ସୂକ୍ଷ୍ମ, ଲଘୁ ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାରମ୍ପରିକ ଶିଳ୍ପୀ ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ପିଏମ୍‌ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା
20 SEP 2023 5:42PM by PIB Bhubaneswar
ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଲଘୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଓ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଛି । କୌଳିକ ବୃତ୍ତିଧାରୀ ଶିଳ୍ପୀ ଓ କାରିଗରମାନେ ଜନସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଜରିଆରେ ଯୋଜନାର ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିପାରିବେ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୩ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ଭାବେ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ହାତରେ ଓ ହାତ ତିଆରି ସରଞ୍ଜାମରେ କାମ କରୁଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ଶିଳ୍ପୀ ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏହି ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ପିଏମ୍‌ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାରେ ୧୮ଟି କୌଳିକ ବୃତ୍ତିକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ଯଥା : (୧) ବଢ଼େଇ, (୨) ଡଙ୍ଗା ନିର୍ମାତା, (୩) ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ନିର୍ମାତା; (୪) କମାର; (୫) ହାତୁଡ଼ି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଉପକରଣ ନିର୍ମାଣକାରୀ, (୬) ତାଲା କାରିଗର; (୭) ବଣିଆ, (୮) କୁମ୍ଭାର, (୯) ମୂର୍ତ୍ତିଶିଳ୍ପୀ/ ପଥର ଖୋଦେଇ କାରିଗର, ପଥର କଟାଳି; (୧୦) ମୋଚି/ଜୋତା କାରିଗର, (୧୧) ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ, (୧୨) ଝୁଡ଼ି/ମସିଣା/ଝାଡ଼ୁ ନିର୍ମାତା ଓ କତା ବୁଣାକାର, (୧୩) କଣ୍ଢେଇ ଏବଂ ଖେଳନା ନିର୍ମାତା (ପାରମ୍ପରିକ), (୧୪) ଭଣ୍ଡାରୀ, (୧୫) ଫୁଲ ବ୍ୟବସାୟୀ (୧୬) ରଜକ; (୧୭) ଦରଜି ଏବଂ (୧୮) ମାଛଧରା ଜାଲ ନିର୍ମାତା।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ଶିଳ୍ପୀ ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି:
(୧) ମାନ୍ୟତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ପରିଚୟ ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଶିଳ୍ପୀ ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ମାନ୍ୟତା।
(୨) ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ: ୫-୭ ଦିନର ମୌଳିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ୧୫ ଦିନ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ସମୟର ଉନ୍ନତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଦୈନିକ ୫୦୦ ଟଙ୍କା ଷ୍ଟାଇପେଣ୍ଡ ସହିତ
(୩) ଟୁଲକିଟ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ: ମୌଳିକ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଆରମ୍ଭରେ ଇ-ଭାଉଚର ଆକାରରେ ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟୁଲକିଟ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ।
(୪) ଋଣ ସହାୟତା : ୧ ଲକ୍ଷ ଓ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଦୁଇଟି କିସ୍ତିରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୮ ମାସ ଓ ୩୦ ମାସର ଅବଧି ସହିତ ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ଧକ ମୁକ୍ତ ‘ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ ଋଣ’ ୫% ରିହାତି ହାରରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏଥିସହିତ ଭାରତ ସରକାର ୮% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ମୌଳିକ ତାଲିମ ସମାପ୍ତ କରିଥିବା ହିତାଧିକାରୀମାନେ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଥମ କିସ୍ତିର ଋଣ ସହାୟତା ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବେ । ଦ୍ୱିତୀୟ ଋଣ କିସ୍ତି ସେହି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ମାନକ ଋଣ ଖାତା ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟରେ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଆପଣାଇଛନ୍ତି କିମ୍ବା ଉନ୍ନତ ତାଲିମ ନେଇଛନ୍ତି ।
(୫) ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥ କାରବାର ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ: ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡିଜିଟାଲ ପେ-ଆଉଟ୍ କିମ୍ବା ରସିଦ୍ ପାଇଁ ମାସିକ ସର୍ବାଧିକ ୧୦୦ ନେଣଦେଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତି ଡିଜିଟାଲ୍ ନେଣଦେଣ ପାଇଁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୧ ଟଙ୍କା ଜମା କରାଯିବ।
(୬) ବିପଣନ ସହାୟତା : କାରିଗର ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ, ଜିଇଏମ୍ ଭଳି ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଆଣିବା, ବିଜ୍ଞାପନ, ପ୍ରଚାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାର୍କେଟିଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆକାରରେ ମାର୍କେଟିଂ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଉପରୋକ୍ତ ସୁବିଧା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଏମଏସଏମଇ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ 'ଉଦ୍ୟୋଗୀ' ଭାବରେ ଉଦ୍ୟମ୍ ଆସିଷ୍ଟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସାମିଲ କରାଯିବ ।
ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ପୋର୍ଟାଲରେ ଆଧାର ଆଧାରିତ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ସହିତ କମନ୍ ସର୍ଭିସ୍ ସେଣ୍ଟର ମାଧ୍ୟମରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରାଯିବ। ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପରେ ତିନି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଯାଞ୍ଚ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ (୧) ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ/ ସହରାଞ୍ଚଳ ପ୍ରଶାସନିକ ସ୍ତରରେ ଯାଞ୍ଚ, (୨) ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା କମିଟି ଦ୍ୱାରା ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ସୁପାରିସ (୩) ସ୍କ୍ରିନିଂ କମିଟିର ଅନୁମୋଦନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ।
ଅଧିକ ସୂଚନା ପାଇଁ pmvishwakarma.gov.in ରେ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ଗାଇଡଲାଇନ ଦେଖନ୍ତୁ। କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନ ପାଇଁ ଶିଳ୍ପୀ ଓ କାରିଗରମାନେ pm-vishwakarma@dcmsme.gov.inକୁ ଇମେଲ୍‌ କରିପାରିବେ କିମ୍ବା 18002677777 ନମ୍ବରରେ କଲ୍ କରିପାରିବେ।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Salient features and Guidelines of PM Vishwakarma Scheme
20 SEP 2023 5:42PM by PIB Delhi
PM Vishwakarma, a Central Sector Scheme, was launched on 17th September, 2023 by the Prime Minister to provide end-to-end support to artisans and craftspeople who work with their hands and tools. The Scheme covers artisans and craftspeople engaged in 18 trades, viz.(i) Carpenter (Suthar/Badhai); (ii) Boat Maker; (iii) Armourer; (iv) Blacksmith (Lohar); (v) Hammer and Tool Kit Maker; (vi) Locksmith; (vii) Goldsmith (Sonar); (viii) Potter (Kumhaar); (ix) Sculptor (Moortikar, stone carver), Stone breaker; (x) Cobbler (Charmkar)/ Shoesmith/Footwear artisan; (xi) Mason (Rajmistri); (xii) Basket/Mat/Broom Maker/Coir Weaver; (xiii) Doll & Toy Maker (Traditional); (xiv) Barber (Naai); (xv) Garland maker (Malakaar); (xvi) Washerman (Dhobi); (xvii) Tailor (Darzi); and (xviii) Fishing Net Maker.
The Scheme envisages provisioning of the following benefits to the artisans and crafts persons:
(i) Recognition: Recognition of artisans and craftspeople through PM Vishwakarma certificate and ID card.
(ii) Skill Upgradation: Basic Training of 5-7 days and Advanced Training of 15 days or more, with a stipend of Rs. 500 per day;
(iii) Toolkit Incentive: A toolkit incentive of upto Rs. 15,000 in the form of e-vouchers at the beginning of Basic Skill Training.
(iv) Credit Support: Collateral free ‘Enterprise Development Loans’ of upto Rs. 3 lakh in two tranches of Rs. 1 lakh and Rs. 2 lakh with tenures of 18 months and 30 months, respectively, at a concessional rate of interest fixed at 5%, with Government of India subvention to the extent of 8%. Beneficiaries who have completed Basic Training will be eligible to avail the first tranche of credit support of upto Rs. 1 lakh. The second loan tranche will be available to beneficiaries who have availed the 1st tranche and maintained a standard loan account and have adopted digital transactions in their business or have undergone Advanced Training.
(v) Incentive for Digital Transaction: An amount of Re. 1 per digital transaction, upto maximum 100 transactions monthly will be credited to the beneficiary’s account for each digital pay-out or receipt.
(vi) Marketing Support: Marketing support will be provided to the artisans and craftspeople in the form of quality certification, branding, onboarding on e-commerce platforms such as GeM, advertising, publicity and other marketing activities to improve linkage to value chain.
In addition to the above-mentioned benefits, the Scheme will onboard the beneficiaries on Udyam Assist Platform as ‘entrepreneurs’ in the formal MSME ecosystem.
Enrolment of beneficiaries shall be done through Common Service Centres with Aadhaar-based biometric authentication on PM Vishwakarma portal. The enrolment of beneficiaries will be followed by a three-step verification which will include (i) Verification at Gram Panchayat/ ULB level, (ii) Vetting and Recommendation by the District Implementation Committee (iii) Approval by the Screening Committee.
For more information, the Guidelines of PM Vishwakarma can be accessed at pmvishwakarma.gov.in. For any queries, artisans and craftspeople may call at 18002677777 or email at pm-vishwakarma@dcmsme.gov.in.