ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
“ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୪"ରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 JAN 2024 8:00PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
ବର୍ତ୍ତମାନ, ମୁଁ ଆମର ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀସାଥି ମାନେ କିଛି ନା ଉଦ୍ଭାବନ କରିଛନ୍ତି, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ମଡେଲ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିକୁ ଏହି ମଡେଲରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି । ଜଳ, ସ୍ଥଳ, ଆକାଶ, ମହାକାଶ ଓ ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି କ'ଣ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ କ'ଣ କ'ଣ ସମାଧାନ ଅଛି ତାହା ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି । ଏହା ଅନୁଭବ ହେଲା ଯେ ଯଦି ମୋ ପାଖରେ ୫-୬ ଘଣ୍ଟା ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହୋଇ ନ ଥାନ୍ତା କାରଣ ସମସ୍ତେ ଜଣେ ଅନ୍ୟ ଜଣଙ୍କଠାରୁ ନିଜର ଉପସ୍ଥାପନାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ମୁଁ ସେହି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଓ ସେମାନଙ୍କ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଯିବା ପୂର୍ବରୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖନ୍ତୁ ଏବଂ ସେଥିରେ କ'ଣ ଅଛି ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଫେରିବା ପରେ ଅନ୍ୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଆପଣଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟନ୍ତୁ । ଆପଣ ତାହା କରିବେ କି? ମୋର ସ୍ୱର ଏଠାରୁ ଶୁଣାଯାଇଛି, ସେଠାରୁ ଆସୁନାହିଁ, କରିବେ କି, ମୋର ସ୍ୱର ଶୁଣିପାରୁଛନ୍ତି ନା... ... ଠିକ୍ ଅଛି!
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ଆପଣ କେଉଁ ସ୍ଥାନରୁ ଆସିଛନ୍ତି ? ଆପଣ ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ଆସିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ନେତା ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଦୁଇ ଦିନ ଧରି ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।ଏବଂ ଆଜି, ଆପଣମାନେ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଅଛନ୍ତି । ଏବଂ ଆପଣମାନେ ପରୀକ୍ଷା ଚିନ୍ତା ସହିତ ଆପଣମାନେ ଆଜି ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆଉ ଏକ ପ୍ରକାରର ଏହି ‘ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମୋର ପରୀକ୍ଷା । ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଲୋକ ଥିବେ ଯିଏ ମୋତେ ପରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବେ । କିଛି ଲୋକ ନିଶ୍ଚୟ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚରାଯିବା ଉଚିତ୍, ଯାହାର ସମାଧାନ ଉଭୟ ନିଜକୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ଆମେ ହୁଏତ ସମସ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନର ସମାଧାନ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନର ସମାଧାନ ଆମର ଅନେକ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ତେଣୁ ଆସନ୍ତୁ ଆଉ ସମୟ ନଷ୍ଟ ନକରି ଆରମ୍ଭ କରିବା । ଆମକୁ କେଉଁଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ହେବ ?
ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ!
ୟହି ଜଜ୍ଜ୍ୱା ରହା ତୋ ମୁଶ୍‌କିଲୋଁ କା ହଲ୍ ନିକଲେଗା,
ଜମିଁନ ବଜର ହୁଇ ତୋ କ୍ୟା, ୱହୀ ସେ ଜଲ ନିକେଲଗା,
କୋଶିମ ଜାରୀ ରଖ କୁଛ କର ଗୁଜରନେ କୀ,
ଇହ୍ନଁ ରାତୋଁ କୋ ଦମନ ସେ ସୁନହରା କଲ ନିକଲେଗା,
ଇହ୍ନି ରାତୋଁ କେ ଦାମନ ସେ ସୁନହରା କଲ ନିକଲେଗା ।
ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଏବଂ ଜ୍ଞାନପ୍ରଦ ଅଭିଭାଷଣ ଆମକୁ ସର୍ବଦା ସକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଭରି ଦେଇଥାଏ । ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଅନୁମତି ରେ ଆମେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଧନ୍ୟବାଦ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ।
ଉପସ୍ଥାପକ - ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ! ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅଂଶୀଦାର ବନ୍ଧୁ ଆରବ ଦେଶ ଓମାନରେ ଅବସ୍ଥିତ ଇଣ୍ଡିଆନ ସ୍କୁଲ,ଦାରସେଟ୍‌ର ଏହାର ଛାତ୍ରୀ ଡାନିଆ ଶବୁ ଅନଲାଇନରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଡାନିଆ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଡାନିଆ - ସମ୍ମାନିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ! ମୁଁ ଓମାନର ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ସ୍କୁଲ ଦରସାଇତରୁ ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀର ଡାନିଆ ସାବୁ ୱାର୍କି । ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଆଶା ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ଚାପରେ କିପରି ଯୋଗଦାନ କରନ୍ତି ଏବଂ, ଏହି ବାହ୍ୟ ପ୍ରଭାବଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ଆଡଜଷ୍ଟ କରାଯାଇପାରିବ? ଧନ୍ୟବାଦ!
ଉପସ୍ଥାପକ - ଧନ୍ୟବାଦ, ଡାନିଆ । ସା,ର୍ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀର ବୁରାଡିସ୍ଥିତ ସରକାରୀ ସର୍ବୋଦୟ ବାଲ ବିଦ୍ୟାଳୟର ମହମ୍ମଦ ଅର୍ଶ ଅନଲାଇନରେ ଆମ ସହ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ସେ ତାଙ୍କ ସନ୍ଦେହ ଉପରେ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ମାଗିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ମହମ୍ମଦ ଅର୍ଶ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ମହମ୍ମଦ ଅର୍ଶ - ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ! ନମସ୍କାର । ମୋ ର ନାମ ଅର୍ଶ ଏବଂ ମୁଁ ଜିଏସଏସଏସବି ବୁରାଡରେ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର। ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଆମେ ଆମ ପରିବେଶରେ ପରୀକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କିତ ନକାରାତ୍ମକ ଆଲୋଚନାକୁ କିପରି ସମାଧାନ କରିପାରିବା, ଯାହା ଆମର ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର କ୍ଷମତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ? ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସକାରାତ୍ମକ ଏବଂ ସହାୟକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇପାରିବ କି? ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ- ଧନ୍ୟବାଦ, ମହମ୍ମଦ! ଓମାନର ଡାନିଆ ସବୁ, ଦିଲ୍ଲୀର ଅର୍ଶ ଏବଂ ଆମ ଭଳି ଅନେକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନେକ ସମୟରେ ସାମାଜିକ ଏବଂ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ଆଶାର ଚାପ ସହ ମୁକାବିଲା କରିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ମନେ ହୁଏ । ଦୟାକରି ସେମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଏହା ବୋଧହୁଏ ‘ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା’ର ସପ୍ତମ ଏପିସୋଡ୍, ଏବଂ ମୋର ଯେତିକି ମନେ ଅଛି, ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ପ୍ରତିଥର ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ପଚରାଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୭ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବ୍ୟାଚ୍ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଦେଇ ଗତି କରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂଆ ବ୍ୟାଚ୍ କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମାନ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଛି । ଏବେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଚ୍ ବଦଳିଥିବା ବେଳେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଚ୍ ସେତେଟା ବଦଳୁନାହିଁ । ଯଦି ଶିକ୍ଷକମାନେ, ମୁଁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ସବୁ ଏପିସୋଡ୍ ଦେଇ ଗତି କରିଛି, ସେମାନଙ୍କ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ମୁଁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛି, ତେବେ ଆମେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିପାରିବା । ସେହିଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରରେ ବଡ଼ ପୁଅ ବା ଝିଅ ପୂର୍ବରୁ ଥରେ କିମ୍ବା ଦୁଇଥର ଏହି ପରୀକ୍ଷା ଦେଇ ଗତି କରିଥାଇପାରନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ବିଶେଷ ଅଭିଜ୍ଞତା ନଥାଇପାରେ । ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିତାମାତା ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ କୌଣସି ନା କୌଣସି ଉପାୟରେ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି । ଏବେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି, ଏହାର ସମାଧାନ କ'ଣ? ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିପାରିବୁ ନାହିଁ ଯେ ସୁଇଜ ଅଫ୍ , ପ୍ରବେଶ ବନ୍ଦ,ଏମିତି ଆମେ କହିପାରିବୁ ନାହିଁ । ତେଣୁ ଆମେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାର ଚାପକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଉଚିତ, ଆମେ ଖାଲି ବସି ରହିବା ଉଚିତ ୍ ନୁହେଁ । ଆମେ ଏହି କଥାକୁ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ ଯେ ଚାପ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ, ମାନସିକ ଚାପ ବଢ଼ିଚାଲିଛି । ତେଣୁ ଆମକୁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଯେମିତି ଆପଣ ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନକୁ ଯାଆନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଥଣ୍ଡା ହୁଏ ଏବଂ ଆପଣ ଗରମ ସ୍ଥାନରେ ରୁହନ୍ତି, ଆପଣ ନିଜକୁ ମାନସିକ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି ଯେ ମୋତେ ୩-୪ ଦିନ ପରେ ଏପରି ଥଣ୍ଡା ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ । ତେଣୁ ମାନସିକ ସ୍ତରରେ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ ଧୀରେ ଧୀରେ ସବୁ କିଛି ସହଜ ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ । ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ବେଳେବେଳେ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି, "ଓହ, ମୁଁ ଯେତିକି ଭାବିଥିଲି ସେତିକି ଥଣ୍ଡା ନାହିଁ । ଏପରି ହୁଏ କାରଣ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ମନକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ପରିସ୍ଥିତି ଯାଞ୍ଚ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ମନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ରହନ୍ତୁ । ସେହିଭଳି ଚାପ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନିଜ ଉପାୟରେ ଜିତିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ପଡିବ ।
ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ବିଚାରକ ରିବାକୁ ପଡିବ ତାହା ହେଉଛି ଚାପର ପ୍ରଭାବ । ଆମେ ନିଜ ଉପରେ ଚାପ ପକାଇଥାଉ, ଯେପିରିକି ଗୋର ୪ଟାରେ ଉଠିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା, କିମ୍ବାର ରାତି ୧୧ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା, କିମ୍ବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟକ ଉତ୍ତର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାଯ୍ୟ କରିବା । ଏହି ଚାପକୁ ଆମେ ନିଜେ ଅନୁଭବ କରିଥାଉ । ମୁଁ ବୁଝିପାରିଛି ଯେ ଆମେ ନିଜକୁ ଏତେ ବିସ୍ତାର କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଯେ ଏହା ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବା । । ଆମକୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ସେଥିରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଦରକାର । କହିରଖୁଛୁ, ଗତକାଲି ମୁଁ ୭ଟି ପ୍ରଶ୍ନର ସମାଧାନ କରିଥିଲି, ଆଜି ମୁଁ ୮ଟି ର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କଲି । ତା'ପରେ, ଯଦି ମୁଁ ୧୫ ରନ୍ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବି, ଏବଂ ମାତ୍ର ୭ ରନ୍ କରିପାରିବି, ମୁଁ ସକାଳୁ ଉଠି ଭାବିବି, "ଆଚ୍ଛା, ମୁଁ ଗତକାଲି ଏହା କରିପାରିଲି ନାହିଁ, ତେଣୁ ମୋତେ ଆଜି ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ?" ତେଣୁ ଆମେ ନିଜ ଉପରେ ନିଜେ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଉ । ଆମେ ଏହାକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପାୟରେ ପରିଚାଳନା କରିପାରିବା । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ଅଭିଭାବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାନ୍ତି ।"ତୁମେ କାହିଁକି ଏପରି କଲ ନାହିଁ? ଆପଣ କାହିଁକି ଶୋଇଲେ? ଆପଣ କାହିଁକି ଶୀଘ୍ର ଉଠିବେ ନାହିଁ? ଶୀଘ୍ର ଆସ, ତୁମର କୌଣସି ପରୀକ୍ଷା ନାହିଁ କି?" ଏପରିକି ସେମାନେ ଅନେକ କଥା ଏପରି କୁହନ୍ତି, ଦେଖ ତୁମ ସାଙ୍ଗ କ'ଣ କରୁଛି ଏବଂ ତୁମେ କ'ଣ କରୁଛ?" ସକାଳେ ଓ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଏହି କମେଣ୍ଟ୍ରି ଚାଲିଥାଏ ଏବଂ ଯଦି ମା' ଥକି ଯାଆନ୍ତି, ତା'ହେଲେ ବାପା ଆରମ୍ଭ କରିଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ଯଦି ବାପା ଥକି ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ବଡ଼ ଭାଇ ସମାନ ଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଦିଅନ୍ତି । ଆଉ ଯଦି ତାହା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ, ତା'ହେଲେ ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷକ ମଧ୍ୟ ସମାନ କଥା କହିଥାଆନ୍ତି । ତା'ପରେ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ କହନ୍ତି, ଆଗକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ଆପଣ ଯାହା ଚାହିଁବେ ତାହା କରନ୍ତୁ, ମୁଁ ଯେମିତି ଅଛି ସେମିତି ରହିବି । କିଛି ଲୋକ ଏହାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେଇଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହା ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରକାର ଚାପ ।
ତୃତୀୟତଃ, ଏପରି ଏକ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ସ୍ପଷ୍ଟ କାରଣ ନାହିଁ, ଏହା କେବଳ ଏକ ଧାରଣା ଏବଂ ବିନା କୌଣସି କାରଣରେ ଆମେ ଏହାକୁ ଏକ ସଙ୍କଟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଥାଉ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରକୃତରେ ଏହା କରୁ, ଆମେ ଅନୁଭବ କରୁ ଯେ ଏହା ଏତେ କଷ୍ଟକର ନଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ଅଯଥାରେ ଚାପରେ ଥିଲି । ତେଣୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ପୂରା ପରିବାର ମିଳିତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରି ଏହାର ସମାଧାନ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଯଦି କେବଳ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏହାକୁ ସମାଧାନ କରନ୍ତି କିମ୍ବା କେବଳ ଅଭିଭାବକ ମାନେ ଏହାର ସମାଧାନ କରନ୍ତି ତେବେ ଏହା ଯଥେଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ । ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ପରିବାର ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିକୁ କିପରି ସମ୍ଭାଳିହେବ ସେ ନେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଆଲୋଚନା କରିବା ଉଚିତ । ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆମେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଯଦି ଆମେ ଏହି ଉପାୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇପାରିବା, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମେ ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ଦୂର କରିପାରିବା । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ଚାପର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଉପାୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ । ନିଜର ଅତୁଳନୀୟ ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବୀର ସାବରକରଙ୍କ ବଳିଦାନର ସାକ୍ଷୀ ଥିବା ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାଗ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଜୀ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ଭାଗ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଜୀ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ।
ଭାଗ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ମୀ- ସମ୍ମାନିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର୍ ନମସ୍କାର । ଜଣେ ଅଭିଭାବକ ଭାବରେ, ଆମର ଛାତ୍ରମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଚାପ ବିଷୟରେ ମୋର ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି, ଯାହା ଏକ ପ୍ରକାରରେ ବନ୍ଧୁତାର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକୁ ଛଡ଼ାଇ ନେଇଥାଏ । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଆପଣଙ୍କ ମତ କ'ଣ? ଦୟାକରି ମୋତେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ - ଧନ୍ୟବାଦ, ଭାଗ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଜୀ । ବିଶ୍ୱକୁ ସତ୍ୟ, ଅହିଂହସା ଏବଂ ଧର୍ମର ତ୍ରିମୁତ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ଗୁଜରାଟର ପଞ୍ଚମହଲସ୍ଥିତ ଜବାହର ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରୀ ଦୃଷ୍ଟି ଚୌହାନ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ତାଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଦୃଷ୍ଟି, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ।
ଦୃଷ୍ଟି ଚୌହାନ - ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ନମସ୍କାର । ମୁଁ ପଞ୍ଚମହଲର ଜବାହର ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଷଷ୍ଠ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରୀ ଦୃଷ୍ଟି ଚୌହାନ । ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ବେଳେବେଳେ ପରୀକ୍ଷାରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ବାତାବରଣ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଦୟାକରି ଏହାର ମୁକାବିଲା କିପରି କରିବି ସେ ବିଷୟରେ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତୁ? ମୁଁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆପଣଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛି । ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ଉପସ୍ଥାପକ - ଧନ୍ୟବାଦ, ଦୃଷ୍ଟି । ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟରେ ଭରପୂର ଥିବା ବର୍ଷାର ପ୍ରଥମ ବିନ୍ଦୁରେ ଭିଜୁଥିବା ରାଜ୍ୟ କେରଳରେ ଅବସ୍ଥିତ କାଲିକଟସ୍ଥିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନଂ-୧ରୁ ଅନଲାଇନରେ ଆମ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ସ୍ୱାତୀ ଦିଲ୍ଲୀପ ଆପଣଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ସ୍ୱାତୀ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ସ୍ୱାତୀ- ମାନ୍ୟନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ନମସ୍କାର ମୁଁ ସ୍ୱାତୀ ଦିଲ୍ଲୀପ, ଏର୍ଣ୍ଣାକୁଲମ ଅଞ୍ଚଳର କାଲିକଟସ୍ଥିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନଂ ୧ରୁ ଏକାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରୀ । ସା,ର୍ ଦୟାକରି ଆପଣ ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ କି ଆମେ କିପରି ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଦୁନିଆରେ ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଏବଂ ଅନାବଶ୍ୟକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ଏଡାଇ ପାରିବା ଏବଂ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ଚାପରେ କିପରି ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବୁ ନାହିଁ?
ଉପସ୍ଥାପକ- ଧନ୍ୟବାଦ ସ୍ୱାତୀ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଦୟାକରି ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ ଯେ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ଚାପ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରୁ ଉପୁଜିଥିବା ଚିନ୍ତାକୁ କିପରି ଏଡ଼ାଇ ଦେଇହେବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ତିକ୍ତତାକୁ କିପରି ରୋକାଯାଇପାରିବ? ଦୟାକରି ଲକ୍ଷ୍ମୀଜୀ, ଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସ୍ୱାତୀଙ୍କୁ ଏ ଦିଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଜୀବନରେ ଯଦି କୌଣସି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ନଥାନ୍ତା, ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଜୀବନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ, ଚେତନାବିହୀନ ହୋଇଥାନ୍ତା । ପ୍ରତିଯୋଗିତା ରହିବା ଦରକାର । କିନ୍ତୁ କାଲିକଟର ଜଣେ ଝିଅ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସୁସ୍ଥ ରହିବା ଦରକାର । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ଟିକେ ବିପଜ୍ଜନକ, ଏବଂ ଏହା ମୋତେ ଚିନ୍ତିତ କରୁଛି । ବୋଧହୁଏ ମୁଁ 'ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା'ରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଭଳି ପ୍ରଶ୍ନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ବେଳେବେଳେ ଏହି ବିଷାକ୍ତ ପ୍ରବୃତ୍ତି, ଏହି ମଞ୍ଜିଗୁଡିକ ପାରିବାରିକ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟରେ ବୁଣାଯାଇଥାଏ । ଏପରିକି ଘରେ ଦୁଇ ସନ୍ତାନ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ କେତେବେଳେ ପିତାମାତା ଗୋଟିଏକୁ ପ୍ରଶଂସା କରନ୍ତି ତ କେତେବେଳେ ଅନ୍ୟ ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥାନ୍ତି । ତେଣୁ ଦୁଇ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହେଉ ଅବା ଦୁଇ ଭାଇ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ବିକୃତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାର ଭାବନା ପରିବାରର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ତୁଳନା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଏହା ଶତ୍ରୁତା ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଶେଷରେ, ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପରେ, ସେହି ମଞ୍ଜିଗୁଡିକ ପରିବାର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିଷାକ୍ତ ବିଶାଳ ବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହୁଏ । ସେହିଭଳି, ମୁଁ ବହୁତ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଭିଡିଓ ଦେଖିଥିଲି - ବୋଧହୁଏ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିବେ - ଯେଉଁଠାରେ କିଛି ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପିଲା ଏକ ଦୌଡ଼ରେ ଭାଗ ନେଉଥିଲେ, ପ୍ରାୟ ୧୨-୧୫ ଜଣ ପିଲା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଥିଲେ । ତେଣୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଚାଲୁଥିଲେ । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ଶିଶୁ ଖସି ପଡ଼ିଥିଲା । ଏବେ ଯଦି ସେମାନେ ଅଧିକ ବୁଦ୍ଧିମାନ ହୋଇଥାନ୍ତେ, ତେବେ ସେମାନେ କ'ଣ କରିଥାନ୍ତେ?ଆରେ ସେ ଗଲା , କହିଥାନ୍ତେ "ଠିକ୍ ଅଛି, ଯାହା ହେଉ, ଦୌଡ଼ରେ ଜଣେ କମ୍ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ ହୋଇଗଲା । କିନ୍ତୁ ସେହି ପିଲାମାନେ କ'ଣ କଲେ? ଯେଉଁମାନେ ଆଗକୁ ଥିଲେ ସେମାନେ ଫେରିଗଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଦୌଡୁଥିଲେ ସେମାନେ ଅଟକିଗଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କଲେ ଏବଂ ତା'ପରେ ସେମାନେ ପୁଣି ଦୌଡ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ । ପ୍ରକୃତରେ, ଏହି ଭିଡିଓ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପିଲାଙ୍କ ଜୀବନ ବିଷୟରେ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ବହୁତ ବଡ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଗଭୀର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥାଏ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ତୃତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ହେଉଛି, ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ କ'ଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛନ୍ତି, ସାଥି ? କହିରଖୁଛୁ ୧୦୦ ମାର୍କର ପେପର ରହିଛି । ଏବେ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ସାଙ୍ଗ ୯୦ ମାର୍କ ରଖୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ୧୦ ମାର୍କ ବାକି ଅଛି କି? ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ୧୦ ମାର୍କ ବାକି ଅଛି କି? ନା, ଆପଣଙ୍କର ମଧ୍ୟ ୧୦୦ ମାର୍କ ଅଛି? ତେଣୁ ତାଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ନିଜ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆପଣଙ୍କ ବନ୍ଧୁ ଯାହା ହାସଲ କଲେ ବି ଆପଣ ୧୦୦ରୁ କେତେ ମାର୍କ ସ୍କୋର କରିପାରିବେ ତାହା ଦେଖିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାକୁ ପଡିବ । ପ୍ରକୃତରେ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଅସନ୍ତୋଷ ରଖିବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ବାସ୍ତବରେ ସେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ହୋଇଯିବେ । ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ଏହି ମାନସିକତା ବଜାୟ ରଖିବେ, ତେବେ ଆପଣ କ'ଣ କରିବେ? ଏପରିକି ଜଣେ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଆପଣ ନିଜର ବନ୍ଧୁ ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ବଜାରରେ ଭଲ କାମ କରୁନଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହ ବନ୍ଧୁତା କରିବେ ଏବଂ ଆପଣ ନିଜେ ଜଣେ ବଡ଼ ଠିକାଦାର ବୋଲି ଦାବି କରି ବୁଲୁଥିବେ । ବାସ୍ତବରେ, ଆମେ ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ଖୋଜିବା ଉଚିତ୍ । ଆମର ଯେତେ ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ବନ୍ଧୁ ରହିବେ, ଆମ କାମ ସେତେ ଅଧିକ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ । ଆମର ଆତ୍ମା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ତେଣୁ ଏଭଳି ଈର୍ଷାଭାବ ଆମ ମନରେ କେବେ ବି ପଶିବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ଏବଂ ଚତୁର୍ଥତଃ, ଏହା ପିତାମାତାଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ । ପିତାମାତା ସବୁବେଳେ ନିଜ ପିଲାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତୁଳନା କରିଥାନ୍ତି । ସେମାନେ କହନ୍ତି, "ଦେଖ, ତୁମେ ସବୁବେଳେ ଖେଳୁଛ, ଯେତେବେଳେ କି ସେ ପାଠ ପଢୁଛି । ତୁମେ ଏହା ଜାରି ରଖ, ଏବଂ ସେ ପାଠ ପଢୁଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ସେମାନେ ସର୍ବଦା ଅନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିର ସମାନ ଉଦାହରଣ ଦିଅନ୍ତି । ତେଣୁ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ମାନଦଣ୍ଡ ପାଲଟିଯାଏ । ପିତାମାତାମାନଙ୍କୁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ଏସବୁ ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ । ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ଏପରି ପିତାମାତାଙ୍କୁ ଦେଖିଛି ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଜୀବନରେ ବିଶେଷ ସଫଳ ହୋଇନାହାନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ନିଜର ସଫଳତା କିମ୍ବା ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଦୁନିଆକୁ କହିବାକୁ କିଛି ନାହିଁ, ତେଣୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାଙ୍କ ରିପୋର୍ଟ କାର୍ଡକୁ ସେମାନଙ୍କ ଭିଜିଟିଂ କାର୍ଡରେ ପରିଣତ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟି ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ କାହାଣୀ କହୁଛନ୍ତି । ଏବେ ଏହି ପ୍ରକୃତି ପିଲାଙ୍କ ମନରେ ଏକ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରୁଛି ଯେ "ମୁଁ ହିଁ ସବୁକିଛି । ଏବେ ମୋତେ କିଛି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ..." ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ବହୁ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ ।
ପ୍ରକୃତ ପକ୍ଷେ ବନ୍ଧୁମ।।ନଙ୍କ ପ୍ରତି ଈର୍ଷା ଅନୁଭବ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଶକ୍ତି କୁ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ । ଯଦି ସେମାନେ ଗଣିତରେ ଉତ୍ତମ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଏଥିରେ ଦୁର୍ବଳ, ଏବଂ ଯଦି ମୋର ବନ୍ଧୁ ମୋର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଗଣିତରେ ମୋତେ ଅଧିକ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରି ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତମ କରି ପାରିବି । ଯଦି ମୋର ବନ୍ଧୁ ଭାଷା ଜ୍ଞାନରେ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନୁହଁନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଏଥିରେ ଭଲ, ଏବଂ ଯଦି ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଭାଷାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ତେବେ ଆମେ ଦୁହେଁ ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ ହୋଇପାରିବୁ ଏବଂ ଅଧିକ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବୁ। ତେଣୁ ଦୟାକରି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଓ ଈର୍ଷା ଭାବନା ରଖନ୍ତୁ ନାହିଁ । ମୁଁ ଏମିତି ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଖିଛି ଯେଉଁମାନେ ନିଜକୁ ବିଫଳ କରନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଯଦି ତାଙ୍କ ସାଙ୍ଗ ସଫଳ ହୁଅନ୍ତି ତେବେ ମିଠା ବାଣ୍ଟିଥାଆନ୍ତି । ମୁଁ ଏପରି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛି ଯେଉଁମାନେ ବହୁତ ଭଲ ସ୍କୋର କରନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଯଦି ସେମାନଙ୍କ ବନ୍ଧୁ ନ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ଘରେ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ପର୍ବପର୍ବାଣୀ କରନ୍ତି ନାହିଁ । କାହିଁକି? କାରଣ ତାଙ୍କ ସାଙ୍ଗ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିନଥିଲେ... ତାଙ୍କ ସାଙ୍ଗ ପଛରେ ପଡ଼ିଗଲେ... ଏମିତି ବନ୍ଧୁ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି । ବନ୍ଧୁତା ଏକ କାରବାର କି? ନାହିଁ । ବନ୍ଧୁତା ଏକ କାରବାର ନୁହେଁ । ଯେଉଁଠି କୌଣସି ପ୍ରକାରର କାରବାର ନଥାଏ, ସେଠାରେ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ପ୍ରେମ ଥାଏ, ସେଠାରେ ବନ୍ଧୁତା ରହିଥାଏ । ଆଉ ଏହି ବନ୍ଧୁତା, ଏହା କେବଳ ସ୍କୁଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିନଥାଏ ... ଏହା ସାରା ଜୀବନ ଆପଣ ସହିତ ରହିଥାଏ । ତେଣୁ ଦୟାକରି, ଆସନ୍ତୁ ସେହି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଖୋଜିବା ଯେଉଁମାନେ ଆମଠାରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହୀ ଏବଂ ପରିଶ୍ରମୀ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବା ପାଇଁ ସର୍ବଦା ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ - ଧନ୍ୟବାଦ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ । ମାନବିକତାର ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଆମକୁ ସବୁବେଳେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରଶ୍ନ ଟି ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର କୃଷି ସମୃଦ୍ଧ ରାଜ୍ୟ ତିରୁମାଲାର ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଅବସ୍ଥିତ ଜେଡିପି ହାଇସ୍କୁଲର ସଙ୍ଗୀତ ଶିକ୍ଷକ ଶ୍ରୀ କୋଣ୍ଡାକାଞ୍ଚି ସମ୍ପତ ରାଓଙ୍କ ଠାରୁ । ଶ୍ରୀ ସମ୍ପତ ରାଓ ଅନଲାଇନରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ସମ୍ପତ ରାଓ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ସମ୍ପତ ରାଓ -ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟଙ୍କୁ ନମସ୍କାର । ମୋ ର ନାମ କୋଣ୍ଡାକାଞ୍ଚି ସମ୍ପତ ରାଓ ଏବଂ ମୁଁ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଅନକାପଲ୍ଲୀ ଜିଲ୍ଲାର ଉପରପଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଜେଡିପି ହାଇସ୍କୁଲରେ ଶିକ୍ଷକ । ସା,ର୍ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ, ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଭାବରେ, ମୁଁ ମୋ ର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପରୀକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଚାପମୁକ୍ତ କରିବାରେ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବି ? ଦୟାକରି ମୋତେ ଏଥିପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍।
ଉପସ୍ଥାପକ - ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ । ଆସାମର ପ୍ରାକୃତିକ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଉପତ୍ୟକା ଏବଂ ଚା' ବଗିଚାରେ ଅବସ୍ଥିତ ସାଇରା ହାଇସ୍କୁଲର ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ବଣ୍ଟି ମେଢ଼ୀ ଦର୍ଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ମ୍ୟାଡମ୍, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ବଣ୍ଟି ମେଢୀ - ନମସ୍କାର, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର୍ । ମୁଁ ହେଉଛି ଆସାମର ଶିବସାଗର ଜିଲ୍ଲାର ଜଣେ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ବଣ୍ଟି ମେଢ଼ୀ। ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଭୂମିକା କ'ଣ ହେବା ଉଚିତ? ଦୟାକରି ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ, ମ୍ୟାଡାମ୍ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ସଙ୍ଗୀତ ଶିକ୍ଷକ ଶ୍ରୀ ସମ୍ପତ ରାଓ ଜୀ ଏବଂ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ବଣ୍ଟି ମେଢୀ ଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପଚରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଶ୍ନ ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଚାପମୁକ୍ତ ରହିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାରେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ସେମାନେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଦୟାକରି ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷକ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପ୍ରଥମତଃ, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ସଙ୍ଗୀତ ଶିକ୍ଷକମାନେ କେବଳ ନିଜ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଦ୍ୟାଳୟର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମାନସିକ ଚାପ ଦୂର କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । ସଙ୍ଗୀତରେ ବହୁତ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି... ଯଦି ଆମେ କାନ ବନ୍ଦ କରି ସଙ୍ଗୀତ ଶୁଣୁଛୁ... ବେଳେବେଳେ ଏମିତି ହୋଇଥାଏ... ଯେ ଆମେ ସେଠାରେ ଅଛୁ, ସଙ୍ଗୀତ ଶୁଭୁଛି, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଅନ୍ୟ କେଉଁଠି ହଜିଯାଇଛୁ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏହାର ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରିପାରୁନାହୁଁ । ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଶିକ୍ଷକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଏହି ଚାପକୁ କିପରି ଦୂର କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ତେବେ ମୁଁ ବୁଝିପାରିବି । ମୁଁ ଭୁଲ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ବୋଧହୁଏ ପରୀକ୍ଷାର ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ମନରେ ଏକ ଚିନ୍ତା ଅଛି । ଯଦି ଶିକ୍ଷକ ଓ ଛାତ୍ରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କ ପରୀକ୍ଷା ର ପରୀକ୍ଷା ସହ ଜଡିତ ଥାଏ, ତେବେ ପ୍ରଥମେ ସେହି ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଧାରିବାକୁ ହେବ । ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ଛାତ୍ରଙ୍କ ସହ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ଆରମ୍ଭ ହେବା ମାତ୍ରେ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭରୁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ପ୍ରବେଶ କରନ୍ତି, ପରୀକ୍ଷା ନ ଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେହି ସମ୍ପର୍କ ବଢିବା ଉଚିତ୍ । ତେଣୁ ବୋଧହୁଏ ପରୀକ୍ଷା ଦିନରେ କୌଣସି ଚାପ ରହିବ ନାହିଁ ।
ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଆଜି ମୋବାଇଲ ଫୋନର ଯୁଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କ ପାଖରେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ରହିବା ଜରୁରୀ । ଆପଣଙ୍କୁ କେବେ କୌଣସି ଛାତ୍ର ଡାକିଛନ୍ତି କି? ସେ କେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଫୋନ୍ କରି କହିଛନ୍ତି, "ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି, ମୁଁ ଚିନ୍ତିତ ଅଛି...? ସେ କେବେ ବି ଏପରି କରିନଥିବେ । କାହିଁକି ...? କାରଣ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆପଣଙ୍କର କୌଣସି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଅଛି ବୋଲି ସେ ଭାବୁନାହାନ୍ତି । ସେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କ କେବଳ ଆପଣ ପଢାଉଥିବା ବିଷୟ ବିଷୟରେ । ଏହା ଗଣିତ ହେଲା, ରସାୟନ ବିଜ୍ଞାନ ହେଉ ଭାଷା ବିଷୟ ହେଉ । ଯେଉଁଦିନ ଆପଣ ପାଠ୍ୟକ୍ରମବାହାରେ ଯାଇ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ତରରେ ତାଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବେ, ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଛୋଟ ବଡ ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସହ କଥା ହେବେ ।
ଯଦି ଏହି ସମ୍ପର୍କ ରହିଥାଏ, ତେବେ ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ମାନସିକ ଚାପ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ବାସ୍ତବରେ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଆପଣ ଅନେକ ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ ଦେଖିଥିବେ... ସମସ୍ତଙ୍କର ଡିଗ୍ରୀ ଥିବା ବେଳେ କିଛି ଡାକ୍ତର ଯେଉଁମାନେ ଜେନେରାଲ ପ୍ରାକ୍ଟିସନର ହୋଇଥାନ୍ତି... ସେମାନେ ଅଧିକ ସଫଳ ହୁଅନ୍ତି କାରଣ ରୋଗୀ ଚାଲିଯିବା ପରେ, ସେମାନେ ଦିନେ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଦିନ ପରେ ସେମାନଙ୍କ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଫୋନ୍ କରି ପଚାରନ୍ତି, "ଭାଇ, ଆପଣ ଠିକ୍ ଭାବରେ ଔଷଧ ଖାଇଛନ୍ତି କି? ତୁମେ ଏବେ କେମିତି ଅନୁଭବ କରୁଛ? "ସେ ପରଦିନ ନିଜ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ଫେରିବେ । କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କୁ ଅପେକ୍ଷା କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେହି ଡାକ୍ତର ମଝିରେ ତାଙ୍କ ରୋଗୀଙ୍କ ସହ କିଛି ଥର କଥା ହେବେ । ଆଉ ଏପରି କରି ସେ ନିଜ ରୋଗୀକୁ ଅଧାରୁ ସୁସ୍ଥ କରିବାରେ ସଫଳ ହୁଅନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ଏମିତି ଅଛନ୍ତି କି? କହିରଖୁଛୁ ଯେ ଗୋଟିଏ ପିଲା ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଥାଏ । ତାଙ୍କର କୌଣସି ଶିକ୍ଷକ ତାଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଇ ପରିବାର ଲୋକଙ୍କୁ କୁହନ୍ତୁ ଯେ "ତୁମ ପିଲା ପ୍ରକୃତରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ମିଠା ଖାଇବାକୁ ଆସିଛି । ପିତାମାତାଙ୍କ ଖୁସିକୁ ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ କି? ପିଲାଟି ନିଶ୍ଚୟ ତା'ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ବିଷୟରେ ତା'ର ପିତାମାତାଙ୍କୁ କହିଥିବ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ଯାଇ ପରିବାରକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ କହିବେ, ଏହା ସେହି ପିଲାକୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ଏବଂ ପରିବାର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ବେଳେବେଳେ ଭାବିବେ, "ୱାଓ, ଶିକ୍ଷକ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଜାଣି ନଥିଲୁ ଯେ ମୋ ପିଲାର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ସବୁ ଅଛି । ଆମକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଟିକିଏ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ତେଣୁ ଆପଣ ଦେଖିବେ, ବାତାବରଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳିଯିବ । ଆଉ ଏବେ ପ୍ରଥମ କଥା ହେଉଛି ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ମାନସିକ ଚାପ କୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କ'ଣ କରିବେ ? ମୁଁ ଏ ବିଷୟରେ ବହୁତ କିଛି କହିସାରିଛି । ମୁଁ ଏହାର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରି ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ବର୍ଷସାରା ଆପଣଙ୍କ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ସମ୍ପର୍କ ବଜାୟ ରଖନ୍ତି... ମୁଁ ବେଳେବେଳେ ଅନେକ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ପଚାରୁଛି, "ଭାଇ, ତୁମେ କେତେ ବର୍ଷ ଧରି ପାଠ ପଢାଉଛ? ଛାତ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରଥମେ ଆପଣଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ଅନେକ ଲୋକ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ବିବାହ କରିସାରିଥିବେ । ଆପଣଙ୍କର କୌଣସି ଛାତ୍ର ତୁମକୁ ବିବାହ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଦେବାକୁ ଆସିଥିଲେ କି? ୯୯ ପ୍ରତିଶତ ଶିକ୍ଷକ ମୋତେ କୁହନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ଛାତ୍ର ଆସିନାହାଁନ୍ତି । ଏହାର ଅର୍ଥ ଆମେ କେବଳ ଆମର କାମ କରୁଥିଲୁ ଏବଂ ଆମେ ଜୀବନକୁ ବଦଳାଉ ନଥିଲୁ । ଜଣେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ କାମ କେବଳ ନିଜ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପାଠ ପଢ଼ାଇବା ନୁହେଁ, ଶିକ୍ଷକଙ୍କ କାମ ହେଉଛି ଜୀବନକୁ ଆକାର ଦେବା, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଏହା ହିଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥାଏ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଶିକ୍ଷକ ଓ ଛାତ୍ରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କ ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମକୁ ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ । ତ୍ରିପୁରାର ପଶ୍ଚିମ ତ୍ରିପୁରାସ୍ଥିତ ପ୍ରଣବାନନ୍ଦ ବିଦ୍ୟା ମନ୍ଦିରର ଛାତ୍ରୀ ଅଦ୍ରିତା ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ, ଯିଏ କି ଅଦ୍ଭୁତ ସ୍ୱଦେଶୀ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଏକାଠି କରିଛନ୍ତି, ଆମ ସହ ଅନଲାଇନରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ପରୀକ୍ଷା ଚାପରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ସେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଠାରୁ ତାଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଆଦ୍ରିତା, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଅଦ୍ରିତା ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ: ନମସ୍କାର, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ । ମୋ ନାଁ ଅଦ୍ରିତା ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ । ମୁଁ ପଶ୍ଚିମ ତ୍ରିପୁରାର ପ୍ରଣବାନନ୍ଦ ବିଦ୍ୟା ମନ୍ଦିରର ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର । ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ପରୀକ୍ଷାର ଶେଷ କିଛି ମିନିଟ୍ ରେ ମୁଁ ନର୍ଭସ୍ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ମୋର ହାତ ଲେଖା ମଧ୍ୟ ଖରାପ ହୋଇଯାଏ । ମୁଁ କିପରି ଏହି ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିପାରିବି? ଦୟାକରି ମୋତେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ସାର ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ, ଆଦ୍ରିତା । ପ୍ରଚୁର ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ତଥା ଧାନର ପାତ୍ର ଭାବେ ପରିଚିତ ଛତିଶଗଡ଼ର କାଙ୍କେରସ୍ଥିତ ଜବାହର ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ କରାପରୁ ଅନ୍ ଲାଇନ୍ ରେ ଆମ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ଛାତ୍ର ଶେଖ ତାଇଫୁର ରେହମାନ । ପରୀକ୍ଷା ଚାପରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ସେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଲୋଡ଼ିଛନ୍ତି । ତାଇଫୁର ରେହମାନ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଶେଖ ତୈଫୁର ରେହମାନ: ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ନମସ୍କାର । ମୋ ନାଁ ଶେଖ ତୈଫୁର ରେହମାନ । ମୁଁ ଛତିଶଗଡ଼ର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜବାହର ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ କାଙ୍କେରର ଜଣେ ଛାତ୍ର । ସାର ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଅଧିକାଂଶ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଚିନ୍ତିତ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଭୁଲ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥାଏ, ଯେପରିକି ପ୍ରଶ୍ନ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ନ ପଢ଼ିବା ଇତ୍ୟାଦି । ସାର୍ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଆମେ ଏହି ଭୁଲଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ଏଡ଼ାଇ ପାରିବା? ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ। ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ, ତାଇଫୁର । ଏହି ସମାବେଶରେ କଟକ ସ୍ଥିତ ଓଡ଼ିଶା ଆଦର୍ଶ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରୀ ରାଜଲକ୍ଷ୍ମୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ରାଜଲକ୍ଷ୍ମୀ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ରାଜଲକ୍ଷ୍ମୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ: ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ! ମୋ ନାଁ ରାଜଲକ୍ଷ୍ମୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ମୁଁ ଓଡ଼ିଶା ଆଦର୍ଶ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଯୋକିଦୋଳା ବାଙ୍କୀ କଟକରୁ ଆସିଛି । ସାର୍ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି - ଥଣ୍ଡା ମନରେ ଆପଣ ପରୀକ୍ଷା ର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି ବୋଲି କହିବା ସହଜ, କିନ୍ତୁ ପରୀକ୍ଷା ହଲ୍ ରେ ପରିସ୍ଥିତି ଏତେ ଭୟଙ୍କର, ଯେମିତି "ହଲନ୍ତୁ ନାହିଁ, ସିଧା ଦେଖନ୍ତୁ ଇତ୍ୟାଦି । ଏହା କେମିତି ଏତେ ଥଣ୍ଡା ହୋଇପାରେ? ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା: ଧନ୍ୟବାଦ ରାଜଲକ୍ଷ୍ମୀ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଆଦ୍ରିତା, ତାଇଫୁର ଏବଂ ରାଜଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଆଲୋଚନାର ପୂର୍ବ ସଂସ୍କରଣରେ ବାରମ୍ବାର ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା କିଛି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି । ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଚାପକୁ କିପରି ମୁକାବିଲା କରିବେ? ଦୟାକରି ଏ ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପୁଣି ଥରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଚାପ କୁ ନେଇ ଘୂରି ବୁଲୁଛି । ଏବେ ଏହି ଚାପରୁ କିପରି ମୁକ୍ତି ପାଇବେ? ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ କେଉଁ ପ୍ରକାର ଭୁଲ କରାଯାଏ । ଯଦି ଆମେ ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ରୁଟିନ୍ ରେ କିଛି ଭୁଲ ଦେଖୁ, ତେବେ ଆମେ ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ବୁଝିପାରିବା । ପିତାମାତାଙ୍କ ଅତ୍ୟଧିକ ଉତ୍ସାହ ଯୋଗୁଁ କିଛି ଭୁଲ ହୋଇଥାଏ । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଅତ୍ୟଧିକ ଆନ୍ତରିକତା ଯୋଗୁଁ କିଛି ଭୁଲ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଆମକୁ ଏହାକୁ ଏଡ଼ାଇବା ଦରକାର । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ମୁଁ କିଛି ଅଭିଭାବକଙ୍କୁ ଭାବିଥିବା ଦେଖିଛି, "ଆଜି ପରୀକ୍ଷା ଅଛି, ଆସନ୍ତୁ ଆମ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ କଲମ ଆଣିବା କିମ୍ବା ନୂଆ ପୋଷାକ ସହିତ ସ୍କୁଲପଠାଇବା । କେବଳ ସୁନ୍ଦର ପୋଷାକ ପିନ୍ଧିବା ଦ୍ୱାରା ଆଡଜଷ୍ଟ ହେବାରେ ବହୁତ ସମୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଯାଏ... ସାର୍ଟ ଠିକ ଅଛି କି ନାହିଁ କିମ୍ବା ୟୁନିଫର୍ମ ଠିକ୍ ଭାବରେ ପିନ୍ଧିଛି କି ନାହିଁ ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତୁ । ପିତାମାତାଙ୍କୁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ହେଉଛି ସେହି ପେନ୍ ଦିଅନ୍ତୁ ଯାହା ପିଲା ନିୟମିତ ବ୍ୟବହାର କରେ । ସେ ସେଠାକୁ କଲମ ଦେଖାଇବାକୁ ଯାଉନାହାନ୍ତି ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ପିଲା ନୂଆ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧି ଆସିଛି ନା ପୁରୁଣା ପୋଷାକ ପିନ୍ଧିଛି ତାହା ଦେଖିବାକୁ କାହା ପାଖରେ ସମୟ ନାହିଁ । ତେଣୁ ସେମାନେ ଏହି ମାନସିକତାରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବା ଦରକାର । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଯାହା ହୁଏ ତାହା ହେଉଛି ସେମାନେ ତାଙ୍କୁ କିଛି ଜିନିଷ ଖାଇବାକୁ ଚାପ ପକାଇ ବାହାର କରିଦେବେ ଯେପରିକି "ଏହାକୁ ଖାଆନ୍ତୁ କାରଣ ଏହା ପରୀକ୍ଷା ଦିନ’ । ଏହା କେବଳ ସେହିଦିନ ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ଅଧିକ ଖାଇବାରେ ତାଙ୍କର ଅସୁବିଧାକୁ ବଢାଇଥାଏ । ତା'ପରେ ତାଙ୍କ ମା' କହିପାରନ୍ତି, "ଓହ, ତୁମ ର ପରୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ଏତେ ଦୂରରେ ଅଛି । ରାତିରେ ଫେରିବା ବେଳକୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଯିବ । କେବଳ କିଛି ଖାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ଯାଆନ୍ତୁ ଆଉ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କିଛି ନେଇ ଯାଆନ୍ତୁ । ସେ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରି କହିଲେ, "ମୁଁ ଏହାକୁ ନେବି ନାହିଁ । ଘରୁ ବାହାରିବା ପୂର୍ବରୁ ସେଠାରୁ ହିଁ ଚାପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ସମସ୍ତ ପିତାମାତାଙ୍କ ଠାରୁ ମୋର ଆଶା ଏବଂ ମୋର ପରାମର୍ଶ ହେଉଛି ତାଙ୍କୁ ନିଜ ମଜାରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ । ଯଦି ପିଲାଦିନେ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଖୁସିର ସହିତ ଯିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ । ତାଙ୍କୁ ପୂର୍ବଭଳି ତାଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ରୁଟିନ୍ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ । ତେବେ ନିଷ୍ଠାପର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ବିଷୟରେ କ'ଣ କହିବି? ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ପରୀକ୍ଷା ହଲ୍ ର କବାଟ ନ ଖୋଲିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନେ ବହି ଛାଡ଼ନ୍ତି ନାହିଁ । ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଗଲେ କେବେ ଏମିତି ଟ୍ରେନରେ ପ୍ରବେଶ କରଛନ୍ତିି କି ? ଆପଣ ୫-୧୦ ମିନିଟ୍ ପୂର୍ବରୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଠିଆ ହୁଅନ୍ତୁ, ମୋଟାମୋଟି ହିସାବ କରନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ବଗି କେଉଁଠାରେ ଆସିବ, ତା'ପରେ ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ତା'ପରେ ପ୍ରଥମେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ କେଉଁ ଲଗେଜ୍ ଭିତରକୁ ନେବେ । ଅର୍ଥାତ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଆପଣଙ୍କ ମନ ନିଜକୁ ସ୍ଥିର କରିବା ଆରମ୍ଭ ଦେଇଥାଏ । ସେହିଭଳି ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପରୀକ୍ଷା ହଲ୍ ନିକଟରେ ରହିଛି । ସେମାନେ ସକାଳୁ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ରଖନ୍ତି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ପରୀକ୍ଷା ଆରମ୍ଭ ହେବାର ୧୦-୧୫ ମିନିଟ୍ ପୂର୍ବରୁ ସେମାନେ ଏହାକୁ ଅନୁମତି ଦିଅନ୍ତି । ତେଣୁ ଏହା ଖୋଲିବା ମାତ୍ରେ ଭିତରକୁ ଯାଇ ଆରାମରେ ବସି ଉପଭୋଗ କରନ୍ତୁ । ଯଦି କିଛି ପୁରୁଣା ଜୋକ୍ କିମ୍ବା ମଜାଳିଆ ଜିନିଷ ଅଛି, ତେବେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ କୌଣସି ବନ୍ଧୁ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କ ସହ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ମଜାକ ସେୟାର କରନ୍ତୁ । ୫-୧୦ ମିନିଟ୍ ହସିବା ଏବଂ ମଜାକ କରିବାରେ ବିତାନ୍ତୁ । ଏହାକୁ ସେମିତି ଚାଲିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ । କିମ୍ବା ଅତି କମରେ ବହୁତ ଗଭୀର ନିଶ୍ୱାସ ନିଅନ୍ତୁ । ଧୀରେ ଧୀରେ ନିଜକୁ ୮-୧୦ ମିନିଟ୍ ବୁଡ଼ାଇ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ଆସିବ, ଆପଣ ଶାନ୍ତ ରହିବେ । ନଚେତ୍ କ'ଣ ହେବ, ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ଆସିଛି କି ନାହିଁ, ଦେଖିଛି କି ନାହିଁ, କେମିତି ଅଛି, ଶିକ୍ଷକ କେଉଁଠି ଦେଖୁଛନ୍ତି, ପରୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରରେ ସିସିଟିଭି କ୍ୟାମେରା ରହିଛି ବୋଲି ଭାବିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦିଅନ୍ତି । ସିସିଟିଭି କ୍ୟାମେରା ସହିତ ଆପଣଙ୍କର କ'ଣ ସମ୍ପର୍କ ଅଛି? ଏହାକୁ ଯେକୌଣସି କୋଣରେ ରହିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତା କ'ଣ? ଆମେ ନିଜକୁ ଏହି ସବୁ ଜିନିଷରେ ବ୍ୟସ୍ତ ରଖିଥାଉ ଏବଂ ବିନା କାରଣରେ ଏହା ଆମର ସମୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ନଷ୍ଟ କରିଦିଏ । ଆମେ ନିଜ ଭିତରେ ବୁଡ଼ି ରହିବା ଉଚିତ୍, ଏବଂ ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ଆସିବା ମାତ୍ରେ ... ବେଳେବେଳେ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ନିଶ୍ଚୟ । ଯଦି ଆପଣ ପ୍ରଥମ ବେଞ୍ଚରେ ବସିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ନିରୀକ୍ଷକ ଶେଷ ବେଞ୍ଚରୁ ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦିଅନ୍ତି । ତେଣୁ, ଆପଣଙ୍କର ମନ ଦୌଡ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କରେ, ଚିନ୍ତା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରେ, "ସେ ଏହା ମୋ ର ପାଞ୍ଚ ମିନିଟ୍ ପୂର୍ବରୁ ପାଇବ, ମୁଁ ଏହାକୁ ପାଞ୍ଚ ମିନିଟ୍ ପରେ ପାଇବି । ଏହା ସେମିତି ନୁହେଁ କି? ଏହା ହୁଏ ନାହିଁ କି? ଏବେ ଯଦି ଆପଣ ନିଜ ମନକୁ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ କରନ୍ତି, ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ପାଇବି ନା ୨୦ ଜଣକ ପରେ, ତେବେ ଆପଣ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । ତେବେ କାହିଁକି ନିଜର ଶକ୍ତି ନଷ୍ଟ କରିବେ? ଶିକ୍ଷକ ସେଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କଲେ, ଆପଣ ଠିଆ ହୋଇ କହିପାରିବେ ନାହିଁ, ପ୍ରଥମେ ମୋତେ ଦିଅ; ଆପଣ ତାହା କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଯେହେତୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏପରି ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ତେଣୁ ଆପଣ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ନିଜକୁ ଆଡଜଷ୍ଟ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ଥରେ ଆପଣଙ୍କ ଆଖପାଖରେ କ'ଣ ଘଟୁଛି ତାହାକୁ ବାଦ୍ ଦେଲେ ... ଏବଂ ଆମେ ପିଲାଦିନରୁ ଏହି କାହାଣୀପଢ଼ୁଛୁ, ଯେମିତି ମହାଭାରତରେ ଅର୍ଜୁନଙ୍କ ପକ୍ଷୀ ଆଖିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିବାର କାହାଣୀ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଜୀବନ କଥା ଆସେ, ଆପଣ କେବଳ ଗଛ ଦେଖନ୍ତି ନାହିଁ, ଆପଣ ପତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦେଖନ୍ତି । ତା'ପରେ ଆପଣ ସେହି ପକ୍ଷୀର ଆଖି ଦେଖନ୍ତି ନାହିଁ । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହି କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ଶୁଣନ୍ତୁ, ପଢନ୍ତୁ, ତେଣୁ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସୁଯୋଗ ଅଟେ । ତେଣୁ ପ୍ରଥମ କଥା ହେଲା, ବେଳେବେଳେ ପରୀକ୍ଷାରେ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ବାହ୍ୟ କାରଣ ହୋଇଥାଏ । କେତେବେଳେ ଲାଗୁଛି ଯେମିତି ସମୟ ସରିଯାଉଛି ତ ଆଉ କେତେବେଳେ ଲାଗୁଛି ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ସେହି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେବା ଉଚିତ୍ । ତେଣୁ ଏହାର ସମାଧାନ ହେଉଛି ପ୍ରଥମେ ପୂରା ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ଥରେ ପଢ଼ିବା । ତା'ପରେ ସ୍ଥିର କରନ୍ତୁ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଶ୍ନକୁ ପ୍ରାୟ କେତେ ସମୟ ଲାଗିବ । ଏବଂ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ଆପଣ ସମୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରନ୍ତୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଖାଇବାକୁ ବସିବେ, ଆପଣ ସେହି ଘଡ଼ିକୁ ଦେଖି ଖାଉଛନ୍ତି କି ଯାହାକୁ ଆପଣଙ୍କୁ ୨୦ ମିନିଟ୍ ରେ ଖାଇବା ଶେଷ କରିବାକୁ ପଡିବ? ତେଣୁ, ଆପଣମାନେ ଏପରି ଖାଇବାର ଅଭ୍ୟାସ କର, "ହଁ, ୨୦ ମିନିଟ୍ ହୋଇଗଲାଣି ଏବଂ ମୁଁ ଖାଇ ସାରିଛି । ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ଘଡ଼ି କିମ୍ବା ଘଣ୍ଟି ନାହିଁ, ଯେପରିକି, "ଠିକ୍ ଅଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଖାଇବା ବନ୍ଦ କରିଛି । ସେମିତି ହୁଏ ନାହିଁ । ତେଣୁ ଏହା ଅଭ୍ୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥାଏ ।
ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଆଜିକାଲି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା, ଯାହା ଏହି ସମସ୍ୟାର କାରଣ, ତାହା ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ଆପଣ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ କ'ଣ କରନ୍ତି? ଆପଣ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ କଲମକୁ ହାତରେ ଧରି ଲେଖନ୍ତି, ନୁହେଁ କି? ମସ୍ତିଷ୍କ ନିଜର କାମ କରିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ କ'ଣ କରନ୍ତି? ତୁମେ ଲେଖୁଛ । ଆଜିକାଲି ଆଇପ୍ୟାଡ୍‌, କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଓ ମୋବାଇଲ୍ ଯୋଗୁଁ ଲେଖିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଧୀରେ ଧୀରେ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ବେଳେ ପରୀକ୍ଷାରେ ଲେଖିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଯଦି ମୋତେ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତେବେ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଲେଖିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆଜିକାଲି ବହୁତ କମ୍ ଲୋକଙ୍କର ଲେଖିବାର ଅଭ୍ୟାସ ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ସ୍କୁଲ ପରେ ପ୍ରତିଦିନ ପାଠପଢ଼ାରେ ଯେତିକି ସମୟ ବିତାଉଛନ୍ତି, ସେହି ସମୟର ସର୍ବନିମ୍ନ ୫୦%, ସର୍ବନିମ୍ନ ୫୦% ସମୟ ଆପଣଙ୍କ ନୋଟ୍ ବୁକ୍ ରେ କିଛି ଲେଖିବା ଉଚିତ୍। ଯଦି ସମ୍ଭବ, ସେହି ବିଷୟରେ ଲେଖନ୍ତୁ । ଏବଂ ଆପଣ ଯାହା ଲେଖିଛନ୍ତି ତାହାକୁ ତିନି ଚାରି ଥର ପଢନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣ ଯାହା ଲେଖିଛନ୍ତି ତାହାକୁ ଠିକ୍ କରନ୍ତୁ । ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କର ଉନ୍ନତି ଏତେ ଭଲ ହେବ ଯେ କାହାର ବିନା ସାହାଯ୍ୟରେ ଲେଖିବାର ଅଭ୍ୟାସ ବିକଶିତ ହେବ । ତେବେ କେତେ ପୃଷ୍ଠା ଲେଖିବାକୁ ହେବ, ଲେଖିବାକୁ କେତେ ସମୟ ଲାଗିବ, ଏସବୁ ଜିନିଷରେ ଆପଣ ମାଷ୍ଟର ହୋଇଯିବେ । ବେଳେବେଳେ, ଅନେକ ବିଷୟ ସହିତ, ଆପଣ ଅନୁଭବ କରିପାରନ୍ତି, "ଓହ, ମୁଁ ଏହା ଜାଣେ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆପଣ ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗୀତ ଶୁଣୁଛନ୍ତି । ଗୀତଟି ବାଜୁଛି ଏବଂ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ, "ମୁଁ ଏହି ଗୀତକୁ ଜାଣେ କାରଣ ମୁଁ ଏହାକୁ ଅନେକ ଥର ଶୁଣିଛି । କିନ୍ତୁ ଗୀତ ବନ୍ଦ ହେବା ପରେ ଲିରିକ୍ସ ଲେଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ । ତା'ପରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୀତଟି ମନେ ଅଛି କି? ଶୁଣିବା ସମୟରେ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ଯେ, ଆପଣଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଏବଂ ଆପଣ ଯାହା ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ତାହା ଭଲ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବାସ୍ତବରେ ଆପଣ ଏହାକୁ ମନେ ରଖି ପାରିନଥିଲେ । ଆପଣ ସେଠାରୁ ପ୍ରେରିତ ହେଉଥିଲ, ତେଣୁ ଆପଣ ସେହି ଧାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକ ମନେ ପକାଉଥିଲେô । ଏବଂ ଯଦି ଏହା ପୂର୍ଣ୍ଣତାର କଥା ଆସେ, ତେବେ ଆପଣ ପଛରେ ପଡିପାରନ୍ତି ।
ଆଜିର ପିଢ଼ିକୁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ଯେ ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଲେଖିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଆପଣ କେତେ ମନେ ରଖନ୍ତି, ତାହା ଠିକ୍ ହେଉ କି ଭୁଲ, ସଠିକ୍ ହେଉ କି ଭୁଲ, ତାହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ବିଷୟ ବସ୍ତୁ ଅଟେ । ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ । ଯଦି ଆପଣ ଏଭଳି ଦିଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଆପଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିବାରୁ ପରୀକ୍ଷା ହଲରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା କିମ୍ବା ଚାପ ଅନୁଭବ କରିବେ ନାହିଁ । ଯଦି ଆପଣ ପହଁରି ଜାଣନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ପାଣିକୁ ଯିବାକୁ ଭୟ କରିବେ ନାହିଁ କାରଣ ଆପଣ ପହଁରିବା ଜାଣନ୍ତି । ସେହିଭଳି, ଯଦି ଆପଣ ବହିରେ ସନ୍ତରଣ ବିଷୟରେ ପଢିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ଭାବୁଛନ୍ତି, "ମୁଁ ଏଇଟା ପଢିଛି,ଭାଇ ପ୍ରଥମେ ଆପଣ ଗୋଟିଏ ହାତ ଏମିତି କରିଥାନ୍ତି ।ତା'ପରେ ଅନ୍ୟ ହାତ, ତା'ପରେ ତୃତୀୟ ହାତ, ତା'ପରେ ଚତୁର୍ଥ ହାତ, ଏବଂ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥାମ ହାତ ପ୍ରଥମେ, ତା'ପରେ ପ୍ରଥମେ ଗୋଡ଼ । ଆପଣ ନିଜେ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ସମାଧାନ କରିସାରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ପାଣିରେ ହିଁ ଅଭ୍ୟାସ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ପାଣି ଯେତେ ଗଭୀର ହେଉ ନା କାହିଁକି, ସେମାନେ ଏହାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବେ ବୋଲି ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଅଭ୍ୟାସ ଜରୁରୀ, ସେଥିପାଇଁ ଲେଖିବା ଅଭ୍ୟାସ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଆପଣ ଯେତେ ଅଧିକ ଲେଖିବେ, ଆପଣଙ୍କ ମନ ସେତେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ହେବ । ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ମଧ୍ୟ ତୀକ୍ଷ୍ଣତା ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବ । ଆପଣ ଯାହା ଲେଖିଛନ୍ତି ତାହାକୁ ତିନି ଚାରି ଥର ପଢନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଜେ ସଂଶୋଧନ କରନ୍ତୁ । ଆପଣ ନିଜେ ଯେତେ ଅଧିକ ଏହାକୁ ସୁଧାରିବେ, ଏହା ଉପରେ ଆପଣଙ୍କର ସେତେ ଭଲ ଦଖଲ ରହିବ । ତେଣୁ ପରୀକ୍ଷା ହଲ୍ ଭିତରେ ବସିବାବେଳେ ଆପଣଙ୍କୁ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, କେହି ଜଣେ ପ୍ରବଳ ବେଗରେ ଲେଖୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ଆପଣ ଭାବୁଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଏଠାରେ ଅଛି, ଏବଂ ଆପଣ ତୃତୀୟ ପ୍ରଶ୍ନରେ ଅଟକି ରହନ୍ତି, ଏବଂ ସେ ସପ୍ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଯାଇସାରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ବିଭ୍ରାନ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । ସେ ପ୍ରଶ୍ନ ୭ କିମ୍ବା ୯ରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି କି ନାହିଁ ତାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ । କିଏ ଜାଣେ, ବୋଧହୁଏ ସେ ସିନେମାର ସ୍କ୍ରିପ୍ଟ ଲେଖୁଛନ୍ତି । ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କ ଆଖପାଖରେ ଅନ୍ୟମାନେ କ'ଣ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ଭୁଲି ଯାଆନ୍ତୁ । ଆପଣ ନିଜ ଉପରେ ଯେତେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ଉପରେ ସେତେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ । ଆପଣ ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ଉପରେ ଯେତେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ, ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ତର ଶବ୍ଦ ଅନୁଯାୟୀ ସଠିକ ହେବ । ଶେଷରେ ଆଶାନୁରୂପ ଫଳ ପ୍ରାପ୍ତି ହେବ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ । ମାନସିକ ଚାପ ପରିଚାଳନାର ଏହି ନୀତି ଆମକୁ ସାରା ଜୀବନ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଏହି ହଲ୍ ରେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜସମାଣ୍ଡର ଛାତ୍ର ଧୀରଜ ସୁଥାର ଅଛନ୍ତି, ଯିଏ କି କୋନ୍ଧୱାସ୍ଥିତ ସରକାରୀ ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପଢ଼ନ୍ତି । ସେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଧୀରଜ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଧୀରଜ ସୁଥାର: ନମସ୍କାରା ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ । ମୁଁ ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜସମାଣ୍ଡର କୋନ୍ଧୱାସ୍ଥିତ ସରକାରୀ ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଧୀରଜ ସୁଥାର । ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀରେ ପଢୁଛି । ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ବ୍ୟାୟାମ ସହିତ କିପରି ପାଠପଢ଼ା ପରିଚାଳନା କରିବେ କାରଣ ଶାରୀରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଦୟାକରି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ସା୍‌‌ର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ ଦେଖି ମୋତେ ଲାଗୁଛି ଯେ ଆପଣ ସଠିକ୍ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ ଯଥାର୍ଥ ଅଟେ ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ ଧୀରଜ । ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ତୁଷାରପାତ ଶିଖରରେ ମୁତୟନ ବୀର ଯବାନଙ୍କ ସାହସିକତା ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଲଦାଖର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ କାର୍ଗିଲର ଜଣେ ଛାତ୍ର ନଜମା ଖାତୁନ ଆମ ସହ ଅନଲାଇନରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ସେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ନଜମା, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ କୁ ଆଗେଇ ଯାଆନ୍ତୁ ।
ତ୍ତତୋବି ଲୋମି: ନମସ୍କାର, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । ମୋ ର ନାମ ତୋବି ଲୋମି ଏବଂ ମୁଁ ଜଣେ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ । ମୁଁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ନାହରଲାଗୁନସ୍ଥିତ ସରକାରୀ ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଆସିଛି । ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ କ୍ରୀଡ଼ା ବ୍ୟତୀତ ପାଠପଢ଼ାରେ କିପରି ଧ୍ୟାନ ଦେବେ? ଦୟାକରି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ, ମ୍ୟାଡମ୍ । ପାଠପଢ଼ା ଓ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ମଧ୍ୟରେ କିପରି ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧୀରଜ, ନଜମା ଏବଂ ତୋବି ଜୀ ଆପଣଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଲୋଡ଼ିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବେ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଲୋକଙ୍କର ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ଫୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ହୋଇଥିବ । କିନ୍ତୁ ଆପଣ କେବେ ଭାବିଛନ୍ତି କି ଯଦି ମୁଁ ମୋ ଫୋନ୍ ଚାର୍ଜିଂ ରେ ରଖିବି ନାହିଁ, ତେବେ ମୋର ମୋବାଇଲ୍ ବ୍ୟବହାର କମିଯିବ, ତେଣୁ ମୁଁ ଏହାକୁ ରିଚାର୍ଜ କରିବି ନାହିଁ? ଯଦି ମୁଁ ଏହାକୁ ରିଚାର୍ଜ କରିବି ନାହିଁ, ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ କାମ କରିବ କି? ଏହା କାମ କରିବ କି? ତେଣୁ ଆମେ ପ୍ରତିଦିନ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ମୋବାଇଲ ୍ ଫୋନ୍ ଭଳି ଜିନିଷକୁ ମଧ୍ୟ ଚାର୍ଜ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ କି ନାହିଁ? ହେ, ଦୟାକରି ଉତ୍ତର ଦିଅନ୍ତୁ? ମୋତେ ରିଚାର୍ଜ କରିବାକୁ ପଡିବ କି ନାହିଁ? ତେଣୁ ଯେମିତି ଆମକୁ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଚାର୍ଜ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଠିକ୍ ସେମିତି ଆମ ଶରୀରକୁ ମଧ୍ୟ ଚାର୍ଜ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ କି? ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ପାଇଁ ଚାର୍ଜିଂ ଯେମିତି ଏକ ଆବଶ୍ୟକତା, ସେହିଭଳି ଆମ ଶରୀରକୁ ଚାର୍ଜ କରିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ଆବଶ୍ୟକତା । କେବଳ ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ ପାଠ ପଢିବାକୁ ମନ ଲାଗୁନାହିଁ । କେବଳ ଝରକା ବନ୍ଦ କରି ଅନ୍ୟ ସବୁ କିଛି ବନ୍ଦ କରିଦିଅନ୍ତୁ । ତାହା କେବେ ବି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଜୀବନକୁ ସେମିତି ବଞ୍ଚିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଜୀବନକୁ ଟିକିଏ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । କିଛି ଲୋକ କେବଳ ଖେଳୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସମସ୍ୟା । ତେବେ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଲେ ଜୀବନରେ ଶାରୀରିକ ଓ ମାନସିକ ସୁସ୍ଥତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଥାଏ । ଏସବୁ କଥାକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ ସୁସ୍ଥ ନଥାଉ, ଯଦି ଆମ ଶରୀରରେ ସେହି କ୍ଷମତା ନଥାଏ, ତେବେ ଆମେ ପରୀକ୍ଷାରେ ତିନି ଘଣ୍ଟା ବସିବାର କ୍ଷମତା ହରାଇଥାଉ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ମନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ଶରୀର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଏବେ ସୁସ୍ଥ ଶରୀରର ଅର୍ଥ ନୁହେଁ ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ କୁସ୍ତି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହା ଜରୁରୀ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଜୀବନରେ କିଛି ନିୟମ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି ।
ଏବେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ଆପଣ ଦିବାଲୋକରେ ଖୋଲା ଆକାଶ ତଳେ କେତେ ସମୟ ବିତାଇଛନ୍ତି । ପାଠ ପଢିବାକୁ ହେଲେ ବହି ନେଇ କିଛି ସମୟ ଖରା ତଳେ ବସି ରଖନ୍ତୁ । ବେଳେବେଳେ ଶରୀରକୁ ରିଚାର୍ଜ କରିବା ପାଇଁ ଦିବାଲୋକ ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ ହୋଇଥାଏ । ଆପଣ କେବେ ଏହାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି କି? ବୋଧହୁଏ ଏହା ଏକ ନିୟମ କରନ୍ତୁ ଯେ ଯାହା ହେଉନା କାହିଁକି, ମୁଁ ଦିନରେ କିଛି ସମୟ ବାହାର କରିବି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ମୁଁ ଖରା ତଳେ କିଛି ସମୟ ବିତାଇପାରିବି । ସେହିପରି ଯେତେ ପାଠ ପଢ଼ିବାକୁ ହେଲେ ବି ନିଦ୍ରା ସହ ଆପୋସ ବୁଝାମଣା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ମା' ଆପଣଙ୍କୁ ଶୋଇବାକୁ କୁହନ୍ତି, ଏହାକୁ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଭାବରେ ନିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଅଧିକାଂଶ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଅହଂକାର ଏତେ ଖରାପ ଭାବରେ ଆଘାତ ପାଇଥାଏ ଯେ ସେମାନେ ଭାବନ୍ତି, "ଆସନ୍ତାକାଲି ମୋର ପରୀକ୍ଷା ଥିବା ବେଳେ ମୋତେ ଶୋଇବାକୁ କହିବା ପାଇଁ ତୁମେ କିଏ? ମୁଁ ଶୋଇବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ? ଏଥିରେ ତୁମର କ'ଣ ସମ୍ପୃକ୍ତି ଅଛି । ଏହା ସେମାନେ ଘରେ କରିଥାନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଏହା କରନ୍ତି ନାହିଁ ସେମାନେ କିଛି କହନ୍ତି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ କରନ୍ତି ସେମାନେ ଏହା କରନ୍ତି ବୋଲି କୁହନ୍ତି । କେହି କିଛି କହୁନାହାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଶୋଇବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଥରେ ରିଲ୍ ପରେ ସିନେମା ରିଲ୍ ଦେଖିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ... ତୁମେ ଲୁଚାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛ... ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ କେତେ ସମୟ ବିତିଗଲାଣି, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ଆପଣ କେତେ ନିଦ ହରାଇଛନ୍ତି । ତୁମେ କ'ଣ ହାସଲ କରିଛ - କେବଳ ପ୍ରଥମ ରିଲ୍ ବାହାର କର... ମନେ ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର, ତୁମେ ମନେ ମଧ୍ୟ ରଖିପାରିବ ନାହିଁ ... ତଥାପି, ତୁମେ ଦେଖୁଛ । ଏହିପରି ଭାବରେ ଆମେ ନିଦ୍ରାକୁ କମ୍ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଉ ।
ଆଜିକାଲିର ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନ ନିଦ୍ରାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନିଦ ହେଉ କି ନାହିଁ ତାହା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏଥିରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଦରକାର । ଏହାର ଅର୍ଥ ନୁହେଁ ଯେ ପରୀକ୍ଷା ଆସୁଛି... ନିଜେ ମୋଦି ଜୀ ଶୋଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଏଠାରେ ଏକ କଳାତ୍ମକ ଶବ୍ଦ ତିଆରି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ମାତ୍ରେ ଲେଖନ୍ତୁ - 'ଶୋଇବାକୁ ଯାଅ' । ଏହା ତୁମ ମା' ଓ ବାପାଙ୍କୁ ଦେଖାଅ... 'ଶୋଇବାକୁ ଯାଅ' । ଆଶା କରୁଛୁ ଆପଣ ତାହା କରିବେ ନାହିଁ । ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନିଦ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅନୁପଯୁକ୍ତ । କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଶରୀରକୁ ଏପରି ଅବସ୍ଥାକୁ ନେଇଯାଇଥିବେ ଯେ ସେମାନେ ଏହାଠାରୁ ବାହାରେ ଥାଇପାରନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସାଧାରଣ ମଣିଷ ଜୀବନ ପାଇଁ ଏହା ଅନୁଚିତ ।
ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣ ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣର ନିଦ ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖନ୍ତୁ ଯେ ଏହା ଭଲ ନିଦ୍ରା ଅଛି କି ନାହିଁ । ଗଭୀର ଶୋଇବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ୍ । ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ... ଯେଉଁ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ବୟସ୍କ... ଏହା ଶୁଣି ସେମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ । ଆଜି ବି ମୋ ପାଖରେ ଏତେ କାମ ଅଛି... ତୁମ ଭଳି ମୋର ହୁଏତ ସେତିକି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ୩୬୫ ଦିନ ପାଇଁ କୌଣସି ବ୍ୟତିକ୍ରମ ନାହିଁ ... ଯଦି ମୁଁ ବିଛଣାରେ ଶୋଇଯାଏ, ତେବେ ମୁଁ ୩୦ ସେକେଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ନିଦ ଆଡ଼କୁ ଆକର୍ଷିତ ହୁଏ ... ଏଥିପାଇଁ ମୋତେ ୩୦ ସେକେଣ୍ଡ ସମୟ ଲାଗିଥାଏ। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଲୋକ ବହୁତ ଛୋଟ ହୋଇପାରନ୍ତି ... କେତେବେଳେ ଏଠାରେ ବିଛଣାରେ ଫିଙ୍ଗୁଥିବେ, କେତେବେଳେ ସେଠାରେ ତ ଆଉ କେତେବେଳେ କହିବେ ନିଦ ଆସୁଛି । କାହିଁକି? ମୋର ଅବଶିଷ୍ଟ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ମୁଁ ବହୁତ ଜାଗ୍ରତ ଅଛି । ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଜାଗ୍ରତ ହୁଏ, ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାଗ୍ରତ ଥାଏ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଶୋଇଥାଏ, ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶୋଇଥାଏ । ଆଉ ସେହି ସନ୍ତୁଳନ... ବୟସ୍କ ଲୋକମାନେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରନ୍ତି ହାଁ ହାଁ କ କ'ଣ କରିବୁ, ଆମକୁ ନିଦ ମଧ୍ୟ ଆସୁନାହିଁ; ଆଉ ଅଧ ଘଣ୍ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଡ ଲେଉଟାଇବା ଜାରି ରଖିଥାନ୍ତି। ଏବଂ ଆପଣ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିପାରିବେ ।
ତା'ପରେ ରହିଛି ପୋଷଣ ବିଷୟ... ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଆପଣ ଯେଉଁ ବୟସରେ ଅଛନ୍ତି ସେହି ବୟସରେ ଯେଉଁ ଜିନିଷର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ସେଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଅଛି କି ନାହିଁ ... ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ପସନ୍ଦ ଆସିଛି ଏବଂ ତାକୁ ଆପଣ ଖାଉଛନ୍ତି ... ଆପଣଙ୍କ ପେଟ ଭରିଯାଇପାରେ... ବେଳେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ମନ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅନୁଭବ କରିପାରେ... କିନ୍ତୁ ଏହା ଶରୀରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିନପାରେ ।
ଦଶମ ଓ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପରୀକ୍ଷାର ଅବଧି ଏପରି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ପରୀକ୍ଷା ପରିବେଶ ଥାଏ, ଗୋଟିଏ କଥା ସ୍ଥିର କରନ୍ତୁ: ମୁଁ ମୋ ଶରୀରର ଆବଶ୍ୟକତା ଯଥାସମ୍ଭବ ପୂରଣ କରିବି । ଅଭିଭାବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏପରି କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ... ଆଜି ମୁଁ ହାଲୱା ତିଆରି କରିଛି, ଟିକେ ଅଧିକ ଖାଇଛି । ବେଳେବେଳେ ଅଭିଭାବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସେମାନେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ସେବା କରନ୍ତି, ତେବେ ପିଲା ଖୁସି ହେବ ... ନା, ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଶରୀର ଆଉ ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ଧନୀ କିମ୍ବା ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ କଥା ନୁହେଁ; ଯାହା ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ସେଥିରେ ମିଳିଯାଇପାରିବ । ସେଠାରେ ସବୁ କିଛି ରହିଛି... ଏପରିକି ଶସ୍ତା ବିକଳ୍ପ ଯାହା ଆମର ପୋଷଣକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମ ଖାଦ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ... ଏହା ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଏବଂ ତା'ପରେ ବ୍ୟାୟାମ ଅଛି - ଆପଣ କୁସ୍ତି ଭଳି ବ୍ୟାୟାମ କରନ୍ତୁ କି ନ କରନ୍ତୁ ଏହା ଏକ ଭିନ୍ନ କଥା ... କିନ୍ତୁ ଫିଟନେସ୍ ପାଇଁ ବ୍ୟାୟାମ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଯେମିତି ପ୍ରତିଦିନ ଦାନ୍ତ ଘଷିବା... ସେହିଭଳି କୌଣସି ବୁଝାମଣା ନାହିଁ... ବ୍ୟାୟାମ କରିବା ଉଚିତ୍ । ମୁଁ କିଛି ପିଲାଙ୍କୁ ଦେଖିଛି ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ବହି ଧରି ଛାତକୁ ଯାଆନ୍ତି ... ସେମାନେ ପାଠ ପଢ଼ୁଛନ୍ତି... ଉଭୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରନ୍ତୁ... ଏଥିରେ କିଛି ଭୁଲ ନାହିଁ । ସେମାନେ ପାଠ ପଢ଼ନ୍ତି ଏବଂ କିଛି ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ମଧ୍ୟ ପାଆନ୍ତି ... ସେମାନେ କିଛି ବ୍ୟାୟାମ ମଧ୍ୟ କରନ୍ତି । ନିଜକୁ ଶାରୀରିକ ଭାବେ ସକ୍ରିୟ ରଖିବା ପାଇଁ କିଛି ଉପାୟ ଖୋଜିବା ଉଚିତ୍ । ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଆପଣ ୫ ମିନିଟ୍ ୧୦ ମିନିଟ୍ ବାହାର କରିବା ଉଚିତ୍ । ଯଦି ଆପଣ ଅଧିକ କରିପାରିବେ, ତେବେ ଏହା ବହୁତ ଭଲ । ପରୀକ୍ଷାର ଚାପ ଭିତରେ ଏହି ସବୁ ଜିନିଷକୁ ସହଜରେ ସାମିଲ କଲେ ସବୁ କିଛି ଠିକ୍ ହୋଇଯିବ । ଯଦି ଆପଣ ଏହା ନକରନ୍ତି, ତେବେ ଏହା କାମ କରିବ ନାହିଁ । ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖନ୍ତୁ, ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଫାଇଦା ଦେବ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ - ପିଏମ ସାର୍ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଯୁଦ୍ଧରେ ଆମକୁ ସମାନ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛନ୍ତି ... ଆପଣ ଯେତେ ଅଧିକ ଖେଳିବେ, ସେତେ ଅଧିକ ଚମକିବେ । ଧନ୍ୟବାଦ ପି.ଏମ ସାର୍ ।ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ବନ୍ଦେ ମାତାରମ୍‌ର ସମୃଦ୍ଧି କଳା-କୌଶଳରେ ଭରପରୁ ରାଜ୍ୟ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ୍ ଅମର ଭୂମି ଉତ୍ତର ୨୪ ପ୍ରଗଣାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରୀ ମଧୁମିତା ମଲ୍ଲିକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମକୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ମଧୁମିତା, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ମଧୁମିତା – ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମହୋଦୟ ନମସ୍କାର । ମୋ ନାଁ ମଧୁମିତା ମଲ୍ଲିକ । ମୁଁ କୋଲକାତା ଅଞ୍ଚଳର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ବାରାକପୁର ସେନାର ଏକାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ବିଜ୍ଞାନର ଛାତ୍ର । ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେଉଁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜ କ୍ୟାରିୟର ବିଷୟରେ ଅନିଶ୍ଚିତ ଅଟନ୍ତି କିମ୍ବା ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ୟାରିୟର କିମ୍ବା ବୃତ୍ତି ଚୟନ କରିବାକୁ ଚାପ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଆପଣ କ'ଣ ପରାମର୍ଶ ଦେବେ? ଦୟାକରି ମୋତେ ଏହି ବିଷୟରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ର ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ ମଧୁମିତା । ପିଏମ୍ ସାର୍ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷାର ଭୂମି ତଥା ସାହସୀ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ଙ୍କ ପ୍ରଦେଶ ହରିୟାଣାର ପାନିପତସ୍ଥିତ ମିଲେନିୟମ ସ୍କୁଲ୍ର ଛାତ୍ରୀ ଅଦିତି ତନୱାର ଅନଲାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସହ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଲୋଡ଼ିଛନ୍ତି । ଅଦିତି, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଅଦିତି ତନୱର: ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଜୀ, ନମସ୍କାର । ମୋର ନାମ ଅଦିତି ତନୱର ଏବଂ ମୁଁ ହରିୟାଣାର ପାନିପତସ୍ଥିତ ମିଲେନିୟମ ସ୍କୁଲର ଏକାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର । ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେ ମୁଁ ମାନବିକତାକୁ ମୋର ବିଷୟ ଭାବରେ ବାଛିଛି, ଏବଂ ଲୋକମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ଏଥିପାଇଁ ମୋତେ ଉପହାସ କରନ୍ତି । ମୁଁ ଏହି ବିଷୟକୁ ପସନ୍ଦ କରେ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏହାକୁ ବାଛିଲି । କିନ୍ତୁ ବେଳେବେଳେ ଏହି କଟାକ୍ଷକୁ ସହିବା କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡ଼େ । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କିପରି ସହ୍ୟ କରିପାରିବି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଣଦେଖା କରିପାରିବି? ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛି । ଧନ୍ୟବାଦ, ସା,ର୍ ନମସ୍କାର ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ ଅଦିତି । ମଧୁମିତା, ଅଦିତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ କିଛି ଛାତ୍ର ନିଜ ଜୀବନରେ କ୍ୟାରିୟର ବାଛିବା ପାଇଁ ଚାପ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି । ସା,ର୍ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ୟାରିୟର କିମ୍ବା ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ଚୟନ କରିବାର ମାନସିକ ଚାପ ସମସ୍ୟାର ଆମେ କିପରି ସମାଧାନ କରିପାରିବା?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆପଣ ନିଜେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ନାହିଁ ଯେ ଆପଣ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ଅଛନ୍ତି। ବାସ୍ତବତା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କର ନିଜ ଉପରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ରହିଛି । ନିଜ ଚିନ୍ତାଧାରା କୁ ନେଇ ସନ୍ଦେହ ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ୫୦ ଜଣଙ୍କୁ ପଚାରୁଛନ୍ତି, "ଯଦି ମୁଁ ଏପରି କରେ ତେବେ ତୁମେ କ'ଣ ଭାବୁଛ... ଯଦି ମୁଁ ଏପରି କରେ ତେବେ ତୁମେ କ'ଣ ଭାବୁଛ?" ଆପଣ ନିଜକୁ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ । ଆଉ ଏହି କାରଣରୁ ଆପଣ ଅନ୍ୟ କାହାର ପରାମର୍ଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇଯାଆନ୍ତି । ଏବଂ ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତି ଆପଣଙ୍କୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ମନେ ହୁଏ, ଏବଂ ଯାହାର ପରାମର୍ଶ ସବୁଠାରୁ ସରଳ ମନେ ହୁଏ, ଆପଣ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଖେଳିବେ ସେମାନେ ବହୁତ କିଛି ହାସଲ କରିବେ; ଯେଉଁମାନେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଘରକୁ ଯାଆନ୍ତି... ମୋଦି ଜୀ କହିଲେ, ଖେଳନ୍ତୁ ଏବଂ ମନ ଖୁସି ରଖନ୍ତୁ ଏବେ ମୁଁ ପାଠ ପଢ଼ିବି ନାହିଁ କାରଣ... ସେ ନିଜ ଜିନିଷ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ତାହା ବାଛିଛନ୍ତି ।
ମୁଁ ଭାବୁଛି ସବୁଠାରୁ ଖରାପ ପରିସ୍ଥିତି ହେଉଛି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ... ନିର୍ଣ୍ଣାୟକତା... ସମ୍ପାଦନା ... ନିର୍ଣ୍ଣାୟକତା... ପୁରୁଣା କାହାଣୀ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ... କେହି ଜଣେ କାର୍ ଚଳାଉଥିଲା ଏବଂ କୁକୁର ସ୍ଥିର କରିପାରିନଥିଲା, ମୁଁ ଏହି ରାସ୍ତାରେ ଯିବି ନା, ଏବଂ ଶେଷରେ, ସେ କାର୍ ତଳେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିଲା । ତାହା ହିଁ ଘଟିଥାଏ... ଯଦି ସେ ଜାଣିଥାନ୍ତେ ଯେ ସେହି ଉପାୟରେ ଯିବା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ବଞ୍ଚିପାରିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ବୋଧହୁଏ ଡ୍ରାଇଭର ସେମାନଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିଥାନ୍ତେ । କିନ୍ତୁ ଏଠାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି... ସେଠାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି... ତା'ପରେ ଡ୍ରାଇଭର ଯେତେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ହୁଅନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ସେ ବଞ୍ଚେଇବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ ନାହିଁ । ଆମେ ଅନିଶ୍ଚିତତା ତଥା ଅନିଶ୍ଚିତତାଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ସମସ୍ତ ବିକଳ୍ପଉପରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ବିଚାର କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ଦ୍ୱିତୀୟ କଥା ହେଉଛି, ବେଳେବେଳେ କିଛି ଲୋକ ଭାବନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏତେ ଛୋଟ କଥା । ଏବେ ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖୁ, ତେବେ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷୁଦ୍ର କଥା କି ନାହିଁ? କେହି ବି କହିପାରନ୍ତି, "ଓହ, ପି.ଏମଙ୍କର ଅନେକ କାମ ଅଛି । ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବିଷୟ ଖାଲି କହୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା ଉପରେ ଗବେଷଣା କଲି, ପ୍ରତିଥର ମୁଁ ଏହା ଉପରେ ମୁଁ ଧ୍ୟାନ ଦେଲି, ସେତେବେଳେ, ମୁଁ ଏହାକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ ଭାବରେ ପାଇଲି । ଆଜି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଦେଶର ମୁଖ୍ୟ ଏଜେଣ୍ଡା ପାଲଟିଛି, ନୁହେଁ କି? ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏକ ଛୋଟ ସମସ୍ୟା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଥିରେ ମୋର ମନ ଲଗାଇଲି, ଏହା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଗଲା । ତେଣୁ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ... ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ବେଳେବେଳେ ଆପଣ କିଛି ପଢ଼ି ପାରୁନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ କେହି କହିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବଜାର ୨୫୦ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ ହୋଇଥିଲା । ଆଗରୁ ଯଦି କେହି ରଙ୍ଗ କରୁଥିଲେ, ବାପାମାଆ କହୁଥିଲେ, ପ୍ରଥମେ ପାଠ ପଢ । ଛୁଟିଦିନରେ ପେଣ୍ଟିଂ କରିବ । ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରିନଥିଲେ ଯେ ଚିତ୍ରକଳା ମଧ୍ୟ ଜୀବନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହୋଇପାରେ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ କୌଣସି ଜିନିଷକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଯଦି ଆମ ପାଖରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି, ତେବେ ଆମେ ଏହାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆମ ପାଖରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିବା ଦରକାର । ଏବଂ ତୁମେ ତୁମ ହାତରେ ଯାହା ନେବ... ଏଥିରେ ନିଜକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବୁଡ଼ାଇ ଦିଅ... କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ ଅଧା ଭାବରେ ମନରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଉ... "ସେ ଏହାକୁ ନେଇଗଲେ... ମୁଁ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ୍ ଥିଲା, ଏହା ହୁଏତ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା । ଏହି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅସୁବିଧାରେ ପକାଇପାରେ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଷୟ ହେଉଛି ଯେ ଆଜି ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁ କିଛି ସହଜ କରିଦେଇଛି । ଆପଣ ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଅନ୍ୟ କିଛି ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବେ । ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଧାରା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବେ । ଆପଣଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ରୋତରେ ବାନ୍ଧି ରହିବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ; ଆପଣ ନିଜେ ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରିବେ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଏବେ ଶିକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ... ମୁଁ କେବଳ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖୁଥିଲି, ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି କିପରି ପିଲାମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଉଛି, ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ।
ସରକାରଙ୍କ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଉଛନ୍ତି..ଏହି ପିଲାମାନେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଛନ୍ତି । ନାରୀ ଶକ୍ତିର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ଏତେ ଚମତ୍କାର ଭାବେ ରଖାଯାଇଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ହେବା ଉଚିତ୍ । ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ହେବାର ଅଭ୍ୟାସ ରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଦୂର ହୋଇଯାଏ । ନଚେତ୍ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ବେଳେବେଳେ ଆମେ ଆମ ପରିବାର ସହ ଏକ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟକୁ ଯାଇଥାଉ... ମନେ ଅଛି କି? ମୋତେ ସୁଯୋଗ ମିଳୁନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ତୁମକୁ ମିଳୁଥିବ ।
ଆପଣ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟକୁ ଯାଆନ୍ତୁ... ପ୍ରଥମେ, ଆପଣ ଭାବୁଛନ୍ତି ମୁଁ ଏହାକୁ ଅର୍ଡର କରିବି ... ତା'ପରେ ଆପଣ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଟେବୁଲରେ କିଛି ଦେଖନ୍ତୁ ଏବଂ ନା କୁହନ୍ତୁ, ମୁଁ ଏହାକୁ ଅର୍ଡର କରିବି ନାହିଁ । ତା'ପରେ ୱେଟର ଆଉ କିଛି ଆଣିଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ତା'ପରେ ତୁମେ ତୁମର ଆଦେଶ ବିରୁଦ୍ଧରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅ । "ଠିକ ଅଛି, ମୋର ଦୁଇଟି ଅର୍ଡର ବାତିଲ କର, ସେଇଟା ମୋତେ ଆଣି ଦିଅ । ଏବେ ତାଙ୍କ ପେଟ କେବେ ପୁରିବ ନାହିଁ । କେବେ ବି ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଲାଗିବ ନାହିଁ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଡିସ୍ ଆସିବ, ସେ ଭାବିବେ, ମୁଁ କାହିଁକି ପୂର୍ବ ଅର୍ଡର କରିନଥିଲି, ଏହା ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା । ଯେଉଁମାନେ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବେ ନାହିଁ ସେମାନେ କେବେ ବି ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ କିମ୍ବା ଖାଦ୍ୟକୁ ଉପଭୋଗ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଆପଣଙ୍କୁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ହେବାକୁ ପଡିବ । ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ମା' ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ସକାଳେ ପଚାରନ୍ତି ଆପଣ ଆଜି କ'ଣ ଖାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ୫୦ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ପରିବେଷଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି... ଆପଣ କ'ଣ କରିବେ? କିଛି ସମୟ ଚିନ୍ତା କରିବା ପରେ ଆପଣ ନିୟମିତ ଖାଉଥିବା ଜିନିଷକୁ ଫେରିଆସିବେ ।
ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଆମକୁ ଅଭ୍ୟାସ ବିକଶିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଆମେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟମ ହେବା । ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ୫୦ଟି ଜିନିଷ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ନଜର ପକାଇବା ଉଚିତ୍, ତାହାର ଭଲ ଓ ଖରାପ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଉଚିତ୍, କାହାକୁ ଭଲ ଓ ଖରାପ ବିଷୟରେ ପଚାରିବା ଉଚିତ୍ । କିନ୍ତୁ ଏହା ପରେ ଆମେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ହେବା ଉଚିତ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ କାହା ପାଇଁ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭଲ ନୁହେଁ । ଅନିର୍ଣ୍ଣାୟ ଏବଂ ଅନିଶ୍ଚିତତା ବହୁତ ଖରାପ ଅଟେ, ଏବଂ ଆମେ ଏଥିରୁ ବାହାରିବା ଉଚିତ୍ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ - ସା,ର୍ ସଫଳତା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ସ୍ପଷ୍ଟତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ... ଆପଣଙ୍କ କଥା ସର୍ବଦା ମନେ ରହିବ । ଧନ୍ୟବାଦ । ଶାନ୍ତ ସମୁଦ୍ର କୂଳ, ମନୋରମ ରାସ୍ତା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ପୁଡୁଚେରୀର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସହର ସେଦାରାପେଟସ୍ଥିତ ସରକାରୀ ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରୀ ଦୀପଶ୍ରୀ ଏହି ଅଡିଟୋରିୟମରେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଦୀପଶ୍ରୀ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଦୀପଶ୍ରୀ - ନମସ୍ତେ, ଓଣକ୍କମ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ଓଣକ୍କମ,ଓଣକ୍କମ ।
ଦୀପଶ୍ରୀ - ମୋ ନାଁ ଦୀପଶ୍ରୀ । ମୁଁ ପୁଡୁଚେରୀର ସେଦାରାପେଟ୍ ସ୍ଥିତ ସରକାରୀ ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଆସିଛି । ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଆମେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ ବୋଲି ଆମର ପିତାମାତାଙ୍କ ଉପରେ ଆମେ କିପରି ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା । ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ଉପସ୍ଥାପକ - ଧନ୍ୟବାଦ, ଦୀପଶ୍ରୀ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ଆମେ କିପରି ଆମ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ବୁଝାଇପାରିବା ଯେ ଆମେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ ? ଏ ନେଇ ଦୀପଶ୍ରୀ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଲୋଡ଼ିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ଆପଣ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଶ୍ନ ପଛରେ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ଆଉ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି, ଯାହା ଆପଣ ପଚାରୁନାହାଁନ୍ତି । ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି, ପୂରା ପରିବାର ରେ ଅବିଶ୍ୱାସ ଭରିରହିଛି । ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ଅଛି, ଏବଂ ଆପଣ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିଛନ୍ତି । ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନକୁ ଏପରି ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଘରେ କେହି ରାଗି ନଯାଆନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହା ଉଭୟ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ । ଆମ ର ପାରିବାରିକ ଜୀବନରେ ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ଅନୁଭବ କରିବାର କାରଣ କ'ଣ? ଯଦି ଆମେ ପାରିବାରିକ ଜୀବନରେ ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ଅନୁଭବ କରୁ, ତେବେ ଏହା ବହୁତ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ । ଏବଂ ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ହଠାତ୍ ହୁଏ ନାହିଁ ... ଏହା ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପରେ ହୋଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭିଭାବକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିକ୍ଷକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ର ସେମାନଙ୍କ ଆଚରଣକୁ ଅତି ସତର୍କତାର ସହ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ଉଚିତ୍ । ତେବେ ବାପା ମା' କାହିଁକି ମୋ କଥାକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁନାହାଁନ୍ତି । କେଉଁଠି ଏମିତି କିଛି ହୋଇଥିବ ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ମୋ ପ୍ରତି ମନ ବଦଳାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା? ବେଳେବେଳେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କୁ କହିଥିବେ ଯେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଯଦି ପିତାମାତା ପରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇବେ ଯେ ଆପଣ ସେଠାକୁ ଯାଇନାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ । ସେ ସେଠାକୁ ଯିବେ ବୋଲି କହିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ପରେ ଯେତେବେଳେ ପିତାମାତା ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଯେ ସେ ସେଠାକୁ ଯାଉନାହାନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଆପଣ କହିଲେ ଯେ ମୁଁ ସେଠାକୁ ଯିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲି କିନ୍ତୁ ବାଟରେ ମୋର ମନ ବଦଳିଗଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ଅନ୍ୟତ୍ର ଯାଇଥିଲି । ତେଣୁ ବିଶ୍ୱାସର ଏଭଳି ଅଭାବ କେବେ ବି ଉପୁଜିବ ନାହିଁ । ଏବଂ ଜଣେ ଛାତ୍ର ଭାବରେ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆପଣ କହିଲେ, "ମା, ତୁମେ ଶୋଇଛ, ଚିନ୍ତା କର ନାହିଁ, ମୁଁ ପାଠ ପଢିବି । ଏବଂ ଯଦି ମା' ଚୁପ୍ ଚାପ୍ ଜାଣିବାକୁ ପାଇବେ ଯେ ଆପଣ ଶୋଇଛନ୍ତି, ତେବେ ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ଦେଖାଦେବ । ତୁମ ମା' ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ତୁମେ କହିଲ ପାଠ ପଢ଼ିବ, କିନ୍ତୁ ପାଠ ନ ପଢି ଶୋଇପଡିଛି ।
ଆପଣ କହିଥିଲେ ଯେ ଆପଣ ଏକ ସପ୍ତାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ସ୍ପର୍ଶ କରିବେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମା' ଚୁପ୍ ଚାପ୍ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ଆପଣ ଫୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ... ତେଣୁ ତା'ପରେ ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ଦେଖାଦେଇଥାଏ । ତୁମେ ଯାହା କହୁଛ ତାହା ତୁମେ ପ୍ରକୃତରେ ଅନୁସରଣ କରୁଛ କି? ଯଦି ତୁମେ ଏପରି କରୁଛ, ତେବେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରିବି ନାହିଁ ଯେ ପିତାମାତା କିମ୍ବା ଶିକ୍ଷକମାନେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଅବିଶ୍ୱାସର ଏପରି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରିବେ । ସେହିଭଳି ଅଭିଭାବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବା ଦରକାର । କେତେକ ପିତାମାତାଙ୍କର ଏପରି ଅଭ୍ୟାସ ଥାଏ, ଯେମିତି କି ଧରନ୍ତୁ ଜଣେ ମା' ବହୁତ ଭଲ ଖାଦ୍ୟ ରୋଷେଇ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପୁଅ ଆସିଥାଏ । କୌଣସି କାରଣରୁ ସେ ଖାଇବାମୁଡରେ ନାହାନ୍ତି କିମ୍ବା ବହୁତ କମ୍ ଖାଇଛନ୍ତି, ତେବେ ମା' କ'ଣ କହିବେ... ହମ୍ମ, ନିଶ୍ଚିତଭାବରେ ବାଟରେ କେଉଁଠି ଖାଇଥିବେ, ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣ କାହା ଘରେ ଖାଇଆସିଥିବେ । ତେଣୁ ଏହା ତାଙ୍କୁ ଦୁଃଖ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ସେ ସତ କୁହନ୍ତି ନାହିଁ । ତା'ପରେ ମା'ଙ୍କୁ ଖୁସି ରଖିବା ପାଇଁ ସେ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ବା ନ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ, ସେ ଟିକିଏ ଖାଇଥାଆନ୍ତି । ଏହିଭଳି ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ନିଶ୍ଚୟ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବେ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆପଣଙ୍କ ମା' କିମ୍ବା ଆପଣଙ୍କ ବାପା ହୁଏତ ଆପଣଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ଦେଇଥିବେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ କହିଥିବେ ଯେ ୧୦୦ ଟଙ୍କା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମାସ ପାଇଁ ଅଟେ । ଏହା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ପକେଟ୍ ମନି । ତା'ପରେ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତି ତିନି ଦିନରେ ପଚାରନ୍ତି, ଆପଣ ସେହି ୧୦୦ ଟଙ୍କାରେ କ'ଣ କଲେ? ଆପଣ ୩୦ ଦିନ ପାଇଁ ଟଙ୍କା ଦେଇଛନ୍ତି, ନୁହେଁ କି? ସେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ମାଗିବାକୁ ଆସିବେନିତ.... ତେଣୁ ତାଙ୍କ ଉପରେ ଭରସା ରଖନ୍ତୁ । ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ତାଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ନଥିଲା, ତେବେ ଆପଣ ନିଜେ ପୁଅକୁ ଟଙ୍କା ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ପିତାମାତାଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥାଏ । ସେମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଟଙ୍କା କଥା ପଚାରୁଛନ୍ତି... ପଚାରିବାର ଏକ ଉପାୟ ଅଛି, କେହି କେହି କହିପାରନ୍ତି - ପୁଅ, ସେଦିନ ଆମ ପାଖରେ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ନଥିଲା, ତେଣୁ ତୁମେ ମାତ୍ର ୧୦୦ ଟଙ୍କା ଦେଇଥିଲୁ । ଚିନ୍ତା କର ନାହିଁ, ଯଦି ତୁମକୁ ଅଧିକ ଦରକାର ହୁଏ, ମୋତେ କହିବୁ, ତେଣୁ ସେହି ପୁଅକୁ ଅନ୍ୟ କିଛି ଲାଗିବ ନାହିଁ ଯେ ତା\'ର ପିତାମାତା ତାକୁ ୧୦୦ ଟଙ୍କା ଦେଇଥିଲେ ... ଏବେ ଆପଣ ତାଳି ବଜାଉଛନ୍ତି କାରଣ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପସନ୍ଦ ଅନୁଯାୟୀ ଥିଲା ।
ସେହି ପ୍ରଶ୍ନ ସେ ପଚାରୁଛନ୍ତି ଯେ ୧୦୦ ଟଙ୍କାରେ ତୁମେ କ'ଣ କରିଛ ତା ପରବର୍ତ୍ତେ ଏହା କହିବେ .... ତେବେ ପୁଅ ନିଶ୍ଚିତ କହିବ, "ମା, ମୋ ପାଖରେ ପଇସା ଅଛି, ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ । ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାର ଆମର ପଦ୍ଧତି ସେମିତି ହେବା ଉଚିତ୍ । ପାଠପଢ଼ା, ପିଲାଙ୍କ ଠାରୁ ଆମର ଆଶା ମଧ୍ୟ ସମାନ ରଖିବା ଉଚିତ ସେହିଭଳି "ତୁମେ କାହିଁକି ଭଲ ମାର୍କ ପାଇନାହଁ? ତୁମେ ପାଠ ପଢୁନାହଁ, ଧ୍ୟାନ ଦେଉ ନ ଥିବ, କ୍ଲାସରେ ବସି ନ ଥିବ, ତୁମେ ନିଶ୍ଚୟ ତୁମର ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ଚାଟିଂ କରି ତୁମର ସମୟ ନଷ୍ଟ କରିଥିବ । ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ । ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଟଙ୍କା ଥାଇପାରେ, ସେମାନେ ସିନେମା ଦେଖିବାକୁ ଯାଇଥାଇପାରନ୍ତି କିମ୍ବା ସେମାନେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ରେ ରିଲ୍ ଦେଖୁଥିବେ । ତା'ପରେ ଉଭୟ ପିତାମାତା ଏବଂ ପିଲା ଏମିତି ପ୍ରକାରରେ ର କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦୂରତା ବଢିଯାଇଥାଏ । ପ୍ରଥମତଃ ବିଶ୍ୱାସ ଶେଷ ହୁଏ, ତା\'ପରେ ଦୂରତା ବଢିଯାଏ ଏବଂ ଏହି ଦୂରତା ବେଳେବେଳେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଅବସାଦ ଆଡକୁ ଠେଲି ଦିଏନି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ପିତାମାତା ମାନେ ପିଲାମାନେ କ'ଣ କହୁଛନ୍ତି ତାହା ବୁଝିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ।
ସେହିପରି ଶିକ୍ଷକମାନେ ନିଜ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କଥା ହେବା ଦରକାର, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସହଜରେ ନିଜକୁ ପ୍ରକାଶ କରିପାରିବେ । ଯଦି ଜଣେ ଛାତ୍ର କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନବୁଝି ନଥାଏ, ତେବେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ବିନା ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ବେଳେବେଳେ କ'ଣ ହୁଏ ତାହା ହେଉଛି ଶିକ୍ଷକ କୁହନ୍ତି "ତୁମେ କିଛି ବୁଝିବ ନାହିଁ, ତୁମେ ସମୟ ନଷ୍ଟ କର ନାହିଁ ଏବଂ ଏଠାରେ ଚୁପ୍ ଚାପ୍ ବସ । ବେଳେବେଳେ ଶିକ୍ଷକମାନେ କ'ଣ କରନ୍ତି ତାହା ହେଉଛି ସେମାନେ ୪-୫ ଜଣ ପ୍ରତିଭାବାନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଆନ୍ତି, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯାଆନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ କି ସେମାନେ ଶ୍ରେଣୀର ବାକି ପିଲାଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ନାହିଁ, ୨୦ କିମ୍ବା ୩୦ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଥାଆନ୍ତୁ । ଶିକ୍ଷକମାନେ ସେହି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଛାଡି ଦିଅନ୍ତି । ସେମାନେ ଏହି ୨-୪ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଶଂସା କରନ୍ତି, କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଫଳାଫଳ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି । ଏବେ ସେହି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ କେତେ ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରିବେ କି ନାହିଁ ତାହା ଭିନ୍ନ କଥା, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ବାକି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ନିରାଶ କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଦୟାକରି ସମସ୍ତ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ବ୍ୟବହାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ହଁ, ଯିଏ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ହେବ ସେ ନିଜେ ଉନ୍ନତି କରିବ । କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯଦି ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ଗୁଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିନାହାନ୍ତି ଦେଖିବେ, ଏପରି ହେବ ଲକ୍ଷଣଗତ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଏହା ଚମତ୍କାର କରିବ ।
ବେଳେବେଳେ ପାଠପଢ଼ାରେ ପିଲା ଦୁର୍ବଳ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ତା'ର ହସ୍ତାକ୍ଷର ଭଲ ହୋଇଥାଏ । ଶିକ୍ଷକ ନିଜ ସିଟ୍ କୁ ଯାଇ ତାଙ୍କୁ କହି ନିଜର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାଇପାରିବେ, "ୱାଓ, ତୁମର ହସ୍ତାକ୍ଷର ବହୁତ ଭଲ । ତୁମେ କେତେ ସ୍ମାର୍ଟ । ଯଦି କୌଣସି କ୍ଲାସରେ ଜଣେ ନିସ୍ତେଜ ଛାତ୍ର ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆପଣ ତାଙ୍କୁ କୁହନ୍ତି, "ଆରେ, ତୁମର ପୋଷାକ ବହୁତ ପରିଷ୍କାର, ତୁମର ପୋଷାକ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର । ଯାହା ଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କ ଭିତରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ସେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଖୋଲିବା ଆରମ୍ଭ କରିବ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଆରମ୍ଭ କରିବ କାରଣ ସେ ଅନୁଭବ କରିବ ଯେ ଆପଣ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି । ଯଦି ଏହି ଭଳି ସୁନ୍ଦର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ତେବେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ରହିବ ନାହିଁ । ତେବେ ଏହା କେବଳ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ନୁହେଁ ବରଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଦାୟିତ୍ୱ । ମୋର କେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆମ ଘରେ ଥିବା ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମୋ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ହରାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ କଲା ସେ ବିଷୟରେ ଆମେ ଆତ୍ମସମୀକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମ ଆଚରଣ ଯୋଗୁଁ ଆମ ପରିବାର, ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଭରସା ଆମ ଉପରେ ହରାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ଆଉ ଏକ ଜିନିଷ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆମେ ପରିବାରରେ ଚେଷ୍ଟା କରିପାରିବା ... ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଆପଣଙ୍କ ପୁଅ କିମ୍ବା ଝିଅର ପାଞ୍ଚଜଣ ସାଙ୍ଗ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ପରିବାର ମାସକୁ ଥରେ, ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ଏକାଠି ହୋଇ ପ୍ରତି ମାସରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଯିବେ । ଯୁବକ ଓ ବୃଦ୍ଧ ସମସ୍ତେ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏମିତି ନୁହେଁ ଯେ ଦୁଇ ଜଣ ଙ୍କୁ ଘରେ ଛାଡି ଦିଆଯିବ । ଯଦି ୮୦ ବର୍ଷବୟସ୍କଙ୍କ ପିତାମାତା ଶାରୀରିକ ଭାବେ ସୁସ୍ଥ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବା ଉଚିତ । ତା'ପରେ ସ୍ଥିର ହେବା ଦରକାର ଯେ ଜଣେ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ମା' ଗୋଟିଏ ବହିରୁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବେ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ଯେଉଁ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ଘରେ ଇଭେଣ୍ଟ ଆୟୋଜନ କରିବାର ପାଳି ଆସିଛି ତାଙ୍କ ଘରେ ଯାଇ ତାଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ସମାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ । ସେ ଦେଖିଥିବା ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର କାହାଣୀ ତାଙ୍କ ବାପା ସେଠାରେ ସେୟାର କରିବେ । ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣଙ୍କର ଏକ ଘଣ୍ଟାର ମିଳନ ହୁଏ, କେବଳ ଉଦାହରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ କୌଣସି ଉଲ୍ଲେଖ ବିନା ସକାରାତ୍ମକ ଜିନିଷ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରନ୍ତୁ । ଆପଣ ଦେଖିବେ ଯେ ସକାରାତ୍ମକତା ଧୀରେ ଧୀରେ ବ୍ୟାପିଯିବ । ଏବଂ ଏହି ସକାରାତ୍ମକତା କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ରହିବ ନାହିଁ ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସର ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକ ୟୁନିଟ୍ ହୋଇଯିବେ, ପରସ୍ପରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ, ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଆମେ ଏଭଳି ଅଭ୍ୟାସଗୁଡିକକୁ ସହିତ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସା,ର୍ ପରିବାର ରେ ବିଶ୍ୱାସ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ଆମ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରେ ଖୁସି ଆଣିବ । ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଏବଂ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକ ମହାତ୍ମା ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପବିତ୍ର ସହର ପୁଣେର ଜଣେ ପିତାମାତା ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରେଶ ଜୈନ ଅନଲାଇନରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ଚନ୍ଦ୍ରେଶ ଜୈନ ଜୀ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଚନ୍ଦ୍ରେଶ ଜୀ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଚନ୍ଦ୍ରେଶ ଜୈନ – ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ସ୍ୱାଦର ପ୍ରଣାମ । ମୋ ନାଁ ଚନ୍ଦ୍ରେଶ ଜୈନ, ମୁଁ ଜଣେ ଅଭିଭାବକ। ମୋର ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି: ଆପଣ ଭାବୁନାହାଁନ୍ତି କି ଆଜିକାଲି ପିଲାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ମସ୍ତିଷ୍କ ବ୍ୟବହାର କରିବା ବନ୍ଦ କରିଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ଆଙ୍ଗୁଠିରେ ସବୁକିଛି ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି କେହି ଏହି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ କେମିତି ସଚେତନ କରିପାରିବେ ଯେ ସେମାନେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଲିକ ହେବାକୁ ଦରକାର, ତାହାର ଗୁଲାମ ନୁହେଁ । ଦୟାକରି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ, ଚନ୍ଦ୍ରେଶ ଜୀ । ଆଦିବାସୀ ନେତା ତଥା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାମଗଡ଼ ଜିଲ୍ଲାର ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଅଭିଭାବକ ଶ୍ରୀମତୀ ପୂଜା ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ ଅନଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରି ନିଜ ଚିନ୍ତାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ପୂଜା, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ କୁ ଆଗେଇ ନିଅନ୍ତୁ ।
ପୂଜା ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ - ନମସ୍କାର ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର୍ । ମୋ ନାଁ କୁମାରୀ ପୂଜା ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ । ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାମଗଡ଼ସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁନାନକ ପବ୍ଲିକ୍ ସ୍କୁଲରେ ପଢୁଥିବା ପ୍ରିୟାଂଶୀ ଶ୍ରୀବାସ୍ତବଙ୍କ ଅଭିଭାବକ । ସାର, ମୁଁ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଇନଷ୍ଟାଗ୍ରାମ, ସ୍ନାପଚାଟ, ଟ୍ୱିଟର ଭଳି ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରି ମୁଁ କିପରି ମୋ ଝିଅର ପାଠପଢ଼ା ଚଳାଇପାରିବି । ଦୟାକରି ମୋତେ ଏଥିପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ, ମ୍ୟାଡାମ୍ । ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ହମିରପୁର ଜିଲ୍ଲାର ଶିବାଲିକ ପର୍ବତ ପାଦଦେଶରେ ଥିବା ଟିଆର୍ ଡିଏଭି ସ୍କୁଲ କାଙ୍ଗୁର ଜଣେ ଛାତ୍ର ଅଭିନବ ରଣା ଅନଲାଇନରେ ଆମ ସହ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଅଭିନବ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଅଭିନବ ରାଣା - ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର, ନମସ୍କାର । ମୋ ନାଁ ଅଭିନବ ରଣା, ମୁଁ ଟିଆର୍ ଡିଏଭି ପବ୍ଲିକ୍ ସିନିୟର ସେକେଣ୍ଡାରି ସ୍କୁଲ କାଙ୍ଗୁ ଜିଲ୍ଲାର ଛାତ୍ର । ହମିରପୁର, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ । ସାର୍, ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଆମେ କିପରି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ପରୀକ୍ଷା ଚାପକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିପାରିବା ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଲାଭକୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅଧ୍ୟୟନ ସମୟରେ ବିଭ୍ରାନ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଶିକ୍ଷଣର ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବା । ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ, ଅଭିନବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଚନ୍ଦ୍ରେଶ ଜୈନ, ପୂଜା ଏବଂ ଅଭିନବଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜ ଜୀବନରେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବଢୁଥିବା ଚାପକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ଅଛନ୍ତି । ସେମାନେ କିପରି ଏହି ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବରୁ ନିଜକୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବେ? ଦୟାକରି ଏହି ବିଷୟରେ ଉଚିତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ – ଦେଖ, ଆମ ଶାସ୍ତ୍ରରେ ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କୌଣସି ଜିନିଷର ଅତ୍ୟଧିକତା ଭଲ ନୁହେଁ । ସବୁ ଜିନିଷର ଏକ ସୀମା ରହିବା ଉଚିତ; ଏହା ସେହି ଆଧାରରେ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଧରନ୍ତୁ, ତୁମ ମା' ବହୁତ ଭଲ ଭୋଜନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି... ଏହା ପୁଷ୍ଟିସାଧନରେ ଭରପୂର... ସ୍ୱାଦ ଆପଣଙ୍କ ପସନ୍ଦ ଅନୁଯାୟୀ ... ଏହା ମଧ୍ୟ ଭୋଜନ ସମୟ... କିନ୍ତୁ ତୁମେ ଖାଉଛ, ଖାଉଛ, ଖାଉଛ, ସେ ସେବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ଏହା ସମ୍ଭବ କି? ଏହା ସମ୍ଭବ କି? ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ ମା'ଙ୍କୁ କହିବାକୁ ପଡ଼ିବ... ନା ମା, ଏତିକି ଯଥେଷ୍ଟ, ମୁଁ ଆଉ ଖାଇପାରିବି ନାହିଁ । ଆପଣ ଏହା କରନ୍ତି କି ନାହିଁ? ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରିୟ ଖାଦ୍ୟ ଥିଲା, ସବୁ ପ୍ରକାରର ପୋଷଣରେ ଭରପୂର ଥିଲା, ଏହା ଭୋଜନ ସମୟ ଥିଲା, ତଥାପି ଏପରି ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆସିଛି ଯେତେବେଳେ ସେହି ଖାଦ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାରେ ପକେଇଛି, ବାନ୍ତି କରିଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଖରାପ କରିଛି, ଆପଣ ଏହାକୁ ଯେତେ ଭଲ ପାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି ... ଆପଣଙ୍କୁ ଅଟକିବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ଅଟକିବାକୁ ପଡିବ କି ନାହିଁ?
ସେହିଭଳି ମୋବାଇଲଫୋନରେ ଏମିତି ଅନେକ ଜିନିଷ ରହିଛି ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ପସନ୍ଦ ଆସିଥାଏ । ଅନେକ ଜିନିଷ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ତଥାପି କିଛି ସମୟ ଠିକ୍ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ମୁଁ ଆଜିକାଲି ଦେଖୁଛି... ଯେତେବେଳେ ବି ଦେଖିବେ ଅନେକ ଲୋକ... ମୋବାଇଲ ୍ ଫୋନ୍ ପ୍ରତି ନିଶାଗ୍ରସ୍ତ ଥିବା ଜଣାପଡ଼ୁଛି । ଆପଣ ମଧ୍ୟ କେବେ କେବେ ମୋ ହାତରେ ମୋବାଇଲଫୋନ୍ ଦେଖିଥିବେ... ଆପଣ ମୋ ହାତରେ ଖୁବ୍ କମ୍ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ପାଇବେ । କାରଣ ମୁଁ ଜାଣେ ମୋ ସମୟର ସବୁଠାରୁ ଫଳପ୍ରଦ ଉପଯୋଗ କ'ଣ । ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମୋ ସୂଚନା ପାଇଁ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ମଧ୍ୟ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଉପକରଣ । କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରିବେ... କେତେ ବ୍ୟବହାର କରିବେ... ଏ ବିଷୟରେ ମୋର ବିବେକ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଆଜି ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି । ଏଥିରେ ବ୍ୟତିକ୍ରମ ହୋଇନପାରେ । ପିତାମାତା ନିଜେ ସାରା ଦିନ ମୋବାଇଲରେ ଫସି ରହିପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲା ଏଥିରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ । ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ... ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ କ୍ଷତି ... ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନକୁ ବିକୃତ କରିଥାଏ । ଯଦି ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଦେଖନ୍ତି, ତେବେ ଘରର ଚାରି ଜଣ ଲୋକ ଚାରିକୋଣରେ ବସି ପରସ୍ପରକୁ ମେସେଜ ଫରୱାର୍ଡ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଉଠି ଏହି ମେସେଜ୍ ପାଇଥିବା କହି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଦେଖାଇବେ ନାହିଁ । କାହିଁକି? ଏହା ଏକ ରହସ୍ୟ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଜିକାଲି ଅନେକ ଅବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ମା' ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ କୁ ସ୍ପର୍ଶ କଲେ ଘରେ ଝଡ଼ ମାଡ଼ି ଆସିଥାଏ । "ମୋ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଛୁଇଁବା ପାଇଁ ତୁମେ କିଏ" ... ଏହା ଘଟେ କି ନ ହେଉ ।
ପରିବାରରେ କିଛି ନିୟମ ରହିବା ଉଚିତ ବୋଲି ମୋର ମତ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଖାଇବା ସମୟରେ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ କୌଣସି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଗ୍ୟାଜେଟ୍ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । କୌଣସି ଅର୍ଥ ନାହିଁ, ଆଦୌ କିଛି ନାହିଁ। ସମସ୍ତେ ଖାଇବା ସମୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥାନ୍ତି, କଥା କହୁଥାନ୍ତି , ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା, ଚିଟ୍ ଚାଟ୍ ରେ ଲିପ୍ତ ରହିବେ । ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଆମେ ଘରେ ପାଳନ କରିପାରିବା । ମୁଁ ଏହା ପୂର୍ବରୁ କହିସାରିଛି, ମୁଁ ପୁଣି କହୁଛି ... କୌଣସି ଗ୍ୟାଜେଟ୍ ଜୋନ୍ ନାହିଁ, ଅର୍ଥାତ୍ ଗୋଟିଏ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କୋଠରୀରେ ଗ୍ୟାଜେଟ୍ ପ୍ରବେଶ ନାହିଁ । ଆମେ ବସିବୁ, କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବ, ଗପ ସପ କରିବୁ । ପରିବାର ଭିତରେ ସେହି ଉଷ୍ମତାର ବାତାବରଣ ସେଥିପାଇଁ ଜରୁରୀ ଅଟେ ।
ତୃତୀୟତଃ, ଆମେ ନିଜ ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଏଡାଇ ପାରିବା ନୁହେଁ, ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ବୋଝ ଭାବରେ ବିଚାର କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିଠାରୁ ଦୂରେଇ ଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ଶିଖିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜରୁରୀ । ଯଦି ଆପଣ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହ ପରିଚିତ... ଆପଣଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜ୍ଞାନ ନ ଥାଇପାରେ ... ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଆଜି ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନରେ କ\'ଣ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ସେ ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବା ଉଚିତ୍ ... ସେମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରନ୍ତୁ... ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସରେ ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଖାନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣ ଗଣିତ, ରସାୟନ ବିଜ୍ଞାନ କିମ୍ବା ଇତିହାସ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ପାଇଛନ୍ତି । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମୁଁ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବା ଉଚିତ୍ । ତେଣୁ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଆଗ୍ରହ ଦେଖାଇବେ, ନଚେତ୍ କ'ଣ ହେବ... ପ୍ରତିଥର ସେମାନେ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନରେ ରହିଛନ୍ତି, କିମ୍ବା ଆପଣ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନରେ ରିଲ୍ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଯଦି ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଏଥିରେ ଏହି ମୂଲ୍ୟବାନ ଜିନିଷ ଅଛି, ତେବେ ସେମାନେ ଏହାକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରିବେ ନାହିଁ । ତେବେ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ବୋକା ବନାଇବା ପାଇଁ ଜିନିଷ ଦେଖାଇବା ଏବଂ ତା'ପରେ ଆଉ କିଛି କରିବା ଏହାର ଅର୍ଥ ନୁହେଁ । ତାହା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆମ ପରିବାରର ସମସ୍ତେ ଜାଣିବା ଦରକାର କ'ଣ ହେଉଛି । ଯଦି ଆମ ମୋବାଇଲ ଫୋନର ଲକ୍ କୋଡ୍ ପରିବାରର ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ତେବେ ଏହା କ'ଣ କ୍ଷତି କରିବ? ଯଦି ପରିବାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ମୋବାଇଲ ଫୋନର ଲକ୍ କୋଡ୍ ଜାଣନ୍ତି... ଏଭଳି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆସିଲେ ଆପଣ ଅନେକ ଅସୁବିଧାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇପାରିବେ । ଅର୍ଥାତ୍ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ଅଲଗା ଅଲଗା ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଥିବ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଏହାର ପାସୱାର୍ଡ ସମସ୍ତେ ଜାଣିବେ, ତେବେ ଏହା ଭଲ ହେବ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସ୍କ୍ରିନ୍ ସମୟ ନିରୀକ୍ଷଣ କରୁଥିବା ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଗୁଡିକ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରିପାରିବେ । ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବେ ଯେ ଆଜି ଆପଣ କେତେ ସ୍କ୍ରିନ୍ ଟାଇମ୍ କରିଛନ୍ତି, ଆପଣ ଏଠାରେ କେତେ ସମୟ ବିତାଇଛନ୍ତି । ଆପଣ ଏତେ ସମୟ ...ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍କ୍ରିନରେ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ସତର୍କ କରିଥାଏ । ଏହିପରି ଆପଣଙ୍କୁ ସତର୍କ କରିଥାଏ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆମର ଗ୍ୟାଜେଟ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ମଧ୍ୟ ଜାଣିପାରିବା ... ହଁ ବନ୍ଧୁ, ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ବହୁତ ହୋଇଗଲାଣି, ମୁଁ ବନ୍ଦ କରିବା ଉଚିତ୍ ... ରହିବା ଦରକାର.... ଅନ୍ତତଃ ସେ ଆମକୁ ସତର୍କ କରିଥାଏ । ଏହା ସହିତ ଆମେ ଏହାକୁ କିପରି ସକାରାତ୍ମକ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବା? ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଯଦି ମୁଁ କିଛି ଲେଖୁଛି, କିନ୍ତୁ ... ମୁଁ ଏକ ଭଲ ଶବ୍ଦ ପାଇପାରୁନାହିଁ, ତେଣୁ ମୋତେ ଏକ ଅଭିଧାନ ଦରକାର ।
ମୁଁ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉପଯୋଗ କରି ତାହାର ଲାଭ ନେଇପାରିବି । ଧରନ୍ତୁ ମୁଁ କିଛି କରୁଛି ଏବଂ ମୋର କୌଣସି ଗଣିତ ସୂତ୍ର ମନେ ନାହିଁ । କହିରଖୁଛୁ ଯେ ମୁଁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ଟୁଲର ସମର୍ଥନ ନେଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ପଚାରିଛି । କଣ ହେଲା?? ଏହା ଲାଭଦାୟକ ହେବ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ମୁଁ ମୋ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନରେ କେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିନାହିଁ, ତେବେ ମୁଁ କ'ଣ ବ୍ୟବହାର କରିବି? ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରିବି ଯେ ବେଳେବେଳେ ଆମେ ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ମଧ୍ୟ ମୋବାଇଲ ଫୋନର ସକାରାତ୍ମକ ଦିଗ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଉଚିତ୍ । କେଉଁ ଜିନିଷକୁ ସକରାତ୍ମକ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ବେଳେବେଳେ ଆମେ ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ୧୦-୧୫ ମିନିଟ୍ ଏହି ସବୁ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଜଣେ ଛାତ୍ର ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବ ଏବଂ କହିବ ଯେ ମୁଁ ସେହି ୱେବସାଇଟ୍ ପାଇଲି ଏବଂ ଏହା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ୱେବସାଇଟ୍ । ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ୱେବସାଇଟ୍, ଏହା ସେହି ବିଷୟ ପାଇଁ ଭଲ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ସେଠାରେ ଭଲ ଶିକ୍ଷା ଉପଲବ୍ଧ । ଧରନ୍ତୁ ଏକ ଭ୍ରମଣ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି, ଆମର ଏକ ଟୁର୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଛି ଏବଂ ପିଲାମାନେ ଜୈସଲମେର ଯାଉଛନ୍ତି । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନଲାଇନ୍‌ରେ, ଜୈସଲମେର ଉପରେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ କୁହାଯିବା ଉଚିତ୍ । ତେଣୁ ଏହାକୁ ସକାରାତ୍ମକ ଉପାୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ବିକଶିତ ହେବା ଦରକାର । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବୁଝିବା ଦରକାର ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି । ଆପଣ ଯେତେ ଅଧିକ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବେ, ଆପଣ ସେତେ ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇବେ । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଏଥିରୁ ଦୂରେଇ ନ ଯାଆନ୍ତୁ । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ପୂରା ପରିବାରରେ ସବୁ କଥାକୁ ବୁଦ୍ଧିମତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସହ ବ୍ୟବହାର କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଯଦି ଆମକୁ ବୁଲି ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତେବେ କିଛି ଭୁଲ୍ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଯେତେ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରହିବ, ସେତେ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ପିଏମ୍ ସାର୍ ଜୀବନରେ ସଫଳତା ପାଇଁ ସନ୍ତୁଳନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଆମକୁ ସଠିକ୍ ମାର୍ଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ । ଧନ୍ୟବାଦ । ତାମିଲନାଡୁର ରାଜଧାନୀ ଚେନ୍ନାଇ ଏବଂ ମହାକବି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନର ବାସିନ୍ଦା ମଡେଲ ସିନିୟର ସେକେଣ୍ଡାରୀ ସ୍କୁଲର ଜଣେ ଛାତ୍ର ଏମ ଭାଗେଶ ଅନଲାଇନରେ ଆମ ସହ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଏମ. ବାଗେଶ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଏମ୍ ବାଗେଶ - ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର୍ ନମସ୍କାର, ମୋ ନାମ ଏମ୍ ବାଗେଶ, ମୁଁ ନାଙ୍ଗାନାଲ୍ଲୁର ଚେନ୍ନାଇର ମଡର୍ଣ୍ଣ ସିନିୟର ସେକେଣ୍ଡାରି ସ୍କୁଲର ଛାତ୍ର । ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ଥିତିରେ ଆପଣ ଚାପ ଏବଂ ଚାପକୁ କିପରି ମୁକାବିଲା କରନ୍ତି, ଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାର ଆପଣଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ କାରକ କ'ଣ ? ଧନ୍ୟବାଦ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କି? ଆପଣ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି କି?
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ, ଏମ. ବାଗେଶ ଆଜିର ଆଲୋଚନାର ଏହା ହେଉଛି ଶେଷ ପ୍ରଶ୍ନ । ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଉଧମ ସିଂହ ନଗରରେ ଥିବା ବଂଶବାଦ ମଡର୍ଣ୍ଣ ଗୁରୁକୁଳ ଏକାଡେମିର ଛାତ୍ରୀ ସ୍ନେହା ତ୍ୟାଗୀ ଅନଲାଇନରେ ଆମ ସହ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ସ୍ନେହା, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ସ୍ନେହା ତ୍ୟାଗୀ: ଦିବ୍ୟ, ଅତୁଳନୀୟ, ଅଦମ୍ୟ ସାହସର ପରିଚୟ ଆପଣ , ଯୁଗ ଯୁଗର ନିର୍ମାତା, ଅତୁଳନୀୟ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ । ଆପଣ ଆଦରଣୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଜୀ, ମୁଁ ଦେବଭୂମି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୁଁ ଚରଣସ୍ପର୍ଶ କରୁଛି । ମୋ ନାଁ ସ୍ନେହା ତ୍ୟାଗୀ । ମୁଁ ରାଜବଂଶ ମଡର୍ଣ୍ଣ ଗୁରୁକୁଳ ଏକାଡେମୀ, ଖଟିମା, ଉଧମ ସିଂହ ନଗରର ଛିଙ୍କି ଫାର୍ମରେ ସପ୍ତମ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରୀ । ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି, ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ସକାରାତ୍ମକ ହୋଇପାରିବୁ କେମିତି? ଧନ୍ୟବାଦ ସାର ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ଧନ୍ୟବାଦ, ନେହା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଆପଣ ନିଜର ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ଜୀବନରେ ଚାପକୁ କିପରି ମୁକାବିଲା କରନ୍ତି ଏବଂ ଏତେ ଚାପର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆପଣ ସର୍ବଦା ସକାରାତ୍ମକ କିପରି କରିପାରିଛନ୍ତି? ଆପଣ ଏସବୁ କିପରି କରିପାରିବେ? ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତିର ରହସ୍ୟ ଆମ ସହିତ ବାଣ୍ଟୁନ୍ତୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ଏହାର ଅନେକ ଉତ୍ତର ଥାଇପାରେ । ପ୍ରଥମତଃ, ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କେତେ ଚାପ ସହିବାକୁ ପଡୁଛି ତାହା ଆପଣ ବୁଝିପାରୁଛନ୍ତି । ନଚେତ୍ ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଏହା କେବଳ ବିମାନ, ହେଲିକପ୍ଟରରେ ଉଡ଼ିବା, ତାଙ୍କୁ କ'ଣ କରିବାକୁ ପଡିଛି, କେବଳ ଏଠାରୁ ସେଠାକୁ ଯିବା, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ଏହା ଦିନ ରାତି ଏହାଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ । ବାସ୍ତବରେ, ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନରେ, ସେମାନଙ୍କ ପରିସ୍ଥିତି ବାହାରେ ଅନେକ ଅତିରିକ୍ତ ଜିନିଷ ଥାଏ ଯାହାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ଯେଉଁ ଜିନିଷ ସେମାନେ ଆଶା କରିନଥିଲେ, ଏପରି ଜିନିଷ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ, ପାରିବାରିକ ଜୀବନରେ ଆସିଥାଏ ଏବଂ ତା\'ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାଳିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ଏବେ ମଣିଷର ସ୍ୱଭାବ ହେଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ବଡ଼ ଝଡ଼ ଆସେ, କେହି କେହି କହିପାରନ୍ତି ଯେ ଆସନ୍ତୁ କିଛି ସମୟ ବସି ରହିବା ଏବଂ ତା\'ପରେ ଏହା ସରିବା ପରେ ଚାଲିଯାଆନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଯଦି କିଛି ସଙ୍କଟ ହୁଏ, ତେବେ ଆମେ ଏହା ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥାଉ । ବୋଧହୁଏ ଏଭଳି ଲୋକମାନେ ଜୀବନରେ ଅଧିକ କିଛି ହାସଲ କରିପାରନ୍ତି ନାହିଁ । ମୋର ସ୍ୱଭାବ ଏପରି ଯେ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ । ମୋତେ ଏହା ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ଲାଗୁଛି । ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଙ୍କଟକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରୁଛି । ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆସିବ ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆସିବ ବୋଲି ଆଶା କରି ମୁଁ ଶୋଉନାହିଁ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୋତେ ନୂଆ ଜିନିଷ ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନୂଆ ଉପାୟ, ନୂତନ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ନୂତନ ରଣନୀତି ... ଏହା ମୋର ଉପାୟ ଏବଂ ଏହା ମୋର ବିକାଶର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ମୋ ଭିତରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ମୁଁ ସର୍ବଦା ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଯାହା ବି ହେଉ, ମୋ ସହିତ ୧୪୦ ବିଲିୟନ ସାଥୀ ନାଗରିକ ଅଛନ୍ତି । ଯଦି ୧୦୦ ନିୟୁତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଅଛି, ତେବେ କୋଟି କୋଟି ରେ ଏହାର ସମାଧାନ ଅଛି । ମୁଁ କେବେ ଏକୁଟିଆ ଅନୁଭବ କରେ ନାହିଁ, ମୁଁ କେବେ ବି ଅନୁଭବ କରେ ନାହିଁ ଯେ ଏହା ସବୁ ମୋ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । ମୁଁ ସର୍ବଦା ଜାଣେ ଯେ ମୋ ଦେଶ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ଏହାର ଲୋକମାନେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ମୋ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମନ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବୁ । ଏହି ମୌଳିକ ବିଶ୍ୱାସ ହିଁ ମୋ ଚିନ୍ତାଧାରାର ମୂଳଦୁଆ । ଆଉ ଏହି କାରଣରୁ ମୁଁ କେବେ ବି ଅନୁଭବ କରେ ନାହିଁ, "ଓହ, ଏହି ସଙ୍କଟ ମୋ ଉପରେ ପଡ଼ିଛି, ମୁଁ କ'ଣ କରିବି?" ମୁଁ ଭାବୁଛି, "ନା, ନା, ୧୪୦କୋଟି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହାକୁ ସମ୍ଭାଳିବେ । ଠିକ୍ ଅଛି, ଯଦି ମୋତେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଯଦି କିଛି ଭୁଲ୍ ହୁଏ, ତେବେ ମୋତେ ଦୋଷ ନେବାକୁ ପଡିବ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମୋ ଦେଶର ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ସାଥୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମୋର ଶକ୍ତି ବିନିଯୋଗ କରୁଛି । ଏବଂ ଯେତେ ମୁଁ ମୋର ସାଥୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବି, ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାପାଇଁ ଆମର କ୍ଷମତା ସେତେ ଦୃଢ଼ ହେବ ।
ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାରଙ୍କୁ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା । ଆମ ଦେଶରେ ଏହି ସଙ୍କଟ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଭୟରେ ବସି ନଥିଲି । ମୁଁ ଏହାର ସମାଧାନ ଖୋଜୁଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଭାବିଲି, ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ସରକାର କିଏ? ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲେ ହିଁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂର ହେବ । ଯଦି ସେ କେବଳ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତି ତେବେ ସେ ହୁଏତ ଏହାକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ତେଣୁ ତାଙ୍କୁ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବା, ପକ୍କା ଘର ଦେବା, ଶୌଚାଳୟ ଯୋଗାଇଦେବା, ଶିକ୍ଷା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଦେବା, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ଲାଭ ତାଙ୍କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ତାଙ୍କ ଘରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିବା ମୋର ଦାୟିତ୍ୱ । ଯଦି ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ପ୍ରତିଦିନ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡୁଥିବା ଜିନିଷରୁ ମୁକ୍ତ କରିଦେବ ଯଦି ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରେ, ତେବେ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କର ବିକାଶ ହେବ ଏବଂ ସେମାନେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ । ଆଉ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ମୋର ଏହି ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଦେଶରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଯଦି ମୁଁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଥାନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇନଥାନ୍ତା । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଦେଶର ଶକ୍ତି, ଦେଶର ସମ୍ବଳ ଉପରେ ଭରସା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ । ଏସବୁ ଜିନିଷ କୁ ଦେଖିଲେ ଆମେ କେବେ ବି ଏକୁଟିଆ ଅନୁଭବ କରୁନାହୁଁ । ମୁଁ କଣ କରିବା ଉଚିତ? ମୁଁ ଏହା କିପରି କରିବି? ମୁଁ କେବଳ ଜଣେ ଚା' ବିକ୍ରେତା, ମୁଁ କ'ଣ କରିବି? ମୁଁ ସେପରି ଭାବି ପାରିବି ନାହିଁ । ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରହିବା ଦରକାର, ଏବଂ ତେଣୁ ପ୍ରଥମ କଥା ହେଉଛି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆପଣ କାମ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅତ୍ୟଧିକ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବା । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଆପଣଙ୍କୁ ଠିକ୍ ଏବଂ ଭୁଲ ବିଷୟରେ ବୁଝିବା ଆବଶ୍ୟକ, ବର୍ତ୍ତମାନ କ'ଣ ଆବଶ୍ୟକ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ କ'ଣ ମୁକାବିଲା କରାଯାଇପାରିବ । ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାର ଦକ୍ଷତା ଦରକାର । ଏହା ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଆସିଥାଏ, ସବୁ କିଛିର ବିଶ୍ଳେଷଣରୁ ଆସିଥାଏ । ମୁଁ ଏହି ପ୍ରୟାସ କରୁଛି । ତୃତୀୟତଃ, ଯଦି ମୁଁ ଭୁଲ କରେ, ମୁଁ ଏହାକୁ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଶିକ୍ଷା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରେ । ମୁଁ ଏହାକୁ ନିରାଶାର କାରଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ ନାହିଁ । ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ କୋଭିଡର ସଙ୍କଟ କେତେ ଗମ୍ଭୀର ଥିଲା । ଏହା ଏକ ସାମାନ୍ୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଥିଲା କି? ଫଳରେ ପୂରା ଦୁନିଆ ଅଟକି ରହିଥିଲା । ଏବେ ମୋ ପାଇଁ ବି ଲାଗୁଥିଲା ମୁଁ କ'ଣ କରିବି? ମୁଁ କହିପାରିଥାନ୍ତା, "ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ କ'ଣ କରିପାରିବା? ଏହା ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ରୋଗ, ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରୁ ଆସିଛି ଏବଂ ସମସ୍ତେ ନିଜର ଯତ୍ନ ନେବା ଉଚିତ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ତାହା କରିନଥିଲି । ମୁଁ ପ୍ରତିଦିନ ଟିଭିରେ ଆସୁଥିଲି, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦିନ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିଲି, କେତେବେଳେ ତାଳି ମାରିବାକୁ କହୁଛି ତ କେତେବେଳେ ଥାଳି ପିଟିବାକୁ କହୁଛି ତ ଆଉ କେତେବେଳେ ଦୀପ ଜାଳିବାକୁ କହୁଛି । ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ କରୋନାକୁ ଶେଷ କରେ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ କରୋନା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି, ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ଆଣିଛି ।
ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ, ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଆମ ଖେଳାଳିମାନେ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯାଉଥିଲେ, କେତେବେଳେ କେହି ଜିତିବେ, କେତେବେଳେ କେହି ଜିତିବେ ନାହିଁ । ଯେଉଁମାନେ ଖେଳିବାକୁ ବାହାରକୁ ଯାଇ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ସରିବା ପରେ ଫେରୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ର ଯତ୍ନ କେହି ନେଇନଥିଲେ । ତେବେ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ସେମାନେ ତିନୋଟି ପଦକ ଜିତିଲେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ନିଜେ ଡ୍ରମ୍ ପିଟିବି । ତେଣୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ସେହି ପିଲାମାନେ ୧୦୭ ପଦକ ଜିତିବାର ଦକ୍ଷତା ବିକଶିତ କରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଥିଲା । ତେବେ ସଠିକ ଦିଗ, ସଠିକ ରଣନୀତି ଓ ସଠିକ ନେତୃତ୍ୱ ହିଁ ଫଳାଫଳ ଆଣିଥାଏ । ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି ସେମାନେ ଏହାକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏବଂ ମୋ ପାଇଁ, ଶାସନର ଏକ ନୀତି ହେଉଛି ଯେ ଏକ ଭଲ ସରକାର ଚଳାଇବା ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସୂଚନା ଆବଶ୍ୟକ, ତଳରୁ ଉପରକୁ ଆସିବା ଏବଂ ଉପରରୁ ତଳକୁ ଯିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଆବଶ୍ୟକ । ଯଦି ଏହି ଦୁଇଟି ଚ୍ୟାନେଲ୍ ସଠିକ୍ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗାଯୋଗ, ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସ୍ଥା୍‌, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ ହୁଏ, ତେବେ ଆପଣ ଜିନିଷଗୁଡିକ ଠିକ୍ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିପାରିବେ ।
କରୋନା ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଜୀବନରେ ନିରାଶ ହେବାର କୌଣସି କାରଣ ନାହିଁ, ଏବଂ ଯଦି ଥରେ ଆପଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି ଯେ ନିରାଶାପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ, ତେବେ ସକାରାତ୍ମକତା ବ୍ୟତୀତ ଆଉ କିଛି ଆସେ ନାହିଁ । ଆଉ ନିରାଶାର ସବୁ ଦ୍ୱାର ମୋ ପାଇଁ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଛି । ନିରାଶ ହେବା ପାଇଁ ମୁଁ କୌଣସି କୋଣ କିମ୍ବା ଏକ ଛୋଟ ଝରକା ମଧ୍ୟ ଖୋଲା ରଖିନାହିଁ । ଏବଂ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ମୁଁ କେବେ ବି ଚିତ୍କାର କରେ ନାହିଁ । ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ କ'ଣ ହେବ, ସେ ଆମ ପାଖକୁ ଆସିବେ କି ନାହିଁ, ସେ ଆମ ସହ ମୁହାଁମୁହିଁ ହେବେ କି ନାହିଁ, ଏହା ଘଟିଥାଏ । ଆମେ ଏଠାରେ କ'ଣ ପାଇଁ ଅଛୁ, ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ ସର୍ବଦା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ । ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ କଥା ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାର୍ଥ ନଥାଏ ସେତେବେଳେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ହୁଏ ନାହିଁ । ଏବଂ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ ସମ୍ପତ୍ତି । ଏହା ମୋ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ଏହା ମୋ ବିଷୟରେ ଆଦୌ ନୁହେଁ, ଏହା କେବଳ ଏବଂ କେବଳ ଦେଶ ପାଇଁ । ଏବଂ ଏହା ତୁମ ପାଇଁ ଅଟେ, ତେଣୁ ତୁମର ପିତାମାତା ଯେଉଁମାନେ ସେହି ଅସୁବିଧା ଦେଇ ଗତି କରିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଚାହେଁ ନାହିଁ ଯେ ତୁମେ ସେହି ଅସୁବିଧାଗୁଡିକ ଦେଇ ଗତି କର । ସାଥିମାନେ,ଆମକୁ ଏପରି ଏକ ଦେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ହେବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି, ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଏଭଳି ଏକ ଦେଶ ଭିତରେ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବା, ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିବା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏହା ଆମର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଏହା ଆମର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ, ଏବଂ ଫଳାଫଳ ସ୍ୱତଃସ୍ପୃତ ଭାବରେ ଅନୁସରଣ ହେବ ।
ତେଣୁ ମୋର ସାଥିମାନେ, ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଜୀବନର ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି । ସବୁଠାରୁ ଖରାପ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ସକାରାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବଜାୟ ରଖାଯାଇପାରିବ । ଆମେ ଜିନିଷର ସକାରାତ୍ମକ ଦିଗ ଦେଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପକ: ପି.ଏମ. ସାର୍, ଆପଣ ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସରଳ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟତାର ସହ ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି । ଆମେ, ଆମର ପିତାମାତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନେ, ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ ରହିବୁ । ଆମେ ସବୁବେଳେ ପରୀକ୍ଷା ଯୋଦ୍ଧା ହୋଇ ରହିବୁ, ଚିନ୍ତାଜନକ ନୁହେଁ । ଧନ୍ୟବାଦ, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସବୁ ପ୍ରଶ୍ନ ସରିଲା ।
ଉପସ୍ଥାପକ –
କୁଛ୍ ପରିଁନ୍ଦେ ଉଡ୍ ରହେ ହେଁ ଆଁନ୍ଧିୟୋ କୋ ସାମନେ, କୁଛ ପରିଁଦେ ଉଡ୍ ରହେ ହେଁ ଆଁନ୍ଧିୟୋ କେ ସାମ୍‌ନେ,
ଉନ୍‌ମେ ତାକତ୍ ହୋ ସହି ଔର ହୋସଲା ହୋଗା ଜରୁର, ଇସତରହା ନିତ୍ ବଢତେ ରହେ ତୋ ଦେଖନା ତୁମ୍ ଏକ ଦିନ,
ତୟ ସମଁନ୍ଦର ତକ କମ୍ ଫାସଲା, ହୋଗା ଜରୁର, ତୟ ସମଁନ୍ଦର କେ କମ୍ ଫାସଲା, ହୋଗା ଜରୁର,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ କି ଏହି ପିଲାମାନେ କେମିତି ଉପସ୍ଥାପନା କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସ୍କୁଲ କିମ୍ବା କଲେଜରେ ଏହି ସବୁ କରିପାରିବେ, ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ନିଶ୍ଚୟ ଶିଖନ୍ତୁ ।
ଉପସ୍ଥାପକ - 'ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୪'ର ବିଶିଷ୍ଟ ସକାଳ ଶେଷ ହେବା ପରେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଜୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ସୁନ୍ଦର ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ସ୍ପର୍ଶ ପାଇଁ ଆମେ ଆନ୍ତରିକ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛୁ । ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର୍ ନାନୋଲ ପୁସ୍ତକରେ ଚିହ୍ନିତ ଶିକ୍ଷାଦାନର ଗୁଣର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ତାଙ୍କର ଏହି ପରାମର୍ଶ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଅସଂଖ୍ୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ଭାବନାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଛି। ପୁଣି ଥରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପିଏମ୍ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଠିକ୍ ଅଛି ସାଥିମାନେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ । ଏବଂ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଏହି ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ନିଜକୁ ଭରିବେ, ଭଲ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବେ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଜୀବନ ବିତାଇବାକୁ ଅଭ୍ୟାସ କରିବେ । ଏବଂ ଆପଣ ଯାହା ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଆପଣ ସେହି ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବେ । ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା । ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the interaction with students, teachers and parents at “Pariksha Pe Charcha 2024”
29 JAN 2024 8:00PM by PIB Delhi
Namaste,
Just now, I have seen the works of our fellow students who have done some innovations, created various types of models. They have attempted to incorporate the National Education Policy into these models. I got the opportunity to see what the future generation of the country thinks in the fields of water, land, sky, space, and AI, and what solutions they have. It felt like even if I had 5-6 hours, it wouldn't be enough because everyone has presented their presentations better than the others. So, I heartily congratulate those students, their teachers, and their schools. And I also urge you to definitely see this exhibition before leaving, try to understand what it is about, and share your experiences with other students after returning to your schools. Will you do that? I hear a voice from here, not from there, not from there, will you do that? Can you hear my voice? ... Alright!
Do you know where you are right now? Don't you? You've come to the place where all the world's prominent leaders discussed the future of the world for two days at Bharat Mandapam. And today, you are at that place. And along with your exam worries, you are also going to discuss the future of Bharat today. And in a way, this program ‘Pariksha Pe Charcha’ is also my exam. And there would be many of you who may want to test me. There must be some people who may genuinely feel that certain questions should be asked, the solutions to which would benefit both themselves and others. We may not be able to address all the questions, but the solution of many of those questions will benefit many of our colleagues. So let's start without wasting any more time. Where should we begin from?
Presenter – Hon’ble Prime Minister! Heartfelt thanks for your inspirational words.
यही जज्बा रहा तो मुश्किलों का हल निकलेगा,
जमींन बंजर हुई तो क्या, वही से जल निकलेगा,
कोशिश जारी रख कुछ कर गुजरने की,
इन्हीं रातों के दामन से सुनहरा कल निकलेगा,
इन्हीं रातों के दामन से सुनहरा कल निकलेगा।
(With this same spirit, solutions will emerge for problems,
Even if the land turns barren, water will still flow from it,
Keep up efforts to make something happen,
A golden tomorrow will emerge from the embrace of these very nights,
A golden tomorrow will emerge from the embrace of these very nights.)
Mr Prime Minister! Your inspirational and enlightening address always fills us with positive energy and confidence. With your blessings and permission, we wish to commence this program. Thank you, respected sir.
Presenter – Hon’ble Prime Minister! Indian School, Darsait, located in the friendly Arab country of Oman, which is a partner of Bharat in the fields of defence, health, and tourism, has its student, Dania Shabu, joining us online. She wishes to ask you a question. Dania, please go ahead and ask your question.
Dania -- Respected Prime Minister! I am Dania Sabu Varki of class 10th from Indian School Darsait, Oman. My question is how cultural and societal expectations contribute to the pressure students feel during examinations and, how can these external influences be adjusted? Thank You!
Presenter - Thank you, Dania. Sir, Mohammed Arsh from Government Sarvodaya Bal Vidyalaya, Burari, Delhi, the capital of the world's largest democracy, is joining us online. He wants to seek clarification on his doubts from you. Mohammed Arsh, please go ahead and ask your question.
Mohammed Arsh - Respected Prime Minister! Namaskar. My name is Arsh, and I am a student of class 12th at GSSSB Burari. My question to you is how can we address negative discussions regarding examinations in our environment, which significantly impact our ability to study and perform well? Can steps be taken to create a more positive and supportive environment for students? Thank you.
Presenter - Thank you, Mohammed! Dania Sabu from Oman, Arsh from Delhi, and numerous students like us often find it challenging to cope with the pressure of societal and peer expectations. Please provide guidance to them.
Prime Minister - I have been informed that this is perhaps the 7th episode of Pariksha Pe Charcha, and as far as I remember, this question has been asked every time, and in different ways. This means that 7 different batches have gone through these situations in 7 years. And every new batch has also had to face these same problems. Now, while the batch of students changes, the batch of teachers does not change as frequently. If teachers, in all the episodes I have been through so far, have addressed the issues in their schools that I have described, then we can gradually tackle this problem. Similarly, in every family, it is possible that the eldest son or daughter might have gone through this trial once or twice before. But they may not have much experience. However, every parent has experienced this problem in one way or another.
Now the question arises, what is the solution? We cannot say to switch off (the pressure), to turn off the pressure; we cannot say that. So, we should make ourselves capable of handling any kind of pressure, we shouldn't sit idle and crib. We should try to understand this fact that pressure is a part of life, stress keeps building up. So, we have to prepare ourselves. Just like when you go to a place where it's very cold and you live in a warm area, you mentally prepare yourself that I have to go to such a cold place after 3-4 days. So, when you mentally prepare yourself, it gradually feels easier. After reaching there, sometimes you feel, "Oh, it's not as cold as I thought it would be." It happens because you have made up your mind. Therefore, you don't need to check the temperature, your mind is prepared. Similarly, we have to resolve to win over the pressure, this situation, in our own way.
Another thing to consider is the types of pressure. There is pressure that we impose upon ourselves, such as deciding to wake up at 4 AM in the morning, or studying until 11 PM at night, or setting a goal to solve a certain number of answers. We experience this pressure ourselves. I understand that we shouldn't stretch ourselves so much that it affects our ability. We should improve gradually. Let's say, yesterday I solved 7 questions, today I decided to solve 8. Then, if I aim for 15, and manage only 7, I wake up in the morning thinking, "Well, I couldn't do it yesterday, so I will have to complete it today?" So, we create pressure on ourselves. We can manage it in a scientific way. Secondly, parents create pressure as well. “Why didn't you do this? Why did you sleep? Why don’t you get up early? Hurry up, don't you have an exam?” They even say things like, “look at what your friend is doing and what are you doing?” This commentary runs morning and evening, and if mom gets tired, then dad starts, and if dad gets tired, then elder brother starts the same commentary. And if that is not enough, then the school teacher repeats the same thing. Then there are some people who say, go ahead, do whatever you want, I'll just stay the way I am. Some people take it seriously. But this is another type of pressure.
Thirdly, there's also a situation where there's no apparent reason, it's just a perception, and without any reason, we consider it a crisis. When we actually do it, we realize it wasn't that difficult and I was just unnecessarily under pressure. So, I feel that the entire family, along with teachers, needs to address this together. If only the student addresses it or only the parents address it, it won't be enough. And I believe that there should be ongoing discussions within families. Every family should have discussions on how to handle such situations. Instead of having a systematic theory, we should gradually evolve things. If we evolve in this manner, I am confident that we will overcome these issues. Thank you.
Presenter - PM Sir, thank you for suggesting ways to deal with pressure. Bhagya Lakshmi ji, who is a parent, is connected with us via virtual medium from the famous Andaman and Nicobar Islands, known for its unparalleled natural beauty and witness to the sacrifices of Veer Savarkar. Bhagya Lakshmi ji, please ask your question.
Bhagya Lakshmi - Respected Prime Minister Sir, Namaskar. As a parent, I have a question for you regarding the peer pressure that students face, which in a way, takes away the beauty of friendship. It instils a sense of competition among their friends. What is your opinion on this? Please provide me with a solution. Thank you.
Presenter - Thank you, Bhagya Lakshmi ji. Drishti Chauhan, a student of Jawahar Navodaya Vidyalaya in Panchmahal, Gujarat, which guides the world with the trinity of truth, non-violence, and righteousness, wants to know the solution to her problem from you, Mr Prime Minister. Drishti, please ask your question.
Drishti Chauhan - Respected Prime Minister, Namaskar. I am Drishti Chauhan, a student of class 6 at Jawahar Navodaya Vidyalaya in Panchmahal. My question to you is that sometimes the competitive atmosphere of exams creates additional pressure to compete with friends. Please advise on how to deal with this? I seek your guidance on this matter. Thank you, sir.
Presenter - Thank you, Drishti. Swati Dilip, connected with us online from Kendriya Vidyalaya No. 1, Calicut, situated in the rain-soaked state of Kerala, which is abundant with natural beauty, is seeking to ask you a question. Swati, please go ahead and ask your question.
Swati - Namaskar! Hon'ble Prime Minister Sir, I am Swati Dilip, a student of class 11th from PM SHRI Kendriya Vidyalaya No. 1, Calicut, in the Ernakulam Region. Sir, could you please guide us on how we can avoid unhealthy and unnecessary competition in this competitive world and also how to not succumb to peer pressure?
Presenter - Thank you Swati. Mr Prime Minister, please guide us on how to avoid the concerns arising from peer pressure and competition, and how to prevent bitterness in relationships caused by them? Please guide Lakshmi ji, Drishti and Swati.
Prime Minister: If life had no challenges, no competition, then life would become very uninspiring, devoid of consciousness. Competition must exist. But as a girl from Calicut mentioned, competition should be healthy. Now, your question is a bit dangerous, and it worries me. Perhaps I am facing such a question for the first time in 'Pariksha Pe Charcha'. You see, sometimes this poisonous tendency, these seeds are sown within the family environment. Even at home, if there are two children, sometimes parents will praise one, sometimes the other. So, whether it's between two siblings or two brothers or two sisters, this sense of distorted competition is subtly instilled in the everyday life of the family. And that's why I urge all parents not to indulge in this kind of comparison between their own children. It instils a sense of animosity and eventually, after a long time, those seeds grow into a very poisonous tree within the family. Similarly, I once watched a video a long time ago - perhaps you've seen it too - where some Divyang children were participating in a race, about 12-15 children, each with their own disabilities. So challenges were inevitable, but they were all running. In the midst of it, one child fell. Now, if they were more intelligent, what would they have done? They might have said, "Well, that's it, one less competitor in the race." But what did those children do? Those who were ahead turned back, those who were running stopped, and they all helped him up, and then they started running again. Truly, this video may be about the lives of Divyang children, but it gives us all a tremendous inspiration and a profound message.
Now, the third issue is, what are you competing with your friends for, buddy? Let's say there's a 100-mark paper. Now, if your friend scores 90, do you have 10 marks left for you? Do you have 10 marks left for you? No, you also have 100 marks, right? So, you don't need to compete with him, you need to compete with yourself. You need to compete with yourself to see how many marks out of 100 you can score, irrespective of what your friend achieves. There's really no need to harbour any resentment towards him. In fact, he can become your inspiration. And if you maintain this mindset, what will you do? You won't even make a competent person your friend. You'll befriend someone who's not doing well in the market, and you'll keep wandering around claiming to be a big contractor yourself. In fact, we should seek talented friends. The more talented friends we have, the more our work will progress. Our spirit will also rise. Therefore, we should never allow such feelings of jealousy to creep into our minds.
And fourthly, it's a matter of great concern for parents as well. Parents always keep comparing their children. They say, "Look, you're always playing, whereas he is studying. You keep doing this, and he is studying." In other words, they always give the same example of the other person. So, this becomes a standard in your mind too. Please, parents, avoid these things. Sometimes I've seen parents who haven't been very successful in their own lives, who have nothing to say to the world about their achievements or successes, so they turn their child's report card into their visiting card. They meet people and tell stories about their children. Now, this nature also instils a sense in the child's mind that "I am everything. Now I don't need to do anything..." That also causes a lot of damage.
Therefore, instead of feeling envy towards our friends, we should make an effort to find their strengths. If they excel in mathematics and I'm weak in it, and if my friend helps me in mathematics more than my teachers do, then I'll understand it better and might excel in it like them too. If my friend is not very strong in languages and I'm good at it, and if I help him in languages, then both of us will complement each other and become more capable. Therefore, please, let's not indulge in competition and envy with our friends. I've seen people who fail themselves but distribute sweets if their friend succeeds. I've also seen friends who score very well but if their friend doesn't, they don't celebrate at home, don't have festivals. Why? Because their friend didn't do well...their friend lagged behind...there are friends like that too. Is friendship a transaction? No...friendship is not a transaction. Where there's no kind of transaction involved, there's selfless love, that's where friendship lies. And this friendship, it doesn't just last till school...it stays with you for life. Therefore, please, let's seek friends who are more enthusiastic and diligent than us, and we should always strive to learn from them. Thank you.
Presenter – Thank you, Mr Prime Minister. This message of humanity will always inspire us in competition. The next question is from Mr. Kondakanchi Sampat Rao, a music teacher at JDP High School, located in the sacred land of Tirumala, the agriculturally rich state of Andhra Pradesh. Mr. Sampat Rao is joining us online and wishes to ask you a question. Mr. Sampat Rao, please ask your question.
Sampat Rao - Greetings to the Prime Minister. My name is Kondakanchi Sampat Rao and I am a teacher at JDP High School, Upparapalli, in the Anakapalli district of Andhra Pradesh. Sir, my question to you is, as a teacher, how can I help my students in giving exams and making them stress-free? Please guide me on this. Thank you, sir.
Presenter - Thank you, sir. Banti Medhi, a teacher from Saira High School located in the scenic Brahmaputra valley and tea gardens of Assam, is present in the audience and she would like to ask a question to the Prime Minister. Ma'am, please ask your question.
Banti Medhi - Namaskar, Hon’ble Prime Minister Sir. I am Banti Medhi, a teacher from Shivsagar district, Assam. My question is what should be the role of a teacher in motivating students? Please guide us. Thank you.
Presenter: Thank you, ma'am. Please, Prime Minister, with reference to the questions asked by music teacher Shri Sampat Rao ji from Andhra Pradesh and the teacher Banti Medhi ji present in the audience, they want to know about the role of teachers in helping students remain stress-free during the examination. Please provide guidance for the entire teacher community.
Prime Minister: First of all, I believe that music teachers not only have the ability to relieve stress for the students in their own classes but also for the entire school's children. There is so much potential in music... If we are listening to music with our ears closed... Sometimes it happens... that we are there, the music is playing, but we are lost somewhere else. And that's why we can't experience its joy. I can understand when any teacher thinks about how to alleviate this stress of the students. I may be wrong, but I feel perhaps there's a thought in the teacher's mind about the ordeal of examinations. If the relationship between the teacher and the student is tied to the ordeal of examinations, then the first thing to do is to correct that relationship. As soon as your relationship with the student begins on the first day, from the beginning of the year when you enter the classroom, that relationship should continue to grow until the exams come. Therefore, perhaps there won't be any stress during exam days.
Think about it, today is the era of mobile phones; every student must have a mobile phone. Has any student ever called you? Has he ever contacted you by calling you over the phone saying, "I'm facing this problem, I'm worried..."? He would have never done that. Why? Because he does not think you hold any special place in his life. He thinks his relationship with you is just about subjects that you teach. It's about math, chemistry and language. The day you go beyond the syllabus and connect with him on a personal level, he will surely talk to you about his problems too.
If this relationship exists, then the possibility of stress during exams will indeed diminish. You must have seen many doctors … while all have degrees, some doctors who are general practitioners... They are more successful because after the patient leaves, they call their patient a day or two later to ask, "Brother, did you take the medicine properly? How are you feeling?" The patient will come back to their hospital the next day. But instead of making him wait, that doctor will talk to his patient a few times in between. And by doing so, he manages to heal his patient halfway. Are any of you teachers like that? Let's say a child has done very well. Have any of his teachers visited his home to tell the family that “Your child has performed really well and today I'll treat myself to sweets with you." Can you imagine the happiness of the parents? The child must have told his parents about his performance. But when a teacher goes and tells the family personally, it will give encouragement to that child and the family will also sometimes think, "Wow, we didn't know my child had this capability until the teacher described it. We really need to pay a little more attention.”
So you see, the atmosphere will change completely. And now the first thing is what to do to alleviate stress during exams? I have already said a lot about that. I don't repeat it. But if you maintain your relationship with your students throughout the year... sometimes I ask many teachers, "Brother, how many years have you been teaching? Many of those, who first came in contact with you as students, must have gotten married by now. Did any of your students come to give you a wedding invitation?” Ninety nine per cent of teachers tell me that no student came. It means we were only doing our job and we weren't changing lives. The job of a teacher is not just to teach his students, the job of a teacher is to shape lives, to empower lives of the students, and that's what brings about change. Thank you.
Presenter: The mutual trust between teacher and student is crucial. Thank you for providing us with a new perspective. Adrita Chakravarti, a student from Pranavananda Vidya Mandir, West Tripura, Tripura, which integrates the wonderful indigenous culture, is joining us online. She seeks a solution to her problem from the Hon’ble Prime Minister for relief from exam stress. Adrita, please ask your question.
Adrita Chakravarti: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Adrita Chakravarti. I am a student of class 12 at Pranavananda Vidya Mandir, West Tripura. My question to you is that I get nervous in the last few minutes of the exam and my handwriting also deteriorates. How can I deal with this situation? Please provide me with a solution. Thank you, sir.
Presenter: Thank you, Adrita. Joining us online from Jawahar Navodaya Vidyalaya Karap, Kanker, Chhattisgarh, a renowned state famous for its abundant natural resources and is known as the bowl of paddy, is student Sheikh Taifur Rahman. He seeks guidance for relief from exam stress. Taifur Rahman, please ask your question.
Sheikh Taifur Rahman: Hon’ble Prime Minister, Namaskar. My name is Sheikh Taifur Rahman. I am a student of PM SHRI Jawahar Navodaya Vidyalaya Kanker, Chhattisgarh. Sir, during exams, most students feel anxious, which leads them to make foolish mistakes, such as not reading questions correctly, etc. Sir, my question to you is how can we avoid these mistakes? Please provide your guidance. Thank you.
Presenter: Thank you, Taifur. Present among us in this gathering is a student, Rajlakshmi Acharya, from Odisha Adarsha Vidyalaya, Cuttack. She wishes to ask a question to the Prime Minister. Rajlakshmi, please ask your question.
Rajlakshmi Acharya: Hon’ble Prime Minister, Jai Jagannath! My name is Rajlaxmi Acharya, I am from Odisha Adarsh Vidyalaya, Jokidola Banki Cuttack. Sir, my question is - It is easy to say you face an exam with a cool mind, but in the exam hall, the situation is so scary, like "don’t move, look straight," and so on. How can it be so cool? Thank you, sir.
Presenter: Thank you, Rajlakshmi. Mr Prime Minister, Adrita, Taifur, and Rajlakshmi, along with many other students, have repeatedly asked this question in previous editions of the Pariksha Pe Charcha, and it continues to be a concern for some students. How to deal with stress during exams? Please provide your guidance on this.
Prime Minister: Once again, the discussion has revolved around stress. Now, how to get rid of this stress? You see what kinds of mistakes are made. If we observe some mistakes in our daily routine, we'll understand this problem. Some mistakes happen due to parents' excessive enthusiasm. Some mistakes come from students' excessive sincerity. I understand we need to avoid this. For instance, I've seen some parents thinking, "It's an exam today, let's get a new pen for our child or send him to school with new clothes." Just by dressing nicely, a lot of time gets consumed in adjusting… checking if the shirt is okay or if the uniform is worn properly. My request to parents is to give the same pen that the child regularly uses. He is not going there to showcase the pen, and during exams, nobody has time to notice whether your child has come wearing new clothes or old ones. So, they should come out of this mentality. Secondly, what happens is that they will send him off by pressuring him to eat certain things like "Eat this because it's the exam day". It only adds to his discomfort eating more than necessary that day. Then his mother might say, "Oh, your exam center is so far away. You'll be late by the time you get back at night. Just eat something and go or take something with you." He starts resisting, saying, "I won't take it." Stress begins from there, even before leaving home. So, my expectation from all parents and my suggestion is to let him live in his own fun. If he's going to take an exam, let him go with excitement and enthusiasm. Let him follow his daily routines as usual. Then what about sincere students? Their problem is that they don't leave the book until the door of the examination hall opens. Now, when you go to the railway station, do you ever enter the train like that? You go 5-10 minutes before, stand on the platform, roughly calculate where your compartment will come, then go to that place, then think which luggage to take inside first. That means your mind starts setting itself before the train arrives. Similarly, it is with your examination hall. They might not keep it open for you since morning, but they allow it 10-15 minutes before the exam begins. So, as soon as it opens, go inside and sit comfortably and enjoy. If there are some old jokes or funny things, remember them, and if there's a friend next to you, share a joke or two with him. Spend 5-10 minutes laughing and joking. Let it go like that. Or at least take a very deep breath. Slowly, immerse yourself for 8-10 minutes. And when you receive the question paper in your hands, you will stay calm. Otherwise, what happens, you start thinking whether the paper has come or not, whether you saw it or not, how it is, where the teacher is looking, there's a CCTV camera in the examination centre. What do you have to do with the CCTV camera? Let it be in any corner, what's your concern? We keep ourselves busy on these things, and for no reason, it wastes our time and energy. We should be immersed in ourselves, and as soon as the question paper arrives … sometimes you must have seen. If you are sitting on the first bench, but the invigilator starts distributing the question paper from the last bench. So, your mind starts racing, thinking, "He will get it five minutes before me, I'll get it five minutes later." Isn't it like that? Doesn't it happen? Now, if you engage your mind in such things, whether I receive the question paper first or after number twenty, then you cannot change the situation. So why waste your energy? The teacher started from there, you cannot stand up and say, give it to me first; you can't do that. Since you know it's going to happen like that, you should adjust yourself accordingly.
Once you set aside what is happening around … And we have been reading these stories since childhood, like the story of Arjuna targeting the bird's eye, but when it comes to life, you don't see just trees, you also see leaves. Then you don't see that bird's eye. You also listen to these stories, read them, so this is an opportunity to bring them into your life. So, the first thing is that sometimes the cause of anxiety in exams is external factors. Sometimes it feels like time is running out, sometimes it feels like I should have answered that question first. So, the solution to this is to first read the entire question paper once. Then decide how much time each question will take roughly. And set your time accordingly. Now, when you eat, when you sit down to eat, do you eat looking at the clock that you have to finish eating in twenty minutes? So, you get into the habit of eating like this, "Yes, it's been twenty minutes and I'm done eating." There's no clock or bell for this, like, "Okay, now start eating, now stop eating." It doesn't happen like that. So, this is through practice.
Secondly, I have seen that nowadays the biggest problem, which is the cause of this problem, is that when you go to take the exam, what do you physically do? You physically hold the pen in your hand and write, isn't it? The brain does its job, but what do you do? You write. Nowadays, due to the iPad, computer, and mobile, the habit of writing has gradually decreased, whereas in exams, you have to write. This means that if I have to prepare for the exam, then I also have to prepare myself for writing. Nowadays, very few people have the habit of writing. So, for this reason, as much time as you spend in your studies daily after school, a minimum of 50% of that time, minimum 50% of the time, you should write something in your notebook. If possible, write on that subject. And read what you have written three or four times and correct what you have written. So, your improvement will be so good that you will develop the habit of writing without anyone's help. So, how many pages to write, how much time it takes to write, you will master all these things. Sometimes, with many subjects, you might feel like, "Oh, I know this." For example, you are listening to a famous song. The song is playing, and you feel like, "I know this song because I've heard it many times." But once the song stops, try writing down the lyrics. Do you remember the song then? You might realize that while listening, the confidence that you had and what you felt were good. But in reality, you couldn't remember it. You used to get prompted from there, so you remembered those lines. And if it comes to perfection, you might lag behind.
My request to today's generation is that writing poses a significant challenge during exams. How much you remember, whether it's correct or incorrect, whether you write correctly or incorrectly, those are topics for later. Focus your attention on practice. If you concentrate on such aspects, I firmly believe that you won't feel the discomfort or pressure in the exam hall because you are prepared. If you know how to swim, you won't fear going into the water because you know how to swim. Similarly, if you have read about swimming in the books and you think, "I studied, right?" You start with one hand, then the other, then the third, then the fourth, and you feel that the first hand goes first, then the first leg. You've worked it out in your mind, but as soon as you dive in, the trouble begins. But those who start practicing in the water itself, no matter how deep the water is, they have confidence that they will cross it. That's why practice is essential, writing practice is crucial. The more you write, the sharper your mind becomes. Sharpness will reflect in your thoughts as well. Read what you've written three or four times and correct it yourself. The more you correct it yourself, the better grip you'll have on it. So, you won't face any problems sitting inside the exam hall. Secondly, someone is writing at a tremendous speed. And you think here I am, stuck on the third question, and he has already moved on to the seventh. Don't get distracted by it. Whether he has reached question 7 or 9 doesn't matter. Who knows, maybe he is writing a movie script. Trust in yourself. Forget about what others are doing around you. The more you focus on yourself, the more your focus will be on the question paper. The more you focus on the question paper, the more your answers will be precise, word by word. Ultimately, you'll achieve the desired results. Thank you.
Presenter: Thank you, Prime Minister Sir. This principle of stress management will inspire us throughout our lives. Prime Minister, among us in this hall, we have Dheeraj Suthar, a student from Rajasmand, Rajasthan, who studies at Government Senior Secondary School, Kondhwa. He would like to ask you a question. Dheeraj, please go ahead and ask your question.
Dheeraj Suthar: Namaste, Hon’ble Prime Minister. I am Dheeraj Suthar, from Government Senior Secondary School, Kondhwa, Rajasmand, Rajasthan. I am currently studying in the 12th grade. My question is how to manage studies along with exercise because physical health is as important as mental health. Please provide guidance. Thank you, sir.
Prime Minister: Looking at your physique, it seems to me that you have asked the right question. And your concern is also valid.
Presenter: Thank you, Dheeraj. Connecting with us online is Najma Khatoon, a student from PM SHRI Kendriya Vidyalaya Kargil in the famous Union Territory of Ladakh, renowned for its cultural traditions and bravery of gallant soldiers posted at the snowy peaks. Mr Prime Minister, she wants to ask you a question. Najma, please go ahead with your question.
Najma Khatoon: Respected Prime Minister, Namaskar. My name is Najma Khatoon, and I am a student at PM SHRI Kendriya Vidyalaya Kargil in Ladakh. I am a tenth-grade student. My question to you is, how can we maintain a balance between exam preparation and maintaining a healthy lifestyle? Thank you.
Presenter: Thank you, Najma. Tobi Lomi, a teacher from Naharlagun Government Higher Secondary School in Arunachal Pradesh, Jewel of Northeast India and a state of multicultural diversity, is present in this gathering and would like to ask a question to the Prime Minister.
Tobi Lomi: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Tobi Lomi, and I am a teacher. I come from the Government Higher Secondary School in Naharlagun, Arunachal Pradesh. My question is, how can students primarily focus on their studies besides sports? Please provide guidance. Thank you, sir.
Presenter: Thank you, ma'am. Mr Prime Minister, Dheeraj, Najma, and Tobi ji seek your guidance on how to establish harmony between studies and a healthy lifestyle.
Prime Minister- Many of you students must be using mobile phones. Some of you may have developed a habit of using their phones for hours. But have you ever thought that if I don't keep my phone charging, then my mobile usage will decrease, so I won't recharge it? If I don't recharge it, will the mobile phone work? Will it work? So things like mobile phones which we use every day, do they also have to be charged or not? Hey, please answer? Do I have to recharge or not? So, just like we need to charge our mobile phones, should not we need to charge our bodies too? Like charging is a requirement for mobile phones, charging our bodies is also a requirement. Just think about it that you do not feel like studying. Just close the window and shut everything else off. That can never happen. Life cannot be lived like that, and that's why life needs to be balanced a bit. Some people just keep playing, but that's also a problem. However, when you have to take exams, there is importance of physical and mental well-being in life. These things cannot be ignored. But if we are not healthy, if we don't have that capability in our body, then we might lose the ability to sit for three hours in the exam. And that's why a healthy body is very important for a healthy mind too. Now, a healthy body doesn't mean that you have to do wrestling. It's not necessary, but there are some rules set in life.
Now, think about how much time you've spent under the open sky in daylight. If you have to study, then take a book and sit under the sun for a while. Sometimes, even the daylight is crucial for recharging the body. Have you ever tried it? Maybe make it a rule that no matter what, I'll take out some time during the day, so that I can spend some time under the sun. Similarly, no matter how much you have to study, never compromise on sleep. When your mom tells you to go to sleep, don't take it as interference. Most students get their egos hurt so badly that they think, “Who are you to tell me to go to sleep when I have an exam tomorrow? Should I sleep or not sleep? What do you have to do with it.” They do this at home. Those who don't do it don't say anything, but those who do, say that they do it. No one is saying anything. But it's for sure that even when it comes to sleep, once you start watching a movie reel after reel, one after another... you want to hide... you don't know how much time has passed, you don't know how much sleep you've lost. What have you gained - just pull out the first reel... try to remember, you can't even remember... and yet, you keep watching. This is how we undervalue sleep.
Today's modern health science emphasizes the importance of sleep a lot. Whether you get adequate sleep or not is very important for your health. You should focus on that. This doesn't mean that exams will keep coming... Modi ji himself advised to sleep. Create an artistic word here and write as soon as you enter home – ‘Go to sleep’. Show it to your mom and dad... ‘Go to sleep’. Hope you don’t do that. Inadequate sleep is inappropriate for health. There are some people who may have taken their bodies to such a stage that they may be beyond this. But for the average human life, this is inappropriate.
Try to ensure that you get the required amount of sleep and also see if it's sound sleep. You should aim for deep sleep. You'll be surprised... those teachers sitting there, the ones of older age... they'll surely be startled upon hearing this. Even today, with so much work I have... I may not have as much as you have, but there are no exceptions for 365 days... If I lie down on the bed, I'm drawn towards deep sleep within 30 seconds... It takes me 30 seconds. Some of you may be very young... You must be tossing in your bed sometimes here, sometimes there and then sleep comes. Why? During the rest of my waking hours, I'm very awake. So when I'm awake, I'm fully awake, and when I'm asleep, I'm fully asleep. And that balance... older people may be troubled... what to do, we don't even get sleep; we keep tossing and turning for half an hour. And you can achieve this.
Then there's the topic of nutrition... balanced diet and at your age... the things necessary at that age, whether they are in your diet or not... You may like one thing and you keep eating it... your stomach may feel full... sometimes your mind may feel satisfied... but it may not fulfil the body's requirements.
The period of 10th and 12th grade exams is such that when you have the exam environment, decide one thing: I will fulfil my body's requirements as much as needed. Parents should also not do this... Today I have made halwa, eat a little more. Sometimes parents also feel that if they serve a larger quantity, the child will be happy... No, it's about their body... And for this, it's not about richness or poverty; it's about utilizing what's available. Everything is present there... even the cheaper options that can cater to our nutrition. And that's why balance in our diet... is equally important for our health.
And then there's exercise - whether you do wrestling-type exercises or not, that's a different matter... but you should exercise for fitness. Just like brushing your teeth daily... similarly, no compromise... exercise should be done. I have seen some kids who go to the roof with their books... they keep studying... manage both tasks... there's nothing wrong with that. They study and get some sunlight too... they also get some exercise. You should find some way to keep yourself physically active. You should dedicate 5 minutes, 10 minutes to physical activity. If you can do more, it's great. If you incorporate these things easily, amidst the stress of exams, everything will work out. If you don't do these, it won't work out. Maintain balance, it will benefit you greatly. Thank you.
Presenter - PM Sir, you have also given us the same message in Exam Warrior... The more you play, the more you will shine. Thank You PM Sir. Madhumita Mallick, a student of Kendriya Vidyalaya from North 24 Parganas, West Bengal, a state rich in artistry and skills, the immortal land of Rabindranath Tagore, wants to ask us a question through virtual medium. Madhumita, please ask your question.
Madhumita – Hon’ble Prime Minister, Namaskar. My name is Madhumita Mallick. I am a student of class 11th Science at Kendriya Vidyalaya Barrackpore (Army), Kolkata Region. My question to you is what advice would you give to those students who are uncertain about their career or feel pressured to choose a specific career or profession? Please provide me guidance on this subject. Thank you, sir.
Presenter: Thank you, Madhumita. PM Sir, Aditi Tanwar, a student of The Millennium School, Panipat, Haryana, the land of the teachings of Lord Krishna, and the state of brave athletes, has joined us through an online medium and seeks guidance from you. Aditi, please ask your question.
Aditi Tanwar: Respected Prime Minister, Namaskar. My name is Aditi Tanwar, and I am a student of class eleven at The Millennium School, Panipat, Haryana. My question to you is that I have chosen humanities as my subject, and people often mock me for it. I like this subject, which is why I chose it. But sometimes, it becomes difficult to handle these taunts. How can I manage them and overlook them? I seek guidance from you on this matter. Thank you, sir, Namaskar.
Presenter: Thank you, Aditi. Madhumita, Aditi, and some other students experience pressure in choosing a career in their lives. Sir, how can we solve the problem of the mental pressure of choosing a particular career or stream?
Prime Minister: I don't think you are confused yourself. I don't believe you are personally in a state of confusion. The reality is that you lack confidence in yourself. You have doubts about your own thinking. That's why you keep asking 50 people, "What do you think if I do this... what do you think if I do that?" You don't know yourself. And because of that, you become dependent on someone else's advice. And the person who seems more appealing to you, and whose advice seems the simplest, you adopt that. For example, I said those who play will achieve a lot; those who go home with this resolution... Modi ji said, "Play and shine." Now I won't study because... he has chosen what he likes.
I think that the worst situation is confusion... indecisiveness. Indecisiveness... you must have heard the old story... Someone was driving a car and a dog couldn't decide, should I go this way or that, and in the end, he ended up dying under the car. That's what happens... if he knew that going that way might save them, then maybe the driver could have saved them. But going here... going there... then no matter how expert the driver is, he won't be able to save. We should avoid uncertainty as well as indecision. And before making a decision, we should weigh all the options as much as possible.
The second thing is, sometimes some people think that cleanliness is such a trivial matter. Now, if we look at it from the perspective of the Prime Minister, is it a very trivial matter or not? Anybody might say, "Oh, the Prime Minister has so many tasks... he keeps talking about cleanliness." But when I delved into it, every time I devoted my attention to it, I found it to be a significant tool. Today, cleanliness has become the prime agenda of the country, hasn't it? Cleanliness was a small issue, but when I put my heart into it, it became very significant. Therefore, let's not think... You must have seen that sometimes you couldn't finish reading something completely, but your attention was caught when someone said that in the last ten years, Bharat’s market in the field of art and culture has increased 250 times. Earlier, if someone used to paint, parents would say, "Study first. Do painting in the vacations." They didn't realize that painting could also be an important aspect of life. And that's why we shouldn't underestimate anything. If we have the capability, we will infuse it with significance. We should have the capability. And whatever you take in your hands... immerse yourself in it completely... but if we are half-hearted... "He took this... I should have taken that, it might have been better." This dilemma can land you in a lot of troubles.
Today, the National Education Policy has made things much easier for you. You are excelling in one field, but if you feel like trying something else, you can shift. You can change your stream. There is no need for you to be bound by any particular stream; you can progress on your own. And that's why now, in education too … I was just watching an exhibition, I was seeing how the talent of children is being showcased, it's really impressive.
The government's I&B ministry which communicates the government's schemes... these children have done a much better job than the people managing the ministry. The importance of ‘Nari Shakti’ (women power) has been portrayed so brilliantly. This means that we should be decisive in any situation. Once you get into the habit of being decisive, confusion disappears. Otherwise, you must have seen that sometimes we go to a restaurant with our family... Remember? I don't get the opportunity, but you might. You go to the restaurant... At first, you think I'll order this... then you see something on the next table and say no, I won't order this. Then you see the waiter bringing something else. Then you decide against your orders. “Okay, cancel my two orders, bring me that.” Now, his stomach will never be satisfied. He will never be content, and when the dish arrives, he'll think, why didn't I order the previous one, it would have been better. People who can't make decisions at the dining table can never enjoy the restaurant or the food. You have to become decisive. If your mother asks you every morning what you want to eat today and presents you with 50 varieties... What will you do? After thinking for a while, you will eventually come back to what you eat regularly.
I understand that we need to develop the habit of being decisive. Before making a decision, we should look at 50 things in detail, see their pros and cons, ask someone for the pros and cons... but after that, we should be decisive. And that's why confusion is not good for anyone in any situation. Indecision and indecisiveness are bad, and we should come out of it. Thank you.
Presenter - Sir, success lies in the clarity of decision-making... Your statement will always be remembered. Thank you. Deepshri, a student of Government Higher Secondary School, Sedarapet, a renowned city in Puducherry known for its serene beaches, picturesque streets, and cultural diversity, is among us in this auditorium and wishes to ask her question. Deepshri, please ask your question.
Deepshri - Namaste, Vanakkam Hon’ble Prime Minister sir.
Prime Minister – Vanakkam, Vanakkam.
Deepshri – My name is Deepshri. I am from Government Higher Secondary School, Sedarapet, Puducherry. My question is how we can build our trust in our parents that we are working hard. Thank You Sir.
Presenter - Thank you, Deepshri. Mr Prime Minister, how can we convince our parents that we are working hard? Deepshri seeks guidance from you on this matter.
Prime Minister - You have asked a question, but behind the question is another question in your mind, which you are not asking. The second question is that there is mistrust in the entire family. There is a trust deficit, and you have analysed the situation very well. You presented your question in such a way that no one in the house gets angry, but it is a matter of concern, for both the teachers and the parents. What is the reason that we are experiencing a trust deficit in our family life? If we experience trust deficit in family life, then this is a matter of great concern. And this trust deficit does not occur suddenly... It happens after a long period. And that's why every parent, every teacher, every student should keep analyzing their behaviour very carefully. After all, why don't parents trust my words... somewhere there must have been such things that led them to change their mind towards me? Sometimes you might have told your parents that you are going to meet your friend and if parents later find out that you didn't go there, then the trust deficit begins. She had said she would go there, but later when the parents found out that she didn't go there but you said that I had decided to go there but my mind changed on the way, so I went somewhere else. So this situation of trust deficit will never arise. And as a student, we should definitely think about it. For example, you said, "Mom, you sleep, don't worry, I'll study." And if Mom quietly finds out that you are sleeping, then there will be a trust deficit. Your Mom would feel that he said he would study, but he is not studying, he is asleep.
You said you wouldn't touch the mobile phone for a week, but Mom is quietly noticing that you are using the phone ... so then the trust deficit arises. Do you truly follow what you say? If you do, then I don't believe that parents or teachers will create such a situation of trust deficit, a cause of disbelief towards you. In the same way, parents should also think. Some parents have such habits, like suppose a mother has cooked a very good meal and the son comes. For some reason, he is not in the mood to eat or has eaten very little, so what will the mother say... hmm, you must have eaten somewhere on the way, surely you must have eaten your fill at someone's house. So then it hurts him and he doesn't tell the truth. Then to keep the mother happy, whether he likes it or not, he eats a bit. This is how the trust deficit develops. Every household must be experiencing this situation. For example, your mother or your father might have given you money and told you that 100 rupees is for you for a month. This is your pocket money. And then they ask you every third day, what did you do with that 100 rupees? You gave the money for 30 days, didn't you? He has not come to you asking for more money. So, have trust in him. If you didn't have trust in him, then you shouldn't have given the money to your son. In most cases, it happens with parents. They ask every day about 100 rupees... There's a way to ask, someone might say - Son, we didn't have much money that day, hence we gave you only 100 rupees. Don't worry, if you need more, tell me. So that son would not feel otherwise that his parents gave him 100 rupees ... Now you are clapping because it was to your liking.
Instead of asking what you did with that 100 rupees, if they say that if you require more tell us, the son will definitely say, "Mom, I have money, it's sufficient for me." That is how our way of communicating with each other should be. It is the same with the education, our expectations from our children. "Why didn't you get good marks? You don't study, you don't pay attention, you don't sit in class, you must be wasting your time by chatting with your friends." Try to understand. They might have money, they might have gone to watch a movie or they might be watching reels on their mobile phones. Then both the parents and the child indulge in a kind of conversation which leads to the growing distance. Firstly, trust ends, then distance increases, and this distance sometimes pushes children towards depression. And that's why it is very necessary for parents to realize what they say.
Similarly, teachers should be forthright with their students so that they can easily express themselves. If a student doesn't understand a question, a teacher should explain without rebuking. Sometimes what happens is that they say "You won't understand anything, don't waste your time and sit here quietly." Sometimes what teachers do is that they become very fond of the 4-5 talented students, they get attached to them, while they don’t bother about the rest of the class, whether there are 20 or 30 students. The teachers leave those students to their destiny. They invest their attention in these 2-4 students, praising them continuously, solely focusing on their results. Now, how much those students can progress is a different matter, but they let down the rest of the students. Therefore, please treat all students as equal. Treat everyone equally. Yes, whoever is sharp will progress himself. But for those who need it the most, if you appreciate their qualities, even symptomatically, it will do wonders.
Sometimes there might be a child who is weak in studies, but his handwriting is good. The teacher can boost his confidence by going to his seat and telling him, "Wow, your handwriting is very excellent. How smart you are." If there's a dull student in a class, and you tell him, "Hey, your clothes are very neat, your clothes are very nice." He will develop confidence within him. He will start opening up with you and will start talking to you because he will feel that you are paying attention to him. If this natural environment is created, I believe there will be no trust deficit. However, it's not just the responsibility of teachers but also of students. We should introspect about what actions of mine led the family members in our homes to lose trust in me. Under any circumstances, the trust of our family, our teachers should not be lost in us because of our behaviour.
Another thing I think we can try in the family... Let's assume your son or daughter has five friends. Make it a point that all five families will gather together once a month, for two hours, rotating among each family each month. Everyone, young and old, will participate; it's not like two people will be left at home. If the parents of 80-year-olds are physically fit, they should also join. Then, it should be decided that the mother of one of the friends will narrate a positive story from a book. Next time, the same thing should be done with a difference at the house of a friend whose turn has come to host the event. His father will share the story of a positive movie which he has watched. Whenever you have a one-hour get-together, focus only on examples and discuss positive things, without any references. You'll see that positivity will gradually permeate. And this positivity will not only be towards your children but will also create an environment of trust within each individual. You'll all become a unit, helping each other, and I believe we should keep experimenting with such practices. Thank you.
Presenter - PM Sir, trust is important in families, and your message will bring happiness to our homes. Thank you, PM Sir. Mr. Chandresh Jain, a parent from the holy city of Pune, Maharashtra, the birthplace of Chhatrapati Shivaji Maharaj and social reformer Mahatma Jyotiba Phule, is joining this program online. Chandresh Jain ji wishes to ask you a question, Prime Minister. Chandresh ji, please ask your question.
Chandresh Jain – Hon’ble Prime Minister ji, greetings to you. My name is Chandresh Jain, and I am a parent. I have a question for you: don't you think that nowadays children have stopped using their brains and have become more dependent on technology because everything is available at their fingertips? How can one enlighten this younger generation to aspire to be masters of technology rather than its slaves? Please provide guidance. Thank you.
Presenter: Thank you, Chandresh ji. Mrs. Pooja Srivastava, another parent from Ramgarh district in Jharkhand, the birthplace of the tribal leader and freedom fighter Birsa Munda, has joined this program through online medium. She wishes to seek a solution to her concern by asking a question to the Prime Minister. Pooja, please proceed with your question.
Pooja Srivastava : Hon’ble Prime Minister Sir. My name is Kumari Pooja Srivastava. I am a parent of Priyanshi Srivastava studying in Shri Gurunanak Public School, Ramgarh, Jharkhand. Sir, I want to ask how I can manage my daughter’s studies by using social media platforms like Instagram, Snapchat, Twitter. Please guide me on this. Thank You Sir.
Presenter: Thank you, Ma'am. Abhinav Rana, a student from T.R. DAV School Kangoo in the foothills of the Shivalik Mountains in Hamirpur district, Himachal Pradesh, is joining us online. He wishes to ask a question to the Prime Minister. Abhinav, please go ahead and ask your question.
Abhinav Rana – Hon’ble Prime Minister Sir, Namaskar. My name is Abhinav Rana, I am a student of T.R. DAV Public Senior Secondary School Kangoo Distt. Hamirpur, Himachal Pradesh. Sir, my question is how can we educate and encourage students to manage exam stress effectively while also harnessing the benefits of mobile technology as a tool for learning rather than let it become a distraction during precious study periods. Thank You Sir.
Presenter: Thank you, Abhinav. Prime Minister Sir, many individuals like Chandresh Jain, Pooja, and Abhinav are concerned about the increasing pressure of social media and technology in their lives. How can they protect themselves from these adverse effects? Please provide appropriate guidance on this matter.
Prime Minister – Look, it has been said in our scriptures and also in everyday life that excess of anything is not good. Everything should have a limit; it should be based on that. Suppose, your mother has made a very good meal... it's rich in nutrition... the taste is to your liking... it's also mealtime... but you keep eating, eating, eating, she keeps serving. Is this possible? Is it possible? At one point, you will have to tell your mother... no mom, that's enough, I can't eat anymore. Do you do it or not? It was your favourite dish, rich in nutrition of all kinds, it was mealtime, yet there comes a stage when that food can trouble you, make you vomit, deteriorate your health, no matter how much you love it... You have to stop. Do you have to stop or not?
Similarly, there are many things on mobile phones which you like. There are many things, but still some time has to be fixed. I have seen these days... many people whenever you see... seem addicted to mobile phones. You might have also noticed the mobile phone in my hand sometime... You will rarely find a mobile phone in my hand. Because I know what is the most productive use of my time. While I also believe that the mobile phone is also a very necessary tool for information for me. But how to use it... how much to use... I should have discretion about it. Today it is the concern of every parent. There may hardly be any exception. Parents themselves might be stuck on mobile phones all day, but they want their child to stay away from it. And you might have seen... the biggest disadvantage of it ... it distorts your life. If you look at your family, four people in the house are sitting in four corners and forwarding messages to each other. They won’t get up and show the mobile phone to others saying that they have received this message. Why? It is a secret. This has also led to creating a lot of distrust nowadays. If the mother touches the mobile phone, a storm sweeps the house. “Who are you to touch my mobile phone” ... this happens or not.
I am of the view that there should be some rules in the family. For example, no electronic gadgets should be on the dining table while eating. No means, nothing at all. Everyone will engage in conversations, chitchat while eating. We can follow this discipline in the house... I have said it before, I say it again... no gadget zone, which means no entry of gadgets in one particular room. We will sit, talk and chat. It's necessary for the atmosphere of warmth within the family.
Thirdly, now we can't avoid technology, we shouldn't consider technology a burden, we shouldn't run away from technology, but it is equally essential to learn its proper usage. If you are familiar with technology... your parents may not have full knowledge... your first task should be to discuss with them what all is available on the mobile phone today... educate them... Take them into confidence and show them that you get the important information regarding Maths, Chemistry, or History. I see mobile phone for this purpose and you should also see. So they will also take some interest, otherwise what will happen... every time they will think that you are stuck with your friends on the mobile phone, or you are watching reels on the mobile phone. If they know that there are these valuable things in it, they will not disprove it. However, it doesn't mean showing great things to make parents fools and then doing something else... that can't happen. Everyone in our family should know what's going on. If the lock code of our mobile phones is known to everyone in the family, what harm will it cause? If every member of the family knows the lock code of everybody’s mobile phone... if such transparency comes, you'll be saved from many troubles. In other words, everybody will be having a separate mobile phone, but if its password is known to everyone, then it will be good.
Additionally, you can also download apps that monitor your screen time. They will tell you how much screen time you have had today, how much time you have spent here. You have spent this much time... it gives you messages right on the screen. It alerts you. The more such alert tools there are, the more we should integrate them with our gadgets so that we also know... yes buddy, it's been too much now, I should stop... at least it alerts us. At the same time, how can we use it positively? For instance, if I'm writing something, but... I can't find a good word, so I need a dictionary.
I can take advantage of the digital system. Suppose I'm doing something and I don't remember any arithmetic formula. Let's say I've taken the support of a digital tool and asked it. What happened? It will be beneficial, but if I don't even know what features my mobile phone has, then what will I use? And that's why I feel that sometimes we should discuss the positive aspects of mobile phones even in the classroom. What things can be used positively. Sometimes we should spend 10-15 minutes in the classroom discussing these features. A student will share his experience, saying that I found that website and it's a good website for the students. I saw that website, it provides good learning for that subject and good lessons are available there. Suppose a tour is planned, we have a tour program and children are going to Jaisalmer. Everyone should be told to go online, make a complete project report on Jaisalmer. So the habit of using it in a positive way should be developed. Students should realise that there are many facilities available to help them. The more positive use you have, the more benefit you will get. And I urge you not to run away from it. But we need to use everything wisely and with transparency in the whole family. If we have to sneak around and see, then something is wrong. The more transparency there is, the more benefit there will be. Thank you very much.
Presenter: Thank you, PM Sir. Balance is crucial for success in life. This mantra will guide us on the right path. Thank you. Hailing from Chennai, the capital of Tamil Nadu and Mahakavi Subramanya Bharathi's birthplace, a student from Model Senior Secondary School, M. Vagesh, has joined us online, and he would like to ask a question to the Prime Minister. M. Vagesh, please ask your question.
M. Vagesh – Hon’ble Prime Minister Sir Namaste, My name is M Vagesh, I am a student of Modern Senior Secondary School, Nanganallur Chennai. My question is how you handle stress and pressure in the super strong position as a Prime Minister, what is your key factor of controlling stress. Thank you.
Prime Minister: Do you also aspire to become one? Are you preparing for it?
Presenter: Thank you, M. Vagesh for your question. This is the last question of today's discussion. Sneha Tyagi, a student from Dynasty Modern Gurukul Academy in Udham Singh Nagar, Uttarakhand, renowned for its natural beauty, is joining us online and would like to ask a question to the Prime Minister. Sneha, please go ahead and ask your question.
Sneha Tyagi: Divine, incomparable, with unparalleled courage, you are the creator of several eras, the marvelous future of Incredible India. Respectful Prime Minister Modi ji, I offer my humble respects to you from Devbhoomi Uttarakhand. My name is Sneha Tyagi. I am a student of Class Seven at Dynasty Modern Gurukul Academy, Chhinki Farm, Khatima, Udham Singh Nagar. My question to the Hon’ble Prime Minister is, how can we become as positive as you? Thank you, sir.
Presenter: Thanks, Neha. Prime Minister ji, how do you handle pressure in your busy life, and despite facing so much pressure, how do you always stay positive? How do you manage to do all this? Please share the secret of your positive energy with us, Prime Minister ji.
Prime Minister - There could be many answers to this. Firstly, I am glad that you understand the pressure the Prime Minister has to endure. Otherwise, you might think it's just a matter of flying in airplanes, helicopters, what does he have to do, just go from here to there, but you know it's much more than that, day in and day out. In fact, in everyone's life, there are many additional things beyond their situation that they have to manage. Things that they didn't anticipate, such things come into personal life, into family life, and then they have to handle them too. Now, it's human nature that when a big storm comes, some might say let's sit for a while and then leave when it is over or if there is some crisis, we wait for it to pass. Perhaps such people cannot achieve much in life. My nature is such that I consider every challenge as an opportunity. I find it very useful. I challenge every crisis. I don’t sleep over expecting that challenges will come and situations will improve. And because of that, I get the opportunity to learn new things. New ways, new experiments and new strategies to deal with every situation … This is my way and it is evolving naturally as part of my growth. Secondly, I have immense confidence within me. I always believe that whatever it is, I have 1.4 billion fellow citizens with me. If there are 100 million challenges, then there are solutions in billions. I never feel alone, I never feel like it's all up to me. I always know that my country is strong, its people are strong, the minds of my country's people are strong, and we will overcome every challenge. This fundamental belief is the cornerstone of my thinking. And because of this, I never feel like, "Oh, this crisis has befallen on me, what I will do?" I think, "No, no, there are 1.4 billion people, they will handle it." Okay, if I have to lead, and if something goes wrong, I'll have to take the blame. But I am working to enhance the strength of my country, and therefore, I am investing my energy in enhancing the capabilities of my fellow citizens. And the more I empower my fellow citizens, the stronger our ability to face challenges will grow.
Every government in the country had to struggle tackling the poverty crisis. This crisis exists in our country. But I didn't sit back in fear. I searched for its solution, and I thought, who is the government to eradicate poverty? Poverty will only be eradicated when every poor person decides to defeat poverty by himself. If he only dreams then he may not realize it. So, it becomes my responsibility to make him capable of fulfilling that dream, to give him a pucca house, to provide him with toilets, to provide education facilities, to ensure that he gets the benefit from the Ayushman scheme, to provide water supply to his home. If I free him from the things that he has to struggle with every day in his life, if I empower him, then he will also develop this belief that he will be able to defeat poverty. And you see, in my tenure of these ten years, 25 crore people have come out of poverty in the country. Had I continued with the same way the previous governments, it could not be possible. And that's why I strive to trust in the strength of the country, in the resources of the country. When we look at all these things, we never feel alone. What should I do? How should I do it? I'm just a tea seller, what will I do? I can't think like that. I should have complete confidence, and therefore the first thing is to have immense trust in those for whom you are working. Secondly, you need to have the discernment of right and wrong, what is necessary now, what can be dealt with later. You need the ability to prioritize. It comes from experience, from analyzing everything. I make this attempt. Thirdly, even if I make a mistake, I accept it as a lesson for me. I don't consider it a cause for disappointment. Now, you see how severe the crisis of COVID was. Was it a minor challenge? The whole world was stuck. Now, for me too, it was like what should I do? I could have said, "What can we do now? This is a global disease, it has come from all over the world and everyone should take care of themselves." But I didn't do that. I came on TV every day, talked to the countrymen every day, sometimes asked them to clap, sometimes asked them to beat thalis, sometimes asked them to light a lamp. That act doesn't end Corona. But that act gives birth to a collective strength to fight against Corona, bringing out collective strength.
Now see, earlier also our players used to go to the field of sports, sometimes someone would win, sometimes no one would win. No one took care of those who went out to play and returned after the tournament was over. However, I said that I will myself beat the drums even if they win three medals. So gradually, the same children developed the ability to win 107 medals. They had the potential. However, the right direction, the right strategy and the right leadership leads to results. Those who have the capability should use it appropriately. And for me, a principle of governance has been that for running a good government, you need perfect information for solving these problems, coming from bottom to top, and perfect guidance going from top to bottom. If these two channels are perfect and their communication, their systems, their protocols are improved correctly, then you can manage things.
Corona is a major example. And that's why I believe that there is no reason to feel disappointed in life, and if once you decide that there is no room for disappointment, nothing comes except positivity. And all the doors of disappointment are closed for me. I haven't left any corner or even a small window open for disappointment to creep in. And you must have seen that I never crib. I don't know what will happen, whether he will come to us or not, whether he will clash with us, it keeps happening. We are here for what, and therefore I always believe in life filled with self-confidence and about our goals. And the second thing is when there is no personal interest then there is never any doubt in making decisions. And that's a very big asset for me. It's not about me, it's not about me at all, it's only and only for the country. And it’s for you, so that your parents who have gone through those difficulties, I don't want you to go through those difficulties. We have to create such a country, friends, so that even your future generations, your children, feel that within such a country, we can thrive completely, show our capability, and this should be our collective determination. This should be our collective resolve, and results will follow automatically.
And therefore, my friends, positive thinking is a great strength in life. Even in the worst situations, a positive outlook can be maintained. We should strive to see the positive side of things. Thank you.
Presenter: Prime Minister Sir, you have addressed all our questions with utmost simplicity and clarity. We, along with our parents and teachers, will always be grateful to you. We will always remain exam warriors, not worriers. Thank you, Hon’ble Prime Minister ji.
Prime Minister: Are all the questions done?
Presenter – कुछ परिंदे उड़ रहे हैं आंधियों के सामने,
कुछ परिंदे उड़ रहे हैं आंधियों के सामने,
उनमें ताकत है सही और हौसला होगा जरूर,
इस तरह नित बढ़ते रहे तो देखना तुम एक दिन,
तय समंदर तक कम फासला होगा जरूर,
तय समंदर तक कम फासला होगा जरूर।
(Some birds are flying in the wake of the storms,
Some birds are flying in the wake of the storms,
They have strength, and surely there will be courage,
If they continue to move forward like this every day,
One day, the ocean will surely be closer,
The ocean will surely be closer.)
Prime Minister: You must have noticed how these children are anchoring. You too can do all this in your school or college, so definitely learn from them.
Presenter – As the distinguished morning of ‘Pariksha Pe Charcha 2024’ concludes, we extend our sincere gratitude to Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi ji, for his wise counsel and inspirational touch. Today, Prime Minister Sir has exemplified the attributes of teaching as identified in the book Nannul. His suggestions have resonated and ignited the spirit of myriad of students, teachers and parents across our nation. Thank you once again PM Sir.
Prime Minister: Ok, friends. Thank you all very much. And I hope that with this same enthusiasm, you will also instill confidence in your families, fill yourselves with self-confidence, achieve good results, and make a habit of living a life with aspirations. And what you desire, you will achieve those results. My best wishes to all of you. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.