Prime Minister's Office
PM witnesses commencement of Kalpakkam
04 MAR 2024 11:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today witnessed the commencement of "core loading" of India's first and totally indegenous fast breeder reactor at Kalpakkam.
He said the breeder reactor, which produces more fuel than is consumed, will pave way for eventual utilisation of India’s vast thorium reserves.
The Prime Minister posted on X:
"Earlier today, witnessed the commencement of "core loading" of India's first and totally indegenous fast breeder reactor at Kalpakkam, which produces more fuel than is consumed.
This will pave way for eventual utilisation of India’s vast thorium reserves and thus obviate the need for nuclear fuel import.
It will help India achieve both energy self reliance and progress towards net zero goal."

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କଲପକ୍କମ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 MAR 2024 11:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି କଲପକ୍କମଠାରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ନିଷ୍କ୍ରିୟ ଫାଷ୍ଟ ବ୍ରିଡର ରିଆକ୍ଟରର "କୋର ଲୋଡିଂ"ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ରିଡର ରିଆକ୍ଟର, ଯାହା ବ୍ୟବହୃତ ଠାରୁ ଅଧିକ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ କରେ, ଭାରତର ବିଶାଳ ଥୋରିୟମ ଭଣ୍ଡାରର ଶେଷ ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟ୍ବିଟରରେ ପୋଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି:
ଆଜି ସକାଳେ କଲପକ୍କମଠାରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ବଦେଶୀ ଫାଷ୍ଟ ବ୍ରିଡର ରିଏକ୍ଟରର 'କୋର୍ ଲୋଡିଂ' ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ବ୍ୟବହାର ଠାରୁ ଅଧିକ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାଏ।
ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ବିଶାଳ ଥୋରିୟମ ଭଣ୍ଡାରର ଉପଯୁକ୍ତ ଉପଯୋଗ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଆଣବିକ ଇନ୍ଧନ ଆମଦାନୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଦୂର ହେବ ।
ଏହା ଭାରତକୁ ଉଭୟ ଶକ୍ତି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ନିଟ୍ ଶୂନ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।