ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗ୍ରୀସ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରେସ୍ ବିବୃତି
21 FEB 2024 3:18PM by PIB Bhubaneshwar
ମହାମହିମ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତ୍‌ସୋ-ତାକିସ୍,
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀ,
ମିଡିଆ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନମସ୍କାର !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତସୋ-ତାକିସ୍ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳକୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ । ଗତବର୍ଷ ଗ୍ରୀସ୍ ଗସ୍ତ ପରେ ତାଙ୍କର ଭାରତ ଗସ୍ତ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ସଙ୍କେତ। ଏବଂ ଷୋହଳ ବର୍ଷ ର ବ୍ୟବଧାନ ପରେ ଗ୍ରୀସ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ଅବସର ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମର ଆଲୋଚନା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଫଳପ୍ରଦ ଏବଂ ଉପଯୋଗୀ ଥିଲା । ଏହା ଖୁସିର ବିଷୟ ଯେ ଆମେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ । ଆମେ ଆମ ସହଯୋଗକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦିଗ ଦେବା ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିଛୁ। କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗର ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗତ ବର୍ଷ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି । ଫାର୍ମା, ମେଡିକାଲ ଉପକରଣ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଉଦ୍ଭାବନ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ମହାକାଶ ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛୁ ।
ଦୁଇ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ନେଇ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ। ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ବିଷୟ ଅଟେ । ଏହି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବଢ଼ାଇବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଆମର ଗଭୀର ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତା ଭଳି ସାଧାରଣ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ପାରସ୍ପରିକ ସମନ୍ୱୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବୁ ।
ଭାରତରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସହ-ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ । ଆମେ ଦୁଇ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପକୁ ଯୋଡିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛୁ । ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଭାରତ ଓ ଗ୍ରୀସ୍ ସମାନ ଚିନ୍ତା ଓ ପ୍ରାଥମିକତା ରଖିଛନ୍ତି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସହଯୋଗକୁ କିପରି ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ନେଇ ଆମେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୁଇଟି ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ମହାନ ସଭ୍ୟତା ଭାବରେ ଭାରତ ଏବଂ ଗ୍ରୀସର ଗଭୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଦୀର୍ଘ ଇତିହାସ ରହିଛି । ପାଖାପାଖି ଅଢ଼େଇ ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଦୁଇ ଦେଶର ଲୋକ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ସହିତ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରି ଆସୁଛନ୍ତି।
ଏହି ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଧୁନିକ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ଆଜି ଆମେ ଅନେକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଚିହ୍ନଟ କରିଛୁ । ଆମେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ମାଇଗ୍ରେସନ୍ ଏବଂ ମୋବିଲିଟି ପାର୍ଟନରସିପ୍ ରାଜିନାମାର ଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ । ଏହା ଆମର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ।
ଦୁଇ ଦେଶର ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛୁ । ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଭାରତ ଓ ଗ୍ରୀସ୍ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ମିଳିତ ଐତିହ୍ୟ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଉଦ୍ଭାବନ, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଦେଶର ଉପଲବ୍ଧିକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିପାରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ବୈଠକରେ ଆମେ ଅନେକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ । ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ବିବାଦ ଏବଂ ଉତ୍ତେଜନାର ସମାଧାନ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ଆମେ ସହମତ । ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଗ୍ରୀସର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକାକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ । ଏହା ଖୁସିର ବିଷୟ ଯେ ଗ୍ରୀସ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ପୂର୍ବ ଭୂମଧ୍ୟସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି। ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆଇ-ମ୍ୟାକ୍ କରିଡର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭାବେ ମାନବ ଜାତିର ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ ।
ଗ୍ରୀସ ମଧ୍ୟ ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇପାରେ । ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୈଶ୍ୱିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସମସାମୟିକ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବାକୁ ସହମତ । ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ଗ୍ରୀସ୍ ନିଜର ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରଖିବେ।
ମହାମହିମ,
ଆଜି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ରାଇସିନା ଡାଏଲଗରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେବେ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ ଶୁଣିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛୁ । ଆପଣଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଏବଂ ଆମର ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the visit of Prime Minister of Greece to India (February 21, 2024)
21 FEB 2024 3:18PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Mitsotakis ,
Delegates from both countries ,
Friends from the media,
Namaskar!
It gives me great pleasure to welcome Prime Minister Mitsotakis and his delegation to India. After my visit to Greece last year, his visit to India is a sign of the strengthening strategic partnership between the two countries. And the coming of the Prime Minister of Greece to India after such a long gap, after sixteen years, is a historic occasion in itself.
Friends,
Our discussions today were very significant and useful. It is a matter of joy that we are rapidly moving towards the target of doubling bilateral trade by 2030. We identified several new opportunities to give new energy and direction to our cooperation. There are many possibilities for closer cooperation between the two countries in the field of agriculture. And I am pleased that both sides are taking steps to implement the agreements reached in this area last year. We emphasized on increasing cooperation in many areas like Pharma, Medical Devices, Technology, Innovation, Skill Development, and Space.
We also discussed connecting the start-ups of both the countries. Shipping and Connectivity are topics of high priority for both the countries. We also discussed increasing cooperation in these areas.
Friends,
The growing cooperation in defence and security reflects our deep mutual trust. With the formation of a Working Group in this area, we will be able to increase mutual coordination on common challenges like defence, cyber security, counter-terrorism, and maritime security. New opportunities for co-production and co-development are being created in defence manufacturing in India, which can be beneficial for both the countries. We have agreed to link the defence industries of both the countries. India and Greece have common concerns and priorities in the fight against terrorism. We discussed in detail how to further strengthen our cooperation in this area.
Friends,
As two ancient and great civilizations, India and Greece have a long history of deep cultural and people-to-people ties. For almost two and a half thousand years, people of both the countries have been exchanging trade and cultural relations as well as ideas.
Today we identified several new initiatives to give a modern form to these relations. We discussed concluding the Migration and Mobility Partnership Agreement between the two countries as soon as possible. This will further strengthen our people-to-people relations.
We also emphasized on promoting cooperation between higher education institutions of the two countries. We have decided to prepare an Action Plan to celebrate the 75th anniversary of diplomatic relations between India and Greece next year. With this, we will be able to showcase the common heritage, and achievements of both the countries in science and technology, innovation, sports, and other fields on the global stage.
Friends,
In today's meeting, we also discussed many regional and international issues. We agree that all disputes and tensions should be resolved through dialogue and diplomacy. We welcome Greece's active participation and positive role in the Indo-Pacific. It is a matter of joy that Greece has decided to join the Indo-Pacific Oceans Initiative. There has also been agreement for cooperation in the Eastern Mediterranean region. Launched during India's G-20 chairmanship, the IMEC corridor will contribute significantly to the development of humanity in the long run.
Greece can also become an important partner in this initiative. We agree to reform the UN and other global institutions so that they can be made contemporary. India and Greece will continue their efforts to contribute to global peace and stability.
Excellency,
This evening you will participate in the Raisina Dialogue as the Chief Guest. We are all eager to hear your address there. I thank you very much for your visit to India and our fruitful discussion.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.