প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘শক্তিসমৃদ্ধ নাৰী-বিকশিত ভাৰত’ কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
11 MAR 2024 3:26PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী গিৰিৰাজ সিংজী, শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডাজী, শ্ৰী মনসুখ মাণ্ডৱিয়াজী, আৰু সমগ্ৰ দেশৰ কেবা লক্ষ ‘লাখপতি দিদি’, যিসকলে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা বিপুল সংখ্যাত ইয়ালৈ আহিছে আৰু আপোনালোকৰ সৈতে ‘ভিডিঅ' কনফাৰেন্স’ ব্যৱস্থাৰে আজি আমাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে। মই আপোনালোক সকলোকে স্বাগত জনাইছোঁ, আপোনালোকক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। আৰু এই প্ৰেক্ষাগৃহটোত মই দেখিছোঁ, এয়া যেন এখন ক্ষুদ্ৰ ভাৰতহে। ভাৰতৰ প্ৰতিটো ভাষা-ভাষী আৰু প্ৰতিটো প্ৰান্তৰ মানুহকে ইয়াত দেখা পাইছোঁ। যিকি নহওঁক, আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ।
মহিলা সৱলীকৰণৰ দৃষ্টিৰে আজিৰ কাৰ্যসূচীটো হৈছে নিতা্ন্তই ঐতিহাসিক। আজি মই ‘নমো ড্ৰোন দিদি অভিযান’ৰ অধীনত ‘’মহিলা আত্ম-সহায়ক গোট’সমূহক ১০০০টা আধুনিক ‘ড্ৰোন’ হস্তান্তৰ কৰাৰ সুযোগ পাইছোঁ। শেহতীয়াকৈ, বিভিন্ন আঁচনি আৰু লাখ লাখ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে, দেশৰ ১ কোটিতকৈয়ো অধিক ভগ্নী ‘লাখপতি দিদি’ হৈ উঠিছে। এই সংখ্যাটো সৰু নহয়। আৰু এতিয়া যেতিয়া মই কথা পাতি আছিলো, সেই কিশোৰী ভনীজনীয়ে মোক কৈছিল যে তেওঁৰ উপাৰ্জন বোলে প্ৰতি মাহে ৬০-৭০ হাজাৰ, ৮০ হাজাৰ পৰ্যন্ত হয়গৈ। এই কথাৰে আমি দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলকো অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰোঁ, গাঁৱৰ এগৰাকী ভগ্নীয়ে তেওঁৰ উদ্যোগৰ জৰিয়তে প্ৰতি মাহে ৬০ হাজাৰ ৭০ হাজাৰ টকা উপাৰ্জন কৰে। তেওঁৰ আত্মবিশ্বাসলৈ চাওক, হয় হয় সেইগৰাকী কিশোৰী তাত বহি আছে, তেওঁ হাত দাঙি আছে। আৰু যেতিয়া মই এনে কথা শুনো, দেখিবলৈ পাওঁ, মোৰ বিশ্বাস যথেষ্ট বাঢ়ি যায়। আপোনালোক আচৰিত হ'ব যে যেতিয়া মই আপোনালোকৰ দৰে লোকৰ পৰা সৰু-সুৰা কথাবোৰ শুনিবলৈ পাওঁ, তেতিয়া মোৰ বিশ্বাস বাঢ়ি যায়। এৰা, আমি সঠিক দিশেৰে আগবাঢ়িছোঁ, দেশৰ নিশ্চয় কিবা ভালেই হ'ব। কিয়নো আমি যোজনা নিশ্চয় কৰোঁ, কিন্তু এই যোজনাক সাৰোগত কৰি আপোনালোকে কাম কৰিবলৈ লাগি যায় নহয়..., আৰু আপোনালোকে পৰিণাম দেখুৱায়। আৰু সেই পৰিণাম দেখি চৰকাৰী বাবুসকলেও অনুভৱ কৰে... এৰা কিবা ভালেই হৈ আছে দেখোন, তেতিয়া কামবোৰ দ্ৰুতগতিৰে আগবাঢ়িবলৈ লয়। আৰু ইয়াৰ বাবে, যেতিয়া মই সিদ্ধান্ত লৈছিলোঁ যে মই এতিয়া ৩ কোটি ‘লাখপতি দিদি’ৰ সংখ্যা অতিক্ৰম কৰিব লাগিব। আৰু এই উদ্দেশ্যৰ বাবেই আজি এই ভগ্নীসকলৰ একাউণ্টলৈ ১০,০০০ কোটি টকা স্থানান্তৰ কৰা হৈছে। আৰু মই আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ।
মাতৃ-ভগ্নীসকল,
যিকোনো দেশেই, যিকোনো সমাজেই কেৱল নাৰী শক্তিৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধি কৰি আৰু তেওঁলোকৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিহে আগবাঢ়িব পাৰে। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যবশতঃ দেশৰ পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰসমূহৰ বাবে আপোনালোকৰ জীৱন, আপোনালোকৰ সমস্যবোৰ কেতিয়াও প্ৰাথমিকতা নাছিল, আৰু আপোনালোকক আপোনালোকৰ ভাগ্যক ধিঁয়াই চলিবলৈ এৰি দিছিল। মোৰ অভিজ্ঞতাই কৈছে যে যদি আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলে অকণমান সুযোগ পায়, যদি তেওঁলোকে অকণমান সহযোগিতা পায়, তেন্তে তেওঁলোকক আৰু সমৰ্থনৰ প্ৰয়োজনেই নাথাকে, তেওঁলোক নিজেই আনৰ বাবে ভৰসা হৈ উঠে। আৰু মই এই কথা বেছিকৈ অনুভৱ কৰিছিলো যেতিয়া মই লালকিল্লাৰ পৰা মহিলা সৱলীকৰণৰ কথা ক’বলৈ আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। ময়েই প্ৰথমগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰী যিয়ে শৌচালয়ৰ অভাৱত তেওঁলোকে সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাৰ কথা, গাঁৱৰ ভগ্নীসকলে কেনেদৰে জীৱন যাপন কৰিবলগীয়া হয় সেই বেদনাৰ কথা লালকিল্লাৰ পৰা ব্যক্ত কৰিছিলোঁ।
ময়েই প্ৰথমগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰী যিয়ে লালকিল্লাৰ পৰা ‘ছেনিটাৰী পেড’ৰ প্ৰসংগটো উত্থাপন কৰিছিলোঁ। মই প্ৰথমগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰী যিয়ে লালকিল্লাৰ পৰা কৈছিলো যে পাকঘৰত খৰিৰে ভাত ৰন্ধা আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে ৪০০ চিগাৰেটৰ সমান ধোঁৱা... তেওঁলোকে প্ৰতিদিনে এয়া সহ্য কৰিবলগীয়া হয়, তেওঁলোকৰ দেহলৈ নিবলগীয়া হয়। ময়েই প্ৰথমগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰী যিয়ে ঘৰত নলৰ পানী নাথাকিলে সকলো মহিলাই সন্মুখীন হোৱা সমস্যাৰ কথা উল্লেখ কৰিছিলোঁ, ইয়াৰ বাবে মই ‘জল জীৱন মিছন’ ঘোষণা কৰিছিলোঁ। মই প্ৰথমগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰী যিয়ে লালকিল্লাৰ পৰা প্ৰতিগৰাকী মহিলাৰ ‘বেংক একাউণ্ট থকাৰ প্ৰয়োজনীয়তা’ৰ বিষয়ে কৈছিলোঁ। মই প্ৰথমগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰী যিয়ে মহিলাসকলৰ বিৰুদ্ধে কোৱা অপমানজনক শব্দবোৰৰ বিষয়টো লালকিল্লাৰ পৰা উত্থাপন কৰিছিলোঁ।
মই প্ৰথমগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰী যিয়ে কৈছিলো যে যদি এজনী ছোৱালী সন্ধিয়া পলমকৈ ঘৰলৈ আহে, তেতিয়াতো মাক, দেউতাক, ভাতৃ সকলোৱে সোধে যে তেওঁ কিয় পলমকৈ আহিছে। কিন্তু এয়া দুৰ্ভাগ্যজনক যে কোনো পিতৃ-মাতৃয়ে তেওঁৰ পুত্ৰনো কিয় পলমকৈ ঘৰ সোমাইছেহি সেই কথা নোসোধে, কিয় সুধিব নোৱাৰে? আপোনালোকৰ পুত্ৰহঁতকো সোধক। আৰু মই এই বিষয়টো লালকিল্লাৰ পৰা উত্থাপন কৰিছিলোঁ। আৰু আজি মই এই কথা প্ৰতিগৰাকী মহিলা, প্ৰতিগৰাকী ভগ্নী আৰু দেশৰ প্ৰতিগৰাকী কন্যাক ক'ব বিচাৰো। যেতিয়াই মই লালকিল্লাৰ পৰা আপোনালোকৰ সৱলীকৰণৰ কথা কৈছিলো, দুৰ্ভাগ্যবশতঃ কংগ্ৰেছৰ দৰে দেশৰ ৰাজনৈতিক দলবোৰে মোক উপহাস কৰিছিল, মোক অপমান কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
মোদীৰ সংবেদনশীলতা আৰু মোদীৰ আঁচনিসমূহ মাটিৰ সৈতে সংযুক্ত জীৱনৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা উদ্ভৱ হৈছে। মই মোৰ শৈশৱত, আমাৰ চাৰিওফালে, আমাৰ চুবুৰীয়া অঞ্চলত, তাৰ পিছত দেশৰ গাঁৱে গাঁৱে অনেক পৰিয়ালৰ সৈতে বাস কৰি যি অনুভৱ কৰিছিলোঁ, সেয়াই আজি মোদীৰ অনুভূতিত আৰু আঁচনিসমূহত প্ৰতিফলিত হৈছে। সেয়েহে, এই আঁচনিবোৰে মোৰ মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাসকলৰ জীৱন সহজ সাধ্য কৰি তুলিছে, তেওঁলোকৰ অসুবিধাবোৰ হ্ৰাস কৰিছে। কেৱল নিজৰ পৰিয়ালৰ বাবে চিন্তা কৰা ‘পৰিয়ালবাদী নেতা’সকলে এই কথা কেতিয়াও বুজিব নোৱাৰে। সমস্যাৰ গ্ৰাসৰ পৰা দেশৰ কোটি কোটি লোকক, মাতৃ-ভগ্নীসকলক মুক্তি দিয়াৰ আগ্ৰহ আমাৰ চৰকাৰৰ অনেক আঁচনিৰ আধাৰ হৈ আহিছে।
মোৰ মাতৃ-ভগ্নীসকল,
আগৰ চৰকাৰসমূহে এখন বা দুখন আঁচনি আৰম্ভ কৰিয়েই ‘মহিলা সৱলীকৰণ’ৰ নাম দিছিল। মোদীয়ে এই ৰাজনৈতিক চিন্তাধাৰা সলনি কৰিছিল। ২০১৪ চনত ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছত মই আপোনালোক মহিলাসকলৰ জীৱনচক্ৰৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়ৰ বাবে আঁচনি কৰিছিলোঁ আৰু সেইবোৰ সফলতাৰে ৰূপায়ণ কৰিছিলোঁ। আজি, প্ৰথম উশাহৰ পৰা শেষ উশাহলৈকে মোদীয়ে কিবা নহয় কিবা একোখন আঁচনি গ্ৰহণ কৰি ভাৰতৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকলৰ সেৱাত উপস্থিত থাকে। গৰ্ভতে ছোৱালীক হত্যা নকৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি ‘বেটী বচাও-বেটী পঢ়াও অভিযান’ আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। গৰ্ভৱতী অৱস্থাত সঠিক পুষ্টি প্ৰদান কৰাৰ বাবে প্ৰতিগৰাকী গৰ্ভৱতী মহিলাক ৬ হাজাৰ টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰিছিলোঁ। যাতে জন্মৰ পিছত তেওঁলোকৰ বাবে অধ্যয়ন কৰাটো কঠিন নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ কন্যাক সৰ্বাধিক সূত প্ৰদান কৰা ‘সুকন্যা সমৃদ্ধি যোজনা’ আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ডাঙৰ হৈ যদি এজনী ছোৱালীয়ে কাম কৰিব বিচাৰে, তেন্তে আজি তেওঁৰ ওচৰত ‘মুদ্ৰা যোজনা’ৰ ইমান ডাঙৰ সাধন আছে। জীয়েকৰ কেৰিয়াৰ যাতে প্ৰভাৱিত নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি ‘গৰ্ভধাৰণকালীন ছুটি’ ২৬ সপ্তাহলৈ বৃদ্ধি কৰিছোঁ। ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা ‘আয়ুষ্মান আঁচনি’য়েই হওক, বা ৮০% ৰেহাইত সস্তীয়া ঔষধ প্ৰদান কৰা ‘জন ঔষধী কেন্দ্ৰ’ই হওক, এই সকলোবোৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হৈছে আপোনালোক মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাসকল।
মাতৃ-ভগ্নীসকল,
মোদীয়ে সমস্যা পৰিহাৰ নকৰে, সেই সমস্যাৰ সন্মুখীনহে হয়, স্থায়ী সমাধানৰ বাবে কামহে কৰে। মই জানো যে ভাৰতত মহিলাসকলক শক্তিসমৃদ্ধ কৰিবলৈ হ’লে আমি তেওঁলোকৰ অৰ্থনৈতিক অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। সেইকাৰণে আমি আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত আৰু আঁচনিত এই দিশটোৰ প্ৰতি বিশেষ যত্ন লৈছোঁ। মই আপোনালোক মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক এটা উদাহৰণ দিব খুজিছোঁ। আপোনালোকে এই কথা জানে যে আমাৰ দেশত যদি সম্পত্তি থাকে তেন্তে সেয়া এগৰাকী পুৰুষৰ নামত আছিল। কোনোবাই যদি মাটি কিনিছিল... সেয়া মানুহজনৰ নামত কিনা হৈছিল... এখন দোকান কিনিছিল যদি... মানুহজনৰ নামত... ঘৰৰ মহিলাগৰাকীৰ নামত একোৱেই নাছিল, নহয়নে? গতিকে আমি ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস’ৰ অধীনত প্ৰদান কৰা ঘৰবোৰ মহিলাসকলৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰিছিলোঁ। আপোনালোকে নিজেই দেখিছে যে আগতে যদি এখন নতুন বাহন আহিছিল, যদি ট্ৰেক্টৰ এখন আহিছিল সেয়া বেছিভাগেই পুৰুষসকলে চলাইছিল। মানুহে ভাবিছিল যে এজনী ছোৱালীয়েনো এইবোৰ কেনেকৈ চলাব পাৰিব? যদি ঘৰলৈ এটা নতুন ডিভাইচ, এটা নতুন টিভি, এখন নতুন ফোন অনা হৈছিল, তেন্তে এইবোৰৰ বিষয়ে স্বাভাৱিক ভাবেই জানোতা বুলি পুৰুষসকলে নিজকে গণ্য কৰিছিল। সেই পৰিস্থিতিবোৰৰ পৰা, সেই পুৰণি চিন্তাধাৰাৰ পৰা মুক্ত হৈ আমাৰ সমাজ এতিয়া আগবাঢ়ি গৈছে। আৰু আজিৰ কাৰ্যসূচী ইয়াৰ আন এক উদাহৰণ হৈ উঠিছে যে ভাৰতৰ কৃষিক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰা ‘ড্ৰোন প্ৰযুক্তি’ৰ প্ৰথম ‘পাইলট’ হৈছে এইসকল মোৰ ছোৱালী, এইসকল মোৰ ভগ্নী।
আমাৰ ভগ্নীসকলে দেশক শিকাব আধুনিক কৃষিৰ বাবে ‘ড্ৰোন’ কেনেদৰে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। মই এইমাত্ৰ পথাৰত ‘ড্ৰোন পাইলট’ আৰু ‘নামো ড্ৰোন ভগ্নী’সকলৰ দক্ষতা দেখি আহিছোঁ। মই বিশ্বাস কৰোঁ, আৰু মই কেইদিনমান আগতে 'মন কী বাত'ত এনেকুৱা এগৰাকী ‘ড্ৰোন দিদি’ৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ সুযোগ পাইছিলোঁ। তেওঁ কৈছিল যে মই এদিনত ইমানখন পথাৰত কাম কৰোঁ, এদিনত ইমানখন পথাৰত, মই ইমানখিনি টকা উপাৰ্জন কৰোঁ। আৰু কৈছিল যে মোৰ বিশ্বাস ইমান বাঢ়িছে আৰু গাঁওখনত মোৰ সন্মান ইমান বাঢ়িছে যে এতিয়া গাঁৱত মোৰ পৰিচয়েই সলনি হৈছে। যি চাইকেলখনেই চলাব নাজানিছিল তেওঁক আজি গাঁওবাসীয়ে ‘পাইলট’ বুলিহে কয়। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে দেশৰ নাৰীশক্তিয়ে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিগত বিপ্লৱৰ নেতৃত্ব দিব পাৰে। আজি আমি মহাকাশ খণ্ড, তথ্য প্ৰযুক্তি খণ্ড, বিজ্ঞান খণ্ডত ভাৰতৰ মহিলাসকলে কেনেদৰে তেওঁলোকৰ পতাকাৰ লহৰ তুলি আহিছে সেয়া দেখিবলৈ পাইছোঁ। আৰু মহিলা ‘বাণিজ্যিক পাইলট’ৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ এক নম্বৰ দেশ। আমাৰ ওচৰত সৰ্বাধিক সংখ্যক ছোৱালী আছে যিয়ে বিমান উৰুৱাই আছে। আকাশত ‘বাণিজ্যিক বিমান’য়েই হওক বা খেতি পথাৰৰ ‘ড্ৰোন’য়েই হওক, ভাৰতৰ ছোৱালীহঁত ক'তো দ্বিতীয় স্থানত নাই। আৰু এইবাৰ আপোনালোকে নিশ্চয় ২৬ জানুৱাৰীত ‘টিভি’ত দেখিছে, ২৬ জানুৱাৰীৰ কাৰ্যসূচীত ‘কৰ্তব্য পথ’ত সমগ্ৰ ভাৰতে প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল, মহিলা-মহিলা-মহিলা শক্তিৰ সামৰ্থ্য দেখিবলৈ পাইছিল তাত।
বন্ধুসকল,
আগন্তুক বছৰবোৰত দেশখনত ‘ড্ৰোন প্ৰযুক্তি’য়ে যথেষ্ট বিস্তাৰ লাভ কৰিব। ক্ষুদ্ৰ ক্ষুদ্ৰ পৰিসৰত গাখীৰ, শাক-পাচলি আৰু অন্যান্য সামগ্ৰী নিকটতম বজাৰলৈ বিতৰণ কৰিব লগা হয়, তেনেহ'লে ‘ড্ৰোন’ এক শক্তিশালী মাধ্যম হ'ব। ঔষধ প্ৰদান, চিকিৎসা পৰীক্ষাৰ নমুনা প্ৰদানেই হওক, ‘ড্ৰোন’য়ে ইয়াতো এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। অৰ্থাৎ, ‘নমো ড্ৰোন দিদি আঁচনি’ৰ জৰিয়তে ‘ড্ৰোন পাইলট’ হৈ উঠা ভগ্নীসকলৰ বাবে অগণন সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি হ'বলৈ গৈ আছে।
মাতৃ আৰু ভগ্নী,
যোৱা ১০টা বছৰত ভাৰতত ‘মহিলা আত্ম-সহায়ক গোট’সমূহ যিদৰে সম্প্ৰসাৰিত হৈছে সেয়া নিজেই এক অধ্যয়নৰ বিষয় হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। এই ‘মহিলা আত্ম-সহায়ক গোট’সমূহে ভাৰতত মহিলা সৱলীকৰণৰ এক নতুন ইতিহাস সৃষ্টি কৰিছে। আজি, এই কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে মই আত্ম-সহায়ক গোটসমূহৰ প্ৰতিগৰাকী ভগ্নীক প্ৰশংসা কৰিছোঁ আৰু তেওঁলোকক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমে মহিলাসকলৰ আত্ম-সহায়ক গোটসমূহক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ এক মুখ্য গোট কৰি তুলিছে। আজি, আত্ম-সহায়ক গোটসমূহৰ মহিলাসকলৰ সংখ্যা ১০ কোটিৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰিছে। যোৱা ১০টা বছৰত আমাৰ চৰকাৰে কেৱল আত্ম-সহায়ক গোটসমূহ সম্প্ৰসাৰিত কৰাই নহয়, লগতে ৯৮ শতাংশ, অৰ্থাৎ প্ৰায় ১০০ শতাংশ গোটৰ ‘বেংক একাউণ্ট’ খুলিছে। আমাৰ চৰকাৰেও গোটসমূহলৈ আগবঢ়োৱা সাহায্যৰ পৰিমাণ ২০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে। এই পৰ্যন্ত ৮ লাখ কোটিতকৈ, এতিয়া পিচে সংখ্যাটো কম নহয়। আপোনালোকৰ হাতলৈ ৮ লাখ কোটি টকাৰো অধিক সহায় ইতিমধ্যে বেংকৰ জৰিয়তে মোৰ এই ভগ্নীসকলৰ ওচৰলৈ গৈছে। ইমান টকা পোনপটীয়াকৈ গাঁৱলৈ গৈছে, ভগ্নীসকলৰ হাতলৈ গৈছে। আৰু ভগ্নীসকলৰ এটা স্বভাৱ আছে, আটাইতকৈ ডাঙৰ গুণ হৈছে 'সঞ্চয়', তেওঁলোকে অপচয় নকৰে, তেওঁলোকে সঞ্চয় কৰে। আৰু সঞ্চয়ৰ শক্তি যে... এয়া এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ লক্ষণ। আৰু যেতিয়াই মই এই দিদিসকলৰ সৈতে কথা পাতো, তেতিয়া তেওঁলোকে এনে নতুন নতুন কথা কয়, তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাস কথা কয়। অৰ্থাৎ, সাধাৰণ মানুহে কল্পনা কৰিবই নোৱাৰে। আৰু ইমান বিশাল পৰিমাণে গাঁৱে গাঁৱে নিৰ্মাণ কৰা ৰাস্তাবোৰ, ঘাইপথবোৰৰ পৰাও এই গোটসমূহ লাভান্বিত হৈছে। এতিয়া লাখপতি ভগ্নীসকলে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীসমূহ চহৰসমূহত সহজে বিক্ৰী কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। উন্নত সংযোগৰ বাবে, চহৰসমূহৰ লোকসকলেও গাঁওবোৰলৈ যোৱা আৰু এই গোটবোৰৰ পৰা পোনপটীয়াকৈ ক্ৰয় কৰাৰ পৰম্পৰা আৰম্ভ কৰিছে। এনে ধৰণৰ কাৰণতে যোৱা ৫টা বছৰত আত্ম-সহায়ক গোটৰ সদস্যসকলৰ উপাৰ্জন ৩ গুণ বৃদ্ধি হৈছে।
বন্ধুসকল,
যিসকল ভগ্নীক, তেওলোকৰ সপোন আৰু আকাংক্ষাবোৰক সীমিত কৰি দিয়া হৈছিল, তেওঁলোকে আজি ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত তেওঁলোকৰ ভূমিকা সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ লৈছে। আজি গাঁও আৰু গ্ৰাম্যাঞ্চলসমূহত নতুন নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে, নতুন নতুন পদ সৃষ্টি কৰা হৈছে। আজি সেৱাখণ্ডৰ সৈতে জড়িত লাখ লাখ বেংক সখী, কৃষি সখী, পশু সখী, মৎস্য সখী আৰু দিদিসকলে গাঁওসমূহত সেৱা আগবঢ়াই আছে। এই ভগ্নীসকলে স্বাস্থ্যৰ পৰা ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’লৈকে দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযানত নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম্য ডিজিটেল সাক্ষৰতা অভিযান চলাই থকা লোকৰ ৫০%ৰো অধিক হৈছে মহিলা আৰু ৫০%ৰো অধিক হিতাধিকাৰীও হৈছে মহিলা। সফলতাৰ এই শৃংখলাটোৱে কেৱল নাৰী শক্তিৰ ওপৰত মোৰ ভৰসাকো শক্তিসমৃদ্ধ কৰিছে। মই দেশৰ প্ৰতিগৰাকী মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাক আশ্বাস দিওঁ যে আমাৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকালে নাৰীশক্তিৰ বিকাশৰ এক নতুন অধ্যায় লিখিব।
আৰু মই দেখিছোঁ যে বহুতো ভগ্নীয়ে তেওঁলোকৰ গোটসমূহক কেৱল আজৰি পৰত গোট খোৱাৰ, মেল পতাৰ মাজতে সীমাবদ্ধ কৰি ৰখা নাই, বৰঞ্চ নিজৰ বিত্তীয় ব্যৱসায়ৰ অংশ হিচাপে গাঁওসমূহত বহুতো কামো কৰি আহিছে। ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰা হৈছে, আত্ম-সহায়ক গোটসমূহে ভগ্নীসকলক উৎসাহিত কৰি আহিছে। পঢ়া-শুনা কৰি থকা ছোৱালীবোৰক মাতি আনি তেওঁলোকৰ সৈতে কথা-বতৰা পাতে। ক্ৰীড়াত ভাল কাম কৰা ছোৱালীহঁতক আত্ম-সহায়ক গোটৰ ভগ্নীসকলে আদৰণি জনায়, সন্মান জনায়। অৰ্থাৎ, মই দেখিছোঁ যে কিছুমান বিদ্যালয়লৈ এই আত্ম-সহায়ক গোটৰ ভগ্নীসকলক ভাষণ দিয়াৰ বাবে মাতি অনা হয় আৰু তেওঁলোকৰ সফলতাৰ কাহিনীবোৰ কবলৈ দিয়া হয়। আৰু বিদ্যালয়ৰ লোকসকলে, শিক্ষাৰ্থী আৰু শিক্ষকসকলেও তেওঁলোকৰ কথাবোৰ আগ্ৰহেৰে শুনে। এক প্ৰকাৰে, এটা ডাঙৰ বিপ্লৱ আহিছে। আৰু মই আত্ম-সহায়ক গোটৰ দিদিহঁতক ক'ম যে মই এইবাৰ এখন আঁচনি আনিছো, ‘ড্ৰ'নৰ দিদি’ৰ দৰে এখন আঁচনি, সেইখন আঁচনিকো মই আপোনালোকৰ চৰণতে অৰ্পিত কৰিছোঁ, আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে যিসকল মাতৃ আৰু ভগ্নীৰ চৰণত মই ‘ড্ৰোন’ অৰ্পিত কৰিছো, সেইসকল মাতৃ আৰু ভগ্নীয়ে ড্ৰোনখনকতো আকাশলৈ লৈ যাবই, লগতে দেশৰ সংকল্পকো সিমান উচ্চতালৈকে লৈ যাব।
কিন্তু এখন এনে আঁচনি আছে যাৰ বাবে আমাৰ আত্ম-সহায়ক গোটৰ ভগ্নীসকল আগবাঢ়ি আহিব লাগিব। মই আঁচনি এখন যুগুতাই আছো আৰু সেইখন হৈছে 'প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্যঘৰ' আঁচনি। এই 'প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্যঘৰ'ৰ বিশেষত্ব হৈছে, এক প্ৰকাৰে এই আঁচনিখন বিনামূলীয়া বিদ্যুতৰ আঁচনি। ‘বিদ্যুতৰ শূন্য বিল’ৰ আঁচনি। এতিয়া কওক এই কামটো আপোনালোকে কৰিব পাৰিবনে নাই? আপোনালোকে এই কামটো কৰিব পাৰিবনে? সকলোৱে কওক, মোৰ লগত কওক...কৰিব পাৰিবনে...নিশ্চিতভাবে পাৰিবনে.. নিশ্চিতভাবে পাৰিব। আমি ঘৰৰ মুধচ থকা প্ৰতিটো পৰিয়ালত সৌৰপাত স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো, সূৰ্যৰ ৰশ্মিৰ পৰা বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিম, আৰু ঘৰত সেই বিদ্যুৎ ব্যৱহাৰ কৰিম। ৩০০ ইউনিটতকৈ অধিক বিদ্যুৎ ব্যৱহাৰ কৰা পৰিয়ালৰ সংখ্যা খুবেই কম। যদি ঘৰত ফেন, এয়াৰ কণ্ডিশ্যন, ফ্ৰিজ, ৱাছিং মেশ্বিন থাকে, তেনেহ'লে ৩০০ ইউনিটত কাম চলি যায়। অৰ্থাৎ আপোনালোকৰ বিল শূন্য আহিব, শূন্য বিল। কেৱল এয়াই নহয়, যদি আপোনালোকে অধিক বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰে, আপোনালোকে ক'ব পাৰে যে ডাঙৰ কাৰখানাবোৰতহে বিদ্যুৎ উৎপাদন হয়, ডাঙৰ ধনী লোকসকলেহে বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব পাৰে, আমি দৰিদ্ৰসকলেনো কি কৰিব পাৰিম? এই কামটোৱেইতো মোদীয়ে কৰে, এতিয়া দৰিদ্ৰ সকলেও বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব, তেওঁলোকৰ ঘৰতে একোটা বিদ্যুৎ কাৰখানা স্থাপন কৰা হ'ব। আৰু উৎপাদিত অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ চৰকাৰে ক্ৰয় কৰিব। আমাৰ ভগ্নী আৰু পৰিয়ালবোৰৰো ইয়াৰ পৰা উপাৰ্জন হব।
তেন্তে আপোনালোকে এই ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্যঘৰ’, আপোনালোকৰ অঞ্চলৰ ‘উমৈহতীয়া কেন্দ্ৰ’সমূহলৈ যদি যায়, তেন্তে আপোনালোকে তাৰ পৰাই আবেদন কৰিব পাৰিব। মই আত্ম-সহায়ক গোটসমূহৰ সকলো ভগ্নীকে ক'ম যে আপোনালোক হাতে-কামে লাগি যাওক আৰু এই আঁচনিখনক প্ৰতিখন ঘৰলৈ লৈ যাওক। আপোনালোকে এই কামটো হাত পাতি লওক। আপোনালোকে দেখিব কিমান ডাঙৰ বিদ্যুতৰ কাম এতিয়া মোৰ ভগ্নীসকলে কৰিব পাৰে আৰু মই নিশ্চিত যে যেতিয়া প্ৰতিখন ঘৰলৈ বিদ্যুতৰ বিল শূন্য এককত আহিবলৈ লব তেতিয়া তেওঁলোকে আপোনালোকক আশীৰ্বাদ দিব নে নিদিব? আৰু তেওঁলোকে সঞ্চয় কৰা ধন তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ বাবে ব্যৱহাৰ হ'ব নে নহয়। গতিকে আমাৰ আত্ম-সহায়ক গোটৰ ভগ্নীসকলে নেতৃত্ব দি এই আঁচনিখনৰ সৰ্বাধিক লাভ তেওঁলোকৰ গাঁৱসমূহত কৰিব পাৰে। আৰু মই চৰকাৰক এইটোও কৈছো যে য'তেই আত্ম-সহায়ক গোটৰ ভগ্নীসকল এই কামৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিব, আমি তেওঁলোকক প্ৰাথমিকতা দিম আৰু মই শূন্য বিল বিদ্যুতৰ এই অভিযান সফলতাৰে আগবঢ়াব বিচাৰিছোঁ। মই আকৌ এবাৰ আপোনালোকক মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Sashakt Nari-Viksit Bharat programme
11 MAR 2024 3:26PM by PIB Delhi
My esteemed cabinet colleagues, Shri Giriraj Singh ji, Shri Arjun Munda ji, Shri Mansukh Mandaviya ji, and sisters from various parts of the country, have gathered here in large numbers. Additionally, lakhs of women across the country are also connected to us via video. I extend a warm welcome and heartfelt congratulations to all of you. As I look around this auditorium, it strikes me that this looks like a mini-Bharat. People from every corner and speaking every language of Bharat are represented here. My heartiest congratulations to each and every one of you!
Today's programme marks a historic moment in the realm of women's empowerment. I have had the privilege of distributing 1000 modern drones to women's Self-Help Groups (SHGs) under the NaMo Drone Didi campaign. It is worth noting that over 1 crore sisters in the country have become 'Lakhpati Didis' through various schemes and diligent efforts. This is no small feat. Just moments ago, I had a conversation with a teenage sister who proudly shared that she earns between 60,000 to 80,000 rupees every month through her business. We can now inspire the youth of our country by showcasing examples like hers—a sister in the village earning a substantial income from her business. Look at her confidence! Yes, the young lady is sitting right there, raising her hand. Hearing such stories fills me with immense confidence and optimism. It reaffirms that we are in the right country where positive outcomes are achievable. We may conceive schemes and plans, but it is your dedication and tangible results that truly make a difference. Your achievements not only inspire but also motivate government officials to expedite progress. Therefore, I have resolved to surpass the target of creating 3 crore 'Lakhpati Didis'. To this end, an amount of Rs 10,000 crore has been transferred to the accounts of these women today. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you sisters!
Mothers and sisters,
In any country or society, progress can only be achieved by enhancing the dignity of women and providing them with new opportunities. Regrettably, previous governments in the country never prioritized the lives and issues of women like yourselves, leaving you to fend for yourselves. My observation is that when our mothers and sisters are given even a slight opportunity and support, they no longer require assistance; they become pillars of support themselves. This realization struck me even more profoundly when I began addressing women's empowerment issues from the ramparts of the Red Fort. I am the first Prime Minister to have addressed the challenges faced by our mothers and sisters due to the lack of toilets and the hardships endured by village women in their daily lives in my address from the ramparts of the Red Fort.
I am the first Prime Minister to have brought up the issue of sanitary pads and the health risks posed to women who cook with wood-fired stoves, inhaling the equivalent of 400 cigarettes' worth of smoke every day. I am the first Prime Minister who mentioned the problems faced by all women due to lack of tap water at home and announced the Jal Jeevan Mission for the same. I am the first Prime Minister to have emphasized the importance of every woman having a bank account and to have spoken out against derogatory remarks made about women in my address from the ramparts of the Red Fort.
I am the first Prime Minister to have highlighted the double standard where daughters are questioned about their whereabouts when returning home late, while sons are not held to the same scrutiny. Why don't you ask your sons? This issue was raised by me from the Red Fort as well. Today, I want to convey to every woman, sister, and daughter in the country that whenever I spoke about your empowerment from the Red Fort, it was disheartening that political parties like the Congress chose to ridicule, mock and insult me.
Friends,
Modi's sensitivities and policies have been shaped by his experiences at the grassroots level. The observations made during my childhood, within my community, and through my interactions with families in villages across the country are evident in my current approach and plans. Consequently, these schemes aim to alleviate the challenges faced by mothers, sisters, and daughters, making their lives easier. Leaders who are solely focused on their own families cannot comprehend this perspective. The core principle underlying many of our government's schemes is to alleviate the hardships faced by lakhs of mothers and sisters throughout the nation.
My mothers and sisters,
Previous governments may have introduced one or two schemes under the banner of women empowerment, but Modi revolutionized this approach. Since assuming office in 2014, we have devised and successfully implemented plans catering to every stage of a woman's life cycle. From the moment of birth until the final breath of a woman, Modi remains committed to serving the women of Bharat through various initiatives. To combat female foeticide, we launched the Beti Bachao-Beti Padhao campaign. Financial assistance of Rs 6,000 is provided to every pregnant woman to ensure proper nutrition during pregnancy. The Sukanya Samriddhi Yojana was introduced to secure a bright future for daughters, offering attractive interest rates. For those aspiring to start a business, the Mudra Yojana provides substantial support. We extended maternity leave to 26 weeks to safeguard women's careers. Initiatives like the Ayushman Yojana, offering free treatment up to Rs 5 lakh, and Jan Aushadhi Kendra, providing medicines at an 80% discount, are benefiting mothers, sisters, and daughters the most across the country.
Mothers and sisters,
Modi doesn't shy away from challenges; he confronts them head-on and strives for lasting solutions. I understand that to empower women in Bharat, we must enhance their economic participation. Hence, we have kept this aspect in mind in every decision and plan of our government. Allow me to illustrate this with an example, dear mothers and sisters. You are aware that traditionally, property ownership was primarily in the man's name. Whether it was land, a shop, or a house, it typically belonged to a man. What about the women of the household? That's why we ensured that women's names were registered for houses available under the PM Awas scheme. You have also witnessed how in the past, it was mostly men who operated new cars, tractors, and other machinery. People wondered if daughters could handle such tasks. Similarly, when new appliances like TVs or phones were introduced in households, men assumed they were naturally adept with them. However, our society is evolving beyond these outdated notions and mindset. Today's program serves as another testament to this progress. These daughters and sisters of ours are pioneering drone technology, which will revolutionize Bharat's agriculture.
Our sisters will demonstrate modern farming techniques using drones. I recently visited the fields and witnessed the skills of these drone pilots, the Namo drone didis. Recently, I had the opportunity to converse with a drone didi on 'Mann Ki Baat'. She shared, "I engage in various tasks throughout the day and earn significantly. Moreover, my confidence has soared, and my stature within the village has escalated. My identity in the village has undergone a remarkable transformation. Previously, I couldn't even ride a bicycle, but now villagers acknowledge me as a pilot." I firmly believe that the women of our country can spearhead the technological revolution of 21st century Bharat. We have already seen their remarkable achievements in the space sector, IT industry, and scientific fields. Bharat boasts the highest number of women commercial pilots globally. We have the highest number of daughters flying airplanes. Whether it's flying commercial airplanes or operating drones for farming, Indian daughters are leading the way. You must have witnessed on TV during the Republic Day celebrations being held at the 'Kartavya Path' on 26th January how women showcased their strength and prowess as the whole nation was watching the event.
Friends,
Drone technology is poised for significant expansion within the country in the upcoming years. Drones are set to become a potent means for transporting small quantities of milk, vegetables, and other products to the nearest markets. They will play a pivotal role in delivering medicines and transporting medical test samples, thereby offering myriad possibilities for the future. The women partaking in the Namo Drone Didi Scheme and training to become drone pilots are anticipated to unlock numerous opportunities ahead.
Mothers and sisters,
The proliferation of women's self-help groups across Bharat over the past decade stands as a remarkable subject for research. These groups have scripted a new narrative of women's empowerment in the country. Today, I extend my admiration to every sister involved in these Self-Help Groups and wish them success. Their diligent efforts have elevated women's Self-Help Groups to pivotal players in nation-building. The count of women engaged in such groups has surpassed 10 crores. Over the last 10 years, our government not only fostered the growth of these Self-Help Groups but also opened bank accounts for 98 percent of them—nearly 100 percent. Additionally, the government has augmented the assistance provided to these groups by Rs 20 lakh from the previous Rs 8 lakh crore—an exponential increase. More than Rs 8 lakh crore worth of aid has flowed into the hands of these sisters directly from the banks, significantly benefiting rural areas, especially women. And sisters possess a notable characteristic—their greatest quality is 'frugality'; they do not squander, but rather save. The ability to save is also an indicator of a promising future. Whenever I converse with these sisters, they share innovative insights, demonstrating their confidence, surpassing ordinary expectations. The extensive development of roads and highways in rural areas has further facilitated these groups. Now lakhpati didis are able to sell their products easily in the city. Improved connectivity has encouraged urban dwellers to visit villages and purchase directly from these groups. As a result, the income of Self-Help Group members has tripled over the past five years, owing to similar factors.
Friends,
Those sisters whose dreams and aspirations were once limited are now expanding their roles in nation-building. Today, new opportunities are emerging in villages, with new positions being established. Thousands of Bank Sakhi, Krishi Sakhi, Pashu Sakhi, Matsya Sakhi, and didis affiliated with the service sector are providing essential services in rural areas. These didis are driving forward various national initiatives, from healthcare to Digital India. Over 50% of those spearheading the Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan are women, and over 50% of the beneficiaries are also women. This string of successes only bolsters my confidence in the power of women. I assure every mother, sister, and daughter in the country that our third term will mark a new chapter in the advancement of women's empowerment.
Furthermore, I have observed that many sisters, Self-Help Groups have also initiated various activities as well as businesses within their villages. They organize sports competitions and encourage other self-help group sisters. They reach out to girls who are pursuing education and facilitate interactions with influential figures. The self-help group sisters warmly welcome and honour girls who excel in sports within the village. I have noticed that in some schools, these women from the Self-Help Group are invited to give speeches, sharing the secrets of their success, and the students and teachers eagerly listen. This signifies a significant revolution. To the didis of the Self-Help Groups, I present schemes like the Drone Didi scheme, placing them at your disposal. I firmly believe that the mothers and sisters to whom I present these opportunities will not only soar drones into the sky but will also elevate the nation's resolve to new heights.
However, there exists a scheme and I urge the women from the Self-Help Groups to step forward. I have introduced the 'PM Surya Ghar' scheme. The unique feature of 'PM Surya Ghar' is that it offers free electricity, essentially a zero electricity bill. Now, can you accomplish this task or not? Can you achieve it? If you assure me then I will provide all the details. Can you do it? Sure? We have resolved that every household should install solar panels on their roofs, harness electricity from the sun's rays, and utilize it within the household. Only a few households consume more than 300 units of electricity. If a household has fans, air conditioning, a refrigerator, and a washing machine, it operates within 300 units. This means you will receive zero electricity bill, absolutely zero. Furthermore, if you produce surplus electricity, you might question that electricity generation is the task of the large factories and wealthy individuals, what can we, the poor, do? This is what Modi has initiated; now even the poor will generate electricity, establishing a power plant at their homes. The excess electricity generated will be purchased by the government, providing additional income to our sisters and their families.
Therefore, if you visit the PM Surya Ghar or any common centre in your vicinity, you can apply there. I urge all the sisters of Self-Help Groups to take the initiative and extend this scheme to every household. Assume responsibility for this business. Witness how much significant electricity-related work can now be accomplished by my sisters, and I have complete confidence that when every household receives a zero unit electricity bill... a complete zero bill, they are bound to shower their blessings! Isn’t it? And will the money they save not benefit their families? Therefore, the sisters of our Self-Help Groups can maximise the benefits of this scheme by leading it in their villages. I have also informed the government that wherever the sisters of Self-Help Groups step forward for this endeavour, we will give them priority, and I am determined to successfully advance this campaign of zero electricity bill.
Once again, I extend my best wishes to you all.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.