Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at 647th Birth Anniversary of Sant Guru Ravidas
23 FEB 2024 2:02PM by PIB Delhi
Jai Guru Ravidas!
Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath ji, esteemed saints and devotees who have gathered here from all over Bharat, and my brothers and sisters,
I extend a warm welcome to all of you on the auspicious occasion of Guru Ravidas ji's birth anniversary at his birthplace. It's heartening to see so many of you coming from far and wide to be a part of Ravidas ji's Jayanti celebrations. Especially, with so many brothers and sisters coming from Punjab that Varanasi is appearing like 'Mini Punjab.' All this is made possible by the grace of Sant Ravidas ji. I too am repeatedly called by Ravidas ji to his birthplace. It gives me the opportunity to further his ideals and to serve his millions of followers. It's no less than a blessing for me to serve all his followers at the Guru's birthplace.
And my brothers and sisters,
As an MP of this constituency, as a representative of Kashi, it is also my special responsibility. It is my duty to welcome all of you here in Banaras, and also to take special care of your comforts. I am pleased that on this auspicious day, today I have the opportunity to fulfil my responsibilities. Today, the inauguration and foundation laying ceremony of development projects worth hundreds of crores of rupees are taking place for the development of Banaras. This will make the journey of devotees to this place more comfortable and enjoyable. Additionally, many crores of rupees worth of projects have been inaugurated for the development of the birthplace of Sant Ravidas ji as well. Development of temples and temple areas, construction of roads leading to the temples, work on interlocking and drainage, construction of various facilities for the devotees to attend ‘satsangs’ (religious gatherings) and perform ‘sadhana’ (spiritual practices), arrangements for receiving ‘prasad’ (devotional offering), all these will provide convenience to lakhs of devotees. Devotees will not only attain spiritual bliss during the pilgrimage to Maghi Purnima but will also be relieved of many troubles. Today, I also have the privilege of unveiling the new statue of Sant Ravidas ji. The foundation stone of the Sant Ravidas Museum has also been laid today. I extend my heartfelt congratulations to all of you on these development works. I wish all the devotees from all over the country and the world on the occasion of the birth anniversary of Sant Ravidas ji and Maghi Purnima.
Friends,
Today is also the birth anniversary of the great saint and social reformer, Gadge Baba. Like Sant Ravidas, Gadge Baba also worked extensively for the uplift of society from stereotypes and for the welfare of the oppressed and marginalized communities. Babasaheb Ambedkar himself was a great admirer of Gadge Baba. Gadge Baba was also greatly influenced by Babasaheb. Today, on this occasion, I respectfully bow down at the feet of Gadge Baba as well.
Friends,
Before coming to the stage, I had also gone to offer flowers and pay respects to the statue of Sant Ravidas ji. At that time, I felt as much reverence as I felt gratitude within. Even years ago, when I was not in politics, nor held any position, I still found guidance in the teachings of Sant Ravidas ji. I always felt the desire in my heart to serve Ravidas ji. And today, resolutions connected with Sant Ravidas ji are being fulfilled not just in Kashi, but in other parts of the country as well. New centres are being established to propagate the teachings of Ravidas ji. Just a few months ago, I also had the privilege of laying the foundation stone of the Sant Ravidas Memorial and Art Gallery in Sagar, Madhya Pradesh. The entire Ganga of development is flowing in Kashi.
Friends,
Bharat’s history has seen that whenever the country has been in need, some saint, sage, or great personality has taken birth here. Ravidas ji was such a great saint of the ‘Bhakti’ (devotion) Movement who provided new energy to the weakened and divided Bharat. Ravidas ji also emphasized the importance of freedom to society and worked to bridge social divides. He raised his voice against hierarchy, discrimination, and divisions during that era. Sant Ravidas is a saint who cannot be confined within the boundaries of religion, sect, or ideology. Ravidas ji belongs to everyone, and everyone belongs to Ravidas ji. As a disciple of Jagadguru Ramanand, the Vaishnav community also considers him their guru. Sikh brothers and sisters hold him in high esteem. While living in Kashi, he taught the lesson, ‘मन चंगा तो कठौती में गंगा’ (if your mind is good then you can see Ganga in a bucket as well). Therefore, people who have deep respect for Kashi, who have faith in Maa Ganga, also draw inspiration from Ravidas ji. I am happy that today our government is furthering the ideals of Ravidas ji. The BJP government belongs to everyone. The schemes of the BJP government are for everyone. ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’ has become the mantra of connecting with 140 crore citizens today.
Friends,
Ravidas ji also imparted lessons of equality and harmony, and always showed special concern for Dalits and the marginalized. Equality comes only when priority is given to the marginalized sections of society. That is why work has been done in the past ten years by keeping those at the centre who were furthest from the mainstream of development. Those who were considered the poorest and the smallest earlier are now the ones for whom the biggest schemes have been launched. These schemes are now considered the biggest government schemes in the world. Look, such a massive crisis of corona came. We implemented a scheme to provide free rations to 80 crore poor people. Even after corona, we did not stop giving free rations. Because we want the poor, who have stood on their own feet, to decide their own long journey. No extra burden should be imposed on them. Such a scheme on such a large scale is not there in any other country in the world. We ran the Swachh Bharat Abhiyan. Free toilets were built for every family in every village of the country. Its benefit was felt most by Dalit and backward families, especially our SC, ST, OBC mothers and sisters. They had to go out in the open and face difficulties.
Today, the Jal Jeevan Mission is underway to provide clean water to every village in the country. In less than five years, piped water has been provided to more than 11 crore homes. Crores of poor people have received Ayushman cards for free treatment. They have got confidence for the first time that life will not end due to lack of treatment in the event of any illness. Similarly, the poor have got the right to go to the bank through the Jan Dhan accounts. Direct money is sent by the government to these accounts. It is from these accounts that farmers receive the Kisan Samman Nidhi, of which nearly 1.5 crore of them are our Dalit farmers. A large number of Dalit and backward farmers benefit from the Fasal Bima Yojana. For the youth as well, today we are giving double the scholarship to Dalit youth compared to what they were getting before 2014. Similarly, under the PM Awas Yojana, thousands of crores of rupees were sent to the accounts of Dalit families in 2022-23 so that they too could have their own pucca house.
And brothers and sisters,
Bharat is able to accomplish such monumental tasks because today the government's intention is clear for Dalits, marginalized, backward, and poor sections of society. Bharat is able to achieve these tasks because your ‘Saath’ (support) and your ‘Vishwas’ (trust) are with us. The words of saints guide us in every age, and they also caution us.
Ravidas ji would say:
जात पात के फेर महि, उरझि रहई सब लोग।
मानुष्ता कुं खात हई, रैदास जात कर रोग॥
In other words, most people remain entangled in the divisions of caste and creed, causing harm. This disease of casteism causes damage to humanity. That is, when someone discriminates against another based on caste or creed, they harm humanity. If someone incites others in the name of casteism, they also harm humanity.
Therefore, brothers and sisters,
Today, every Dalit and every marginalized person in the country needs to remember one thing. The people of the INDI coalition, who rely on stirring up caste-based divisions and fighting, oppose schemes for the welfare of Dalits and marginalized people. And the truth is that these people play politics of self-interest in the name of caste's welfare. You may remember, these people made fun of it when the initiative to build toilets for the poor began. They ridiculed the Jan Dhan Yojana. They opposed Digital India. Not only that, another characteristic of family-oriented parties is that they don't want any Dalit or tribal person to move forward apart from their families. They cannot tolerate Dalits and tribal people sitting in high positions. You may recall, when the country was witnessing the first tribal woman, Her Excellency Droupadi Murmu, contesting the presidential elections, who opposed her? Which parties came together to defeat her? They were all these family-oriented parties, who see Dalits, backward classes, and tribal communities as a vote bank during elections. We need to be cautious of these people and their mindset. We need to follow the positive teachings of Ravidas ji and steer clear of the negative mentality of casteism.
Friends,
Ravidas ji would say:
सौ बरस लौं जगत मंहि जीवत रहि करू काम।
रैदास करम ही धरम है करम करहु निहकाम॥
In other words, even if one lives for a hundred years, one should continue to work throughout life because action is indeed the essence of righteousness. We should perform our duties with a selfless attitude. This teaching of Sant Ravidas ji is relevant for the entire nation today. The country has entered the ‘Amrit Kaal’ of independence. And in recent years, a strong foundation has been laid for the development of a ‘Viksit Bharat’ during this ‘Amrit Kaal’. Now, in the next five years, we need to further elevate the structure of development on this foundation. The campaigns for the service of the poor and marginalized that have been running for the past 10 years need to be expanded even more in the next 5 years. All this will be possible only with the participation of the 140 crore citizens of the country. Therefore, it is essential that every citizen of the country fulfils their duties. We need to think about the country. We need to strengthen the unity of the country by staying away from divisive thoughts. I have firm belief that the dreams of the people of the country will surely come true with the grace of Sant Ravidas ji. Once again, I extend my heartfelt greetings to everyone on the occasion of Sant Ravidas Jayanti.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସନ୍ଥଗୁରୁ ରବି ଦାସଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 FEB 2024 2:02PM by PIB Bhubaneswar
ସନ୍ଥଗୁରୁ ରବିଦାସଙ୍କର ୬୪୭ତମ ଜନ୍ମଦିବସ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରି ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ‘ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ଆସି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମ୍ମାନୀତ ସନ୍ଥଗଣ, ଭକ୍ତଗଣ ଏବଂ ଭାଇଭଉଣୀମାନେ । ସନ୍ଥଗୁରୁ ରବି ଦାସଙ୍କର ୬୪୭ତମ ଜନ୍ମଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମଭୂମିରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ରବି ଦାସଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ କାହିଁ କେତେ ଦୂରରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ବିଶେଷକରି ପଞ୍ଜାବରୁ ଏତେ ଭାଇଭଉଣୀ ଆସିଛନ୍ତି ଯେ ବନାରସ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ପଞ୍ଜାବ ଭଳି ଦେଖାଯାଉଛି । ଏହା ସବୁ ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ କୃପାରୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ମୋତେ ମଧ୍ୟ ରବି ଦାସଜୀ ତାଙ୍କ ନିଜ ଜନ୍ମଭୂମିକୁ ବାରମ୍ବାର ଡାକୁଛନ୍ତି । ତାଙ୍କର କଳ୍ପନା ଏବଂ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ନେବା ପାଇଁ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ତାଙ୍କର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କୁ ସେବା କରିବାରେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଗୁରୁଙ୍କର ଜନ୍ମଭୂମିରେ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଦିବସରେ ତାଙ୍କ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କର ସେବା କରିବା ମୋ ପାଇଁ କୌଣସି ଏକ ବଡ ସୌଭାଗ୍ୟର ରୂପ ।’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ‘ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଭାବେ, କାଶୀ ଅଞ୍ଚଳର ଜନ ପ୍ରତିନିଧିଭାବରେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋର ବିଶେଷ ଦାୟିତ୍ୱ ବଢିଯାଇଛି । ମୁଁ ବନାରସରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ମଧ୍ୟ କରୁଛି, ଆପଣମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି । ଏସବୁ ହେଉଛି ମୋର ଦାୟିତ୍ୱ । ମୋ ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ପବିତ୍ର ଦିନ, କାରଣ ଏ ସମସ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜି ବନାରସର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଲୋକାର୍ପଣ ହେବ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହେବ । ଏହା ଫଳରେ ଆସନ୍ତା ସମୟରେ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ସୁଖପ୍ରଦ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ । ଏହା ସହିତ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସଜୀଙ୍କର ଜନ୍ମ ସ୍ଥଳୀର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଅନେକ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଜନା ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ମନ୍ଦିର କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ, ମନ୍ଦିର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସିବାକୁ ଥିବା ସଡକର ନିର୍ମାଣ, ଇଣ୍ଟର ଲକିଂ ଏବଂ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାମ, ଭକ୍ତମାନଙ୍କର ସତ୍‌ସଂଘ ଓ ସାଧନା ନିମନ୍ତେ, ପ୍ରସାଦ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଆଦି ଅଲଗା ଅଲଗା କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅଲଗା ଅଲଗା ନିର୍ମାଣ, ଆଦି ଦ୍ୱାରା ଆପଣମାନେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭକ୍ତଗଣଙ୍କର ସୁବିଧା ହେବ । ମାଘ ପୂର୍ଣ୍ଣିମାର ଯାତ୍ରାରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସୁଖ ତ ନିଶ୍ଚିତ ମିଳିବ, ଏଥିସହିତ ସମସ୍ତ ଅସୁବିଧାକୁୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରାଯାଇପାରିବ । ଆଜି ମୋତେ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସଙ୍କର ନୂତନ ପ୍ରତିମା ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ଥର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱରେ ରହିଥିବା ସନ୍ଥ ରବି ଦାସଙ୍କର ସମସ୍ତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ମାଘ ପୂର୍ଣ୍ଣିମାର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।’
‘ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆଜି ମହାନ୍ ସନ୍ଥ ଓ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକ ଗାଡ୍‌‌ଗେ ବାବାଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଜୟନ୍ତୀ । ସନ୍ଥ ରବି ଦାସଙ୍କ ଭଳି ଗାଡ୍‌ଗେ ବାବା ମଧ୍ୟ ସମାଜରୁ ଅନ୍ଧବିଶ୍ୱାସ ଦୂର କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦଳିତ ଏବଂ ସମାଜର ବଞ୍ଚିତ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅନେକ କାମ କରିଛନ୍ତି । ନିଜେ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ତାଙ୍କର ଜଣେ ବହୁତ ବଡ ପ୍ରଶଂସକ ଥିଲେ । ଗାଡ୍‌ଗେ ବାବା ମଧ୍ୟ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ । ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଗାଡ୍‌ଗେ ବାବାଙ୍କ ପାଦ ତଳେ ଶ୍ରଦ୍ଧାପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି ।’
‘ବନ୍ଧୁଗଣ, ବର୍ତ୍ତମାନ ମଞ୍ଚ ଉପରକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତିରେ ପୁଷ୍ପ ଅର୍ପଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଯାଇଥିଲି । ଏହି ଅବସରରେ ମୋ ମନ ଭିତରେ ଯେତିକି ଶ୍ରଦ୍ଧା ରହିଥିଲା ସେହିଭଳି କୃତଜ୍ଞତାରେ ମଧ୍ୟ ମନ ଭରପୂର ହୋଇଯାଉଥିବା ଅନୁଭବ କରିଥିଲି । ଅନେକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ରାଜନୀତିରେ ନ ଥିଲି, କୌଣସି ପ୍ରକାର ପଦ ପଦବୀରେ ନ ଥିଲି ସେତେବେଳେ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସଜୀ ଙ୍କର ଶିକ୍ଷାରୁ ମୋତେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମିଳିଯାଉଥିଲା । ମୋ ମନ ଭିତରେ ଏଭଳି ଏକ ଭାବନା ଆସୁଥିଲା ଯେ, ସନ୍ଥ ରବି ଦାସଙ୍କର ସେବା କରିବାରେ ଏକ ଅବସର ମିଳିନ୍ତା କି ! ଆଜି କେବଳ କାଶୀ ନୁହେଁ, ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସଜୀଙ୍କ ଚିନ୍ତା ସମ୍ପର୍କୀତ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଉଛି । ରବି ଦାସ ଜୀଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କୀତ ପ୍ରଚାରିତ ଓ ପ୍ରସାରିତ ନୀତିକୁ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି । ଏହି କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସତନାଠାରେ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସଜୀ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ କଳା ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା । କାଶୀ ରେ ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶର ଗଙ୍ଗା ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି ।’
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାରତର ଇତିହାସରେ ଏକଥା ଦେଖାଯାଇଛି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ କୌଣସି ସାମାଜିକ ଆକଶ୍ୟକତା ପଡିଛି ସେତେବେଳେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ସନ୍ଥ, ଋଷି ଏବଂ ମହାନ ବିଭୂତି ଭାରତରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ରବି ଦାସଜୀ ଏହି ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନର ମହାନ୍ ସନ୍ଥ ଥିଲେ ଯିଏ କି ଦୁର୍ବଳ ଓ ବିଭାଜିତ ହୋଇଯାଇଥିବା ଭାରତକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଦେଇଥିଲେ । ରବି ଦାସ ଜୀ ସମାଜକୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ମହତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଜଣାଇଥିଲେ । ସାମାଜିକ ବିଭାଜନକୁ ମଧ୍ୟ କମେଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଉଚ୍ଚ, ନୀଚ, ଛୁଆଁଅଛୁଆଁ, ଭେଦଭାବ ଆଦି ବିରୁଦ୍ଧରେ ସେତେବେଳେ ସେ ସ୍ୱର ଉଠାଇଥିଲେ । ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ଏଭଳି ଜଣେ ସନ୍ଥ ଥିଲେ ଯିଏ କି, ସମାଜର ଗଢା ବନ୍ଧା ବନ୍ଧନୀ, ନିୟମ, ବିଚାରାଧାରା ଆଦିର ସୀମା ଭିତରେ ବାନ୍ଧି ହୋଇ ରହି ନ ଥିଲେ । ରବି ଦାସଜୀ ସମସ୍ତଙ୍କର ଅଟନ୍ତି । ସମସ୍ତେ ମଧ୍ୟ ରବି ଦାସଙ୍କର ଅଟନ୍ତି । ଜଗତଗୁରୁ ରାମାନନ୍ଦଙ୍କ ଶିଷ୍ୟ ଭାବରେ ବୈଷ୍ଣବ ସମାଜ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ନିଜର ଗୁରୁ ମାନନ୍ତି । ଶିଖ୍ ଭାଇଭଉଣୀମାନେ ତାଙ୍କୁ ବହୁ ଆଦର ସହକାରେ ସମ୍ମାନ ଦିଅନ୍ତି । କାଶୀରେ ରହିଥିବା ସମୟରେ ମନ ନିର୍ମଳ ତ ଗଡିଆ ପାଣି ଗଙ୍ଗା ଜଳର ଶିକ୍ଷା ସେ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି କାରଣରୁ କାଶୀକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିବା ଲୋକେ ମା’ ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଥିବା ଲୋକେ, ରବି ଦାସଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ବିଶେଷଭାବେ ଖୁସି ଯେ ଆମ ସରକାର ରବି ଦାସଜୀଙ୍କର ବିଚାରକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାର ସମସ୍ତଙ୍କର ଅଟେ । ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାରର ସମସ୍ତ ଯୋଜନା ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସମର୍ପିତ । ‘ସବ୍‌କା ସାଥ୍ ସବ୍‌କା ବିକାଶ ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ’ ଆଜି ୧୪୦କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ଏକ ମନ୍ତ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି ।’
‘ବନ୍ଧୁଗଣ, ରବି ଦାସଜୀ ସମାଜରେ ସମାନତା ଏବଂ ସାମ୍ୟ ଭାବର ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ । ସେ ସର୍ବଦା ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ ମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ନେଇ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଚିନ୍ତିତ ରହିଥିଲେ । ସାମ୍ୟଭାବର ପ୍ରଚାର ନିମନ୍ତେ ବଞ୍ଚିତ ସମାଜକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ । ସେଥିପାଇଁ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ, ଯେଉଁ ବର୍ଗଗୁଡିକ ବିକାଶଠାରୁ ବହୁଦୂରରେ ରହିଆସିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟ ଧାରାରେ ମିଶାଇବା ପାଇଁ ଗତ ୧୦ବର୍ଷ ହେଲା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କାମ କରିଆସୁଛି । ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ଗରିବ ମାନଙ୍କୁ ସମାଜର ସବା ତଳ ସ୍ତର ବୋଲି କୁହାଯାଉଥିଲା, ସବୁଠାରୁ ଛୋଟ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା, ଆଜି ସେହିମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବଡ ବଡ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ଏଭଳି ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଯୋଜନାର ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି। ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ ଦେଶରେ କରୋନାର କେତେବଡ ସମସ୍ୟା ଆସି ପହଞ୍ଚିଗଲା, ଏଭଳି ସମୟରେ ଆମେ ୮୦କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇବାର ଯୋଜନା ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲୁ । କରୋନା ପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ବନ୍ଦ କରିନାହୁଁ । କାରଣ ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ ଯେଉଁ ଗରିବ ମାନେ ନିଜ ଗୋଡରେ ଠିଆ ହେବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ପାଉଛନ୍ତି ସେମାନେ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଏହି ଶକ୍ତି ଓ ପ୍ରେରଣା ପାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେମାନଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ଚାପ ନ ପଡୁ । ଏଭଳି ଏକ ବିଶାଳ ଯୋଜନା ବିଶାଳ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶରେ ଦେଖାଯାଇ ନାହିଁ । ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ପ୍ରତି ପରିବାରଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ମାଗଣା ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ଏହି ଯୋଜନାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଉପକାର ଦଳିତ, ସମାଜର ପଛୁଆ ପରିବାର, ବିଶେଷକରି ଆମର ତଫସିଲଭୁକ୍ତ ଜାତି ଉପଜାତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଛୁଆ ବର୍ଗର ମା’ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏହି ଯୋଜନାରୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି । ଏହି ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ହିଁ ଘରୁ ବାହାରକୁ ଯାଇ ଖୋଲା ସ୍ଥାନରେ ଶୌଚ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଆଜି ଦେଶର ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି । ଗତ ୫ବର୍ଷରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧୧କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘରକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ସମୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇଛି । କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଔଷଧ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଦିଆଯାଇଛି । ଏମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଯଦି ରୋଗ ହେଲା ତେବେ ଚିକିତ୍ସା ଅଭାବରେ ଆଉ ଜୀବନ ଚାଲିଯିବ ନାହିଁ । ଏହିଭଳି ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖାତା ମାଧ୍ୟମରେ ଗରିବଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଯିବାର ଅଧିକାର ମିଳିଛି । ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ସରକାର ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାପ୍ୟ ଅର୍ଥ ଜମା କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଖାତା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମିଳିଯାଉଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଦେଢ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି, ଦଳିତ ଯେଉଁମାନେ କି କୃଷକ ମଧ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେତିକି ବୃତ୍ତି ମିଳୁଥିଲା, ଆଜି ଆମେ ଏହାକୁ ଦୁଇଗୁଣ କରି ଦେଉଛୁ ଏବଂ ଦଳିତ ବର୍ଗର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଦେଉଛୁ । ଏହିଭଳି ଭାବରେ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦଳିତ ପରିବାରଙ୍କ ଖାତାକୁ ପଠାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ସେମାନେ ନିଜର ପକ୍କା ଘର ତିଆରି କରିପାରିବେ ।’
‘ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଭାରତ ଏତେ ବଡ ବଡ କାମ ଏହି କାରଣରୁ କରିପାରୁଛି ଯେ, ଆଜି ଦଳିତ, ବଞ୍ôଚତ ଏବଂ ପଛୁଆ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର ସ୍ଥିର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ନେଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ଏଇଥି ପାଇଁ କରିପାରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଆମ ସହିତ ଅଛି । ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ବାର୍ତ୍ତା ସବୁ ଯୁଗରେ ଆମକୁ ମାର୍ଗ ଦେଖାଉଛି ଏବଂ ଆମକୁ ସତର୍କ ମଧ୍ୟ କରିଦେଉଛି । ରବି ଦାସ ଜୀ କହୁଥିଲେ, “ସମାଜର ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଜାତି ଧର୍ମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିଭେଦ ଭିତରେ ପଡି ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ତାହା ଭିତରେ ପକାଉଛନ୍ତି । ଜାତି, ଧର୍ମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିଭେଦ ଏକ ରୋଗ ଏବଂ ଏହା ମାନବତା କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ଷତି କରୁଛି । ଜାତି ଛୁଆଁଛୁତି ଆଦିକୁ ନେଇ ଯଦି କେହି କାହା ସହିତ ଭେଦଭାବ ଆଚରଣ କରୁଛି, ମାନବବାଦର କ୍ଷତି କରୁଛି, ଯଦି କେହି ଜାତି ନାଁରେ ଅନ୍ୟ କାହକୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଛି ସେ ମଧ୍ୟ ମାନବବାଦର କ୍ଷତି କରୁଛି ।
ତେଣୁ ଭାଇ ଓ ଉଭଣୀ ଗଣ,
ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କୁ, ପଛୁଆ ବର୍ଗର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବକ୍ତିଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଜାତି ନାମରେ ଅନ୍ୟକୁ ଉତ୍ସୁକେଇବା କିମ୍ବା ପରସ୍ପର ଭିତରେ ଲଢେଇ କରାଇବା, ଇଣ୍ଡି ଗଠବନ୍ଧନର ଲୋକମାନେ ଦଳିତ ବଞ୍ôଚତଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଯୋଜନାକୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ସତ୍ୟତା ଏହା ଯେ, ଜାତିଗତ ଉନ୍ନତି ନାମରେ ନିଜ ପରିବାରର ଉନ୍ନତିକୁ ନେଇ ରାଜନୀତି କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେ ଥିବ ଗରିବମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଶୌଳାୟ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ସେତେବେଲେ ଏହି ଲୋକମାନେ ଥଟ୍ଟା କରି ଉଠାଇ ଦେଇଥିଲା । ଏହି ମାନେ ଜନଧନ ଖାତା ଖୋଲାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ଥଟ୍ଟାମଜା କରିଥିଲେ । ଏହି ମାନେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ବିରୋଧ କରିଥିଲେ । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ ପରିବାରବାଦୀ ଦଳ ଗୁଡିକର ଆଉ ଏକ ପରିଚୟ ରହିଛି, ତାହା ହେଲା ନିଜ ପରିବାର ବାହାରୁ କୌଣସି ବି ଦଳିତ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ବଡ ବଡ ପଦପଦବୀରେ ବସିବା ସହନୀୟ ହୋଇ ନ ଥାଏ । ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେ ଥିବ ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦରେ ନିର୍ବାଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମହାମହିମ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କର ନିର୍ବାଚନ ଲଢୁଥିଲା ସେତେବେଳେ କେଉଁ କେଉଁମାନେ ତାଙ୍କର ବିରୋଧ କରୁଥିଲେ ? କେଉଁ କେଉଁ ଦଳ ତାଙ୍କର ପରାଜୟ ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ୟମ କରିଥିଲେ । ଏ ସମସ୍ତେ ହେଉଛନ୍ତି ପରିବାରବାଦୀ ଦଳ ।ଏମାନେ ସମସ୍ତେ ନିର୍ବାଚନ ଆସିଲେ ଦଳିତ, ପଛୁଆବର୍ଗ ଓ ଆଦିବାସୀ ଆଦି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ନିଜର ଭୋଟବ୍ୟାଙ୍କ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି । ଆମକୁ ଏଭଳି ବିଚାରଧାରାର ଲୋକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ସାବଧାନ ରହିବାକୁ ପଡିବ । ଆମେ ଜାତିବାଦର ନକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଦୂରେଇ ରହି ରବି ଦାସଜୀଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାର ପାଳନ କରିବାକୁ ପଡିବ ।’
‘ବନ୍ଧୁଗଣ, ରବି ଦାସଜୀ କହୁଥିଲେ ୧୦୦ବର୍ଷର ଜୀବନ ହେଲେ ବି ଆମକୁ ପୁରା ଜୀବନ କାମ କରିବାକୁ ଆବଶ୍ୟକ । କାରଣ କର୍ମ ହେଉଛି ଧର୍ମ । ଆମକୁ ନିଷ୍କାମ ଭାବନା ନେଇ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ଜୀଙ୍କର ଏହି ଶିକ୍ଷା ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ । ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଅମୃତ କାଳର ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ମଜବୁତ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଆସନ୍ତା ୫ବର୍ଷରେ ଆମେ ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବିକାଶର କୋଠାକୁ ନିର୍ମାଣ କରି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେବୁ । ଗରିବ, ବଞ୍ଚିତ ମାନଙ୍କର ସେବା ପାଇଁ ଗତ ୧୦ବର୍ଷ ହେଲା ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି ଆସନ୍ତା ୫ବର୍ଷରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଏହା ପ୍ରସାର ଲାଭ କରିବ । ଏହା ୧୪୦କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଅଂଶ ଗ୍ରହଣରେ ହିଁ ସମ୍ଭବ ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆମକୁ ଦେଶ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ଭାଗ ଭାଗ କରୁଥିବା, ଦୁର୍ବଳ କରୁଥିବା ବିଚାରଧାରାଠାରୁ ଦୂରରେ ରହି ଦେଶର ଏକତା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ମଜବୁତ ରଖିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ। ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସଜୀଙ୍କର କୃପାରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ସାକାର ହେବ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ରବି ଦାସ ଜୀଙ୍କର ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।