Ministry of Finance
INTERIM BUDGET 2024-25 PROMISES STEPPING UP VALUE ADDITION IN AGRICULTURAL SECTOR AND BOOSTING FARMERS’ INCOME
FURTHER PROMOTION OF PRIVATE AND PUBLIC INVESMENT IN POST-HARVEST ACTIVITIES INCLUDING PRIMARY AND SECONDARY PROCESSING AND MARKETING ANNOUNCED
DIRECT FINANCIAL ASSISTANCE TO 11.8 CRORE FARMERS, UNDER PM-KISAN SAMMAN YOJANA
CROP INSURANCE TO 4 CRORE FARMERS UNDER PM FASAL BIMA YOJANA
STRATEGY TO BE FORMULAED TO ACHIEVE “ATMANIRBHARTA” FOR OILSEEDS
APPLICATION OF NANO DAP ON VARIOUS CROPS TO BE EXPANDED IN ALL AGRO-CLIMATIC ZONES
01 FEB 2024 12:49PM by PIB Delhi
Farmer’s welfare and boosting rural demand is one of the main highlights of interim budget 2024-25 presented by Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman in Parliament today. Terming Farmers as our ‘Annadata’, Smt. Sitharaman stated that Minimum support prices for the produce of ‘Annadata’ are periodically increased appropriately. The Finance Minister said that every year, under PM-KISAN SAMMAN Yojana, direct financial assistance is provided to 11.8 crore farmers, including marginal and small farmers, while crop insurance is given to 4 crore farmers under PM Fasal Bima Yojana. She stated that these, besides several other programmes, are assisting ‘Annadata’ in producing food for the country and the world and added that the worries about food have been eliminated through free ration for 80 crore people.
The interim budget 2024-25 has promised for stepping up value addition in agricultural sector and boosting of farmers’ income. Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman promised to further promote private and public investment in post-harvest activities including aggregation, modern storage, efficient supply chains, primary and secondary processing and marketing and branding to ensure faster growth of the agriculture and food processing sector.
“The sector is poised for inclusive, balanced, higher growth and productivity. These are facilitated from farmer-centric policies, income support, coverage of risks through price and insurance support, promotion of technologies and innovations through start-ups.”, the Finance Minister mentioned in her speech.
She said Pradhan Mantri Formalisation of Micro Food Processing Enterprises Yojana has assisted 2.4 lakh SHGs and sixty thousand individuals with credit linkages. The finance minister added that other schemes are complementing the efforts for reducing post-harvest losses, and improving productivity and incomes. Smt. Sitharaman mentioned that Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana has benefitted 38 lakh farmers and generated 10 lakh employment. The Finance Miniser said Electronic National Agriculture Market has integrated 1361 mandis, and is providing services to 1.8 crore farmers with trading volume of Rs. 3 lakh crore.
“These and the provision of basic necessities have enhanced real income in the rural areas. Their economic needs could be addressed, thus spurring growth and generating jobs.” the finance minister asserted.
ATMANIRBHAR OIL SEEDS ABHIYAN
The interim budget 2024-25 presented by Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman has said a strategy will be formulated to achieve ‘atmanirbharta’ for oil seeds such as mustard, groundnut, sesame, soybean, and sunflower. The Finance Minister mentioned in her speech that this will cover research for high-yielding varieties, widespread adoption of modern farming techniques, market linkages, procurement, value addition, and crop insurance.
NANO DAP
“After the successful adoption of Nano Urea, application of Nano DAP on various crops will be expanded in all agro-climatic zones.” Union Finance Minister mentioned in her speech.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউগী থবক্তা মগুন হেনগৎহন্নবা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা মরক্কী বজেত ২০২৪-২৫ না ৱাশক্লি
প্রাইমারি অমসুং সেকেন্দরি প্রোসেসিং অমসুং য়োনফম য়াওনা লোকপা লোইরবা মতুংগী থবকশিংদা লনাই অমসুং সরকার শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা লাউথোক্লে
পি.এম কিষান সম্মান য়োজনাগী মখাদা লৌমীশিংদা হকথেংননা লুপা করোর ১১.৮ গী মতেং পীখ্রে
পি.এম ফাসাল বিমা য়োজনাগী মখাদা লৌমী করোর ৪ হেনবদা ক্রোপ ইন্সুরেন্স পীখ্রে
থাউ থোকপ মরুশিংগীদমক ‘অত্মনির্ভরত’ ফংনবা লাল্লোংশিং য়াৎলগনি
মফম খুদিংমক্তা তোঙান-তোঙানবা মহৈ-মরোংশিংদা নেনো দি.এ.পি শীজিন্নবগী থবক পাকথোক-চাউথোক্লগনি
01 FEB 2024 12:49PM by PIB Imphal
ঙসি সংসদতা ফাইনান্স অমসুং কোওপরেত এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমলা সিতারমন্না পুথোকখিবা মরক্কী বজেত ২০২৪-২৫দা লৌমীশিংগী য়াইফনবা অমসুং খুঙ্গংদা পোৎ-চৈ শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা মরুওইবা ৱাফমশিং পুথোকখ্রে। ঐখোয়গী লৌমীশিং অসি অন্নাদাতানি হায়রদুনা, ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায়খি লৌমীশিংনা পুথোক্লিবা পোৎথোকশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজশিং চুনবা মওংদা চাংনাইনা হেনগৎলে।
ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায়খি চহি খুদিংগী লায়রবা অমসুং অপীকপা লৌমীশিং য়াওনা, পি.এম কিষান সম্মান য়োজনাগী মখাদা লৌমীশিংদা হকথেংননা লুপা করোর ১১.৮ গী মতেং পীখ্রে অমসুং পি.এম ফাসাল বিমা য়োজনাগী মখাদা লৌমী করোর ৪ হেনবদা ক্রোপ ইন্সুরেন্স পীখ্রে। খুদোংচাবশিং অসিগী মথক্তা, লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী চীঞ্জাক পুথোক্লিবা লৌমীশি মতেং পাংনবা অতোপ্পা থৌরম কয়া পায়খৎলি অমসুং মীওই করোর ৮০ দা লেম্না চেঙ পীদুনা চীঞ্জাকশিং অরেম্বদা মাঙহনগনি হায়বগী অকিবা লৈত্রে।
লৌউ-শিংউগী থবক্তা মগুন হেনগৎহন্নবা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা মরক্কী বজেত ২০২৪-২৫ না ৱাশক্লি। লৌউ-শিংউ অমসুং ফুদ প্রোসেসিংগী হিরম য়াংনা চাউখৎনবা খোমজিনবা, লীদুনা থম্বা, সপ্লাই চেনশিং, প্রাইমারি অমসুং সেকেন্দরি প্রোসেসিং অমসুং য়োনফম অমসুং ব্রান্দিং য়াওনা লোকপা লোইরবা মতুংগী থবকশিংদা লনাই অমসুং সরকার শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা সরকারনা থাজবা পীরে হায়না ফাইনান্স মিনিস্তরনা ফোঙদোকখি।
ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায়খি অপুনবা ওইনা, থোং মান্ননা অমসুং ৱাংনা অমসুং পোৎথোক লৈনা চাউখৎনবা হিরম অসিনা থৌরা তৌরি। হায়রিবা থবকশিং অসি লৌমীশিংগী য়াইফনবা থৌশিলশিং পায়খৎলবা, ইনকমদা মতেং পাংলবা, মমল অমসুং ইন্সুরেন্সকী মতেং পাংলবা, তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসনগী মতেং পাংলবা মতমদা ওইথোক্কনি।
মহাক্না হায়খি পি.এম ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং ইন্তরপ্রাইজেস য়োজননা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লাখ ২.৪ অমসুং লনাই মীওই লিশিং ৬০ মতেং পাংখ্রে। লোকপা লোইরবা মতুংগী মাঙবা হন্থহন্নবা, পোৎথোক হেনগৎহন্নবা অমসুং ইনকম হেনগৎহন্নবা অতোপ্পা স্কিমশিংনা থবকশিং পায়খৎলি। পি.এম কিষান সম্পদা য়োজননা লৌমী লাখ ৩৮ কান্নবা ফংহল্লে অমসুং থবক লাখ ১০ ফংহল্লে। ই-নামনা মন্দি ১৩৬১ পুনশিনহল্লে অমসুং লৌমী করোর ১.৮ তা লুপা করোর লাখ ৩ গী ললোন-ইতিক্কী থবক পাংথোকহনখ্রে।
ফাইনান্স মিনিস্তরনা মখা তাখি হায়রিবা খুদোংচাবশিং আসিনা খুঙ্গংদা লৌমীশিংগী অশেংবা শেন্থোক হেনগৎহল্লে। মখোয়গী শেন-থুমগী দরকার ওইবশিং ফংহনবা অসিনা চাউখৎলক্কনি অমসুং থবক ফংহনগনি।
অত্মনির্ভর ওইল সিদস অভিয়ান
ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায়খি থাউ থোকপা মরুশিং হায়বদি হঙ্গাম মরু, লৈবাক হৱায় মরু, সিসাম, নুংহৱায় মরু অমসুং নুমিৎলৈ মরুগী অত্মনির্ভর ফংনবা লাল্লোং অমা য়াৎলগনি। মসিদা চাথোক লৈবা মখলশং থিজিনবা, অনৌবা লৌউ মখলশিং পাক-শান্না শীজিন্নবা, কৈথেলগী খুদোংচাবা পীবা, পোৎথোক লৈশিনবা, ভেলু এদিসন অমসুং ক্রোপ ইন্সুরেন্স য়াওরি।
নেনো দি.এ.পি
মাইপাক্না নেনো য়ুরিয়া শীজিন্নরবা মতুংদা, মফম খুদিংমক্তা তোঙান-তোঙানবা মহৈ-মরোংশিংদা নেনো দি.এ.পি শীজিন্নবগী থবক পাকথোক-চাউথোক্লগনি হায়না য়ুনিয়ন ফাইনান্স মিনিস্তরনা ফোঙদোকখি।