Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Sashakt Nari-Viksit Bharat programme
11 MAR 2024 3:26PM by PIB Delhi
My esteemed cabinet colleagues, Shri Giriraj Singh ji, Shri Arjun Munda ji, Shri Mansukh Mandaviya ji, and sisters from various parts of the country, have gathered here in large numbers. Additionally, lakhs of women across the country are also connected to us via video. I extend a warm welcome and heartfelt congratulations to all of you. As I look around this auditorium, it strikes me that this looks like a mini-Bharat. People from every corner and speaking every language of Bharat are represented here. My heartiest congratulations to each and every one of you!
Today's programme marks a historic moment in the realm of women's empowerment. I have had the privilege of distributing 1000 modern drones to women's Self-Help Groups (SHGs) under the NaMo Drone Didi campaign. It is worth noting that over 1 crore sisters in the country have become 'Lakhpati Didis' through various schemes and diligent efforts. This is no small feat. Just moments ago, I had a conversation with a teenage sister who proudly shared that she earns between 60,000 to 80,000 rupees every month through her business. We can now inspire the youth of our country by showcasing examples like hers—a sister in the village earning a substantial income from her business. Look at her confidence! Yes, the young lady is sitting right there, raising her hand. Hearing such stories fills me with immense confidence and optimism. It reaffirms that we are in the right country where positive outcomes are achievable. We may conceive schemes and plans, but it is your dedication and tangible results that truly make a difference. Your achievements not only inspire but also motivate government officials to expedite progress. Therefore, I have resolved to surpass the target of creating 3 crore 'Lakhpati Didis'. To this end, an amount of Rs 10,000 crore has been transferred to the accounts of these women today. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you sisters!
Mothers and sisters,
In any country or society, progress can only be achieved by enhancing the dignity of women and providing them with new opportunities. Regrettably, previous governments in the country never prioritized the lives and issues of women like yourselves, leaving you to fend for yourselves. My observation is that when our mothers and sisters are given even a slight opportunity and support, they no longer require assistance; they become pillars of support themselves. This realization struck me even more profoundly when I began addressing women's empowerment issues from the ramparts of the Red Fort. I am the first Prime Minister to have addressed the challenges faced by our mothers and sisters due to the lack of toilets and the hardships endured by village women in their daily lives in my address from the ramparts of the Red Fort.
I am the first Prime Minister to have brought up the issue of sanitary pads and the health risks posed to women who cook with wood-fired stoves, inhaling the equivalent of 400 cigarettes' worth of smoke every day. I am the first Prime Minister who mentioned the problems faced by all women due to lack of tap water at home and announced the Jal Jeevan Mission for the same. I am the first Prime Minister to have emphasized the importance of every woman having a bank account and to have spoken out against derogatory remarks made about women in my address from the ramparts of the Red Fort.
I am the first Prime Minister to have highlighted the double standard where daughters are questioned about their whereabouts when returning home late, while sons are not held to the same scrutiny. Why don't you ask your sons? This issue was raised by me from the Red Fort as well. Today, I want to convey to every woman, sister, and daughter in the country that whenever I spoke about your empowerment from the Red Fort, it was disheartening that political parties like the Congress chose to ridicule, mock and insult me.
Friends,
Modi's sensitivities and policies have been shaped by his experiences at the grassroots level. The observations made during my childhood, within my community, and through my interactions with families in villages across the country are evident in my current approach and plans. Consequently, these schemes aim to alleviate the challenges faced by mothers, sisters, and daughters, making their lives easier. Leaders who are solely focused on their own families cannot comprehend this perspective. The core principle underlying many of our government's schemes is to alleviate the hardships faced by lakhs of mothers and sisters throughout the nation.
My mothers and sisters,
Previous governments may have introduced one or two schemes under the banner of women empowerment, but Modi revolutionized this approach. Since assuming office in 2014, we have devised and successfully implemented plans catering to every stage of a woman's life cycle. From the moment of birth until the final breath of a woman, Modi remains committed to serving the women of Bharat through various initiatives. To combat female foeticide, we launched the Beti Bachao-Beti Padhao campaign. Financial assistance of Rs 6,000 is provided to every pregnant woman to ensure proper nutrition during pregnancy. The Sukanya Samriddhi Yojana was introduced to secure a bright future for daughters, offering attractive interest rates. For those aspiring to start a business, the Mudra Yojana provides substantial support. We extended maternity leave to 26 weeks to safeguard women's careers. Initiatives like the Ayushman Yojana, offering free treatment up to Rs 5 lakh, and Jan Aushadhi Kendra, providing medicines at an 80% discount, are benefiting mothers, sisters, and daughters the most across the country.
Mothers and sisters,
Modi doesn't shy away from challenges; he confronts them head-on and strives for lasting solutions. I understand that to empower women in Bharat, we must enhance their economic participation. Hence, we have kept this aspect in mind in every decision and plan of our government. Allow me to illustrate this with an example, dear mothers and sisters. You are aware that traditionally, property ownership was primarily in the man's name. Whether it was land, a shop, or a house, it typically belonged to a man. What about the women of the household? That's why we ensured that women's names were registered for houses available under the PM Awas scheme. You have also witnessed how in the past, it was mostly men who operated new cars, tractors, and other machinery. People wondered if daughters could handle such tasks. Similarly, when new appliances like TVs or phones were introduced in households, men assumed they were naturally adept with them. However, our society is evolving beyond these outdated notions and mindset. Today's program serves as another testament to this progress. These daughters and sisters of ours are pioneering drone technology, which will revolutionize Bharat's agriculture.
Our sisters will demonstrate modern farming techniques using drones. I recently visited the fields and witnessed the skills of these drone pilots, the Namo drone didis. Recently, I had the opportunity to converse with a drone didi on 'Mann Ki Baat'. She shared, "I engage in various tasks throughout the day and earn significantly. Moreover, my confidence has soared, and my stature within the village has escalated. My identity in the village has undergone a remarkable transformation. Previously, I couldn't even ride a bicycle, but now villagers acknowledge me as a pilot." I firmly believe that the women of our country can spearhead the technological revolution of 21st century Bharat. We have already seen their remarkable achievements in the space sector, IT industry, and scientific fields. Bharat boasts the highest number of women commercial pilots globally. We have the highest number of daughters flying airplanes. Whether it's flying commercial airplanes or operating drones for farming, Indian daughters are leading the way. You must have witnessed on TV during the Republic Day celebrations being held at the 'Kartavya Path' on 26th January how women showcased their strength and prowess as the whole nation was watching the event.
Friends,
Drone technology is poised for significant expansion within the country in the upcoming years. Drones are set to become a potent means for transporting small quantities of milk, vegetables, and other products to the nearest markets. They will play a pivotal role in delivering medicines and transporting medical test samples, thereby offering myriad possibilities for the future. The women partaking in the Namo Drone Didi Scheme and training to become drone pilots are anticipated to unlock numerous opportunities ahead.
Mothers and sisters,
The proliferation of women's self-help groups across Bharat over the past decade stands as a remarkable subject for research. These groups have scripted a new narrative of women's empowerment in the country. Today, I extend my admiration to every sister involved in these Self-Help Groups and wish them success. Their diligent efforts have elevated women's Self-Help Groups to pivotal players in nation-building. The count of women engaged in such groups has surpassed 10 crores. Over the last 10 years, our government not only fostered the growth of these Self-Help Groups but also opened bank accounts for 98 percent of them—nearly 100 percent. Additionally, the government has augmented the assistance provided to these groups by Rs 20 lakh from the previous Rs 8 lakh crore—an exponential increase. More than Rs 8 lakh crore worth of aid has flowed into the hands of these sisters directly from the banks, significantly benefiting rural areas, especially women. And sisters possess a notable characteristic—their greatest quality is 'frugality'; they do not squander, but rather save. The ability to save is also an indicator of a promising future. Whenever I converse with these sisters, they share innovative insights, demonstrating their confidence, surpassing ordinary expectations. The extensive development of roads and highways in rural areas has further facilitated these groups. Now lakhpati didis are able to sell their products easily in the city. Improved connectivity has encouraged urban dwellers to visit villages and purchase directly from these groups. As a result, the income of Self-Help Group members has tripled over the past five years, owing to similar factors.
Friends,
Those sisters whose dreams and aspirations were once limited are now expanding their roles in nation-building. Today, new opportunities are emerging in villages, with new positions being established. Thousands of Bank Sakhi, Krishi Sakhi, Pashu Sakhi, Matsya Sakhi, and didis affiliated with the service sector are providing essential services in rural areas. These didis are driving forward various national initiatives, from healthcare to Digital India. Over 50% of those spearheading the Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan are women, and over 50% of the beneficiaries are also women. This string of successes only bolsters my confidence in the power of women. I assure every mother, sister, and daughter in the country that our third term will mark a new chapter in the advancement of women's empowerment.
Furthermore, I have observed that many sisters, Self-Help Groups have also initiated various activities as well as businesses within their villages. They organize sports competitions and encourage other self-help group sisters. They reach out to girls who are pursuing education and facilitate interactions with influential figures. The self-help group sisters warmly welcome and honour girls who excel in sports within the village. I have noticed that in some schools, these women from the Self-Help Group are invited to give speeches, sharing the secrets of their success, and the students and teachers eagerly listen. This signifies a significant revolution. To the didis of the Self-Help Groups, I present schemes like the Drone Didi scheme, placing them at your disposal. I firmly believe that the mothers and sisters to whom I present these opportunities will not only soar drones into the sky but will also elevate the nation's resolve to new heights.
However, there exists a scheme and I urge the women from the Self-Help Groups to step forward. I have introduced the 'PM Surya Ghar' scheme. The unique feature of 'PM Surya Ghar' is that it offers free electricity, essentially a zero electricity bill. Now, can you accomplish this task or not? Can you achieve it? If you assure me then I will provide all the details. Can you do it? Sure? We have resolved that every household should install solar panels on their roofs, harness electricity from the sun's rays, and utilize it within the household. Only a few households consume more than 300 units of electricity. If a household has fans, air conditioning, a refrigerator, and a washing machine, it operates within 300 units. This means you will receive zero electricity bill, absolutely zero. Furthermore, if you produce surplus electricity, you might question that electricity generation is the task of the large factories and wealthy individuals, what can we, the poor, do? This is what Modi has initiated; now even the poor will generate electricity, establishing a power plant at their homes. The excess electricity generated will be purchased by the government, providing additional income to our sisters and their families.
Therefore, if you visit the PM Surya Ghar or any common centre in your vicinity, you can apply there. I urge all the sisters of Self-Help Groups to take the initiative and extend this scheme to every household. Assume responsibility for this business. Witness how much significant electricity-related work can now be accomplished by my sisters, and I have complete confidence that when every household receives a zero unit electricity bill... a complete zero bill, they are bound to shower their blessings! Isn’t it? And will the money they save not benefit their families? Therefore, the sisters of our Self-Help Groups can maximise the benefits of this scheme by leading it in their villages. I have also informed the government that wherever the sisters of Self-Help Groups step forward for this endeavour, we will give them priority, and I am determined to successfully advance this campaign of zero electricity bill.
Once again, I extend my best wishes to you all.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শশক্ত নারী – বিকশিৎ ভারত প্রোগ্রাম হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
11 MAR 2024 3:26PM by PIB Imphal
কেন্দ্র মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ, শ্রীমান গিরিরাজ সিংহ, শ্রী অর্জুন মুন্দাজী, শ্রী মনশুখ মন্দাবিয়াজী, লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমদগী লাক্লিবা মশিং য়াম্লবা মীয়ামগা লোয়ননা ভিদিওগী খুত্থাংদা লৈবাক শিনবা থুংবগী দিদি লাক্ষ কয়া অমনা থৌরমসিদা শরুক য়ারি। ঐহাক্না পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি অমসুং ইকায় খুম্নবশু উৎচরি। তসেংবা ভারত অসি মসিমক্লা হায়না ঐহাক্না ঙসি ফাওজরি। হিন্দুস্তানগী তোঙান-তোঙানবা লোল লোনবা, মফম খুদিংগী মীওইশিংবু ঐহাক্না ঙসি উবা ফংজরি। পুম্নমকপু ঐহাক্না থাগৎচরি।
ঙসিগী নুমিৎ অসিদি নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগী মতাংদা পুৱারী ওইরগনি। ঙসি, ঐহাক্না নমো দ্রোন দিদি প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা মতমগা চুনবা দ্রোন 1000বু নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী মফমদা খুৎশিন্নবগী খুদোংচাবা ফংজরি। লৈবাক্কী করোর 1দগী হেনবী নুপী কয়ানা স্কিম অমসুং ঐখোয়না পায়খৎপা খোঙথাং কয়াগী মতেংদগী লাক্ষপতি দিদি ওইনখ্রে। মসিদি অপীকপা মশিং নত্তে। ঐহাক্না হৌজিক মীয়ামগা ৱারী শাজবদা, ইচল কিশোরীনা মহাক্তি থা অমদা লুপা লিশিং 60-70 তাল্লি হায়না পাউদম্লকখ্রে। খুঙ্গংগী ইচল অমনা মহাক্কী হোৎনজমন্দগী থা অমদা লুপা লিশিং 60-70 তানবা ঙম্বগী পাউজেল তাবদা লৈবাক্কী নহাশিংদা ইথিল য়াম্না পীগনি। মহাক্কী মশাদা থাজবগী মতৌসি অমুক্তা য়েংসি, কিশোরী মসিদা ফম্লে, মখুৎশু থাংগৎলি। মসিগুম্বা ৱারোল তাবদা ঐহাক্কী নুংগী থাজবগী চাং য়াম্না হেনগৎলি। অদোমগী মসিগুম্বা তাবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। ঐখোয়না হোৎনরিবা খুদিংমক মায়কৈ চুম্না চৎলি হায়না ফাওহল্লি, লৈবাক্কী মফমদা কান্নবা পীরি হায়বা খঙহল্লি। ঐখোয়না শেম্লিবা স্কিম অসিবু অদোম্না নীংথিনা ইন্দুনা চৎপীরবদি, অদোমগী মায় পাকপসু শোইদনা ফংগনি। মসিনা মরম ওইরগা ঐহাক্না লাক্ষপতি দিদিগী মশিং অসি করোর 3 শোইদনা হেলহনগনি হায়না লেপ্লিবনি। মরী লৈনবা থৌওং অমা ওইনা, ঐখোয়না ঙসি লুপা করোর লিশিং 10গী শেনফমশু মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্ততা হাপখ্রবনি। মসিগীদমক্তা অদোম পুম্নমকপু থাগৎচরি।
ইমা, ইবেন, ইচে, ইচলশিং,
লৈবাক অমা ওইরো, খুন্নাই অমদা ওইরো, নারী শক্তিগী পুক্নিং থৌগৎলবদি, মদুনা অনৌবা খুদোংচাবা শোইদনা শেমগনি, তুংলমচত্তা খোঙদাবা ঙমগনি। অদুবু লাইবক থীবদি, লৈবাক অসিদা পাল্লম্বা মমাংগী সরকারনা নুপীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল অমসুং মখোয়গী মপাঙ্গল হাপ্পগী হীরমদা মিৎয়েং অমত্তা চঙবীরমদে। ঐহাক্না থেংনজবদি, ঐখোয়গী নুপীশিংদা মতেং খরা পীবা মতমদা, মখোয়না মতেং মথৌ তাবগী মহুত্তা অতোপ্পগী মফমদা তেংবাংবা ঙম্লকই। ঐহাক্না মখোয়বু মপাঙ্গল হাপ্পগী ৱাফম লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী থমখিবা মতমদা ৱাখল্লোন অসি ঐহাক্না ফাওবা ঙমখিবনি। ইমা, ইবেন, ইচে, ইচলশিংগী য়ুমদা অমাংশঙ শাবা, মসি লৈতবদগী মখোয়না মাইয়োক্নবা খুদোংচদবা কইয়া অমসুং মখোয়গী হকশেলদা অয়েৎপা পীবগী মতাংদা ৱাফম থমখিবা অহানবা প্রধান মন্ত্রীদি ঐহাক ওইরমগনি।
সেনিতরী পেদকী হীরম্বু লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী পাউদমখিবা অহানবা প্রধান মন্ত্রীশু ঐহাক ওইরমগনি। অমাংশঙ, সেনিতরী পেদ, মৈখু খুদবা চাকখুম, খুদোংচাদবা কয়াদগী নুপীশিংবু কনবীনবা তোতি ঈশিং ফংহনবা, নুপী খুদিংগী জন ধন একাউন্ত হাংবা, নুপীশিংদা অথীবা ৱাহৈ শিজিন্নবগী মাইয়োক্তা ৱাফম থমখিবা, অমসুং নারী শক্তিগী মায়কৈদা অফবা লিচত চৎনবা ইমুংগী ইচানুপাশিংবু তাকপী তম্বীবগী হীরম কয়াবু লাল কিলাগী ফম্বাক্তা পুথোকখিবা অহানবা প্রধান মন্ত্রীশু ঐহাক ওইরমগনি। অদুবু লাইবক থীবদি, ঐহাক্কী মসিগুম্বা ৱারোলবু কংগ্রেসনা করেম কথাইনখি।
মরুপশিং,
মোদীনা মীয়ামগী অপাম্বা করিনো খঙলিবা, মোদীনা পুথোক্লিবা স্কিমশিং অসিদি পুন্সিগা মরী লৈনবা থৌওং কয়া গ্রাউন্দ লেভেলদা থেংনবদগী থোকখিবা ঙাক্তনি। অঙাং ওইরিঙৈদা য়ুমদা উরকখিবা ফিভমশিং, কৈরোই লৈকায়দা থেংনখিবা অমসুং লৈবাক্কী খুঙ্গংগী ইমুং কয়াদা লৈদুনা উরকখিবা ফিভম খুদিংমক ঐখোয়গী স্কিমদা মমি তাবনি। মরম অদুনা, স্কিমশিং অসিনা ইমা, ইবেন, ইচে, ইচল, ইচানুপীশিংগী পুন্সি মহিং নুংঙাইহনবা ঙম্লিবনি। মখোয়গী খুদোংচাদবশিং হন্থহনবা ঙম্লিবনি। মশাগী ইমুংগীদা খনবা, শাগৈগী নুংঙাইনবা রাজনীতি তৌবশিংনা মসি কৈদৌনুংদা খঙলোই। লৈবাক মীয়াম করোর অমবু খুদোংচাদবা কয়াদগী মনিং তমহনবগী ৱাখল্লোন অসিদি ঐখোয়গী সরকারদা চেল্লি, মসিনা ঐখোয়গী স্কিমশিংগী য়ুম্ফম্নি।
ঐহাক্কী ইমা, ইবেন, ইচে, ইচলশিং,
মমাংগী সরকারনা স্কিম অমা অনি হৌদোক্লগা মদুবু নুপীশিংগী পাঙ্গল হাপ্পগী পাম্বৈনি হেক্তা হায়খি। মোদীনা মসিগুম্বা রাজনীতিগী ৱাখল্লোন্দা অহোংবা পুরক্লে। ইং 2014দগী সরকার পায়রবা তুংদা, ঐহাক্না অদোম নুপীশিংগী পুন্সিগী থেংখাং খুদিংগা মরী লৈনবা স্কিম শেমখি, মখোয়বু মায় পাক্না চলায়খি। ঙসিদি, ঐহাক্কী অহানবা নিংশা হোনবদগী হৌনা অরোইবা নিংশা হ্নবা ফাওবদা মোদীনা অদোমগী সেবাগীদমক্তা লৈগনি। অঙাং নুপীমচাশিংবু পোক্ত্রিঙৈদা লৌথোকপগী চৎনবী লৈহন্দনবা বেতি বচাও বেতি পরহাও খোঙথাং হৌদোকখি। মীরোনবী মমাশিংদা ন্যুত্রিসন ফংহন্নবা লুপা 6000গী তেংবাং পীবা, এজুকেসনগী মতমদা রিসোর্স ফংহন্নবা পায়খৎপা সুকনয়া সামৃধী, ওন্তোপ্রিনরগী হীরমদা মশাগী ফিবম শেম্বা ঙমজনবা মুদ্র য়োজনাগী তেংবাং, মেতর্নিতী লীব শাংদোকপা, লেম্না লাইয়েংবা, অহোঙবা হিদাক লাংথক ফংহনবা, পি.এম. অৱস য়ুমশিংবু নুপীশিংগী মিংদা পীবগী থৌওংশিংনা পায়খৎপগা লোয়ননা থৌওংশিং অসিনা অরিবা ৱাখল্লোনশিংবু মুত্থৎলি।
ইমা, ইবেন, ইচে, ইচলশিং,
মোদীদি শিংনববু য়ৈথোক্তে, মদুগা মাইয়োক্নদুনা ৱারোইশিন পুরক্না থবক তৌই। ঐখোয়গী ইমা, ইবেন, ইচে, ইচলশিংবু মপাঙ্গল লৈহন্নবগীদমক্তা মখোয়বু শেন্মিৎলোনগী হীরমদা শরুক য়াবা হেনগৎহনবা তাই। অদুনা, ঐখোয়না স্কিম অমা হেক্তা শেম্বা মতমদা হীরম অসিনা খ্বাইদগী হেন্না লুনা লৌরগা চৎলি। ঐহাক খুদম অমা পীজগে। ঐখোয়গী লৈবাক্কী চৎনবী ওইনা, লম-ইংখোল, দুকান নত্ত্রগা লন অমা হেক্তা এপ্পা মতমদা নুপাশিংগী মমিংদা লেপ্নৈ। অদুনা ঐখোয়না পি.এম. অৱসকী য়ুমশিংবু নুপীশিংগী মিংদা রেজিস্তর তৌরিবনি। গারী লৈবা ওইরো নুপীনা মসি থৌবা হৈদৌবা নত্তে মহায়বা, ফোন লৈবা ওইরো নুপীনা শিজিন্নবা হৈদৌ নত্তে, মখোয়না মসিগী মতাংদা খঙদৌবা নত্তে, হীরম খুদিংমক নুপাখক্তনা মপু ওইগদবনি, খঙগদবনি হায়বগী অরিবা ৱাখল্লোনবু ঐখোয়না তুংদা থম্লম্লে। মসিদগী ৱাংমা লান্দুনা থোক্লক্লে। ঙসিগী থৌরম অসিমকশু মসিগী খুদম অমনি, ভারতকী লৌউ-শিংউবু অনৌবা মায়কৈ তাক্কদবা দ্রোন তেক্নোলোজীগী অহানবা পাইলোত্তি ঐখোয়গী ইচানুপী, ইচলশিংনা ওইরে।
দ্রোন শিজিন্নদুনা মতমগা চুননা করম্না লৌ উগনি হায়বা ঐখোয়গী ইচলশিংনা তাকপীগনি। নমো দ্রোন দিদিশিংগী দ্রোন পাইবগী স্কিল ঐহাক্না হৌজিক লম্পাক্তা য়েংলুরে। ঐহাক্না মতম খরগী মমাংদা শন্দোকখিবা মন কী বাতকী তাঙ্কক অমদা দ্রোন দিদি অমগা ৱারী শাবগী তাঞ্জা ফংখি। নোংমদা লবুক মশিং য়াম্না দ্রোন পাইবা ঙম্মি, লবুক মশিং য়াম্বদা থবক তৌবা ঙম্মি, লোয়ননা, শেন্থোকশু মতিক চাবা চাংদা তানবা ঙম্লে হায়না মহাক্না পাউদমখি। ঙসিদি, মশাদা থাজবা অমসুং মশাবু ইকায় খুম্নজবগী চাং য়াম্না হেনগৎলে, লোয়ননা, খুঙ্গংশিংদা মহাক্কী অনৌবা শক্তাক ফংলে হায়না মহাক্না মখা তাখিবনি। সাইকল ফাওবা থৌবা হীরমদবী মহাকপু খুঙ্গংগী মীয়াম্না হৌজিক্তি পাইলোত হায়না কৌনরে হায়না মহাক্না হরাওনা পাউদমখিবনি। লৈবাক্কী নারী শক্তিনা 21শুবা চহি চা অসিগী তেক্নোলোজীগী ইহৌবু লুচিংবা ঙম্লগনি হায়বা ঐহাক্না হৌজিক্তি চেৎনা থাজরে। ঐখোয়না সেক্তর খুদিংদা, আই.তি. ওইরো নত্ত্রগা সাইন্সকী ওইরো, ভারতকী নুপীশিংনা মায় পাকপগী ফিরাল পাইহনবগী থৌওং উরে। ভারতকী নুপীশিংনা কম্মর্সিএল পাইলোতকী হীরমদা মালেমগী মকোক থোংলি। ঐখোয়গী লৈবাক্না নুপী পাইলোত মশিং খ্বাইদগী হেন্না লৈ। অতিয়াদা কম্মর্সিএল পাইলোত ওইনা প্লেন পাইবা ওইরো, লৌউবগীদমক্তা দ্রোন পাইবা ওইরো, ভারতকী নুপীমচাশিংনা কনাদগী তাদ্রে। নারী-নারী-নারী-নারীগী মপাঙ্গল খক্তনা হন্দক্কী জনুৱারী 26কী নুমিত্তা কর্তব্য পথপু পুমথন থনখিবগী মমি অদোমশু তি.ভি.দা শোইদনা উরমগনি।
মরুপশিং,
লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা দ্রোন তেক্নোলোজী য়াম্না চাউখৎলকখিগনি। শঙ্গোম, মনা-মশিং নত্ত্রগা অতোপ্পা পোত্থোক কয়া মার্কেত্তা মশিং য়ামদনা থীনবা ওইরো, মসিদা দ্রোন্না মশক থোকপা পাম্বৈ ওইনা তেংবাংবা য়ারক্লগনি। হিদাক, মেদিকেল তেস্তকী সেম্পল পীবদা দ্রোন্না অচৌবা থৌদাং য়ারি। মসিনা হায়বদি, নমো দ্রোন দিদি স্কিমদগী দ্রোন পাইলোত ওইরিবী নুপীশিংগী তুংগী মতমদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া হাংলগনি হায়বনি।
ইমা, ইবেন, ইচে, ইচলশিং,
মমাংগী দিকেদতা লৈবাক্কী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা পাকথোক চাউথোকখিবা অসিদি মশক থোকপা মতৌ অমনি। কাঙলুপশিং অসিনা নুপীবু মপাঙ্গল হাপ্পগী হীরমদা অনৌবা থৌওং অমা হৌদোক্লি। ঐহাক্না ঙসি লৈবাক্কী সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী ইচে-ইচল খুদিংবু থাগৎচরি। মখোয়না হোৎনবা কনবগী মতৌনা মখোয়বু লৈবাক শেম্বদা লুচিংবগী থৌদাং লৌবা ঙমহল্লে। ঙসিদি সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা শরুক য়ারিবা নুপীশিংগী মশিংনা করোর 10 হেনখ্রে। হৌখিবা চহি 10 অসিদা ঐখোয়গী সরকারনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু পাকথোক চাউথোকহনখিবগা লোয়ননা গ্রুপশিং অসিগী চাদা 98কী বেঙ্ক একাউন্ত হাংবদা তেংবাংখি। মসিগুম্বা গ্রুপ্তা পীরিবা শেলগী তেংবাংশু লুপা লাক্ষ 20দা হেনগৎখ্রে অমসুং গ্রুপশিং অসিগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাক্ষ 8 হেন্না হাপখ্রে। মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী তঙাই ফদবা লৈরকপদগী, হায়রিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসিগী চাগাদশু শরুক অহুম থোক্না হেনগৎখ্রে।
মরুপশিং,
মশাগী অপাম্বা, মঙলানবু অকক্নহনখ্রবা ইচে-ইচলশিংনা ঙসিদি লৈবাক শেম্বগী থৌওংদা মশক থোকপা থৌদাং য়ারি। ঙসি খুঙ্গংশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া হাংদোক্লে, অনৌবা ফম কয়া লৈরক্লে। বেঙ্ক শখী, কৃষি শখী, পশু শখী অমসুং মতস্যা শখী অমসুং সর্ভিস সেক্তরগা মরী লৈনবা নুপী লাক্ষ কয়ানা খুঙ্গংশিংদা মরী লৈনবা সেবা কয়া পীরি। দিদিশিং অসিনা লৈবাক্কী ওইবা হকশেলদগী হৌরগা দিজিতেল ইন্দিয়া ফাওবগী কেম্পেনশিংদা অনৌবা ইনোৎ হাপ্লি। প্রধান মন্ত্রী গ্রামীন দিজিতেল সাকশর্তা অভিয়ান চলায়রিবশিংগী চাদা 50 হেনবদি নুপীশিংনি অমসুং মসিগী বেনেফিশরীশিংগী চাদা 50 হেনবশু নীপা ঙাক্তনি। মসিগুম্বা মায় পাকপগী থৌদোক কয়া অসিনা ঐহাক্কী নারী শক্তিদা লৈবা থাজবগী চাংশু হেনগৎহল্লি। ঐখোয়গী অহুমশুবা তর্মদা ঐহাক্না নারী শক্তিগী মতাংদা অনৌবা পুৱারী অমা শোইদনা শেমগনি হায়না ঐহাক্না ইমা, ইবেন, ইচে, ইচলশিংগী মফমদা থাজবা পীজরি।
সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী ইচলশিংনা অপীকপা কারবার তৌবদগী হেন্দোক্তুনা খুঙ্গংশিংদা তোঙান-তোঙানবা থৌওং কয়া পাংথোকপগী মতৌ ঐহাক্না উবা ফংলে। শান্ন-খোৎনবগী কম্পিতিসন শীন লাঙলি, সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী মেম্বরশিংবসু পুক্নিং থৌগৎলি। মহৈ মশিং তম্লিবী নুপীমচাশিংবু কৌদুনা ৱারী শানরি। মখোয়গী ৱারোল তারি। শান্ন-খোৎনবগী হীরমদা থৱাই য়াওবা অমসুং ফজবা পরফোর্মেন্স উৎপা খুঙ্গংগী অঙাংশিংবু মশক খঙদোক্তুনা ইকায় খুম্নবা উৎলি। মখোয়বু স্কুল, কোলেজশিংদা কৌদুনা মখোয়গী মায় পাকপগী মরম পাউদমহল্লি। স্কুলগী মহৈরোই অমসুং ওজাশিংনশু থৱাই য়াওনা তানরি। মসিদি ইহৌ অমা পুরকপগুম্বনি। ঐহাক্না সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী মফমদা হায়জনীংবদি, দ্রোন দিদিগুম্বা অতোপ্পা স্কিম অমসু ঐহাক্না পুরক্তুনা অদোমগী খুয়াখাদা থম্লবনি। ঐহাক্না দ্রোন কয়া খুৎশিন্নখ্রবা ইচে ইচলশিংনা দ্রোনশিং অসিবু অতিয়াদা পাইহনবতা নত্তনা, লৈবাক্কী ৱারেপ কয়াবুসু মঙফাওনহন্দুনা লৈবাকপু অৱাংবা থাক্তা থমগনি।
সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী মেম্বরশিংনা মাঙজিল থানা থোক্লক্তুনা শরুক য়াদগবা স্কিম অমা লৈ। মৈ লেম্না ফংগদবা স্কিম অমা পুরক্লবনি। ঐখোয়না পি.এম. সুর্য়ঘর কৌবা স্কিম অমা পুথোক্লে। মসিগী অখন্নবা মতৌদি করিনো হায়বদা, মসিনা মৈগী বিলবু জিরো ওইহনবা ঙম্লিবা অসিনি। অদোম্না স্কিম অসি পায়খৎপা ঙমগনি হায়রবদি, ঐহাক্না মখা তানা পাউদমগদৌরিবনি। ঙমগনিকো? হায়বীরো, ঙমগনিকো? ফরে। ইমুং খুদিংগী য়ুম্থক লৈকো, য়ুম্থোং খুদিংগী য়ুম্থক্তা সোলর পেনেল খিন্দুনা সোলর ইলেক্ত্রিসিতী পুথোকহনগদৌরিবনি। মৈ অসিমক মখোয়না শিজিন্নগদৌরিবনি। য়ুনিৎ 300তগী হেন্না শিজিন্নবা য়ুম য়াম্না লৈতে। ফেন থাবা ওইরো, এয়র কন্দিসন ওইরো, ৱাশিং মছিন ওইরো, য়ুনিৎ 300না লোয়না কোন্নবা ঙাক্তনি। মসিদগী হেন্দোক্তনা গারী ফাওবা থৌবা য়ারগনি। মসিনা হায়বদি অদোমগী য়ুমগী মৈগী বিল অসি জিরো লাক্কনি হায়বনি। মতাং অসিদা ৱাফম অমা লৈ। মৈ পুথোকপা হায়বসিদি অচৌবা ফেক্তরীনা পুথোকপনি, ঐখোয় লায়রবনা করম্না মৈ পুথোক্কনি হায়না হংনদবা নত্তে। মসিমক মোদীনা তৌগদোরিবনি। লাইরবশিংনা ময়ুমদা মৈ পুথোকহনগনি, মৈগী ফেক্তরী ময়ুমদা চলাইহনগনি। অদুগা অদোম্না য়ুনিৎ 300তগী হেন্না মৈ পুথোক্লবদি, মদু সরকারনা মশানা অদুম লৈজখ্রগনি। মসিদগী ঐখোয়গী ইচে ইচলশিংনা অহেনবা চাগা তানবা য়াগদৌরিবনি।
অদোম খুদিংনা মসিগী পি.এম. সুর্য়ঘর নত্ত্রগা অদোমগী মনাক্তা লৈবা কম্মন সেন্তরদা চত্তুনা মসিগীদমক্তা এপ্লাই তৌবা য়াগনি। সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী নুপীশিংনা মাঙজিল থানা থোক্লক্তুনা স্কিম অসিবু মশাগী য়ুম খুদিংদা চলাইবীয়ু হায়জরি। অতোপ্পা য়ুম্থোংশিংদশু চলাইহনবদা মতেং পাংবীয়ু। মসিগী কারবার অসি ইশাগী খুত্তা পায়শিনবীরো। অদোম্না মৈগী অচৌবা কারবার অমা তৌবা য়াগনি, লোয়ননা, য়ুম খুদিংগী মৈগী বিলশু জিরো ওইরক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিগী মতেংদগী তুংশিনবা ঙমগদবা শেনফমশিং অদু য়ুমগী অতোপ্পা থবক্তা শিজিন্নবা য়াগনি। অদুনা মসিদি থৌজাল অমা নত্তবরা? সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী নুপী মেম্বরশিংনা মসিগী থৌ পুদুনা মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীবা ঙমগনি। স্কিম অসিগী মতাংদা করিগুম্বা সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী মীওইশিংনা মাঙজিল থানা চোংথোরক্লবদি, ঐখোয়গী অহেনবা প্রাইওরিতী অসি মখোয়গী মফমদা পীগনি। ঐখোয় পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা পুন্দুনা মসিগুম্বা মৈগী বিল জিরো ওইহনগদবা স্কিম অসিবু তুংলমচত্তা পুবা তাবনি। ঐহাক্না পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচবগা লোয়ননা য়াইফ পাউজেল পীজরি।