Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Sashakt Nari-Viksit Bharat programme
11 MAR 2024 3:26PM by PIB Delhi
My esteemed cabinet colleagues, Shri Giriraj Singh ji, Shri Arjun Munda ji, Shri Mansukh Mandaviya ji, and sisters from various parts of the country, have gathered here in large numbers. Additionally, lakhs of women across the country are also connected to us via video. I extend a warm welcome and heartfelt congratulations to all of you. As I look around this auditorium, it strikes me that this looks like a mini-Bharat. People from every corner and speaking every language of Bharat are represented here. My heartiest congratulations to each and every one of you!
Today's programme marks a historic moment in the realm of women's empowerment. I have had the privilege of distributing 1000 modern drones to women's Self-Help Groups (SHGs) under the NaMo Drone Didi campaign. It is worth noting that over 1 crore sisters in the country have become 'Lakhpati Didis' through various schemes and diligent efforts. This is no small feat. Just moments ago, I had a conversation with a teenage sister who proudly shared that she earns between 60,000 to 80,000 rupees every month through her business. We can now inspire the youth of our country by showcasing examples like hers—a sister in the village earning a substantial income from her business. Look at her confidence! Yes, the young lady is sitting right there, raising her hand. Hearing such stories fills me with immense confidence and optimism. It reaffirms that we are in the right country where positive outcomes are achievable. We may conceive schemes and plans, but it is your dedication and tangible results that truly make a difference. Your achievements not only inspire but also motivate government officials to expedite progress. Therefore, I have resolved to surpass the target of creating 3 crore 'Lakhpati Didis'. To this end, an amount of Rs 10,000 crore has been transferred to the accounts of these women today. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you sisters!
Mothers and sisters,
In any country or society, progress can only be achieved by enhancing the dignity of women and providing them with new opportunities. Regrettably, previous governments in the country never prioritized the lives and issues of women like yourselves, leaving you to fend for yourselves. My observation is that when our mothers and sisters are given even a slight opportunity and support, they no longer require assistance; they become pillars of support themselves. This realization struck me even more profoundly when I began addressing women's empowerment issues from the ramparts of the Red Fort. I am the first Prime Minister to have addressed the challenges faced by our mothers and sisters due to the lack of toilets and the hardships endured by village women in their daily lives in my address from the ramparts of the Red Fort.
I am the first Prime Minister to have brought up the issue of sanitary pads and the health risks posed to women who cook with wood-fired stoves, inhaling the equivalent of 400 cigarettes' worth of smoke every day. I am the first Prime Minister who mentioned the problems faced by all women due to lack of tap water at home and announced the Jal Jeevan Mission for the same. I am the first Prime Minister to have emphasized the importance of every woman having a bank account and to have spoken out against derogatory remarks made about women in my address from the ramparts of the Red Fort.
I am the first Prime Minister to have highlighted the double standard where daughters are questioned about their whereabouts when returning home late, while sons are not held to the same scrutiny. Why don't you ask your sons? This issue was raised by me from the Red Fort as well. Today, I want to convey to every woman, sister, and daughter in the country that whenever I spoke about your empowerment from the Red Fort, it was disheartening that political parties like the Congress chose to ridicule, mock and insult me.
Friends,
Modi's sensitivities and policies have been shaped by his experiences at the grassroots level. The observations made during my childhood, within my community, and through my interactions with families in villages across the country are evident in my current approach and plans. Consequently, these schemes aim to alleviate the challenges faced by mothers, sisters, and daughters, making their lives easier. Leaders who are solely focused on their own families cannot comprehend this perspective. The core principle underlying many of our government's schemes is to alleviate the hardships faced by lakhs of mothers and sisters throughout the nation.
My mothers and sisters,
Previous governments may have introduced one or two schemes under the banner of women empowerment, but Modi revolutionized this approach. Since assuming office in 2014, we have devised and successfully implemented plans catering to every stage of a woman's life cycle. From the moment of birth until the final breath of a woman, Modi remains committed to serving the women of Bharat through various initiatives. To combat female foeticide, we launched the Beti Bachao-Beti Padhao campaign. Financial assistance of Rs 6,000 is provided to every pregnant woman to ensure proper nutrition during pregnancy. The Sukanya Samriddhi Yojana was introduced to secure a bright future for daughters, offering attractive interest rates. For those aspiring to start a business, the Mudra Yojana provides substantial support. We extended maternity leave to 26 weeks to safeguard women's careers. Initiatives like the Ayushman Yojana, offering free treatment up to Rs 5 lakh, and Jan Aushadhi Kendra, providing medicines at an 80% discount, are benefiting mothers, sisters, and daughters the most across the country.
Mothers and sisters,
Modi doesn't shy away from challenges; he confronts them head-on and strives for lasting solutions. I understand that to empower women in Bharat, we must enhance their economic participation. Hence, we have kept this aspect in mind in every decision and plan of our government. Allow me to illustrate this with an example, dear mothers and sisters. You are aware that traditionally, property ownership was primarily in the man's name. Whether it was land, a shop, or a house, it typically belonged to a man. What about the women of the household? That's why we ensured that women's names were registered for houses available under the PM Awas scheme. You have also witnessed how in the past, it was mostly men who operated new cars, tractors, and other machinery. People wondered if daughters could handle such tasks. Similarly, when new appliances like TVs or phones were introduced in households, men assumed they were naturally adept with them. However, our society is evolving beyond these outdated notions and mindset. Today's program serves as another testament to this progress. These daughters and sisters of ours are pioneering drone technology, which will revolutionize Bharat's agriculture.
Our sisters will demonstrate modern farming techniques using drones. I recently visited the fields and witnessed the skills of these drone pilots, the Namo drone didis. Recently, I had the opportunity to converse with a drone didi on 'Mann Ki Baat'. She shared, "I engage in various tasks throughout the day and earn significantly. Moreover, my confidence has soared, and my stature within the village has escalated. My identity in the village has undergone a remarkable transformation. Previously, I couldn't even ride a bicycle, but now villagers acknowledge me as a pilot." I firmly believe that the women of our country can spearhead the technological revolution of 21st century Bharat. We have already seen their remarkable achievements in the space sector, IT industry, and scientific fields. Bharat boasts the highest number of women commercial pilots globally. We have the highest number of daughters flying airplanes. Whether it's flying commercial airplanes or operating drones for farming, Indian daughters are leading the way. You must have witnessed on TV during the Republic Day celebrations being held at the 'Kartavya Path' on 26th January how women showcased their strength and prowess as the whole nation was watching the event.
Friends,
Drone technology is poised for significant expansion within the country in the upcoming years. Drones are set to become a potent means for transporting small quantities of milk, vegetables, and other products to the nearest markets. They will play a pivotal role in delivering medicines and transporting medical test samples, thereby offering myriad possibilities for the future. The women partaking in the Namo Drone Didi Scheme and training to become drone pilots are anticipated to unlock numerous opportunities ahead.
Mothers and sisters,
The proliferation of women's self-help groups across Bharat over the past decade stands as a remarkable subject for research. These groups have scripted a new narrative of women's empowerment in the country. Today, I extend my admiration to every sister involved in these Self-Help Groups and wish them success. Their diligent efforts have elevated women's Self-Help Groups to pivotal players in nation-building. The count of women engaged in such groups has surpassed 10 crores. Over the last 10 years, our government not only fostered the growth of these Self-Help Groups but also opened bank accounts for 98 percent of them—nearly 100 percent. Additionally, the government has augmented the assistance provided to these groups by Rs 20 lakh from the previous Rs 8 lakh crore—an exponential increase. More than Rs 8 lakh crore worth of aid has flowed into the hands of these sisters directly from the banks, significantly benefiting rural areas, especially women. And sisters possess a notable characteristic—their greatest quality is 'frugality'; they do not squander, but rather save. The ability to save is also an indicator of a promising future. Whenever I converse with these sisters, they share innovative insights, demonstrating their confidence, surpassing ordinary expectations. The extensive development of roads and highways in rural areas has further facilitated these groups. Now lakhpati didis are able to sell their products easily in the city. Improved connectivity has encouraged urban dwellers to visit villages and purchase directly from these groups. As a result, the income of Self-Help Group members has tripled over the past five years, owing to similar factors.
Friends,
Those sisters whose dreams and aspirations were once limited are now expanding their roles in nation-building. Today, new opportunities are emerging in villages, with new positions being established. Thousands of Bank Sakhi, Krishi Sakhi, Pashu Sakhi, Matsya Sakhi, and didis affiliated with the service sector are providing essential services in rural areas. These didis are driving forward various national initiatives, from healthcare to Digital India. Over 50% of those spearheading the Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan are women, and over 50% of the beneficiaries are also women. This string of successes only bolsters my confidence in the power of women. I assure every mother, sister, and daughter in the country that our third term will mark a new chapter in the advancement of women's empowerment.
Furthermore, I have observed that many sisters, Self-Help Groups have also initiated various activities as well as businesses within their villages. They organize sports competitions and encourage other self-help group sisters. They reach out to girls who are pursuing education and facilitate interactions with influential figures. The self-help group sisters warmly welcome and honour girls who excel in sports within the village. I have noticed that in some schools, these women from the Self-Help Group are invited to give speeches, sharing the secrets of their success, and the students and teachers eagerly listen. This signifies a significant revolution. To the didis of the Self-Help Groups, I present schemes like the Drone Didi scheme, placing them at your disposal. I firmly believe that the mothers and sisters to whom I present these opportunities will not only soar drones into the sky but will also elevate the nation's resolve to new heights.
However, there exists a scheme and I urge the women from the Self-Help Groups to step forward. I have introduced the 'PM Surya Ghar' scheme. The unique feature of 'PM Surya Ghar' is that it offers free electricity, essentially a zero electricity bill. Now, can you accomplish this task or not? Can you achieve it? If you assure me then I will provide all the details. Can you do it? Sure? We have resolved that every household should install solar panels on their roofs, harness electricity from the sun's rays, and utilize it within the household. Only a few households consume more than 300 units of electricity. If a household has fans, air conditioning, a refrigerator, and a washing machine, it operates within 300 units. This means you will receive zero electricity bill, absolutely zero. Furthermore, if you produce surplus electricity, you might question that electricity generation is the task of the large factories and wealthy individuals, what can we, the poor, do? This is what Modi has initiated; now even the poor will generate electricity, establishing a power plant at their homes. The excess electricity generated will be purchased by the government, providing additional income to our sisters and their families.
Therefore, if you visit the PM Surya Ghar or any common centre in your vicinity, you can apply there. I urge all the sisters of Self-Help Groups to take the initiative and extend this scheme to every household. Assume responsibility for this business. Witness how much significant electricity-related work can now be accomplished by my sisters, and I have complete confidence that when every household receives a zero unit electricity bill... a complete zero bill, they are bound to shower their blessings! Isn’t it? And will the money they save not benefit their families? Therefore, the sisters of our Self-Help Groups can maximise the benefits of this scheme by leading it in their villages. I have also informed the government that wherever the sisters of Self-Help Groups step forward for this endeavour, we will give them priority, and I am determined to successfully advance this campaign of zero electricity bill.
Once again, I extend my best wishes to you all.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଶକ୍ତ ନାରୀ-ବିକଶିତ ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
11 MAR 2024 3:26PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡାଜୀ, ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଜୀ ଏବଂ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦିଦି ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦିଦି ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ହଲରେ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ବୋଧହୁଏ ଏହା ଏକ ମିନି ଇଣ୍ଡିଆ । ଏଠାରେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷା ଓ କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଲୋକ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାନ୍ତି । ତେଣୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଐତିହାସିକ। ଆଜିନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ୧୦୦୦ ଆଧୁନିକ ଡ୍ରୋନ୍ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ନିକଟରେ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଓ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି। ସଂଖ୍ୟା ଛୋଟ ନୁହେଁ। ଏବଂ ଏବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କଥା ହେଉଥିଲି, ସେହି କିଶୋର ଭଉଣୀ ମୋତେ କହୁଥିଲେ ଯେ ସେ ପ୍ରତି ମାସରେ ୬୦-୭୦ ହଜାର, ୮୦ ହଜାର ରେ ପହଞ୍ଚିଥାନ୍ତି, ସେମାନେ ରୋଜଗାର କରିବାକୁ କହିଥିଲେ। ଏବେ ଆମେ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇପାରିବା, ଗାଁର ଜଣେ ଭଉଣୀ ନିଜ ଉଦ୍ୟୋଗରୁ ମାସକୁ ୬୦ ହଜାର ୭୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଖନ୍ତୁ, ହଁ କିଶୋରୀ ସେଠାରେ ଯେତେବେଳେ ବସି ହାତ ଉଠାଇଥାଏ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା ଶୁଣିଥାଏ ଏବଂ ଦେଖେ, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ବହୁତ ବଢିଯାଏ | ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଛୋଟ ଛୋଟ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ପାଇଥାଏ, ତା'ପରେ ମୋର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଅଧିକ ବାଢିଯାଇଥାଏ , ଆମେ ଠିକ୍ ଦେଶରେ ଅଛୁ, ଦେଶରେ ନିଶ୍ଚୟ କିଛି ଭଲ ଘଟିବ । କାରଣ ଆମେ ଏକ ଯୋଜନା କରିଥାଉ, କିନ୍ତୁ ଏହି ପ୍ଲାନ୍ ରଖିଲେ ଆପଣ ଯାହା ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତାହା ପାଇପାରିବେ। ଏବଂ ଆପଣ ଫଳାଫଳ ଦେଖାଉଛନ୍ତି। ଆଉ ସେହି ଫଳାଫଳ ଯୋଗୁଁ ସରକାରୀ ବାବୁମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି... ହଁ ମଣିଷ, ଯଦି କିଛି ଭଲ ଘଟୁଛି, ତେବେ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଥାଏ । ଆଉ ଏହି କାରଣରୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସ୍ଥିର କଲି ଯେ ମୋତେ ଏବେ ୩ କୋଟି କୋଟିପତି ଦିଦିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ଏହି ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେ କୌଣସି ଦେଶ ହେଉ, ଯେ କୌଣସି ସମାଜ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବଢ଼ାଇବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରି ହିଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବ। କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଦେଶର ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନ, ଆପଣଙ୍କ ଅସୁବିଧା, କେବେ ପ୍ରାଥମିକତା ନଥିଲା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଛାଡି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତା ହେଉଛି ଯଦି ଆମ ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଟିକିଏ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ, ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ କିଛି ସମର୍ଥନ ମିଳେ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ସେମାନେ ନିଜେ ଲୋକଙ୍କ ସମର୍ଥନ ପାଲଟିଯାଆନ୍ତି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ବିଷୟରେ କହିବା ଆରମ୍ଭ କଲି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା ଅଧିକ ଅନୁଭବ କଲି | ମୁଁ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯିଏ ଶୌଚାଳୟ ଅଭାବରୁ ଆମ ମା' ଭଉଣୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା, ଗାଁର ଭଉଣୀମାନେ କିପରି ଜୀବନ ଯାପନ କରୁଛନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲି ।
ମୁଁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯିଏ କି ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ସାନିଟାରୀ ପ୍ୟାଡ୍ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଛି। ମୁଁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯିଏ କି ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି ଯେ ରୋଷେଇ ଘରେ କାଠରେ ରୋଷେଇ କରୁଥିବା ଆମ ର ମା' ଭଉଣୀମାନେ ୪୦୦ ସିଗାରେଟ୍ ଧୂଆଁ ପରି ଧୂମପାନ କରୁଛନ୍ତି । ସେ ଏହାକୁ ପ୍ରତିଦିନ ସହ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେ ଏହାକୁ ନିଜ ଶରୀରକୁ ନେଇ ଯାଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯିଏ ଘରେ ନଳଜଳ ନଥିଲେ ସମସ୍ତ ମହିଳାମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି, ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଘୋଷଣା କରିଥିଲି । ମୁଁ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯିଏ କି ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ । ମୁଁ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯିଏ କି ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅପମାନଜନକ ଶବ୍ଦ ପ୍ରୟୋଗ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲେ ।
ମୁଁ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯିଏ କହିଥିଲି ଯେ ଯଦି କୌଣସି ଝିଅ ବିଳମ୍ବିତ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଘରକୁ ଆସନ୍ତି, ତେବେ ମା, ବାପା, ଭାଇ ସମସ୍ତେ ପଚାରନ୍ତି କାହିଁକି ତାଙ୍କୁ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଛି। କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ପିତାମାତା ତାଙ୍କ ପୁଅପାଖକୁ ବିଳମ୍ବରେ ଆସନ୍ତି, ସେ ପଚାରନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ପୁଅ କୁଆଡ଼େ ଗଲା, କାହିଁକି? ଆପଣଙ୍କ ପୁଅକୁ ମଧ୍ୟ ପଚାରନ୍ତୁ । ଏବଂ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲି । ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଉଣୀ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଝିଅଙ୍କୁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଆପଣଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି, ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ କଂଗ୍ରେସ ଭଳି ଦେଶର ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନେ ମୋତେ ଉପହାସ କରିଥିଲେ, ଅପମାନିତ କରିଥିଲେ।
ସାଥୀମାନେ
ମୋଦିଙ୍କ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଏବଂ ମୋଦିଙ୍କ ଯୋଜନା ଭୂମି ସହ ଜଡିତ ଜୀବନର ଅନୁଭୂତିରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ପିଲାଦିନେ, ଆମ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ, ତା'ପରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଅନେକ ପରିବାର ସହ ରହୁଥିବା ମୁଁ ଯାହା ଦେଖିଥିଲି, ତାହା ଆଜି ମୋଦିଙ୍କ ଭାବନା ଓ ଯୋଜନାରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି। ତେଣୁ ଏସବୁ ଯୋଜନା ମୋ ମା', ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଥାଏ, ସେମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ଯେଉଁ ପରିବାର ନେତାମାନେ କେବଳ ନିଜ ପରିବାର ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏହା ଆଦୌ ବୁଝି ପାରନ୍ତି ନାହିଁ । ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମା' ଭଉଣୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବାର ଚିନ୍ତାଧାରା ଆମ ସରକାରଙ୍କର ଅନେକ ଯୋଜନାର ଆଧାର ହୋଇଛି।
ମୋର ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପୂର୍ବରୁ ସରକାରମାନେ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ନାମ ଦେଇଥିଲେ। ମୋଦି ଏହି ରାଜନୈତିକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ୨୦୧୪ରେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଚକ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରିଥିଲି ଏବଂ ଏହାକୁ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲି । ଆଜି ପ୍ରଥମ ନିଶ୍ୱାସରୁ ଶେଷ ନିଶ୍ୱାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଦି କିଛି ଯୋଜନା କରି ଭାରତର ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ସେବାରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ଗର୍ଭରେ ଯେପରି ଝିଅକୁ ହତ୍ୟା କରା ଯାଉ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ବେଟି ବଚାଓ-ବେଟି ପଢ଼ାଓ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଗର୍ଭବତୀ ରାଜ୍ୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ପୋଷଣ ପାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ୬ ହଜାର ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଜନ୍ମ ପରେ ପାଠ ପଢ଼ିବା ଯେପରି ତାଙ୍କ ପାଇଁ କଷ୍ଟକର ନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ଝିଅ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁଧ ଦେବା ପାଇଁ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଯଦି କୌଣସି ଝିଅ ବଡ଼ ହୋଇ କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତେବେ ଆଜି ତାଙ୍କ ପାଖରେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଏତେ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ରହିଛି। ଝିଅର କ୍ୟାରିୟର ଯେପରି ପ୍ରଭାବିତ ନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଗର୍ଭାବସ୍ଥା ଛୁଟିକୁ ୨୬ ସପ୍ତାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ହେଉ କିମ୍ବା ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତିରେ ଶସ୍ତା ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ହେଉ, ଏସବୁର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ଆପଣଙ୍କ ମାଆ, ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଛି।
ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋଦି ସମସ୍ୟାକୁ ଏଡାଇ ନଥାନ୍ତି, ଏହାର ମୁକାବିଲା କରନ୍ତି ନାହିଁ, ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପାଇଁ କାମ କରନ୍ତି । ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଭାରତରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କ ର ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଓ ଯୋଜନାରେ ଆମେ ଏହି ଦିଗପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଏଠାରେ ଆମର ସମ୍ପତ୍ତି ଥିଲା, ତାହା ଜଣେ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ ଥିଲା । କେହି ଜମି କିଣୁଥିଲେ... ତେଣୁ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନାମରେ... ଏକ ଦୋକାନ କିଣାଯାଇଥିଲା... ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନାମରେ... ଘରର ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ କିଛି ନଥିଲା କି? ତେଣୁ ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଅଧୀନରେ ଘରେ ମହିଳାଙ୍କ ନାମ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଥିଲୁ। ଆପଣ ନିଜେ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ନୂଆ ଗାଡି ଆସୁଥିଲା, ଟ୍ରାକ୍ଟର ଆସୁଥିଲା, ତେଣୁ ଅଧିକାଂଶ ପୁରୁଷ ଏହାକୁ ଚଳାଉଥିଲେ । ଲୋକେ ଭାବୁଥିଲେ ଝିଅ କେମିତି ଏହାକୁ ଚଳାଇବ? ଯଦି ଘରେ କୌଣସି ନୂଆ ଡିଭାଇସ୍, ନୂଆ ଟିଭି, ନୂଆ ଫୋନ୍ ଥିଲା, ତେବେ ପୁରୁଷମାନେ ନିଜକୁ ଏହାର ପ୍ରକୃତି ପରିଚୟ ବୋଲି ଭାବୁଥିଲେ। ସେହି ପରିସ୍ଥିତିରୁ, ସେହି ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଆମ ସମାଜ ଏବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆଉ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି ଯେ ଡ୍ରୋନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ପ୍ରଥମ ପାଇଲଟ ଭାରତର କୃଷିକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେଇଥିଲେ, ଏମାନେ ମୋଝିଅ, ଏମାନେ ମୋର ଭଉଣୀ ।
ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଚାଷ ପାଇଁ କିପରି ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ତାହା ଦେଶକୁ ଶିଖାଇବେ । ମୁଁ କେବଳ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ଏବଂ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖିଛି । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ କିଛି ଦିନ ତଳେ 'ମନ୍ କି ବାତ୍'ରେ ଏଭଳି ଏକ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି । ସେ କହିଲେ ଯେ ମୁଁ ଦିନକୁ ଅନେକ କ୍ଷେତରେ କାମ କରେ, ଦିନକୁ ଏତେ ଜମିରେ କାମ କରେ, ମୁଁ ଏତେ ରୋଜଗାର କରେ । ଏବଂ କହିଲେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଏତେ ବଢିଯାଇଛି ଏବଂ ଗାଁରେ ମୋର ସମ୍ମାନ ଏତେ ବଢିଯାଇଛି, ଏବେ ଗାଁରେ ମୋର ପରିଚୟ ବଦଳିଯାଇଛି । ଯେଉଁମାନେ ସାଇକେଲ ଚଲାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରାମବାସୀ ପାଇଲଟ ବୋଲି ଡାକିଥାନ୍ତି । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତର ବୈଷୟିକ ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇପାରିବ । ଆଜି ଆମେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର, ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ର, ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ର, ଭାରତର ମହିଳାମାନେ କିପରି ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ଉପରେ ନଜର ପକାଉଛୁ । ଏବଂ ମହିଳା ବାଣିଜ୍ୟିକ ପାଇଲଟ ଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏକ ନମ୍ବର ଦେଶ । ଆମ ପାଖରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଝିଅ ବିମାନ ଉଡ଼ାଉଛନ୍ତି। ଆକାଶରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ହେଉ ଅବା ଚାଷକାର୍ଯ୍ୟରେ ଡ୍ରୋନ୍, ଭାରତର ଝିଅମାନେ କେଉଁଠି ପଛରେ ନାହାନ୍ତି। ଏଥର ଆପଣ ଟିଭିରେ ଜାନୁଆରୀ ୨୬ କୁ ଦେଖିଥିବେ, ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାରା ଭାରତ କର୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଦେଖୁଥିଲା, ନାରୀ-ନାରୀ-ନାରୀର ଶକ୍ତି ଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦେଶରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ର ବହୁତ ବିସ୍ତାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଯଦି ଅଳ୍ପ ପରିମାଣର କ୍ଷୀର, ପନିପରିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ନିକଟସ୍ଥ ବଜାରକୁ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତେବେ ଡ୍ରୋନ୍ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଔଷଧ ବିତରଣ ହେଉ, ଡାକ୍ତରୀ ପରୀକ୍ଷା ନମୁନା ଡେଲିଭରି ହେଉ, ଡ୍ରୋନ୍ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ଅର୍ଥାତ୍ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ପାଲଟିଥିବା ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଗଣିତ ସମ୍ଭାବନାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି।
ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଯେମିତି ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି ତାହା ନିଶ୍ଚିତ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନର ବିଷୟ । ଏହି ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଭାରତରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ଏକ ନୂଆ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ସେମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଆଜି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୦ କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର କେବଳ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିନାହାନ୍ତି ବରଂ ୯୮ ପ୍ରତିଶତ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଗୋଷ୍ଠୀର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା କମ୍ ନୁହେଁ। ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ଥିବା ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ବ୍ୟାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ମୋର ଏହି ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିସାରିଛି । ଏତେ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଗାଁ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଏକ ସ୍ଵଭାବ ଅଛି, ସବୁଠାରୁ ବଡ ଭଲ ଗୁଣ ହେଉଛି 'ସଞ୍ଚୟ', ସେମାନେ ନଷ୍ଟ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ସେମାନେ ସଞ୍ଚୟ କରନ୍ତି | ଏବଂ ସଞ୍ଚୟ କରିବାର ଶକ୍ତି ନୁହେଁ ... ଏହା ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ସଙ୍କେତ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ଏହି ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହୁଏ, ଏହା ମୋତେ ନୂଆ କଥା କହିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ କହିଥାଏ | ଅର୍ଥାତ୍ ସାଧାରଣ ମଣିଷ କଳ୍ପନା କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଆଉ ଗାଁରେ ଏତେ ବଡ଼ ଧରଣର ରାସ୍ତା ଓ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀମାନେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏବେ କୋଟିପତି ଭଉଣୀମାନେ ସହରରେ ସହଜରେ ନିଜ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି କରିପାରୁଛନ୍ତି। ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ସହରର ଲୋକମାନେ ଗାଁକୁ ଯାଇ ସିଧାସଳଖ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କଠାରୁ କିଣିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେହି କାରଣରୁ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଆୟ ୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେଉଁ ଭଉଣୀମାନେ ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ଆକାଂକ୍ଷାରେ ସୀମିତ ଥିଲେ, ସେମାନେ ଆଜି ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ନିଜର ଭୂମିକା କୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ନୂଆ ପଦବୀ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଆଜି ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ, କୃଷି ସଖୀ, ପଶୁ ସଖୀ, ମତ୍ସ୍ୟ ସଖୀ ଓ ଦିଦିୟା ଗାଁ ଗାଁରେ ସେବା ଯୋଗାଉଛନ୍ତି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ଜାତୀୟ ଅଭିଯାନକୁ ଏହି ଭଉଣୀମାନେ ନୂଆ ଗତି ଦେଉଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ଡିଜିଟାଲ ସାକ୍ଷରତା ଅଭିଯାନ ଚଳାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୫୦% ରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୫୦% ରୁ ଅଧିକ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା । ଏହି କ୍ରମାଗତ ସଫଳତା କେବଳ ନାରୀ ଶକ୍ତି ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥାଏ । ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆ, ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆମର ତୃତୀୟ ପାଳି ନାରୀ ଶକ୍ତିର ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବ ।
ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଅନେକ ଭଉଣୀ ନିଜ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସାୟର ଅଂଶ ଭାବରେ ଗ୍ରାମରେ ଅନେକ କାମ କରୁଛନ୍ତି | କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ପାଠ ପଢ଼ୁଥିବା ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି । ଯେଉଁ ଝିଅମାନେ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭଲ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଭଉଣୀମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଓ ସମ୍ମାନ ଦିଅନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ କେତେକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଭାଷଣ ପାଇଁ ଡକାଯାଇ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତାର କାହାଣୀ କୁହାଯାଏ । ଆଉ ସ୍କୁଲ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ପିଲା ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ କଥା ଉତ୍ସୁକତାର ସହ ଶୁଣନ୍ତି । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏକ ବଡ଼ବିପ୍ଳବଆସିଛି। ଏବଂ ମୁଁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଦିଦିଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ମୁଁ ନିକଟରେ ଡ୍ରୋନ ଭଳି ଏକ ଯୋଜନା ଆଣିଛି ଦିଦି, ମୁଁ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ପାଦରେ ରଖିଛି, ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଯେଉଁ ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନେ ମୁଁ ଡ୍ରୋନ ରଖିଛି, ସେହି ମା' ଭଉଣୀମାନେ କେବଳ ଡ୍ରୋନକୁ ଆକାଶକୁ ନେଇଯିବେ ନାହିଁ ବରଂ ଦେଶର ସଂକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବେ ।
କିନ୍ତୁ ଏମିତି ଏକ ଯୋଜନା ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଆମସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଭଉଣୀମାନେ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏକ ଯୋଜନା 'ପିଏମ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର' ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି 'ପିଏମ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର'ର ବିଶେଷତ୍ୱ, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହି ଯୋଜନା ମାଗଣା ବିଜୁଳି । ବିଦ୍ୟୁତ ୍ ବିଲ୍ ଶୂନ। ଆପଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା କରିପାରିବେ କି? ଆପଣ ଏହା କରିପାରିବେ କି? ଯଦି ଆପଣ ମୋତେ ସବୁ କହିବେ, ତା'ହେଲେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବି... କରିପାରିବେ... ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବେ। ଛାତ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରରେ ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବା, ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରୁ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଏବଂ ସେହି ବିଜୁଳିକୁ ଘରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ପରିବାର ଖୁବ୍ କମ୍। ଘରେ ଫ୍ୟାନ୍, ଏୟାର କଣ୍ଡିସନ୍, ଫ୍ରିଜ୍, ୱାସିଂ ମେସିନ୍ ଥିଲେ କାର୍ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ରେ ଚାଲିଥାଏ। ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣଙ୍କ ଜିରୋ ବିଲ୍ ଆସିବ, ଜିରୋ ବିଲ୍ ଆସିବ। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ଯଦି ଆପଣ ଅଧିକ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି ତେବେ କହିବେ ବଡ଼ ବଡ଼ କାରଖାନାରେ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ହୁଏ, ବଡ଼ ଧନୀ ଲୋକ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବେ, ଆମେ ଗରିବ ମାନେ କ'ଣ କରିପାରିବା? ମୋଦି ଏପରି କରନ୍ତି, ଏବେ ଗରିବ ଲୋକମାନେ ବି ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କରିବେ, ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ବିଜୁଳି କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ଏବଂ ଉତ୍ପାଦିତ ଅତିରିକ୍ତ ବିଜୁଳି କୁ ସରକାର କିଣିବେ । ଆମ ଭଉଣୀ ଓ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ରୋଜଗାର ପାଇବେ।
ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣ ଏହି ପିଏମ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଘରକୁ ଯାଆନ୍ତି, ଯଦି ଆପଣ ଏଠାରେ ଥିବା ସମସ୍ତ କମନ୍ ସେଣ୍ଟରକୁ ଯାଆନ୍ତି ତେବେ ଆପଣ ସେଠାରେ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ। ମୁଁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସମସ୍ତ ମା ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ଆପଣମାନେ କ୍ଷେତକୁ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପହଞ୍ଚାନ୍ତୁ । ଆପଣ ବ୍ୟବସାୟ ହାତକୁ ନେବେ। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ମୋ ଭଉଣୀମାନେ କେତେ ବଡ଼ ବିଦ୍ୟୁତ କାମ କରିପାରିବେ ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଜିରୋ ୟୁନିଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍ ଆସିବ, ତାହା ହେବ କି ନାହିଁ କି? ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ କି ନାହିଁ? ଏବଂ ସେମାନେ ସଞ୍ଚୟ କରିଥିବା ଟଙ୍କା ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ କାମରେ ଆସିବ କି ନାହିଁ । ତେଣୁ ଆମ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଭଉଣୀମାନେ ନିଜ ଗାଁରେ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇ ଏହି ଯୋଜନାର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ପାଇପାରିବେ । ଏବଂ ମୁଁ ସରକାରଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛି ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଭଉଣୀମାନେ ଏହି କାମ ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିବେ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବୁ ଏବଂ ମୋତେ ଜିରୋ ବିଲ୍ ବିଜୁଳିର ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳତାର ସହ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ପଡିବ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ କହୁଛି
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।