প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কলপক্কমত হোৱা কাৰ্যাৰম্ভৰ সাক্ষী হ’ল প্ৰধানমন্ত্ৰী
04 MAR 2024 11:45PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি কলপক্কমত ভাৰতৰ প্ৰথম আৰু সম্পূৰ্ণৰূপে থলুৱা ‘ফাষ্ট ব্ৰিডাৰ ৰিয়েক্টৰ’ৰ "ক’ৰ লোডিং" প্ৰক্ৰিয়াৰ আৰম্ভণি প্ৰত্যক্ষ কৰে।
তেওঁ কয় যে ব্যৱহাৰতকৈ অধিক ইন্ধন উৎপাদন কৰিব পৰা ‘ব্ৰিডাৰ ৰিয়েক্টৰ’-য়ে অৱশেষত ভাৰতৰ বিশাল ‘থোৰিয়াম ভাণ্ডাৰ’ৰ ব্যৱহাৰৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘এক্স’ত ‘পোষ্ট’ কৰিছে:
"আজি আগবেলা কলপক্কমত ভাৰতৰ প্ৰথম আৰু সম্পূৰ্ণৰূপে থলুৱা প্ৰযুক্তিৰ ‘ফাষ্ট ব্ৰিডাৰ ৰিয়েক্টৰ’ৰ "ক’ৰ লোডিং" প্ৰক্ৰিয়াৰ অৰম্ভণি প্ৰত্যক্ষ কৰিলো, যিয়ে ব্যৱহাৰ হোৱাতকৈ অধিক ইন্ধন উৎপাদন কৰিব পাৰে।
ই অৱশেষত ভাৰতৰ বিশাল ‘থোৰিয়াম ভাণ্ডাৰ’ৰ ব্যৱহাৰৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব আৰু এনেদৰে পাৰমাণৱিক ইন্ধন আমদানিৰ প্ৰয়োজনীয়তা হ্ৰাস কৰিব।
ই ভাৰতক শক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু ‘কাৰ্বনৰ নিৰ্গমণ শূণ্য’ কৰাৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাত সহায় কৰিব।"

Prime Minister's Office
PM witnesses commencement of Kalpakkam
04 MAR 2024 11:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today witnessed the commencement of "core loading" of India's first and totally indegenous fast breeder reactor at Kalpakkam.
He said the breeder reactor, which produces more fuel than is consumed, will pave way for eventual utilisation of India’s vast thorium reserves.
The Prime Minister posted on X:
"Earlier today, witnessed the commencement of "core loading" of India's first and totally indegenous fast breeder reactor at Kalpakkam, which produces more fuel than is consumed.
This will pave way for eventual utilisation of India’s vast thorium reserves and thus obviate the need for nuclear fuel import.
It will help India achieve both energy self reliance and progress towards net zero goal."