ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
07 MAR 2024 11:58PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର ।
ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ମୁଁ ରିପବ୍ଲିକ ଟିମକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଅର୍ଣ୍ଣବ ଯାହା କହିଥିଲେ ତାହା ନିଶ୍ଚୟ ଦିନସାରା ଚାଲିଥିବା ମନ୍ଥନରୁ ବାହାରିଥିବ । ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ପାଣି ଏଥି ପାଇଁ ପିଇଥିଲି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମୁଁ ଏତେ ହଜମ କରିପାରିବି କି ନାହିଁ । କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଭାରତର ଅଟେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ରାଜନୈତିକ ଲୋକମାନେ କହୁଛୁ, ଲୋକମାନେ ଏହା ଭାବନ୍ତି ଯେ ଏହା ରାଜନୈତିକ ବୟାନ, ଏହି ରାଜନେତାମାନେ କହୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ସତ, ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ କହୁଛି ଯେ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଭାରତର । ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆପଣ ମାନେ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗକୁ ଯାଇ ଭାରତ-ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଶନ୍ଧି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ପାଇଁ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦଶନ୍ଧି । ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଯିଏ କାହାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରିବ | କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଆଦର୍ଶ ହେଉ, ଯେତେ ବିରୋଧୀ ଲୋକ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, କିନ୍ତୁ ଏହି ଦଶ ବର୍ଷ କାମ କରିବା ଭଳି ବୋଲି କ'ଣ କହୁଛନ୍ତି, ଏଥିରେ କ'ଣ ଚାଲିଯିବ, କିନ୍ତୁ କିଛି ଲୋକ ନିରାଶାରେ ଏତେ ବୁଡ଼ି ଯାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ନ କରିବା, ଶୁଣିବା କିମ୍ବା କିଛି କହିବା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡିଛି । କିଛି ଲୋକ ବିଶେଷ କରି ହସ ବାଣ୍ଟୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମୋ କଥା ସଠିକ୍ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବା ସ୍ୱାଭାବିକ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଏଭଳି ବିଷୟଉପରେ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ, ବିଚାର ବିମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ |
କିନ୍ତୁ ସାଥିମାନେ
ଆମେ ଏବେ ଯେଉଁ ଦଶନ୍ଧିରେ ଅଛୁ... ଯେଉଁ ଦଶନ୍ଧି ଚାଲିଛି... ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଏହା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦଶନ୍ଧି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି - ଏହା ହେଉଛି ସମୟ, ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ । ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଏକ ସକ୍ଷମ, ସମର୍ଥ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନର ମୂଳଦୁଆକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ଦଶନ୍ଧି ହେଉଛି ସେହି ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଯାହା ଏକଦା ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅସମ୍ଭବ ମନେ ହେଉଥିଲା । ମାନସିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାଙ୍ଗିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଭାରତର ଶକ୍ତି ସହିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାର ଦଶନ୍ଧି ହେବ । ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ବାକ୍ୟକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କହୁଛି - ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ । ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଦେଖିବୁ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବ । ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଖରେ ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ଗ୍ୟାସ୍, ବିଜୁଳି, ପାଣି, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍, ସଡ଼କ ଆଦି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ରହିଥିବ। ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଜଳପଥ ନେଟୱାର୍କ ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣର ଦଶନ୍ଧି ହେବ। ଏହି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତକୁ ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ମିଳିବ। ଏହି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ । ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ବଡ଼ ବଡ଼ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ମେଟ୍ରୋ କିମ୍ବା ନମୋ ଭାରତ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇପାରିଥାନ୍ତା। ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ଦଶନ୍ଧି, ଭାରତର ହାଇସ୍ପିଡ୍ କନେକ୍ଟିଭିଟି, ହାଇସ୍ପିଡ୍ ମୋବିଲିଟି ଏବଂ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ସମୃଦ୍ଧିର ଦଶନ୍ଧି ହେବ।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଏହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତାର ସମୟ ଅଟେ । ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ମତରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ପରେ ଏହା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଅସ୍ଥିର ସମୟ ବୋଲି ଅନୁଭବ ହେଉଛି, ଏହାର ତୀବ୍ରତା ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରସାର ବେଗ ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ସରକାରଙ୍କୁ ସତ୍ତା ବିରୋଧୀ ଲହର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିବ । କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ଭିତରେ ଭାରତ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଆସ୍ଥାର ଆଲୋକ ପାଲଟିଛି। ମୁଁ ଆଶାର କିରଣ କହୁନାହିଁ, ମୁଁ ବହୁତ ଦାୟିତ୍ୱର ସହ କହୁଛି । ଏବଂ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଶରେ ଅନେକ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟ କରିଛୁ | ଉତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ସହିତ ଭଲ ରାଜନୀତି ମଧ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ଭାରତ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ଏହା କିପରି କଲା ତାକୁ ନେଇ ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଉତ୍ସୁକତା ଦେଖାଦେଇଛି । କାରଣ ମୁଦ୍ରାର କୌଣସି ଦିଗକୁ ଆମେ ସବୁବେଳେ ଅଣଦେଖା କରୁନାହୁଁ । କାରଣ ଆମେ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନ କୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିଥିଲୁ । କାରଣ ଆମେ ସମୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲୁ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଥିଲୁ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆମେ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ କର୍ପୋରେଟ୍ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ ଯେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟ ଉପରେ ଟିକସ ସର୍ବନିମ୍ନ ରଖାଯାଇଛି। ଆଜି ଆମେ ରାଜପଥ, ରେଳପଥ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ନିର୍ମାଣରେ ରେକର୍ଡ ମାତ୍ରାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରୁଛୁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ଆମେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ କୋଟି କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ମାଗଣା ରାସନ ମଧ୍ୟ ଦେଉଛୁ । ଆମେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପିଏଲ୍ଆଇ ଯୋଜନାରେ ରିହାତି ଦେଇଛୁ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ଏବଂ ବୀମାର ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛୁ । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରୁଛୁ, କିନ୍ତୁ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛୁ।
ସାଥୀମାନେ
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅଧିକାଂଶ ସମୟ, ଏହାକୁ ଭୁଲ ଦିଗରେ ନେଇ ତାକୁ ନେବାରେ ନଷ୍ଟ ହୋଇଥିଲା । ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଥିବାରୁ ଦେଶର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯାଉନାହିଁ। ମୁଁ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ମାନେ ରାଜି ହେବେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ଆମର ହରାଇଥିବା ସମୟକୁ ମଧ୍ୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ମାପରେ ଓ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଜି ଭାରତର ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଏଭଳି ଘଟଣା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସର୍ବସାଧାରଣରେ ଆହ୍ୱାନ କରୁଥିଲି ଯେ କୌଣସି ଦିଗରେ ୨୫ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖିବେ କିଛି ବିକାଶ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ, ଯେକୌଣସି ଦିଗରେ ୨୫ କିଲୋମିଟର । ମୁଁ ଆଜି କିଲୋମିଟରର ଭାଷା କହୁନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଦେଶର କୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଦେଖିବେ, ତେବେ କିଛି ଭଲ ଘଟୁଛି । ଏବଂ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ବିଜେପି ୩୭୦ରୁ ଅଧିକ ଆସନ ପାଇବ ବୋଲି ଆପଣମାନେ ବିତର୍କ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହୁଛି । କିନ୍ତୁ ଦେଶର ବିକାଶର ଗତି ଓ ବ୍ୟାପକତାକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ଉପରେ ମୋର ପୂରା ଫୋକସ୍ ରହିଛି। ଯଦି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମାତ୍ର ୭୫ ଦିନର ହିସାବ ଦେବି । ମୁଁ କେବଳ ୭୫ ଦିନ, ୭୫ ଦିନ ବିଷୟରେ କହିବି । ତେଣୁ ରିପବ୍ଲିକ୍ ଦର୍ଶକ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସେମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ । ଏଠାରେ ଲୋକ ନ ଥିବେ, ଦେଶରେ କେଉଁ ବେଗରେ କାମ ହେଉଛି? ଗତ ୭୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ପ୍ରାୟ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲି। ଯାହା କି ୧୧୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ । ପୃଥିବୀର ଅନେକ ଦେଶରେ ବର୍ଷେ ହେବ ଏହି ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ ଏବଂ ଆମେ ମାତ୍ର ୭୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ବିନିଯୋଗ କରିଛୁ ।
ଗତ ୭୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୭ଟି ନୂଆ ଏମ୍ସ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ୪ଟି ମେଡିକାଲ ଓ ନର୍ସିଂ କଲେଜ, ୬ଟି ନ୍ୟାସନାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଲ୍ୟାବ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ୩ଟି ଆଇଆଇଏମ୍, ୧୦ଟି ଆଇଆଇଟି, ୫ଟି ଏନ୍ଆଇଟି ବା ସେମାନଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ସୁବିଧା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି। ୩ଟି ଆଇଆଇଟି, ୨ଟି ଆଇସିଏଆର ଏବଂ ୧୦ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି। ମହାକାଶ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ଜଡ଼ିତ ୧୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହି ୭୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୫୪ଟି ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କିମ୍ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି। କାକରାପାର ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରର ଦୁଇଟି ନୂଆ ରିଏକ୍ଟରକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି। କଲପକ୍କମଠାରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଫାଷ୍ଟ ବ୍ରିଡର ରିଏକ୍ଟରର "କୋର ଲୋଡିଂ" ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏବଂ ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ ବୈପ୍ଳବିକ କାର୍ଯ୍ୟ । ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ୧୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ୧୩୦୦ ମେଗାୱାଟ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ୟୁପିରେ ୧୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ୟୁପିରେ ହିଁ ୩୦୦ ମେଗାୱାଟର ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୟୁପିରେ ହିଁ ଅଲଟ୍ରା ମେଗା ରିନ୍ୟୁଏବଲ ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ହିମାଚଳରେ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଇନ୍ଧନ ସେଲ ଜାହାଜ ତାମିଲନାଡୁରେ ଉତକ୍ଷେପଣ କରାଯାଇଛି । ୟୁପିର ମେରଠ-ସିମ୍ଭାଲି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । କର୍ଣ୍ଣାଟକର କୋପ୍ପାଲଠାରେ ଥିବା ୱିଣ୍ଡ ଏନର୍ଜି ଜୋନରୁ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ଏହି ୭୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା କେବୁଲ ଭିତ୍ତିକ ସେତୁ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୁଦ୍ର ତଳେ ଥିବା ଅପ୍ଟିକାଲ କେବୁଲ ର କାମ ଶେଷ ହୋଇ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି । ଦେଶର ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ୩୩ଟି ନୂଆ ଟ୍ରେନ୍ କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ରାସ୍ତା, ଓଭରବ୍ରିଜ୍, ଅଣ୍ଡରପାସ୍ ର ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଦେଶର ୪ଟି ସହରରେ ୭ଟି ମେଟ୍ରୋ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। କୋଲକାତାକୁ ମିଳିଛି ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଅଣ୍ଡର ୱାଟର ମେଟ୍ରୋର ଉପହାର । ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ୩୦ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଗତ ୭୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ୧୮ ହଜାର ସମବାୟ ସମିତିର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି। କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୨୧ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି। ଏବଂ ମୁଁ ରିପବ୍ଲିକ ଟିଭି ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସେହି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଯେଉଁଥିରେ ମୁଁ ଜଡିତ ଅଛି | ଏବଂ ମୁଁ କେବଳ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ବିଷୟରେ କହିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହୁନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ଆହୁରି ଅନେକ କିଛି କରିଛି | ଏହାବ୍ୟତୀତ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ବାକି ମନ୍ତ୍ର, ବିଜେପି-ଏନଡିଏର ଅନ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ତାଲିକା, ଯଦି ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ତେବେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ନାହିଁ ଯେ ଆପଣ ସକାଳ ଚା'ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି କି ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାରର ବ୍ୟାପକତା ଓ ଗତି କ'ଣ, ଏହା କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ତାହାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି। ଆପଣ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଅର୍ଥାତ ବଜେଟ ରିଲିଜ ହୋଇଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷବଜେଟରେ ସୌର ଶକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏକ ବଡ଼ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣା ପରେ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ପିଏମ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ୪ ସପ୍ତାହରୁ କମ୍ ସମୟ ଲାଗିଛି। ଏବେ ଏକ କୋଟି ଘରକୁ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର କରିବା ପାଇଁ ସର୍ଭେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସରକାର ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ସୌର ୟୁନିଟରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶବାସୀ ନିଜ ଆଖିରେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଗତି ଓ ବ୍ୟାପକତାକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଓ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଥରେ, ୪୦୦ ଟପିଲା ପରେ ପୁଣି ଥରେ ୪୦୦ ଅତିକ୍ରମ କଲା ।
ସାଥୀମାନେ
ଲୋକମାନେ ମୋତେ ବାରମ୍ବାର ପଚାରନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଏତେ ନକାରାତ୍ମକ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି, ଏତେ ଆକ୍ରମଣ ହେଉଛି... ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରୁନାହଁ? ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହୁଛି ଯେ ଯଦି ମୁଁ ଏହି ନକାରାତ୍ମକ ଅଭିଯାନ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିବି, ତେବେ ମୋତେ ଯେଉଁ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ତାହା ରହିବ? ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ୭୫ ଦିନର ରିପୋର୍ଟ କାର୍ଡ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ମୁଁ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ମଧ୍ୟ ନେଇ ଚାଲିଛି । ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସେକେଣ୍ଡ ମୋ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅଟେ | ଏପରିକି ଏହି ନିର୍ବାଚନୀ ବାତାବରଣରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆମ କାମ କୁ ନେଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଉଛୁ । କିନ୍ତୁ ଅନ୍ୟ ପଟେ କ'ଣ ରହିଛି। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ କ୍ରୋଧ, ଗାଳିଗୁଲଜ ଓ ନିରାଶା ରହୁଛି। ସେମାନଙ୍କ ର କୌଣସି ସମସ୍ୟା ନାହିଁ କି ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ । ଏପରି କାହିଁକି ଘଟୁଛି? କାରଣ ଏହି ଦଳଗୁଡ଼ିକ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି କେବଳ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିଥିଲେ। ଏହି ଲୋକମାନେ ଗରିବି ହଟାଓ କହୁଥିଲେ... ଏହି ସ୍ଲୋଗାନ୍ ଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ସତ୍ୟ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକମାନେ ସ୍ଲୋଗାନ ନୁହେଁ, ସମାଧାନ ଦେଖିଛନ୍ତି। ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ହେଉ କିମ୍ବା ସାର କାରଖାନା ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ ହେଉ, ଲୋକଙ୍କୁ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇବା ହେଉ କିମ୍ବା ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମିସୁଦୃଢ଼ କରିବା ହେଉ, ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆବାସ ଯୋଜନା କରିବାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରାଥମିକତାର ସହ କାମ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ରିପବ୍ଲିକ ଟିଭିର ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ବହୁତ ପୁରୁଣା ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ଦେଶ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି... ଆଉ ଏହା କହି ଆପଣମାନେ ଭଲ ଲୋକଙ୍କ ର ଝାଳ ବୁହାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଥିଲା, ଆଜି ଦେଶ କେଉଁଠି, ଦେଶ କେଉଁ ଅବସ୍ଥାରେ ଅଛି? କିନ୍ତୁ ଦେଖନ୍ତୁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକ କିପରି ବଦଳିଯାଇଛି! ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଲୋକମାନେ କହୁଥିଲେ- ଏବେ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର କ'ଣ ହେବ? ଆଜି ଲୋକମାନେ ପଚାରୁଛନ୍ତି- ଆମେ କେତେ ଶୀଘ୍ର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବୁ? ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଲୋକମାନେ କହୁଥିଲେ- ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକଠାରୁ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆମେ କେବେ ପାଇବୁ? ଆଜି ଲୋକମାନେ ବିଦେଶରୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ପଚାରୁଛନ୍ତି- ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏଠାରେ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ନାହିଁ କି? ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଲୋକମାନେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପଚାରୁଥିଲେ- ଚାକିରି ନମିଳିଲେ ଆପଣ କ'ଣ କରିବେ? ଆଜି ଲୋକମାନେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପଚାରୁଛନ୍ତି- ଆପଣଙ୍କ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କେମିତି କାମ କରୁଛି? ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହି ବିଶ୍ଳେଷକମାନେ ପଚାରୁଥିଲେ- ଏତେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି କାହିଁକି? ଆଜି ଏହି ଲୋକମାନେ ପଚାରୁଛନ୍ତି- ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସଙ୍କଟ ପରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି କିପରି ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହେଉଛି। ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମେ ପଚାରୁଥିଲୁ କାହିଁକି ବିକାଶ ହେଉନାହିଁ। ଆଜି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି- ଆମେ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କେମିତି ବଢ଼ୁଛୁ? ଆଗରୁ ଲୋକେ ପଚାରୁଥିଲେ- ଏବେ କ'ଣ ଦୁର୍ନୀତି ହେଉଛି? ଆଜି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି- କେଉଁ ଠକଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି? ପୂର୍ବରୁ ଗଣମାଧ୍ୟମ ର ବନ୍ଧୁମାନେ ପଚାରୁଥିଲେ- ବିଗ୍ ବ୍ୟାଙ୍ଗ୍ ସଂସ୍କାର କେଉଁଠି? ଆଜି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି- ନିର୍ବାଚନୀ ବଜେଟ୍ ରେ ସଂସ୍କାର କେମିତି ଆସୁଛି? ୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଲୋକେ ପଚାରୁଥିଲେ- ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ କେବେ ଶେଷ ହେବ କି? ଆଜି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି- କାଶ୍ମୀରକୁ କେତେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଆସିଥିଲେ? କାଶ୍ମୀରକୁ କେତେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆସିଲା? ତେବେ ଆଜି ସକାଳେ ମୁଁ ଶ୍ରୀନଗରରେ ଥିଲି। ଅନେକ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ପରେ ମୁଁ ଆସିଛି । ଆଉ ଆଜିର ଦୃଶ୍ୟ ଭିନ୍ନ ଥିଲା ବନ୍ଧୁ । ମୁଁ ୪୦ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ମାଟି ସହିତ ରହୁଛି । ଆଜି ମୁଁ ଏକ ଭିନ୍ନ ମୁଡ୍, ଏକ ଭିନ୍ନ ଲୁକ୍, ଏକ ଭିନ୍ନ ସ୍ୱପ୍ନ, ଏକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଖିଲି |
ସାଥୀମାନେ
ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଦୁର୍ବଳ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବି ଛାଡି ଦେଇଛନ୍ତି, ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି- ଯାହାର କେହି ନାହାନ୍ତି, ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ସହ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ଉଦାହରଣ ନିଅନ୍ତୁ, ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ, ଏଠାରେ ରହୁଥିବା କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଙ୍କୁ ଭାଗ୍ୟ ଭରସାରେ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହା ଏକ ପଛୁଆ ଅଞ୍ଚଳ। ଆମ ସରକାର କେବଳ ମାନସିକତା ବଦଳାଇନାହାନ୍ତି, ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇଛନ୍ତି। ଆମ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ସେଠାରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ସେମିତି ଥିଲା। ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କର ନୀତି ଥିଲା ଯେ ସୀମା ସଂଲଗ୍ନ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଅଧିକାରୀମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ବିକାଶ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଏହି ନୀତି ଯୋଗୁଁ ସେଠାରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ, ସ୍ଥାନାନ୍ତର ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା । ଲୋକମାନେ ଯେପରି ସଶକ୍ତ ହେବେ ଏବଂ ସେହି ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ଥିତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଖନ୍ତୁ। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସେମାନେ ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ନଥିବାରୁ କେହି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇନଥିଲେ। ଆମେ କେବଳ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇନଥିଲୁ, ବରଂ ଲୋକଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲୁ। ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ, ମୁଁ କହିବି ଯଦି ଏହି ଦର୍ଶକମାନେ ବୋଧହୁଏ ଅଶାନ୍ତ ହୋଇଯିବେ । ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ଭାଷା ଗୁଡ଼ିକ ନିଜ ନିଜ ଢଙ୍ଗରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ବିବିଧତା ଏକ ଗର୍ବର ବିଷୟ । କିନ୍ତୁ ଆମ ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଅଟନ୍ତି । ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଶୁଣିବା ଓ କହିବାରେ ସମସ୍ୟା ଥାଏ । ସେମାନଙ୍କୁ ସମନ୍ୱୟ ଦରକାର। ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରରେ ଚିହ୍ନ ଚାଲୁଥିଲା । ଏବେ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ଦିଲ୍ଲୀର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଯଦି ଜୟପୁର ଯାଆନ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଅନ୍ୟ ଏକ ସଙ୍କେତରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି ତେବେ ତାଙ୍କର କ'ଣ ହେବ? ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ, ମୁଁ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କମିଟି ଗଠନ କଲି ଏବଂ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ମୋର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନମାନଙ୍କୁ ସମାନ ପ୍ରକାରର ଚିହ୍ନ ଶିଖାଯାଉଛି । ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି କଥା ଛୋଟ ମନେ ହେବ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସରକାର ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ମୂଳ ଓ ସହ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଥାଏ, ଆଉ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ମନୋଭାବ ବଦଳିଯାଇଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡିଜାଇନ କରିବା ସମୟରେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଓ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଅନେକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କୁ କୌଣସି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇନାହିଁ । ଏଭଳି ଯାଯାବର ଜନଜାତିଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର କଲ୍ୟାଣ ବୋର୍ଡ ଗଠନ କରିଥିଲୁ। ଆମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡରଙ୍କ ବିଷୟରେ କେହି ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ। କିନ୍ତୁ କରୋନା ସମୟରେ ଆମ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ। ଆମର କୁଶଳୀ କଳାକାରମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ କେହି ଚିନ୍ତା କରୁନଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଆମେ ଆଜି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବୋଲି ଡାକିଥାଉ । ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ ଯେ ଏହି ଶ୍ରେଣୀଦକ୍ଷତାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପାଣ୍ଠି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ନାହିଁ! ଏଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବେ ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ରିପବ୍ଲିକ୍ ଟିଭିର ଟିମ୍ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଫଳତା ପଛରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସଂକଳ୍ପର ଏକ ଲମ୍ବା ଯାତ୍ରା ଥାଏ । ଯାହାକୁ ଏବେ ଅର୍ଣ୍ଣବ ଆମକୁ ଏକ ଛୋଟ ଟ୍ରେଲର ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଯାତ୍ରାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଶିଖରରେ ରହିବ ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ହେବ, ଏହା ଅକଳ୍ପନୀୟ ହେବ। ଆଉ ଏହା ମଧ୍ୟ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି । ତେଣୁ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଏପରି କହୁଛନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ବିନା ରୟାଲ୍ଟିରେ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ପରାମର୍ଶ ଦେବି । ମୋତେ କୌଣସି ରୟାଲଟି ଦରକାର ନାହିଁ । ଦେଖନ୍ତୁ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଆପଣ କେଉଁ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ତିଆରି କରିବାକୁ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ମ୍ୟାଚ୍ ମିଳିବ ନାହିଁ। ମୋର ଚିନ୍ତାଧାରା ମୂଳତଃ ଏକ ଭିନ୍ନ ଶୈଳୀ ଅଛି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏହା କହୁଛି । ଆପଣ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଚ୍ୟାନେଲ ତିଆରି କରନ୍ତୁ ଯେଉଁଥିରେ ଆପଣ ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ଗୁଜରାଟୀ, ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ବଙ୍ଗଳା, ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ମାଲାୟାଲମ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ସମୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରନ୍ତୁ । ଆଉ ଆଜି ଗୁଗଲ ଗୁରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ଏଆଇ ଦୁନିଆରେ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛି । ଏବେ ଆପଣ ସହଜରେ ଆଠରୁ ନଅଟି ଭାଷାରେ ମୋ ଭାଷଣ ଶୁଣିପାରିବେ । ଏବେ ମୁଁ ଭାଷଣ ଦେଉଛି ଯେ ସବୁ ଭାଷାରେ ତାମିଲମାନେ ଏହା ପାଇବେ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବୀମାନେ ଏହାକୁ ପାଇବେ । ଆପଣଙ୍କ ର କ'ଣ ହେବ ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ଏକ କୋର ଟିମ୍ ହେବ । ଏବଂ କୋର୍ ଟିମ୍ ଯାହା ଅଧିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ । ଯାହା ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ, ତାହା ୧୫ ଦିନ ପରେ ଆପଣଙ୍ ସମର୍ପିତ କରିଦିଅନ୍ତୁ। ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ୬ଟି ରାଜ୍ୟର ଚ୍ୟାନେଲ୍ କାହିଁକି ଚାଲୁନାହିଁ? ଦୟାକରି ସମୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରନ୍ତୁ। ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ପାଇଁ କଷ୍ଟକର କାମ ନୁହେଁ । ଦ୍ଵିତୀୟଟି ହେଉଛି ଆପଣ ଏକ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ତିଆରି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ଏହା ଜରୁରୀ ନୁହେଁ ଯେ ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କ ଚ୍ୟାନେଲ ଦେଖିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଆପଣ ସାର୍କ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ନ୍ୟୁଜ୍ ଏଜେନ୍ସି ଭାବେ କାମ କରିପାରିବେ। ଏହା ମାଳଦ୍ୱୀପର ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ନାସିଦ ମୋର ବହୁତ ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁ, ତେଣୁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କିଛି ବି ଡାକିପାରିବି | କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଏହା ଅନ୍ତତଃ ସାର୍କ ଦେଶମାନଙ୍କରେ କରନ୍ତି, କାରଣ ସେହି ଲୋକମାନେ ଭାରତର ଖବର, ସାର୍କ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଏହିପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ଅଟନ୍ତି । ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଭିମସେଟ୍ ରେ ସେମାନଙ୍କ ଭାଷାକୁ ଫେରିଯାଆନ୍ତୁ। ମୁଁ ଧୀରେ ଧୀରେ ବୁଝିପାରୁଛି, କିନ୍ତୁ କାମ ଏପରି ନୁହେଁ ଯେ ଏହି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ମନରେଗା କରିବି ଏବଂ ତା'ପରେ ମୁଁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମନରେଗାର ଢୋଲ ବଜାଇବି । ଦେଶ ଏମିତି କାମ କରୁନାହିଁ। ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗତି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଦେଶକୁ ବହୁତ ବଡ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ ନିର୍ବାଚନ ଲଢିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ, ତେବେ ଆପଣ କାହିଁକି ଚିନ୍ତିତ । ଏବଂ ମୋତେ ଲଢ଼ିବାକୁ ଅଛି, ମୁଁ ଚିନ୍ତିତ ନୁହେଁ । ଆଚ୍ଛା, ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା । ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Republic Summit 2024 in New Delhi
07 MAR 2024 11:58PM by PIB Delhi
Greetings to everybody!
I congratulate the Republic team on this special summit. I believe that whatever Arnab has mentioned must have stemmed from the day-long discussions. I drank water before starting because I don’t know whether I will be able to digest this much or not. A few years ago when I said that this decade belongs to Bharat, people thought it was just a political statement, politicians keep saying such things. But it's a truth and today the world is acknowledging that this decade belongs to Bharat. And I'm pleased that you have taken another step forward by starting a debate on "Bharat-The Next Decade". This decade is crucial for fulfilling the dreams of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). And I believe that whoever can influence whatever political ideology they belong to, however many opposite ideas they may have, what matters the most is that these ten years are meant for hard work. However, some people are so drowned in the abyss of disappointment that they find it difficult to think, hear and speak openly about it. I see some people sharing laughter. It shows that my words have struck the right chord. But I believe that debate and deliberation on such topics is also very necessary.
But friends,
The decade we are currently in, the decade that is passing by, I think it is the most important decade for independent Bharat so far. And that's why I said from the Red Fort -- this is the time, the right time. This decade is the foundation stone for building a capable, strong, and ‘Viksit Bharat’. This decade is about fulfilling those aspirations that once seemed impossible to the people of Bharat. It is very necessary to break a mental barrier. This decade will be about fulfilling Bharat’s dreams with Bharat’s capabilities. And I am saying this with great seriousness – Bharat’s dreams are to be realised through Bharat’s capabilities. Before the beginning of the next decade, we will see Bharat becoming the world's third-largest economy. Before the beginning of the next decade, every Indian will have access to basic amenities like home, toilet, gas, electricity, water, internet and roads -- every fundamental prerequisite. This decade will be about the modern infrastructure, construction of world-class expressways, high-speed trains, and a nationwide waterway network in Bharat. In this decade, Bharat will get its first bullet train. In this decade, Bharat will have fully operational dedicated freight corridors. In this decade, major cities of Bharat will be connected either through metro or the Namo Bharat railway network. In other words, this decade will be the decade of Bharat’s high-speed connectivity, high-speed mobility, and high-speed prosperity.
Friends,
You also know that this is a time of global uncertainties and instability. Experts are saying that this is the most unstable time in terms of severity and spread after the Second World War. Many governments around the world are facing anti-establishment waves. But amidst all this, Bharat has emerged as a ray of confidence in the form of a strong democracy. I'm not saying a ray of hope; I'm saying a ray of confidence with great responsibility. And these are the times when we have implemented many reforms in the country. Bharat has proven that good economics can go hand in hand with good politics.
Friends,
Today, there's a global curiosity about how Bharat has achieved all this. This happened because we never ignored any aspect of the coin. This happened because we fulfilled the country's needs as well as dreams. This happened because we focused on prosperity as well as empowerment. For example, we reduced corporate tax to a record level, but we also ensured that tax on personal income is minimized. Today, we are making record investments in the construction of highways, railways, airways, and waterways, but at the same time, we are also building millions of houses for the poor, providing them with free healthcare and free ration. While we have given relaxation in PLI Schemes of Make in India, we have also given farmers protection through insurance and means to increase their income. We are making significant investments in technology and innovation, but alongside this, we have also spent billions of rupees on the skill development of youth.
Friends,
In the decades following independence, a lot of time of Bharat was wasted by leading it in a wrong direction. Due to a singular focus on one family, the country's development got defocused. I don't want to go into further detail on this. But you will agree that we also need to recover our lost time to become a ‘Viksit Bharat’. Therefore, we need to work at an unprecedented scale and speed to achieve this. Today, you can see this happening everywhere in Bharat. When I was in Gujarat (as chief minister), I used to publicly challenge that if you go for 25 kilometers in any direction, you'll see some development or infrastructure work going on. Start from anywhere, in any direction for 25 kilometers. I'm not talking in kilometers today, but I can say that if you look in any corner of Bharat, something better is happening. And you all may be debating how many more seats than 370 will BJP win in the third term. I also live among you, right? But my complete focus is on increasing the speed and scale of the country's development. If I just give you an account of 75 days even the viewers of Republic would be surprised. There must be some people here who know at what speed development work is taking place in the country. In the last 75 days, I inaugurated and launched projects worth nearly 9 lakh crore rupees. This is more than 110 billion dollars. This is not even the annual expenditure of many countries in the world, and we have invested more than this in modern infrastructure in just 75 days.
In the past 75 days, 7 new AIIMS have been inaugurated in the country. Four medical and nursing colleges, six national research labs have been started. Inauguration and foundation laying ceremony of permanent campuses or facilities related to 3 IIMs, 10 IITs, and 5 NITs have taken place. In addition, 3 IIITs, 2 ICARs, and 10 Central Institutes have been inaugurated and launched. Projects worth 1800 crore rupees related to space infrastructure have been inaugurated. In these 75 days alone, inauguration or foundation laying ceremonies of 54 power projects have taken place. Two new reactors of the Kakrapar nuclear power plant have been dedicated to the nation. The "core loading" of the indigenous fast breeder reactor in Kalpakkam has started, which is a very big revolutionary work. In Telangana, the inauguration of a 1600 megawatt thermal power plant has taken place. In Jharkhand, the inauguration of a 1300 megawatt thermal power plant has taken place. In Uttar Pradesh, the foundation stone has been laid for a 1600 megawatt thermal power plant. In Uttar Pradesh alone, the foundation stone has also been laid for a 300 megawatt solar power plant. In the same period, the foundation stone for the Ultra Mega Renewable Park has also been laid in Uttar Pradesh. The foundation stone for a hydro power project has been laid in Himachal Pradesh. In Tamil Nadu, the country's first green hydrogen fuel cell vessel has been launched. The inauguration of the Meerut-Simbhavali transmission lines in Uttar Pradesh has taken place. In Karnataka's Koppal, the inauguration of transmission lines from the wind energy zone has taken place. In these 75 days alone, the inauguration of Bharat’s longest cable-stayed bridge has taken place. The completion and inauguration of work on the undersea optical cable to Lakshadweep has been done. The work to modernize more than 550 railway stations across the country has begun. 33 new trains have been flagged off. The inauguration of more than 1500 road, overpass, and underpass projects has taken place. The inauguration of 7 metro projects in 4 cities of the country has been done. Kolkata has got the gift of the country's first underwater metro. Inauguration and foundation stone laying ceremonies have taken place for 30 projects worth 10,000 crore rupees for port development. In the past 75 days alone, the world's largest storage scheme has been launched for farmers. The computerization work of 18,000 cooperatives has been completed. More than 21,000 crore rupees have been transferred to farmers' bank accounts. And I would like to remind the viewers of Republic TV that these are the projects in which I have been involved. And I have only mentioned the inauguration and launch of projects, there is much more that has been done, which I am not detailing here. Apart from this, if I were to list the work of other ministries of my government, the list of work of the BJP-NDA's other governments, I doubt whether you have arranged for morning tea or not. But I will give you another example of the scale and speed of our government, how it is working. You also know that a major scheme related to solar power was announced in this year's budget, which has just been unveiled. It took less than four weeks since its announcement in the budget to get approval from the cabinet to launch the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. Now, surveys have also begun to build one crore solar-powered homes. Under this scheme, the government is aiming to provide free electricity up to 300 units and enable people to earn from additional solar units. Today, the citizens of our country are witnessing and experiencing the speed and scale of our government firsthand, which is why they are saying, ‘Ek Baar, 400 Paar; Phir Ek Baar, 400 Paar’ (once again, more than 400 seats).
Friends,
People often ask me, "Don't you feel affected by the negative campaign against you? Don't you get bothered by the constant attacks?" I tell them that if I start paying attention to this negative campaign, then I'll lose focus on the work I have to do. I've presented the report card of the last 75 days in front of you, but at the same time, I'm also busy with a roadmap for the next 25 years. Every second is precious to me. Even in this election atmosphere, we are going to the people with our achievements. But on the other hand, what do we see in the ranks of the Opposition? There is anger, abuses, and despair. They have neither issues nor solutions. Why is this happening? It's because these parties fought elections only on slogans for seven decades. They kept talking about ‘Garibi Hatao’ (eradicating poverty) ... these slogans are their reality. In the past 10 years, people have seen solutions and not slogans. Whether it is ensuring food security, restarting fertilizer factories, providing electricity, strengthening border infrastructure, or formulating housing schemes for people, or abolishing Article 370 -- our government has worked on all priorities simultaneously.
Friends,
Republic TV has had a long-standing relationship with asking tough questions. The nation wants to know... and with these questions, you have made even the most formidable people break into a sweat. Earlier, the question in the country used to be: Where is the nation today, what is its condition! But look, how these questions have changed over the past 10 years! Ten years ago, people used to ask - What will happen to our economy now? Today, people ask - How soon will we become the world's third-largest economy? Ten years ago, people used to say - When will we have technology like developed countries? Today, people ask those coming from abroad - Don't you have digital payment systems there? Ten years ago, people used to tell the youth - What will you do if you don't get a job? Today, people ask the youth - How is your start-up doing? Ten years ago, analysts used to ask - Why is inflation so high? Today, the same people ask - How is inflation under control in Bharat even after a global crises? Ten years ago, the question was - Why is development not taking place? Today, the question is - How are we progressing so rapidly? Earlier, people used to ask - Which scam has come out now? Now, the question being asked is - Which scamster has been acted against now? Earlier, media colleagues used to ask - Where are the Big Bang Reforms? Today, the question is - How are reforms taking place even during elections? Ten years ago, people used to ask - Will Article 370 ever be abolished from Jammu and Kashmir? Today, the question is - How many tourists have visited Kashmir? How much has been invested in Kashmir? By the way, I was in Srinagar this morning. I have inaugurated and launched many new projects, and today, the atmosphere was something else, my friends. I have had a connection with this land for 40 years. Today, I saw a different mood, a different form, dreams, and people filled with self-confidence.
Friends,
For decades, governments left those it considered weak and as a liability in lurch. In the last 10 years, we have taken responsibility for them. That's why I say - Modi stands with those with whom no one else stands. Take the example of Aspirational Districts. For years, these districts, home to millions of citizens, were left behind, left to rely on fate and were called backward areas. Our government not only changed the thinking but also changed the approach and, thereby, their fate. Similar was the condition of the people living on our border districts. The policy of previous governments was that areas adjacent to the border would not develop. Officials would say, "No development." Due to this policy, the people living there also faced problems, resulting in migration. We started the Vibrant Villages Program so that people can be empowered and the conditions of the areas can change. Look at the example of the Divyang people. For years, no one paid attention to them because they were not considered vote banks. We not only prioritized the Divyang people in every field but also changed people's mindset. You might be surprised to know and there might even be a matter of curiosity for this audience. In our states, languages have developed in their own ways, and diversity is a matter of pride. But for our specially-abled individuals, who have difficulty hearing and speaking, signage is necessary. You will be surprised to know that signage used to vary greatly in our country. Now tell me, if a person from Delhi goes to Jaipur and the other person communicates using a different set of signs, what will happen to him? After so many years of independence, I achieved this feat. I formed a committee for this work, and today, the same type of signage is taught to my Divyang citizens across the country. It may seem like a small thing to people. But when there is a sensitive government, its thinking and approach are rooted, connected to the ground and people. And look, today the perspective towards the Divyang people has changed.
The construction of public infrastructure and the design of architecture are also being carried out in keeping with the requirements of the Divyang people. There are many special groups and communities that have not been given importance since independence. We have created special welfare boards for such wandering tribes. No one ever thought about our millions of street vendors. But our government created the PM SVANidhi scheme for them during the time of Corona. No one cared about our skilled artists, whom we now call Vishwakarma. We ensured that this category faces no problems from skilling to funding! The central government is now spending 13,000 crore rupees on this initiative.
Friends,
The Republic TV team knows that behind every achievement lies a journey of hard work, vision, and determination. Arnab also showed us a little trailer on the same. Bharat is also advancing rapidly in its journey. In the next decade, Bharat will reach unprecedented heights, which will be unimaginable. And this is also the guarantee of Modi.
Friends,
I liked that you are also moving forward with a global vision. I am confident, but what you said, I can suggest one or two suggestions without royalty. I don't need any royalty. See, the channels you are thinking of creating for states. If you keep doing them one after the other, it won't gel well. Basically, my way of thinking is different, so I'm saying. You create a dedicated channel in which you allocate time for two hours of Gujarati news, two hours of Bengali news, two hours of Malayalam news, all on the same channel. And now Google Guru also provides you with translations. And I am advancing the country quite a bit in the artificial intelligence (AI) world. Now, my speeches in eight to nine languages are easily available to you. As I speak now, my speech will be available in all the languages in no time. Be it in Tamil or Punjabi. What will happen is that your core team will be ready in the process. And the more prepared the core team is, the more economically viable it becomes, then dedicate it after 15 days. Why don't you run channels of six states in a day? Fix the time. It's no big deal for technology. The other thing is that you want to create a global channel. It is not necessary that everyone watches your channel. In the beginning, you can start as a news agency for SAARC countries. It will help people in the Maldives. Nashid is a very old friend of mine, so I can ask him anything. You should focus on SAARC countries to start with as people there are interested in news pertaining to India. You can run programs based on their language. Gradually, you will (realize your dream). It is not like that I will do MGNREGA in these five years, then I will applaud the success of MGNREGA for five years. The country doesn't work like that, sir. The country moves at a fast pace, the country has to do major tasks. And I believe that you don't have to contest elections, why worry? I have to contest elections, but I am not worried. Alright, best wishes, thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.