit portal (https://affidavit.eci.gov.in/ ) provides all details of contesting candidates including their assets, liabilities, educational background and criminal antecedents, if any for information of voters.
Media Facilitation
1. Commission has facilitated media persons for coverage of polling at the polling stations with issuance of nearly 47,000 Authority letters in these 21 States/UTs. International media has been specially facilitated.
2. Media and all stakeholders can check voter turnout through ECI voter turnout App on the poll day which will be updated regularly.
3. The Commission has also launched a dedicated website for Elections 2024 to provide all relevant information related to General Elections 2024 at one place https://elections24.eci.gov.in/
Background
1. In the last two years, the Commission has visited many States/UTs to review the poll preparedness. The Commission interacted with political parties, enforcement agencies, all District Officers, SSPs/SPs, Divisional Commissioners, Range IGs, CS/DGPs and other senior officers of the States/UTs.
2. There were multiple conferences and review meetings with the Chief Electoral Officers and their teams to find out any gaps and ways to fill them. A team of senior officers visited various States to review the overall preparedness of the election machinery including law and order situation, specific areas of concern, and the quantum of Central Armed Police Forces requirement.
3. As part of the review, Election Commission of India also convened a crucial meeting with all States/UTs to review and assess the law-and-order situation, prevention of illicit activities, seizures and strict vigil across inter-state and international borders in the ongoing General Elections to Lok Sabha and State Legislative Assemblies 2024 for a free, fair, peaceful and inducement free elections. The purpose of the combined review was to bring all concerned stakeholders together on the same platform for a seamless coordination and cooperation amongst officials of the neighbouring states/UTs along with central agencies guarding the borders. The Commission, in detail, reviewed critical issues pertaining to each State/UT.
4. Prior to the announcement of the General Elections, the Commission also briefed over 2100 General, Police and Expenditure Observers for the General Elections.
5. Aiming to enhance voter turnout, ahead of the polling in the ongoing General Elections 2024, Election Commission of India (ECI) also held a Conference on Low Voter Turnout voter with focus on Parliamentary Constituencies (PCs) with a history of low poll participation in previous General Elections.
6. The entire election machinery has been trained on all aspects of election management. All instructions / manuals / handbooks have been comprehensively updated and available on ECI website.