ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସିଏଲଇଏ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଅଧିବକ୍ତା ଓ ମହାଅଧିବକ୍ତା ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ ଉଦଘାଟିତ
“ଅବିଶ୍ୱାସ୍ୟ ଭାରତକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଦେଖିବାକୁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଅତିଥିଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି”
“ଭାରତର ଜି-୨୦ ସଭାପତିତ୍ୱ କାଳରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇଥିବାରୁ ଆମେ ଗର୍ବିତ”
“ନ୍ୟାୟ ସ୍ୱାଧୀନ ଓ ସ୍ୱୟଂ ଶାସନର ମୂଳରେ ଥାଏ ଓ ବିନା ନ୍ୟାୟରେ ଏପରିକି ଏକ ଦେଶର ସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ଅସମ୍ଭବ”
“ଆମେ ଯେତେବେଳେ ସମ୍ମିଳିତ ହେଉ, ପରସ୍ପର ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନେଇ ଭଲ ଭାବରେ ଅବଗତ ହୋଇଥାଉ ।
ଉତ୍ତମ ବୁଝାମଣା ଅଧିକ ତାଳମେଳ ଦେଇଥାଏ । ଏହି ତାଳମେଳ ଉନ୍ନତ ଓ ଆଶୁ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ”
“ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସମସ୍ୟା ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ନେଇ ସମାଧାନ କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ଏହାର ପୁନଃ ଚିନ୍ତନ, ପରିକଳ୍ପନା ଓ ସଂସ୍କାର ଆବଶ୍ୟକ”
“ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇନ ଶିକ୍ଷା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅସ୍ତ୍ର”
“ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବାସ୍ତବିକତା ପ୍ରତିଫଳନ ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ଆଇନର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଛି”
“ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏପରି ଏକ ବିଶ୍ୱ ଗଠନ କରିବା ଯେଉଁଠି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମୟୋଚିତ ନ୍ୟାୟ ଉପଲବ୍ଧ ଓ କେହି ପଛରେ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ”
03 FEB 2024 12:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୦୩-୦୨-୨୦୨୪) ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନ ଠାରେ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଶିକ୍ଷା ସଂଘ (ସିଏଲଇଏ) ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଅଧିବକ୍ତା ଓ ମହାଅଧିବକ୍ତା ସମ୍ମିଳନୀ (ଏଏସଜିସି) ୨୦୨୪କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି “ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନରେ ସୀମା ପାର ଆହ୍ୱାନ” । ସମ୍ମିଳନୀ କାଳରେ ବିଚାର ବ୍ୟବସ୍ଥାନ୍ତର ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ, ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ନୈତିକତାର ଗୁରୁତ୍ୱ, କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀର ଉତ୍ତର ଦାୟିତ୍ୱ, ଆଧୁନିକ ଆଇନ ଶିକ୍ଷା ଇତ୍ୟାଦି ନେଇ ବିଚାରବିମର୍ଶ ହେବ ।
ସମବେତ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଆଇନ ବିଶାରଦଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସିଏଲଇଏ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଅଧିବକ୍ତା ଓ ମହାଅଧିବକ୍ତା ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସମସ୍ତ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଅତିଥିଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । “ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅବିଶ୍ୱସ୍ୟ ଭାରତବର୍ଷକୁ ଭଲ ଭାବେ ଦେଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି” ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ପ୍ରତି ରହିଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଭାରତ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ଭାରତର ଜି-୨୦ ସଭାପତିତ୍ୱ କାଳରେ ଏହାର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇଥିବାରୁ ଏଥିପାଇଁ ଗର୍ବିତ ମନେକରୁଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଆଫ୍ରିକୀୟବାସୀଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ନେଇ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆଇନ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଳ୍ପଦିନ ଆଗରୁ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ହୀରକ ଜୟନ୍ତି ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଅଧିବକ୍ତା ସମ୍ମିଳନୀର ନଜିର ଦେଇଥିଲେ । ଏଭଳି ଭାବ ବିନିମୟ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ଦକ୍ଷ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଭାରତୀୟ ଭାବନାରେ ନ୍ୟାୟର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ଉକ୍ତି ‘ନ୍ୟାୟମୂଳଂ ସ୍ୱରାଜ୍ୟଂ ସ୍ୟାଂ’ କଥାର ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଲା ନ୍ୟାୟ ସ୍ୱାଧୀନ ସ୍ୱୟଂ ଶାସନରେ ଥାଏ, ଏବଂ ବିନା ନ୍ୟାୟରେ ଏକ ଦେଶର ସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ଅସମ୍ଭବ ।
ଆଜିର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୀମାପାର ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜିର ଦୃତ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିଶ୍ୱରେ ଏହାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ନେଇ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏକାଠି ହୋଇ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ପଦ୍ଧତିକୁ ଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ମତ ଦେଇଥିଲେ । ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଏକତ୍ରିତ ହେଉ ନିଜ ନିଜ ଦେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଭଲ ଭାବେ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିପାରିବା ବୋଲି କହି “ଉତ୍ତମ ବୁଝାମଣା ଅନେକ ତାଳମେଳ ରହେ ଓ ସେଥିପାଇଁ ଦୃତ ଓ ଉନ୍ନତ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଥାଏ” । ସମ୍ମିଳନୀର ଏହା ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସହଯୋଗ ଓ ପାରସ୍ପାରିକ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଉପରେ ଆକାଶ ଓ ସାମୁଦ୍ରିକ ଟ୍ରାଫିକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମକୁ ତଦନ୍ତ ଓ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ହେବ । ଆମେ ଯେତେବେଳେ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁ ନିଜ ନିଜ ଇଲାକା ଅବିଳମ୍ବେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଅବଲମ୍ବନ ହୋଇଥାଏ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନିଜ ନିଜ ଇଲାକା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଆଜିକାଲି ଅପରାଧର ପରିସର ଓ ପ୍ରକାରଭେଦରେ ଯେଉଁ ଉଗ୍ର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖାଦେଇଛି ତା’ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ନେଇ ଦେଶବିଦେଶର ଅପରାଧୀମାନେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଆପଣାଇବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ଆର୍ଥିକ ଅପରାଧ ମଧ୍ୟ ଗୋଟେ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ବ୍ୟାପୁଛି ଓ ସାଇବର ଅପରାଧ ଓ କ୍ରିପ୍ଟୋ କରେନ୍ସି ବୃଦ୍ଧି ଏକ ଆହ୍ୱାନ ସଦୃଶ ହୋଇଛି । ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପଦ୍ଧତି ଦ୍ୱାରା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସମସ୍ୟାକୁ ସମାଧାନ କରିହେବ ନାହିଁ ବୋଲି କହି ଏ ଦିଗରେ ପୁନଃ ଚିନ୍ତନ, ପରିକଳ୍ପନା ଓ ସଂସ୍କାର ଆଣି ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଓ ପଦ୍ଧତିକୁ ଅଧିକ ନମନୀୟ ଓ ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ନ୍ୟାୟର ସହଜଲଭ୍ୟତା ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନର ସ୍ତମ୍ଭ ହୋଇଥିବାରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିନା ଏ ଦିଗରେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ତାଙ୍କର ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀତ୍ୱ ସମୟର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ସାନ୍ଧ୍ୟ ଅଦାଲତ ସ୍ଥାପନ ଦ୍ୱାରା ଜନସାଧାରଣ ସେମାନଙ୍କ ଦିନର କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ପରେ ଶୁଣାଣିରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହୁଥିଲେ । ଏହା କେବଳ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ନ ଥିଲା ବରଂ ଶହ ଶହ ଲୋକଙ୍କ ସୁବିଧା ହେବା ସହ ଅର୍ଥ ଓ ସମୟ ଅପଚୟ ମଧ୍ୟ ରୋକି ହୋଇଥିଲା ।
ଲୋକ ଅଦାଲତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ମିଳିତ ଛୋଟ ଛୋଟ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ଏହା ସମଧାନ ସୂତ୍ର ବାହାର କରୁଥିବା ବେଳେ ଏଭଳି ମାଲିମକଦ୍ଦମା ପୂର୍ବ ସେବା ଦ୍ୱାରା ହଜାର ହଜାର ମକଦ୍ଦମାର ସମାଧାନ ହେବା ସହ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇ ପାରିଥାଏ । ଏ ଦିଗରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଯୋଗୁ ଏପରି ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଖୁବ୍ ମୂଲ୍ୟବାନ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ବୃତ୍ତିଗତ ଦକ୍ଷତା ଓ ଜାଣିବାର ଅନୁରାଗ ଶିକ୍ଷା ଜରିଆରେ ଯୁବା ଗୋଷ୍ଠୀ ମନରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ହେଉଥିବାରୁ ନ୍ୟାୟିକ ଲକ୍ଷ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅସ୍ତ୍ର ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି ଶିକ୍ଷାସ୍ତରରେ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ । ଆଇନ ବିଦି୍ୟାଳୟରେ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଆଇନ ଶିକ୍ଷାରେ କିପରି ମହିଳାଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଅଧିକ ତା’ପରେ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମତ ବିନିମୟ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ।
ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହ ତାଳଦେଇ ଆଇନ ଶିକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହେବା ସହ ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀର ଆଇନ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ଅପରାଧ, ତଦନ୍ତ ଓ ସତ୍ୟ ପ୍ରମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉଥିବା ସର୍ବାଧୁନିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ବୁଝିପାରିଲେ ତାହା ଉପାଦେୟ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଯୁବା ଆଇନ ବୃତ୍ତିଧାରୀଙ୍କୁ ଅଧିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଦୃଶ୍ୟପଟରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଆଇନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡ଼ିକ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଭାରତର ଅବସ୍ଥିତି ବିଶ୍ୱର ଏକମାତ୍ର ଅପରାଧ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଆଇନ ଶିକ୍ଷକ ଓ ଏପରିକି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶର ବିଚାରପତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାର କ୍ଷୁଦ୍ର ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ସେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ । ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହ ଯୋଗସୂତ୍ର ରକ୍ଷା କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପନିବେଶବାଦକାଳରୁ ରହିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି । ଉପନିବେଶୀୟ କାଳରୁ ହଜାର ହଜାର ଅପ୍ରଚଳିତ ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ, କେତେକ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ହଇରାଣ ହରକତ କରୁଥିଲା ଓ ତାହା ଦ୍ୱାରା ଜନଜୀବନ ବ୍ୟାବସାୟିକ ସୁଗମତା ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଥିଲା । ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନର ବାସ୍ତବ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଛି । ତିନିଟି ନୂତନ ଆକାଂକ୍ଷା ଶହେରୁ ଅଧିକ ଉପନିବେଶୀୟ ଫୌଜଦାରୀ ଆଇନକୁ ବଦଳାଇ ପାରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ମଧ୍ୟ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପାଇଛି ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଡ୍ରୋନ ଉପଯୋଗ କରି ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନର ମାନଚିତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସମ୍ପତି କାର୍ଡ ଯୋଗାଇବା ଯୋଗୁ ଗଣ୍ଡଗୋଳ, ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଆଇନଗତ ଅସୁବିଧା ଦୂର ହେବା ସହ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ କମ ଚାପ ପଡ଼ିବା ସହ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ କରିଛି । ଦେଶର ଅନେକ ଅଦାଲତ ଡିଜିଟାଇଜେସନ ଯୋଗୁ ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଅନଲାଇନ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲିଥିବା ସହ ଜନସାଧାରଣ ଦୂରଦୂରାନ୍ତରେ ରହି ମଧ୍ୟ ନ୍ୟାୟ ପାଇପାରିବେ ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତି ଅନୁରାଗ ରହିଲେ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସମସ୍ତ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିହେବ । “ସମ୍ମିଳନୀ ଏହି ଉତ୍ସାହକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖୁ ଓ ସମୟୋଚିତ ନ୍ୟାୟ ପାଇବାରୁ କେହି ବଞ୍ଚôତ ନ ହୁଅନ୍ତୁ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣର ସମାପ୍ତି ଘଟାଇଥିଲେ ।
ଭାରତର ପ୍ରଧାନବିଚାରପତି ଡକ୍ଟର ଜଷ୍ଟିସ ଡି ୱାଇ ଚନ୍ଦ୍ରଚୂଡ଼, କେନ୍ଦ୍ର ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁରାମ ମେଘୱାଲ, ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ସୂର୍ଯ୍ୟକାନ୍ତ, ଭାରତ ଆଟର୍ଣ୍ଣି ଜେନେରାଲ ଡକ୍ଟର ଆର. ଭେଙ୍କଟରମଣି, ଭାରତ ସଲିସିଟର ଜେନେରାଲ ଶ୍ରୀ ତୁଷାର ମେହେଟା, ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଆଇନ ଶିକ୍ଷା ସଂଘ ସଭାପତି ପ୍ରଫେସର ଡକ୍ଟର ଏସ ଶିବ କୁମାର ଏଥିରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି-
ସମ୍ମିଳନୀରେ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଆଟର୍ଣ୍ଣି ଓ ସଲିସିଟର ଜେନେରାଲ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧି ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ନ୍ୟାୟିକ ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ଆଇନ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖାଦେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ଏକ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଆଟର୍ଣ୍ଣି ଓ ସଲିସିଟର ଜେନେରାଲଙ୍କ ଏକ ଗୋଲଟେବୁଲ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates CLEA - Commonwealth Attorneys and Solicitors General Conference 2024
“I urge all international guests to witness Incredible India to the fullest”
“We are proud that the African Union became a part of the G20 during India’s presidency”
“Justice is at the root of independent self-governance, and without justice, even the existence of a nation is not possible”
“When we collaborate, we can understand each other’s systems better. Greater understanding brings greater synergy. Synergy boosts better and faster justice delivery”
“Issues of the 21st century cannot be tackled with a 20th-century approach. There is a need to rethink, reimagine and reform”
“Legal education is a key instrument in boosting justice delivery”
“India is also modernizing laws to reflect the present realities”
“Let us build a world where everyone has access to timely justice and none is left behind”
03 FEB 2024 12:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Commonwealth Legal Education Association (CLEA) - Commonwealth Attorneys and Solicitors General Conference (CASGC) 2024 at Vigyan Bhawan in New Delhi today. The theme of the conference is “Cross-Border Challenges in Justice Delivery” and will deliberate on important issues pertaining to law and justice like judicial transition and the ethical dimensions of legal practice; executive accountability; and revisiting modern-day legal education, among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight in inaugurating the CLEA - Commonwealth Attorneys and Solicitors General Conference which has witnessed the participation of leading legal minds from across the world and welcomed all international guests on behalf of 1.4 billion Indian citizens. “I urge you to witness incredible India to the fullest”, he asserted.
Noting the presence of African representatives at the conference, the Prime Minister highlighted India’s special relationship with the African Union and expressed pride that the group became a part of G20 during India’s presidency. He said that it will go a long way in addressing the aspirations of the people of Africa.
Recalling his interaction with legal fraternities across the world in the past few months, the Prime Minister mentioned the diamond jubilee celebrations of the Supreme Court of India a few days ago and the International Lawyers Conference held in Sept at Bharat Mandapam. He underlined that such interactions become a medium to celebrate the work of the justice system as well as create opportunities for better and more efficient justice delivery.
Emphasizing the importance of justice in Indian thoughts, the Prime Minister mentioned an ancient Indian saying: ‘न्यायमूलं स्वराज्यं स्यात्’, meaning justice is at the root of independent self-governance, and without justice, even the existence of a nation is not possible.
Touching upon the theme of today’s conference - Cross-Border Challenges in Justice Delivery, the Prime Minister emphasized the relevance of the topic in today’s rapidly changing world and mentioned the need for multiple nations to come together to ensure justice delivery. “When we collaborate, we can understand each other’s system better”, the Prime Minister continued, “Greater understanding brings greater synergy, synergy boosts better and faster justice delivery.” Therefore, Prime Minister Modi said that such platforms and conferences are important.
Referring to the cooperation and interdependence of systems like that of air and maritime traffic control, the Prime Minister said we need to expand cooperation to investigation and justice delivery. He underlined that cooperation can take place while respecting each other’s jurisdiction as when we work together, jurisdiction becomes a tool to deliver justice without delaying it.
Throwing light on the radical changes in the nature and scope of crime in recent times, PM Modi pointed out the vast networks created by criminals across countries and their usage of the latest technology both in funding and operations. He also drew attention to the fact that economic crimes in one region are being used to fund activities in other regions, and the challenges of the rise of cryptocurrency and cyber threats. Stressing that the issues of the 21st century cannot be tackled with a 20th-century approach, the Prime Minister underscored the need to rethink, reimagine and reform including modernizing legal systems, making the system more flexible and adaptable.
The Prime Minister highlighted that reform cannot take place without making the justice system more citizen-centric as ease of justice is the pillar of justice delivery. Recalling his time as the chief minister of Gujarat, he said that setting up evening courts enabled masses to attend hearings after their work hours – a step which gave justice but also saved time and money, benefitting hundreds of people.
Explaining the system of Lok Adalats or ‘people’s court’, the Prime Minister said that it provides a settlement mechanism for small cases related to public utility services and is a pre litigation service where thousands of cases are resolved while ensuring ease of justice delivery. He suggested carrying out discussions on such initiatives that can add great value to the world.
“Legal education is a key instrument in boosting justice delivery”, the Prime Minister said, noting that both passion and professional competence are introduced to young minds through education. Giving insights into realizing the potential of women in every domain, PM Modi suggested making each domain inclusive at the educational level. He said that an increase in the number of women in law schools will lead to an increase in the number of women in the legal profession. He also suggested exchanging ideas on how more women can be brought into legal education.
The Prime Minister emphasized the need for young legal minds with diverse exposure while asserting that legal education needs to adapt to changing times and technologies. He said that a focus on understanding the latest trends in crimes, investigation and evidence would be helpful.
Highlighting the need to help young legal professionals with greater international exposure, PM Modi called upon law universities to strengthen exchange programmes between countries. Giving the example of the world’s only university dedicated to forensic science located in India, the Prime manager suggested students, law faculty and even judges from various countries be helped to explore short courses here. He also suggested developing countries work together to get greater representation in many international institutions related to justice delivery while also assisting students in finding internships, thereby enabling the legal systems to learn from international best practices.
PM Modi pointed out that India’s legal system was inherited from colonial times, but the last few years have witnessed a record number of reforms. He mentioned the abolition of thousands of obsolete laws from colonial times, some of which had the potential to become tools to harass people, and underlined that it has boosted ease of living and ease of doing business. “India is also modernizing laws to reflect the present realities”, Shri Modi said, highlighting that the 3 new legislations have replaced more than 100-year-old colonial criminal laws. “Earlier, the focus was on punishment and penal aspects. Now, the focus is on ensuring justice. Therefore, citizens have a sense of assurance rather than fear”, he remarked.
Underlining that technology can also have a positive impact on justice systems, the Prime Minister said that in the last few years, India has used drones to map places and provide clear property cards to rural people, reducing disputes, the possibility of litigation, and load on the justice system, making it more efficient. He said digitalisation has also helped many courts in the country, taking proceedings online, which has helped people access justice even from far-away locations. He said India is happy to share its learnings in this regard with other countries and we are also keen to learn about similar initiatives in other countries.
Concluding the address, the Prime Minister asserted that every challenge in justice delivery can be addressed if the one shared value of passion for justice is shared among nations. “May this conference strengthen this spirit. Let us build a world where everyone has access to timely justice and none is left behind”, Shri Modi concluded.
Chief Justice of India, Dr Justice D Y Chandrachud, Union Minister for Law and Justice, Shri Arjun Ram Meghwal, Judge of Supreme Court of India, Justice Surya Kant, Attorney General for India, Dr R Venkataramani, Solicitor General of India, Shri Tushar Mehta and President of Commonwealth Legal Education Association Prof. Dr S Sivakumar were present on the occasion.
Background
This Conference witnessed the participation of Attorney Generals and Solicitors from the Commonwealth nations spanning the Asia-Pacific, Africa, and the Caribbean along with various international delegations. The conference serves as a unique platform by offering a forum for interaction among different stakeholders in the Commonwealth legal fraternity. It also includes an exclusive round table conference tailored for Attorneys and Solicitors general aiming to develop a comprehensive roadmap to address the challenges in legal education and transnational justice delivery.