প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্তেরিম বজেৎ 2024গী মতাংদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
01 FEB 2024 1:52PM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
ঙসিগী বজেৎ অসি শুপ্নগী ইন্তেরিম বজেৎ খক্তা নত্তনা ইনক্লুসিব অমসুং ইন্নোবেতিব ওইবা বজেৎ অমনি। বজেৎ অসিদা কন্তিন্যুতী লৈগনি হায়বগী থাজবা লৈ। বজেৎ অসিনা চাউখৎপা ভারতকী য়ুম্বী পুম্নমক – নহারোল, লায়রবা, নুপী, অমদি লৌমীশিংবু শক্তি পীগনি। নির্মলাজীগী বজেৎ অসি লৈবাক্কী তুংলমচৎ শেমগৎনবগী বজেৎ অমনি। বজেৎ অসিদা 2047 ফাওবদা ভিকসিৎ ভারতকী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনকৎহন্নবা গরেন্তী য়াওরি। ঐহাক্না নির্মলাজী অমসুং মহাক্কী তিমবু হন্না হন্না থাগৎচরি।
মরুপশিং,
বজেৎ অসিনা য়ং ইন্দিয়াগী অনীংবা অপাম্বশিংগী মমি অমনি। বজেৎ অসিদা মরু ওইবা ৱারেপ অনি লৌখি। লুপা করোর লাখ 1গী ফন্দ রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনগীদমক লাউথোকখি। ৱবজেৎ অসিদা স্তার্তঅপশিংগীদমক তেক্স এমজেম্পসনশিংগী এক্সতেন্সনগী মতাংদসু লাউথোকখি।
মরুপশিং,
ফিস্কল দেফিসিৎ অসি কন্ত্রোলদা থমদুনা বজেৎ অসিদা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অসি লুপা করোর 11,11,111দা পুৱারী ওইনা হেনগৎহনখি। ইকনোমিস্তশিংগী লোলদা মসি স্বিৎ স্পোৎ মখল অমনি। মসিনা ভারত্তা 21শুবা চহিচাগী মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগা লোয়ননা নহারোলগীদমক অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবা করোর কয়া পীগনি। বজেৎ অসিদা ভন্দে ভারত স্তেন্দর্দকী মোদর্ন ভোগী 40,000 শানবগী অমসুং মখোয়বু জেনরেল পেসেঞ্জর ত্রেনশিংদা ইনস্তোল তৌবনা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা রেল রুৎশিংদা পেসেঞ্জর করোর কয়াগী কম্ফর্ত অমদি ত্রেবেল এক্সপরিয়েন্স হেন্না হেনগৎহনগদবা অসিগী মতাংদাসু লাউথোকখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না অচৌবা পান্দম থম্লগা মদু ফংবা ঙম্মি অমসুং ঐখোয়গী ইশাগীদমক হেন্না চাউবা পান্দম অমা থম্মু। ঐখোয়না লায়রবা অমদি মিদ্দল ক্লাসকী য়ুম করোর 4 হেন্না শাখি অমসুং য়ুম করোর 2 হেন্না শানবা তার্গেৎ হেনগৎহল্লি । ঐখোয়গী পান্দম অসি নুপীশিংগী মরক্তা ‘লাখপতি’ করোর 2 লৈহনবনি। হৌজিক মসিগী পান্দম অসি ‘লাখপতি’ করোর 3দা হেনগৎহনখ্রে। আয়ুশ্মান ভারত য়োজনানা অঙ্গনৱাদী অমসুং আশা ৱার্করশিংদা কান্নবশিং ফংহনবগা লোয়না লায়রবশিংদা চাউনা মতেং পীখি।
মরুপশিং,
বজেৎ অসিদা লায়রবা অমদি মিদ্দল ক্লাসকীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা মখোয়বু শক্তি পীবদা মীৎয়েং চংখি। রুফ তোপ সোলর কেম্পেনগী মখাদা ইমুং করোর 1না লেম্না মৈ ফংনবা অমরোমদনা অহেনবা মৈ অদু সরকারদা য়োন্দুনা চহিদা লুপা 15,000দগী লুপা 18,000 তানগদৌরি।
মরুপশিং,
ঙসি লাউথোকখিবা ইনকম তেক্স রিমিসন স্কিম অসিনা মিদ্দল ক্লাসকী মনুং চনবা প্রজা করোর 1দা তেংবাং পীগদৌরি। মমাংগী সরকারশিংনা দিকেদ কয়া মীচম মীয়ামগী মকোক মথক্তা অচৌবা থাং অসি য়ান্দুনা থম্বীরমখি। ঙসি বজেৎ অসিদা লৌমীগী য়াইফনবা মরু ওইবা ৱারেপশং লৌখি। নেনো DAP শিজিন্নবা, শা-শনগী অনৌবা স্কিম, পি.এম. মতস্যা সম্পদা য়োজনা পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং আত্মনির্ভর ওইল সীদস কেম্পেন অসিনা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহল্লগনি অমসুং চাদিং হন্থহল্লগনি। ঐহাক্না পুৱারী ওইরবা বজেৎ অসিগীদমক প্রজা পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks on Interim Budget 2024
01 FEB 2024 1:52PM by PIB Delhi
My dear countrymen,
Today's Budget, though an Interim Budget, is an inclusive and innovative Budget. This Budget carries the confidence of continuity. This Budget will empower all four pillars of ‘Viksit Bharat’ -- youth, the poor, women, and farmers. Nirmala ji's Budget is a Budget for building the future of the country. This Budget carries the guarantee of strengthening the foundation of ‘Viksit Bharat’ by 2047. I congratulate Nirmala ji and her team wholeheartedly.
Friends,
This Budget reflects Bharat’s young aspirations. Two important decisions have been taken in the Budget. A fund of Rs. 1 lakh crore has been announced for research and innovation. There has also been an announcement in the Budget to expand the tax exemption for start-ups.
Friends,
While keeping the fiscal deficit under control in this Budget, a historic high of Rs. 11 lakh 11 thousand 111 crore has been allocated for capital expenditure. In the language of economists, this is somewhat of a sweet spot. This will not only lead to the construction of 21st-century modern infrastructure in Bharat, but also create countless new opportunities for employment for the youth. In the Budget, it has been announced to manufacture 40,000 modern coaches under the 'Vande Bharat Standard' and induct them in regular passenger trains. This will enhance the experience of comfortable travel for millions of passengers on different railway routes across the country.
Friends,
We set a big goal, achieve it, and then set an even bigger goal for ourselves. We have built more than 4 crore houses for the poor in villages and cities. Now we have set a goal of building 2 crore more new houses. Our initial goal was to make 2 crore women 'Lakhpati Didis'. Now, this goal has been increased to making 3 crore ‘Lakhpati Didis’. The Ayushman Bharat scheme has greatly helped the poor. Now, Anganwadi and ASHA workers will also benefit from this scheme.
Friends,
In this Budget, significant emphasis has been placed on empowering the poor and middle class, creating new income opportunities for them. Under the Rooftop Solar campaign, one crore families will receive free electricity through solar rooftop panels. Not only this, people will also earn an additional income of 15 to 20 thousand rupees annually by selling surplus electricity to the government. This income will be available to every family.
Friends,
The announcement of the income tax remission scheme today will provide significant relief to nearly one crore middle-class individuals. Previous governments had burdened the common man with a heavy sword hanging over their heads for decades. Today, crucial and significant decisions have also been made for the farmers in this Budget. Whether it's the use of Nano DAP, a new scheme for livestock, expansion of the PM Matsya Sampada Yojana, or the Aatmanirbhar Oil Seed Abhiyan, farmers' income will increase, and there will be considerable reduction in expenses. Once again, I extend my best wishes to all citizens for this historic Budget. Thank you very much.