मन्त्रीमण्डल
मन्त्रीपरिषद्ले डिजिटल रूपान्तरणको लागि जनसङ्ख्या मात्रामा कार्यान्वयन गरिएको सफल डिजिटल समाधानहरूलाई साझा गर्ने क्षेत्रमा सहयोगमाथि भारत र केन्या बीचको सम्झौता ज्ञापनलाई अनुमोदन गर्यो
18 JAN 2024 12:59PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा सम्पन्न भएको केन्द्रीय मन्त्रीपरिषद्लाई 5 दिसम्बर, 2023 मा इलेक्ट्रोनिक्स तथा सूचना प्रविधि मन्त्रालयमार्फत भारत गणतन्त्र सरकार र केन्या गणतन्त्र सरकारको सूचना, सञ्चार तथा डिजिटल अर्थव्यवस्था मन्त्रालयबीच डिजिटल रूपान्तरणको लागि जनसङ्ख्या मात्रामा कार्यान्वित सफल डिजिटल समाधान साझा गर्ने क्षेत्रमा सहयोग गर्न सम्झौता ज्ञापन (एमओयू) मा हस्ताक्षर भएको जानकारी गराइएको छ।
विवरण:
सम्झौता ज्ञापनको उद्देश्य दुवै देशको डिजिटल रूपान्तरणका पहलहरूको कार्यान्वयनमा घनिष्ठ सहयोग र अनुभव एवं र डिजिटल प्रविधिमा आधारित समाधानहरूको आदान -प्रदानलाई बढ़ावा दिनु हो।
कार्यान्वयन रणनीति र लक्ष्य:
सम्झौता ज्ञापन पक्षहरूको हस्ताक्षर भएको मितिदेखि लागू हुनेछ र 3 वर्षको अवधिसम्म लागू हुनेछ।
प्रभाव:
डिजिटल पब्लिक इन्फ्रास्ट्रक्चर (डीपीआई) को क्षेत्रमा जी2जी र ही2जी द्विपक्षीय सहयोग अभिवृद्धि गरिनेछ।
लाभार्थीहरूको सङ्ख्या:
सम्झौता ज्ञापनले आईटीको क्षेत्रमा रोजगारीका अवसरहरूलाई बढ़ावा दिने उचित सहयोगको परिकल्पना गरिएको छ।
पृष्ठभूमि:
मिटवाई आईसीटी क्षेत्रमा द्विपक्षीय र बहुपक्षीय सहयोगलाई बढावा दिनका लागि धेरै देश र बहुपक्षीय एजेन्सीहरूसँग सहकार्य गरिरहेको छ। यस अवधिको क्रममा, मिटवाईले आईसीटी क्षेत्रमा सहयोग तथा सूचनाको आदान - प्रदानलाई बढावा दिनका लागि विभिन्न देशका आफ्ना समकक्ष सङ्गठन/ एजेन्सीहरूसँग एमओयू/एमओसी/सम्झौतामा प्रवेश गरेको छ। यो देशलाई डिजिटल रूपमा सशक्त समाज र ज्ञान अर्थव्यवस्थामा रूपान्तरण गर्नका लागि भारत सरकारद्वारा गरिएका डिजिटल इण्डिया, आत्मनिर्भर भारत, मेक इन इण्डिया आदि जस्ता विभिन्न पहलहरूको अनुरूप छ। यस बदलिँदो ढाँचामा आपसी सहयोग बढ़ाउने उद्देश्यले व्यावसायिक अवसरहरूको खोजी गर्ने, सर्वोत्तम प्रथाहरूलाई साझा गर्ने र डिजिटल क्षेत्रमा निवेश आकर्षित गर्न तत्काल आवश्यक छ।
पछिल्ला केही वर्षहरूमा भारतले डिजिटल पब्लिक इन्फ्रास्ट्रक्चर (डीपी) को कार्यान्वयनमा आफ्नो नेतृत्वको प्रदर्शन गरेको छ र कोभिड महामारीको समयमा पनि सफलतापूर्वक जनतालाई सेवाहरू प्रदान गरेको छ। फलस्वरूप धेरै देशहरूले भारतको अनुभवबाट सिक्न र भारतसँग सम्झौता ज्ञापनमा प्रवेश गर्न चासो देखाएका छन्।
इण्डिया स्टेक सल्युशन्स सार्वजनिक सेवाहरूसम्म पहुँच र वितरण प्रदान गर्नका लागि जनसङ्ख्याको मापनमा भारतद्वारा विकसित तथा कार्यान्वित गरिएको एक डीपीआई हो। यसको उद्देश्य कनेक्टिभिटीलाई बढ़ाउनु, डिजिटल समावेशीकरणलाई प्रवर्द्धन गर्ने र सार्वजनिक सेवासम्म निर्बाध पहुँचलाई बनाउनु रहेको छ। यी खुल्ला प्रविधिहरूमा निर्मित छन्, अन्तरसञ्चालनयोग्य छन् र उद्योग तथा सामुदायिक सहभागिताको उपयोग गर्नका लागि डिजाइन गरिएका छन् जसले नवीन तथा समावेशी समाधानलाई बढावा दिन्छ। यद्यपि, डीपीआईको निर्माणमा प्रत्येक देशको अद्वितीय आवश्यकता र चुनौतीहरू छन्। तथापि आधारभूत कार्यक्षमता समान छ, जसले वैश्विक सहयोगको लागि अनुमति दिन्छ।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and Kenya on cooperation in the field of sharing successful Digital Solutions implemented at Population Scale for Digital Transformation
18 JAN 2024 12:59PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi was apprised of a Memorandum of Understanding (MoU) signed on 5th December, 2023 between the Government of the Republic of India through the Ministry of Electronics and Information Technology and the Government of the Republic of Kenya through the Ministry of Information, Communications and digital Economy on cooperation in the field of sharing successful Digital Solutions implemented at Population Scale for Digital Transformation.
Details:
The MoU intends to promote closer cooperation and exchange of experiences and digital technologies-based solutions in the implementation of digital transformational initiatives of both the country.
Implementation strategy and targets:
The MoU shall come into effect from the date of signature of the Parties and shall be remain in force for a period of 3 years.
Impact:
Both G2G and B2G bilateral Cooperation in the field of Digital Public Infrastructure (DPI) will be enhanced.
No. of beneficiaries:
MoU envisages improved collaboration leading to employment opportunities in the field of IT.
Background:
MeitY is collaborating with number of countries and multilateral agencies for fostering bilateral and multilateral cooperation in the ICT domain. Over the period, MeitY has entered into MoUs/MoCs/Agreements with its counterpart oranizations/agencies from various countries to promote cooperation and exchange of information in the ICT domain. This is in consonance with the various initiatives taken by Government of India such as Digital India, Atmanirbhar Bharat, Make in India etc. to transform the country into a digitally empowered society and knowledge economy. In this changing paradigm, there is an imminent need for exploring business opportunities, sharing of best practices and attracting investments in the digital sector with the objective of enhancing mutual cooperation.
Over the last few years, India has demonstrated its leadership in implementation of Digital Public infrastructure (DP) and has successfully provided delivery of services to public even during COVID pandemic. As a result, many countries have evinced interest in learning from India’s experiences and entering into MoUs with India.
India Stack Solutions are a DPIs developed and implemented by India at population scale to provide access and delivery of public services. It aims to enhance connectivity, promote digital inclusion, and enable seamless access to public service. These are built on open technologies, are interoperable and are designed to harness industry and community participation which fosters innovative and inclusive solutions. However, each country has unique needs and challenges in building DPI, although the basic functionality is similar, allowing for global cooperation.