প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা(চহৰাঞ্চল)-ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
16 DEC 2023 7:38PM by PIB Guwahati
সকলোকে নমস্কাৰ!
'বিকশিত ভাৰত'ৰ সংকল্পৰ সৈতে দেশৰ প্ৰতিটো কোণত মোদীৰ বাহন উপস্থিত হৈছে। এই 'যাত্ৰা' আৰম্ভ হোৱাৰ এমাহ হ'ল, আৰু ই ইতিমধ্যে হাজাৰ হাজাৰ গাওঁ আৰু ডেৰ হাজাৰতকৈও অধিক চহৰত উপনীত হৈছে। ইয়াৰে বেছিভাগেই সৰু চহৰ আৰু গাওঁ। মই আগতে উল্লেখ কৰাৰ দৰে, এই 'যাত্ৰা' আজিৰ পৰা ৰাজস্থান, মধ্য প্ৰদেশ, ছত্তীশগড়, তেলেংগানা আৰু মিজোৰামতো আৰম্ভ হৈছে। নিৰ্বাচনী আচৰণ বিধিৰ বাবে এই ৰাজ্যসমূহত এই 'যাত্ৰা' আৰম্ভ কৰিব পৰা হোৱা নাছিল। মই এই ৰাজ্যসমূহৰ নতুন চৰকাৰসমূহক তেওঁলোকৰ নিজ নিজ ৰাজ্যত 'বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা' দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
মোদীয়ে 'বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা'ৰ শুভাৰম্ভ কৰিছে যদিও, সঁচা কথাটো হ'ল যে দেশৰ জনসাধাৰণে এতিয়া এই 'যাত্ৰা'ৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে। মই যিসকল হিতাধিকাৰীৰ সৈতে কথা পাতিছিলো তেওঁলোকে দেখুৱাইছে যে এই 'যাত্ৰা'ৰ বিষয়ে দেশৰ জনসাধাৰণ কিমান উৎসাহী। য'তেই 'যাত্ৰা' সমাপ্ত হয়, আন গাওঁ বা চহৰৰ লোকসকলে ইয়াক নেতৃত্ব দিয়া আৰম্ভ কৰে। মই জানিব পাৰিছোঁ যে 'মোদীৰ গেৰাণ্টিযুক্ত বাহন'ক আদৰণি জনোৱাৰ বাবে এক বৃহৎ প্ৰতিযোগিতা চলি আছে য'ত মানুহে ইয়াক স্বাগতম জনোৱাৰ বাবে নতুন উপায় ব্যৱহাৰ কৰিছে। আৰু মই দেখিবলৈ পাইছোঁ যে আজিকালি যুৱক-যুৱতীসকলে চেলফিৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰ কৰে, বাহনখনৰ সৈতে চেলফি লয় আৰু সেইবোৰ আপলোড কৰে। আৰু বহু লোক 'বিকশিত ভাৰত'ৰ এম্বেচেডৰ হৈ পৰিছে। নমো এপটো ডাউনলোড কৰি 'বিকশিত ভাৰত'ৰ এম্বেচেডৰ হোৱাৰ পৰিকল্পনা আছে। সকলোৱে ইয়াত যোগদান কৰিছে। গাওঁ হওঁক বা চহৰ হওঁক, বহু সংখ্যক লোকে কুইজ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিছে, প্ৰশ্ন আৰু উত্তৰৰ এক কাৰ্যসূচী, যিয়ে কেৱল জ্ঞান বৃদ্ধিয়েই নকৰে, তথ্যও প্ৰদান কৰে। মানুহে এই প্ৰতিযোগিতাতো অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এই প্ৰতিযোগিতাবোৰৰ জৰিয়তে, মানুহে কেৱল পুৰষ্কাৰ লাভ কৰাই নহয়, লগতে নতুন জ্ঞান লাভ কৰিছে আৰু ইয়াক আনৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই 'যাত্ৰা'ৰ আৰম্ভণিৰ পৰা, এইবাৰ চতুৰ্থবাৰৰ বাবে মই ইয়াৰ সৈতে ভাৰ্চুৱেলি সংযুক্ত হৈছোঁ। আগৰ কাৰ্যসূচীবোৰত, মই বেছিভাগ গ্ৰামাঞ্চলৰ লোকৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰিছিলো। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ বিষয়ে হওঁক, প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ ওপৰত আলোচনাই হওঁক বা গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ বিভিন্ন মাত্ৰাৰ বিষয়ে হওঁক, মই আমাৰ গাওঁবোৰ বিকশিত কৰাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বহুতো বিষয় আলোচনা কৰিছোঁ। যেতিয়া মই এই বাৰ্তালাপৰ সময়ত মানুহৰ সৈতে কথা পাতিছিলো আৰু চৰকাৰী আঁচনিবোৰ গাওঁ আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ঘৰত উপনীত হোৱা দেখি বৰ আনন্দিত হৈছিলোঁ। আজিৰ কাৰ্যসূচীত, নগৰ অঞ্চলৰ বহু সংখ্যক লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। সেয়েহে, এইবাৰ, মোৰ গুৰুত্ব নগৰ উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় বিষয়বোৰৰ ওপৰত আছিল।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
'বিকশিত ভাৰত'ৰ সংকল্পৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ চহৰসমূহে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। স্বাধীনতাৰ পিছত দীৰ্ঘদিন ধৰি উন্নয়ন কেৱলমাত্ৰ কিছুমান মুখ্য চহৰতে সীমাবদ্ধ আছিল। অৱশ্যে, আজি আমি দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় স্তৰৰ চহৰসমূহৰ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। শ শ সৰু চহৰেই 'বিকশিত ভাৰত'ৰ বিশাল গাঁথনিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। অমৃত মিছন হওঁক বা স্মাৰ্ট চিটি মিছন হওঁক, সৰু চহৰবোৰত মৌলিক সুবিধা উন্নত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে এই চহৰসমূহত পানী যোগান, নিষ্কাশন আৰু নৰ্দমা প্ৰণালী, যান-বাহন প্ৰণালী আৰু চিচিটিভি কেমেৰাৰ নেটৱৰ্ক নিৰন্তৰ উন্নীত কৰা। পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা, ৰাজহুৱা শৌচালয় আৰু এলইডি ষ্ট্ৰীট লাইট- এই দিশবোৰে প্ৰথমবাৰৰ বাবে চহৰসমূহত ব্যাপক কাম কৰা দেখা গৈছে। ইয়াৰ প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ হৈছে জীৱন ধাৰণৰ সহজতা, ভ্ৰমণৰ সহজতা, আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতাৰ ওপৰত। দৰিদ্ৰ, মধ্যবিত্ত বা শেহতীয়াকৈ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই অহা লোক বা ধনী পৰিয়াল, সকলোৱে এই বৰ্ধিত সুবিধাবোৰৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমাৰ চৰকাৰে পৰিয়ালৰ সদস্যৰ দৰে আপোনাসৱৰ চিন্তা হ্ৰাস কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। কৰোনা ভাইৰাছৰ বৃহৎ সংকটৰ সময়ত, আপোনাসৱে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে যে কেনেদৰে চৰকাৰে আপোনাসৱক সহায় কৰিবলৈ কোনোধৰণৰ ক্ৰুটী ৰখা নাছিল। আমাৰ চৰকাৰে কোভিড সংকটৰ সময়ত ২০ কোটি মহিলাৰ বেংক একাউণ্টলৈ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা স্থানান্তৰ কৰিছিল। আমাৰ চৰকাৰেই মহামাৰীৰ সময়ত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে বিনামূলীয়া ভেকছিন নিশ্চিত কৰিছিল। আমাৰ চৰকাৰেই কৰোনা ভাইৰাছ যুগত প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তিৰ বাবে বিনামূলীয়া ৰেচন আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিল। আমাৰ চৰকাৰে কোভিড সংকটৰ সময়ত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগবোৰ ৰক্ষা কৰিবলৈ কোটি কোটি টকা প্ৰেৰণ কৰিছিল। য'ত আনৰ বাবে আশা শেষ হয়, তাতেই মোদীৰ গেৰাণ্টি আৰম্ভ হয়। ঠেলাচালক, ষ্টল ব্যৱসায়ী আৰু ফুটপাথত কাম কৰা আমাৰ সকলো বন্ধুৱে আশা হেৰুৱাই পেলাইছিল। তেওঁলোকে অনুভৱ কৰিছিল যে তেওঁলোকৰ জীৱনত আৰু একো ভাল নহ'ব, সেয়েহে এনেদৰেই জীয়াই থাকিব। তেওঁলোকৰ খবৰ ল'বলৈ কোনো নাছিল। আমাৰ চৰকাৰে এই বন্ধুসকলক প্ৰথমবাৰৰ বাবে বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছিল। আজি, এই বন্ধুসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে বেংকৰ পৰা সস্তা আৰু সহজ ঋণ লাভ কৰিছে। দেশৰ ৫০ লাখতকৈও অধিক বন্ধুৱে বেংকৰ পৰা সহায় লাভ কৰিছে। আনকি এই 'যাত্ৰা'ৰ সময়তো, প্ৰায় ১.২৫ লাখ বন্ধুৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনিৰ বাবে আবেদন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনিৰ ৭৫ শতাংশতকৈও অধিক হিতাধিকাৰী দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ। প্ৰায় ৪৫ শতাংশ হিতাধিকাৰী আমাৰ ভগ্নী। অৰ্থাৎ, যিসকলৰ বেংক একাউণ্ট খোলাৰ কোনো নিশ্চয়তা নাছিল তেওঁলোকে এতিয়া মোদীৰ গেৰাণ্টিৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰ নগৰাঞ্চলৰ লোকসকলৰ সামাজিক সুৰক্ষাৰ প্ৰতিও প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমাৰ চৰকাৰে ৬০ বছৰ বয়সৰ পিছতো সকলোৰে ৰক্ষাকৱচ থকাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ নিষ্ঠাৰে কাম কৰিছে। এতিয়ালৈকে প্ৰায় ছয় কোটি বন্ধু দেশত অটল পেঞ্চন যোজনাৰ অংশ হৈ পৰিছে। ই ৬০বছৰ বয়সৰ পিছত ৫,০০০ টকালৈকে নিয়মীয়া পেঞ্চন নিশ্চিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনাও চহৰত বাস কৰা দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আশাৰ কিৰণ হৈ পৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত, বীমাকৰ্তাই বছৰত এবাৰকৈ মাত্ৰ ২০টকা প্ৰিমিয়াম পৰিশোধ কৰিব লাগিব আৰু তাৰ বিনিময়ত, ২লাখ টকাৰ কভাৰেজ লাভ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা যোজনাৰ অধীনত, নগৰীয়া দৰিদ্ৰ লোকসকলক প্ৰতি বছৰে মাত্ৰ ৪৩৬ টকা পৰিশোধ কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ই তেওঁলোকক ২ লাখ টকালৈকে বীমা কভাৰেজ প্ৰদান কৰে। এই দুটা আঁচনিৰ জৰিয়তে আমাৰ চৰকাৰে ইতিমধ্যে অসুবিধাৰ সন্মুখীন হোৱা পৰিয়ালবোৰক ১৭,০০০ কোটি টকাৰ দাবীৰ পৰিমাণ প্ৰদান কৰিছে। সংকটৰ সময়ত, যেতিয়া এজন লোকে প্ৰিয়জনক হেৰুৱায়, আৰু এনে পৰিমাণৰ ধন আহে, আপুনি কল্পনা কৰক যে ই এই পৰিয়ালবোৰৰ বাবে কিমান সহায়ক হয়। আজি, যেতিয়া ২০০-৪০০ কোটি টকাৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হয়, কিছুমান ৰাজনৈতিক দলে ইয়াক সমালোচনা কৰে আৰু তেওঁলোকে বাতৰিৰ শিৰোনাম সৃষ্টিত লাগি পৰে। দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ১৭,০০০ কোটি টকা লাভ কৰিছে। চৰকাৰৰ আঁচনিৰ পৰা মানুহ লাভান্বিত হৈছে। মই মোৰ সকলো বন্ধুবৰ্গক চৰকাৰৰ পেঞ্চন আৰু বীমা আঁচনিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰি তেওঁলোকৰ ৰক্ষাকৱচ শক্তিশালী কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। মোদীৰ নিশ্চিত বাহনখনে আপোনাসৱক এই ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
আয়কৰ ৰেহাই বা সুলভ স্বাস্থ্যসেৱাৰ জৰিয়তে নগৰীয়া পৰিয়ালবোৰে যাতে অধিক ধন ৰাহি কৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। চহৰসমূহৰ লাখ লাখ দৰিদ্ৰ ব্যক্তিয়ে ইতিমধ্যে আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ দ্বাৰা লাভান্বিত হৈছে। আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ বাবে ধন্যবাদ, দৰিদ্ৰ সকলে চিকিৎসা ব্যয়ত এক লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে। এই এক লাখ কোটি টকা চিকিৎসকৰ মাচুল বা ঔষধৰ বাবে খৰচ কৰা হ'লহেঁতেন, কিন্তু আজি এই ধন দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ ওচৰত ৰৈ গৈছে। জন ঔষধি কেন্দ্ৰ খোলাৰ চৰকাৰৰ উদ্যোগ এক আশীৰ্বাদ হৈ পৰিছে। আজি, মই আপোনালোক সকলোকে কৈছোঁ, যিসকলে মোৰ কথা শুনি আছে তেওঁলোকে এই কেন্দ্ৰবোৰৰ পৰা ঔষধ ক্ৰয় কৰিব, য'ত আপোনাসৱে ৮০ শতাংশ ৰেহাই লাভ কৰিব।
১০০ টকা মূল্যৰ এটা ঔষধ মাত্ৰ ২০ টকাত লাভ কৰিব পাৰি। ই আপোনাসৱৰ ধন ৰাহি কৰিব। এই কেন্দ্ৰবোৰে নগৰীয়া দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত নাগৰিকসকলক প্ৰায় ২৫,০০০ কোটি টকা ৰক্ষা কৰিছে। যদিহে এই কেন্দ্ৰবোৰ নাথাকিলহেঁতেন, তেওঁলোকে অতিৰিক্ত ২৫,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰিলেহেঁতেন। তেওঁলোকে ২৫,০০০ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে। চৰকাৰে এতিয়া জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ সংখ্যা ২৫,০০০ লৈ বৃদ্ধি কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। বিগত বছৰবোৰত, আমি উজলা যোজনাৰ জৰিয়তে দেশত এলইডি বাল্ব বিতৰণ কৰি এক বিপ্লৱ দেখিছোঁ। ই চহৰীয়া পৰিয়ালবোৰৰ বাবে বিদ্যুতৰ বিল যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমাৰ চৰকাৰে চাকৰিৰ সন্ধানত গাঁৱৰ পৰা প্ৰব্ৰজন কৰা দৰিদ্ৰ ভাই-ভনীসকলে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানবোৰ বুজি পায়। বহুতে তেওঁলোকৰ গাঁৱৰ ৰেচন কাৰ্ড আন ৰাজ্যৰ চহৰত বৈধ নোহোৱাৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিল। সেয়েহে মোদীয়ে এক ৰাষ্ট্ৰ, এক ৰেচন কাৰ্ড আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল। এতিয়া, যিকোনো পৰিয়ালে, গাওঁ বা চহৰৰ পৰাই হওঁক, তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে এখন ৰেচন কাৰ্ড ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমাৰ চৰকাৰে এইটো সুনিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ যে কোনেও যাতে বস্তিত থাকিবলৈ বাধ্য নহয়, আৰু সকলোৱে তেওঁলোকৰ মূৰৰ ওপৰত এখন পকী ছাদ থাকে, এটা স্থায়ী ঘৰ লাভ কৰিব পাৰে। যোৱা ৯ বছৰত, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৪ কোটিতকৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছে, চহৰীয়া দৰিদ্ৰ পৰিয়ালবোৰক ১ কোটিতকৈও অধিক ঘৰ আৱণ্টন কৰা হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে মধ্যবিত্ত পৰিয়ালবোৰৰ ঘৰ সজাৰ সপোন পূৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সম্ভৱপৰ সকলো সহায় আগবঢ়াইছে। ক্ৰেডিট-লিংকড ৰাজসাহায্য আঁচনিৰ অধীনত, লাখ লাখ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালক সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। নিজৰ ঘৰ নোহোৱা সকলৰ বাবে, চৰকাৰে যুক্তিসঙ্গত হাৰত ভাল ভাড়াঘৰ প্ৰদান কৰাৰ বিষয়েও চিন্তিত। চৰকাৰে নগৰীয়া প্ৰব্ৰজনকাৰী, শ্ৰমিক আৰু অন্যান্য কৰ্মৰত ব্যক্তিসকলৰ বাবে ভাড়াঘৰ লাভ কৰাৰ বাবে আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰিছে, আৰু বিভিন্ন চহৰত বিশেষ কমপ্লেক্স নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
চহৰবোৰত দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ বাবে এক উন্নত জীৱন প্ৰদান কৰাৰ বাবে আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হৈছে এক দক্ষ ৰাজহুৱা পৰিবহন ব্যৱস্থা। যোৱা ১০ বছৰত আধুনিক ৰাজহুৱা পৰিবহনৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা অগ্ৰগতি অতুলনীয়। আপোনাসৱে কল্পনা কৰিব পাৰে যে ১০ বছৰতকৈও কম সময়ৰ ভিতৰত, মেট্ৰ' সেৱা ১৫ খন নতুন চহৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে, আৰু বৰ্তমান, মেট্ৰ' সেৱাবোৰ ২৭খন চহৰত কাৰ্যক্ষম বা নিৰ্মাণাধীন হৈ আছে। যোৱা বছৰবোৰত, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নগৰ অঞ্চলত বৈদ্যুতিক বাছ চলাবলৈ কোটি কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছে। 'পিএম ই-বাছ সেৱা অভিযান'-এ বিভিন্ন চহৰত বৈদ্যুতিক বাছ চলাবলৈ সহায় কৰিছে। প্ৰায় দুই-তিনি দিন আগতে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কেৱল দিল্লীত ৫০০ খন নতুন বৈদ্যুতিক বাছ প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা বৈদ্যুতিক বাছৰ সংখ্যা দিল্লীত ১৩০০ ৰো অধিক।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমাৰ চহৰবোৰ আমাৰ যুৱ আৰু মহিলা শক্তিৰ সৱলীকৰণৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ মাধ্যম। মোদীৰ নিশ্চয়তা বাহনখনে যুৱ আৰু মহিলা দুয়োকে শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আপোনাসৱে ইয়াৰ সৰ্বাধিক সুবিধা লোৱা উচিত আৰু 'বিকশিত ভাৰত'ৰ সংকল্প আগবঢ়োৱা উচিত। মই আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। এই 'যাত্ৰা'ৰ পৰা অধিক লোক উপকৃত হওঁক, অধিক লোকে ইয়াত যোগদান কৰিব লাগে, 'যাত্ৰা' অহাৰ আগতে সমগ্ৰ গাওঁ আৰু চহৰত এক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিব লাগে, আৰু যিসকলে ইতিমধ্যে চৰকাৰৰ পৰা সুবিধা লাভ কৰিছে তেওঁলোকক তালৈ অনা উচিত যাতে আনসকলে বিশ্বাস কৰিব পাৰে যে যিসকলে সুবিধা লাভ কৰা নাই আৰু অপেক্ষা কৰি আছে তেওঁলোকে ভৱিষ্যতে এইবোৰ লাভ কৰিব কিয়নো এয়া মোদীৰ গেৰাণ্টি। সেয়েহে যিসকলে গেছ সংযোগ, বিদ্যুৎ সংযোগ, পানী সংযোগ, এটা ঘৰ, আয়ুষ্মান কাৰ্ড, বা মুদ্ৰা আঁচনি বা স্বনিধি আঁচনিৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে, বেঙ্কৰ পৰা ধন বা বীমাৰ ধন লাভ কৰিছে তেওঁলোকক আনক জনোৱাৰ বাবে মই অনুৰোধ জনাইছোঁ। বহুতো সুবিধা আছে। যেতিয়া তেওঁলোকে গম পায় যে তেওঁলোকৰ গাঁৱৰ কোনোবাই এইবোৰ লাভ কৰিছে, তেওঁলোকেও আগবাঢ়ি আহি পঞ্জীয়ন কৰিব। আৰু যিসকলে এইবোৰ লাভ কৰিছে তেওঁলোকে সঘনাই আহি আনক ক'ব লাগে যে এয়া মোদীৰ আঁচনি; ইয়াৰ সুবিধা লওক।
গাঁৱৰ দৰিদ্ৰলোকৰ পৰা চহৰৰ বস্তিৰ লোকসকললৈ কোনো অসুবিধা নোহোৱাকৈ চৰকাৰৰ সকলো সুবিধা আপোনাসৱৰ কাষত উপলব্ধ কৰাটো সুনিশ্চিত কৰিবলৈ মই প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। সেয়েহে মোদীৰ গেৰাণ্টিৰ দ্বাৰা চালিত এই বাহনখন আপোনাসৱৰ বাবে। সেয়েহে, যিমান সম্ভৱ যোগদান কৰক, এই কাৰ্যসূচীটো সফল কৰক। ২০৪৭ চনত দেশখন বিকশিত হ'ব, যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব। আমি এই মানসিকতা সৃষ্টি কৰিব লাগিব। আমি সকলোবোৰ সঠিকভাৱে কৰিম আৰু দেশখন উন্নত কৰিম। এই মানসিকতা গঢ়ি তুলিব লাগিব। এই 'যাত্ৰা', এই বাহন, এই সংকল্পই এক ইতিবাচক পৰিৱেশ সৃষ্টিত যথেষ্ট সহায়ক হ'ব। আপোনালোক সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Viksit Bharat Sankalp Yatra (Urban)
16 DEC 2023 7:38PM by PIB Delhi
Namaskar to everybody!
Vehicle of Modi’s is reaching every corner of the country with the resolution of a ‘Viksit Bharat’. It has been a month since this ‘yatra’ began, and it has already reached thousands of villages and over one thousand five hundred cities. Most of these are small towns and villages. As I mentioned earlier, this ‘yatra’ has now started in Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Telangana, and Mizoram from today as well. This ‘yatra’ could not be started in these states due to the election code of conduct. I urge the new governments in these states to quickly expand the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ in their respective states.
Friends,
Even though Modi has flagged off the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’, the truth is that the people of the country have taken charge of this ‘yatra’ now. The beneficiaries I spoke to show how enthusiastic the people of the country are about this ‘yatra’. Wherever the ‘yatra’ ends, people from other villages or cities start leading it. I have learned that there is a huge competition going on for the welcome of the 'Modi's guaranteed vehicle’ with people using new ways to welcome it. And I have seen that young people nowadays make extensive use of selfies, taking selfies with the vehicle and uploading them. And many people are becoming ambassadors of ‘Viksit Bharat’. There is a plan to become the ambassador of ‘Viksit Bharat’ by downloading the NaMo app. Everyone is joining it. Whether it's a village or a city, a large number of people are participating in a quiz competition, a program with questions and answers, which not only increases knowledge but also provides information. People are participating in this competition as well. Through these competitions, people are not only winning prizes but also gaining new knowledge and sharing it with others.
Friends,
Since the start of this ‘yatra’, this is the fourth time I am virtually connected to it. In previous programs, I mostly interacted with people from rural areas. Whether it's about the PM Kisan Samman Nidhi, discussions on natural farming, or various dimensions of rural economy, I have discussed many topics related to making our villages developed. When I spoke to people during these dialogues, they shared intricate details, and it was so heartening to see that government schemes are reaching villages and the homes of the poor. In today's program, a large number of people from urban areas are participating. Therefore, this time, my focus was on issues related to urban development, and the conversations I had also revolved around those topics.
My family members,
Our cities play a significant role in the resolution of a ‘Viksit Bharat’. Development, for a long time after independence, was limited to some major cities. However, today we are focusing on the development of Tier-2 and Tier-3 cities. Hundreds of small cities are the ones that are empowering the grand structure of ‘Viksit Bharat’. Whether it's the Amrut Mission or the Smart City Mission, efforts are being made to improve basic facilities in small cities. The aim is to continuously upgrade water supply, drainage and sewage systems, traffic systems, and the network of CCTV cameras in these cities. Cleanliness, public toilets and LED street lights—these aspects have seen extensive work in cities for the first time. The direct impact of this is on Ease of Living, Ease of Travel, and Ease of Doing Business. Whether it is poor, middle class, or those who have recently come out of poverty, a new middle-class family which is emerging, or the affluent families, everyone is benefiting from these increasing facilities.
My family members,
Our government is making efforts to reduce your worries, much like a family member. During the massive crisis of the coronavirus, you've witnessed how the government left no stone unturned to assist you. Our government transferred thousands of crores of rupees to the bank accounts of 20 crore women during the COVID crisis. It is our government that ensured free vaccines for every individual during the pandemic. It is our government that initiated the free ration scheme for every poor person during the coronavirus era. Our government sent billions of rupees to save small industries during the COVID crisis. Where hope ends for others, that's where Modi's guarantee begins.
All our friends working on carts, stalls and footpaths had lost hope. They felt that nothing good will happen to them so just live like this. There was no one to take care of them. Our government had the fortune of connecting these friends to the banking system for the first time. Today, these friends are getting cheaper and easier loans from banks through the PM SVANidhi scheme. More than 50 lakh such friends in the country have received help from banks. Even during this ‘yatra’, about 1.25 lakh friends have applied for PM SVANidhi scheme. More than 75 per cent of the beneficiaries of the PM SVANidhi scheme are from the Dalit, backward, and tribal communities. Nearly 45 per cent of the beneficiaries are our sisters. That is, those who had no guarantee to open their bank accounts are now benefiting from Modi's guarantee.
Friends,
Our government is committed to the social security of urban residents as well. Our government has worked diligently to ensure that everyone should have a security shield even after the age of 60. About six crore friends have become part of the Atal Pension Yojana in the country so far. This ensures regular pensions up to Rs 5,000 after the age of 60. The Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana has also emerged as a significant hope for the poor living in cities. Under this scheme, the insurer has to pay only Rs 20 premium once a year and, in return, receives coverage of Rs 2 lakh. Under the Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana, urban poor are provisioned to pay only Rs 436 per year. This also provides them with insurance coverage of up to Rs 2 lakh. Through these two schemes, our government has already provided a claim amount of Rs 17,000 crores to families who have faced difficulties. In the hour of crisis, when a dear one is lost, and such a sum of money comes in, you can imagine how helpful it is for these families. Today, even if a scheme worth 200-400 crores is launched, it is criticized by some political parties and they keep creating headlines. But Rs 17,000 crores has reached the homes of the poor. People are benefiting from the government's schemes. I urge all my friends to strengthen their security shield by connecting with the government's pension and insurance schemes. Modi's guaranteed vehicle will assist you in this regard.
Friends,
The government is making concerted efforts to ensure that urban families save more money, whether through income tax relief or affordable healthcare. Millions of impoverished individuals in cities have already benefited from the Ayushman Bharat Yojana. Thanks to the Ayushman card, the poor have saved one lakh crore rupees in medical expenses. Either this one lakh crore rupees would have been spent on doctors’ fees or medicines, but today this money has remained with the poor and the middle class families. The government's initiative to open Jan Aushadhi Kendras has been a boon. Today, I encourage you all who are listening to me to buy medicines from these centres, where you can avail an 80 per cent discount. A medicine that costs Rs 100 can be obtained for just Rs 20. It will save you money. These centres have saved urban poor and middle-class citizens about 25,000 crore of rupees. If not for these centres, they would have spent an additional 25,000 crore of rupees. They have saved 25,000 crore of rupees. The government is now planning to increase the number of Jan Aushadhi Kendras to 25,000. Over the years, we've witnessed a revolution in the country with the Ujala Yojana, distributing LED bulbs. This has significantly reduced electricity bills for urban families.
My family members,
Our government understands the challenges faced by the impoverished brothers and sisters migrating from villages in search of employment. Many faced the issue of their village's ration card not being valid in other states' cities. That's why Modi introduced the One Nation, One Ration Card scheme. Now, any family, whether from a village or a city, can use a single ration card for their needs.
My family members,
Our government is committed to ensuring that no one is compelled to live in slums, and everyone has access to a solid roof over their heads, a permanent home. In the past 9 years, the central government has constructed more than 4 crores homes, with over 1 crore homes being allocated to urban poor families. Our government is also extending all possible help in fulfilling the dream of middle-class families to own their homes. Under the Credit-Linked Subsidy Scheme, assistance has been provided to lakhs of middle-class families. For those without their own homes, the government is also concerned about providing good rental housing at reasonable rates. The government has introduced schemes for urban migrants, labourers, and other working individuals to access rental housing, and special complexes are being built in various cities.
My family members,
To provide a better life for poor and middle-class families in cities, another significant initiative is an efficient public transportation system. The progress made in modern public transportation over the last 10 years is unparalleled. You can imagine that in less than 10 years, metro services have expanded to 15 new cities, and currently, metro services are either operational or under construction in 27 cities. Over the past years, the central government has also invested crores of rupees in operating electric buses in urban areas. The 'PM E-Bus Service Campaign' is facilitating the operation of electric buses in various cities. About two-three days ago, the Central Government introduced 500 new electric buses in Delhi alone, surpassing the count of electric buses operated by the central government to over 1300 in Delhi.
My family members,
Our cities are significant mediums for empowerment of our youth and women power. Modi's guaranteed vehicle is empowering both the youth and women. You should take maximum advantage of this and take forward the resolve of a ‘Viksit Bharat’. I extend my best wishes to all of you once again. Let more people benefit from this ‘yatra’, more people should join it, create an environment throughout the villages and cities before the ‘yatra’ arrives, and those who have already received benefits from the government should be brought there so that others can have confidence that those who haven't received benefits and yet are waiting will receive it in the future because this is Modi's guarantee. Therefore, bring as many people as possible, provide them with information, and when someone who has already benefited speaks about the benefits, it increases the trust of others. That's why I urge those who have received a gas connection, electricity connection, water connection, a house, an Ayushman card, or benefited from Mudra scheme or SVANidhi scheme, received money from the bank, or insurance money to let others know. There are many benefits. When they find out someone in their village has received it, they would also come forward and register. And those who have received it should come more often and tell others that this is Modi's scheme; take advantage of it.
I am committed to ensuring all the benefits of the government, from the poor in the village to those in the slums of the city without any hassles. That's why this vehicle, powered by Modi's guarantee, is for you. So, join in as much as possible, make this program successful. The country will become developed in 2047, when Bharat celebrates 100 years of independence. We have to create this spirit. We will do everything right and make the country better. This is the mindset we need to adopt. This ‘yatra’, this vehicle, this resolution will be very helpful in creating a positive environment. My best wishes to all of you.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.