মন্ত্রীমন্দল
ভারত অমসুং কেনয়াগী মরক্তা দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন পুরক্নবগীদমক্তা পোপ্যুলেসন স্কেলদা মায় পাক্না পায়খৎপা দিজিতেল সোল্যুসন্স শেয়র তৌবগী মতাংদা তেংবাংনবগী মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংগী অয়াবা কেবিনেতনা পীখ্রে
18 JAN 2024 12:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী কেবিনেতকী মফমদা ভারত সরকারগী ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয় অমসুং কেনয়া সরকারগী ইনফোর্মেসন, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং দিজিতেল ইকোনোমী মন্ত্রালয়না দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন পুরক্নবা পোপ্যুলেসন স্কেলদা পায়খৎপা মায় পাক্লবা দিজিতেল সোল্যুসন শেয়র তৌনবদা তেংবাংননবা দিসেম্বর 5, 2023দা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (MoU)গী মতাংদা খঙহনখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোল:
MoU অসিনা লৈবাক অনিমক্তা পায়খৎলিবা দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসনগী খোঙথাংশিং পায়খৎপগী মতাংদা নক্ননা তেংবাংনবা অমসুং এক্সপেরিএন্সকা লোয়ননা সোল্যুসন্দা য়ুম্ফম ওইবা দিজিতেল সোল্যুসন লান্নবগী থৌওংবু হেন্না খুমাং চাউশিলহনবগী পান্দম থম্লি।
থবক পায়খৎপগী থৌরাং অমসুং পান্দমশিং:
MoU অসি পার্তীশিংনা খুৎয়েক পীনখিবা নুমিত্তগী চৎনবা হৌগনি অমসুং মথংগী চহি 3 ফাওবা চৎনগনি।
পীগদবা শাফু:
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPI)গী লমদা লৈরিবা G2G অমসুং B2Gগী বাইলেতরেল কোওপরেসন অনিমক হেন্না ফগৎহল্লগনি।
বেনেফিশরী মশিং:
MoU অসিনা তেংবাংনবগী চাং হেনগৎহন্দুনা ITগী লমদা থবক্কী অহেনবা খুদোংচাবা লৈহনবা পাম্লি।
বেকগ্রাউন্দ:
MeitYনা ICT দোমেন্দা বাইলেতরেল অমসুং মলতিলেতরেল কোল্লাবোরেসন লৈহন্নবা লৈবাক অমসুং মলতিলেতরেল এজেন্সী কয়াগা তেংবাংনরি। MeitYনা মতম খরগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা লৈবাক কয়াগী মখোয়গী খোঙলোই ওইবা ওর্গনাইজেসন/এজেন্সীশিংগা ICT দোমেন্দা তেংবাংনবা অমসুং ই-পাউ লান্নবগী থৌওংদা খুমাং চাউশিলহন্নবা MoU/MoC/এগ্রীমেন্ত কয়াগী খুৎয়েক পীনখ্রে। মসিদি ভারত সরকারগী দিজিতেল ইন্দিয়া, আত্মানির্ভর ভারত, মেক ইন ইন্দিয়ানচিংবা লৈবাকপু দিজিতেলগী পাঙ্গল লৈবা খুন্নাই অমসুং লৌশিংগী শেন্মিৎলোন ওইহন্নবা পায়খৎলিবা খোঙথাং কয়াগী মখা পোনবনি। মসিগুম্বা এক্সচেঞ্জ পেরাদাইম অসিদা, কারবারগী চাউরবা খুদোংচাবা কয়া থীদোকপা, খ্বাইদগী ফবা থৌওং লান্নবা অমসুং অমগা-অমগা তেংবাংনবা হেনগৎহন্নবা দিজিতেল সেক্তরদা ইনভেস্তরশিংগী পুক্নিং চীংশিনবগী মথৌ য়াম্না তারক্লি।
হৌখিবা চহি খরসিদা, ভারতনা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DP) পায়খৎপগী মতাংদা লুচিংবগী থৌওং কয়া উত্তুনা লাকখ্রে অমসুং কোবিদ লাইচৎ মনুংদা মীয়ামদা সর্ভিস কয়া মায় পাক্না পীবসু ঙমখ্রে। মসিগী মহৈ ওইনা, লৈবাক কয়া অমনা ভারতকী এক্সপেরিএন্স খঙনীংবগী মতৌ উৎলকখি অমসুং ভারতকা MoU কয়াগী খুৎয়েকসু পীনখ্রবনি।
ইন্দিয়া স্তেক সোল্যুসন অসিদি DPIনা শেমগৎপা অমসুং ভারতনা পোপ্যুলেসন স্কেলদা পব্লিক সর্ভিস নীংথীনা অমসুং পাক-শন্না পীবা ঙম্নবা পায়খৎপা খোঙথাং অমনি। মসিনা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবা, দিজিতেল ইনক্লুজন খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং পব্লিক সর্ভিস মওং মরিল চুম্না ফংহনবগী পান্দম থম্লি। হায়রিবশিং অসি ওপন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা শাবনি, অমগা অমগা ওপরেবল ওইনৈ অমসুং ইন্দস্ত্রী অমসুং খুন্নাইনা শরুক য়াহন্নবা মওংদা শেম শাবনি, অমসুং থৌওং অসিমক্না ইন্নোভেতিব ওইবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা ৱারোইশিন পুহল্লকপা ঙম্লিবনি। অদুবু, DPI শেমগৎপা মতমদদি, বেসিক ওইবা মথৌ মান্নরগসু লৈবাক খুদিংগী মশাগী তোপ-তোপ্পা তঙাই ফদবা অমসুং শিংনবা লৈ অদুনা মালেমগী কোওপরেসন অমগী তঙাই ফদবা লৈহল্লি।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and Kenya on cooperation in the field of sharing successful Digital Solutions implemented at Population Scale for Digital Transformation
18 JAN 2024 12:59PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi was apprised of a Memorandum of Understanding (MoU) signed on 5th December, 2023 between the Government of the Republic of India through the Ministry of Electronics and Information Technology and the Government of the Republic of Kenya through the Ministry of Information, Communications and digital Economy on cooperation in the field of sharing successful Digital Solutions implemented at Population Scale for Digital Transformation.
Details:
The MoU intends to promote closer cooperation and exchange of experiences and digital technologies-based solutions in the implementation of digital transformational initiatives of both the country.
Implementation strategy and targets:
The MoU shall come into effect from the date of signature of the Parties and shall be remain in force for a period of 3 years.
Impact:
Both G2G and B2G bilateral Cooperation in the field of Digital Public Infrastructure (DPI) will be enhanced.
No. of beneficiaries:
MoU envisages improved collaboration leading to employment opportunities in the field of IT.
Background:
MeitY is collaborating with number of countries and multilateral agencies for fostering bilateral and multilateral cooperation in the ICT domain. Over the period, MeitY has entered into MoUs/MoCs/Agreements with its counterpart oranizations/agencies from various countries to promote cooperation and exchange of information in the ICT domain. This is in consonance with the various initiatives taken by Government of India such as Digital India, Atmanirbhar Bharat, Make in India etc. to transform the country into a digitally empowered society and knowledge economy. In this changing paradigm, there is an imminent need for exploring business opportunities, sharing of best practices and attracting investments in the digital sector with the objective of enhancing mutual cooperation.
Over the last few years, India has demonstrated its leadership in implementation of Digital Public infrastructure (DP) and has successfully provided delivery of services to public even during COVID pandemic. As a result, many countries have evinced interest in learning from India’s experiences and entering into MoUs with India.
India Stack Solutions are a DPIs developed and implemented by India at population scale to provide access and delivery of public services. It aims to enhance connectivity, promote digital inclusion, and enable seamless access to public service. These are built on open technologies, are interoperable and are designed to harness industry and community participation which fosters innovative and inclusive solutions. However, each country has unique needs and challenges in building DPI, although the basic functionality is similar, allowing for global cooperation.