ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମାର୍ଚ୍ଚ ୮ ତାରିଖ ଦିନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ପ୍ରଥମ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସର୍ଜନ ପୁରସ୍କାର
କାହାଣୀ କଥନ, ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ, ପୋଷଣୀୟ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା, ଶିକ୍ଷା, ଗେମିଂ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ଏବଂ ପ୍ରଭାବକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ଏହା ଏକ ଅଭିନବ ପ୍ରୟାସ
ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ଚୟନ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟାପକ ଜନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରାଯାଇଛି; ୧.୫ ଲକ୍ଷ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଭୋଟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
କୋଡ଼ିଏରୁ ଅଧିକ ବର୍ଗରେ ଦିଆଯିବ ପୁରସ୍କାର
07 MAR 2024 4:28PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୦.୩୦ ମିନିଟ ବେଳେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ପ୍ରଧନ ଜାତୀୟ ସର୍ଜନ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ପ୍ରତିନିଧି ଓ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସର୍ଜନ ପୁରସ୍କାର କଥା ବାଚକ, ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ସମ୍ବହନୀୟତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କରିବାର ଏକ ଅଭିନବ ପ୍ରୟାସ । ସମାଜରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ସୃଜନଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କରିବାର ଏହା ଏକ ଉପକ୍ରମ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସୃଜନ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଜନସାଧାରଣ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆବେଦନ ପତ୍ର ୨୦ରୁ ଅଧିକ ବର୍ଗରେ ମିଳିଥିଲା । ପରେ ଭୋଟିଂ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଭୋଟ ବିିଭିନ୍ନ ଡିଜିଟାଲ ସୃଜକ ବର୍ଗରେ ମିଳିଥିଲା । ଏହାର ଆଧାରରେ ୨୩ ଜଣ ବିଜେତାଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା । ସେଥିରେ ତିନିଜଣ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୃଜକ ସାମିଲ । ଏଭଳି ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟକ ଜନଭାଗିଦାରୀତା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ଯେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ବାସ୍ତବ ପକ୍ଷେ ଲୋକମାନଙ୍କ ଚୟନ ଆଧାରରେ କରାଯାଇଛି ।
ଏହିସବୁ ପୁରସ୍କାର କଥା ବାଚକ; ଡିସରପ୍ଟର ଅଫ୍ ଦି ଇଅର, ସେଲିବ୍ରିଟି କ୍ରିଏଟର ଅଫ୍ ଦି ଇଅର, ସବୁଜ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ପୁରସ୍କାର, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସାମାଜିକ ସୃଜକ ପୁରସ୍କାର, ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଭାବୀ କୃଷି ସୃଜକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଆମ୍ବାସାଡ଼ର ଅଫ୍ ଦି ଇଅର, ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୃଜକ ପୁରସ୍କା, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭ୍ରମଣ ସୃଜକ ପୁରସ୍କାର, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆମ୍ବାସାଡ଼ର ପୁରସ୍କା, ନୂତନ ଭାରତ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ପୁରସ୍କାର, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସୃଜକ ପୁରସ୍କାର, ଐତିହ୍ୟ ଫେସନ ଆଇକନ୍ ପୁରସ୍କାର, ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ସୃଜକ ସ୍ରଷ୍ଟା ପୁରସ୍କାର, ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗେମିଂ ପୁରସ୍କାର, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାଇକ୍ରୋ ସୃଜକ ପୁରସ୍କାର, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ନାନୋ ସୃଜକ ପୁରସ୍କାର, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଫିଟନେସ୍ ସୃଜକ ପୁରସ୍କାର ସମେତ କୋଡିଏରୁ ଅଧିକ ବର୍ଗରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।

Prime Minister's Office
PM to present first ever National Creators Award on 8th March
Award is an effort to recognize excellence and impact across domains, including storytelling, social change advocacy, environmental sustainability, education, gaming among others
Award has witnessed immense public engagement; more than 1.5 lakh nominations and around 10 lakh votes were cast
Award to be provided across twenty categories
07 MAR 2024 4:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will present first ever National Creators Award on 8th March 2024 at 10:30 AM at Bharat Mandapam, New Delhi. Prime Minister will also address the gathering on the occasion.
The National Creators Award is an effort to recognize excellence and impact across domains, including storytelling, social change advocacy, environmental sustainability, education, gaming, among others. The award is envisioned as a launchpad for using creativity to drive positive change.
The National Creator Award has witnessed exemplary public engagement. In the first round, more than 1.5 lakh nominations across 20 different categories were received. Subsequently, in the voting round, about 10 lakh votes were cast for digital creators in various award categories. Following this, 23 winners, including three international creators, were decided. This overwhelming public engagement is testimony that the award truly reflects the people's choice.
The award will be provided across twenty categories including the Best Storyteller Award; The Disruptor of the Year; Celebrity Creator of the Year; Green Champion Award; Best Creator For Social Change; Most Impactful Agri creator; Cultural Ambassador of The Year; International Creator award; Best Travel Creator Award; Swachhta Ambassador Award; The New India Champion Award; Tech Creator Award; Heritage Fashion Icon Award; Most Creative Creator (Male & Female); Best Creator in Food Category; Best Creator in Education Category; Best Creator in Gaming Category; Best Micro Creator; Best Nano Creator; Best Health and Fitness Creator.