ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା: ଧୂଆଁ ମୁକ୍ତ ରୋଷେଇ ଘରର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଯୋଜନାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କଲେ ବହୁ ହିତାଧିକାରୀ
19 DEC 2023 12:49PM by PIB Bhubaneswar
ଚଳିତ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଅନେକ ମହିଳା ପିଏମ୍ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇବା ପରେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆସିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ, ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭଳି ଏକ ସରଳ ଜିନିଷ ସାରା ଦେଶରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକାଧିକ ଫାଇଦା ଆଣିଦେଇଛି । କେହି କେହି ପାରମ୍ପରିକ ଚୁଲାରେ ରୋଷେଇ କରିବା ଓ ଧୂଆଁରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ଯୋଗୁ ଆନନ୍ଦିତ ହେଉଥିବା ବେଳେ କିଛି ଜାଳେଣି କାଠ ସଂଗ୍ରହରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା ସମୟ ଏବଂ ପରିଶ୍ରମର ସଞ୍ଚୟକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅଭିଯାନର ଏକ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୩.୭୭ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଯୋଜନାରେ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୦୧୬ରେ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଥିବା କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ରଥଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଅନେକ ମହିଳାଙ୍କ ଅନୁଭୂତିକୁ ଦେଖିଲେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଅନୁମାନ କରାଯାଇପାରିବ ଯେ ପିଏମ୍ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ହୋଇଛି ଯାହା କୋଟି କୋଟି ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ମାନର ଜୀବନ ଆଣିଛି । ଆସନ୍ତୁ ନଜର ପକାଇବା ସୀମା କୁମାରୀ ଓ ବଚନ ଦେବୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଚାନ୍ଦୌଲି ଜିଲ୍ଲାର ବାସିନ୍ଦା ସୀମା କୁମାରୀ ନିଜ ରୋଷେଇ ଘରେ ଦୈନନ୍ଦିନ ଆହ୍ବାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ। ଅନେକ ଭାରତୀୟ ପରିବାର ପରି, ସୁଶ୍ରୀ ସୀମା କୁମାରୀ ମଧ୍ୟ ପାରମ୍ପରିକ ରୋଷେଇ ପ୍ରଣାଳୀରେ ବାନ୍ଧିହୋଇ ଥିଲେ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ଜାଳେଣି କାଠ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଧୂଆଁ ଯୋଗୁଁ ସେ ମୁଣ୍ଡ ବିନ୍ଧାରେ ପୀଡ଼ିତ ହେଉଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପାରମ୍ପରିକ ରୋଷେଇ ଅଭ୍ୟାସ ଅନୁସରଣ କରି ସେ ଅନେକ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ । ଜାଳେଣି କାଠରେ ରୋଷେଇ କରିବା ରେ ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ସମୟ ଲାଗୁଥିଲା । ଏହି ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ରୁଟିନ୍ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଲା, ଧୂଆଁମୁକ୍ତ ରୋଷେଇ ଘରର ଧାରଣା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦୂର ସ୍ୱପ୍ନ ପରି ମନେ ହେଲା ।
ସୀମା କୁମାରୀ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଚାନ୍ଦୌଲି ଜିଲ୍ଲାର ବାସିନ୍ଦା
ତେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରଙ୍କ ସମୟୋଚିତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲା। ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇବା ପରେ ତାଙ୍କ ରୋଷେଇ ଘରେ ଏକ ପରିବର୍ତନ ଆସିଥିଲା, ଯାହା ଧୂଆଁମୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ସହଜରେ ତାଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥିଲା । ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ସାହାଯ୍ୟରେ ସେ ଏବେ ଶୀଘ୍ର ଖାଦ୍ୟ ରୋଷେଇ କରିପାରୁଛନ୍ତି, ଠିକ୍ ସମୟରେ ଏବଂ ଅସୁବିଧାମୁକ୍ତ ରୋଷେଇ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରୁଛନ୍ତି । ଏହି ସୁବିଧା ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ଆହୁରି ସହଜ କରିଦେଇଛି । ସୀମା ଏହି ଅମୂଲ୍ୟ ଉପକାର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଛନ୍ତି, କାରଣ ଏହା ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି ।
ସେହିପରି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର କାଠୁଆ ଜିଲ୍ଲାର ବଚନ ଦେବୀ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସଂଘର୍ଷର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ। ଜାଳେଣି କାଠ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଏବଂ ତରବରିଆ ଭାବରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କର ଦିନ ଚିହ୍ନିତ ହେଉଥିଲା, ଯାହା ଏକ ନିୟମିତ ଆହ୍ବାନ ଥିଲା ଯାହା ଅସୀମ ମନେ ହେଉଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀମତୀ ବଚନ ଦେବୀ ଭାବିଥିଲେ ଯେ ଏହି କଷ୍ଟରୁ ମୁକୁଳିବାର କୌଣସି ଉପାୟ ନାହିଁ, ସେତେବେଳେ ପିଏମ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲା । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇବା ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥିଲା । ଶ୍ରୀମତୀ ବଚନ ଦେବୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିବା ସହ ଜାଳେଣି କାଠ ସଂଗ୍ରହ କରିବାର କଷ୍ଟଦାୟକ କାର୍ଯ୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ନୂତନ ସୁବିଧା ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଖାଦ୍ୟ ରୋଷେଇ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରେ, ଯାହା ତାଙ୍କ କାନ୍ଧରୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଝକୁ ଦୂର କରିଥାଏ |
ବଚନ ଦେବୀ, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ର କାଠୁଆ ଜିଲ୍ଲାର ବାସିନ୍ଦା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ପୂର୍ବର ଜୀବନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ବିପ୍ଳବ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ କୋଟି କୋଟି ପରିବାର ପାରମ୍ପରିକ ରୋଷେଇ ଇନ୍ଧନ ଯଥା ଜାଳେଣି କାଠ, କୋଇଲା ଏବଂ ଗୋବର ଘଷି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ। ଧୂଆଁମୟ ରୋଷେଇ ଘରେ ଭାରତୀୟ ମହିଳାମାନେ ଖାଦ୍ୟ ରୋଷେଇ କରିବା, କାଶିବା ଏବଂ ଦିନସାରା ନିଶ୍ୱାସ ନେବାପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିବା ଏକ ସାଧାରଣ କଥା ଥିଲା । ଏହା କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇନଥିଲା ବରଂ ପରିବେଶ ଚିନ୍ତାରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ କରିଥିଲା ।
ଧୂଆଁ ଓ କ୍ଷତିକାରକ କଣିକା ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ମହିଳା ବିକଳ୍ପ ଖୋଜିବା ଆଶା ଛାଡି ଦେଇଥିଲେ। ତେବେ ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ବଞ୍ଚିତ ପରିବାରକୁ ଏଲପିଜି ଭଳି ସ୍ୱଚ୍ଛ ରନ୍ଧନ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ମେ ୨୦୧୬ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା (ପିଏମୟୁୱାଇ) ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ପୀଢ଼ି ପୀଢ଼ି ଧରି କଷ୍ଟ ସହି ଶେଷରେ ଧୂଆଁମୁକ୍ତ ରୋଷେଇ ଘରର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିଥିବା ଭାରତୀୟ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ମୁକ୍ତିଦାୟକ ଅନୁଭୂତି ଥିଲା ।
ସୀମା କୁମାରୀ ଏବଂ ବଚନ ଦେବୀଙ୍କ କାହାଣୀ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଅଗଣିତ ମହିଳାଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରେ । ଯଦିଓ ସେମାନଙ୍କ ନାମ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଭିନ୍ନ ଅଟେ, ତଥାପି ସେମାନେ ଏକ ସାଧାରଣ ଭାବନାର ଅଂଶୀଦାର ଅଟନ୍ତି - ବର୍ଷ ବର୍ଷର ସଂଘର୍ଷରୁ ମୁକ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ କୃତଜ୍ଞତାର ଭାବନା ରହିଛି ।
ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା

Ministry of Information & Broadcasting
PM Ujjwala Yojana: Fulfilling the Dream of Smoke-Free Kitchens
Several Recount the Scheme’s Positive Impact during the Vikasit Bharat Sankalp Yatra
19 DEC 2023 12:49PM by PIB Delhi
During the ongoing Vikasit Bharat Sankalp Yatra, several women have shared the transformation in their lives that has occurred after getting access to an LPG cylinder under the PM Ujjwala Yojana. Remarkably, a simple thing such as the provision of an LPG cylinder has brought multiple benefits to women across the country. Some rejoice in the freedom from unhealthy smoke that was integral to the cooking done with traditional chulhas, while some value the saving of time and effort that went into collecting firewood.
During one month of the Yatra itself, about 3.77 lakh women have enrolled for the scheme, adding to the crores who have already benefited under this scheme since its launch in 2016. If one goes by the experiences shared by several women during the Yatra, one can safely conclude that the PM Ujjwala Yojana has truly been a remarkable game changer bringing about a better quality of life for crores of women. Let us take a look at the testimonies of Shima Kumari and Bachan Devi.
Seema Kumari, a resident of Chandauli district in Uttar Pradesh, used to encounter daily challenges in her kitchen. Like many Indian households, Ms. Seema Kumari was bound by traditional cooking practices, requiring her to collect firewood each day. She used to suffer from headaches due to the smoke and encountered significant difficulties following these traditional cooking practices. Cooking with firewood also consumed a substantial amount of time. This relentless routine proved difficult, making the idea of a smoke-free kitchen seem like a distant dream for her.
However, the government's timely intervention through the 'Pradhan Mantri Ujjwala Yojana' turned her life around. Upon receiving the LPG cylinder, her kitchen underwent a transformative shift, becoming free from smoke and allowing her to effortlessly prepare meals for her family. With the LPG cylinder, she can now swiftly cook meals, ensuring timely and hassle-free cooking. This convenience has made preparing meals for her children much easier. Shima expresses immense gratitude to Prime Minister Narendra Modi for this invaluable favour, as it has significantly improved her life.
Similarly, Bachan Devi from Kathua district in Jammu and Kashmir endured similar struggles. Her days were marked by collecting firewood and hurriedly preparing meals, a challenging routine that seemed unending. When Ms. Bachan Devi thought there was no way out of these hardships, the PM Ujjwala scheme brought an unexpected positive change in her life. Receiving a gas cylinder under this scheme transformed her life for the better. Ms. Bachan Devi expresses immense gratitude to Prime Minister Narendra Modi for the cylinder, relieving her from the exhausting task of collecting firewood. This newfound convenience enables her to cook timely meals for her children, alleviating a significant burden from her shoulders.
Life Before PM Ujjwala Yojana
Prior to the revolution brought about the PM Ujjwala Yojana, crores of households were compelled to use traditional cooking fuels like firewood, coal, and cow-dung cakes. It was common for Indian women to cook meals in smoky kitchens, coughing and struggling to breathe throughout the day. This not only impacted their health but also contributed to environmental concerns.
Many women, amidst smoke and harmful particles, had relinquished hopes of ever finding a substitute. However, Government of India launched the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) in May 2016 to make clean cooking fuel like LPG available to rural and deprived households. This initiative marked a liberating experience for Indian women who had endured generations of hardship, finally realizing the dream of a smoke-free kitchen.
The narratives of Seema Kumari and Bachan Devi resonate with countless women across India. Though their names, cultures, and backgrounds differ, they share a common emotion — relief from years of struggle and a sense of gratitude for the positive change in their lives.
References