প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গোৱাদা পাঙথোকপা 37শুবা নেস্নেল গেম্সতা থমখিবা ৱারোল
26 OCT 2023 10:44PM by PIB Imphal
ভারত মাতাকী জয়,
ভারত মাতাকী জয়,
ভারত মাতাকী জয়,
গোৱাগী রাজ্যপাল শ্রী পি এস শ্রীধারন পিল্লাইজী, মমিং লৈরবা অমসুং নহা ওইরিবা, ইনর্জেতিক মুখ্য মন্ত্রী প্রমোদ সাৱন্তজী, স্পোর্তস মন্ত্রী অনুরাগ থাকুর, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী মরুপশিং, অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং, ইন্দিয়ন ওলিম্পিক এসোসিএসনগী প্রসিদেন্ত, পি.তি. উশা, শান্নরোয়, সপ্পোর্তিং স্তাফ পুম্নমক, অতোপ্পা ওফিসিএলশিং অমসং লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদগী লাক্লিবা নহা ওইরিবা মরুপশিং, ভারতকী স্পোর্তসকী মহাকুম্ভগী অচৌবা খোঙচৎ অসি ঙসিদি গোৱা য়ৌরক্লে। মফম খুদিংমক্তা মচু, ইথকশিং, হরাও-তয়াম্বনা থল্লি। পুম্নমকপু 37শুবা নেস্নেল গেম্সকীদমক য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি, হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
গোৱা অসি লৈবাক অসিদা স্পোর্তস স্তার কয়া পীখিবা অদুগুম্বা লমদম অমনি। লৈরক খুদিংমক্তা ফুতবোল পামজবা অসি উবা ফংই। অমসুং লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অরিবা ফুতবোল ক্লব খরা গোৱাদা লৈ। স্পোর্তস নুংশিজবা গোৱাদা নেস্নেল গেম্স পাঙথোকপা অসিমক্না অনৌবা শক্তিনা থলহনখি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
নেস্নেল গেম্স অসি ভারতকী স্পোর্তসনা অমগী মথংদা অমা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা ঙম্বা মতমদা পাঙথোক্লি। চহি 70 অসিদা পাঙথোকলমদবা অদু ঐখোয়না এসিয়ন গেম্স অমসুং হৌজিক চত্থরিবা এসিয়ন পেরা গেম্সতা উবা ফংলি। মসিদা ভারতকী শান্নরোয়শিংনা মেদল 70 হেন্না লৌদুনা হৌজিক ফাওবগী রেকোর্দ পুম্নমক থুগাইখি। মমাংদা ৱর্ল্দ য়ুনিভর্সিতী গেম্স পাঙথোকখি মসিদা ভারতনা অনৌবা পুৱারৌ অমসু থম্বা ঙমখি। মাইপাকপশিং অসিনা মফম অসিদা লাক্লিবা শান্নরোয় খুদিংমক্কী অচৌবা ইথিল ওইখি। নেস্নেল গেম্স অসি অমরোমদা নখোয়গীদমক, নহারোলগীদমক, শান্নরোয়শিংগীদমক শক্তি লৈরবা লোঞ্চপেদ অমনি। নখোয়গী মাংদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং অসি য়েংলগা নখোয়না অঙম্বা থাক্তা হোৎনবা তাই। নখোয়না হোৎনগদ্রা? শোইদনা তৌগদ্রা? নখোয়না অরিবা রেকোর্দশিং থুগাইগদ্রা? নখোয়দা ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
ভারতকী খুঙ্গং অমসুং লৈরক খুদিংমক্তা তেলেন্তকী অৱাৎপা অমত্তা লৈতে। ঐখোয়গী পুৱারীনা শাখি ওইখি মদুদি লাইররিঙৈদা ফাওবা ভারতনা চেম্পিয়নশিং পুথোকখি। ঐখোয়গী ইচল পি.তি. উশাজী অসি ফম্পাক অসিদা ঐখোয়গা লোয়ননা ফম্মি। অদুবু লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্না করিগুম্বা অৱাৎপা অমদি মতম চুপ্পদা ফাওদুনা লাকখি। ঐখোয় অসি অচৌবা লৈবাক অমনি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল স্পোর্তস ইভেন্তশিংদা মেদল তেল্লীদা ঐখোয়না শোত্থনা লৈখি। মরম অসিনা 2014গী মতুংদা ঐখোয়না জাতিগী ফিরেপকা লোয়ননা লৈবাক অসিগী অৱাবা কোকহন্নবা থবক পাইখৎখি। ঐখোয়না স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অহোংবশিং পুরকখি, ঐখোয়না সেলেক্সন প্রোসেসশিংদা অহোংবা পুরকখি, ঐখোয়না মসিবু হেন্না ত্রান্সপরেন্ত ওইহনখি। ঐখোয়না শান্নরোয়শিংদা শেলগী তেংবাং ফংহল্লিবা স্কিমশিংদা অহোংবশিং পুরকখি। ঐখোয়না শান্নরোয়শিংদা ত্রেনিং পীরিবা স্কিমশিংদা অহোংবশিং পুরকখি। ঐখোয়না খুন্নাইদা লৈরিবা ৱাখল্লোনদা অহোংবা অমা পুরকখি, অরিবা ৱাখল্লোন, অরিবা এপ্রোচনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অপনবা ওইরম্বশিং অদু মথং-মথং লৌথোকখি। সরকারনা তেলেন্ত পুথোকপদগী হৌরগা মখোয়বু লমজিংবীদুনা ওলিম্পিক পোদিয়ম য়ৌহন্নবা রোদমেপ শেমখি। ঐখোয়না মসিগী ফলশিং লৈবাক অসিদা ঙসিদি উবা ফংলি।
মরুপশিং,
মমাং সরকারদা স্পোর্তসকী বজেৎকী মতাংদা তৌনীংদবা অমা য়াওরমখি। মীয়াম্না খনখি মদুদি – গেম হায়বা অসিদি গেমনি, মসি করিবু ওইরুনি? মসিদা করিগী চাদিং তৌগনি! ঐখোয়গী সরকারনা ৱাখল্লোন অসিদা অহোংবা পুরকখি। ঐখোয়না স্পোর্তসকী বজেৎ হেনগৎহনখি। চহি অসিদা কেন্দ্রগী স্পোর্তস বজেৎ চহি 9গী মমাংদগী শরুক 3 হেনগৎহনখি। খেলো ইন্দিয়াদগী হৌরগা তোপ্স স্কিম ফাওবা সরকারনা লৈবাক অসিদা শান্নরোয়শিং য়োকখৎনবা অনৌবা ইকোসিস্তেম অমা শেমখি। স্কিমশিং অসিগী মখাদা নখোয়গুম্বা তেলেন্ত লৈরবা শান্নরোয়শিং অসি স্কুল, কোলেজ, য়ুনিভর্সিতীগী থাক্তগী লৈবাক শিনবা থুংবদগী মশক খঙদোকখি। সরকারনা মখোয়গী ত্রেনিং, চীঞ্জাক, মখোয়গী চাদিংশিংদা চাউনা শেল থাদরি। তোপ্স হায়বগী ৱাহন্থোক্তি তার্গেৎ ওলিম্পিক পোদিয়ম স্কিম হায়বনি, মসিগী মখাদা লৈবাক্কী মকোক থোংবা শান্নরোয়শিংদা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা ত্রেনিং ফংহল্লি। খেলো ইন্দিয়া স্কিমগী মখাদা লৈবাক্কী নহারোল লিশিং 3 হৌজিক ত্রেনিং তৌরি। অসিগুম্বা শান্নরোয়শিংগী অচৌবা তেলেন্ত পুল অমা শেম শারি। অমসুং মসিগী মনুংদগী শান্নরোয় খুদিংমক্তা চহি খুদিংগী লুপা লাখ 6 হেনবগী স্কোলরশিপ পীরি। খেলো ইন্দিয়া কেম্পেনদগী থোরকপা নহা ওইরিবা শান্নরোয় 125 রোমনা এসিয়ন গেম্সতা শরুক য়াখি। অরিবা সিস্তেমদো ওইরম্লবদি তেলেন্ত অসি মশক খঙবীরমলোই। তেলেন্ত লৈরবা শান্নরোয়শিং অসিনা মেদল 36 লৌরকখি। খেলো ইন্দিয়ানা শান্নরোয়শিং মশক খঙদোকখি, তোপ্সকী খুত্থাংদা মখোয়বু মখোঙ শোম্বীখি অমসুং মখোয়দা ত্রেনিং পীদুনা ওলিম্পিক পোদিয়ন ফিনিশকীদমক শেম শাখি। মসি ঐখোয়গী রোদমেপনি।
ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তগী স্পোর্তস সেক্তর চাউখৎপা অসি লৈবাক অদুগী ইকনোমী খুমাং চাউশিনবগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। নেগেতিবিতী, নীংবা কাইবনা থল্লবা মতমদা মসিনা পুন্সিগী লম খুদিংদা অকাইবা পী। ভারতকী মাইপাক্লবা স্পোর্তস স্তোরী অসি ভারতকী অতোপ্পা সক্সেস স্তোরীগা খেন্নবা লৈতে। ঙসি ভারতনা সেক্তর খুদিংমক্তা খুমাং চাউশিল্লি অমসুং অনৌবা রেকোর্দশিং থম্মি। ঙসিদি ভারতকী স্পীদ অমসুং স্কেলগা লম্বা তৌনবদা অৱাবা ওইরে। হৌখিবা নুমিৎ 30 অসিদা তৌখিবা থবক অমসুং মাইপাকশিংদগী ভারতনা করম্না খুমাং চাউশিল্লি হায়বগী মরমদা অদোম্না খঙলগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না নখোয়গী মতম য়াম্না লৌজরোই। য়েংবীয়ু ঐখোয়গী অফবা তুংলমচৎকীদমক করম্না শেম শারিবা। ঐগী নহারোলশিং মুন্না তাবীয়ু, ঐহাক্না নুমিৎ 30 খক্তদা তৌখিবা থবক্কী মরমদা হায়জগে। হৌখিবা নুমিৎ 30-35দা করি তৌখিবা অমসুং স্পীদ অমসুং স্কেল অসিদা করিগুম্বা লৈবাক অসিনা মাংদা চংশিনবা তারবদি মোদীনা নখোয়গী অফবা তুংলমচৎকী গরেন্তী অদু শুকশোই শোইদনা ফংগনি হায়না ফাওগনি।
হৌখিবা নুমিৎ 30-35দা,
- নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়মগী লো শেমখি।
- গগনয়ানগা মরী লৈনবা য়াম্না চাউবা তেস্ত অমা মাইপাক্না তৌখিবা ঙমখি।
- ভারতকী মশাগী অহানবা রিজনেল রেপিদ রেল, নমো ভারত চেনহনখি।
- বেঙ্গলুরু মেত্রো সর্ভিস পাকথোক- চাউথোকহনখি।
- জম্মু-কশ্মীরদা অহানবা বিস্তাদোম ত্রেন সর্ভিস চেনবা হৌহনখি।
- নুমিৎ 30 অসিদা দিল্লী-বদোদরা এক্সপ্রেসৱে শঙ্গাখি।
- ভারত্তা G-20 লৈবাকশংগী MPশিংগী অমসুং স্পীকরশিংগী কনফরেন্স পাঙথোকখি।
- ভারত্তা গ্লোবেল মেরিতাইম সম্মিৎ পাঙথোকখি, মসিদা লুপা করোর লাখ 6কী য়ান্ন-ৱারোল অমা খুৎয়েক পীনখি।
- ইজরেলদা পন্দুনা লৈরিবা ভারত মচাশিং পুরক্নবা ওপরেসন অজয় হৌখি।
- চহি 40গী মতুংদা ভারত অমসুং শ্রী লঙ্কাগী মরক্তা ফেরী সর্ভিস হৌখি।
- য়ুরোপপু তুংওইননা থনমলগা ভারতনা 5G য়ুজর বেজকী হীরমদা মালেমগী মকোক থংবা লৈবাক 3গী মনুং চনবা ঙমখি।
- এপলগী মতুংদা গুগলনসু মেদ ইন ইন্দিয়া স্মার্তফোন শানবা লাউথোকখি।
- ঐখোয়গী লৈবাক্না চেং অমসুং হৈরা অমদি মনা-মশিং পুথোকপদা অনৌবা রেকোর্দ থম্বা থমখি।
মরুপশিং,
মসিদি শুপ্নগী হাফতাইম খক্তা ঙাইরি, ঐহাক্না মশিং থীগদবা য়াম্না ৱাৎলি। ঙসি অসিমক ঐহাক্না চহি 50 পন্দুনা লৈরুরবা মহারাস্ত্রগী নলৱন্দে দামগী ভুমি পুজন পাঙথোকখি।
- হৌখিবা নুমিৎ 30 অসিদা তেলঙ্গানাদা লুপা করোর লিশিং 6কী সুপর থর্মেল পাৱর প্রোজেক্ত শঙ্গাখি।
- ছত্তিসগরগী বস্তরদা লুপা করোর লিশিং 24 রোমগী মোদর্ন স্তীল প্লান্ত অমা শঙ্গাখি।
- রাজস্থানদা মেহসানা-ভতিন্দা-গুরদাসপুর গ্যাস পাইপলাইনগী সেক্সন অমা শঙ্গাখি।
- জোধপুরদা অনৌবা এয়রপোর্ত তর্মিনেল বিল্দিং অমসুং IIT কেম্পস উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং শঙ্গাখি।
- হৌখিবা নুমিৎ 30দা মহারাস্ত্রদা স্কিল দিবেলপমেন্ত কেন্দ্র 500 হেন্না লোঞ্চ তৌখি।
- নুমিৎ খরনিগী মমাংদা গুজরাতকী ধোরদোনা বেস্ত তুরিজম ভিলেজকী মনা ফংখি।
- জবলপুরদা বীরাঙ্গনা রানী দুর্গাবতী স্মারক্কী ভুমি পুজন পাঙথোকখি।
- য়াইঙং থাবা লৌমীশিংগীমদক তর্মরিক বোর্দ শেমখি।
- তেলঙ্গানানা সেন্ত্রেল ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতীগী অয়াবা ফংখি।
- মধ্য প্রদেশতা লায়রবা ইমুং লাখ 2.25না পি.এম. আৱাস য়োজনাগী মখাদা য়ুমশিং ফংজখি।
- হৌখিবা নুমিৎ 30 অসিদা পি.এম. স্বনিধি য়োজনাগী বেনিফিসরীশিংগী মশিং লাখ 50 য়ৌখি।
- আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগী মখাদা কার্দ করোর 26 শাবগী মাইলস্তন য়ৌবা ঙমখি।
- এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তকী মতুংদা লৈবাক অসিদা এস্পিরেস্নেল ব্লোকশিংগী দিবেলপমেন্তগী কেম্পেন অমা হৌখি।
- গান্ধী জয়ন্তিদা দিল্লীদা খাদীগী দুকান অমা খক্তদা লুপা করোর 1.5গী সেল তৌখি।
অমসুং মরুপশিং,
হৌখিবা নুমিৎ 30 অসিদা স্পোর্তসকী লমদা কয়া অমসু তৌবা ঙমখি।
- ভারতনা এসিয়ন গেম্সতা মেদল 100দগী হেন্না লৌখি।
- চহি 40গী মতুংদা ভারত্তা ইন্তর্নেস্নেল ওলিম্পিক কম্মিতিগী সেসন পাঙথোকখি।
- উত্তরাখন্দদা হোকী এস্ত্রো-তর্ফ অমসুং বেলোদ্রোম স্তেদিয়ম শাখি।
- বারানসীদা অনৌবা ক্রিকেৎ স্তেদিয়ম শাবগী থবক হৌখি।
- গ্বালিয়রদা অতল বিহারী বাজপৈয়ী দিব্যাঙ্গ স্পোর্ত সেন্তর শারগনি।
- অমসুং নেস্নেল গেম্স অসি গোৱাদা পাঙথোক্কদৌরি।
শুপ্নগী নুমিৎ 30দা অসুক শাংখ্রবা থবকশিং অসি পাঙথোকপা ঙমখিবা হায়বা অসি য়েংবীয়ু। নখোয়না ঐহাক্না শম্লপ্পা অমা হায়বনি ঙসি লৈবাক্কী সেক্তর খুদিংদা, লৈবাক্কী শরুক খুদিংদা অমুক্তা থেংনখিদ্রিবা খোঙজেলদা থবক পাইখৎকলি, মীপুম খুদিংমক্না চাউখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ঐগী লৈবাক্কী নহারোল, ঐগী ভারতকী নহারোল অসিনা তৌরিবা থবকশিং অসিগী য়ুম্বীনি। ঙসি ভারতকী নহারোলদা অমুক্তা উখিদ্রিবা থাজবনা থল্লি। ভারতকী নহারোলগী থাজবগা মরী লৈনবা অচৌবা থবক অমা হন্দক্তা পাঙথোকখি। মেরা য়ুব ভারত, নখোয়না মফম খুদিংমক্তা মসিগী বোর্দশিং উবা ফংলি, মাই য়ুব ভারত হায়বদি MY ভারত কৌবা অনৌবা প্লেৎফোর্ম অমা অয়াবা পীখ্রে। মসিনা খুঙ্গং অমসুং সরকারগী মীয়াম কন্নেক্ত তৌনবা ৱান স্তোপ সেন্তর ওইরগনি, হায়য়দি লৈবাক্কী নহারোল খুদিংমক্তা মশা-মশা লোয়ননা সরকারগা কন্নেক্ত তৌবা ঙম্লগনি। অসুম তৌদুনা মখোয়গী অনীংবা অপাম্বশিং থুংহনবা ঙমগনি, মখোয়দা জাতি শেমগৎপগী খুদোংচাবশিং হেন্না পীরগনি। মসিনা ভারতকী য়ুব শক্তি অসিবু বিক্ষিৎ ভারত ওইহন্নবা শক্তি ওইহন্নবা পাম্বৈ ওইরগনি। নুমিৎ খরনিগী মতুং ওক্তোবর 31, য়ুনিতী দে অসিদা ঐআক্না MY ভারত কেম্পেন হৌদোক্কনি। অমসুং ওক্তোবর 31 অসি সরদার ভল্লভভাই পতেলগী মপোক নুমিৎনি হায়বা মীপুম খুদিংমক্না খঙই। ঐখোয়না লৈবাক শিনবা থুংবদা অচৌবা প্রোগ্রাম রন ফোর য়ুনিতী পাঙথোক্কনি। ময়াম্না কেম্পেন অসিদা শোইদনা শরুক য়াবীয়ু।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতকী ফিরেপ অমসুং খোঙথাংশিং অনিমক য়াম্না চাউরে অমসুং ভারতকী অনীংবা অপাম্বশিং ৱাংবা হায়বা অসি মহৌশানি। মরম অসিদা IOC সেসন মনুংদা ঐহাক্না ভারত মচা করোর 140গী অপাম্বশিং মাংদা থমখি। ঐহাক্না ওলিম্পিক্সকী সুপ্রিম কম্মিতিদা ভারতনা 2030দা য়ুথ ওলিম্পিক্স অমসুং 2036দা ওলিম্পিক্স পাঙথোক্নবা শেম শাদুনা লৈরে ফোঙদোকখি।
মরুপশিং,
ওলিম্পিক্স পাঙথোকপগী ঐখোয়গী অনীংবা অসি ৱাখল শাগৎপা খক্তা নত্তে মসিগী নুংদা অচৌবা মরম খরা লৈ। 2036 ফাওবদা হায়বদি হৌজিক্তগী চহি 13গী মতুংদা ভারতনা মালেমগী মাংজিল থারিবা ইকনোমিক পাৱরশিংগী মনুংদা অমা ওইরগনি। মতম অদুদা ভারত মচা খুদিংমক্কী ইনকম অসি ঙসি ওইরিবা অসিদগী শরুক কয়া হেল্লগনি। মতম অদুদা ভারত্তা মিদল ক্লাস য়াম্না লৈরগনি। স্পোর্তসতগী স্পেস ফাওবা ভারতকী তিরঙ্গানা চাউথোক্না পাইরি। ওলিম্পিক্স পাঙথোকপা হায়বা অসিদা কন্নেক্তিবিতী অমসুং মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর চংই। ঙসি ভারতনা মোদর্ন ইনফ্রাদা লুপা করোর লাখ 100 হেন্না চাংদিং তৌনবা শেম শারি। মসিনা ওলিম্পিক্স পাঙথোকপা হায়বা অসি ঐখোয়গীদমক্তসু অরাইবা ওইরগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী নেস্নেল গেম্স অসি ৱান ইন্দিয়া, বেস্ত ইন্দিয়াগী খুদমসু ওইরি। মসি ভারতকী রাজ্য খুদিংমক্না মাগী তৌবা ঙম্বা উৎথোক্নবা অচৌবা ফম্পাক অমনি। হন্দক্তি গোৱানা খুদোংচাবা অসি ফংলি। গোৱা সরকার অমসুং গোৱা মীয়াম্না অসুম্না শেম-শাবা অসি য়াম্না শীংথানীংঙাই ওই। মফম অসিদা শেমগৎলিবা স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি তুংদা লাক্কদবা দিকেদ কয়াদা গোৱাগী নহারোলদা কান্নবা পীরগনি। ভারতনা মফম অসিদগী অনৌবা শান্নরোয় কয়া ফংলি। মসিনা মফম অসিদা নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল স্পোর্তস ইভেন্ত হেন্না পাঙথোকপা ঙমহল্লগনি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর গোৱাদা শাখি। নেস্নেল গেম্সনা গোৱাগী তুরিজম অমসুং ইকনোমীদগী চাউনা কান্নবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
গোৱা অসি ফেস্তিবেলগীদমক খঙনৈ। গোৱা ইন্তর্নেস্নেল ফিল্ম ফেস্তিবেল অসি মালেম শিনবা থুংবনা হৌজিক ঙাংনরি। ঐখোয়গী সরকারনা গোৱা অসি ইন্তর্নেস্নেল কনফরেন্সশিং, মীফমশিং অমসুং সম্মিৎশিংগী মরু ওইবা সেন্তরসু ওইহল্লি। 2016দা ঐখোয়না গোৱাদা BRICS কনফরেন্স পাঙথোখখি। গোৱাদা G-20গা মরী লৈনবা মরু ওইবা মীফম কয়া পাঙথোকখি। মালেমগী তুরিজমগী সস্তেনেবল গ্রোথ, তুরিজমগী গোৱা রোদমেপ অসি G-20 লৈবাকশিংনা অমত্তা ওইনা য়ান্নখিবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। মসি গোৱা খক্তগী নত্তনা ভারতকী তুরিজমগীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফমনি।
মরুপশিং,
লম অমা হেক্তা ওইরবসু, শীংনবা অমা হেক্তা ওইরবসু ঐখোয়না ফীভম খুদিংমক্তা ঐখোয়গি অঙম্বা থাক্তা হোৎনগনি। ঐখোয়না খুদোংচাবা মাংহল্লোই। মসিগী ৱাফম অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না 37শুবা নেস্নেল গেম্স হৌরে হায়না লাউথোক্লি। শান্নরোয় পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। গোৱা শেম শাদুনা লৈরে! হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 37th National Games in Goa
26 OCT 2023 10:44PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The Hon’ble Governor of Goa, Shri P.S. Sreedharan Pillai ji, the popular and dynamic Chief Minister Pramod Sawant ji, Sports Minister Anurag Thakur, my other colleagues from the Union Cabinet, representatives present on the stage, the president of the Indian Olympic Association, P.T. Usha ji, all the players, supporting staff, other officials, and young friends from every corner of the country, the grand journey of the Indian sports carnival has now reached Goa. There are colours, waves and excitement everywhere. There is something special in the air of Goa. Best wishes to all of you for the 37th National Games, many congratulations.
Friends,
Goa is the land that has given the country many sports stars. Passion for football is visible in every street of Goa. And some of the country's oldest football clubs are here in Goa. The organisation of the National Games in the sports-loving Goa fills one with new energy.
My family members,
The National Games is taking place at a time when the sports in Bharat is achieving new heights successively. What did not happen in 70 years, we have seen in the Asian Games, and now the Asian Para Games is also underway. In these ongoing games also, Indian athletes have shattered all the records by winning more than 70 medals so far. Before this, the World University Games took place. Here too, Bharat has created a new history. These achievements are a great inspiration for every player who has come here. These National Games, in a way, are a strong launchpad for you, for all the youth and for all players. Keeping in mind the opportunities in front of you, you have to give your best performance with full determination. Will you do it? Will you definitely do it? Will you break the old records? My best wishes are with you.
My young friends,
There is no shortage of talent in villages and streets of Bharat. Our history is a witness that Bharat has produced champions even when there was a lack of resources. Sitting with me on the stage is P.T. Usha ji. But still, every citizen always felt something was missing. Our vast country lagged behind in the medal tally of international sports events. Therefore, we took up the challenge of relieving the nation from this pain and took a resolve after 2014. We brought changes in sports infrastructure, revamped the selection process, and made it more transparent. We made changes in schemes providing financial assistance and training to athletes. We brought about a change in the mindset of the society. We started removing roadblocks present in our sports infrastructure due to old thinking and approaches in society. The government made a roadmap from discovering talent to hand holding them to reach the Olympic podium. We are seeing its results across the country today.
Friends,
There was hesitation regarding the budget for sports in the previous governments. People thought - sports is just sports, why spend on it! Our government changed this thinking too. We increased the budget for sports. This year's central sports budget is three times more than it was nine years ago. From Khelo India to the TOPS scheme, the government has created a new ecosystem for the growth of the players in the country. Under these schemes, talent is being identified nationwide at the school, college, and university levels. The government is spending a lot of money on their training, diet, and other expenses. Under the TOPS scheme, which stands for Target Olympic Podium Scheme, the country's top athletes are provided with the best training in the world. Imagine, training is currently underway for 3,000 youth across the country under the Khelo India scheme. Such a large talent pool of athletes is being prepared, and each athlete is being given a scholarship of more than 6 lakh rupees per year. Close to 125 athletes who emerged from the Khelo India campaign participated in the Asian Games. Perhaps, these talents would have never been recognized under the old system. These talented athletes have won 36 medals. Identifying athletes through the Khelo India campaign, preparing them, and then providing them with training and temperament for Olympic Podium Finish through TOPS is our roadmap.
My young friends,
The progress of any country's sports sector is directly linked to the progress of its economy. When there is negativity, disappointment, and pessimism in a country, its adverse effects are evident on the field as well as in every aspect of life. Bharat’s successful sports story is not separate from its overall success story. Bharat is advancing in every sector today, setting new records. The competition with Bharat’s speed and scale is challenging. You will get an estimate of how Bharat is moving forward from the achievements and works of the past 30 days.
Friends,
I won't take much of your time. Imagine how your bright future is being prepared. I will briefly tell you about the work that has been accomplished in just 30 days. In the past 30-35 days, you will see what has happened, and you will feel that if the country is progressing at this speed and scale, then Modi's guarantee of your bright future is assured.
In just past 30-35 days:
• The Nari Shakti Vandana Adhiniyam was enacted.
• A crucial test related to Gaganyaan was successfully conducted.
• Bharat received its first Regional Rapid Rail, Namo Bharat.
• Bengaluru metro services were expanded.
• The first Vistadome train service commenced in Jammu and Kashmir.
• The inauguration of the Delhi-Vadodara Expressway took place in these 30 days.
• A conference of parliamentarians and speakers from G20 countries was held in Bharat.
• Global Maritime Summit took place in Bharat, with agreements worth 6 lakh crore rupees.
• Operation Ajay was initiated for the evacuation of Indians from Israel.
• A ferry service between Bharat and Sri Lanka was started after 40 years.
• Surpassing Europe, Bharat reached the top 3 countries globally in terms of 5G user base.
• Following Apple, Google also announced the production of Made in India smartphones.
• Our country set a new record in the production of grains, fruits, and vegetables.
Friends,
This is just halftime break. I have many more things to count. Just today, I laid the foundation stone for the Nilwande Dam in Maharashtra, which was stalled for 50 years.
• In the past 30 days, the inauguration of the 6,000 crore rupee super thermal power project took place in Telangana.
• A modern steel plant worth 24,000 crore rupees was inaugurated in Bastar, Chhattisgarh.
• The inauguration of a section of the Mehsana-Bhatinda-Gurdaspur gas pipeline took place in Rajasthan.
• The foundation laying and inauguration ceremonies were held for a new airport terminal building and IIT campus in Jodhpur.
• In the past 30 days, over 500 skill development centres were launched in Maharashtra.
• Recently, Dhordo in Gujarat received the award for the best tourism village.
• The foundation laying ceremony for the Veerangana Rani Durgavati Memorial took place in Jabalpur.
• The announcement of forming a Turmeric Board for turmeric farmers was made.
• Central Tribal University received approval in Telangana.
• More than 2.25 lakh homes under the PM Awas Yojana were provided to impoverished families in Madhya Pradesh.
• In these 30 days, the number of beneficiaries under the PM Svamitva Yojana reached 50 lakh.
• Under the Ayushman Bharat Yojana, the issuance of 26 crore cards was successfully completed.
• After aspirational districts, a campaign for the development of aspirational blocks was started in the country.
• A single Khadi store in Delhi saw sales exceeding 1.5 crores rupees on Gandhi Jayanti.
And friends,
In these very 30 days, much has happened in the world of sports.
• Bharat won more than 100 medals in the Asian Games.
• Bharat hosted a session of the International Olympic Committee after 40 years.
• Uttarakhand received a hockey astro-turf and velodrome stadium.
• Work began on a modern cricket stadium in Varanasi.
• Gwalior was granted the Atal Bihari Vajpayee Divyang Sports Centre.
• And right here in Goa, the National Games are taking place.
Just think, my young friends, this list of achievements in just 30 days is quite long. I have shown you just a small glimpse. Today, work is happening at an unprecedented speed in every sector and part of the nation. Everyone is contributing to the building of a developed Bharat.
Friends,
At the core of all the work that is happening is the youth of my country, the youth of Bharat. Today, the youth of Bharat is filled with unprecedented self-confidence. Recently, a significant initiative has taken place to connect this self-confidence of Bharat’s youth with national aspirations. My Yuva Bharat, or MY Bharat, has been recognized as a new platform. This will serve as a one-stop centre for both rural and urban youth to connect with each other and with the government. This will provide them with maximum opportunities to fulfil their ambitions and contribute to the nation-building process. This initiative will become a means to harness the power of the youth of Bharat for the development of a prosperous Bharat. Starting on October 31st, on ‘Ekta Divas’ (Unity Day), I am going to launch the MY Bharat campaign. As people know, we celebrate the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel on October 31st across the country with the Run for Unity program. I want there to be a magnificent Run for Unity program on October 31st for the unity of the nation in Goa and every other corner of the country. I urge all of you to participate in this campaign.
Friends,
Today, when Bharat’s determination and efforts are both colossal, it is only natural for the aspirations of Bharat to be high. Therefore, I presented the aspirations of 1.4 billion Indians during the IOC session. I assured the supreme committee of the Olympics that Bharat is ready to host the Youth Olympics in 2030 and the Olympics in 2036.
Friends,
Our aspiration for hosting the Olympics is not limited to emotions alone; there are solid reasons behind it. In approximately 13 years, by 2036, Bharat will be one of the leading economic powers in the world. By that time, the income of every Indian will be several times higher than today. Bharat will have a significantly large middle class by then. The Tricolour of Bharat will be waving proudly from sports to space. Hosting the Olympics requires connectivity and other modern infrastructure. Today, Bharat is prepared to spend more than 100 lakh crore rupees on modern infrastructure. Therefore, hosting the Olympics will become equally feasible for us.
Friends,
Our National Games are also a symbol of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. It serves as a significant platform for every state in Bharat to showcase its capabilities. This time, Goa has been given this opportunity. The preparations made by the Goa government and the residents of Goa are truly commendable. The sports infrastructure built here will benefit the youth of Goa for many decades to come. Numerous new athletes will emerge from here, allowing for the organization of more national and international sports events. In recent years, Goa has also developed modern infrastructure connected with connectivity. The National Games will not only boost tourism in Goa but also benefit the local economy.
Friends,
Goa, known for its festivals and celebrations, is now gaining global recognition with the Goa International Film Festival. Our government is making Goa an essential centre for international conferences, meetings, and summits. We hosted the BRICS summit in Goa in 2016, and several crucial meetings related to G20 have also taken place here. I am pleased that the Goa Roadmap for Tourism, focusing on sustainable growth, has been unanimously accepted by G20 countries. This is a matter of pride for Goa and a significant development for the tourism of Bharat.
Friends,
The field, whatever the challenge, demands our best effort in every situation. We must not lose this opportunity. With this call, I announce the commencement of the 37th National Games. Wishing the athletes all the very best once again! Goa is ready! Thank you very much.