Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks on Interim Budget 2024
01 FEB 2024 1:52PM by PIB Delhi
My dear countrymen,
Today's Budget, though an Interim Budget, is an inclusive and innovative Budget. This Budget carries the confidence of continuity. This Budget will empower all four pillars of ‘Viksit Bharat’ -- youth, the poor, women, and farmers. Nirmala ji's Budget is a Budget for building the future of the country. This Budget carries the guarantee of strengthening the foundation of ‘Viksit Bharat’ by 2047. I congratulate Nirmala ji and her team wholeheartedly.
Friends,
This Budget reflects Bharat’s young aspirations. Two important decisions have been taken in the Budget. A fund of Rs. 1 lakh crore has been announced for research and innovation. There has also been an announcement in the Budget to expand the tax exemption for start-ups.
Friends,
While keeping the fiscal deficit under control in this Budget, a historic high of Rs. 11 lakh 11 thousand 111 crore has been allocated for capital expenditure. In the language of economists, this is somewhat of a sweet spot. This will not only lead to the construction of 21st-century modern infrastructure in Bharat, but also create countless new opportunities for employment for the youth. In the Budget, it has been announced to manufacture 40,000 modern coaches under the 'Vande Bharat Standard' and induct them in regular passenger trains. This will enhance the experience of comfortable travel for millions of passengers on different railway routes across the country.
Friends,
We set a big goal, achieve it, and then set an even bigger goal for ourselves. We have built more than 4 crore houses for the poor in villages and cities. Now we have set a goal of building 2 crore more new houses. Our initial goal was to make 2 crore women 'Lakhpati Didis'. Now, this goal has been increased to making 3 crore ‘Lakhpati Didis’. The Ayushman Bharat scheme has greatly helped the poor. Now, Anganwadi and ASHA workers will also benefit from this scheme.
Friends,
In this Budget, significant emphasis has been placed on empowering the poor and middle class, creating new income opportunities for them. Under the Rooftop Solar campaign, one crore families will receive free electricity through solar rooftop panels. Not only this, people will also earn an additional income of 15 to 20 thousand rupees annually by selling surplus electricity to the government. This income will be available to every family.
Friends,
The announcement of the income tax remission scheme today will provide significant relief to nearly one crore middle-class individuals. Previous governments had burdened the common man with a heavy sword hanging over their heads for decades. Today, crucial and significant decisions have also been made for the farmers in this Budget. Whether it's the use of Nano DAP, a new scheme for livestock, expansion of the PM Matsya Sampada Yojana, or the Aatmanirbhar Oil Seed Abhiyan, farmers' income will increase, and there will be considerable reduction in expenses. Once again, I extend my best wishes to all citizens for this historic Budget. Thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୪ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟର ମୂଳପାଠ
01 FEB 2024 1:52PM by PIB Bhubaneswar
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ, ଆଜିର ଏହି ବଜେଟ୍‌, ଅବଶ୍ୟ ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍‌, କିନ୍ତୁ ଏହି ବଜେଟ୍ ସମାବେଶୀ ଏବଂ ନବସୃଜନାତ୍ମକ ବଜେଟ୍ ଅଟେ । ଏହି ବଜେଟ୍‌ରେ ନିରନ୍ତରତାର ଏକ ଭରସା ରହିଛି । ଏହି ବଜେଟ୍ ବିକଶିତ ଭାରତର ଚାରିସ୍ତମ୍ଭ-ଯୁବା, ଗରିବ, ମହିଳା, ଏବଂ କୃଷକ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ । ନିର୍ମଳାଜୀଙ୍କ ଏହି ବଜେଟ୍‌, ଦେଶର ଭବ୍ୟଷତର ନିର୍ମାଣର ବଜେଟ୍ ଅଟେ । ଏହି ବଜେଟ୍‌ରେ ୨୦୪୭ର ବିକଶିତ ଭାରତର ମୁଳଦୂଆକୁ ସଦୃଢ କରିବାର ଗ୍ୟାରେନ୍ଟି ରହିଛି । ମୁଁ ନିର୍ମାଳୀଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଟିମ୍‌କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବଜେଟ୍‌ରେ, ଯୁବା ଭାରତର ଯୁବା ଆକାଂକ୍ଷା, ଭାରତର ଯୁବା ଆକାଂକ୍ଷା ଗୁଡିକର ପ୍ରତିଫଳନ ଅଟେ । ବଜେଟ୍‌ରେ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି । ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଉପରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଂଠି ଗଠନର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ବଜେଟ୍‌ରେ ସ୍ଟାର୍ଟ୍‌ଅପ୍ସ୍ ଗୁଡିକୁ ମିଳିବାକୁ ଥିବା ରିହାତିସୀମା ବୃଦ୍ଧିର ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବଜେଟ୍‌ରେ ଆର୍ଥିକ ନିଅଂଟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖି ପୁଂଜି ବ୍ୟୟଅଟକଳକୁ ୧୧ଲକ୍ଷ ୧୧ହଜାର ୧୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଐତିହାସିକ ଶିଖରରେ ପହଁଚାଯାଇଛି । ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଭାଷାରେ ଯଦି ଆମେ କହିବା ତାହେଲେ ଏହା ଏକପ୍ରକାର ସ୍ୱିଟ୍‌ସ୍ପଟ୍ ଅଟେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ଏକବିଂଶ ଶବ୍ଦାଦୀର ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମିର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଯୁବବର୍ଗ ନିମନ୍ତେ ଅଗଣିତ ରୋଜଗାରର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ବଜେଟ୍‌ରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଶ୍ରେଣୀର ୪୦ହଜାର ଆଧୁନିକ ବଗି ନିର୍ମାଣ କରି, ସେସବୁକୁ ସାଧାରଣ ଯାତ୍ରୀ ଟ୍ରେନ୍‌ରେ ସଂଯୋଗ କରିବାର ଘୋଷଣ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରେଳ ରୁଟ୍‌ରେ କୋଟି କୋଟି ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରାର ଅନୁଭବ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଗୋଟିଏ ବୃହତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଥାଉ, ଏହାକୁ ହାସଲ କରିଥାଉ ଏବଂ ପୁଣି ତାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ବଡ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିଜ ପାଇଁ ସ୍ଥିର କରିଥାଉ । ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଗାଁ ଏବଂ ସହରରେ ୪କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବାସଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ଏବେ ଆମେ ଆହୁରି ୨କୋଟି ନୂଆ ବାସଗୃହ ନିର୍ମାଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛୁ । ଆମେ ୨କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରାଇବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିଲୁ । ଏବେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ୩କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରାଇବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଦେଇଛୁ । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଗରିବମାନଙ୍କର ବହୁତ ସହାୟତା କରିଛି । ଏବେ ଅଙ୍ଗନବାଡି ଏବଂ ଆଶାକର୍ମୀ, ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବଜେଟ୍‌ରେ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମବର୍ଗକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଆୟର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଛାତ ଉପର ସୌରଶକ୍ତି ଅଭିଯାନରେ ଏକ କୋଟି ପରିବାରଙ୍କୁ ସୌର ରୁଫ୍ ଟପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଶୁଳ୍କ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ମିଳିବ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ସରକାରଙ୍କୁ ବଳକା ବିଦ୍ୟୁତଶକ୍ତି ବିକ୍ରି କରି ଲୋକମାନଙ୍କ ବାର୍ଷିକ ୧୫ରୁ ୨୦ହଜାର ଟଙ୍କାର ଆୟ ମଧ୍ୟ ହେବ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେଉଁ ଆୟକର ଛାଡ ଯୋଜନାର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟମବର୍ଗର ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ବଡ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ମିଳିବ । ବିଗତ ସରକାରମାନେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବହୁତ ବଡ ଖଣ୍ଡା ଝୁଲାଇ ରଖିଥିଲେ । ଆଜି ଏହି ବଜେଟ୍‌ରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ବଡ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି । ନାନୋ ଡିଏପିର ଉପଯୋଗ ହେଉ, ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ଯୋଜନା ହେଉ, ପିଏମ୍ ମତ୍ସ୍ୟସଂପଦ ଯୋଜନାର ବିସ୍ତାର ହେଉ, ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ତୈଳବୀଜ ଅଭିଯାନ ହେଉ, ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ ଏବଂ ବ୍ୟୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହି ଐତିହାସିକ ବେଜଟ୍ ନିମନ୍ତେ ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।