ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୋଆରେ ୩୭ତମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 OCT 2023 10:44PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ !
ଗୋଆର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ପିଏସ୍ ଶ୍ରୀଧରନ ପିଲ୍ଲାଇ ଜୀ, ଲୋକପ୍ରିୟ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ ଜୀ, କ୍ରୀଡ଼ାମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ଅନ୍ୟ ସହଯୋଗୀ, ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ପ୍ରତିନିଧି, ଭାରତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ସଂଘର ସଭାପତି ପି.ଟି.ଉଷାଜୀ, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିମାନେ, ସହାୟକ କର୍ମଚାରୀ, ଅନ୍ୟ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ, ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ମହାକୁମ୍ଭର ଭବ୍ୟ ଯାତ୍ରା ଏବେ ଗୋଆରେ ଆସି ପହଞ୍ଚିଛି। ଚାରିଆଡ଼େ ରଙ୍ଗ ଅଛି... ତରଙ୍ଗ ଅଛି... ଓ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଗୋଆର ପବନରେ କଥା କିଛି ଅଲଗା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ। ୩୭ତମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା, ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗୋଆ ହେଉଛି ସେହି ଭୂମି ଯାହା ଦେଶକୁ ଅନେକ କ୍ରୀଡ଼ା ତାରକା ଦେଇଛି । ଗୋଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗଳିରେ ଫୁଟବଲ ପ୍ରତି ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏବଂ ଦେଶର କିଛି ପୁରାତନ ଫୁଟବଲ କ୍ଲବ ମଧ୍ୟରୁ ଏଠାରେ କିଛି ଆମ ଗୋଆରେ ଅଛି। କ୍ରୀଡ଼ାପ୍ରେମୀ ଗୋଆରେ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଆୟୋଜନ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନୂଆ ଶକ୍ତିରେ ଭରି ଦେଇଥାଏ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଆୟୋଜନ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ହାସଲ କରୁଛି। ଯାହା ୭୦ ବର୍ଷରେ ହୋଇନଥିଲା, ତାହା ଆମେ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଦେଖିଛୁ ଏବଂ ଏବେ ଏସିଆନ୍ ପାରା ଗେମ୍ସ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଚଳିତ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଆଥଲେଟ୍ସମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭୦ରୁ ଅଧିକ ପଦକ ଜିତି ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛନ୍ତି। ଏହା ପୂର୍ବରୁ ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏକ ନୂଆ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସଫଳତା ହେଉଛି ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା। ଏହି ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା, ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ, ସମସ୍ତ ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ, ଏବଂ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଲଞ୍ଚପ୍ୟାଡ୍ । ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଥିବା ସୁଯୋଗକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆପଣଙ୍କୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହ ନିଜର ଶ୍ରେଷ୍ଠତ୍ବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆପଣ ଏହା କରିବେ କି? ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହା କରିବେ କି? ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ? ପୁରୁଣା ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବେ କି? ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଅଛି ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତର ଗାଁ-ଗାଁରେ ଓ ଗଳିକନ୍ଦିରେ ପ୍ରତିଭାର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ। ଆମ ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ଅଛି ଯେ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଚାମ୍ପିୟନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ମଞ୍ଚରେ ମୋ ସହିତ ବସିଛନ୍ତି ପି.ଟି.ଉଷା ଜୀ । କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସବୁବେଳେ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ ଯେ କିଛି ନା କିଛି ଅଭାବ ରହିଛି। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଇଭେଣ୍ଟରେ ପଦକ ତାଲିକାରେ ଆମେ ବହୁତ ପଛରେ ରହିଯାଉଥିଲୁ। ୨୦୧୪ ପରେ, ଆମେ ଦେଶର ଏହି କଷ୍ଟକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂକଳ୍ପ ଦ୍ବାରା ମୁକ୍ତି ଦେବାକୁ ଚାଲେଞ୍ଜ ଦେଇଛୁ। ଆମେ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛୁ, ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସଂଶୋଧନ ଆଣିଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିଛୁ । ଆମେ ଆଥଲେଟ୍ସମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଯୋଜନାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ। ଆମେ ସମାଜର ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛୁ । ସମାଜରେ ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଆମେ ଆମ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଥିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ପ୍ରତିଭା ଅନ୍ବେଷଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ହାତ ଧରି ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପୋଡିୟମରେ ପହଞ୍ଚିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାର ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ। ଏହାର ପରିଣାମ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ପୂର୍ବ ସରକାରରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ବଜେଟ୍ କୁ ନେଇ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ରହିଥିଲା। ଲୋକମାନେ ଭାବୁଥିଲେ- କ୍ରୀଡ଼ା କେବଳ କ୍ରୀଡ଼ା, ଏଥିରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କାହିଁକି! ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆମେ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ବଢ଼ାଇଛୁ। ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟ୍ ତିନି ଗୁଣ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟପ୍ସ ଯୋଜନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ନୂଆ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଉଛି। ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଖାଦ୍ୟପେୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ସରକାର ବହୁ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ଟପ୍ସ ଅର୍ଥାତ ଟାର୍ଗେଟ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଆଥଲେଟ୍ସମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସାରା ଦେଶରେ ୩ ହଜାର ଯୁବକ, ଆମର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଚାଲିଛି । ଏତେ ବଡ଼ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଥଲେଟ୍ସମାନଙ୍କୁ ବାର୍ଷିକ ୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ସ୍କଲାରସିପ୍ ଦିଆଯାଉଛି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନରୁ ବାହାରିଥିବା ପାଖାପାଖି ୧୨୫ ଜଣ ଆଥଲେଟ୍ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ। ବୋଧହୁଏ ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହି ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ କେବେ ବି ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିନଥାନ୍ତା। ଏହି ପ୍ରତିଭାବାନ ଖେଳାଳିମାନେ ୩୬ଟି ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଥଲେଟ୍ସମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ତା'ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଟପ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ ଫିନିସ୍ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ୱଭାବ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏହା ଆମର ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ଅଟେ ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ,
ଯେ କୌଣସି ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଗତି ସିଧାସଳଖ ଅର୍ଥନୀତିର ପ୍ରଗତି ସହ ଜଡ଼ିତ। ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଦେଶରେ ନକାରାତ୍ମକତା, ନିରାଶା ଏବଂ ନିରାଶାବାଦ ଦେଖାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଆ ତଥା ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦେଖାଯାଇଥାଏ । ଭାରତର ସଫଳ କ୍ରୀଡ଼ା କାହାଣୀ, ଏହାର ସାମଗ୍ରିକ ସଫଳତା କାହାଣୀଠାରୁ ଅଲଗା ନୁହେଁ। ଭାରତ ଆଜି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରି ନୂଆ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଭାରତର ଗତି ଏବଂ ସ୍କେଲ ସହିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ଅଟେ । ବିଗତ ୩୦ ଦିନର ସଫଳତା ଓ କାର୍ଯ୍ୟରୁ ଭାରତ କିପରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ତାହାର ଆକଳନ ଉପଲବ୍ଧିରୁ ହିଁ ମିଳିପାରିବ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ଅଧିକ ସମୟ ନେବି ନାହିଁ । ଆପଣଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ତାହା କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ। ମାତ୍ର ୩୦ ଦିନ ରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା କାମ ବିଷୟରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଭାବରେ କହିବି । ଗତ ୩୦-୩୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ଦେଖିବେ କ'ଣ ଘଟିଛି ଏବଂ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଯଦି ଦେଶ ଏହି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ମୋଦୀର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନିଶ୍ଚିତ।
ଗତ ୩୦-୩୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ:
• ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନା ଅଧିନିୟମ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ହେଲା ।
• ଗଗନଯାନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରୀକ୍ଷଣ ସଫଳତାର ସହ କରାଗଲା ।
• ଭାରତ କୁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ଆଞ୍ଚଳିକ ରାପିଡ୍ ରେଲ, ନମୋ ଭାରତ ମିଳିଲା ।
• ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ମେଟ୍ରୋ ସେବାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଗଲା।
• ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ପ୍ରଥମ ଭିଷ୍ଟାଡୋମ୍ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
• ଏହି ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ବଦୋଦରା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି ।
• ଭାରତରେ ଜି-୨୦ ଦେଶର ସାଂସଦ ଓ ବକ୍ତାମାନଙ୍କର ଏକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
• ଭାରତରେ ୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚୁକ୍ତି ସହ ଗ୍ଲୋବାଲ ମେରିଟାଇମ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
• ଇସ୍ରାଏଲରୁ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଅପରେସନ୍ ଅଜୟ ଆରମ୍ଭ କରାଗଲା।
• ୪୦ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତ ଓ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ଫେରି ସେବା ଆରମ୍ଭ ହେଲା।
• ୟୁରୋପକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଭାରତ ୫ଜି ଉପଭୋକ୍ତା ସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ଟି ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
• ଆପଲ ପରେ ଗୁଗୁଲ ମଧ୍ୟ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନର କରିବାକୁ ଉତ୍ପାଦନ ଘୋଷଣା କରିଛି।
• ଶସ୍ୟ, ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନରେ ଆମ ଦେଶ ଏକ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହା କେବଳ ହାଫ୍ ଟାଇମ୍ ବ୍ରେକ୍ । ମୋ ପାଖରେ ଆହୁରି ଅନେକ ଜିନିଷ ରହିଛି। ଆଜି ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନୀଲୱାଣ୍ଡେ ଡ୍ୟାମର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛି, ଯାହା ୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା ।
• ଗତ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସୁପର ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି ।
• ଛତିଶଗଡ଼ର ବସ୍ତରରେ ୨୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଇସ୍ପାତ କାରଖାନା ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଛି।
• ରାଜସ୍ଥାନରେ ମେହସାନା-ଭଟିଣ୍ଡା-ଗୁରୁଦାସପୁର ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନର ଏକ ଅଂଶର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି।
• ଯୋଧପୁରରେ ଏକ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲ ବିଲ୍ଡିଂ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି କ୍ୟାମ୍ପସର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ।
• ଗତ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
• ନିକଟରେ ଗୁଜରାଟର ଧୋର୍ଡୋକୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗ୍ରାମ ଭାବେ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇଛି।
• ଜବଲପୁରଠାରେ ବୀରଙ୍ଗନା ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ ସ୍ମାରକୀର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଛି ।
• ହଳଦୀ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ହଳଦୀ ବୋର୍ଡ ଗଠନ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ।
• ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି ।
• ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଗରିବ ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ପିଏମ୍ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
• ଏହି ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପିଏମ୍ ସ୍ବାମିତ୍ଵ ଯୋଜନାରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୫୦ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
• ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୬ କୋଟି କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ ସଫଳତାର ସହ ଶେଷ ହୋଇଛି।
• ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ପରେ ଦେଶରେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
• ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଗୋଟିଏ ଖଦି ଷ୍ଟୋରରେ ଦେଢ଼ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କିଛି ଘଟିଛି।
• ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ପଦକ ଜିତିଛି।
• ଭାରତ ୪୦ ବର୍ଷ ପରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ କମିଟିର ଏକ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା।
• ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ହକି ଆଷ୍ଟ୍ରୋ-ଟର୍ଫ ଓ ଭେଲୋଡ୍ରମ୍ ଷ୍ଟାଡିୟମ ମିଳିଛି।
• ବାରଣାସୀରେ ଏକ ଆଧୁନିକ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ର କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
• ଗ୍ୱାଲିୟରକୁ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ କ୍ରୀଡ଼ା କେନ୍ଦ୍ର ମିଳିଛି।
• ଏବଂ ଏଠାରେ ଗୋଆରେ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ।
ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ, ମାତ୍ର ୩୦ ଦିନରେ ସଫଳତାର ଏହି ତାଲିକା ବହୁତ ଲମ୍ବା । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଏକ ଛୋଟ ଝଲକ ଦେଖାଇଛି | ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣରେ ସମସ୍ତେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହା ଯେଉଁ ସବୁ କାମ ହେଉଛି ତାହାର ମୂଳରେ ଅଛନ୍ତି ମୋ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗ, ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି। ଆଜି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ନିକଟରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କର ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ମୋ ଯୁବ ଭାରତ ବା ମୋ ଭାରତ କୁ ଏକ ନୂଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବେ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଛି । ଏହା ଉଭୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପରସ୍ପର ସହ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା ପାଇଁ ଏକ ୱାନ୍ ଷ୍ଟପ୍ ସେଣ୍ଟର ଭାବେ କାମ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ନିଜର ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ସହ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାର ସର୍ବାଧିକ ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ରେ ପରିଣତ ହେବ । ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ତାରିଖରୁ 'ଏକତା ଦିବସ' (ଏକତା ଦିବସ)ରୁ ମୋ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଲୋକମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ ରନ୍ ଫର ୟୁନିଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ସାରା ଦେଶରେ ପାଳନ କରୁଛୁ । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଗୋଆ ଏବଂ ଦେଶର ଅନ୍ୟ କୋଣଅନୁକୋଣରେ ଦେଶର ଏକତା ପାଇଁ ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ରନ୍ ଫର୍ ୟୁନିଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉ । ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଓ ପ୍ରୟାସ ଉଭୟ ବିଶାଳ, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ । ତେଣୁ ଆଇଓସି ଅଧିବେଶନରେ ମୁଁ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲି। ମୁଁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ସର୍ବୋଚ୍ଚ କମିଟିକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲି ଯେ ଭାରତ ୨୦୩୦ରେ ଯୁବ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ୨୦୩୬ରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଆମର ଆକାଂକ୍ଷା କେବଳ ଭାବନାରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ଏହା ପଛରେ ଠୋସ୍ କାରଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ପ୍ରାୟ ୧୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୩୬ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ଅଗ୍ରଣୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହେବ। ସେତେବେଳକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆୟ ଆଜି ତୁଳନାରେ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ହୋଇଯିବ। ସେତେବେଳକୁ ଭାରତରେ ଏକ ବଡ଼ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ରହିବ। କ୍ରୀଡ଼ାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହାକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସହ ଭାରତର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡୁଥିବ। ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆଜି ଭାରତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ୧୦୦ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି। ତେଣୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସେମିତି ସହଜ ହୋଇଯିବ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ମଧ୍ୟ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ । ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ଏଥର ଗୋଆକୁ ଏହି ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି। ଗୋଆ ସରକାର ଏବଂ ଗୋଆବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଗାମୀ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଆର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ । ଏଠାରୁ ଅନେକ ନୂଆ ଆଥଲେଟ୍ ବାହାରିବେ, ଯାହା ଫଳରେ ଅଧିକ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ ହୋଇପାରିବ। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଗୋଆ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଯୋଗ ସହ ଜଡ଼ିତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ କରିଛି। ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା କେବଳ ଗୋଆରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭ ହେବ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହାର ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଏବଂ ଉତ୍ସବ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଗୋଆ ଏବେ ଗୋଆ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ସହିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଲାଭ କରୁଛି । ଆମ ସରକାର ଗୋଆକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ, ବୈଠକ ଏବଂ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ କରୁଛନ୍ତି । ଆମେ ୨୦୧୬ରେ ଗୋଆରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଏଠାରେ ଜି-୨୦ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଗୋଆ ରୋଡମ୍ୟାପକୁ ଜି-୨୦ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଗୋଆ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଏବଂ ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ଅଟେ।
ସାଥୀମାନେ,
କ୍ଷେତ୍ର, ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଆହ୍ବାନ କେମିତି ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରୟାସ ଦେବାକୁ ହେବ। ଆମେ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏହି ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ମୁଁ ୩୭ତମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରୁଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟ୍ସମାନଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା। ଗୋଆ ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଗୋଆ ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ! ଗୋଆ ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ! ଗୋଆ ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ! ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 37th National Games in Goa
26 OCT 2023 10:44PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The Hon’ble Governor of Goa, Shri P.S. Sreedharan Pillai ji, the popular and dynamic Chief Minister Pramod Sawant ji, Sports Minister Anurag Thakur, my other colleagues from the Union Cabinet, representatives present on the stage, the president of the Indian Olympic Association, P.T. Usha ji, all the players, supporting staff, other officials, and young friends from every corner of the country, the grand journey of the Indian sports carnival has now reached Goa. There are colours, waves and excitement everywhere. There is something special in the air of Goa. Best wishes to all of you for the 37th National Games, many congratulations.
Friends,
Goa is the land that has given the country many sports stars. Passion for football is visible in every street of Goa. And some of the country's oldest football clubs are here in Goa. The organisation of the National Games in the sports-loving Goa fills one with new energy.
My family members,
The National Games is taking place at a time when the sports in Bharat is achieving new heights successively. What did not happen in 70 years, we have seen in the Asian Games, and now the Asian Para Games is also underway. In these ongoing games also, Indian athletes have shattered all the records by winning more than 70 medals so far. Before this, the World University Games took place. Here too, Bharat has created a new history. These achievements are a great inspiration for every player who has come here. These National Games, in a way, are a strong launchpad for you, for all the youth and for all players. Keeping in mind the opportunities in front of you, you have to give your best performance with full determination. Will you do it? Will you definitely do it? Will you break the old records? My best wishes are with you.
My young friends,
There is no shortage of talent in villages and streets of Bharat. Our history is a witness that Bharat has produced champions even when there was a lack of resources. Sitting with me on the stage is P.T. Usha ji. But still, every citizen always felt something was missing. Our vast country lagged behind in the medal tally of international sports events. Therefore, we took up the challenge of relieving the nation from this pain and took a resolve after 2014. We brought changes in sports infrastructure, revamped the selection process, and made it more transparent. We made changes in schemes providing financial assistance and training to athletes. We brought about a change in the mindset of the society. We started removing roadblocks present in our sports infrastructure due to old thinking and approaches in society. The government made a roadmap from discovering talent to hand holding them to reach the Olympic podium. We are seeing its results across the country today.
Friends,
There was hesitation regarding the budget for sports in the previous governments. People thought - sports is just sports, why spend on it! Our government changed this thinking too. We increased the budget for sports. This year's central sports budget is three times more than it was nine years ago. From Khelo India to the TOPS scheme, the government has created a new ecosystem for the growth of the players in the country. Under these schemes, talent is being identified nationwide at the school, college, and university levels. The government is spending a lot of money on their training, diet, and other expenses. Under the TOPS scheme, which stands for Target Olympic Podium Scheme, the country's top athletes are provided with the best training in the world. Imagine, training is currently underway for 3,000 youth across the country under the Khelo India scheme. Such a large talent pool of athletes is being prepared, and each athlete is being given a scholarship of more than 6 lakh rupees per year. Close to 125 athletes who emerged from the Khelo India campaign participated in the Asian Games. Perhaps, these talents would have never been recognized under the old system. These talented athletes have won 36 medals. Identifying athletes through the Khelo India campaign, preparing them, and then providing them with training and temperament for Olympic Podium Finish through TOPS is our roadmap.
My young friends,
The progress of any country's sports sector is directly linked to the progress of its economy. When there is negativity, disappointment, and pessimism in a country, its adverse effects are evident on the field as well as in every aspect of life. Bharat’s successful sports story is not separate from its overall success story. Bharat is advancing in every sector today, setting new records. The competition with Bharat’s speed and scale is challenging. You will get an estimate of how Bharat is moving forward from the achievements and works of the past 30 days.
Friends,
I won't take much of your time. Imagine how your bright future is being prepared. I will briefly tell you about the work that has been accomplished in just 30 days. In the past 30-35 days, you will see what has happened, and you will feel that if the country is progressing at this speed and scale, then Modi's guarantee of your bright future is assured.
In just past 30-35 days:
• The Nari Shakti Vandana Adhiniyam was enacted.
• A crucial test related to Gaganyaan was successfully conducted.
• Bharat received its first Regional Rapid Rail, Namo Bharat.
• Bengaluru metro services were expanded.
• The first Vistadome train service commenced in Jammu and Kashmir.
• The inauguration of the Delhi-Vadodara Expressway took place in these 30 days.
• A conference of parliamentarians and speakers from G20 countries was held in Bharat.
• Global Maritime Summit took place in Bharat, with agreements worth 6 lakh crore rupees.
• Operation Ajay was initiated for the evacuation of Indians from Israel.
• A ferry service between Bharat and Sri Lanka was started after 40 years.
• Surpassing Europe, Bharat reached the top 3 countries globally in terms of 5G user base.
• Following Apple, Google also announced the production of Made in India smartphones.
• Our country set a new record in the production of grains, fruits, and vegetables.
Friends,
This is just halftime break. I have many more things to count. Just today, I laid the foundation stone for the Nilwande Dam in Maharashtra, which was stalled for 50 years.
• In the past 30 days, the inauguration of the 6,000 crore rupee super thermal power project took place in Telangana.
• A modern steel plant worth 24,000 crore rupees was inaugurated in Bastar, Chhattisgarh.
• The inauguration of a section of the Mehsana-Bhatinda-Gurdaspur gas pipeline took place in Rajasthan.
• The foundation laying and inauguration ceremonies were held for a new airport terminal building and IIT campus in Jodhpur.
• In the past 30 days, over 500 skill development centres were launched in Maharashtra.
• Recently, Dhordo in Gujarat received the award for the best tourism village.
• The foundation laying ceremony for the Veerangana Rani Durgavati Memorial took place in Jabalpur.
• The announcement of forming a Turmeric Board for turmeric farmers was made.
• Central Tribal University received approval in Telangana.
• More than 2.25 lakh homes under the PM Awas Yojana were provided to impoverished families in Madhya Pradesh.
• In these 30 days, the number of beneficiaries under the PM Svamitva Yojana reached 50 lakh.
• Under the Ayushman Bharat Yojana, the issuance of 26 crore cards was successfully completed.
• After aspirational districts, a campaign for the development of aspirational blocks was started in the country.
• A single Khadi store in Delhi saw sales exceeding 1.5 crores rupees on Gandhi Jayanti.
And friends,
In these very 30 days, much has happened in the world of sports.
• Bharat won more than 100 medals in the Asian Games.
• Bharat hosted a session of the International Olympic Committee after 40 years.
• Uttarakhand received a hockey astro-turf and velodrome stadium.
• Work began on a modern cricket stadium in Varanasi.
• Gwalior was granted the Atal Bihari Vajpayee Divyang Sports Centre.
• And right here in Goa, the National Games are taking place.
Just think, my young friends, this list of achievements in just 30 days is quite long. I have shown you just a small glimpse. Today, work is happening at an unprecedented speed in every sector and part of the nation. Everyone is contributing to the building of a developed Bharat.
Friends,
At the core of all the work that is happening is the youth of my country, the youth of Bharat. Today, the youth of Bharat is filled with unprecedented self-confidence. Recently, a significant initiative has taken place to connect this self-confidence of Bharat’s youth with national aspirations. My Yuva Bharat, or MY Bharat, has been recognized as a new platform. This will serve as a one-stop centre for both rural and urban youth to connect with each other and with the government. This will provide them with maximum opportunities to fulfil their ambitions and contribute to the nation-building process. This initiative will become a means to harness the power of the youth of Bharat for the development of a prosperous Bharat. Starting on October 31st, on ‘Ekta Divas’ (Unity Day), I am going to launch the MY Bharat campaign. As people know, we celebrate the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel on October 31st across the country with the Run for Unity program. I want there to be a magnificent Run for Unity program on October 31st for the unity of the nation in Goa and every other corner of the country. I urge all of you to participate in this campaign.
Friends,
Today, when Bharat’s determination and efforts are both colossal, it is only natural for the aspirations of Bharat to be high. Therefore, I presented the aspirations of 1.4 billion Indians during the IOC session. I assured the supreme committee of the Olympics that Bharat is ready to host the Youth Olympics in 2030 and the Olympics in 2036.
Friends,
Our aspiration for hosting the Olympics is not limited to emotions alone; there are solid reasons behind it. In approximately 13 years, by 2036, Bharat will be one of the leading economic powers in the world. By that time, the income of every Indian will be several times higher than today. Bharat will have a significantly large middle class by then. The Tricolour of Bharat will be waving proudly from sports to space. Hosting the Olympics requires connectivity and other modern infrastructure. Today, Bharat is prepared to spend more than 100 lakh crore rupees on modern infrastructure. Therefore, hosting the Olympics will become equally feasible for us.
Friends,
Our National Games are also a symbol of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. It serves as a significant platform for every state in Bharat to showcase its capabilities. This time, Goa has been given this opportunity. The preparations made by the Goa government and the residents of Goa are truly commendable. The sports infrastructure built here will benefit the youth of Goa for many decades to come. Numerous new athletes will emerge from here, allowing for the organization of more national and international sports events. In recent years, Goa has also developed modern infrastructure connected with connectivity. The National Games will not only boost tourism in Goa but also benefit the local economy.
Friends,
Goa, known for its festivals and celebrations, is now gaining global recognition with the Goa International Film Festival. Our government is making Goa an essential centre for international conferences, meetings, and summits. We hosted the BRICS summit in Goa in 2016, and several crucial meetings related to G20 have also taken place here. I am pleased that the Goa Roadmap for Tourism, focusing on sustainable growth, has been unanimously accepted by G20 countries. This is a matter of pride for Goa and a significant development for the tourism of Bharat.
Friends,
The field, whatever the challenge, demands our best effort in every situation. We must not lose this opportunity. With this call, I announce the commencement of the 37th National Games. Wishing the athletes all the very best once again! Goa is ready! Thank you very much.