প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বিকসিত ভারত বিকাস সংকল্প যাত্রা (সহর)দা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
16 DEC 2023 7:38PM by PIB Imphal
অদোম খুরুমজরি !
চাউখৎলবা ভারত অমগী অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোয়ননা, মোদীগী গরেন্তিগী গারি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা য়ৌরে। যাত্রা অসি হৌদোকখিবা থা অমা মপুংফারে। থা অমগী মনুংদা, যাত্রা অসি খুঙ্গং লিশিং কয়া অমসুং সহর ১৫০০ য়ৌরে। অয়াম্বনা অপীকপা সহরশিংনি। ঙসিদগী যাত্রা অসি রাজস্থান, মধ্য প্রদেস, ছতিসগর, তেলঙ্গানা অমসুং মিজোরমদসু য়ৌরে। মীখলগী কোদ ওফ কন্দক্না মরম ওইদুনা, যাত্রা অসি হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা হৌখিদবনি। রাজ্য খুদিংমক্কী অনৌবা সরকারশিংনা মখোয়গী রাজ্যশিংদা খোঙজেল য়াংনা বিকসিত ভারত বিকাস সংকল্প যাত্রা য়ৌহনগদবনি।
মরুপশিং,
মোদীনা বিকসিত ভারত বিকাস সংকল্প যাত্রা লমথারবসু, অশেংবদি ঙসি লৈবাক অসিগী মীয়াম্না যাত্রা অসি লমজিংলে। বেনিফিসরিশিংগা ঐগা ৱারি শানবদা, লৈবাক অসিগী মীয়াম যাত্রা অসিগীদমক য়াম্না হরাওরে হায়বা নাখৈ শেংলে। মফম অমদা যাত্রা লোইশিনবা মতমদা, অতোপ্পা খুঙ্গংশিংগী মীয়াম্না নত্ত্রগা সহরশিংগী মীয়াম্না যাত্রা অসি লমজিংবা হৌখি। মোদী কি গরেন্তি গারি তরাম্না ওক্নবা অচৌবা মুন্নবা অমা থোক্লে হায়বগী পাউ ঐনা ফংলে, মীয়াম্না অনৌবা মওংশিংদা তরাম্না ওক্নবা চাংদম্নবা অমা লৈরে। নহারোলশিংনা সেলিফিশিং য়াম্না নম্বা ঐনা উরে, মখোয়না মখোয়গী কারশিংগা সেলফিশিং নমখি অমসুং থাগৎখি। মশিং য়াম্লবা মীওইশিং বিকাস ভারত অমগী এম্বেসেদরশিং ওইরক্লে। নমো এপ্প লৌথদুনা চাউখৎলবা ভারত অমগী এম্বেসেদরশিং ওইনবা থৌরাং অমা লৈরে। মীপুম খুদিং যাত্রা অসি শরুক য়ারে। খুঙ্গং নত্ত্রগা সহর ওইগেরা, মশিং য়াম্লবা মীওই কুইজ চাংদম্নবা শরুক য়ারে, মসিনা লৌশিং হেনগৎহল্লে অমসুং ই-পাউ ফংহল্লে। চাংদম্নবা অসিদা মীয়ামশু শরুক য়ারে। চাংদম্নবশিং অসিদগী মীয়াম্না মনা-মথুমশিং ফংবতা নত্তনা, অনৌবা ই-পাউশিং ফংলে অমসুং মদু মীয়ামদা খঙহল্লে।
মরুপশিং,
যাত্রা অসি হৌবদগী, ঐনা যাত্রা অসি ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াবা অসি হন্দক্কী অসিনা মরিরকশুবনি। মমাংগী থৌরমশিংদা, ঐনা খুঙ্গংগী মীওইশিংগা ৱারি শানখি। মদু পি.এম কিষান সম্মান নিধি ওইগেরা, মহৌশাগী ওইবা লৌউ মখল ওইগেরা, খন্ন-নৈনবশিং অদু খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা ওইখি। ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং চাউখৎহনবা অপীকপা হিরমশিং, তোঙান-তোঙানবা হিরমশিং ঐনা খন্নখি। ঐগা ৱারি শানবা মতমদা, মীয়াম্না ঐঙোন্দা য়াম্না মচা তানা তাকখি অমসুং হায়রিবা সরকারগী স্কিমশিং খুঙ্গংশিং অমসুং লায়রবশিংগী য়ুমশিংদা য়ৌবদা ঐ হরাওখি। ঙসিগী থৌরম অসিদা সহরগী লমশিংদগী মশিং য়াম্লবা মীওইশিং শরুক য়াখি। মরম অদুনা, থৌরম অসিদা ঐনা সহর চাউখৎহনবগা মরী লৈনবা থবকশিংদা মীৎয়েং চঙলে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
‘চাউখৎলবা ভারত’ অমা শেমগৎপগী ৱাশক্তা ঐখোয়গী সহরশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। নিংতম্বা মতুংদা চাউখৎপা হায়বদি মতম শাংনা অচৌবা সহর খর খক্তগী ওইরম্মী। অদুবু ঙসিদি ঐখোয়না তয়ার-২ অমসুং তয়ার-৩গী সহরশিং চাউখৎনবা মীৎয়েং চঙলে। অপীকপা সহর চা কয়ানা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা থৌনা পীরি। অমরুত মিসন ওইগেরা নত্ত্রগা স্মার্দ সিতি মিসন ওইগেরা, অপীকপা সহরশিংদা তঙাইফদবা খুদোংচাদবশিং ফংহন্নবা থবক পায়খৎলে। ঈশিং পীবা, নালা অমসুং খোঙবালগী থবকশিং, ত্রাফিক্কী থবকশিং অমসুং হায়রিবা সহরশিং অসিদা সি.সি.তি.ভিগী নেতৱার্ককী থবকশিং লেপ্তনা ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। হায়রিবা সহরশিং অসিদা অহানবা ওইনা লু-নানবা, মীয়ামগী তোইলেতশিং, লম্বীদা এল.ই.দি লাইতশিং থানবা উরে। মসিনা হিংবদা লাইবা, চৎথোক-চৎশিন্দা লাইবা অমসুং ললোন-ইতিক পাংথোকপদা লাইবা হেনগৎহল্লে। লায়রবা, মিদল ক্লাস নত্ত্রগা হন্দক লায়রবা কোক্লবা মীওইশিং ওইগেরা, অনৌবা মিদল-ক্লাস ইমুং অমা নত্ত্রগা নুংঙাই-য়াইফবা ইমুংশিং মশিং হেনগৎলক্লি, খুদোংচাবশিং হেনগৎলকপগী কান্নবশিং মীওই খুদিংমক ফংলি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
অদোমগী অৱাবা হন্থহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলি। কোরোনা লাইচৎকী অৱাবা মনুংদা, অদোমগী মতেং পাংনবা লৈজবী থাদুনা সরকারনা হোৎনখিবা অদু অদোম উরে। কোবিদ লাইচৎ মনুংদা ঐখোয়গী সরকারনা নুপী করোর ২০গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়া পীখি। ঐখোয়গী সরকার অসিনা লাইচৎ মনুংদা মীওই খুদিংমক লেম্না তিকা থাখি। কোরোনা লাইচৎ মনুংদা ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবা মীওই খুদিংমক্তা লেম্না চেঙ পীখি। কোরোনা লাইচৎ মনুংদা ঐখোয়গী সরকারনা অপীকপা উদোগশিং কন্নবা লুপা বিল্লিয়ন কয়া ফংহনখি। কনাগুম্বা খরগী থাজবা মাঙখ্রবা মতমদা, মোদীনা থাজবা পীবা হৌরকখি। গারিশিং, দুকানশিং অমসুং লম্বী নাকলদা শেন তাল্লিবা ঐখোয়গী মরুপশিং নিংবা কাইখি। হন্দক মখোয় কনবীরিবা অসিগুম্না অফবা অমতা মখোয়না থেংনররোই হায়না মখোয়না খনখি। মখোয় য়েংশিন্নবা কনা অমতা লৈখিদে। ঐখোয়গী সরকারনা হায়রিবা মরুপশিং অসি অহানবা ওইনা বেঙ্কগা শম্নহনখি। ঙসিদি, মরুপশিং অসি পি.এম শ্বানিধি স্কিমগী মখাদা বেঙ্কশিংদগী অপীকপা শেন্দোয়দা লাইনা লোন কয়া ফংলে। যাত্রা অসিগী মনুংদা ফাওবা, মরুপ লাখ ১.২৫ পি.এম শ্বানিধিগী কান্নবা লৌনবা হোৎনখি। পি.এম শ্বানিধিগী কান্নবা ফংলবশিংগী চাদা ৭৫ দলিত, তোল্লবশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংনি। বেনিফিসরশিংগী চাদা ৪৫ ঐখোয়গী ইচলশিংনি। মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্ত হাংদোক্নবা গরেন্তি লৈতবশিং হৌজিক মোদীগী গরেন্তিগী কান্নবা ফংলে।
মরুপশিং,
সহরদা লৈরিবশিংদা খুন্নাইগী ঙাক্লৌ পীনবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে। চহি ৬০গী মতুংদা মীওই খুদিংমক খুন্নাইগী ঙাক্লৌ অমা পীনবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা মীওই করোর ৬ রোম অতল পেন্সন য়োজনা য়াওরে। মসিনা চহি ৬০গী মতুংদা চাং নাইনা লুপা ৫,০০০ পেন্সন পীরে। প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বিমা য়োজননা সহরশিংগী লায়রবশিংদা মঙাল অমা পীরে। স্কিম অসিগী মখাদা চহি অমতা লুপা ২০ খক্তগী প্রেমিয়ম অমা পীরগা, লুপা লাখ ২ ফংবা য়ারগনি। প্রধান মন্ত্রী জয়তি বিমা য়োজনাগী মখাদা সহরগী লায়রবশিংনা চহি অমদা লুপা ৪৩৬ খক পীরগা মখোয়না লুপা লাখ ২গী ইন্সুরেন্স কভর ফংগনি। হায়রিবা স্কিম অনি অসিগী খুৎথাংদা, ঐখোয়গী সরকারনা অৱাবা তারবা ইমুংশিংদা লুপা করোর ১৭,০০০ রোমগী ক্লেমগী শেনফমশিং ফংহনখ্রে। অৱাবা তারবা মতমদা, নুংশিরবা মীওই অমা লৈখিদবা মতমদা, অমসুং শেনফম কয়া ফংলকপা মতমদা, হায়রিবা ইমুংশিং অদু কয়া য়াম্না মতেং ওইরমগনি হায়বা অদোম খল্লু। ঙসি, করিগুম্বা লুপা করোর ২০০-৪০০গী স্কিম অমা হৌদোকপা মতমদা, মদু রাজনিতি দল খরনা য়েৎলক্কনি অমসুং মদু হেদলাইনশিংদা য়াওহনগনি। অদুবু লুপা করোর ১৭,০০০ লায়রবশিংগী য়ুমশিংদা য়ৌহনখ্রে। মীয়াম্না সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং ফংলে। সরকারগী পেন্সন অমসুং ইন্সুরেন্স স্কিমশিংগী মতেংদগী মখোয়গী ঙাক্লৌ ফগৎহন্নবা ঐগী মরুপশিংদা ঐনা তকশিল্লি। হিরম অসিগী মতাংদা মোদীগী গরেন্তিগী গারিনা অদোমগী মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
ইনকম তেক্সকী কান্নবা নত্ত্রগা শেন য়াম্না তিংদনা লায়য়েংবগী খুৎথাংদা সহরগী ইমুংশিং শেন হেন্না তুংশিন্নবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। সহরশিংগী লায়রবা লনাই মীওই কয়া অয়ুস্মান ভারত য়োজনাগী কান্নবা ফংলে। লায়রবশিংনা অনা-লায়য়েংগী লুপা করোর লাখ অমা কনবা ঙম্বগীদমক অয়ুস্মান কার্দ থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মসিগী লুপা করোর লাখ অমা অসি দোক্তরশিংগী ফি নত্ত্রগা হিদাক-লাংথকশিং লৈবদা শীজিন্নরগদবনি, অদুবু ঙসিদি শেনফম অশি লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস ইমুংশিংগী ওইহৌরে। জন ঔসাধি কেন্দ্রশিং লিংখৎনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবক অসি বর অমা ওইরে। অদোম্না চাদা ৮৯ তানা ফংগদৌরিবা হায়রিবা সেন্তরশিং অসিদগী হিদাক-লাংথকশিং লৈনবা ঙসি ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি। লুপা ১০০ পীবা হিদাক অদু শুপ্নগী লুপা ২০দা ফংগনি। হায়রিবা সেন্তরশিং অসিনা সহরগী লায়রবশিং অমসুং মিদল ক্লাস মীয়ামগী লুপা করোর ২৫,০০০ কনবা ঙম্লে। করিগুম্বা সেন্তরশিং অসি লৈরমদ্রবদি, মখোয়না অহেনবা লুপা করোর ২৫,০০০ খরচ তৌগনি। মখোয়না লুপা করোর ২৫,০০০ কল্লে। জন ঔসাধি কেন্দ্র মশিং ২৫,০০০দা হেনগৎহন্নবা হৌজিক সরকারনা থৌরাং তৌরি। চহি খর অসিদা, ঐখোয়না লৈবাক অসিদা উজালা য়োজনা পায়খৎপদগী অওনবা অমা উবা ফংলে, এল.ই.দি ব্লবশিং য়েন্থোক্লে। মসিনা সহরগী লায়রবা ইমুংশিংদগী মৈগী বিল হন্থহল্লে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
থবক থিনবা খুঙ্গংদগী লাকপা ঐগী লায়রবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংগী অৱাবা ঐখোয়গী সরকারনা খঙলে। মখোয়গী রেসন কার্দশিং অদু অতোপ্পা রাজ্যশিংগী সহরশিংদা চৎনবা য়াদবগী অৱাবা কয়া মায়োক্নরে। মরম অদুনা, মোদীনা লৈবাক অমা রেসন কার্দ অমা স্কিম হৌদোক্লিবনি। হৌজিক, ইমুং অমা হেক্তা, মখোয় খুঙ্গং নত্ত্রগা সহরদগী ওইগেরা, মখোয়না দরকার ওইরকপদা রেসন কার্দ অমা খক্তা শীজিন্নরগনি। ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং, কনাগুম্বা মীওই অমতা স্লমশিংদা লৈতনবা অমসুং মীওই খুদিংমক্কী নোং য়ুদবা লেংদবা য়ুম অমা লৈহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ৯দা, কেন্দ্র সরকারনা য়ুম করোর ৪ হেন্না শারে অমসুং য়ুম করোর ১ হেন্না সহরগী লায়রবা ইমুংশিংদা পীখ্রে। মিদল-ক্লাস ইমুংশিং মখোয় মশাগী য়ুম লৈনবগী মঙলান অদু মঙফাওন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা পাংবা য়াবা মতেংশিং পাংলি। ক্রেদিদ-লিঙ্ক সবসিদি স্কিমগী মখাদা, মিদল-ক্লাস ইমুং লাখ কয়াদা মতেং পীখ্রে। মখোয় মশাগী য়ুম লৈতবশিংদা, চুনবা মমলদা ভারাগী য়ুম ফংহন্নবা সরকারনা হোৎনরি। সহরদা থবক থিবা লাককপশিং, শিন্মীশিং অমসুং অতোপ্পা শীনফমশিংদা লৈরিবা লনাই মীওইশিংদা ভারাগী য়ুম ফংহন্নবা সরকারনা স্কিম অমা হৌদোক্লে অমসুং তোঙান-তোঙানবা সহরশিংদা অখন্নবা কমপ্লেক্সশিং শাগৎলে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
সহরশিংগী লায়রবশিং অমসুং মিদল-ক্লাস ইমুংশিংদা হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমা ফংহন্নবা অতোপ্পা মরুওইবা থবক অমদি অফবা মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিনগী থবক অসিনি। হৌখিবা চহি ১০দা শেমগৎলিবা অনৌবা মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিনগী থবক অসিগী চাউখৎপা লাম্বা লৈতে। চহি ১০ গী মনুংদা অনৌবা সহর ১৫দা মেত্রোগী থবকশিং ফংহল্লে অমসুং সহর ২৭দা মেত্রো লৈরে নত্ত্রগা য়াম্না কন্না শেমগৎলি। হৌখিবা চহি খর অসিদা, সহরশিংদা ইলেক্ত্রিক বসশিং চেন্নবা সরকারনা লুপা করোর কয়া থাদরে। ইলেক্ত্রিক বসশিং সহরশিংদা চেনবদা পি.এম ই-বস সর্বিস কেম্পেন্না মতেং পাংলি। নুমিৎ ২-৩গী মমাঙদা, দিল্লি খক্তদা কেন্দ্র সরকারনা অনৌবা ই-বস ৫০০ চেনবা হৌহনখ্রে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়গী সহরশিং অসি ঐখোয়গী নহারোল অমসুং নুপীশিং শক্তি পীনবা শিংথানিঙাই ওইবা পাম্বৈ অমনি। মোদীগী গরেন্তিগী গারিনা নহারোল অমসুং নুপী অনিমক শক্তি পীরি। অদোম্না মসিগী কান্নবা লৌগদবনি অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ৱাশক থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি। ঐনা অদোম অমুক হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মসিগী যাত্রা অসি মীওই কয়া কান্নবা পীবা ওইরসনু, মীওই মশিং হেন্না মসিদা শরুক য়াবা ওইরসনু অমসুং যাত্রা থুংলদ্রিঙৈ মমাঙদা খুঙ্গংশিং অমসুং সহরশিংদা অফবা ফিবম অমা শেমগৎলসি অমসুং সরকারগী কান্নবা ফংখ্রবশিংনা মখোয় শরুক য়াহন্দুনা কান্নবা ফংদ্রিবশিংদা থাজবা লৈহল্লসি অমসুং ঙাইদুনা লৈরিবশিংনা কান্নবা ফংলগনি। মরম অদুনা, ঙম্লিবমখৈ মীওই কয়া পুরকউ, মখোয়দা ই-পাউ ফংহল্লু অমসুং কনাগুম্বা অমনা কান্নবা ফংখিবগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা মতমদা, অতোপ্পশিংগী থাজবা হেনগৎলক্কনি। মরম অদুনা, গ্যাস কন্নেক্সন ফংলবা মীওই অমা, মৈ ফংলবা, ঈশিং ফংলবা, য়ুম লৈরবা, অয়ুস্মান কার্দ অমা পায়রবা নত্ত্রগা মুদ্রা য়োজনাগী কান্নবা নত্ত্রগা শ্বানিধি স্কিমগী কান্নবা ফংলবশিং, বেঙ্কতগী শেন নত্ত্রগা ইন্সুরেন্সকী শেন ফংলবা কনাগুম্বা অমনা মদু অতোপ্পশিংদা খঙহল্লু। কান্নবা কয়া লৈরি। মখোয়গী খুঙ্গংগী কান্নবা মীওই অমা কান্নবা ফংলে হায়বা মখোয়না খঙলকপদা, মখোয় থোরক্কনি অমসুং মিং চনগনি।
খুঙ্গংগী লায়রবশিংদগী হৌরগা সহরগী স্লমশিংদা লৈরিবশিংদা অৱাবা অমতা পীদনা সরকারগী কান্নবা ফংহন্নবা ঐনা থাজবা পীরি। মরম অদুনা, মসিগী গারি অসি, মোদীগী থাজবনা শক্তি পীরিবনি, মসি অদোমগীনি। মরম অদুনা, ঙম্লিবমখৈ শরুক য়াবীয়ু, মসি মাইপাকহনবীয়ু। ভারতনা নিংতম্বা ফংবগী চহি ১০০ মপুংফারকপগী থৌরম পাংথোকপা মতম ২০৪৭দা লৈবাক অসি চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরগনি। ঐখোয় মশিগী থৌনা অসি লৈগদবনি। ঐখোয়না খুদিংমক ফজনা পাংথোক্কনি অমসুং লৈবাক অসি হেন্না ফগৎহনগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়না লৌশিনবা দরকার ওই। অফবা ফিবম অমা শেমগৎপদা যাত্রা অসিনা য়াম্না মতেং পাংগনি। ময়াম পুম্নমক ঐনা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
থাগৎচরি!
দিসক্লাইমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Viksit Bharat Sankalp Yatra (Urban)
16 DEC 2023 7:38PM by PIB Delhi
Namaskar to everybody!
Vehicle of Modi’s is reaching every corner of the country with the resolution of a ‘Viksit Bharat’. It has been a month since this ‘yatra’ began, and it has already reached thousands of villages and over one thousand five hundred cities. Most of these are small towns and villages. As I mentioned earlier, this ‘yatra’ has now started in Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Telangana, and Mizoram from today as well. This ‘yatra’ could not be started in these states due to the election code of conduct. I urge the new governments in these states to quickly expand the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ in their respective states.
Friends,
Even though Modi has flagged off the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’, the truth is that the people of the country have taken charge of this ‘yatra’ now. The beneficiaries I spoke to show how enthusiastic the people of the country are about this ‘yatra’. Wherever the ‘yatra’ ends, people from other villages or cities start leading it. I have learned that there is a huge competition going on for the welcome of the 'Modi's guaranteed vehicle’ with people using new ways to welcome it. And I have seen that young people nowadays make extensive use of selfies, taking selfies with the vehicle and uploading them. And many people are becoming ambassadors of ‘Viksit Bharat’. There is a plan to become the ambassador of ‘Viksit Bharat’ by downloading the NaMo app. Everyone is joining it. Whether it's a village or a city, a large number of people are participating in a quiz competition, a program with questions and answers, which not only increases knowledge but also provides information. People are participating in this competition as well. Through these competitions, people are not only winning prizes but also gaining new knowledge and sharing it with others.
Friends,
Since the start of this ‘yatra’, this is the fourth time I am virtually connected to it. In previous programs, I mostly interacted with people from rural areas. Whether it's about the PM Kisan Samman Nidhi, discussions on natural farming, or various dimensions of rural economy, I have discussed many topics related to making our villages developed. When I spoke to people during these dialogues, they shared intricate details, and it was so heartening to see that government schemes are reaching villages and the homes of the poor. In today's program, a large number of people from urban areas are participating. Therefore, this time, my focus was on issues related to urban development, and the conversations I had also revolved around those topics.
My family members,
Our cities play a significant role in the resolution of a ‘Viksit Bharat’. Development, for a long time after independence, was limited to some major cities. However, today we are focusing on the development of Tier-2 and Tier-3 cities. Hundreds of small cities are the ones that are empowering the grand structure of ‘Viksit Bharat’. Whether it's the Amrut Mission or the Smart City Mission, efforts are being made to improve basic facilities in small cities. The aim is to continuously upgrade water supply, drainage and sewage systems, traffic systems, and the network of CCTV cameras in these cities. Cleanliness, public toilets and LED street lights—these aspects have seen extensive work in cities for the first time. The direct impact of this is on Ease of Living, Ease of Travel, and Ease of Doing Business. Whether it is poor, middle class, or those who have recently come out of poverty, a new middle-class family which is emerging, or the affluent families, everyone is benefiting from these increasing facilities.
My family members,
Our government is making efforts to reduce your worries, much like a family member. During the massive crisis of the coronavirus, you've witnessed how the government left no stone unturned to assist you. Our government transferred thousands of crores of rupees to the bank accounts of 20 crore women during the COVID crisis. It is our government that ensured free vaccines for every individual during the pandemic. It is our government that initiated the free ration scheme for every poor person during the coronavirus era. Our government sent billions of rupees to save small industries during the COVID crisis. Where hope ends for others, that's where Modi's guarantee begins.
All our friends working on carts, stalls and footpaths had lost hope. They felt that nothing good will happen to them so just live like this. There was no one to take care of them. Our government had the fortune of connecting these friends to the banking system for the first time. Today, these friends are getting cheaper and easier loans from banks through the PM SVANidhi scheme. More than 50 lakh such friends in the country have received help from banks. Even during this ‘yatra’, about 1.25 lakh friends have applied for PM SVANidhi scheme. More than 75 per cent of the beneficiaries of the PM SVANidhi scheme are from the Dalit, backward, and tribal communities. Nearly 45 per cent of the beneficiaries are our sisters. That is, those who had no guarantee to open their bank accounts are now benefiting from Modi's guarantee.
Friends,
Our government is committed to the social security of urban residents as well. Our government has worked diligently to ensure that everyone should have a security shield even after the age of 60. About six crore friends have become part of the Atal Pension Yojana in the country so far. This ensures regular pensions up to Rs 5,000 after the age of 60. The Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana has also emerged as a significant hope for the poor living in cities. Under this scheme, the insurer has to pay only Rs 20 premium once a year and, in return, receives coverage of Rs 2 lakh. Under the Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana, urban poor are provisioned to pay only Rs 436 per year. This also provides them with insurance coverage of up to Rs 2 lakh. Through these two schemes, our government has already provided a claim amount of Rs 17,000 crores to families who have faced difficulties. In the hour of crisis, when a dear one is lost, and such a sum of money comes in, you can imagine how helpful it is for these families. Today, even if a scheme worth 200-400 crores is launched, it is criticized by some political parties and they keep creating headlines. But Rs 17,000 crores has reached the homes of the poor. People are benefiting from the government's schemes. I urge all my friends to strengthen their security shield by connecting with the government's pension and insurance schemes. Modi's guaranteed vehicle will assist you in this regard.
Friends,
The government is making concerted efforts to ensure that urban families save more money, whether through income tax relief or affordable healthcare. Millions of impoverished individuals in cities have already benefited from the Ayushman Bharat Yojana. Thanks to the Ayushman card, the poor have saved one lakh crore rupees in medical expenses. Either this one lakh crore rupees would have been spent on doctors’ fees or medicines, but today this money has remained with the poor and the middle class families. The government's initiative to open Jan Aushadhi Kendras has been a boon. Today, I encourage you all who are listening to me to buy medicines from these centres, where you can avail an 80 per cent discount. A medicine that costs Rs 100 can be obtained for just Rs 20. It will save you money. These centres have saved urban poor and middle-class citizens about 25,000 crore of rupees. If not for these centres, they would have spent an additional 25,000 crore of rupees. They have saved 25,000 crore of rupees. The government is now planning to increase the number of Jan Aushadhi Kendras to 25,000. Over the years, we've witnessed a revolution in the country with the Ujala Yojana, distributing LED bulbs. This has significantly reduced electricity bills for urban families.
My family members,
Our government understands the challenges faced by the impoverished brothers and sisters migrating from villages in search of employment. Many faced the issue of their village's ration card not being valid in other states' cities. That's why Modi introduced the One Nation, One Ration Card scheme. Now, any family, whether from a village or a city, can use a single ration card for their needs.
My family members,
Our government is committed to ensuring that no one is compelled to live in slums, and everyone has access to a solid roof over their heads, a permanent home. In the past 9 years, the central government has constructed more than 4 crores homes, with over 1 crore homes being allocated to urban poor families. Our government is also extending all possible help in fulfilling the dream of middle-class families to own their homes. Under the Credit-Linked Subsidy Scheme, assistance has been provided to lakhs of middle-class families. For those without their own homes, the government is also concerned about providing good rental housing at reasonable rates. The government has introduced schemes for urban migrants, labourers, and other working individuals to access rental housing, and special complexes are being built in various cities.
My family members,
To provide a better life for poor and middle-class families in cities, another significant initiative is an efficient public transportation system. The progress made in modern public transportation over the last 10 years is unparalleled. You can imagine that in less than 10 years, metro services have expanded to 15 new cities, and currently, metro services are either operational or under construction in 27 cities. Over the past years, the central government has also invested crores of rupees in operating electric buses in urban areas. The 'PM E-Bus Service Campaign' is facilitating the operation of electric buses in various cities. About two-three days ago, the Central Government introduced 500 new electric buses in Delhi alone, surpassing the count of electric buses operated by the central government to over 1300 in Delhi.
My family members,
Our cities are significant mediums for empowerment of our youth and women power. Modi's guaranteed vehicle is empowering both the youth and women. You should take maximum advantage of this and take forward the resolve of a ‘Viksit Bharat’. I extend my best wishes to all of you once again. Let more people benefit from this ‘yatra’, more people should join it, create an environment throughout the villages and cities before the ‘yatra’ arrives, and those who have already received benefits from the government should be brought there so that others can have confidence that those who haven't received benefits and yet are waiting will receive it in the future because this is Modi's guarantee. Therefore, bring as many people as possible, provide them with information, and when someone who has already benefited speaks about the benefits, it increases the trust of others. That's why I urge those who have received a gas connection, electricity connection, water connection, a house, an Ayushman card, or benefited from Mudra scheme or SVANidhi scheme, received money from the bank, or insurance money to let others know. There are many benefits. When they find out someone in their village has received it, they would also come forward and register. And those who have received it should come more often and tell others that this is Modi's scheme; take advantage of it.
I am committed to ensuring all the benefits of the government, from the poor in the village to those in the slums of the city without any hassles. That's why this vehicle, powered by Modi's guarantee, is for you. So, join in as much as possible, make this program successful. The country will become developed in 2047, when Bharat celebrates 100 years of independence. We have to create this spirit. We will do everything right and make the country better. This is the mindset we need to adopt. This ‘yatra’, this vehicle, this resolution will be very helpful in creating a positive environment. My best wishes to all of you.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.