কেবিনেট
কেবিনেটে ডিজিটেল ৰূপান্তৰৰ অৰ্থে জনসংখ্যা অনুপাতে ৰূপায়িত সফল ডিজিটেল চলুচনৰ আদান-প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে ভাৰত আৰু কেনিয়াৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিত অনুমোদন জনায়
18 JAN 2024 12:59PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষাধীন কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটক ৫ ডিচেম্বৰ, ২০২৩ত ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰ আৰু তথ্য, যোগাযোগ আৰু ডিজিটেল অৰ্থনীতি মন্ত্ৰালয়ৰ জৰিয়তে কেনিয়াৰ মাজত ডিজিটেল ৰূপান্তৰৰ অৰ্থে জনসংখ্যা অনুপাতে ৰূপায়িত সফল ডিজিটেল চলুচনৰ আদান-প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU) সম্পৰ্কে অৱগত কৰা হয়।
সবিশেষঃ
এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ উদ্দেশ্য হৈছে দুয়োখন দেশৰ ডিজিটেল ৰূপান্তৰমূলক পদক্ষেপ ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা আৰু অভিজ্ঞতা তথা ডিজিটেল প্ৰযুক্তিভিত্তিক সমাধানৰ আদান-প্ৰদান প্ৰশস্ত কৰা।
ৰূপায়ণৰ নীতি আৰু লক্ষ্যসমূহঃ
এই বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰৰ তাৰিখৰপৰা কাৰ্য্যকৰী হ’ব আৰু পৰৱৰ্তী ৩ বছৰলৈ বাহাল থাকিব।
প্ৰভাৱঃ
ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (DPI)ৰ ক্ষেত্ৰত জিটুজি আৰু বিটুজি উভয় দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ বৰ্ধন ঘটিব।
হিতাধিকাৰীৰ সংখ্যাঃ
এই বুজাবুজিৰ চুক্তিয়ে তথ্য-প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত নিয়োগৰ সুযোগৰ সূচনা কৰা উন্নত সহযোগিতাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
পটভূমিঃ
আইচিটি ডমেইনত দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় সহযোগিতাক লাভান্বিত কৰাৰ বাবে ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ে (MeitY) কেইবাখনো দেশ আৰু বহুপক্ষীয় সংস্থাৰ সৈতে সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিছে। এই সময়ছোৱাত মন্ত্ৰালয়ে আইচিটি ডমেইনত সহযোগিতা আৰু তথ্য বিনিময়ক উদ্দীপনা যোগাবলৈ ভিন্ন দেশৰ সমকক্ষ সংস্থা/এজেন্সীৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU)/এমঅ’চি/চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰিছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত, মেক ইন ইণ্ডিয়া আদি ভিন্ন পদক্ষেপৰে সংগতি ৰাখি দেশখনক ডিজিটেল মাধ্যমেৰে এখনি সবল সমাজ আৰু জ্ঞান অৰ্থনীতিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা। এই পৰিৱৰ্তিত আৰ্হিত ব্যৱসায়িক সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰা, উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ অংশীদাৰিত্ব আৰু পাৰস্পৰিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে ডিজিটেল খণ্ডত বিনিয়োগক প্ৰলুব্ধকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা আহি পৰিছে।
যোৱা কেইবছৰমানৰপৰা ভাৰতে ডিজিটেল পাব্লিক আন্তঃগাঁথনি (DP) ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ নেতৃত্ব প্ৰদৰ্শনেৰে ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়তো জনসাধাৰণৰ বাবে সফলভাৱে সেৱা আগবঢ়াইছে। ফলত, বহু দেশে ভাৰতৰ অভিজ্ঞতাৰপৰা শিকি ভাৰতৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰত আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে।
ইণ্ডিয়া ষ্টেক ছলিউচন হৈছে ভাৰতে জনসংখ্যা অনুপাতে বিকশিত আৰু কাৰ্য্যকৰী কৰা এটা ডিপিআই, যাতে ৰাজহুৱা সেৱা যুগুত আৰু প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰি। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে সংযোগ বৃদ্ধি কৰা, ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তিক প্ৰসাৰিতকৰণ আৰু জনসেৱাৰ নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰৱেশ প্ৰশস্ত কৰা। এইসমূহ মুক্ত প্ৰযুক্তি আধাৰিত, আন্তঃকাৰ্য্যকৰী আৰু উদ্যোগ তথা সমাজৰ অংশগ্ৰহণক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ ডিজাইন কৰা হৈছে। ই উদ্ভাৱনীমূলক আৰু অন্তৰ্ভুক্ত সমাধানৰ পোষকতা কৰে। কিন্তু ডিপিআই গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিখন দেশৰ অনন্য প্ৰয়োজন আৰু প্ৰত্যাহ্বান আছে যদিও মৌলিক কাৰ্য্যক্ষমতা একে, যাৰ ফলত বৈশ্বিক সহযোগিতা আৱশ্যকীয় হৈ উঠিছে।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and Kenya on cooperation in the field of sharing successful Digital Solutions implemented at Population Scale for Digital Transformation
18 JAN 2024 12:59PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi was apprised of a Memorandum of Understanding (MoU) signed on 5th December, 2023 between the Government of the Republic of India through the Ministry of Electronics and Information Technology and the Government of the Republic of Kenya through the Ministry of Information, Communications and digital Economy on cooperation in the field of sharing successful Digital Solutions implemented at Population Scale for Digital Transformation.
Details:
The MoU intends to promote closer cooperation and exchange of experiences and digital technologies-based solutions in the implementation of digital transformational initiatives of both the country.
Implementation strategy and targets:
The MoU shall come into effect from the date of signature of the Parties and shall be remain in force for a period of 3 years.
Impact:
Both G2G and B2G bilateral Cooperation in the field of Digital Public Infrastructure (DPI) will be enhanced.
No. of beneficiaries:
MoU envisages improved collaboration leading to employment opportunities in the field of IT.
Background:
MeitY is collaborating with number of countries and multilateral agencies for fostering bilateral and multilateral cooperation in the ICT domain. Over the period, MeitY has entered into MoUs/MoCs/Agreements with its counterpart oranizations/agencies from various countries to promote cooperation and exchange of information in the ICT domain. This is in consonance with the various initiatives taken by Government of India such as Digital India, Atmanirbhar Bharat, Make in India etc. to transform the country into a digitally empowered society and knowledge economy. In this changing paradigm, there is an imminent need for exploring business opportunities, sharing of best practices and attracting investments in the digital sector with the objective of enhancing mutual cooperation.
Over the last few years, India has demonstrated its leadership in implementation of Digital Public infrastructure (DP) and has successfully provided delivery of services to public even during COVID pandemic. As a result, many countries have evinced interest in learning from India’s experiences and entering into MoUs with India.
India Stack Solutions are a DPIs developed and implemented by India at population scale to provide access and delivery of public services. It aims to enhance connectivity, promote digital inclusion, and enable seamless access to public service. These are built on open technologies, are interoperable and are designed to harness industry and community participation which fosters innovative and inclusive solutions. However, each country has unique needs and challenges in building DPI, although the basic functionality is similar, allowing for global cooperation.