Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Anurag Thakur launches Prasar Bharti - Shared Audio Visuals for Broadcast and Dissemination (PB-SHABD)
SHABD to provide news stories in all major Indian languages across fifty categories
13 MAR 2024 4:57PM by PIB Delhi
Union Minister of Information and Broadcasting Shri Anurag Singh Thakur today launched PB-SHABD, a news sharing service from Prasar Bharati and websites of DD News and Akashvani News as well as updated News on Air mobile app at an event in National Media Centre, New Delhi.
Speaking on the occasion, Shri Thakur said that today was a historic day for the information and broadcasting sector of the country. “Over the years, Prasar Bharti has cultivated an elaborate network of news gathering from as well as news delivery to every corner of the country in every regional language. Now we intend to share this accurate and meaningful content with the rest of the print and electronic media industry of India”, he said. The Minister further added that the news organizations will be provided with clean feed and will not have carry the logo of Doordarshan. This feed will curate content from all corners of the country in various languages. This will revolutionize the news industry and will massively support the smaller news organizations that do not have the benefit of an extensive network for content gathering. PB-SHABD will be a single point source of news content for all such organizations, he said.
The Minister further informed that the SHABD service is being offered free of cost for the first year as an introductory offer and will provide news stories in all major Indian languages across fifty categories.
Speaking about the revamped websites of Doordarshan News and All India Radio and the NewsOnAIR app, Shri Thakur said that All India Radio has continued to remain immensely relevant in the age of extensive mobile connectivity and is still a source of accurate information about government schemes and policies. The app will have many new features like Personalized news feeds, push notifications for breaking news, multimedia content integration, offline reading capability, live streaming for real-time coverage, easy social media sharing, location-based news delivery, bookmarking for saving articles and powerful search functionality
Secretary, Ministry of Information and Broadcasting Shri Sanjay Jaju, speaking earlier congratulated the whole Prasar Bharti team for the pilot of SHABD and the new website and app launches. He further said that the portal will create a lot of synergy and will be beneficial in dissemination of meaningful news content across the country.
CEO, Prasar Bharti, Shri Gaurav Dwivedi said that Prasar Bharti will make an outreach to media organisations and share audio, video, photo and text based information gathered by its network.
PB SHABD platform has been designed to provide daily news feeds in video, audio, text, photo and other formats to the subscribers from media landscape. Powered by the vast network of Prasar Bharati reporters, correspondents and stringers, the service would bring you the latest news from different parts of the country.
The shared feeds can be used for customized storytelling across different platforms. As an introductory offer, the services would be available free of cost and help the smaller newspapers, TV channels and digital portals immensely. The details are available at https://shabd.prasarbharati.org/
The revamped websites of DD News and Akashvani News and revamped News on Air app would provide users seamless experience and better user engagement. The websites will have user-friendly experience and engaging, has latest design elements so that users can have seamless experience. Users can explore intriguing news audios, engage in special programs, and tune into daily and weekly special broadcasts. With its organized layout and diverse content offerings, the revamped websites enrich the news consumption journey for users. Dedicated sections include National, International, Education, Health, Business & Economy, Science & Tech, Sports, Environment, and Opinion.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରସାର ଭାରତୀ - ସେୟାରଡ୍‌ ଅଡିଓ ଭିଜୁଆଲ୍ (ପିବି-ଏସଏଚଏବିଡି) ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
୫୦ଟି ବର୍ଗରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଖବର ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏସଏଚଏବିଡି
13 MAR 2024 4:57PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ନ୍ୟାସନାଲ ମିଡିଆ ସେଣ୍ଟରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ନ୍ୟୁଜ୍ ସେୟାରିଂ ସେବା ପିବି- ଏସଏଚଏବିଡି ଏବଂ ଡିଡି ନ୍ୟୁଜ୍ ଏବଂ ଆକାଶବାଣୀ ନ୍ୟୁଜର ୱେବସାଇଟ୍ ଏବଂ ଏୟାର ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ରେ ଅପଡେଟ୍ ନ୍ୟୁଜ୍ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଦେଶର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଖବର ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଖବର ପହଞ୍ଚାଇବାର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଏହି ସଠିକ ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଭାରତର ବାକି ପ୍ରିଣ୍ଟ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମିଡିଆ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ବାଦ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ଲିନ୍ ଫିଡ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ଦୂରଦର୍ଶନର ଲୋଗୋ ରହିବ ନାହିଁ। ଏହି ଫିଡ୍ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ସଂଗ୍ରହ କରିବ। ଏହା ସମ୍ବାଦ ଶିଳ୍ପରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ଏବଂ ଛୋଟ ଛୋଟ ସମ୍ବାଦ ସଂଗଠନଗୁଡିକୁ ବ୍ୟାପକ ସମର୍ଥନ କରିବ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ନେଟୱାର୍କର ଲାଭ ନାହିଁ । ପିବି- ଏସଏଚଏବିଡି ଏଭଳି ସମସ୍ତ ସଂଗଠନ ପାଇଁ ଖବର ବିଷୟବସ୍ତୁର ଏକକ ବିନ୍ଦୁ ଉତ୍ସ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏସଏଚଏବିଡି ସେବା ଏକ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅଫର ଭାବରେ ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମାଗଣାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା ପଚାଶଟି ବର୍ଗରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଖବର ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଦୂରଦର୍ଶନ ନ୍ୟୁଜ୍ ଏବଂ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜ୍ ଅନ୍ ଏୟାର ଆପ୍ ର ନବୀକରଣ ହୋଇଥିବା ୱେବସାଇଟ୍ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ବ୍ୟାପକ ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗ ଯୁଗରେ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇ ରହିଛି ଏବଂ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଏବଂ ନୀତି ବିଷୟରେ ସଠିକ୍ ସୂଚନାର ଉତ୍ସ ଅଟେ । ଏହି ଆପରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ନ୍ୟୁଜ୍ ଫିଡ୍, ବ୍ରେକିଂ ନ୍ୟୁଜ୍ ପାଇଁ ପୁସ୍ ନୋଟିଫିକେସନ୍, ମଲ୍ଟିମିଡିଆ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ୍, ଅଫଲାଇନ୍ ପଢ଼ିବା କ୍ଷମତା, ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ କଭରେଜ୍ ପାଇଁ ଲାଇଭ୍ ଷ୍ଟ୍ରିମିଂ, ସହଜ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ସେୟାରିଂ, ଲୋକେସନ୍ ଆଧାରିତ ନ୍ୟୁଜ୍ ଡେଲିଭରି, ଆର୍ଟିକଲ୍ ସେଭ୍ କରିବା ପାଇଁ ବୁକମାର୍କିଂ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସର୍ଚ୍ଚ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଭଳି ଅନେକ ନୂଆ ଫିଚର୍ସ ରହିବ।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଏସଏଚଏବିଡିର ପାଇଲଟ ଏବଂ ନୂତନ ୱେବସାଇଟ୍ ଏବଂ ଆପ୍ ଲଞ୍ଚପାଇଁ ସମଗ୍ର ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଟିମଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ବହୁତ ସମନ୍ୱୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଖବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରସାରଣ କରିବାରେ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ଗୌରବ ଦ୍ୱିବେଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବ ଏବଂ ଏହାର ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥିବା ଅଡିଓ, ଭିଡିଓ, ଫଟୋ ଏବଂ ଟେକ୍ସଟ୍ ଆଧାରିତ ସୂଚନା ସେୟାର କରିବ।
ପିବି- ଏସଏଚଏବିଡି ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଗଣମାଧ୍ୟମ କ୍ଷେତ୍ରର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଭିଡିଓ, ଅଡିଓ, ଟେକ୍ସଟ୍, ଫଟୋ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଫର୍ମାଟରେ ଦୈନିକ ନ୍ୟୁଜ୍ ଫିଡ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ରିପୋର୍ଟର, ସମ୍ବାଦଦାତା ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରିଙ୍ଗରଙ୍କ ବିଶାଳ ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏହି ସେବା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ସଦ୍ୟତମ ଖବର ଆଣିବ ।
ଅଂଶୀଦାର ଫିଡ୍ ଗୁଡିକ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ କଷ୍ଟମାଇଜ୍ ହୋଇଥିବା କାହାଣୀ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅଫର ଭାବରେ, ଏହି ସେବା ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ଛୋଟ ଖବରକାଗଜ, ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପୋର୍ଟାଲଗୁଡିକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହାର ବିବରଣୀ https://shabd.prasarbharati.org/ ରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି।
ଡିଡି ନ୍ୟୁଜ୍ ଏବଂ ଆକାଶବାଣୀ ନ୍ୟୁଜ୍ ର ସଂଶୋଧିତ ୱେବସାଇଟ୍ ଏବଂ ନୂତନ ନ୍ୟୁଜ୍ ଅନ୍ ଏୟାର ଆପ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଉପଭୋକ୍ତା ନିୟୋଜନ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ୱେବସାଇଟଗୁଡିକରେ ଉପଭୋକ୍ତା-ଅନୁକୂଳ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଆକର୍ଷଣୀୟ ହେବ, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡିଜାଇନ୍ ଉପାଦାନ ଅଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇପାରିବେ । ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଖବର ଅଡିଓ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିପାରିବେ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇପାରିବେ ଏବଂ ଦୈନିକ ଏବଂ ସାପ୍ତାହିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରସାରଣରେ ଟ୍ୟୁନ୍ କରିପାରିବେ। ଏହାର ସଂଗଠିତ ଲେଆଉଟ୍ ଏବଂ ବିବିଧ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଅଫର ସହିତ, ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ୱେବସାଇଟ ଗୁଡିକ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଖବର ବ୍ୟବହାର ଯାତ୍ରାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ । ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କ୍ରୀଡ଼ା, ପରିବେଶ ଏବଂ ମତାମତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି।