ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବେଳାଭୂମି କ୍ରୀଡ଼ା ୨୦୨୪, ଡିଉ
ଡିଉଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପ୍ରଥମ ବେଳାଭୂମି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଚାମ୍ପିଅନ୍‌ ହେଲା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
ବିଚ୍‌ ଫୁଟବଲ୍‌ରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ହରାଇଲା ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ
ଡିଉ ବେଳାଭୂମି କ୍ରୀଡ଼ାର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ସମୁଦ୍ର ଉପକୂଳରେ ଉତ୍ସାହପ୍ରଦ କ୍ରୀଡ଼ା ସମାରୋହ ପାଇଁ ମୂଳଦୂଆ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି - ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
13 JAN 2024 12:04PM by PIB Bhubaneswar
ବ୍ଲୁ ଫ୍ଲାଗ୍ ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ଡିଉର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ନିର୍ମଳ ଘୋଘ୍‌ଲା ବିଚ୍ ରେ ଆୟୋଜିତ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ମଲ୍ଟି-ସ୍ପୋର୍ଟସ୍ ବେଳାଭୂମି କ୍ରୀଡ଼ା-୨୦୨୪ ଉଦଯାପିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ୭ଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ସହ ମୋଟ ୧୮ଟି ପଦକ ସହ ପଦକ ତାଲିକାର ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି। ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା କେବଳ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଦଳର କ୍ରୀଡ଼ା ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିନାହିଁ ବରଂ ରାଜ୍ୟ ଭିତରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପ୍ରତିଭାର ଗଭୀରତାକୁ ମଧ୍ୟ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିଛି ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ୩ ଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ସହ ୧୪ ଟି ପଦକ ଜିତିଥିବା ବେଳେ ତାମିଲନାଡୁ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଆୟୋଜକ ଦାଦରା, ନଗର ହାଭେଳୀ, ଡିଉ ଏବଂ ଡାମନ ୧୨ ଟି ଲେଖାଏଁ ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି । ଆସାମ ୮ଟି ପଦକ ଜିତିଥିବା ବେଳେ ସେଥିରେ ୫ଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ରହିଛି।
ଏକ ରୋମାଞ୍ଚକର ଘଟଣାକ୍ରମରେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ବିଚ୍‌ ଫୁଟ୍‌ବଲରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ଏହି ସୁନ୍ଦର ଦ୍ୱୀପ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା। ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାଇନାଲରେ ସେମାନେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ୫-୪ ଗୋଲରେ ପରାସ୍ତ କରିଥିଲେ। ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ବିଜୟ କେବଳ ପଦକ ବିଜେତାଙ୍କ ବିବିଧ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବଢ଼ାଇ ନାହିଁ ବରଂ ଡିଉ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ୨୦୨୪ର ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଭାବକୁ ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇଦେଇଛି।
ଜାନୁଆରୀ ୪ରୁ ୧୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଉତ୍କର୍ଷର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଥିଲା। ୨୦୫ ମ୍ୟାଚ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ୨୮ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୨୧ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ୧୪୦୪ ଜଣ ଆଥଲେଟ୍ ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଭାଗରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱିନ୍ଦ୍ୱିତା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ୨ଟି ଅଧିବେଶନରେ ଖେଳ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ସକାଳ ଅଧିବେଶନ ସକାଳ ୮ଟାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ମଧ୍ୟାହ୍ନରେ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଅପରାହ୍ନ ଅଧିବେଶନ ଅପରାହ୍ନ ୩ଟାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିଲା। ଏହି ସମୟସୂଚୀ କେବଳ ଉପଯୁକ୍ତ ପାଣିପାଗ ପରିସ୍ଥିତିରେ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ କରିନଥିଲା ବରଂ ଉତ୍ସାହୀ ଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ଟଗ୍ ଅଫ୍ ଓ୍ଵାର୍ ରେ ରଣନୀତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସି ସୁଇମିଂର ରୋମାଞ୍ଚ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ କୌଶଳ, ପେନକାକ୍ ସିଲାଟ୍‌ର ମାର୍ଶାଲ ଆର୍ଟିଷ୍ଟ୍ରି, ମାଲ୍ଲଖମ୍ବର ଆକ୍ରୋବେଟିକ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ବିଚ୍ ଭଲିବଲର ଦ୍ରୁତ କ୍ରୀଡ଼ା କୌଶଳ, ବିଚ୍ କବାଡିର ରଣନୀତିକ ଲଢ଼େଇ ଏବଂ ବିଚ୍ ଫୁଟବଲର ଚମତ୍କାର କିକ୍ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ରୀଡ଼ା ବର୍ଗରେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ନିଜର ଅନନ୍ୟ ଉତ୍ସାହ ଭରିଥିଲା। ବିଚ୍ ବକ୍ସିଂର ପଦାର୍ପଣ କ୍ରୀଡ଼ା ଉତ୍ସାହରେ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ସ୍ତର ଯୋଡ଼ିଥିଲା, ଯାହା ଉଭୟ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଏବଂ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଆମୋଦିତ କରିଥିଲା । ଏହା ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଭାବେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏକ୍ସରେ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ା ସମାରୋହକୁ ନେଇ ନିଜର ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଲେଖିଛନ୍ତି, ‘‘କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଡିଉର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଓ ଉତ୍ସାହଜନକ ଭାବନା ବୁଣିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗୁଜରାଟ ଉପକୂଳରେ ଡିଉଠାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ଆୟୋଜନ କରାଯିବା ସହିତ ଭାରତର ବେଳାଭୂମିକୁ ନୂତନ ଜୀବନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ମୋଡ଼ ନେଇଛି।
ଭୌଗୋଳିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସୁନ୍ଦର ବେଳାଭୂମିରେ ସଜ୍ଜିତ ଦେଶ । ଭାରତର ୧୨ଟି ବେଳାଭୂମିରେ ସ୍ଥାୟୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ବେଳାଭୂମିକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ଲୁ ଫ୍ଲାଗ୍ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ତେବେ ଦେଶର ଅଧିକାଂଶ ବେଳାଭୂମିରେ ଯେତିକି ଅନୁସନ୍ଧାନ ହେବା କଥା, ସେତିକି ହୋଇପାରି ନାହିଁ। ତେଣୁ ଡିଉ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଖବର।
ଡିଉ ବେଳାଭୂମିକ୍ରୀଡ଼ାର ଫଟୋ

Ministry of Youth Affairs and Sports
BEACH GAMES 2024, DIU
Madhya Pradesh emerges overall Champion of first ever Beach Games held in Diu
Tiny Lakshadweep stuns mighty Maharashtra to win Beach Soccer Gold
Successful conduct of Diu Beach Games lay foundation for exciting sporting events by the Sea – Shri Anurag Singh Thakur
13 JAN 2024 12:04PM by PIB Delhi
The Beach Games 2024, the first multi-sports beach games in India, organized at the pristine blue flag certified Ghoghla Beach in Diu concluded with landlocked Madhya Pradesh emerging overall champion, topping the medal tally with a total of 18 medals, including an impressive haul of 7 golds. This remarkable feat not only showcased the sporting prowess of Madhya Pradesh's contingent but also highlighted the depth of talent fostered within the state.
Maharashtra won 14 medals including 3 gold, while Tamil Nadu, Uttarkhand and hosts Dadra, Nagar Haveli, Diu & Daman secured 12 medals each. Assam won 8 medals, out of which 5 were Gold.
In a thrilling turn of events, Lakshadweep secured the gold medal in Beach Soccer, marking a historic achievement for the pristine island territory. They beat Maharashtra 5-4 in the well contested final. Lakshadweep’s victory not only added to the diversity of medal winners but also underscored the inclusive and nationwide impact of the Diu Beach Games 2024.
Sporting excellence took centre stage from January 4-11, as 1404 athletes, all under the age of 21, from 28 states and Union Territories, supported by 205 match officials, participated in a diverse range of disciplines.
The games were structured into 2 sessions each day. The Morning Session, starting from 8 am and concluding at noon, followed by the Afternoon Session, commencing at 3 pm. This scheduling not only optimized the athletes' performances under suitable weather conditions but also allowed for a dynamic and engaging viewing experience for the enthusiastic audience.
From the strategic showdowns in Tug of War to the breath-taking feats of Sea Swimming, the martial artistry of Pencak Silat, the acrobatic displays of Mallakhamb, the fast-paced action of Beach Volleyball, the strategic battles of Beach Kabaddi, and the electrifying kicks and goals of Beach Soccer, each sport brought its unique energy to the event. The debut of Beach Boxing added an extra layer of excitement, captivating both participants and spectators and marking a historic moment in the nation's athletic journey.
Union Minister for Youth Affairs & Sports Anurag Thakur took to X (formerly Twitter) to express his support and enthusiasm for this event. He captioned the post “The energy of the athletes and the beauty of Diu has woven a never-before vibe that is enchanting & exhilarating.” He further said, the vision of Prime Minister Narendra Modi to bring new life to the Beaches of Bharat has taken a sporting turn, with the organization of the first ever Beach Games in Diu, off the Gujarat coast.
India is geographically gifted with some of the most beautiful beaches in the world. 12 of the beaches in India have Blue Flag certification given to cleanest beaches promoting sustainable tourism. However, many of the country’s beaches aren’t as explored as they should be. Hence the successful hosting of Diu Beach Games comes as heartening news.
Images of Beach Games 2024 Diu