ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା (ସହରାଞ୍ଚଳ)ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
16 DEC 2023 7:38PM by PIB Bhubaneswar
ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର !
'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ମୋଦିଙ୍କ ଗାଡ଼ି ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହେବାର ଏକ ମାସ ବିତିଗଲାଣି ଏବଂ ଏହା ହଜାର ହଜାର ଗାଁ ଏବଂ ଏକ ହଜାର ପାଞ୍ଚ ଶହରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ପହଞ୍ଚିସାରିଛି । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଛୋଟ ସହର ଓ ଗାଁ । ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି ଯେ, ଆଜିଠାରୁ ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ମିଜୋରାମରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ନିର୍ବାଚନ ଆଚରଣ ବିଧି ଯୋଗୁଁ ଏହି ସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରିନଥିଲା। ମୁଁ ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ନୂତନ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା'କୁ ଶୀଘ୍ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରନ୍ତୁ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯଦିଓ ମୋଦି 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା'କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସତ କଥା ହେଉଛି ଦେଶର ଜନତା ଏବେ ଏହି ଯାତ୍ରାର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଯେଉଁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହେଲି ସେମାନେ ଦେଖାଇଲେ ଯେ ଏହି 'ଯାତ୍ରା'କୁ ନେଇ ଦେଶର ଲୋକମାନେ କେତେ ଉତ୍ସାହିତ। ଯେଉଁଠି ଯାତ୍ରା ଶେଷ ହୁଏ, ସେଠାରେ ଅନ୍ୟ ଗାଁ କିମ୍ବା ସହରର ଲୋକମାନେ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଆରମ୍ଭ କରିଦିଅନ୍ତି। ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛି ଯେ 'ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି'କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ନୂଆ ନୂଆ ଉପାୟ ଅବଲମ୍ବନ କରୁଥିବାରୁ ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଚାଲିଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆଜିକାଲି ଯୁବକମାନେ ସେଲ୍ଫିର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ଗାଡି ସହିତ ସେଲ୍ଫି ଉଠାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଅପଲୋଡ୍ କରୁଛନ୍ତି। ଆଉ ଅନେକ ଲୋକ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ'ର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହେଉଛନ୍ତି। ନମୋ ଆପ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରି 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହେବାର ଯୋଜନା ରହିଛି। ଏଥିରେ ସମସ୍ତେ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି। ଗାଁ ହେଉ କି ସହର, ଏକ କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ପ୍ରଶ୍ନ ଓ ଉତ୍ତର ସମ୍ବଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି, ଯାହା କେବଳ ଜ୍ଞାନ ବୃଦ୍ଧି କରୁନାହିଁ ବରଂ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକମାନେ କେବଳ ପୁରସ୍କାର ଜିତିନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ନୂତନ ଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ଅର୍ଜନ କରି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ସେୟାର କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି 'ଯାତ୍ରା' ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ମୁଁ ଚତୁର୍ଥ ଥର ପାଇଁ ଏହା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି। ପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟତଃ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଥିଲି। ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ବିଷୟରେ ହେଉ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେଉ କିମ୍ବା ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ବିଷୟରେ, ମୁଁ ଆମ ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ କରିବା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଛି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି କଥାବାର୍ତ୍ତା ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥା ହେଲି, ସେମାନେ ସମସ୍ୟାମୂଳକ ବିବରଣୀ ବାଣ୍ଟିଲେ, ଏବଂ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗ୍ରାମ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚୁଥିବା ଦେଖି ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗୁଥିଲା । ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସହରାଞ୍ଚଳର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଏଥର ସହରାଞ୍ଚଳ ର ବିକାଶ ସହ ଜଡିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମୋର ଫୋକସ ରହିଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ଯେଉଁ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି ତାହା ମଧ୍ୟ ସେହି ବିଷୟଉପରେ ରହିଥିଲା ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପରେ ଆମ ସହରଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ବିକାଶ କିଛି ପ୍ରମୁଖ ସହରରେ ସୀମିତ ରହିଥିଲା। ତେବେ ଆଜି ଆମେ ଟିୟର-୨ ଓ ଟିୟର-୩ ସହରର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଶହ ଶହ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର ହିଁ ' ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ଭବ୍ୟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି। ଅମୃତ ମିଶନ ହେଉ କି ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ, ଛୋଟ ସହରରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଏହି ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ, ଡ୍ରେନେଜ୍ ଏବଂ ସ୍ୱେରେଜ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଟ୍ରାଫିକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସିସିଟିଭି କ୍ୟାମେରାର ନେଟୱାର୍କକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସାର୍ବଜନୀନ ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ଏଲଇଡି ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟ୍ - ଏହି ସବୁ ଦିଗ ରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସହରରେ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଏହାର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଲିଭିଂ, ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଟ୍ରାଭେଲ୍ ଏବଂ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଙ୍ଗ୍ ବିଜନେସ୍ ଉପରେ ପଡ଼ିଛି। ଗରିବ ହୁଅନ୍ତୁ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ ବା ନିକଟରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଥିବା ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଉଭା ହେଉଥିବା ନୂଆ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଧନୀ ପରିବାର ହୁଅନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୁବିଧାରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆମ ସରକାର ପରିବାରର ଜଣେ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପରି ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତା କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । କରୋନା ଭାଇରସର ବିରାଟ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ସରକାର କିପରି ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାପାଇଁ କୌଣସି କସରତ ଛାଡିନଥିଲେ । କୋଭିଡ୍ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଆମ ସରକାର ୨୦ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରିଥିଲେ। ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମ ସରକାର ହିଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଟିକା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ହିଁ କରୋନା କାଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। କୋଭିଡ୍ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଇଥିଲେ। ଯେଉଁଠି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶା ଶେଷ ହୋଇଥାଏ, ସେଠାରୁ ହିଁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ।
ଗାଡି, ଷ୍ଟଲ ଓ ଫୁଟପାଥରେ କାମ କରୁଥିବା ଆମର ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନେ ଆଶା ହରାଇଥିଲେ । ସେମାନେ ଅନୁଭବ କଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କିଛି ଭଲ ହେବ ନାହିଁ ତେଣୁ କେବଳ ଏପରି ବଂଚିବାକୁ ହେବ। ସେମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ କେହି ନଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଯୋଡ଼ିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିଲେ। ଆଜି ଏହି ବନ୍ଧୁମାନେ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଶସ୍ତା ଓ ସହଜରେ ଋଣ ପାଉଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ଏଭଳି ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସହାୟତା ମିଳିଛି। ଏପରିକି ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ପାଖାପାଖି ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ବନ୍ଧୁ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଛନ୍ତି। ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ୭୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର। ଆମର ମା’, ଭଉଣୀମାନେ ହିଁ ୪୫ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀ ଏଥିରେ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନଥିଲା ସେମାନେ ଏବେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରୁ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ,
ସହରାଞ୍ଚଳବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ୬୦ ବର୍ଷ ବୟସ ପରେ ମଧ୍ୟ ଯେପରି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ସୁରକ୍ଷା ଢାଲ ରହିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୬ କୋଟି ସାଥି ଅଟଳ ପେନସନ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ୬୦ ବର୍ଷ ବୟସ ପରେ ୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିୟମିତ ପେନସନ ମିଳିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ସହରରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଶା ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଏହି ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ବୀମାକର୍ତ୍ତା ବର୍ଷକୁ ଥରେ ମାତ୍ର ୨୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରିମିୟମ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ବଦଳରେ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ବୀମା ରାଶି ମିଳିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନାରେ ସହରାଞ୍ଚଳଗରିବଙ୍କୁ ବାର୍ଷିକ ମାତ୍ର ୪୩୬ ଟଙ୍କା ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୀମା କଭରେଜ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହି ଦୁଇଟି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସରକାର ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ପରିବାରକୁ ୧୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦାବି ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରିସାରିଛନ୍ତି। ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ପ୍ରିୟ ବ୍ୟକ୍ତି ହଜିଯାଏ ଏବଂ ଏତେ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ଆସେ, ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଏହା ଏହି ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଆଜି ୨୦୦ରୁ ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଏହାକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ଚର୍ଚ୍ଚାରେ ରହୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଗରିବଙ୍କ ଘରେ ୧୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପହଞ୍ଚିଛି। ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଯୋଜନାରୁ ଲୋକେ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କ ପେନସନ ଏବଂ ବୀମା ଯୋଜନା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଢାଲକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରନ୍ତୁ । ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଏ ଦିଗରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆୟକର ରିହାତି କିମ୍ବା ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବାରଯେପରି ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ଜୋରଦାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ସହରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକ ଉପକୃତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଯୋଗୁଁ ଗରିବ ଲୋକଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି। ହୁଏତ ଏହି ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଫି' କିମ୍ବା ଔଷଧ ବାବଦରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ଟଙ୍କା ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ରହିଯାଇଛି। ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ବରଦାନ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି। ଆଜି ମୁଁ ମୋ କଥା ଶୁଣୁଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଔଷଧ କିଣିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ପାଇପାରିବେ । ୧୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧ ମାତ୍ର ୨୦ ଟଙ୍କାରେ ମିଳିପାରିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେବ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହରାଞ୍ଚଳର ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବଞ୍ଚାଇପାରିଛି। ଯଦି ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ନଥାନ୍ତେ, ତେବେ ସେମାନେ ଅତିରିକ୍ତ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥାନ୍ତେ। ସେମାନେ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି। ଏବେ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟା ୨୫ ହଜାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସରକାର ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ଉଜ୍ବଳା ଯୋଜନା, ଏଲଇଡି ବଲ୍ବ ବଣ୍ଟନ କରି ଦେଶରେ ଏକ ବିପ୍ଳବ ହୋଇଥିବା ଦେଖିଛୁ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବାରର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ରୋଜଗାର ସନ୍ଧାନରେ ଗାଁରୁ ପଳାୟନ କରୁଥିବା ଗରିବ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନକୁ ଆମ ସରକାର ବୁଝିପାରିଛନ୍ତି । ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ସହରମାନଙ୍କରେ ସେମାନଙ୍କ ଗାଁର ରାସନ କାର୍ଡ ବୈଧ ନଥିବାରୁ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ମୋଦି ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏବେ ଗାଁ ହେଉ କି ସହରର ଯେ କୌଣସି ପରିବାର ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ବସ୍ତିରେ ଯେପରି କେହି ବସବାସ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ନ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଛାତ, ସ୍ଥାୟୀ ଘର ରହିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଥିବା ବେଳେ ସହରାଞ୍ଚଳଗରିବ ପରିବାରକୁ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ନିଜ ଘର ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ସବୁ ପ୍ରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । କ୍ରେଡିଟ୍ ଲିଙ୍କ୍ ସବ୍ ସିଡି ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଯେଉଁମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଘର ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଉପଯୁକ୍ତ ଦରରେ ଭଲ ଭଡ଼ା ଘର ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି। ସହରାଞ୍ଚଳର ପ୍ରବାସୀ, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କର୍ମଜୀବୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଭଡ଼ା ଘର ପାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ସହରରେ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଜୀବନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ଏକ ଦକ୍ଷ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଧୁନିକ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ଅତୁଳନୀୟ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ୧୦ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମେଟ୍ରୋ ସେବା ୧୫ଟି ନୂଆ ସହରକୁ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ୨୭ଟି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କିମ୍ବା ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଅଛି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିଛନ୍ତି। 'ପିଏମ୍ ଇ-ବସ୍ ସେବା ଅଭିଯାନ' ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଚଳାଚଳକୁ ସୁଗମ କରୁଛି। ପ୍ରାୟ ଦୁଇ-ତିନି ଦିନ ତଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀରେ ୫୦୦ ଟି ନୂଆ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହା କି ଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ୧୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥିଲା।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆମ ର ଯୁବ ଶକ୍ତି ଏବଂ ମହିଳା ଶକ୍ତିର ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଆମ ସହର ଗୁଡିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ । ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଉଭୟ ଯୁବକ ଓ ମହିଳାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ଏହାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଉଚିତ। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏହି ଯାତ୍ରାରୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏଥିରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ, ଯାତ୍ରା ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଗାଁ ଓ ସହରରେ ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଲାଭ ପାଇସାରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ସେଠାକୁ ଅଣାଯିବା ଉଚିତ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅନ୍ୟମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରିବେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଲାଭ ପାଇନାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ତଥାପି ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହା ପାଇବେ କାରଣ ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ତେଣୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଣନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କେହି ଉପକୃତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏହାର ଲାଭ ବିଷୟରେ କୁହନ୍ତୁ, ଏହା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ କୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ, ଜଳ ସଂଯୋଗ, ଘର, ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପାଇଛନ୍ତି କିମ୍ବା ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା କିମ୍ବା ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି କିମ୍ବା ବୀମା ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ। ଏହାର ଅନେକ ଫାଇଦା ରହିଛି। ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଗାଁରେ କେହି ଏହା ପାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଗେଇ ଆସି ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବେ। ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏହା ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ଅଧିକଥର ବାରମ୍ବାର ଆସି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହନ୍ତୁ ଯେ ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଯୋଜନା; ଏହାର ଫାଇଦା ନିଅନ୍ତୁ।
ଗାଁର ଗରିବଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସହରର ବସ୍ତି ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ବିନା କୌଣସି ଅସୁବିଧାରେ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ମୁଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ସେଥିପାଇଁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ପରିଚାଳିତ ଏହି ଗାଡି ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ । ତେଣୁ ଏଥିରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସଫଳ କରନ୍ତୁ। ୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ବିକଶିତ ହେବ। ଆମକୁ ଏହି ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ ସବୁକିଛି ଠିକ୍ କରିବୁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରିବୁ । ଏହି ମାନସିକତାକୁ ଆମେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦରକାର । ଏହି ଯାତ୍ରା, ଏହି ଯାନ, ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।