Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Republic Summit 2024 in New Delhi
07 MAR 2024 11:58PM by PIB Delhi
Greetings to everybody!
I congratulate the Republic team on this special summit. I believe that whatever Arnab has mentioned must have stemmed from the day-long discussions. I drank water before starting because I don’t know whether I will be able to digest this much or not. A few years ago when I said that this decade belongs to Bharat, people thought it was just a political statement, politicians keep saying such things. But it's a truth and today the world is acknowledging that this decade belongs to Bharat. And I'm pleased that you have taken another step forward by starting a debate on "Bharat-The Next Decade". This decade is crucial for fulfilling the dreams of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). And I believe that whoever can influence whatever political ideology they belong to, however many opposite ideas they may have, what matters the most is that these ten years are meant for hard work. However, some people are so drowned in the abyss of disappointment that they find it difficult to think, hear and speak openly about it. I see some people sharing laughter. It shows that my words have struck the right chord. But I believe that debate and deliberation on such topics is also very necessary.
But friends,
The decade we are currently in, the decade that is passing by, I think it is the most important decade for independent Bharat so far. And that's why I said from the Red Fort -- this is the time, the right time. This decade is the foundation stone for building a capable, strong, and ‘Viksit Bharat’. This decade is about fulfilling those aspirations that once seemed impossible to the people of Bharat. It is very necessary to break a mental barrier. This decade will be about fulfilling Bharat’s dreams with Bharat’s capabilities. And I am saying this with great seriousness – Bharat’s dreams are to be realised through Bharat’s capabilities. Before the beginning of the next decade, we will see Bharat becoming the world's third-largest economy. Before the beginning of the next decade, every Indian will have access to basic amenities like home, toilet, gas, electricity, water, internet and roads -- every fundamental prerequisite. This decade will be about the modern infrastructure, construction of world-class expressways, high-speed trains, and a nationwide waterway network in Bharat. In this decade, Bharat will get its first bullet train. In this decade, Bharat will have fully operational dedicated freight corridors. In this decade, major cities of Bharat will be connected either through metro or the Namo Bharat railway network. In other words, this decade will be the decade of Bharat’s high-speed connectivity, high-speed mobility, and high-speed prosperity.
Friends,
You also know that this is a time of global uncertainties and instability. Experts are saying that this is the most unstable time in terms of severity and spread after the Second World War. Many governments around the world are facing anti-establishment waves. But amidst all this, Bharat has emerged as a ray of confidence in the form of a strong democracy. I'm not saying a ray of hope; I'm saying a ray of confidence with great responsibility. And these are the times when we have implemented many reforms in the country. Bharat has proven that good economics can go hand in hand with good politics.
Friends,
Today, there's a global curiosity about how Bharat has achieved all this. This happened because we never ignored any aspect of the coin. This happened because we fulfilled the country's needs as well as dreams. This happened because we focused on prosperity as well as empowerment. For example, we reduced corporate tax to a record level, but we also ensured that tax on personal income is minimized. Today, we are making record investments in the construction of highways, railways, airways, and waterways, but at the same time, we are also building millions of houses for the poor, providing them with free healthcare and free ration. While we have given relaxation in PLI Schemes of Make in India, we have also given farmers protection through insurance and means to increase their income. We are making significant investments in technology and innovation, but alongside this, we have also spent billions of rupees on the skill development of youth.
Friends,
In the decades following independence, a lot of time of Bharat was wasted by leading it in a wrong direction. Due to a singular focus on one family, the country's development got defocused. I don't want to go into further detail on this. But you will agree that we also need to recover our lost time to become a ‘Viksit Bharat’. Therefore, we need to work at an unprecedented scale and speed to achieve this. Today, you can see this happening everywhere in Bharat. When I was in Gujarat (as chief minister), I used to publicly challenge that if you go for 25 kilometers in any direction, you'll see some development or infrastructure work going on. Start from anywhere, in any direction for 25 kilometers. I'm not talking in kilometers today, but I can say that if you look in any corner of Bharat, something better is happening. And you all may be debating how many more seats than 370 will BJP win in the third term. I also live among you, right? But my complete focus is on increasing the speed and scale of the country's development. If I just give you an account of 75 days even the viewers of Republic would be surprised. There must be some people here who know at what speed development work is taking place in the country. In the last 75 days, I inaugurated and launched projects worth nearly 9 lakh crore rupees. This is more than 110 billion dollars. This is not even the annual expenditure of many countries in the world, and we have invested more than this in modern infrastructure in just 75 days.
In the past 75 days, 7 new AIIMS have been inaugurated in the country. Four medical and nursing colleges, six national research labs have been started. Inauguration and foundation laying ceremony of permanent campuses or facilities related to 3 IIMs, 10 IITs, and 5 NITs have taken place. In addition, 3 IIITs, 2 ICARs, and 10 Central Institutes have been inaugurated and launched. Projects worth 1800 crore rupees related to space infrastructure have been inaugurated. In these 75 days alone, inauguration or foundation laying ceremonies of 54 power projects have taken place. Two new reactors of the Kakrapar nuclear power plant have been dedicated to the nation. The "core loading" of the indigenous fast breeder reactor in Kalpakkam has started, which is a very big revolutionary work. In Telangana, the inauguration of a 1600 megawatt thermal power plant has taken place. In Jharkhand, the inauguration of a 1300 megawatt thermal power plant has taken place. In Uttar Pradesh, the foundation stone has been laid for a 1600 megawatt thermal power plant. In Uttar Pradesh alone, the foundation stone has also been laid for a 300 megawatt solar power plant. In the same period, the foundation stone for the Ultra Mega Renewable Park has also been laid in Uttar Pradesh. The foundation stone for a hydro power project has been laid in Himachal Pradesh. In Tamil Nadu, the country's first green hydrogen fuel cell vessel has been launched. The inauguration of the Meerut-Simbhavali transmission lines in Uttar Pradesh has taken place. In Karnataka's Koppal, the inauguration of transmission lines from the wind energy zone has taken place. In these 75 days alone, the inauguration of Bharat’s longest cable-stayed bridge has taken place. The completion and inauguration of work on the undersea optical cable to Lakshadweep has been done. The work to modernize more than 550 railway stations across the country has begun. 33 new trains have been flagged off. The inauguration of more than 1500 road, overpass, and underpass projects has taken place. The inauguration of 7 metro projects in 4 cities of the country has been done. Kolkata has got the gift of the country's first underwater metro. Inauguration and foundation stone laying ceremonies have taken place for 30 projects worth 10,000 crore rupees for port development. In the past 75 days alone, the world's largest storage scheme has been launched for farmers. The computerization work of 18,000 cooperatives has been completed. More than 21,000 crore rupees have been transferred to farmers' bank accounts. And I would like to remind the viewers of Republic TV that these are the projects in which I have been involved. And I have only mentioned the inauguration and launch of projects, there is much more that has been done, which I am not detailing here. Apart from this, if I were to list the work of other ministries of my government, the list of work of the BJP-NDA's other governments, I doubt whether you have arranged for morning tea or not. But I will give you another example of the scale and speed of our government, how it is working. You also know that a major scheme related to solar power was announced in this year's budget, which has just been unveiled. It took less than four weeks since its announcement in the budget to get approval from the cabinet to launch the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. Now, surveys have also begun to build one crore solar-powered homes. Under this scheme, the government is aiming to provide free electricity up to 300 units and enable people to earn from additional solar units. Today, the citizens of our country are witnessing and experiencing the speed and scale of our government firsthand, which is why they are saying, ‘Ek Baar, 400 Paar; Phir Ek Baar, 400 Paar’ (once again, more than 400 seats).
Friends,
People often ask me, "Don't you feel affected by the negative campaign against you? Don't you get bothered by the constant attacks?" I tell them that if I start paying attention to this negative campaign, then I'll lose focus on the work I have to do. I've presented the report card of the last 75 days in front of you, but at the same time, I'm also busy with a roadmap for the next 25 years. Every second is precious to me. Even in this election atmosphere, we are going to the people with our achievements. But on the other hand, what do we see in the ranks of the Opposition? There is anger, abuses, and despair. They have neither issues nor solutions. Why is this happening? It's because these parties fought elections only on slogans for seven decades. They kept talking about ‘Garibi Hatao’ (eradicating poverty) ... these slogans are their reality. In the past 10 years, people have seen solutions and not slogans. Whether it is ensuring food security, restarting fertilizer factories, providing electricity, strengthening border infrastructure, or formulating housing schemes for people, or abolishing Article 370 -- our government has worked on all priorities simultaneously.
Friends,
Republic TV has had a long-standing relationship with asking tough questions. The nation wants to know... and with these questions, you have made even the most formidable people break into a sweat. Earlier, the question in the country used to be: Where is the nation today, what is its condition! But look, how these questions have changed over the past 10 years! Ten years ago, people used to ask - What will happen to our economy now? Today, people ask - How soon will we become the world's third-largest economy? Ten years ago, people used to say - When will we have technology like developed countries? Today, people ask those coming from abroad - Don't you have digital payment systems there? Ten years ago, people used to tell the youth - What will you do if you don't get a job? Today, people ask the youth - How is your start-up doing? Ten years ago, analysts used to ask - Why is inflation so high? Today, the same people ask - How is inflation under control in Bharat even after a global crises? Ten years ago, the question was - Why is development not taking place? Today, the question is - How are we progressing so rapidly? Earlier, people used to ask - Which scam has come out now? Now, the question being asked is - Which scamster has been acted against now? Earlier, media colleagues used to ask - Where are the Big Bang Reforms? Today, the question is - How are reforms taking place even during elections? Ten years ago, people used to ask - Will Article 370 ever be abolished from Jammu and Kashmir? Today, the question is - How many tourists have visited Kashmir? How much has been invested in Kashmir? By the way, I was in Srinagar this morning. I have inaugurated and launched many new projects, and today, the atmosphere was something else, my friends. I have had a connection with this land for 40 years. Today, I saw a different mood, a different form, dreams, and people filled with self-confidence.
Friends,
For decades, governments left those it considered weak and as a liability in lurch. In the last 10 years, we have taken responsibility for them. That's why I say - Modi stands with those with whom no one else stands. Take the example of Aspirational Districts. For years, these districts, home to millions of citizens, were left behind, left to rely on fate and were called backward areas. Our government not only changed the thinking but also changed the approach and, thereby, their fate. Similar was the condition of the people living on our border districts. The policy of previous governments was that areas adjacent to the border would not develop. Officials would say, "No development." Due to this policy, the people living there also faced problems, resulting in migration. We started the Vibrant Villages Program so that people can be empowered and the conditions of the areas can change. Look at the example of the Divyang people. For years, no one paid attention to them because they were not considered vote banks. We not only prioritized the Divyang people in every field but also changed people's mindset. You might be surprised to know and there might even be a matter of curiosity for this audience. In our states, languages have developed in their own ways, and diversity is a matter of pride. But for our specially-abled individuals, who have difficulty hearing and speaking, signage is necessary. You will be surprised to know that signage used to vary greatly in our country. Now tell me, if a person from Delhi goes to Jaipur and the other person communicates using a different set of signs, what will happen to him? After so many years of independence, I achieved this feat. I formed a committee for this work, and today, the same type of signage is taught to my Divyang citizens across the country. It may seem like a small thing to people. But when there is a sensitive government, its thinking and approach are rooted, connected to the ground and people. And look, today the perspective towards the Divyang people has changed.
The construction of public infrastructure and the design of architecture are also being carried out in keeping with the requirements of the Divyang people. There are many special groups and communities that have not been given importance since independence. We have created special welfare boards for such wandering tribes. No one ever thought about our millions of street vendors. But our government created the PM SVANidhi scheme for them during the time of Corona. No one cared about our skilled artists, whom we now call Vishwakarma. We ensured that this category faces no problems from skilling to funding! The central government is now spending 13,000 crore rupees on this initiative.
Friends,
The Republic TV team knows that behind every achievement lies a journey of hard work, vision, and determination. Arnab also showed us a little trailer on the same. Bharat is also advancing rapidly in its journey. In the next decade, Bharat will reach unprecedented heights, which will be unimaginable. And this is also the guarantee of Modi.
Friends,
I liked that you are also moving forward with a global vision. I am confident, but what you said, I can suggest one or two suggestions without royalty. I don't need any royalty. See, the channels you are thinking of creating for states. If you keep doing them one after the other, it won't gel well. Basically, my way of thinking is different, so I'm saying. You create a dedicated channel in which you allocate time for two hours of Gujarati news, two hours of Bengali news, two hours of Malayalam news, all on the same channel. And now Google Guru also provides you with translations. And I am advancing the country quite a bit in the artificial intelligence (AI) world. Now, my speeches in eight to nine languages are easily available to you. As I speak now, my speech will be available in all the languages in no time. Be it in Tamil or Punjabi. What will happen is that your core team will be ready in the process. And the more prepared the core team is, the more economically viable it becomes, then dedicate it after 15 days. Why don't you run channels of six states in a day? Fix the time. It's no big deal for technology. The other thing is that you want to create a global channel. It is not necessary that everyone watches your channel. In the beginning, you can start as a news agency for SAARC countries. It will help people in the Maldives. Nashid is a very old friend of mine, so I can ask him anything. You should focus on SAARC countries to start with as people there are interested in news pertaining to India. You can run programs based on their language. Gradually, you will (realize your dream). It is not like that I will do MGNREGA in these five years, then I will applaud the success of MGNREGA for five years. The country doesn't work like that, sir. The country moves at a fast pace, the country has to do major tasks. And I believe that you don't have to contest elections, why worry? I have to contest elections, but I am not worried. Alright, best wishes, thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত ২০২৪ চনৰ গণৰাজ্য শীৰ্ষ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
07 MAR 2024 11:58PM by PIB Guwahati
সকলোকে নমস্কাৰ!
এই বিশেষ সন্মিলনৰ বাবে মই ৰিপাব্লিক দলটোক অভিনন্দন জনাইছো। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে অৰ্ণবে যি উল্লেখ কৰিছে সেয়া নিশ্চয় দিনজোৰা আলোচনাৰ পৰা উদ্ভৱ হৈছিল। মই আৰম্ভ কৰাৰ আগতে পানী খাই ললো। কাৰণ মই নাজানো যে মই ইমানখিনি হজম কৰিব পাৰিম নে নোৱাৰিম। কেইবছৰমান আগতে যেতিয়া মই কৈছিলো যে এই দশকটো ভাৰতৰ, তেতিয়া মানুহে ভাবিছিল যে এয়া কেৱল এটা ৰাজনৈতিক বিবৃতি, ৰাজনীতিবিদসকলে এনেধৰণৰ কথা কৈ থাকে। কিন্তু এয়া সত্য। আজি বিশ্বই স্বীকাৰ কৰিছে যে এই দশকটো ভাৰতৰ। আৰু মই আনন্দিত যে আপোনালোকে "ভাৰত-পৰৱৰ্তী দশক" সন্দৰ্ভত বিতৰ্ক আৰম্ভ কৰি আন এক পদক্ষেপ লৈছে। এই দশকটো 'বিকশিত ভাৰত'ৰ সপোন পূৰণৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে যিজনে তেওঁলোকৰ ৰাজনৈতিক আদৰ্শ নিৰ্বিশেষে প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে, প্ৰয়োজনত তেওঁলোকৰ যিমানেই বিপৰীত ধাৰণা নাথাকক কিয়, আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য কথাটো হ'ল যে এই দহ বছৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমহে গুৰুত্বপূৰ্ণ। অৱশ্যে, কিছুমান লোক হতাশাৰ অতল গহ্বৰত ইমান ডুব গৈছে যে তেওঁলোকে এই বিষয়ে খোলাখুলিভাৱে চিন্তা কৰা, শুনা আৰু কথা কোৱাত অসুবিধা পায়। মই কিছুমান লোকক হাঁহি থকা দেখিছোঁ। এইটোৱে দেখুৱাইছে যে মোৰ কথাই তেওঁলোকক স্পৰ্শ কৰিছে। কিন্তু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এনে বিষয়সমূহ সন্দৰ্ভত বিতৰ্ক আৰু আলোচনাও অতি প্ৰয়োজনীয়।
কিন্তু বন্ধুসকল,
আমি বৰ্তমান যি দশকত আছো, যি দশক পাৰ হৈ গৈ আছে, মই ভাবো এয়া স্বাধীন ভাৰতৰ বাবে এতিয়ালৈকে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ দশক। আৰু সেয়েহে মই লালকিল্লাৰ পৰা ক‘লো-- এয়াই সময়, সঠিক সময়। এই দশকটো হৈছে এক সক্ষম, শক্তিশালী আৰু 'বিকশিত ভাৰত‘ গঢ়ি তোলাৰ আধাৰশিলা। এসময়ত ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ বাবে অসম্ভৱ যেন বোধ হোৱা আকাংক্ষাবোৰ পূৰণ কৰাৰ বাবে এই দশক। মানসিক অন্তৰায় ভঙাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। এই দশকটো হ’ব ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰে ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰাৰ বিষয়ে। আৰু মই এয়া অতি গুৰুত্বসহকাৰে কওঁ যে ভাৰতৰ সপোনবোৰ ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ জৰিয়তে বাস্তৱায়িত হ'ব লাগিব। পৰৱৰ্তী দশকৰ আৰম্ভণিৰ পূৰ্বে আমি ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহৎ অৰ্থনীতিত পৰিণত হোৱা দেখিবলৈ পাম। পৰৱৰ্তী দশকৰ আৰম্ভণিৰ পূৰ্বে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই ঘৰ, শৌচাগাৰ, গেছ, বিদ্যুৎ, পানী, ইণ্টাৰনেট আৰু পথৰ দৰে প্ৰাথমিক সা-সুবিধা লাভ কৰিব। এই দশকটো আধুনিক আন্তঃগাঁথনি, বিশ্বমানৰ এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ নিৰ্মাণ, দ্ৰুতগতিৰ ৰে’ল আৰু ভাৰতত দেশজোৰা জলপথৰ নেটৱৰ্কৰ বিষয়ে হ’ব। এই দশকত ভাৰতে প্ৰথমখন বুলেট ট্ৰেইন লাভ কৰিব। এই দশকত ভাৰতত সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্য্যকৰী বিশেষ মালবাহী কৰিড’ৰ থাকিব। এই দশকত ভাৰতৰ প্ৰধান চহৰসমূহক মেট্ৰ’ বা নমো ভাৰত ৰে’লৱে নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে সংযোগ কৰা হ’ব। অন্য অৰ্থত ক’বলৈ গ’লে, এই দশকটো হ’ব ভাৰতৰ দ্ৰুতগতিৰ সংযোগ, উচ্চ গতিৰ চালচলন আৰু উচ্চ গতিৰ সমৃদ্ধিৰ দশক।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকেও জানে যে এয়া বিশ্বজনীন অনিশ্চয়তা আৰু অস্থিৰতাৰ সময়। বিশেষজ্ঞসকলে কৈছে যে দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ পিছত তীব্ৰতা আৰু পৰিধিৰ ক্ষেত্ৰত এয়া আটাইতকৈ অস্থিৰ সময়। সমগ্ৰ বিশ্বৰ বহু চৰকাৰে প্ৰতিষ্ঠান বিৰোধী ঢৌৰ সন্মুখীন হৈছে। কিন্তু এই সকলোবোৰৰ মাজত, ভাৰত এক শক্তিশালী গণতন্ত্ৰৰ ৰূপত আত্মবিশ্বাসৰ কিৰণ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। মই আশাৰ কিৰণ বুলি কোৱা নাই; মই ডাঙৰ দায়িত্বৰ সৈতে আত্মবিশ্বাসৰ কিৰণ বুলি কৈছো। আৰু এয়া সেই সময় যেতিয়া আমি দেশত বহুতো সংস্কাৰ কাৰ্যকৰী কৰিছো। ভাৰতে প্ৰমাণ কৰিছে যে ভাল অৰ্থনীতি ভাল ৰাজনীতিৰ সৈতে সমান্তৰালকৈ চলিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আজি, ভাৰতে এই সকলোবোৰ কেনেদৰে প্ৰাপ্ত কৰিছে তাক লৈ এক বিশ্বব্যাপী কৌতূহল জাগ্ৰত হৈছে। আমি কেতিয়াও মুদ্ৰাটোৰ কোনো দিশ উপেক্ষা কৰা নাছিলোঁ বাবে এয়া সম্ভৱ হৈছে। আমি দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ লগতে সপোনবোৰো পূৰণ কৰাৰ বাবেই এয়া সম্ভৱ হৈছে। আমি সমৃদ্ধিৰ লগতে সবলীকৰণৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ বাবেই এয়া হৈ উঠিছে। উদাহৰণস্বৰূপে, আমি কৰ্পোৰেট কৰ অভিলেখ স্তৰলৈ হ্ৰাস কৰিছিলো, কিন্তু আমি ব্যক্তিগত আয়ৰ ওপৰত কৰ হ্ৰাস কৰাটোও নিশ্চিত কৰিছিলো। আজি আমি ঘাইপথ, ৰে’লপথ, বিমানপথ আৰু জলপথ নিৰ্মাণত অভিলেখ পৰিমাণৰ বিনিয়োগ কৰিছো, কিন্তু একে সময়তে, আমি দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে লাখ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছো, তেওঁলোকক বিনামূলীয়া স্বাস্থ্যসেৱা আৰু বিনামূলীয়া ৰেচন প্ৰদান কৰিছো। যদিও আমি মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ পি. এল. আই. আঁচনিসমূহত ৰেহাই দিছো, আমি কৃষকসকলক বীমা আৰু তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিৰ উপায়ৰ জৰিয়তে সুৰক্ষাও দিছো। আমি প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনত গুৰুত্বপূৰ্ণ বিনিয়োগ কৰিছো, কিন্তু ইয়াৰ লগতে আমি যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা বিকাশৰ বাবেও কোটি কোটি টকা ব্যয় কৰিছো।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছৰ দশকবোৰত ভাৰতক ভুল দিশত লৈ গৈ ভাৰতৰ বহু সময় নষ্ট কৰা হৈছিল। এটা পৰিয়ালৰ ওপৰত একক দৃষ্টি নিবদ্ধ কৰাৰ ফলত দেশৰ বিকাশৰ দিশটো বিকৃত হৈ পৰিল। মই এই বিষয়ত আৰু অধিক সবিশেষ আলোচনা কৰিব নিবিচাৰো। কিন্তু আপুনিও সন্মত হ'ব যে আমি 'বিকাশিত ভাৰত' হ'বলৈ হ'লে আমাৰ হেৰুওৱা সময়খিনিও ঘূৰাই পাব লাগিব। সেয়েহে, এই লক্ষ্যত উপনীত হ'বলৈ আমি অভূতপূৰ্ব স্কেল আৰু দ্ৰুততাৰে কাম কৰিব লাগিব। আজি ভাৰতৰ সকলো ঠাইতে এনে ঘটনা দেখিবলৈ পোৱা যায়। যেতিয়া মই গুজৰাটত (মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে) আছিলো, মই ৰাজহুৱাভাৱে প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিলো যে আপুনি যদি ২৫ কিলোমিটাৰ কোনো দিশলৈ যায়, আপুনি দেখিব যে কোনো উন্নয়ন বা আন্তঃগাঁথনিৰ কাম চলি আছে। ২৫ কিলোমিটাৰৰ ভিতৰত যিকোনো স্থানৰ পৰা আৰম্ভ কৰক। আজি মই কিলোমিটাৰৰ কথা কোৱা নাই, কিন্তু মই ক'ব পাৰো যে যদি আপুনি ভাৰতৰ কোনাে কোণলৈ লক্ষ্য কৰে, ইয়াতকৈ ভাল কিবা এটা ঘটি আছে। আপোনালোকে হয়তো ভাবিছে যে ৩৭০ আসনতকৈ বিজেপিয়ে কিমান অধিক আসন লাভ কৰিব। মইও তোমালোকৰ মাজত বাস কৰোঁ, নহয়নে? কিন্তু মোৰ সম্পূৰ্ণ মনোযোগ দেশৰ বিকাশৰ গতি আৰু পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাত আছে। যদি মই আপোনালোকক ৭৫ দিনৰ এটা বৰ্ণনা দিওঁ তেতিয়াও ৰিপাব্লিকৰ দৰ্শকসকল আচৰিত হ'ব। ইয়াত এনে কিছুমান লোক থাকিবই লাগিব, যিসকলে জানে যে দেশত কিমান দ্ৰুততাৰে উন্নয়নমূলক কাম চলি আছে। বিগত ৭৫ দিনত মই প্ৰায় ৯ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু মুকলি কৰিছো। এয়া ১১০ বিলিয়ন ডলাৰৰো অধিক। এয়া বিশ্বৰ বহু দেশৰ বাৰ্ষিক ব্যয়ৰ তুলনাতও কম আৰু আমি মাত্ৰ ৭৫ দিনতে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ইয়াতকৈ অধিক ধন বিনিয়োগ কৰিছো।
বিগত ৭৫ দিনত দেশত ৭খন নতুন এইমছ স্থাপন কৰা হৈছে। চাৰিখন মেডিকেল আৰু নাৰ্ছিং কলেজ, ছয়খন ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণাগাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। ৩খন আইআইএম, ১০খন আইআইটি আৰু ৫খন এনআইটিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত স্থায়ী চৌহদ আৰু সা-সুবিধাসমূহৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তদুপৰি, ৩খন আইআইআইটি, ২খন আইচিএআৰ আৰু ১০খন কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠান উদ্বোধন আৰু মুকলি কৰা হৈছে। মহাকাশ আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত ১৮০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। কেৱল এই ৭৫ দিনতে ৫৪টা শক্তি প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। কাক্ৰাপাৰ পাৰমাণৱিক শক্তি প্ৰকল্পৰ দুটাকৈ নতুন ৰিয়েক্টৰ দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা কৰা হৈছে। কালপাক্কমত স্বদেশী ফাষ্ট ব্ৰীডাৰ ৰিয়েক্টৰৰ 'ক'ৰ লোডিং' আৰম্ভ হৈছে, যিটো এক বৃহৎ বিপ্লৱী কাম। তেলেংগানাত ১৬০০ মেগাৱাট তাপ বিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে। ঝাৰখণ্ডত ১৩০০ মেগাৱাটৰ তাপ বিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশত ১৬০০ মেগাৱাটৰ তাপ বিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। কেৱল উত্তৰ প্ৰদেশতে ৩০০ মেগাৱাটৰ সৌৰ শক্তি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। একে সময়তে, উত্তৰ প্ৰদেশত অতি বৃহৎ নৱীকৰণযোগ্য উদ্যানৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। হিমাচল প্ৰদেশত এটা জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তামিলনাডুত, দেশৰ প্ৰথমখন সেউজ হাইড্ৰ'জেন ইন্ধন চেল জাহাজ মুকলি কৰা হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশত মীৰাট-সিম্ভাভালী সংৰোপণ লাইনৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে। কৰ্ণাটকৰ কপপালত বায়ু শক্তি খণ্ডৰ পৰা বিজুলী পৰিবহণ লাইন মুকলি কৰা হৈছে। কেৱল এই ৭৫ দিনৰ ভিতৰতে ভাৰতৰ দীৰ্ঘতম কেবলেৰে নিৰ্মিত দলংখন উদ্বোধন কৰা হৈছে। লক্ষদ্বীপলৈ অপ্টিকেল কেবলৰ কাম সম্পূৰ্ণ আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে। সমগ্ৰ দেশতে ৫৫০ ৰেল ষ্টেচনৰ আধুনিকীকৰণৰ কাম আৰম্ভ হৈছে আৰু ৩৩ খন নতুন ৰে'লৰ ফ্লেগ অফ কৰা হৈছে। ১৫০০ৰো অধিক পথ, ওভাৰব্ৰীজ আৰু আণ্ডাৰব্ৰীজ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে। দেশৰ চাৰিখন চহৰত সাতটা মেট্ৰ' প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে। কলকাতাত দেশৰ প্ৰথমখন পানীৰ তলৰ মেট্ৰ'ৰ উপহাৰ লাভ কৰিছে। বন্দৰ উন্নয়নৰ বাবে ১০,০০০ কোটি টকাৰ ৩০টা প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। কেৱল বিগত ৭৫ দিনত, কৃষকসকলৰ বাবে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ভাণ্ডাৰ আঁচনি মুকলি কৰা হৈছে। ১৮,০০০ সমবায়ৰ কম্পিউটাৰাইজেশ্যনৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ ২১,০০০ কোটিৰো অধিক টকা স্থানান্তৰ কৰা হৈছে। আৰু মই ৰিপাব্লিক টিভিৰ দৰ্শকসকলক সোঁৱৰাই দিব বিচাৰো যে এই প্ৰকল্পসমূহত মই জড়িত হৈছো। আৰু মই কেৱল উদ্বোধন আৰু প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভৰ কথাহে ক'লো, ইয়াতকৈ বহুত বেছি কাম হৈছে, যিটো মই ইয়াত বিশদভাৱে উল্লেখ নকৰো। ইয়াৰ বাহিৰেও যদি মই মোৰ চৰকাৰৰ আন মন্ত্ৰালয়ৰ কামৰ তালিকা, বিজেপি-এনডিএৰ আন চৰকাৰৰ কামৰ তালিকা দিওঁ, মই সন্দেহ কৰো যে আপুনি প্ৰাতঃকালীন চাহৰ ব্যৱস্থা কৰিছে নে নাই। কিন্তু মই আপোনালোকক আমাৰ চৰকাৰৰ পৰিসৰ আৰু ক্ষীপ্ৰতাৰ আন এটা উদাহৰণ দিওঁ, ই কেনেদৰে কাম কৰে। আপোনালোকেও জানে যে এই বছৰৰ বাজেটত সৌৰশক্তিৰ সৈতে জড়িত এক বৃহৎ আঁচনিৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছে, যিখন বাজেট শেহতীয়াকৈ উন্মোচন কৰা হৈছে। বাজেটত ঘোষণা কৰাৰ পৰা চাৰি সপ্তাহতকৈও কম সময়ৰ ভিতৰতে কেবিনেটৰ অনুমোদন লাভ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য্য গড় মুফট বিজলী যোজনা আৰম্ভ কৰা হয়। এতিয়া এক কোটি সৌৰশক্তি চালিত গৃহ নিৰ্মাণৰ বাবেও জৰীপ আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই আঁচনিৰ অধীনত চৰকাৰে ৩০০ ইউনিটলৈকে বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ যোগান ধৰাৰ লক্ষ্য লৈছে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে লোকসকলে অতিৰিক্ত সৌৰ ইউনিটৰ পৰা উপাৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। আজি আমাৰ দেশৰ নাগৰিকে আমাৰ চৰকাৰৰ গতি আৰু পৰিসৰ প্ৰত্যক্ষভাৱে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে, যাৰ বাবে তেওঁলোকে কৈছে, 'এক বাৰ, ৪০০ বাৰ, পুনৰবাৰ ৪০০ আসন'।
বন্ধুসকল,
মানুহে মোক প্ৰায়েই প্ৰশ্ন কৰে, "আপোনাৰ বিৰুদ্ধে কৰা নেতিবাচক প্ৰচাৰৰ দ্বাৰা আপুনি প্ৰভাৱিত নহয়নে? "আপুনি কি এই ধাৰাবাহিক আক্ৰমণৰ দ্বাৰা বিৰক্ত নহয়? মই তেওঁলোকক ক'লো যে যদি মই এই নেতিবাচক প্ৰচাৰৰ প্ৰতি মনোযোগ দিবলৈ আৰম্ভ কৰোঁ, তেতিয়া মই কৰিবলগীয়া কামৰ প্ৰতি মনোযোগ হেৰুৱাম। মই বিগত ৭৫ দিনৰ ৰিপ'ৰ্ট কাৰ্ড আপোনালোকৰ সন্মুখত দাঙি ধৰিছো, কিন্তু একে সময়তে মই পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰাতো ব্যস্ত। প্ৰতিটো চেকেণ্ডেই মোৰ বাবে অমূল্য। এই নিৰ্বাচনী পৰিৱেশতো আমি জনসাধাৰণৰ মাজলৈ গৈ আমাৰ প্ৰাপ্তিৰ কথা ক'ম। কিন্তু ইয়াৰ বিপৰীতে বিৰোধী পক্ষৰ মাজত আমি কি দেখিবলৈ পাইছো? ক্ৰোধ, অপব্যৱহাৰ আৰু হতাশা। তেওঁলোকৰ কোনো সমস্যা নাই আৰু সমাধানো নাই। এইটো কিয় হৈছে? কাৰণ এই দলসমূহে ৭ দশক ধৰি কেৱল শ্ল'গানেৰে নিৰ্বাচনত অৱতীৰ্ণ হৈছিল। তেওঁলোকে 'গাৰিবী হাতাও' (দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল) ৰ কথা কৈ আছে... এই শ্লোগানবোৰ তেওঁলোকৰ বাস্তৱ। বিগত ১০ বছৰত মানুহে সমাধানৰ পথহে দেখিছে, শ্ল'গান নহয়। খাদ্য সুৰক্ষা সুনিশ্চিত কৰা, সাৰ কাৰখানা পুনৰ আৰম্ভ কৰা, বিদ্যুৎ যোগান ধৰা, সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰা, জনসাধাৰণৰ বাবে আৱাসগৃহ আঁচনি প্ৰস্তুত কৰা, অনুচ্ছেদ ৩৭০ বাতিল কৰা আদি সকলোবোৰ বিষয়ত আমাৰ চৰকাৰে একে সময়তে কাম কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ৰিপাব্লিক টিভিৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সম্পৰ্ক আছে কঠিন প্ৰশ্ন সোধাৰ সৈতে। দেশবাসীয়ে জানিবলৈ বিচাৰে... আৰু এই প্ৰশ্নবোৰে, আপুনি আটাইতকৈ ভয়ানক মানুহকো ঘামিবলৈ বাধ্য কৰিছে। পূৰ্বতে দেশৰ প্ৰশ্ন আছিল- আজি জাতি ক'ত আছে, কি অৱস্থাত আছে? কিন্তু চাওক, বিগত ১০ বছৰত এই প্ৰশ্নবোৰ কেনেদৰে সলনি হৈছে! দহ বছৰ পূৰ্বে মানুহে প্ৰশ্ন কৰিছিল- এতিয়া আমাৰ অৰ্থনীতিৰ কি হ'ব? আজি, মানুহে প্ৰশ্ন কৰে- আমি কিমান সোনকালে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হ'ম? দহ বছৰ আগতে মানুহে কৈছিল- উন্নত দেশৰ দৰে প্ৰযুক্তি আমাৰ কেতিয়া হ'ব? আজি বিদেশৰ পৰা অহা লোকসকলক প্ৰশ্ন কৰা হয়- আপোনালোকৰ ওচৰত ডিজিটেল পেমেন্টৰ ব্যৱস্থা নাই নেকি? দহ বছৰ পূৰ্বে মানুহে যুৱক-যুৱতীসকলক কৈছিল- যদি চাকৰি নাপায়, তেতিয়া কি কৰিব? আজি মানুহে যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰশ্ন কৰে- আপোনাৰ ষ্টাৰ্ট-আপৰ কাম কেনে চলিছে? দহ বছৰ আগতে, বিশ্লেষকসকলে প্ৰশ্ন কৰিছিল - মুদ্রাস্ফীতি ইমান বেছি কিয়? আজি সেই একেই লোকসকলে প্ৰশ্ন কৰে- বৈশ্বিক সংকটৰ পাছতো ভাৰতত মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণত কেনেকৈ আছে? দহ বছৰ আগতে, প্ৰশ্নটো আছিল- কিয় উন্নয়ন হোৱা নাই? আজি, প্ৰশ্নটো হ'ল- আমি ইমান দ্ৰুতগতিত কেনেকৈ অগ্ৰসৰ হ'ব পাৰো? পূৰ্বতে মানুহে প্ৰশ্ন কৰিছিল- এতিয়া কোনটো কেলেংকাৰী ওলাইছে? এতিয়া প্ৰশ্নটো হ'ল- কোনজন কেলেংকাৰীকাৰীৰ বিৰুদ্ধে এইবাৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে? ইয়াৰ পূৰ্বে সংবাদ মাধ্যমৰ সহযোগীসকলে প্ৰশ্ন কৰিছিল- বিগ বেং সংস্কাৰ ক'ত আছে? আজি প্ৰশ্নটো হৈছে- নিৰ্বাচনৰ সময়তও কিদৰে সংস্কাৰ সাধন কৰা হয়? দহ বছৰ আগতে মানুহে প্ৰশ্ন কৰিছিল- জম্মু-কাশ্মীৰৰ পৰা ৩৭০ অনুচ্ছেদ কেতিয়া বাতিল হ'ব? এতিয়া প্ৰশ্নটো হ'ল- কিমান পৰ্যটকে কাশ্মীৰ ভ্ৰমণ কৰিছে? কাশ্মীৰত কিমান ধন বিনিয়োগ কৰা হৈছে? প্ৰসংগক্ৰমে কওঁ, আজি পুৱা মই শ্ৰীনগৰত আছিলো। মই বহু নতুন প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু মুকলি কৰিছো আৰু আজি পৰিৱেশ অন্য ধৰণৰ আছিল, মোৰ বন্ধুসকল। এই ভূমিৰ সৈতে মোৰ ৪০ বছৰ ধৰি সম্পৰ্ক আছে। আজি, মই এক ভিন্ন মেজাজ, এক ভিন্ন ৰূপ, সপোন, আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰা মানুহ দেখিলোঁ।
বন্ধুসকল,
বহু দশক ধৰি, চৰকাৰে দুৰ্বল আৰু বোজা বুলি গণ্য কৰা লোকসকলক অকলশৰীয়া কৰি ৰাখিছিল। বিগত ১০ বছৰত আমি তেওঁলোকৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ হৈছো। সেইবাবে মই কওঁ- যিবোৰৰ সৈতে আন কোনো নাই, তেওঁলোকৰ সৈতেহে মোদী আছে। আকাংক্ষিত জিলাসমূহৰ উদাহৰণ লওক। বছৰ বছৰ ধৰি, লাখ লাখ নাগৰিকৰ বাসস্থান এই জিলাসমূহ, পিছপৰি আছিল, ভাগ্যৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি পিছপৰা অঞ্চল বুলি কোৱা হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰে কেৱল তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰাই নহয়, তেওঁলোকৰ দৃষ্টিভংগীও সলনি কৰিলে আৰু সেইবাবে তেওঁলোকৰ ভাগ্যও সলনি হ'ল। আমাৰ সীমান্তৰ জিলাসমূহত বাস কৰা লোকসকলৰো অৱস্থা একেই আছিল। পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ নীতি আছিল যে সীমান্তৰ কাষৰীয়া অঞ্চলসমূহত কোনো ধৰণৰ উন্নয়ন কৰা নহ'ব। বিষয়াসকলে ক'ব, "কোনো উন্নয়ন নহয়" এই নীতিৰ ফলত তাত বাস কৰা লোকসকলেও সমস্যাৰ সন্মুখীন হয়, যাৰ ফলত প্ৰব্ৰজন হয়। আমি 'জীৱন্ত গাঁও' কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছিলো যাতে জনসাধাৰণৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি পায় আৰু অঞ্চলসমূহৰ পৰিস্থিতি সলনি হয়। দিব্যাংসকলৰ উদাহৰণলৈ লক্ষ্য কৰক। বছৰ বছৰ ধৰি, কোনেও তেওঁলোকক গুৰুত্ব দিয়া নাছিল কাৰণ তেওঁলোকক ভোট বেংক হিচাপে গণ্য কৰা হোৱা নাছিল। আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দিব্যাংগসকলক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰাই নহয়, জনসাধাৰণৰ মানসিকতাতো পৰিৱৰ্তন আনিছো। এই কথা জানি আপুনি আচৰিত হ'ব আৰু এই শ্ৰোতা-দৰ্শকৰ বাবে ই এক কৌতূহলৰ বিষয়ও হ'ব পাৰে। আমাৰ ৰাজ্যসমূহত ভাষাসমূহৰ নিজস্ব বিকাশ হৈছে আৰু এই বৈচিত্ৰতা গৌৰৱৰ বিষয়। কিন্তু আমাৰ বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিসকলৰ বাবে, যিসকলে শুনিবলৈ আৰু কথা ক'বলৈ অসুবিধা পায়, তেওঁলোকৰ বাবে চিণ্ডিকেট আৱশ্যক। আপুনি জানি আচৰিত হ'ব যে আমাৰ দেশত পূৰ্বতে বিভিন্ন ধৰণৰ সংকেত প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল। এতিয়া মোক কওক, যদি দিল্লীৰ পৰা কোনো এজন ব্যক্তি জয়পুৰলৈ যায় আৰু আন এজন ব্যক্তিয়ে বেলেগ চিন ব্যৱহাৰ কৰি যোগাযোগ কৰে, তেওঁৰ কি হ'ব? স্বাধীনতাৰ বহু বছৰৰ পাছত মই এই কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছো। মই এই কামৰ বাবে এখন কমিটী গঠন কৰিছিলো আৰু আজি সমগ্ৰ দেশতে মোৰ দিব্যাংগ নাগৰিকসকলক এই ধৰণৰ চিত্ৰাংকন শিকোৱা হৈছে। এয়া হয়তো মানুহৰ বাবে সামান্য কথা যেন লাগিছে। কিন্তু য'ত সংবেদনশীল চৰকাৰ থাকে, তাৰ চিন্তাধাৰা আৰু প্ৰণালীয়ে ভেটি ধৰে, মাটি আৰু মানুহৰ সৈতে জড়িত হৈ থাকে। আৰু চাওক, আজি দিব্যাংগসকলৰ প্ৰতি দৃষ্টিভংগী সলনি হৈছে।
দিব্যাংগসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ আৰু স্থাপত্যৰ ডিজাইন কৰা হৈছে। বহুতো বিশেষ গোট আৰু সম্প্ৰদায় আছে যিবোৰক স্বাধীনতাৰ পিছত গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাই। আমি এনে প্ৰব্ৰজনকাৰী জনজাতিসকলৰ বাবে বিশেষ কল্যাণ বোৰ্ড গঠন কৰিছো। আমাৰ লাখ লাখ ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডাৰৰ কথা কোনেও ভবা নাছিল। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে ক'ৰোনাৰ সময়ছোৱাত তেওঁলোকৰ বাবে পিএম স্বনিধি আঁচনিৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। আমি এতিয়া বিশ্বকৰ্মা বুলি কোৱা আমাৰ দক্ষ শিল্পীসকলৰ বিষয়ে কোনেও চিন্তা কৰা নাছিল। আমি নিশ্চিত কৰিছো যে এই শ্ৰেণীৰ লোকসকলে দক্ষতাৰ পৰা পুঁজিৰ পৰ্যন্ত কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন নহয়। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই প্ৰকল্পৰ বাবে ১৩,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ৰিপাব্লিক টিভিৰ দলটোৱে জানে যে প্ৰতিটো সফলতাৰ আঁৰত কঠোৰ পৰিশ্ৰম, দূৰদৰ্শন আৰু সংকল্পৰ এক যাত্ৰা লুকাই আছে। অৰ্ণবে আমাক এটা সৰু ট্ৰেইলাৰো দেখুৱালে। ভাৰতেও নিজৰ যাত্ৰাত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। আগন্তুক দশকত ভাৰতে অভূতপূৰ্ব উচ্চতাত উপনীত হ'ব, যিটো কল্পনাও কৰিব নোৱাৰি। আৰু এয়া মোদীৰো প্ৰতিশ্ৰুতি।
বন্ধুসকল,
মই ভাল পাওঁ যে আপোনালোকেও এক বৈশ্বিক দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে। মই আত্মবিশ্বাসী, কিন্তু আপুনি যি কৈছে, মই ৰয়েল্টি অবিহনে এটা বা দুটা পৰামৰ্শ দিব পাৰোঁ। মোক কোনো ৰয়েল্টি নালাগে। আপুনি দেখিছে, আপুনি ৰাজ্যসমূহৰ বাবে সৃষ্টি কৰাৰ কথা চিন্তা কৰিছে। যদি আপুনি এটাৰ পিছত এটা কৰি থাকে, তেন্তে ই ভালকৈ জিল নহয়। মূলতঃ, মোৰ চিন্তাধাৰাৰ ধৰণ বেলেগ, সেয়েহে মই কৈছো। আপুনি এটা বিশেষ চেনেল সৃষ্টি কৰে য'ত আপুনি গুজৰাটী বাতৰিৰ বাবে দুঘন্টা, বঙালী বাতৰিৰ বাবে দুঘন্টা, মালায়ালম বাতৰিৰ বাবে দুঘন্টা, সকলোবোৰ একে চেনেলত বণ্টন কৰে। আৰু এতিয়া গুগল গুৰুয়ে আপোনাক অনুবাদো প্ৰদান কৰে। আৰু মই কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ (এআই) ক্ষেত্ৰত দেশক যথেষ্ট আগুৱাই লৈছো। এতিয়া মোৰ ভাষণ ৮-৯টা ভাষাত আপোনালোকৰ বাবে সহজলভ্য হৈ পৰিছে। মই এতিয়া যিখিনি ক'ম, মোৰ ভাষণ সকলো ভাষাতে অচিৰেই উপলব্ধ হ'ব। সেয়া তামিল বা পাঞ্জাবী ভাষাত হওক। কি হ'ব, আপোনাৰ মূল দলটো এই প্ৰক্ৰিয়াত সাজু হৈ থাকিব। আৰু মূল দলটো যিমানেই প্ৰস্তুত হয়, সিমানেই ই অৰ্থনৈতিক ভাৱে লাভজনক হয়, তাৰ পিছত ১৫ দিনৰ পিছত ইয়াক উৎসৰ্গা কৰা হয়। কিয় তুমি এদিনতে ছয়খন ৰাজ্যৰ চেনেল চলাব নোৱাৰা? সময় ঠিক কৰা। প্ৰযুক্তিৰ বাবে ই ডাঙৰ কথা নহয়। আন এটা কথা হ'ল আপুনি এটা বিশ্বজনীন চেনেল সৃষ্টি কৰিব বিচাৰে। এইটো প্ৰয়োজনীয় নহয় যে সকলোৱে আপোনাৰ চেনেলটো চাব। প্ৰথমতে, আপুনি SAARC দেশসমূহৰ বাবে এটা সংবাদ সংস্থা হিচাপে কাম আৰম্ভ কৰিব পাৰে। ই মালদ্বীপৰ লোকসকলক সহায় কৰিব। নাছিদ মোৰ পুৰণি বন্ধু, গতিকে মই তেওঁক যিকোনো প্ৰশ্ন কৰিব পাৰোঁ। আপুনি প্ৰথমে ছাৰ্ক দেশসমূহত মনোনিবেশ কৰিব লাগে, কিয়নো সেই দেশৰ লোকসকলে ভাৰতৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বাতৰিৰ প্ৰতি আগ্ৰহী। আপুনি তেওঁলোকৰ ভাষাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰ'গ্ৰাম চলাব পাৰে। লাহে লাহে আপুনি (আপোনাৰ সপোনক) বাস্তৱায়িত কৰিব। এইটো নহয় যে মই এই পাঁচটা বছৰত এমজিএনৰেগাৰ কাম কৰিম, তেতিয়া মই এমজিএনৰেগাৰ সফলতাক পাঁচ বছৰলৈ প্ৰশংসা কৰিম। দেশ এনেকুৱা নহয়, ছাৰ। দেশ দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে, দেশখনে ডাঙৰ ডাঙৰ কাম কৰিব লাগিব। আৰু মই বিশ্বাস কৰো যে আপুনি নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিব নালাগে, কিয় চিন্তিত হ'ব? মই নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিব লাগিব, কিন্তু মই চিন্তিত নহয়। ঠিক আছে, শুভকামনা, বহুত ধন্যবাদ।
অস্বীকৃতিঃ এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দীত প্ৰদান কৰা হৈছিল।