Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the inauguration and foundation stone laying ceremony of multiple projects in Pithoragarh, Uttarakhand
12 OCT 2023 9:12PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The popular and young Chief Minister of Uttarakhand Bhai Pushkar Singh Dhami ji, Union Minister Shri Ajay Bhatt ji, former Chief Minister Ramesh Pokhriyal Nishank ji, State President of Bharatiya Janata Party Mahendra Bhatt ji, Ministers of Uttarakhand Government, all MPs, MLAs, other dignitaries and my dear family members of Devbhoomi, greetings to all of you! Today Uttarakhand has done wonders. Perhaps no one has had the privilege of witnessing such a scene before. Wherever I went across Uttarakhand since morning, I was showered with immense love and blessings; It seemed as if the river (Ganga) of love was flowing.
I salute this land of spirituality and unmatched bravery. I particularly salute the brave mothers. When the battle cry of "Jai Badri-Vishal" is raised in Badrinath Dham, the spirit and vigour of the bravehearts of Garhwal Rifles rises. When the bells of the Kalika temple of Gangolihat echo with the battle cry of "Jai Mahakali", indomitable courage starts flowing among the heroes of the Kumaon Regiment. Here we have the splendour of Bageshwar in Manaskhand, Baijnath, Nanda Devi, Golu Devta, Purnagiri, Kasar Devi, Kainchi Dham, Katarmal, Nanakmatta, Reetha sahib and countless pilgrimage sites. We possess a rich heritage. Whenever I come to this pilgrimage centre of national defence and spirituality, and think of you, I feel blessed.
My family members,
Before coming here, I had the privilege of worshipping at Parvati Kund and Jageshwar Dham. I have sought blessings for the good health of every countryman and to strengthen the resolve for a developed Bharat and for all the dreams and resolutions of my Uttarakhand to be fulfilled. A short while back, I also met our border guards and our soldiers. I also got a chance to meet all our sisters and brothers associated with local art and self-help groups. This way, my new kind of journey was linked to these three aspects related to Bharat's culture, Bharat's security and Bharat's prosperity. I had a darshan of everything in this single journey. This strength of Uttarakhand is amazing and unparalleled. That's why I had expressed one belief at the feet of Baba Kedar; and I believe that this decade is going to be the decade of Uttarakhand. And today I went to Adi Kailash. So let me reiterate my belief once again.
To ensure that Uttarakhand reaches new heights of development and to make life easier for you, our government is working today with complete sincerity, full dedication and with only one goal in mind. Right now, the development projects worth more than Rs 4,000 crore have either been inaugurated or their foundation stones have been laid. Rs 4,000 crore in a single programme! Can you imagine my brothers and sisters of Uttarakhand? I congratulate all of you for these projects.
My family members,
Neither these paths are new for me nor are all of you. This sense of belonging to Uttarakhand always remains within me. And I have seen that you also remain connected to me with the same sense of belonging and affection. Many friends, even from far away villages of Uttarakhand write letters to me. They stand by me in good and bad times. If a new member is born in the family, they send me the news; if their daughter excels in her studies, they write letters. That means, Uttarakhand is now connected to me like I am a member of the entire Uttarakhand family.
You also share the joy when the country achieves something big. If you see any scope for improvement, you never shy away from telling me that too. Recently the country has taken a major historic decision to reserve 33 percent seats for women in the Lok Sabha and Assemblies. The work that was pending for 30, 40 years, has been accomplished by your brother/ son with the blessings of my mothers and sisters. And interestingly, even during that time the sisters here have sent me several letters.
My family members,
With the blessings of all of you, today Bharat is moving towards new heights of development. Bharat and Indians are being praised all over the world. It's happening, isn't it? Bharat's voice is being heard all over the world, isn't it? There was a time when there was an atmosphere of despair all around. It seemed as if the entire country had plunged into despair. At that time, we used to go to every temple and prayed so that Bharat could come out of its challenges as soon as possible. Every Indian wanted to free the country from scams worth thousands of crores. Everyone wished that Bharat could gain fame and popularity.
Today, this world is surrounded by various challenges. You can see the condition of the world. But Bharat's voice is becoming robust in the world surrounded by challenges. Just a few weeks ago, such a grand event like G-20 took place here. Even there, you have seen how the world has recognized the strength of us Indians. You tell me, do you like it when the world praises Bharat, when Bharat's voice echoes in the world? Will you answer me? May I ask you, and will you tell me? Do you like it when Bharat's name shines bright in the world? Tell me loudly, do you like it? Do you like it when Bharat shows a direction to the world?
Who has done all this? Who has done all this? Modi has not done this. Everything has been done by you and my family members. The credit for this goes to all of you, the public. Why? Just remember why! It is because after 30 years, you gave me an opportunity to serve you by forming a stable and strong government in Delhi. There is power in your vote. You must have seen that when I shake hands with important people around the world, I also make eye contact with them. And when they look at me, they do not see me; they look at the 140 crore Indians.
My family members,
We also thought about the people who live in far-off mountains and in every remote corner of the country. Therefore, in just 5 years, 13.5 crore people in the country came out of poverty. 13.5 crore people - will you remember this figure? Will you remember the figure? 13.5 crore people coming out of poverty in five years is surprising to the world. Who are these 13.5 crore people? Many of these people live in the mountains like you do and in remote areas. These 13.5 crore people are an example of the fact that Bharat can eradicate its poverty.
Friends,
Earlier slogans of 'Garibi Hatao' were raised. Meaning you should eradicate it; they asked you to eradicate poverty. But Modi is saying that together we will continue to eradicate poverty. We take up the responsibility and put all our efforts with utmost sincerity. Today our tricolor is fluttering higher and higher in every sector and every field. Our Chandrayaan has reached where no other country in the world has been able to reach. And Bharat has named that spot touched by Chandrayaan as Shiva-Shakti. My people of Uttarakhand, are you happy with the idea of Shiva-Shakti or not? That means the identity of my Uttarakhand has reached there too. There is no need to teach in Uttarakhand what this unification of Shiva and Shakti means. It is clearly visible here at every step.
Friends,
Today the world is witnessing Bharat's strength not only in space but also in sports. Recently the Asian Games have ended. In the Games, Bharat has broken all the historical records. For the first time, Indian players scored a century and created a record of winning more than 100 medals. Kindly applaud a little louder. 8 sons and daughters of Uttarakhand also participated in Asian Games to show their mettle. And, our Lakshya Sen's team won a medal and Vandana Kataria's hockey team has also brought a medal for the country. These children of Uttarakhand have done wonders! Will you do one thing? Take out your mobile phones and turn on their flashlights. And congratulate all these players by using your flashlights. Everyone, take out your mobile phones and turn on the flashlights; well done. This is our congratulations to the children of Uttarakhand, to our players. I once again congratulate my young sons and daughters of Devbhoomi and these players. And you too have added a feather in the cap today.
Friends,
Sit down; I am very grateful to you. The government is providing full support to the players of Bharat so that they can touch great heights of success within the country and around the world. From food to modern training of the players, the government is spending crores of rupees. This is true but the opposite is also true. The government is doing it for the players but Lakshya's family and Lakshya always bring me special sweets whenever he is victorious. To ensure that players do not have to travel very far, the government is also constructing sports grounds at various places. Today itself the foundation stones of hockey ground in Haldwani and Velodrome Stadium in Rudrapur have also been laid. Give a big round of applause, my youngsters. Work is being done for you. The youth of my Uttarakhand will benefit from this. I also congratulate Dhami ji and his entire team, who are enthusiastically preparing for the National Games. Many congratulations to you and your entire team!
My family members,
There are defenders of the country in every village of Uttarakhand. The brave mothers here have given birth to brave sons who are protecting my country. Their decades-old demand of ‘One Rank One Pension’ has been fulfilled by our own government. So far, our government has given more than Rs 70 thousand crores to the ex-servicemen under One Rank One Pension. Families of more than 75,000 ex-servicemen of Uttarakhand have also benefited from this. Development in border areas is also one of the main priorities of our government. Today, construction of facilities in border areas is going on at a very rapid pace. You must be wondering what your fault was; why did the earlier governments not do this? It was not your fault. Earlier governments did not develop the border areas due to the fear that the enemy might take advantage of it and penetrate the border. This was the argument given by them. Today's new Bharat is moving forward, leaving behind this fearful thinking of the earlier governments. Neither are we afraid nor do we scare people.
We are building modern roads, tunnels, and bridges along the entire border of Bharat. In the last 9 years, more than 4200 kilometers of roads have been built in border areas alone. We have also built about 250 major bridges and 22 tunnels along the border. Even today, the foundation stones for many new bridges have been laid in this programme. Now we are also preparing to bring trains to the border areas. Uttarakhand is also going to get the benefit of this changed mindset.
My family members,
Earlier the border areas, border villages were considered to be the last villages of the country. Something that is considered to be last is given the least priority in terms of development too. This was also an old thought. We have started developing the border villages not as the last but the first villages of the country. Under the Vibrant Village Programme, similar border villages are being developed. Our effort is to ensure that the people who have migrated from here should return. We want tourism to expand in these villages and pilgrimage to expand.
My family members,
There is an old saying that the 'water and youth power of the hills generally remain untapped by the hill region'. I have resolved that I will change this concept too. You have also seen that due to the wrong policies of the past, many villages of Uttarakhand were deserted. There was a lack of roads, electricity, water, education, medicine, income, everything and due to this lack of amenities people had to leave their homes. Now the circumstances are changing. As new opportunities and new facilities are being developed in Uttarakhand, many friends have started returning to their villages. It is due to the double engine effort of the government that this work of helping people return to the villages is being done rapidly. That is why such massive investments are being made on these roads, power projects, hospitals, schools and colleges and mobile phone towers. Today several projects related to these have been started here.
There are a lot of possibilities for growing apple orchards, fruits and vegetables here. Now that roads are being built here and water is being supplied, my farmer brothers and sisters are also getting encouraged. Today, the schemes to build a polyhouse and develop an apple orchard have also started. Rs 1100 crore will be invested on these schemes. So much money is being allocated to improve the lives of our small farmers of Uttarakhand. Even under PM Kisan Samman Nidhi, farmers of Uttarakhand have so far received more than Rs 2200 crore.
Friends,
Even coarse grains or 'Shri Anna' have been grown here for many generations. I have spent a lot of time amidst you when I lived here. At that time, coarse grains were also consumed in abundance in every household. Now the Central Government wants to take this coarse grain to every corner of the world. For this, a campaign has been started across the country. Our small farmers of Uttarakhand are also going to benefit a lot from these steps.
My family members,
Our government is committed to removing every challenge and every inconvenience of mothers and sisters. That's why our government gave pucca houses to the poor sisters. We built toilets for our sisters and daughters, gave them gas connections, bank accounts and provided free treatment. Even today, the free ration programme is being continued so that cooking doesn't stop for the poor.
Under the Har Ghar Jal Yojana, sisters of 11 lakh families in Uttarakhand are getting piped water facilities. Now another work is being done for the sisters. This year, from the ramparts of the Red Fort, I have made the announcement of providing drones to women self-help groups. Pesticides, fertilizers, seeds, and many such things can be used in the fields with the help of drones. Now such drones are also being made which can deliver fruits and vegetables to the nearest vegetable market. Medicines can be delivered quickly with drones in the mountain regions. That is, these drones provided to women self-help groups are going to take Uttarakhand to new heights of modernity.
My family members,
In Uttarakhand, there is Ganga and Gangotri in every village. Lord Shiva and Nanda reside on the snow-capped peaks here. Fairs, Kauthig, Thaul, songs, music and food of Uttarakhand have their own unique identity. This land is rich with cultural events like Pandav dance, Chholiya dance, Mangal Geet, Phool dei festival, Harela, Bagwal and Ramman. Who can forget the tastes of folk life: Rott, Aarse, Jhangore ki Kheer, Kafuli, Pakora, Raita, Almora's Bal Mithai, Singori. And I have a strong connection with this land of Kali Ganga. I also have a deep connection with the Advaita Ashram located here in Champawat. That was a chapter of my life.
Several of my memories are etched on every inch of the ground here. This time I really wanted to spend more time in this divine region. But tomorrow there is another major conference related to G-20 in Delhi. The Speakers of the Parliaments from G20 countries around the world are going to have a major summit. And because of that, I will not be able to go to Advaita Ashram of Champawat. I pray to God that I get a chance to visit this ashram again soon.
My family members,
The efforts of the double engine government related to the development of tourism and pilgrimage in Uttarakhand are now bearing fruit. This year, the number of devotees coming for Chardham Yatra in Uttarakhand has increased to around 50 lakhs. All records have been broken. With the blessings of Baba Kedar, the first phase related to the reconstruction of Kedarnath Dham has been completed. Many projects are also being completed in Shri Badrinath Dham at a cost of hundreds of crores of rupees. As soon as the work of the ropeway in Kedarnath Dham and Shri Hemkund Sahib is completed, the Divyang and elderly pilgrims are going to get a lot of benefits. Our government is also trying to take Manaskhand to new heights besides Kedarkhand and that is why I have come here today. We are also laying a great emphasis upon the connectivity of Kedarkhand and Manaskhand. Efforts are being made to ensure that those who visit Kedarnath and Badrinath Dham can also easily visit Jageshwar Dham, Adi Kailash and Om Parvat. Due to the Manaskhand Mandir Mala Mission, it will be a lot easier to reach many temples of Kumaon.
As per my experience, people who come to Badrinath and Kedarnath will definitely visit this area in future. They are not aware of this area. And today, when people will watch the video on TV of Modi visiting this place, they will think ‘there must be something special about the place’ and you must be prepared, the number of visitors are going to increase manifold. Manaskhand will be thronged by people.
Friends,
The increasing connectivity of Uttarakhand is going to take the development here to new heights. You have benefitted a lot from the Char Dham Maha Pariyojana and the all-weather road. After the completion of Rishikesh-Karnaprayag rail project, the entire area will be revamped. Affordable air services are also being expanded in this entire region under the UDAN scheme. Today itself, the work on the roads from Bageshwar to Kanalichinna, from Gangolihat to Almora and from Tanakpur Ghat to Pithoragarh has started. This will not only provide convenience to the common people but will also increase the income opportunities through tourism. I am glad that the government here is encouraging homestays. Tourism is a sector where there is maximum employment and least capital is required. The tourism sector is going to expand a lot in the coming times because the whole world wants to come to Bharat today, to explore Bharat and to know Bharat. And the ones who want to visit Bharat, their trip is not complete without coming to Uttarakhand.
My family members,
I am well aware of the way Uttarakhand has been beset by natural disasters in the past. We have lost many of our loved ones. We have to keep improving our preparedness to deal with natural disasters and we will keep doing so. For this, Rs 4000 crores will be spent in Uttarakhand in the coming 4-5 years. Such facilities will be developed in Uttarakhand, so that in case of a disaster, relief and rescue work can be done quickly.
My family members,
This is Bharat's 'Amritkaal'. This 'Amritkaal' is the period to connect every region and every section of the country with facilities, honour and prosperity. I am confident that with the blessings of Baba Kedar and Badri Vishal, with the blessings of Adi Kailash, we will be able to fulfil our resolutions quickly. Once again thank you for giving me so much love! Really, I have no words to describe how I feel. I travelled 7 kilometres to come here after getting off the helicopter, And I was delayed because there was no human chain rather a human wall on both sides during that 7 kilometres of journey. There was such a crowd as if there was a festival in the family. Everyone was dressed in festive clothes, and it looked like an auspicious festive atmosphere. Mothers were ready to shower their blessings with their aartis, and flower bouquets in their hands. These were very emotional moments for me. Today, my Manaskhand has shown such love and enthusiasm to me. So, I salute and express my heartfelt gratitude to Pithoragarh and all the people of Pithoragarh district, and this entire region.
Once again, my best wishes to all of you! Say aloud with me; raise both your hands and say with all your might -
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তরাখন্দগী পিথোরাগরদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
12 OCT 2023 9:12PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী- জয়!
ভারত মাতা কী- জয়!
উত্তরাখন্দগী মীয়াম্না য়াবা, নহা মুখ্য মন্ত্রী, ভাই পুস্কর সিংহ ধামীজী, কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অজয় ভত্তজী, হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী, রমেশ পোখরিয়াল নিশঙ্কজী, ভারতীয় জনতা পার্তীগী স্তেৎ প্রসিদেন্ত মহেন্দ্র ভত্তজী, উত্তরাখন্দ সরকারগী মন্ত্রীশিং, MP, MLA পুম্নমক, অতোপ্পা দিগনিতরীশিং অমসুং দেবভুমি, ঐগী নুংশিরবা ইমুং মনুংগী মীওইশিংবু ঐহাক্না খুরুমজরি। ঙসি উত্তরাখন্দননা শীংথানীংঙাই ওইবা কয়া পাঙথোকখ্রে। অসিগুম্বা মতৌ মমাংদা কনাগুম্বা অমত্তনা উজবগী খুদোংচাবা ফংখিদ্রি। ঙসি অয়ুক্তগী হৌদুনা ঐহাক্না উত্তরাখন্দদা কোইনা চৎখি, থৌদাল কয়া ফংখি; নুংশিবগী গঙ্গা চেল্লব্রা হায়না ফাওখি।
ঐহাক্না ঈশ্বরগী ওইবা মফম অমসুং লম্বা লৈত্রবা থৌনাগী হৌরকফম ওইরিবা লমদম অদুবু খুরুমজরি। মরু ওইনা থৌনা ফরবা ইমাশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎচরি। বদ্রীনাথ ধামদা ‘জয় বদরী-বিশাল’ হায়না শোনবা মতমদা গরৱাল রাইফল্সকী অথৌবশিংগী থৌনা হেনগৎলকই। গঙ্গোলীহাতকী কালিকা মন্দিরগী কাংশিনা ‘জয় মহাকালী” হায়না লাউরকপা তান চানবদা কুমাউন রেজীমেন্তকী অথৌবশিংদা নমথবা ঙমলরোইদবা থৌনাগী ইচেল অমা চেনবা হৌখি। মফম অসিদা মানসখন্দদা বাগেশ্বর, বৈজনাথ, নন্দা দেবী, গোলু দেবতা, পুর্নাগিরী, কসার দেবী, কেঞ্চী ধাম, কতারমল, নানকমত্তা, রীথাসাহিব, মশি লাকঙমদ্রবা ঈশ্বরগী মফমশিং লৈ, অচৌবা হেরিতেজ অমা লৈ। লৈবাক্কী ঙাকশেল অমসুং লাইনীংগী তীর্থয়াত্রা অসিদা লাকপা খুদিং ঐহাক্না থৌজাল ফংলে খঞ্জৈ।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা ঐহাক্না পার্বতী কুন্দ অমসুং জোগৈস্বরধামদা থৌনিজবগী খুদোংচাবা ফংজখি। ঐহাক্না ইরৈবাকচা খুদিংমক হকচাং ফনা লৈনবা অমসুং চাউখৎপা ভারতকী ফিরেপ অসি চেৎশিনহন্নবা অমসুং উত্তরাখন্দগী মঙলান অমসুং ফিরেপ পুম্নমক থুংহন্নবা থৌজাল নীজখি। মীকুপ খরগী মমাংদা ঐহাক্না ঐখোয়গী ঙমখৈ ঙাক্লিবা অমসুং লান্মীশিংগা উনখি। ঐহাক্না লোকেল আর্ত অমসুং সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী ইচিল-ইনাওশিংগা উনবগী খুদোংচাবা অমসু ফংজখি। মরম অসিনা ঐগী খোঙচৎকী মসিগী অনৌবা মখল অসিনা ভারতকী কলচর, ভারতকী সেক্যুরিতী অমসুং ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা হীরম অহুমদা ইনোৎ হাপখি। মীয়ামগা লোয়ননা দর্শন তৌখি। উত্তরাখন্দগী তৌবা ঙম্বা অসি অঙকপনি অমসুং লম্বা লৈতে। মরম অসিনা ঐহাক্না থাজৈ অমসুং থাজবা অসি বাবা কেদারগী খুম্বম অসিদা ফমদুনা হায়জরি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি দিকেদ অসি উত্তরাখন্দগী দিকেদ ওইরগনি। অমসুং ঙসি ঐহাক্না আদী কৈলাশকী খুম্বমদা ফমদুনা অমুক হন্না থাজবা অসি ফোঙদোকচরি।
উত্তরাখন্দনা চাউখৎপগী অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা ঙম্নবা অমসুং নখোয়গী পুন্সিবু নুংঙাইহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থমোয় শেংনা, মপুং ফানা কত্থোকপগা লোয়ননা ঙসি থবক পাইখৎলি। হৌজিক লুপা করোর লিশিং 4 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। প্রোগ্রাম অমা খক্তদা লুপা করোর লিশিং 4 অসি উত্তরাখন্দগী ইচিল-ইনাওশিংগীদমক্তনি। প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ঐহাক্না ময়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
লম্বেল অসি ঐহাক্কী ওইনা অনৌবা নত্তে অমদি মরুপ ময়ামসু অনৌবা নতে। উত্তরাখন্দগা লৈনরিবা মরি অসি ঐগী ইফমদা লেংদনা লৈ। অমসুং নখোয়সু ঐগা লোয়ননা মসিগী চপ মান্নবা মরী অসিনা লেংদনা পুন্দুনা থম্মি। উত্তরাখন্দদগী মরুপ কয়ানা অমসুং অরাপ্পা খুঙ্গংশিংদগী ঐঙোন্দা চিথীশিং ইবীরকই। অৱাবা অমসুং নুংঙাইবা অনিমক্তা পুন্না লেপ্পী। ইমুংদা অনৌবা মীওই অমা পোকপদা পাউ অদু ঐঙোন্দা য়ৌহল্লকই। মচানুপীনা মহৈদা খুমাং চাউশিনবা মতমদা ঐঙোন্দা চিথী ইরকই। হায়বদি উত্তরাখন্দগী ইমুং পুম্নমক্কী ঐহাক অসি মীওই অমা ওইবা অদুগুম্না উত্তরাখন্দগা ঐগা মরী লৈনৈ।
লৈবাক অসিনা করিগুম্বা অচৌবা অমা ফংবা মতমদা নখোয়না নুংঙাইবা ফোঙদোকই। করিগুম্বা নখোয়না ফগৎকদবা লম্বী অমা উবা মতমদা মদু ঐঙোন্দা খঙহল্লকই। হন্দক্তা লৈবাক অসিনা লোক সভা অমসুং বিধান সভাদা নুপীশিংগীদমক সীতকী চাদা 33 খাক্তুনা থম্নবা পুৱারী ওইরবা ৱারেপ অমা লৌখি। চহি 30-30, 40-40 পন্দুনা লৈরকখিবা থবক অসি নখোয়গী থৌজালশিংগা লোয়ননা পাঙথোকপা ঙমজখ্রে। অমসুং মতম অসিদা ইচে-ইচল কয়ানা চিথী কয়া থাবীরকখি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
নখোয় পুম্নমক্কী থৌজালশিংগা লোয়ননা ঙসি ভারতনা চাউখৎপগী অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা ঙমজরে। ভারত অমসুং ভারত মচাশিং অসি মালেম শিনবা থুংবদা থাগৎনরি। ভারতকী ভোইস অসি মালেম পুম্বনা তারি, নত্ত্রা? মালেমশিনবা থুংবদা অৱাবগী এতমোস্ফিয়র অমা লৈখি, লৈবাক পুম্বনা চৈথেং নংখি। মতম অদুদা ঐখোয়না মন্দির খুদিংদা চৎখি অমসুং ভারতপু অৱাবা অসিদগী থুনা কোকহন্নবা থৌনিখি। ভারত মচা খুদিংমক্না লৈবাক অসিবু করোর লিশিং কয়াগী স্কেমদগী কনবা পামখি। মীপুম খুদিংমক্না ভারতকী মীংচৎ হেনগৎহনবা পামখি।
য়েংঙু ঙসি মালেম অসি শীংনবশিংনা থল্লি, মালেমগী ফীভম নখোয়না উরে, শীংনবশিংনা থল্লবা মালেম অসিদা ভারতকী ভোইস কয়া য়াম্না হৌবগে নখোয়না উরে। চয়োল খরগী মমাংদা G-20 গী অচৌবা ইভেন্ত পাঙথোকখি। মদুদা মালেমনা করম্না ভারত মচা ঐখোয়গী শক্তি মশক খঙখিবগে উবা ফংখ্রে। নখোয়না হায়য়ু, মালেমনা ভারতপু শৈথারিবা মতম অসিদা, ভারতকী ভোইস মালেমদা খোন্থাং য়ৈরিবা মতম অসিদা নখোয়না ৱাহং অমগী পাউখুম পীগরা? ঐহাক করিগুম্বা অমা হংজগে পাউখুম পীগদ্রা? মালেমদা ভারতকী মীংচৎ হেনগৎলকপা অসি নখোয় পামব্রা? নখোয় পামব্রা হৌনা হায়বীয়ু? মালেমদা ভারতনা মাইকৈ তাকপা অসি নখোয় পামব্রা?
মসি কনানা তৌহনখি? মসি কনানা তৌহনখি? মোদীনা তৌহনবা নত্তে, মসি নখোয়না অমসুং ঐগী ইমুং মনুংশিংনা তৌহনখিবনি, মসিগী মনাদি মীয়ামদা পীজরি। করিগী? করিগীনো নীংশিংব্রা? মরমদি নখোয়না ঐঙোন্দা চহি 30গী মতুংদা দিল্লীদা স্তেবল ওইবা অমসুং শক্তি লৈবা সরকার অমা শেম্বগী খুদোংচাবা পীবীখি। নখোয়গী ভোৎতা শক্তি য়াওই, ঐহাক্না মালেমগী অচৌবা মীওইশিংগী খুৎ শোক্নবা মতমদা নখোয়না অফবা থবক কয়া উবা ফংলমগনি। অদুবু ঐহাক্না খুৎ শোক্নবা মতমদা ঐহাক্না মীৎচানৈ। মদুদা মখোয়না ইরৈবাকচা করোর 140বু ঐগী মীৎতা উবা ফংই।্
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
চীংনুংদা অমসুং লৈবাক্কী কাচিন-কোয়াশিংদা লৈরিবা মীওইশিংগীদমক ঐখোয়না ৱাই। মরম অসিনা শুপ্নগী চহি 5 দা লৈবাক অসিদা মীওই করোর 13.5না লাইরবদগী থোরকপা ঙমখি, মশিং অসি নখোয় নীংশিংগদ্রা? চহি মঙাদা মীওই করোর 13.5না লাইরবদগী থোরকপা ঙমখিবনা মালেমদা অঙকপা পোক্নহল্লি। মীওই করোর 13.5 অসি কনানো? মীওইশিং অসি অয়াম্বনা নখোয়গুম্বা, চীংদা অমসুং মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা মীওই ঙাক্তনি। মীওই করোর 13.5 অসি ভারতনা লাইরবা মুত্থৎলি হায়বগী ময়েক লারবা খুদম অমা ওইরি।
মরুপশিং,
মমাংদা লাইরবা মুত্থৎনবা স্লোগান লাউখি। মোদীনা হায়রি ঐখোয় পুন্না লাইরবা মুত্থৎকনি। ঐখোয়না (35.54) থৱায় য়াওনা থবক অসি পাইখৎখি, থৌদাং লৌখি। ঙসি ঐখোয়গী তিরঙ্গা অসি হেন্না ৱাংনা লম খুদিংমক্তা পাইবা ঙম্লি। ঐখোয়গী চন্দ্রয়ান্না মালেমগী লৈবাক অমত্তনা য়ৌবা ঙমদবা মফমদা য়ৌবা ঙমখি। অমসুং ভারতনা চন্দ্রয়ান্না য়ৌখিবা মফম অদুবু শিব-শক্তি হায়না থোনখি। উত্তরাখন্দগী মীয়াম নখোয় শিব-শক্তি হায়বা ৱাখল্লোন অসিদা নুংঙাইবা পোকপ্রা? মসিনা তাকপদি উত্তরাখন্দগী শক্তাক অসি মফম অদুদসু য়ৌরে হায়বনি। উত্তরাখন্দদা শিব অমসুং শক্তিগী অপুনবা অসিনা করি হায়রি হায়না তাকপগী মথৌ তাদে, মসি খোঙথাং খুদিংদা মফম অসিদা ময়েক শেংনা উবা ফংই।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমনা স্পেস খক্তদা নত্তনা স্পোর্তস্তসু ভারতকী শক্তি উবা ফংলি। হন্দক্তা পাঙথোকখিবা এসিয়ন গেম্সতা ভারতনা পুৱারীগী রেকোর্দ থুগাইবা ঙমখি। অহানবা ওইনা ভারতকী শান্নরোয়শিংনা চেনচুরী য়ৌবা ঙমদুনা মেদল 100 হেন্না লৌদুনা রেকোর্দ থম্বা ঙমখি। নখোয়না খুবাক হেন্না কন্না খুবীয়ু, উত্তরাখন্দদগী ইচানুপা-ইচানুপী 8না এসিয়ন গেম্স য়াওবা চৎখি। অমসুং মসিদসু ঐখোয়গী লক্ষ্য সেনগ তীমনা মেদল অমা লৌরকখি অমসুং বন্দনা কতারিয়াগী হোক্কী তীমনা লৈবাক্কীদমক অচৌবা মেদল লৌরকখি। উত্তরাখন্দগী অঙাংশিং অসিনা শীংথানীংঙাই ওইনা পরফোর্ম তৌখি, নখোয়না করিগুম্বা অমা তৌবীগরে? মোবাইল ফোন লৌথোকপীদুনা ফ্লাশ ওন তৌবীয়ু। অমসুং নখোয়গী ফ্লাশলাইৎ শীজিন্নদুনা শান্নরোয়শিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকপীয়ু। মীপুম খুদিংমক্না মোবাইল লৌথোক্তুনা ফ্লাশ থানবীয়ু। মসি উত্তরাখন্দগী অঙাংশিং, ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংদা পুক্নিং থৌগৎপনি।
মরুপশিং,
ফম্বীয়ু, ঐহাক্না ময়ামদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। সরকারনা ভারতকী শান্নরোয়শিংদা লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা ভারতকী ফিরাল পাইখৎহন্নবা মপুং ফানা সপ্পোর্ত পীরি। চীঞ্জাক্তগী হৌরগা মোদর্ন ত্রেনিং য়াওনা শান্নরোয়শিংদা সরকার অসিনা লুপা করোর কয়া চাদিং তৌরি। মসি অচুম্বনি অদুবু মসিগী ওন্নতৈনবসু থোক্লি। সরকারনা মসি তৌরবসু লক্ষ্যগী ইমুং-মনুং অমসুং লক্ষ্যনা মহাক্না মাইপাকপা খুদিংদা ঐগীদমক অথুম-অহাও পুরকই। শান্নরোয়শিংনা শাংনা চৎতনবা সরকারনা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা শান্নবুংশিং শারি।ল ঙসি হলদ্বানিদা হোকী গ্রাউন্দ অমসুং রুদ্রপুরদা বেলোদ্রোম স্তেদিয়মগ উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। উত্তরাখন্দগী নহারোলনা মসিদগী কান্নবা ফংলগনি। ঐহাক্না ধামিজী অমসুং মহাক্কী তীমবসু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি, মখোয়না নেস্নেল গেম্সকীদমক থৱায় য়াওনা শেম শারি। অপুনবা তীমদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
উত্তরাখন্দগী খুঙ্গং খুদিংদা লৈবাক্কী ঙমখৈ ঙাকপশিং লৈ। ঐগী লৈবাক অসিবু ঙাকপী শেনবীরিবা অথৌবা মচানুপাশিং থৌনা ফরবা ইমাশিংনা পোকপীরি। ঐখোয়গী সরকারনা মখোয়গী দিকেদ কয়া শুরবা দিমান্দ ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন অসি ফংহনখি। হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়গী সরকারনা ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সনগী মখাদা এক্স-সর্ভিসমেনশিংদা লুপা করোর লিশিং 70 হেন্না পীথখ্রে। উত্তরাখন্দগী এক্স-সর্ভিসমেন লিশিং 75 হেনবগী ইমুং মনুংশিংনা মসিদগী কান্নবা ফংলি। ঙমখৈগী মফমশিং শেমগৎপগী থবক অসিদসু ঐখোয়গী সরকারনা চাউনা মীৎয়েং চংলি। ঙসি খোঙজেল য়াংনা ঙমখৈগী মফমশিংদা ফেসিলিতীশিং শাবগী থবক চত্থরি। নখোয়গী নরাল করিনো হায়না নখোয়না খল্লমগনি…করিগীদমক মমাংগী সরকারনা মসি তৌরমদ্রিবনো খল্লমগনি? মসি নখোয়গী নরাল নত্তে। মমাংগী সরকারনশিংনা ঙমখৈগী মফমশিং চাউখৎহল্লমদে মরমদি মখোয়না য়েক্নবশিংনা মসিগী খুদোংচাবা লৌদুনা মনুংদা চংশিল্লক্কনি খলমখি। মসি মরম চাব্রা হায়বীয়ু? ঙসি অনৌবা ভারতনা মমাংগী সরকারগী অকিবা ৱাখল্লোন অসি তুংঙোইননা থনমদুনা মাংদা চংশিল্লি। ঐখোয়দা অকিবা লৈতে।
ভারতকী ঙমখৈ পুম্বদা ঐখোয়না মতমগা চুনবা লম্বী, তনেল, থোংশিং শারি। হৌখিবা চহি 9 অসিদা ঐখোয়না ঙমখৈগী মফমশিং খক্তদা কিলোমিতর 4200 হেন্না শাংবা লম্বী শেমখ্রে। ঐখোয়না অচৌবা থোং 250 অমসুং তনেল 22 ঙমখৈগী মফমশিংদা শাখ্রে। ঙসিসু অনৌবা থোংশিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। হৌজিক ঐখোয়না ঙমখৈগী মফমদা ত্রেনশিং য়ৌহন্নবা শেমশারি। উত্তরাখন্দনা অহোংবা ৱাখল্লোন অসিদগী চাউনবা কান্নবা ফংলগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
মমাংদা ঙমখৈগী মফমশিং, ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং অসি লৈবাক্কী অরোইবা খুঙ্গংশিং ওইনা লৌনরমখি। অরোইবদা লৈবা অদুদা চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদসু অরোইবদা য়ৌগনি। মসি অরিবা ৱাখল্লোন অমনি। ঐখোয়না ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং অসি অরোইবা ওইহনবগী মহুৎ লৈবাক্কী অহানবা খুঙ্গং ওইনা খন্দুনা চাউখৎ থৌরাংগী থবক পাইখৎপা হৌখি। বাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামগী মখাদা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিং অসি চাউখৎহনখি। ঐখোয়গী খোঙথাং অসি মফম অসিদগী মাইগ্রেৎ তৌখ্রবশিংবু অমুক হল্লকহনবনি। খুঙ্গংশিং অসিদা, তীর্থয়াত্রাশিং অসিদা ঐখোয়না তুরিজম হেনগৎহনবা পাম্মি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
হায়নবা লৈ চীংগী ঈশিং অমসুং চীংগী নহা ওইরিঙৈগী মতম অসি চীংদা কান্নফম লৈতে। মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা অওনবা পুরক্না ঐহাক্না ফিরেপ লৌখি। নখোয়না উবা ফংলি মদুদি মমাংঙৈগী অশোইবা পোলিসীশিংনা উত্তরাখন্দগী খুঙ্গং কয়া কুন্তাক লান শীখি। লম্বী, মৈ, ঈশিং, এজুকেসন, হীদাক লাংথক, শেন্থোক লম্বী পুম্নমক অসিগী অৱাৎপা লৈবনা মীয়াম্না ময়ুম থাদোক্তুনা চৎপা তাখি। হৌজিক্তি ফীভম অসিদা অওনবা পুরকপা ঙমলে। অনৌবা খুদোংচাবশিং অমসুং অনৌবা ফেসিলিতীশিং উত্তরাখন্দদা লৈরে, মরুপ কয়ানা মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা হন্নরকপা হৌরে। মসি দবল ইঞ্জিন সরকারগী খোঙথাংশিনা ঙমহনবনি। মরম অসিনা লম্বী-থোং, মৈ, অনা লায়েং, স্কুল অমসুং কোলেজশিং অমদি মোবাইল তাৱরদা চাউনা ইনভেস্তমেন্ত তৌরি। ঙসিসু মসিগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া হৌদোকখি।
মফম অসিদা শেমগী হৈকোল অমসুং উহৈ অমদি মনা-মশিংগী অচৌবা পোতেন্সিএল লৈ। হৌজিক মফম অসিদা লম্বী-থোং শেমদুনা লৌমী ইচিল-ইনাওশিংদা ঈশিং ফংহল্লি। ঙসি পোলীহাউস শানবা অমসুং শেমগী হৈকোল শেমগৎনবা থবক পাইখৎপসু হৌখ্রে। স্কিম অসিদা লুপা করোর 1100 চাদিং তৌরি। উত্তরাখন্দগী অপীকপা লৌমীশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা শেল য়াম্না চাদিং তৌরি, পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা উত্তরাখন্দগী লৌমীশিংনা লুপা করোর 2200 হেন্না হৌজিক ফাওবদা ফংখ্রে।
মরুপশিং,
কোর্স গ্রেনগুম্বা মহৈ-মরোং অসি মফম অসিদা মীরোল কয়াদগী থাদুনা লাকখি। নখোয়গী নরক্তা লৈবা মতমদা ঐহাক্না নখোয়গা লোয়ননা মতম কয়া লেনখি। মতম অদুদা কোর্স গ্রেন অসি য়ুমথোং খুদিংদা মরাং কাইনা চানৈ। কেন্দ্র সরকারনা কোর্স গ্রেন অসি মালেমগী মফম খুদিংদা য়ৌহন্নবা থবক পাইখৎখি। মসিগীদমক কেম্পেন অমা লৈবাক শিনবা থুংবদা হৌদোকখি। ঐখোয়গী উত্তরাখন্দগী লৌমীশিংনা মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংলগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
ঐখোয়গী সরকরনা ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী খুদোংচাদবা খুদিংমক কোকহন্নবা হোৎনরি। মরম অসিনা ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবা ইচে ইচলশিংদা পর্মিনেন্ত হাউস ফংহনখি। মখোয়গীদমক তোইলেৎশিং শাখি, গ্যাস কন্নেক্সন লেম্না পীখি, বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংখি, লেম্না লায়েং অমসুং লেম্না রাসন পীখি।
হর ঘর জল য়োজনাগী মখাদা উত্তরাখন্দগী ইমুং লাখ 11গী ইচে ইচলশিংআ তোতি ঈশিং ফংলে। হৌজিক মখোয়গীদমক থবক অমগা পাইখৎলে। চহি অসিদা লাল কিলাদগী ঐহাক্না নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা দ্রোনশিং পীনবা লাউথোকখি। দ্রোনশিংগী খুত্থাংদা হীদাক লাংথক, হার, মরু অমসুং থবক কয়া তৌবা ঙমগনি। হৌজিক দ্রোনশিংনা উহৈ অমসুং মনা মশিং মনাক নকপা কৈথেলদা থাবা ঙম্লগনি। হীদাকশিং চীংদা থুনা য়ৌহনবা ঙমল্লগনি। মরম অসিনা নুপী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা দ্রোনশিং পীবনা উত্তরাখন্দবু মোদর্নিতীগী অনৌবা পনখৈ য়ৌহনবা ঙম্লগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
উত্তরাখন্দদা খুঙ্গং খুদিংদা গঙ্গা অমসুং গঙ্গোত্রি চেল্লি। ভগৱাব শিব অমসুং নন্দনা মফম অসিগী উন্না কুপ্পা চীংথক্তা লৈ। উত্তরাখন্দগী মেলা কৌথিগ, থৌল, ঈশৈ-নোংমাই, অমসুং চীঞ্জাক অসি মাগী মশাগী তোপ-তোপ্পা মশক লৈজৈ। লমদম অসিগী পান্দব জগোই, ছোলিয়া জগোই, মঙ্গল গীত, ফুলদৈ, হরেলাম ভগ্বাল অমসুং রম্মানগুম্বা কলচরেল ইভেন্ত কয়া লৈ। রোত, অরসে, ঝাঙ্গোরে কী খীর, কফলী, পকোরা, রাইতা, অল্মোরগী বাল মিথাই, সিঙ্গোরি… মসিগী মহাও কনানা কাওবা ঙমগনি। অমসুং কালি গঙ্গাগী লমদম অসিগা ঐহাক্কা মরী লৈনৈ। চম্পাৱতদা লৈবা অদ্বৈতা আশ্রমগা ঐগা অচেৎপা মরী লৈনৈ।
মফম অসিগা শাগোন্নবা মেমোরী কয়া লৈ। হন্দক্তি ঐহাক্না শেংলবা মফম অসিদা মতম খরা লৈজবা পামখিবনি অদুবু হয়েং অসি দিল্লীদা G-20গা মরী লৈনবা অচৌবা কনফরেন্স অমা লৈ মরম অসিনা ঐহাক্না চম্পাৱতদা লৈবা অদ্বৈতা আশ্রমদা চৎপা ফংলরোই। অথুবদা আশ্রম অসিদা লাকচবা ফংনবা খুদোংচাবা পীনবীয়ু হায়না ঈশ্বরদা থৌনিজরি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
উত্তরাখন্দগী তুরিজম অমসুং তীর্থয়াত্রা চাউখৎহনবগা মরী লৈন্ননা দবল ইঞ্জিন সরকারগী খোঙথাংশিংগী মহৈ চাবা হৌরক্লে। চহি অসিদা উত্তরাখন্দগী চারধাম য়াত্রাদা লাকপা ভক্তাশিংগী মশিং অসি লাখ 50 রোম ওইখি, মসিনা মমাংগী রেকোর্দশিং থুগাইখি। বাবা কেদারগী থৌজালগা লোয়ননা কেদারনাথ ধাম নৌনা শাবগা মরী লৈনবা থবক্কী অহানবা তাঙ্কক লোইশিনবা ঙমখ্রে। লুপা করোর কয়া চংনা শ্রী বদ্রীনাথ ধাম শাবগী থবকসু পাইখৎলি। অথুবদা কেদারনাথ ধামদগী শ্রী হেমকুন্দ শাহিব ফাওবগী রোপৱেগী থবক লৌরগনি অমসুং মীমান্নদ্রবা অমদি অহল ওইরবা ভক্তাশিংনা লাইনা চৎপা ফংলগনি। ঐখোয়না কেদারখন্দ অমসুং মানসখন্দ ফাওগী কেন্নেক্তিবিতী ফগৎহনবদা মীৎয়েং চংখি। খোঙথাংশিং অসিনা কেদারনাথ অমসুং বদ্রীনাথ ধামদা চৎপা মীওইশিংনা লাইনা জগেশ্বর ধাম, আদি কাইলাশ অমসুং ওম পর্বত য়ৌশিনবা ঙম্লগনি। ঙসি হৌদোকখিবা মানসখন্দ তেম্পল মালা মিসন অসিনা কুমাউন্দা লৈরিবা মন্দির কয়াদা চৎপদা খুদোংচাহল্লগনি।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দদা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবনা মফম অসিগী চাউখৎ থৌরাংবু অনৌবা পনখৈ য়ৌহনবা ঙম্লগনি। নখোয়না চারধাম গ্রান্দ প্রোজেক্ততগী চাউনা খুদোংচাবা ফংলে। ঋশিকেশ-কর্নপ্রয়াগ রেল প্রোজেক্ত লোইরবা মতুংদা লমদম পুম্বদা অওনবা পুরক্লগনি। উরান স্কিমগী মখাদা লমদম অসিদা হোংনা এয়র সর্ভিস ফংহল্লি। ঙসি ভাগেশ্বরদগী কানালিচিনা ফাওবা, গঙ্গোলিহততগী অল্মোরা ফাওবা অমসুং তানকপুর ঘাত্তগী পিথোরাগর ফাওবগী লম্বী শেম্বগী থবক হৌখ্রে। মফম অসিদা হোমস্তে তৌবদা সরকারনা পুক্নিং থৌগৎলি। তুরিজম সেক্তরনা মফম অসিদা থবক চাউনা পীরি অমসুং কেপিতেল য়াম্না চংদে। তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা তুরিজম সেক্তর হেন্না পাকথোক চাউথোক্লগনি। মরমদি মালেম পুম্বনা ভারত্তা লাকপা পাম্মি। ভারত য়েংনীংলি। ভারত খঙনীংলি। ভারত্তা লাকপা খুদিংমক্না উত্তরাখন্দ য়াওদনা মপুং ফাবা ওইরোই।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
মমাংঙৈদা উত্তরাখন্দদা মহৌশাগী খুদোংথিবা নংখিবগী মওং অদু ঐহাক্না খঙই। ঐখোয়গী মরী মতা কয়া লৈখিদ্রে। ঐখোয়না মহৌশাগী খুদোংথিবা থেংনবা ঙম্নবা শেম শাবা হেনগৎপা তাই। মসিগীদমক উত্তরাখন্দদা মথংগী চহি 4-5গী ওইনা লুপা করোর লিশিং মরি চাদিং তৌরগনি। খুদোংথিবা থোকপা মতমদা তেংবাং পীবা অমসুং মী কনবগী থবক থুনা পাইখৎপা য়ানবা উত্তরাখন্দদা অদুগুম্বা ফেসিলিতীশিং শারগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
মসি ভারতকী অমৃতকালনি। মসিগী অমৃতকালগী মতম অসিগী মনুংদা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক ফেসিলিতীশিং, ইকাই খুমনবা অমসুং হরাউ তয়াম্বগা লোয়ননা শম্নবা মতম ওইরে। বাবা কেদর অমসুং বাদ্রি বিশাল, আদি কৈলাশকী থৌজালগা লোয়ননা ঐখোয়গী ৱারেপশিং অসি মপুংফানা থবক্তা ওন্থোকপা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। ঐহাক্না হেলিকোপ্তরদা থমনম্লগা মফম অসিদা কিলোমিতর 7 লাপ্না লাকি। অমসুং হ্যুমেন চেন শেমদুনা কিলোমিতর 7 অসিদা মীয়াম্না লম্বীগী নাকল অনিমক্তা লৈরম্বনা মফম অসি য়ৌরকপদা থেংখি। মীয়াম অদু অদুক্কী মতিক য়ামখি, ইমুং অমদা থৌদোক অমা থোকপা অদুগুম্না মীয়াম্না ফিরোল নান্না শেৎচাদুনা নুংঙাইরবা এতমোস্ফিয়র অমদা আর্তী, লৈ, পাইদুনা ইমাশিংনা ঙাইরমখি, থৌজালশিং পীরকখি। মসি ঐগী ওইনা য়াম্না নুংঙাইবা মীকুপ ওইখি। ঙসি পিথোরাগরদা লাকপদা উৎপীরিবা মীনুংশি অমসুং থৌজাল অসিদা ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
অমুক্কা হন্না নখোয় পুম্নমকপু হন্না হন্না য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐহাক্কা লোয়ননা খুৎ অনিমক থাংগৎতুনা কন্না লাউবীয়ু-
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
হন্না হন্না থাগৎচরি!