Ministry of Information & Broadcasting
Vikasit Bharat Sankalp Yatra's Citizen Participation Crosses 2 Crore; Number Doubles in just 7 days as 1 Crore More Join the Yatra
14 DEC 2023 3:22PM by PIB Delhi
In a remarkable display of public support, the Vikasit Bharat Sankalp Yatra has reached a monumental milestone, exceeding 2 crore participants in less than a month. This unprecedented surge in engagement highlights the Yatra's profound impact and its incredible ability to unite millions in a collective pursuit of development.
The growing momentum of the Yatra can be gauged from the fact that the mark of first crore was touched in 22 days while the next crore took merely 7 days. With each passing day, the Yatra's reach expands and continues to draw an overwhelmingly positive response from the public, sustaining its strong momentum.
The Yatra has reached nearly 60,000 Gram Panchayats, propelling progress and advancement in every corner of the nation. Within a brief period, the Yatra has made its presence felt with more than 1.6 Crore citizens taking Sankalp to working towards striving for a Vikasit Bharat by 2047. As part of the Yatra's "Meri Kahani, Meri Zubani" initiative, over 1.30 Crore people have shared their personal narratives, showcasing citizens' diverse experiences and aspirations nationwide.
With well-being of citizens as one of the core themes of the yatra, health camps are being organised across the nation and till date, more than 42 Lakh people have been screened.
One Nation, One Journey
Wholeheartedly embraced across all regions, the Yatra is serving as a direct conduit for delivering government services and support, reaching even the most remote areas. In terms of participation, Uttar Pradesh takes the lead with nearly 80 Lakh participants, followed by Maharashtra with over 29 Lakh participants, and Gujarat with over 23 Lakh participants. Jammu & Kashmir follows closely with an encouraging response of over 16 Lakh participants to date. Andhra Pradesh secures a significant position with over 11 Lakh participants.
100% Saturation of Government Schemes
The Viksit Bharat Sankalp Yatra is a nationwide effort aimed at achieving 100% saturation of the Government's key initiatives, ensuring that their benefits reach all intended recipients.
(A woman poses for a photo at a selfie point installed during 'Vikasit Bharat Sankalp Yatra' at Bara Hindu Rao, in New Delhi)
The milestones achieved during the yatra are significant: more than 29,000 Gram Panchayats have achieved complete coverage, with 100% saturation of Ayushman Cards; over 18,000 Gram Panchayats have reached 100% saturation for the 'Har ghar jal' scheme; more than 34,000 Gram Panchayats have achieved full digitization of Land Records; and in support of the Swachh Bharat initiative, over 9,000 Gram Panchayats meet the criteria for 100% compliance with the ODF Plus model.
Embarking on a transformative expedition, the Vikasit Bharat Sankalp Yatra, launched by Prime Minister Narendra Modi on November 15th from Khunti, Jharkhand, is fostering deeper connections with citizens across India. This ambitious initiative aims to bridge the gap between government and people, empowering communities and laying the foundation for an inclusive and Vikasit Bharat.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা-ত নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণে ২ কোটিৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰিছে; মাত্ৰ ৭টা দিনতে ১ কোটিৰো অধিক লোকে যাত্ৰাত যোগদান কৰাত সংখ্যা দুগুণলৈ বৃদ্ধি পাইছে
14 DEC 2023 3:22PM by PIB Guwahati
জনসমৰ্থনৰ এক উল্লেখযোগ্য প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰি ‘বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ই এক স্মৰণীয় অভিলেখ ৰচনা কৰিছে। উল্লেখ্য যে এমাহৰো কম সময়ৰ ভিতৰতে এই যাত্ৰাত অংশগ্ৰহণকাৰীৰ সংখ্যাই ২ কোটিৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰিছে। জনতাৰ অংশগ্ৰহণৰ এই অভূতপূৰ্ব বৃদ্ধিয়ে যাত্ৰাৰ গভীৰ প্ৰভাৱ আৰু উন্নয়নৰ এক সামূহিক অনুসৰণত লাখ লাখ লোকক একত্ৰিত কৰাৰ ইয়াৰ অবিশ্বাস্য সামৰ্থ্যকে আলোকপাত কৰিছে।
যাত্ৰাৰ বৰ্ধিত গতি এই কথাৰ পৰাই অনুমান কৰিব পাৰি যে প্ৰথম ১কোটিৰ ঘৰ ২২ দিনত স্পৰ্শ কৰা হৈছিল, আনহাতে পৰৱৰ্তী ১কোটিৰ বাবে লাগিছিল মাত্ৰ ৭টা দিন। প্ৰতিটো দিন অতিবাহিত হোৱাৰ লগে লগে যাত্ৰাৰ প্ৰসাৰ বিস্তাৰিত হৈছে আৰু ইয়াৰ শক্তিশালী গতি বৰ্তাই ৰাখি ৰাইজৰ অত্যধিক ইতিবাচক সঁহাৰি আকৰ্ষিত কৰা পৰিলক্ষিত হৈছে।
এই যাত্ৰা ইতিমধ্যে প্ৰায় ৬০,০০০ গাঁও পঞ্চায়তত উপস্থিত হৈছে, যাৰ ফলত দেশৰ প্ৰতিটো কোণত প্ৰগতি আৰু উন্নতিৰ গতি ত্বৰান্বিত হৈছে। দিন দিয়েকৰ ভিতৰতে এই যাত্ৰাই ইয়াৰ উপস্থিতি অনুভূত কৰাইছে আৰু ১.৬ কোটিতকৈয়ো অধিক নাগৰিকে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকাশিত ভাৰত গঢ়াৰ কাম কৰিবলৈ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে। যাত্ৰাৰ "মেৰী কাহানি, মেৰী জুবানী" উদ্যোগৰ অংশ হিচাপে ১.৩০ কোটিৰো অধিক লোকে তেওঁলোকৰ ব্যক্তিগত বাখ্যা সহভাগ কৰিছে, দেশজুৰি নাগৰিকসকলৰ বিবিধ অভিজ্ঞতা আৰু আকাংক্ষা প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
যাত্ৰাৰ অন্যতম মূল বিষয় হিচাপে নাগৰিকসকলৰ কল্যাণৰ সৈতে সমগ্ৰ দেশতে স্বাস্থ্য শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে আৰু আজি পৰ্যন্ত ৪২ লাখৰো অধিক লোকক পৰীক্ষা কৰা হৈছে।
এক ৰাষ্ট্ৰ, এক যাত্ৰা
সকলো অঞ্চলতে ৰাইজৰ ব্যাপক সঁহাৰি লাভ কৰা এই যাত্ৰা চৰকাৰী সেৱা আৰু সমৰ্থন প্ৰদানৰ পোনপটীয়া মাধ্যমত পৰিণত হৈছে। আনকি অতিশয় দুৰ্গম অঞ্চলতো এই যাত্ৰা উপনীত হৈছে। অংশগ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰ প্ৰদেশে প্ৰায় ৮০ লাখ অংশগ্ৰহণকাৰীৰে আগবাঢ়ি আছে, তাৰ পিছতে মহাৰাষ্ট্ৰত ২৯ লাখৰো অধিক অংশগ্ৰহণকাৰী আৰু গুজৰাটত ২৩ লাখৰো অধিক অংশগ্ৰহণকাৰীৰ তথ্য লাভ কৰা হৈছে। জম্মু আৰু কাশ্মীৰতো আজিলৈকে ১৬ লাখৰো অধিক অংশগ্ৰহণকাৰীৰ উৎসাহজনক সঁহাৰিৰে এই যাত্ৰা অব্যাহত আছে। ১১ লাখৰো অধিক অংশগ্ৰহণকাৰীৰে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশে এক উল্লেখযোগ্য স্থান লাভ কৰিছে।
চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ ১০০% সংপৃক্তি
চৰকাৰৰ মূল পদক্ষেপসমূহৰ ১০০% পৰিপূৰকতাৰ লক্ষ্যৰে গ্ৰহণ কৰা এক দেশজোৰা প্ৰচেষ্টা হৈছে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা। এই পদক্ষেপৰাজিৰ সুবিধা সকলো লক্ষ্য হিতাধিকাৰীয়ে লাভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
(নতুন দিল্লীৰ বাৰা হিন্দু ৰাওত ‘বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ত স্থাপন কৰা চেলফি পইন্টত ফটোৰ বাবে পজ দিছে এগৰাকী মহিলাই)
এই যাত্ৰাৰ সময়ত স্থাপন হোৱা মাইলৰ খুঁটিসমূহ হৈছেঃ ২৯,০০০ ৰোধিক গাঁও পঞ্চায়তে সম্পূৰ্ণ ক’ভাৰেজ লাভ কৰিছে, আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ ১০০% চেচুৰেচন হৈছে; ১৮,০০০ ৰোধিক গাঁও পঞ্চায়তে ‘হৰ ঘৰ জল’ আঁচনিৰ বাবে ১০০% চেচুৰেচন লাভ কৰিছে; ৩৪,০০০ ৰোধিক গাঁও পঞ্চায়তে ভূমি অভিলেখৰ সম্পূৰ্ণ ডিজিটেলাইজেচন সম্পন্ন কৰিছে আৰু স্বচ্ছ ভাৰত পদক্ষেপৰ সমৰ্থনত ৯,০০০ ৰোধিক গাঁও পঞ্চায়তে অ’ডিএফ প্লাছ মডেল ১০০% মানি চলাৰ মাপকাঠী পৰিপূৰণ কৰে।
ৰূপান্তৰৰ অভিযান গ্ৰহণ কৰি অহা প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৫ নৱেম্বৰত ঝাড়খণ্ডৰ খুন্তিত শুভাৰম্ভ কৰা বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাই সমগ্ৰ ভাৰতৰ নাগৰিকৰ সৈতে গভীৰ সংযোগ গঢ়ি তুলিছে। এই অভিলাষী পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে চৰকাৰ আৰু জনসাধাৰণৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰা, সমাজ সবলীকৰণ আৰু এক সৰ্বাংগীন তথা বিকশিত ভাৰতৰ ভেটি স্থাপন কৰা।