প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গোৱাত অনুষ্ঠিত ৩৭ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া সমাৰোহত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
26 OCT 2023 10:44PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
গোৱাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লাইজী, জনপ্ৰিয় আৰু যুৱ, উদ্যমী মুখ্যমন্ত্ৰী প্ৰমোদ সাৱন্তজী, ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ, মঞ্চত উপৱিষ্ট জনপ্ৰতিনিধিসকল, ‘ভাৰতীয় অলিম্পিক সংস্থা’ৰ সভাপতি, ভগ্নী পিটি উষাজী, দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা সমবেত হোৱা মোৰ ক্ৰীড়া সহকৰ্মীসকল, সহায়ক কৰ্মচাৰী, অন্যান্য বিষয়া আৰু যুৱপ্ৰজন্মৰ বন্ধুসকল, ভাৰতীয় ক্ৰীড়া সমাৰোহৰ বিশাল যাত্ৰা আজি গোৱাত উপস্থিত হৈছেহি। সকলো ফালেই ৰঙেই ৰং... সকলো ফালেই তৰংগ... ৰোমাঞ্চ... এয়া এক উল্লসিত কৰিব পৰা বাতাবৰণ। গোৱাৰ পৰিৱেশৰ যেন কথাই এনেকুৱা। ‘৩৭ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া’ৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
গোৱা হৈছে সেইডোখৰ ভূমি যিয়ে দেশক এনে বহুতো ক্ৰীড়া তাৰকা উপহাৰ দিছে। য'ত সৰু-বৰ আলিয়ে-গলিয়ে ফুটবল প্ৰীতিৰ পয়োভৰ দেখিবলৈ পোৱ যায়। আৰু দেশৰ কেতবোৰ পুৰণি ফুটবল ক্লাব আমাৰ এই গোৱাতে আছে। এনে এক ক্ৰীড়াপ্ৰেমী গোৱাত ৰাষ্ট্ৰীয় খেল অনুষ্ঠিত হোৱা কথাই স্বত্ঃস্ফূৰ্তভাৱেই এক নতুন শক্তি সঞ্চাৰিত কৰি তোলে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
এই ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া সমাৰোহ এনে এটা সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছে, যি সময়ত ভাৰতৰ ক্ৰীড়া জগতে এটাৰ পিছত এটাকৈ সফলতাৰ নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে। বিগত ৭০টা বছৰত যি হোৱা নাছিল, এইবাৰ আমি ‘এছিয়ান গে’মছ’ত সেয়া হোৱা দেখিবলৈ পাইছো আৰু এতিয়া ‘এছিয়ান পেৰা গে’মছ’ও চলি আছে। এইবোৰত ভাৰতীয় খেলুৱৈসকলে এতিয়ালৈকে ৭০টাতকৈয়ো অধিক পদক জিকি সকলো অভিলেখ ভংগ কৰিছে। ইয়াৰ আগতে, ‘বিশ্ব বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়া সমাৰোহ’ অনুষ্ঠিত হৈছিল। ইয়াতো, ভাৰতে এক নতুন ইতিহাস ৰচনা কৰিছিল। এই সফলতাবোৰ ইয়ালৈ অহা প্ৰতিগৰাকী খেলুৱৈৰ বাবে এক বৃহৎ অনুপ্ৰেৰণাৰ সমল। এই ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া, এক প্ৰকাৰে, আপোনালোকৰ বাবে, সকলো যুৱক-যুৱতীৰ বাবে, সকলো খেলুৱৈৰ বাবে এক শক্তিশালী ‘লঞ্চপেড’। আপোনালোকৰ বাবে কিমানযে সুযোগ আছে, সেই কথাকে মনত ৰাখি, আপোনালোকে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে নিজৰ নিজৰ প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰিব লাগিব। আপোনালোকে এই কামটো কৰিবনে বাৰু? নিশ্চিত ভাবে কৰিবনে বাৰু? আপোনালোকে পুৰণি ‘ৰেকৰ্ড’ ভাঙিব নে বাৰু? মোৰ শুভকামনা আপোনাৰ বাবে সদায়ে থাকিব।
মোৰ যুৱ বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ প্ৰতিখন গাঁও, আলি-গলিত প্ৰতিভাৰ কোনো অভাৱেই নাই। আমাৰ ইতিহাস এই সত্যৰ সাক্ষী যে অভাৱৰ মাজতো ভাৰতে ‘চেম্পিয়ন’ গঢ়ি তুলিছে। মোৰ সৈতে মঞ্চত বহি আছে মোৰ ভগ্নী পি টি ঊষাজী। তথাপিও প্ৰতিগৰাকী দেশবাসীয়ে সদায় যেন এটা অভাৱ অনুভৱ কৰি আহিছিল। আমাৰ ইমান এখন ডাঙৰ দেশ, পিচে, আন্তৰ্জাতিক ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাসমূহৰ পদক তালিকাত বহুত পিছ পৰি থাকিছিলো। সেয়েহে ২০১৪ চনৰ পিছত, আমি এক ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্পৰ গ্ৰহণেৰে দেশৰ এই পৰিতাপ আঁতৰ কৰাৰ দায়িত্ব লৈছিলোঁ। আমি ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিলৈ পৰিৱৰ্তন আনিছিলো, আমি বাছনি প্ৰক্ৰিয়াত পৰিৱৰ্তন আনিছিলো, আমি ইয়াক অধিক স্বচ্ছ কৰি তুলিছিলো। আমি খেলুৱৈসকলক বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰা আঁচনিসমূহত পৰিৱৰ্তন আনিছো৷ আমি খেলুৱৈসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ বাবে আঁচনিসমূহত পৰিৱৰ্তন আনিছো৷ আমি সমাজৰ মানসিকতালৈ পৰিৱৰ্তন আনিছিলো, পুৰণি চিন্তাধাৰা, পুৰণি দৃষ্টিভংগীৰ বাবে, আমি আমাৰ ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ পথ ৰোধকবোৰ এটা এটাকৈ আঁতৰ কৰাৰ কাম আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। চৰকাৰে প্ৰতিভাৰ সন্ধানৰ পৰা তেওঁলোকক হস্তান্তৰ কৰা আৰু অলিম্পিকৰ মঞ্চত উপনীত হোৱাৰ বাবে এটা ‘ৰোডমেপ’ প্ৰস্তুত কৰিছিল। আমি আজি সমগ্ৰ দেশতে ইয়াৰ ফল দেখিবলৈ পাইছো।
বন্ধুসকল,
আগৰ চৰকাৰসমূহৰ ক্ৰীড়াৰ বাজেটক লৈ এক দ্বিধাৰ ভাৱ আছিল। মানুহে ভাবিছিল যে- খেলনো কি, এটা খেলহে, খেলইতো হয়, আৰুনো কি? ইয়াৰ বাবেনো কিয় ব্যয় কৰিব লাগে! আমাৰ চৰকাৰে এই চিন্তাধাৰাো সলনি কৰিছিল। আমি ক্ৰীড়াৰ বাবে বাজেট বৃদ্ধি কৰিছিলোঁ। এই বছৰৰ কেন্দ্ৰীয় ক্ৰীড়া বাজেট ৯ বছৰৰ আগৰ তুলনাত ৩ গুণ বেছি। চৰকাৰে ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ৰ পৰা ‘টিঅ'পিএছ’ আঁচনিলৈকে দেশৰ খেলুৱৈসকলক উদগণি দিয়াৰ বাবে এক নতুন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিছে। এই আঁচনিসমূহৰ অধীনত আপোনালোকৰ দৰে প্ৰতিভাশালী খেলুৱৈসকলক সমগ্ৰ দেশৰ বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয় পৰ্যায়ৰ পৰা চিনাক্ত কৰা হৈছে। চৰকাৰে তেওঁলোকৰ প্ৰশিক্ষণ, তেওঁলোকৰ খাদ্য-পাতি, তেওঁলোকৰ অন্যান্য ব্যয়ৰ বাবে যথেষ্ট ধন ব্যয় কৰিছে। ‘লক্ষ্য অলিম্পিক প’ডিয়াম আঁচনি’ (টিঅ'পিএছ) ৰূপায়ণ কৰা হয় যাৰ অধীনত দেশৰ শীৰ্ষ খেলুৱৈসকলক বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ দিহা কৰা হৈছে। কল্পনা কৰকচোন, ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ আঁচনিৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশৰ পৰা ৩,০০০ যুৱক-যুৱতীয়ে বৰ্তমান আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰি আছে। খেলুৱৈসকলৰ ইমান ডাঙৰ প্ৰতিভা গোট গঢ়ি তোলা হৈছে। আৰু এই প্ৰতিগৰাকী খেলুৱৈক প্ৰতি বছৰে ৬ লাখ টকাতকৈয়ো অধিক বৃত্তি দিয়া হৈছে। ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ অভিযানৰে ওলাই অহা প্ৰায় ১২৫ গৰাকী যুৱ খেলুৱৈয়ে ‘এছিয়ান গে’মছ’ত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। যদি এটা পুৰণি ব্যৱস্থাই বৰ্তি থাকিলহেঁতেন এইসকল প্ৰতিভাক কেতিয়াও স্বীকৃতি দিয়া নহ'লহেঁতেন। এই প্ৰতিভাধৰ খেলুৱৈসকলে ৩৬টা পদক জিকিছে। ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ৰ খেলুৱৈসকলক চিনাক্ত কৰক, তেওঁলোকক গঢ় দিয়ক, আৰু তাৰ পিছত তেওঁলোকক ‘টিঅ’পিএছ’-ৰ সৈতে ‘অলিম্পিক পোডিয়াম ফিনিছ’ৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ দিয়ক। এয়াই হৈছে আমাৰ ‘ৰোডমেপ’।
মোৰ যুৱ বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশৰ ক্ৰীড়া খণ্ডৰ প্ৰগতি সেই দেশৰ অৰ্থনীতিৰ প্ৰগতিৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সম্পৰ্কিত। যেতিয়া দেশত নেতিবাচকতা, নিৰাশা, নেতিবাচকতা থাকে, তেতিয়া ই ক্ষেত্ৰআৰু জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত অতি বেয়া প্ৰভাৱ পেলায়। ভাৰতৰ এই সফল ক্ৰীড়া কাহিনীভাৰতৰ সামগ্ৰিক সফলতাৰ কাহিনীতকৈ বেলেগ নহয়। ভাৰতে আজি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আগবাঢ়িছে, নতুন অভিলেখ গঢ়িছে। ভাৰতৰ গতি আৰু ‘স্কেল’ৰ সৈতে আজি প্ৰতিযোগিতা কৰা কঠিন। ভাৰতে কেনেদৰে আগবাঢ়িছে, আপোনালোকে যোৱা ৩০টা দিনৰ কাম আৰু সাফল্যৰ পৰা এক ধাৰণা কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকৰ বেছি সময় ল’ব খোজা নাই। কল্পনা কৰকচোন আপোনালোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত কেনেদৰে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। মোৰ নজোৱান বন্ধুসকল, কথাটো মনোযোগেৰে শুনিব, মই আপোনালোকক মাত্ৰ ৩০ দিনৰ কামৰ কথা ক'ম। যোৱা ৩০-৩৫ দিনত কি ঘটিছে, আৰু আপোনালোকে অনুভৱ কৰিব যে যদি দেশখনে এই গতি আৰু পৰিমাপৰে আগবাঢ়ি আছে তেন্তে আপোনালোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে মোদীয়ে প্ৰদান কৰা গেৰাণ্টী নিতান্তই আন্তৰিক।
যোৱা ৩০-৩৫ দিনতে মাত্ৰ,
-‘নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম’-য়ে আইনৰ ৰূপ পালে।
-‘গগনযান’ৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰীক্ষা সফলতাৰে সম্পন্ন কৰা হ’ল।
-ভাৰতে ইয়াৰ প্ৰথম ‘আঞ্চলিক দ্ৰুত ৰে’ল’ ‘নমো ভাৰত’ লাভ কৰিলে।
-‘বেংগালুৰু মেট্ৰ' সেৱা’ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
-জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ ‘প্ৰথম ভিষ্টাড’ম ৰে’লসেৱা’ আৰম্ভ হৈছে।
-এই ৩০ দিনতে ‘দিল্লী-বদোদৰা এক্সপ্ৰেছৱে’ উদ্বোধন কৰা হৈছে।
-ভাৰতত ‘জি-২০ দেশৰ সাংসদ আৰু অধ্যক্ষ’সকলৰ এখন সন্মিলন অনুষ্ঠিত হয়।
-ভাৰতত ‘গোলকীয় সামুদ্ৰিক সন্মিলন’ অনুষ্ঠিত হৈছে, ইয়াত ৬ লাখ কোটি টকাৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে।
-ইজৰাইলৰ পৰা ভাৰতীয়সকলক ঘূৰাই আনিবলৈ ‘অপাৰেশ্যন অজয়’ আৰম্ভ কৰা হৈছে।
-৪০ বছৰৰ পিছত ভাৰত আৰু শ্ৰীলংকাৰ মাজত ফেৰী সেৱা আৰম্ভ কৰা হয়।
-ভাৰতে ‘৫জি’ ব্যৱহাৰকাৰী আধাৰৰ ক্ষেত্ৰত ইউৰোপক পিছ পেলাই বিশ্বৰ শীৰ্ষ-৩ খন দেশৰ মাজত স্থান লাভ কৰিছে।
-‘এপল;-ৰ পিছত ‘গুগল’-য়েও ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া স্মাৰ্টফোন’ নিৰ্মাণৰ কথা ঘোষণা কৰিছে।
-আমাৰ দেশে খাদ্য, ফল আৰু পাচলি উৎপাদনৰ এক নতুন অভিলেখ গঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
এয়াটো মাত্ৰ ‘হাফ-টাইম’-হে হৈছে, গণ্টি কৰিবলৈ মোৰ হাতত আৰু বহুতো তথ্যই আছে। আজি মই মহাৰাষ্ট্ৰৰ ‘নলৱান্দে বান্ধ’ত ‘ভূমি পূজন’ কৰিছো, যিটো ৫০ বছৰ ধৰি স্থবিৰ হৈ আছিল।
-যোৱা ৩০ দিনত তেলেংগানাত ৬,০০০ কোটি টকাৰ ‘ছুপাৰ থাৰ্মেল বিদ্যুৎ প্ৰকল্প’ উদ্বোধন কৰা হৈছে।
-ছত্তীশগড়ৰ বস্তাৰত ২৪,০০০ কোটি টকাৰ এটা ‘আধুনিক তীখা প্ৰকল্প’ উদ্বোধন কৰা হৈছে।
-ৰাজস্থানত ‘মেহছানা-ভাটিন্দা-গুৰদাসপুৰ গেছ পাইপলাইন’ৰ এটা অংশ উদ্বোধন কৰা হৈছে।
-যোধপুৰৰ নতুন বিমানবন্দৰ ‘টাৰ্মিনেল ভৱন’ আৰু ‘আইআইটি চৌহদ’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে।
-যোৱা ৩০ দিনত মহাৰাষ্ট্ৰত ৫০০ৰো অধিক ‘দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ’ আৰম্ভ কৰা হৈছে।
-কেইদিনমান আগতে, গুজৰাটৰ ধোৰ্ডোৱে ‘শ্ৰেষ্ঠ পৰ্যটন গাঁৱ’ৰ বঁটা লাভ কৰিছে।
-জবলপুৰত ‘বীৰাঙ্গনা ৰাণী দুৰ্গাৱতী স্মাৰক’ৰ ‘ভূমি পূজন’ কৰা হৈছে।
- হালধি খেতিয়কসকলৰ বাবে ‘হালধি বোৰ্ড’ ঘোষণা কৰা হৈছে।
-তেলেংগানাৰ ‘কেন্দ্ৰীয় জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয়ে’ অনুমোদন লাভ কৰিছে।
-মধ্য প্ৰদেশত, ২.২৫ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা’ৰ অধীনত ঘৰ লাভ কৰিছে।
-এই ৩০টা দিনত ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনি’ৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সংখ্যা ৫০ লাখত উপনীত হৈছে।
-;আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি’ৰ অধীনত ২৬ কোটি কাৰ্ড বিতৰণ কৰা হৈছে।
- ‘উচ্চাকাংক্ষী জিলা’ আৰু তাৰ পিছত দেশৰ ‘উচ্চাকাংক্ষী উন্নয়ণ খণ্ড’সমূহৰ বিকাশ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে।
-গান্ধী জয়ন্তীত দিল্লীৰ এখন খাদী দোকানত ১.৫ কোটি টকাৰ বিক্ৰী হৈছিল।
আৰু বন্ধুসকল,
এই ৩০টা দিনত ক্ৰীড়া জগতত বহুতো ঘটনা সংঘটিত হৈছে।
-‘এছিয়ান গে’মছ’ত ভাৰতে ১০০টতকৈয়ো অধিক পদক জিকিছে।
-৪০ বছৰৰ পিছত ভাৰতত ‘আন্তৰ্জাতিক অলিম্পিক সমিতি’ৰ অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হৈছে।
-উত্তৰাখণ্ডই ‘হকী এষ্ট্ৰো-টাৰ্ফ আৰু ভেলোড্ৰম ষ্টেডিয়াম’ লাভ কৰিছে।
-বাৰাণসীত ‘আধুনিক ক্ৰিকেট ষ্টেডিয়াম’ৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে।
-গোৱালিয়ৰে ‘অটল বিহাৰী বাজপেয়ী দিব্যাংগ ক্ৰীড়া কেন্দ্ৰ’ লাভ কৰিছে।
-আৰু এই ‘ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া’ সমাৰোহো ইয়াত গোৱাত অনুষ্ঠিত হৈছে।
মাত্ৰ ৩০টা দিনৰ, মোৰ নৱজোৱান বন্ধুসকল, মাত্ৰ ৩০টা দিনৰ কাম-কাজৰ এই তালিকাখন বহুতেই দীঘল। মই এইমাত্ৰ আপোনালোকক তাৰ এটা সৰু আভাসহে দাঙি ধৰিছো। আজি দেশৰ প্ৰতিটো খণ্ডতে, দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্ততে এক অভূতপূৰ্ব গতিত কাম চলি আছে, সকলোৱে এখন ‘উন্নত ভাৰত’ গঢ়ি তোলাত নিয়োজিত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
এই সকলোবোৰ কামৰ মূলতে আছে মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকল, মোৰ ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্ম। আজি ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ মন অভূতপূৰ্ব আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি উঠিছে। ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ এই আত্মবিশ্বাসক ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্পৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ শেহতীয়াকৈ আন এটা ডাঙৰ কাম কৰা হৈছে। ‘মাই ইয়ং ইণ্ডিয়া’, ইয়াত আপোনালোকে যে সকলো ঠাইতে ‘বোৰ্ড’ দেখিছে, ‘মাই য়ুথ ইণ্ডিয়া’, অৰ্থাৎ ‘মাই ইণ্ডিয়া’ নামৰ এখন নতুন মঞ্চ অনুমোদিত কৰা হৈছে। দেশৰ প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতীক ইজনে সিজনৰ সৈতে আৰু চৰকাৰৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাৰ বাবে ই এক একক কেন্দ্ৰ হ'ব। যাতে তেওঁলোকৰ আশা-আকাংক্ষাবোৰ পূৰণ কৰাৰ বাবে, ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে তেওঁলোকক অধিকৰো অধিক সুযোগ প্ৰদান কৰিব পৰা যায়। এয়া ভাৰতৰ যুৱ শক্তিক উন্নত ভাৰতৰ শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ এক মাধ্যম হৈ পৰিব। আজিৰ পৰা কেইদিনমানৰ পিছত, ৩১ অক্টোবৰত, ‘একতা দিৱস’ত মই ‘মাই ভাৰত’ অভিযান আৰম্ভ কৰিম। আৰু দেশবাসীয়ে জানে যে ৩১ অক্টোবৰত চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ জয়ন্তীত আমি সমগ্ৰ দেশতে ‘ৰান ফৰ ইউনিটী’ নামৰ এক ডাঙৰ কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰি আহিছো। গোৱা আৰু দেশৰ প্ৰতিটো কোণতে ৩১ অক্টোবৰৰ দিনা, দেশৰ ঐক্যৰ বাবে ‘ৰান ফৰ ইউনিটী’ৰ এক মহান কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হোৱাটো মই কামনা কৰিছো। আপোনালোক সকলোৱে নিশ্চিতভাৱে এই অভিযানত যোগদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ভাৰতৰ সংকল্প আৰু প্ৰচেষ্টা যেতিয়া ইমান বিশাল, ভাৰতৰ আশা-আকাংক্ষা বৃদ্ধি হোৱাটোও নিতান্তই স্বাভাৱিক। সেয়েহে ‘আইঅ'চি’ৰ অধিৱেশনত মই ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ আশা-আকাংক্ষাকে উপস্থাপন কৰিছো। মই ‘অলিম্পিকৰ উচ্চতম সমিতি’খনক আশ্বাস দিছো যে ২০৩০ চনত ‘যুৱ অলিম্পিক’ আৰু ২০৩৬ চনত ‘অলিম্পিক’ আয়োজন কৰিবলৈ ভাৰত সাজু।
বন্ধুসকল,
অলিম্পিকৰ প্ৰতি আমাৰ আকাংক্ষা কেৱল আৱেগতে সীমাবদ্ধ নহয়। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, ইয়াৰ আঁৰত কিছুমান দৃঢ় কাৰণ আছে। ২০৩৬ চনলৈ, আজিৰ পৰা প্ৰায় ১৩ বছৰৰ পিছত ভাৰত বিশ্বৰ এক আগশাৰীৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি হৈ উঠিব। সেই সময়লৈকে, প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ উপাৰ্জন আজিৰ তুলনাত বহুগুণে অধিক হ'ব। তেতিয়ালৈকে ভাৰতত এটা বহুত ডাঙৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী গঢ়ি উঠিব। ক্ৰীড়াৰ পৰা মহাকাশলৈ, ভাৰতৰ ত্ৰিৰংগাই অধিক গৌৰৱেৰে লহৰ তুলিব। অলিম্পিক আয়োজনৰ বাবে সংযোগ আৰু অন্যান্য আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজন। আজি ভাৰতে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ১০০ লাখ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয় কৰাৰ প্ৰস্তুতি চলাইছে। গতিকে অলিম্পিক অনুষ্ঠিত কৰাটো আমাৰ বাবে তেনেই সহজ হৈ উঠিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ‘ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া’ও ‘এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ প্ৰতীক। ভাৰতৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যই নিজৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে এটা উত্তম মাধ্যম। এইবাৰ গোৱাই এই সুযোগ পাইছে। গোৱা চৰকাৰ আৰু গোৱাৰ জনসাধাৰণে যি ধৰণৰ প্ৰস্তুতি চলাইছে সেয়া সঁচাকৈয়ে প্ৰশংসনীয়। ইয়াত নিৰ্মাণ কৰা ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি গোৱাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আগন্তুক বহু দশকৰ বাবে উপযোগী হ'ব। ভাৰতে ইয়াৰ পৰা বহুতো নতুন খেলুৱৈ লাভ কৰিব। এই প্ৰস্তুতিয়ে ইয়াত অধিক ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা আয়োজন কৰাটো সম্ভৱ কৰি তুলিব। যোৱা কেইবছৰমানত গোৱাত সংযোগ সম্পৰ্কীয় আধুনিক আন্তঃগাঁথনিও নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া’ই গোৱাৰ পৰ্যটন আৰু ইয়াৰ অৰ্থনীতিক যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
গোৱা, এই গোৱাতো উৎসৱ, উদযাপনৰ বাবে জনাজাত। গোৱা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ বিষয়ে এতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বতে আলোচনা কৰা হয়। আমাৰ চৰকাৰে গোৱাক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন, সভা আৰু শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ কৰি তুলিছে। ২০১৬ চনত আমি গোৱাত ব্ৰিকছ সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছিলো। এইখন গোৱাত ‘জি-২০’ সম্পৰ্কীয় বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে। মই সুখী যে বিশ্বত পৰ্যটনৰ বহনক্ষম বিকাশৰ বাবে, পৰ্যটনৰ বাবে ‘গোৱা ৰোডমেপ’ ‘জি-২০’ দেশসমূহে সৰ্বসন্মতিক্ৰমে গ্ৰহণ কৰিছে। এয়া গোৱাৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়, ই ভাৰতৰ পৰ্যটনৰ বাবেও এক ডাঙৰ বিষয়।
বন্ধুসকল,
ক্ষেত্ৰ যিয়েই নহওঁক কিয়, প্ৰত্যাহ্বান যিয়েই নহওঁক কিয়, আমি প্ৰতিটো পৰিস্থিতিতে আমাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উদঙাই দিব লাগিব। আমি এই সুযোগটো হাতচাৰা হ’বলৈ দিব নালাগিব। এই আহ্বানৰেই মই ‘৩৭ সংখ্যক (সাতত্ৰিশ সংখ্যক) ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া’ আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিছো। আকৌ এবাৰ সকলো খেলুৱৈলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। ‘গোৱা সাজু’! ‘গোঁয় আসা তয়াৰ’! ‘গোৱা ইজ ৰেডী’! বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 37th National Games in Goa
26 OCT 2023 10:44PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The Hon’ble Governor of Goa, Shri P.S. Sreedharan Pillai ji, the popular and dynamic Chief Minister Pramod Sawant ji, Sports Minister Anurag Thakur, my other colleagues from the Union Cabinet, representatives present on the stage, the president of the Indian Olympic Association, P.T. Usha ji, all the players, supporting staff, other officials, and young friends from every corner of the country, the grand journey of the Indian sports carnival has now reached Goa. There are colours, waves and excitement everywhere. There is something special in the air of Goa. Best wishes to all of you for the 37th National Games, many congratulations.
Friends,
Goa is the land that has given the country many sports stars. Passion for football is visible in every street of Goa. And some of the country's oldest football clubs are here in Goa. The organisation of the National Games in the sports-loving Goa fills one with new energy.
My family members,
The National Games is taking place at a time when the sports in Bharat is achieving new heights successively. What did not happen in 70 years, we have seen in the Asian Games, and now the Asian Para Games is also underway. In these ongoing games also, Indian athletes have shattered all the records by winning more than 70 medals so far. Before this, the World University Games took place. Here too, Bharat has created a new history. These achievements are a great inspiration for every player who has come here. These National Games, in a way, are a strong launchpad for you, for all the youth and for all players. Keeping in mind the opportunities in front of you, you have to give your best performance with full determination. Will you do it? Will you definitely do it? Will you break the old records? My best wishes are with you.
My young friends,
There is no shortage of talent in villages and streets of Bharat. Our history is a witness that Bharat has produced champions even when there was a lack of resources. Sitting with me on the stage is P.T. Usha ji. But still, every citizen always felt something was missing. Our vast country lagged behind in the medal tally of international sports events. Therefore, we took up the challenge of relieving the nation from this pain and took a resolve after 2014. We brought changes in sports infrastructure, revamped the selection process, and made it more transparent. We made changes in schemes providing financial assistance and training to athletes. We brought about a change in the mindset of the society. We started removing roadblocks present in our sports infrastructure due to old thinking and approaches in society. The government made a roadmap from discovering talent to hand holding them to reach the Olympic podium. We are seeing its results across the country today.
Friends,
There was hesitation regarding the budget for sports in the previous governments. People thought - sports is just sports, why spend on it! Our government changed this thinking too. We increased the budget for sports. This year's central sports budget is three times more than it was nine years ago. From Khelo India to the TOPS scheme, the government has created a new ecosystem for the growth of the players in the country. Under these schemes, talent is being identified nationwide at the school, college, and university levels. The government is spending a lot of money on their training, diet, and other expenses. Under the TOPS scheme, which stands for Target Olympic Podium Scheme, the country's top athletes are provided with the best training in the world. Imagine, training is currently underway for 3,000 youth across the country under the Khelo India scheme. Such a large talent pool of athletes is being prepared, and each athlete is being given a scholarship of more than 6 lakh rupees per year. Close to 125 athletes who emerged from the Khelo India campaign participated in the Asian Games. Perhaps, these talents would have never been recognized under the old system. These talented athletes have won 36 medals. Identifying athletes through the Khelo India campaign, preparing them, and then providing them with training and temperament for Olympic Podium Finish through TOPS is our roadmap.
My young friends,
The progress of any country's sports sector is directly linked to the progress of its economy. When there is negativity, disappointment, and pessimism in a country, its adverse effects are evident on the field as well as in every aspect of life. Bharat’s successful sports story is not separate from its overall success story. Bharat is advancing in every sector today, setting new records. The competition with Bharat’s speed and scale is challenging. You will get an estimate of how Bharat is moving forward from the achievements and works of the past 30 days.
Friends,
I won't take much of your time. Imagine how your bright future is being prepared. I will briefly tell you about the work that has been accomplished in just 30 days. In the past 30-35 days, you will see what has happened, and you will feel that if the country is progressing at this speed and scale, then Modi's guarantee of your bright future is assured.
In just past 30-35 days:
• The Nari Shakti Vandana Adhiniyam was enacted.
• A crucial test related to Gaganyaan was successfully conducted.
• Bharat received its first Regional Rapid Rail, Namo Bharat.
• Bengaluru metro services were expanded.
• The first Vistadome train service commenced in Jammu and Kashmir.
• The inauguration of the Delhi-Vadodara Expressway took place in these 30 days.
• A conference of parliamentarians and speakers from G20 countries was held in Bharat.
• Global Maritime Summit took place in Bharat, with agreements worth 6 lakh crore rupees.
• Operation Ajay was initiated for the evacuation of Indians from Israel.
• A ferry service between Bharat and Sri Lanka was started after 40 years.
• Surpassing Europe, Bharat reached the top 3 countries globally in terms of 5G user base.
• Following Apple, Google also announced the production of Made in India smartphones.
• Our country set a new record in the production of grains, fruits, and vegetables.
Friends,
This is just halftime break. I have many more things to count. Just today, I laid the foundation stone for the Nilwande Dam in Maharashtra, which was stalled for 50 years.
• In the past 30 days, the inauguration of the 6,000 crore rupee super thermal power project took place in Telangana.
• A modern steel plant worth 24,000 crore rupees was inaugurated in Bastar, Chhattisgarh.
• The inauguration of a section of the Mehsana-Bhatinda-Gurdaspur gas pipeline took place in Rajasthan.
• The foundation laying and inauguration ceremonies were held for a new airport terminal building and IIT campus in Jodhpur.
• In the past 30 days, over 500 skill development centres were launched in Maharashtra.
• Recently, Dhordo in Gujarat received the award for the best tourism village.
• The foundation laying ceremony for the Veerangana Rani Durgavati Memorial took place in Jabalpur.
• The announcement of forming a Turmeric Board for turmeric farmers was made.
• Central Tribal University received approval in Telangana.
• More than 2.25 lakh homes under the PM Awas Yojana were provided to impoverished families in Madhya Pradesh.
• In these 30 days, the number of beneficiaries under the PM Svamitva Yojana reached 50 lakh.
• Under the Ayushman Bharat Yojana, the issuance of 26 crore cards was successfully completed.
• After aspirational districts, a campaign for the development of aspirational blocks was started in the country.
• A single Khadi store in Delhi saw sales exceeding 1.5 crores rupees on Gandhi Jayanti.
And friends,
In these very 30 days, much has happened in the world of sports.
• Bharat won more than 100 medals in the Asian Games.
• Bharat hosted a session of the International Olympic Committee after 40 years.
• Uttarakhand received a hockey astro-turf and velodrome stadium.
• Work began on a modern cricket stadium in Varanasi.
• Gwalior was granted the Atal Bihari Vajpayee Divyang Sports Centre.
• And right here in Goa, the National Games are taking place.
Just think, my young friends, this list of achievements in just 30 days is quite long. I have shown you just a small glimpse. Today, work is happening at an unprecedented speed in every sector and part of the nation. Everyone is contributing to the building of a developed Bharat.
Friends,
At the core of all the work that is happening is the youth of my country, the youth of Bharat. Today, the youth of Bharat is filled with unprecedented self-confidence. Recently, a significant initiative has taken place to connect this self-confidence of Bharat’s youth with national aspirations. My Yuva Bharat, or MY Bharat, has been recognized as a new platform. This will serve as a one-stop centre for both rural and urban youth to connect with each other and with the government. This will provide them with maximum opportunities to fulfil their ambitions and contribute to the nation-building process. This initiative will become a means to harness the power of the youth of Bharat for the development of a prosperous Bharat. Starting on October 31st, on ‘Ekta Divas’ (Unity Day), I am going to launch the MY Bharat campaign. As people know, we celebrate the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel on October 31st across the country with the Run for Unity program. I want there to be a magnificent Run for Unity program on October 31st for the unity of the nation in Goa and every other corner of the country. I urge all of you to participate in this campaign.
Friends,
Today, when Bharat’s determination and efforts are both colossal, it is only natural for the aspirations of Bharat to be high. Therefore, I presented the aspirations of 1.4 billion Indians during the IOC session. I assured the supreme committee of the Olympics that Bharat is ready to host the Youth Olympics in 2030 and the Olympics in 2036.
Friends,
Our aspiration for hosting the Olympics is not limited to emotions alone; there are solid reasons behind it. In approximately 13 years, by 2036, Bharat will be one of the leading economic powers in the world. By that time, the income of every Indian will be several times higher than today. Bharat will have a significantly large middle class by then. The Tricolour of Bharat will be waving proudly from sports to space. Hosting the Olympics requires connectivity and other modern infrastructure. Today, Bharat is prepared to spend more than 100 lakh crore rupees on modern infrastructure. Therefore, hosting the Olympics will become equally feasible for us.
Friends,
Our National Games are also a symbol of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. It serves as a significant platform for every state in Bharat to showcase its capabilities. This time, Goa has been given this opportunity. The preparations made by the Goa government and the residents of Goa are truly commendable. The sports infrastructure built here will benefit the youth of Goa for many decades to come. Numerous new athletes will emerge from here, allowing for the organization of more national and international sports events. In recent years, Goa has also developed modern infrastructure connected with connectivity. The National Games will not only boost tourism in Goa but also benefit the local economy.
Friends,
Goa, known for its festivals and celebrations, is now gaining global recognition with the Goa International Film Festival. Our government is making Goa an essential centre for international conferences, meetings, and summits. We hosted the BRICS summit in Goa in 2016, and several crucial meetings related to G20 have also taken place here. I am pleased that the Goa Roadmap for Tourism, focusing on sustainable growth, has been unanimously accepted by G20 countries. This is a matter of pride for Goa and a significant development for the tourism of Bharat.
Friends,
The field, whatever the challenge, demands our best effort in every situation. We must not lose this opportunity. With this call, I announce the commencement of the 37th National Games. Wishing the athletes all the very best once again! Goa is ready! Thank you very much.