হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
ন্যু দিল্লী লীদর্স দেক্লেরেসন্না থোং মান্নবা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা এজুকেসন ফংহন্নবা মালেমগী ফিরেপ অদু হেন্না চেৎশিনহল্লি – শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান
ভারতকী G20 প্রসিদেন্সীনা গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাও মপাঙ্গল কনখৎহনখি অমসুং কনসেন্সস, কোল্লাবোরেসন অমসুং কোওপরেসন্দা য়ুম্ফম ওইরগা গ্লোবেল ওর্দরদা অহোংবা পুরকখি - শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা লুচিংবগী মতৌ অসিনা ভারতকী এজুকেসন ইকোসিস্তেম অমসুং NEP 2020গী এনদোর্সমেন্তগী মরমদা মালেমদা খঙহনখি - শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান
11 SEP 2023 6:47PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধাননা ভারতকী ‘বসুধৈব কুতুম্বকম’গী মমল নাইদ্রবা ৱাখল্লোন অসি ঙাকপা অমসুং ৱান আর্থতা পুন্না হিংমিন্নরিবা ৱান ফেমিলীগী ৱান ফ্যুচরগীদমক হ্যুমেন-সেন্ত্রিক এপ্রোচ অমা পুরকখিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী G20গী মীৎয়েং শাল্লবা লুচিংবগী মতৌ অসিবু মহাক্না থমোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎখি অমসুং থাগৎপা ফোঙদোকখি। মসিগী ইনক্লুসিব বিজন অসি অৱাংবা থাক্কী গ্রুপ অসিদা অফ্রিকন য়ুনিয়ন মাইপাক্না হাপচিনখিবদা ভারতকী লৌখিবা লুচিংবগী মতৌ, তশেংনা G20 বু দেমোক্রেতাইজ তৌখিবা অমসুং গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাও মপাঙ্গল কনখৎহনখিবা অসিগী খুত্থাংদা ফংবা ঙমখি। মেদিয়াদা পীখিবা ৱারোল অমদা শ্রী প্রধান্না হায়খি ভারতকী প্রসিদেন্সী অসিবু কনসেন্সস, কোল্লাবোরেসন অমসুং কোওপরেসনদা য়ুম্ফম ওইবা গ্লোবেল ওর্দর অমদা অহোংবা পুরকখিবগীদমক চাউনা থাগৎনরি।
G20গী মখাদা এজুকেসন্দা মীৎয়েং চংখিবশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী প্রধান্না হায়, ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী এন্দ ন্যুমরেসী (FLN), তেক-ইনেবল লর্নিং, বিল্দিং কেপাসিতীজ ফোর লাইফলোং লর্নিং, অমসুং ফ্যুচর ওফ ৱার্ক অমসুং কোল্লাবোরেসনগী খুত্থাংদা রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিগুম্বা মরু ওইবা লমশিংদা খন্ন-নৈন্দুনা ন্যু দিল্লী লীদর্স দেক্লেরেসননা এজুকেসনগী খুত্থাংদা থোং মান্নবা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা তুংলমচৎ অমগীদমক থবক তৌনবা অমসুং হায়রিবা অসিগী রোদমেপ অমা শেম্নবা মালেমগী ফিরেপ নৌনা লৌহনখি। শ্রী প্রধান্না G20 আর্কিতেকচরগী মখাদা গ্লোবেল এজুকেসন এজেন্দা মাংদা পুখৎনবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দর মোদীগী মীৎয়েং শান্ননা উবা ঙম্বা লীদরশিপ অমসুং ময়েক শেংবা নরেতিব অদুবু থাগৎখি। মহাক্না হায়,মসিনা ভারতকী এজুকেসন অমসুং স্কিল ইকোসিস্তেম অমদি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী 2020গী মরু ওইবা প্রিন্সিপলশিং অমসুং প্রাইওরিতীশিং এনদোর্সমেন্ত তৌরিবা অসিবু মালেমদা খঙহনবা ঙমখি।
মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায় লীদর্স দেক্লেরেসন অসিদা দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন, জস্ত গ্রীন ত্রাঞ্জিসন, অমসুং ৱুমেন-লেদ দিবেলপমেন্ত, শক খঙলবা এসেলরেতর অহুমদা মীৎয়েং চংখিবা এজুকেসন ৱার্কিং গ্রুপকী ৱাখল্লোনগী মমিং তারি। মসিদা ক্বালিতী এজুকেসন য়াওনা ৱারেপ লৌবদা নুপীশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা হেনগৎহনবা; এজুকেসন য়াওনা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মীৎয়েং চংবা অমসুং LiFE প্রমোৎ তৌবগী ফিরেপ মমিং তাখি। শ্রী প্রধান্না প্রধান মন্ত্রীবু লীদর্স দেক্লেরেসনদা ঐখোয়গী PM POSHAN প্রোগ্রামগী পান্দম ওইরিবা স্কুল মীল প্রোগ্রামশিংদা এক্সেসিবল, এফোর্দেবল, সেফ অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং অফবা দাইৎ ফংহনবদা সপ্পোর্ত তৌবগী মথৌ তাবদা মীৎয়েং চংখিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
এজুকেসন মন্ত্রীনা এজুকেসনগী মতাংদা লীদর্স দেক্লেরেসন্দা য়াওখিবা মখাদা পীরিবা পোইন্তশিং অসিগী থমখি:
• ঐখোয়গী এজুকেস সিস্তেমশিংদা অওনবা পুরক্নবা হ্যুমেন কেপিতেল দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংবা অমসুং 21শুবা চহিচাগী শীংনবশিং থেংনবদা ইনভেস্তমেন্তগী মরু ওইবা অদু শকখঙখি।
• SDG 4 (ক্বালিতী এজুকেসন)গী কম্মিৎমেন্তগী শরুক ওইনা, স্কুলশিংগী থৌদাং অমসুং লর্নর পুম্নমক মরু ওইনা ভলনরেবল লর্নরশিংগী এনরোলমেন্ত অমসুং রিতেন্সন হেনগৎহনবগী মথৌ তাবদা মীৎয়েং চংখি।
• 2030 ফাওবদা লর্নর পুম্নমক্না ফাউন্দেস্নেল স্কিলশিং লৈহন্নবা, গ্রেদ 2 নত্ত্রগা 3দা পাবা ঙমদবা অমসুং অঙ্ক হোৎপা হৈতবা অঙাংশিং মরু ওইনা নুপীমচাশিং অমসুং মীমান্নদ্রবা অঙাংশিংগী পর্সেন্তেজ হন্থহন্নবা খুদক্কী ওইবা অমসুং অপুনবা খোঙথাং মথৌ তাবা। মসি ভারতকী NIPUN ভারত প্রোগ্রামগী ৱাখল্লোন অদুনি।
• এজুকেসন্দা দিজিতেল অমসুং তেক্নোলোজিকেল সোল্যুসনশিং শীজিন্নবগী থোরক্লিবা ত্রেন্দশিং, হোংলক্লিবা মওং-মতৌ, এফোর্দেবল অমসুং এক্সেসিবল লর্নিং রিসোর্সশিং দিবেলপ তৌনবা ইনেব্লর অমা ওইনা দিজিতেল তেক্নোলোজীশিংগী ত্রান্সফোর্মেতিব পোতেন্সিএল অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিং অমদি ওজাশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং তৌবগী মথৌ তাবা অদু য়াওখি। AI য়াওনা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংগী খোঙজেলগা পুন্না চৎমিন্নবা অমসুং এজুকেসন্দা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মীৎয়েং চংবা হায়বশিং অসিসু হায়লাইৎ তৌখি। ঐখোয়গী প্রোগ্রামশিং, SWAYAM, DIKSHA, অমসুং অতোপ্পা কয়াগী খুত্থাংদা ঐখোয়না মসি পাঙথোক্লি।
• ইনক্লুসিব গ্রোথ, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেগী পরিং মখাদা স্কিল দিবেলপমেন্তগী য়ুনিফাইদ ফ্রেমৱার্ক অমগী মথৌ তাবা অদু শকখঙদুনা লীদর্স দেক্লেরেসন্দা স্কিলিং, রিস্কিলিং অমসুং অপস্কিলিংদা মীৎয়েং থম্বা এদভান্স লাইফ-লোং লর্নিং ফংহন্নবা ফিরেপ লৌখি।
• PMKVY, য়ুনিভর্সিতীশিংদা লৈরিবা স্কিল সেন্তরশিং অমসুং অতোপ্পা প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা ঐখোয়না মসি পাইখৎলি।
• লীদর্স দেক্লেরেসন্না জোইন্ত/দ্যুল, ত্বিনিং দিগ্রী প্রোগ্রামশিংগুম্বা জোইন্ত একাদেমিক অমসুং রিসর্চ ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাংদা হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংদা রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন্দা কোল্লাবোরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মরু ওইবা অদু শকখঙখি।
G20 এজুকেসন ৱার্কিং গ্রুপ মীতিংশিং খুমাং চাউশিনহন্নবা পাইখৎখিবা ফোলো অপ এক্সনগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী প্রধান্না রিসর্চ কোল্লাবোরেসনশিং লৈবাক কয়ামরুমগী এক্তিব ওইনা পাইখৎলি হায়না ফোঙদোকখি। মসি ঐখোয়গী জোইন্ত ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাংদা পাইখৎপা থবকশিংদা মমি তারি খুদম ওইনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, সস্তেনেবল ইনর্জী অমসুং এগ্রিকলচরদা চুংশিন্নবা হেনগৎহনবা, হকশেল অমসুং লাইচৎকী শেম-শাবা, সেমিকন্দক্তর তেক্নোলোজী অমসুং মেন্যুফেকচরিং, এদভান্স মেতরিএলস, তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং ক্বাতম সাইন্স হায়রিবা লমশিং অসিদা অনৌবা ফ্রন্তিয়রশিং খুমাং চাউশিনহন্নবা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিব মাংজিল থারিবা রিসর্চ অমসুং হায়র-এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা ইন্দিয়া-U.S. গ্লোবেল চেলেঞ্জেস ইন্সতিত্যুত লিংখৎনবা কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুতস ওফ তেক্নোলোজী (IIT কাউন্সিল) অমসুং এসোসিএসন ওফ অমেরিকন য়ুনিভর্সিতীজকী (AAU) মরক্তা MoUশিং খুৎয়েক পীনখি। ঐখোয়না অনৌবা মলতি-ইন্সতিত্যুস্নেল কোল্লাবোরেতিব এজুকেসন পার্তনরশিপ কয়ামরুম উবা ফংলি খুদম ওইনা ন্যু য়োর্ক য়ুনিভর্সিতী-তেন্দন অমসুং IIT কানপুর এদভান্স রিসর্চ সেন্তরগী মরক্তা, ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীগী লমশিংদা বফ্ফেলোগী স্তেৎ য়ুনিভর্সিতী ওফ ন্যু য়োর্ক অমসুং IIT দেল্লী, কানপুর, জোধপুর অমসুং BHUগী মরক্তা জোইন্ত রিসর্চ সেন্তর্স, IIT বোম্বরনা চিকাগো ক্বান্তম একচেঞ্জতা য়াওখিবা অমসুং ইন্দিয়া- US দিফেন্স এসেলরেসন ইকোসিস্তেম (INDUS-X) হৌখিবা অসিনি। মসিগা মান্নবা মওংদা ঐখোয়না ওস্ত্রেলিয়া, UAE, তাইৱান, UK অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগা লোয়ননা ক্রিতিকেল এরিয়া কয়াদা য়ুনিভর্সিতী লেবেল কোল্লাবোরেসনশিং তৌনবা হোৎনরি।
স্কিল সেক্তরদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংবা লমশিংগী মনুংদা স্কিল অমসুং ক্বালিফিকেসনগী মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইবা শিনফমশিংগী ইন্তর্নেস্নেল রিফরেন্স ক্লাসিফিকেসন অমা তৌদুনা মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা ত্রান্সনেস্নেল স্তেন্দর্দশিং সেনিতাইজেসন তৌবনি, মসিনা ক্রোস-কন্ত্রী কম্পেরিবিলিতী অমসুং ক্বালিফিকেসনশিংগী ম্যুচুএল রিকগনিসন হেন্না তৌবা ঙমহনগনি। মসিগী কম্মিৎমেন্ত অসিদা ওরিজিন অমসুং দেস্তিনেসন ওইরিবা লৈবাক অনিমক্তা চপ মান্নবা কান্নবা পীরিবা নীংথিনা মেনেজ তৌবা, রিগ্যুলর অমসুং স্কিল-বেজ মাইগ্রেসনগী লম্বেল অমা শেম্নবা ৱাশক য়াওখি। খোঙথাং অসিবু মতেং পাংনবা মখোয়না গ্লোবেল স্কিল গেপশিং খঙদোকপা অমসুং মখোয়বু কোকহনবদা পান্দম থম্মিবা মরু ওইবা পোলিসীশিংদা মীৎয়েং চংখি, মসিদা G20 লৈবাকশিং কোনশিন্নবা জোব দেতাবেজশিংগীদমক নেস্নেল স্তেতিস্তিকেল দেতা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লেবর ওর্গনাইজেসন(ILO) অমসুং OECD স্কিলশিং হেনগৎহনবা য়াওরি।
ILO অমসুং OECD না গ্লোবেল স্কিল গেপশিং মোনিতর অমসুং মিজর তৌনবা বেসিক ইন্দিকেতর 12 অমসুং এক্সতেন্দেদ ইন্দিকেতর 14 প্রোপোজ তৌখি। ইন্দিকেতরশিং অসি G20 লৈবাকশিংনা অয়াবা পীখি। মাংদা চংশিনবদা ILO & OECDনা য়ান্নখিবা ইন্দিকেতরশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা G20 লৈবাকশিংদা গ্লোবেল স্কিল গেপশিং মোনিতর অমসুং মিজর তৌনবা খোঙথাংশিং থবক ওইনা ওন্থোকপগী থৌদাং লৌগনি।
শ্রী প্রধান্না করম্না ভারতকী G20 প্রসিদেন্সীনা ঐখোয়গী এজুকেসনগী মরু ওইবশিং, কন্তেকচুএল রিএলিতীশিং অমসুং নেস্নেল ইনিসিএতিবশিংদা ইনোৎ হাপখিবগে অমসুং লোং তর্ম সিস্তমেতিক পোলিসী বিজন অমা উৎনবা প্লেৎফোর্ম পীখিবগে উৎখি। কোল্লাবোরেসন, নোলেজ শিয়রিং অমসুং ইন্নোবেতিব এপ্রোচশিং থৌগৎতুনা ভারত অমসুং মাগী G20 পার্তনরশিংনা ফ্যুচরিস্তিক এজুকেসন অমসুং ত্রেনিং সিস্তেমশিংদা কোওর্দিনেতেদ এক্সন করম্না শাহৌ পীখিবগে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।

Ministry of Education
The New Delhi Leaders' Declaration reaffirms the world's commitment to equitable and sustainable education - Shri Dharmendra Pradhan
India’s G20 Presidency has strengthened the voice of the Global South, and changed the global order based on consensus, collaboration and cooperation - Shri Dharmendra Pradhan
Prime Minister Shri Narendra Modi’s visionary leadership has brought world recognition to India’s education ecosystem and endorsement for NEP 2020- Shri Dharmendra Pradhan
11 SEP 2023 6:47PM by PIB Delhi
The Union Education Minister Shri Dharmendra Pradhan has expressed his deepest gratitude and sincere thanks to Prime Minister Shri Narendra Modi for his visionary leadership of the G20, in keeping with India’s timeless spirit of ‘Vasudhaiv Kutumbkam’ and bringing in a human-centric approach to ensure One Future for this One Family living together on this One Earth. This inclusive vision has been realized through India’s leadership in the successful inclusion of the African Union (AU) into this coveted group, truly democratizing the G20 and lending strength to the voice of the Global South. In a statement to the media ,Shri Pradhan said India’s presidency is rightly being applauded for changing the global order based on consensus, collaboration and cooperation.
Speaking about educational priorities under G20, Shri Pradhan said that the New Delhi Leaders’ Declaration, by prioritizing deliberations on critical areas like Foundational Literacy and Numeracy (FLN), Tech-enabled learning , Building Capacities for Lifelong learning and the Future of Work and Strengthening Research and innovation through Collaboration, has renewed the global resolve to work for an equitable and sustainable future through education and has provided a roadmap for the same. Shri Pradhan lauded the visionary leadership and clear narrative provided by our Prime Minister, Shri Narendra Modi to take forward the global education agenda under the G20 architecture. He said this has resulted in world recognition for India’s education and skill ecosystem and endorsement for the major principles and priorities of our National Education Policy 2020.
The Minister further added that the Leaders’ Declaration resonates with the education working group priorities on the three identified accelerators of Digital Transformation, Just Green Transition, and Women-led Development. This is reflected in the commitment to enhancing women’s meaningful participation as decision makers, including in quality education; focus on developing Digital Public Infrastructure including in education, and promoting LiFE. Shri Pradhan also thanked Prime Minister for emphasizing in the Leaders’ Declaration, the need to support accessible, affordable, safe and nutritious food and healthy diets in school meal programmes, which is the objective of our PM POSHAN programme.
The Education Minister further highlighted the following points on education that have been included in the Leaders Declaration :
• The importance of investment in supporting human capital development for transforming our education systems and responding to the challenges of the 21st century has been recognized.
• As part of commitment to SDG 4 (Quality Education), the role of schools and the need to increase enrolment and retention of all learners, particularly for vulnerable learners has been emphasised.
• The need for immediate and collective action to ensure all learners acquire foundational skills by 2030, reducing the percentage of children unable to read and do math by grade 2 or 3, especially girls and children with disabilities was also reaffirmed. This is the essence of India’s NIPUN Bharat programme
• The emerging trends, changing patterns in the use of digital and technological solutions in education, the transformative potential of digital technologies as an enabler for developing affordable and accessible learning resources and need for building the capacities of institutions and teachers has been recognised. The need to keep pace with emerging technologies, including AI, and focus on building Digital Public Infrastructure (DPI) in Education have also been highlighted. We are doing this through our programmes like SWAYAM, DIKSHA, among others.
• The resolve to advance life-long learning with a focus on skilling, reskilling, and upskilling has been emphasized in the Leaders Declaration recognizes the need for a unified framework for skill development aligned to Inclusive Growth, Sustainable Development, and Digital Transformation.
• It is being carried out by us through PMKVY, skill centres in universities and other programmes.
• The Leaders Declaration has also recognized the importance of strengthening collaborations in research and innovation among Higher Education Institutions through joint academic and research initiatives like Joint/Dual, Twinning degree programmes, enhanced mobility of students and faculty.
Speaking on the follow up action being taken further to the G20 Education Working Group meetings, Shri Pradhan informed that research collaborations are being actively done with several countries. This is being reflected through our joint initiatives such as the signing of MoUs between Council of Indian Institutes of Technology (IIT Council), and the Association of American Universities (AAU) to establish the India-U.S. Global Challenges Institute, that will bring together leading research and higher-education institutions from across our two nations, to advance new frontiers in science and technology, spanning collaboration in sustainable energy and agriculture, health and pandemic preparedness, semiconductor technology and manufacturing, advanced materials, telecommunications, artificial intelligence, and quantum science. We are also witnessing a many new emerging multi-institutional collaborative education partnerships, such as those between New York University-Tandon and IIT Kanpur Advanced Research Center, the Joint Research Centers of the State University of New York at Buffalo and IIT Delhi, Kanpur, Jodhpur, and BHU, in the areas of critical and emerging technologies, IIT Bombay joining the Chicago Quantum Exchange and the start of the India-US Defence Accelaration Ecosystem (INDUS-X) Similarly we are exploring university level collaborations with other countries like Australia, UAE, Taiwan, UK and others in many critical areas.
In the skill sector one of the key focus areas is the sanitization of transnational standards with member countries by creating an International Reference Classification of occupations based on skill and qualification requirements, leading to better cross-country comparability and mutual recognition of qualifications. This commitment included a pledge to establish well-managed, regular, and skills-based migration pathways that mutually benefit origin and destination countries. To support these efforts, they focused on identifying global skill gaps and prioritizing policies aimed at addressing them, which involved strengthening national statistical data and expanding the International Labor Organization (ILO) and OECD Skills for Jobs Databases to encompass G20 nations.
ILO and OECD proposed 12 basic and 14 extended indicators for monitoring and measuring global skill gaps. These indicators have been agreed to by the G20 countries. Going forward, ILO & OECD would be responsible for implementing the intervention to monitor and measure global skill gaps in G20 countries basis the agreed indicators.
Shri Pradhan shed light on how India’s G20 presidency gave our education priorities, contextual realities and national initiatives, an acceleration and a platform for demonstrating long term systemic policy vision. By fostering collaboration, knowledge sharing, and innovative approaches, India and its G20 partners created impetus for furthering coordinated action on futuristic education and training systems, he added.