ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନ ଅମୃତ କଳସ ଯାତ୍ରାର ଉଦଯାପନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ସଂଗ୍ରହ ହୋଇଥିବା ମାଟିରୁ ବିକଶିତ ଅମୃତ ବାଟିକା ଓ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସ୍ମାରକୀର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଆରମ୍ଭ ହେଲା 'ମେରା ଯୁବା ଭାରତ' - ମାଇଁ ଭାରତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ
ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ ଟି ରାଜ୍ୟ କିମ୍ବା କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ - ୧। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର, ୨। ଗୁଜରାଟ ଓ ୩। ହରିୟାଣା ଓ ରାଜସ୍ଥାନ
ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ - ୧. ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ୨. ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ; ଏବଂ ଯୁଗ୍ମ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନ ପାଇଁ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘‘ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ମାଇଁ ଭାରତ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି’’
‘‘ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି କିପରି ସଂଗଠିତ ହୋଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବେ ତାହାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନ’’
‘ଅନେକ ମହାନ ସଭ୍ୟତା ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି କିନ୍ତୁ ଭାରତ ମାଟିରେ ଏକ ଚେତନା ଅଛି ଯାହା ଏହି ଦେଶକୁ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରକ୍ଷା କରିଛି ’’
"ଭାରତର ମାଟି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଆବେଗ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରେ"
‘‘ଅମୃତ ବାଟିକା ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ' ବିଷୟରେ ଶିଖାଇବ’’
‘‘ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଏକ ପ୍ରକାରେ ଭବ
31 OCT 2023 7:14PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନ ଅମୃତ କଳସ ଯାତ୍ରାର ଉଦଯାପନୀ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ସମାପନୀ ସମାରୋହ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୃତ ବାଟିକା ଏବଂ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସ୍ମାରକୀର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ 'ମେରା ଯୁବ ଭାରତ- ମାଇଁ ଭାରତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ଟି ରାଜ୍ୟ କିମ୍ବା କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ତଥା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କିମ୍ବା ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକୁ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ଟି ରାଜ୍ୟ ବା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ହେଉଛି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର, ଗୁଜରାଟ ଓ ହରିୟାଣା ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଯୁଗ୍ମ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ବେଳେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନିଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରହିଛନ୍ତି।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ମହାଯଜ୍ଞର ସାକ୍ଷୀ । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରାରୁ ପ୍ରେରିତ ହୋଇ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୧୨ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧କୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ୩୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ରେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ସମାପନ ପାଳନ କରିଥିଲେ । ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଏକ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । "ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରା ସ୍ୱାଧୀନତାର ଜ୍ୟୋତିକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲା ଏବଂ ଅମୃତ କାଳ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାର ସଂକଳ୍ପ ପାଲଟିଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ୨ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଉତ୍ସବ 'ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ' ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଶେଷ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଆଜିର ଐତିହାସିକ ସଂଗଠନର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇଦେଉଥିବା ସ୍ମାରକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିବା ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଏକ ଭବ୍ୟ ଉତ୍ସବକୁ ବିଦାୟ ଦେଉଥିବା ବେଳେ, ଆମେ ମୋ ଭାରତ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ମୋ ଭାରତ ସଂଗଠନ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ "ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନ ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବକମାନେ କିପରି ସଂଗଠିତ ହୋଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବେ ତାହାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଅଗଣିତ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ୮୫୦୦ ଅମୃତ କଳସ କର୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ ଶପଥ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଚାର ୱେବସାଇଟରେ ସେଲ୍ଫି ଅପଲୋଡ୍ କରିଛନ୍ତି।
ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଉଦଯାପନ ପାଇଁ ମାଟିକୁ କାହିଁକି ଏକ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଗଲା ସେ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଣେ କବିଙ୍କ କଥାକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସେହି ଭୂମିର ମାଟି ଯେଉଁଠାରେ ସଭ୍ୟତା ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ମନୁଷ୍ୟ ପ୍ରଗତି କରିଛି ଏବଂ ଏହା ଇଓନର ଛାପ ବହନ କରୁଛି । ଭାରତର ମାଟିରେ ଚେତନା ରହିଛି। ଏହାର ଏକ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ଅଛି ଯାହା ସଭ୍ୟତାର ପତନକୁ ରୋକିପାରିଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ବି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଥିବା ବେଳେ ଅନେକ ସଭ୍ୟତା କିପରି ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡିଛି । ଭାରତର ବୀରତ୍ୱର ଅନେକ କାହାଣୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ସହିଦ ଭଗତ ସିଂହଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ଅବସରରେ ସେ କହିଥିଲେ, "ଭାରତ ମାଟି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଆବେଗ ପ୍ରତି ଏକ ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରେ" । ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ କିପରି ମାତୃଭୂମି ମାଟି ସହିତ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଯଦି ସେ ଭାରତ ମାଟିର ଋଣ ପରିଶୋଧ କରୁନାହିଁ ତେବେ ଜୀବନ କ'ଣ? ଦିଲ୍ଲୀରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ହଜାର ହଜାର ଅମୃତ କଳସର ମାଟି ସମସ୍ତଙ୍କୁ କର୍ତବ୍ୟ ବା କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଭାବନାକୁ ମନେ ପକାଇବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଚାରାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାକୁ ଥିବା ଅମୃତ ବାଟିକା ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ' ବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷା ଦେବ । ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନରେ ଥିବା ଜନ, ଜନନୀ, ଜନ୍ମଭୂମିର କଳାକୃତି ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସବୁ ରାଜ୍ୟର ମାଟିରୁ ୭୫ ଜଣ ମହିଳା କଳାକାର ତିଆରି କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପାଖାପାଖି ୧୦ ଦିନ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ (ଏକାମ୍)ର ସବୁଠାରୁ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉପରେ ପଡ଼ିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ପିଢ଼ି ଦାସତ୍ୱ ଅନୁଭବ କରିନାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ସେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକାମ୍ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛି ଯେ ବିଦେଶୀ ଶାସନ ସମୟରେ ଏପରି ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବି ନଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ କୌଣସି ଆନ୍ଦୋଳନ ନଥିଲା ଏବଂ କୌଣସି ବର୍ଗ କିମ୍ବା ଅଞ୍ଚଳ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ଠାରୁ ଦୂରରେ ନଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଇତିହାସରେ ହଜିଯାଇଥିବା ପୃଷ୍ଠାକୁ ଯୋଡ଼ିଦେଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଜନତା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବକୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି। ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ସଫଳତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସଫଳତା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଲୋକମାନେ ନିଜ ପରିବାର ଓ ଗାଁର ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ଜିଲ୍ଲାଭିତ୍ତିକ ଡାଟାବେସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକାମ୍ ସମୟରେ ଭାରତର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫ ଟି ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତର ଉନ୍ନତି, ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ୩ର ସଫଳ ଅବତରଣ, ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ, ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଏସୀୟ ପାରା କ୍ରୀଡାରେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ପଦକ ଜିତିବାର ଐତିହାସିକ ରେକର୍ଡ, ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ଉଦଘାଟନ, ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ୍ ପାରିତ ହେବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ରପ୍ତାନି, କୃଷି ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ନେଟୱର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ, ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଆଞ୍ଚଳିକ ରାପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍ ନମୋ ଭାରତ, ୬୫,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ୫ଜିର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଓ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ।
ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ ଦେଶ ରାଜପଥରୁ କର୍ତବ୍ୟ ପଥ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ଶେଷ କରିଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆମେ ଦାସତ୍ୱର ଅନେକ ପ୍ରତୀକକୁ ମଧ୍ୟ ହଟାଇ ଦେଇଥିଲୁ। ସେ ନୌସେନାର ନୂଆ ଚିହ୍ନ, ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍ ରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ବୋଷଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ନାମ, ସାହିବଜାଦେଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ, ବୀର୍‍ ବାଲ ଦିବସ ଘୋଷଣା ଏବଂ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ୧୪ ରେ ବିଭାଜନ ବିଭୀଷିକା ଦିବସ ପାଳନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
"କୌଣସି ଜିନିଷର ଅନ୍ତ ସର୍ବଦା କିଛି ନୂଆ କରିବାର ଆରମ୍ଭକୁ ସୂଚୀତ କରେ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସଂସ୍କୃତ ଶ୍ଲୋକଙ୍କୁ ବୁଝାଇ କହିଥିଲେ । ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମାପନ ସହ 'ମୋ ଭାରତ'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ, 'ମୋ ଭାରତ ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବ ଶକ୍ତିର ଘୋଷଣା। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ମଞ୍ଚରେ ଆଣିବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ମହାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ମାଇଁ ଭାରତ ୱେବସାଇଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚାଲୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ । ଯଥାସମ୍ଭବ ଏହା ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା, ଭାରତକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ଭରପୂର କରିବା ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ସାଧାରଣ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକତା ସହିତ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପରେ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦିନକୁ ଦେଶ ମନେ ରଖିବ । "ଆମେ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ, ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଆମକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ", ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଅବଦାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆସନ୍ତୁ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଅମୃତ କାଳର ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବା।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା, କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ
ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନ ଦେଶ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ବୀର ଏବଂ ବୀରମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅଟେ । ଜନଭାଗିଦାରୀ ଭାବନାରେ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ପଞ୍ଚାୟତ/ଗ୍ରାମ, ବ୍ଲକ, ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା, ରାଜ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ସମାରୋହ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥାଏ। ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ ବୀରଯବାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଶିଲାଫଳକମ୍ (ସ୍ମାରକୀ) ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା; ଶିଳାଫଳକମରେ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା 'ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ' ଶପଥ ଗ୍ରହଣ; ଦେଶୀ ପ୍ରଜାତିର ଚାରା ରୋପଣ, 'ଅମୃତ ବାଟିକା' (ବସୁଧା ବନଧନ) ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଓ ମୃତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ (ବୀରୋଁ କା ବନଦାନ)ଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନା ସମାରୋହ।
ଏହି ଅଭିଯାନ ଏକ ବିରାଟ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା, ୩୬ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୨.୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶିଲାଫଳକମ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା; ପାଖାପାଖି ୪ କୋଟି ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ ଶପଥ ସେଲଫି ଅପଲୋଡ; ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ 'ବୀରୋକା ବନ୍ଦନ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ; ୨.୩୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଦେଶୀ ଚାରା ରୋପଣ କରାଯାଇଛି; ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ବସୁଧା ବନ୍ଦନ ଥିମ୍ ଅଧୀନରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ୨.୬୩ ଲକ୍ଷ ଅମୃତ ବାଟିକା ।
'ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ' ଅଭିଯାନରେ ଅମୃତ କଳସ ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଥିରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଁ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳର ୱାର୍ଡରୁ ମାଟି ଏବଂ ଧାନ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ବ୍ଲକସ୍ତରକୁ ପଠାଯାଏ (ଯେଉଁଠାରେ ବ୍ଲକର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମର ମାଟି ମିଶ୍ରିତ) ଏବଂ ପରେ ରାଜ୍ୟ ରାଜଧାନୀକୁ ପଠାଯାଇଛି । ହଜାର ହଜାର ଅମୃତ କଳସ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ରାଜ୍ୟସ୍ତରରୁ ଏହି ମାଟିକୁ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀକୁ ପଠାଯାଏ।
ଗତକାଲି ଅମୃତ କଳସ ଯାତ୍ରାରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିନିଧି ନିଜ ନିଜ ବ୍ଲକ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ' ଭାବନାରେ ଏକ ବିଶାଳ ଅମୃତ କଳଶରେ ନିଜ ନିଜ କଳଶରୁ ମାଟି ରଖିଥିଲେ | ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେଉଁ ଅମୃତ ବାଟିକା ଓ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସ୍ମାରକୀର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ତାହା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ସଂଗ୍ରହ ହୋଇଥିବା ମାଟିରୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ।
'ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ'ର ଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବେ ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା। ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ ଅବସରରେ ୨୦୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୨ ତାରିଖରୁ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହାପରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଉତ୍ସାହଜନକ ଜନଭାଗିଦାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
ମୋ ଭାରତ
'ମେରା ଯୁବା ଭାରତ' - ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ବୟଂଶାସିତ ମଞ୍ଚ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ଭାରତ ଏକ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସଂସ୍ଥା ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ, ମୋ ଭାରତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରି ସରକାରଙ୍କ ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସକ୍ଷମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସାକାର କରିପାରିବେ ଏବଂ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ । ମୋ ଭାରତର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଗୋଷ୍ଠୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏଜେଣ୍ଟ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାତା ହେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସରକାର ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 'ଯୁବ ସେତୁ' ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ 'ମୋ ଭାରତ' ଦେଶରେ 'ଯୁବ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶ'କୁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ।

Prime Minister's Office
PM participates in program marking culmination of Meri Maati Mera Desh campaign’s Amrit Kalash Yatra
Lays foundation stone for Amrit Vatika and Amrit Mahotsav Memorial developed from soil collected from every part of country
Launches ‘Mera Yuva Bharat’ - MY Bharat platform
Presents Azadi Ka Amrit Mahotsav Awards to top 3 performing States or Union Territories - 1. Jammu and Kashmir, 2. Gujarat and 3. Haryana and Rajasthan
Presents Azadi Ka Amrit Mahotsav Awards to top 3 performing Ministries - 1. Ministry of External Affairs, 2. Ministry of Defence; and Ministry of Railways and Ministry of Education for joint 3rd position
“MY Bharat is going to play a big role in nation-building in 21st century”
“Meri Mati Mera Desh Abhiyan is a live example of how the youth of India can organize and achieve every goal”
“Many great civilizations have perished but there is a consciousness in the soil of India which has saved this nation from ancient times till today”
“The soil of India creates an affinity for the soul towards spirituality”
“Amrit Vatika will teach the coming generation about ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’”
“Amrit Mahotsav has, in a way, added the missing pages of history for future generations”
“During the Azadi Ka Amrit Mahotsav, the country completed the journey from Rajpath to Kartavya Path”
“MY Bharat is a proclamation of the youth power of India”
31 OCT 2023 7:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the programme marking the culmination of Meri Maati Mera Desh campaign’s Amrit Kalash Yatra at Kartavya Path in New Delhi today. The programme also marks the closing ceremony of Azadi Ka Amrit Mahotsav. During the program, the Prime Minister laid the foundation stone of Amrit Vatika and Amrit Mahotsav Memorial and launched ‘Mera Yuva Bharat’ - MY Bharat platform for youth of the country.
Shri Modi also presented the Azadi Ka Amrit Mahotsav Awards to the top 3 performing States or Union Territories as well as Ministries or Departments. The top 3 performing states or union territories are Jammu and Kashmir, Gujarat and Haryana and Rajasthan for the joint third position, while the top 3 performing ministries are Ministry of External Affairs, Ministry of Defence, and Ministry of Railways and Ministry of Education for the joint third position.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that Kartavya Path is witnessing the Mahayagya on the occasion of Sardar Saheb’s birth anniversary. Recalling 12th March 2021 when the initiation of Azadi Ka Amrit Mahotsav was inspired by Mahatma Gandhi’s Dandi Yatra, the Prime Minister observed the conclusion of Azadi Ka Amrit Mahotsav on 31st October 2023, the birth anniversary of Sardar Patel. Drawing an analogy to the Dandi March Yatra which saw the participation of every Indian, the Prime Minister drew attention to the Azadi Ka Amrit Mahotsav creating a new record of people’s participation. “Dandi March reignited the flame of independence while Amrit Kaal is turning out to be the resolution of the 75-year-old journey of India’s development journey”, Shri Modi emphasized. He underlined that the 2 year long celebrations of Azadi Ka Amrit Mahotsav are coming to a conclusion with the ‘Meri Maati Mera Desh’ Abhiyan. He also noted the foundation stone laying of Smarak which will remind the future generations of today’s historic organization. He also congratulated the states, union territories and ministries that were recipients of the best-performing awards.
He pointed out that as we bid goodbye to a grand celebration, we are initiating a new resolution with MY Bharat. “MY Bharat organization is going to play a big role in nation-building in the 21st century”, PM Modi said.
Pointing to the collective strength of Indian youth, the Prime Minister said “Meri Mati Mera Desh Abhiyan is a live example of how the youth of India can organize and achieve every goal.” PM Modi highlighted the countless youth participation from every nook and corner of the country and said that 8500 Amrit Kalash have reached the Kartavya Path from all over the country and crores have Indians have taken Panch Pran pledge and have uploaded selfies on the campaign website.
Explaining why soil was used as an element for the culmination of Azadi Ka Amrit Mahotsav, the Prime Minister cited the words of a poet and said that it is the soil of the land where civilizations have flourished, humans have progressed and it holds the imprint of eons. “India’s soil has consciousness. It has a life form that has prevented the downfall of civilization”, Shri Modi said, noting how a multitude of civilizations have collapsed while India still stands strong. “The soil of India creates an affinity for the soul towards spirituality”, he said as he highlighted the numerous sagas of India’s valor and touched upon the contributions of Shaheed Bhagat Singh. Highlighting how every citizen is deeply rooted to the soil of the motherland, the Prime Minister said, “What is life if it is not repaying the debts of the soil of India.” He underlined that soil from the thousands of ‘Amrit Kalash’ that have arrived in Delhi will remind everyone of the sentiment of Kartavya or duty and inspire each one to accomplish the resolve of a Viksit Bharat. He urged everyone to contribute towards nation-building.
The Prime Minister said that the Amrit Vatika which will be established with saplings from all over the country will teach the coming generation about ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. The Prime Minister told the audience about the artwork Jan, Janani, Janambhoomi in the New Parliament Building which has been made by 75 women artists from the soil of all the states.
The Prime Minister said that the most positive impact of the Azadi Ka Amrit Mahotsav (AKAM) which ran for about 1000 days has been on the young generation of India. He said that today's generation has not experienced slavery and he is also the first Prime Minister born in free India. He said that AKAM has reminded the people that there was not a single moment during the foreign rule when there was no movement for freedom and no section or region was untouched by these movements.
The Prime Minister said, “Amrit Mahotsav has, in a way, added the missing pages of history for future generations.” He said the people of India made Amrit Mohotsav a people’s movement. He said the success of Har Ghar Tiranga is the success of every Indian. People came to know about the contribution of their families and villages in the freedom struggle. He said that a district-wise database of the freedom fighters has been created.
The Prime Minister highlighted India’s achievements during AKAM and mentioned India's rise to the top 5 economies in the world, the successful landing of Chandrayaan 3, the organization of G20 Summit, historic record of bagging more than 100 medals at the Asian Games and Asian Para Games, inauguration of New Parliament building, passage of Nari Shakti Vandan Adhiniyam, new records in exports, agricultural produce, expansion of the Vande Bharat train network, initiation of Amrit Bharat Station campaign, country’s first Regional Rapid train Namo Bharat, creation of more than 65,000 Amrit Sarovars, launch and expansion of made in India 5G, and launch of PM Gatishakit Masterplan to improve connectivity.
The Prime Minister emphasized, “During the Azadi Ka Amrit Mahotsav, the country completed the journey from Rajpath to Kartavya Path. We also removed many symbols of slavery.” He mentioned Netaji Subhash Bose’s statue at the India Gate, New insignia of the Navy, inspiring names for the islands of Andaman and Nicobar, the declaration of Janjatiya Gaurav Diwas, Veer Baal Diwas in the memory of Sahibzaade and the decision to commemorate Vibhajan Vibhishika Diwas on 14 August every year.
“The end of something always signifies the beginning of something new”, the Prime Minister said, explaining a Sankrit Shlok. He noted the launch of MY Bharat with the conclusion of Amrit Mahotsav and said, “MY Bharat is a proclamation of the youth power of India.” He underlined that it will become a great medium to bring every youth of the country on one platform and ensure greater participation towards nation-building. He informed about the launch of MY Bharat website and said that the various programs that are being run for the youth will be included on the platform. Prime Minister Modi urged the youth to connect with it as much as possible, fill India with new energy, and take the country forward.
Concluding the address, the Prime Minister said that India's independence is the fulfillment of the common resolutions of every citizen and urged to protect it with unity. Noting the resolve to make India a developed country by 2047, he said that this special day will be remembered by the nation upon the completion of 100 years of independence. “We will have to fulfill the resolve we took, the promises we made to the coming generation”, the Prime Minister said urging to intensify the efforts. “The contribution of every Indian is important to achieve the goal of being a developed country. Come, let us start a new journey of the Amrit Kaal of Viksit Bharat through Amrit Mahotsav”, he concluded.
Union Minister for Home Affairs, Shri Amit Shah, Union Minister for Information & Broadcasting, Shri Anurag Singh Thakur and Union Minister for Culture, Shri G Kishan Reddy were present on the occasion among others.
Background
Meri Maati Mera Desh
Meri Maati Mera Desh campaign is a tribute to the Veers and Veeranganas who have made the supreme sacrifice for the country. In the spirit of Jan Bhagidari, the campaign comprises many activities and ceremonies conducted across the country at Panchayat/Village, Block, Urban Local Body, State and National levels. The activities included building of Shilaphalakam (Memorial) to express heartfelt gratitude to all the bravehearts who have made the supreme sacrifice; ‘Panch Pran’ pledge taking by the people at Shilaphalakam; planting of saplings of indigenous species and developing ‘Amrit Vatika’ (Vasudha Vandhan) and felicitation ceremonies for honoring the freedom fighters and the families of deceased freedom fighters (Veeron ka Vandan), among others.
The campaign became a massive success, with over 2.3 lakh Shilaphalakams built in 36 States/UTs; nearly 4 crore Panch Pran pledge selfies uploaded; 2 Lakh plus ‘Veeron ka Vandan’ programs nationwide; more than 2.36 crore indigenous saplings have been planted; and 2.63 lakh Amrit Vatikas created under the Vasudha Vandan theme across the country.
‘Meri Maati Mera Desh’ campaign also includes the Amrit Kalash Yatra, which comprises a collection of mitti (soil) and rice grains from over 6 lakh villages in rural areas and from wards in urban areas, which is sent to block level (where mitti of all villages in the block is mixed) and then to the state capital. The mitti from the state level is sent to the National Capital, accompanied by thousands of Amrit Kalash Yatris.
Yesterday, the Amrit Kalash Yatra witnessed all the states and UTs represented by their respective blocks and Urban Local bodies putting mitti from their Kalash in one giant Amrit Kalash in the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. The Amrit Vatika and Amrit Mahotsav Memorial, whose foundation stone was laid by the Prime Minister, will be built from the soil collected from every part of the country.
Meri Maati Mera Desh campaign was envisaged as a culminating event of 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. Azadi Ka Amrit Mahotsav began on 12th March 2021 to celebrate 75 years of India's independence. It has since witnessed more than two lakh programmes organized throughout the country with enthusiastic public participation.
MY Bharat
‘Mera Yuva Bharat’ - MY Bharat is being established as an autonomous body to serve as a one-stop whole-of-government platform for the youth of the country. In line with the Prime Minister’s vision to provide equitable opportunities to every youth of the country, MY Bharat will leverage technology to provide an enabling mechanism across the entire spectrum of the Government so that they can realize their aspirations and contribute to the building of ‘Viksit Bharat’. The aim of MY Bharat is to inspire youth to become community change agents and nation builders and enable them to act as the ‘Yuva Setu’ between the Government and the citizens. In this sense, ‘MY Bharat’ will provide a major boost to ‘Youth Led development’ in the country.