প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা “পরিক্ষা পে চর্চা 2024”দা মহৈরোই, ওজা অমসুং মমা-মপাশিংগা উন্নবদা থমখিবা ৱারোল
29 JAN 2024 8:00PM by PIB Imphal
নমস্তে!
হৌজিক্কী মতমসিদা ঐখোয়গী মহৈরোই মরুপশিংনা ইন্নোভেসন অমা নত্ত্রগা অমা পাংথোক্তুনা লাক্লি। মখল কয়াগী পথাপ শেমখ্রে। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিবুসু পথাপশিং অসিদা হাপচিন্নবা হোৎনরি। লৈবাক্কী হৌরক্লিবা চারোন শুরোনশিংনা ঈশিং, কংফাল, স্পেস অমদি AIগুম্বা সেক্তরগী মতাংদা করি খনবগে হায়বা ঐহাক্না উরে। মখোয়গী মনাক্তা মসিগী করম্বা ৱারোইশিন লৈবগে হায়বসু ঐহাক্না উরে। মীপুম খুদিংনা নীংথিবা প্রজেন্তেসন পীনখ্রে, পুং 5 নত্ত্রগা 6 হেন্না ফংলবসু, মতম অসি কোন্নরোই হায়না ঐনা খল্লি। মরম অদুনা ঐহাক্না মহৈরোই, মখোয়গী ওজা অমসুং মমা মপাশিংবু থাগৎলি। অদোম্না মফমসিদগী হন্দ্রিঙৈদা একজিবিসন অসি শোইদনা য়েংবীয়ু, মসিদা উৎলিবশিংদু মুন্না খঙহন্নীংই হায়জনীংই। অদোম্না হনখ্রবা মতুংদা, লৌশিং অদু মরুপশিংদা অমুক তম্বীয়ু, তমগনিকো? হোই হায়বা খোঞ্জেল অসি অসোমদগীদি লাকই, অদোমদগীদি লাক্তে। ঐহাক্কী খোঞ্জেল তাবা ফংলিকো?
অদোম্না কদাইদা লাক্লিবনো হায়বা খঙইকো। অদোম্না লাক্লিবসি ভারত মন্দপমদনি। মসিদা মালেমগী লুচিংবশিংনা নুমিৎ নিনি ফম্মিন্নদুনা মালেমগী তুংগী মতমগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবনি। ঙসিনা, অদোম অমসুং ঐহাক্না ভারতকী তুংগী মতমগা লোয়ননা পরিক্ষাগী পোৎলুম কোকহনবগী মতাংদা ৱারী শাগনি। পরিক্ষাগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা হায়বসি ঐহাক্কীসু চাংয়েং অমনি। অদোমগী মরক্তগী মহৈরোই কয়া অমসু ঐহাকপু চাংয়েং তৌবা পাম্লমগনি হায়বা ঐ খঙই। মশাগীদা নত্তনা অতোপ্পা কয়াদসু ৱারোইশিন পীগদবা ৱাহংশিং অদোমগী মরক্তগী হংনীংবা কয়াসু য়াওই হায়বা ঐ খঙই। অদুনা হৌরসি।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ প্রধান মন্ত্রীজী, অদোমগী ইথিল পীনিংঙাই ওইবা ৱাহৈশিংগীদমক্তা থাগৎচরি।
অপাম্বা অসি অদুমক লৈরবদি, শিংনবা খুদিংগী ৱারোইশিন পুরক্কনি।
লৈহাও অসি কয়া য়াম্না ফত্ত্রবসু, ঈশিংদি অদুমক থোক্লক্কনি।
করিগুম্বা অমা ফংনবা হোৎনবা লেপকনু।
অহিংশিং অসিদগী সনাগী অয়ুক অমসু শোইদনা লাকখিগনি।
সনাগী হয়েংগী মতম অমা লাক্কদৌরিবসি, মসিগী মম্লবা অহিং অসিদগীনি।
প্রধান মন্ত্রীজী, দিফেন্স অমসুং তুরিজম সেক্তর অসিদা ভারতজী খোঙলোই ওইরিবা অরব লৈবাক্কী ওমান্দা লৈবা ইন্দিয়ন স্কুল, দর্সাইতকী মহৈরোই, দানিয়া শাবুসু ঐখোয়গা লোয়ননা ওনলাইন্দা লৈবীরি, মহাক্না ৱাহং খরা হংবা পাম্লি।
দানিয়াঃ ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীজী, ঐহাক ওমানগী দার্সাইত্তা লৈবা ইন্দিয়ন স্কুলদা ক্লাস 10 তম্লিবা দানিয়া সাবু ভার্কীনি। ঐহাক্না হংনীংবদি, কলচর অমসুং খুন্নাইনা থাজবা থম্বা অসিনা মহৈরোইশিংনা পরিক্ষা ময়াদা ৱারিবা অসিদা শরুক কয়া য়াম্না তম্বগে, অদুগা মসিগুম্বা মপানগী ইথিল অসি করম্বা মাইয়োক্নগদগে? থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ দানিয়াবু থাগৎচরি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্রা ভারতকী কোনুং দিল্লীদা লৈবা গবর্মেন্ত সর্বোদয়া বাল বিদ্যালয় বুরারীদগী মোহম্মদ অর্শনা ঐখোয়গা ওনলাইনগী খুত্থাংদা পুল্লিবনি। অদোমগী ৱাহং হংবীরো।
মোহম্মদ অর্শঃ ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীজী, ঐহাক্কী মিং অর্শ কৌই, GSSSB বুরারীদা ক্লাস 12 তমজরি। ঐখোয়না থেনরিবা পরিক্ষাগী মরী লৈনবা নেগেতিব ওইবা ৱাফমশিংগা করম্না মাইয়োক্নগনি, মসিনা লাইরিক পাবদা অয়েৎপা য়াম্না পী। করি তৌদুনা মহৈরোইগী লাইরক পাবগী ইনভাইরনমেন্ততা পোজিতিব ওইবা মতৌ লাক্নবা ঐখোয়না করি তৌবা য়াবগে? থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ মোহম্মদ অমসুং দানিয়াবু থাগৎচরি। ঐখোয়গী মহৈরোই কয়া অমনা খুন্নাই অমসুং কৈরোল লৈকাইগী মীওইশিংনা থাজবা থম্বগী পোৎলুমশিং মাইয়োক্নবদা অৱাবা ওইরি। মসিগী মতাংদা পাউতাক খরা প্রধান মন্ত্রীজীনা পীবীয়ু।
প্রধান মন্ত্রীঃ হন্দক্কী পরিক্ষা পে চর্চা অসি তরেৎশুবা তাঙ্কক্নি হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্লি। ঐহাক্না নীংশিংবদা, ৱাহংশিং অসি অয়াম্বনা মান্নৈ অদুবু হংবগী মওংদা খেন্নবদি লৈ। মসিনা হায়বদি, চহি তরেৎ অসিগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা বেৎচ তরেৎনা ফিভম অসি থেংনদুনা লাক্লি, অদুগা মথংগী বেৎচনসু হায়রিবা ফিভম অসি অদুম থেংনরক্কনি হায়বনি। মহৈরোইশিংগী বেৎচতি অদুম লোইখিগনি, অদুবু ওজাগী বেৎচতি মখা অদুম চত্থদুনা লৈগনি। ঐহাক্কী ইপিসোদশিং অসি ওজাশিংনা নৈনদুনা মখোয়গী মহৈরোইশিংদা খরা খরা তাক্লবদি, পোৎলুম অসি তপ্না তপ্না হন্থহনবা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ইমুং মনুংদা ওইরবসু, মচা অহলশিংনা মসি থেংনদুনা হৌখ্রবনি, মমা মপাশিংনসু নীংথিনা থেংনখ্রবনি। হৌজিক খন্নগদৌরিবা অসিদি মসিবু করম্না মাইয়োক্নগনি হায়বসিনি। খঙদ্রে হায়রগা হেক্তা তুমিন্না লৈথোকপা য়াবদি নত্তে। পুন্সিদা মসিগুম্বা থাজবগী পোৎলুমদি থেংনদুনা লৈগনি। মসিগীদমক্তা ইশাবু শেম শাবা তাবনি। ৱাখল চেৎপা তাবনি। অইংবা মফম অমদা চৎকদবা লৈরবদি, ঐখোয়না অরুম্বা ফিরোল পুদুনা চৎলি, মফমদু য়ৌরবা মতুংদা ঐহাক্না খল্লম্বা অদুগুম্নদি ইংলমদ্রে হায়না খল্লি। মসি করিগীনো হায়বদা, ঐহাক্না ৱাখলদা হেন্ননা শেম শাদুনা চৎপগীনি। অদুনা, শিংনবা অমা মাইয়োক্নদ্রিঙৈদা ৱাখল হান্না শেম শাবা তাবনি। পোৎলুম মখল কয়াগী মনুংদগী অতোপ্পা পোৎলুম অমনা, ঐখোয় ইশানা হয়েংদি অয়ুক্কী পুং মরিদা হৌগৎকদবনি, পুং 11 ফাওবা লাইরিক পাগদবনি, মসিগী মনুংদা ৱাহং অদুমগী পাউখুম শেমদোক্কদবনি, মসিগুম্বা অচৌবা পোৎলুম কয়া অমসু ইশানা অদুম পীজবা য়াওরি। ঐখোয়ী তৌবা ঙম্বগী মতিক্তা অকায়বা লৈগদবা অচৌবা পোৎলুম অসি ইশানা কৈদৌনুংদা পীজরোইদবনি। থাক নাইনা শিন লাঙদুনা নোংমগী অঙম্বা খরা খরা হেনগৎকদবনি। ঙরাংদি ৱাহং 15গী পাউখুম শেমগদবদা শুপ্নগী ৱাহং 7গী পাউখুম খক্তমক শেমখি, ঙসিদি অৱাৎপা খুদিংমক লোইশিন্দবা য়াদে হায়না খনবনা মশা মথন্তনা পোৎলুম হেনগৎহল্লি। অতোপ্পা অমনা, ইমা ইপাশিংনা পরিক্ষা ময়াদা কা হেন্না চেকশিনবা হেনগৎপদগী মখল কয়াগী ৱাহং হংই। হৌজিক ফাওবা তুমদুনা লৈরি করিগীনো, পরিক্ষা থাগনি কাওরবরা, নমান্নবশিংদি লাইরিক পানরমখিনি, নহাক্না কৈদৌরগা লৈরিনো, মসিগুম্বা কম্মেন্তরী অসি নুমিৎ চুপ্পা তৌদুনা লৈবা য়াম্না য়াওরিবনি। অমনা হেক লোইখিবগা, অমনা অদুম হৌদুনা লেপ্তনা মখা চত্থদুনা লৈগনি। য়ুমদগী অমুক থোক্লকপদা, ওজানা অমুক হৌরক্কনি। অদুগা মসিদা অতোপ্পা মীওই খরা লৈ, নোইনা হায়নীংবা হায়য়ু, ঐদি ইশাগী অপাম্বা তৌনি খন্দোকপা মীওইসু লৈ। মসিসু প্রেসর মখল অমনি। অতোপ্পা অমনা, মরম লৈতনা পংৱাদা ৱাজবা অমসু লৈ। মসিদি ক্রাইসিস অমনি। অদুগা থবক অদু তসেংনা পাংথোকপা লোইবা মতুংদদি, মসিদি ঐনা খল্লম্মিদুগা খেন্নরম্মে, কৈসু য়াম্না ৱাবদি নত্তেনা, ঐনা অরেম্বদা পেরসর লৌরুরে খনবসু য়াওদবা নত্তে। অদুনা মসিগুম্বা পোৎলুম অসিদি মহৈরোই, ইমুং অমসুং ওজাশিংনা পুন্না মাইয়োকমিন্নগদবনি। মহৈরোই মশানা অদুম থেংনগনি, নত্ত্রগা ওজা নত্ত্রগা মমা-মপাশিং খক্তনা মাইয়োক্নগনি হায়বা লৈতে। ইমুংদা মসিগী মতাংদা ৱারী তোয়না শাগদবনি, ফিভম অসি লাক্লবদি করম্না মসিগা মাইয়োক্নগনি হায়বা খন্ন-নৈনগদবনি, মমাংগী এক্সপেরিএন্সশিং পাউদম্নগদবনি। সীস্তেম নাইবা থীওরী ইনবগী মহুত্তা মরী লৈনবা থৌওংশিং মশা মথন্তনা লাকহনগদবনি। মসিগুম্বা মশা মথন্তনা লাকচবা মতমদা, ঐখোয়না পোৎলুম অসিদগী মপান থোক্লকপা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ পি.এম. সর, প্রেসর করম্না মাইয়োক্নগনি হায়বগী পাউতাক্কীদমক্তা থাগৎচরি। বীর সাবর্করনা কত্থোক্লম্বা অদুগী শাখি ওইরিবা অমসুং মহৌশাগী নীংথিরবা খুৎশেম কয়ানা থল্লবা অন্দমান নিকোবার ইথত্তগী গার্জিয়ন ভাগ্যলক্ষ্মীনা ভর্চুএল মীদিয়মগী খুত্থাংদা করিগুম্বা খরা হংবা পাম্লি।
ভাগ্য লক্ষ্মীঃ ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীজী, ঐহাক্না গার্জিয়ন অমা ওইনা হংনীংবদি, মহৈরোইশিংগী মরক্তা মমান্নবা মশেলগী ওইবা প্রেসর খরা লৈ, মসিনা মরুপ-মপাং ওইবগী নীংথিবসু মাঙহনবা য়াওরিবনি। মসিনা মরুপশিংগী মরক্তা কম্পিতিসন লৈহল্লি। মসিগী মতাংদা পাউখুম অমত্তা পীবিয়ু।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ ভাগ্য লক্ষ্মীবু থাগৎচরি। মালেমদা অচুম্বা, অহিংশা অমসুং ধর্মগী ত্রিমুর্তী পীবিরবা লমদম, গুজরাতকী পঞ্চমহলগী জৱাহর নবোদয়া বিদ্যালয়গী মহৈরোই দ্রিশ্তী চৌহান্না অদোমগী মফমদা মহাক্কী শিংনবা অমগী পাউখুম পাম্লি। দ্রিশ্তী ৱাহং হংবীরো।
দ্রিশ্তী চৌহানঃ ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীজী, ঐহাক পঞ্চমহলগী জৱাহর নবোদয়া বিদ্যালয়দা ক্লাস 6 তম্লিবা মহৈরোই অমনি। পরিক্ষাগুম্বা কম্পিতিসন ৱাংবা পথাপ অসিদা ইমান্নবশিংগা কম্পিত তৌবনা প্রেসর হেন্না লৈহল্লি। মসিদগী ঐখোয়না করম্না নান্থোক্কনি। পাউতাক অমুক্তা পীবিয়ু সর।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ মহৌশাগী ফজবনা থল্লবা অমসুং অহানবা নোংলিক্না চোৎহনবা রাজ্য, কেরলাগী কেন্দ্রিয় বিদ্যালয় লম্বর – 1 কলিকত্তা তম্বী স্বাতীনা ঐখোয়গা ওনলাইন্দা লৈমিন্নরি, মহাক্না করিগুম্বা খরা হংবা পাম্লি। স্বাতী হংবীরো।
স্বাতীঃ নমস্কার! ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীজী, ঐহাক এর্নাকুলমগী কলিকত্তা লৈবা PM SHRI কেন্দ্রিয় বিদ্যালয় নম্বর – 1 দা ক্লাস 11 তম্লিবী স্বাতী দিলিপ্নি। ঙসিগী কম্পিতিতিব ওইবা মালেমসিদা কান্নদবা কম্পিতিসন্দগী ঐখোয়না করম্না লাপ্তহোক্কনি অমসুং ঐখোয়গী ৱাখলদা পীয়র প্রেসর মতৌ করম্না লৌরোইদগে হায়বগী মতাংদা সরনা পাউতাক খরা পীবিয়ু।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ স্বাতীবু থাগৎচরি। ভাগ্য লক্ষ্মী, দ্রিশ্তী অমসুং স্বাতীনা পীয়র প্রেসর অমসুং কম্পিতিসন্দগী লাকপা পোৎলুম্না মরম ওইরগা হান্ননা লৈনরম্বা মরীদা অকায়বা লাকপদগী করম্বা কনগদগে হায়না খঙবা পাম্লি। সরনা পাউতাক খরা পীবিয়ু।
প্রধান মন্ত্রীঃ পুন্সিদা শিংনবা লৈত্রবদি, পুন্সিদি অহাঙবনি, মগুন য়াওদবনি, অদুনা কম্পিতিসন অসিদি শোইদনা লৈগদবনি। কলিকত্তগী অঙাং অমনা হেলথী কম্পিতিসন হায়না পনখি। চুম্মি। হেলথী ওইবা কম্পিতিসন লৈগদবনি। অদোমগী ৱাহং অসি য়াম্না দেঞ্জর ওই, পরিক্ষা পে চর্চাদা মসিগুম্বা ৱাহং ঐনা মমাঙদা থেংনখিদ্রি। করিগুম্বা মতমদা, মসিগুম্বা ফত্তবা কম্পিতিসনগী ৱাখল্লোন অসি ইমুংদগী হৌগল্লি। ইমুং অমদা অঙাং অনি লৈবা মতমদা, মমা মপানা অঙাং অমগী মতাংদা অফবা ৱাহৈ হায়বা য়াওই। মসিনা মচিন মনাওগী মরক্তা পামদবা কম্পিতিসন মথন্তনা লৈহল্লি, খঙনা খঙনা তোবা নত্ত্রবসু অদুম লৈহল্লি। অদুনা, মমা মপাশিংনা মচাশিংবু কৈদৌনুংদা চাংদম্নবীগনি হায়না ঐহাক্না থমজনীংই। মসিনা অঙাংশিংগী নুংদা নুংশিনদবগী মরু হুল্লি, মতম কয়াগী মতুংদা মরু অসিমক অচৌবা উ অমা ওইরকই। মান্নবা থৌওং অমা ওইনা, ঐহাক্না মতম কয়াগী মমাংদা ভিদিও অমা উখি। অদোমসু লোয়না উনরম্লগনি। দিসএবল অঙাং খরনা কম্পিতিসন অমদা লমজেল চেল্লম্মি, অঙাং 12-25 মুক্তি অতৈদগী তোঙাল্লি। মখোয়না খুদোংচাদবা মাইয়োনবা হায়বসিদি মহৌশানা তাবনি, অদু মখোয় চেনবা লেপ্লমদে। তাঞ্জাসিদা অঙাং অমা তুশিল্লি। অশিংবা মীওইদি মসিদা করি তৌগনি? অমা তুখ্রে, কম্পিতিসন অমা হন্থরে খনগনি। অদুবু, অঙাংশিং অদুনা করি তৌই, মমাংদা চেল্লম্বা পুম্নমক মাগীদমক্তা হল্লকখি, অতোপ্পা খরনা চেনবা লেপখি, মহাকপু লেপখৎহল্লে, অদুগা চেনবা অমুক হৌই। তসেংবদি, ভিদিও অসি নাম্মা শোইবা অঙাং অদুগী য়াম্না কান্নবা অমনি, লোয়ননা, মসিনা ঐখোয়দা অচৌবা ইথিল অমগা লোয়ননা পাউজেল অমসু পীখি।
ফরে, অহুমশুবা হীরম অসিদি মরুপশিংগী মরক্তা কম্পিতিসন লৈবনি, নত্ত্রা? পেপর অসি মার্ক 100হিনি খল্লসি, অদোমগী মরুপ্না মার্ক 90 ফংলে, অদু ওইরবদি, লেমহৌরিবা মার্ক 10 অদু অদোমগী ওইরে, নত্ত্রা? মান্নিকো? নত্তে। অদোমগীসু মার্ক 100 ওইরিবনি। অদুনা, অদোমগী মরুপকা কম্পিতিসন তৌবগী মথৌ তাদে। ইশাগা ওইনা কম্পিত তৌগদবনি। মহাক্না 100কী মনুংদা 90 ফংখ্রে, অদুদি ঐনা 100কী মনুংদা 100 করম্না ফংগনি খনগদবা নত্ত্রো? মসিদা মরুপ্তুবু মীরায়বা নত্ত্রগা নুংশিদবগী মরম লৈতেনা। তসেংবদি, মহাক অসি নহাক্কী ইথিল ওইফম থোক্লিবনি। অদোমদগী হেন্না হৈথোই শিংথোইবা মীওই অমবু ইশাগী মরুপ ওইহল্লোইদরা? তসেংবদি, ঐখোয়দগী হেন্না হৈথোই শিংথোইবা মীওইগা মরুপ শান্নগদবনি। ঐখোয়না মখোয়দগী ইথিল লৈদুনা ইশাবু হেন্না ফগৎহনগদবনি। অদুনা, কল্লকপা মীহৌবগী ৱাখল্লোন অসি কৈদৌনুংদা চেল্লোইদবনি।
মথংসিদি, মমা-মপাশিংগী ওইনদি য়াম্না চেকশিন্নীংঙাই ওইবা ৱাফম্নি। মমা-মপাশিংসে অয়াম্বা মতমদা মচাবু চৈদুনা লৈগল্লি। শান্নদুনা অদুম লৈরিবা করিগীনো, করম কান্দা লাইরিক পাদোইনো, মাদি লাইরিক পারিসে উদ্রা, মখোয়না নহাক্কী নমান্নবশিংবু নহাক্কী মাইয়োক্তা খুদম ওইনা শিজিন্নৈ। অদুনা কৈদৌই, ঐখোয়সু ইমান্নবগী মতাংদা ফত্তবা খনবা হৌরকই। মমা-মপাশিংনা মসিগুম্বা থবক অসি তৌবীগনু। ঐহাক্না সুম উবদা, মশাগী পুন্সিদা মায় কয়া পাক্তবা মমা-মপাশিংনা মশাগীতা অয়াম্বা খল্লি, মচাগী কয়া খন্দে। অদুগা মচাগী রিপোর্ত কার অদুবু মশাগী ভিজিতিং কার্দ ওইনা শিজিন্নবসু য়াওই। মী অমা হেক থেংনবগা, মচাগী মায় পাকপগী ৱারী পংশাদা শাই। মসিনা অঙাং অদুদা, মহাক্না মহেল্লে হায়বগী ৱাখল অমা চেনহল্লি। অঙাং অদুসু ঐ মঙাইরে হায়না খনবা হৌরকই। মসি য়াম্না ফত্তবনি।
তসেংবদি, মরুপ অমগী মতাংদা কলকপা মীহৌবা ফাওবগী মহুত্তা মহাক্কী পাঙ্গল খঙনবা হোৎনফম থোকই। ঐনা করিগুম্বা অঙ্কদা শোল্লবদি, ঐগী ওজানা তাকপদগী ঐগী অঙ্ক হৈবা মরুপ্তুনাতাকপনা হেন্না নুংঙাইগনি, মহাক্তি অদোমগী ৱাখল্লোন খঙবনিনা মহাক্না হেন্না মতেং পাংবা ঙমগদৌরিবনি। অসুম্না ঐনসু মখোয়গী অঙম্বা মতেং পাংগনি, মখোয়নসু ঐহাক্কী মতেং পাংগনি। অদুনা, মরুপ মশেলগী মরক্তা কলক মীহৌবা, কম্পিতিসন তৌবা অসিগুম্বা হীরমদা মতম মাংহল্লোইসি। মশা ফেল ওইরবসু, মহাক্কী মরুপ্না পাস তৌবা মতমদা মহাক্কী মরুপ পাস তৌরে হায়বা ত্বীত শেয়র তৌবসু ঐহাক থেংনরে। মহাক্কী মরুপ্না মার্ক য়াম্না ফংদে হায়বদগী, মহাক্কী মার্ক ফনা য়াম্না ফংলবসু, লাংথোকপা তৌদবা মহৈরোইসু ঐহাক থেংনরে। মরুপ-মপাং হায়বসিদি পীথোক পীশিনগী থৌওং ওইবরনে? নত্তে, ওইদে। পীথোক পীশিনগী ৱাখল্লোন থাদোক্লবা মতুংদা করি লেমহৌই? নুংশিবা, ইকায় খুম্নবা অমসুং মরুপ-মপাং। মসিগুম্বা মরী অসিদি পুন্সি চুপ্পগীনি। অদুনা মরুপশিং, ঐখোয়দগী হেনবা মরুপ তিন্নগদবনি, মখোয়দগী তমগদবনি। থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ ঐহাক্কীসু মখয়গুম্বা মরুপ লৈ। মরুপ অমা শোত্থহৌবদগী, ঐখোয় পার্তী, কুহ্মৈ অমত্তা শরুক য়াখিদবা য়াওখ্রে। “মরুপ-মপাং হায়বসিদি পীথোক পীশিনগী থৌওং ওইবরনে? নত্তে, ওইদে। পীথোক পীশিনগী ৱাখল্লোন থাদোক্লবা মতুংদা করি লেমহৌই? নুংশিবা, ইকায় খুম্নবা অমসুং মরুপ-মপাং। মসিগুম্বা মরী অসিদি পুন্সি চুপ্পগীনি। , ঐখোয়দগী হেনবা মরুপ তিন্নগদবনি, মখোয়দগী তমগদবনি”। পাউতাক অসিগীদমক্তা সরবু থাগৎচরি।
সম্পতরাওঃ প্রধান মন্ত্রীবু সম্পতরাওনা নোল্লুকচবা উৎচরি। ঐহাক্কী মিং কোন্দাকাঞ্চী সম্পতরাও কৌজৈ অমসুং ঐহাক আন্ধ্র প্রদেশকী এঙ্কাপল্লি জিলাদা লৈবা উপরপল্লীগী ZP হাইস্কুলদা ওজা ওইজৈ। সর, ঐহাক্কী ৱাহংদি, ঐহাক্না ওজা অমা ওইনা ঐহাক্কী মহৈরোইশিংবু স্ত্রেস করম্না লৈহল্লোইদগে? চানবীদুনা সরনা পাউতাক পীবিয়ু। থাগৎচরি, সর।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ ভারতকী অৱাং নোংপোক্তগী চা বগানগী মফম ওইরিবা অমসুং ফজরবা ব্রহ্মপুত্র তম্পাক্না মহৌশাগী ফজবা খুৎশেম ওইনা ঙাল্লিবা অসমগী শিবসাগরদা লৈবা সেরা হাই স্কুলগী ওজা, বন্তী মেধাজী ঙসি ওদোতোরিয়ম অসিদা লৈবীরি। মহাক্না ৱাহং অমা হংবা পাম্লি।
বন্তী মেধাঃ ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীজী, ঐহাক অসমগী শিবসাগরদগী লাকপী বন্তী মেধানি। ঐহাক্কী ৱাহংদি, মহৈরোইশিংবু পুক্নিং থৌগৎপদা ওজানা করি থৌদাং লৈগদগে? চানবীদুনা ঐখোয়বু লমজিংবীয়ু। থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ মেদাম্বু থাগৎচরি। আন্ধ্র প্রদেশকী ম্যুজিক ওজা শ্রী সম্পতরাও অমসুং মেদাম বন্তী মেধানা পরিক্ষাগী মতমদা ওজাশিংনা করি থৌদাং লৌদুনা পরিক্ষাগী পোৎলুমদগী করম্না কোকহনগদগে হায়বা খঙবা পাম্লি। সরনা চানবীদুনা অমুক্তা লমজিং লমতাকপীয়ু।
প্রধান মন্ত্রীঃ অহানবদা, ম্যুজিক্কী ওজাশিংদি ক্লাস অমখক্কী মহৈরোইদগী হেন্দোক্তুনা স্কুল পুম্বগী মহৈরোইশিংগী পরিক্ষাগী পোৎলুমদগী কোকহনবা ঙমগনি হায়না ঐদি খল্লি। ম্যুজিক্কী তোপ-তোপ্পা শক্তি অমা লৈ। হোই, ম্যুজিক খোংলিঙৈদা নাকোং মেনশিন্দুনা লৈরবদি, শক্তি অসি করিনো খঙবা ঙম্লোই। মসি থোক্তবা নত্তেকো। ওজা অমনা অঙাংশিংগী মফমদগী মতৌ করম্না প্রেসর লৌথোকপা ঙমগদগে হংলকপা মতমদা মখোয়না হায়রিবসি পরিক্ষাগী প্রেসর ওইগনি হায়না ঐ খল্লি। ওজা অমসুং মহৈরোইগী মরী অসি পরিক্ষাগী মতমদখক লৈবা ওইরবদি, মরী অদু শেমদোক্তবা য়াদ্রে হায়না ঐদি লৌই। মহৈরোই অমনা স্কুল অমগী ক্লাস্তা অহানবা ওইনা খোঙদাশিল্লকপা মতমদগী পরিক্ষা মতম ফাওবদা মরী অসি শেমগৎ শাগত্তুনা শাহৌ লৈহনগদবনি। অদু ওইরবদি, পরিক্ষা মনুংদা প্রেসর থোইদোক্না লৈরোই হায়না ঐনা খল্লি।
মোবাইলগী মতম্নি, মহৈরোইশিংগীসু মশাগী মোবাইল অমমমদি লৈরমগনি। মহৈরোই অমনা অদোমগী মফমদা ফোন তৌরকপা য়াওরবরা? ঐহাক খুদোংচাদবা খরা থেংনরে, অৱাবা খরা মাইয়োক্নরে কায়না ফোন্দা হায়রকপগা য়াওখ্রবরা? ফোন তৌরকঅমদৌ মান্দেবো। মরমদি, মহাক্কী পুন্সিদা সবজেক্তকী মতাং নত্তনা অদোমগী অখন্নবা মফম অমা লৈ হায়না মহাক্না খল্লম্লোই। অদোম্না সিলেবস্তগী ৱাংমা লান্থোক্তুনা মরী অমা শাগৎপা নুমিত্তদুদগী মহাক্না মহাক্কী পুন্সিগী, চাউগেরা পীক্কেরা, হীরমশিংগী মতাংদা থম্মোইদগী ৱারী শাবা হৌরক্কনি।
মসিগুম্বা মরী হেক লৈরবদি, পরিক্ষা মতমদা প্রেসর লৈবগী থৌওং অসি লৈররোই, থোক্লরোই। অদোম্না দাক্তর কয়াদা লাইয়েংলম্লগনি। দাক্তরগী দিগ্রীদি পুম্নমক্কী মনাক্তা লৈনৈ, অদুবু, জেনেরেল প্রেক্তিস্নর ওইবশিংনা মায় পাকপা হেল্লিবা করিগীনো খঙবরা? মখোয়দি পেসেন্ত হনখ্রবসু, পেসেন্তা ফোন তৌদুনা হিদাক চারবরা, খরা ফরবরা হংই। অদোম্না হোস্পিতালদা মথং চৎপা মতমদা, লাইয়েংবা হৌদ্রিঙৈদা মহাক্কা ৱারী শান্নরমগনি। মসিনা অনাবা অদু তংখাই অমা লাইয়েংবা লোইরবনি। কনাগুম্বা ওজা খরসু লৈ, থাজবীয়ুকো। অঙাংনা মার্ক ৱাংনা নত্ত্রগা অফবা থবক অমা তৌবা মতমদা, ঙসিদি অঙাংগী ময়ুমদা চৎলুগে, মীথাই চারুগে খনবা ওজাসু লৈ। ওজা অমনা মশামক্না অঙাংগী ময়ুমদা চত্তুনা অঙাংগী মায় পাকপগী শরুক য়াবা, মীথাই চারুবা হায়বসিনা অঙাং অদুদা পাঙ্গল হেন্না হাপ্পগা লোয়ননা মমা-মপাগী মফমদসু নুংঙাইবা অমা ফাওহল্লি। মচাশিংগী মখোয়না খঙলমদবা পাঙ্গল খঙবা ঙম্লকই, অদুগা অঙাংদা হেন্না মিৎয়েং চঙনীংবগী ৱাখল্লোনসু লাকহল্লি।
অচৌবা অওনবা অমা লাক্কনি। পরিক্ষা মতমদা প্রেসর করম্না হন্থহনগদগে হায়বা ৱাহংগী পাউখুম ঐহাক্না কয়ারক হন্না পীখ্রে। ঐ মদু অমুক হন্না হায়ররোই। অদুবু, মখোয়গা অদোমগা চহি চুপ্পা মরী লৈবগী মথৌ তাই। অদোম ওজাশিং শিনফম অসিদা লৈরকপা চহি কয়া ফারবগে হায়না ঐ হংনিংই। অদোমগী অহানবা মহৈরোই কয়াদি লুহোংবসু য়াওরম্লগনি। অদোমগী মহৈরোইনা মখোয়গী লুহোংবগী বার্তোন তৌরকপা য়াওখ্রবরা? য়াওদ্রি হায়বা ৱাহং অসি 99% ওইগনি খল্লি। মসিনা হায়বদি, ঐখোয় অসি জোব তৌবনি, পুন্সিদা অহোংবা পুরকপীবা নত্তে হায়বা তারে। ওজাগী থবক্তি জোব তৌবা নত্তে, পুন্সি অমবু শেমগৎপীবনি, পুন্সিগী মগুন হাপ্পনি, পুন্সিদা অফবা অহোংবা পুবীরকপনি। থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ মহৈরোই অমসুং ওজাগী মরক্তা থাজনবগী মথৌ য়াম্না তাই। অনৌবা মঙাল অমা তাকপীবগীদমক্তা সরবু থাগৎচরি। ত্রাইবেলশিংগী ওইবা তোপ-তোপ্পা চৎনবী লৈবা, অৱাং নোংপোক ভারতকী ত্রিপুরাদগী প্রনৱানন্দ বিদ্যা মন্দির, নোংচুপ ত্রিপুরাগী মহৈরোই অদ্রিতা চক্রবোর্তীনা ঐখোয়গা ওনলাইন্দা পুল্লি। পরিক্ষাগী প্রেসরদগী করম্না নান্থোক্কনি হায়বগী মতাংদা মহাক্না প্রধান মন্ত্রী সরদগী পাউখুম পাম্লি। অদ্রিতা অদোমগী ৱাহং হংলো।
অদ্রিতা চক্রবোর্তীঃ নমস্কার প্রধান মন্ত্রীজী, ঐহাক প্রনৱানন্দ বিদ্যা মন্দির, নোংচুপ ত্রিপুরাগী ক্লাস 12কী মহৈরোই অদ্রিতা চক্রবোর্তীনি। ঐহাক অসি পেপর লোইরমদাইগী অরোইবা মিনিৎ খরদুদা য়াম্না পাখৎকল্লি। অদুগা নীংথিনা ইবসু ঙম্লক্তে। ফিভম অসিগা করম্না থেংনগদগে হায়বগী ৱারোইশিন অমুক্তা হায়বীয়ু সর। থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ অদ্রিতাবু থাগৎচরি। খোনিগী মফম ওইরিবা ছতিসগরদা লৈবা করাপ কাঙ্কেরগী জৱাহর নবোদয়া বিদ্যালয়গী মহৈরোই শৈখ তাইফুর রেহমান্না ঐখোয়গা ওনলাইনগী খুত্থাংদা পুন্দুনা পরিক্ষাগী প্রেসর মাইয়োক্নবগী মতাংদা অদোমগী মফমদগী পাউতাক খরা পাম্লি। তাইফুর অদোমগী ৱাহং হংবীরো।
শৈখ তাইফুর রেহমানঃ প্রধান মন্ত্রী সর, নমস্কার! ঐহাক্কী মিং শৈখ তাইফুর রেহমান কৌজৈ। পি.এম. শ্রী জৱাহর নবোদয়া বিদ্যালয়, কাঙ্কের, ছতিসগরদা ঐহাক তমজরি। পরিক্ষা মতমদা মহৈরোই অয়াম্বনা য়াম্না পাখৎনৈ। মসিনা মরম ওইরগা, অশোইবা হেন্না তৌই, ৱাহং নীংথিনা পাবা ঙমদবগুম্বা ফিভম মাইয়োক্নৈ। মসিগুম্বা অশোইবশিং অসি মতৌ করম্না পাংথোক্তনবা তৌগদগে হায়বা পাউতাক অমুক্তা পীবিয়ু, সরজী।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ তাইফুরবু থাগৎচরি। ওরিশাগী আদর্শ বিদ্যালয়, কতক্কী মহৈরোই রাজলক্ষ্মী অচার্য়সু ঙসি ওদোতোরিয়মদা লৈরি। মহাকসু সরগী মফমদা ৱাহং খরা হংজবা পাম্লি। রাজলক্ষ্মী অদোমগী ৱাহং হংবীরো।
রাজলক্ষ্মী অচার্য়ঃ ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীজী, জয় জগন্নাথ! ঐহাক্কী মিং রাজলক্ষ্মী কৌজৈ। ঐহাক ওরিশাগী আদর্শ বিদ্যালয়, জোকিদোলা বঙ্কী কতক্কী মহৈরোই অমনি। সর, ঐহাক্কী ৱাহংদি – মোঙ হাদবা ৱাখল্লোন চেন্দুনা পরিক্ষা থাগদবনি হায়বসি ৱাহৈনা হায়বদদি লায়না থোকই, অদুবু, পরিক্ষা হোলদদি লেংবা য়াদে, লৈথোকপা য়াদে হায়বগুম্বা কাঙলোনশিংনা য়াম্না হেন্না অকীবা পোকহল্লি, অদুনা মতৌ করম্না ঐখোয়না মোঙ হাদনা লৈগদগে সর?
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ রাজলক্ষ্মীবু থাগৎচরি। প্রধান মন্ত্রীজী, অদ্রিতা, তাইফুর অমসুং রাজলক্ষ্মী অমসুং মখোয়গুম্বা কয়া অমনা মসিগুম্বা ৱাহং অসি মমাংদসু য়াম্না হংনখ্রে। হন্দক্কী মতাং অসিদসু, ৱাহং অসি মহৈরোইশিংনা খ্বাইদগী ৱাজবা থৌওং অমা ওইরি। মতমসিদা ঐখোয়না মতৌ করম্না লৈগদগে হায়বা অমুক্তা তাকপীয়ু।
প্রধান মন্ত্রীঃ কোইনা চৎলুরবা তুংদা, প্রেসরগী মতাংদা অমুক হল্লকে। মসিদগী করম্না নীংতম্লসিগে। অশোইবা করম্না থোকই হায়বা অমুক্তা খন্নসি। অশোইবা খরা মুন্না নৈনরবদি খঙবা ঙমগনি। মমা মপাশিংনা হেন্না পাখৎপদগী অশোইবা মখল খরসু থোকহল্লি। মহৈরোই খরনা পুকচেল শেংবা হেনমনবদগী অশোইবা মখল খরসু থোকই। মসি কনবা য়াবা ঙাক্তনি। পরিক্ষা লৈরবদি, মচাশিংগী কোলোম অনৌবা লৈবীগদবনি হায়না মমা মপা খরদি খল্লি। ফিরোল অহনবা লৈবীবা মতমদা, মদুগা চুননবা হোৎনবদা মতম খরা অদুম চঙগনি। মসিদা ঐনা খনবদি, অঙাংশিংদা মখোয়না হান্নদগী শিজিন্নদুনা লাক্লিবা কোলোম অদু অদুম শিজিন্নহনবীয়ু। মহাক অসি কোলোম উৎপা চৎপা নত্তে, পরিক্ষা থাবা চৎপনি। পরিক্ষা মনুংদা মতম য়াম্না ফংদে। অহনবা ফিরোল, কোলোম য়েংবগী মতম লৈতে। অদুনা, মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি থাদোকপা তাবনি। অনিশুবদা, পরিক্ষা ওইবনিনা মসিদং চাথোক্লগা চৎলু, অদু চাউ হায়বা তৌগনু। চাবা তুমদবদগী মহাক্না খুদোংচাদবা কয়া মাইয়োক্নবসু য়াই। মসিদগী প্রেসর অদুম হৌরবনি। অদুনা ঐনা মমা-মপাশিংদা হায়নীংবদি, মহৈরোই মশানা হৈনজবা অমসুং নুংঙাইবা থবক্তুমক তৌহনবীয়ু। পরিক্ষা থাবা চৎপদা ৱাখল নুংঙাইনা অমসুং অয়েৎপা অপনবা লৈতনা চৎহনবীয়ু। ঐখোয়না ত্রেন তোংদুনা চৎপা মতমদা, কদাইদা লেপ্পগা ত্রেন ঙাইগনি। খরা চৎখলগা লেপ্পদি কাফম চপ চারনি হায়বা ৱাখলনা মশানা লেপ্পগা পাংথোকই। চপ মান্নবা মতৌ ওইনা, পরিক্ষা থাবা চৎপা মতমদসু, একজাম হোল অদু হান্ননা হাংদুনা থনমদবা য়াই। অদুবু, মিনিত 10-15 ৱাৎলিঙৈদদি থাজিল্লমগনি। হেক চঙবা য়াবগা চঙবীরো, নুংঙাইনা ফম্বীরো। মমাংদা খঙখিবা নোক্নিংবা ৱারী লৈরবসু ঙৈহাক নীংশিংবীয়ু, নাকলফা ফম্বা মরুপকী মফমদা লিবিয়ু, ঙৈহাক পোত্থাবা ওইনা ৱাখল নুংঙাইথোকপীয়ু। অদুদগী, নিংশা শ্বর মপুং হোন্দোক্লবা মতুংদা ইশাগী ওইনা মিনিৎ 8-10 অমুক ৱাখল তাশিনবীরো। পরিক্ষা ঙৈহাক কাওথোকপীয়ু। অদুগা, ৱাহং চে ফংবা মতমদদি অদোম মোঙ হাদনা লৈবা ঙম্লগনি। অদুগী মহুত্তা, কনানা করি তৌরি, ওজা কদাইদা লেপ্লি, নহাক্কী মরুপ অদু হৌজিক ফাওবা য়ৌরক্লবরা, মসিগুম্বা কয়া অমা খনবদা মতমসু মাঙগনি, ৱাখলসু চরাংনগনি। অদুগা অমনা, মমাংদা ফম্বা মীওইশিংদা ৱাহং চে ফংখিবা মতমদা মহাক্না মিনিত মঙা হান্না ফংখ্রে, ঐগী মিনিত মঙা মাঙলে, মসিগুম্বা থোকইকো? পরিক্ষা নত্তনা অতোপ্পা ৱাখলদা মতম মাঙহনবা য়াদে। অদুনা, অহানবদা ৱাহংশিং অদু মুন্না পাথোকও। করম্বা ৱাহংদা মতম কয়া য়ানা কাইথোক্কনি হায়বা য়াত্থোকও। চাক চাবা মতমদা মিনিত কয়াগী মনুংদা চাগনি মথন্তনা খঙজবগুম্না, মতম খঙনা পরিক্ষা থাবীয়ু। অসুম্না নীংথিনা থৌরাং য়াত্থোক্তুনা ইশাগী পাউখুম পুম্নমক ইথোকপীরো। লোইরবা মতুংদা, অমুক্কা হন্না পাবীয়ু। অশোইবা য়াওরবসু শেমদোকপীয়ু। অদোম্না পাউখুম ইরিঙৈদা ফাওবা ইশাগী থাজবা অদু ঙাক্তুনা থম্বীয়ু। মসি তৌরবদি, অদোমগী মতমসু কোন্নরগনি, পরিক্ষা লোইরমদাইদা পাখৎপগী মতৌসু লৈররোই।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ পি.এম. সরবু থাগৎচরি। স্ত্রেস মাইয়োক্নবগী মসিগুম্বা থৌওংনা ঐখোয় খুদিংদা ইথিল অমা পীবিরে। রাজস্থান্দগী রাজসমন্দদগী লাকপা মহৈরোই, ধীরজ সুথার অসি গবর্নমেন্ত সেনিয়র সেকেন্দরী স্কুল, কোন্দেৱাদা তম্লিবনি। মহাকসু ৱাহং খরা হংবা পাম্লি।
ধীরজ সুথারঃ ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীজীবু নোলুকচরি। ঐহাক্কী মিং ধীরজ সুথার কৌই। ঐহাক রাজস্থান্দগী রাজসমন্দদগী গবর্নমেন্ত সেনিয়র সেকেন্দরী স্কুল, কোন্দেৱাদা ক্লাস 12 তম্লি। ঐহাক্না হংজনীংবা ৱাহং অসিদি – হকচাং শাজেলগা লোয়ননা লাইরিক নীংথিনা মতৌ করম্না পাগদগে মুক্তা তাকপীয়ু। হকশেল হায়বসিসু মরু ওইবা অমা ওইবনিনা, ঐহাক হীরম অসিগী মতাংদা মমুৎ তানা খঙবা পামজৈ। থাগৎচরি।
প্রধান মন্ত্রীঃ অদোমগী হকচাং য়েংলুবদা অদোম্না অচুম্বা ৱাহং অমা হংলে হায়না ঐনা খল্লি। অদুগা অদোম্না ৱারিবা অসিসু মরম চাবনি।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ ধীরজপু থাগৎচরি। সংস্কৃতীগী ওইবা চৎনবা অমসুং উন্না কুপ্পা চিংমায়দা লৈবা মথৌনা ফরবা লান্মীশিংগীদমক্তা মমিং চৎপা অৱাং ভারতকী মমিং লৈরবা য়ুনিয়ন তেরিতোরী লদাখকী নাজমা খাতুন অসি শ্রী কেন্দ্রিয় বিদ্যালয় কার্গিলগী মহৈরোই অসিসু ঐখোয়গী নাক্তা ওনলাইনগী খুত্থাংদা শরুক য়ারি। মহাকসু সরগী মফমদা ৱাহং অমা হংবা পাম্লি।
নাজমা খাতুনঃ ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীজী নমস্কার! ঐহাক্কী মিং নাজমা খাতুন কৌজৈ অমসুং ঐহাক শ্রী কেন্দ্রিয় বিদ্যালয় কার্গিল লদাখকী ক্লাস 10গী মহৈরোইনি। পরিক্ষাগীদমক্তা শেম শানা শানা হকশেলসু নীংথিনা মতৌ করম্না লৈগদগে হায়বসি ঐহাক্কী ৱাহংনি। থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ নাজমাবু থাগৎচরি। ভারতকী মনি ওইরিবা ত্রাইবেলনা নম্বা খুন্দাবা অরুনাচল প্রদেশকী নাহরলাগুন গবর্নমেন্ত হাইয়র সেকেন্দরী স্কুলগী মহৈরোই, তোবী লামীসু ঙসি ওদোতোরিয়মদা অসিদা লৈরি। মহাকসু সরগী মফমদা করিগুম্বা পাউতাক খরা লৌবা পাম্লি।
তোবী লামীঃ ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীজীবু নোল্লুকচরি। ঐহাক্কী মিং তোবী লামী কৌই, ঐহাক অরুনাচল প্রদেশকী নাহরলাগুন গবর্নমেন্ত হাইয়র সেকেন্দরী স্কুলদগী লাকপনি। ঐহাক্কী ৱাহংদি – শান্ন-খোৎনবা খক্তা নত্তনা, মহৈ তম্বদসু ইশাগী ধ্যান অসি মতৌ করম্না নীংথিনা চঙবা ঙমহনগদগে? থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবাঃ মেম্বু থাগৎচরি। প্রধান মন্ত্রীজী, ধীরজ, নাজমা অমসুং তোবীনা হকশেল অমসুং মহৈ তম্বগা মরী করম্না লৈনহনগদগে হায়না মখোয়না খঙবা পাম্লিবা অসিবু অদোম্না মমুৎ তানা অমুক্তা খঙহনবীয়ু।
প্রধান মন্ত্রীঃ মহৈরোই অয়াম্বনা মোবাইল ফোন শিজিন্নরমগনি। মহৈরোই খরদি মোবাইলদা নিশা চুদুনা নোংমদা পুং কয়া মোবাইলদা থাদরমগনি। ঐহাক্না করিগুম্বা মোবাইল চার্জ তৌরবদি, ঐহাক মোবাইল শিজিন্নবা খরা হন্থগনি, অদুনা ঐ চার্জ তৌররোই হায়না খনবগা য়াওবরা? চার্জ তৌদ্রবদি মোবাইল শিজিন্নবা য়াগদরা? অদুনা, ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী উরিবা পোৎলম কয়াসু চার্জ তৌবগী মথৌ তাই। মান্নবা অমা ওইনা, ঐখোয়গী হকচাংবু চার্জ তৌবগী মথৌসু তারিবনি। মসিদি য়াম্না তঙাই ফদবনি। পুন্সিদা হীরম খুদিংগী খল ঙাকপগী মথৌ তাই। ঐখোয়না করিগুম্বা অমা পামদ্রে হায়দনা, পুম্নমক থাদোক্লগা লৈবা য়াবা নত্তে। পুম্নমক অসিগী মনুংদা পরিক্ষা হায়বসিশু শরুক অমা ওইরিবনি। পুম্নমক্কী মশাগী মরু ওইবা অমমম লোয়না লৈজৈ। ঐখোয়না ইশা ফত্ত্রবদি, পরিক্ষা থাবা মতমদা নীংথিনা ফম্বা ঙম্লোইদৌরিবনি। পরিক্ষাগী পুং অহুমদি লায়রদনা মিনিৎ মঙা ফাওবা ফম্বা ঙম্লোই। অদুনা, হকশেল ফবা হকচাং অমগীদমক্তা হকশেল ফবা ৱাখল্লোনগী মথৌসু তাই। অদুগা হকচাং রিচার্জ তৌবগী মতাংদা, নুংশা মঙাল অসি হকচাং রিচার্জ তৌবদা লাইথোকপা য়াদ্রবা থৌওংনি। ঐখোয়না নুংশা মঙালদা নোংমদা মতম কয়া য়াম্না লৈবগে অমুক্তা খন্থসি। অদুনা, মতম খরা ওইরবসু, লাইরিক অমা পায়রগা নুংশা মঙালদা নোংমগী মতম খরদি ফম্বা য়াই। নুংশা মঙালগা অফবা মরী অমা শাগৎনবা মতম খরদি কাইথোক্কদবনি। মসি রুল অমা ওইনা পাংথোক্কদবনি। মান্নবা মতৌ অমনা, তুম্বা ৱাৎপা হায়বসিসু মিৎয়েং চঙফম থোকই। তুম্বা ৱাৎপায়াদে। অদোমগী ইমানা তুম্মো হায়রিবা অসি পংহাইদা হায়বা নত্তে। মসিদা মহৈরোই খরগী ইগোদা শোকপসু য়াওদবা নত্তে। ঐ হয়েং পরিক্ষা লৈরগা তুম্মো হায়রিবসি করিগীনো? ঐহাক্না তুম্বা তুমদবসিদা পানরিবা করিগীনো খনবসু য়াওরিবনি। মসিগুম্বা মওং মতৌ অসি মহৈরোইশিংনা ময়ুমদা তৌনবগী থৌদোক য়াম্না লৈ। তুম্বগী মতাংদা লাক্লিঙৈসিদা, রীল অমুক লাক্লে। রীল য়েংবদা তুম্বগী মতম কয়া য়াম্না মাঙই? অমা য়েংলগা মথং মথং য়েংলকপদা ঐহাক্না য়েংখিবা অহানবা রীল অদু ফাওবা কাওরকপা য়াওরবনি। ঐখোয়না তুম্বসি য়াম্না লুনা খঞ্জিন্দ্রে।
ঙসিগী মতমসিদা, মোদর্ন সাইন্সনা তুম্বদা অহেনবা মরু ওইবা পীনরি। অদোম্না তুম্ফম থোকপা মতম তুম্মি নত্ত্রগা তুমদে হায়বসিগা মীওইবগী হকশেলগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। মসিদা অদোম্না মিৎয়েং চঙবা য়াই। মোদীজীনা হায়রবনিনা পরিক্ষা মনুংদসু তুম্মো হায়বা নত্তেকো। তুম্বা মতম ৱাৎপা হায়বসি হকশেলদা ফবা নত্তে। পুং য়াম্না তুমদবা মীওইসু লৈতবা নত্তে, অদুবু মসিদি মীপুম খুদিন্না তৌবা ঙম্বদি নত্তে।
ন্যুত্রিসনগী হীরম অমুক লাক্লে। বেলেন্স দাইত চাগদবনি। চাফম থোকই হায়না পংচাদা চাবসু ফত্তে। মদুনা তুম্বা ৱাৎলক্কনি, অমসুং মদুনা হকচাংগী তঙাই ফদবা মচল খুদিংমক পীবা ঙম্বসু ওইরোই। অদুনা বেলেন্স দাইত চাফম থোকই।
ক্লাস 10, 12কী মতমসিদদি, হকচাংনা তঙাই ফদবা চিঞ্জাক খুদিংমক চাবীগদবনি। মমা-মপাশিংনসু মখোয়গী মচাশিংদা পীজনিংলিবনি হায়দুনা পংপীদা পীজরোইদবনি। ঙসিদি হলুৱা হৌই, হরা হেন্না চাশিল্লু হায়নবনি মমা মপাশিংনা। মখোয়গী মচাশিংনা য়াম্না চারবদি, অঙাং অদু নুংঙাইবা ফাওই হায়না মখোয়না খল্লি। অঙাং অদুবুদি হরাওগনি, মহাক্কী হকচাংনদি মদু পাম্লোই। মসিদা ইনাক খুনবা, লৈত-লাইরগী ৱা লৈতে। তঙাই ফদবদি, মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা হায়বসিনি। শেল য়াম্না তিংলুদ্রগসু, মচি ওইবা হীরম খুদিংমক ফংবা চিঞ্জাক কয়া লৈ। অদুনা, বেলেন্স দাইত চাবা হায়বসি হকচাংগী ওইনা য়াম্না অফবা পোৎলম অমনি।
অদুগা হৌজিক হকচাং শাজেলগী ৱাফম অমা অমুক লাক্লে। মসিদা মুক্না শান্নৌ হায়বা নত্তে, হকশেল ফনা লৈনবা শাজেল তৌসি হায়বনি। নুমিৎ খুদিংগী শোইদনা য়া থিনবগুম্বা শাজেল হায়বসিসু পাংথোক্কদবনি, মসিদা কম্প্রোমাইস তৌবা য়াদে। অঙাং খরদি য়ুম্থক্তা লাইরিক অমা পারগা শাজেলসু তৌবগী মতৌ কয়া অমা ঐহাক্না উরে। মসিদা করিম্মতা কায়বা লৈতে। মহাক্না লাইরিকসু পারে, নুংশা মঙালদা ঙৈহাকসু চৎলে, মশাগী হকচাং রিচার্জসু তৌরে। ঐখোয়গী ফিজিকেল এক্তিবিতী লেপ্তনা মখা চত্থবগী পাম্বৈ খরা পুথোকফম থোকই। মীওই অমনা য়ামদ্রবদা মিনিৎ মঙা নত্ত্রগা তরাদি শাজেল তৌগদবনি। মসিদগী হেন্না তৌবা ঙম্লবদি হেন্না ফরে। মসিগুম্বা থৌওং অসি পরিক্ষা মনুংদসু মহৌশানা অদুম পাংথোকপা ঙম্লবদি য়াম্না ফরে। মসিদসু খল ঙাকপগী মথৌ তাই। থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবা - পি.এম. সর একজাম ৱারিয়রদসু অদোম্না ঐখোয়দা চপ মান্নবা পাউজেল পীখি…অদোম্না হেন্না শানরিবা মতিক হেন্না লৈশাৎ তমগনি। থাগৎচরি পি.এম. সর। ইনাক খুল্লবা আর্ত অমসুং স্কিলনা থল্লবা রাজ্যম রবীন্দ্রনাথ তেগোর ভন্দে মাতরমগী অমর ওইরবা লমদম, বেঙ্গোলগী নোর্থ 24 পরগনাদগী কেন্দ্রীয় বিদ্যালয়গী মহৈরোয় মধুমিতা মাল্লেখনা ঐখোয়দা ভর্চুএল ওইনা ৱাহংশিং হংবা পাম্মি। মধুমিতা অদোমগী ৱাহং হংবীরো…
মধুমিতা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী সর, হেল্লো, ঐগী ইমুং মধুমিতা মল্লেখ কৌই। ঐহাক পি.এম. শ্রী কেন্দ্রীয় বিদ্যালয় বররাকপুর আর্মী কোলকাতা দিবিজনগী 11শুবা সাইন্সকী মহৈরোয় অমনি। ঐহাক্কী ৱাহং অসি মশাগী কেরিয়রগী মরমদা ৱারেপ লৌবা ঙমজদবা নত্ত্রগা অকক্নবা কেরিয়র নত্ত্রগা প্রোফেসন অমা খনবদা প্রেসর মায়োক্নরিবা মহৈরোয়শিংদা করি পাউতাক পীবীগনি। তোপিক অসিদা ঐহাকপু লমজিংবীয়ু। থাগৎচরি সর।
থৌরম লান্থোক্লিবা থাগৎচরি মধুমিতা। পি.এম. সর ভগৱান কৃষ্ণনা তাকপী তম্বীরম্বা লমদম, মথৌনা লৈবা শান্নরোয়শিংগী লমদম ওইরিবা হরিয়ানাগী পনিপৎকী দি মিলেনিয়ম স্কুমগী মহৈরোয়, অদিতি তনৱর হৌজিক ওনলাইনগী খুত্থাংদা কন্নেক্ত তৌদুনা অদোমগী গাইদেন্স ঙাইরি। অদিতি অদোমগী ৱাহং হংবীরো।
অদিতি তনৱর ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, খুরুমজরি। ঐগী মিং অদিতি তনৱর কৌই অমসুং ঐহাক হরিয়ানাগী পনিপৎকী দি মিলেনিয়ম স্কুমগী ক্লাস XIগী মহৈরোয় অমনি। ঐহাক্কী ৱাহং অসি ঐহাক্না হ্যুমেনিতীজ অসি ঐগী সবজেক্ত ওইনা খনখি অমসুং মীয়াম্না নুমিৎ খুদিংগী ঐবু নোক্নবীরি। ঐহাক্না লম অসি পামজবগী লৌবনি। অদুবু করিগুম্বা মতমদা নোক্নবীরকপা অসি খাংবদা অৱাবা ওইরকই। করম্না মসি হেন্দল তৌগদগে অমসুং মখোয়বু থওইরোইদগে। মসিদা অদোমগী মতেং পামজৈ। থাগৎচরি সর।
থৌরম লান্থোক্লিবা থাগৎচরি অদিতি। মধুমিতা অমসুং অদিতি অমদি মখোয়গুম্বা মহৈরোয় খরনা পুন্সিদা করিয়র খনবদা প্রেসর থেংনরি। সর অকক্নবা কেরিয়র নত্ত্রগা স্ত্রীম অমা খন্নবগী ৱাখলদা লৈরিবা প্রেসর অসি করম্না কোকহনগনি?
প্রধান মন্ত্রী ঐদি নখোয় কনফ্যুস ওইবা মান্দে। তশেংবদি নখোয় নশানা নশাদা থাজবা ঙমদবনি। নখোয়না খল্লিবা অদুদা নখোয়না চীংনবা পোক্লি। হৌজিক নখোয়না মীওই 50দা মসিগী মরমদা হংলি। ঐনা মসি তৌরবদি অদোম করি ফাওগনি… ঐনা মসি তৌরবদি অদোম করি ফাওগনি। নখোয় নশানা নশাবু খঙজদে। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা নখোয়না কনাগুম্বগী পাউতাক্কী মখা পোল্লি। অমসুং খ্বাইদগী পাম্বা অমসুং খ্বাইদগী অরাইবা পাউতাক অদু নখোয়না লৌরি। হৌজিক ঐহাক্না শান্নরি হায়গে, মসিদা মীওই কয়ানা ঙসি ৱাশক্তুনা ময়ুমদা হনখিগনি…. মোদীজীনা হায়, শান্নৌ, শান্নৌ, শান্নৌ, শান্নৌ। ঐহাক্না হৌজিক মসি পারোই…মরমদি মহাক্না মসি পাম্লি।
ঐনা খনবদা খ্বাইদগী শাথিবা ফীভম অসি কনফ্যুজন্নি…ইনদিসিজন্নি। ইনদিসিজন… অরিবা মতমদগী নখোয়না স্তোরী অমা তারমগনি…কনাগুম্বনা কার থৌদুনা লাকই অমসুং হুই অদুনা কদোমদা চৎকনি হায়বগী ৱারেপ লৌবা ঙমদে অমসুং অকোনবদদি মহাক মখাদা চংখ্রে। মসিনা থোক্লিবা অসি… করিগুম্বা মহাক্না কদোমদা চৎকনি খঙলম্বা তারবদি দ্রাইভর অদুনা মহাকপু কনবা ঙমলমগদবনি। অদুবু করিগুম্বা মহাক্না অমদা অমুক অমদা অমুক চৎপা তারবদি দ্রাইভর অদুনা এক্সপর্ত ওইরবসু মহাকপু কনবা ঙমলোই। ঐখোয়না অসিগুম্বা পুক্নিং লেপ্পা ঙমদবা মতৌ অসিদগী ঙাকথোক্কদবনি। অমসুং ৱারেপ অমা লৌদ্রিঙৈ মমাংদা ঐখোয়না করিনা ফবগে হান্না খঙদোক্কদবনি।
অনিশুবদা করিগুম্বদা মীওই খরনা মসিদি অচম্বনি….মরু ওইবনি হায়না খনগনি… হৌজিক হায়য়ু স্বচ্ছতা অসি প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েংদগী য়েংলবদি অরাইবা ইস্যু নত্ত্রা? কনাগুম্বা অমনা হায়গনি য়েংঙু পি.এম. অসি থবক ফনা য়াম্না লৈরবসু স্বচ্ছতা-স্বচ্ছতাদা তৌদুনা লৈ। অদুবু ঐগী ওইনদি পুম্নমক মরু ওইবা ঙাক্তনি। স্বচ্ছতা অসি ঙসি লৈবাক্কী প্রাইম এজেন্দা ওইব্রা? মসি অপীকপা হীরম অমা ওইরবসু ঐগী পুন্সিদা লাকপদগী অচৌবা হীরম অমা ওইরে। মরম অসিনা ঐখোয়না পীকপা চাউবা হায়না খল্লোইদবনি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা কনাগুম্বনা অসুম্না হায়বা থেংনৈ, ভারতকী আর্ত অমসুং কলচরগী লমদা মার্কেৎ অসি শরুক 250 হেনগৎলকখি। হৌজিক কনাগুম্বা অমনা লাইয়েকলম্বা তারবদি মহাক্কী মমা-মপানা লাইরিক হান্না তম্নবা হায়রমখি। ঐখোয়না অমত্তা অন্দরএস্তিমেৎ তৌরোইসি। করিগুম্বা ঐখোয়দা থৌনা লৈরবদি ঐখোয়না পুন্সিদা থেংনবা ঙমগনি। ঐখোয়দা পাঙ্গল লৈবা তাই। অমসুং নখোয়না তৌবা থবক খুদিংমক থৱায় য়াওনা তৌগদবি.. মদু ময়াইদা তোক্লোইদবনি। ঐনা মসি ওইনা লৌরম্লবদি ফগদবনি খল্লোইদবনি। মসিগী চম্মনবা অসিনা অদোমদা অৱাবা কয়া পীগনি।
ঙসিগী অনিশুবা তোপিক অসি নখোয়দা খুদোংচাবা ফংহল্লিবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনি। নখোয়না লম অমদা খুমাং চাউশিল্লবা অদুবু অতোপ্পা অমা ত্রাই তৌনীংলবদি নখোয়না হোংদোকপা য়াই। অমা খক্তদা পুন্দুনা লৈররোই, নখোয় নশাগী ওইবা লম্বীদা খুমাং চাউশিনবা ঙমলগনি। অমসুং মসিনা মরম ওইরগা এজুকেসন্দসু অহোংবা কয়া লাকহনখ্রে। ঙসি ঐনা একজিসন অমা য়েংই, মদুদা অঙাংশিংনা উৎখিবা তেলেন্ত অসি শীংথানীংঙাই ওই।
অঙাংশিং অসিনা সরকারগী INB মন্ত্রালয়দগী হেন্না সরকারগী স্কিমশিংগী মরমদা খঙহন্নবা থবক নীংথিনা তৌখি। নারী শক্তিগী মরু ওইবা অসি য়াম্না ফজবা মওংদা পুথোকখি। মসিনা তাকপদি ঐখোয়না সিচুএসন অমা হেক্তদা দেসিসিব ওইগদবনি হায়বনি। অমুক হন্না নখোয়না দেসিসিব ওইবগী হৈনবী অদু থম্মি কনফ্যুজন লৈহনগনু। নখোয়না ইমুং মনুংগা রেস্তোরেন্ত অমদা চৎপদা নখোয়না খল্লগা ওর্দর তৌই। নখোয়গা তেবল থংনবদা করিগুম্বা অমা উরবদি নখোয়না মসি তৌররোই অসি ওইনা তৌরগে হায়গনি। মতম অদুদা ৱেতরনা করিগুম্বা অমা ত্রেদা হাপতুনা পুথোরক্কনি.. মতম অদুদা অদু অমুক ওর্দর তৌনীংগনি। অসুম্না খনবনা মানা ওর্দর তৌরিবা অদু চাবদা মহাও ৱাৎকনি পুক থনবা ঙমলোই। রেস্তোরেন্তগী তাইনিং তেবেলদা করি ওর্দর তৌগনি খনবা ঙমদবা মীওই অদুনা কৈদৌনুংদা হাওনা চাবা ফংলোই। নখোয়গী ইমানা নুমিৎ খুদিংগী করি চাগনি হায়না হংলমগনি, মহাক্না মখল মথেল 50রোম হায়রমগনি মদুদা নহাক কৈদৌবগে? কোইরুরগা নুমিৎ খুদিং মফম অদুদা লাক্লগা চাগনি।
ঐখোয়না দেসিসিব ওইবগী হৈনবী থমগদবনি হায়না ঐনা খল্লি। ৱারেপ অমা লৌদ্রিঙৈ মমাংদা ঐখোয়না কুপ্না হীরম 50 য়েংগদবনি, প্লস-মাইনস পোইন্তশিং য়েংগদবনি, কনাগুম্বদা প্লস-মাইনস পোইন্তশিং অদু হংগদবনি…অদুবু পুম্নমক অসি ঐখোয়না দেসিসিব ওইরবা মতুংদা তৌগদবনি। ফীভম অমা হেক্তদা কনাগুম্বা অমগীদমক কনফ্যুজন অসি ফত্তে। ইনদেসিসন অসি ফত্তে অমসুং মসিদগী থোক্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবা সর, মাইপাকপা হায়বা অসি ৱারেপ লৌবদা ক্লেরিতী লৈরবা মতমদা ঙমগনি…ঐহাক্না মতম চুপ্পদা অদোমগী ৱাফম অসি নীংশিংদুনা লৈগনি। থাগৎচরি। ফজরবা বীচশিং, ফজরবা লম্বী অমসুং কলচরেল দাইভর্সিতীগীদমক খঙনরিবা মমিং লৈরবা সহর, পুদুচেরীগী গভর্নমেন্ত হায়র সেকেন্দরী স্কুলগী মহৈরোয়, দি, বর্সরি ওদিতোরিয়ম অসিদা ঐখোয়গী ইরক্তা য়াওরি অমসুং মহাক্কী ৱাহং অমা হংনীংলি। দীপাশ্রী অদোমগী ৱাহং হংবীরো।
দীপাশ্রী খুরুমজরি, বনক্কম ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী সর।
প্রধান মন্ত্রী বনক্কম, বনক্কম
দি বর্সরি ঐগী ইমিং দীপাশ্রী কৌই। ঐহাক সেদারাপেৎ পুদুচেরীগী গভর্নমেন্ত হায়য়র সেকেন্দরী স্কুলদগী লাকপনি। ঐগী ৱাহংদি ঐখোয়না কন্না হোৎনরি হায়বা অসি ঐখোয়গী ইমা-ইপাদা করম্না থাজহনগনি। থাগৎচরি সর।
থৌরম লান্থোক্লিবা থাগৎচরি দিপাশ্রী। প্রধান মন্ত্রীজী, ঐখোয়না হোৎনরি হায়বা অসি ইমা-ইপাদা করম্না থাজহনগনি। হীরম অসিদা দিপাশ্রীনা অদোমদগী পাউতাক পীবীনবা হায়রি।ল
প্রধান মন্ত্রী অদোমদা ঐঙোন্দা ৱাহং অমা হংলি অদুবু ৱাহং অদুগী মরুমদা ৱাহং অমা লৈরি, মদু অদোম্না খঙদ্রিবা করিগীনো। অনিশুবা ৱাহং অসি ইমুং পুম্নমক্তা থাজনদবা লৈ। থাজবা ৱাৎলি অদুবু অদোম্না য়াম্না ফজবা মওং অমদা ইমুং মনুংনা শাওদনবা পুথোরক্লি। মসি ওজাশিং লোয়ননা মমা-মপাশিংনা খনবা য়াবা ৱাফম অমনি। ইমুং মনুংদা থাজনদবা লৈরিবা অসিগী মরম করিনো। ইমুংদা ফাওবা থাজবা ৱাৎলবদি মসি য়াম্না নুংনাংনীংঙাই ওইবা ৱাফম ওইরি। অমসুং থাজবা মাংবা হায়বা অসি খঙহৌদনা ওইরকপা নত্তে…মসি মতম শাংনা তপ্না-তপ্না ওইরকপনি। অমসুং মরম অসিনা মমা-মপা খুদিংমক, ওজা খুদিংমক, মহৈরোয় খুদিংমক্না মখোয়না তৌরিবা অদু কুপ্না য়েংশিনবা তাই। মমা মপানা থাজদ্রিবা অসিগী মরম করিগুম্বা মমঅমদা করিগুম্বা খরা থোকলমগনি। অদোম্না ঐ ইমানবীগীদা চৎলুগে হায়রম্লগা মফম অদুদা চৎতে হায়বা ইমা-ইপানা খঙলকপা য়াওরমগনি। মসিগুম্বশিং অসিনা থাজবা মাংনবা মচাক ওইরক্লি। অমসুং মহৈরোয় অমা ওইনা “ইমা নঙ তুমলুরো ঐ লাইরিক পাহৌখিবগে” হায়রমগনি অদুগা ইমানা তুমিন্না য়েংলকপদা ঐনা তুম্বা উরমগনি, মদুনা নঙনা লাইরিক পাগনি হায়বদা থাজবা ঙমলক্লোই।
নখোয়না ইমাদা ঐ চয়োল অমা মোবাইল শোক্লোই হায়রমগনি। অদুবু ইমানা তুমিন্না মোবাইল পাইবা উরমগনি মসিনা থাজবা মাংহল্লি। অদোম্না হায়রিবা অদু নিয়ম চুম্না ঙাক্না চৎপ্রা? করিগুম্বা অদোম্না ঙাক্না চৎলবদি মসিগী থাজবা মাংবা অসি লাক্লোই থাজৈ। মমা-মপাশিংনসু চপ মান্নবা মওংদা খনবা তাই। মমা-মপা খরনা অসিগুম্বা হৈনবী অমা লৈ, খুদম ওইনা মমা অমনা মচাগীদমক হাওনা চানবা শেম শাবীরগা মরম অমা নত্ত্রগা অমদগী মচা অদুনা চানীংদ্রবা নত্ত্রগা খজিক্তং চারবদি মমা অদুনা হায়গনি…নঙনা মফম অমদগী চাশিল্লমগনি, কনাগুম্বগী য়ুমদা পুক থন্না চাশিল্লমগনি। মদু তাবদা মহাক নুংঙাইররোই অমসুং অশেংবা হায়ররোই। মমা নুংঙাইখিদবনা হাওগেরা হাওরোইগেরাগা ঐগী য়াদা চনবা অদু হাপচিনগে খনগনি। মসুম্না থাজবা মাংবা অসি য়ুম খুদিংদা থোক্লমগনি। করিগুম্বা ইমা অমসুং ইপানা থা খুদিংগী লুপা চামা পীরবা অমসুং মথংগী নুমিৎতা মখোয়না লুপা চামা অদু কৈদৌখ্রগে হংই? য়েংঙু মদু নুমিৎ 30গীদমক পীবনি মদু থাজরমদ্রবদি পীরোই।
করিগুম্বা চপ মান্নবা ৱাহং অসি হংলবা, নঙনা লুপা 100 অদু কৈদৌখ্রে হায়না মসি হায়বগী মহুৎ মচা অদুনা হায়গদবা অসি পৈশা অদু লৈরি লেম পানা কোন্নগনি হায়বা অসিনি। অসুম্না ঐখোয়না ঙাংনগদবনি। নোংমদা থেংনরিবা অপীকপা থৌদোক ৱাথোকশিং অসিনা ঐখোয়গী নোংমগী এক্সপেক্তেসনশিং অমসুং এজুকেসন সিস্তেমদা কনফ্লিক অমদা তপ্না তপ্না ওন্থোরক্কনি। মসিনা নঙ মার্ক কৈগী ফংদ্রিনো হায়না হংহনলক্কনি। নঙ লাইরিক পারমলোই, পুক্নিং চংলমলোই, ক্লাস্তা ফম লৈথোকলমগনি, মরুপশিংগা ৱারী শারমগনি। পৈশানা ওইরমগনি, সিনেমা য়েংবা চৎলমগনি, মোবাইল ফোনদা রীলস য়েং লৈরমগনি। অসুম্না হায়রবনিনা মরী লাপথোক্নরকই, অহানবদা থাজনবা মাংলকই মতুংদা লাপ্নবা হেনগৎলকই অমসুং লাপথোক্নরকপনা অঙাংশিংবু দিপ্রেসন লৈহল্লকই। মরম অসিনা মমা-মপাশিংগীদমক মসি য়াম্না মরু ওই।
চপ মান্নবা মওংদা ওজাশিংনসু অঙাংশিংবু মখোয় মশানা খল্লিবা অদু মনীংতম্না ফোঙদোকপা ঙম্নবা ওপন ওইগদবনি, করিগুম্বা মখোয়না ৱাহং অমা খংদবা মতমদা ওজাশিংনদা মখোয়দা লৈগনি, নঙনা খল্লরোই অতৈ মহৈরোয়শিংগী নঙনা মতম মাংহনগনি হায়বী। হাংলক্কনু তুমিন্না ফম্মু হায়বী। করিগুম্বা মতমদা ওজাশিংনা অঙাং 4-5 হেন্না নুংশি অমসুং মখোয়গী হেন্না এতেৎচ ওই, ক্লাস্তা লৈহৌরিবা অঙাং 20, 30 অদুদি খঙনীংলগা খঙঙু খঙদ্রগনা মরাই হায়না খন্দোকই। মখোয়না 2-4দা খক্তা পুক্নিং চংই, মখোয়বু থাগৎলি। মহৈরোয়শিং অসি নখোয়গীদমক চপ মানবা মীৎয়েংনা য়েংগদবনি। অমসুং খ্বাইদগী ফবা অদুনা মনা লৌবা অসি মহৌশানি। অদুবু নখোয়না মীৎয়েং চংবা মথৌ তাবা অঙাং অদুদা মীৎয়েং চংগদবনি। করিগুম্বা অঙাং অমা লাইরিক্তা য়াম শোল্লবা অদুবু মাগী হেন্দরাইতিং অদু ফজরবদি অদোম্না মাগী মনাক্তা চৎতুনা ‘নঙগী হেন্দরাইতিং সি য়াম্না ফজৈ নঙ য়াম্না স্মার্ত ওই’ হায়না পুক্নিং থৌগৎপীগদবনি। করিগুম্বা মতমদা অশোনবা মহৈরোয় অমদা নঙগী ফিরোল অদু য়াম্না ফাজৈ হায়বীদুনা মাগী কনফিদেন্স লৈহনগদবনি, মাগা লোয়ননা ৱারী শাবীগদবনি মদুদা মহাক্নসু নঙোন্দা ৱা ঙাংলক্কনি। করিগুম্বা কম্ফোর্তেবল এনভাইর্নমেন্ত ওইরবদি, মসিদসু মহৈরোয়শিংগী চপ মান্নবা থৌদাং লৈ, মখোয়না করি শোইবদগী ইমুং মনুংনা থাজবা মাংলিবা খঙদোক্কদবনি। হীরম অমত্তদা ঐখোয়গী ইমুং মনুং অমসুং ওজাশিংগী থাজবা মাংহল্লোইদবনি। অনিশুবদা ইমুং মনুংদা এক্সপরিমেন্ত তৌবা য়াই হায়না ঐনা খল্লি। অদোমগী ইচানুপা নত্ত্রগা ইচানুপীগী মরুপ 5 লৈবা থোক্লবদি থা অমদা অমুক্তং ইমুং মঙানা পুং 2 ইমুং অমদা পুনবীয়ু অসুম তৌদুনা মথংগী থাদা অতোপ্পা ইমুং অমদা চৎপীয়ু। ইমুং অমদা ঐখোয়না পুনবদা অঙাংশিং অমসুং অহানশিং মফম অদুদা লৈগনি। মীওই অমগী মীওই অমা অনি থনম্বা নত্তে করিগুম্বা চহি 80 শুরবা অমসুং চৎপা খোৎপা ঙম্লবদি মখোয়বুসু পুবীয়ু। অমসুং অহুমশুব অঙাংগী মমা অদুনা পোজিতিব ওইবা লাইরিক অমা পাদুনা ৱারী অদু লীবীয়ু। মথংদা মরিশুবা মরুপকী মপানা অমুক পোজিতিব ওইবা সিনেমা অমগী ৱারী লীবীয়ু। নখোয়না পুং অমা পুনবা ফংবা খুদিং খুদমশিং, রিফরেন্স খরাগা লোয়ননা পোজিতিব ওইবা ৱাফমশিং খন্নবীয়ু অতোপ্পগা চাংদম্নবদি তৌবীনু। নখোয়না পোজিতিবিতীগী কান্নবা উবা তপ্না-তপ্না ফংলক্কনি। মসিগী পোজিতিবিতী অসিনা নখোয়গী অঙাংশিংদা ইথিল পীবা খক্তা নত্তনা মসিনা থাজবা লৈবা এনভাইর্নমেন্ত অমসু শেমগৎকনি। মসিগী এক্সপরিমেন্তশিং অসি মখা চত্থবীয়ু। থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবা- পি.এম. সর ইমুং অমদা থাজবা অসি মরু ওই, অদোমগী পাউতাক অসিনা ঐখোয়গী য়ুমশিংদা হরাও তয়াম্বা পুরক্কনি। থাগৎচরি পি.এম. সর। মহারাস্ত্রগী শেংলবা সহর, ছত্রপতি শিবাজী মহারাজ অমসুং সোসিএল রিফোর্মর মহাত্মা জ্যোতিবা ফুলেগী পোক্নফম ওইরিবা পুনেদগী মপা অমা ওইরিবা শ্রী চন্দ্রেশ জেন্না ওনলাইনগী খুত্থাংদা থৌরম অসিদা শরুক য়ারি অমসুং প্রধান মন্ত্রীদা ৱাহং অমা হংনীংলি। চন্দ্রেশজী অদোমগৌ ৱাহং হংবীরো।
চন্দ্রেশ জেন- ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী। ঐগী ইমিং চন্দ্রেশ জেন কৌই। ঐহাক মপা অমনি। ঐহাক্কী ৱাহং অসি ঙসিগী অঙাংশিং অসিনা মখোয়গী ব্রেনশিং শিজিন্নব লেপ্লে,মখোয়না পুম্নমক খুদোম্বী মতোনদা ফংবনা মরম ওইদুনা তেক্নোলোজীদা হেন্না মীপাল তাংলি। হৌরক্লিবা মীরোল অসিদা মখোয় অসি তেক্নোলোজীগী মাস্তর ওইগদবনি মাগী মীনাই ওইরোইদবনি হায়না খঙহনগনি? লমজিংবীয়ু। থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবা থাগৎচরি চন্দ্রেশজী। ত্রাইবেল কাংলুপকী অথৌবা নীংতম লান্মী বিরসা মুন্দাগী পোক্নফম ওইরি ঝারখন্দগী রামগর জিলাদগী মমা, শ্রীমতি পুজা শ্রীবাস্তবনা ওনলাইনগী খুত্থাংদা প্রোগ্রাম অসিদা কন্নেক্ত তৌরি অমসুং প্রধান মন্ত্রীদা মহাক্না ৱাহং অমা হংনীংলি। পুজা অদোমগী ৱাহ্ং হংবীরো।
পুজা শ্রীবাস্তব খুরমজরি। ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী সর। ঐগী ইমিং কুমারি পুজা শ্রীবাস্তব কৌই। ঐহাক ঝারখন্দগী রামগরগী শ্রী গুরুনানক পুব্লিক স্কুলদা তম্মিবা প্রিয়ান্সি শ্রীবাস্তবগী মমানি। সর ঐহাক্না হংনীংবদি করম্না ঐহাক্না ইনস্তাগ্রাম, স্নেপচেৎ, ত্বিত্তরগুম্বা সোসিএল মেদিয়া প্লেৎফোর্মশিং শিজিন্নদুনা ঐগী ইচানুপীগী স্তদীস মেনেজ তৌগদগে। থাগৎচরি সর।
থৌরম লান্থোক্লিবা থাগৎচরি মেম। শিবালিক হিল্সকী চীংখোঙদা লৈবা হমিরপুর জিলাগী হিমাচল প্রদেশ T.R. DAV স্কুল কেঙ্গূগী মহৈরোয় অভিনব রানানা ওনলাইনগী থোংদা শরুক য়ারি অমসুং প্রধান মন্ত্রীদা ৱাহং অমা হংবা পাম্মি। অভিনব অদোমগী ৱাহং হংবীয়ু।
অভিনব রানা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী সর খুরুমজরি। ঐগী মিং অভিনব রানা কৌই। ঐহাক হিমাচল প্রদেশকী হমিরপুরগী T.R. DAV পব্লিক সিনিয়র সেকেন্দরী স্কুল কেঙ্গু জিলাগী মহৈরোয় অমনি। সর ঐহাক্কী ৱাহং অসি লাইরিক পারিঙৈগী মমল য়াম্লবা মতম অসিদা দিস্ত্রেক্সন অমা ওইহনবগী মহুৎ মোবাইল তেক্নোলোজীগী কান্নবশিং অসি খুৎলাই অমা ওইনা শিজিন্নদুনা একজাম স্ত্রেস অসি করম্না নীংথিনা কোকহন্নবা মহৈরোয়শিংবু করম্না ৱাখল তাহনগনি অমসুং পুক্নিং থৌগৎকনি। থাগৎচরি সর।
থৌরম লান্থোক্লিবা থাগৎচরি অভিনব। চন্দ্রেশ জেন, পুজা অমসুং অভিনবগুম্বা মীওই কয়ানা পুন্সিদা সোসিএল মেদিয়া অমসুং তেক্নোলোজীনা পীরিবা প্রেসর হেনগৎলকপনা চৈথেং পীরি। মখোয়না তেক্নোলোজীদা মীপাল তাংবা করম্না হন্থহনগনি অমসুং মসিবু হেন্না শিজিন্নবগী সাইদ ইফেক্তশিং অসি করম্না ঙাকথোক্কনি? হীরম অসিদা অদোমগী পাউতাক পীবীয়ু।
প্রধান মন্ত্রী য়েংঙু, ঐখোয়গী শাস্ত্রাশিংদা লোয়ননা ঐখোয়গী নোংমগী পুন্সিদা হায়নবা লৈ… করিগুম্বা অমগী কাহেনবা অসি কনাগুম্বা অমদা অফবা ওইদে। পুম্নমক স্তেন্দর ওইনা লৈগদবনি অমসুং মসিদা য়ুম্দম ওইগদবনু। য়েংবীয়ু ইমানা য়াম্না অহাওবা শেম্বীরি…মসিদা মচি ওইবা কয়া য়াওরি… মহাও অসি অদোমগী অপাম্বগী মতুং ইন্ননি…চাবগী মতমসু ওইরে…অদুবু চারি, চারি, চারি। ইমানা হাপ্পীরি। ওক্লব্রা? ওক্লব্রা? করিগুম্বা মতমদা ইমা ওক্লে, ঐ পুক থল্লে, ঐ চাবা ঙমলরোই হায়গনি। অদোম্না পাম্বা ওইরবসু মদুদা চারিবা অদু মচি ওইবা ওইরবসু মদুনা অদোমদা অৱাবা পীগদবা, অদোমবু ওনীংবা পোকহনবা, হকচাংদা অনাবা পোকহনবা য়াওরক্কনি। অদোম্না ফনা পাম্লবসু অদোম্না চাবা লেপ্পা মথৌ তাগনি, তারোইদ্রা?
মতৌ অসুম্না মোবাইলদা অদোম্না পাম্বা কয়া য়াওজরবসু করিগুম্বা মতমদা মদু শেম্বা মথৌ তারক্কনি। হৌজিক মতম অসিদা ঐহাক্না মীওই কয়া উবদা মখোয় অসি চিন্দনতা লৈবা উই। অদুবু নখোয়না উবা ফংলমগনি মদুদি য়াম্না তাংনা ঐনা খুৎতা মোবাইল পাইবা থেংনগনি। মসি ঐহাক্না পাউ ফাওননবা মরু ওইবা পাম্বৈ অমনি হায়নসু খল্লি, অদুবু মসি করম্না শিজিন্নবা, কয়া য়াম্না শিজিন্নবা অসি নৈনবা তাই। মমা মপা অনি অসিগী সমস্যা অসি মখোয় অনি খক্তগী নত্তে মমা-মপা পুম্নমক্কীনি। মসিদা য়াওদবা হায়বা অসি তাংনা থোক্কনি। মসিগী চৈথেং অসি মসিনা নখোয়গী পুন্সিদা শাওনীংবা পোকহল্লি। ইমুং অমদা মীওই মরিনা য়ুমগী কাচিন অমমদা ফমদুনা মেসেসশিং ফোর্ৱার্দ তৌনৈ। অঙাংশিং অরোন অথুপ তৌই মরম অসিনা মসিনা চাউনা থাজনদবা থোকহল্লি। করিগুম্বা মমানা ফোন পাইরুরবদি লাঞ্জাও অমা থোকই।
ঐনা খনবদা য়ুমদা কাংলোন খরা শেম্বা মথৌ তাই, খুদম ওইনা চাক চারিঙৈদা দাইনিং তেবল অসি নো ইলেক্ত্রোনিক গেদজেৎ জোন ওইহনবা। মীপুম খুদিংমক্না ৱারী শাদুনা চাক চাগনি। ঐখোয়না মসিগী কাংলপন অসি ঙাক্না চৎপা য়াই। য়ুম মনুংদা নো গেদজেৎ জোন থম্মু, মসি ঐনা মমাংদসু হায়খ্রে। নুংশিনা ফম্মিনদুনা ৱারী শাবগী নুংঙাইরবা এৎমোস্ফিয়র অমা ইমুং মনুংদা মথৌ তাই।
অহুমশুবদা নখোয় নশাগীদমক হৌজিক তেক্নোলোজীদগী নান্থোকপা য়াররোই, তেক্নোলোজী অসি পোৎলুম অমা ওইনা লৌরোইসি, ঐখোয়না তেক্নোলোজীদগী চেন্নবা হোৎনরোইসি, অদুবু মসি নীংথিনা শিজিন্নবা তম্বসু চপ মান্ননা তঙাই ফদে। অদোম্না করিগুম্বা তেক্নোলোজী য়াম হৈরবা…অদোমগী ইমা ইপানা মসিগী লোইশিং লৈতবা তারবদি অহানবদা অদোমগী থৌদাং অসি মখোয়দা মোবাইল ফোন্দা করি য়াওবগে খঙহনবা…মখোয়দা তাকপীবা..মখোয়দা থাজহনবা অসিনি। য়েংঙু ঐহাক্না মেথস্তা মসি ফংই, কেমিস্ত্রীদা মসি ফংই, হিস্তরীদা মসি ফংই। নত্ত্রবদি মখোয়না মোবাইল অসি মরুপশিংগা পাও ফাওনদুনা লৈনবা, রিল য়েংনবনি খনখিগনি। ঐখোয়গী ইমুং মনুং পুম্বনা করি তৌরি খঙহনবা মথৌ তাই। ইমুংগী মীওই খুদিংমক্না মোবাইল খুদিংমক এক্সেস তৌহনগদবনি করিগুম্বা ত্রান্সপরেন্সী লৈরবদি ফত্তবদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি, পাসৱার্দ শিয়র তৌনবনা অফবা পুরক্কনি।
অনিশুবদা নখোয়না অদোমগী স্ক্রীন তাইম মোনিতর তৌরিবা এপ দাউনলোদ তৌদুনা থমগদবনি। মসিনা নখোয়দা ঙসিগী স্ক্রীনতাইম হেল্লি হায়না খঙহল্লক্কনি। অসুম্বা এলর্ত তুলশিং হেন্না লৈরবদি ঐখোয়গী গেদজেৎশিং ঐখোয়না কাহেন্না শিজিন্নরে লেপ্পা মতম ওইরে হায়না খঙহনগনি। মসিগা ইরোইননা মসিবু পোজিতিব ওইনা শিজিন্নহনগনি। খুদম ওইনা ঐনা করিগুম্বা অমা ইবদা চপ চাবা ৱাহং ফংদ্রবদি দিক্সনার অমা মথৌ তাই।
ঐহাক্না দিজিতেল সিস্তেম শিজিন্নদুনা মসিগী কান্নবা লৌবা য়াই। ঐনা অঙ্কাগী ফোর্ম্যুলা নীংশিংদ্রবদি দিজিতেল সপ্পোর্ত সিস্তেমদা হংদুনা মসিদগী কান্নবা লৌই। মোবাইলগী পোজিতিব ওইবা কান্নবা অসি করিনো, মসি ক্লাসরুমদা পোজিতিব ওইনা শিজিন্নরদি করি তৌবা য়াই। ক্লাসরুমদা মসিগী মতাংদা মিনিৎ 10-15 খন্নবা য়াই। মহৈরোয় অমা হেক্তনা ৱেবসাইৎতা ঐনা মসি উখি হায়না মাগী এক্সপরিয়েন্স শিবর তৌবা য়াই। য়েংঙু অঙাংশিংদা তুর প্রোগ্রাম অমা লৈরে মফম অমদা চৎকনি খঙহল্লবা, অঙাংশিংনদা ‘ঐখোয় জয়শলমর চৎকনি’ হায়রদুনা ওনলাইনদা লৈদুনা জয়শলমরগী মতাংদা প্রোজেক্ত রিপোর্ত শেম্নবা হায়গনি। মখোয়না মতম অদুদা পোজিতিব ওইনা শিজিন্নবগী হৈনবী দিবেলপ তৌগনি,ঐখোয়দা মতেং পাংনবা ফেসিলিতী কয়া য়াওরি মসি শিজিন্নগদবনি হায়না ফাওগদবনি। নখোয়না পোজিতিব ওইনা হেন্না শিজিন্নরিবা মখৈ নখোয়না কান্নবা হেন্না ফংগনি। অদুবু করিগুম্বা ঐখোয়না হেন্না তুং মাং য়েংনা তৌরবদি করিগুম্বা অমা লৈরবনি অমদি ইমুং মনুংদা ত্রান্সপরেন্ত ওইনা তৌরবদি হেন্না কান্নবা ফংগনি, থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবা পি.এম. সরক পুন্সিদা বেলেন্স তৌবা হায়বা অসি মাইপাক্নবগীদমক য়াম্না মরু ওই। মসিগী মন্ত্র অসিনা ঐখোয়বু অচুম্বা লম্বীদা লমজিংগনি। তামিল নাদুগী কোনুং, মহাকবি সুব্রহ্মনিয়ম ভারতীগী পোক্নফম চেন্নাইগী মোদেল সিনিয়র সেকেন্দরী স্কুলগী মহৈরোয় এম. ভাগেশনা ওনলাইনগী থোংদা শরুক য়ারি অমসুং প্রধান মন্ত্রীদা ৱাহং অমা হংনীংলি। এম. ভাগেশ অদোমগী ৱাহং হংবীরো।
এম ভাগেশ অদোমসু ওইনিব্রা? ওইনবা শেম শারিব্রা?
থৌরম লান্থোক্লিবা থাগৎচরি এম. ভেগেশ। ঙসিগী খন্ন নৈনবগী অরোইবা ৱাহং। মহৌশাগী ফজবগী মমিং লৈরবা দেবভুমি উত্তরাখন্দগী উধম সিংহ নগরদা লৈবা দাইনাস্তী মোদর্ন গুরুকুল একাদেমীগী মহৈরোয় স্নেহা ত্যাগীনা ওনলাইনগী খুত্থাংদা শরুক য়ারি অমসুং প্রধান মন্ত্রীদা ৱাহং অমা হংনীংলি।
স্নেহা ত্যাগী অদোম অথোইবনি, চাংদম্নবা য়ারোই অমসুং থৌনা ফবগী খুদম অমনি। অদোম ফজরবা ভারতকী তুংলমচৎনি, চহিচা অসিবু শেম্বীবনি। দেবভুমি উত্তরাখন্দদগী ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীবু ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঐগী মিং স্নেহা ত্যাগী কৌই। ঐহাক উধম সিংহ নগরগী খাতিমদা লৈবা চিঙ্কি ফার্মগী দাইনাস্তী মোর্দন গুরুকুল একাদেমীগী ক্লাস 7 তম্লিবা মহৈরোয় অমনি। ঐহাক্কী ৱাহং অসি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগুম্না করম্না পোজিতিব ওইনা লৈগনি?, থাগৎচরি সর।
থৌরম লান্থোক্লিবা থাগৎচরি নেহা। প্রধান মন্ত্রী অদোমগী চিল্লবা পুন্সিদা করম্না প্রেসর হেন্দল তৌবগে, অমসুং অদোম্না প্রেসর ফনা লৈরবসু করম্না অদুমক পোজিতিব ওইনা লৈবগে, অদোম্না পুম্নমক অসি করম্না তৌবগে, অদোমগী পোজিতিব ইনর্জীগী অরোনবা মন্ত্র অদু ঐখোয়দা শিয়র তৌবীয়ু, প্রধান মন্ত্রী।
প্রধান মন্ত্রী- মসিগী মতাংদা পাউখুম কয়া লৈরম্বা য়াই। অহানবদা ঐহাক্না নুংঙাইরিবা অসি নখোয়না প্রধান মন্ত্রীনা প্রেসর কয়া মায়োক্নৈ খঙবীরম্বা অসিনি। নৎত্রবদি নখোয়না এরোপ্লেন, হেলিকোপ্তর তোংদুনা চৎনীংবদা চৎপা ফংলি খঙলম্বা য়াই, অদুবু নখোয়না খঙলিদুনি তোঙান-তোঙানবা মখল কয়াগী নুমিৎ থেংনরি। তশেংবদি ফীভম অসি নত্তনা মীপুম খুদিংমক্কী পুন্সিদা অতৈ হীরম কয়া লৈরি মখোয়বু মেনেজ তৌবা মথৌ তারি। ঐখোয়না খল্লুদবা কয়া পর্সনেল লাইফতা, ইমুং মনুংদা থোক্লি মদু ঐখোয়না মেনেজ তৌবা তারি। খুদম ওইনা অচৌবা নোংলৈ নুংশিৎ অমা লাক্লে, ঐখোয়না ফমদুনা মদুবু লোইবা ঙাইসি, ক্রাইসিস অমা থোক্লে মতমগা ইরোইননা লোইখিগনি ফমদুনা ঙাইয়ু। অসুম্না তৌবনা পুন্সিদা করিগুম্বা অমত্তা ফংবা ঙমলোই। ঐনা অসুম্না খল্লি অমসুং মসিগী কান্নবা লৈ। ঐদি শিংনবা খুদিংমক মায়োক য়ানবা হোৎনৈ। শিংনবা অদু চৎখিগনি, ফীভম অদু ফগৎলক্কনি, ঐদি তুমদুনা মদু ঙাইদুনা লৈথোক্তে। মরম অসিনা ঐনা অনৌবা পরা কয়া তমশিনবা ফংলি। ঐহাক্না ফীভম খুদিংমক থেংননবা অনৌবা পাম্বৈ দিবেলপ তৌবগী হৈনবী লৈ, অনৌবা এক্সপরিমেন্ত, অনৌবা লালোং অদুমক দিবেলপ তৌরি। অনিশুবদা ঐহাক ইশাদা থাজবা য়াম্না থম্মি। মতম চুপ্পদা থোক্নীংবা থোক্লবসু ঐগী ইরৈবাকচা করোর 140না ঐগীদমক লেপ্পী খল্লি। করিগুম্বা শিংনবা 100 মিলিয়ন লাক্লবা মুদগী সোল্যুস বিলিয়ন অমা লৈগনি। ঐনা কৈদৌনুংদা ইথন্তানি খনবা তৌদে। ঐনা মতম চুপ্পদা খঙই মদুদি ঐগী লৈবাক অসি শক্তি লৈ, ঐগী লৈবাক্কী মীয়াম অসি শক্তি লৈ, ঐগী লৈবাক্কী মীয়ামগী ৱাখল্লোনশিং অসি শক্তি লৈ, ঐখোয়না শিংনবা খুদিংমক থেংনবা ঙমগনি। ঐগী নুংদা য়াওরিবা ফন্দামেন্তেল ঐনা খনবা অদুনি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঐনা ঐগীদমক মীওই করোর 140 লৈ খল্লি। করিগুম্বা অমা শোইরদবি অদুগী চৈথেং থেংনবা তাই। মসিনা ঐগী লৈবাক্কী পাঙ্গল ওইরি। ঐনা লৈবাক্কী শক্তি হেনগৎহন্নবা ঐগী ইনর্জী কত্থোক্লি। ঐগী ইরৈবাকচাগী শক্তি হেনগৎহল্লিবা মখৈ, ঐখোয়না শিংনবশিং মায়োক্নবা ঙম্নবা শক্তি হেন্না হেনগৎকনি।
হৌজিক ভারত্তা লৈরিবা সরকার খুদিংমক্না লায়রবগী সমসা অসি মায়োক্নবা তাই। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ক্রাইসিস শোইদনা থেংনগনি। অদুবু ঐহাক্না কিবদগী ফমদুনা লৈথোক্তে। ঐহাক্না মদুগী লম্বী থীনবা হোৎনৈ অমসুং ঐহাক্না খল্লি করম্বা সরকারনা লায়রবা মুত্থৎকনি। ঐগী লায়রবা মীওই খুদংমক্না মখোয়না লায়রবা থেংনগে খল্লবা মতমদা লায়রবা মুত্থৎপা ঙমগনি। অদুনা মখোয়গী মঙলানশিং থুংহন্নবা মখোয়বু শক্তি পীবা, মখোয়দা পর্মিনেন্ত ওইবা য়ুম পীবা, মখোয়দা তোইলেৎ পীবা, মখোয়দা এজুকেসন ফংহনবা, মখোয়দা আয়ুশ্মান য়োজনাগী কান্নবা ফংহনবা, মখোয়গী য়ুমদা তোতি ঈশিং য়ৌহনবা, মখোয়না নোংমগী পুন্সিদা থেংনবা অৱাবশিংদগী মখোয়বু মনীংতমহনবা অসি ঐগী থৌদাংনি, করিগুম্বা মখোয়বু শক্তি পীবা তারবদি মখোয়না হৌজিক লায়রবা কোক্লে মসি মাংহনখ্রসি হায়বসু য়ারক্কনি। হৌখিবা চহি তরা ঐগী তেনর মনুংদা নখোয়না উবা ফংলি মদুদি লৈবাক অসিগী মীওই করোর 25 লায়রবদগী থোকপা ঙমখি। হৌজিক অতৈ মীওইশিংনা তৌবা চাদিং অদু ঐসু তৌবা ঙম্লে। মরম অসিনা ঐনা ঐগী লৈবাক্কী শক্তি অমসুং লৈবাক্কী রিসোর্সশিংগী মপাল তাংলি। ঐখোয়না হীরমশিং অসিদা য়েংলুবদা ঐখোয়না ইথন্তনি হায়না কৈদৌনুংদা ফাওরোই। ঐখোয়না করি তৌগনি? করম্না তৌগনি? চা য়োনবা ঐনা অহানবদা মথৌ তারিবা অসি অদোম্না তৌরিবা মীশক অদুদগী মপুং ফানা থাজবা ফংবনি। অনিশুবদা অদোমদা শঙ্গোমগী লৌশিং লৈবা তাই, করম্বনা চুম্মি, করম্বনা লাল্লি। ঙসি করি মথৌ তাই, করি মথৌ তাদে। অদোম্না মরু ওইবা অদু খন্দোকপা ঙম্বা তাই। মসি এক্সপরিয়েন্সতগী লাকপনি, মসি পুম্নমল এনালাইসিস তৌবদগী লাকপনি। অহুমশুবদা করিগুম্বা ঐনা অশোইবা অমা তৌরবসু মদু ঐদি পরা অমা ওইনা লৌই। ঐনা মদু নীংহন্ননবা মচাক অমা ওইনা লৌদে। নখোয়না খঙলে কোবিদ লাইচৎ অদু কয়া য়াম্না তমথীখি, মদু অরাইবা শিংনবা ওইখিব্রা? মালেম পুম্বা ফুমবংনখি। ঐগী ওইনদি ঐ করি তৌবা য়াই, করি হায়সিগে খনখি, মসি গ্লোবেল দিজিজ অমা ওইখি, মালেম পুম্বদগী লাকখি, মীপুম খুদিংমক চেকশিন্না লৈবা তাখি। ঐ তুমিন্নদি লৈথোকখিদে। ঐনা নুমিৎ খুদিংমক তিভিদা থোকখি ঐগী ইরৈবাকচাশিংগা ৱারী শাখি, করিগুম্বদা খুবাক খুন্নবা, করিগুম্বদা পুখম থিন্নবা, করিগুম্বদা মৈ থান্নবা হায়খি, মসিনা কোরোনা মাংহনবা ঙমগনি হায়বা নত্তে অদুবু মসিনা কোরোনা থেংননবা অপুনবা পাঙ্গল অমা পুথোকহল্লি। অপুনবা শক্তি অসি পুথোক্নবা মমাংদসু মীয়াম্না শান্নবুংদা থোক্তুনা মাইপাক্লগা হল্লকখি। কনাগুম্বা অমত্তনা কনা চৎলি, কনা লাক্লি হংদে। ঐহাক্না হায়খি মেদল অহুম লৌগদনি হায়খি অদুবু অঙাংশিং অসিনা মেদল 107 পুদুনা লাকখি। অচুম্বা মাইকৈ, অচুম্বা লালোং, অচুম্বা লুচিংবগী মতৌনা অফবা ফল পুরকই। শক্তি পাইরিবা অদুনা মদুবু নীংথিনা শিজিন্নগদবনি। অমসুং ঐগী গভর্নান্সকী প্রিন্সিপলশিংগী মনুংদা অমদি অফবা সরকার অমা চল্লাইবনি অমসুং সমস্যাশিং অদু কোকহনবনি, মখাদগী অচুম্বা ই-পাউ পীবনি, মথক্তগী মখা ফাওবা নীংথিনা লমজিংবীবনি। করিগুম্বা চেনেল অসি নীংথিনা লৈরবদি মাগী কম্ম্যুনিকেসন, মাগী এরেঞ্জমেন্ত, মাগী প্রোতোকলশিং অসি নীংথিনা তৌরবসু অদোম্না পুম্নমক হেন্দল তৌবা ঙমগনি।
কোরোনা অসি অচৌবা খুদম অমনি। মরম আসিনা ঐখোয়না পুন্সিদা নীংহন্নবা তৌবগী মরম লৈতে, করিগুম্বা ৱাখলদা অমুক লেপখ্রবদি ঐখোয়না পোজিতিবিতী লৈহনগদবনি। অমসুং ঐগীদমক্তদা নীংহন্নবগী থোং পুম্নমক লোইশিনখ্রে। ঐহাক্না কাচিন অমত্তা, অপীকপা থোংনাও অমত্তা হাংদোক্তুনা নীংহন্নবা লাক্নবা লম্বী থমদে। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ থাজবা লৈরবা মতমদা ঐখোয়না পুন্সিগী পান্দমশিং থেংনবা ঙমগনি। অনিশুবা সিনা পর্সনেল ইন্তরেস্ত লৈত্রবদি ঐখোয়না করিগুম্বা অমা তৌনবা খনবা মতমদা মদু ৱারেপ ওই, মসিদা চীংনবা পোক্লোই। অমসুং মসিনা ঐগী খ্বাইদগী চাউবা লন ওইরি। ঐগী ওইনা করিসু তৌদে, ঐনা তৌরিবা অসি লৈবাক্কী খক্তনি। অমসুং নখোয়গী ইমা-ইপানা থেংনখিবা অৱাবা অদু নখোয়না অমুক থেংনবা অদু পামদবদগী মসি তৌরিবনি। মরুপশিং, নখোয়গী তুংগী মীরোলশিংনা অমসুং নখোয়গী অঙাংশিংনা মপুং ফানা লৈশাৎ তম্মিবা অদুগুম্বা লৈবাক অমা শেমগৎনবা হোৎনসি, ঐখোয়গী পোতেন্সিএল উৎআ অসি ঐখোয়গী অপুনবা ফিরেপ ওইহল্লসি। মরম অসিনা মরুপশিং পোজিতিব ওইনা খনবা অসি পু্সিগী খ্বাইদগী অথোইবা শক্তিনি। য়াম্না ৱারবা মতমদসু পোজিতিব ওইনা উবা তমসি। থাগৎচরি।
থৌরম লান্থোক্লিবা পি.এম. সর অদোম্না ঐখোয়গী ৱাহং পুম্নমক য়াম্না লাইনা অমসুং থুনা পাউখুম পীবিরি। ঐখোয়, মমা-মপা অমদি ওজাশিংনা অদোমগী মতম চুপ্পদা লমন তোনশিল্লে। ঐখোয়না মতম চুপ্পদা একজাম ৱারিয়র (Warrior) ওইগনি ৱারিয়র (Worrier) ওইরোই। থাগৎচরি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী।
প্রধান মন্ত্রী ৱাহং হংবা লোইরব্রা।
থৌরম লান্থোক্লিবা উচেক খরনা নোংমৈ নুংশিৎ মরক্তা পাইরি, মখোয়দা মপাঙ্গল লৈ অমসুং শোইদনা থৌনা লৈগনি, করিগুম্বা নখোয়না অসুম্না মাংদা চংশিল্লবদি নোংমদি সমুদ্র য়ৌগদবগী অরাপ্পা অসি শোইদনা তেনশিনগনি। অরাপ্পা শোইদনা হন্থগনি।
প্রধান মন্ত্রী অঙাংশিং অসিনা তৌরিবা মতৌ অসি শোইদনা উরমগনি মসি নখোয়গী স্কুল-কোলেজতসু শোইদনা মখোয়দগী তমশিল্লু।
থৌরম লান্থোক্লিবা ‘পরিক্ষা পে চর্চা 2024’গী অখন্নরবা অয়ুক অসি হৌখিবগা লোয়ননা ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীবু মহাক্কী লৌশিং লৈরবা পাউতাক অমসুং ইথিল পীরিবা ৱাফমশিংগীদমক থমোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঙসি প্রধান মন্ত্রী সরনা নন্নূল কৌবা লাইরিক্তা পীরমখিবা পরাশিং অদুবু মগুন হাপখি। মহাক্কী পাউতাকশিং অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা মহৈরোয়শিং, ওজাশিং অমসুং মমা-মপাশিংদা ইথিল পীরি। অমুক হন্না থাগৎচরি পি.এম.সর।
প্রধান মন্ত্রী ফরে মরুপশিং নখোয় পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি। অদুগা হায়রিবা থৌনা অসিগা লোয়ননা নখোয়গী ইমুং মনুং , নখোয় নশামক্তা মপুং ফানা থাজবা লৈহন্দুনা অফবা ফলশিং পুরক্লগনি অমসুং মসিনা নখোয়না হিংবা পাম্লিবা পুন্সী মহিং অদুগী হৈনবী অমা ওইরক্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। অদুগা অদোম্না পাম্বা ফলশিং অদু ফংবা ঙম্লগনি, ঐহাক্না পুম্নমকপু য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। থাগৎচরি।।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the interaction with students, teachers and parents at “Pariksha Pe Charcha 2024”
29 JAN 2024 8:00PM by PIB Delhi
Namaste,
Just now, I have seen the works of our fellow students who have done some innovations, created various types of models. They have attempted to incorporate the National Education Policy into these models. I got the opportunity to see what the future generation of the country thinks in the fields of water, land, sky, space, and AI, and what solutions they have. It felt like even if I had 5-6 hours, it wouldn't be enough because everyone has presented their presentations better than the others. So, I heartily congratulate those students, their teachers, and their schools. And I also urge you to definitely see this exhibition before leaving, try to understand what it is about, and share your experiences with other students after returning to your schools. Will you do that? I hear a voice from here, not from there, not from there, will you do that? Can you hear my voice? ... Alright!
Do you know where you are right now? Don't you? You've come to the place where all the world's prominent leaders discussed the future of the world for two days at Bharat Mandapam. And today, you are at that place. And along with your exam worries, you are also going to discuss the future of Bharat today. And in a way, this program ‘Pariksha Pe Charcha’ is also my exam. And there would be many of you who may want to test me. There must be some people who may genuinely feel that certain questions should be asked, the solutions to which would benefit both themselves and others. We may not be able to address all the questions, but the solution of many of those questions will benefit many of our colleagues. So let's start without wasting any more time. Where should we begin from?
Presenter – Hon’ble Prime Minister! Heartfelt thanks for your inspirational words.
यही जज्बा रहा तो मुश्किलों का हल निकलेगा,
जमींन बंजर हुई तो क्या, वही से जल निकलेगा,
कोशिश जारी रख कुछ कर गुजरने की,
इन्हीं रातों के दामन से सुनहरा कल निकलेगा,
इन्हीं रातों के दामन से सुनहरा कल निकलेगा।
(With this same spirit, solutions will emerge for problems,
Even if the land turns barren, water will still flow from it,
Keep up efforts to make something happen,
A golden tomorrow will emerge from the embrace of these very nights,
A golden tomorrow will emerge from the embrace of these very nights.)
Mr Prime Minister! Your inspirational and enlightening address always fills us with positive energy and confidence. With your blessings and permission, we wish to commence this program. Thank you, respected sir.
Presenter – Hon’ble Prime Minister! Indian School, Darsait, located in the friendly Arab country of Oman, which is a partner of Bharat in the fields of defence, health, and tourism, has its student, Dania Shabu, joining us online. She wishes to ask you a question. Dania, please go ahead and ask your question.
Dania -- Respected Prime Minister! I am Dania Sabu Varki of class 10th from Indian School Darsait, Oman. My question is how cultural and societal expectations contribute to the pressure students feel during examinations and, how can these external influences be adjusted? Thank You!
Presenter - Thank you, Dania. Sir, Mohammed Arsh from Government Sarvodaya Bal Vidyalaya, Burari, Delhi, the capital of the world's largest democracy, is joining us online. He wants to seek clarification on his doubts from you. Mohammed Arsh, please go ahead and ask your question.
Mohammed Arsh - Respected Prime Minister! Namaskar. My name is Arsh, and I am a student of class 12th at GSSSB Burari. My question to you is how can we address negative discussions regarding examinations in our environment, which significantly impact our ability to study and perform well? Can steps be taken to create a more positive and supportive environment for students? Thank you.
Presenter - Thank you, Mohammed! Dania Sabu from Oman, Arsh from Delhi, and numerous students like us often find it challenging to cope with the pressure of societal and peer expectations. Please provide guidance to them.
Prime Minister - I have been informed that this is perhaps the 7th episode of Pariksha Pe Charcha, and as far as I remember, this question has been asked every time, and in different ways. This means that 7 different batches have gone through these situations in 7 years. And every new batch has also had to face these same problems. Now, while the batch of students changes, the batch of teachers does not change as frequently. If teachers, in all the episodes I have been through so far, have addressed the issues in their schools that I have described, then we can gradually tackle this problem. Similarly, in every family, it is possible that the eldest son or daughter might have gone through this trial once or twice before. But they may not have much experience. However, every parent has experienced this problem in one way or another.
Now the question arises, what is the solution? We cannot say to switch off (the pressure), to turn off the pressure; we cannot say that. So, we should make ourselves capable of handling any kind of pressure, we shouldn't sit idle and crib. We should try to understand this fact that pressure is a part of life, stress keeps building up. So, we have to prepare ourselves. Just like when you go to a place where it's very cold and you live in a warm area, you mentally prepare yourself that I have to go to such a cold place after 3-4 days. So, when you mentally prepare yourself, it gradually feels easier. After reaching there, sometimes you feel, "Oh, it's not as cold as I thought it would be." It happens because you have made up your mind. Therefore, you don't need to check the temperature, your mind is prepared. Similarly, we have to resolve to win over the pressure, this situation, in our own way.
Another thing to consider is the types of pressure. There is pressure that we impose upon ourselves, such as deciding to wake up at 4 AM in the morning, or studying until 11 PM at night, or setting a goal to solve a certain number of answers. We experience this pressure ourselves. I understand that we shouldn't stretch ourselves so much that it affects our ability. We should improve gradually. Let's say, yesterday I solved 7 questions, today I decided to solve 8. Then, if I aim for 15, and manage only 7, I wake up in the morning thinking, "Well, I couldn't do it yesterday, so I will have to complete it today?" So, we create pressure on ourselves. We can manage it in a scientific way. Secondly, parents create pressure as well. “Why didn't you do this? Why did you sleep? Why don’t you get up early? Hurry up, don't you have an exam?” They even say things like, “look at what your friend is doing and what are you doing?” This commentary runs morning and evening, and if mom gets tired, then dad starts, and if dad gets tired, then elder brother starts the same commentary. And if that is not enough, then the school teacher repeats the same thing. Then there are some people who say, go ahead, do whatever you want, I'll just stay the way I am. Some people take it seriously. But this is another type of pressure.
Thirdly, there's also a situation where there's no apparent reason, it's just a perception, and without any reason, we consider it a crisis. When we actually do it, we realize it wasn't that difficult and I was just unnecessarily under pressure. So, I feel that the entire family, along with teachers, needs to address this together. If only the student addresses it or only the parents address it, it won't be enough. And I believe that there should be ongoing discussions within families. Every family should have discussions on how to handle such situations. Instead of having a systematic theory, we should gradually evolve things. If we evolve in this manner, I am confident that we will overcome these issues. Thank you.
Presenter - PM Sir, thank you for suggesting ways to deal with pressure. Bhagya Lakshmi ji, who is a parent, is connected with us via virtual medium from the famous Andaman and Nicobar Islands, known for its unparalleled natural beauty and witness to the sacrifices of Veer Savarkar. Bhagya Lakshmi ji, please ask your question.
Bhagya Lakshmi - Respected Prime Minister Sir, Namaskar. As a parent, I have a question for you regarding the peer pressure that students face, which in a way, takes away the beauty of friendship. It instils a sense of competition among their friends. What is your opinion on this? Please provide me with a solution. Thank you.
Presenter - Thank you, Bhagya Lakshmi ji. Drishti Chauhan, a student of Jawahar Navodaya Vidyalaya in Panchmahal, Gujarat, which guides the world with the trinity of truth, non-violence, and righteousness, wants to know the solution to her problem from you, Mr Prime Minister. Drishti, please ask your question.
Drishti Chauhan - Respected Prime Minister, Namaskar. I am Drishti Chauhan, a student of class 6 at Jawahar Navodaya Vidyalaya in Panchmahal. My question to you is that sometimes the competitive atmosphere of exams creates additional pressure to compete with friends. Please advise on how to deal with this? I seek your guidance on this matter. Thank you, sir.
Presenter - Thank you, Drishti. Swati Dilip, connected with us online from Kendriya Vidyalaya No. 1, Calicut, situated in the rain-soaked state of Kerala, which is abundant with natural beauty, is seeking to ask you a question. Swati, please go ahead and ask your question.
Swati - Namaskar! Hon'ble Prime Minister Sir, I am Swati Dilip, a student of class 11th from PM SHRI Kendriya Vidyalaya No. 1, Calicut, in the Ernakulam Region. Sir, could you please guide us on how we can avoid unhealthy and unnecessary competition in this competitive world and also how to not succumb to peer pressure?
Presenter - Thank you Swati. Mr Prime Minister, please guide us on how to avoid the concerns arising from peer pressure and competition, and how to prevent bitterness in relationships caused by them? Please guide Lakshmi ji, Drishti and Swati.
Prime Minister: If life had no challenges, no competition, then life would become very uninspiring, devoid of consciousness. Competition must exist. But as a girl from Calicut mentioned, competition should be healthy. Now, your question is a bit dangerous, and it worries me. Perhaps I am facing such a question for the first time in 'Pariksha Pe Charcha'. You see, sometimes this poisonous tendency, these seeds are sown within the family environment. Even at home, if there are two children, sometimes parents will praise one, sometimes the other. So, whether it's between two siblings or two brothers or two sisters, this sense of distorted competition is subtly instilled in the everyday life of the family. And that's why I urge all parents not to indulge in this kind of comparison between their own children. It instils a sense of animosity and eventually, after a long time, those seeds grow into a very poisonous tree within the family. Similarly, I once watched a video a long time ago - perhaps you've seen it too - where some Divyang children were participating in a race, about 12-15 children, each with their own disabilities. So challenges were inevitable, but they were all running. In the midst of it, one child fell. Now, if they were more intelligent, what would they have done? They might have said, "Well, that's it, one less competitor in the race." But what did those children do? Those who were ahead turned back, those who were running stopped, and they all helped him up, and then they started running again. Truly, this video may be about the lives of Divyang children, but it gives us all a tremendous inspiration and a profound message.
Now, the third issue is, what are you competing with your friends for, buddy? Let's say there's a 100-mark paper. Now, if your friend scores 90, do you have 10 marks left for you? Do you have 10 marks left for you? No, you also have 100 marks, right? So, you don't need to compete with him, you need to compete with yourself. You need to compete with yourself to see how many marks out of 100 you can score, irrespective of what your friend achieves. There's really no need to harbour any resentment towards him. In fact, he can become your inspiration. And if you maintain this mindset, what will you do? You won't even make a competent person your friend. You'll befriend someone who's not doing well in the market, and you'll keep wandering around claiming to be a big contractor yourself. In fact, we should seek talented friends. The more talented friends we have, the more our work will progress. Our spirit will also rise. Therefore, we should never allow such feelings of jealousy to creep into our minds.
And fourthly, it's a matter of great concern for parents as well. Parents always keep comparing their children. They say, "Look, you're always playing, whereas he is studying. You keep doing this, and he is studying." In other words, they always give the same example of the other person. So, this becomes a standard in your mind too. Please, parents, avoid these things. Sometimes I've seen parents who haven't been very successful in their own lives, who have nothing to say to the world about their achievements or successes, so they turn their child's report card into their visiting card. They meet people and tell stories about their children. Now, this nature also instils a sense in the child's mind that "I am everything. Now I don't need to do anything..." That also causes a lot of damage.
Therefore, instead of feeling envy towards our friends, we should make an effort to find their strengths. If they excel in mathematics and I'm weak in it, and if my friend helps me in mathematics more than my teachers do, then I'll understand it better and might excel in it like them too. If my friend is not very strong in languages and I'm good at it, and if I help him in languages, then both of us will complement each other and become more capable. Therefore, please, let's not indulge in competition and envy with our friends. I've seen people who fail themselves but distribute sweets if their friend succeeds. I've also seen friends who score very well but if their friend doesn't, they don't celebrate at home, don't have festivals. Why? Because their friend didn't do well...their friend lagged behind...there are friends like that too. Is friendship a transaction? No...friendship is not a transaction. Where there's no kind of transaction involved, there's selfless love, that's where friendship lies. And this friendship, it doesn't just last till school...it stays with you for life. Therefore, please, let's seek friends who are more enthusiastic and diligent than us, and we should always strive to learn from them. Thank you.
Presenter – Thank you, Mr Prime Minister. This message of humanity will always inspire us in competition. The next question is from Mr. Kondakanchi Sampat Rao, a music teacher at JDP High School, located in the sacred land of Tirumala, the agriculturally rich state of Andhra Pradesh. Mr. Sampat Rao is joining us online and wishes to ask you a question. Mr. Sampat Rao, please ask your question.
Sampat Rao - Greetings to the Prime Minister. My name is Kondakanchi Sampat Rao and I am a teacher at JDP High School, Upparapalli, in the Anakapalli district of Andhra Pradesh. Sir, my question to you is, as a teacher, how can I help my students in giving exams and making them stress-free? Please guide me on this. Thank you, sir.
Presenter - Thank you, sir. Banti Medhi, a teacher from Saira High School located in the scenic Brahmaputra valley and tea gardens of Assam, is present in the audience and she would like to ask a question to the Prime Minister. Ma'am, please ask your question.
Banti Medhi - Namaskar, Hon’ble Prime Minister Sir. I am Banti Medhi, a teacher from Shivsagar district, Assam. My question is what should be the role of a teacher in motivating students? Please guide us. Thank you.
Presenter: Thank you, ma'am. Please, Prime Minister, with reference to the questions asked by music teacher Shri Sampat Rao ji from Andhra Pradesh and the teacher Banti Medhi ji present in the audience, they want to know about the role of teachers in helping students remain stress-free during the examination. Please provide guidance for the entire teacher community.
Prime Minister: First of all, I believe that music teachers not only have the ability to relieve stress for the students in their own classes but also for the entire school's children. There is so much potential in music... If we are listening to music with our ears closed... Sometimes it happens... that we are there, the music is playing, but we are lost somewhere else. And that's why we can't experience its joy. I can understand when any teacher thinks about how to alleviate this stress of the students. I may be wrong, but I feel perhaps there's a thought in the teacher's mind about the ordeal of examinations. If the relationship between the teacher and the student is tied to the ordeal of examinations, then the first thing to do is to correct that relationship. As soon as your relationship with the student begins on the first day, from the beginning of the year when you enter the classroom, that relationship should continue to grow until the exams come. Therefore, perhaps there won't be any stress during exam days.
Think about it, today is the era of mobile phones; every student must have a mobile phone. Has any student ever called you? Has he ever contacted you by calling you over the phone saying, "I'm facing this problem, I'm worried..."? He would have never done that. Why? Because he does not think you hold any special place in his life. He thinks his relationship with you is just about subjects that you teach. It's about math, chemistry and language. The day you go beyond the syllabus and connect with him on a personal level, he will surely talk to you about his problems too.
If this relationship exists, then the possibility of stress during exams will indeed diminish. You must have seen many doctors … while all have degrees, some doctors who are general practitioners... They are more successful because after the patient leaves, they call their patient a day or two later to ask, "Brother, did you take the medicine properly? How are you feeling?" The patient will come back to their hospital the next day. But instead of making him wait, that doctor will talk to his patient a few times in between. And by doing so, he manages to heal his patient halfway. Are any of you teachers like that? Let's say a child has done very well. Have any of his teachers visited his home to tell the family that “Your child has performed really well and today I'll treat myself to sweets with you." Can you imagine the happiness of the parents? The child must have told his parents about his performance. But when a teacher goes and tells the family personally, it will give encouragement to that child and the family will also sometimes think, "Wow, we didn't know my child had this capability until the teacher described it. We really need to pay a little more attention.”
So you see, the atmosphere will change completely. And now the first thing is what to do to alleviate stress during exams? I have already said a lot about that. I don't repeat it. But if you maintain your relationship with your students throughout the year... sometimes I ask many teachers, "Brother, how many years have you been teaching? Many of those, who first came in contact with you as students, must have gotten married by now. Did any of your students come to give you a wedding invitation?” Ninety nine per cent of teachers tell me that no student came. It means we were only doing our job and we weren't changing lives. The job of a teacher is not just to teach his students, the job of a teacher is to shape lives, to empower lives of the students, and that's what brings about change. Thank you.
Presenter: The mutual trust between teacher and student is crucial. Thank you for providing us with a new perspective. Adrita Chakravarti, a student from Pranavananda Vidya Mandir, West Tripura, Tripura, which integrates the wonderful indigenous culture, is joining us online. She seeks a solution to her problem from the Hon’ble Prime Minister for relief from exam stress. Adrita, please ask your question.
Adrita Chakravarti: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Adrita Chakravarti. I am a student of class 12 at Pranavananda Vidya Mandir, West Tripura. My question to you is that I get nervous in the last few minutes of the exam and my handwriting also deteriorates. How can I deal with this situation? Please provide me with a solution. Thank you, sir.
Presenter: Thank you, Adrita. Joining us online from Jawahar Navodaya Vidyalaya Karap, Kanker, Chhattisgarh, a renowned state famous for its abundant natural resources and is known as the bowl of paddy, is student Sheikh Taifur Rahman. He seeks guidance for relief from exam stress. Taifur Rahman, please ask your question.
Sheikh Taifur Rahman: Hon’ble Prime Minister, Namaskar. My name is Sheikh Taifur Rahman. I am a student of PM SHRI Jawahar Navodaya Vidyalaya Kanker, Chhattisgarh. Sir, during exams, most students feel anxious, which leads them to make foolish mistakes, such as not reading questions correctly, etc. Sir, my question to you is how can we avoid these mistakes? Please provide your guidance. Thank you.
Presenter: Thank you, Taifur. Present among us in this gathering is a student, Rajlakshmi Acharya, from Odisha Adarsha Vidyalaya, Cuttack. She wishes to ask a question to the Prime Minister. Rajlakshmi, please ask your question.
Rajlakshmi Acharya: Hon’ble Prime Minister, Jai Jagannath! My name is Rajlaxmi Acharya, I am from Odisha Adarsh Vidyalaya, Jokidola Banki Cuttack. Sir, my question is - It is easy to say you face an exam with a cool mind, but in the exam hall, the situation is so scary, like "don’t move, look straight," and so on. How can it be so cool? Thank you, sir.
Presenter: Thank you, Rajlakshmi. Mr Prime Minister, Adrita, Taifur, and Rajlakshmi, along with many other students, have repeatedly asked this question in previous editions of the Pariksha Pe Charcha, and it continues to be a concern for some students. How to deal with stress during exams? Please provide your guidance on this.
Prime Minister: Once again, the discussion has revolved around stress. Now, how to get rid of this stress? You see what kinds of mistakes are made. If we observe some mistakes in our daily routine, we'll understand this problem. Some mistakes happen due to parents' excessive enthusiasm. Some mistakes come from students' excessive sincerity. I understand we need to avoid this. For instance, I've seen some parents thinking, "It's an exam today, let's get a new pen for our child or send him to school with new clothes." Just by dressing nicely, a lot of time gets consumed in adjusting… checking if the shirt is okay or if the uniform is worn properly. My request to parents is to give the same pen that the child regularly uses. He is not going there to showcase the pen, and during exams, nobody has time to notice whether your child has come wearing new clothes or old ones. So, they should come out of this mentality. Secondly, what happens is that they will send him off by pressuring him to eat certain things like "Eat this because it's the exam day". It only adds to his discomfort eating more than necessary that day. Then his mother might say, "Oh, your exam center is so far away. You'll be late by the time you get back at night. Just eat something and go or take something with you." He starts resisting, saying, "I won't take it." Stress begins from there, even before leaving home. So, my expectation from all parents and my suggestion is to let him live in his own fun. If he's going to take an exam, let him go with excitement and enthusiasm. Let him follow his daily routines as usual. Then what about sincere students? Their problem is that they don't leave the book until the door of the examination hall opens. Now, when you go to the railway station, do you ever enter the train like that? You go 5-10 minutes before, stand on the platform, roughly calculate where your compartment will come, then go to that place, then think which luggage to take inside first. That means your mind starts setting itself before the train arrives. Similarly, it is with your examination hall. They might not keep it open for you since morning, but they allow it 10-15 minutes before the exam begins. So, as soon as it opens, go inside and sit comfortably and enjoy. If there are some old jokes or funny things, remember them, and if there's a friend next to you, share a joke or two with him. Spend 5-10 minutes laughing and joking. Let it go like that. Or at least take a very deep breath. Slowly, immerse yourself for 8-10 minutes. And when you receive the question paper in your hands, you will stay calm. Otherwise, what happens, you start thinking whether the paper has come or not, whether you saw it or not, how it is, where the teacher is looking, there's a CCTV camera in the examination centre. What do you have to do with the CCTV camera? Let it be in any corner, what's your concern? We keep ourselves busy on these things, and for no reason, it wastes our time and energy. We should be immersed in ourselves, and as soon as the question paper arrives … sometimes you must have seen. If you are sitting on the first bench, but the invigilator starts distributing the question paper from the last bench. So, your mind starts racing, thinking, "He will get it five minutes before me, I'll get it five minutes later." Isn't it like that? Doesn't it happen? Now, if you engage your mind in such things, whether I receive the question paper first or after number twenty, then you cannot change the situation. So why waste your energy? The teacher started from there, you cannot stand up and say, give it to me first; you can't do that. Since you know it's going to happen like that, you should adjust yourself accordingly.
Once you set aside what is happening around … And we have been reading these stories since childhood, like the story of Arjuna targeting the bird's eye, but when it comes to life, you don't see just trees, you also see leaves. Then you don't see that bird's eye. You also listen to these stories, read them, so this is an opportunity to bring them into your life. So, the first thing is that sometimes the cause of anxiety in exams is external factors. Sometimes it feels like time is running out, sometimes it feels like I should have answered that question first. So, the solution to this is to first read the entire question paper once. Then decide how much time each question will take roughly. And set your time accordingly. Now, when you eat, when you sit down to eat, do you eat looking at the clock that you have to finish eating in twenty minutes? So, you get into the habit of eating like this, "Yes, it's been twenty minutes and I'm done eating." There's no clock or bell for this, like, "Okay, now start eating, now stop eating." It doesn't happen like that. So, this is through practice.
Secondly, I have seen that nowadays the biggest problem, which is the cause of this problem, is that when you go to take the exam, what do you physically do? You physically hold the pen in your hand and write, isn't it? The brain does its job, but what do you do? You write. Nowadays, due to the iPad, computer, and mobile, the habit of writing has gradually decreased, whereas in exams, you have to write. This means that if I have to prepare for the exam, then I also have to prepare myself for writing. Nowadays, very few people have the habit of writing. So, for this reason, as much time as you spend in your studies daily after school, a minimum of 50% of that time, minimum 50% of the time, you should write something in your notebook. If possible, write on that subject. And read what you have written three or four times and correct what you have written. So, your improvement will be so good that you will develop the habit of writing without anyone's help. So, how many pages to write, how much time it takes to write, you will master all these things. Sometimes, with many subjects, you might feel like, "Oh, I know this." For example, you are listening to a famous song. The song is playing, and you feel like, "I know this song because I've heard it many times." But once the song stops, try writing down the lyrics. Do you remember the song then? You might realize that while listening, the confidence that you had and what you felt were good. But in reality, you couldn't remember it. You used to get prompted from there, so you remembered those lines. And if it comes to perfection, you might lag behind.
My request to today's generation is that writing poses a significant challenge during exams. How much you remember, whether it's correct or incorrect, whether you write correctly or incorrectly, those are topics for later. Focus your attention on practice. If you concentrate on such aspects, I firmly believe that you won't feel the discomfort or pressure in the exam hall because you are prepared. If you know how to swim, you won't fear going into the water because you know how to swim. Similarly, if you have read about swimming in the books and you think, "I studied, right?" You start with one hand, then the other, then the third, then the fourth, and you feel that the first hand goes first, then the first leg. You've worked it out in your mind, but as soon as you dive in, the trouble begins. But those who start practicing in the water itself, no matter how deep the water is, they have confidence that they will cross it. That's why practice is essential, writing practice is crucial. The more you write, the sharper your mind becomes. Sharpness will reflect in your thoughts as well. Read what you've written three or four times and correct it yourself. The more you correct it yourself, the better grip you'll have on it. So, you won't face any problems sitting inside the exam hall. Secondly, someone is writing at a tremendous speed. And you think here I am, stuck on the third question, and he has already moved on to the seventh. Don't get distracted by it. Whether he has reached question 7 or 9 doesn't matter. Who knows, maybe he is writing a movie script. Trust in yourself. Forget about what others are doing around you. The more you focus on yourself, the more your focus will be on the question paper. The more you focus on the question paper, the more your answers will be precise, word by word. Ultimately, you'll achieve the desired results. Thank you.
Presenter: Thank you, Prime Minister Sir. This principle of stress management will inspire us throughout our lives. Prime Minister, among us in this hall, we have Dheeraj Suthar, a student from Rajasmand, Rajasthan, who studies at Government Senior Secondary School, Kondhwa. He would like to ask you a question. Dheeraj, please go ahead and ask your question.
Dheeraj Suthar: Namaste, Hon’ble Prime Minister. I am Dheeraj Suthar, from Government Senior Secondary School, Kondhwa, Rajasmand, Rajasthan. I am currently studying in the 12th grade. My question is how to manage studies along with exercise because physical health is as important as mental health. Please provide guidance. Thank you, sir.
Prime Minister: Looking at your physique, it seems to me that you have asked the right question. And your concern is also valid.
Presenter: Thank you, Dheeraj. Connecting with us online is Najma Khatoon, a student from PM SHRI Kendriya Vidyalaya Kargil in the famous Union Territory of Ladakh, renowned for its cultural traditions and bravery of gallant soldiers posted at the snowy peaks. Mr Prime Minister, she wants to ask you a question. Najma, please go ahead with your question.
Najma Khatoon: Respected Prime Minister, Namaskar. My name is Najma Khatoon, and I am a student at PM SHRI Kendriya Vidyalaya Kargil in Ladakh. I am a tenth-grade student. My question to you is, how can we maintain a balance between exam preparation and maintaining a healthy lifestyle? Thank you.
Presenter: Thank you, Najma. Tobi Lomi, a teacher from Naharlagun Government Higher Secondary School in Arunachal Pradesh, Jewel of Northeast India and a state of multicultural diversity, is present in this gathering and would like to ask a question to the Prime Minister.
Tobi Lomi: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Tobi Lomi, and I am a teacher. I come from the Government Higher Secondary School in Naharlagun, Arunachal Pradesh. My question is, how can students primarily focus on their studies besides sports? Please provide guidance. Thank you, sir.
Presenter: Thank you, ma'am. Mr Prime Minister, Dheeraj, Najma, and Tobi ji seek your guidance on how to establish harmony between studies and a healthy lifestyle.
Prime Minister- Many of you students must be using mobile phones. Some of you may have developed a habit of using their phones for hours. But have you ever thought that if I don't keep my phone charging, then my mobile usage will decrease, so I won't recharge it? If I don't recharge it, will the mobile phone work? Will it work? So things like mobile phones which we use every day, do they also have to be charged or not? Hey, please answer? Do I have to recharge or not? So, just like we need to charge our mobile phones, should not we need to charge our bodies too? Like charging is a requirement for mobile phones, charging our bodies is also a requirement. Just think about it that you do not feel like studying. Just close the window and shut everything else off. That can never happen. Life cannot be lived like that, and that's why life needs to be balanced a bit. Some people just keep playing, but that's also a problem. However, when you have to take exams, there is importance of physical and mental well-being in life. These things cannot be ignored. But if we are not healthy, if we don't have that capability in our body, then we might lose the ability to sit for three hours in the exam. And that's why a healthy body is very important for a healthy mind too. Now, a healthy body doesn't mean that you have to do wrestling. It's not necessary, but there are some rules set in life.
Now, think about how much time you've spent under the open sky in daylight. If you have to study, then take a book and sit under the sun for a while. Sometimes, even the daylight is crucial for recharging the body. Have you ever tried it? Maybe make it a rule that no matter what, I'll take out some time during the day, so that I can spend some time under the sun. Similarly, no matter how much you have to study, never compromise on sleep. When your mom tells you to go to sleep, don't take it as interference. Most students get their egos hurt so badly that they think, “Who are you to tell me to go to sleep when I have an exam tomorrow? Should I sleep or not sleep? What do you have to do with it.” They do this at home. Those who don't do it don't say anything, but those who do, say that they do it. No one is saying anything. But it's for sure that even when it comes to sleep, once you start watching a movie reel after reel, one after another... you want to hide... you don't know how much time has passed, you don't know how much sleep you've lost. What have you gained - just pull out the first reel... try to remember, you can't even remember... and yet, you keep watching. This is how we undervalue sleep.
Today's modern health science emphasizes the importance of sleep a lot. Whether you get adequate sleep or not is very important for your health. You should focus on that. This doesn't mean that exams will keep coming... Modi ji himself advised to sleep. Create an artistic word here and write as soon as you enter home – ‘Go to sleep’. Show it to your mom and dad... ‘Go to sleep’. Hope you don’t do that. Inadequate sleep is inappropriate for health. There are some people who may have taken their bodies to such a stage that they may be beyond this. But for the average human life, this is inappropriate.
Try to ensure that you get the required amount of sleep and also see if it's sound sleep. You should aim for deep sleep. You'll be surprised... those teachers sitting there, the ones of older age... they'll surely be startled upon hearing this. Even today, with so much work I have... I may not have as much as you have, but there are no exceptions for 365 days... If I lie down on the bed, I'm drawn towards deep sleep within 30 seconds... It takes me 30 seconds. Some of you may be very young... You must be tossing in your bed sometimes here, sometimes there and then sleep comes. Why? During the rest of my waking hours, I'm very awake. So when I'm awake, I'm fully awake, and when I'm asleep, I'm fully asleep. And that balance... older people may be troubled... what to do, we don't even get sleep; we keep tossing and turning for half an hour. And you can achieve this.
Then there's the topic of nutrition... balanced diet and at your age... the things necessary at that age, whether they are in your diet or not... You may like one thing and you keep eating it... your stomach may feel full... sometimes your mind may feel satisfied... but it may not fulfil the body's requirements.
The period of 10th and 12th grade exams is such that when you have the exam environment, decide one thing: I will fulfil my body's requirements as much as needed. Parents should also not do this... Today I have made halwa, eat a little more. Sometimes parents also feel that if they serve a larger quantity, the child will be happy... No, it's about their body... And for this, it's not about richness or poverty; it's about utilizing what's available. Everything is present there... even the cheaper options that can cater to our nutrition. And that's why balance in our diet... is equally important for our health.
And then there's exercise - whether you do wrestling-type exercises or not, that's a different matter... but you should exercise for fitness. Just like brushing your teeth daily... similarly, no compromise... exercise should be done. I have seen some kids who go to the roof with their books... they keep studying... manage both tasks... there's nothing wrong with that. They study and get some sunlight too... they also get some exercise. You should find some way to keep yourself physically active. You should dedicate 5 minutes, 10 minutes to physical activity. If you can do more, it's great. If you incorporate these things easily, amidst the stress of exams, everything will work out. If you don't do these, it won't work out. Maintain balance, it will benefit you greatly. Thank you.
Presenter - PM Sir, you have also given us the same message in Exam Warrior... The more you play, the more you will shine. Thank You PM Sir. Madhumita Mallick, a student of Kendriya Vidyalaya from North 24 Parganas, West Bengal, a state rich in artistry and skills, the immortal land of Rabindranath Tagore, wants to ask us a question through virtual medium. Madhumita, please ask your question.
Madhumita – Hon’ble Prime Minister, Namaskar. My name is Madhumita Mallick. I am a student of class 11th Science at Kendriya Vidyalaya Barrackpore (Army), Kolkata Region. My question to you is what advice would you give to those students who are uncertain about their career or feel pressured to choose a specific career or profession? Please provide me guidance on this subject. Thank you, sir.
Presenter: Thank you, Madhumita. PM Sir, Aditi Tanwar, a student of The Millennium School, Panipat, Haryana, the land of the teachings of Lord Krishna, and the state of brave athletes, has joined us through an online medium and seeks guidance from you. Aditi, please ask your question.
Aditi Tanwar: Respected Prime Minister, Namaskar. My name is Aditi Tanwar, and I am a student of class eleven at The Millennium School, Panipat, Haryana. My question to you is that I have chosen humanities as my subject, and people often mock me for it. I like this subject, which is why I chose it. But sometimes, it becomes difficult to handle these taunts. How can I manage them and overlook them? I seek guidance from you on this matter. Thank you, sir, Namaskar.
Presenter: Thank you, Aditi. Madhumita, Aditi, and some other students experience pressure in choosing a career in their lives. Sir, how can we solve the problem of the mental pressure of choosing a particular career or stream?
Prime Minister: I don't think you are confused yourself. I don't believe you are personally in a state of confusion. The reality is that you lack confidence in yourself. You have doubts about your own thinking. That's why you keep asking 50 people, "What do you think if I do this... what do you think if I do that?" You don't know yourself. And because of that, you become dependent on someone else's advice. And the person who seems more appealing to you, and whose advice seems the simplest, you adopt that. For example, I said those who play will achieve a lot; those who go home with this resolution... Modi ji said, "Play and shine." Now I won't study because... he has chosen what he likes.
I think that the worst situation is confusion... indecisiveness. Indecisiveness... you must have heard the old story... Someone was driving a car and a dog couldn't decide, should I go this way or that, and in the end, he ended up dying under the car. That's what happens... if he knew that going that way might save them, then maybe the driver could have saved them. But going here... going there... then no matter how expert the driver is, he won't be able to save. We should avoid uncertainty as well as indecision. And before making a decision, we should weigh all the options as much as possible.
The second thing is, sometimes some people think that cleanliness is such a trivial matter. Now, if we look at it from the perspective of the Prime Minister, is it a very trivial matter or not? Anybody might say, "Oh, the Prime Minister has so many tasks... he keeps talking about cleanliness." But when I delved into it, every time I devoted my attention to it, I found it to be a significant tool. Today, cleanliness has become the prime agenda of the country, hasn't it? Cleanliness was a small issue, but when I put my heart into it, it became very significant. Therefore, let's not think... You must have seen that sometimes you couldn't finish reading something completely, but your attention was caught when someone said that in the last ten years, Bharat’s market in the field of art and culture has increased 250 times. Earlier, if someone used to paint, parents would say, "Study first. Do painting in the vacations." They didn't realize that painting could also be an important aspect of life. And that's why we shouldn't underestimate anything. If we have the capability, we will infuse it with significance. We should have the capability. And whatever you take in your hands... immerse yourself in it completely... but if we are half-hearted... "He took this... I should have taken that, it might have been better." This dilemma can land you in a lot of troubles.
Today, the National Education Policy has made things much easier for you. You are excelling in one field, but if you feel like trying something else, you can shift. You can change your stream. There is no need for you to be bound by any particular stream; you can progress on your own. And that's why now, in education too … I was just watching an exhibition, I was seeing how the talent of children is being showcased, it's really impressive.
The government's I&B ministry which communicates the government's schemes... these children have done a much better job than the people managing the ministry. The importance of ‘Nari Shakti’ (women power) has been portrayed so brilliantly. This means that we should be decisive in any situation. Once you get into the habit of being decisive, confusion disappears. Otherwise, you must have seen that sometimes we go to a restaurant with our family... Remember? I don't get the opportunity, but you might. You go to the restaurant... At first, you think I'll order this... then you see something on the next table and say no, I won't order this. Then you see the waiter bringing something else. Then you decide against your orders. “Okay, cancel my two orders, bring me that.” Now, his stomach will never be satisfied. He will never be content, and when the dish arrives, he'll think, why didn't I order the previous one, it would have been better. People who can't make decisions at the dining table can never enjoy the restaurant or the food. You have to become decisive. If your mother asks you every morning what you want to eat today and presents you with 50 varieties... What will you do? After thinking for a while, you will eventually come back to what you eat regularly.
I understand that we need to develop the habit of being decisive. Before making a decision, we should look at 50 things in detail, see their pros and cons, ask someone for the pros and cons... but after that, we should be decisive. And that's why confusion is not good for anyone in any situation. Indecision and indecisiveness are bad, and we should come out of it. Thank you.
Presenter - Sir, success lies in the clarity of decision-making... Your statement will always be remembered. Thank you. Deepshri, a student of Government Higher Secondary School, Sedarapet, a renowned city in Puducherry known for its serene beaches, picturesque streets, and cultural diversity, is among us in this auditorium and wishes to ask her question. Deepshri, please ask your question.
Deepshri - Namaste, Vanakkam Hon’ble Prime Minister sir.
Prime Minister – Vanakkam, Vanakkam.
Deepshri – My name is Deepshri. I am from Government Higher Secondary School, Sedarapet, Puducherry. My question is how we can build our trust in our parents that we are working hard. Thank You Sir.
Presenter - Thank you, Deepshri. Mr Prime Minister, how can we convince our parents that we are working hard? Deepshri seeks guidance from you on this matter.
Prime Minister - You have asked a question, but behind the question is another question in your mind, which you are not asking. The second question is that there is mistrust in the entire family. There is a trust deficit, and you have analysed the situation very well. You presented your question in such a way that no one in the house gets angry, but it is a matter of concern, for both the teachers and the parents. What is the reason that we are experiencing a trust deficit in our family life? If we experience trust deficit in family life, then this is a matter of great concern. And this trust deficit does not occur suddenly... It happens after a long period. And that's why every parent, every teacher, every student should keep analyzing their behaviour very carefully. After all, why don't parents trust my words... somewhere there must have been such things that led them to change their mind towards me? Sometimes you might have told your parents that you are going to meet your friend and if parents later find out that you didn't go there, then the trust deficit begins. She had said she would go there, but later when the parents found out that she didn't go there but you said that I had decided to go there but my mind changed on the way, so I went somewhere else. So this situation of trust deficit will never arise. And as a student, we should definitely think about it. For example, you said, "Mom, you sleep, don't worry, I'll study." And if Mom quietly finds out that you are sleeping, then there will be a trust deficit. Your Mom would feel that he said he would study, but he is not studying, he is asleep.
You said you wouldn't touch the mobile phone for a week, but Mom is quietly noticing that you are using the phone ... so then the trust deficit arises. Do you truly follow what you say? If you do, then I don't believe that parents or teachers will create such a situation of trust deficit, a cause of disbelief towards you. In the same way, parents should also think. Some parents have such habits, like suppose a mother has cooked a very good meal and the son comes. For some reason, he is not in the mood to eat or has eaten very little, so what will the mother say... hmm, you must have eaten somewhere on the way, surely you must have eaten your fill at someone's house. So then it hurts him and he doesn't tell the truth. Then to keep the mother happy, whether he likes it or not, he eats a bit. This is how the trust deficit develops. Every household must be experiencing this situation. For example, your mother or your father might have given you money and told you that 100 rupees is for you for a month. This is your pocket money. And then they ask you every third day, what did you do with that 100 rupees? You gave the money for 30 days, didn't you? He has not come to you asking for more money. So, have trust in him. If you didn't have trust in him, then you shouldn't have given the money to your son. In most cases, it happens with parents. They ask every day about 100 rupees... There's a way to ask, someone might say - Son, we didn't have much money that day, hence we gave you only 100 rupees. Don't worry, if you need more, tell me. So that son would not feel otherwise that his parents gave him 100 rupees ... Now you are clapping because it was to your liking.
Instead of asking what you did with that 100 rupees, if they say that if you require more tell us, the son will definitely say, "Mom, I have money, it's sufficient for me." That is how our way of communicating with each other should be. It is the same with the education, our expectations from our children. "Why didn't you get good marks? You don't study, you don't pay attention, you don't sit in class, you must be wasting your time by chatting with your friends." Try to understand. They might have money, they might have gone to watch a movie or they might be watching reels on their mobile phones. Then both the parents and the child indulge in a kind of conversation which leads to the growing distance. Firstly, trust ends, then distance increases, and this distance sometimes pushes children towards depression. And that's why it is very necessary for parents to realize what they say.
Similarly, teachers should be forthright with their students so that they can easily express themselves. If a student doesn't understand a question, a teacher should explain without rebuking. Sometimes what happens is that they say "You won't understand anything, don't waste your time and sit here quietly." Sometimes what teachers do is that they become very fond of the 4-5 talented students, they get attached to them, while they don’t bother about the rest of the class, whether there are 20 or 30 students. The teachers leave those students to their destiny. They invest their attention in these 2-4 students, praising them continuously, solely focusing on their results. Now, how much those students can progress is a different matter, but they let down the rest of the students. Therefore, please treat all students as equal. Treat everyone equally. Yes, whoever is sharp will progress himself. But for those who need it the most, if you appreciate their qualities, even symptomatically, it will do wonders.
Sometimes there might be a child who is weak in studies, but his handwriting is good. The teacher can boost his confidence by going to his seat and telling him, "Wow, your handwriting is very excellent. How smart you are." If there's a dull student in a class, and you tell him, "Hey, your clothes are very neat, your clothes are very nice." He will develop confidence within him. He will start opening up with you and will start talking to you because he will feel that you are paying attention to him. If this natural environment is created, I believe there will be no trust deficit. However, it's not just the responsibility of teachers but also of students. We should introspect about what actions of mine led the family members in our homes to lose trust in me. Under any circumstances, the trust of our family, our teachers should not be lost in us because of our behaviour.
Another thing I think we can try in the family... Let's assume your son or daughter has five friends. Make it a point that all five families will gather together once a month, for two hours, rotating among each family each month. Everyone, young and old, will participate; it's not like two people will be left at home. If the parents of 80-year-olds are physically fit, they should also join. Then, it should be decided that the mother of one of the friends will narrate a positive story from a book. Next time, the same thing should be done with a difference at the house of a friend whose turn has come to host the event. His father will share the story of a positive movie which he has watched. Whenever you have a one-hour get-together, focus only on examples and discuss positive things, without any references. You'll see that positivity will gradually permeate. And this positivity will not only be towards your children but will also create an environment of trust within each individual. You'll all become a unit, helping each other, and I believe we should keep experimenting with such practices. Thank you.
Presenter - PM Sir, trust is important in families, and your message will bring happiness to our homes. Thank you, PM Sir. Mr. Chandresh Jain, a parent from the holy city of Pune, Maharashtra, the birthplace of Chhatrapati Shivaji Maharaj and social reformer Mahatma Jyotiba Phule, is joining this program online. Chandresh Jain ji wishes to ask you a question, Prime Minister. Chandresh ji, please ask your question.
Chandresh Jain – Hon’ble Prime Minister ji, greetings to you. My name is Chandresh Jain, and I am a parent. I have a question for you: don't you think that nowadays children have stopped using their brains and have become more dependent on technology because everything is available at their fingertips? How can one enlighten this younger generation to aspire to be masters of technology rather than its slaves? Please provide guidance. Thank you.
Presenter: Thank you, Chandresh ji. Mrs. Pooja Srivastava, another parent from Ramgarh district in Jharkhand, the birthplace of the tribal leader and freedom fighter Birsa Munda, has joined this program through online medium. She wishes to seek a solution to her concern by asking a question to the Prime Minister. Pooja, please proceed with your question.
Pooja Srivastava : Hon’ble Prime Minister Sir. My name is Kumari Pooja Srivastava. I am a parent of Priyanshi Srivastava studying in Shri Gurunanak Public School, Ramgarh, Jharkhand. Sir, I want to ask how I can manage my daughter’s studies by using social media platforms like Instagram, Snapchat, Twitter. Please guide me on this. Thank You Sir.
Presenter: Thank you, Ma'am. Abhinav Rana, a student from T.R. DAV School Kangoo in the foothills of the Shivalik Mountains in Hamirpur district, Himachal Pradesh, is joining us online. He wishes to ask a question to the Prime Minister. Abhinav, please go ahead and ask your question.
Abhinav Rana – Hon’ble Prime Minister Sir, Namaskar. My name is Abhinav Rana, I am a student of T.R. DAV Public Senior Secondary School Kangoo Distt. Hamirpur, Himachal Pradesh. Sir, my question is how can we educate and encourage students to manage exam stress effectively while also harnessing the benefits of mobile technology as a tool for learning rather than let it become a distraction during precious study periods. Thank You Sir.
Presenter: Thank you, Abhinav. Prime Minister Sir, many individuals like Chandresh Jain, Pooja, and Abhinav are concerned about the increasing pressure of social media and technology in their lives. How can they protect themselves from these adverse effects? Please provide appropriate guidance on this matter.
Prime Minister – Look, it has been said in our scriptures and also in everyday life that excess of anything is not good. Everything should have a limit; it should be based on that. Suppose, your mother has made a very good meal... it's rich in nutrition... the taste is to your liking... it's also mealtime... but you keep eating, eating, eating, she keeps serving. Is this possible? Is it possible? At one point, you will have to tell your mother... no mom, that's enough, I can't eat anymore. Do you do it or not? It was your favourite dish, rich in nutrition of all kinds, it was mealtime, yet there comes a stage when that food can trouble you, make you vomit, deteriorate your health, no matter how much you love it... You have to stop. Do you have to stop or not?
Similarly, there are many things on mobile phones which you like. There are many things, but still some time has to be fixed. I have seen these days... many people whenever you see... seem addicted to mobile phones. You might have also noticed the mobile phone in my hand sometime... You will rarely find a mobile phone in my hand. Because I know what is the most productive use of my time. While I also believe that the mobile phone is also a very necessary tool for information for me. But how to use it... how much to use... I should have discretion about it. Today it is the concern of every parent. There may hardly be any exception. Parents themselves might be stuck on mobile phones all day, but they want their child to stay away from it. And you might have seen... the biggest disadvantage of it ... it distorts your life. If you look at your family, four people in the house are sitting in four corners and forwarding messages to each other. They won’t get up and show the mobile phone to others saying that they have received this message. Why? It is a secret. This has also led to creating a lot of distrust nowadays. If the mother touches the mobile phone, a storm sweeps the house. “Who are you to touch my mobile phone” ... this happens or not.
I am of the view that there should be some rules in the family. For example, no electronic gadgets should be on the dining table while eating. No means, nothing at all. Everyone will engage in conversations, chitchat while eating. We can follow this discipline in the house... I have said it before, I say it again... no gadget zone, which means no entry of gadgets in one particular room. We will sit, talk and chat. It's necessary for the atmosphere of warmth within the family.
Thirdly, now we can't avoid technology, we shouldn't consider technology a burden, we shouldn't run away from technology, but it is equally essential to learn its proper usage. If you are familiar with technology... your parents may not have full knowledge... your first task should be to discuss with them what all is available on the mobile phone today... educate them... Take them into confidence and show them that you get the important information regarding Maths, Chemistry, or History. I see mobile phone for this purpose and you should also see. So they will also take some interest, otherwise what will happen... every time they will think that you are stuck with your friends on the mobile phone, or you are watching reels on the mobile phone. If they know that there are these valuable things in it, they will not disprove it. However, it doesn't mean showing great things to make parents fools and then doing something else... that can't happen. Everyone in our family should know what's going on. If the lock code of our mobile phones is known to everyone in the family, what harm will it cause? If every member of the family knows the lock code of everybody’s mobile phone... if such transparency comes, you'll be saved from many troubles. In other words, everybody will be having a separate mobile phone, but if its password is known to everyone, then it will be good.
Additionally, you can also download apps that monitor your screen time. They will tell you how much screen time you have had today, how much time you have spent here. You have spent this much time... it gives you messages right on the screen. It alerts you. The more such alert tools there are, the more we should integrate them with our gadgets so that we also know... yes buddy, it's been too much now, I should stop... at least it alerts us. At the same time, how can we use it positively? For instance, if I'm writing something, but... I can't find a good word, so I need a dictionary.
I can take advantage of the digital system. Suppose I'm doing something and I don't remember any arithmetic formula. Let's say I've taken the support of a digital tool and asked it. What happened? It will be beneficial, but if I don't even know what features my mobile phone has, then what will I use? And that's why I feel that sometimes we should discuss the positive aspects of mobile phones even in the classroom. What things can be used positively. Sometimes we should spend 10-15 minutes in the classroom discussing these features. A student will share his experience, saying that I found that website and it's a good website for the students. I saw that website, it provides good learning for that subject and good lessons are available there. Suppose a tour is planned, we have a tour program and children are going to Jaisalmer. Everyone should be told to go online, make a complete project report on Jaisalmer. So the habit of using it in a positive way should be developed. Students should realise that there are many facilities available to help them. The more positive use you have, the more benefit you will get. And I urge you not to run away from it. But we need to use everything wisely and with transparency in the whole family. If we have to sneak around and see, then something is wrong. The more transparency there is, the more benefit there will be. Thank you very much.
Presenter: Thank you, PM Sir. Balance is crucial for success in life. This mantra will guide us on the right path. Thank you. Hailing from Chennai, the capital of Tamil Nadu and Mahakavi Subramanya Bharathi's birthplace, a student from Model Senior Secondary School, M. Vagesh, has joined us online, and he would like to ask a question to the Prime Minister. M. Vagesh, please ask your question.
M. Vagesh – Hon’ble Prime Minister Sir Namaste, My name is M Vagesh, I am a student of Modern Senior Secondary School, Nanganallur Chennai. My question is how you handle stress and pressure in the super strong position as a Prime Minister, what is your key factor of controlling stress. Thank you.
Prime Minister: Do you also aspire to become one? Are you preparing for it?
Presenter: Thank you, M. Vagesh for your question. This is the last question of today's discussion. Sneha Tyagi, a student from Dynasty Modern Gurukul Academy in Udham Singh Nagar, Uttarakhand, renowned for its natural beauty, is joining us online and would like to ask a question to the Prime Minister. Sneha, please go ahead and ask your question.
Sneha Tyagi: Divine, incomparable, with unparalleled courage, you are the creator of several eras, the marvelous future of Incredible India. Respectful Prime Minister Modi ji, I offer my humble respects to you from Devbhoomi Uttarakhand. My name is Sneha Tyagi. I am a student of Class Seven at Dynasty Modern Gurukul Academy, Chhinki Farm, Khatima, Udham Singh Nagar. My question to the Hon’ble Prime Minister is, how can we become as positive as you? Thank you, sir.
Presenter: Thanks, Neha. Prime Minister ji, how do you handle pressure in your busy life, and despite facing so much pressure, how do you always stay positive? How do you manage to do all this? Please share the secret of your positive energy with us, Prime Minister ji.
Prime Minister - There could be many answers to this. Firstly, I am glad that you understand the pressure the Prime Minister has to endure. Otherwise, you might think it's just a matter of flying in airplanes, helicopters, what does he have to do, just go from here to there, but you know it's much more than that, day in and day out. In fact, in everyone's life, there are many additional things beyond their situation that they have to manage. Things that they didn't anticipate, such things come into personal life, into family life, and then they have to handle them too. Now, it's human nature that when a big storm comes, some might say let's sit for a while and then leave when it is over or if there is some crisis, we wait for it to pass. Perhaps such people cannot achieve much in life. My nature is such that I consider every challenge as an opportunity. I find it very useful. I challenge every crisis. I don’t sleep over expecting that challenges will come and situations will improve. And because of that, I get the opportunity to learn new things. New ways, new experiments and new strategies to deal with every situation … This is my way and it is evolving naturally as part of my growth. Secondly, I have immense confidence within me. I always believe that whatever it is, I have 1.4 billion fellow citizens with me. If there are 100 million challenges, then there are solutions in billions. I never feel alone, I never feel like it's all up to me. I always know that my country is strong, its people are strong, the minds of my country's people are strong, and we will overcome every challenge. This fundamental belief is the cornerstone of my thinking. And because of this, I never feel like, "Oh, this crisis has befallen on me, what I will do?" I think, "No, no, there are 1.4 billion people, they will handle it." Okay, if I have to lead, and if something goes wrong, I'll have to take the blame. But I am working to enhance the strength of my country, and therefore, I am investing my energy in enhancing the capabilities of my fellow citizens. And the more I empower my fellow citizens, the stronger our ability to face challenges will grow.
Every government in the country had to struggle tackling the poverty crisis. This crisis exists in our country. But I didn't sit back in fear. I searched for its solution, and I thought, who is the government to eradicate poverty? Poverty will only be eradicated when every poor person decides to defeat poverty by himself. If he only dreams then he may not realize it. So, it becomes my responsibility to make him capable of fulfilling that dream, to give him a pucca house, to provide him with toilets, to provide education facilities, to ensure that he gets the benefit from the Ayushman scheme, to provide water supply to his home. If I free him from the things that he has to struggle with every day in his life, if I empower him, then he will also develop this belief that he will be able to defeat poverty. And you see, in my tenure of these ten years, 25 crore people have come out of poverty in the country. Had I continued with the same way the previous governments, it could not be possible. And that's why I strive to trust in the strength of the country, in the resources of the country. When we look at all these things, we never feel alone. What should I do? How should I do it? I'm just a tea seller, what will I do? I can't think like that. I should have complete confidence, and therefore the first thing is to have immense trust in those for whom you are working. Secondly, you need to have the discernment of right and wrong, what is necessary now, what can be dealt with later. You need the ability to prioritize. It comes from experience, from analyzing everything. I make this attempt. Thirdly, even if I make a mistake, I accept it as a lesson for me. I don't consider it a cause for disappointment. Now, you see how severe the crisis of COVID was. Was it a minor challenge? The whole world was stuck. Now, for me too, it was like what should I do? I could have said, "What can we do now? This is a global disease, it has come from all over the world and everyone should take care of themselves." But I didn't do that. I came on TV every day, talked to the countrymen every day, sometimes asked them to clap, sometimes asked them to beat thalis, sometimes asked them to light a lamp. That act doesn't end Corona. But that act gives birth to a collective strength to fight against Corona, bringing out collective strength.
Now see, earlier also our players used to go to the field of sports, sometimes someone would win, sometimes no one would win. No one took care of those who went out to play and returned after the tournament was over. However, I said that I will myself beat the drums even if they win three medals. So gradually, the same children developed the ability to win 107 medals. They had the potential. However, the right direction, the right strategy and the right leadership leads to results. Those who have the capability should use it appropriately. And for me, a principle of governance has been that for running a good government, you need perfect information for solving these problems, coming from bottom to top, and perfect guidance going from top to bottom. If these two channels are perfect and their communication, their systems, their protocols are improved correctly, then you can manage things.
Corona is a major example. And that's why I believe that there is no reason to feel disappointed in life, and if once you decide that there is no room for disappointment, nothing comes except positivity. And all the doors of disappointment are closed for me. I haven't left any corner or even a small window open for disappointment to creep in. And you must have seen that I never crib. I don't know what will happen, whether he will come to us or not, whether he will clash with us, it keeps happening. We are here for what, and therefore I always believe in life filled with self-confidence and about our goals. And the second thing is when there is no personal interest then there is never any doubt in making decisions. And that's a very big asset for me. It's not about me, it's not about me at all, it's only and only for the country. And it’s for you, so that your parents who have gone through those difficulties, I don't want you to go through those difficulties. We have to create such a country, friends, so that even your future generations, your children, feel that within such a country, we can thrive completely, show our capability, and this should be our collective determination. This should be our collective resolve, and results will follow automatically.
And therefore, my friends, positive thinking is a great strength in life. Even in the worst situations, a positive outlook can be maintained. We should strive to see the positive side of things. Thank you.
Presenter: Prime Minister Sir, you have addressed all our questions with utmost simplicity and clarity. We, along with our parents and teachers, will always be grateful to you. We will always remain exam warriors, not worriers. Thank you, Hon’ble Prime Minister ji.
Prime Minister: Are all the questions done?
Presenter – कुछ परिंदे उड़ रहे हैं आंधियों के सामने,
कुछ परिंदे उड़ रहे हैं आंधियों के सामने,
उनमें ताकत है सही और हौसला होगा जरूर,
इस तरह नित बढ़ते रहे तो देखना तुम एक दिन,
तय समंदर तक कम फासला होगा जरूर,
तय समंदर तक कम फासला होगा जरूर।
(Some birds are flying in the wake of the storms,
Some birds are flying in the wake of the storms,
They have strength, and surely there will be courage,
If they continue to move forward like this every day,
One day, the ocean will surely be closer,
The ocean will surely be closer.)
Prime Minister: You must have noticed how these children are anchoring. You too can do all this in your school or college, so definitely learn from them.
Presenter – As the distinguished morning of ‘Pariksha Pe Charcha 2024’ concludes, we extend our sincere gratitude to Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi ji, for his wise counsel and inspirational touch. Today, Prime Minister Sir has exemplified the attributes of teaching as identified in the book Nannul. His suggestions have resonated and ignited the spirit of myriad of students, teachers and parents across our nation. Thank you once again PM Sir.
Prime Minister: Ok, friends. Thank you all very much. And I hope that with this same enthusiasm, you will also instill confidence in your families, fill yourselves with self-confidence, achieve good results, and make a habit of living a life with aspirations. And what you desire, you will achieve those results. My best wishes to all of you. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.