ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା (ସହରାଞ୍ଚଳ)ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
16 DEC 2023 7:38PM by PIB Bhubaneswar
ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର !
'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ମୋଦିଙ୍କ ଗାଡ଼ି ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହେବାର ଏକ ମାସ ବିତିଗଲାଣି ଏବଂ ଏହା ହଜାର ହଜାର ଗାଁ ଏବଂ ଏକ ହଜାର ପାଞ୍ଚ ଶହରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ପହଞ୍ଚିସାରିଛି । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଛୋଟ ସହର ଓ ଗାଁ । ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି ଯେ, ଆଜିଠାରୁ ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ମିଜୋରାମରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ନିର୍ବାଚନ ଆଚରଣ ବିଧି ଯୋଗୁଁ ଏହି ସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରିନଥିଲା। ମୁଁ ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ନୂତନ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା'କୁ ଶୀଘ୍ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରନ୍ତୁ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯଦିଓ ମୋଦି 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା'କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସତ କଥା ହେଉଛି ଦେଶର ଜନତା ଏବେ ଏହି ଯାତ୍ରାର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଯେଉଁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହେଲି ସେମାନେ ଦେଖାଇଲେ ଯେ ଏହି 'ଯାତ୍ରା'କୁ ନେଇ ଦେଶର ଲୋକମାନେ କେତେ ଉତ୍ସାହିତ। ଯେଉଁଠି ଯାତ୍ରା ଶେଷ ହୁଏ, ସେଠାରେ ଅନ୍ୟ ଗାଁ କିମ୍ବା ସହରର ଲୋକମାନେ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଆରମ୍ଭ କରିଦିଅନ୍ତି। ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛି ଯେ 'ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି'କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ନୂଆ ନୂଆ ଉପାୟ ଅବଲମ୍ବନ କରୁଥିବାରୁ ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଚାଲିଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆଜିକାଲି ଯୁବକମାନେ ସେଲ୍ଫିର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ଗାଡି ସହିତ ସେଲ୍ଫି ଉଠାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଅପଲୋଡ୍ କରୁଛନ୍ତି। ଆଉ ଅନେକ ଲୋକ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ'ର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହେଉଛନ୍ତି। ନମୋ ଆପ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରି 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହେବାର ଯୋଜନା ରହିଛି। ଏଥିରେ ସମସ୍ତେ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି। ଗାଁ ହେଉ କି ସହର, ଏକ କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ପ୍ରଶ୍ନ ଓ ଉତ୍ତର ସମ୍ବଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି, ଯାହା କେବଳ ଜ୍ଞାନ ବୃଦ୍ଧି କରୁନାହିଁ ବରଂ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକମାନେ କେବଳ ପୁରସ୍କାର ଜିତିନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ନୂତନ ଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ଅର୍ଜନ କରି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ସେୟାର କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି 'ଯାତ୍ରା' ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ମୁଁ ଚତୁର୍ଥ ଥର ପାଇଁ ଏହା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି। ପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟତଃ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଥିଲି। ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ବିଷୟରେ ହେଉ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେଉ କିମ୍ବା ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ବିଷୟରେ, ମୁଁ ଆମ ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ କରିବା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଛି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି କଥାବାର୍ତ୍ତା ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥା ହେଲି, ସେମାନେ ସମସ୍ୟାମୂଳକ ବିବରଣୀ ବାଣ୍ଟିଲେ, ଏବଂ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗ୍ରାମ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚୁଥିବା ଦେଖି ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗୁଥିଲା । ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସହରାଞ୍ଚଳର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଏଥର ସହରାଞ୍ଚଳ ର ବିକାଶ ସହ ଜଡିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମୋର ଫୋକସ ରହିଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ଯେଉଁ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି ତାହା ମଧ୍ୟ ସେହି ବିଷୟଉପରେ ରହିଥିଲା ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପରେ ଆମ ସହରଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ବିକାଶ କିଛି ପ୍ରମୁଖ ସହରରେ ସୀମିତ ରହିଥିଲା। ତେବେ ଆଜି ଆମେ ଟିୟର-୨ ଓ ଟିୟର-୩ ସହରର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଶହ ଶହ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର ହିଁ ' ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ଭବ୍ୟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି। ଅମୃତ ମିଶନ ହେଉ କି ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ, ଛୋଟ ସହରରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଏହି ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ, ଡ୍ରେନେଜ୍ ଏବଂ ସ୍ୱେରେଜ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଟ୍ରାଫିକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସିସିଟିଭି କ୍ୟାମେରାର ନେଟୱାର୍କକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସାର୍ବଜନୀନ ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ଏଲଇଡି ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟ୍ - ଏହି ସବୁ ଦିଗ ରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସହରରେ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଏହାର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଲିଭିଂ, ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଟ୍ରାଭେଲ୍ ଏବଂ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଙ୍ଗ୍ ବିଜନେସ୍ ଉପରେ ପଡ଼ିଛି। ଗରିବ ହୁଅନ୍ତୁ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ ବା ନିକଟରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଥିବା ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଉଭା ହେଉଥିବା ନୂଆ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଧନୀ ପରିବାର ହୁଅନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୁବିଧାରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆମ ସରକାର ପରିବାରର ଜଣେ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପରି ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତା କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । କରୋନା ଭାଇରସର ବିରାଟ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ସରକାର କିପରି ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାପାଇଁ କୌଣସି କସରତ ଛାଡିନଥିଲେ । କୋଭିଡ୍ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଆମ ସରକାର ୨୦ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରିଥିଲେ। ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମ ସରକାର ହିଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଟିକା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ହିଁ କରୋନା କାଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। କୋଭିଡ୍ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଇଥିଲେ। ଯେଉଁଠି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶା ଶେଷ ହୋଇଥାଏ, ସେଠାରୁ ହିଁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ।
ଗାଡି, ଷ୍ଟଲ ଓ ଫୁଟପାଥରେ କାମ କରୁଥିବା ଆମର ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନେ ଆଶା ହରାଇଥିଲେ । ସେମାନେ ଅନୁଭବ କଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କିଛି ଭଲ ହେବ ନାହିଁ ତେଣୁ କେବଳ ଏପରି ବଂଚିବାକୁ ହେବ। ସେମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ କେହି ନଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଯୋଡ଼ିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିଲେ। ଆଜି ଏହି ବନ୍ଧୁମାନେ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଶସ୍ତା ଓ ସହଜରେ ଋଣ ପାଉଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ଏଭଳି ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସହାୟତା ମିଳିଛି। ଏପରିକି ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ପାଖାପାଖି ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ବନ୍ଧୁ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଛନ୍ତି। ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ୭୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର। ଆମର ମା’, ଭଉଣୀମାନେ ହିଁ ୪୫ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀ ଏଥିରେ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନଥିଲା ସେମାନେ ଏବେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରୁ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ,
ସହରାଞ୍ଚଳବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ୬୦ ବର୍ଷ ବୟସ ପରେ ମଧ୍ୟ ଯେପରି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ସୁରକ୍ଷା ଢାଲ ରହିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୬ କୋଟି ସାଥି ଅଟଳ ପେନସନ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ୬୦ ବର୍ଷ ବୟସ ପରେ ୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିୟମିତ ପେନସନ ମିଳିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ସହରରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଶା ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଏହି ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ବୀମାକର୍ତ୍ତା ବର୍ଷକୁ ଥରେ ମାତ୍ର ୨୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରିମିୟମ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ବଦଳରେ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ବୀମା ରାଶି ମିଳିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନାରେ ସହରାଞ୍ଚଳଗରିବଙ୍କୁ ବାର୍ଷିକ ମାତ୍ର ୪୩୬ ଟଙ୍କା ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୀମା କଭରେଜ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହି ଦୁଇଟି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସରକାର ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ପରିବାରକୁ ୧୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦାବି ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରିସାରିଛନ୍ତି। ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ପ୍ରିୟ ବ୍ୟକ୍ତି ହଜିଯାଏ ଏବଂ ଏତେ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ଆସେ, ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଏହା ଏହି ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଆଜି ୨୦୦ରୁ ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଏହାକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ଚର୍ଚ୍ଚାରେ ରହୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଗରିବଙ୍କ ଘରେ ୧୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପହଞ୍ଚିଛି। ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଯୋଜନାରୁ ଲୋକେ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କ ପେନସନ ଏବଂ ବୀମା ଯୋଜନା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଢାଲକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରନ୍ତୁ । ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଏ ଦିଗରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆୟକର ରିହାତି କିମ୍ବା ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବାରଯେପରି ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ଜୋରଦାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ସହରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକ ଉପକୃତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଯୋଗୁଁ ଗରିବ ଲୋକଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି। ହୁଏତ ଏହି ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଫି' କିମ୍ବା ଔଷଧ ବାବଦରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ଟଙ୍କା ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ରହିଯାଇଛି। ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ବରଦାନ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି। ଆଜି ମୁଁ ମୋ କଥା ଶୁଣୁଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଔଷଧ କିଣିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ପାଇପାରିବେ । ୧୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧ ମାତ୍ର ୨୦ ଟଙ୍କାରେ ମିଳିପାରିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେବ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହରାଞ୍ଚଳର ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବଞ୍ଚାଇପାରିଛି। ଯଦି ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ନଥାନ୍ତେ, ତେବେ ସେମାନେ ଅତିରିକ୍ତ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥାନ୍ତେ। ସେମାନେ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି। ଏବେ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟା ୨୫ ହଜାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସରକାର ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ଉଜ୍ବଳା ଯୋଜନା, ଏଲଇଡି ବଲ୍ବ ବଣ୍ଟନ କରି ଦେଶରେ ଏକ ବିପ୍ଳବ ହୋଇଥିବା ଦେଖିଛୁ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବାରର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ରୋଜଗାର ସନ୍ଧାନରେ ଗାଁରୁ ପଳାୟନ କରୁଥିବା ଗରିବ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନକୁ ଆମ ସରକାର ବୁଝିପାରିଛନ୍ତି । ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ସହରମାନଙ୍କରେ ସେମାନଙ୍କ ଗାଁର ରାସନ କାର୍ଡ ବୈଧ ନଥିବାରୁ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ମୋଦି ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏବେ ଗାଁ ହେଉ କି ସହରର ଯେ କୌଣସି ପରିବାର ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ବସ୍ତିରେ ଯେପରି କେହି ବସବାସ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ନ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଛାତ, ସ୍ଥାୟୀ ଘର ରହିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଥିବା ବେଳେ ସହରାଞ୍ଚଳଗରିବ ପରିବାରକୁ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ନିଜ ଘର ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ସବୁ ପ୍ରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । କ୍ରେଡିଟ୍ ଲିଙ୍କ୍ ସବ୍ ସିଡି ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଯେଉଁମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଘର ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଉପଯୁକ୍ତ ଦରରେ ଭଲ ଭଡ଼ା ଘର ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି। ସହରାଞ୍ଚଳର ପ୍ରବାସୀ, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କର୍ମଜୀବୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଭଡ଼ା ଘର ପାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ସହରରେ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଜୀବନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ଏକ ଦକ୍ଷ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଧୁନିକ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ଅତୁଳନୀୟ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ୧୦ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମେଟ୍ରୋ ସେବା ୧୫ଟି ନୂଆ ସହରକୁ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ୨୭ଟି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କିମ୍ବା ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଅଛି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିଛନ୍ତି। 'ପିଏମ୍ ଇ-ବସ୍ ସେବା ଅଭିଯାନ' ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଚଳାଚଳକୁ ସୁଗମ କରୁଛି। ପ୍ରାୟ ଦୁଇ-ତିନି ଦିନ ତଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀରେ ୫୦୦ ଟି ନୂଆ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହା କି ଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ୧୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥିଲା।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆମ ର ଯୁବ ଶକ୍ତି ଏବଂ ମହିଳା ଶକ୍ତିର ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଆମ ସହର ଗୁଡିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ । ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଉଭୟ ଯୁବକ ଓ ମହିଳାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ଏହାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଉଚିତ। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏହି ଯାତ୍ରାରୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏଥିରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ, ଯାତ୍ରା ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଗାଁ ଓ ସହରରେ ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଲାଭ ପାଇସାରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ସେଠାକୁ ଅଣାଯିବା ଉଚିତ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅନ୍ୟମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରିବେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଲାଭ ପାଇନାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ତଥାପି ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହା ପାଇବେ କାରଣ ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ତେଣୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଣନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କେହି ଉପକୃତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏହାର ଲାଭ ବିଷୟରେ କୁହନ୍ତୁ, ଏହା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ କୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ, ଜଳ ସଂଯୋଗ, ଘର, ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପାଇଛନ୍ତି କିମ୍ବା ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା କିମ୍ବା ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି କିମ୍ବା ବୀମା ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ। ଏହାର ଅନେକ ଫାଇଦା ରହିଛି। ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଗାଁରେ କେହି ଏହା ପାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଗେଇ ଆସି ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବେ। ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏହା ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ଅଧିକଥର ବାରମ୍ବାର ଆସି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହନ୍ତୁ ଯେ ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଯୋଜନା; ଏହାର ଫାଇଦା ନିଅନ୍ତୁ।
ଗାଁର ଗରିବଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସହରର ବସ୍ତି ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ବିନା କୌଣସି ଅସୁବିଧାରେ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ମୁଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ସେଥିପାଇଁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ପରିଚାଳିତ ଏହି ଗାଡି ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ । ତେଣୁ ଏଥିରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସଫଳ କରନ୍ତୁ। ୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ବିକଶିତ ହେବ। ଆମକୁ ଏହି ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ ସବୁକିଛି ଠିକ୍ କରିବୁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରିବୁ । ଏହି ମାନସିକତାକୁ ଆମେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦରକାର । ଏହି ଯାତ୍ରା, ଏହି ଯାନ, ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Viksit Bharat Sankalp Yatra (Urban)
16 DEC 2023 7:38PM by PIB Delhi
Namaskar to everybody!
Vehicle of Modi’s is reaching every corner of the country with the resolution of a ‘Viksit Bharat’. It has been a month since this ‘yatra’ began, and it has already reached thousands of villages and over one thousand five hundred cities. Most of these are small towns and villages. As I mentioned earlier, this ‘yatra’ has now started in Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Telangana, and Mizoram from today as well. This ‘yatra’ could not be started in these states due to the election code of conduct. I urge the new governments in these states to quickly expand the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ in their respective states.
Friends,
Even though Modi has flagged off the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’, the truth is that the people of the country have taken charge of this ‘yatra’ now. The beneficiaries I spoke to show how enthusiastic the people of the country are about this ‘yatra’. Wherever the ‘yatra’ ends, people from other villages or cities start leading it. I have learned that there is a huge competition going on for the welcome of the 'Modi's guaranteed vehicle’ with people using new ways to welcome it. And I have seen that young people nowadays make extensive use of selfies, taking selfies with the vehicle and uploading them. And many people are becoming ambassadors of ‘Viksit Bharat’. There is a plan to become the ambassador of ‘Viksit Bharat’ by downloading the NaMo app. Everyone is joining it. Whether it's a village or a city, a large number of people are participating in a quiz competition, a program with questions and answers, which not only increases knowledge but also provides information. People are participating in this competition as well. Through these competitions, people are not only winning prizes but also gaining new knowledge and sharing it with others.
Friends,
Since the start of this ‘yatra’, this is the fourth time I am virtually connected to it. In previous programs, I mostly interacted with people from rural areas. Whether it's about the PM Kisan Samman Nidhi, discussions on natural farming, or various dimensions of rural economy, I have discussed many topics related to making our villages developed. When I spoke to people during these dialogues, they shared intricate details, and it was so heartening to see that government schemes are reaching villages and the homes of the poor. In today's program, a large number of people from urban areas are participating. Therefore, this time, my focus was on issues related to urban development, and the conversations I had also revolved around those topics.
My family members,
Our cities play a significant role in the resolution of a ‘Viksit Bharat’. Development, for a long time after independence, was limited to some major cities. However, today we are focusing on the development of Tier-2 and Tier-3 cities. Hundreds of small cities are the ones that are empowering the grand structure of ‘Viksit Bharat’. Whether it's the Amrut Mission or the Smart City Mission, efforts are being made to improve basic facilities in small cities. The aim is to continuously upgrade water supply, drainage and sewage systems, traffic systems, and the network of CCTV cameras in these cities. Cleanliness, public toilets and LED street lights—these aspects have seen extensive work in cities for the first time. The direct impact of this is on Ease of Living, Ease of Travel, and Ease of Doing Business. Whether it is poor, middle class, or those who have recently come out of poverty, a new middle-class family which is emerging, or the affluent families, everyone is benefiting from these increasing facilities.
My family members,
Our government is making efforts to reduce your worries, much like a family member. During the massive crisis of the coronavirus, you've witnessed how the government left no stone unturned to assist you. Our government transferred thousands of crores of rupees to the bank accounts of 20 crore women during the COVID crisis. It is our government that ensured free vaccines for every individual during the pandemic. It is our government that initiated the free ration scheme for every poor person during the coronavirus era. Our government sent billions of rupees to save small industries during the COVID crisis. Where hope ends for others, that's where Modi's guarantee begins.
All our friends working on carts, stalls and footpaths had lost hope. They felt that nothing good will happen to them so just live like this. There was no one to take care of them. Our government had the fortune of connecting these friends to the banking system for the first time. Today, these friends are getting cheaper and easier loans from banks through the PM SVANidhi scheme. More than 50 lakh such friends in the country have received help from banks. Even during this ‘yatra’, about 1.25 lakh friends have applied for PM SVANidhi scheme. More than 75 per cent of the beneficiaries of the PM SVANidhi scheme are from the Dalit, backward, and tribal communities. Nearly 45 per cent of the beneficiaries are our sisters. That is, those who had no guarantee to open their bank accounts are now benefiting from Modi's guarantee.
Friends,
Our government is committed to the social security of urban residents as well. Our government has worked diligently to ensure that everyone should have a security shield even after the age of 60. About six crore friends have become part of the Atal Pension Yojana in the country so far. This ensures regular pensions up to Rs 5,000 after the age of 60. The Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana has also emerged as a significant hope for the poor living in cities. Under this scheme, the insurer has to pay only Rs 20 premium once a year and, in return, receives coverage of Rs 2 lakh. Under the Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana, urban poor are provisioned to pay only Rs 436 per year. This also provides them with insurance coverage of up to Rs 2 lakh. Through these two schemes, our government has already provided a claim amount of Rs 17,000 crores to families who have faced difficulties. In the hour of crisis, when a dear one is lost, and such a sum of money comes in, you can imagine how helpful it is for these families. Today, even if a scheme worth 200-400 crores is launched, it is criticized by some political parties and they keep creating headlines. But Rs 17,000 crores has reached the homes of the poor. People are benefiting from the government's schemes. I urge all my friends to strengthen their security shield by connecting with the government's pension and insurance schemes. Modi's guaranteed vehicle will assist you in this regard.
Friends,
The government is making concerted efforts to ensure that urban families save more money, whether through income tax relief or affordable healthcare. Millions of impoverished individuals in cities have already benefited from the Ayushman Bharat Yojana. Thanks to the Ayushman card, the poor have saved one lakh crore rupees in medical expenses. Either this one lakh crore rupees would have been spent on doctors’ fees or medicines, but today this money has remained with the poor and the middle class families. The government's initiative to open Jan Aushadhi Kendras has been a boon. Today, I encourage you all who are listening to me to buy medicines from these centres, where you can avail an 80 per cent discount. A medicine that costs Rs 100 can be obtained for just Rs 20. It will save you money. These centres have saved urban poor and middle-class citizens about 25,000 crore of rupees. If not for these centres, they would have spent an additional 25,000 crore of rupees. They have saved 25,000 crore of rupees. The government is now planning to increase the number of Jan Aushadhi Kendras to 25,000. Over the years, we've witnessed a revolution in the country with the Ujala Yojana, distributing LED bulbs. This has significantly reduced electricity bills for urban families.
My family members,
Our government understands the challenges faced by the impoverished brothers and sisters migrating from villages in search of employment. Many faced the issue of their village's ration card not being valid in other states' cities. That's why Modi introduced the One Nation, One Ration Card scheme. Now, any family, whether from a village or a city, can use a single ration card for their needs.
My family members,
Our government is committed to ensuring that no one is compelled to live in slums, and everyone has access to a solid roof over their heads, a permanent home. In the past 9 years, the central government has constructed more than 4 crores homes, with over 1 crore homes being allocated to urban poor families. Our government is also extending all possible help in fulfilling the dream of middle-class families to own their homes. Under the Credit-Linked Subsidy Scheme, assistance has been provided to lakhs of middle-class families. For those without their own homes, the government is also concerned about providing good rental housing at reasonable rates. The government has introduced schemes for urban migrants, labourers, and other working individuals to access rental housing, and special complexes are being built in various cities.
My family members,
To provide a better life for poor and middle-class families in cities, another significant initiative is an efficient public transportation system. The progress made in modern public transportation over the last 10 years is unparalleled. You can imagine that in less than 10 years, metro services have expanded to 15 new cities, and currently, metro services are either operational or under construction in 27 cities. Over the past years, the central government has also invested crores of rupees in operating electric buses in urban areas. The 'PM E-Bus Service Campaign' is facilitating the operation of electric buses in various cities. About two-three days ago, the Central Government introduced 500 new electric buses in Delhi alone, surpassing the count of electric buses operated by the central government to over 1300 in Delhi.
My family members,
Our cities are significant mediums for empowerment of our youth and women power. Modi's guaranteed vehicle is empowering both the youth and women. You should take maximum advantage of this and take forward the resolve of a ‘Viksit Bharat’. I extend my best wishes to all of you once again. Let more people benefit from this ‘yatra’, more people should join it, create an environment throughout the villages and cities before the ‘yatra’ arrives, and those who have already received benefits from the government should be brought there so that others can have confidence that those who haven't received benefits and yet are waiting will receive it in the future because this is Modi's guarantee. Therefore, bring as many people as possible, provide them with information, and when someone who has already benefited speaks about the benefits, it increases the trust of others. That's why I urge those who have received a gas connection, electricity connection, water connection, a house, an Ayushman card, or benefited from Mudra scheme or SVANidhi scheme, received money from the bank, or insurance money to let others know. There are many benefits. When they find out someone in their village has received it, they would also come forward and register. And those who have received it should come more often and tell others that this is Modi's scheme; take advantage of it.
I am committed to ensuring all the benefits of the government, from the poor in the village to those in the slums of the city without any hassles. That's why this vehicle, powered by Modi's guarantee, is for you. So, join in as much as possible, make this program successful. The country will become developed in 2047, when Bharat celebrates 100 years of independence. We have to create this spirit. We will do everything right and make the country better. This is the mindset we need to adopt. This ‘yatra’, this vehicle, this resolution will be very helpful in creating a positive environment. My best wishes to all of you.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.