Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 20 Years' Celebration of Vibrant Gujarat Global Summit
27 SEP 2023 3:27PM by PIB Delhi
Present on the stage are Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji, popular Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in Parliament Shri C.R. Patil, Ministers of Gujarat government, all eminent friends from the industrial world, other dignitaries and all my family members present here. 20 years ago we sowed a small seed. Today it has grown into such a huge and vibrant banyan tree. I am very delighted to be amidst you today on the completion of 20 years of Vibrant Gujarat Summit. I remember, years ago I had once said that Vibrant Gujarat is not just an event of branding, but more importantly it is an event of bonding. This successful summit may be a brand for the world, but for me it is a symbol of a strong bond. This is the bond between me and the 7 crore citizens of Gujarat as well as their capabilities. This is the bond which is based on their immense love for me.
Friends,
Today I am also reminded of the words of Swami Vivekananda ji. Swami Vivekananda ji had said that every work has to go through three stages. First, people ridicule it, then oppose it and then accept it, especially when the idea is ahead of its time. 20 years is a long period. Young people of today's generation may not even be aware of the situation in Gujarat after the massive earthquake in 2001. Even before the earthquake, Gujarat was facing severe famine for a long time. Thousands of people had died in the earthquake that followed. Lakhs of people were affected by it and they had to leave their homes. Apart from famine and earthquake, another major incident had happened in Gujarat at the same time. Madhavpura Mercantile Cooperative Bank had collapsed, due to which 133 more cooperative banks were affected. There was chaos in the economic life of the entire Gujarat. In a way, the financial sector of Gujarat was in crisis. At that time, I had become an MLA for the first time. That role was also new for me. I had no experience of running a government. But the challenge was massive. Meanwhile, another incident had happened. The heart-wrenching incident of Godhra took place and in the circumstances that followed, Gujarat had burst into flames of violence. Nobody could have imagined such a dire situation. Even though I did not have much experience as a Chief Minister at that time, I had unwavering faith in Gujarat and the people of my Gujarat. However, those who carry an agenda were busy analyzing the events in their own way even at that time. It was said that youth from Gujarat, industries from Gujarat, businessmen from Gujarat would all move out, migrate and Gujarat would be so devastated that it would become a huge burden for the country. A conspiracy was hatched to defame Gujarat in front of the world. An attempt was made to create an atmosphere of despair. It was said that Gujarat would never be able to stand on its own feet. Even in that crisis, I resolved that no matter what the circumstances were, I would pull Gujarat out of it. We were thinking not only of the reconstruction of Gujarat but also of its future. And we made Vibrant Gujarat Summit a major medium for the same. This became a medium to lift the confidence of Gujarat and through it to talk to the world eye to eye. It became a medium to showcase the decision-making process and focused approach of the Gujarat government to the whole world. It became a medium to highlight the industrial potential of Bharat including Gujarat in front of the world. It became a medium to show the unlimited possibilities of different sectors present in Bharat. This became a medium to utilize Bharat's talent within the country. It became another medium to showcase the divinity, grandeur and cultural heritage of Bharat before the world. The timing of Vibrant Gujarat was also an example of how closely we worked. We organized Vibrant Gujarat when Navratri and Garba were in full swing in Gujarat. We made it a festival of industrial development of Gujarat.
Friends,
Today I want to remind you all of one more thing. It's been 20 years, and it is very natural to remember all kinds of sweet and sour things. Today the world is witnessing the success of Vibrant Gujarat. But Vibrant Gujarat was organized in such an environment when even the then-Central Government had shown indifference towards the development of Gujarat. I have always said that the development of Gujarat leads to the development of the country. But those running the central government at that time also had linked the development of Gujarat with politics. Central government ministers at that time used to refuse to come to the Vibrant Gujarat Summit. Personally, they used to tell me that they would definitely come, but later on they would refuse due pressures from higher authorities. Forget about cooperation, they were busy creating obstacles. Foreign investors were threatened not to go to Gujarat. Even after so much intimidation, foreign investors came to Gujarat even though they were not given any special incentives in Gujarat. They used to come here because they experienced good governance, fair governance, policy driven governance, an equal system of growth, and transparent government in their everyday lives. You can imagine, when Vibrant Gujarat was started, there were not enough big hotels in Gujarat where those many foreign guests could stay. When all the government guest houses were filled, the question before us was where would the rest of the people stay? In such a situation, I requested the business houses to offer their guest houses so that it could be used for the foreign guests. We even used the guest houses of the Universities here. Arrangements were made for the guests to stay in those guest houses. Some people also had to stay in Baroda.
Friends,
I still remember, when Vibrant Gujarat was organized in 2009, there was an atmosphere of recession all over the world. The world was in the grip of recession. And everyone including our officers were asking me to postpone Vibrant Gujarat that time. They believed that it would flop, because no one would attend. But even at that time I said, "No, this will not stop. It will be held. Even if it fails then there will be criticism at the most but the habit should not be broken". And even then, when the entire world was in the grip of recession, another new chapter of success was added in 2009's Vibrant Gujarat Summit.
Friends,
The success of Vibrant Gujarat can also be understood from its development journey. Some 100 participants and delegates were associated with this summit in 2003. It was a very small event. Today more than 40,000 participants and delegates take part in this summit. In 2003, only a few countries participated in this summit; today 135 countries participate in it. At the beginning of this summit in 2003, around 30 exhibitors came; while now more than 2000 exhibitors come to this summit.
Friends,
There are several specific reasons behind the success of Vibrant Gujarat. Its success includes core elements like idea, imagination and implementation. If I talk about the idea, then, Vibrant Gujarat was such a unique concept, about which very few people in Bharat had heard. But with the success achieved over time, people understood its importance. After a while, other states also started organizing their own business and investor summits. Another important factor is imagination. We dared to think differently. In those days, we were thinking of something very big at the state level; something which could not be done even at the country level. We demonstrated courage to make a country our partner country. The idea of a small state of a country making a developed country as its partner country may seem strange today. Just imagine what would have happened at that time? But we did it. This was a massive thing for a state in the country.
Friends,
No matter how good the idea and imagination are, it is very important to mobilize the entire system and deliver results. This is a task that requires extensive planning, investment in capacity building, attention to every detail, and tireless hard work so that an event of this scale can be organised. I have said it earlier also, with the same officers, same resources and same regulations, we did something that no one had ever thought of!
Friends,
Another identity of Vibrant Gujarat Summit is worth noting. From a one-time event, Vibrant Gujarat has today turned into an institution whose system and process runs automatically throughout the year within and outside the government. Chief Ministers changed, almost all the old leading officers have retired. Those officers who might have come to Gujarat for the first time in 2001 are managing Gujarat today. They have become senior officers now. Times have changed, but one thing did not change. Every time Vibrant Gujarat kept touching new heights of success. This could happen because we institutionalized the processes. This strength is the basis for the consistency of this success. And for this, the same emphasis was laid on infrastructure. On certain occasions, programmes were held in Tagore Hall, sometimes the events were organized here in Science City by setting up tents and today we have Mahatma Mandir for the same events.
Friends,
The spirit with which we took the Vibrant Gujarat Summit forward is rarely seen in our country. We used to hold this summit in Gujarat but we wanted to benefit every state through it. There are very few people who have been able to understand our thinking even today. They are sitting curled up in their own circle. At that time, a Chief Minister of Gujarat used to urge the Chief Ministers of the other states that since a summit is being held, you too should set up your stalls; you should also hold seminars. Other states were also given the opportunity to participate in the Vibrant Gujarat Summit. We had invited the states to come, put their energies into it and take advantage. We organized a state seminar in which many states used to come. And even during the Vibrant Summit, different summits were being held like the Odisha summit, the Telugu summit, the summit of Haryana, or Jammu and Kashmir and so on. Apart from that, there was a national summit of Ayurveda in Gujarat, a huge summit of progressive partners, All India Lawyers' Summit etc. We used to continuously create various types of summits. We were also developing Gujarat under the national vision.
Friends,
What was the identity of Gujarat in the 20th century? We were known as a trader state. We used to buy from one place and sell at another place. They used to survive on whatever commission they got in the process. This was our image. But leaving aside that image of the 20th century, in the 21st century Gujarat has become an agricultural powerhouse along with trade, a financial hub and has developed an identity as an industrial and manufacturing ecosystem. Apart from this, Gujarat's trade-based reputation has also become quite strong. Behind all this is the success of events like Vibrant Gujarat, which is working as an incubator of ideas, innovation and industries. We have thousands of success stories and case studies from the last 20 years. This was possible with effective policy making and efficient project implementation. There has been an unprecedented increase in investment and employment in textile and apparel industries due to which our exports are also making records. In the last two decades, we have reached new heights in different sectors. Compared to 2001, our investment in the automobile sector has increased almost 9 times. Our manufacturing output has increased 12 times. In the chemical sector, Gujarat has become the choice of many companies in the country and around the world. Today Gujarat's contribution in Bharat's dyes & intermediates manufacturing is about 75 percent.
Gujarat has the highest share in investment in Agro and food processing industry in the country. Today, more than 30,000 food processing units are operating in Gujarat. In the pharmaceutical sector, Gujarat is emerging as an innovation-driven, knowledge-focused pharma industry. Gujarat has more than 50 percent share in medical devices manufacturing and about 80 percent share in cardiac stents manufacturing. Gujarat's success in the gem and jewellery industry is amazing. Gujarat accounts for more than 70 percent of the world's processed diamonds. Gujarat's contribution to Bharat's diamond exports is 80 percent. Talking about ceramic sector, Morbi region of Gujarat alone holds 90 percent share in the ceramic market of the country. There are about 10,000 manufacturing units of ceramic tiles, sanitary-ware and different ceramic products here. Gujarat is also one of the top exporters in Bharat. Last year the state exported about $2 billion. Defence manufacturing will be a huge sector in the coming times.
Friends,
When we started Vibrant Gujarat, our intention was that this state should become the growth engine of the country's progress. Do you understand what I am saying? When we were working here, we had a vision. We believed that Gujarat should become the growth engine of the country. I guess a few people have understood it. The country has seen this vision turn into a reality. In 2014, when we were given the opportunity to serve the country, our goal also expanded, and our goal was to make Bharat the growth engine of the entire world. Today international agencies and experts are speaking in this tone. Today Bharat is the fastest growing economy in the world. Now we are standing at a turning point where Bharat is going to become a global economic powerhouse. Now this is Bharat's guarantee to the world and my guarantee to you too. You will see before your eyes; within a few years Bharat will be among the top 3 largest economies of the world. This is Modi's guarantee. Therefore, I would also like to make an appeal to the guests present here and to the Indian industry. All of you should think about such sectors where Bharat can create new potential for itself, or can further improve its position. We also have to think about how Vibrant Gujarat can give momentum to this mission. Just as Bharat is leading the world today in the field of sustainability, we also need to think about how our startup ecosystem can get maximum benefits from this summit. Today agri-tech is an emerging sector. Food processing sector is expanding rapidly. With the increasing use of Shri Anna, our millets have today found a pride of place on the dining tables around the world. New opportunities are being created with the use of Shri Anna. The changes in processing, packaging, and the possibilities of taking it to the global market have brought many new opportunities.
In today's deeply connected world, the need for institutions of financial cooperation is increasing rapidly. Gujarat already has a GIFT city, whose relevance is increasing every day. GIFT city reflects our whole of government approach. Here the Centre, State and IFSC authorities work together to create the best regulatory environment in the world. We should intensify efforts to make it a globally competitive financial market place. For this we can take advantage of our large domestic demand. The aim before Vibrant Gujarat is to further strengthen the GIFT city so that its global presence expands.
Friends,
While discussing the success of Vibrant Gujarat, I would also say that this is not the time to stop. The next 20 years are more important than the last 20 years. When Vibrant Gujarat completes 40 years, Bharat will be nearing the centenary of its independence. This is the time when Bharat will have to frame such a roadmap, which will help present the country to the world as a developed and a self-reliant nation by 2047. I am confident that all of you will definitely work in this direction, will take the needed steps, and will definitely come forward. Currently the Vibrant Summit is going to be held in January. The state government and friends from the industrial world here might be engaged with full force, but it is a matter of great delight for me that today when you invited me, I turned 20 years younger and was lost in the old memories; how Gujarat was pulled out of those terrible days and where has it reached today? What can be greater satisfaction than this in life, friends? I once again congratulate the Gujarat government for commemorating these 20 years. You gave me the opportunity to relive the old days by being amidst you. So, I am very grateful. My best wishes!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট গ্ল’বেল ছামিটৰ ২০ বছৰীয়া উদযাপনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত পাঠ
27 SEP 2023 3:27PM by PIB Guwahati
মঞ্চত বহি থকা গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য দেৱব্ৰত মহোদয়, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, সংসদত মোৰ সহযোগী শ্ৰীযুত চি.আৰ.পাটিল, গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, উদ্যোগ জগতৰ সকলো জ্যেষ্ঠ সহকৰ্মী, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু ইয়াত উপস্থিত মোৰ পৰিয়ালৰ সকলো সদস্য।
২০ বছৰ আগতে আমি এটা সৰু বীজ সিঁচিছিলো। আজি ইমান প্ৰকাণ্ড আৰু প্ৰাণৱন্ত বটবৃক্ষ হৈ পৰিছে। Vibrant Gujarat Summitৰ ২০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে লগে আজি আপোনালোকৰ মাজত থাকিবলৈ পাই মই অতিশয় আনন্দিত হৈছো। মনত আছে, বছৰ বছৰ আগতে মই এবাৰ কৈছিলোঁ যে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট কেৱল ব্ৰেণ্ডিঙৰ ইভেণ্ট নহয়, তাতোকৈ বেছি ই বণ্ডিঙৰ ইভেণ্ট। এই সফল শীৰ্ষ সন্মিলন হয়তো বিশ্বৰ বাবে এটা ব্ৰেণ্ড, কিন্তু মোৰ বাবে ই এক শক্তিশালী বন্ধনৰ প্ৰতীক। এই বন্ধন হৈছে মোৰ আৰু গুজৰাটৰ ৭ কোটি নাগৰিক আৰু তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্যৰ সৈতে জড়িত। এইটোৱেই সেই বন্ধন যিটো মোৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ অপৰিসীম প্ৰেমৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
আজি স্বামী বিবেকানন্দ জীৰ এটা কথা মোৰ মনত পৰিছে। স্বামী বিবেকানন্দ জীয়ে কৈছিল যে প্ৰতিটো কাম তিনিটা পৰ্যায়ৰ মাজেৰে যাব লাগে। “প্ৰথমে মানুহে ইয়াক উপহাস কৰে, তাৰ পিছত ইয়াৰ বিৰোধিতা কৰে আৰু তাৰ পিছত গ্ৰহণ কৰে। আৰু বিশেষকৈ যেতিয়া ধাৰণাটো নিজৰ সময়ৰ আগত থাকে। ২০ বছৰ এটা দীঘলীয়া সময়। আজিৰ প্ৰজন্মৰ যুৱক-যুৱতীসকলে হয়তো ২০০১ চনত সংঘটিত হোৱা বৃহৎ ভূমিকম্পৰ পিছত গুজৰাটৰ পৰিস্থিতি কি আছিল সেয়াও নাজানে। ভূমিকম্পৰ পূৰ্বেও গুজৰাট দীৰ্ঘদিন ধৰি ভয়াৱহ দুৰ্ভিক্ষৰ সন্মুখীন হৈছিল। ইয়াৰ পিছত হোৱা ভূমিকম্পত হাজাৰ হাজাৰ লোকৰ মৃত্যু হয়। ইয়াৰ ফলত লাখ লাখ লোক ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল, ঘৰৰ পৰা ওলাই আহিবলগীয়া হৈছিল। দুৰ্ভিক্ষ আৰু ভূমিকম্পৰ বাহিৰেও একে সময়তে গুজৰাটত সংঘটিত হয় আন এক বৃহৎ ঘটনা। মাধৱপুৰা মাৰ্কেন্টাইল সমবায় বেংক ভাঙি যায়, যাৰ ফলত আৰু ১৩৩টা সমবায় বেংক এই ধুমুহাৰ ফলত ক্ষতিগ্ৰস্ত হয়। সমগ্ৰ গুজৰাটৰ অৰ্থনৈতিক জীৱনত হুলস্থুলৰ সৃষ্টি হৈছিল। এক প্ৰকাৰে গুজৰাটৰ বিত্তীয় খণ্ড গভীৰ সংকটত পৰিছিল। সেই সময়ত মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিধায়ক হৈছিলোঁ, এই ভূমিকাও মোৰ বাবে নতুন আছিল, চৰকাৰ চলোৱাৰ অভিজ্ঞতা মোৰ নাছিল। কিন্তু প্ৰত্যাহ্বান আছিল বৃহৎ। ইফালে আন এক ঘটনা সংঘটিত হয়। গোধৰাৰ হৃদয় বিদাৰক ঘটনা সংঘটিত হৈছিল আৰু তাৰ পিছৰ পৰিস্থিতিত গুজৰাটত হিংসাত্মক পৰিস্থিতিৰ জুই জ্বলি উঠিছিল। ইমান ভয়াৱহ পৰিস্থিতিৰ কথা কোনেও কল্পনা কৰা নাছিল। সেই সময়ত মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে মোৰ বিশেষ অভিজ্ঞতা নাছিল যদিও গুজৰাট আৰু মোৰ গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি মোৰ অদম্য বিশ্বাস আছিল। কিন্তু এজেণ্ডা কঢ়িয়াই নিয়াসকলে সেই সময়তো নিজৰ ধৰণেৰে পৰিঘটনাবোৰ বিশ্লেষণ কৰাত ব্যস্ত আছিল। কোৱা হৈছিল যে গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতী, গুজৰাটৰ উদ্যোগ, গুজৰাটৰ ব্যৱসায়ী সকলোৱে বাহিৰলৈ ওলাই যাব, প্ৰব্ৰজন কৰিব আৰু গুজৰাট ইমানেই ধ্বংস হ’ব যে দেশৰ বাবে ই এক বৃহৎ বোজা হৈ পৰিব। বিশ্বত গুজৰাটক বদনাম কৰাৰ এক ষড়যন্ত্ৰ ৰচনা কৰা হ’ল। হতাশাৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হ’ল। কোৱা হৈছিল যে গুজৰাটে কেতিয়াও নিজৰ ভৰিৰ ওপৰত থিয় দিব নোৱাৰিব। সেই সংকটৰ সময়তো মই সংকল্প লৈছিলো যে পৰিস্থিতি যিয়েই নহওক কিয়, মই গুজৰাটক এই পৰিস্থিতিৰ পৰা উলিয়াই আনিম। আমি কেৱল গুজৰাটৰ পুনৰ্গঠনৰ কথাই নহয়, ইয়াৰ ভৱিষ্যতৰ কথাও চিন্তা কৰি আছিলো। আৰু আমি ইয়াৰ বাবে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনক ​​এক প্ৰধান মাধ্যম হিচাপে গঢ়ি তুলিলোঁ। এইটো গুজৰাটৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধিৰ মাধ্যম হৈ পৰিল আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ লগত চকুৰ চকুৱে কথা পতাৰ মাধ্যম হৈ পৰিল। গুজৰাট চৰকাৰৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়া আৰু কেন্দ্ৰীভূত দৃষ্টিভংগীক সমগ্ৰ বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শনৰ মাধ্যম হৈ পৰিল। গুজৰাটকে ধৰি ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক সম্ভাৱনাক বিশ্বৰ আগত উজ্জ্বল কৰি তোলাৰ ই এক মাধ্যম হৈ পৰিল। ভাৰতত উপস্থিত বিভিন্ন খণ্ডৰ সীমাহীন সম্ভাৱনা দেখুৱাবলৈ ই এক মাধ্যম হৈ পৰিল। ই ভাৰতৰ প্ৰতিভাক দেশৰ ভিতৰতে ব্যৱহাৰৰ মাধ্যম হৈ পৰিল। ভাৰতৰ ঐশ্বৰিকতা, ভৱিষ্যৎ আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য বিশ্ববাসীক দেখুৱাবলৈ ই আন এক মাধ্যম হৈ পৰিল। আমি ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট আয়োজন কৰিছিলো যেতিয়া গুজৰাটত নৱৰাত্ৰি আৰু গৰ্বাৰ পূৰ্ণ গতিত চলি আছিল। আমি ইয়াক গুজৰাটৰ ঔদ্যোগিক বিকাশৰ উৎসৱ হিচাপে গঢ়ি তুলিছিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনালোক সকলোকে আৰু এটা কথা সোঁৱৰাই দিব বিচাৰিছো। ২০ বছৰ হ'ল, সকলো ধৰণৰ তিতা-মিঠা অভিজ্ঞতাৰ কথা মনত পৰাটো অতি স্বাভাৱিক। আজি বিশ্বই দেখিবলৈ পাইছে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ সফলতা। কিন্তু ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট এনে এক পৰিবেশত সংগঠিত হৈছিল যেতিয়া তেতিয়াৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেও গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি উদাসীনতা প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। মই সদায় কৈ আহিছো যে গুজৰাটৰ উন্নয়নে দেশক উন্নয়নৰ পথ দেখুৱায়। কিন্তু সেই সময়ত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ চলাই থকাসকলেও গুজৰাটৰ উন্নয়নক ৰাজনীতিৰ সৈতে সংযোগ কৰিছিল। তেতিয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকলে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনলৈ আহিবলৈ অস্বীকাৰ কৰিছিল। কেন্দ্ৰৰ ইমান অৱহেলাৰ পাছতো গুজৰাটলৈ আহিছিল বিদেশী বিনিয়োগকাৰী। আনহাতে, ইয়াত গুজৰাটত তেওঁলোকক কোনো বিশেষ প্ৰৰোচনা দিয়া হোৱা নাছিল। তেওঁলোকে ইয়ালৈ আহিছিল কাৰণ তেওঁলোকে দৈনন্দিন জীৱনত সুশাসন, ন্যায্য শাসন, নীতি পৰিচালিত শাসন, সমৃদ্ধিৰ ব্যৱস্থা, স্বচ্ছ চৰকাৰৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছিল। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যেতিয়া ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়া গুজৰাটত ইমানবোৰ বিদেশী অতিথি থাকিব পৰাকৈ ডাঙৰ ডাঙৰ হোটেলো নাছিল। যেতিয়া সকলো চৰকাৰী অতিথিশালা ভৰি পৰিল, তেতিয়া আমাৰ সন্মুখত প্ৰশ্ন হ’ল বাকী মানুহবোৰ ক’ত থাকিব। এনে অৱস্থাত মই বিজনেছ হাউচবোৰক কলো, যদি আপোনাৰ কিবা গেষ্ট হাউচ আদি আছে তেন্তে সেইটোও এৰি দিয়ক যাতে ই তেওঁলোকৰ বাবে উপযোগী হ’ব পাৰে। আনকি আমি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অতিথিশালাটোও ব্যৱহাৰ কৰিছিলোঁ। একাংশ লোক আনকি বৰোদাতো থাকিব লগা হৈছিল।
বন্ধুসকল,
মনত আছে, ২০০৯ চনত যেতিয়া ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ আয়োজন হৈছিল, তেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বতে মন্দাৱস্থাৰ পৰিৱেশ আছিল, বিশ্ব মন্দাৱস্থাৰ কবলত পৰিছিল। আৰু সকলোৱে মোক ক’লে, আমাৰ অফিচাৰসকলেও মোক কৈ আছিল যে ছাৰ, এইবাৰ ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট পিছুৱাই দিয়ক, ফ্লপ হ’ব, কোনো নাহিব। কিন্তু সেই সময়তো মই কৈছিলো, নাই, এইটো বন্ধ নহ’ব, এইটো হ’ব, যদি ই বিফল হয় তেতিয়া সমালোচনা হ’ব আৰু কি হয় দেখা যাব, কিন্তু অভ্যাসটো ভংগ হ’ব দিব নালাগে। আৰু তেতিয়াও ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়ত সমগ্ৰ বিশ্বই মন্দাৱস্থাত পৰিছিল। কিন্তু সফলতাৰ আন এক নতুন অধ্যায় সংযোজন হ’ল ২০০৯ চনৰ ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটত।
বন্ধুসকল,
ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ সফলতা ইয়াৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ পৰাও বুজিব পাৰি। ২০০৩ চনত এই সন্মিলনৰ সৈতে প্ৰায় ১০০ জন অংশগ্ৰহণকাৰী আৰু প্ৰতিনিধি জড়িত আছিল। অতি সৰু অনুষ্ঠান আছিল। আজি এই সন্মিলনত ৪০ হাজাৰতকৈ অধিক অংশগ্ৰহণকাৰী আৰু প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। ২০০৩ চনত এই সন্মিলনত মাত্ৰ কেইখনমান দেশেহে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, আজি ১৩৫খন দেশে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰে। ২০০৩ চনত এই সন্মিলনৰ আৰম্ভণিতে প্ৰায় ৩০ জন প্ৰদৰ্শক আহিছিল, এতিয়া ২ হাজাৰতকৈ অধিক প্ৰদৰ্শক এই সন্মিলনলৈ আহে।
বন্ধুসকল,
ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ সফলতাৰ আঁৰত বহু নিৰ্দিষ্ট কাৰণ আছে। ইয়াৰ সফলতাত ধাৰণা, কল্পনা আৰু ৰূপায়ণৰ দৰে মূল উপাদানসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। যদি মই ধাৰণাটোৰ কথা কওঁ, তেন্তে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট আছিল এনে এক অনন্য ধাৰণা, যাৰ বিষয়ে ভাৰতৰ অতি কম সংখ্যক লোকে শুনিছিল। কিন্তু সময়ৰ লগে লগে লাভ কৰা সফলতাৰ ফলত মানুহে ইয়াৰ গুৰুত্ব বুজি পালে। কিছু সময়ৰ পাছত আন ৰাজ্যসমূহেও নিজাকৈ ব্যৱসায়িক আৰু বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক হ’ল কল্পনা। আমি বেলেগ ধৰণে চিন্তা কৰিবলৈ সাহস কৰিলোঁ। সেই সময়ত আমি ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত অতি ডাঙৰ কিবা এটাৰ কথা ভাবি আছিলো, যিটো কাম দেশ পৰ্যায়তো কৰিব পৰা নাযায়। এখন দেশক আমাৰ অংশীদাৰ দেশ আৰু উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আমি সাহস দেখুৱালোঁ। এখন সৰু ৰাজ্য পৃথিৱীৰ এখন উন্নত দেশৰ অংশীদাৰ দেশ হোৱাৰ চিন্তাটো আজি হয়তো আচহুৱা যেন লাগিব পাৰে।সেই সময়ত কি হ’লহেঁতেন কল্পনা কৰকচোন? কিন্তু কৰিলো। দেশৰ এখন ৰাজ্যৰ বাবে এইটো এটা ডাঙৰ কথা আছিল।
বন্ধুসকল,
ধাৰণা আৰু কল্পনা যিমানেই ভাল নহওক কিয়, সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটোক সংগঠিত কৰি ফলাফল প্ৰদান কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। এইটো এটা কাম যাৰ বাবে বিস্তৃত পৰিকল্পনা, সামৰ্থ্য গঠনত বিনিয়োগ, প্ৰতিটো সবিশেষৰ প্ৰতি মনোযোগ, আৰু অক্লান্ত কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ প্ৰয়োজন। যাতে এই পৰিসৰৰ এটা অনুষ্ঠান আয়োজন কৰিব পৰা যায়। মই আগতেও কৈছো, একেখিনি বিষয়া, একে সম্পদ আৰু একে নিয়মেৰে আমি এনেকুৱা কাম কৰিলোঁ যিটো কোনেও কেতিয়াও ভবা নাছিল।
বন্ধুসকল,
ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনৰ আন এক পৰিচয় মন কৰিবলগীয়া। আজি ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট এককালীন অনুষ্ঠানৰ পৰাই এক প্ৰতিষ্ঠানত পৰিণত হৈছে, যাৰ ব্যৱস্থা আৰু প্ৰক্ৰিয়া চৰকাৰৰ ভিতৰত আৰু বাহিৰত গোটেই বছৰটো স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে চলি থাকে। মুখ্যমন্ত্ৰী সলনি হ’ল, প্ৰায় সকলো পুৰণি আগশাৰীৰ বিষয়াই অৱসৰ ল’লে, ২০০১ চনত নিশ্চয় প্ৰথমবাৰৰ বাবে গুজৰাটলৈ অহা এনে বিষয়াই আজি গুজৰাট পৰিচালনা কৰি আছে। ছিনিয়ৰ হৈ পৰিছে। সময় সলনি হ’ল, কিন্তু এটা কথা সলনি নহ’ল। প্ৰতিবাৰেই ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটে সফলতাৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈ থাকিল। আমি প্ৰক্ৰিয়াবোৰক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰাৰ বাবেই এনে হৈছিল। এই শক্তিয়েই এই সফলতাৰ ধাৰাবাহিকতাৰ ভিত্তি। আৰু ইয়াৰ বাবে আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰতো একেই গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল, কেতিয়াবা ঠাকুৰ হলত ​​অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছিল, কেতিয়াবা ইয়াত বিজ্ঞান চহৰত তম্বু স্থাপন কৰি কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হৈছিল আৰু আজি মহাত্মা মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি যি মনোভাৱেৰে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনক ​​আগুৱাই লৈ গ’লোঁ, সেয়া আমাৰ দেশত খুব কমেইহে দেখা যায়। আমি আগতে গুজৰাটত এই সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰিছিলোঁ যদিও ইয়াৰ জৰিয়তে আমি প্ৰতিখন ৰাজ্যকে উপকৃত কৰিব বিচাৰিছিলো। আজিও আমাৰ চিন্তাধাৰা বুজিবলৈ সক্ষম হোৱা মানুহ খুব কম। নিজৰ নিজৰ বৃত্তত কুটিল হৈ বহি আছে। সেই সময়ত গুজৰাটৰ এজন মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলক আহ্বান জনাইছিল যে এখন শীৰ্ষ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছে, আপোনালোকেও পতাকা উত্তোলন কৰক, আপোনালোকেও নিজৰ ষ্টল স্থাপন কৰক, আলোচনা চক্ৰও পাতিব লাগে। আন ৰাজ্যসমূহকো ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনত অংশগ্ৰহণৰ সুযোগ দিয়া হৈছিল। আমি ৰাজ্যসমূহক নিমন্ত্ৰণ কৰিছিলোঁ। আপুনিও আহক, তাত আপোনাৰ শক্তি ৰাখক আৰু সুবিধা লওক। আমি ৰাজ্যিক আলোচনা চক্ৰৰ আয়োজন কৰিছিলো য’ত বহু ৰাজ্য আহিছিল আৰু ভাইব্ৰেণ্ট ছামিটৰ সময়ত কোনো কোনো ঠাইত উৰিষ্যা সন্মিলন চলি আছে, কোনো কোনো ঠাইত তেলেগু সন্মিলন চলি আছে, কোনো কোনো ঠাইত হাৰিয়ানা, জম্মু-কাশ্মীৰৰ শীৰ্ষ সন্মিলন চলি আছে . ইয়াৰ বাহিৰেও গুজৰাটত আয়ুৰ্বেদৰ দেশজোৰা সন্মিলন, প্ৰগতিশীল অংশীদাৰৰ বিশাল সন্মিলন, সৰ্বভাৰতীয় উকীল সন্মিলন। আগতে আমি অবিৰতভাৱে বিভিন্ন ধৰণৰ শীৰ্ষ সন্মিলন সৃষ্টি কৰিছিলোঁ। আমিও ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত গুজৰাটৰ বিকাশ কৰি আছিলো।
বন্ধুসকল,
২০ শতিকাত আমাৰ গুজৰাট, আমাৰ পৰিচয় কি আছিল? আমি ব্যৱসায়ী ৰাজ্য হিচাপে পৰিচিত আছিলো। আগতে এঠাইৰ পৰা লৈ আন ঠাইত দি দিয়া হয়। আগতে যি কমিচন পালে তাৰেই জীৱন নিৰ্বাহ কৰিছিল। এইটোৱেই আছিল আমাৰ প্ৰতিচ্ছবি। কিন্তু ২০ শতিকাৰ সেই ভাবমূর্তি বাদ দি একবিংশ শতিকাত গুজৰাট বাণিজ্যৰ সমান্তৰালকৈ কৃষি শক্তিৰ ঘৰ, বিত্তীয় কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে আৰু উদ্যোগিক আৰু উৎপাদন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ হিচাপে এক পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে৷ ইয়াৰ উপৰিও গুজৰাটৰ বাণিজ্য ভিত্তিক সুনামও যথেষ্ট শক্তিশালী হৈ পৰিছে। এই সকলোবোৰৰ আঁৰত আছে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ দৰে অনুষ্ঠানৰ সফলতা, যিয়ে ধাৰণা, উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগৰ ইনকিউবেটৰ হিচাপে কাম কৰি আছে। আমাৰ হাতত যোৱা ২০ বছৰৰ হাজাৰ হাজাৰ সফলতাৰ কাহিনী আৰু কেছ ষ্টাডি আছে। ফলপ্ৰসূ নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু কাৰ্যক্ষম প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ দ্বাৰা এইটো সম্ভৱ হ’ব পাৰে। বস্ত্ৰ আৰু পোছাক উদ্যোগত বিনিয়োগ আৰু নিয়োগ অভূতপূৰ্ব বৃদ্ধি পাইছে। যাৰ বাবে আমাৰ ৰপ্তানিও অভিলেখ গঢ়িছে। যোৱা দুটা দশকত আমি বিভিন্ন খণ্ডত নতুন উচ্চতাত উপনীত হ’লোঁ৷ ২০০১ চনৰ তুলনাত অটোমোবাইল খণ্ডত আমাৰ বিনিয়োগ প্ৰায় ৯ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। আমাৰ উৎপাদন উৎপাদন ১২ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। ৰাসায়নিক খণ্ডত গুজৰাট দেশৰ লগতে বিশ্বৰ বহু কোম্পানীৰ পছন্দ হৈ পৰিছে। আজি ভাৰতৰ ৰং আৰু মধ্যৱৰ্তী পদাৰ্থ নিৰ্মাণত গুজৰাটৰ অৱদান প্ৰায় ৭৫ শতাংশ। দেশৰ ভিতৰতে কৃষি আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগত বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত গুজৰাটৰ অংশীদাৰিত্ব সৰ্বাধিক। আজি গুজৰাটত ৩০ হাজাৰৰো অধিক ফুড প্ৰচেছিং ইউনিট চলি আছে। ঔষধ খণ্ডত গুজৰাট এক উদ্ভাৱন-চালিত, জ্ঞান-কেন্দ্ৰিক ফাৰ্মা উদ্যোগ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। চিকিৎসা সঁজুলি নিৰ্মাণত গুজৰাটৰ ৫০ শতাংশতকৈ অধিক আৰু কাৰ্ডিয়াক ষ্টেণ্ট নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰায় ৮০ শতাংশ অংশীদাৰিত্ব আছে। ৰত্ন আৰু গহনা উদ্যোগত গুজৰাটৰ সফলতা আচৰিত। বিশ্বৰ ৭০ শতাংশতকৈ অধিক প্ৰচেছড হীৰা গুজৰাটত আছে। ভাৰতৰ হীৰা ৰপ্তানিত গুজৰাটৰ অৱদান ৮০ শতাংশ। চিৰামিক খণ্ডৰ কথা ক’বলৈ গ’লে কেৱল গুজৰাটৰ মৰ্বি অঞ্চলে দেশৰ চিৰামিক বজাৰত ৯০ শতাংশ অংশীদাৰিত্ব লাভ কৰিছে। ইয়াত প্ৰায় ১০ হাজাৰ চিৰামিক টাইলছ, চেনিটেৰী ৱেৰ আৰু বিভিন্ন চিৰামিক সামগ্ৰীৰ উৎপাদন ইউনিট আছে। গুজৰাট ভাৰতৰ অন্যতম শীৰ্ষ ৰপ্তানিকাৰক দেশ। যোৱা বছৰ ৰাজ্যখনে প্ৰায় ২ বিলিয়ন ডলাৰ ৰপ্তানি কৰিছিল। আগন্তুক সময়ত প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন অতি বৃহৎ খণ্ড হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমি যেতিয়া ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট আৰম্ভ কৰিছিলো তেতিয়া আমাৰ উদ্দেশ্য আছিল যে এই ৰাজ্যখন দেশৰ প্ৰগতিৰ বৃদ্ধিৰ ইঞ্জিন হ’ব লাগে। মই কি কৈছো বুজিছানে? আমি যেতিয়া ইয়াত কাম কৰি আছিলো, আমাৰ এটা দৃষ্টিভংগী আছিল, আমাৰ চিন্তা আছিল যে গুজৰাট দেশৰ বৃদ্ধিৰ ইঞ্জিন হ’ব লাগে, আমি বুজি পাওঁ যে মাত্ৰ কেইজনমান মানুহেহে বুজি পাইছিল। দেশে এই দৃষ্টিভংগী বাস্তৱত পৰিণত হোৱা দেখিছে। ২০১৪ চনত যেতিয়া আমাক দেশৰ সেৱাৰ সুযোগ দিয়া হৈছিল, তেতিয়া আমাৰ লক্ষ্যও সম্প্ৰসাৰিত হৈছিল, আৰু আমাৰ লক্ষ্য আছিল ভাৰতক সমগ্ৰ বিশ্বৰ বৃদ্ধিৰ ইঞ্জিন হিচাপে গঢ়ি তোলা। আজি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থা আৰু বিশেষজ্ঞসকলে এই সুৰত কথা পাতিছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতি। এতিয়া আমি এনে এটা টাৰ্নিং পইণ্টত থিয় দিছো য’ত ভাৰত বিশ্বৰ অৰ্থনৈতিক শক্তিশালী দেশ হ’বলৈ গৈ আছে। এতিয়া এইটোৱেই মোৰ বিশ্বৰ নিশ্চয়তা ভাৰতৰ বাবে আৰু এইটো আপোনালোকৰ বাবেও। চকুৰ সন্মুখত দেখিব, কেইবছৰমানৰ ভিতৰতে ভাৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৩ খন বৃহৎ অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত স্থান পাব। এয়া মোডীৰ নিশ্চয়তা। সেয়ে ইয়াত উপস্থিত থকা অতিথিসকললৈ আৰু ভাৰতীয় উদ্যোগলৈও এক আহ্বান জনাইছো। আপোনালোক সকলোৱে এনে খণ্ডৰ কথা চিন্তা কৰা উচিত য’ত ভাৰতে নিজৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিব পাৰে, বা নিজৰ স্থিতি আৰু অধিক উন্নত কৰিব পাৰে। ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটে এই অভিযানক কেনেদৰে গতি দিব পাৰে সেই বিষয়েও আমি চিন্তা কৰিব লাগিব। ভাৰতে আজি যেনেকৈ বহনক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বক আগুৱাই লৈ গৈছে, তেনেকৈয়ে বিশ্বক আগুৱাই লৈ গৈছে। এই সন্মিলনৰ পৰা আমাৰ ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেমে কেনেকৈ সৰ্বাধিক লাভ লাভ কৰিব পাৰে সেই বিষয়েও আমি চিন্তা কৰিব লাগিব। আজি এগ্ৰিটেক এটা উদীয়মান খণ্ড। খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ড দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। শ্ৰী-আন্নাৰ ব্যৱহাৰ বাঢ়ি অহাৰ লগে লগে আমাৰ বাজৰে আজি বিশ্বৰ প্ৰধান খাদ্য প্ৰতিষ্ঠানৰ ভোজন টেবুলত স্থান লাভ কৰিছে। শ্ৰীআনৰ ব্যৱহাৰেৰে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে। প্ৰচেছিং, ​​পেকেজিং, ইয়াৰ পৰিৱৰ্তন আৰু বিশ্বৰ বজাৰত উপনীত হোৱাৰ সম্ভাৱনাই বহু নতুন সুযোগ কঢ়িয়াই আনিছে।
আজিৰ গভীৰভাৱে সংযুক্ত পৃথিৱীখনত আৰ্থিক সহযোগিতাৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰয়োজনীয়তা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। ইতিমধ্যে গুজৰাটৰ এখন উপহাৰ চহৰ আছে, যাৰ প্ৰাসংগিকতা প্ৰতিদিনে বাঢ়িছে। উপহাৰ চহৰখনে আমাৰ সমগ্ৰ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰে। ইয়াত কেন্দ্ৰ, ৰাজ্য আৰু আই এফ এছ চি কৰ্তৃপক্ষই একেলগে কাম কৰি বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ নিয়ন্ত্ৰণ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰে। আমি ইয়াক বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক বিত্তীয় বজাৰ স্থান হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰচেষ্টা তীব্ৰতৰ কৰা উচিত। ইয়াৰ বাবে আমি আমাৰ বৃহৎ ঘৰুৱা চাহিদাৰ সুবিধা ল’ব পাৰো। ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ সন্মুখত লক্ষ্য হৈছে উপহাৰ চহৰখনক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰা যাতে ইয়াৰ বিশ্বব্যাপী উপস্থিতি বৃদ্ধি পায়।
বন্ধুসকল,
ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ সফলতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি থাকোঁতে মই এইটোও ক’ম যে এয়া বন্ধ কৰাৰ সময় নহয়। যোৱা ২০ বছৰতকৈ পৰৱৰ্তী ২০ বছৰ অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ। যেতিয়া ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটে ৪০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব তেতিয়া ভাৰত স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকীৰ ওচৰ চাপিব। এই সময়ত ভাৰতে এনে এখন ৰোডমেপ বনাব লাগিব, যিয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত আৰু স্বাৱলম্বী ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে বিশ্বৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰিব। মোৰ বিশ্বাস যে আপোনালোক সকলোৱে এই দিশত নিশ্চিতভাৱে কাম কৰিব, নিশ্চিতভাৱে পদক্ষেপ ল’ব, নিশ্চিতভাৱে আগবাঢ়ি আহিব। বৰ্তমান জানুৱাৰী মাহত ভাইব্ৰেণ্ট ছামিট অনুষ্ঠিত হ’ব। ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু ইয়াৰ উদ্যোগৰ বন্ধুসকলে হয়তো পূৰ্ণ শক্তিৰে নিয়োজিত হৈ আছে, কিন্তু মোৰ বাবে সুখৰ কথা যে আজি আপুনি মোক ফোন কৰিলে মইও ২০ বছৰ সৰু হৈ সেই পুৰণি স্মৃতিবোৰত হেৰাই গ’লোঁ, সেই ভয়ংকৰ দিনবোৰৰ পৰা গুজৰাট।কেনেকৈ উলিওৱা হৈছিল আৰু আজি ক’ত উপনীত হৈছে? জীৱনত ইয়াতকৈ ডাঙৰ সন্তুষ্টি কি হ’ব পাৰে বন্ধুসকল? এই ২০ বছৰ স্মৰণ কৰাৰ বাবে গুজৰাট চৰকাৰক পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাইছো। আপোনালোকৰ মাজত থাকি পুৰণি দিনবোৰ মনত পেলোৱাৰ সুযোগ দিলে, মই অতিশয় কৃতজ্ঞ, বহুত শুভেচ্ছা থাকিল।