ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଂଶତମ ସମାରେହ ପାଳନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
27 SEP 2023 3:27PM by PIB Bhubaneswar
ମଂଚ ଉପରେ ବିରାଜମାନ ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ମହାଶୟ, ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀ ଶ୍ରୀମାନ ସି. ଆର ପାଟିଲ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କର ମନ୍ତ୍ରିଗଣ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ସାଥୀ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ ଆଉ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ମୋର ସମସ୍ତ ପରିବାରଜନ ।
20 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମେ ଗୋଟିଏ ଛୋଟିଆ ବୀଜ ବପନ କରିଥିଲୁ । ଆଜି ତାହା ଏତେ ବିଶାଳ ଏବଂ ବୃହତ ଭାଇବ୍ରାଂଟ ବୃକ୍ଷ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀର 20 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ଉପଲକ୍ଷେ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସି ମୋତେ ବହୁତ ଖୁସି ଅନୁଭବ ହେଉଛି । ମୋର ସ୍ମରଣ ଅଛି, କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମୁଁ ଥରେ କହିଥିଲି ଯେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଏହା କେବଳ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂର ଆୟୋଜନ ମାତ୍ର ନୁହେଁ, ବରଂ ହେଉଛି ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ବଡ଼ ସମ୍ବନ୍ଧର ଆୟୋଜନ । ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏହି ସଫଳ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ମୋ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ସମ୍ବନ୍ଧର ପ୍ରତୀକ । ଏହା ହେଉଛି ସେହି ବନ୍ଧନ ଯାହା ମୋର ଏବଂ ଗୁଜରାଟର 7 କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ସହିତ, ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ଏହା ହେଉଛି ସେହି ବନ୍ଧନ ଯାହା, ମୋ ପାଇଁ ଅନେକ ଅସୀମ ସ୍ନେହ ଉପରେ ଆଧାରିତ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ମୋତେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କ କଥା ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ ଆସୁଛି । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତିନି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ‘ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଲୋକ ତାହାକୁ ଉପହାସରେ ଉଡାଇ ଦେଇ ଥାଆନ୍ତି, ପୁଣି ତାହାର ବିରୋଧ କରିଥାଆନ୍ତି ଆଉ ପରେ ପୁଣି ତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ନେଇ ଥାଆନ୍ତି । ଆଉ ବିଶେଷ କରି ସେତେବେଳେ, ଯେତେବେଳେ ସେହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସେହି ସମୟର ଆଗକୁ ହୋଇଥାଏ ।’ 20 ବର୍ଷ ହେଉଛି ଏକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ । ଆଜିକାର ଯୁବ ପିଢ଼ୀର ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଜଣା ନଥିବ ଯେ 2001ରେ ଆସିଥିବା ଭୀଷଣ ଭୂକମ୍ପ ପରେ ଗୁଜରାଟର ସ୍ଥିତି କ’ଣ ଥିଲା । ଭୂକମ୍ପ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଗୁଜରାଟ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଭୟଙ୍କର ମରୁଡ଼ି ସ୍ଥିତି ସହିତ ଲଢ଼େଇ କରୁଥିଲା । ଏହା ପରେ ଯେଉଁ ଭୂକମ୍ପ ଆସିଲା, ସେଥିରେ ହଜାର- ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଗଲା । ସେଥିରେ ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଲୋକ ପ୍ରଭାବିତ ହେଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଘର ଛାଡ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିଲା । ମରୁଡ଼ି ଏବଂ ଭୂକମ୍ପ ବ୍ୟତୀତ ସେହି ସମୟରେ ଗୁଜରାଟରେ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ଘଟଣା ହେଲା । ମାଧବପୁରା ମର୍କେଂଟାଇଲ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଭୁଷୁଡ଼ି ପଡ଼ିଲା, ଏଥିଯୋଗୁଁ ଆହୁରି 133 ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଉପରେ ଏହାର ଗୁରୁତର ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଲା । ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟର ଆର୍ଥିକ ଜୀବନରେ ହାହାକାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ଯାଇଥିଲା । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଗୁଜରାଟର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟକୁ ଆସି ଯାଇଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଧାୟକ ହୋଇଥିଲି, ମୋ ପାଇଁ ଏହି ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ନୂଆ ଥିଲା, ଶାସନ ଚଳାଇବାର କୌଣସି ଅନୁଭବ ନ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆହ୍ୱାନ ବହୁତ ବଡ଼ ଥିଲା । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ଏକ ଘଟଣା ଘଟିଗଲା । ଗୋଧ୍ରାର ହୃଦୟବିଦାରକ ଘଟଣା ଘଟିଲା ଆଉ ତା’ପରବର୍ତୀ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଗୁଜରାଟରେ ହିଂସାର ନିଆଁ ଜଳି ଉଠିଲା । ଏଭଳି ବିକଟ ପରିସ୍ଥିତିର ବୋଧହୁଏ କେହି କଳ୍ପନା କରି ନ ଥିଲେ । ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଯଦିଓ ସେହି ସମୟରେ ମୋ ପାଖରେ ଅଧିକ ଅନୁଭବ ନ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୋର ଗୁଜରାଟ ଉପରେ, ନିଜର ଗୁଜରାଟର ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଅତୁଟ ଭରସା ଥିଲା । ଯଦିଓ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଏଜେଣ୍ଡା ନେଇକରି ଚାଲି ଥାଆନ୍ତି, ସେମାନେ ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜ ପଦ୍ଧତିରେ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବାରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଥିଲେ । ଏହା କୁହାଗଲା ଯେ, ଗୁଜରାଟରୁ ଯୁବକ, ଗୁଜରାଟରୁ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଗୁଜରାଟରୁ ବ୍ୟବସାୟୀ ସମସ୍ତେ ବାହାରକୁ ଚାଲିଯିବେ, ପଳାୟନ କରିବେ ଆଉ ଗୁଜରାଟ ତ ଏଭଳି କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହେବ, ଏପରି ନଷ୍ଟ ହୋଇଯିବ ଯେ ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ବୋଝ ହୋଇଯିବ । ବିଶ୍ୱରେ ଗୁଜରାଟକୁ ବଦନାମ କରିବା କରିବାର ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ରଚନା କରାଯାଇଛି । ଏକ ନିରାଶାର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଚେଷ୍ଟା କରାଗଲା । କୁହାଗଲା ଯେ ଗୁଜରାଟ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଗୋଡ଼ରେ ଠିଆ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ସେହି ସଙ୍କଟରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଲି ଯେ ପରିସ୍ଥିତି ଯେମିତି ମଧ୍ୟ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଗୁଜରାଟକୁ ଏହା ମଧ୍ୟରୁ ବାହାରକୁ ବାହାର କରି ହିଁ ରହିବି । ଆମେ ଗୁଜରାଟର କେବଳ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ହିଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ତାହାଠାରୁ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଯିବା କଥା ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲୁ । ଆଉ ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଧ୍ୟମ ଆମେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲୁ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ । ଏହା ଗୁଜରାଟର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ତାହା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଆଖିରେ ଆଖି ମିଶାଇ କଥା କହିବାର ଏହା ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଗଲା । ଏହା ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କର ନିଷ୍ପତି ନେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହେଲା । ଏହା ଗୁଜରାଟ ସମେତ ଭାରତର ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷମତାକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉଜାଗର କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ହେଲା । ଏହା ଭାରତରେ ରହିଥିବା ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଅସୀମିତ ସମ୍ଭାବନା ଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିବାର ମାଧ୍ୟମ ହେଲା । ଏହା ଭାରତର ପ୍ରତିଭାକୁ ଦେଶ ଭିତରେ ଉପଯୋଗ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ହେଲା । ଏହା ଭାରତର ଦିବ୍ୟତା, ଭବ୍ୟତା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରାକୁ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇବାର ଆଉ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଗଲା । ଆମେ କେତେ ସୂକ୍ଷ୍ମତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କଲୁ ତାହାର ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଭାଇବ୍ରେଂଟ ଗୁଜରାଟର ସମୟ । ଆମେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ସେତେବେଳେ କଲୁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ନବରାତ୍ରି ଏବଂ ଗରବାର ଧୂମ ରହିଥାଏ । ଆମେ ଏହାକୁ ଗୁଜରାଟର ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶର ପର୍ବ କରି ଦେଲୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଆଜି ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ପକାଇ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । 20 ବର୍ଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ଖଟା-ମିଠା କଥା ମନେ ପଡ଼ିବା ହେଉଛି ବହୁତ ସ୍ୱାଭାବିକ । ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର ସଫଳତାକୁ ଦେଖୁଛି । କିନ୍ତୁ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର ଆୟୋଜନ ଏଭଳି ପରିବେଶରେ କରାଗଲା, ଯେତେବେଳେ କି ସେତେବେଳର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶକୁ ନେଇ ଅଣଦେଖା ମନୋଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିଲେ । ମୁଁ ସବୁବେଳେ ହିଁ କହିଛି ଯେ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶରେ ଦେଶର ବିକାଶ । କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଚଳାଉଥିବା ଲୋକମାନେ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜନୀତି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଦେଖୁଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ ସେତେବେଳେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆସିବାକୁ ମନା କରି ଦେଉଥିଲେ । ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ସେମାନେ ମୋତେ କହୁଥିଲେ ଯେ ନାହିଁ ନାହିଁ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଆସିବୁ, ଜଣାନାହିଁ ପଛରୁ ବେତ ପାହାର ହେଉଥିଲା ଆଉ ସେମାନେ ଆସିବାକୁ ମନା କରି ଦେଉଥିଲେ । ସହଯୋଗ କରିବା ତ ବହୁତ ଦୂରର କଥା, ସେମାନେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଲାଗି ରହୁଥିଲେ । ବିଦେଶୀ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଧମକ- ଚମକ ଦିଆ ଯାଉଥିଲା ଯେ ଗୁଜରାଟ ଯାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଏତେ ଡରାଇବା ପରେ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକ ଗୁଜରାଟ ଆସିଲେ । ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ ସେମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆ ଯାଉ ନ ଥିଲା । ସେମାନେ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲେ, କାରଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ସୁଶାସନ, ସୁନ୍ଦର ଶାସନ, ନୀତି ଅନୁଗାମୀ ଶାସନ, ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆଉ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସରକାରଙ୍କର ଅନୁଭବ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଆସୁଥିଲା । ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରି ପାରୁଥିବେ... ଯେତେବେଳେ ଭାଇବ୍ରେଂଟ ଗୁଜରାଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ବଡ଼- ବଡ଼ ହୋଟେଲ ମଧ୍ୟ ନ ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଏତେ ସବୁ ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନଙ୍କର ରହିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇ ପାରିବ । ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଗେଷ୍ଟ ହାଉସ ଭର୍ତି ହୋଇ ଯାଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ଆସୁଥିଲା ଯେ ଏବେ ବଳି ଯାଇଥିବା ଲୋକମାନେ କେଉଁଠି ରହିବେ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ବ୍ୟବସାୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ଭାଇ ଟିକେ ଆପଣଙ୍କର ଯେଉଁ ଗେଷ୍ଟ ହାଉସ ଇତ୍ୟାଦି ରହିଛି ତେବେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଛାଡ଼ି ଦିଅନ୍ତୁ ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କର କାମରେ ଆସିଯିବ । ଏପରିକି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଗେଷ୍ଟ ହାଉସକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଉପଯୋଗ କରିଛୁ । ସେମାନଙ୍କ ଗେଷ୍ଟ ହାଉସରେ ଅତିଥିମାନଙ୍କର ରହିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଗଲା। କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ବଡେଦ୍ରାରେ ମଧ୍ୟ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୋର ମନେଅଛି, 2009ରେ ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର ଆୟୋଜନ କରାଗଲା, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ମାନ୍ଦା ଅବସ୍ଥାର ପରିବେଶ ଜାରି ରହିଥିଲା, ମାନ୍ଦା ଅବସ୍ଥାର କବଜାରେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ରହିଥିଲା । ଆଉ ସମସ୍ତେ ମୋତେ କହିଲେ, ଆମ ଅଫିସରମାନେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ କହୁଥିଲେ ଯେ ସାହେବ ଚଳିତ ଥର ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟକୁ ସ୍ଥଗିତ କରି ଦିଅନ୍ତୁ, ଫ୍ଲପ୍ ହୋଇଯିବ, କେହି ଆସିବେ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଲି ଆଜ୍ଞା ନୁହେଁ, ଏହା ବନ୍ଦ ହେବ ନାହିଁ, ଏହା ହେବ, ଯଦି ବିଫଳ ହୋଇଯିବ, ତେବେ ଆଲୋଚନା ହେବ ଆଉ କ’ଣ ହେବ, କିନ୍ତୁ ଅଭ୍ୟାସ ଛାଡ଼ି ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆଉ ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀ ହେଲା ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ମାନ୍ଦା ଅବସ୍ଥାରେ ଗତି କରୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ 2009ର ଭାଇବ୍ରେଂଟ ଗୁଜରାଟରେ ସଫଳତାର ଆଉ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଗଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର ସଫଳତା, ଏହାର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରୁ ମଧ୍ୟ ବୁଝା ଯାଇପାରେ । 2003ରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରାୟ 100 ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରତିନଧି ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିଲେ । ବହୁତ ଛୋଟିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା । ଆଜି 40 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରତିନଧି ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । 2003ରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ କେବଳ ହାତଗଣତି ମାତ୍ର ଦେଶର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ରହିଥିଲା, ଆଜି 135 ଦେଶ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । 2003ରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ପାଖାପାଖି 30 ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ଆସିଥିଲେ, ଏବେ 2ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆସୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର ସଫଳତା ପଛରେ କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାରଣ ରହିଛି । ଏହାର ସଫଳତାରେ ଚିନ୍ତାଧାରା, କଳ୍ପନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ତତ୍ୱ ସାମିଲ ରହିଛି । ଯଦି ମୁଁ ଚିନ୍ତାଧାରାର କଥା କହିବି, ତେବେ, ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଏଭଳି ଏକ ଅନନ୍ୟ ପରିକଳ୍ପନା ଥିଲା, ଯାହା ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରତରେ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଶୁଣିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ସମୟ ସହିତ ମିଳିଥିବା ସଫଳତା ଯୋଗୁଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝା ପଡ଼ିଲା । କିଛି ସମୟ ପରେ, ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଭଳି ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ନିବେଶ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ ଆରମ୍ଭ କରିଦେଲେ । ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି, କଳ୍ପନା ଶକ୍ତି । ଆମେ ଭିନ୍ନ ଭାବେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ସାହସ ଦେଖାଇଲୁ । ଆମେ ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରାଦେଶିକ ସ୍ତରରେ ହିଁ କିଛି ବହୁତ ବଡ଼ ବିଷୟ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲୁ, ଏଭଳି କିଛି ଯାହା ଦେଶ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ପାରି ନ ଥିବ । ଆମେ ଗୋଟିଏ ଦେଶକୁ ନିଜର ସହଯୋଗୀ ଦେଶ କରିବାର ସାହସ ଦେଖାଇଲୁ, ଆଉ ବିକଶିତ ଦେଶକୁ । ଗୋଟିଏ ଛୋଟିଆ ରାଜ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶକୁ ନିଜର ସହଯୋଗୀ ଦେଶ କରି ଦେବ, ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଜି ମଧ୍ୟ କିଛି ଭିନ୍ନ ଲାଗୁଥିବ ସେହି ସମୟ କଥା ଟିକେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ କ’ଣ ହୋଇଥିବ ? କିନ୍ତୁ କରି ଦେଲୁ । ଦେଶର କୌଣସି ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କଥା ଥିଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଇଡିଆ ଏବଂ କଳ୍ପନା କେତେ ମଧ୍ୟ ଭଲ ହେଉ, କିନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ଏବଂ ଫଳାଫଳ ଯୋଗାଇ ଦେବା ହେଉଛି ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହା ହେଉଛି ଏଭଳି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ବଡ଼ ପ୍ଲାନିଙ୍ଗ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ନିବେଶ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି, ଏବଂ ଅଥକ ପରିଶ୍ରମର ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଥାଏ । ଫଳରେ ଏହି ସ୍କେଲର ଆୟୋଜନ ହୋଇ ପାରିବ । ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କହିଛି, ସମାନ ଅଫିସର, ସମାନ ଉତ୍ସ, ଏବଂ ସମାନ ନିୟମ ସହିତ ଆମେ ଏଭଳି କିଛି କଲୁ, ଯାହା ସମ୍ପର୍କରେ କେହି କେବେ ଚିନ୍ତା କରି ନ ଥିଲେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀର ଆଉ ଏକ ପରିଚୟକୁ ନୋଟ କରିବା ଭଳି । ଆଜି ଭାଇବ୍ରେଂଟ ଗୁଜରାଟ ଏକକାଳୀନ ନିବେଶରୁ ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ହୋଇ ଯାଇଛି, ଯାହାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସରକାରଙ୍କ ଭିତରେ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ବାହାରେ ବର୍ଷ ସାରା ସ୍ୱତଃ ଚାଲୁ ରହିଥାଏ । ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବଦଳିଲେ, ପ୍ରାୟ- ପ୍ରାୟ ପୁରୁଣା ଆଗଧାଡ଼ିର ଅଫିସରମାନେ ସବୁ ଅବସର ନେଇଗଲେ, ଯେଉଁମାନେ 2001ରେ ପ୍ରଥମଥର ଗୁଜରାଟ ଆସିଥିବେ ଏଭଳି ଅଫିସର ଆଜି ଗୁଜରାଟକୁ ସମ୍ଭାଳୁଛନ୍ତି । ବରିଷ୍ଠ ହୋଇ ଯାଇଛନ୍ତି । ସମୟ ବଦଳିଲା, କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ କଥା ବଦଳିଲା ନାହିଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଭାଇବ୍ରାଂଟ ଗୁଜରାଟ ସଫଳତାର ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚୁଛି । ଏଭଳି ଏଇଥିପାଇଁ ହେଲା, କାରଣ ଆମେ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରି ଦେଲୁ । ଏହି ସଫଳତାର ଯେଉଁ ନିରନ୍ତରତା ରହିଛି, ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଏହାର ଆଧାର । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଭିତିଭୂମି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେହିଭଳି ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲେ, ସେତେବେଳେ କେବେ ଟାଗୋର ହଲରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଥିଲା, ପୁଣି କେବେ ଏଠାରେ ବିଜ୍ଞାନ ସିଟିରେ ହିଁ ତମ୍ବୁ ପକାଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିଥିଲୁ ଆଉ ଆଜି ମହାତ୍ମା ମନ୍ଦିର ହୋଇଗଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେଉଁ ଭାବନା ସହିତ ଆମେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଲୁ, ସେମିତି ସାଧାରଣ ଭାବେ ଆମ ଦେଶରେ କମ୍ ମାତ୍ରାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଆମେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଗୁଜରାଟରେ ତ’ କରୁଥିଲୁ କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଲାଭ ପହଂଚାଇବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲୁ । ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଆମର ଏହି ଭାବନାକୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୁଝି ପାରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ନିଜର ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ସଙ୍କୁଚିତ ହୋଇ ବସି ରହି ଯାଇଛନ୍ତି । ଜଣେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟରେ ଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରନ୍ତି ଯେ ସମ୍ମିଳନୀ ହେଉଛି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଝଣ୍ଡା ପୋତି ଦିଅନ୍ତୁ, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ଷ୍ଟଲ ଲଗାନ୍ତୁ, ଆପଣ ମଧ୍ୟ କର୍ମଶାଳା କରନ୍ତୁ । ଭାଇବ୍ରାଂଟ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସାମିଲ ହେବାର ସୁଯୋଗ ଦିଆ ଯାଉଥିଲା । ଆମେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲୁ । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଆସନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କର ଶକ୍ତି ଏଥିରେ ଲଗାନ୍ତୁ, ଲାଭ ଉଠାନ୍ତୁ । ଆମେ ରାଜ୍ୟ କର୍ମଶାଳାର ଆୟୋଜନ କଲୁ, ଯେଉଁଥିରେ ବହୁତ ରାଜ୍ୟ ଆସୁଥିଲେ ଆଉ ଭାଇବ୍ରାଂଟ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ କେଉଁଠି ଓଡ଼ିଶାରେ ସମ୍ମିଳନୀ ଚାଲୁ ରହିଥିଲା, କେଉଁଠି ତେଲଗୁ ସମ୍ମିଳନୀ ଚାଲୁ ରହିଥିଲା, କେଉଁଠାରେ ହରିୟାଣା, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ସମ୍ମିଳନୀ ଚାଲୁ ରହିଥିଲା । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଗୁଜରାଟରେ ଆୟୁର୍ବେଦର ଗୋଟିଏ ସମଗ୍ର ଦେଶର ସମ୍ମିଳନୀ, ପ୍ରୋଗ୍ରେସିଭ ପାର୍ଟନରର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସମ୍ମିଳନୀ, ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲୟର୍ସ ସମ୍ମିଳନୀ । ଏଭଳି ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସମ୍ମିଳନୀ ଏହାର ମଧ୍ୟ ତାନା-ବାନା ଆମେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ହୋଇ ଚାଲିଥିଲୁ । ଆମେ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭାବେ କରୁଥିଲୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆମର ଗୁଜରାଟ, ଆମର ପରିଚୟ କ’ଣ ଥିଲା ? ଆମେ ଗୋଟିଏ ବ୍ୟବସାୟିକ ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ପରିଚିତ ହେଉଥିଲୁ । ଗୋଟିଏ ଜାଗରୁ ନେଉଥିଲୁ, ଆଉ ଏକ ଜାଗାରେ ଦେଉଥିଲୁ । କିନ୍ତୁ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଛବିକୁ ଛାଡ଼ି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଗୁଜରାଟ ବାଣିଜ୍ୟ ସହିତ ଏକ କୃଷି ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ହେଲା, ଏକ ଅର୍ଥନୈତିକ କେନ୍ଦ୍ର ହେଲା ଆଉ ଏକ ଶିଳ୍ପାଂଚଳ ଏବଂ ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଭାବେ ତାହାର ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ପାରିଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଗୁଜରାଟର ବାଣିଜ୍ୟ- ଆଧାରିତ ପ୍ରତିପତି ମଧ୍ୟ ଖୁବ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି । ଏହି ସବୁଗୁଡ଼ିକର ପଛରେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଭଳି ଆୟୋଜନର ସଫଳତା ରହିଛି, ଯେଉଁ ଚିନ୍ତାଧାରା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଇନକ୍ୟୁବେଟର ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆମ ପାଖରେ ବିଗତ 20 ବର୍ଷର, ହଜାର- ହଜାର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଓ ମାମଲା ଅଧ୍ୟୟନ ରହିଛି । ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନୀତି ନିର୍ମାଣ ଏବଂ କୁଶଳ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଏହା ସମ୍ଭବପର ହୋଇ ପାରିଛି । ବୟନ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପରେ ନିବେଶ ଏବଂ ରୋଜଗାର ପ୍ରଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି । ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଆମର ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି । ବିଗତ 2 ଦଶକରେ ଆମେ ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଂଚିଛୁ । ଅଟୋମୋବାଇଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ 2001 ତୁଳନାରେ, ଆମର ନିବେଶ ପ୍ରାୟତଃ 9 ଗୁଣ ବଢ଼ିଛି । ଆମର ଉତ୍ପାଦନ ଆଉଟପୁଟରେ 12 ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି । କେମିକାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଜରାଟ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ କମ୍ପାନୀର ପସନ୍ଦ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଆଜି ଭାରତର ଡାଇଜ୍ (ରଙ୍ଗ) ଏବଂ ମଧ୍ୟସ୍ଥ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ (intermediates manufacturing) ଗୁଜରାଟର ଯୋଗଦାନ ପ୍ରାୟ 75 ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି । କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଜରାଟର ଅଂଶ ହେଉଛି ଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ । ଆଜି, ଗୁଜରାଟରେ 30 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଫାର୍ମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଜରାଟ ଏକ ସୃଜନାତ୍ମକ-ପରିଚାଳିତ, ଜ୍ଞାନ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଫାର୍ମା ଉଦ୍ୟୋଗ ଭାବେ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନରେ 50 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ହୃଦରୋଗ ଷ୍ଟେଂଟ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଜରାଟର ଅଂଶ ହେଉଛି ପାଖାପାଖି ୮୦ ପ୍ରତିଶତ । ରତ୍ନପଥର ଏବଂ ଅଳଙ୍କାର ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଗୁଜରାଟର ସଫଳତା ହେଉଛି ବହୁତ ଅଧିକ । ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ହୀରାର 70 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଅଂଶ ହେଉଛି ଗୁଜରାଟର । ଭାରତର ହୀରା ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଜରାଟର ଯୋଗଦାନ ହେଉଛି 80 ପ୍ରତିଶତ । ସେହିଭଳି ସିରାମିକ କ୍ଷେତ୍ରର କଥା କହିବା ତେବେ ଗୁଜରାଟର କେବଳ ମୋରବୀ କ୍ଷେତ୍ର ଦେଶର ସିରାମିକ ବଜାରରେ 90 ପ୍ରତିଶତ ଅଂଶଧନ ରଖିଥାଏ । ଏଠାରେ ସିରାମିକ ଟାଇଲ୍ସ, ସାନିଟାରୀ ଓୟାର ଏବଂ ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ସିରାମିକ ଉତ୍ପାଦର ପ୍ରାୟ 10 ହଜାର ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ ଅଛି । ଗୁଜରାଟ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ରପ୍ତାନୀକାରୀ । ବିଗତ ବର୍ଷ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରାୟ 2 ବିଲିୟନ ଡଲାର ରପ୍ତାନୀ କରିଥିଲା । ଆଗାମୀ ସମୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ବହୁତ ବଡ଼ କ୍ଷେତ୍ର ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏହା ଥିଲା କି ଏହା ରାଜ୍ୟ ତଥା ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧିର ବିକାଶ ଇଞ୍ଜିନ ହେବ । ବୁଝି ହେଉଛି ମୁଁ କ’ଣ କହୁଛି? ଯତେବେଳେ ଆମେ ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ଆମର କଳ୍ପନା ଥିଲା, ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିଲା ଯେ ଗୁଜରାଟ ଦେଶର ବିକାଶ ଇଞ୍ଜିନ ହେଉ, ଧରି ନିଅନ୍ତୁ କିଛି ଲୋକ ବୁଝି ପାରିଲେ । ଦେଶ ଏହି ପରିକଳ୍ପନାର ସତ୍ୟତାକୁ ଦେଖିଛି । 2014ରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଆମକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲା, ସେତେବେଳେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର ହେଲା ଆଉ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଯେ ଭାରତ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ପାଲଟୁ । ଆଜି ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ, ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହି ସ୍ୱରରେ କଥା ହେଉଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । ଏବେ ଆମେ ଏକ ଏଭଳି ସ୍ଥାନରେ ଠିଆ ହୋଇଛୁ, ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୀତିର ଶକ୍ତିକେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ତରଫରୁ ଏହା ହେଉଛି ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଂଟି । ଆପଣ ନିଜର ଆଖି ସାମ୍ନାରେ ଦେଖିବେ, କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ବଡ଼ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ରହିବ । ଏହା ହେଉଛି ମୋଦୀର ଗ୍ୟାରେଂଟି । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ, ଭାରତର ଉଦ୍ୟୋଗଜଗତକୁ ଏକ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ନିଜର ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରି ପାରିବ, ଅବା ପୁଣି ନିଜ ସ୍ଥିତି ଅଧିକ ଉନ୍ନତ କରି ପାରିବ । ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ କିଭଳି ଏହି ମିଶନକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଯେପରି ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ନିରନ୍ତରତା ପାଇଁ, ସେହି ବିଷୟରେ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି, ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମକୁ କିଭଳି ଏହି ଶୀଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ, ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ହେବ । ଆଜି ଏଗ୍ରିଟେକ୍ ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ କ୍ଷେତ୍ର, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି । ଶ୍ରୀ-ଅନ୍ନର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଉପଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଆମର ଯେଉଁ ମିଲେଟ୍ସ ଅଛି, ତାହା ଆଜି ବିଶ୍ୱର ବଡ଼- ବଡ଼ ଭୋଜନର ଶୁଭାରମ୍ଭରେ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରି ପାରିଛି । ଶ୍ରୀ-ଅନ୍ନର ଉପଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ଅବସର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ପ୍ୟାକେଜିଂ, ସେଥିରେ ପରିବର୍ତନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବାର ସମ୍ଭାବନା ବହୁତ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ନେଇକରି ଆସିଛି ।
ଆଜି ଦୃଢ଼ ଭାବେ ସଂଯୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱରେ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆବଶ୍ୟକତା ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଗୁଜରାଟ ନିକଟରେ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଅଛି, ଯାହାର ପ୍ରସଙ୍ଗିକତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ଆମର ସରକାରଙ୍କର ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ପ୍ରତିବିମ୍ବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଏଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଆଇଏଫଏସସିର କର୍ତୃପକ୍ଷ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଫଳରେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ବାତାବରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ । ଆମକୁ ଏହାର ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦି ଆର୍ଥିକ ବଜାର କ୍ଷେତ୍ର କରିବାର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଆମର ବୃହତ ଘରୋଇ ଚାହିଦାର ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିବା । ଭାଇବ୍ରେଂଟ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମୁଖରେ ଏହା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ଯେ ତାହା କିପରି ଗିଫ୍ଟ ସିଟିକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ସଶକ୍ତ କରିବ, ଫଳରେ ଏହାର ବୈଶ୍ୱିକ ଉପସ୍ଥିତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର ସଫଳତାର ଚର୍ଚ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ, ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବି ଯେ ଏହା ଅଟକି ଯିବାର ସମୟ ନୁହେଁ । ବିଗତ 20 ବର୍ଷ ଠାରୁ ଆଗାମୀ 0 ବର୍ଷ ହେଉଛି ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର 40 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତାବ୍ଦୀ ବର୍ଷ ନିକଟରେ ପହଂଚି ଯାଇଥିବ । ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଭାରତକୁ ଏକ ଏଭଳି ରୋଡ଼ ମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେବ, ଯାହା ତାହାକୁ 2047 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ବିକଶିତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଆମେ ତାହାକୁ ବିଶ୍ୱ ସାମ୍ନାରେ ପ୍ରସ୍ଥାପିତ କରିବା । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦିଗରେ ନିଶ୍ଚିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ, ନିଶ୍ଚିତ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇବେ, ନିଶ୍ଚିତ ଆଗକୁ ଆସିବେ । ଏବେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଜାନୁଆରୀରେ ହେବାକୁ ଅଛି । ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଏଠାକାର ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ସାଥୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ମଧ୍ୟ ଲାଗିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୋ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଖୁସିର କଥା ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଡାକିଛନ୍ତି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ 20 ବର୍ଷ ଛୋଟ ହୋଇଗଲି ଆଉ ସେହି ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତିରେ ହଜିଗଲି, ସେହି ଭୟଙ୍କର ବିଷାଦରୁ ଗୁଜରାଟ କିଭଳି ବାହାରି ଆସିଛି ଆଉ କେଉଁଠାରେ ପହଂଚି ଯାଇଛି । ଜୀବନରେ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷ ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ବନ୍ଧୁଗଣ? ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଏହି 20 ବର୍ଷକୁ ମନେ ପକାଇବା ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମୋତେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସି ବିଗତ ଦିନକୁ ସ୍ମରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବହୁତ- ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ,
ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 20 Years' Celebration of Vibrant Gujarat Global Summit
27 SEP 2023 3:27PM by PIB Delhi
Present on the stage are Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji, popular Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in Parliament Shri C.R. Patil, Ministers of Gujarat government, all eminent friends from the industrial world, other dignitaries and all my family members present here. 20 years ago we sowed a small seed. Today it has grown into such a huge and vibrant banyan tree. I am very delighted to be amidst you today on the completion of 20 years of Vibrant Gujarat Summit. I remember, years ago I had once said that Vibrant Gujarat is not just an event of branding, but more importantly it is an event of bonding. This successful summit may be a brand for the world, but for me it is a symbol of a strong bond. This is the bond between me and the 7 crore citizens of Gujarat as well as their capabilities. This is the bond which is based on their immense love for me.
Friends,
Today I am also reminded of the words of Swami Vivekananda ji. Swami Vivekananda ji had said that every work has to go through three stages. First, people ridicule it, then oppose it and then accept it, especially when the idea is ahead of its time. 20 years is a long period. Young people of today's generation may not even be aware of the situation in Gujarat after the massive earthquake in 2001. Even before the earthquake, Gujarat was facing severe famine for a long time. Thousands of people had died in the earthquake that followed. Lakhs of people were affected by it and they had to leave their homes. Apart from famine and earthquake, another major incident had happened in Gujarat at the same time. Madhavpura Mercantile Cooperative Bank had collapsed, due to which 133 more cooperative banks were affected. There was chaos in the economic life of the entire Gujarat. In a way, the financial sector of Gujarat was in crisis. At that time, I had become an MLA for the first time. That role was also new for me. I had no experience of running a government. But the challenge was massive. Meanwhile, another incident had happened. The heart-wrenching incident of Godhra took place and in the circumstances that followed, Gujarat had burst into flames of violence. Nobody could have imagined such a dire situation. Even though I did not have much experience as a Chief Minister at that time, I had unwavering faith in Gujarat and the people of my Gujarat. However, those who carry an agenda were busy analyzing the events in their own way even at that time. It was said that youth from Gujarat, industries from Gujarat, businessmen from Gujarat would all move out, migrate and Gujarat would be so devastated that it would become a huge burden for the country. A conspiracy was hatched to defame Gujarat in front of the world. An attempt was made to create an atmosphere of despair. It was said that Gujarat would never be able to stand on its own feet. Even in that crisis, I resolved that no matter what the circumstances were, I would pull Gujarat out of it. We were thinking not only of the reconstruction of Gujarat but also of its future. And we made Vibrant Gujarat Summit a major medium for the same. This became a medium to lift the confidence of Gujarat and through it to talk to the world eye to eye. It became a medium to showcase the decision-making process and focused approach of the Gujarat government to the whole world. It became a medium to highlight the industrial potential of Bharat including Gujarat in front of the world. It became a medium to show the unlimited possibilities of different sectors present in Bharat. This became a medium to utilize Bharat's talent within the country. It became another medium to showcase the divinity, grandeur and cultural heritage of Bharat before the world. The timing of Vibrant Gujarat was also an example of how closely we worked. We organized Vibrant Gujarat when Navratri and Garba were in full swing in Gujarat. We made it a festival of industrial development of Gujarat.
Friends,
Today I want to remind you all of one more thing. It's been 20 years, and it is very natural to remember all kinds of sweet and sour things. Today the world is witnessing the success of Vibrant Gujarat. But Vibrant Gujarat was organized in such an environment when even the then-Central Government had shown indifference towards the development of Gujarat. I have always said that the development of Gujarat leads to the development of the country. But those running the central government at that time also had linked the development of Gujarat with politics. Central government ministers at that time used to refuse to come to the Vibrant Gujarat Summit. Personally, they used to tell me that they would definitely come, but later on they would refuse due pressures from higher authorities. Forget about cooperation, they were busy creating obstacles. Foreign investors were threatened not to go to Gujarat. Even after so much intimidation, foreign investors came to Gujarat even though they were not given any special incentives in Gujarat. They used to come here because they experienced good governance, fair governance, policy driven governance, an equal system of growth, and transparent government in their everyday lives. You can imagine, when Vibrant Gujarat was started, there were not enough big hotels in Gujarat where those many foreign guests could stay. When all the government guest houses were filled, the question before us was where would the rest of the people stay? In such a situation, I requested the business houses to offer their guest houses so that it could be used for the foreign guests. We even used the guest houses of the Universities here. Arrangements were made for the guests to stay in those guest houses. Some people also had to stay in Baroda.
Friends,
I still remember, when Vibrant Gujarat was organized in 2009, there was an atmosphere of recession all over the world. The world was in the grip of recession. And everyone including our officers were asking me to postpone Vibrant Gujarat that time. They believed that it would flop, because no one would attend. But even at that time I said, "No, this will not stop. It will be held. Even if it fails then there will be criticism at the most but the habit should not be broken". And even then, when the entire world was in the grip of recession, another new chapter of success was added in 2009's Vibrant Gujarat Summit.
Friends,
The success of Vibrant Gujarat can also be understood from its development journey. Some 100 participants and delegates were associated with this summit in 2003. It was a very small event. Today more than 40,000 participants and delegates take part in this summit. In 2003, only a few countries participated in this summit; today 135 countries participate in it. At the beginning of this summit in 2003, around 30 exhibitors came; while now more than 2000 exhibitors come to this summit.
Friends,
There are several specific reasons behind the success of Vibrant Gujarat. Its success includes core elements like idea, imagination and implementation. If I talk about the idea, then, Vibrant Gujarat was such a unique concept, about which very few people in Bharat had heard. But with the success achieved over time, people understood its importance. After a while, other states also started organizing their own business and investor summits. Another important factor is imagination. We dared to think differently. In those days, we were thinking of something very big at the state level; something which could not be done even at the country level. We demonstrated courage to make a country our partner country. The idea of a small state of a country making a developed country as its partner country may seem strange today. Just imagine what would have happened at that time? But we did it. This was a massive thing for a state in the country.
Friends,
No matter how good the idea and imagination are, it is very important to mobilize the entire system and deliver results. This is a task that requires extensive planning, investment in capacity building, attention to every detail, and tireless hard work so that an event of this scale can be organised. I have said it earlier also, with the same officers, same resources and same regulations, we did something that no one had ever thought of!
Friends,
Another identity of Vibrant Gujarat Summit is worth noting. From a one-time event, Vibrant Gujarat has today turned into an institution whose system and process runs automatically throughout the year within and outside the government. Chief Ministers changed, almost all the old leading officers have retired. Those officers who might have come to Gujarat for the first time in 2001 are managing Gujarat today. They have become senior officers now. Times have changed, but one thing did not change. Every time Vibrant Gujarat kept touching new heights of success. This could happen because we institutionalized the processes. This strength is the basis for the consistency of this success. And for this, the same emphasis was laid on infrastructure. On certain occasions, programmes were held in Tagore Hall, sometimes the events were organized here in Science City by setting up tents and today we have Mahatma Mandir for the same events.
Friends,
The spirit with which we took the Vibrant Gujarat Summit forward is rarely seen in our country. We used to hold this summit in Gujarat but we wanted to benefit every state through it. There are very few people who have been able to understand our thinking even today. They are sitting curled up in their own circle. At that time, a Chief Minister of Gujarat used to urge the Chief Ministers of the other states that since a summit is being held, you too should set up your stalls; you should also hold seminars. Other states were also given the opportunity to participate in the Vibrant Gujarat Summit. We had invited the states to come, put their energies into it and take advantage. We organized a state seminar in which many states used to come. And even during the Vibrant Summit, different summits were being held like the Odisha summit, the Telugu summit, the summit of Haryana, or Jammu and Kashmir and so on. Apart from that, there was a national summit of Ayurveda in Gujarat, a huge summit of progressive partners, All India Lawyers' Summit etc. We used to continuously create various types of summits. We were also developing Gujarat under the national vision.
Friends,
What was the identity of Gujarat in the 20th century? We were known as a trader state. We used to buy from one place and sell at another place. They used to survive on whatever commission they got in the process. This was our image. But leaving aside that image of the 20th century, in the 21st century Gujarat has become an agricultural powerhouse along with trade, a financial hub and has developed an identity as an industrial and manufacturing ecosystem. Apart from this, Gujarat's trade-based reputation has also become quite strong. Behind all this is the success of events like Vibrant Gujarat, which is working as an incubator of ideas, innovation and industries. We have thousands of success stories and case studies from the last 20 years. This was possible with effective policy making and efficient project implementation. There has been an unprecedented increase in investment and employment in textile and apparel industries due to which our exports are also making records. In the last two decades, we have reached new heights in different sectors. Compared to 2001, our investment in the automobile sector has increased almost 9 times. Our manufacturing output has increased 12 times. In the chemical sector, Gujarat has become the choice of many companies in the country and around the world. Today Gujarat's contribution in Bharat's dyes & intermediates manufacturing is about 75 percent.
Gujarat has the highest share in investment in Agro and food processing industry in the country. Today, more than 30,000 food processing units are operating in Gujarat. In the pharmaceutical sector, Gujarat is emerging as an innovation-driven, knowledge-focused pharma industry. Gujarat has more than 50 percent share in medical devices manufacturing and about 80 percent share in cardiac stents manufacturing. Gujarat's success in the gem and jewellery industry is amazing. Gujarat accounts for more than 70 percent of the world's processed diamonds. Gujarat's contribution to Bharat's diamond exports is 80 percent. Talking about ceramic sector, Morbi region of Gujarat alone holds 90 percent share in the ceramic market of the country. There are about 10,000 manufacturing units of ceramic tiles, sanitary-ware and different ceramic products here. Gujarat is also one of the top exporters in Bharat. Last year the state exported about $2 billion. Defence manufacturing will be a huge sector in the coming times.
Friends,
When we started Vibrant Gujarat, our intention was that this state should become the growth engine of the country's progress. Do you understand what I am saying? When we were working here, we had a vision. We believed that Gujarat should become the growth engine of the country. I guess a few people have understood it. The country has seen this vision turn into a reality. In 2014, when we were given the opportunity to serve the country, our goal also expanded, and our goal was to make Bharat the growth engine of the entire world. Today international agencies and experts are speaking in this tone. Today Bharat is the fastest growing economy in the world. Now we are standing at a turning point where Bharat is going to become a global economic powerhouse. Now this is Bharat's guarantee to the world and my guarantee to you too. You will see before your eyes; within a few years Bharat will be among the top 3 largest economies of the world. This is Modi's guarantee. Therefore, I would also like to make an appeal to the guests present here and to the Indian industry. All of you should think about such sectors where Bharat can create new potential for itself, or can further improve its position. We also have to think about how Vibrant Gujarat can give momentum to this mission. Just as Bharat is leading the world today in the field of sustainability, we also need to think about how our startup ecosystem can get maximum benefits from this summit. Today agri-tech is an emerging sector. Food processing sector is expanding rapidly. With the increasing use of Shri Anna, our millets have today found a pride of place on the dining tables around the world. New opportunities are being created with the use of Shri Anna. The changes in processing, packaging, and the possibilities of taking it to the global market have brought many new opportunities.
In today's deeply connected world, the need for institutions of financial cooperation is increasing rapidly. Gujarat already has a GIFT city, whose relevance is increasing every day. GIFT city reflects our whole of government approach. Here the Centre, State and IFSC authorities work together to create the best regulatory environment in the world. We should intensify efforts to make it a globally competitive financial market place. For this we can take advantage of our large domestic demand. The aim before Vibrant Gujarat is to further strengthen the GIFT city so that its global presence expands.
Friends,
While discussing the success of Vibrant Gujarat, I would also say that this is not the time to stop. The next 20 years are more important than the last 20 years. When Vibrant Gujarat completes 40 years, Bharat will be nearing the centenary of its independence. This is the time when Bharat will have to frame such a roadmap, which will help present the country to the world as a developed and a self-reliant nation by 2047. I am confident that all of you will definitely work in this direction, will take the needed steps, and will definitely come forward. Currently the Vibrant Summit is going to be held in January. The state government and friends from the industrial world here might be engaged with full force, but it is a matter of great delight for me that today when you invited me, I turned 20 years younger and was lost in the old memories; how Gujarat was pulled out of those terrible days and where has it reached today? What can be greater satisfaction than this in life, friends? I once again congratulate the Gujarat government for commemorating these 20 years. You gave me the opportunity to relive the old days by being amidst you. So, I am very grateful. My best wishes!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.