Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth about Rs 7500 crores in Shirdi, Maharashtra
Development projects include sectors such as health, rail, road, oil and gas
Inaugurates new Darshan Queue Complex at Shri Saibaba Samadhi Temple
Dedicates left bank canal network of Nilwande Dam
Launches ‘Namo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana’
Distributes Ayushman Cards and Svamitva cards to beneficiaries
“The true meaning of social justice is when the nation is free from poverty and the poor get ample opportunities”
“Gareeb Kalyan is the highest priority of the double-engine government”
“Government is committed to the empowerment of farmers”
“Our government is working to strengthen the cooperative movement”
“Maharashtra has been a center of immense potential and possibilities”
“India will grow as fast as the growth of Maharashtra”
26 OCT 2023 5:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple development projects worth about Rs 7500 crores in sectors like health, rail, road, oil and gas in Shirdi, Ahmednagar, Maharashtra today. The multiple development projects include Ayush Hospital at Ahmednagar Civil Hospital; Electrification of Kurduwadi-Latur Road railway section (186 Km); 3rd & 4th railway lines connecting Jalgaon to Bhusaval (24.46 km); four laning of Sangli to Borgaon section of NH-166 (Package-I); and additional facilities at Manmad Terminal of Indian Oil Corporation Limited. He laid the foundation stone of the Maternal & Child Health Wing at Ahmednagar Civil Hospital. Shri Modi also distributed Ayushman cards and Svamitva cards to beneficiaries.
Among other projects, Shri Modi inaugurated the new Darshan Queue complex at Shirdi, dedicated to the nation the left bank (85km) canal network of the Nilwande Dam, and launched the ‘Namo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana’ benefitting more than 86 lakh farmer-beneficiaries.
Earlier in the day, Shri Modi performed pooja and darshan at Shri Saibaba Samadhi Temple, Shirdi and performed the Jal Pujan of Nilwande Dam.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that projects worth Rs 7500 crores are being inaugurated and foundation stones being laid with the blessings of Sai Baba. Referring to the work of Nilwande Dam which had been pending for 5 decades, the Prime Minister mentioned its inauguration today. He also expressed gratitude for getting the opportunity to perform Jal Pujan at the site. Speaking about the Darshan Queue Complex at Shri Saibaba Samadhi Temple, Shri Modi informed about laying its foundation stone in October 2018 and said that it will further increase the convenience for pilgrims from India and abroad.
The Prime Minister mentioned the sad demise of Baba Maharaj Satarkar of the Warkari community this morning. The Prime Minister paid tribute to the Baba Maharaj and recalled his work of social awareness by Kirtan and Pravachan which will keep on inspiring the generations to come.
“The true meaning of social justice is when the nation is free from poverty and the poor get ample opportunities”, the Prime Minister underlined as he reiterated the Government’s mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’. He underlined that the welfare of the poor is the highest priority of the double-engine government and informed about increasing the budget for the same as the country’s economy is expanding. He mentioned distributing 1 crore 10 lakh Ayushman Cards to beneficiaries in Maharashtra who will receive health insurance up to Rs 5 lakh where the Government is spending Rs 70,000 crores. He also informed about the government expenditure of more than Rs 4 lakh crores each for providing free ration to the poor and constructing pucca houses for them. The Prime Minister also pointed out that the said expenditure is six times more than what it was in the decade before 2014. To provide tapped water supply to the homes of the poor, the Prime Minister informed that the government has spent more than Rs 2 lakh crores. Under PM Svanidhi Scheme, he informed that street vendors are getting assistance up to thousands of rupees. Shri Modi also touched upon the newly launched PM Vishwakarma Scheme which aids lakhs of families of carpenters, goldsmiths, potters and sculptors with a government expenditure of more than Rs 13,000 crores.
Talking about the small farmers, the Prime Minister mentioned PM Kisan Samman Nidhi under which small farmers received 2 lakh 60 thousand crore rupees including 26 thousand crore rupees for the small farmers of Maharashtra. He expressed happiness that the Maharashtra Government has started ‘Namo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana’ under which Maharashtra Shetkari families will get an extra 6000 rupees, meaning local small farmers will get 12,000 rupees of Samman Nidhi, he said.
Throwing light on the Nilwande project which was approved in 1970 and had been pending for 5 decades, the Prime Minister highlighted that it came to completion only after the present government came to power. “Those doing vote politics in the name of farmers have made you yearn for every drop of water”, he interjected, “Today Jal Pujan was performed here.” He mentioned that the Right Bank Canal will soon become operational. He also touched upon the Baliraja Jal Sanjeevani Yojana which is also proving to be a boon for the drought-affected areas of the state. He underlined that the central government is working towards completing 26 more irrigation projects in Maharashtra that have been pending for decades which will be of great benefit to the farmers in the region.
The Prime Minister emphasized that the government is committed to the empowerment of farmers. The Prime Minister informed that in the 7 years foodgrain worth 13.5 lakh crore rupees was procured under MSP while this figure was a mere 3.5 lakh crore during the tenure of a senior leader in the earlier government. Oilseed and pulses worth 1 lakh 15 thousand crore were procured after 2014 compared to 500-600 crore rupees worth MSP procurement earlier. Direct Benefit transfer has removed corruption and leakage, he said.
Speaking about the recent Cabinet Decisions to increase the MSP for Rabi crops, Shri Modi informed that the MSP of gram has been increased by Rs 105 and that of wheat and safflower by Rs 150. He also mentioned that the MSP of sugarcane has been increased to Rs 315 per quintal. In the last 9 years, the Prime Minister informed that ethanol worth about Rs 70,000 crores has been purchased and the money has reached the sugarcane farmers. “To ensure timely payment to sugarcane farmers, assistance worth thousands of crores of rupees has been provided to sugar mills and cooperative societies”, he added.
The Prime Minister said “Our government is working to strengthen the cooperative movement. More than 2 lakh cooperative societies are being formed across the country.” To ensure better storage and old storage facilities PACs and cooperatives are being provided facilities. Small farmers are being organized through FPOs as more than 7500 FPOs are already functional.
Concluding the address, the Prime Minister said “Maharashtra has been a center of immense potential and possibilities. The faster Maharashtra develops, the faster India will develop.” Prime Minister Modi also recalled flagging off the Vande Bharat train connecting Mumbai and Shirdi and highlighted that the network of railways is continuously expanding in Maharashtra. He noted that movement on the Mumbai-Howrah rail route will become easier with the commencement of the third and fourth railway lines between Jalgaon and Bhusaval. Similarly, the construction of four-lane road from Solapur to Borgaon will improve the connectivity of the entire Konkan region benefitting the industries as well as sugarcane, grape and turmeric farmers in the region. “This connectivity will create a new path not only for transport but also for progress and economic development”, he concluded.
Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, and Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar were present on the occasion among others.
Background
Inaugurated by the Prime Minister, the new Darshan Queue complex at Shirdi is a state-of-the-art modern mega building envisaged to provide comfortable waiting areas for the devotees. It is equipped with several waiting halls with a cumulative seating capacity of more than ten thousand devotees. It provides air-conditioned public amenities like cloakrooms, toilets, booking counters, prasad counters, information center etc. The foundation stone of this new Darshan Queue Complex was laid by the Prime Minister in October 2018.
The Prime Minister dedicated to the nation the left bank (85km) canal network of the Nilwande Dam. It will benefit 182 villages from 7 Tehsils (6 in Ahmednagar district and 1 from Nashik district) by facilitating pipe distribution networks of water. The idea of Nilwande Dam was first conceived in 1970. It is being developed at a cost of about Rs 5177 crores.
The Prime Minister launched the ‘Namo Shetkari Mahasanman Nidhi Yojana’. The Yojna will benefit more than 86 lakh beneficiaries of the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana in Maharashtra by providing an additional amount of Rs 6000 per year to them.
The Prime Minister also inaugurated and dedicated to the nation multiple development projects including Ayush Hospital at Ahmednagar Civil Hospital; Electrification of Kurduwadi-Latur Road railway section (186 Km); 3rd & 4th railway line connecting Jalgaon to Bhusaval (24.46 km); four laning of Sangli to Borgaon section of NH-166 (Package-I); and additional facilities at Manmad Terminal of Indian Oil Corporation Limited. He laid the foundation stone of the Maternal & Child Health Wing at Ahmednagar Civil Hospital. Shri Modi also distributed Ayushman cards and Svamitva cards to beneficiaries.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রগী সিরিদা লুপা করোর ৭৫০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগী মনুংদা হকশেল, রেল, লম্বী, থাউ অমসুং গ্যাসনচিংবা হিরমশিং য়াওরি
শ্রী সাইবাবা সমাধি লাইশঙদা অনৌবা দর্সন ক্বিউ কমপ্লেক্স শঙ্গাখ্রে
নিলৱন্দে দামগী ওইথংবা তোর্বানগী কেনেল নেতৱার্ক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
‘নমো সেতকরি মহাসন্মান নিধি য়োজনা’ হৌদোকখ্রে
বেনিফিসরিশিংদা অয়ুস্মান কার্দশিং অমসুং শ্বামিতভা কার্দশিং য়েন্থোকখ্রে
“লৈবাক অসিদা লায়রবা লৈত্রবা অমসুং লায়রবশিংনা খুদোংচাবশিং মরাংকাইনা ফংলবা মতমদা খুন্নাইগী অচুম্বগী অশেংবা ৱাহন্থোক ফংগনি”
“গরিব কলয়ান অসি দবল-ইঞ্জিন সরকারগী খ্বাইদগী মরুওইবনি”
“লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে”
“কোওপরেতিপকী ইহৌ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলি”
“মহারাস্ত্র অসি খুদোংচাবা কয়াগী মফম অমা ওইরক্লে”
“মহারাস্ত্রনা চাউখৎলকপগা লোয়ননা ভারত য়াংনা চাউখৎকনি”
26 OCT 2023 5:23PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহারাস্ত্রাগী অহমেদনগরদা লৈবা সিরদিদা হকশেল, রেল, লম্বী, থাউ অমসুং গ্যাস সেক্তরশিংদা লুপা করোর ৭৫০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগী মনুংদা অহমেদনগর সিভিল হোস্পিতালদা আয়ুশ হোস্পিতাল, কুর্দুৱারি-লতুর রোদ রেলৱে সেক্সন মৈ থানবা (১৮৬ কিমি); জাল্গাওনদগী ভুসাবল (২৪.৪৬ কিমি) শম্নরিবা ৩শুবা অমসুং ৪শুবা রেলৱে লাইন; এন.ঐচ-১৬৬ (পেকেজ-১) সঙ্গলিদগী বোরগাও সেক্সন লেন মরি ওইহনবা; ইন্দিয়ন ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদকী মনমাদ তর্মিনেলদা অহেনবা ফেসিলিতী হাপ্পা য়াওরি। মহাক্না অহমেদনগর সিভিল হোস্পিতালদা মেতর্নেল অমসুং চাইল্দ হেল্থ ৱিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। শ্রী মোদীনা বেনিফিসরিশিংদা অয়ুস্মান কার্দশিং অমসুং শ্বামিতভা কার্দশিং য়েন্থোকখ্রে।
অতোপ্পা প্রোজেকশিংগী মনুংদা, শ্রী মোদীনা শ্রী সাইবাবা সমাধি লাইশঙদা অনৌবা দর্সন ক্যু কমপ্লেক্স শঙ্গাখ্রে অমসুং নিলৱন্দে দামগী ওইথংবা তোর্বানগী( ৮৫ কিমি) কেনেল নেতৱার্ক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং লৌমী বেনিফিসরিশিং লাখ ৮৬ হেন্না কান্নবা পীরিবা ‘নমো সেতকরি মহাসন্মান নিধি য়োজনা’ হৌদোকখ্রে।
মসিগী মমাঙদা, শ্রী মোদীনা সিরিদা লৈবা শ্রী সাইবাবা সমাধি লাইশঙদা পুজা অমসুং দর্সন পাংথোকখি অমসুং নিলৱন্দে দামদা জল পুজন পাংথোকখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সাই বাবাগী থৌজালদগী লুপা করোর ৭৫০০ রোমগী প্রোজেকশিং শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। চহি ৫০ হেন্না পন্দুনা লাক্লবা নিলৱন্দে দাম ঙসি শঙ্গারে। দাম অসিদা জল পুজন পাংথোক্নবগী খুদোংচাবা অমা ফংলে। শ্রী সাইবাবা সমাধি লাইশঙদা ওক্তোবর ২০১৮দা দর্সন ক্যু কমপ্লেক্স শানবা উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং মসিনা মসিনা মখা তানা ভারত অমসুং মপান লৈবাকশিংদগী লাই খুরুম্বা লাকপশিংদা খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি।
ঙসি অয়ুক ৱারকারি ফুরুপকী বাবা মহারাজ সতারকার লৈখিদবদা প্রধান মন্ত্রীনা অৱাবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা বাবা মহারাজগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি অমসুং কির্তন অমসুং প্রবাচন্না খুন্নাই ৱাখল তাহন্নবা মহাক্না পাংথোক্লম্বা থবকশিং নিংশিংখি অমসুং মসিনা তুংগী মীরোলশিং ইথিল পীরগনি হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা লায়রবা লৈত্রবা অমসুং লায়রবশিংনা খুদোংচাবশিং মরাংকাইনা ফংলবা মতমদা খুন্নাইগী অচুম্বগী অশেংবা ৱাহন্থোক ফংগনি। সরকারগী লাইৱাদি ‘সবকা সাথ সবকা বিকাস’ হায়বনি। গরিব কলয়ান অসি দবল-ইঞ্জিন সরকারগী খ্বাইদগী মরুওইবনি অমসুং লৈবাক্কী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপা লোয়ননা লায়রবশিংগী য়াইফনবা থবকশিংগী বজেত হেনগৎলে। মহারাস্ত্রদা বেনিফিসরিশিংদা অয়ুস্মান কার্দ করোর ১.১০ য়েন্থোক্লে অমসুং মখোয়না লুপা লাখ ৫ ফাওবগী হেল্থ ইন্সুরেন্স ফংনবা সরকারনা লুপা করোর ৭০,০০০ চাদিং তৌগনি। লায়রবশিং লেম্না চেঙ পীনবা অমসুং মখোয়গী চেক্কী য়ুম শানবা সরকারনা লুপা করোর লাখ ৪ হেন্না চাদিং তৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হায়রিবা শেনফমশিং চাদিং তৌখিবা অসি ২০১৪গী মমাঙদা চাদিং তৌখিবা অদুদগী শরুক তরুক হেল্লবনি। লায়রবশিংগী য়ুমশিংদা তোতি ঈশিং পীনবা সরকারনা লুপা করোর লাখ ২ হেন্না চাদিং তৌখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্বানিধি স্কিমগী মখাদা, লম্বী মতাইদা পোৎ য়োল্লিবশিংনা লুপা লিশিং ২ ফাওবগী শেন্থং ফংলে। নৌনা হৌদোকখিবা পি.এম বিশ্বকর্মা স্কিম্না উ শুবা, সনা শাবা, চফু শাবা অমসুং মুর্তি শাবশিংগী ইমুং লাখ কয়াদা মতেং পীনবা সরকারনা লুপা করোর ১৩,০০ হেন্না চাদিং তৌখ্রে।
লায়রবা অপীকপা লৌমীশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহারাস্ত্রগী লায়রবা অপীকপা লৌমীশিংগী লুপা করোর লিশিং ২৬ য়াওনা পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা অপীকপা লৌমীশিংনা লুপা করোর লাখ ২.৬০ ফংখ্রে। মহারাস্ত্র সরকারনা নমো সেতকারি মহাসন্মান নিধি য়োজনা হৌদোক্তুনা মসিগী মখাদা মহারাস্ত্র সেতকরি ইমুংশিংনা অহেনবা লুপা ৬০০০ ফংলে, হায়বদি লমদম অসিগী অপীকপা লৌমীশিংনা সম্মান নিধিগী লুপা ১২,০০০ ফংলগনি।
১৯৭০দা অয়াবা পীখিবা নিলৱন্দে প্রোজেক অমসুং চহি ৫০ পন্দুনা লৈরকখিবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসি লাক্লবা মতুংদা প্রোজেক অসি লোইশিনখি। ভোৎকী রাজনিতি তৌরিবশিংনা লৌমীশিংগী মিংদা অদোম্না ঈশিং মরিক অমা ফাওবা খৌরাংনা ঙাইহল্লে। ঙসি মফম অসিদা জল পুজন পাংথোক্লে। রাইত বেঙ্ক কেনেল অথুবা মতমদা থবক হৌরগনি। রাজ্য অসিগী ইকং মায়োক্নরিবা মফমশিং বালিরাজা জল সঞ্জিবনি য়োজননা অচৌবা কান্নবা অমা পীরগনি। চহি কয়া পন্দুনা লাক্লবা ইথৈ পীনবা প্রোজেক ২৬ লোইশিন্নবা কেন্দ্র সরকারনা থবক পায়খৎলে অমসুং মসিনা লমদম অসিগী লৌমীশিংদা কান্নবা য়াম্না পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। চহি ৭তা লুপা করোর লাখ ১৩.৫ রোমগী মহৈ-মরোং এম.এস.পিগী মখাদা লৈরে, মসিগী মশিং অসি মমাঙগী সরকারগী অহল ওইরবা লুচিংবা অমগী মতমদা শুপ্নগী লুপা করোর লাখ ৩.৫ খক ওইখি। ২০১৪গী মতুংদা লুপা করোর লাখ ১.১৫গী থাউ থোকপা মরুশিং অমসুং হৱাইশিং লৈখি, মসি মমাঙদা এম.এস.পিদা লুপা করোর ৫০০-৬০০ ওইখি। দাইরেক্ত বেনিফিদ ত্রান্সফরনা শেঞ্জা-থুমজা অমসুং নারোন্দা লৌথোকপা লৈহন্দ্রে।
নিংথম লৌরোক্কী মহৈ-মরোংশিংগী এম.এস.পি হেনগৎনবা হন্দক মন্ত্রীমন্দলনা ৱারেপ লৌখিবা অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গ্রামগী এম.এস.পি লুপা ১০৫তা হেনগৎলে অমসুং গেহু অমসুং সেফ্লোৱারগী লুপা ১৫০দা হেনগৎলে। চুগী এম.এস.পি কুইন্তল অমদা লুপা ৩১৫দা হেনগৎলে। হৌখিবা চহি ৯দা লুপা করোর ৭০,০০০ রোমগী ইথানোল লৈখ্রে অমসুং শেনফমশিং চু থাবা লৌমীশিংদা ফংহনখ্রে। চু থাবা লৌমীশিংদা মতম চানা শেন পীথোক্নবা, চিনিগী মিলশিং অমসুং কোওপরেতিপ সোসাইতিশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী শেন্থং পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোওপরেতিপকী ইহৌ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলি। লৈবাক শীনবা থুংনা কোওপরেতিপ সোসাইতি লাখ ২ হেন্না শেম্লে। হেন্না ফবা পোৎ-চৈ থমফমশিং লৈহন্নবা পি.এ.সিশিং অমসুং কোওপরেতিপশিংদা খুদোংচাবশিং পীরে। এফ.পি.ওশিংগী খুৎথাংদা অপীকপা লৌমীশিং থবক তৌরে অমসুং এফ.পি.ও ৭৫০০ হেন্না থবক তৌরে।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহারাস্ত্র অসি খুদোংচাবা কয়াগী মফম অমা ওইরক্লে। মহারাস্ত্রনা চাউখৎলকপগা লোয়ননা ভারত য়াংনা চাউখৎকনি। প্রধান মন্ত্রীনা মুম্বাই অমসুং সিরদি শম্নবা বন্দে ভারত ত্রেন লমথাখি অমসুং মহারাস্ত্রদা রেলৱেজ নেতৱার্ক লেপ্তনা শেমগৎলি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি জলগাউন অমসুং ভুসাবলগী মরক্তা অহুশুবা অমসুং মরিশুবা রেলৱে লাইনশিং থবক হৌখিবদগী মুম্বাই-হাওরা রেল লম্বীদা চৎথোক-চৎশিন হেন্না নুংঙাইহল্লগনি। সোলাপুরদগী বোরগাউন ফাওবা লেন মরিগী লম্বী শেমগৎপা অসিনা কোনকান লমদম শীনবা থুংনা লম্বী-থোংগী ফিবম ফগৎহন্দুনা উদোগশিং অমসুং লমদম অসিগী চু, অঙ্গুর অমসুং য়াইঙং থাবা লৌমীশিং কান্নবা পীরগনি। মসিগী লম্বী অসিনা চৎথোক-চৎশিনগী অনৌবা লম্বী অমা পীবতা নত্তনা চাউখৎপা অমসুং শেন-থুম ফগৎনবগী অনৌবা লম্বী অমা ওইরগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল শ্রী রমেস বাইস, মহারাস্ত্রাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী একনাথ সিন্দে অমসুং মহারাস্ত্রগী দিপুতি চীফ মিনিস্তর শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবিস অমসুং শ্রী অজিত পৱার য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাগখিবা সিরদিদা লৈবা অনৌবা দর্শন ক্যু কমপ্লেক্স অসি লাইনিংবশিংগী নুংঙাইনা ঙাইনবগী মফম পীনবগী ৱাখল্লোন্দা শাবা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত ওইবা অনৌবা অচৌবা বিলদিং অমনি। মসিদা পুন্না লাইনিংবা মীওই লিশিং তরা হেনবনা ফম্বা চনগদবা ঙাইনবগী কাজাওশিং য়াওরি। মসিদা মীয়ামগী নুংঙাইনবা এয়র-কন্দিসন হাপ্লবা ক্লোক রেমশিং, অমাংশঙশিং, বুকিং কাউন্তরশিং, প্রসাদ কাউন্তরশিং, ই-পাউগী সেন্তরনচিংবা কয়া লৈরি। মসিগী অনৌবা দর্শন ক্যু কমপ্লেক্স অসি ২০১৮ গী ওক্তোবরদা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা নিলৱন্দে ইকোনগী ওইথংবা (৮৫ কিমি) খোংবানগী কেনেল নেতৱর্ক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। মসিনা ঈশিং পাইপতা থাদুনা তেহসিল ৭ (অহমেদনাগর জিল্লাদা ৬ অমসুং নাশিক জিলাদা ১) তগী খুঙ্গং ১৮২ দা কান্নবা পীগনি। নিলৱন্দে দাম অসি ১৯৭০ দা ইহান হানবা ওইনা হৌদোকখিবনি। মসি লুপা করোর ৫১৭৭ চঙনা শেমগৎপনি।
মীয়ামগী থৌরম অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা 'নমো শেতকারি মহাসন্মান নিধি য়োজনা' হৌদোকখ্রে। য়োজনা অসিনা প্রধান মন্ত্রী কিষান সম্মান নিধি য়োজনাগী কান্নবা ফংবা য়ারবা মহারাস্ত্রগী লৌমী লাখ ৮৬ হেনবদা চহি অমদা লুপা ৬০০০গী অহেনবা শেনফম পীদুনা কান্নবা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অহমেদনগর সিভিল হোস্পিতালদা আয়ুশ হোস্পিতাল, কুর্দুৱারি-লতুর রোদ রেলৱে সেক্সন মৈ থানবা (১৮৬ কিমি); জাল্গাওনদগী ভুসাবল (২৪.৪৬ কিমি) শম্নরিয়া ৩শুবা অমসুং ৪শুবা রেলৱে লাইন; এন.ঐচ-১৬৬(পেকেজ-১) সঙ্গলিদগী বোরগাও সেক্সন লেন মরি ওইহনবা; ইন্দিয়ন ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদকী মনমাদ তর্মিনেলদা অহেনবা ফেসিলিতী হাপ্পা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ খোঙথাংগী প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। মহাক্না অহমেদনগর সিভিল হোস্পিতালদা মেতর্নেল অমসুং চাইল্দ হেল্থ ৱিংগী উরেপ উয়ুং তমখি। শ্রী মোদীনা আয়ুশ্মান ভারত কার্দ অমসুং স্বামিত্বা কার্দশিং কান্নবা ফংগদবশিংদা য়েন্থোকখি।