Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth about Rs 7500 crores in Shirdi, Maharashtra
Development projects include sectors such as health, rail, road, oil and gas
Inaugurates new Darshan Queue Complex at Shri Saibaba Samadhi Temple
Dedicates left bank canal network of Nilwande Dam
Launches ‘Namo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana’
Distributes Ayushman Cards and Svamitva cards to beneficiaries
“The true meaning of social justice is when the nation is free from poverty and the poor get ample opportunities”
“Gareeb Kalyan is the highest priority of the double-engine government”
“Government is committed to the empowerment of farmers”
“Our government is working to strengthen the cooperative movement”
“Maharashtra has been a center of immense potential and possibilities”
“India will grow as fast as the growth of Maharashtra”
26 OCT 2023 5:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple development projects worth about Rs 7500 crores in sectors like health, rail, road, oil and gas in Shirdi, Ahmednagar, Maharashtra today. The multiple development projects include Ayush Hospital at Ahmednagar Civil Hospital; Electrification of Kurduwadi-Latur Road railway section (186 Km); 3rd & 4th railway lines connecting Jalgaon to Bhusaval (24.46 km); four laning of Sangli to Borgaon section of NH-166 (Package-I); and additional facilities at Manmad Terminal of Indian Oil Corporation Limited. He laid the foundation stone of the Maternal & Child Health Wing at Ahmednagar Civil Hospital. Shri Modi also distributed Ayushman cards and Svamitva cards to beneficiaries.
Among other projects, Shri Modi inaugurated the new Darshan Queue complex at Shirdi, dedicated to the nation the left bank (85km) canal network of the Nilwande Dam, and launched the ‘Namo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana’ benefitting more than 86 lakh farmer-beneficiaries.
Earlier in the day, Shri Modi performed pooja and darshan at Shri Saibaba Samadhi Temple, Shirdi and performed the Jal Pujan of Nilwande Dam.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that projects worth Rs 7500 crores are being inaugurated and foundation stones being laid with the blessings of Sai Baba. Referring to the work of Nilwande Dam which had been pending for 5 decades, the Prime Minister mentioned its inauguration today. He also expressed gratitude for getting the opportunity to perform Jal Pujan at the site. Speaking about the Darshan Queue Complex at Shri Saibaba Samadhi Temple, Shri Modi informed about laying its foundation stone in October 2018 and said that it will further increase the convenience for pilgrims from India and abroad.
The Prime Minister mentioned the sad demise of Baba Maharaj Satarkar of the Warkari community this morning. The Prime Minister paid tribute to the Baba Maharaj and recalled his work of social awareness by Kirtan and Pravachan which will keep on inspiring the generations to come.
“The true meaning of social justice is when the nation is free from poverty and the poor get ample opportunities”, the Prime Minister underlined as he reiterated the Government’s mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’. He underlined that the welfare of the poor is the highest priority of the double-engine government and informed about increasing the budget for the same as the country’s economy is expanding. He mentioned distributing 1 crore 10 lakh Ayushman Cards to beneficiaries in Maharashtra who will receive health insurance up to Rs 5 lakh where the Government is spending Rs 70,000 crores. He also informed about the government expenditure of more than Rs 4 lakh crores each for providing free ration to the poor and constructing pucca houses for them. The Prime Minister also pointed out that the said expenditure is six times more than what it was in the decade before 2014. To provide tapped water supply to the homes of the poor, the Prime Minister informed that the government has spent more than Rs 2 lakh crores. Under PM Svanidhi Scheme, he informed that street vendors are getting assistance up to thousands of rupees. Shri Modi also touched upon the newly launched PM Vishwakarma Scheme which aids lakhs of families of carpenters, goldsmiths, potters and sculptors with a government expenditure of more than Rs 13,000 crores.
Talking about the small farmers, the Prime Minister mentioned PM Kisan Samman Nidhi under which small farmers received 2 lakh 60 thousand crore rupees including 26 thousand crore rupees for the small farmers of Maharashtra. He expressed happiness that the Maharashtra Government has started ‘Namo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana’ under which Maharashtra Shetkari families will get an extra 6000 rupees, meaning local small farmers will get 12,000 rupees of Samman Nidhi, he said.
Throwing light on the Nilwande project which was approved in 1970 and had been pending for 5 decades, the Prime Minister highlighted that it came to completion only after the present government came to power. “Those doing vote politics in the name of farmers have made you yearn for every drop of water”, he interjected, “Today Jal Pujan was performed here.” He mentioned that the Right Bank Canal will soon become operational. He also touched upon the Baliraja Jal Sanjeevani Yojana which is also proving to be a boon for the drought-affected areas of the state. He underlined that the central government is working towards completing 26 more irrigation projects in Maharashtra that have been pending for decades which will be of great benefit to the farmers in the region.
The Prime Minister emphasized that the government is committed to the empowerment of farmers. The Prime Minister informed that in the 7 years foodgrain worth 13.5 lakh crore rupees was procured under MSP while this figure was a mere 3.5 lakh crore during the tenure of a senior leader in the earlier government. Oilseed and pulses worth 1 lakh 15 thousand crore were procured after 2014 compared to 500-600 crore rupees worth MSP procurement earlier. Direct Benefit transfer has removed corruption and leakage, he said.
Speaking about the recent Cabinet Decisions to increase the MSP for Rabi crops, Shri Modi informed that the MSP of gram has been increased by Rs 105 and that of wheat and safflower by Rs 150. He also mentioned that the MSP of sugarcane has been increased to Rs 315 per quintal. In the last 9 years, the Prime Minister informed that ethanol worth about Rs 70,000 crores has been purchased and the money has reached the sugarcane farmers. “To ensure timely payment to sugarcane farmers, assistance worth thousands of crores of rupees has been provided to sugar mills and cooperative societies”, he added.
The Prime Minister said “Our government is working to strengthen the cooperative movement. More than 2 lakh cooperative societies are being formed across the country.” To ensure better storage and old storage facilities PACs and cooperatives are being provided facilities. Small farmers are being organized through FPOs as more than 7500 FPOs are already functional.
Concluding the address, the Prime Minister said “Maharashtra has been a center of immense potential and possibilities. The faster Maharashtra develops, the faster India will develop.” Prime Minister Modi also recalled flagging off the Vande Bharat train connecting Mumbai and Shirdi and highlighted that the network of railways is continuously expanding in Maharashtra. He noted that movement on the Mumbai-Howrah rail route will become easier with the commencement of the third and fourth railway lines between Jalgaon and Bhusaval. Similarly, the construction of four-lane road from Solapur to Borgaon will improve the connectivity of the entire Konkan region benefitting the industries as well as sugarcane, grape and turmeric farmers in the region. “This connectivity will create a new path not only for transport but also for progress and economic development”, he concluded.
Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, and Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar were present on the occasion among others.
Background
Inaugurated by the Prime Minister, the new Darshan Queue complex at Shirdi is a state-of-the-art modern mega building envisaged to provide comfortable waiting areas for the devotees. It is equipped with several waiting halls with a cumulative seating capacity of more than ten thousand devotees. It provides air-conditioned public amenities like cloakrooms, toilets, booking counters, prasad counters, information center etc. The foundation stone of this new Darshan Queue Complex was laid by the Prime Minister in October 2018.
The Prime Minister dedicated to the nation the left bank (85km) canal network of the Nilwande Dam. It will benefit 182 villages from 7 Tehsils (6 in Ahmednagar district and 1 from Nashik district) by facilitating pipe distribution networks of water. The idea of Nilwande Dam was first conceived in 1970. It is being developed at a cost of about Rs 5177 crores.
The Prime Minister launched the ‘Namo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana’. The Yojna will benefit more than 86 lakh beneficiaries of the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana in Maharashtra by providing an additional amount of Rs 6000 per year to them.
The Prime Minister also inaugurated and dedicated to the nation multiple development projects including Ayush Hospital at Ahmednagar Civil Hospital; Electrification of Kurduwadi-Latur Road railway section (186 Km); 3rd & 4th railway line connecting Jalgaon to Bhusaval (24.46 km); four laning of Sangli to Borgaon section of NH-166 (Package-I); and additional facilities at Manmad Terminal of Indian Oil Corporation Limited. He laid the foundation stone of the Maternal & Child Health Wing at Ahmednagar Civil Hospital. Shri Modi also distributed Ayushman cards and Svamitva cards to beneficiaries.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଶିରିଡି ଠାରେ ପ୍ରାୟ ୭୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ରେଳ, ସଡ଼କ, ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି
ଶ୍ରୀ ସାଇବାବା ସମାଧି ମନ୍ଦିରରେ ନୂତନ ଦର୍ଶନ ଧାଡ଼ି ପରିସର ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
ନିଲୱାନ୍ଦେ ଡ୍ୟାମର ବାମ ପାର୍ଶ୍ୱ କେନାଲ ନେଟୱାର୍କକୁ ଲୋକାର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି
‘ନମୋ ଶେତକାରୀ ମହାସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା' ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଓ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ
"ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଗରିବ ମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ "
"ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ହେଉଛି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା"
କୃଷକଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର କାମ କରୁଛନ୍ତି
"ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଛି"
"ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଭଳି ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢିବ"
26 OCT 2023 5:23PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଶିରିଡି, ଅହମ୍ମଦନଗର ଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ରେଳ, ସଡ଼କ, ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୭୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ଅହମ୍ମଦନଗର ସିଭିଲ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଥିବା ଆୟୁଷ ହସ୍ପିଟାଲ୍‌, କୁର୍ଦୁୱାଡି - ଲାଟୁର ରୋଡ୍ ରେଳ ସେକ୍ସନର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ (୧୮୬ କିଲୋମିଟର); ଜଳଗାଓଁରୁ ଭୁସାବଲକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ତୃତୀୟ ଓ ଚତୁର୍ଥ ରେଳ ଲାଇନ (୨୪.୪୬ କିଲୋମିଟର); ଜାତୀୟ ରାଜପଥ - ୧୬୬ (ପ୍ୟାକେଜ - ୧) ର ସାଙ୍ଗଲିରୁ ବୋରଗାଓଁ ସେକ୍ସନକୁ ଚାରି ଲେନ୍ କରିବା; ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡର ମନମାଡ ଟର୍ମିନାଲରେ ଅତିରିକ୍ତ ସୁବିଧା ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସେ ଅହମ୍ମଦନଗର ସିଭିଲ ହସ୍ପିଟାଲରେ ମାତୃ ଓ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶାଖାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଏବଂ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ ।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ , ଶିରିଡି ଠାରେ ନୂତନ ଦର୍ଶନ ଧାଡ଼ି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ, ନୀଲୱାନ୍ଦେ ଡ୍ୟାମର ବାମ ପାର୍ଶ୍ୱ (୮୫ କିଲୋମିଟର) କେନାଲ ନେଟୱାର୍କକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ 'ନମୋ ଶେତକାରୀ ମହାସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା' ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ୮୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କୃଷକ - ହିତାଧିକାରୀ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ , ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶିରିଡିର ଶ୍ରୀ ସାଇବାବା ସମାଧି ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା ଓ ଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ନୀଲୱାନ୍ଦେ ଡ୍ୟାମର ଜଳ ପୂଜନ କରିଥିଲେ ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାଇବାବାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ୭୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଉଛି । ପାଂଚ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ନୀଲୱାନ୍ଦେ ଡ୍ୟାମର କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଏହାର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଜଳ ପୂଜନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିବାରୁ ସେ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ସାଇବାବା ସମାଧି ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଧାଡ଼ି ପରିସର ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୧୮ ରେ ଏହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କ ସୁବିଧାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ସକାଳେ ୱାର୍କରୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବାବା ମହାରାଜ ସତାରକରଙ୍କ ଦୁଃଖଦ ବିୟୋଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାବା ମହାରାଜଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ କୀର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପ୍ରବଚନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେ କରୁଥିବା ସାମାଜିକ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ।
"ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟମୁକ୍ତ ହୁଏ ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ମିଳେ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର 'ସବ୍‌କା ସାଥ , ସବ୍‌କା ବିକାଶ' କୁ ଦୋହରାଇବା ସହିତ ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ହେଉଛି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିର ବିସ୍ତାର ହେଉଥିବାରୁ ଏଥିପାଇଁ ବଜେଟ୍ ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ୧ କୋଟି ୧୦ ଲକ୍ଷ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରାଯିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ମିଳିବ, ଯେଉଁଥି ପାଇଁ ସରକାର ୭୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି । ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସରକାରୀ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଉକ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ଦଶନ୍ଧି ତୁଳନାରେ ୬ ଗୁଣ ଅଧିକ । ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ଘରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀମାନେ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହାୟତା ପାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନୂତନ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ୧୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସରକାରୀ ବ୍ୟୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବଢ଼େଇ, ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣକାର, କୁମ୍ଭାର ଏବଂ ମୂର୍ତ୍ତିଶିଳ୍ପୀ ପରିବାରକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ , ଯାହା ଅଧୀନରେ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ୨ ଲକ୍ଷ ୬୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୨୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର 'ନମୋ ସେତକାରୀ ମହାସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା' ଆରମ୍ଭ କରିଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଶେତକାରୀ ପରିବାରକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୬୦୦୦ ଟଙ୍କା ମିଳିବ, ଅର୍ଥାତ୍ ସ୍ଥାନୀୟ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନେ ୧୨,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସମ୍ମାନ ନିଧି ପାଇବେ ।
୧୯୭୦ ମସିହାରେ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଥିବା ଏବଂ ପାଂଚ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ନୀଲୱାନ୍ଦେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । "ଯେଉଁମାନେ କୃଷକ ମାନଙ୍କ ନାମରେ ଭୋଟ୍ ରାଜନୀତି କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ପାଣି ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରାଇଛନ୍ତି" ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହିତ ଏହା କହିଥିଲେ ଯେ, "ଆଜି ଏଠାରେ ଜଳ ପୂଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଖୁବଶୀଘ୍ର ରାଇଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ କେନାଲ (ଦକ୍ଷିଣ ପାଶ୍ୱର୍ କେନାଲ) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟର ମରୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ ଅଂଚଳ ପାଇଁ ବରଦାନ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଥିବା ବାଲିରାଜା ଜଳ ସଞ୍ଜୀବନୀ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଅଟକି ରହିଥିବା ଆଉ ୨୬ ଟି ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଦିଗରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର କୃଷକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
କୃଷକ ମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏମଏସପି ଅଧୀନରେ ୧୩.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ କ୍ରୟ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ନେତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଅବଧିରେ ଏହି ପରିମାଣ ମାତ୍ର ୩.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଥିଲା । ୨୦୧୪ ପରେ ୧ ଲକ୍ଷ ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ତୈଳବୀଜ ଓ ଡାଲି ଆହରଣ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ପୂର୍ବରୁ ଏମଏସପିରେ ୫୦୦ - ୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ରୟ କରାଯାଇଥିଲା । ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଦ୍ୱାରା ଦୁର୍ନୀତି ଓ ବ୍ୟବଧାନ ଦୂର ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ନିକଟରେ ରବି ଫସଲ ପାଇଁ ଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ କ୍ୟାବିନେଟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଚଣାର ଏମଏସପି ୧୦୫ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଗହମ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀର ଏମଏସପି ୧୫୦ ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଆଖୁର ଏମଏସପି କୁଇଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୩୧୫ ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୭୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇଥାନଲ କିଣାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ଟଙ୍କା ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଚିନି କଳ ଓ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରାଯାଉଛି । ଉନ୍ନତ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁରୁଣା ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପିଏସି ଏବଂ ସମବାୟ ସମିତି ଗୁଡ଼ିକୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ୭୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଏଫ୍‌ପିଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇ ଥିବାରୁ ଏଫ୍‌ପିଓ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ମାନଙ୍କୁ ସଂଗଠିତ କରାଯାଉଛି ।
ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ଓ ଆକାଂକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ବିକଶିତ ହେବ, ଭାରତ ସେତେ ଶୀଘ୍ର ବିକଶିତ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଶିରିଡିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା କଥା ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ରେଳବାଇର ନେଟୱାର୍କ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଜଳଗାଓଁ ଏବଂ ଭୁସାବଲ ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ରେଳ ଲାଇନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ମୁମ୍ବାଇ - ହାୱଡା ରେଳ ପଥରେ ଯାତାୟତ ସହଜ ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେହିପରି ସୋଲାପୁରରୁ ବୋରଗାଓଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାରି ଲେନ୍ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହେଲେ ସମଗ୍ର କୋଙ୍କଣ ଅଞ୍ଚଳର ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଶିଳ୍ପ ଗୁଡିକ ସହିତ ଆଖୁ, ଅଙ୍ଗୁର ଓ ହଳଦୀ ଚାଷୀମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହି ସଂଯୋଗ କେବଳ ପରିବହନ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ ଶେଷରେ କହିଛନ୍ତି ।
ଅନ୍ୟ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ବାଇଜ୍‌, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ୍ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଶିରିଡି ଠାରେ ନୂତନ ଦର୍ଶନ ଧାଡ଼ି ପରିସର ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ମେଗା ଭବନ , ଯାହା ଭକ୍ତ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆରାମଦାୟକ ପ୍ରତୀକ୍ଷାର ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଏଠାରେ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ବସିବା କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଅନେକ ଅପେକ୍ଷା ହଲ୍ ରହିଛି । ଏଥିରେ କ୍ଲୋକ୍‌ରୁମ୍‌, ଶୌଚାଳୟ, ବୁକିଂ କାଉଣ୍ଟର, ପ୍ରସାଦ କାଉଣ୍ଟର, ସୂଚନା କେନ୍ଦ୍ର ଭଳି ସାଧାରଣ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୧୮ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ନୂତନ ଦର୍ଶନ ଧାଡ଼ି କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୀଲୱାନ୍ଦେ ଡ୍ୟାମର ବାମ ପାର୍ଶ୍ୱ (୮୫ କିଲୋମିଟର) କେନାଲ ନେଟୱାର୍କକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଜଳ ପାଇପ୍ ବିତରଣ ନେଟୱାର୍କକୁ ସୁଗମ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ୭ ଟି ତହସିଲ (ଅହମ୍ମଦନଗର ଜିଲ୍ଲାର ୬ ଟି ଏବଂ ନାସିକ ଜିଲ୍ଲାର ଗୋଟିଏ ତହସିଲ) ର ୧୮୨ ଟି ଗ୍ରାମକୁ ଉପକୃତ କରିବ । ନୀଲୱାନ୍ଦେ ଡ୍ୟାମର ଧାରଣା ପ୍ରଥମେ ୧୯୭୦ ମସିହାରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା । ପାଖାପାଖି ୫୧୭୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହାର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ନମୋ ଶେତକାରୀ ମହାସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା' ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାର ୮୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ବାର୍ଷିକ ଅତିରିକ୍ତ ୬୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦନଗର ସିଭିଲ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଆୟୁଷ ହସ୍ପିଟାଲ୍‌, କୁର୍ଦୁୱାଡି - ଲାଟୁର ରୋଡ୍ ରେଳ ସେକ୍ସନର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ (୧୮୬ କିଲୋମିଟର); ଜଳଗାଓଁରୁ ଭୁସାବଲକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ତୃତୀୟ ଓ ଚତୁର୍ଥ ରେଳ ଲାଇନ (୨୪.୪୬ କିମି); ଜାତୀୟ ରାଜପଥ - ୧୬୬ (ପ୍ୟାକେଜ - ୧)ର ସାଙ୍ଗଲିରୁ ବୋରଗାଓଁ ସେକ୍ସନକୁ ଚାରି ଲେନ୍ କରିବା; ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡର ମନମାଡ ଟର୍ମିନାଲରେ ଅତିରିକ୍ତ ସୁବିଧା ସମେତ ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ସେ ଅହମ୍ମଦନଗର ସିଭିଲ ହସ୍ପିଟାଲରେ ମାତୃ ଓ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶାଖାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଏବଂ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ ।