কেবিনেট
মীন আৰু জলজ কৃষি আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি (এফআইডিএফ) সম্প্ৰসাৰণলৈ কেবিনেটৰ অনুমোদন
08 FEB 2024 9:04PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ইতিমধ্যে অনুমোদিত ৭৫২২.৪৮ কোটি টকাৰ পুঁজিৰ আকাৰ আৰু বাজেটত সহায় ৯৩৯.৪৮ কোটি টকাৰ ভিতৰত ২০২৫-২৬ চনলৈ আৰু বছৰৰ বাবে মীন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজিৰ বৃদ্ধিৰ অনুমোদন জনায়।
মীন খণ্ডৰ আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ উদ্দেশ্যে ২০১৮-১৯ চনৰ ভিতৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মীন আৰু জলজ কৃষি আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি (FIDF) গঠন কৰে যাৰ মুঠ পুঁজিৰ আকাৰ ৭৫২২.৪৮ কোটি টকা। ২০১৮-১৯ৰ পৰা ২০২২-২৩ চনলৈকে এফ আই ডি এফ ৰূপায়ণৰ পূৰ্বৰ পৰ্যায়ত ৫৫৮৮.৬৩ কোটি টকা বিনিয়োগ ব্যয়ৰে মুঠ ১২১টা মীন আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পত বিভিন্ন মীন আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ বাবে অনুমোদন জনোৱা হৈছে। এফ আই ডি এফৰ সম্প্ৰসাৰণে মাছ ধৰা বন্দৰ, মাছ অৱতৰণ কেন্দ্ৰ, বৰফ উদ্যোগ, শীতল ভঁৰাল, মাছ পৰিবহণৰ সুবিধা, সংহত শীতল শৃংখল, আধুনিক মাছৰ বজাৰ, ব্ৰুড বেংক, হেচাৰী, জলজ কৃষি উন্নয়ন, মাছ বীজ পাম, ৰাজ্যৰ দৰে বিভিন্ন মীন আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন আৰু অধিক তীব্ৰতৰ কৰি তুলিব মীন প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ, মাছ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ইউনিট, মাছৰ খাদ্য মিল/উদ্ভিদ, জলাশয়ত পিঞ্জৰা সংৰক্ষণ, পৰিচয় গভীৰ সাগৰীয় মাছ ধৰা জাহাজ, ৰোগ নিদান পৰীক্ষাগাৰ, সামুদ্ৰিক কৃষি আৰু জলজ কোৱাৰেণ্টাইনৰ সুবিধা।
FIDF এ ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলকে ধৰি যোগ্য ক্ষেত্ৰসমূহক (EE) ৰেহাইমূলক বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰি থাকিব ন’ডেল ঋণ ক্ষেত্ৰসমূহ (এনএলই) ৰ উপৰিও ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি আৰু গ্ৰাম্য উন্নয়ন বেংক (NABARD), ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় উন্নয়ন নিগমৰ জৰিয়তে চিনাক্তকৃত মীন আন্তঃগাঁথনিৰ সুবিধাসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে (NCDC) আৰু সকলো নিৰ্ধাৰিত বেংক। ভাৰত চৰকাৰে বছৰি ৫%তকৈ কম নহয় সুতৰ হাৰত NLE সমূহে ৰেহাইমূলক বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদানৰ বাবে বছৰৰ মৰেটৰিয়ামকে ধৰি ১২ বছৰৰ বাবে বছৰি ৩% পৰ্যন্ত সুতৰ সাহায্য প্ৰদান কৰে।
ভাৰত চৰকাৰে পশুপালন আৰু দুগ্ধ বিভাগৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজিৰ বৰ্তমানৰ ঋণ নিশ্চয়তা পুঁজিৰ পৰাও উদ্যোগী, ব্যক্তিগত কৃষক আৰু সমবায়ৰ প্ৰকল্পসমূহক ঋণ নিশ্চয়তাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে।
এফ আই ডি এফৰ অধীনত যোগ্য ক্ষেত্ৰসমূহ হ’ল ৰাজ্য চৰকাৰ / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল, ৰাজ্যিক মালিকানাধীন নিগম, ৰাজ্য চৰকাৰৰ উদ্যোগ, চৰকাৰী পৃষ্ঠপোষকতা কৰা, সমৰ্থিত সংস্থা, মীন সমবায় ফেডাৰেচন, সমবায়, মীন পালক আৰু মীন উৎপাদনৰ সামূহিক গোট, পঞ্চায়ত ৰাজ প্ৰতিষ্ঠান, আত্মসহায়ক গোট (এছ এইচ জি ), বেচৰকাৰী সংস্থা (এন জি অ'), মহিলা আৰু তেওঁলোকৰ উদ্যোগী, ব্যক্তিগত কোম্পানী আৰু উদ্যোগী।
এফআইডিএফৰ পূৰ্বৰ পৰ্যায়ত ২৭টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰা, ৮১০০ৰো অধিক মাছমৰীয়া জাহাজৰ বাবে নিৰাপদ অৱতৰণ আৰু বাৰ্থিঙৰ সুবিধা সৃষ্টি কৰা, ১.০৯ লাখ টন মাছ অৱতৰণ বৃদ্ধি কৰা, প্ৰায় ৩.৩ লাখ মাছমৰীয়া আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলক উপকৃত কৰা আৰু ২.৫ লাখ প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা।
ইয়াৰ উপৰিও এফআইডিএফৰ সম্প্ৰসাৰণে বিত্তীয় সম্পদৰ অধিক লাভৱান হ’ব, ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ পৰা মীন আৰু জলজ কৃষিৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নত অধিক বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰিব, যাৰ ফলত মীন আৰু জলজ কৃষি খণ্ডৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন আৰু সম্প্ৰসাৰণত সহায়ক হ’ব। এফআইডিএফে কেৱল মীন আৰু জলজ কৃষিৰ বাবে আধুনিক আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ বাবে প্ৰেৰণা দিয়াই নহয়, ই প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পাদ আঁচনি (পিএমএমএছৱাই) আৰু কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড (কেচিচি)ৰ সাফল্যৰ পৰিপূৰক আৰু একত্ৰিত কৰিব আৰু ইয়াক অধিক অংশীদাৰক অনাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আঁচনি হিচাপে গঢ়ি তুলিব , বিনিয়োগ, নিয়োগৰ সুযোগ, মীন আৰু জলজ কৃষি খণ্ডত মীন উৎপাদন বৃদ্ধি আৰু ৰূপান্তৰ।

Cabinet
Cabinet approves extension of Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF)
08 FEB 2024 9:04PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi approved extension of Fisheries Infrastructure Development Fund (FIDF) for another 3 years upto 2025-26 within the already approved fund size of Rs 7522.48 crore and budgetary support of Rs 939.48 crore.
In order to address the infrastructure requirement for fisheries sector, the union Government during 2018-19 created the Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF) with a total funds size of Rs 7522.48 crore. In the earlier phase of implementation of FIDF during the period from 2018-19 to 2022-23, a total 121 fisheries infrastructure projects with an investment cost of Rs. 5588.63 crore have been approved for creation of various fisheries infrastructures. Extension of FIDF will further intensifies development of various fisheries infrastructures like fishing harbours, fish landing centers, ice plants, cold storage, fish transport facilities, integrated cold chain, modern fish markets, Brood Banks, Hatcheries, aquaculture development, Fish Seed Farms, state of art of fisheries training centres, fish processing units, fish feed mills/plants, cage culture in reservoir, Introduction Deep Sea Fishing Vessels, disease Diagnostic Laboratories, Mariculture and Aquatic Quarantine Facilities.
FIDF will continue provides concessional finance to the Eligible Entities (EEs), including State Governments/Union Territories for development of identified fisheries infrastructure facilities through Nodal Loaning Entities (NLEs) namely National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), National Cooperatives Development Corporation (NCDC) and All scheduled Banks. The Government of India provides interest subvention up to 3% per annum for the repayment period of 12 years inclusive of moratorium of 2 years for providing the concessional finance by the NLEs at the interest rate not lower than 5% per annum.
The Government of India also provides credit guarantee facility to the projects of entrepreneurs, individual farmers and cooperatives from the existing credit guarantee fund of Infrastructure Development Fund of Department of Animal Husbandry and Dairying.
The eligible entities under FIDF are State Governments / Union Territories, State Owned Corporations, State Government Undertakings, Government Sponsored, Supported Organizations, Fisheries Cooperative Federations, Cooperatives, Collective Groups of fish farmers & fish produces, Panchayat Raj Institutions, Self Help Groups (SHGs), Non-Governmental Organisations (NGOs), Women & their entrepreneurs, Private Companies and Entrepreneurs.
The completed 27 projects in its earlier phase of FIDF, created safe landing and berthing facilities for more than 8100 fishing vessels, enhancement of fish landing of 1.09 lakh tones, benefiting around 3.3 lakh fishers and other stakeholders and creation of 2.5 lakh direct and indirect employment opportunities.
Further, the extension of FIDF will further leverages the financial resources, encourages more investments in development of infrastructure for fisheries and aquaculture both from the public and private sector, thereby promoting economic development and expansion of fisheries and aquaculture sector. FIDF not only give impetus for creation of modern infrastructure for fisheries and aquaculture, it will also complement and consolidate the achievements of Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) and Kisan Credit Card (KCC) and making it an important scheme for bringing in more stakeholder, investments, employment opportunities, augmentation of fish production and transformation in the Fisheries and Aquaculture Sector.