Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the interaction with students, teachers and parents at “Pariksha Pe Charcha 2024”
29 JAN 2024 8:00PM by PIB Delhi
Namaste,
Just now, I have seen the works of our fellow students who have done some innovations, created various types of models. They have attempted to incorporate the National Education Policy into these models. I got the opportunity to see what the future generation of the country thinks in the fields of water, land, sky, space, and AI, and what solutions they have. It felt like even if I had 5-6 hours, it wouldn't be enough because everyone has presented their presentations better than the others. So, I heartily congratulate those students, their teachers, and their schools. And I also urge you to definitely see this exhibition before leaving, try to understand what it is about, and share your experiences with other students after returning to your schools. Will you do that? I hear a voice from here, not from there, not from there, will you do that? Can you hear my voice? ... Alright!
Do you know where you are right now? Don't you? You've come to the place where all the world's prominent leaders discussed the future of the world for two days at Bharat Mandapam. And today, you are at that place. And along with your exam worries, you are also going to discuss the future of Bharat today. And in a way, this program ‘Pariksha Pe Charcha’ is also my exam. And there would be many of you who may want to test me. There must be some people who may genuinely feel that certain questions should be asked, the solutions to which would benefit both themselves and others. We may not be able to address all the questions, but the solution of many of those questions will benefit many of our colleagues. So let's start without wasting any more time. Where should we begin from?
Presenter – Hon’ble Prime Minister! Heartfelt thanks for your inspirational words.
यही जज्बा रहा तो मुश्किलों का हल निकलेगा,
जमींन बंजर हुई तो क्या, वही से जल निकलेगा,
कोशिश जारी रख कुछ कर गुजरने की,
इन्हीं रातों के दामन से सुनहरा कल निकलेगा,
इन्हीं रातों के दामन से सुनहरा कल निकलेगा।
(With this same spirit, solutions will emerge for problems,
Even if the land turns barren, water will still flow from it,
Keep up efforts to make something happen,
A golden tomorrow will emerge from the embrace of these very nights,
A golden tomorrow will emerge from the embrace of these very nights.)
Mr Prime Minister! Your inspirational and enlightening address always fills us with positive energy and confidence. With your blessings and permission, we wish to commence this program. Thank you, respected sir.
Presenter – Hon’ble Prime Minister! Indian School, Darsait, located in the friendly Arab country of Oman, which is a partner of Bharat in the fields of defence, health, and tourism, has its student, Dania Shabu, joining us online. She wishes to ask you a question. Dania, please go ahead and ask your question.
Dania -- Respected Prime Minister! I am Dania Sabu Varki of class 10th from Indian School Darsait, Oman. My question is how cultural and societal expectations contribute to the pressure students feel during examinations and, how can these external influences be adjusted? Thank You!
Presenter - Thank you, Dania. Sir, Mohammed Arsh from Government Sarvodaya Bal Vidyalaya, Burari, Delhi, the capital of the world's largest democracy, is joining us online. He wants to seek clarification on his doubts from you. Mohammed Arsh, please go ahead and ask your question.
Mohammed Arsh - Respected Prime Minister! Namaskar. My name is Arsh, and I am a student of class 12th at GSSSB Burari. My question to you is how can we address negative discussions regarding examinations in our environment, which significantly impact our ability to study and perform well? Can steps be taken to create a more positive and supportive environment for students? Thank you.
Presenter - Thank you, Mohammed! Dania Sabu from Oman, Arsh from Delhi, and numerous students like us often find it challenging to cope with the pressure of societal and peer expectations. Please provide guidance to them.
Prime Minister - I have been informed that this is perhaps the 7th episode of Pariksha Pe Charcha, and as far as I remember, this question has been asked every time, and in different ways. This means that 7 different batches have gone through these situations in 7 years. And every new batch has also had to face these same problems. Now, while the batch of students changes, the batch of teachers does not change as frequently. If teachers, in all the episodes I have been through so far, have addressed the issues in their schools that I have described, then we can gradually tackle this problem. Similarly, in every family, it is possible that the eldest son or daughter might have gone through this trial once or twice before. But they may not have much experience. However, every parent has experienced this problem in one way or another.
Now the question arises, what is the solution? We cannot say to switch off (the pressure), to turn off the pressure; we cannot say that. So, we should make ourselves capable of handling any kind of pressure, we shouldn't sit idle and crib. We should try to understand this fact that pressure is a part of life, stress keeps building up. So, we have to prepare ourselves. Just like when you go to a place where it's very cold and you live in a warm area, you mentally prepare yourself that I have to go to such a cold place after 3-4 days. So, when you mentally prepare yourself, it gradually feels easier. After reaching there, sometimes you feel, "Oh, it's not as cold as I thought it would be." It happens because you have made up your mind. Therefore, you don't need to check the temperature, your mind is prepared. Similarly, we have to resolve to win over the pressure, this situation, in our own way.
Another thing to consider is the types of pressure. There is pressure that we impose upon ourselves, such as deciding to wake up at 4 AM in the morning, or studying until 11 PM at night, or setting a goal to solve a certain number of answers. We experience this pressure ourselves. I understand that we shouldn't stretch ourselves so much that it affects our ability. We should improve gradually. Let's say, yesterday I solved 7 questions, today I decided to solve 8. Then, if I aim for 15, and manage only 7, I wake up in the morning thinking, "Well, I couldn't do it yesterday, so I will have to complete it today?" So, we create pressure on ourselves. We can manage it in a scientific way. Secondly, parents create pressure as well. “Why didn't you do this? Why did you sleep? Why don’t you get up early? Hurry up, don't you have an exam?” They even say things like, “look at what your friend is doing and what are you doing?” This commentary runs morning and evening, and if mom gets tired, then dad starts, and if dad gets tired, then elder brother starts the same commentary. And if that is not enough, then the school teacher repeats the same thing. Then there are some people who say, go ahead, do whatever you want, I'll just stay the way I am. Some people take it seriously. But this is another type of pressure.
Thirdly, there's also a situation where there's no apparent reason, it's just a perception, and without any reason, we consider it a crisis. When we actually do it, we realize it wasn't that difficult and I was just unnecessarily under pressure. So, I feel that the entire family, along with teachers, needs to address this together. If only the student addresses it or only the parents address it, it won't be enough. And I believe that there should be ongoing discussions within families. Every family should have discussions on how to handle such situations. Instead of having a systematic theory, we should gradually evolve things. If we evolve in this manner, I am confident that we will overcome these issues. Thank you.
Presenter - PM Sir, thank you for suggesting ways to deal with pressure. Bhagya Lakshmi ji, who is a parent, is connected with us via virtual medium from the famous Andaman and Nicobar Islands, known for its unparalleled natural beauty and witness to the sacrifices of Veer Savarkar. Bhagya Lakshmi ji, please ask your question.
Bhagya Lakshmi - Respected Prime Minister Sir, Namaskar. As a parent, I have a question for you regarding the peer pressure that students face, which in a way, takes away the beauty of friendship. It instils a sense of competition among their friends. What is your opinion on this? Please provide me with a solution. Thank you.
Presenter - Thank you, Bhagya Lakshmi ji. Drishti Chauhan, a student of Jawahar Navodaya Vidyalaya in Panchmahal, Gujarat, which guides the world with the trinity of truth, non-violence, and righteousness, wants to know the solution to her problem from you, Mr Prime Minister. Drishti, please ask your question.
Drishti Chauhan - Respected Prime Minister, Namaskar. I am Drishti Chauhan, a student of class 6 at Jawahar Navodaya Vidyalaya in Panchmahal. My question to you is that sometimes the competitive atmosphere of exams creates additional pressure to compete with friends. Please advise on how to deal with this? I seek your guidance on this matter. Thank you, sir.
Presenter - Thank you, Drishti. Swati Dilip, connected with us online from Kendriya Vidyalaya No. 1, Calicut, situated in the rain-soaked state of Kerala, which is abundant with natural beauty, is seeking to ask you a question. Swati, please go ahead and ask your question.
Swati - Namaskar! Hon'ble Prime Minister Sir, I am Swati Dilip, a student of class 11th from PM SHRI Kendriya Vidyalaya No. 1, Calicut, in the Ernakulam Region. Sir, could you please guide us on how we can avoid unhealthy and unnecessary competition in this competitive world and also how to not succumb to peer pressure?
Presenter - Thank you Swati. Mr Prime Minister, please guide us on how to avoid the concerns arising from peer pressure and competition, and how to prevent bitterness in relationships caused by them? Please guide Lakshmi ji, Drishti and Swati.
Prime Minister: If life had no challenges, no competition, then life would become very uninspiring, devoid of consciousness. Competition must exist. But as a girl from Calicut mentioned, competition should be healthy. Now, your question is a bit dangerous, and it worries me. Perhaps I am facing such a question for the first time in 'Pariksha Pe Charcha'. You see, sometimes this poisonous tendency, these seeds are sown within the family environment. Even at home, if there are two children, sometimes parents will praise one, sometimes the other. So, whether it's between two siblings or two brothers or two sisters, this sense of distorted competition is subtly instilled in the everyday life of the family. And that's why I urge all parents not to indulge in this kind of comparison between their own children. It instils a sense of animosity and eventually, after a long time, those seeds grow into a very poisonous tree within the family. Similarly, I once watched a video a long time ago - perhaps you've seen it too - where some Divyang children were participating in a race, about 12-15 children, each with their own disabilities. So challenges were inevitable, but they were all running. In the midst of it, one child fell. Now, if they were more intelligent, what would they have done? They might have said, "Well, that's it, one less competitor in the race." But what did those children do? Those who were ahead turned back, those who were running stopped, and they all helped him up, and then they started running again. Truly, this video may be about the lives of Divyang children, but it gives us all a tremendous inspiration and a profound message.
Now, the third issue is, what are you competing with your friends for, buddy? Let's say there's a 100-mark paper. Now, if your friend scores 90, do you have 10 marks left for you? Do you have 10 marks left for you? No, you also have 100 marks, right? So, you don't need to compete with him, you need to compete with yourself. You need to compete with yourself to see how many marks out of 100 you can score, irrespective of what your friend achieves. There's really no need to harbour any resentment towards him. In fact, he can become your inspiration. And if you maintain this mindset, what will you do? You won't even make a competent person your friend. You'll befriend someone who's not doing well in the market, and you'll keep wandering around claiming to be a big contractor yourself. In fact, we should seek talented friends. The more talented friends we have, the more our work will progress. Our spirit will also rise. Therefore, we should never allow such feelings of jealousy to creep into our minds.
And fourthly, it's a matter of great concern for parents as well. Parents always keep comparing their children. They say, "Look, you're always playing, whereas he is studying. You keep doing this, and he is studying." In other words, they always give the same example of the other person. So, this becomes a standard in your mind too. Please, parents, avoid these things. Sometimes I've seen parents who haven't been very successful in their own lives, who have nothing to say to the world about their achievements or successes, so they turn their child's report card into their visiting card. They meet people and tell stories about their children. Now, this nature also instils a sense in the child's mind that "I am everything. Now I don't need to do anything..." That also causes a lot of damage.
Therefore, instead of feeling envy towards our friends, we should make an effort to find their strengths. If they excel in mathematics and I'm weak in it, and if my friend helps me in mathematics more than my teachers do, then I'll understand it better and might excel in it like them too. If my friend is not very strong in languages and I'm good at it, and if I help him in languages, then both of us will complement each other and become more capable. Therefore, please, let's not indulge in competition and envy with our friends. I've seen people who fail themselves but distribute sweets if their friend succeeds. I've also seen friends who score very well but if their friend doesn't, they don't celebrate at home, don't have festivals. Why? Because their friend didn't do well...their friend lagged behind...there are friends like that too. Is friendship a transaction? No...friendship is not a transaction. Where there's no kind of transaction involved, there's selfless love, that's where friendship lies. And this friendship, it doesn't just last till school...it stays with you for life. Therefore, please, let's seek friends who are more enthusiastic and diligent than us, and we should always strive to learn from them. Thank you.
Presenter – Thank you, Mr Prime Minister. This message of humanity will always inspire us in competition. The next question is from Mr. Kondakanchi Sampat Rao, a music teacher at JDP High School, located in the sacred land of Tirumala, the agriculturally rich state of Andhra Pradesh. Mr. Sampat Rao is joining us online and wishes to ask you a question. Mr. Sampat Rao, please ask your question.
Sampat Rao - Greetings to the Prime Minister. My name is Kondakanchi Sampat Rao and I am a teacher at JDP High School, Upparapalli, in the Anakapalli district of Andhra Pradesh. Sir, my question to you is, as a teacher, how can I help my students in giving exams and making them stress-free? Please guide me on this. Thank you, sir.
Presenter - Thank you, sir. Banti Medhi, a teacher from Saira High School located in the scenic Brahmaputra valley and tea gardens of Assam, is present in the audience and she would like to ask a question to the Prime Minister. Ma'am, please ask your question.
Banti Medhi - Namaskar, Hon’ble Prime Minister Sir. I am Banti Medhi, a teacher from Shivsagar district, Assam. My question is what should be the role of a teacher in motivating students? Please guide us. Thank you.
Presenter: Thank you, ma'am. Please, Prime Minister, with reference to the questions asked by music teacher Shri Sampat Rao ji from Andhra Pradesh and the teacher Banti Medhi ji present in the audience, they want to know about the role of teachers in helping students remain stress-free during the examination. Please provide guidance for the entire teacher community.
Prime Minister: First of all, I believe that music teachers not only have the ability to relieve stress for the students in their own classes but also for the entire school's children. There is so much potential in music... If we are listening to music with our ears closed... Sometimes it happens... that we are there, the music is playing, but we are lost somewhere else. And that's why we can't experience its joy. I can understand when any teacher thinks about how to alleviate this stress of the students. I may be wrong, but I feel perhaps there's a thought in the teacher's mind about the ordeal of examinations. If the relationship between the teacher and the student is tied to the ordeal of examinations, then the first thing to do is to correct that relationship. As soon as your relationship with the student begins on the first day, from the beginning of the year when you enter the classroom, that relationship should continue to grow until the exams come. Therefore, perhaps there won't be any stress during exam days.
Think about it, today is the era of mobile phones; every student must have a mobile phone. Has any student ever called you? Has he ever contacted you by calling you over the phone saying, "I'm facing this problem, I'm worried..."? He would have never done that. Why? Because he does not think you hold any special place in his life. He thinks his relationship with you is just about subjects that you teach. It's about math, chemistry and language. The day you go beyond the syllabus and connect with him on a personal level, he will surely talk to you about his problems too.
If this relationship exists, then the possibility of stress during exams will indeed diminish. You must have seen many doctors … while all have degrees, some doctors who are general practitioners... They are more successful because after the patient leaves, they call their patient a day or two later to ask, "Brother, did you take the medicine properly? How are you feeling?" The patient will come back to their hospital the next day. But instead of making him wait, that doctor will talk to his patient a few times in between. And by doing so, he manages to heal his patient halfway. Are any of you teachers like that? Let's say a child has done very well. Have any of his teachers visited his home to tell the family that “Your child has performed really well and today I'll treat myself to sweets with you." Can you imagine the happiness of the parents? The child must have told his parents about his performance. But when a teacher goes and tells the family personally, it will give encouragement to that child and the family will also sometimes think, "Wow, we didn't know my child had this capability until the teacher described it. We really need to pay a little more attention.”
So you see, the atmosphere will change completely. And now the first thing is what to do to alleviate stress during exams? I have already said a lot about that. I don't repeat it. But if you maintain your relationship with your students throughout the year... sometimes I ask many teachers, "Brother, how many years have you been teaching? Many of those, who first came in contact with you as students, must have gotten married by now. Did any of your students come to give you a wedding invitation?” Ninety nine per cent of teachers tell me that no student came. It means we were only doing our job and we weren't changing lives. The job of a teacher is not just to teach his students, the job of a teacher is to shape lives, to empower lives of the students, and that's what brings about change. Thank you.
Presenter: The mutual trust between teacher and student is crucial. Thank you for providing us with a new perspective. Adrita Chakravarti, a student from Pranavananda Vidya Mandir, West Tripura, Tripura, which integrates the wonderful indigenous culture, is joining us online. She seeks a solution to her problem from the Hon’ble Prime Minister for relief from exam stress. Adrita, please ask your question.
Adrita Chakravarti: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Adrita Chakravarti. I am a student of class 12 at Pranavananda Vidya Mandir, West Tripura. My question to you is that I get nervous in the last few minutes of the exam and my handwriting also deteriorates. How can I deal with this situation? Please provide me with a solution. Thank you, sir.
Presenter: Thank you, Adrita. Joining us online from Jawahar Navodaya Vidyalaya Karap, Kanker, Chhattisgarh, a renowned state famous for its abundant natural resources and is known as the bowl of paddy, is student Sheikh Taifur Rahman. He seeks guidance for relief from exam stress. Taifur Rahman, please ask your question.
Sheikh Taifur Rahman: Hon’ble Prime Minister, Namaskar. My name is Sheikh Taifur Rahman. I am a student of PM SHRI Jawahar Navodaya Vidyalaya Kanker, Chhattisgarh. Sir, during exams, most students feel anxious, which leads them to make foolish mistakes, such as not reading questions correctly, etc. Sir, my question to you is how can we avoid these mistakes? Please provide your guidance. Thank you.
Presenter: Thank you, Taifur. Present among us in this gathering is a student, Rajlakshmi Acharya, from Odisha Adarsha Vidyalaya, Cuttack. She wishes to ask a question to the Prime Minister. Rajlakshmi, please ask your question.
Rajlakshmi Acharya: Hon’ble Prime Minister, Jai Jagannath! My name is Rajlaxmi Acharya, I am from Odisha Adarsh Vidyalaya, Jokidola Banki Cuttack. Sir, my question is - It is easy to say you face an exam with a cool mind, but in the exam hall, the situation is so scary, like "don’t move, look straight," and so on. How can it be so cool? Thank you, sir.
Presenter: Thank you, Rajlakshmi. Mr Prime Minister, Adrita, Taifur, and Rajlakshmi, along with many other students, have repeatedly asked this question in previous editions of the Pariksha Pe Charcha, and it continues to be a concern for some students. How to deal with stress during exams? Please provide your guidance on this.
Prime Minister: Once again, the discussion has revolved around stress. Now, how to get rid of this stress? You see what kinds of mistakes are made. If we observe some mistakes in our daily routine, we'll understand this problem. Some mistakes happen due to parents' excessive enthusiasm. Some mistakes come from students' excessive sincerity. I understand we need to avoid this. For instance, I've seen some parents thinking, "It's an exam today, let's get a new pen for our child or send him to school with new clothes." Just by dressing nicely, a lot of time gets consumed in adjusting… checking if the shirt is okay or if the uniform is worn properly. My request to parents is to give the same pen that the child regularly uses. He is not going there to showcase the pen, and during exams, nobody has time to notice whether your child has come wearing new clothes or old ones. So, they should come out of this mentality. Secondly, what happens is that they will send him off by pressuring him to eat certain things like "Eat this because it's the exam day". It only adds to his discomfort eating more than necessary that day. Then his mother might say, "Oh, your exam center is so far away. You'll be late by the time you get back at night. Just eat something and go or take something with you." He starts resisting, saying, "I won't take it." Stress begins from there, even before leaving home. So, my expectation from all parents and my suggestion is to let him live in his own fun. If he's going to take an exam, let him go with excitement and enthusiasm. Let him follow his daily routines as usual. Then what about sincere students? Their problem is that they don't leave the book until the door of the examination hall opens. Now, when you go to the railway station, do you ever enter the train like that? You go 5-10 minutes before, stand on the platform, roughly calculate where your compartment will come, then go to that place, then think which luggage to take inside first. That means your mind starts setting itself before the train arrives. Similarly, it is with your examination hall. They might not keep it open for you since morning, but they allow it 10-15 minutes before the exam begins. So, as soon as it opens, go inside and sit comfortably and enjoy. If there are some old jokes or funny things, remember them, and if there's a friend next to you, share a joke or two with him. Spend 5-10 minutes laughing and joking. Let it go like that. Or at least take a very deep breath. Slowly, immerse yourself for 8-10 minutes. And when you receive the question paper in your hands, you will stay calm. Otherwise, what happens, you start thinking whether the paper has come or not, whether you saw it or not, how it is, where the teacher is looking, there's a CCTV camera in the examination centre. What do you have to do with the CCTV camera? Let it be in any corner, what's your concern? We keep ourselves busy on these things, and for no reason, it wastes our time and energy. We should be immersed in ourselves, and as soon as the question paper arrives … sometimes you must have seen. If you are sitting on the first bench, but the invigilator starts distributing the question paper from the last bench. So, your mind starts racing, thinking, "He will get it five minutes before me, I'll get it five minutes later." Isn't it like that? Doesn't it happen? Now, if you engage your mind in such things, whether I receive the question paper first or after number twenty, then you cannot change the situation. So why waste your energy? The teacher started from there, you cannot stand up and say, give it to me first; you can't do that. Since you know it's going to happen like that, you should adjust yourself accordingly.
Once you set aside what is happening around … And we have been reading these stories since childhood, like the story of Arjuna targeting the bird's eye, but when it comes to life, you don't see just trees, you also see leaves. Then you don't see that bird's eye. You also listen to these stories, read them, so this is an opportunity to bring them into your life. So, the first thing is that sometimes the cause of anxiety in exams is external factors. Sometimes it feels like time is running out, sometimes it feels like I should have answered that question first. So, the solution to this is to first read the entire question paper once. Then decide how much time each question will take roughly. And set your time accordingly. Now, when you eat, when you sit down to eat, do you eat looking at the clock that you have to finish eating in twenty minutes? So, you get into the habit of eating like this, "Yes, it's been twenty minutes and I'm done eating." There's no clock or bell for this, like, "Okay, now start eating, now stop eating." It doesn't happen like that. So, this is through practice.
Secondly, I have seen that nowadays the biggest problem, which is the cause of this problem, is that when you go to take the exam, what do you physically do? You physically hold the pen in your hand and write, isn't it? The brain does its job, but what do you do? You write. Nowadays, due to the iPad, computer, and mobile, the habit of writing has gradually decreased, whereas in exams, you have to write. This means that if I have to prepare for the exam, then I also have to prepare myself for writing. Nowadays, very few people have the habit of writing. So, for this reason, as much time as you spend in your studies daily after school, a minimum of 50% of that time, minimum 50% of the time, you should write something in your notebook. If possible, write on that subject. And read what you have written three or four times and correct what you have written. So, your improvement will be so good that you will develop the habit of writing without anyone's help. So, how many pages to write, how much time it takes to write, you will master all these things. Sometimes, with many subjects, you might feel like, "Oh, I know this." For example, you are listening to a famous song. The song is playing, and you feel like, "I know this song because I've heard it many times." But once the song stops, try writing down the lyrics. Do you remember the song then? You might realize that while listening, the confidence that you had and what you felt were good. But in reality, you couldn't remember it. You used to get prompted from there, so you remembered those lines. And if it comes to perfection, you might lag behind.
My request to today's generation is that writing poses a significant challenge during exams. How much you remember, whether it's correct or incorrect, whether you write correctly or incorrectly, those are topics for later. Focus your attention on practice. If you concentrate on such aspects, I firmly believe that you won't feel the discomfort or pressure in the exam hall because you are prepared. If you know how to swim, you won't fear going into the water because you know how to swim. Similarly, if you have read about swimming in the books and you think, "I studied, right?" You start with one hand, then the other, then the third, then the fourth, and you feel that the first hand goes first, then the first leg. You've worked it out in your mind, but as soon as you dive in, the trouble begins. But those who start practicing in the water itself, no matter how deep the water is, they have confidence that they will cross it. That's why practice is essential, writing practice is crucial. The more you write, the sharper your mind becomes. Sharpness will reflect in your thoughts as well. Read what you've written three or four times and correct it yourself. The more you correct it yourself, the better grip you'll have on it. So, you won't face any problems sitting inside the exam hall. Secondly, someone is writing at a tremendous speed. And you think here I am, stuck on the third question, and he has already moved on to the seventh. Don't get distracted by it. Whether he has reached question 7 or 9 doesn't matter. Who knows, maybe he is writing a movie script. Trust in yourself. Forget about what others are doing around you. The more you focus on yourself, the more your focus will be on the question paper. The more you focus on the question paper, the more your answers will be precise, word by word. Ultimately, you'll achieve the desired results. Thank you.
Presenter: Thank you, Prime Minister Sir. This principle of stress management will inspire us throughout our lives. Prime Minister, among us in this hall, we have Dheeraj Suthar, a student from Rajasmand, Rajasthan, who studies at Government Senior Secondary School, Kondhwa. He would like to ask you a question. Dheeraj, please go ahead and ask your question.
Dheeraj Suthar: Namaste, Hon’ble Prime Minister. I am Dheeraj Suthar, from Government Senior Secondary School, Kondhwa, Rajasmand, Rajasthan. I am currently studying in the 12th grade. My question is how to manage studies along with exercise because physical health is as important as mental health. Please provide guidance. Thank you, sir.
Prime Minister: Looking at your physique, it seems to me that you have asked the right question. And your concern is also valid.
Presenter: Thank you, Dheeraj. Connecting with us online is Najma Khatoon, a student from PM SHRI Kendriya Vidyalaya Kargil in the famous Union Territory of Ladakh, renowned for its cultural traditions and bravery of gallant soldiers posted at the snowy peaks. Mr Prime Minister, she wants to ask you a question. Najma, please go ahead with your question.
Najma Khatoon: Respected Prime Minister, Namaskar. My name is Najma Khatoon, and I am a student at PM SHRI Kendriya Vidyalaya Kargil in Ladakh. I am a tenth-grade student. My question to you is, how can we maintain a balance between exam preparation and maintaining a healthy lifestyle? Thank you.
Presenter: Thank you, Najma. Tobi Lomi, a teacher from Naharlagun Government Higher Secondary School in Arunachal Pradesh, Jewel of Northeast India and a state of multicultural diversity, is present in this gathering and would like to ask a question to the Prime Minister.
Tobi Lomi: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Tobi Lomi, and I am a teacher. I come from the Government Higher Secondary School in Naharlagun, Arunachal Pradesh. My question is, how can students primarily focus on their studies besides sports? Please provide guidance. Thank you, sir.
Presenter: Thank you, ma'am. Mr Prime Minister, Dheeraj, Najma, and Tobi ji seek your guidance on how to establish harmony between studies and a healthy lifestyle.
Prime Minister- Many of you students must be using mobile phones. Some of you may have developed a habit of using their phones for hours. But have you ever thought that if I don't keep my phone charging, then my mobile usage will decrease, so I won't recharge it? If I don't recharge it, will the mobile phone work? Will it work? So things like mobile phones which we use every day, do they also have to be charged or not? Hey, please answer? Do I have to recharge or not? So, just like we need to charge our mobile phones, should not we need to charge our bodies too? Like charging is a requirement for mobile phones, charging our bodies is also a requirement. Just think about it that you do not feel like studying. Just close the window and shut everything else off. That can never happen. Life cannot be lived like that, and that's why life needs to be balanced a bit. Some people just keep playing, but that's also a problem. However, when you have to take exams, there is importance of physical and mental well-being in life. These things cannot be ignored. But if we are not healthy, if we don't have that capability in our body, then we might lose the ability to sit for three hours in the exam. And that's why a healthy body is very important for a healthy mind too. Now, a healthy body doesn't mean that you have to do wrestling. It's not necessary, but there are some rules set in life.
Now, think about how much time you've spent under the open sky in daylight. If you have to study, then take a book and sit under the sun for a while. Sometimes, even the daylight is crucial for recharging the body. Have you ever tried it? Maybe make it a rule that no matter what, I'll take out some time during the day, so that I can spend some time under the sun. Similarly, no matter how much you have to study, never compromise on sleep. When your mom tells you to go to sleep, don't take it as interference. Most students get their egos hurt so badly that they think, “Who are you to tell me to go to sleep when I have an exam tomorrow? Should I sleep or not sleep? What do you have to do with it.” They do this at home. Those who don't do it don't say anything, but those who do, say that they do it. No one is saying anything. But it's for sure that even when it comes to sleep, once you start watching a movie reel after reel, one after another... you want to hide... you don't know how much time has passed, you don't know how much sleep you've lost. What have you gained - just pull out the first reel... try to remember, you can't even remember... and yet, you keep watching. This is how we undervalue sleep.
Today's modern health science emphasizes the importance of sleep a lot. Whether you get adequate sleep or not is very important for your health. You should focus on that. This doesn't mean that exams will keep coming... Modi ji himself advised to sleep. Create an artistic word here and write as soon as you enter home – ‘Go to sleep’. Show it to your mom and dad... ‘Go to sleep’. Hope you don’t do that. Inadequate sleep is inappropriate for health. There are some people who may have taken their bodies to such a stage that they may be beyond this. But for the average human life, this is inappropriate.
Try to ensure that you get the required amount of sleep and also see if it's sound sleep. You should aim for deep sleep. You'll be surprised... those teachers sitting there, the ones of older age... they'll surely be startled upon hearing this. Even today, with so much work I have... I may not have as much as you have, but there are no exceptions for 365 days... If I lie down on the bed, I'm drawn towards deep sleep within 30 seconds... It takes me 30 seconds. Some of you may be very young... You must be tossing in your bed sometimes here, sometimes there and then sleep comes. Why? During the rest of my waking hours, I'm very awake. So when I'm awake, I'm fully awake, and when I'm asleep, I'm fully asleep. And that balance... older people may be troubled... what to do, we don't even get sleep; we keep tossing and turning for half an hour. And you can achieve this.
Then there's the topic of nutrition... balanced diet and at your age... the things necessary at that age, whether they are in your diet or not... You may like one thing and you keep eating it... your stomach may feel full... sometimes your mind may feel satisfied... but it may not fulfil the body's requirements.
The period of 10th and 12th grade exams is such that when you have the exam environment, decide one thing: I will fulfil my body's requirements as much as needed. Parents should also not do this... Today I have made halwa, eat a little more. Sometimes parents also feel that if they serve a larger quantity, the child will be happy... No, it's about their body... And for this, it's not about richness or poverty; it's about utilizing what's available. Everything is present there... even the cheaper options that can cater to our nutrition. And that's why balance in our diet... is equally important for our health.
And then there's exercise - whether you do wrestling-type exercises or not, that's a different matter... but you should exercise for fitness. Just like brushing your teeth daily... similarly, no compromise... exercise should be done. I have seen some kids who go to the roof with their books... they keep studying... manage both tasks... there's nothing wrong with that. They study and get some sunlight too... they also get some exercise. You should find some way to keep yourself physically active. You should dedicate 5 minutes, 10 minutes to physical activity. If you can do more, it's great. If you incorporate these things easily, amidst the stress of exams, everything will work out. If you don't do these, it won't work out. Maintain balance, it will benefit you greatly. Thank you.
Presenter - PM Sir, you have also given us the same message in Exam Warrior... The more you play, the more you will shine. Thank You PM Sir. Madhumita Mallick, a student of Kendriya Vidyalaya from North 24 Parganas, West Bengal, a state rich in artistry and skills, the immortal land of Rabindranath Tagore, wants to ask us a question through virtual medium. Madhumita, please ask your question.
Madhumita – Hon’ble Prime Minister, Namaskar. My name is Madhumita Mallick. I am a student of class 11th Science at Kendriya Vidyalaya Barrackpore (Army), Kolkata Region. My question to you is what advice would you give to those students who are uncertain about their career or feel pressured to choose a specific career or profession? Please provide me guidance on this subject. Thank you, sir.
Presenter: Thank you, Madhumita. PM Sir, Aditi Tanwar, a student of The Millennium School, Panipat, Haryana, the land of the teachings of Lord Krishna, and the state of brave athletes, has joined us through an online medium and seeks guidance from you. Aditi, please ask your question.
Aditi Tanwar: Respected Prime Minister, Namaskar. My name is Aditi Tanwar, and I am a student of class eleven at The Millennium School, Panipat, Haryana. My question to you is that I have chosen humanities as my subject, and people often mock me for it. I like this subject, which is why I chose it. But sometimes, it becomes difficult to handle these taunts. How can I manage them and overlook them? I seek guidance from you on this matter. Thank you, sir, Namaskar.
Presenter: Thank you, Aditi. Madhumita, Aditi, and some other students experience pressure in choosing a career in their lives. Sir, how can we solve the problem of the mental pressure of choosing a particular career or stream?
Prime Minister: I don't think you are confused yourself. I don't believe you are personally in a state of confusion. The reality is that you lack confidence in yourself. You have doubts about your own thinking. That's why you keep asking 50 people, "What do you think if I do this... what do you think if I do that?" You don't know yourself. And because of that, you become dependent on someone else's advice. And the person who seems more appealing to you, and whose advice seems the simplest, you adopt that. For example, I said those who play will achieve a lot; those who go home with this resolution... Modi ji said, "Play and shine." Now I won't study because... he has chosen what he likes.
I think that the worst situation is confusion... indecisiveness. Indecisiveness... you must have heard the old story... Someone was driving a car and a dog couldn't decide, should I go this way or that, and in the end, he ended up dying under the car. That's what happens... if he knew that going that way might save them, then maybe the driver could have saved them. But going here... going there... then no matter how expert the driver is, he won't be able to save. We should avoid uncertainty as well as indecision. And before making a decision, we should weigh all the options as much as possible.
The second thing is, sometimes some people think that cleanliness is such a trivial matter. Now, if we look at it from the perspective of the Prime Minister, is it a very trivial matter or not? Anybody might say, "Oh, the Prime Minister has so many tasks... he keeps talking about cleanliness." But when I delved into it, every time I devoted my attention to it, I found it to be a significant tool. Today, cleanliness has become the prime agenda of the country, hasn't it? Cleanliness was a small issue, but when I put my heart into it, it became very significant. Therefore, let's not think... You must have seen that sometimes you couldn't finish reading something completely, but your attention was caught when someone said that in the last ten years, Bharat’s market in the field of art and culture has increased 250 times. Earlier, if someone used to paint, parents would say, "Study first. Do painting in the vacations." They didn't realize that painting could also be an important aspect of life. And that's why we shouldn't underestimate anything. If we have the capability, we will infuse it with significance. We should have the capability. And whatever you take in your hands... immerse yourself in it completely... but if we are half-hearted... "He took this... I should have taken that, it might have been better." This dilemma can land you in a lot of troubles.
Today, the National Education Policy has made things much easier for you. You are excelling in one field, but if you feel like trying something else, you can shift. You can change your stream. There is no need for you to be bound by any particular stream; you can progress on your own. And that's why now, in education too … I was just watching an exhibition, I was seeing how the talent of children is being showcased, it's really impressive.
The government's I&B ministry which communicates the government's schemes... these children have done a much better job than the people managing the ministry. The importance of ‘Nari Shakti’ (women power) has been portrayed so brilliantly. This means that we should be decisive in any situation. Once you get into the habit of being decisive, confusion disappears. Otherwise, you must have seen that sometimes we go to a restaurant with our family... Remember? I don't get the opportunity, but you might. You go to the restaurant... At first, you think I'll order this... then you see something on the next table and say no, I won't order this. Then you see the waiter bringing something else. Then you decide against your orders. “Okay, cancel my two orders, bring me that.” Now, his stomach will never be satisfied. He will never be content, and when the dish arrives, he'll think, why didn't I order the previous one, it would have been better. People who can't make decisions at the dining table can never enjoy the restaurant or the food. You have to become decisive. If your mother asks you every morning what you want to eat today and presents you with 50 varieties... What will you do? After thinking for a while, you will eventually come back to what you eat regularly.
I understand that we need to develop the habit of being decisive. Before making a decision, we should look at 50 things in detail, see their pros and cons, ask someone for the pros and cons... but after that, we should be decisive. And that's why confusion is not good for anyone in any situation. Indecision and indecisiveness are bad, and we should come out of it. Thank you.
Presenter - Sir, success lies in the clarity of decision-making... Your statement will always be remembered. Thank you. Deepshri, a student of Government Higher Secondary School, Sedarapet, a renowned city in Puducherry known for its serene beaches, picturesque streets, and cultural diversity, is among us in this auditorium and wishes to ask her question. Deepshri, please ask your question.
Deepshri - Namaste, Vanakkam Hon’ble Prime Minister sir.
Prime Minister – Vanakkam, Vanakkam.
Deepshri – My name is Deepshri. I am from Government Higher Secondary School, Sedarapet, Puducherry. My question is how we can build our trust in our parents that we are working hard. Thank You Sir.
Presenter - Thank you, Deepshri. Mr Prime Minister, how can we convince our parents that we are working hard? Deepshri seeks guidance from you on this matter.
Prime Minister - You have asked a question, but behind the question is another question in your mind, which you are not asking. The second question is that there is mistrust in the entire family. There is a trust deficit, and you have analysed the situation very well. You presented your question in such a way that no one in the house gets angry, but it is a matter of concern, for both the teachers and the parents. What is the reason that we are experiencing a trust deficit in our family life? If we experience trust deficit in family life, then this is a matter of great concern. And this trust deficit does not occur suddenly... It happens after a long period. And that's why every parent, every teacher, every student should keep analyzing their behaviour very carefully. After all, why don't parents trust my words... somewhere there must have been such things that led them to change their mind towards me? Sometimes you might have told your parents that you are going to meet your friend and if parents later find out that you didn't go there, then the trust deficit begins. She had said she would go there, but later when the parents found out that she didn't go there but you said that I had decided to go there but my mind changed on the way, so I went somewhere else. So this situation of trust deficit will never arise. And as a student, we should definitely think about it. For example, you said, "Mom, you sleep, don't worry, I'll study." And if Mom quietly finds out that you are sleeping, then there will be a trust deficit. Your Mom would feel that he said he would study, but he is not studying, he is asleep.
You said you wouldn't touch the mobile phone for a week, but Mom is quietly noticing that you are using the phone ... so then the trust deficit arises. Do you truly follow what you say? If you do, then I don't believe that parents or teachers will create such a situation of trust deficit, a cause of disbelief towards you. In the same way, parents should also think. Some parents have such habits, like suppose a mother has cooked a very good meal and the son comes. For some reason, he is not in the mood to eat or has eaten very little, so what will the mother say... hmm, you must have eaten somewhere on the way, surely you must have eaten your fill at someone's house. So then it hurts him and he doesn't tell the truth. Then to keep the mother happy, whether he likes it or not, he eats a bit. This is how the trust deficit develops. Every household must be experiencing this situation. For example, your mother or your father might have given you money and told you that 100 rupees is for you for a month. This is your pocket money. And then they ask you every third day, what did you do with that 100 rupees? You gave the money for 30 days, didn't you? He has not come to you asking for more money. So, have trust in him. If you didn't have trust in him, then you shouldn't have given the money to your son. In most cases, it happens with parents. They ask every day about 100 rupees... There's a way to ask, someone might say - Son, we didn't have much money that day, hence we gave you only 100 rupees. Don't worry, if you need more, tell me. So that son would not feel otherwise that his parents gave him 100 rupees ... Now you are clapping because it was to your liking.
Instead of asking what you did with that 100 rupees, if they say that if you require more tell us, the son will definitely say, "Mom, I have money, it's sufficient for me." That is how our way of communicating with each other should be. It is the same with the education, our expectations from our children. "Why didn't you get good marks? You don't study, you don't pay attention, you don't sit in class, you must be wasting your time by chatting with your friends." Try to understand. They might have money, they might have gone to watch a movie or they might be watching reels on their mobile phones. Then both the parents and the child indulge in a kind of conversation which leads to the growing distance. Firstly, trust ends, then distance increases, and this distance sometimes pushes children towards depression. And that's why it is very necessary for parents to realize what they say.
Similarly, teachers should be forthright with their students so that they can easily express themselves. If a student doesn't understand a question, a teacher should explain without rebuking. Sometimes what happens is that they say "You won't understand anything, don't waste your time and sit here quietly." Sometimes what teachers do is that they become very fond of the 4-5 talented students, they get attached to them, while they don’t bother about the rest of the class, whether there are 20 or 30 students. The teachers leave those students to their destiny. They invest their attention in these 2-4 students, praising them continuously, solely focusing on their results. Now, how much those students can progress is a different matter, but they let down the rest of the students. Therefore, please treat all students as equal. Treat everyone equally. Yes, whoever is sharp will progress himself. But for those who need it the most, if you appreciate their qualities, even symptomatically, it will do wonders.
Sometimes there might be a child who is weak in studies, but his handwriting is good. The teacher can boost his confidence by going to his seat and telling him, "Wow, your handwriting is very excellent. How smart you are." If there's a dull student in a class, and you tell him, "Hey, your clothes are very neat, your clothes are very nice." He will develop confidence within him. He will start opening up with you and will start talking to you because he will feel that you are paying attention to him. If this natural environment is created, I believe there will be no trust deficit. However, it's not just the responsibility of teachers but also of students. We should introspect about what actions of mine led the family members in our homes to lose trust in me. Under any circumstances, the trust of our family, our teachers should not be lost in us because of our behaviour.
Another thing I think we can try in the family... Let's assume your son or daughter has five friends. Make it a point that all five families will gather together once a month, for two hours, rotating among each family each month. Everyone, young and old, will participate; it's not like two people will be left at home. If the parents of 80-year-olds are physically fit, they should also join. Then, it should be decided that the mother of one of the friends will narrate a positive story from a book. Next time, the same thing should be done with a difference at the house of a friend whose turn has come to host the event. His father will share the story of a positive movie which he has watched. Whenever you have a one-hour get-together, focus only on examples and discuss positive things, without any references. You'll see that positivity will gradually permeate. And this positivity will not only be towards your children but will also create an environment of trust within each individual. You'll all become a unit, helping each other, and I believe we should keep experimenting with such practices. Thank you.
Presenter - PM Sir, trust is important in families, and your message will bring happiness to our homes. Thank you, PM Sir. Mr. Chandresh Jain, a parent from the holy city of Pune, Maharashtra, the birthplace of Chhatrapati Shivaji Maharaj and social reformer Mahatma Jyotiba Phule, is joining this program online. Chandresh Jain ji wishes to ask you a question, Prime Minister. Chandresh ji, please ask your question.
Chandresh Jain – Hon’ble Prime Minister ji, greetings to you. My name is Chandresh Jain, and I am a parent. I have a question for you: don't you think that nowadays children have stopped using their brains and have become more dependent on technology because everything is available at their fingertips? How can one enlighten this younger generation to aspire to be masters of technology rather than its slaves? Please provide guidance. Thank you.
Presenter: Thank you, Chandresh ji. Mrs. Pooja Srivastava, another parent from Ramgarh district in Jharkhand, the birthplace of the tribal leader and freedom fighter Birsa Munda, has joined this program through online medium. She wishes to seek a solution to her concern by asking a question to the Prime Minister. Pooja, please proceed with your question.
Pooja Srivastava : Hon’ble Prime Minister Sir. My name is Kumari Pooja Srivastava. I am a parent of Priyanshi Srivastava studying in Shri Gurunanak Public School, Ramgarh, Jharkhand. Sir, I want to ask how I can manage my daughter’s studies by using social media platforms like Instagram, Snapchat, Twitter. Please guide me on this. Thank You Sir.
Presenter: Thank you, Ma'am. Abhinav Rana, a student from T.R. DAV School Kangoo in the foothills of the Shivalik Mountains in Hamirpur district, Himachal Pradesh, is joining us online. He wishes to ask a question to the Prime Minister. Abhinav, please go ahead and ask your question.
Abhinav Rana – Hon’ble Prime Minister Sir, Namaskar. My name is Abhinav Rana, I am a student of T.R. DAV Public Senior Secondary School Kangoo Distt. Hamirpur, Himachal Pradesh. Sir, my question is how can we educate and encourage students to manage exam stress effectively while also harnessing the benefits of mobile technology as a tool for learning rather than let it become a distraction during precious study periods. Thank You Sir.
Presenter: Thank you, Abhinav. Prime Minister Sir, many individuals like Chandresh Jain, Pooja, and Abhinav are concerned about the increasing pressure of social media and technology in their lives. How can they protect themselves from these adverse effects? Please provide appropriate guidance on this matter.
Prime Minister – Look, it has been said in our scriptures and also in everyday life that excess of anything is not good. Everything should have a limit; it should be based on that. Suppose, your mother has made a very good meal... it's rich in nutrition... the taste is to your liking... it's also mealtime... but you keep eating, eating, eating, she keeps serving. Is this possible? Is it possible? At one point, you will have to tell your mother... no mom, that's enough, I can't eat anymore. Do you do it or not? It was your favourite dish, rich in nutrition of all kinds, it was mealtime, yet there comes a stage when that food can trouble you, make you vomit, deteriorate your health, no matter how much you love it... You have to stop. Do you have to stop or not?
Similarly, there are many things on mobile phones which you like. There are many things, but still some time has to be fixed. I have seen these days... many people whenever you see... seem addicted to mobile phones. You might have also noticed the mobile phone in my hand sometime... You will rarely find a mobile phone in my hand. Because I know what is the most productive use of my time. While I also believe that the mobile phone is also a very necessary tool for information for me. But how to use it... how much to use... I should have discretion about it. Today it is the concern of every parent. There may hardly be any exception. Parents themselves might be stuck on mobile phones all day, but they want their child to stay away from it. And you might have seen... the biggest disadvantage of it ... it distorts your life. If you look at your family, four people in the house are sitting in four corners and forwarding messages to each other. They won’t get up and show the mobile phone to others saying that they have received this message. Why? It is a secret. This has also led to creating a lot of distrust nowadays. If the mother touches the mobile phone, a storm sweeps the house. “Who are you to touch my mobile phone” ... this happens or not.
I am of the view that there should be some rules in the family. For example, no electronic gadgets should be on the dining table while eating. No means, nothing at all. Everyone will engage in conversations, chitchat while eating. We can follow this discipline in the house... I have said it before, I say it again... no gadget zone, which means no entry of gadgets in one particular room. We will sit, talk and chat. It's necessary for the atmosphere of warmth within the family.
Thirdly, now we can't avoid technology, we shouldn't consider technology a burden, we shouldn't run away from technology, but it is equally essential to learn its proper usage. If you are familiar with technology... your parents may not have full knowledge... your first task should be to discuss with them what all is available on the mobile phone today... educate them... Take them into confidence and show them that you get the important information regarding Maths, Chemistry, or History. I see mobile phone for this purpose and you should also see. So they will also take some interest, otherwise what will happen... every time they will think that you are stuck with your friends on the mobile phone, or you are watching reels on the mobile phone. If they know that there are these valuable things in it, they will not disprove it. However, it doesn't mean showing great things to make parents fools and then doing something else... that can't happen. Everyone in our family should know what's going on. If the lock code of our mobile phones is known to everyone in the family, what harm will it cause? If every member of the family knows the lock code of everybody’s mobile phone... if such transparency comes, you'll be saved from many troubles. In other words, everybody will be having a separate mobile phone, but if its password is known to everyone, then it will be good.
Additionally, you can also download apps that monitor your screen time. They will tell you how much screen time you have had today, how much time you have spent here. You have spent this much time... it gives you messages right on the screen. It alerts you. The more such alert tools there are, the more we should integrate them with our gadgets so that we also know... yes buddy, it's been too much now, I should stop... at least it alerts us. At the same time, how can we use it positively? For instance, if I'm writing something, but... I can't find a good word, so I need a dictionary.
I can take advantage of the digital system. Suppose I'm doing something and I don't remember any arithmetic formula. Let's say I've taken the support of a digital tool and asked it. What happened? It will be beneficial, but if I don't even know what features my mobile phone has, then what will I use? And that's why I feel that sometimes we should discuss the positive aspects of mobile phones even in the classroom. What things can be used positively. Sometimes we should spend 10-15 minutes in the classroom discussing these features. A student will share his experience, saying that I found that website and it's a good website for the students. I saw that website, it provides good learning for that subject and good lessons are available there. Suppose a tour is planned, we have a tour program and children are going to Jaisalmer. Everyone should be told to go online, make a complete project report on Jaisalmer. So the habit of using it in a positive way should be developed. Students should realise that there are many facilities available to help them. The more positive use you have, the more benefit you will get. And I urge you not to run away from it. But we need to use everything wisely and with transparency in the whole family. If we have to sneak around and see, then something is wrong. The more transparency there is, the more benefit there will be. Thank you very much.
Presenter: Thank you, PM Sir. Balance is crucial for success in life. This mantra will guide us on the right path. Thank you. Hailing from Chennai, the capital of Tamil Nadu and Mahakavi Subramanya Bharathi's birthplace, a student from Model Senior Secondary School, M. Vagesh, has joined us online, and he would like to ask a question to the Prime Minister. M. Vagesh, please ask your question.
M. Vagesh – Hon’ble Prime Minister Sir Namaste, My name is M Vagesh, I am a student of Modern Senior Secondary School, Nanganallur Chennai. My question is how you handle stress and pressure in the super strong position as a Prime Minister, what is your key factor of controlling stress. Thank you.
Prime Minister: Do you also aspire to become one? Are you preparing for it?
Presenter: Thank you, M. Vagesh for your question. This is the last question of today's discussion. Sneha Tyagi, a student from Dynasty Modern Gurukul Academy in Udham Singh Nagar, Uttarakhand, renowned for its natural beauty, is joining us online and would like to ask a question to the Prime Minister. Sneha, please go ahead and ask your question.
Sneha Tyagi: Divine, incomparable, with unparalleled courage, you are the creator of several eras, the marvelous future of Incredible India. Respectful Prime Minister Modi ji, I offer my humble respects to you from Devbhoomi Uttarakhand. My name is Sneha Tyagi. I am a student of Class Seven at Dynasty Modern Gurukul Academy, Chhinki Farm, Khatima, Udham Singh Nagar. My question to the Hon’ble Prime Minister is, how can we become as positive as you? Thank you, sir.
Presenter: Thanks, Neha. Prime Minister ji, how do you handle pressure in your busy life, and despite facing so much pressure, how do you always stay positive? How do you manage to do all this? Please share the secret of your positive energy with us, Prime Minister ji.
Prime Minister - There could be many answers to this. Firstly, I am glad that you understand the pressure the Prime Minister has to endure. Otherwise, you might think it's just a matter of flying in airplanes, helicopters, what does he have to do, just go from here to there, but you know it's much more than that, day in and day out. In fact, in everyone's life, there are many additional things beyond their situation that they have to manage. Things that they didn't anticipate, such things come into personal life, into family life, and then they have to handle them too. Now, it's human nature that when a big storm comes, some might say let's sit for a while and then leave when it is over or if there is some crisis, we wait for it to pass. Perhaps such people cannot achieve much in life. My nature is such that I consider every challenge as an opportunity. I find it very useful. I challenge every crisis. I don’t sleep over expecting that challenges will come and situations will improve. And because of that, I get the opportunity to learn new things. New ways, new experiments and new strategies to deal with every situation … This is my way and it is evolving naturally as part of my growth. Secondly, I have immense confidence within me. I always believe that whatever it is, I have 1.4 billion fellow citizens with me. If there are 100 million challenges, then there are solutions in billions. I never feel alone, I never feel like it's all up to me. I always know that my country is strong, its people are strong, the minds of my country's people are strong, and we will overcome every challenge. This fundamental belief is the cornerstone of my thinking. And because of this, I never feel like, "Oh, this crisis has befallen on me, what I will do?" I think, "No, no, there are 1.4 billion people, they will handle it." Okay, if I have to lead, and if something goes wrong, I'll have to take the blame. But I am working to enhance the strength of my country, and therefore, I am investing my energy in enhancing the capabilities of my fellow citizens. And the more I empower my fellow citizens, the stronger our ability to face challenges will grow.
Every government in the country had to struggle tackling the poverty crisis. This crisis exists in our country. But I didn't sit back in fear. I searched for its solution, and I thought, who is the government to eradicate poverty? Poverty will only be eradicated when every poor person decides to defeat poverty by himself. If he only dreams then he may not realize it. So, it becomes my responsibility to make him capable of fulfilling that dream, to give him a pucca house, to provide him with toilets, to provide education facilities, to ensure that he gets the benefit from the Ayushman scheme, to provide water supply to his home. If I free him from the things that he has to struggle with every day in his life, if I empower him, then he will also develop this belief that he will be able to defeat poverty. And you see, in my tenure of these ten years, 25 crore people have come out of poverty in the country. Had I continued with the same way the previous governments, it could not be possible. And that's why I strive to trust in the strength of the country, in the resources of the country. When we look at all these things, we never feel alone. What should I do? How should I do it? I'm just a tea seller, what will I do? I can't think like that. I should have complete confidence, and therefore the first thing is to have immense trust in those for whom you are working. Secondly, you need to have the discernment of right and wrong, what is necessary now, what can be dealt with later. You need the ability to prioritize. It comes from experience, from analyzing everything. I make this attempt. Thirdly, even if I make a mistake, I accept it as a lesson for me. I don't consider it a cause for disappointment. Now, you see how severe the crisis of COVID was. Was it a minor challenge? The whole world was stuck. Now, for me too, it was like what should I do? I could have said, "What can we do now? This is a global disease, it has come from all over the world and everyone should take care of themselves." But I didn't do that. I came on TV every day, talked to the countrymen every day, sometimes asked them to clap, sometimes asked them to beat thalis, sometimes asked them to light a lamp. That act doesn't end Corona. But that act gives birth to a collective strength to fight against Corona, bringing out collective strength.
Now see, earlier also our players used to go to the field of sports, sometimes someone would win, sometimes no one would win. No one took care of those who went out to play and returned after the tournament was over. However, I said that I will myself beat the drums even if they win three medals. So gradually, the same children developed the ability to win 107 medals. They had the potential. However, the right direction, the right strategy and the right leadership leads to results. Those who have the capability should use it appropriately. And for me, a principle of governance has been that for running a good government, you need perfect information for solving these problems, coming from bottom to top, and perfect guidance going from top to bottom. If these two channels are perfect and their communication, their systems, their protocols are improved correctly, then you can manage things.
Corona is a major example. And that's why I believe that there is no reason to feel disappointed in life, and if once you decide that there is no room for disappointment, nothing comes except positivity. And all the doors of disappointment are closed for me. I haven't left any corner or even a small window open for disappointment to creep in. And you must have seen that I never crib. I don't know what will happen, whether he will come to us or not, whether he will clash with us, it keeps happening. We are here for what, and therefore I always believe in life filled with self-confidence and about our goals. And the second thing is when there is no personal interest then there is never any doubt in making decisions. And that's a very big asset for me. It's not about me, it's not about me at all, it's only and only for the country. And it’s for you, so that your parents who have gone through those difficulties, I don't want you to go through those difficulties. We have to create such a country, friends, so that even your future generations, your children, feel that within such a country, we can thrive completely, show our capability, and this should be our collective determination. This should be our collective resolve, and results will follow automatically.
And therefore, my friends, positive thinking is a great strength in life. Even in the worst situations, a positive outlook can be maintained. We should strive to see the positive side of things. Thank you.
Presenter: Prime Minister Sir, you have addressed all our questions with utmost simplicity and clarity. We, along with our parents and teachers, will always be grateful to you. We will always remain exam warriors, not worriers. Thank you, Hon’ble Prime Minister ji.
Prime Minister: Are all the questions done?
Presenter – कुछ परिंदे उड़ रहे हैं आंधियों के सामने,
कुछ परिंदे उड़ रहे हैं आंधियों के सामने,
उनमें ताकत है सही और हौसला होगा जरूर,
इस तरह नित बढ़ते रहे तो देखना तुम एक दिन,
तय समंदर तक कम फासला होगा जरूर,
तय समंदर तक कम फासला होगा जरूर।
(Some birds are flying in the wake of the storms,
Some birds are flying in the wake of the storms,
They have strength, and surely there will be courage,
If they continue to move forward like this every day,
One day, the ocean will surely be closer,
The ocean will surely be closer.)
Prime Minister: You must have noticed how these children are anchoring. You too can do all this in your school or college, so definitely learn from them.
Presenter – As the distinguished morning of ‘Pariksha Pe Charcha 2024’ concludes, we extend our sincere gratitude to Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi ji, for his wise counsel and inspirational touch. Today, Prime Minister Sir has exemplified the attributes of teaching as identified in the book Nannul. His suggestions have resonated and ignited the spirit of myriad of students, teachers and parents across our nation. Thank you once again PM Sir.
Prime Minister: Ok, friends. Thank you all very much. And I hope that with this same enthusiasm, you will also instill confidence in your families, fill yourselves with self-confidence, achieve good results, and make a habit of living a life with aspirations. And what you desire, you will achieve those results. My best wishes to all of you. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
“পৰীক্ষা পে চৰ্চা, ২০২৪”ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰী আৰু পিতৃ-মাতৃৰ সৈতে মত-বিনিময়ৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ পূৰ্ণপাঠ
29 JAN 2024 8:00PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
ক্ষন্তেক পূৰ্বে আমাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ উদ্ভাৱনৰাজি প্ৰত্যক্ষ কৰিছোঁ আৰু ইয়াত তেওঁলোকে ভিন্ন ধৰণৰ মডেল তৈয়াৰ কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে এনে মনোভাৱ গঢ় দিয়াৰ প্ৰয়াস কৰিছে। দেশৰ ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মই কি ভাবে, ইয়াত তাৰ প্ৰতিফলন ঘটিছে আৰু পানী, ভূমি, আকাশ আৰু মহাকাশ তথা এআই-এই সকলোবোৰ ক্ষেত্ৰতে কেনেধৰণৰ সমাধান আছে সেয়া চাবলৈ সুযোগ লাভ কৰোঁ। ইয়াৰ বাবে সকলো ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, তেওঁলোকৰ শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰী, তেওঁলোকৰ বিদ্যালয়ক বহু-বহু অভিনন্দন জনাইছোঁ। আৰু মই আপোনালোকক এইটোও অনুৰোধ কৰিছোঁ যে যোৱাৰ আগতে এই প্ৰদৰ্শনীখন এবাৰ চাব আৰু তাত কি আছে বুজিবলৈ চেষ্টা কৰিব।
আমি সকলো এতিয়া ভাৰত মণ্ডপমত সমবেত হৈছোঁ। ইয়াতেই বিশ্বৰ সকলো নেতাই দুদিন বহি বিশ্বৰ ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিল। আজি আমি ইয়াত তোমালোকৰ পৰীক্ষাৰ চিন্তাৰ লগতে ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ বিষয়েও আলোচনা কৰিবলৈ ওলাইছোঁ। আৰু পৰীক্ষাৰ ওপৰত এই আলোচনা, এই কাৰ্য্যসূচী মোৰ বাবেও পৰীক্ষা। আৰু আপোনালোকৰ বহুতেই হয়তো মোক পৰীক্ষা কৰিব বিচাৰিব। আমি হয়তো সকলো প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিব নোৱাৰিম, কিন্তু সেই প্ৰশ্নসমূহৰ বেছিভাগেই বহু বন্ধুৰ বাবে সমাধান হ’ব। গতিকে আৰম্ভ কৰোঁ আহক, বেছি সময় নষ্ট নকৰাকৈ। ক’ৰ পৰা আৰম্ভ কৰিব?
*উপস্থাপক* – প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া। আপোনাৰ প্ৰেৰণাদায়ক কথাৰ বাবে আন্তৰিক ধন্যবাদ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, আপোনাৰ প্ৰেৰণাদায়ক আৰু তথ্যসমৃদ্ধ ভাষণে আমাক সদায় ইতিবাচক শক্তি আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰাই তোলে। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ আৰু অনুমতি সাপেক্ষে আমি এই কাৰ্য্যসূচী আৰম্ভ কৰিব বিচাৰিছোঁ।
*উপস্থাপক* – প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া। ওমানত অৱস্থিত দৰছাইটৰ ইণ্ডিয়ান স্কুলৰ ছাত্ৰী ডানিয়া শ্বাবুৱে আমাৰ সৈতে অনলাইন যোগে যোগদান কৰিছে আৰু আপোনাক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে। ডানিয়া অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
ডানিয়া - সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, মই ওমানৰ ইণ্ডিয়ান স্কুলৰ দশম শ্ৰেণীৰ ডানিয়া শ্বাবু। মোৰ প্ৰশ্ন হ’ল পৰীক্ষাৰ সময়ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে অনুভৱ কৰা হেঁচাত সাংস্কৃতিক আৰু সমাজৰ আশাই কেনেদৰে অৰিহণা যোগায় আৰু এই বাহ্যিক প্ৰভাৱবোৰৰে কেনেকৈ মোকাবিলা কৰিব পাৰি?
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ ডানিয়া। বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰৰ ৰাজধানী দিল্লীত অৱস্থিত চৰকাৰী সৰ্বোদয় বাল বিদ্যালয়ৰ মহম্মদ আৰ্শে আমাৰ লগত অনলাইন মাধ্যমেৰে যোগদান কৰিছে আৰু তেওঁৰ মনত থকা সন্দেহবোৰ আপোনাৰ জৰিয়তে আঁতৰাব বিচাৰিছে। মহম্মদ আৰ্শ, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
মহম্মদ আৰ্শ - মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া। শুভ আবেলি, মোৰ নাম আৰ্শ, মই দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ। আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন হ’ল আমাৰ পৰিবেশত পৰীক্ষাৰ আশে-পাশে হোৱা নেতিবাচক আলোচনাৰে আমি কেনেকৈ মোকাবিলা কৰিব পাৰো, যিয়ে আমাৰ পঢ়া-শুনা আৰু ভাল প্ৰদৰ্শনৰ ক্ষমতাত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পেলায়। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ বাবে অধিক ইতিবাচক আৰু সহায়ক পৰিবেশ সৃষ্টিৰ বাবে কি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব পাৰি?
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ মহম্মদ! ওমানৰ ডানিয়া শ্বাবু আৰু দিল্লীৰ মহম্মদ আৰ্শ তথা আমাৰ বহু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে সমাজ আৰু চৌপাশৰ মানুহৰ আশাৰ হেঁচা চম্ভালিব পৰা নাই। অনুগ্ৰহ কৰি তেওঁলোকক পথ প্ৰদৰ্শন কৰক।
প্ৰধানমন্ত্ৰী এয়া পৰীক্ষ পে চৰ্চাৰ ৭ম খণ্ড আৰু মোৰ যিমানদূৰ মনত আছে, মই দেখিছোঁ যে এই প্ৰশ্নটো প্ৰতিবাৰেই আহিছে। অৰ্থাৎ ৭ বছৰত ৭ টা ভিন্ন বেচ এই অৱস্থাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে। আৰু প্ৰতিটো নতুন বেচেও একে সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে। এতিয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বেচ সলনি হয়, কিন্তু শিক্ষক সমাজৰ বেচ ইমান সোনকালে সলনি নহয়। যদি শিক্ষকসকলে মোৰ খণ্ডবোৰত মই এতিয়ালৈকে বৰ্ণনা কৰা কিছুমান কথা তেওঁলোকৰ বিদ্যালয়ত ব্যক্ত কৰিছে, তেন্তে আমি লাহে-লাহে এই সমস্যাটো হ্ৰাস কৰিব পাৰোঁ। প্ৰতিজন অভিভাৱকে নিশ্চিতভাৱে এই সমস্যাটো কোনোবা নহয় কোনোবা ৰূপত অনুভৱ কৰিছে। এতিয়া প্ৰশ্ন হয় ইয়াৰ সমাধান কি হব লাগে? গতিকে, আমি নিজকে যিকোনো ধৰণৰ চাপ সহ্য কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিব লাগে। আমি মানি লোৱা উচিত যে জীৱনত হেঁচা আহিয়েই থাকে। গতিকে, নিজকে প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। আমি এই পৰিস্থিতিটো এবাৰ মনতে নিজৰ ধৰণেৰে অতিক্ৰমৰ সংকল্প লব লাগিব। দ্বিতীয়তে, চাপৰ প্ৰকাৰবোৰলৈ চাব লাগিব, এটা চাপ হল নিজৰদ্বাৰা জাপি দিয়া হয় যে ৰাতিপুৱা ৪ বজাত উঠিব লাগে, ৰাতি ১১ বজালৈকে পঢ়িব লাগে। তৃতীয়তে - পিতৃ-মাতৃয়ে হেঁচা সৃষ্টি কৰে। তুমি কিয় এনে কৰা নাছিলা? তুমি কিয় তেনেকুৱা কৰা নাছিলা? কিয় শুই থাকিলা? গতিকে মই ভাবো যে সমগ্ৰ পৰিয়াল, শিক্ষক আৰু সকলোৱে একেলগে এই চাপৰ সম্বোধন কৰিব লাগিব। কেৱল ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়েহে সম্বোধন কৰিব, অভিভাৱকেহে সম্বোধন কৰিব, কথাটো এনেকুৱা নহয়। আৰু মোৰ বিশ্বাস যে এই কথা-বতৰাবোৰ পৰিয়ালৰ ভিতৰতো চলি থাকিব লাগে। প্ৰতিটো পৰিয়ালে এনে পৰিস্থিতি কেনেকৈ চম্ভালে, সেই বিষয়ে আলোচনা হব লাগে। এটা পদ্ধতিগত তত্ত্ব থকাৰ পৰিৱৰ্তে আমি কথাবোৰ ক্ৰমান্বয়ে বিকশিত কৰা উচিত। যদি সেইবোৰ বিকশিত হয়, তেন্তে মই নিশ্চিত যে আমি এনে চাপৰপৰা ওলাই আহিম। ধন্যবাদ।
*উপস্থাপক* - প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, হেঁচা সহ্যৰ উপায়-পৰামৰ্শ দিয়াৰ বাবে ধন্যবাদ। বীৰ সাৱৰকাৰৰ বলিদানৰ সাক্ষী তথা অনন্য প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্যৰ বাবে বিখ্যাত আন্দামান নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ অভিভাৱক ভাগ্য লক্ষ্মী জীয়ে ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমৰ জৰিয়তে আমাৰ সৈতে যোগদান কৰিছে। ভাগ্য লক্ষ্মী জী, আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক।
ভাগ্য লক্ষ্মী নমস্কাৰ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া। অভিভাৱক হোৱাৰ বাবে আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন হল ছাত্ৰ এজনৰ ওপৰত সমনীয়াৰ হেঁচা থাকে, যিয়ে এক প্ৰকাৰে বন্ধুত্বৰ সৌন্দৰ্য্য কাঢ়ি লৈ ​​যায়। আৰু ইয়াৰ ফলত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে নিজৰ বন্ধু-বান্ধৱীৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হয়, সেই বিষয়ে আপোনাৰ মতামত জনায় যেন? অনুগ্ৰহ কৰি মোক সমাধান দিয়ক। ধন্যবাদ।
*উপস্থাপক* ধন্যবাদ ভাগ্য লক্ষ্মী জী। বিশ্বক সত্য, অহিংসা আৰু ধৰ্মৰ ত্ৰিত্ব প্ৰদান কৰা ভূমি গুজৰাটৰ পঞ্চমহলৰ জৱাহৰ নৱোদয় বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰী দৃষ্টি চৌহানে তেওঁৰ সমস্যাৰ সমাধান জানিব বিচাৰিছে। দৃষ্টি, অনুগ্ৰহ কৰি তোমাৰ প্ৰশ্নটো সুধিবা।
দৃষ্টি চৌহান নমস্কাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া। মই জৱাহৰ নৱোদয় বিদ্যালয় পঞ্চমহলৰ ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী দৃষ্টি চৌহান। আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন হ'ল পৰীক্ষাৰ প্ৰতিযোগিতামূলক পৰিবেশত কেতিয়াবা বন্ধু-বান্ধৱীৰ লগত প্ৰতিযোগিতায়ো অধিক চাপৰ সৃষ্টি কৰে। এয়া কেনেকৈ এৰাই চলিব পাৰি তাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে যেন। এই সন্দৰ্ভত মোক আপুনি পথ প্ৰদৰ্শন কৰক। ধন্যবাদ ছাৰ।
*উপস্থাপক* ধন্যবাদ দৃষ্টি। প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্যৰে ভৰা ৰাজ্য কেৰালাৰ কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়ৰ স্বাতী দিলীপে আমাৰ সৈতে অনলাইন মাধ্যমেৰে যোগদান কৰিছে আৰু আপোনাক তেওঁৰ প্ৰশ্নটো সুধিব বিচাৰিছে। স্বাতী অনুগ্ৰহ কৰি তোমাৰ প্ৰশ্নটো সুধিবা।
স্বাতী নমস্কাৰ। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ছাৰ, মই স্বাতী দিলীপ। ছাৰ, এই প্ৰতিযোগিতামূলক জগতখনত আমি কেনেকৈ অসুস্থ আৰু অপ্ৰয়োজনীয় প্ৰতিযোগিতাৰপৰা হাত সাৰিব পাৰো, সেই বিষয়ে আপুনি আমাক গাইড কৰিবনে!
*উপস্থাপক* ধন্যবাদ স্বাতী, ভাগ্য লক্ষ্মী জী আৰু দৃষ্টি। সমনীয়াৰ হেঁচা আৰু প্ৰতিযোগিতাৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা উদ্বিগ্নতা আৰু সম্পৰ্কত ইয়াৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা তিক্ততাৰপৰা কেনেকৈ হাত সাৰিব পাৰি? অনুগ্ৰহ কৰি গাইড কৰে যেন।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ জীৱনত যদি কোনো প্ৰত্যাহ্বান নাথাকে, প্ৰতিযোগিতা নাথাকে, তেন্তে জীৱনটো অতি অনুপ্ৰেৰণাহীন, চেতনাহীন হৈ পৰিব, প্ৰতিযোগিতা থাকিবই লাগিব। কিন্তু, প্ৰতিযোগিতা সুস্থ হব লাগে। কেতিয়াবা এই প্ৰৱণতাৰ বিষ, এই বীজটো পৰিয়ালৰ পৰিবেশতেই সিঁচা হয়। ঘৰত দুটা লৰা-ছোৱালী থাকিলেও মাক-দেউতাকে কেতিয়াবা এজনৰ বাবে ভাল কথা কব আৰু কেতিয়াবা আনজনৰ বাবে। এই ধৰণৰ বিকৃত প্ৰতিযোগিতা পৰিয়ালৰ দৈনন্দিন জীৱনত জানি বা অজানিতে সিঁচা হয়। আৰু সেইবাবেই মই সকলো অভিভাৱকক অনুৰোধ কৰিছো যে অনুগ্ৰহ কৰি নিজৰ সন্তানৰ লগত এনে তুলনা নকৰিব। তেওঁৰ মাজত আৰু আনকি পৰিয়ালতো এটা ঘৃণাৰ অনুভূতিৰ সৃষ্টি হয়, সোনকালে বা পলমকৈ, বহুদিনৰ মূৰত সেই বীজ এজোপা অতি ডাঙৰ বিষাক্ত গছ হৈ পৰে।
এতিয়া, তৃতীয় বিষয়টো হ'ল তোমালোকৰ বন্ধুৰ লগত কি প্ৰতিযোগিতা আছে? আমি বন্ধুৰ লগত নহয়, নিজৰ লগত প্ৰতিযোগিতা কৰিব লাগিব। আমি আমাতকৈ অধিক প্ৰতিভাশালী বন্ধু বিচাৰি উলিয়াব লাগে। যিমানেই প্ৰতিভাশালী বন্ধু পাওঁ, সিমানেই আমি সমৃদ্ধ হওঁ। আৰু সেইবাবেই আমি কেতিয়াও এনে ধৰণৰ ঈৰ্ষা আমাৰ মনত সোমাবলৈ দিয়া উচিত নহয়।
আৰু, এয়া অভিভাৱকসকলৰ বাবেও এক চিন্তাৰ বিষয়। পিতৃ-মাতৃয়ে নিজৰ সন্তানক গালি পাৰি থাকে। অনুগ্ৰহ কৰি অভিভাৱকসকলে এইবোৰ কথা পৰিহাৰ কৰিব লাগে। কেতিয়াবা মই দেখিছোঁ যে যিসকল পিতৃ-মাতৃয়ে নিজৰ জীৱনত বৰ বেছি সফল হোৱা নাই, যিসকলৰ সাহস, নিজৰ সফলতা বা নিজৰ কৃতিত্বৰ বিষয়ে বিশ্ববাসীক ক’বলগীয়া একো নাই বা ক’ব বিচৰা নাই, তেতিয়া তেওঁলোকে নিজৰ সন্তানৰ প্ৰতি কোনো গুৰুত্ব নিদিয়ে। তেতিয়া সন্তানৰ ৰিপ’ৰ্ট কাৰ্ড অভিভাৱকৰ ভিজিটিং কাৰ্ড হৈ পৰে। কাৰোবাক লগ কৰি সন্তানৰ কাহিনী কয়।
আচলতে আমি বন্ধুক ঈৰ্ষাৰ পৰিৱৰ্তে তেওঁৰ শক্তি বিচাৰিবলৈ চেষ্টা কৰা উচিত। যদি মোৰ গণিতৰ বিশেষজ্ঞতা কম, যদি মোৰ বন্ধুৱে মোৰ শিক্ষকতকৈ গণিতত অধিক সহায় কৰে, ময়ো তেওঁৰ দৰে গণিতত আগবাঢ়ি যাম। যদি তেওঁ ভাষাত দুৰ্বল আৰু মই ভাষাত শক্তিশালী, যদি মই তেওঁক ভাষাত সহায় কৰো, তেতিয়া আমি দুয়ো ইজনে-সিজনৰ শক্তি বঢ়াম আৰু আমি অধিক শক্তিশালী হম। আৰু সেয়ে, আমাৰ বন্ধু-বান্ধৱীৰ লগত প্ৰতিযোগিতা আৰু ঈৰ্ষাৰ অনুভূতিত হেৰাই যাব নালাগে আৰু এনেকুৱা মানুহ দেখিছোঁ যি নিজেই বিফল হয়, কিন্তু বন্ধুজন যদি সফল হয় তেন্তে মিঠাই বিলায়। এনেকুৱা বন্ধুও দেখিছোঁ, যিসকলে বহুত ভাল নম্বৰ পাইছে, কিন্তু বন্ধুজনে পোৱা নাই, সেইবাবেই তেওঁৰ ঘৰত খানা খোৱা নাই, উৎসৱ উদযাপন কৰা নাই। কাৰণ, বন্ধুজন পিছ পৰি ৰৈছিল। বন্ধুত্ব দিয়া আৰু লোৱাৰ খেল নহয়। য'ত তেনে ধৰণৰ সম্পৰ্ক নাই, তাত নিস্বাৰ্থ প্ৰেম, বন্ধুত্ব থাকে। আৰু এই বন্ধুত্ব গোটেই জীৱন হয়। আৰু সেইবাবেই, অনুগ্ৰহ কৰি বন্ধুসকল, আমি আমাতকৈ অধিক মেধাৱী এজনক বিচাৰি উলিয়াব লাগে আৰু তেওঁলোকৰপৰা সদায় শিকিবলৈ চেষ্টা কৰা উচিত। ধন্যবাদ।
*উপস্থাপক* – প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, মানৱতাৰ এই বাৰ্তাই আমাক সদায় অনুপ্ৰাণিত কৰিব। অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ এনকাপল্লী জিলাৰ উপৰপল্লীৰ জেড পি হাইস্কুলৰ সংগীত শিক্ষক শ্ৰী কোণ্ডকাঞ্চি সম্পাত্ৰাও জীয়ে আমাৰ লগত অনলাইন মাধ্যমেৰে যোগদান কৰিছে আৰু আপোনাক প্ৰশ্ন এটা সুধিব বিচাৰিছে। সম্পাত্ৰাও জী, আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
সম্পাত্ৰপ্ৰধানমন্ত্ৰীলৈ শুভেচ্ছা নিবেদন কৰিলোঁ। মোৰ নাম কোণ্ডকাঞ্চি সম্পাত্ৰাও আৰু মই অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ এনকাপল্লী জিলাৰ উপৰপল্লীৰ জেড পি হাইস্কুলৰ শিক্ষক। ছাৰ, আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্নটো হ'ল যে এজন শিক্ষক হিচাপে মই মোৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক পৰীক্ষা দিওঁতে মানসিক চাপমুক্ত হ'বলৈ কেনেকৈ সহায় কৰিব পাৰো? এই বিষয়ে মোক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। ধন্যবাদ ছাৰ।
*উপস্থাপক* - ধন্যবাদ ছাৰ। প্ৰেক্ষাগৃহত উপস্থিত থকা অসমৰ শিৱসাগৰৰ হাইস্কুলৰ শিক্ষয়িত্ৰী বন্তি মেধি ডাঙৰীয়াণীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে। মেম, আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
বন্তি মেধি - নমস্কাৰ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, মই শিৱসাগৰৰ শিক্ষয়িত্ৰী বন্তি মেধি। মোৰ প্ৰশ্নটো হল ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক প্ৰেৰণা যোগোৱাত এজন শিক্ষকৰ ভূমিকা কি হব লাগে। অনুগ্ৰহ কৰি আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰক। ধন্যবাদ।
*উপস্থাপক* ধন্যবাদ মেম, অনুগ্ৰহ কৰি অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ সংগীত শিক্ষক শ্ৰী সম্পাত্ৰাও জী আৰু প্ৰেক্ষাগৃহত উপস্থিত শিক্ষয়িত্ৰী বন্তি মেধি জীয়ে সোধা এই প্ৰশ্নৰ উত্তৰ প্ৰদানেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষক সমাজক পথ-প্ৰদৰ্শন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ প্ৰথমতে, মই ভাবো যে সংগীত শিক্ষকসকলে কেৱল নিজৰ শ্ৰেণীৰ নহয়, সমগ্ৰ বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ মানসিক চাপ দূৰ কৰিব পাৰে। সংগীতৰ সেই শক্তি আছে...হয়, যদি আমি একান্ত মনে সংগীত শুনোঁ...কেতিয়াবা এনেকুৱাও হয়...যে আমি তাত আছো, সংগীত বাজি আছে কিন্তু আমি আন ঠাইত আছো। মই বুজি পাওঁ যেতিয়া কোনো এগৰাকী শিক্ষকে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ এই মানসিক চাপ কেনেকৈ আঁতৰাব পাৰে, সেই বিষয়ে চিন্তা কৰে। যদি শিক্ষক আৰু ছাত্ৰৰ সম্পৰ্ক পৰীক্ষাৰ সময়ছোৱাত হয়, তেন্তে প্ৰথমে সেই সম্পৰ্কটো শুধৰোৱা উচিত। ছাত্ৰজনৰ সৈতে আপোনাৰ সম্পৰ্কঃ প্ৰথম দিনাই শ্ৰেণীকোঠাত প্ৰৱেশৰপৰাই পৰীক্ষালৈকে আপোনাৰ সম্পৰ্ক বাঢ়ি থাকিব লাগে, তেতিয়া হয়তো পৰীক্ষাৰ দিনবোৰত কোনো ধৰণৰ মানসিক চাপ নাথাকিব।
এবাৰ ভাবি চাওঁকচোন, আজি মবাইলৰ যুগ। কোনো ছাত্ৰই কেতিয়াবা আপোনাসৱক ফোন কৰিছে নে? যিদিনা আপোনাসৱে পাঠ্যক্ৰমৰ বাহিৰলৈ গৈ তেওঁৰ সৈতে সম্পৰ্ক স্থাপন কৰিব, সেইদিনা তেওঁ নিজৰ সৰু-সৰু সমস্যাৰ সময়তো আপোনাৰ সৈতে নিজৰ অনুভৱ নিশ্চয়কৈ শ্বেয়াৰ কৰিব।
যদি এই সম্পৰ্ক থাকে, তেন্তে পৰীক্ষাৰ সময়ত মানসিক চাপৰ পৰিস্থিতিৰ সম্ভাৱনা নাইকিয়া হব।
গতিকে আপোনালোকে দেখিব, পৰিবেশটো হঠাতে সলনি হ’ব আৰু এতিয়া প্ৰথম কথাটো হ’ল পৰীক্ষাৰ সময়ত মানসিক চাপ আঁতৰাবলৈ কি কৰিব লাগে, তাৰ বাবে মই ইতিমধ্যে বহু কথাই কৈছোঁ। যদি সমগ্ৰ বছৰটো তেওঁৰ লগত সম্পৰ্ক থাকে... মই বহু শিক্ষকক সুধিছোঁ, আপুনি কিমান বছৰ শিক্ষক হৈ আছে? যিসকলে প্ৰথমবাৰৰ বাবে আপোনাৰ ওচৰত পঢ়িবলৈ আহিছিল, তেওঁলোকৰ হয়তো এতিয়া বিয়া হৈ গৈছে। আপোনাৰ কোনো ছাত্ৰই আপোনাক বিয়াৰ কাৰ্ড দিবলৈ আহিছিল নেকি? ৯৯ শতাংশ শিক্ষকে মোক কয় যে কোনো ছাত্ৰ-ছাত্ৰী অহা নাই।
*উপস্থাপক* – শিক্ষক আৰু ছাত্ৰৰ মাজৰ সম্পৰ্কত পাৰস্পৰিক বিশ্বাস গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমাক নতুন দৃষ্টিভংগী প্ৰদানৰ বাবে ধন্যবাদ। আশ্চৰ্য্যজনক জনজাতীয় সংস্কৃতিৰে ভৰপূৰ উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ ৰাজ্য ত্ৰিপুৰাৰ প্ৰণৱনন্দ বিদ্যা মন্দিৰ, পশ্চিম ত্ৰিপুৰাৰ ছাত্ৰী অদ্ৰিতা চক্ৰৱৰ্তীয়ে আমাৰ সৈতে অনলাইন যোগে যোগদান কৰিছে। আৰু পৰীক্ষাৰ মানসিক চাপৰপৰা সকাহ পাবলৈ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰপৰা নিজৰ সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰে। অদ্ৰিতা অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
অদ্ৰিতা চক্ৰৱৰ্তী – নমস্কাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, মোৰ নাম অদ্ৰিতা চক্ৰৱৰ্তী। প্ৰণৱনন্দ বিদ্যা মন্দিৰ, পশ্চিম ত্ৰিপুৰাৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী। আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন হ’ল পৰীক্ষাৰ প্ৰশ্ন কাকতখন হাতত লৈ মই নাৰ্ভাছ হৈ পৰো। এই পৰিস্থিতিৰ সৈতে মই কেনেকৈ মোকাবিলা কৰিম, অনুগ্ৰহ কৰি সমাধান দিয়ক, ধন্যবাদ ছাৰ।
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ অদ্ৰিতা। ছত্তীশগড়ত অৱস্থিত জৱাহৰ নৱোদয় বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ শ্বেখ টাইফুৰ ৰহমানে অনলাইনৰ জৰিয়তে সংযোগ স্থাপনেৰে পৰীক্ষাৰ মানসিক চাপৰপৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ পৰামৰ্শ বিচাৰিছে। টাইফুৰ ৰহমান, অনুগ্ৰহ কৰি তোমাৰ প্ৰশ্নটো সুধিবা।
শ্বেখ টাইফুৰ ৰহমান - প্ৰধানমন্ত্ৰী ছাৰ, নমস্কাৰ, মোৰ নাম শ্বেখ টাইফুৰ ৰহমান। মই পিএমশ্ৰী জৱাহৰ নৱোদয় বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ। বেছিভাগ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে পৰীক্ষাৰ সময়ত নাৰ্ভাছ অনুভৱ কৰে। ছাৰ, আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন ইয়াৰপৰা কেনেকৈ হাত সাৰিব পাৰি। অনুগ্ৰহ কৰি আপুনি পথ প্ৰদৰ্শন কৰক, ধন্যবাদ।
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ টাইফুৰ, ওড়িষা আদৰ্শ বিদ্যালয়, কটকৰপৰা এই প্ৰেক্ষাগৃহত আমাৰ মাজত উপস্থিত আছে এগৰাকী ছাত্ৰী ৰাজলক্ষ্মী আচাৰ্য্য। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীক প্ৰশ্ন কৰিব বিচাৰে। ৰাজলক্ষ্মী অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
ৰাজলক্ষ্মী আচাৰ্য - মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, জয় জগন্নাথ। মোৰ নাম ৰাজলক্ষ্মী আচাৰ্য্য, মই ওড়িশা আদৰ্শ বিদ্যালয়ৰ। ছাৰ, মোৰ প্ৰশ্ন হ'ল - শীতল মন এটাৰে পৰীক্ষাৰ মুখামুখি হোৱা বুলি কোৱাটো সহজ, কিন্তু পৰীক্ষা হলত পৰিস্থিতি ইমানেই ভয়ংকৰ যেনে লৰচৰ নকৰিবা, পোনে-পোনে চোৱা, ইত্যাদি তেতিয়া ইমান শীতল কেনেকৈ হ'ব পাৰে, ধন্যবাদ ছাৰ।
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ, ৰাজলক্ষ্মী, প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, অদ্ৰিতা, টাইফুৰ আৰু ৰাজলক্ষ্মী আৰু তেওঁলোকৰ দৰে বহুতেই, এই প্ৰশ্নটো পৰীক্ষাৰ ওপৰত আলোচনাৰ পূৰ্বৰ সকলো সংস্কৰণতে প্ৰায়ে সোধা হৈছে, আৰু এতিয়াও এই প্ৰশ্নটো একাংশ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে চিন্তাৰ কাৰণ হৈয়েই আছে যে... পৰীক্ষাৰ সময়ত মানসিক চাপৰ সৈতে কেনেদৰে মুখামুখি হ'ব পাৰে তেওঁলোকক গাইড কৰক।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ এতিয়া এই মানসিক চাপৰপৰা কেনেকৈ সকাহ পাব? কেনেধৰণৰ ভুল হয় বুজিছা। দৈনন্দিন জীৱনত কিছুমান ভুল পৰ্যবেক্ষণ কৰিলে আমি সেইবোৰৰ বিষয়ে জানিব পাৰিম। পিতৃ-মাতৃৰ অতিমাত্ৰা উৎসাহৰ বাবেই কিছুমান ভুলৰ সৃষ্টি হয়। কিছুমান ভুল ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে কৰে। মই ভাবো এয়া পৰিহাৰ কৰা উচিত। উদাহৰণস্বৰূপেঃ মই দেখিছোঁ কিছুমান অভিভাৱকে অনুভৱ কৰে যে যিহেতু আজি পৰীক্ষা আছে, গতিকে তেওঁলোকৰ ল’ৰাটোলৈ নতুন কলম এটা আনিব লাগে। অভিভাৱকসকলক অনুৰোধ কৰিছোঁ যে তেওঁলোকে দৈনিক ব্যৱহাৰ কৰা কলমটোহে দিয়ক। পৰীক্ষাৰ সময়ত কাৰো সময় নাই নতুন কলম দেখুৱাবলৈ। আমি এই মানসিকতাৰপৰা ওলাই আহিব লাগে। গতিকে, সকলো অভিভাৱকৰপৰা মোৰ আশা আৰু মোৰ পৰামৰ্শ যে আপোনালোকে সন্তানৰ জীৱনটো জীয়াই থাকিবলৈ দিয়ক। পৰীক্ষা দিবলৈ গ’লে উৎসাহেৰে যাব লাগে। তেওঁৰ দৈনন্দিন অভ্যাসবোৰ একেই থাকিব লাগে। ট্ৰেইন অহাৰ আগতেই আমাৰ মনটোৱে নিজকে চেট কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। একেদৰে পৰীক্ষাগৃহতো। আমি অৰ্জুনৰ চৰাইৰ চকুৰ কাহিনীটো শুনি থাকো। কিন্তু জীৱনৰ কথা আহিলে গছজোপা দেখা যায়, পাতবোৰো দেখা যায়। তেতিয়া সেই চৰাইৰ চকুটো দেখা নাপায়। প্ৰথম কথাটো হ'ল আমি এই সকলোবোৰ বাহ্যিক কথাৰ বাবে চিন্তিত। দ্বিতীয়তে, কেতিয়াবা পৰীক্ষাত নাৰ্ভাছ হোৱাৰ কাৰণ এইটোৱেই। ইয়াৰ সমাধান হ’ল প্ৰথমে গোটেই প্ৰশ্নকাকতখন এবাৰ পঢ়িবা। তাৰ পিছত কোনটো উত্তৰৰ বাবে কিমান সময় খৰচ হ’ব সেইটো মনতে সিদ্ধান্ত ল’বা। আৰু একেদৰেই নিজৰ সময় নিৰ্ধাৰণ কৰিবা। ইফালে, আজিৰ যুগত আইপেড, কম্পিউটাৰ আৰু ম’বাইলৰ বাবে মোৰ লিখাৰ অভ্যাস ক্ৰমান্বয়ে কমি আহিছে। আনহাতে, পৰীক্ষাত লিখিব লাগে। অৰ্থাৎ পৰীক্ষাৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাবলগীয়া হ’লে লিখাৰ বাবেও নিজকে প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। আজিকালি লিখাৰ অভ্যাস থকা মানুহ খুব কম।
যদি তোমালোকে সাঁতুৰিব জানা, তেতিয়া তোমালোকে পানীত নামিবলৈ ভয় নকৰিবা, কাৰণ তোমালোকে সাঁতুৰিব জানা। যিজনে পানীত অনুশীলন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে, পানী যিমানেই গভীৰ নহওক কিয়, তেওঁৰ আত্মবিশ্বাস থাকে যে তেওঁ পাৰ হ’ব। আৰু সেইবাবেই অনুশীলন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, লিখাৰ অনুশীলন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। লিখাখিনি তিনি-চাৰিবাৰ পঢ়ক আৰু নিজে শুধৰাব। যিমানেই নিজকে শুধৰাবা, সিমানেই ইয়াৰ ওপৰত তোমালোকৰ দখল বেছি হ’ব।
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ প্ৰধানমন্ত্ৰী ছাৰ, মানসিক চাপ ব্যৱস্থাপনাৰ এই সূত্ৰই আমাক গোটেই জীৱন অনুপ্ৰাণিত কৰিব। কণ্ডৱাৰ চৰকাৰী ছিনিয়ৰ ছেকেণ্ডাৰী স্কুলত অধ্যয়ন কৰা ধীৰাজ সুথাৰ আমাৰ মাজত এই হলত উপস্থিত হৈ আপোনাক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে। ধীৰাজ অনুগ্ৰহ কৰি তোমাৰ প্ৰশ্নটো সুধিবা।
ধীৰাজ সুথাৰ – নমস্কাৰ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, মই ধীৰাজ সুথাৰ, মই ৰাজস্থানৰ কণ্ডৱাৰ চৰকাৰী ছিনিয়ৰ ছেকেণ্ডাৰী স্কুলৰ। মই দ্বাদশ শ্ৰেণীত পঢ়ি আছোঁ। মোৰ প্ৰশ্ন হৈছে ব্যায়ামৰ লগতে পঢ়া-শুনা কেনেকৈ মেনেজ কৰিম, কাৰণ মানসিক স্বাস্থ্যৰ দৰেই শাৰীৰিক স্বাস্থ্যও গুৰুত্বপূৰ্ণ, অনুগ্ৰহ কৰি গাইড কৰক, ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ তোমাৰ শৰীৰটোলৈ চাই মই ভাবো তুমি সঠিক প্ৰশ্নটো সুধিছা। আৰু তোমাৰ চিন্তাও শুদ্ধ হ’ব।
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ। কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল লাডাখৰ নাজমা খাতুনে প্ৰধানমন্ত্ৰীক অনলাইন মাধ্যমৰ জৰিয়তে এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰে। নাজমা, অনুগ্ৰহ কৰি তোমাৰ প্ৰশ্নটো সুধিবা।
নাজমা খাতুন – নমস্কাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, মোৰ নাম নাজমা খাতুন, মই লাডাখৰ পিএম শ্ৰী কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়ত পঢ়োঁ। মই দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী। আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন হ'ল পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতি আৰু সুস্থ জীৱনশৈলীৰ মাজত কেনেকৈ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰিব পাৰি, ধন্যবাদ।
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ নাজমা, উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ জনজাতীয় প্ৰধান ৰাজ্য অৰুণাচল প্ৰদেশৰ নাহৰলগুন চৰকাৰী উচ্চতৰ মাধ্যমিক বিদ্যালয়ৰ শিক্ষক টবি লোমি জীয়ে এই প্ৰেক্ষাগৃহত উপস্থিত হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে।
টবি লোমি নমস্কাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, মোৰ নাম টবি লোমি, মই এজন শিক্ষক, মই অৰুণাচল প্ৰদেশৰ নাহৰলগুনৰ চৰকাৰী উচ্চতৰ মাধ্যমিক বিদ্যালয়ৰপৰা আহিছো। মোৰ প্ৰশ্নটো হ'ল ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে কেনেকৈ মূলত পঢ়া-শুনাত গুৰুত্ব দিব পাৰে? অনুগ্ৰহ কৰি গাইড কৰক, ধন্যবাদ ছাৰ।
*উপস্থাপক* - ধন্যবাদ মেম, ধীৰাজ, নাজমা আৰু টবি জীয়ে পঢ়া-শুনা আৰু সুস্থ জীৱনৰ মাজত কেনেকৈ সমন্বয় স্থাপন কৰিব পাৰি, তাৰ ওপৰত আপোনাৰ পথ প্ৰদৰ্শন বিচাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ তোমালোকৰ বহু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে নিশ্চয় মবাইল ফোন ব্যৱহাৰ কৰি আছা। আৰু কিছুমান হয়তো ঘন্টাৰ পিছত ঘন্টা ধৰি মবাইলৰ প্ৰতি আসক্ত হৈ পৰিছা। কিন্তু তোমালোকৰ মনত কেতিয়াবা এনেকুৱা এটা চিন্তা আহিছে নে যে, যদি মই মোৰ ফোনটো চাৰ্জ কৰি নাৰাখোঁ, তেন্তে মোৰ মবাইলৰ ব্যৱহাৰৰ সময় কমি যাব। ৰিচাৰ্জ নকৰিলে মবাইলে কাম কৰিব নে? গতিকে মবাইলৰ দৰে বস্তু যিবোৰ আমি নিতৌ দেখা পাওঁ, সেইবোৰো চাৰ্জ কৰিব লাগে নে নাই? আমাৰ শৰীৰৰ চাৰ্জিং কৰাটোও শৰীৰৰ এটা প্ৰয়োজনীয়তা। ঠিক তেনেকৈ, তোমালোকে পঢ়িূছা, বাকী সকলো বন্ধ, এনে কেতিয়াও হব নোৱাৰে, জীৱনটো এনেদৰে জীয়াই থাকিব নোৱাৰে, আৰু সেয়েহে জীৱনটোৰ অলপ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰিব লাগিব। কিছুমানে অকল খেলিয়েই থাকে, সেইটোও এটা সমস্যা। কিন্তু, কিছুমান কথা এৰাই চলিব নোৱাৰি। যদি আমি সুস্থ নহয়, যদি আমাৰ শৰীৰত সেই শক্তি নাথাকে, তেন্তে সম্ভৱতঃ আমি তিনি ঘন্টা পৰীক্ষাত অৱতীৰ্ণ হোৱাৰ ক্ষমতা হেৰুৱাম। আৰু সেয়েহে সুস্থ মন এটাৰ বাবেও সুস্থ শৰীৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এতিয়া সুস্থ শৰীৰৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে আপুনি মল্লযুঁজ কৰিব লাগিব। এইটো প্ৰয়োজনীয় নহয় যদিও জীৱনত কিছুমান নিয়ম আছে। এতিয়া কল্পনা কৰকচোন, সূৰ্যৰ পোহৰত মুকলি আকাশৰ তলত কিমান সময় কটালে। যদি পঢ়িব মন যায় তেন্তে কিতাপ এখন লৈ সূৰ্য্যৰ পোহৰত অলপ সময় বহিব। কেতিয়াবা শৰীৰক পুনৰ চাৰ্জ কৰিবলৈ সূৰ্য্যৰ পোহৰো অতি প্ৰয়োজনীয়। তোমালোকে কেতিয়াবা চেষ্টা কৰিছা নে? নিয়মটো হল দিনত মই যিয়েই নকৰোঁ, অন্ততঃ যথেষ্ট সময় বিচাৰি উলিয়াব লাগে যাতে সূৰ্য্যৰ পোহৰৰ লগত সম্পৰ্ক স্থাপন কৰিব পাৰোঁ। একেদৰে, যিমানেই পঢ়া-শুনা নকৰা কিয় টোপনিক কেতিয়াও তুচ্ছজ্ঞান নকৰিবা। মায়ে যেতিয়া শুবলৈ কব তেতিয়া ইয়াক হস্তক্ষেপ বুলি নাভাবিবা।
আজি আধুনিক স্বাস্থ্য বিজ্ঞানে টোপনিৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তোমাৰ প্ৰয়োজনীয় টোপনি হয় নে নহয়, সেয়া তোমাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াত তোমালোকে মনোনিৱেশ কৰা উচিত। কম টোপনি স্বাস্থ্যৰ বাবে বেয়া।
আপোনালোক পৰ্যাপ্ত টোপনি মৰাৰ চেষ্টা কৰে আৰু লগতে চাব যে সেয়া ভাল টোপনি হয় নে নহয়। আপোনালোক নিশ্চয় বৰ গভীৰভাৱে শুই আছে। আপোনালোক আচৰিত হ’ব...তাত বহি থকা শিক্ষকসকল বয়সস্থ শিক্ষক...এই কথা শুনি আপোনালোক নিশ্চয় স্তম্ভিত হ’ব। আজিও মোৰ ইমান কাম আছে, আপানোলোকৰ দৰে নহয়, কিন্তু ৩৬৫ দিনো ইয়াৰ ব্যতিক্ৰম নহয়।বিছনাত পৰি ৩০ ছেকেণ্ডৰ ভিতৰতে যদি মই গভীৰ টোপনিত নপৰিলোহেঁতেন তেন্তে সেয়া সম্ভৱ নহ'লহেঁতেন। ৩০ ছেকেণ্ড লাগে মোক৷ আপোনালোকৰ বহুতেই হয়তো কম বয়সৰ হ’ব পাৰে...কেতিয়াবা ইয়াত, কেতিয়াবা তাত, অত-তত, তাৰ পিছত যেতিয়া টোপনি আহিব, তেতিয়া আহিবই। কিয়...মই মোৰ বাকী থকা জাগ্ৰত সময়বোৰত অতি সজাগ হৈ থাকোঁ। গতিকে যেতিয়া মই জাগ্ৰত থাকোঁ তেতিয়া মই সম্পূৰ্ণ সাৰ পাই থাকোঁ, যেতিয়া মই শুই থাকোঁ তেতিয়া মই সম্পূৰ্ণ শুই যাও। আৰু সেই ভাৰসাম্য... যিসকল বয়সস্থ মানুহ তেওঁলোকে নিশ্চয় চিন্তিত... হয়, হয় আমি একেবাৰে শুই নাথাকো, আমি আধা ঘণ্টা ধৰি এনেদৰে বাগৰ সলনি কৰি থাকোঁ। আৰু আপোনালোক এইখিনি লাভ কৰিব পাৰে।
তাৰ পিছত আছে পুষ্টিৰ বিষয়... সুষম খাদ্য আৰু আপোনালোক যি বয়সত আছে... সেই বয়সত যিবোৰ বস্তুৰ প্ৰয়োজন সেইবোৰ আপোনাৰ খাদ্যত আছে নে নাই... আপোনালোক ভাল পোৱা এটা কথা হ'ল মাত্ৰ খাই থাকিব... পেটটো ভৰি পৰে...কেতিয়াবা মনটো ভৰি পৰে...কিন্তু ই শৰীৰৰ প্ৰয়োজনীয় চাহিদা পূৰণ নকৰে।
দশম, দ্বাদশৰ এই সময়খিনি এনেকুৱা, যেতিয়া আপোনালোকৰ পৰীক্ষাৰ পৰিৱেশ থাকে, তেতিয়া এটা কথা সিদ্ধান্ত লওক যে মই মোৰ শৰীৰৰ যিমান প্ৰয়োজন সিমান খাই থাকিব লাগে। আনকি পিতৃ-মাতৃয়েও নিজৰ সন্তানৰ লগত এনেকুৱা কৰা উচিত নহয়... নাই নাই... আজি আপোনালোক হালৱা বনাইছে, অনুগ্ৰহ কৰি বেছিকৈ খাওক। কেতিয়াবা পিতৃ-মাতৃয়েও অনুভৱ কৰে যে যদি তেওঁলোকে অধিক পৰিমাণৰ খাদ্য খুৱাই তেতিয়া শিশুটি সুখী হয়... নাই, সেয়া তেওঁৰ শৰীৰ... আৰু ইয়াৰ বাবে ধন-সম্পত্তি আৰু দৰিদ্ৰতাৰ কোনো বিষয় নাই, উপলব্ধ বস্তুৰ পৰা।হয়, পাওঁ এইটো ইয়াত সকলো বস্তু থাকে...অন্ততঃ কম খৰচী বস্তু আছে যিয়ে আমাৰ পুষ্টিৰ যোগান ধৰিব পাৰে। আৰু সেয়েহে আমাৰ খাদ্য তালিকাত ভাৰসাম্যতা...স্বাস্থ্যৰ বাবে এইটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ।
আৰু তাৰ পিছত ব্যায়াম – আমি মল্লযুঁজৰ ব্যায়াম কৰো নে নকৰোঁ সেয়া বেলেগ কথা...কিন্তু ফিটনেছৰ বাবে ব্যায়াম কৰা উচিত। ঠিক দৈনিক দাঁত ব্ৰাছ কৰাৰ দৰেই...একেদৰে কোনো আপোচ...উন্নতভাৱে কৰা উচিত। কিছুমান ল’ৰা-ছোৱালীয়ে হয় বাৰান্দালৈ যায় নহয় কিতাপ এখন লৈ যায়, পঢ়ি থাকে, দুয়োটা কামেই কৰে... একো দোষ নাই। সিও পঢ়ে আৰু সূৰ্যৰ পোহৰত খোজ কাঢ়ি যায়...ব্যায়ামো কৰে। এনে এটা উপায় বিচাৰি উলিয়াব লাগে যাৰ দ্বাৰা আপোনাৰ শাৰীৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ অব্যাহত থাকিব লাগে। এজনে ৫ মিনিট, ১০ মিনিট নিবেদিত শাৰীৰিক কাৰ্য্যকলাপ কৰিব লাগে। যদি আমি অধিক কৰিব পাৰো তেন্তে ই ভাল। এইবোৰ যদি আপোনালোক স্বাভাৱিকভাৱে আনে। পৰীক্ষাৰ মানসিক চাপৰ মাজত আপোনালোক ইয়াত সকলো কৰিব, যদি আপোনালোক তেনেকুৱা নকৰে তেন্তে কাম নহ’ব। ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰক, আপোনালোক বহুত লাভৱান হ’ব। ধন্যবাদ৷
*উপস্থাপক*: প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, আপোনালোক আমাক এক্সাম ৱাৰিয়ৰতো একেটা বাৰ্তা দিছে...যিমান খেলিব সিমানেই উজ্বলি উঠিব। ধন্যবাদ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়। চহকী কলা আৰু দক্ষতাৰে ভৰা ৰাজ্য ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰ বন্দে মাতৰমৰ অমৰ ভূমি বংগৰ উত্তৰ ২৪ পৰগণাৰ কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰী মধুমিতা মল্লেখে ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমৰ জৰিয়তে আপোনাক প্ৰশ্ন কৰিব বিচাৰিছে। মধুমিতা অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক।
মধুমিতা- মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, মোৰ নাম মধুমিতা মল্লেখ। মই পিএম শ্ৰী কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় বাৰাকপুৰ সেনা কলকাতা সংমণ্ডলৰ বিজ্ঞান শাখাৰ একাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ। আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন হ’ল যিসকল ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে নিজৰ কেৰিয়াৰৰ বিষয়ে নিশ্চিত নহয় বা কোনো বিশেষ কেৰিয়াৰ বা পেছা বাছি লোৱাৰ ক্ষেত্ৰত হেঁচা অনুভৱ কৰে তেওঁলোকক আপুনি কি পৰামৰ্শ দিব। এই বিষয়ত মোক মাৰ্গদৰ্শন কৰিব। ধন্যবাদ মহোদয়।
*উপস্থাপক*–ধন্যবাদ মধুমিতা। সাহসী খেলুৱৈৰ ভূমি ভগৱান কৃষ্ণৰ শিক্ষাৰ ভূমি হাৰিয়ানা পানীপটৰ মিলেনিয়াম স্কুলৰ ছাত্ৰী অদিতি তনৱাৰে অনলাইন মাধ্যমৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আপোনাৰ পৰা মাৰ্গদৰ্শন বিচাৰিছে। অদিতি অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক।
অদিতি তনৱাৰ- মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, নমস্কাৰ। মোৰ নাম অদিতি তনৱাৰ আৰু মই হাৰিয়ানাৰ পানীপটস্থিত দ্য মিলেনিয়াম স্কুলৰ একাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী। আপোনালোকৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন হ'ল মই মানৱীয় বিষয়ক মোৰ বিষয় হিচাপে বাছি লৈছো আৰু মানুহে মোক প্ৰতিদিনে ঠাট্টা কৰে। এই বিষয়টো মোৰ ভাল লাগে, সেইবাবেই মই ইয়াক বাছি লৈছিলো। কিন্তু কেতিয়াবা ঠাট্টা-মস্কৰা চম্ভালিবলৈ টান হৈ পৰে। কেনেকৈ চম্ভালিম আৰু আওকাণ কৰিম। এই ক্ষেত্ৰত মই আপোনাৰ পৰা মাৰ্গদৰ্শন বিচাৰিছো। ধন্যবাদ মহোদয়, নমস্কাৰ।
*উপস্থাপক*– ধন্যবাদ অদিতি। মধুমিতা আৰু অদিতি আৰু তেওঁলোকৰ দৰে একাংশ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে জীৱনত কেৰিয়াৰ বাছি লোৱাত হেঁচা অনুভৱ কৰে। মহোদয়, এটা বিশেষ কেৰিয়াৰ বা ধাৰা বাছি লোৱাৰ মানসিক চাপৰ সমস্যা কেনেকৈ সমাধান কৰিব?
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মই নাভাবো যে আপোনালোক নিজেই বিভ্ৰান্ত হৈছে। মোৰ বোধেৰে তুমি নিজেই বিভ্ৰান্তি হোৱা যেন নালাগে। বাস্তৱ কথাটো হ'ল আপোনালোকে নিজকে বিশ্বাস নকৰে। আপোনাৰ চিন্তাধাৰাৰ সন্দৰ্ভত আপোনাৰ এটা দ্বিধাবোধ আছে। এতিয়া সেইবাবেই আপোনালোকে ৫০জন মানুহক সুধি থাকে। এইটো কৰিলে মোৰ কেনে লাগিব...এইটো কৰিলে কেনে লাগিব। নিজকে চিনি নাপায়। আৰু তাৰ বাবেই আপোনালোক কাৰোবাৰ পৰামৰ্শৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈ থাকে। আৰু যিজন ব্যক্তিক আপোনাৰ বাবে সৰ্বোত্তম যেন লাগে আৰু যিটো পৰামৰ্শ আপোনাৰ বাবে আটাইতকৈ সহজ যেন লাগে, আপোনালোকও একেখিনিকে গ্ৰহণ কৰে। এতিয়া মই কোৱাৰ দৰে খেলো আহক, বহুত হব যি আজি প্ৰতিজ্ঞা লৈ ঘৰলৈ যাব... মোদী জীয়ে কলে, খেলা-খেলা৷ এতিয়া মই পঢ়িব নোৱাৰিম, কেৱল... কাৰণ তেওঁৰ বস্তুটো ভাল পাইছে।
মই ভাবো আটাইতকৈ বেয়া পৰিস্থিতিটো হ’ল বিভ্ৰান্তি...অনিৰ্ণয়। অনিৰ্ণয়... পুৰণি কালৰ পৰাই চাগে কাহিনী চলি থকা দেখিছে... কোনোবা গাড়ীত গৈ থকা অৱস্থাত কুকুৰটোৱে ইয়ালৈ নে তালৈ যাব সেইটো সিদ্ধান্ত ল’ব নোৱাৰিলে আৰু শেষত নামি আহিল। এনেকুৱাই হয়...যদি তেওঁ জানে যে মই তালৈ যাম, তেন্তে চালকজনে নিজেই তেওঁক বচাব পৰাটো সম্ভৱ। কিন্তু ইফাল-সিফাল কৰি থাকিলে চালকজন যিমানেই অভিজ্ঞ নহওক কিয়, তেওঁ নিজকে বচাব নোৱাৰিব। আমিও অনিশ্চয়তা, অনিৰ্ণয়ৰ পৰা আঁতৰি থকা উচিত। আৰু সিদ্ধান্ত লোৱাৰ আগতে আমি যিমান পাৰো সিমান স্কেলত সকলোবোৰ ওজন কৰা উচিত।
দ্বিতীয়তে, কেতিয়াবা কিছুমান মানুহে অনুভৱ কৰে যে অমুক কথাটো কেৱল সেইটোৱেই... এটা তুচ্ছ কথা... এতিয়া কওকচোন -স্বচ্ছতাৰ বিষয়টো যদি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা চায়, তেন্তে ই এক অতি সৰু বিষয় নে নহয়? অতি সৰু বিষয় নহয়নে? কোনোবাই ক’ব...মানুহজন, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ইমানবোৰ কাম আছে...চাফ-চিকুন কৰিয়েই থাকে। কিন্তু যেতিয়া মই মোৰ মনটো ইয়াত ৰাখিলোঁ, প্ৰতিবাৰেই মই ইয়াক মোৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ আহিলা কৰি ল’লোঁ... স্বচ্ছতা আজি দেশৰ প্ৰধান এজেণ্ডা হৈ পৰিছে নে নাই? স্বচ্চতা এটা সৰু বিষয় আছিল যদিও মই যদি মোৰ জীৱনটো তাৰ মাজত সোমাই দিওঁ তেন্তে সেয়া এটা ডাঙৰ বিষয় হৈ পৰিল। গতিকে আমি এনেকৈ চিন্তা কৰা উচিত নহয়... আপোনালোক নিশ্চয় লক্ষ্য কৰিছে যে মই সম্পূৰ্ণকৈ পঢ়িব পৰা নাই, কিন্তু মই লক্ষ্য কৰিলোঁ যে কোনোবাই কৈছিল যে যোৱা দহ বছৰত ভাৰতৰ শিল্প-সংস্কৃতিৰ ক্ষেত্ৰখনৰ বজাৰ ২৫০ গুণ বৃদ্ধি পাইছে৷ এতিয়া আজিৰ আগতে কোনোবাই যদি পেইন্টিং কৰিছিল তেন্তে মাক-দেউতাকে কৈছিল যে তেওঁ প্ৰথমে পঢ়া উচিত। ছুটীৰ সময়ত ছবি অঁকা। তেওঁ ভবা নাছিল যে চিত্ৰকলা জীৱনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হ’ব পাৰে। আৰু সেয়েহে আমি একোকে তুচ্ছজ্ঞান কৰিব নালাগে৷ সাহস থাকিলে আমি জীৱনেৰে ভৰাই দিম। আমাৰ শক্তি থাকিব লাগিব। আৰু যি বস্তু হাতত লওক...সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে তাত লিপ্ত হওক...আমি আধা বেকড...মানুহজন, তেওঁ এইটো লৈছিল...মই এইটো লোৱা হ'লে হয়তো ভাল হ'লহেঁতেন। তেওঁ এইটো লৈছিল, মই এইটো লোৱা হ’লে ভাল হ’লহেঁতেন। এই বিভ্ৰান্তিয়ে আপোনাক বহুত বিপদত পেলাব পাৰে।
দ্বিতীয় বিষয়টো হ'ল আজি ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে আপোনালোকৰ বাবে বহু সুবিধা কঢ়িয়াই আনিছে। আপোনালোক এটা ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়িছে, কিন্তু আপোনালোক আন এটা ক্ষেত্ৰত চেষ্টা কৰাৰ ইচ্ছা অনুভৱ কৰে, যাতে আপোনালোক বদলি কৰিব পাৰে... আপোনালোকৰ পথ সলনি কৰিব পাৰে। কাৰো লগত বান্ধ খাই থকাৰ প্ৰয়োজন নাই, নিজাববীয়াকৈ আগবাঢ়িব পাৰি। আৰু সেয়েহে এতিয়া শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো বহু কথা ঘটি আছে।আজি মই প্ৰদৰ্শনীখন চাই আছিলো, মই দেখি আছিলো যে শিশুসকলৰ প্ৰতিভা প্ৰকাশ পোৱাৰ ধৰণটো আকৰ্ষণীয়।
চৰকাৰৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়সমূহে চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহৰ যোগাযোগৰ বাবে যি কাম কৰিছে তাতকৈ এই শিশুসকলে বহুত ভাল কাম কৰিছে। নাৰী শক্তিৰ গুৰুত্ব ইমান আচৰিত ধৰণে ৰখা হৈছে। অৰ্থাৎ যিকোনো পৰিস্থিতিত আমি নিৰ্ণায়ক হ’ব লাগিব। আৰু এবাৰ নিৰ্ণায়ক হোৱাৰ অভ্যাসত পৰিলে আৰু বিভ্ৰান্তি নাথাকে। নহ’লে হয়তো আপোনালোক দেখিছে যে আমি কেতিয়াবা পৰিয়ালৰ লগত ৰেষ্টুৰেণ্টলৈ যাওঁ...মনত ৰাখিবা...মই সুযোগ নাপাওঁ কিন্তু আপোনালোক পাব পাৰে। ৰেষ্টুৰেণ্টলৈ গ’লে প্ৰথমে হয়তো ভাবিছে, মই এইটো অৰ্ডাৰ দিম...তাৰ পিছত যেতিয়া আপোনাৰ কাষৰ টেবুলখনত কিবা এটা দেখা পাব, তেতিয়া আপোনালোক কয়, নাই, এইটো নহয়, মই এইটো অৰ্ডাৰ দিম। তাৰ পিছত সেই ৱেটাৰজনে ট্ৰেত আন কিবা এটা লৈ যোৱা দেখা যায়.. গতিকে বন্ধু, এইটো আন কিবা, নাই-নাই, এই ভাইটি কি... ঠিক আছে, মোৰ সেই দুটা বাতিল, এইটোকে আনিব। এতিয়া তেওঁ কেতিয়াও পেট ভৰাই খাব নোৱাৰিব। তেওঁ কেতিয়াও তৃপ্ত নহ’ব আৰু খাদ্য আহিলেই অনুভৱ কৰিব যে তাৰ সলনি প্ৰথম খাদ্যটো লোৱা হ’লে ভাল হ’লহেঁতেন। যিসকলে ৰেষ্টুৰেণ্টৰ ডাইনিং টেবুলৰ সিদ্ধান্ত ল’ব নোৱাৰে তেওঁলোকে কেতিয়াও ৰেষ্টুৰেণ্ট বা খাদ্য উপভোগ কৰিব নোৱাৰে, আপোনালোক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণকাৰী হ’ব লাগিব। মাকে যদি প্ৰতিদিনে ৰাতিপুৱা আপোনাক সুধিব যে আজি কি খাব আৰু তেওঁ আপোনাক ৫০টা জাতৰ কথা কয়...আপোনালোক কি কৰিব? আপোনালোক ইফালে সিফালে ঘূৰি ফুৰি ইয়ালৈ আহিব, প্ৰতিদিনে খোৱা ঠাইতে আহি থিয় হ’ব।
মই ভাবো আমি নিৰ্ণায়ক হোৱাৰ অভ্যাস গঢ়ি তোলা উচিত। সিদ্ধান্ত লোৱাৰ আগতে আমি ৫০টা কথা বিতংভাৱে চাব লাগে, তেওঁলোকৰ প্লাছ-মাইনাছ পইণ্ট চাব লাগে, কাৰোবাক প্লাছ-মাইনাছ পইণ্ট বিচাৰিব লাগে...কিন্তু তাৰ পিছত আমি নিৰ্ণায়ক হৈ পৰো। আৰু সেইবাবেই কোনো কাৰণতে বিভ্ৰান্তি কাৰো বাবে ভাল নহয়। অনিৰ্ণয় আৰু বেয়া আৰু আমি তাৰ পৰা ওলাই অহা উচিত। ধন্যবাদ৷
উপস্থাপকঃ মহোদয়, সফলতা নিহিত হৈ থাকে সিদ্ধান্তৰ স্পষ্টতাত...আপোনাৰ এই বক্তব্যটো মোৰ সদায় মনত থাকিব। ধন্যবাদ৷ শান্ত সমূদ্ৰ উপকূল, চিত্ৰময় পথ আৰু সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্যৰ বাবে বিখ্যাত চহৰ চেদাৰাপেট, পুডুচেৰীৰ চৰকাৰী উচ্চতৰ মাধ্যমিক বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰী ডি. দীপাশ্ৰী অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক৷
দীপাশ্ৰী – নমস্তে, ৱনক্কম, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ৱনক্কম, ৱনক্কম
দীপাশ্ৰী– মোৰ নাম দীপশ্ৰী। মই চৰকাৰী উচ্চতৰ মাধ্যমিক বিদ্যালয়, চেদাৰাপেট পুডুচেৰীৰ পৰা ছাত্ৰী। মোৰ প্ৰশ্ন হ’ল আমি কেনেকৈ পিতৃ-মাতৃৰ ওপৰত আমাৰ আস্থা গঢ়ি তুলিব পাৰো যে আমি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছো। ধন্যবাদ, মহোদয়।
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ দীপাশ্ৰী। প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, আমি যে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছো বুলি অভিভাৱকক কেনেকৈ পতিয়ন নিয়াব পাৰিম? এই বিষয়ত দীপাশ্ৰীয়ে আপোনালোকৰ পৰা মাৰ্গদৰ্শন বিচাৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোক এটা প্ৰশ্ন কৰিছে, কিন্তু প্ৰশ্নৰ আঁৰত আপোনাৰ মনত আন এটা প্ৰশ্ন আছে, যিটো আপোনালোক কৰা নাই। দ্বিতীয় প্ৰশ্নটো হ’ল সমগ্ৰ পৰিয়ালটোত ভুল বুজাবুজি আছে। বিশ্বাসৰ অভাৱ হৈছে আৰু ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল আপোনাৰ অৱস্থা অতি ভাল। আপোনালোক এনেদৰে উপস্থাপন কৰিলে যে ঘৰত কোনেও খং নকৰে, কিন্তু চিন্তা কৰিবলগীয়া কথা, শিক্ষকৰ লগতে অভিভাৱকৰ বাবেও। পাৰিবাৰিক জীৱনত আমি বিশ্বাসৰ অভাৱৰ সন্মুখীন হোৱাৰ কাৰণ কি? পাৰিবাৰিক জীৱনতো যদি আমি বিশ্বাসৰ অভাৱৰ সন্মুখীন হওঁ, তেন্তে সেয়া এক বৃহৎ চিন্তাৰ বিষয়। আৰু এই আস্থাৰ অভাৱ হঠাতে নহয়...বহু সময়ৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যোৱাৰ পিছত ইয়াৰ উন্মেষ ঘটে। আৰু সেয়েহে প্ৰতিজন অভিভাৱক, প্ৰতিজন শিক্ষক, প্ৰতিজন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ আচৰণ অতি নিবিড়ভাৱে বিশ্লেষণ কৰি থাকিব লাগে। কাৰণ মাক-দেউতাকে মই কোৱা কথাবোৰ কিয় বিশ্বাস নকৰে...ক’ৰবাত এনেকুৱা কথাবোৰ নিশ্চয় ঘটিছিল যাৰ বাবেই হয়তো সিহঁতে এই মনটো গঢ় লৈ উঠিছিল। আপোনালোক কেতিয়াবা কৈছেনে যে মই মোৰ বন্ধুক লগ কৰিবলৈ ওলাইছো আৰু যদি আপোনাৰ মাক-দেউতাকে পিছত গম পায় যে আপোনালোক তালৈ যোৱা নাছিল, তেন্তে বিশ্বাসৰ অভাৱ আৰম্ভ হয়। তাই তালৈ যাব বুলি কৈছিল কিন্তু পিছত যেতিয়া তাই তালৈ নগ’ল কিন্তু আপোনালোক তাইক কৈছিল যে মই তেওঁলোকৰ ঠাইলৈ যোৱাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো কিন্তু বাটত মই মোৰ মন সলনি কৰিলোঁ গতিকে মই তালৈ গ’লোঁ। গতিকে আস্থাৰ অভাৱৰ এই পৰিস্থিতি কেতিয়াও হ’ব নালাগে৷ আৰু এজন ছাত্ৰ হিচাপে আমি নিশ্চিতভাৱে ভাবিব লাগে যে মই যে "মামী, তুমি শুই যোৱা, চিন্তা নকৰিবা, মই পঢ়িম" বুলি কোৱাটো এনেকুৱা নহয়। আৰু যদি মায়ে মনে মনে দেখে যে মই শুই আছো, তেন্তে বিশ্বাসৰ অভাৱ হ’ব যে তেওঁ পঢ়িম বুলি কৈ আছিল, কিন্তু তেওঁ পঢ়া নাই, শুই আছে।
আপোনালোক আগতে কৈছিল যে মা, মই এসপ্তাহলৈকে মই মোবাইল হাতত নলও৷ কিন্তু মাকে গোপনে দেখিছে.. তেতিয়া বিশ্বাসৰ অভাৱ ঘটে৷ আপোনালোক সঁচাকৈয়ে কোৱা কথাবোৰ অনুসৰণ কৰেনে? যদি আপোনালোক অনুসৰণ কৰে তেন্তে মই বিশ্বাস নকৰো যে অভিভাৱক বা শিক্ষকৰ ফালৰ পৰা এই ধৰণৰ আস্থা অভাৱৰ দৰে পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হ’ব, ই আপোনাৰ প্ৰতি অনাস্থাৰ সৃষ্টি কৰিব। অভিভাৱকসকলেও একে ধৰণে চিন্তা কৰিব লাগে। কিছুমান মাক দেউতাকৰ এনেকুৱা অভ্যাস আছে, যেনে ধৰি লওক মাকে বহুত ভাল আহাৰ ৰান্ধিছে আৰু ল'ৰাটো আহিছে, কিবা কাৰণত বা আনটো কাৰণত তেওঁৰ খাবলৈ মন নাযায় কিন্তু খুব কম খাইছে, তেতিয়া মাকে কি ক'ব....হুমম, ক'ৰবাত খাই আহিচ চাগে, পেট ভৰাই কাৰোবাৰ ঘৰত খালি চাগে। তাৰ পিছত তেওঁ আঘাত পায়, তাৰ পিছত তেওঁ সঁচা কথা নকয়। তাৰ পিছত, মাক ভালকৈ ৰাখিবলৈ ঠিক আছে, ভাল লাগে বা বেয়া লাগে, মই যিমান পাৰো মুখত ভৰাই দিম। এই বিশ্বাসৰ ঘাটিৰ সৃষ্টি হয়, এই অভিজ্ঞতা প্ৰতিটো ঘৰতে অনুভৱ কৰিব লাগিব। যেন তোমাৰ মা আৰু দেউতাই তোমাক টকা দি কৈছে যে তোমাৰ পকেটৰ বাবে এই ১০০ টকা মাহে দিয়ে আৰু তাৰ পিছত প্ৰতি তৃতীয় দিনাই সুধিছে, সেই ১০০ টকা কি কৰিলা?... হেৰা।ভাই , তুমি ৩০ দিন দিছা, কিন্তু তেওঁ তোমাৰ ওচৰলৈ আৰু এটা বিচাৰি অহা নাই...গতিকে মোক বিশ্বাস কৰক। যদি আস্থা নাছিল তেন্তে সেইটো দিব নালাগিছিল। মাক-দেউতাকৰ বেছিভাগ ক্ষেত্ৰতে এনেকুৱাই হয়, তেওঁলোকে প্ৰতিদিনে সুধিছে, ঠিক আছে, সেই ১০০ টকা...হয়, কোনোবাই এইটো সুধিব পাৰে, সোধাৰ এটা উপায় আছে, কোনোবাই কয় – পুত্ৰ, সেইদিনা টকা নাছিল, মই দিলোঁ মাত্ৰ ১০০ টকা।চিন্তা নকৰিবা, প্ৰয়োজন হ'লে মোক জনাবা। গতিকে সেই ল'ৰাটোৱে ভাবিলে নাই-নাই, মা-দেউতাই মোক ১০০ টকা দিলে... হয় চাওক, তোমাৰ পছন্দৰ কথা আহিলে তোমালোকক মানুহে হাত চাপৰি বজায়।
একেটা প্ৰশ্নই যদি সোধা হয়, ১০০ টকাৰে কি কৰিলে, এই কথা কোৱাৰ সলনি পুতেকে ক’ব, মা, মোৰ হাতত যথেষ্ট টকা আছে। অৰ্থাৎ আমি ইজনে সিজনৰ লগত কেনেকৈ কথা পাতো? সাধাৰণ জীৱনত আমি অনুভৱ কৰা এইবোৰ কথা ক্ৰমান্বয়ে আমাৰ দৈনন্দিন আশা আৰু শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ মাজত সংঘাতলৈ ৰূপান্তৰিত হয়। তাৰ পিছত ক’লে কিয় নম্বৰ নাপালা? তুমি নপঢ়িলা, মনোযোগ নিদিলা, ক্লাছত বহি নাছিলা, বন্ধু-বান্ধৱীৰ সৈতে আড্ডা মাৰিছিলা। হয়তো চিনেমা হললৈ গৈছিলা, হয়তো মোবাইল ফোনত ৰিল চাই আছিলা। তাৰ পিছত তেওঁ কিবা এটা বা আনটো ক’বলৈ আৰম্ভ কৰে, তাৰ পিছত দূৰত্ব বাঢ়ি যায়, প্ৰথমে আস্থা হেৰাই যায়, তাৰ পিছত দূৰত্ব বাঢ়ি যায় আৰু এই দূৰত্বই কেতিয়াবা ল’ৰা-ছোৱালীক বিষণ্ণতাৰ দিশে ঠেলি দিয়ে। আৰু সেয়েহে অভিভাৱকৰ বাবে ই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
একেদৰে শিক্ষকসকলেও ল’ৰা-ছোৱালীৰ লগত ইমানেই মুকলি হ’ব লাগে যে তেওঁলোকে মুক্তভাৱে নিজৰ মনৰ কথা প্ৰকাশ কৰিব পাৰে, যদি তেওঁলোকে কোনো প্ৰশ্ন বুজি নাপায় তেতিয়া কোনোবা শিক্ষকে তেওঁলোকক গালি পাৰিব, আপোনালোক একো বুজি নাপাব, আপোনালোক আন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সময় নষ্ট কৰিব। কেতিয়াবা শিক্ষকসকলেও যি কৰে সেয়া হ’ল তেওঁলোকে সেই ৪-৫টা মেধা ল’ৰা-ছোৱালীক বৰ ভাল পায়, তেওঁলোকৰ লগত আকৃষ্ট হৈ পৰে, ২০টা ল’ৰা-ছোৱালী থাকে, বাকী ক্লাছত ৩০টা ল’ৰা-ছোৱালী থাকে, তেওঁলোকক জনাওক, তেওঁলোকৰ ভাগ্য জনাওক। তেওঁলোকে নিজৰ মনটো ২-৪ত ৰাখে, সকলো কাম কৰে, প্ৰশংসা কৰি থাকে, তেওঁলোকৰ ফলাফলহে লয়। এতিয়া, আপোনালোক ইয়াক কিমান দূৰ আগুৱাই নিব পাৰে সেয়া বেলেগ কথা, কিন্তু আৰু যিয়েই নহওক কিয়, আপোনালোক সেইটো তাৰ পৰাই তললৈ নমাই আনে। আৰু সেয়ে অনুগ্ৰহ কৰি সকলো ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আপোনাৰ বাবে সমান হোৱা উচিত। সকলোৰে বাবে সমানে, যিজন বেছি বেগেৰে চলিব তেওঁ নিজৰ পৰা অমৃতটো স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে লৈ যাব। কিন্তু যদি আপোনালোক আটাইতকৈ বেছি প্ৰয়োজন হোৱাজনৰ প্ৰতি লক্ষণযুক্ত আৰু সেইটোতো মই একমত, তেন্তে তেওঁৰ গুণৰ প্ৰশংসা কৰক। কেতিয়াবা শিশু এটা পঢ়াত বহুত দুৰ্বল হয়, কিন্তু তাৰ হাতৰ আখৰ ভাল, তাৰ পিছত আপোনালোক তাৰ আসনত গৈ কয়, 'হেৰা বন্ধু, তুমি ইমান ভালকৈ লিখা, তোমাৰ হাতৰ আখৰ ইমান ভাল, তোমাৰ কি স্মাৰ্টনেছ আছে।' কেতিয়াবা এনেকুৱা এটা নিস্তেজ ছাত্ৰ থাকে, বন্ধু, তোমাৰ কাপোৰখন বৰ টান, কাপোৰখন বৰ ধুনীয়া। তেওঁৰ ওপৰত আত্মবিশ্বাস গঢ় লৈ উঠিব, তেওঁ আপোনাৰ লগত মুকলিকৈ ক’বলৈ আৰম্ভ কৰিব, তেওঁ আপোনাৰ লগত কথা পাতিবলৈ আৰম্ভ কৰিব যে মোৰ প্ৰতি তেওঁৰ মনোযোগ আছে।
যদি এইটো এটা আৰামদায়ক পৰিৱেশ হৈ পৰে, তেন্তে মই একমত নহয়, কিন্তু ই সমানে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ দায়িত্ব, আমি আত্মনিৰীক্ষণ কৰা উচিত যে মই কি কি কাম কৰিলোঁ যাৰ বাবে মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলে মোৰ ওপৰত আস্থা হেৰুৱাই পেলালে। কোনো কাৰণতে আমাৰ আচৰণ, আমাৰ পৰিয়ালৰ বা আমাৰ শিক্ষকৰ আমাৰ ওপৰত থকা আস্থা হেৰাই যাব নালাগে;যদি আমি একো নকৰো তেন্তে আমি কোৱা উচিত। দ্বিতীয়তে, মই ভাবো পৰিয়ালত এটা পৰীক্ষা কৰিব পাৰি... ধৰি লওক আপোনাৰ ল'ৰা বা কন্যাৰ ৫ জন বন্ধু আছে, সিদ্ধান্ত লওক যে মাহত এবাৰ পাঁচোটা পৰিয়াল এটা পৰিয়ালত ২ ঘণ্টা ধৰি গোট খাব, পিছৰ মাহত আন এটা পৰিয়ালত ৮০ বছৰীয়া পিতৃ-মাতৃ যদি শাৰীৰিকভাৱে সুস্থ হয়, তেন্তে তেওঁলোকো আহিব পাৰে, তেওঁলোককো আনিব পাৰে। আৰু তাৰ পিছত সিদ্ধান্ত লওক যে আজি তৃতীয় বন্ধুৰ মাকে ইতিবাচক কিতাপ এখন পঢ়ি তেওঁৰ কাহিনী বৰ্ণিত কৰিব। অহাবাৰ সিদ্ধান্ত লওক যে যদি বন্ধু নম্বৰ চতুৰ্থ বন্ধুৰ দেউতাকে কোনো ইতিবাচক চিনেমা চাইছে, তেন্তে তেওঁ তাৰ কাহিনী বৰ্ণনা কৰিব। যেতিয়াই এঘণ্টাৰ বাবে একত্ৰিত হয় তেতিয়াই ইতিবাচক কথাবোৰ কেৱল উদাহৰণৰ সৈতে আলোচনা কৰক, কিছু উল্লেখ কৰি, তাত থকা আন কাৰোবাৰ কথা উল্লেখ কৰি নহয়। আপোনালোক দেখিব যে ইতিবাচকতা লাহে লাহে সোমাই যাব। আৰু এই ইতিবাচকতা কেৱল আপোনাৰ সন্তানৰ প্ৰতিয়েই নহয় আপোনাৰ ভিতৰত এনে এক বিশ্বাসৰ পৰিবেশ সৃষ্টি কৰিব যে আপোনালোক সকলোৱে একক হৈ পৰিব, ইজনে সিজনৰ বাবে সহায়ক হ’ব আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এনে পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা অব্যাহত ৰখা উচিত। ধন্যবাদ৷
*উপস্থাপক*- প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, পৰিয়ালৰ ওপৰত বিশ্বাস গুৰুত্বপূৰ্ণ, আপোনাৰ এই বাৰ্তাই আমাৰ পৰিয়ালসমূহত সুখ কঢ়িয়াই আনিব। ধন্যবাদ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়। ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ জন্মস্থান মহাৰাষ্ট্ৰৰ পবিত্ৰ চহৰ আৰু সমাজ সংস্কাৰক মহাত্মা জ্যোতিবা ফুলেৰ জন্মস্থান পুনেৰ অভিভাৱক শ্ৰী চন্দ্ৰেশ জৈনে আপোনাক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে৷ এই কাৰ্যসূচীত তেওঁ অনলাইন যোগে যোগদান কৰিছে৷ চন্দ্ৰেশ জৈন জী আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক৷
চন্দ্ৰেশ জৈন- মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়। আপোনালোকলৈ মোৰ প্ৰণাম। মোৰ নাম চন্দ্ৰেশ জৈন, মই এগৰাকী অভিভাৱক৷ আপোনাৰ বাবে মোৰ এটা প্ৰশ্ন আছে, আপুনি নাভাৱে নে যে আজিৰ ল'ৰা-ছোৱালীয়ে মগজু ব্যৱহাৰ কৰা বন্ধ কৰি দিছে, প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত অধিক নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে কাৰণ সকলো বস্তু তেওঁলোকৰ হাতৰ মুঠিত উপলব্ধ। এই নৱ প্ৰজন্মক কেনেকৈ সজাগ কৰিব পাৰি যে তেওঁলোক প্ৰযুক্তিৰ মালিক হ’ব লাগে আৰু ইয়াৰ দাস নহয়? অনুগ্ৰহ কৰি মাৰ্গদৰ্শন কৰক। ধন্যবাদ৷
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ চন্দ্ৰেশ জী। জনজাতি জনগোষ্ঠীৰ লোকনায়ক স্বাধীনতা সংগ্ৰামী বীৰছা মুণ্ডাৰ জন্মস্থান ঝাৰখণ্ডৰ ৰামগড় জিলাৰ অভিভাৱক শ্ৰীমতী পূজা শ্ৰীবাস্তৱ এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে অনলাইন মাধ্যমৰ জৰিয়তে সংযুক্ত হৈ আছে আৰু আপোনাক এটা প্ৰশ্ন কৰি তেওঁৰ সন্দেহ দূৰ কৰিব বিচাৰিছে৷ পূজা জী, আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক৷
পূজা শ্ৰীবাস্তৱ- নমস্কাৰ। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়। মোৰ নাম কুমাৰী পূজা শ্ৰীবাস্তৱ। মই ঝাৰখণ্ডৰ ৰামগড়ৰ শ্ৰী গুৰুনানক পাব্লিক স্কুলত অধ্যয়ন কৰি থকা প্ৰিয়ংশী শ্ৰীবাস্তৱৰ অভিভাৱক। মহোদয়, মই সুধিব বিচাৰিছো যে মই কেনেকৈ ইনষ্টাগ্ৰাম, স্নেপচ্যাট, টুইটাৰৰ দৰে ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰি মোৰ ছোৱালীৰ পঢ়া-শুনা পৰিচালনা কৰিব পাৰো। এই বিষয়ে মোক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। ধন্যবাদ মহোদয়।
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ বাইদেউ। শিৱলিক পাহাৰৰ পাদদেশত অৱস্থিত হামিৰপুৰ জিলাৰ হিমাচল প্ৰদেশ টি.আৰ. ডিএভি স্কুল কাংগুৰ ছাত্ৰ অভিনৱ ৰাণাই অনলাইন মাধ্যমৰ জৰিয়তে সংযোগ স্থাপন কৰিছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আপোনাক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে। অভিনৱ অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক।
অভিনৱ ৰাণা – মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয় নমস্কাৰ। মোৰ নাম অভিনৱ ৰাণা, মই হিমাচল প্ৰদেশৰ হামিৰপুৰ জিলাৰ টি.আৰ. ডিএভি পাব্লিক ছিনিয়ৰ ছেকেণ্ডাৰী স্কুল কাংগুৰ ছাত্ৰ । মহোদয়, মোৰ প্ৰশ্ন হ’ল আমি কেনেকৈ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক পৰীক্ষাৰ মানসিক চাপ ফলপ্ৰসূভাৱে পৰিচালনা কৰিবলৈ শিক্ষিত আৰু উৎসাহিত কৰিম আৰু বহুমূলীয়া অধ্যয়নৰ সময়ছোৱাত ইয়াক বিক্ষিপ্ততা হ’বলৈ দিয়াতকৈ ম’বাইল প্ৰযুক্তিৰ সুবিধাসমূহো শিক্ষণৰ আহিলা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিম। ধন্যবাদ মহোদয়।
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ অভিনৱ। প্ৰধানমন্ত্ৰী, চন্দ্ৰেশ জৈন, পূজা, অভিনৱৰ দৰে বহু লোকে জীৱনত ছ’চিয়েল মিডিয়া আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ৰমবৰ্ধমান হেঁচাত অশান্তিত দিন কটাইছে। প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা আৰু ইয়াৰ অতিমাত্ৰা ব্যৱহাৰৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়াৰ পৰা কেনেকৈ হাত সাৰিব পাৰি? এই বিষয়ত উপযুক্ত পৰামৰ্শ আগবঢ়াব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ চাওক, আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে আৰু লগতে আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনতো...যিকোনো বস্তুৰ অতিৰিক্ততাই কাৰো একো উপকাৰ নকৰে। সকলো বস্তুৰে এটা মানদণ্ড থাকিব লাগিব আৰু ইয়াৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে। যদি আপোনালোক কয়, মায়ে বহুত ভাল খাদ্য ৰান্ধিছে...পুষ্টিকৰ...আপোনাৰ পছন্দ অনুসৰি সোৱাদযুক্ত...খোৱাৰ সময়ো হৈছে...কিন্তু কেৱল খাই।আমি ইয়াত আছো, মায়ে পৰিবেশন কৰি আছে। এইটো সম্ভৱনে? কেতিয়াবা মাকক কব, নাই মা, মোৰ যথেষ্ট খাই গ'ল, মই আৰু খাব নোৱাৰো। কৰে নে নকৰে? ই আছিল আপোনাৰ প্ৰিয় খাদ্য, ইয়াৰ সকলো দিশতে পুষ্টিকৰ মূল্য আছিল, সেই সময়বোৰো এনেকুৱা আছিল যে খাদ্যৰ কথা আছিল, তথাপিও এটা পৰ্যায় আহে যেতিয়া সেই খাদ্যই আপোনাৰ বাবে অসুবিধাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে, বমি কৰিব পাৰে, স্বাস্থ্য নষ্ট কৰিব পাৰে, কোনো কথা নাই খাদ্য কিমান ভাল পায়... বন্ধ কৰিব লাগিব, বন্ধ কৰিব লাগিব নে নাই?
একেদৰে ম’বাইলত যিমানেই প্ৰিয় বস্তু উপলব্ধ নহওক কিয়, কিছু সময় ঠিক কৰিব লাগিব। যদি আপোনালোক...আজিকালি দেখিছোঁ...যেতিয়াই বহু মানুহক দেখা পাওঁ...তেওঁলোক ব্যস্ত হৈ থাকে। আপোনালোক নিশ্চয় দেখিছে যে কেতিয়াবাহে মোৰ হাতত এটা মোবাইল থাকে। কাৰণ মই মোৰ সময়ৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ কৰিব জানো। আনহাতে মই এইটোও বিশ্বাস কৰোঁ যে ই মোৰ বাবে তথ্যৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎস। কিন্তু কেনেকৈ ব্যৱহাৰ কৰিম...কিমান ব্যৱহাৰ কৰিম...এই বিষয়ে মোৰ বিবেচনা থাকিব লাগে। আৰু এই দুই পিতৃ-মাতৃৰ চিন্তা কেৱল এই দুজনৰ বাবেই নহয়, প্ৰতিজন অভিভাৱকৰ চিন্তা। ইয়াৰ ব্যতিক্ৰম প্ৰায়েই নহ’ব। যিসকল অভিভাৱকে নিজেই গোটেই দিনটো মোবাইলত আবদ্ধ হৈ থাকিব, তেওঁলোকেও বিচাৰিব যে তেওঁলোকৰ পুত্ৰই ইয়াৰ পৰা আঁতৰি যাওক। আৰু আপোনালোক নিশ্চয় দেখিছে...আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো...ই আপোনাৰ জীৱনটোক হতাশ কৰি পেলায়। এটা পৰিয়ালত দেখা পালে ঘৰৰ চাৰিজন মানুহে চাৰিটা চুকত বহি ইজনে সিজনক মেছেজ ফৰৱাৰ্ড কৰে। উঠি মোবাইল দেখুৱাব নালাগে...চাওক মই এই কথা উপলব্ধি কৰিছো...কিয়...গোপনীয়তা, ইয়াৰ বাবেই আজিকালি ই এক বৃহৎ অনাস্থা সৃষ্টিৰ মাধ্যমো হৈ পৰিছে। মাকে মোবাইলটো চুই দিলে ঘৰত ধুমুহা আহে। মোৰ মোবাইলটো চুবলৈ কোন তুমি...এইটোৱেই হয়।
মই ভাবো পৰিয়ালত কিছুমান নিয়ম থাকিব লাগে, যেনে খাদ্য খোৱাৰ সময়ত ডাইনিং টেবুলত ইলেক্ট্ৰনিক গেজেট নাথাকিব, ইয়াৰ কোনো যুক্তি নাথাকিব। সকলোৱে আড্ডা মাৰিব, কথা পাতিব আৰু খোৱাৰ সময়ত খাব। আমি এই অনুশাসন অনুসৰণ কৰিব পাৰো। ঘৰৰ ভিতৰত...আগতেও কৈছো, আকৌ কওঁ...গেজেট জ'ন নাই। সেই ভাইটি, এই ৰুমটোত গেজেটৰ এণ্ট্ৰি নাই, আমি বহি কথা পাতিম আৰু গুজৱ কৰিম। পৰিয়ালৰ ভিতৰত সেই গৰম পৰিবেশ।
তৃতীয়তে, নিজৰ স্বাৰ্থতো...এতিয়া আমি প্ৰযুক্তিৰ পৰা সাৰি যাব নোৱাৰো, প্ৰযুক্তিক আমি বোজা বুলি গণ্য কৰা উচিত নহয়, প্ৰযুক্তিৰ পৰা পলায়ন কৰা উচিত নহয়, কিন্তু ইয়াৰ সঠিক ব্যৱহাৰ শিকিব পৰাটোও সমানেই প্ৰয়োজনীয়। যদি আপোনালোক টেকন'লজিৰ সৈতে পৰিচিত...আপোনাৰ পিতৃ-মাতৃৰ সম্পূৰ্ণ জ্ঞান নাই...প্ৰথমে আপোনাৰ কাম হ'ল তেওঁলোকৰ লগত আজি মোবাইলত কি উপলব্ধ আছে সেই বিষয়ে আলোচনা কৰা...তেওঁলোকক শিক্ষিত কৰা...আৰু তেওঁলোকক বিশ্বাস কৰাই লোৱা।লোৱা , চাওক, গণিতত মই ইয়াত এইবোৰ বিচাৰি পাওঁ, ৰসায়ন বিজ্ঞানত এইবোৰ পাওঁ, ইতিহাসত এইবোৰ পাওঁ, আৰু এইটো দেখিছোঁ, আপোনালোকও দেখিছে। গতিকে তেওঁলোকেও কিছু আগ্ৰহ ল’ব, নহ’লে কি হ’ব... প্ৰতিবাৰেই তেওঁলোকে অনুভৱ কৰিব যে মোবাইল মানে বন্ধুৰ লগত আবদ্ধ হৈ আছে।
মোবাইল মানে ৰিল চোৱা। যদি তেওঁ সেই ভাইটিক চিনি পায়, তেন্তে ইয়াত এই অংশবোৰ আছে... তাৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে তেওঁ মাক-দেউতাকক বোকা পাতিবলৈ এটা ভাল কাম দেখুৱাব লাগে আৰু তাৰ পিছত আন কিবা এটা কৰিব লাগে... এইটো হ’ব নোৱাৰে। কি হৈছে আমাৰ সমগ্ৰ পৰিয়ালে জনা উচিত। আমাৰ মোবাইল ফোনত লক কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা নম্বৰটো পৰিয়ালৰ সকলোৱে জানিলে কি ক্ষতি হব? পৰিয়ালৰ প্ৰতিজন সদস্যক প্ৰতিটো মোবাইলৰ সুবিধাৰ প্ৰয়োজন...ইমান স্বচ্ছতা যদি অৰ্জন কৰা হয় তেন্তে আপোনালোক বহু দুষ্টতাৰ পৰা ৰক্ষা পৰিব। সেই ভাইটি, যদিও সকলোৰে মোবাইল বেলেগ বেলেগ হ'ব কিন্তু ইয়াৰ ক'ড ৱৰ্ড সকলোৱে গম পাব, তেতিয়া ভাল হ'ব।
দ্বিতীয়তে, আপোনাৰ স্ক্ৰীণৰ সময় নিৰীক্ষণ কৰা এপসমূহো ডাউনলোড কৰি ৰাখিব লাগে। তেওঁ আপোনাক ক’ব যে আজি আপোনাৰ পৰ্দাৰ সময় ইমানখিনিতে সীমাবদ্ধ হৈ আছে, ইমান সময় ইয়াত কটালে। আপোনালোক ইমান সময় কটালে...তেওঁ আপোনাক কেৱল পৰ্দাতহে মেছেজ কৰে। তেওঁ আপোনাক সতৰ্কবাণী দিয়ে। এনে সতৰ্কতা সঁজুলি যিমানেই বেছি থাকিব সিমানেই আমি সেইবোৰ আমাৰ গেজেটৰ সৈতে সংযোগ কৰি ৰাখিব লাগে যাতে আমিও জানিব পাৰো...হয় বন্ধু, ই বহুত বেছি, এতিয়া মই বন্ধ কৰা উচিত...অন্ততঃ ই আমাক সতৰ্ক কৰি দিয়ে। একে সময়তে ইয়াক কেনেকৈ ইতিবাচকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। যদি ধৰি লওক মই কিবা এটা লিখিছো, কিন্তু মই...মই এটা ভাল শব্দ বিচাৰি পোৱা নাই, তেন্তে মোক অভিধান এখন লাগে।
ডিজিটেল ব্যৱস্থাটো ব্যৱহাৰ কৰি মই ইয়াৰ সুবিধা ল’ব পাৰো। ধৰি লওক মই কৰি আছো আৰু মোৰ কোনো গাণিতিক সূত্ৰ মনত নাই। বাৰু, মই ডিজিটেল বস্তুৰ support system লৈছিলো, সুধিলোঁ ইয়াৰ কি হ'ল, ই লাভজনক হ'ব কিন্তু যদি মই নাজানো মোৰ মোবাইলত কি শক্তি আছে। গতিকে মই কি ব্যৱহাৰ কৰিম? আৰু সেইবাবেই কেতিয়াবা ভাবো শ্ৰেণীকোঠাত মোবাইল ফোনৰ ইতিবাচক দিশবোৰ কি, ইতিবাচকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা বস্তুবোৰ কি কি। কেতিয়াবা শ্ৰেণীকোঠাত ১০-১৫ মিনিট আলোচনা হ’ব লাগে। যিকোনো ছাত্ৰই নিজৰ অভিজ্ঞতা কব যে মই সেই ৱেবচাইটটো দেখিলোঁ, আমাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ই এটা ভাল ৱেবচাইট। সেই ৱেবচাইটটো দেখিলোঁ, অমুক বিষয়ৰ বাবে তাত ভাল শিক্ষণ উপলব্ধ, ভাল পাঠ তাত উপলব্ধ। ধৰি লওক ভ্ৰমণটো ক’ৰবালৈ গৈ আছে, আমাৰ ভ্ৰমণৰ কাৰ্যসূচী আছে আৰু ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে কৈছে, ‘আহা, আমি জয়ছালমেৰলৈ যাম।’ সকলোকে অনলাইনত গৈ জয়ছালমেৰৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰজেক্ট ৰিপৰ্ট বনাবলৈ কোৱা উচিত। গতিকে ইয়াক ইতিবাচকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰাৰ অভ্যাস গঢ়ি তোলা উচিত। তেওঁ অনুভৱ কৰা উচিত যে আপোনাক সহায় কৰিবলৈ বহুতো সুবিধা উপলব্ধ, আপোনালোক সেইবোৰ ব্যৱহাৰ কৰা উচিত। যিমানেই ইতিবাচকতা ব্যৱহাৰ কৰিব সিমানেই লাভৱান হ’ব, আৰু মই জোৰ দিম যে আমি ইয়াৰ পৰা পলাব নালাগে। কিন্তু যদি আমি সমগ্ৰ পৰিয়ালটোত সকলো কথা বিচক্ষণতাৰে আৰু স্বচ্ছতাৰে চাবলগীয়া হয়, তেন্তে আমি যিমানেই স্বচ্ছতা পাওঁ, তেন্তে ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল কিবা এটা ভুল হৈছে। যিমানেই স্বচ্ছতা থাকিব সিমানেই লাভৱান হ’ব, বহুত বহুত ধন্যবাদ।
*উপস্থাপক* – প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, সফলতাৰ বাবে জীৱনত ভাৰসাম্যতা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই মন্ত্ৰই আমাক সঠিক পথত লৈ যাব, ধন্যবাদ। মহাকবি সুব্ৰমণিয়াম ভাৰতীৰ জন্মস্থান তামিলনাডুৰ ৰাজধানী চেন্নাইৰ মডেল ছিনিয়ৰ ছেকেণ্ডাৰী স্কুলৰ ছাত্ৰ এম বাগেশে অনলাইন মাধ্যমৰ জৰিয়তে সংযোগ স্থাপন কৰিছে, আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আপোনাক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে। এম বাগেশ অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
এম বাগেশ – মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয় নমস্তে, মোৰ নাম এম বাগেশ, মই নংগনাল্লুৰ চেন্নাইৰ মডাৰ্ণ ছিনিয়ৰ ছেকেণ্ডাৰী স্কুলৰ ছাত্ৰ, মোৰ প্ৰশ্ন হ’ল প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে ছুপাৰ ষ্ট্ৰং পজিচনত ষ্ট্ৰেছ আৰু প্ৰেচাৰ কেনেকৈ চম্ভালিব, কি মানসিক চাপ নিয়ন্ত্ৰণৰ আপোনাৰ মূল কাৰক, ধন্যবাদ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনিও এজন হ’ব বিচাৰে নেকি? আপুনিও প্ৰস্তুতি চলাইছে নেকি?
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ, এম বাগেশ, আজিৰ আলোচনাৰ শেষ প্ৰশ্ন। প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্যৰ বাবে বিখ্যাত দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ড। উধম সিং নগৰত অৱস্থিত ডাইনেষ্টী মডাৰ্ণ গুৰুকুল একাডেমীৰ ছাত্ৰী স্নেহা ত্যাগীয়ে অনলাইন মাধ্যমৰ জৰিয়তে সংযুক্ত হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীক প্ৰশ্ন কৰিব বিচাৰিছে। স্নেহা অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
স্নেহা ত্যাগী – তুমি ঐশ্বৰিক, তুমি অতুলনীয়, তুমি অদম্য সাহসৰ মূৰ্তি। আপুনি আচৰিত ভাৰতৰ ভৱিষ্যত, যুগৰ সৃষ্টিকৰ্তা। দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ডৰ পৰা সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীলৈ মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা। মোৰ নাম স্নেহা ত্যাগী। মই উধম সিং নগৰৰ খাটিমাস্থিত ডাইনেষ্টী মডাৰ্ণ গুৰুকুল একাডেমীৰ ছিংকী ফাৰ্মৰ সপ্তম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ। শ্ৰদ্ধাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীলৈ মোৰ প্ৰশ্ন হ'ল আপোনাৰ দৰে আমিও কেনেকৈ ইতিবাচক হ'ব পাৰো, ধন্যবাদ মহোদয়।
*উপস্থাপক* – ধন্যবাদ নেহা। প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, আপোনাৰ ব্যস্ত জীৱনত হেঁচা কেনেকৈ চম্ভালিব আৰু ইমান হেঁচা থকাৰ পিছতো কেনেকৈ সদায় ইতিবাচক হৈ থাকিব পাৰিছে, এই সকলোবোৰ কেনেকৈ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে, আপোনাৰ ইতিবাচক শক্তিৰ ৰহস্য আমাৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰক৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ইয়াৰ বহু উত্তৰ থাকিব পাৰে। প্ৰথমতে ভাল লাগিল যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কিমান চাপৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয় আপোনালোকে জানে। নহ’লে আপোনালোক হয়তো ভাবিছে যে বিমান আছে, হেলিকপ্টাৰ আছে, সেইবোৰ কি, আমি ইয়াৰ পৰা তালৈ যাব লাগিব, এইটোৱেই আমি কৰিব লাগিব, কিন্তু আপোনালোক জানে যে ৰাতিপুৱা আৰু গধূলি বিভিন্ন ধৰণৰ। আচলতে সকলোৰে জীৱনত নিজৰ পৰিস্থিতিৰ বাহিৰে আন বহুতো কথা আছে, যিবোৰ তেওঁলোকে পৰিচালনা কৰিবলগীয়া হয়। যিবোৰ কথা তেওঁ ভবা নাছিল, সেইবোৰ তেওঁৰ ব্যক্তিগত জীৱনলৈ আহে, তেওঁৰ পাৰিবাৰিক জীৱনলৈ আহে আৰু তাৰ পিছত তেওঁ সেইটোও পৰিচালনা কৰিবলগীয়া হয়। এতিয়া এজনৰ স্বভাৱ এনেকুৱা যে এটা ডাঙৰ ধুমুহা আহিছে, ক্ষন্তেক বহি পাৰ হ’বলৈ দিওঁ, কিবা এটা সংকট আহিছে, সময় পাৰ হৈ যাব। হয়তো এনে লোকে জীৱনত একো সাধন কৰিব নোৱাৰে। এয়া মোৰ স্বভাৱ আৰু মই ইয়াক অতি উপকাৰী বুলি পাইছো। প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানকে প্ৰত্যাহ্বান জনাওঁ। প্ৰত্যাহ্বান গুচি যাব, পৰিস্থিতিৰ উন্নতি হ’ব, মই এইটোৰ বাবে অপেক্ষা কৰি শুই নাথাকো। আৰু তাৰ বাবেই মই নতুন নতুন কথা শিকিবলৈ পাওঁ। প্ৰতিটো পৰিস্থিতি, নতুন পৰীক্ষা, নতুন কৌশল চম্ভালিবলৈ নতুন পদ্ধতি গঢ়ি তোলাৰ মোৰ প্ৰবৃত্তি গঢ় লৈয়েই থাকে। দ্বিতীয়তে, মোৰ ভিতৰত বহুত আত্মবিশ্বাস আছে। মই সদায় দাবী কৰো যে যিয়েই নহওক, ১৪০ কোটি দেশবাসী মোৰ লগত থাকে। যদি ১০ কোটি প্ৰত্যাহ্বান আছে তেন্তে কোটি কোটি সমাধান আছে। মই কেতিয়াও অকলশৰীয়া যেন অনুভৱ মকৰো৷ মই সদায় জানো, মোৰ দেশ শক্তিশালী, মোৰ দেশৰ জনসাধাৰণ শক্তিশালী, মোৰ দেশৰ মানুহৰ মন শক্তিশালী, আমি প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰিম। মোৰ ভিতৰৰ এই মৌলিকটোৱেই মোৰ চিন্তাৰ শৰীৰ। আৰু ইয়াৰ বাবেই মই কেতিয়াও নাভাবো যে মোৰ ওপৰত বন্ধু আহিছে, মই কি কৰিম? মই ভাবো নাই-নাই, ১৪০ কোটি মানুহ আছে, ঠিকেই থাকিব। ঠিক আছে, মই আগবাঢ়ি থাকিব লাগিব আৰু কিবা ভুল হ’লে মই গালি-গালাজৰ সন্মুখীন হ’ব লাগিব। কিন্তু মোৰ দেশৰ শক্তি আৰু সেয়েহে মই দেশৰ শক্তি বৃদ্ধিৰ বাবে মোৰ শক্তি উচৰ্গা কৰিছো। আৰু মই মোৰ দেশবাসীৰ শক্তি যিমানেই বৃদ্ধি কৰিম, প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলৈ আমাৰ শক্তি সিমানেই বাঢ়িব।
এতিয়া ভাৰতৰ প্ৰতিখন চৰকাৰে দৰিদ্ৰতাৰ সংকটৰ সৈতে যুঁজিবলগীয়া হৈছে। আমাৰ দেশত নিশ্চিতভাৱে এই সংকট আছে। কিন্তু ভয়ত বহি নাথাকিলো। মই ইয়াৰ বাট বিচাৰিলোঁ আৰু ভাবিলোঁ যে কোন চৰকাৰ - যিয়ে দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰিব। দৰিদ্ৰতা দূৰ হ’ব তেতিয়াহে যেতিয়া মোৰ প্ৰতিজন দুখীয়াই সিদ্ধান্ত ল’ব যে এতিয়া তেওঁ দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰিব লাগিব। এতিয়া সি সপোনহে দেখিব যে সেয়া হ’ব নে নহয়। গতিকে, তেওঁৰ সপোন পূৰণৰ বাবে তেওঁক ক্ষমতা প্ৰদান কৰা, তেওঁক এটা স্থায়ী ঘৰ দিয়া, তেওঁক এটা শৌচাগাৰ দিয়া, তেওঁক শিক্ষা দিয়া, তেওঁক আয়ুষ্মান যোজনাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা, তেওঁৰ ঘৰৰ পৰা টেপৰ পানী যোগান ধৰাটো মোৰ দায়িত্ব৷ আৰু আপোনালোক দেখিছে মোৰ দহ বছৰৰ কাৰ্যকালত দেশৰ ২৫ কোটি মানুহ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। এতিয়া মইও সেই একেখিনি খৰচ কৰিলোহেঁতেন যিদৰে আন মানুহেও খৰচ কৰিছিল। আৰু সেইবাবেই মই দেশৰ শক্তি আৰু দেশৰ সম্পদৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ। এই সকলোবোৰ কথা যেতিয়া আমি চাওঁ। গতিকে আমি কেতিয়াও অকলশৰীয়া অনুভৱ কৰো। মই কি কৰিম? মই কেনেকৈ কৰিম? হেৰা, চাহ বেপাৰীয়ে কি কৰিব ভাবিব পৰা নাই। মোৰ সম্পূৰ্ণ আস্থা থাকিব লাগিব আৰু সেয়েহে প্ৰথম কথাটো হ’ল আপোনালোক যিসকলৰ বাবে কাম কৰি আছে তেওঁলোকৰ ওপৰত আপোনাৰ অপৰিসীম আস্থা। দ্বিতীয়তে, গাখীৰ আৰু গাখীৰৰ জ্ঞান থাকিব লাগিব। কোনটো শুদ্ধ, কোনটো ভুল। যিটো আজি প্ৰয়োজনীয়, যিটো এতিয়া নহয়, আমি পিছত চাম। অগ্ৰাধিকাৰ নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ ক্ষমতাৰ প্ৰয়োজন। অভিজ্ঞতাৰ পৰাই আহে, সকলো বিশ্লেষণৰ পৰাই আহে, দ্বিতীয়টো প্ৰয়াস কৰোঁ। তৃতীয়তে, ভুল হ’লেও মই ধৰি লৈছোঁ যে সেয়া মোৰ বাবে এক শিক্ষা। এইটোক মই হতাশাৰ কাৰণ বুলি নাভাবো। এতিয়া দেখিছে ক’ভিড সংকট কিমান ভয়ংকৰ আছিল, ই এটা সৰু প্ৰত্যাহ্বান আছিল নেকি? গোটেই পৃথিৱীখন আবদ্ধ হৈ পৰিল। এতিয়া মোৰ বাবেও এনেকুৱা আছিল যে মই কি কৰিব লাগে, মই ক’ব লাগে যে এতিয়া কি কৰিব লাগে, এইটো এটা বিশ্ব মহামাৰী, ই সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা আহিছে, সকলোৱে নিজৰ যত্ন লওক, মই তেনেকুৱা কৰা নাছিলো। তেওঁ প্ৰতিদিনে টিভিত আহিছিল, প্ৰতিদিনে দেশবাসীৰ লগত কথা পাতিছিল, কেতিয়াবা হাত চাপৰি বজাবলৈ কৈছিলো, কেতিয়াবা থালি বজাবলৈ কৈছিলো, কেতিয়াবা বন্তি জ্বলাবলৈ কৈছিল, সেই কাণ্ডৰ পৰা অন্ত নপৰে ক’ৰোনা। কিন্তু সেই কাৰ্য্যই ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ সামূহিক শক্তিৰ জন্ম দিয়ে। সামূহিক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ, এতিয়া আগতেও চাওক আমাৰ মানুহবোৰ খেলপথাৰলৈ গৈছিল, কেতিয়াবা কোনোবাই জয়ী হৈ উভতি আহিছিল, কেতিয়াবা কোনোবাই জয়ী হৈ উভতি নাহিছিল। যোৱাজনৰ কথা কোনেও সোধা নাছিল, অহাজনৰ কথা কোনেও সোধা নাছিল। মই ক’লো, তেওঁ তিনিটা পদক লাভ কৰিব কিন্তু মই তেওঁৰ হৈ আনন্দ কৰিম। গতিকে ক্ৰমান্বয়ে ১০৭টা পদক অনাৰ ক্ষমতা কেৱল সেই ল’ৰা-ছোৱালীবোৰৰ পৰাই ওলাই আহিল। সামৰ্থ্য আছিল, সঠিক দিশ, সঠিক কৌশল, সঠিক নেতৃত্বই ফলাফল আনে। যাৰ ক্ষমতা আছে তাৰ সঠিক ব্যৱহাৰ কৰক। আৰু মোৰ শাসন ব্যৱস্থাৰ এটা নীতি হৈছে যে এখন ভাল চৰকাৰ চলাবলৈ আৰু এই সমস্যাবোৰ সমাধান কৰিবলৈ তলৰ পৰা ওপৰলৈ সঠিক তথ্য আহিব লাগে, নিখুঁত তথ্য আহিব লাগে আৰু ওপৰৰ পৰা তললৈ নিখুঁত নিৰ্দেশনা আহিব লাগে। যদি এই দুটা চেনেল নিখুঁত হয়, ইয়াৰ যোগাযোগ, ইয়াৰ ব্যৱস্থা, ইয়াৰ প্ৰট’কল সঠিকভাৱে কৰা হয় তেন্তে আপোনালোক কামবোৰ চম্ভালিব পাৰিব।
ক'ৰ'না এটা ডাঙৰ উদাহৰণ। আৰু সেইবাবেই মই বিশ্বাস কৰোঁ যে জীৱনত আমাৰ নিৰাশ হোৱাৰ কোনো কাৰণ নাই, আৰু এবাৰ আমি মনতে সিদ্ধান্ত লওঁ যে আমি হতাশ হ’ব নিবিচাৰো, তেতিয়া ইতিবাচকতাৰ বাহিৰে একো নাহে। আৰু মোৰ বাবে নিৰাশাৰ সকলো দুৱাৰ বন্ধ হৈ আছে। মই কোনো চুক, আনকি সৰু খিৰিকী এখনো খোলা এৰি দিয়া নাই যাতে তাৰ মাজেৰে হতাশাই প্ৰৱেশ কৰিব পাৰে। আৰু আপোনালোক নিশ্চয় লক্ষ্য কৰিছে যে মই কেতিয়াও কান্দোন বন্ধ কৰি দিওঁ। নাজানে কি হ’ব, আমাৰ লগত আহিব নে নাহিব, আমাৰ লগত কাজিয়া কৰিবনে, অ’ হয়, হৈয়েই থাকে। আমি কিহৰ বাবে, আৰু সেয়ে মই বিশ্বাস কৰোঁ যে যেতিয়া আমি আত্মবিশ্বাসী আৰু জীৱনৰ লক্ষ্যৰ বিষয়ে, আৰু দ্বিতীয় কথাটো হ’ল যেতিয়া ব্যক্তিগত স্বাৰ্থ নাথাকে, তেতিয়া আমি নিজৰ বাবে কিবা এটা কৰাৰ সিদ্ধান্ত লওঁ, তেতিয়া সেইটো সিদ্ধান্তবোৰত।কোনো দ্বিধাদ্বন্দ্ব নাই কেতিয়াও উত্থাপন হয়। আৰু সেইটো মোৰ বহুত ডাঙৰ সম্পদ। মোৰ কি, মোৰ কি, মোৰ লগত ইয়াৰ কোনো সম্পৰ্ক নাই, কেৱল দেশৰ বাবেই কৰিব লাগিব। আৰু তোমাৰ বাবে এনেকুৱা কৰিবলৈ যাতে তোমাৰ মা-দেউতাই যি বিপদৰ মাজেৰে পাৰ হ’বলগীয়া হৈছিল, মই নিবিচাৰো তুমি সেই বিপদৰ মাজেৰে পাৰ হ’বলগীয়া হোৱা। আমি এনেকুৱা এখন দেশ সৃষ্টি কৰিব লাগিব বন্ধুসকল, যাতে আপোনালোকৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্ম আৰু আপোনাৰ সন্তানেও অনুভৱ কৰে যে আমি এনে এখন দেশত অধিক পূৰ্ণভাৱে ফুলি উঠিব পাৰো আৰু আমাৰ সম্ভাৱনা দেখুৱাব পাৰো, আৰু এইটোৱেই আমাৰ সামূহিক সংকল্প হ’ব লাগে। এইটোৱেই আমাৰ সামূহিক সংকল্প হ’ব লাগে, আৰু আমি ফলাফল পাওঁ।
আৰু সেইবাবেই বন্ধুসকল, ইতিবাচক চিন্তাৰ জীৱনত অতিশয় শক্তি আছে। বেয়া কথাতো ইতিবাচক দেখা যায়। আমি তেওঁক দেখা উচিত। ধন্যবাদ৷
*উপস্থাপক*- প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, আপুনি অতি সৰলতা আৰু বাকপটুতাৰে আমাৰ সকলো প্ৰশ্নৰ সমাধান কৰিলে। আমি, আমাৰ অভিভাৱক আৰু শিক্ষকসকল আপোনালোকৰ ওচৰত সদায় কৃতজ্ঞ হৈ থাকিম। আমি সদায় এক্সাম ৱাৰিয়ৰ্ছ হৈ থাকিম, চিন্তিত নহয়। ধন্যবাদ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – সকলো প্ৰশ্ন কৰা হৈছে।
*উপস্থাপক* – কিছুমান চৰাইয়ে ধুমুহাৰ সন্মুখত উৰি আছে, কিছুমান চৰাইয়ে ধুমুহাৰ সন্মুখত উৰি আছে, নিশ্চয় তেওঁলোকৰ শক্তি আৰু সাহস আছে, এনেকৈ আগবাঢ়ি গৈ থাকিব, তেতিয়া আপোনালোক দেখিব যে এদিন নিৰ্দিষ্ট সাগৰৰ দূৰত্ব নিশ্চিতভাৱে কম হ’ব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী– এই ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে যিদৰে উপস্থাপন কৰিছে সেয়া নিশ্চয় আপোনালোক দেখিছে। আপোনালোকও আপোনাৰ স্কুল-কলেজত এইবোৰ কৰিব পাৰে, গতিকে নিশ্চিতভাৱে তেওঁলোকৰ পৰা শিকিব।
*উপস্থাপক* – ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা ২০২৪’ৰ বিশিষ্ট পুৱা সামৰণি পৰাৰ লগে লগে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জী ডাঙৰীয়াই তেওঁৰ জ্ঞানী পৰামৰ্শ আৰু প্ৰেৰণাদায়ক স্পৰ্শৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়ে নননুল গ্ৰন্থত চিনাক্ত কৰা পাঠদানৰ বৈশিষ্ট্যসমূহৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে। তেওঁৰ পৰামৰ্শই আমাৰ দেশৰ অসংখ্য ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, শিক্ষক আৰু অভিভাৱকৰ আত্মাক প্ৰতিধ্বনিত আৰু জ্বগাই তুলিছে। পুনৰবাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়ক ধন্যবাদ জনাইছো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আহক বন্ধুসকল, আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ। আৰু মই আশা কৰিছো যে একে উদ্যমেৰে আপোনালোকও আপোনাৰ পৰিয়ালক আত্মবিশ্বাস দিব, আপোনালোক নিজেও আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি পৰিব আৰু ভাল ফলাফল পাব আৰু জীৱনত যি বিচাৰে তাৰ বাবে জীয়াই থকাটো এটা অভ্যাসত পৰিণত হ'ব। আৰু আপোনালোক বিচৰা ফলাফল পাব, আপোনালোকক বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো। ধন্যবাদ৷