Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the visit of President of the United Republic of Tanzania to India
09 OCT 2023 1:43PM by PIB Delhi
Your Excellency President Samia Hassanji,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Firstly, I extend a warm welcome to the President and her delegation to India. This marks her first visit to India in her capacity as the President of Tanzania. But she has been associated with India and its people for a long time.
The President's deep affection and dedication to India serve as a source of inspiration for us to bolster our ties across various domains. Following the African Union's inclusion as a permanent member of the G20, this is the first time we have got the opportunity to host an African Head of State in India. Therefore, the significance of this visit increases manifold for us.
Friends,
Today is a momentous occasion in the India-Tanzania relations. Today we are elevating our centuries old friendship to the status of a Strategic Partnership.
In today's meeting we identified several new initiatives, laying the foundation for this future strategic partnership.
India and Tanzania are important partners in terms of bilateral trade and investment.
Both parties are working on an agreement to expand trade in local currencies. We will continue to explore new opportunities to realise the full potential of our economic cooperation.
Tanzania is India's largest and closest development partner in Africa.
India has made significant contributions to Tanzania's skill development and capacity building through ICT centres, vocational training, defense training, ITEC and ICCR scholarships. By collaborating in vital sectors like water supply, agriculture, health, and education, we've strived to bring positive change to the lives of Tanzanian people. With this commitment, we will continue our efforts in future also.
The decision of IIT Madras to establish a campus in Zanzibar represents a significant milestone in our relationship. It is poised to become a hub of high-quality education, benefiting not only Tanzania but also students from regional countries.
Technology forms an important base for the development journey of both nations. The agreement on digital public goods sharing will bolster our partnership. I'm pleased to see steps taken in adopting the success story of UPI in Tanzania.
Friends,
In the defense sector, we've agreed on a five-year roadmap. It will add new dimensions to areas like military training, maritime cooperation, capacity building and defense industry.
India and Tanzania have close cooperation in the energy sector too. Given India's evolving clean energy landscape, we've concurred to collaborate in this crucial field. I am pleased to know that Tanzania has decided to join the Global Biofuels Alliance launced by India at the G20 Summit.
Furthermore, Tanzania's decision to join the International Big Cat Alliance, will enhance global efforts to conserve big cats.
Today we emphasized on using space and nuclear technology for public welfare. We have decided to move forward by identifying concrete initiatives in these important areas.
Friends,
Today we discussed many global and regional issues. As nations connected through the Indian Ocean, we underscored the need for increased mutual coordination to face the challenges of maritime security, piracy, and drug trafficking. We see Tanzania as a valued partner in all efforts in the Indo-Pacific region.
Both India and Tanzania share the unanimous view that terrorism represents the gravest security threat to humanity. Accordingly, we have resolved to bolster mutual cooperation in the realm of counter-terrorism.
Friends,
The most important link of our relationship remains our enduring and robust people-to-people ties. Over two thousand years ago, trade thrived between Mandvi Port in Gujarat and Zanzibar. The Sidi tribe of India traces its origins to the Zanzi coast of East Africa.
To this day, a substantial number of Indians consider Tanzania as their second home. I extend my heartfelt gratitude to President Hassan for her support in their welfare.
Along with yoga, the popularity of Kabaddi and cricket is also increasing in Tanzania.
We will continue efforts to increase mutual closeness between the people of the two countries.
Excellency,
Once again we welcome you and your delegation to India.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତାଞ୍ଜାନିଆ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରେସ ବିବୃତି
09 OCT 2023 1:43PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସାମିୟା ହସନ ମହୋଦୟା,
ଦୁଇ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ଗଣ,
ମିଡିଆ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନମସ୍କାର !
ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ତାଞ୍ଜାନିଆର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବେ ଏହା ହେଉଛି ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଭାରତ ଯାତ୍ରା । କିନ୍ତୁ ସେ ଭାରତ ଏବଂ ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଏହି ଘନିଷ୍ଠତା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସଂପର୍କ ସୁଦୃଢ କରିବାରେ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ।
ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ G-20ର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ସାମିଲ ହେବା ପରେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କୌଣସି ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ।
ଏଥିପାଇଁ ଏହି ଯାତ୍ରାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆମ ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁଣ ବଢି ଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଦିନ ହେଉଛି ଭାରତ ଏବଂ ତାଞ୍ଜାନିଆ ସମ୍ବନ୍ଧର ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ ।
ଆଜି ଆମେ ନିଜର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁତ୍ୱକୁ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀର ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧୁଛୁ ।
ଆଜିର ବୈଠକରେ ଆମେ ଏହି ଭବିଷ୍ୟତ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀରର ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପର ଚିହ୍ନଟ କରିଛୁ ।
ଭାରତ ଏବଂ ତାଞ୍ଜନିଆ ପାରସ୍ପରିକ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ନିବେଶ ପାଇଁ ଜଣେ ହେଉଛନ୍ତି ଅନ୍ୟ ଜଣଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଭାଗୀ ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଦ୍ରାରେ ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବୁଝାମଣା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଆମର ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ସନ୍ଧାନ ଜାରି ରଖିବୁ ।
ତାଞ୍ଜାନିଆ ହେଉଛି ଆଫ୍ରିକାରେ ଭାରତର ସର୍ବ ବୃହତ ଏବଂ ନିକଟତମ ବିକାଶର ସହଭାଗୀ ।
ଭାରତ ଆଇସିଟି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକରେ, ଧନ୍ଦାମୂଳକ ତାଲିମ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଆଇଟିଇସି ତଥା ଆଇସିସିଆର ବୃତି ମାଧ୍ୟମରେ ତାଞ୍ଜାନିଆର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି ।
ଜଳ ଯୋଗାଣ, କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଆମେ ତାଞ୍ଜାନିଆର ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସକାରତ୍ମକ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ।
ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପ୍ରୟତ୍ନ ଜାରି ରଖିବୁ ।
ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରସ ଦ୍ୱାରା ଜାଞ୍ଜିବରରେ କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବାର ନିଷ୍ପତି ଆମ ସମ୍ବନ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଂଟ ।
ଏହା କେବଳ ତାଞ୍ଜାନିଆ ପାଇଁ ହିଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଆଖପାଖ ଦେଶର ଛାତ୍ର-ଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ର ହେବ ।
ଉଭୟ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆଧାର ହେଉଛି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ।
ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଧାରଣ ଜିନିଷର ସହଭାଗୀତା ଉପରେ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣା ଦ୍ୱାରା ଆମ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଶକ୍ତି ମିଳିବ ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ, ୟୁପିଆଇର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ତାଞ୍ଜାନିଆରେ ଆପଣାଇବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ୫ବର୍ଷର ରୋଡ ମ୍ୟାପ୍ ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଛୁ ।
ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ମିଲିଟାରୀ ତାଲିମ, ନୌବାଣିଜ୍ୟ ସହଯୋଗ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ପରିମାପ ସାମିଲ ହେବ ।
ଉର୍ଜ୍ଜା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏବଂ ତାଞ୍ଜାନିଆ ମଧ୍ୟରେ ନିବିଡ ସହଯୋଗ ରହିଛି ।
ଭାରତରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦୁଳୁଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୁର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଛୁ ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ, ତାଞ୍ଜାନିଆ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା G-20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଂଟରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛି ।
ଏହା ସହିତ ତାଞ୍ଜାନିଆ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ମେଂଟ ସହିତ ସାମିଲ ହେବାର ନିଷ୍ପତି ଯୋଗୁଁ ଆମେ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ସଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକୁ ସଶକ୍ତ କରିପାରିବା ।
ଆଜି ଆମେ ମହାକାଶ ଏବଂ ପରମାଣୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାକୁ ଜନ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲୁ । ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୁର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କଠିନ ପଦକ୍ଷେପର ଚିହ୍ନଟ କରି ଆମେ ଆଗକୁ ବଢିବାର ନିର୍ଣ୍ଣୟ ନେଇଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଅନେକ ବୈଶ୍ୱିକ ଏବଂ ଆଂଚଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିଛୁ ।
ଭାରତ ମହାସାଗର ସହିତ ଜଡିତ ଦେଶ ଭାବେ ଆମେ ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତା, ଡକାୟତି, ନିଶା କାରବାର, ଭଳି ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ସମନ୍ୱୟ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ ।
ଭାରତ- ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ତାଞ୍ଜାନିଆକୁ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ସହଭାଗୀ ଭାବେ ଦେଖୁଛୁ ।
ଆତଙ୍କବାଦ ମାନବଜାତି ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଗୁରୁତର ବିପଦ ବୋଲି ଭାରତ ଏବଂ ତାଞ୍ଜାନିଆ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସମ୍ବନ୍ଧର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୁର୍ଣ୍ଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ହେଉଛି ଆମର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ସୁଦୃଢ ଜନରୁ ଜନ ସହଯୋଗ ।
ଗୁଜରାଟର ମାଣ୍ଡଭୀ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଜାଞ୍ଜିବର ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇ ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟବସାୟ କାରବାର ହେଉଥିଲା ।
ଭାରତର ସିଦି ଜାତିର ଉତ୍ପତି ପୂର୍ବ ଆଫ୍ରିକାର ଜାଞ୍ଜ୍ୟା ଉପକୂଳରେ ହୋଇଥିଲା ।
ଆଜି ମଧ୍ୟ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭାରତର ଲୋକ ତାଞ୍ଜାନିଆକୁ ନିଜର ଦ୍ୱିତୀୟ ଘର ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଥାନ୍ତି ।
ସେମାନଙ୍କ ଦେଖାରଖା ପାଇଁ ତାଞ୍ଜାନିଆରୁ ମିଳୁଥିବା ସମର୍ଥନ ଲାଗି ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହସନଙ୍କୁ ଆନ୍ତରିକ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି ।
ଯୋଗ ସହିତ କବାଡି ଏବଂ କ୍ରିକେଟର ଲୋକପ୍ରିୟତା ମଧ୍ୟ ତାଞ୍ଜାନିଆରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।
ଆମେ ଦୁଇ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ଆତ୍ମୀୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବୁ ।
ମହାମହିମ,
ପୁଣି ଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।