Ministry of Information & Broadcasting
PM Ujjwala Yojana: Fulfilling the Dream of Smoke-Free Kitchens
Several Recount the Scheme’s Positive Impact during the Vikasit Bharat Sankalp Yatra
19 DEC 2023 12:49PM by PIB Delhi
During the ongoing Vikasit Bharat Sankalp Yatra, several women have shared the transformation in their lives that has occurred after getting access to an LPG cylinder under the PM Ujjwala Yojana. Remarkably, a simple thing such as the provision of an LPG cylinder has brought multiple benefits to women across the country. Some rejoice in the freedom from unhealthy smoke that was integral to the cooking done with traditional chulhas, while some value the saving of time and effort that went into collecting firewood.
During one month of the Yatra itself, about 3.77 lakh women have enrolled for the scheme, adding to the crores who have already benefited under this scheme since its launch in 2016. If one goes by the experiences shared by several women during the Yatra, one can safely conclude that the PM Ujjwala Yojana has truly been a remarkable game changer bringing about a better quality of life for crores of women. Let us take a look at the testimonies of Shima Kumari and Bachan Devi.
Seema Kumari, a resident of Chandauli district in Uttar Pradesh, used to encounter daily challenges in her kitchen. Like many Indian households, Ms. Seema Kumari was bound by traditional cooking practices, requiring her to collect firewood each day. She used to suffer from headaches due to the smoke and encountered significant difficulties following these traditional cooking practices. Cooking with firewood also consumed a substantial amount of time. This relentless routine proved difficult, making the idea of a smoke-free kitchen seem like a distant dream for her.
However, the government's timely intervention through the 'Pradhan Mantri Ujjwala Yojana' turned her life around. Upon receiving the LPG cylinder, her kitchen underwent a transformative shift, becoming free from smoke and allowing her to effortlessly prepare meals for her family. With the LPG cylinder, she can now swiftly cook meals, ensuring timely and hassle-free cooking. This convenience has made preparing meals for her children much easier. Shima expresses immense gratitude to Prime Minister Narendra Modi for this invaluable favour, as it has significantly improved her life.
Similarly, Bachan Devi from Kathua district in Jammu and Kashmir endured similar struggles. Her days were marked by collecting firewood and hurriedly preparing meals, a challenging routine that seemed unending. When Ms. Bachan Devi thought there was no way out of these hardships, the PM Ujjwala scheme brought an unexpected positive change in her life. Receiving a gas cylinder under this scheme transformed her life for the better. Ms. Bachan Devi expresses immense gratitude to Prime Minister Narendra Modi for the cylinder, relieving her from the exhausting task of collecting firewood. This newfound convenience enables her to cook timely meals for her children, alleviating a significant burden from her shoulders.
Life Before PM Ujjwala Yojana
Prior to the revolution brought about the PM Ujjwala Yojana, crores of households were compelled to use traditional cooking fuels like firewood, coal, and cow-dung cakes. It was common for Indian women to cook meals in smoky kitchens, coughing and struggling to breathe throughout the day. This not only impacted their health but also contributed to environmental concerns.
Many women, amidst smoke and harmful particles, had relinquished hopes of ever finding a substitute. However, Government of India launched the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) in May 2016 to make clean cooking fuel like LPG available to rural and deprived households. This initiative marked a liberating experience for Indian women who had endured generations of hardship, finally realizing the dream of a smoke-free kitchen.
The narratives of Seema Kumari and Bachan Devi resonate with countless women across India. Though their names, cultures, and backgrounds differ, they share a common emotion — relief from years of struggle and a sense of gratitude for the positive change in their lives.
References

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনা: ধোঁৱা-মুক্ত পাকঘৰৰ সপোন পূৰণ কৰা
বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ সময়ত আঁচনিখনৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱৰ বিষয়ে কেইবাবাৰো বিবেচনা কৰা হৈছে
19 DEC 2023 12:49PM by PIB Guwahati
চলিত বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ সময়ত, কেইবাগৰাকীও মহিলাই প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনাৰ অধীনত ৰন্ধন গেছৰ চিলিণ্ডাৰ লাভ কৰাৰ পিছত তেওঁলোকৰ জীৱনৰ পৰিৱৰ্তনৰ কথা প্ৰকাশ কৰে। উল্লেখযোগ্য যে ৰন্ধন গেছৰ চিলিণ্ডাৰৰ দৰে এটা সৰল বস্তুয়ে সমগ্ৰ দেশৰ মহিলাসকলৰ বাবে যথেষ্ট লাভালাভ কঢ়িয়াই আনিছে। কিছুমানে পৰম্পৰাগত চুলাৰে ৰন্ধনৰ সময়ত দেখা দিয়া ধোঁৱাৰ পৰা মুক্তি পোৱাত আনন্দিত হয়, আনহাতে কিছুমানে কাঠ সংগ্ৰহ কৰিবলৈ যোৱা সময় আৰু প্ৰচেষ্টাৰ সঞ্চয়ক গুৰুত্ব দিয়ে।
এই যাত্ৰা আৰম্ভ হোৱাৰ এমাহৰ ভিতৰতে, প্ৰায় ৩.৭৭ লাখ মহিলাই আঁচনিখনৰ বাবে নাম ভৰ্তি কৰিছে, যাৰ ফলত ২০১৬ চনত আৰম্ভ হোৱাৰ পাছৰে পৰা এই আঁচনিৰ অধীনত ইতিমধ্যে কোটি কোটি লোক লাভান্বিত হৈছে। কেইবাগৰাকীও মহিলাই প্ৰকাশ কৰা অভিজ্ঞতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিলে এই সিদ্ধান্তত উপনীত হ'ব পাৰি যে প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনা সঁচাকৈয়ে এক উল্লেখযোগ্য পট পৰিৱৰ্তনকাৰী আঁচনি যি কোটি কোটি মহিলাৰ বাবে উন্নত মানৰ জীৱন কঢ়িয়াই আনিছে। আমি সীমা কুমাৰী আৰু বচন দেৱীৰ সাক্ষ্যবোৰ চাওঁ আহক।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ চান্দৌলি জিলাৰ বাসিন্দা সীমা কুমাৰীয়ে তেওঁৰ পাকঘৰত দৈনিক প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছিল। বহুতো ভাৰতীয় পৰিয়ালৰ দৰে, শ্ৰীমতী সীমা কুমাৰীয়ে পৰম্পৰাগত ৰন্ধন প্ৰণালীৰ দ্বাৰা ৰন্ধন কাৰ্য কৰিবলগীয়া হৈছিল, যাৰ বাবে তেওঁ প্ৰতিদিনে কাঠ সংগ্ৰহ কৰিব লগা হৈছিল। ধোঁৱাৰ বাবে সীমাই মুৰৰ বিষত ভুগিছিল আৰু এই পৰম্পৰাগত ৰন্ধন প্ৰণালীৰ ফলত বিভিন্ন অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল। কাঠেৰে ৰান্ধোতেও যথেষ্ট সময় ব্যয় হৈছিল। এই নিৰলস কাৰ্য কঠিন আছিল। আনহাতে, ধোঁৱামুক্ত পাকঘৰৰ ধাৰণাটো তাইৰ বাবে দূৰৰ সপোন আছিল।
অৱশ্যে, 'প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনা'ৰ জৰিয়তে চৰকাৰে সময়মতে হস্তক্ষেপ কৰাৰ ফলত তেওঁৰ জীৱনৰ পৰিবৰ্তন হৈছিল। ৰন্ধন গেছৰ চিলিণ্ডাৰ পোৱাৰ পাছত, তেওঁৰ পাকঘৰৰ এক দৃশ্যনীয় পৰিৱৰ্তন ঘটিছিল, ধোঁৱাৰ পৰা মুক্ত হৈছিল আৰু তেওঁ পৰিয়ালৰ বাবে অনায়াসে আহাৰ প্ৰস্তুত কৰিব পাৰিছিল। ৰন্ধন গেছৰ চিলিণ্ডাৰৰ সৈতে, তেওঁ এতিয়া দ্ৰুততাৰে আহাৰ ৰান্ধিব পাৰে, সময়মতে আৰু অসুবিধামুক্ত ৰন্ধন নিশ্চিত কৰিব পাৰে। এই সুবিধাই তাইৰ সন্তানৰ বাবে আহাৰ প্ৰস্তুত কৰাটো বহুত সহজ কৰি তুলিলে। এই অমূল্য অনুগ্ৰহৰ বাবে সীমাই প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক অপৰিসীম কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে, কিয়নো ই তেওঁৰ জীৱনৰ যথেষ্ট উন্নতি কৰিছে।
একেদৰে, জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ কাঠুৱা জিলাৰ বচন দেৱীয়েও একে ধৰণৰ সংগ্ৰাম সহ্য কৰিছিল। তেওঁৰ দিনবোৰ কাঠ সংগ্ৰহ কৰা আৰু খৰখেদাকৈ আহাৰ প্ৰস্তুত কৰাৰ এক প্ৰত্যাহ্বানমূলক কাৰ্যত পৰিণত হৈছিল, যিটো শেষ নোহোৱা যেন লাগিছিল। যেতিয়া শ্ৰীমতী বচন দেৱীয়ে ভাবিছিল যে এই কষ্টবোৰৰ পৰা বাহিৰ হোৱাৰ কোনো উপায় নাই, সেই সময়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা আঁচনিয়ে তেওঁৰ জীৱনত এক অপ্ৰত্যাশিত ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিছিল। এই আঁচনিৰ অধীনত গেছ চিলিণ্ডাৰ এটা লাভ কৰি তেওঁৰ জীৱনৰ উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন হৈছিল। শ্ৰীমতী বচন দেৱীয়ে চিলিণ্ডাৰ আৰু কাঠ সংগ্ৰহৰ ক্লান্তিকৰ কামৰ পৰা অব্যাহতি দিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক অপৰিসীম কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। এই নতুন সুবিধাই তেওঁক সন্তানৰ বাবে সময়মতে আহাৰ ৰান্ধিবলৈ সক্ষম কৰিলে। যাৰ ফলত তেওঁৰ কান্ধৰ পৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বোজা আঁতৰ হ’ল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা আঁচনিৰ পূৰ্বৰ জীৱন
প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা আঁচনি আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে কোটি কোটি পৰিয়ালে কাঠ, কয়লা আৰু গোৱৰৰ পিঠাৰ দৰে পৰম্পৰাগত পদ্ধতি ৰন্ধনৰ ইন্ধন হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল। ভাৰতীয় মহিলাসকলে ধোঁৱাযুক্ত পাকঘৰত আহাৰ ৰান্ধি, কাহ আৰু দিনটো উশাহ-নিশাহৰ কষ্টৰ মাজেৰে সংগ্ৰাম কৰিব লগা হৈছিল। ই কেৱল তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যই নহয়, চাৰিওকাষৰ পৰিৱেশৰ ক্ষেত্ৰতো উদ্বেগৰ সৃষ্টি কৰিছিল।
ধোঁৱা আৰু ক্ষতিকাৰৰ পৰিবেশৰ মাজত থকা বহুতো মহিলাই বিকল্প বিচাৰি পোৱাৰ আশা ত্যাগ কৰিছিল। ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰাম্য আৰু বঞ্চিত পৰিয়ালৰ বাবে ৰন্ধন গেছৰ দৰে পৰিষ্কাৰ ৰন্ধনৰ ইন্ধন উপলভ্য কৰাৰ বাবে ২০১৬ চনৰ মে’ মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনা (পিএমইউৱাই) আৰম্ভ কৰিছিল। এই পদক্ষেপে ভাৰতীয় মহিলাসকলৰ বাবে এক মুক্তিদায়ক অভিজ্ঞতা চিহ্নিত কৰি ধোঁৱামুক্ত পাকঘৰৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিছিল।
সীমা কুমাৰী আৰু বচন দেৱীৰ বৰ্ণনা সমগ্ৰ ভাৰতৰ অগণন মহিলাৰ সৈতে প্ৰতিধ্বনিত হয়। তেওঁলোকৰ নাম, সংস্কৃতি আৰু পৃষ্ঠভূমি কঠিন আৰু পৃথক, তেওঁলোকে এক উমৈহতীয়া আৱেগ বিনিময় কৰে –ই হৈছে সংগ্ৰামৰ পৰা সকাহ আৰু তেওঁলোকৰ জীৱনৰ ইতিবাচক পৰিৱৰ্তনৰ বাবে কৃতজ্ঞতাৰ অনুভূতি।
References