ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୨ କୋଟିରୁ ୩ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି: ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ସହାୟତା
୯ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କ ସମେତ ୮୩ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ସହିତ ଗ୍ରାମୀଣ ସାମାଜିକ - ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିତିରେ ଆସିବ ପରିବର୍ତ୍ତନ
01 FEB 2024 12:45PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ସଂସଦରେ ୨୦୨୪-୨୫ ର ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଯେଉଁ ୨ କୋଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା ତାହା ୩ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୯ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କ ସମେତ ୮୩ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସାମାଜିକ -ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟକୁ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ସହିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ପାଖାପାଖି ୧ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହେବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଏମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ସାଜିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରି ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯିବ । ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଫଳତାରେ ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲା ତାହାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ , ଆମକୁ ଚାରିଟି ପ୍ରମୁଖ ଗୋଷ୍ଠୀ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ଆମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି । ସେସବୁ ହେଉଛନ୍ତି, 'ଗରିବ' , 'ମହିଳା' , 'ଯୁବ' (ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ) ଏବଂ 'ଅନ୍ନଦାତା'(କୃଷକ) । ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା, ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା । ଦେଶ ପ୍ରଗତି କରେ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ପ୍ରଗତି କରନ୍ତି " । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଚାରି ଗୋଷ୍ଠୀ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରୀ ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ , ସରକାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ, ସର୍ବବ୍ୟାପୀ ଏବଂ ସର୍ବ- ସମାବେଶୀ । ଏଥିରେ ସବୁ ଜାତି ଓ ସବୁ ସ୍ତରର ଲୋକ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ' ବିକଶିତ ଭାରତ' ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଆମକୁ ଲୋକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।

Ministry of Finance
TARGET FOR LAKHPATI DIDI TO BE ENHANCED FROM 2 CRORE TO 3 CRORE: FINANCE MINISTER
NEARLY 1 CRORE WOMEN ASSISTED TO BECOME LAKHPATI DIDI
83 LAKH SHGS WITH 9 CRORE WOMEN TRANSFORMING RURAL SOCIO-ECONOMIC LANDSCAPE WITH EMPOWERMENT AND SELF-RELIANCE
01 FEB 2024 12:45PM by PIB Delhi
While presenting the Interim Budget 2024-25 in Parliament today, Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman announced that it has been decided to enhance the target for Lakhpati Didi from 2 crore to 3 crore.
The Union Minister said that eighty-three lakh SHGs with nine crore women are transforming rural socio-economic landscape with empowerment and self-reliance. Their success has assisted nearly one crore women to become Lakhpati Didi already. They are an inspiration to others. Their achievements will be recognized through honouring them. The Finance Minister stated that buoyed by the success, the target for Lakhpati Didi had been enhanced.
The Finance Minister stated that our Prime Minister firmly believes, we need to focus on four major castes. They are, ‘Garib’ (Poor), ‘Mahilayen’ (Women), ‘Yuva’ (Youth) and ‘Annadata’(Farmer). “Their needs, their aspirations, and their welfare are our highest priority. The country progresses, when they progress”. She added that all four require and receive government support in their quest to better their lives and their empowerment and well-being will drive the country forward”.
She further emphasized that the Government is working with an approach to development that is all-round, all-pervasive and all-inclusive (सर्वांगीण, सर्वस्पर्शी और सर्वसमावेशी). It covers all castes and people at all levels. The Government is working to make India a ‘Viksit Bharat’ by 2047, she said. “For achieving that goal, we need to improve people’s capability and empower them”.