Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 20 Years' Celebration of Vibrant Gujarat Global Summit
27 SEP 2023 3:27PM by PIB Delhi
Present on the stage are Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji, popular Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in Parliament Shri C.R. Patil, Ministers of Gujarat government, all eminent friends from the industrial world, other dignitaries and all my family members present here. 20 years ago we sowed a small seed. Today it has grown into such a huge and vibrant banyan tree. I am very delighted to be amidst you today on the completion of 20 years of Vibrant Gujarat Summit. I remember, years ago I had once said that Vibrant Gujarat is not just an event of branding, but more importantly it is an event of bonding. This successful summit may be a brand for the world, but for me it is a symbol of a strong bond. This is the bond between me and the 7 crore citizens of Gujarat as well as their capabilities. This is the bond which is based on their immense love for me.
Friends,
Today I am also reminded of the words of Swami Vivekananda ji. Swami Vivekananda ji had said that every work has to go through three stages. First, people ridicule it, then oppose it and then accept it, especially when the idea is ahead of its time. 20 years is a long period. Young people of today's generation may not even be aware of the situation in Gujarat after the massive earthquake in 2001. Even before the earthquake, Gujarat was facing severe famine for a long time. Thousands of people had died in the earthquake that followed. Lakhs of people were affected by it and they had to leave their homes. Apart from famine and earthquake, another major incident had happened in Gujarat at the same time. Madhavpura Mercantile Cooperative Bank had collapsed, due to which 133 more cooperative banks were affected. There was chaos in the economic life of the entire Gujarat. In a way, the financial sector of Gujarat was in crisis. At that time, I had become an MLA for the first time. That role was also new for me. I had no experience of running a government. But the challenge was massive. Meanwhile, another incident had happened. The heart-wrenching incident of Godhra took place and in the circumstances that followed, Gujarat had burst into flames of violence. Nobody could have imagined such a dire situation. Even though I did not have much experience as a Chief Minister at that time, I had unwavering faith in Gujarat and the people of my Gujarat. However, those who carry an agenda were busy analyzing the events in their own way even at that time. It was said that youth from Gujarat, industries from Gujarat, businessmen from Gujarat would all move out, migrate and Gujarat would be so devastated that it would become a huge burden for the country. A conspiracy was hatched to defame Gujarat in front of the world. An attempt was made to create an atmosphere of despair. It was said that Gujarat would never be able to stand on its own feet. Even in that crisis, I resolved that no matter what the circumstances were, I would pull Gujarat out of it. We were thinking not only of the reconstruction of Gujarat but also of its future. And we made Vibrant Gujarat Summit a major medium for the same. This became a medium to lift the confidence of Gujarat and through it to talk to the world eye to eye. It became a medium to showcase the decision-making process and focused approach of the Gujarat government to the whole world. It became a medium to highlight the industrial potential of Bharat including Gujarat in front of the world. It became a medium to show the unlimited possibilities of different sectors present in Bharat. This became a medium to utilize Bharat's talent within the country. It became another medium to showcase the divinity, grandeur and cultural heritage of Bharat before the world. The timing of Vibrant Gujarat was also an example of how closely we worked. We organized Vibrant Gujarat when Navratri and Garba were in full swing in Gujarat. We made it a festival of industrial development of Gujarat.
Friends,
Today I want to remind you all of one more thing. It's been 20 years, and it is very natural to remember all kinds of sweet and sour things. Today the world is witnessing the success of Vibrant Gujarat. But Vibrant Gujarat was organized in such an environment when even the then-Central Government had shown indifference towards the development of Gujarat. I have always said that the development of Gujarat leads to the development of the country. But those running the central government at that time also had linked the development of Gujarat with politics. Central government ministers at that time used to refuse to come to the Vibrant Gujarat Summit. Personally, they used to tell me that they would definitely come, but later on they would refuse due pressures from higher authorities. Forget about cooperation, they were busy creating obstacles. Foreign investors were threatened not to go to Gujarat. Even after so much intimidation, foreign investors came to Gujarat even though they were not given any special incentives in Gujarat. They used to come here because they experienced good governance, fair governance, policy driven governance, an equal system of growth, and transparent government in their everyday lives. You can imagine, when Vibrant Gujarat was started, there were not enough big hotels in Gujarat where those many foreign guests could stay. When all the government guest houses were filled, the question before us was where would the rest of the people stay? In such a situation, I requested the business houses to offer their guest houses so that it could be used for the foreign guests. We even used the guest houses of the Universities here. Arrangements were made for the guests to stay in those guest houses. Some people also had to stay in Baroda.
Friends,
I still remember, when Vibrant Gujarat was organized in 2009, there was an atmosphere of recession all over the world. The world was in the grip of recession. And everyone including our officers were asking me to postpone Vibrant Gujarat that time. They believed that it would flop, because no one would attend. But even at that time I said, "No, this will not stop. It will be held. Even if it fails then there will be criticism at the most but the habit should not be broken". And even then, when the entire world was in the grip of recession, another new chapter of success was added in 2009's Vibrant Gujarat Summit.
Friends,
The success of Vibrant Gujarat can also be understood from its development journey. Some 100 participants and delegates were associated with this summit in 2003. It was a very small event. Today more than 40,000 participants and delegates take part in this summit. In 2003, only a few countries participated in this summit; today 135 countries participate in it. At the beginning of this summit in 2003, around 30 exhibitors came; while now more than 2000 exhibitors come to this summit.
Friends,
There are several specific reasons behind the success of Vibrant Gujarat. Its success includes core elements like idea, imagination and implementation. If I talk about the idea, then, Vibrant Gujarat was such a unique concept, about which very few people in Bharat had heard. But with the success achieved over time, people understood its importance. After a while, other states also started organizing their own business and investor summits. Another important factor is imagination. We dared to think differently. In those days, we were thinking of something very big at the state level; something which could not be done even at the country level. We demonstrated courage to make a country our partner country. The idea of a small state of a country making a developed country as its partner country may seem strange today. Just imagine what would have happened at that time? But we did it. This was a massive thing for a state in the country.
Friends,
No matter how good the idea and imagination are, it is very important to mobilize the entire system and deliver results. This is a task that requires extensive planning, investment in capacity building, attention to every detail, and tireless hard work so that an event of this scale can be organised. I have said it earlier also, with the same officers, same resources and same regulations, we did something that no one had ever thought of!
Friends,
Another identity of Vibrant Gujarat Summit is worth noting. From a one-time event, Vibrant Gujarat has today turned into an institution whose system and process runs automatically throughout the year within and outside the government. Chief Ministers changed, almost all the old leading officers have retired. Those officers who might have come to Gujarat for the first time in 2001 are managing Gujarat today. They have become senior officers now. Times have changed, but one thing did not change. Every time Vibrant Gujarat kept touching new heights of success. This could happen because we institutionalized the processes. This strength is the basis for the consistency of this success. And for this, the same emphasis was laid on infrastructure. On certain occasions, programmes were held in Tagore Hall, sometimes the events were organized here in Science City by setting up tents and today we have Mahatma Mandir for the same events.
Friends,
The spirit with which we took the Vibrant Gujarat Summit forward is rarely seen in our country. We used to hold this summit in Gujarat but we wanted to benefit every state through it. There are very few people who have been able to understand our thinking even today. They are sitting curled up in their own circle. At that time, a Chief Minister of Gujarat used to urge the Chief Ministers of the other states that since a summit is being held, you too should set up your stalls; you should also hold seminars. Other states were also given the opportunity to participate in the Vibrant Gujarat Summit. We had invited the states to come, put their energies into it and take advantage. We organized a state seminar in which many states used to come. And even during the Vibrant Summit, different summits were being held like the Odisha summit, the Telugu summit, the summit of Haryana, or Jammu and Kashmir and so on. Apart from that, there was a national summit of Ayurveda in Gujarat, a huge summit of progressive partners, All India Lawyers' Summit etc. We used to continuously create various types of summits. We were also developing Gujarat under the national vision.
Friends,
What was the identity of Gujarat in the 20th century? We were known as a trader state. We used to buy from one place and sell at another place. They used to survive on whatever commission they got in the process. This was our image. But leaving aside that image of the 20th century, in the 21st century Gujarat has become an agricultural powerhouse along with trade, a financial hub and has developed an identity as an industrial and manufacturing ecosystem. Apart from this, Gujarat's trade-based reputation has also become quite strong. Behind all this is the success of events like Vibrant Gujarat, which is working as an incubator of ideas, innovation and industries. We have thousands of success stories and case studies from the last 20 years. This was possible with effective policy making and efficient project implementation. There has been an unprecedented increase in investment and employment in textile and apparel industries due to which our exports are also making records. In the last two decades, we have reached new heights in different sectors. Compared to 2001, our investment in the automobile sector has increased almost 9 times. Our manufacturing output has increased 12 times. In the chemical sector, Gujarat has become the choice of many companies in the country and around the world. Today Gujarat's contribution in Bharat's dyes & intermediates manufacturing is about 75 percent.
Gujarat has the highest share in investment in Agro and food processing industry in the country. Today, more than 30,000 food processing units are operating in Gujarat. In the pharmaceutical sector, Gujarat is emerging as an innovation-driven, knowledge-focused pharma industry. Gujarat has more than 50 percent share in medical devices manufacturing and about 80 percent share in cardiac stents manufacturing. Gujarat's success in the gem and jewellery industry is amazing. Gujarat accounts for more than 70 percent of the world's processed diamonds. Gujarat's contribution to Bharat's diamond exports is 80 percent. Talking about ceramic sector, Morbi region of Gujarat alone holds 90 percent share in the ceramic market of the country. There are about 10,000 manufacturing units of ceramic tiles, sanitary-ware and different ceramic products here. Gujarat is also one of the top exporters in Bharat. Last year the state exported about $2 billion. Defence manufacturing will be a huge sector in the coming times.
Friends,
When we started Vibrant Gujarat, our intention was that this state should become the growth engine of the country's progress. Do you understand what I am saying? When we were working here, we had a vision. We believed that Gujarat should become the growth engine of the country. I guess a few people have understood it. The country has seen this vision turn into a reality. In 2014, when we were given the opportunity to serve the country, our goal also expanded, and our goal was to make Bharat the growth engine of the entire world. Today international agencies and experts are speaking in this tone. Today Bharat is the fastest growing economy in the world. Now we are standing at a turning point where Bharat is going to become a global economic powerhouse. Now this is Bharat's guarantee to the world and my guarantee to you too. You will see before your eyes; within a few years Bharat will be among the top 3 largest economies of the world. This is Modi's guarantee. Therefore, I would also like to make an appeal to the guests present here and to the Indian industry. All of you should think about such sectors where Bharat can create new potential for itself, or can further improve its position. We also have to think about how Vibrant Gujarat can give momentum to this mission. Just as Bharat is leading the world today in the field of sustainability, we also need to think about how our startup ecosystem can get maximum benefits from this summit. Today agri-tech is an emerging sector. Food processing sector is expanding rapidly. With the increasing use of Shri Anna, our millets have today found a pride of place on the dining tables around the world. New opportunities are being created with the use of Shri Anna. The changes in processing, packaging, and the possibilities of taking it to the global market have brought many new opportunities.
In today's deeply connected world, the need for institutions of financial cooperation is increasing rapidly. Gujarat already has a GIFT city, whose relevance is increasing every day. GIFT city reflects our whole of government approach. Here the Centre, State and IFSC authorities work together to create the best regulatory environment in the world. We should intensify efforts to make it a globally competitive financial market place. For this we can take advantage of our large domestic demand. The aim before Vibrant Gujarat is to further strengthen the GIFT city so that its global presence expands.
Friends,
While discussing the success of Vibrant Gujarat, I would also say that this is not the time to stop. The next 20 years are more important than the last 20 years. When Vibrant Gujarat completes 40 years, Bharat will be nearing the centenary of its independence. This is the time when Bharat will have to frame such a roadmap, which will help present the country to the world as a developed and a self-reliant nation by 2047. I am confident that all of you will definitely work in this direction, will take the needed steps, and will definitely come forward. Currently the Vibrant Summit is going to be held in January. The state government and friends from the industrial world here might be engaged with full force, but it is a matter of great delight for me that today when you invited me, I turned 20 years younger and was lost in the old memories; how Gujarat was pulled out of those terrible days and where has it reached today? What can be greater satisfaction than this in life, friends? I once again congratulate the Gujarat government for commemorating these 20 years. You gave me the opportunity to relive the old days by being amidst you. So, I am very grateful. My best wishes!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎ চহি ২০ মপুংফারকপা থৌরমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
27 SEP 2023 3:27PM by PIB Imphal
গুজরাতকী রাজ্যপাল শ্রী অচার্য়া দেবব্রাত জি, গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, সংসদকী ঐগী মরুপ শ্রী সি.আর পতিল, গুজরাত সরকারগী মিনিস্তরশিং অমসুং উদোগকী লুচিংবশিং অমসুং মফম অসিদা তিল্লিবা ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং!
চহি ২০গী মমাঙদা ঐখোয়না অপীকপা মরু অমা হুনখি। ঙসিদি মরু অদু অচৌবা খোঙনাং পাম্বী অমা ওইরক্লে। ভাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎ চহি ২০ মপুংফারকপা থৌরমদা শরুক য়াবদা ঐ অপেনবা পোকই। ভাইব্রেন্ত গুজরাত অসি শুপ্নগী ব্রান্দিংগী থৌরম অমা নত্তে, মসি মরী চেৎশিনহন্নবগী থৌরম অমনি হায়না মমাঙদা ঐনা ফোঙদোকখিবা অদু ঐ নিংশিংলি। মসিগী মাইপাক্লবা মীফম অসি মালেমগী ব্রান্দ অমা ওইবা য়াই, অদুবু মসি ঐগী ওইনা অকনবা মরী অমগী খুদম অমনি। মীফম অসি ঐহাক অমসুং রাজ্য অসিগী মীওই করোর ৭গী তৌবা ঙম্বশিংগী লৈনবা অচেৎপা মরী অমগী খুদম অমনি। মসিগী মরী অসি মীয়াম্না ঐহাক নুংশিবদা য়ুম্ফম ওইবনি।
মরুপশিং,
শ্বামী বিবেকানন্দ জিনা হায়রম্বা ৱাফম অমা ঙসি ঐ নিংশিংলি। থবক খুদিংমক তাঙ্কক অহুম থোক্না পাংথোকই হায়না শ্বামী বিবেকানন্দ জিনা হায়রমখি। অহানবদা মীয়াম্না থবক অদু কল্লক্কনি, মখোয়না থবক অদুগী মায়োক্তা লৈগনি অমসুং তুংদা থবক অদু য়ারক্কনি। মসিগী অনৌবা ৱাখল্লোন অসি মতম অদুদগী য়াম্না ঙনখৎনা খঙখি। চহি ২০ অসি শাংলবা মতমনি। ২০০১গী য়ুহা হাবা মতুংদা গুজরাতকী ফিবম করি ওইখি হায়বা ঙসিগী নহারোলশিংনা খঙবা ঙম্লোই। য়ুহা হাবা মমাঙদা ফাওবা গুজরাত শাংলবা ইকং অমা মায়োক্নখি। য়ুহা হাবা অদুদা মীওই লিশিং কয়া শিখি। মীওই মিল্লিয়ন কয়া শোকহনখি অমসুং মখোয়গী য়ুমশিং থাদোকখি। চাক তাংবা অমসুং য়ুহা হাবগী মথক্তা, চপ মান্নবা মতমদা গুজরাত্তা অচৌবা থৌদোক অমা থৌদোকখি। মধাবপুরা মার্সেন্তাইল কোওপরেতিপ বেঙ্ক কায়বদগী অতোপ্পা কোওপরেতিপ বেঙ্ক ১৩৩শু কায়থরক্তুনা হেন্না অৱাবা মায়োক্নখি।
গুজরাতকী শেন-থুমগী ফিবম কাং-খোং চায়খি। মতম অদুদা, ঐ অহানবা ওইনা এম.এল.এম অমা ওইখি, মসিগী থৌদাং অসি ঐগী অনৌবা অমসু ওইখি, সরকার অমা চলাইনবা ঐগী এক্সপেরিয়েন্স লৈখিদে। চৈরক অদুদা, অতোপ্পা থৌদোক অমা থোকখি। তমথিরবা গোধারা থৌদোক্না মরম ওইদুনা গুজরাত্তা হিংশা থোরকখি। অসিগুম্বা তমথিরবা ফিবম অমা থোরক্কনি হায়বা কনা অমতনা থাজখিদে। ফিবম অসিদা, চীফ মিনিস্তর অমা ওইবগী ঐগী এক্সপেরিয়েন্স ৱাৎলবসু, ঐনা গুজরাত অমসুং রাজ্য অসিগী মীয়ামদা মপুংফানা থাজবা থমখি। অদুবু মখোয়গী পান্দম লৈখিবা মীওইশিংনা থৌদোকশিং অদু হৌজিক ফাওবা মখোয়গী ওইবা মওংদা নৈনরি।
গুজরাত্তগী নহারোলশিং, গুজরাত্তগী উদোগ, গুজরাত্তগী ললোনবশিং রাজ্য অসি থাদোক্তুনা চৎনবা হায়খি, গুজরাত অসি হুন্দোকখাক অমা ওইদুনা রাজ্য অসি লৈবাক্কী পোৎলুম অমা ওইগনি। মালেমদা গুজরাতকী মিংচৎ থিনবা লৌতুনখি। নিংবা কাইবগী ফিবম অমা শেমগৎনবা হোৎনখি। কৈদৌঙৈদা গুজরাত মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লরোই হায়খি। গুজরাত অমুক হন্না শেমগৎনবা ঐখোয়না খনবা খক নত্তনা রাজ্যগী তুংগী থৌরাংশু তৌখি অমসুং মসিগীদমক ঐখোয়না ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ অসি মাঙজিল থাবা পাম্বৈ ওইখি। ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ অসি রাজ্য অসিগী পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং মালেমগা থবক তৌমিন্ননবা পাম্বৈ অমা ওইরকখি।
সম্মিৎ অসি মালেমদা রাজ্য সরকারগী ৱারেপ লৌবা ঙম্বগী শক্তি অদু উৎনবা অমসুং লৈবাক অসিগী উদোগকী খুদোংচাবশিং খঙহন্নবা পাম্বৈ অমা ওইরকখি। মীফম অসি ভারত্তা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা লৈরিবা মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবশিং উৎথোক্নবা পাম্বৈ অমা ওইরে। মসিনা ভারতকী হৈশিংবা লৈবাক মনুংদা শীজিন্নবা ঙমহল্লে। হিরম কয়াদা লৈরিবা মশিং থিঙমদ্রবা খুদোংচাবশিং উৎনবা, লৈবাক অসিগী হৈথোই-শিংথোইবশিং উৎনবা অমসুং লৈবাক অসিগী ঈশ্বরনা পীবা খুদোল, ফজবা অমসুং নাৎকী চৎনবীশিং খঙহন্নবা ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ মপুংফানা শীজিন্নরে। ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ অসি রাজ্য অসিগী উদোগ চাউখৎনবা কুহ্মৈ অমা ওইরে অমসুং মসি নবরাত্রি অমসুং গারবাগী হরাওবা মরক্তা পাংথোক্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐনা অদোমদা ৱাফম অমা নিংশিংবা পাম্মী। ৱাফম অসি চহি ২০ শুরে, অৱাবা অমসুং নুংঙাইবা অনিমক নিংশিংবা হায়বসি হৌনশানি। ঙসিদি মালেম্না ভাইব্রেন্ত গুজরাতকী মাইপাকপা উরে। মতম অমগী কেন্দ্র সরকারনা গুজরাত্তা তোখায়বা মীৎয়েং অমা য়েংখিবা মতম অমদা ভাইব্রেন্ত গুজরাত পাংথোকখি। গুজরাত চাউখৎপা অসি লৈবাক অসি চাউখৎপনি হায়না ঐনা মতম পুম্নমক্তা হায়খি। মতম অদুদা কেন্দ্র সরকারনা গুজরাত চাউখৎপা অসি রাজনিতিগী প্রিজম অমদগী য়েংখি। ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎতা কেন্দ্র সরকারগী মিনিস্তরশিং শরুক য়ানবা হায়বদা য়াখিদে। মতেং পাংনবা থোং হাংদোকপগী মহুত্তা মখোয়না থোং থিংজিনখি।
মপানগী ইনভেস্তরশিং গুজরাত্তা চৎতনবা কিহনখি। কিহনবা কয়া লৈজরবসু মপানগী ইনভেস্তরশিংনা গুজরাত্তা শেন থাদখি। মসি অখন্নবা খুদোংচাবা পীবদগী নত্তে। অফবা লৈঙাক, ফজবা অমসুং থৌশিলদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক, চাউখৎপা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতবা চপ মান্নবা সিস্তেম অমা লৈবা অসিনা গুজরাত পাম্নবগী মরুওইবা মরম্নি। ভাইব্রেন্ত গুজরাত হৌদোকপা মতমদা মপানগী গেস্তশিং লৈনবা গুজরাত্তা অচৌবা হোতেলশিং লৈরমদে। সরকারগী গেস্ত হাওসশিং থল্লবা মতমদা, অতোপ্পা মীওইশিং কদাইদা লৈগনি হায়বগী ৱাহং অমা ঐখোয়গী মাঙদা তাদুনা লৈখি। অসিগুম্বা ফিবম অমদা, নখোয়গী গেস্ত হাওসশিং লৈবরা হায়না ঐনা বিজিনেস হাওসশিংদা হংখি, মখোয়না মদু শীজিন্নবা য়াগনি হায়খি। ঐখোয়না য়ুনিভর্সিতিগী গেস্ত হাওস ফাওবা শীজিন্নখি। মীওই খরদি বারোদা ফাওবদা লৈখি।
মরুপশিং,
মালেম শীনবা থুংনা শেন-থুমগী অৱাবা মায়োক্নবা মতমদা পাংথোকখিবা ২০০৯গী ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ অদু ঐ নিংশিংলি। মীওই খুদিংমক্না ঐঙোন্দা হায়খি, ঐখোয়গী ওফিসারশিং ফাওবনা সার চানবীদুনা তাঞ্জা অসিদা ভাইব্রেন্ত গুজরাত য়ৈথোকপীয়ু, মসি মাইথিগনি, কনা অমতা লাক্লোই হায়খি। অদুবু মতম অদুদা ঐনা হায়খি, য়ৈথোক্লোই, মসি পাংথোক্কনি, করিগুম্বা মসি মাইথিরবসু, মরৈ য়েৎকনি, অমসুং মসিগী হৈনবী অসি থাদোকপা ঙম্লোই। মালেম শীনবা থুংনা শেন-থুমগী অৱাবা মায়োক্নবা মতমদা ভাইব্রেন্ত গুজরাত পাংথোকখি। ২০০৯দা ভাইব্রেন্ত গুজরাত্তা মাইপাকপগী অনৌবা পন্দুব অমা হাপচিনখি।
মরুপশিং,
সম্মিৎ অসিগী চাউখৎপগী খোঙচত্তা ভাইব্রেন্ত গুজরাতকী মাইপাকসু খঙবা ঙমগনি। ২০০৩ গী মীফমদা মীওই চা খর খক শরুক য়াখি। মসি য়াম্না পীকপা থৌরম অমা ওইখি। ঙসিদি মীওই ৪০০০০ হেন্না অমসুং লৈবাক ১৩৫ হেন্না শরুক য়ারে। ২০০৩দা একজিবিতর ৩০ শরুক য়ারম্বদগী ঙসিদি একজিবিতর ২০০০ হেন্না শরুক য়ারে।
মরুপশিং,
ভাইব্রেন্ত গুজরাত মাইপাকপগী মরুওইবা মরম কয়া লৈরি। মসি মাইপাকপা অসিদা অনৌবা ৱাখল অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপা য়াওরি। করিগুম্বা ঐনা অনৌবা থবক অমগী ৱারি শাবা মতমদা, ভারতকী মীয়াম্না ভাইব্রেন্ত গুজরাত আসি অখন্নবা থবক অমনি হায়না ফোঙদোকপা তাগনি। অদুবু মতমগী মতুংইন্না মাইপাক্লকপদগী মসিগী মরুওইবা অদু খঙলে। মতম খরগী মতুংদা, অতোপ্পা রাজ্যশিং মখোয় মশাগী ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তর সম্মিৎশিং পাংথোকপা হৌরকখ্রে। অতোপ্পা মরুওইবা মরম অমনা ৱাখলদা শাগৎপা অসিনি। ময়ামগা মানদনা ৱাখল খন্নবগী থৌনা অদু ঐখোয়না উৎলে। মতম অদুদা ঐখোয়না রাজ্য থাক্তা করিগুম্বা অচৌবা খর খনখি, জাতিগী থাক্তা ফাওবা খন্দবা করিগুম্বা খর খনখি। লৈবাক অমা ঐখোয়গী মরুপ ওইনবা থৌনা অদু ঐখোয়না উৎখি। মালেমগী চাউখৎলবা লৈবাক অমা অপীকপা রাজ্য অমগী পার্তনর কন্ত্রি অমা ওইরকখি। মসিগী ৱাখল অসি ঙসিদি পীক্না উরমগনি। মতম অদুদা করি ওইরমগনি হায়বা খন্দুনা য়েংউ। মদু থবক ওইনা পাংথোকখি। মসি লৈবাক অসিদা রাজ্য অমা খক্তগী অচৌবা থবক অমা ওইখি।
মরুপশিং,
অনৌবা ৱাখল্লোন অদু অচৌবা ওইরবসু, মসি থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং মহৈ চাহনবা হায়বসি তঙাইফদবনি। অসিগুম্বা থৌরম অসি পাংথোক্নবা নিংথিংনা থৌরাং তৌবা, কেপাসিতি বিল্দিংদা শেন থাদবা, চেকশিন্না য়েংশিনবা অমসুং কৎথোকপা দরকার ওই। ভাইব্রেন্ত গুজরাতনা রাজ্য সরকারগা চপ মান্নবা ওফিসারশিং, ফন্দ অমসুং চৎন-কাংলোনশিং লৈদুনা অতোপ্পা সরকার অমতনা ৱাখলদা ফাওবা খন্দ্রিবা মাইপাকপশিং ফংবা ঙমখিবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভাইব্রেন্ত গুজরাত অমুক্তং পাংথোকপা থৌরম অমদগী ইন্সিতিতুসন অমা ওইরক্লে। সরকার মনুং অমসুং মপান্দা মসিগী থবকশিং চহি চুপ্পা মশা মরোমদোম পাংথোক্লে। চীফ মিনিস্তরশিংগী মহুত্তা, ২০০১দা গুজরাত্তা অহানবা ওইনা সেনিয়ার ওফিসারশিং লাকখি, অদুগুম্বা ওফিসারশিংনা ঙসিদি গুজরাতকী থবক পুম্নমক পাংথোক্লে। মতমগী অহোংবা লাক্লে, অদুবু হোঙদবা অমদি লৈরে। মতম খুদিং ভাইব্রেন্ত গুজরাত মখা তানা অনৌবা মাইপাকপশিং ওইখি। থবকশিং ঐখোয়না মওং-মরিল তানা পাংথোকপদগী মসি ওইথোকপনি। মসিগা লোয়ননা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অকনবা মীৎয়েং চঙখি, মমাংদা থৌরম অসি তেগোর হোলদা পাংথোকখি, মতম খর তেন্ত অমা খন্দুনা সাইন্স সিতিদা পাংথোকখি অমসুং ঙসিদি মসি মহাত্মা মন্দির অমা ওইরে।
মরুপশিং,
ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎতা লৈরিবা ঐখোয়গী ৱাখল অসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা পাক্না খঙদে। ঐখোয়না মীফম অসি গুজরাত্তা পাংথোক্লি অদুবু মসিগী কান্নবা রাজ্য খুদিংমক্না ফংবা ঐখোয়না পাম্মী। ঙসি ফাওবা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন খঙবা মীওই য়ামদ্রি। গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর অমনা লৈবাক অসিগী চীফ মিনিস্তরশিংদা মীফম অমা পাংথোক্লি হায়বা মতম অদুদা হায়খি। ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎতা শরুক য়ানবা অতোপ্পা রাজ্যশিংদসু খুদোংচাবা পীখি। অদোম লাকখি, মীফম অসিদা অদোমগী শক্তি পুথোকখি, মসিগী কান্নবা লৌখি। ভাইব্রেন্ত সম্মিৎ মনুংদা রাজ্য কয়া লাকখি অমসুং ঐখোয়না ওরিসা সম্মিৎ, তেলুগু সম্মিৎ, হরিয়ানা সম্মিৎ, জম্মু অমসুং কাস্মির সম্মিৎ পাংথোকখি। মসিগী মথক্তা, গুজরাত্তা অয়ুর্বেদা সম্মিৎ অমা, ওল ইন্দিয়া লোয়ার্স সম্মিৎ অমা পাংথোকখি। মখল কয়াগী সম্মিৎশিং ওইনবা ঐখোয়না হোৎনখি।
মরুপশিং,
২০শুবা চহিচাদা ঐখোয়গী গুজরাতকী শক্তম করি ওইখি? ঐখোয় ললোন-ইতিক্কী রাজ্য অমা ওইনা খঙনখি। ২০শুবা চহিচাদগী ২১শুবা চহিচা ফাওবদা পুরকখিবা অওনবশিংনা গুজরাত লৌউ-শিংউ অমসুং শেন-থুমগী মফম অমা ওইরে অমসুং ইন্দস্ত্রি অমসুং মেনুফেকচরিংগী থবকশিংগীদমক রাজ্য অসিগী অনৌবা মশক অমা তাক্লে। ললোন-ইতিক্তা য়ুম্ফম ওইবা গুজরাতকী মিংচৎ হেনগৎলে। ভাইব্রেন্ত গুজরাতন অনৌবা থবকশিং, ৱাখল্লোনশিং অমসুং উদোগশিংগী ইনকুবেতর অমা ওইনা থবক তৌদুনা অসিগুম্বা মাইপাকপশিং অসি পুরকপনি। হৌখিবা চহি ২০দা ঐখোয়গী মাইপাকপগী ৱারি অমসুং কেস স্তদিজ লিশিং কয়া লৈরে।
মসি ফবা থৌশিল অমসুং প্রোজেক ফজনা পায়খৎপদগী পাংথোকপা ঙম্বনি। হৌখিবা চহি ২০ অসিদা তেক্সতাইল অমসুং এপ্পারেল ইন্দস্ত্রিদা শেন থাদবা অমসুং থবক ফংবা হেনগৎলে অমসুং রেকোর্দ ওইনা মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলে। ২০০১গা চাংদম্নবদা ওতোমোবাইল সেক্তরদা শেন থাদবা শরুক ৯ হেনগৎলে, মেনুফেকচরিংগী পোৎথোক শরুক ১২ হেনগৎলে। ঙসি ভারতকী দাই অমসুং ইন্তরমেদিয়েত মেনুফেকচরিংদা গুজরাতনা চাদা ৭৫ মতেং পাংলে। লৈবাক অসিদা এগ্রো অমসুং ফুদ প্রোসেশিং ইন্দস্ত্রিদা খ্বাইদগী য়াম্না শেন থাদরে, ফুদ প্রোসেশিং য়ুনিত ৩০,০০০ হেন্না গুজরাত্তা মথৌ তৌরে, মেদিকেল দিভাইস মেনুফেকচরিংদা চাদা ৫০ হেন্না পুথোক্লে অমসুং কার্দিয়ক স্তেন্তশিং পুথোকপদা চাদা ৮০ হেন্না শরুক য়ারে, মালেমগী দাইমন্দগী চাদা ৭০ হেন্না প্রোসেস তৌরে, ভারতকী মপান্দা দাইমন্দ থাদোকপগী চাদা ৮০ শরুক য়ারে অমসুং সেরামিক তাইলশিং, সেনিতরিগী পোৎলমশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা সেরামিক পোৎথোকশিং শাবা মেনুফেকচরিং য়ুনিত লিশিং ১০ রোম্না লৈবাক অসিগী সেরামিক কৈথেলদা চাদা ৯০ শরুক য়ারে। হৌজিক্কী ত্রান্সসেক্সনগী ভেলু য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ২ ওইদুনা ভারত্তা গুজরাতনা খ্বাইদগী চাউবা মপান্দা থাদোকপা রাজ্য ওইরি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা দিফেন্স মেনুফেকচরিং অচৌবা সেক্তর অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ভাইব্রেন্ত গুজরাত হৌদোকপা মতমদা, ঐখোয়না খনবদি লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা রাজ্য অসিনা ইঞ্জিন অমা ওইহনবনি। ঐনা হায়রিবা অসি অদোম খঙবীবরা? ঐখোয়গী ৱাখলদি গুজরাতনা লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী ইঞ্জিন ওইবনি। মীওই খর খক্তনা মসি খঙবা ঙমখি। মসিগী পান্দম অসি লৈবাক অসিনা থবক ওইনা উরে। লৈবাক অসিগী থবক তৌনবা ঐখোয়দা ২০১৪দা খুদোংচাবা পীবা মতমদা, ঐখোয়গী পান্দম পাকথোক-চাউথোকহনখি অমসুং ঐখোয়গী পান্দমদি ভারতনা মালেম শীনবা থুংবগী চাউখৎপগী ইঞ্জিন ওইবনি। ভারতনা মালেমগী চাউখৎপগী ইঞ্জিন ওইনবা ২০১৪গী পান্দম অদু মালেমগী এজেন্সিশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংগী মরক্তা খোন্থাং য়ৈখি। ঙসি মালেমদা ভারত য়াংনা চাউখৎলিবা ইকোনোমি ওইরে। ভারত মালেমগী ইকোনোমিক পৱারহাওস অমা ওইনবগী ফিবম অমদা হৌজিক ঐখোয় লৈরি। হৌজিক ভারত মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরগনি। মসি মোদীনা পীবা থাজবনি। ভারতকী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীগদবা হিরমশিংদা উদোগকী মীওইশিংনা পুক্নিং চঙগদবনি।
পান্দম অসিদা ভাইব্রেন্ত গুজরাতনা কমদৌনা মথৌ হাপকনি হায়বসু ঐখোয় খল্লি। সম্মিৎ অসিদগী কমদৌনা ঐখোয়গী স্তার্দঅপ ইকোসিস্তেম্না কান্নবা লৌগনি হায়বা ঐখোয়না খল্লি। ঙসি এগ্রিতে অসি অনৌবা হিরম অমা ওইরক্লে। ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরসু য়াংনা পাথোক-চাউথোরক্লি। শ্রী-অন্ন শীজিন্নবা হেনগৎলক্তুনা, ঙসিদি ঐখোয়গী মিল্লেতশিং মালেমগী দাইনিং তেবদা মফম অমা কল্লে। শ্রী অন্না শীজিন্নবনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরে। শেম-শাবা, য়োম্বা, মসি মশক হোংহনবা অমসুং মালেমগী কৈথেল য়ৌহন্নবা ওইথোকপশিংনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরে।
ঙসিগী মপুংফানা শম্নরবা মালেম অসিদা, শেন-থুমগী ইন্সিতিতুনশিং মতেং পীনবা হেনগৎহনবা দরকার ওইরে। গুজরাতকী হান্না গিফ সিতি লৈজরে, মসিগী দরকার ওইবা নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্লি। ঐখোয়গী সরকারনা পুক্নিং চঙনা হোৎনরিবা অসি গিফ সিতিদা মমি তারে। মালেমদা খ্বাইদগী ফবা চৎন-কাংলোন শেম্নবা সেন্তর, স্তেৎ অমসুং আই.এফ.এস.সি ওথোরিতিশিং পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। লৈবাক অসি মালেমদা চাংদম্নবা য়াবা শেন-থুমগী কৈথেল অমা ওইনা শেমগৎনবা ঐখোয়না থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। মসিগীদমক ঐখোয়গী লৈবাক মনুংগী মশিং য়াম্লবা দরকার ওইরবশিংগী খুদোংচাবা লৌগদবনি। ভাইব্রেন্ত গুজরাতকী পান্দমদি কমদৌনা গিফ সিতি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং মসি মালেমদা শরুক য়াবা হেনগৎহনবা অসিনি।
মরুপশিং,
ভাইব্রেন্ত গুজরাত মাইপাকপগী ৱারি মরক্তা, মসি লেপ্পা মতম নত্তে হায়না ঐনা হায়গনি। মথং চহি ২০ অসি হৌখিবা চহি ২০দগী হেন্না মরুওই। ভাইব্রেন্ত গুজরাতনা চহি ৪০ মপুংফারকপা মতমদা, লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ১০০শুবা থৌরম পাংথোক্কদবা মতম অদু কুইদ্রে। হৌজিক অসি ভারত ২০৪৭দা চাউখৎলবা অমসুং অত্মানির্ভর লৈবাক অমা ওইনবা লম্বী অমা শেমগদবা মতম অদু য়ৌরে। মীফম অসিনা মাইকৈ অসিদা চঙশিনহনগনি হায়বগী থাজবা ঐনা থম্লি।
ভাইব্রেন্স সম্মিৎ অসি জনুৱারিদা পাংথোক্নবা লেপ্লে। রাজ্য সরকার অমসুং মালেমগী ইন্দস্ত্রিগী মরুপশিং মপুংফানা শরুক য়াগনি, অদুবু ঙসি অদোম্না ঐ মফম অসিদা কৌবা অসি হরাওবা অমনি। ঐসু চহি ২০ নহা ওইখৎলে অমসুং গুজরাতকী অৱাবা মতমশিং অদু নিংশিংদ্রে। মরুপশিং, করিনা পুন্সিদা খ্বাইদগী অপেনবা ওইগনি? চহি ২০ অসিগীদমক ঐনা অমুক হন্না গুজরাত সরকারা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অদোমগা লোয়ননা নুংঙাইবা মতমশিং নিংশিংনবা খুদোংচাবা পীবগীদমক অদোম থাগৎচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি।