প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত্তা তঞ্জানিয়াগী রাস্ত্রপতিনা লাকখিবা খোঙচৎ অদুদা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পাউমীশিংদা থমখিবা ৱারোল
09 OCT 2023 1:43PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী রাস্ত্রপতি সামিয়া হসনজী,
লৈবাক অনিমক্কী দেলিগেৎশিং,
মীদিয়াগী মরুপশিং,
খুরুমজরি!
অহানবদা ঐহাক্না রাস্ত্রপতি অমসুং মাগী দেলিগেসনবু ভারত্তা তরাম্না ওকচরি।
তঞ্জানিয়াগী রাস্ত্রপতি ওইনা মসি মহাক্কী ভারত্তা লাকপা অহানবা খোঙচৎনি। অদুবু মখোয়না ভারত অমসুং মাগী মীয়ামগী মতম কয়াদগী মরী লৈনরক্তুনা লাকখি।
ভারতকীদমক মআক্না ফাওরিবা নুশিংবা অমসুং কম্মিৎমেন্ত অসিনা ঐখোয়গী মরী অসি লম খুদিংমক্তা হেন্না চেৎশিনহন্নবা ঐখোয়দা ইথিল পীরি।
অফ্রিকন য়ুনিয়ন্না G20দা পর্মিনেন্ত মেম্বর অমা ওইনা য়াওরবা মতুংদা ঐখোয়না অহানবা ওইনা ভারত্তা অফ্রিকাগী হেদ ওফ স্তেৎ অমবু তরাম্না ওকপগী খুদোংচাবা ফংজরি।
মরম অসিনা খোঙচৎ অসিগী মরু ওইবা অসি ঐখোয়গীদমক শরুক কয়া হেনগৎহনখি।
মরুপশিং,
ঙসিগী নুমিৎ অসি ভারত অমসুং তঞ্জানিয়াগী মরীশিংদা য়াম্না পুৱারী ওইরবা অদুগুম্লবা নুমিৎ অমা ওইরি।
ঙসি ঐখোয়গী চহি কয়া শরুবা মরুপ ওইবগী মরী অসিবু স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অমদা ওন্থোক্লি।
ঙসিগী মীফম অসিদা ঐখোয়না অনৌবা থৌশিল কয়ামরুম মশক খঙদোকখ্রে, মসিনা তুংলমচৎকী স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকীদমক য়ুম্ফম থোল্লগনি।
ভারত অমসুং তঞ্জানিয়া অসি ম্যুচুএল ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তগীদমক মরু ওইবা মপাংশিং ওইরি।
নাকল অনিমক্না লোকেল করেন্সীশিংদা ললোন-ইতিক তৌবা হেনগৎহন্নবা য়ান্ন-ৱারোল অমা থমনবা থবক পাইখৎলি।
ঐখোয়না ঐখোয়গী ইকনোমিক কোওপরেসনগী মপুং ফাবা পোতেন্সিএল পুথোক্নবা অনৌবা খুদোংচাবশিং মখা তানা থীখিগনি।
তঞ্জানিয়া অসি অফ্রিকাদা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং নক্নবা দিবেলপমেন্ত পার্তনর ওইরি।
ICT সেন্তরশিং, ভোকেস্নেল ত্রেনিং, দিফেন্স ত্রেনিং, ITEC অমসুং ICCR স্কোলরশিপশিংগী খুত্থাংদা ভারতনা তঞ্জানিয়াগী স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংদা চাউনা শরুক তমখি।
ৱাতর সপ্লাই, লৌউ-শিংউ, হকশেল, এজুকেসনগুম্বা মরু ওইবা লমশিংদা পুন্না থবক তৌদুনা ঐখোয়না তঞ্জানিয়াগী মীয়ামগী পুন্সিদা পোজিতিব ইবা অহোংবশিং পুরক্নবা হোৎনখি।
মসিগী কম্মিৎমেন্ত অসিগা লোয়ননা তুংলমচৎতসু ঐখোয়গী খোঙথাংশিং মখা চত্থখিগনি।
জাঞ্জিবারদা কেম্পস অমা হাংদোক্নবা IIT মদ্রাসকী ৱারেপ অসি ঐখোয়গী মরীদা মরু ওইবা মাইলস্তন অমনি।
তঞ্জানিয়াগীদমক হায় ক্বালিতী এজুকেসনগী হব অমা ওইবতা নত্তনা রিজনেল লৈবাকশিংগী মহৈরোয়শিংগীদমক্তসু ওইরগনি।
লৈবাক অনিমক্কী চাউখৎ-খোঙচৎতা তেক্নোলোজীনা মরু ওইবা য়ুম্ফম অমা ওইরি।
ঙসি দিজিতেল পব্লিক গুদস শিয়রিংগী য়ান্ন-ৱারোল অসিনা ঐখোয়গী পার্তনরশিপপু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
তঞ্জানিয়াদা UPIগী মাইপাকপগী ৱারী অসি মতৌ তম্নবা খোঙথাংশিং পাইখৎলি তাবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পপোকই।
মরুপশিং,
ঙাকশেলগী লমদা ঐখোয়না চহি মঙাগী রোদমেপ অমদা য়ান্নবা পুরকখ্রে।
মসিগী খুত্থাংদা মিলিতরী ত্রেনিং, মেরিতাইম কোওপরেসন, কেপাসিতী বিল্দিং, দিফেন্স ইন্দস্ত্রীগুম্বা লমশিংদা অনৌবা দাইমেন্সনশিং হাপচিল্লগনি।
ভারত অমসুং তঞ্জানিয়াগী মরক্তা ইনর্জীগী লমদা অনকপা মরী লৈনরি।
ভারত্তা খোঙজেল য়াংনা হোংলক্লিবা ইনর্জী লেন্দস্কেপ অসি য়েংলগা ঐখোয়না মরু ওইবা লম অসিদসু পুন্না থবক তৌমিন্ননবা য়ান্নখি।
তঞ্জানিয়ানা G20 সম্মিৎতা ভারতনা লোঞ্চ তৌখিবা গ্লোবেল বাইওফ্যুল এলাইন্সতা য়াওনবা ৱারেপ লৌখিবদা নুংঙাইবা পোকই।
মসিগী মথক্তা তঞ্জানিয়ানা ইন্তর্নেস্নেল বিগ কেৎ এলাইন্স য়াওনবা ৱারেপ লৌখিবা অসিনা বিগ কেৎশিং কন্নবা মালেমগী খোঙথাংশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙম্লগনি।
ঙসি ঐখোয়না মীয়ামগী য়াইফনবা স্পেস অমসুং ন্যুক্লিয়র তেক্নোলোজী শীজিন্নবদা মীৎয়েং চংখি। ঐখোয়না মরু ওইবা লমশিং অসিদা পাইখৎপা য়াবা অচৌবা ইনিসিএতিবশিং মশক খঙদোক্তুনা মাংদা চংশিন্নবা ৱারেপ লৌখি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না রিজনেল অমসুং গ্লোবেলগী ওইবা হীরম কয়া খন্নখ্রে।
ইন্দিয়ন ওসীনগা শম্নবা লৈবাকশিং ওইনা ঐখোয়না মেরিতাইম সেক্যুরিতী, পাইরেসী, দ্রগ ত্রাফিক্কিং অসিনচিংবা শীংনবশিং থেংনবদা অমনা অমগী তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না মীৎয়েং চংখি।
ঐখোয়না ইন্দো-পেসিফিক্তা পাইখৎপা খোঙথাং পুম্নমক্তা তঞ্জানিয়াবু মমল য়াম্না লৈবা মপাং অমা ওইনা লৌই।
ভারত অমসুং তঞ্জানিয়ানা অমত্তা ওইনা তেরোরিজম অসি মীওইবা জাতিগী খ্বাইদগী শাথিবা সেক্যুরিতী থ্রেৎ অমনি হায়বা য়ানখি।
হীরম অসিদা ঐখোয়না কাউন্তর-তেরোরিজমগী লমদা অমনা অমদা পীবা তেংবাং হেনগৎহন্নবা ৱারেপসু লৌখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মরীশিংগী খ্বাইদগী মরু ওইবা লিঙ্ক অসি ঐখোয়গী শক্তি লৈবা অমসুং অরিবা পিল-তু-পিপল তাইশিংনা ওইরি।
গুজরাতকী মান্দবী পোর্ত অমসুং জাঞ্জিবারগী মরক্তা চহি লিশিং অনিগী মমাংদা ললোন-ইতিক্কী থবক চত্থরমখি।
ভারতকী সিদী ত্রাইবকী ওরিজিন অসি ইস্ত অফ্রিকাগী কাঞ্জ কোস্ততগী হৌরকখি।
ঙসিসু ভারত্তগী মশিং য়াম্লবা মীয়াম্না তঞ্জানিয়া অসি মখোয়গী অনিশুবা য়ুম ওইনা লৌরি।
মখোয়বু য়েংশিনবীনবা তঞ্জানিয়াদগী ফংখিবা সপ্পোর্ত অদুগীদমক রাস্ত্রপতি হসনবু থমোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
য়োগগা লোয়ননা তঞ্জানিয়াদা কবদ্দী অমসুং ক্রেকেত পাম্নবা হেনগৎলক্লি।
লৈবাক অনিগী মরক্তা মীয়ামগী অনকপা মরী অসি হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না মখা তানা হোৎনখিগনি।
এক্সিলেন্সী,
অমুক হন্না অদোমবু অমসুং অদোমগী দেলিগেসনবু ভারত্তা তরাম্না ওকচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the visit of President of the United Republic of Tanzania to India
09 OCT 2023 1:43PM by PIB Delhi
Your Excellency President Samia Hassanji,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Firstly, I extend a warm welcome to the President and her delegation to India. This marks her first visit to India in her capacity as the President of Tanzania. But she has been associated with India and its people for a long time.
The President's deep affection and dedication to India serve as a source of inspiration for us to bolster our ties across various domains. Following the African Union's inclusion as a permanent member of the G20, this is the first time we have got the opportunity to host an African Head of State in India. Therefore, the significance of this visit increases manifold for us.
Friends,
Today is a momentous occasion in the India-Tanzania relations. Today we are elevating our centuries old friendship to the status of a Strategic Partnership.
In today's meeting we identified several new initiatives, laying the foundation for this future strategic partnership.
India and Tanzania are important partners in terms of bilateral trade and investment.
Both parties are working on an agreement to expand trade in local currencies. We will continue to explore new opportunities to realise the full potential of our economic cooperation.
Tanzania is India's largest and closest development partner in Africa.
India has made significant contributions to Tanzania's skill development and capacity building through ICT centres, vocational training, defense training, ITEC and ICCR scholarships. By collaborating in vital sectors like water supply, agriculture, health, and education, we've strived to bring positive change to the lives of Tanzanian people. With this commitment, we will continue our efforts in future also.
The decision of IIT Madras to establish a campus in Zanzibar represents a significant milestone in our relationship. It is poised to become a hub of high-quality education, benefiting not only Tanzania but also students from regional countries.
Technology forms an important base for the development journey of both nations. The agreement on digital public goods sharing will bolster our partnership. I'm pleased to see steps taken in adopting the success story of UPI in Tanzania.
Friends,
In the defense sector, we've agreed on a five-year roadmap. It will add new dimensions to areas like military training, maritime cooperation, capacity building and defense industry.
India and Tanzania have close cooperation in the energy sector too. Given India's evolving clean energy landscape, we've concurred to collaborate in this crucial field. I am pleased to know that Tanzania has decided to join the Global Biofuels Alliance launced by India at the G20 Summit.
Furthermore, Tanzania's decision to join the International Big Cat Alliance, will enhance global efforts to conserve big cats.
Today we emphasized on using space and nuclear technology for public welfare. We have decided to move forward by identifying concrete initiatives in these important areas.
Friends,
Today we discussed many global and regional issues. As nations connected through the Indian Ocean, we underscored the need for increased mutual coordination to face the challenges of maritime security, piracy, and drug trafficking. We see Tanzania as a valued partner in all efforts in the Indo-Pacific region.
Both India and Tanzania share the unanimous view that terrorism represents the gravest security threat to humanity. Accordingly, we have resolved to bolster mutual cooperation in the realm of counter-terrorism.
Friends,
The most important link of our relationship remains our enduring and robust people-to-people ties. Over two thousand years ago, trade thrived between Mandvi Port in Gujarat and Zanzibar. The Sidi tribe of India traces its origins to the Zanzi coast of East Africa.
To this day, a substantial number of Indians consider Tanzania as their second home. I extend my heartfelt gratitude to President Hassan for her support in their welfare.
Along with yoga, the popularity of Kabaddi and cricket is also increasing in Tanzania.
We will continue efforts to increase mutual closeness between the people of the two countries.
Excellency,
Once again we welcome you and your delegation to India.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.