ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ନେତାଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମା ସମାନତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛି : ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ
ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ଏବଂ ସହମତି, ସହଭାଗିତା ଏବଂ ସହଯୋଗ ଆଧାରରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି : ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛି ଏବଂ ଏନଇପି ୨୦୨୦ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ଆଣିଛି - ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ
11 SEP 2023 6:47PM by PIB Bhubaneswar
ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମୂହର ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ଓ ଆନ୍ତରିକ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ । ଭାରତର 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍'ର କାଳଜୟୀ ଭାବନାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖିବା ସହିତ ଏହି ଏକ ପୃଥିବୀରେ ଏକାଠି ରହୁଥିବା ଏକ ପରିବାର ପାଇଁ ସହଭାଗୀ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଆପଣାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ (ଏୟୁ)କୁ ଏହି ସମ୍ମାନଜନକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସଫଳ ଭାବେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା, ଜି-୨୦କୁ ପ୍ରକୃତରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଆଧାରିତ କରିବା ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱରକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମାବେଶୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସାକାର ହୋଇଛି। ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଏକ ବିବୃତ୍ତିରେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସହମତି, ସହଭାଗିତା ଏବଂ ସହଯୋଗ ଆଧାରରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି।
ଜି-୨୦ ଅଧୀନରେ ଶିକ୍ଷାଗତ ପ୍ରାଥମିକତା ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ନେତାଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମାରେ ମୌଳିକ ସାକ୍ଷରତା ଏବଂ ସଂଖ୍ୟାବିଜ୍ଞାନ (ଏଫ୍ଏଲ୍ଏନ୍), ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପରିଚାଳିତ ଶିକ୍ଷା, ଆଜୀବନ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି । ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ସମାନତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିଶ୍ୱର ସଂକଳ୍ପକୁ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଜି-୨୦ ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିକ୍ଷା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ଆଖ୍ୟାକୁ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ମାନ୍ୟତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଏବଂ ଆମର ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦ର ପ୍ରମୁଖ ନୀତି ଓ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନେତାଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମା ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ନ୍ୟାୟୋଚିତ ସବୁଜ ରୂପାନ୍ତର ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ତିନୋଟି ଚିହ୍ନିତ ଗତିବର୍ଦ୍ଧକ ଉପରେ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ସମେତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକାରୀ ଭାବରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରୁ ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି । ଶିକ୍ଷା ସମେତ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଜୀବନଶୈଳୀ ବା ଲାଇଫକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି । ଆମ ପିଏମ୍‌ ପୋଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ସ୍କୁଲ ଖାଦ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସୁଲଭ, ସୁଲଭ, ନିରାପଦ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟପ୍ରଦ ଖାଦ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ନେତାଙ୍କ ଘୋଷଣାରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିବାରୁ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଜି-୨୦ ନେତା ଘୋଷଣାନାମାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ଶିକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କିତ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ :
ଆମ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଏବଂ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମାନବ ପୁଞ୍ଜି ବିକାଶରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଛି ।୍ର
ଏସଡିଜି-୪ (ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା) ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ବିଦ୍ୟାଳୟର ଭୂମିକା ଏବଂ ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କ ନାମଲେଖା ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି, ବିଶେଷକରି ଦୁର୍ବଳ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି ।
୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ ମୌଳିକ ଦକ୍ଷତା ହାସଲ କରିବା, ଦ୍ୱିତୀୟ କିମ୍ବା ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ସୁଦ୍ଧା ପଢ଼ିବା ଓ ଗଣିତ କରିବାରେ ଅସମର୍ଥ ପିଲା, ବିଶେଷକରି ଝିଅ ଏବଂ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ପିଲାମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ସାମୂହିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପୁନର୍ବାର ଜୋର ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ନିପୁଣ ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସାର।
ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଧାରା, ଶିକ୍ଷାରେ ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନର ବ୍ୟବହାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଢାଞ୍ଚା, ସୁଲଭ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧ ଶିକ୍ଷଣ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବାହକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଓ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧିର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଛି । ଏଆଇ ସମେତ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ଚାଲିବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାରେ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ) ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି । ଆମର ସ୍ୱୟଂ, ଦିକ୍ଷା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଏହା କରୁଛୁ।
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ପୁନର୍ବାର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ଶିକ୍ଷାକୁ ଆଗେଇ ନେବାର ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ଜି-୨୦ ନେତାଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମାରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ରୂପାନ୍ତରଣ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଢାଞ୍ଚାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରାଯାଇଛି ।
ପିଏମକେଭିୱାଇ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା ଆମ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି ।
ମିଳିତ/ଦ୍ୱିତୀୟ, ଯୁଗ୍ମ ଡିଗ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଅଧ୍ୟାପକମାନଙ୍କ ବିନିମୟ ବୃଦ୍ଧି ଭଳି ମିଳିତ ଶୈକ୍ଷିକ ଓ ଗବେଷଣା ମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଜି-୨୦ ନେତା ଘୋଷଣାନାମାରେ ସ୍ୱୀକାର କରାଯାଇଛି ।
ଜି-୨୦ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ବୈଠକର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ସହ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ କରାଯାଉଛି। ଭାରତ-ଆମେରିକା ଗ୍ଲୋବାଲ୍‌ ଚାଲେଞ୍ଜେସ୍‌ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍‌ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ଆଇଆଇଟି କାଉନସିଲ୍) ଏବଂ ଆସୋସିଏସନ୍ ଅଫ୍ ଆମେରିକୀୟ ୟୁନିଭର୍ସିଟି (ଏଏୟୁ) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ଭଳି ଆମର ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି । ଏହା ଦୁଇ ଦେଶର ଅଗ୍ରଣୀ ଗବେଷଣା ଓ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଯାହାଫଳରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଊର୍ଜା ଓ କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ମହାମାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ଉତ୍ପାଦନ, ଅଗ୍ରଣୀ ସାମଗ୍ରୀ, ଦୂରସଞ୍ଚାର, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଓ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍‌ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ । ଆମେ ଅନେକ ନୂତନ ଉଦୀୟମାନ ବହୁ-ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଯୋଗୀ ଶିକ୍ଷା ଭାଗିଦାରୀ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ, ଯେପରିକି ନ୍ୟୁୟର୍କ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ-ଟଣ୍ଡନ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି କାନପୁର ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର, ବଫେଲୋସ୍ଥିତ ଷ୍ଟେଟ୍ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଅଫ୍ ନ୍ୟୁୟର୍କର ଯୁଗ୍ମ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ, କାନପୁର, ଯୋଧପୁର ଏବଂ ବିଏଚୟୁ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗିତା । ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଇଆଇଟି ବମ୍ବେ ଚିକାଗୋ କ୍ୱାଣ୍ଟମ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜରେ ଯୋଗ ଦେବା। ଭାରତ-ଆମେରିକା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକ୍ସେଲେରେସନ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ (ଇଣ୍ଡସ-ଏକ୍ସ)ର ଆରମ୍ଭ। ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ୟୁଏଇ, ତାଇୱାନ, ବ୍ରିଟେନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶ ସହ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରୀୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆମେ ଅନ୍ୱେଷଣ କରୁଛୁ।
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଯୋଗ୍ୟତା ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ପେସାର ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ରେଫରେନ୍ସ ବର୍ଗୀକରଣ ସୃଷ୍ଟି କରି ସଦସ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ବିକଶିତ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତମ ଆନ୍ତଃଦେଶୀୟ ତୁଳନାତ୍ମକତା ଏବଂ ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିପାରିବ । ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ସୁପରିଚାଳିତ, ନିୟମିତ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଭିତ୍ତିକ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପଥ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ଯାହା ଉତ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଗନ୍ତବ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବରେ ଉପକୃତ କରିଥାଏ । ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦକ୍ଷତା ବ୍ୟବଧାନ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଓ ଏହାର ସମାଧାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଜାତୀୟ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ତଥ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରମ ସଂଗଠନ (ଆଇଏଲଓ) ଏବଂ ଓଇସିଡି ସ୍କିଲ୍ସ ଫର ଜବ୍ସ ଡାଟାବେସକୁ ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା।
ଆଇଏଲଓ ଏବଂ ଓଇସିଡି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦକ୍ଷତା ବ୍ୟବଧାନର ତଦାରଖ ଏବଂ ମାପନ ପାଇଁ ୧୨ଟି ମୌଳିକ ଏବଂ ୧୪ଟି ବିସ୍ତାରିତ ସୂଚକାଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ସୂଚକାଙ୍କକୁ ନେଇ ଜି-୨୦ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଆଗକୁ ଆଇଏଲଓ ଏବଂ ଓଇସିଡି ସହମତି ସୂଚକାଙ୍କ ଆଧାରରେ ଜି-୨୦ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଦକ୍ଷତା ବ୍ୟବଧାନକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ମାପ କରିବା ପାଇଁ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଦାୟୀ ରହିବେ ।
ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କିପରି ଆମ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା, ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବାସ୍ତବତା ଓ ଜାତୀୟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ନୀତି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଏକ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ମଞ୍ଚ ଦେଇଛି ସେ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସହଯୋଗ, ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଅଭିନବ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଭାରତ ଏବଂ ଏହାର ଜି-୨୦ ସହଯୋଗୀମାନେ ଭବିଷ୍ୟତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।

Ministry of Education
The New Delhi Leaders' Declaration reaffirms the world's commitment to equitable and sustainable education - Shri Dharmendra Pradhan
India’s G20 Presidency has strengthened the voice of the Global South, and changed the global order based on consensus, collaboration and cooperation - Shri Dharmendra Pradhan
Prime Minister Shri Narendra Modi’s visionary leadership has brought world recognition to India’s education ecosystem and endorsement for NEP 2020- Shri Dharmendra Pradhan
11 SEP 2023 6:47PM by PIB Delhi
The Union Education Minister Shri Dharmendra Pradhan has expressed his deepest gratitude and sincere thanks to Prime Minister Shri Narendra Modi for his visionary leadership of the G20, in keeping with India’s timeless spirit of ‘Vasudhaiv Kutumbkam’ and bringing in a human-centric approach to ensure One Future for this One Family living together on this One Earth. This inclusive vision has been realized through India’s leadership in the successful inclusion of the African Union (AU) into this coveted group, truly democratizing the G20 and lending strength to the voice of the Global South. In a statement to the media ,Shri Pradhan said India’s presidency is rightly being applauded for changing the global order based on consensus, collaboration and cooperation.
Speaking about educational priorities under G20, Shri Pradhan said that the New Delhi Leaders’ Declaration, by prioritizing deliberations on critical areas like Foundational Literacy and Numeracy (FLN), Tech-enabled learning , Building Capacities for Lifelong learning and the Future of Work and Strengthening Research and innovation through Collaboration, has renewed the global resolve to work for an equitable and sustainable future through education and has provided a roadmap for the same. Shri Pradhan lauded the visionary leadership and clear narrative provided by our Prime Minister, Shri Narendra Modi to take forward the global education agenda under the G20 architecture. He said this has resulted in world recognition for India’s education and skill ecosystem and endorsement for the major principles and priorities of our National Education Policy 2020.
The Minister further added that the Leaders’ Declaration resonates with the education working group priorities on the three identified accelerators of Digital Transformation, Just Green Transition, and Women-led Development. This is reflected in the commitment to enhancing women’s meaningful participation as decision makers, including in quality education; focus on developing Digital Public Infrastructure including in education, and promoting LiFE. Shri Pradhan also thanked Prime Minister for emphasizing in the Leaders’ Declaration, the need to support accessible, affordable, safe and nutritious food and healthy diets in school meal programmes, which is the objective of our PM POSHAN programme.
The Education Minister further highlighted the following points on education that have been included in the Leaders Declaration :
• The importance of investment in supporting human capital development for transforming our education systems and responding to the challenges of the 21st century has been recognized.
• As part of commitment to SDG 4 (Quality Education), the role of schools and the need to increase enrolment and retention of all learners, particularly for vulnerable learners has been emphasised.
• The need for immediate and collective action to ensure all learners acquire foundational skills by 2030, reducing the percentage of children unable to read and do math by grade 2 or 3, especially girls and children with disabilities was also reaffirmed. This is the essence of India’s NIPUN Bharat programme
• The emerging trends, changing patterns in the use of digital and technological solutions in education, the transformative potential of digital technologies as an enabler for developing affordable and accessible learning resources and need for building the capacities of institutions and teachers has been recognised. The need to keep pace with emerging technologies, including AI, and focus on building Digital Public Infrastructure (DPI) in Education have also been highlighted. We are doing this through our programmes like SWAYAM, DIKSHA, among others.
• The resolve to advance life-long learning with a focus on skilling, reskilling, and upskilling has been emphasized in the Leaders Declaration recognizes the need for a unified framework for skill development aligned to Inclusive Growth, Sustainable Development, and Digital Transformation.
• It is being carried out by us through PMKVY, skill centres in universities and other programmes.
• The Leaders Declaration has also recognized the importance of strengthening collaborations in research and innovation among Higher Education Institutions through joint academic and research initiatives like Joint/Dual, Twinning degree programmes, enhanced mobility of students and faculty.
Speaking on the follow up action being taken further to the G20 Education Working Group meetings, Shri Pradhan informed that research collaborations are being actively done with several countries. This is being reflected through our joint initiatives such as the signing of MoUs between Council of Indian Institutes of Technology (IIT Council), and the Association of American Universities (AAU) to establish the India-U.S. Global Challenges Institute, that will bring together leading research and higher-education institutions from across our two nations, to advance new frontiers in science and technology, spanning collaboration in sustainable energy and agriculture, health and pandemic preparedness, semiconductor technology and manufacturing, advanced materials, telecommunications, artificial intelligence, and quantum science. We are also witnessing a many new emerging multi-institutional collaborative education partnerships, such as those between New York University-Tandon and IIT Kanpur Advanced Research Center, the Joint Research Centers of the State University of New York at Buffalo and IIT Delhi, Kanpur, Jodhpur, and BHU, in the areas of critical and emerging technologies, IIT Bombay joining the Chicago Quantum Exchange and the start of the India-US Defence Accelaration Ecosystem (INDUS-X) Similarly we are exploring university level collaborations with other countries like Australia, UAE, Taiwan, UK and others in many critical areas.
In the skill sector one of the key focus areas is the sanitization of transnational standards with member countries by creating an International Reference Classification of occupations based on skill and qualification requirements, leading to better cross-country comparability and mutual recognition of qualifications. This commitment included a pledge to establish well-managed, regular, and skills-based migration pathways that mutually benefit origin and destination countries. To support these efforts, they focused on identifying global skill gaps and prioritizing policies aimed at addressing them, which involved strengthening national statistical data and expanding the International Labor Organization (ILO) and OECD Skills for Jobs Databases to encompass G20 nations.
ILO and OECD proposed 12 basic and 14 extended indicators for monitoring and measuring global skill gaps. These indicators have been agreed to by the G20 countries. Going forward, ILO & OECD would be responsible for implementing the intervention to monitor and measure global skill gaps in G20 countries basis the agreed indicators.
Shri Pradhan shed light on how India’s G20 presidency gave our education priorities, contextual realities and national initiatives, an acceleration and a platform for demonstrating long term systemic policy vision. By fostering collaboration, knowledge sharing, and innovative approaches, India and its G20 partners created impetus for furthering coordinated action on futuristic education and training systems, he added.