ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୭୭ତମ ସ୍ବାଧୀନତା ଦିବସ ଅବସରରେ ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
15 AUG 2023 2:04PM by PIB Bhubaneswar
ମୋର ପ୍ରିୟ ୧୪୦ କୋଟି ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ବିଶ୍ବର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନେକ ଲୋକ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଜନସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆମେ ବିଶ୍ବରେ ଏକ ନମ୍ବରରେ ରହିଛୁ। ଏତେ ବଡ଼ ବିଶାଳ ଦେଶ, ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶ, ମୋ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ, ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ଆଜି ସ୍ବାଧୀନତାର ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ, ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ବର କୋଟି କୋଟି ଜନତା, ବିଶ୍ବରେ ଯେଉଁମାନେ ଭାରତକୁ ଭଲପାଆନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଭାରତକୁ ସମ୍ମାନ କରନ୍ତି, ଭାରତକୁ ଗୌରବ ଆଣିଦେଇ କୋଟି କୋଟି ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସ୍ବାଧୀନତାର ଏହି ମହାନ ପବିତ୍ର ପର୍ବର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଅସହଯୋଗର ଆନ୍ଦୋଳନ, ସତ୍ୟାଗ୍ରହର ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ଭଗତ ସିଂ, ସୁଖଦେବ, ରାଜଗୁରୁଙ୍କ ପରି ଅଗଣିତ ବୀରଙ୍କ ବଳିଦାନ, ସେହି ପିଢ଼ିର ବୋଧହୁଏ କେହି ଥିବେ, ଯିଏ ଦେଶର ସ୍ବାଧୀନତା ପାଇଁ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ନ ଦେଇଥିବେ। ଆଜି ମୁଁ ଦେଶର ସ୍ବାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଯେଉଁମାନେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ତ୍ୟାଗ କରିଛନ୍ତି, ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆଜି, ଅଗଷ୍ଟ ୧୫, ମହାନ ବିପ୍ଳବୀ ତଥା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜୀବନର ଅଗ୍ରଦୂତ ଶ୍ରୀ ଅରୋବିନ୍ଦଙ୍କର ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ସମାପ୍ତ ହେଉଛି। ଏହି ବର୍ଷ ସ୍ବାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ବତୀଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ। ଏହି ବର୍ଷ ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀଙ୍କ ୫୦୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଇଁ ଏକ ପବିତ୍ର ଶୁଭ ଅବସର ଅଟେ, ଯାହାକୁ ଧୁମଧାମରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ବର୍ଷ ମୀରାବାଈ ଭକ୍ତିଯୋଗର ସିରମୋରଙ୍କର ୫୨୫ ବର୍ଷର ମଧ୍ୟ ଏହି ପବିତ୍ର ପର୍ବ ଅଟେ। ଏଥର ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୨୬ ଜାନୁଆରୀ ପାଳନ କରିବୁ ଏହା ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସର ୭୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ହେବ। ଅନେକ ପ୍ରକାରରେ ଅନେକ ସୁଯୋଗ, ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ରହିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ନୂତନ ଚେତନା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ନୂତନ ସ୍ବପ୍ନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୁର୍ତ୍ତରେ ସଂକଳ୍ପ ବୋଧହୁଏ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ଏଥର ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଦେଶର ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଅକଳ୍ପନୀୟ ସଂକଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଏହି ସଙ୍କଟରେ ପୀଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ପରିବାରକୁ ମୁଁ ମୋର ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମିଳିତ ଭାବରେ ସେହି ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାରୁ ଖୁବଶୀଘ୍ର ମୁକ୍ତ ହୋଇ ପୁଣିଥରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ, ବିଶେଷ କରି ମଣିପୁରରେ ଏବଂ ଭାରତର ଅନ୍ୟ କେତେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ଅହିଂସାର ସମୟ ଚାଲିଲା, ବିଶେଷ କରି ମଣିପୁରରେ ଅନେକ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଲେ, ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ଜୀବନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ମାଆ ଓ ଝିଅଙ୍କ ସମ୍ମାନ ସହିତ ଖେଳା ଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ କିଛି ଦିନ ଶାନ୍ତିର ନିରନ୍ତର ଖବର ଆସିବାରେ ଲାଗିଛି। ଦେଶ ମଣିପୁରର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଅଛି। ଦେଶ ମଣିପୁରର ଲୋକମାନେ କିଛି ଦିନରୁ ଯେଉଁ ଶାନ୍ତି ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି, ସେହି ଶାନ୍ତିର ଗର୍ବକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଶାନ୍ତିରେ ହିଁ ସମାଧାନର ରାସ୍ତା ବାହାରିପାରିବ। ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମିଳିତ ଭାବରେ ସେହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଜାରି ରଖିବେ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଇତିହାସକୁ ଦେଖିବା, ସେତେବେଳେ ଇତିହାସରେ ଏପରି କିଛି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଛି ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ଅବିସ୍ମରଣୀୟ, ଯାହା ତାହାର ଚିହ୍ନ ଛାଡ଼ି ଯାଇଥାଏ। ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ରହିଥାଏ ଏବଂ ବେଳେବେଳେ ଏହା ଆରମ୍ଭରେ ବହୁତ ଛୋଟ ମନେ ହୋଇଥାଏ।, ଏହା ଏକ ଛୋଟ ଘଟଣା ପରି ମନେ ହୁଏ, କିନ୍ତୁ ପରେ ଏହା ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ମୂଳ ହୋଇଯାଏ। ଆମର ମନେ ଅଛି ୧୦୦୦-୧୨୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହି ଦେଶ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଏକ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟର ଜଣେ ଛୋଟ ରାଜା ପରାସ୍ତ ହୋଇଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ତା’ପରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜଣା ନ ଥିଲା ଯେ ଗୋଟିଏ ଘଟଣା ଭାରତକୁ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦାସତ୍ବରେ ପରିଣତ କରିଦେବ। ଏବଂ ଆମକୁ ଦାସତ୍ବ ଜାବୁଡ଼ି ଧରିଲା, ଦାସ ହେବାକୁ ଲାଗିଲୁ, ଯିଏ ଆସିଲା ଲୁଟିଲା, ଯାହାର ଯେମିତି ମନ ହେଲା ଆମ ଉପରେ ଆସି ପ୍ରଭାବ ବିସ୍ତାର କଲା। କେମିତି କାଳ ଥିବ, ୯୦୦-୧୦୦୦ ବର୍ଷର।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ଘଟଣାଟି ଛୋଟ ହୋଇଥାଉ ନା କାହିଁକି, କିନ୍ତୁ ଏହା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପକାଇ ଆସୁଛି। କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି କାରଣ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ବୀରମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏହିପରି କୌଣସି ଭୂ-ଖଣ୍ଡ ନ ଥିଲା, କୌଣସି ସମୟ ଏମିତି ନ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ସ୍ବାଧୀନତାର ନିଆଁ ଜଳାଇ ନ ଥିଲେ, ବଳିଦାନର ପରମ୍ପରା କରି ନ ଥିଲେ। ଭାରତୀ ଶିକୁଳିରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ପାଇଁ ଉଠି ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ, ସେ ବାନ୍ଧି ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶର ମହିଳା ଶକ୍ତି, ଦେଶର ଯୁବ ଶକ୍ତି, ଦେଶର କୃଷକ, ଗାଁର ଲୋକ, ଶ୍ରମିକ, କୌଣସି ଭାରତୀୟ ଏମିତି ନ ଥିଲେ ଯିଏ ସ୍ବାଧୀନତାର ସ୍ବପ୍ନକୁ ନେଇ ବଞ୍ଚି ନ ଥିଲେ। ସ୍ବାଧୀନତାକୁ ପାଇବା ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ମରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସୈନ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିଲା। ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଯୌବନ ଅବସ୍ଥାକୁ ଜେଲରେ ବିତାଇ ଥିଲେ, ସେମାନେ ଆମ ଦେଶର ସ୍ବାଧୀନତା ପାଇଁ ଲଢ଼ିବାରେ ଏବଂ ଦାସତ୍ବ ବନ୍ଧନକୁ ଭାଙ୍ଗିବାରେ ଲାଗି ରହିଥିଲେ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଜନ ଚେତନାର ସେହି ବ୍ୟାପକ ରୂପ, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ତପସ୍ୟାର ସେହି ରୂପ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଭିତରେ ନୂତନ ବିଶ୍ବାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା, ଶେଷରେ ୧୯୪୭ ମସିହାରେ ଦେଶ ସ୍ବାଧୀନ ହେଲା, ହେଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଦାସତ୍ବରୁ ଦେଶବାସୀ ମୁକ୍ତ ହେଲେ, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ବପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଲା।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ପ୍ରାୟ ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବର କଥା କହୁଛି କାରଣ, ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଦେଶକୁ ପୁଣିଥରେ ଏକ ସୁଯୋଗ ଆସିଛି, ଆମେ ଏଭଳି ଅବଧିରେ ବସବାସ କରୁଛୁ, ଆମେ ଏଭଳି ଅବଧିରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି ଏବଂ ଆମର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଭାରତରେ ଏମିତି ଅମୃତ କାଳରେ, ଏହା ଅମୃତ କାଳର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ଅଟେ ତେବେ ଆମେ ଯୁବକ ଅବସ୍ଥାରେ ବାସ କରୁଛୁ କିମ୍ବା ଆମ ମାତା ଭାରତୀଙ୍କ କୋଳରେ ଜନ୍ମ ନେଇଛୁ। ଏବଂ ମୋର ଏହି ଅବଧିରେ ମୋର ଶବ୍ଦକୁ ଲେଖି ରଖଡ଼୍ତୁ, ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ଗଣ, ଏହି ଅବଧିରେ ଯାହା ଆମେ କରିବୁ, ଯେଉଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବୁ, ଯେତେ ତ୍ୟାଗ କରିବୁ, ତପସ୍ୟା କରିବୁ। ‘ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖାୟ’, ଗୋଟିଏ ପରେ ଆମେ ଆମ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ, ଆଗାମୀ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ଦେଶର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଇତିହାସ ଏଥିରୁ ବଦଳିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ଅବଧିରେ ଘଟୁଥିବା ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ଆଗାମୀ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ଦାସତ୍ବର ମାନସିକତାରୁ ବାହାରିଥିବା ଦେଶ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣକୁ ସମର୍ପିତ ହେଉ, ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସ ସହିତ ଆଜି ଆଗକୁ ବଢୁଛି। ନୂତନ ସଂକଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି, ମୋର ଭାରତ ମାତା ଯିଏ କେବେ ଶକ୍ତିର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପାଉଁଶର ଗଦାରେ ମଧ୍ୟ ଦବି ପଡ଼ି ରହିଥିଲା। ସେହି ଭାରତ ମା’ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ପୁରୁଷାର୍ଥରୁ, ସେମାନଙ୍କ ଚେତନାରୁ, ତାଙ୍କର ଶକ୍ତିରୁ, ପୁଣିଥରେ ଜାଗ୍ରତ ହୋଇ ସାରିଛି। ମା’ ଭାରତୀ ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଭଲ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି ସାଥୀମାନେ, ଏହି ଅବଧିରେ ଗତ ୯-୧୦ ବର୍ଷ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରିଛି। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବରେ ଭାରତର ଚେତନା ପ୍ରତି, ଭାରତର ଶକ୍ତି ପ୍ରତି ଏକ ନୂତନ ଆକର୍ଷଣ, ନୂତନ ବିଶ୍ବାସ, ନୂତନ ଆଶା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକାଶ ପୁଞ୍ଜ ଯାହା ଭାରତରୁ ଉଠିଛି ତାହା ବିଶ୍ବକୁ ସେ ଥିଲେ ନିଜ ପାଇଁ ଜ୍ୟୋତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ବିଶ୍ବକୁ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ବାସ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଆମର ସୌଭାଗ୍ୟ ଅଟେ କିଛି ଏମିତି ଜିନିଷ ଆମ ନିକଟରେ ଅଛି ଯାହା ଆମର ପୂର୍ବ ପୁରୁଷମାନେ ଆମର ଐତିହ୍ୟରୁ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନର ଅବଧିରେ ରହିଛି। ଆଜି ଆମର ନିକଟରେ ଡେମୋଗ୍ରାଫି ଅଛି, ଆଜି ଆମ ନିକଟରେ ଡେମୋକ୍ରାସି ଅଛି। ଆଜି ଆମ ନିକଟରେ ଡାଇଭର୍ସିଟି ଅଛି। ଡେମୋଗ୍ରାଫି, ଡେମୋକ୍ରେସି ଏବଂ ଡାଇଭର୍ସିଟିର ଏହି ତ୍ରିକୋଣୀ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ବପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖୁଛି। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବରେ ସେଠାରେ ଦେଶର ବୟସ ଢଳିବାରେ ଲାଗିଛି। ଯେତେବେଳେ ଢଳିବାରେ ଲାଗିଛି ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଯୌବନ ଆଡକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛି। କେତେବଡ଼ ଗୌରବର ଅବଧି ଅଟେ ଯେ ଆଜି ୩୦ ବର୍ଷ ବୟସର ଆୟୁର ଜନସଂଖ୍ୟା ଦୁନିଆରେ ସର୍ବାଧିକ କେଉଁଠି ଅଛି ତେବେ ଏହା ମୋର ଭାରତ ମା’ର କୋଳରେ ଅଛି। ଏହା ମୋର ଦେଶରେ ଅଛି ଏବଂ ୩୦ ବର୍ଷରୁ କମ ବୟସର ଯୁବକ ହେଉ, ମୋର ଦେଶ ନିକଟରେ ଅଛି, କୋଟି କୋଟି ବାହୁ ରହିଛି, କୋଟି କୋଟି ମସ୍ତିଷ୍କ ରହିଛି, କୋଟି କୋଟି ସ୍ବପ୍ନ, କୋଟି କୋଟି ସଂକଳ୍ପ ହେଉ ତେବେ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରବର୍ଗ, ଆମେ ମନବାଞ୍ଝିତ ପରିଣାମ ପ୍ରାପ୍ତ କରିପାରିବା।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଏମିତି ଘଟଣାମାନ ଦେଶର ଭାଗ୍ୟକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଥାଏ। ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଶର ଭାଗ୍ୟକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଥାଏ। ଭାରତ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷର ଦାସତ୍ବ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷର ଭାଗ୍ୟ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଏମିତି ଅବସ୍ଥାରେ ଆମେ ଠିଆ ହୋଇଛୁ। ଏକ ଏମିତି ଘଡ଼ିସନ୍ଧି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛୁ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଅଟକିବା ନାହିଁ, ଆମେ ଦ୍ବିବିଧା ମଧ୍ୟରେ ବଂଚିବା ନାହିଁ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଆମେ ହଜେଇ ଦେଇଥିବା ସେହି ଐତିହ୍ୟର ଗର୍ବ କରିବା, ହଜେଇ ଥିବା ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାକୁ ଯାଇ ଆମେ ପୁଣିଥରେ ସେହି କଥାକୁ ମାନି ଚାଲିବା, ଆମେ ଯାହା ମଧ୍ୟ କରିବା, ଆମେ ଯାହା ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା, ଆମେ ଯାହା ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ତାହା ଆଗାମୀ ଏକ ହଜାର କୋଟି ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ। ଭାରତର ଭାଗ୍ୟକୁ ଲେଖିବାକୁ ଥିବା, ମୁଁ ଆଜି ମୋର ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ, ମୋ ଦେଶର ପୁଅ-ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେଉଁ ସୌଭାଗ୍ୟ ଆଜି ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳିଛି, ଏମିତି ସୌଭାଗ୍ୟ, ବୋଧହୁଏ କାହାର ଭାଗ୍ୟରେ ନ ଥିବ, ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ମିଳିପାରିଛି।
ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ତାହାକୁ ହଜେଇ ଦେବା ନାହିଁ। ଯୁବ ଶକ୍ତି ଉପରେ ମୋର ଭରସା ରହିଛି, ଯୁବଶକ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ଆମର ନିତି ଏବଂ ଆମର ରୀତି ମଧ୍ୟ ସେହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବଳ ଦେବା ପାଇଁ ଅଛି।
ଆଜି ମୋର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନେ ଦୁନିଆର ପ୍ରଥମ ତିନି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଇକୋନମୀ ସିଷ୍ଟମରେ ଭାରତକୁ ସ୍ଥାନ ଦେଇ ପାରିଛନ୍ତି। ଭାରତର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ, ଭାରତର ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ଦେଖି ଆଜି ବିଶ୍ବ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଡ୍ରିଭେନ ଅଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଦ୍ବାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ ରହିବ ଏବଂ ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଯେଉଁ ଟାଲେଣ୍ଟ ଅଛି, ତାହାର ଏକ ନୂତନ ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ରହିବ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ଗତ ଦିନମାନଙ୍କରେ ଜି-୨୦ ସମ୍ମିଳନୀରେ ବାଲି ଯାଇଥିଲି ଏବଂ ବାଲିରେ ବିଶ୍ବର ସମୃଦ୍ଧରୁ ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶ, ବିଶ୍ବର ବିକଶିତ ଦେଶ ମଧ୍ୟ, ସେମାନଙ୍କର ମୁଖିଆ, ମୋତେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତା ପାଇଁ, ତାହାର ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଜିନିଷକୁ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଇଚ୍ଛୁକ ଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକ ଏହାର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁ ଥିଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହୁଥିଲି ଯେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ତାହା କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ, ଚେନ୍ନାଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନାହିଁ; ଭାରତ ଯାହା ବି କିଛି ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ମୋର ଟିୟର-୨, ଟିୟର-୩ ସିଟର ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ମୋର ଦେଶର ଭାଗ୍ୟକୁ ଗଢୁଛନ୍ତି। ଛୋଟ ଛୋଟ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ମୋର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ, ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ବଡ଼ ବିଶ୍ବାସର ସହିତ କହୁଛି ଯେ ଦେଶର ଯେଉଁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଆମର ଛୋଟ ସହରକୁ ଆସି ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଛୋଟ ହୋଇ ପାରିବା। ଆମର ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର, ଆମର ଟାଉନର ଆକାର ଆହୁରି ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଛୋଟ ହୋଇପାରିବ। କିନ୍ତୁ ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା, ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ତାହା କାହା ମଧ୍ୟରେ କମ୍ ନାହିଁ, ସେହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି। ନୂଆ ରୂପ, ନୂଆ ସମାଧାନ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଡିଭାଇସ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଖେଳର ଦୁନିଆକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, କେଉଁ ପିଲା ଅଛନ୍ତି, ବସ୍ତି ଝୁମ୍ପୁଡ଼ିରୁ ବାହାରୁଥିବା ପିଲା ଆଜି ଖେଳ ଜଗତରେ ପରାକ୍ରମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ଛୋଟ ଛୋଟ ଗାଁ, ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ, ଆମର ପୁଅ-ଝିଅ ମାନେ ଆଜି ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି, ମୋର ଦେଶର ୧୦୦ ସ୍କୁଲ ଏମିତି ଅଛି, ଯେଉଁ ସ୍ଥାନର ପିଲାମାନେ ସାଟେଲାଇଟ ତିଆରି କରି ସାଟେଲାଇଟ ଛାଡ଼ିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି, ଆଜି ହଜାର ହଜାର ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ଯାହା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଗର୍ଭାଧାନ କରୁଛି। ଆଜି ହଜାର ହଜାର ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀର ପରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି।
ଏବଂ ମୋର ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସୁଯୋଗର ଅଭାବ ନାହିଁ, ଆପଣ ଯେତେ ସୁଯୋଗ ଦେବେ, ଏହି ଦେଶ ଆକାଶ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖୁଛି। ଆଜି ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ମୋର ଦେଶର ମା’ମାନଙ୍କୁ, ଭଉଣୀଙ୍କୁ, ମୋର ଦେଶର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଦେଶ ଆଜି ଯେଉଁଠି ପହଞ୍ଚିଛି, ସେଥିରେ ବିଶେଷ ଶକ୍ତି ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି, ମୋର ମା’ମାନଙ୍କର, ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟର। ଆଜି ଦେଶ ପ୍ରଗତିର ପଥରେ ଆଗଉଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ମୋର ଚାଷୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏହା ଆପଣଙ୍କର ପୁରୁଷାର୍ଥ ଅଛି, ଏହା ଆପଣଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ ଅଟେ ଯେ ଆଜି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି। ମୁଁ ମୋର ଦେଶର ମଜଦୁରମାନଙ୍କର ମୋର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର, ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଜନ ଏମିତି କୋଟି କୋଟି ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆଜି ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଦେଶ ଆଜି ଯେଉଁ ଆଧୁନିକତା ଆଡ଼କୁ ବଢୁଛି, ବିଶ୍ବକୁ ତୁଳନା କରୁଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହିତ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଆସୁଛି, ମୋର ଦେଶର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି, ଆଜି ସମୟ କହୁଛି ଯେ ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ କରିବା ପାଇଁ। ସେମାନଙ୍କର ଅଭିନନ୍ଦନ କରେ ଏବଂ ଏହା ମୋର ପରିବାରବର୍ଗ, ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ମୋର ଏହି ଶ୍ରମିକ, ରାସ୍ତା କଡ଼ରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କର, ଫୁଲ-ପନିପରିବା ବିକୁଥିବା ବିକାଳୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ସମ୍ମାନ କରିଥାଏ। ମୋର ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ, ବୃତ୍ତିଗତଧାରୀଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ସେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଇଞ୍ଜିନିୟର ହୁଅନ୍ତୁ, ଡାକ୍ତର ହୁଅନ୍ତୁ, ନର୍ସ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ହୁଅନ୍ତୁ, ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ ହେଉ, ଗୁରୁକୂଳ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମା’ ଭାରତୀଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ଉଜ୍ଜ୍ବଳ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ନିଜେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚେତନା, ତାହା ଏକ ଏମିତି ଶବ୍ଦ ଅଟେ ଯାହା ଆମ ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିପାରୁଛି ଏବଂ ଆଜି ସେହି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚେତନାର ସିଦ୍ଧି କରୁଛି ଯେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସାମର୍ଥ୍ୟ ହୋଇଛି, ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସାମର୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ବାସ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଣିଷଙ୍କ ଠାରେ ମୋର ବିଶ୍ବାସ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ବାସ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଭାରତ ପ୍ରତି ଥିବା ବିଶ୍ବାସ, ଏହି ବିଶ୍ବାସ ଆମର ନିତିର ଅଟେ, ଆମର ରୀତିର ଅଟେ। ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ବଳ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଯେଉଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ବାରା ଆମେ ଆଗକୁ ବଢୁଛୁ ତାହାର ଅଟେ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରମାନେ, ଏହି କଥା ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ବାସର ନୂତନ ଚରମ ସଫଳତାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ଅଛି ଏବଂ ଏହି ବିଶ୍ବାସର ନୂତନ ଶିଖରତା ନୂତନ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ଚାଲିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆଜି ଦେଶରେ ଜି-୨୦ ସମ୍ମିଳନୀର ଆତିଥ୍ୟତାର ସୁଯୋଗ ଭାରତକୁ ମିଳିଛି। ଏବଂ ଗତ ଏକ ବର୍ଷରୁ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଜି-୨୦ର ଏମିତି ଅନେକ ଆୟୋଜନ ହୋଇଛି, ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହୋଇଛି, ତାହା ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବିଶ୍ବକୁ ପରିଚିତ କରିଦେଇଛି। ଭାରତର ବିବିଧତାକୁ ପରିଚିତ କରାଇ ପାରିଛି। ଭାରତର ଡାଇଭର୍ସିଟିକୁ ଦୁନିଆ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର ସହିତ ଦେଖୁଛି। ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ଭାରତରେ ପାଖାପାଖି ଆକର୍ଷଣ ବଢୁଛି। ଭାରତକୁ ଜାଣିବା ପାଇଁ, ବୁଝିବା ପାଇଁ ଇଚ୍ଛା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ସେହିଭଳି ଭାବରେ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ରପ୍ତାନୀ, ଆଜି ଭାରତର ରପ୍ତାନୀ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢୁଛି ଏବଂ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ବିଶ୍ବର ରପ୍ତାନୀ ଏହି ସମସ୍ତ ମାନଦଣ୍ଡର ଆଧାର ଉପରେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ରେଟିଂ ଏଜେନ୍ସି ନାହିଁ ଯିଏ ଭାରତର ଗୌରବ ନ କରୁଛି। କରୋନା ଅବଧି ପରେ ବିଶ୍ବ ଏବଂ ନୂତନ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ଲାଗିଛି ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ବାସର ସହିତ ଦେଖୁଛି ଯେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଦ୍ବିତୀୟ ମହାଯୁଦ୍ଧ ପରେ, ଦ୍ବିତୀୟ ବିଶ୍ବଯୁଦ୍ଧ ପରେ ବିଶ୍ବରେ ଏକ ନୂତନ ଓ୍ବାର୍ଲ୍ଡ ଅର୍ଡର ଗୋଟିଏ ଆକାର ନେଇଥଲା। ମୁଁ ସଫା ସଫା ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ କରେନା ପରେ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ବ ଅର୍ଡର, ଏକ ନୂତନ ଗ୍ଲୋବାଲ ଅର୍ଡର, ଏକ ନୂତନ ଜିଓ ପଲିଟିକାଲ ଇକ୍ବିଏସନ ଏହା ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି। ଜିଓ ପଲିଟିକାଲ ଇକ୍ବିଏସନ ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି, ପରିଭାଷା ମଧ୍ୟ ବଦଳୁଛି ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗର୍ବ, ଆପଣ ଗୌରବ ଅନୁଭବ କରିବେ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବିଶ୍ବର ଆକାର ଦେବାରେ ମୁଁ ଆଜି ମୋର ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଆପଣଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଆସୁଛି। ଆପଣମାନେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ମୋଡ଼ରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଏବଂ କରୋନା କାଳରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛି, ବିଶ୍ବ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ରଖିଛି। ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ବର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା, ବଡ଼ ବଡ଼ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଚାପ ପଡୁଥିଲା, ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କହିଥିଲି ଆମକୁ ବିଶ୍ବର ବିକାଶ ଦେଖିବାକୁ ଅଛି, ସେତେବେଳେ ତାହା ମାନବ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ହେବା ଦରକାର ଥିଲା, ମାନବୀୟ ସମ୍ବେଦନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା ଏବଂ ସେତେବେଳେ ଯାଇ ସମସ୍ୟାର ପ୍ରକୃତ ସମାଧାନ ବାହାରି ପାରିବ ଏବଂ କରୋନା ଆମକୁ ଏହା ଶିଖାଇଛି କିମ୍ବା ଆମକୁ ମଜବୁର କରିଛି, କିନ୍ତୁ ମାନବୀୟ ସମ୍ବେଦନାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଆମେ ବିଶ୍ବର କଲ୍ୟାଣ କରିପାରିବା ନାହିଁ।
ଆଜି ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଆହ୍ବାନ ହୋଇଛି, ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧି, ଐତିହ୍ୟ ଆଜି ବିଶ୍ବ ପାଇଁ ଅନେକ ଅବସର ହୋଇଯାଇଛି। ଗ୍ଲୋବାଲ ଇକୋନମୀ, ଗ୍ଲୋବାଲ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭାରତ ଭାଗିଦାରୀ, ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ବାସର ସହିତ କହୁଛି ଯେ, ଆଜି ଯେଉଁ ଭାରତରେ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଆଜି ଯେଉଁ ଭାରତ କିଣି ପାରିଛି, ତାହା ବିଶ୍ବରେ ସ୍ଥିରତାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ନେଇ ଆସିଛି ସାଥିୀମାନେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ମନରେ, କେବଳ ୧୪୦ କୋଟି ନୁହେଁ, ମୋର ପରିବାରଜନଙ୍କ ମନରେ ଏବଂ ନା’ କେବଳ ବିଶ୍ବର ମନରେ କୌଣସି ଯଦି ଅଛି ନା’ କୌଣସି କିନ୍ତୁ ଅଛି, ବିଶ୍ବାସ ଆସି ଯାଇଛି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଖେଳ ଆମ ପାଖରେ ଅଛି, ଆମେ ସୁଯୋଗକୁ ଯିବାକୁ ଦେବା ନାହିଁ, ଆମେ ସୁଯୋଗ ଛାଡ଼ିବା କଥା ନୁହେଁ। ଭାରତରେ ମୁଁ ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସେଥିପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେ ମୋର ଦେଶବାସୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କ୍ଷୀର-ନୀର ସମ୍ପର୍କ ଅଛି, ସମସ୍ୟାର ମୂଳକୁ ବୁଝିବାର ଶକ୍ତି ଅଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ୨୦୧୪ରେ ମୋର ଦେଶବାସୀମାନେ ୩୦ ବର୍ଷର ଅନୁଭବ ପରେ ସ୍ଥିର କଲେ ଯେ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ହେବ ତେବେ ସ୍ଥିର ସରକାର ଆବଶ୍ୟକ, ମଜବୁତ ସରକାର ଦରକାର, ପୂର୍ଣ୍ଣ ବହୁମତ ଥିବା ସରକାର ଦରକାର ଏବଂ ଦେଶବାସୀମାନେ ଏକ ମଜଭୁତ ଏବଂ ସ୍ଥିର ସରକାର ତିଆରି କଲେ। ଏବଂ ତିନି ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ସମୟ ଥିଲା, ଯେଉଁ ଅସ୍ଥିରତାର ଅବଧି ଥିଲା, ଯେଉଁ ରାଜନୈତିକ ମଜବୁରୀ ସହିତ ଦେଶ ବାନ୍ଧି ହୋଇଥିଲା, ସେଥିରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିଲା।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଦେଶ ନିକଟରେ ଆଜି ଏମିତି ସରକାର ଅଛି, ଯାହା ‘ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖାୟ’ ଦେଶରେ ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷଣ ଏବଂ ଜନତାଙ୍କର ଟିକିନିଖି ଜନତାଙ୍କର ଭଲ ପାଇଁ ଲାଗି ରହିଛି ଏବଂ ମୋର ସରକାର, ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କର ମାନ ଗୋଟିଏ କଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି, ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ନିର୍ଣ୍ଣୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଦିଗ, ତାହାର ଗୋଟିଏ ମାନଦଣ୍ଡ ଅଟେ ‘ନେସନ ଫାଷ୍ଟ’ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ଏହି ଦୂରଗାମୀ ପରିଣାମ, ସକାରାତ୍ମକ ପରିଣାମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାବାଲା ଅଟେ। ଦେଶରେ ବଡ଼ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ୨୦୧୪ରେ ଆପଣ ଏକ ମଜଭୁତ ସରକାର ତିଆରି କଲେ ଏବଂ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଏବଂ ୨୦୧୯ରେ ଆପଣ ଏକ ସରକାରୀ ତିଆରି କଲେ ତେଣୁ ମୋଦୀର ପୁନଃ ସରକାର ଗଢ଼ିବାର ସାହସ ଆସିଲା। ଆପଣ ଏମିତି ସରକାର ତିଆରି କଲେ ମୋଦୀକୁ ପୁନଃ ସରକାର ଗଠନ କରିବାର ସାହାସ ଆସିଲା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୋଦୀ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ରିଫର୍ମ କଲା ମୋର ବ୍ୟୁରୋକ୍ରାସିର ଲୋକମାନେ, ମୋର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହାତରେ, ଯେଉଁ ଭାରତବର୍ଷର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ସରକାରଙ୍କ ଅଂଶସ୍ବରୂପ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି; ସେମାନେ ବ୍ୟୁରୋକ୍ରାସିର ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମ କରିବା ପାଇଁ ପରଫର୍ମ କରିବାର ଦାୟିତ୍ବ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ନିର୍ବାହ କଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ପରଫର୍ମ କରି ଦେଖାଇଲେ ଏବଂ ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଗଲେ, ସେତେବେଳେ ତାହା ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମ ହେଉଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଏବଂ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଦେଶର ସେହି ଶକ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ରହିଛି। ଯାହା ଆଗାମୀ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟକୁ ମଜବୁତ କରିବ। ବିଶ୍ବକୁ ଯୁବ ଶକ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯୁବ ଦକ୍ଷତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆମେ ଭିନ୍ନ ଦକ୍ଷତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କରିଛୁ, ତାହା ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ପୂରଣ କରିବ, ତାହା ବିଶ୍ବର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିବ, ଆମେ ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କରିଛୁ। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କରିବାର ରଚନାକୁ ମଧ୍ୟ ଯଦି ତାକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ତେବେ ଏହି ସରକାରଙ୍କ ମନ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ବଡ଼ ଭଲ ଢଙ୍ଗରେ ଆପଣ ବୁଝିପାରିବେ ନାହିଁ, ଆମେ ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କରିଲୁ । ଏହି ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆମର, ଆମ ଦେଶର ଜଣେ ଜଣେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଞ୍ଚୁ, ପର୍ଯ୍ୟାବରଣର ରକ୍ଷା ପାଇଁ, ପାଣି ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ବିକଶିତ ହେଉ ତାହା ଉପରେ ଆମେ ଜୋର ଦେଉଛୁ। ଆମର ଦେଶ କରୋନା ପରେ ଦୁନିଆ ଦେଖୁଛି ଯେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପୂଣ୍ଣ ଦେଖାରେଖା କରିବା। ଏହା ହେଉଛି ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା। ଆମେ ଅଲଗା ଭାବେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କରିଛୁ ଏବଂ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁଷ ଆଜି ବିଶ୍ବରେ ନିଜସ୍ବ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିଛି।
ବିଶ୍ବକୁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା କାରଣରୁ ବିଶ୍ବର ଆମ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଯାଇଛି, ଯଦି ଆମେ ଆମର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ ତେବେ ପୁଣି ବିଶ୍ବ କିପରି ସ୍ବୀକାର କରିବ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହେଲା ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ବକୁ ମଧ୍ୟ ତାହାର ମୂଲ୍ୟ ବୁଝା ପଡ଼ିଲା। ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ ଆମର ଏତେ ବଡ଼ ସମୁଦ୍ରୀ ତଟ, ଆମର କୋଟି କୋଟି ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀ ସେମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ମଧ୍ୟ ଆମ ହୃଦୟରେ ଅଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ପୃଥକ ଭାବେ ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନକୁ ନେଇ, ପଶୁପାଳନକୁ ନେଇ, ଡାୟରୀକୁ ନେଇ ଅଲଗା ଏକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲୁ ଯାହାକି ସମାଜର ଯେଉଁ ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ ପଛରେ ରହି ଯାଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆମେ ସହଯୋଗ କଲୁ। ଦେଶର ସରକାରୀ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଂଶ ରହିଥାଏ କିନ୍ତୁ ସମାଜର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ବଡ଼ ଭାଗ ଅଟେ ସରକାରୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ତାହାକୁ ଜୋର ଦେବା ପାଇଁ, ସେଥିରେ ଆଧୁନିକତା ଆଣିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସ୍ବଚ୍ଛତାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଅଲଗା ଅଲଗା ସହକାରୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କଲୁ ଏବଂ ତାହା ଆମର ସହକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ତାହାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି ଯାହାଦ୍ବାରା ଗରୀବରୁ ଅତି ଗରୀବ ମାନେ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ତାଙ୍କ କଥା କହିପାରିବେ, ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ ହେଉ ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶର ଯୋଗଦାନରେ ଏକ ଛୋଟ ପୃଥକ ଭାଗ ହୋଇ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ କରିପାରନ୍ତୁ। ଆମେ ସହକାରୀରୁ ସମୃଦ୍ଧିର ପଥ ଆପଣାଇଛୁ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୨୦୧୪ରେ ଆସିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ବୈଶ୍ବିକ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ୧୦ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲୁ ଏବଂ ଆଜି ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ସହଯୋଗ ଯେଉଁ ରଙ୍ଗ ଆସିଛି ଯେ ଆମେ ବିଶ୍ବର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ୫ମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛୁ ଏବଂ ଏହା ଏମିତି ହୋଇନାହିଁ, ଯେତେବେଳେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର ରାକ୍ଷସ ଦେଶକୁ ଦବେଇ ରଖିଥିଲେ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି କୋଟିର ଘୋଟାଲା ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅସୁନ୍ତଳିତ କରି ରଖିଥିଲା, ଶାସନ, କମଜୋର ପଞ୍ଚମରେ ଦେଶର ପରିଚୟ ହେବାରେ ଲାଗିଥିଲା। ଲିକେଜକୁ ଆମେ ବନ୍ଦ କଲୁ, ମଜଭୁତ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତିଆରି କଲୁ, ଆମେ ଗରୀବର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଧନ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କଲୁ ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧି ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ କେବଳ ଧନ ବାକ୍ସ ଭରି ନ ଥାଏ, ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ। ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ ଏବଂ ଧନ ବାକ୍ସର ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ କରି ଯଦି ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ଜନତା-ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିବ ସରକାର ହୁଅନ୍ତୁ ତେବେ ପରିଣାମ କେମିତି ଆସିଥାଏ। ମୁଁ ୧୦ ବର୍ଷର ହିସାବ ତ୍ରିରଙ୍ଗାକୁ ସାକ୍ଷୀ ରଖି ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଦେଉଛି। ଗଣନା ଅନୁଯାୟୀ ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ ଆପଣଙ୍କୁ ଲାଗିବ ଏତେବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ। ଏତେ ବଡ଼ ସାମର୍ଥ୍ୟ। ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆ ଯାଉଥିଲା, ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୦୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ପ୍ରଥମେ ସ୍ଥାନୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସଂଚିତ ଧନରୁ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଯାଉଥିଲା, ଆଜି ତାହା ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଯାଉଛି। ପୂର୍ବେ ଗରୀବଙ୍କୁ ଘର ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ୯୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା, ଆଜି ତାହା ୪ ଗୁଣ ହୋଇ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଗରୀବଙ୍କ ଘର ନିର୍ମାଣରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି, ପୂର୍ବେ ଗରୀବମାନଙ୍କୁ ୟୁରିଆ ଶସ୍ତାରେ ମିଳୁ, ଯାହା ୟୁରିୟା ବ୍ୟାଗ ପିଛା ବିଶ୍ବରେ କିଛି ବଜାରରେ ୩ ହଜାରରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିଲା, ସେହି ୟୁରିଆ ବ୍ୟାଗ ମୋର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୩୦୦ ଟଙ୍କାରେ ମିଳୁଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଦେଶର ସରକାର ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୋର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୟୁରିଆରେ ସବସିଡି ଦେଉଛନ୍ତି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ୨୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ତାହାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ମୋର ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ସ୍ବରୋଜଗାର ଦେବାରେ, ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ, ନିଜର କାରବାର ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଛି। ୮ କୋଟି ଲୋକମାନେ ନୂଆ କାରବାର ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୮ କୋଟି ଲୋକମାନେ କାରବାର ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଏମିତି ନୁହେଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରବାର କରୁଥିବା ଲୋକ ଏକ କିମ୍ବା ଦୁଇ, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେଇଛି, ୮-୯ କୋଟି ନୂଆ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏହି ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରୁ ଲାଭ ନେଇଥିବା ୮ କୋଟି ନାଗରିକମାନେ କରିଛନ୍ତି। ଏମଏସଏମଇକୁ ପାଖାପାଖି ସାଢ଼େ ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାହାଯ୍ୟରୁ କରୋନାର ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଏମାନଙ୍କୁ ବୁଡ଼ିଯିବାକୁ ଦେଲା ନାହିଁ, ମରିବାକୁ ଦେଲା ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଓ୍ବାନ ରାଙ୍କ ଓ୍ବାନ ପେନସନ ମୋର ଦେଶର ସେନାର ଯବାନମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ମାନର ବିଷୟ ଥିଲା, ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଭାରତର ଧନକୋଷରୁ ଆଜି ପହଞ୍ଚିପାରିଛି। ମୋର ନିବୃତ୍ତ ସେନାର ନାୟକମାନଙ୍କ ପକେଟରେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି। ସମସ୍ତ ବିଭାଗରେ ମୁଁ କିଛି ଗଣିଛି, ମୁଁ ଅଧିକ ସମୟ ନେବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଅନେକ ଗୁଣ ଧନ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ, ଛୋଟ ବଡ଼ର ସହଯୋଗ ଭାରତର ଭାଗ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ହେଉ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆମେ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ ଆଜି ୫ ବର୍ଷର ମୋର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, ୫ ବର୍ଷରେ ସାଢ଼େ ତେର କୋଟି ମୋର ଗରୀବ ଭାଇ-ଭଉଣୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ଶିକୁଳିକୁ ଭାଙ୍ଗି ନ୍ୟୁ ମିଡିଲ୍ କ୍ଲାସ ଭାବରେ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି। ଜୀବନରେ ଏଥିରୁ ବଡ଼ କୌଣସି ସନ୍ତୁଷ୍ଟି ଆଉ କିଛି ନାହିଁ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସାଢ଼େ ତେର କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ବାହାରିଥାନ୍ତି ସେତେବେଳେ କିଛି କିଛି ଯୋଜନା ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳିବା, ପିଏମ୍ ସ୍ବ-ନିଧରୁ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ରାସ୍ତା ବିକାଳିମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ଆସନ୍ତା ବିଶ୍ବକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆମେ ଲାଗୁ କରିବୁ, ଏହି ବିଶ୍ବକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀରେ ଆମେ ପାଖାପାଖି ୧୩-୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଯେଉଁ ପରମ୍ପରାଗତ କୌଶଳରେ ରହୁଥିବା ଜନସାଧାରଣ, ଯେଉଁମାନେ ଲୋହାର ବା କମାର ଏବଂ ନିଜ ହାତରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବର୍ଗର ଅଟନ୍ତି, ଅଧିକନ୍ତୁ ଓବିସି ବର୍ଗର ଅଟନ୍ତି। ଆମର ବଢ଼େଇ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ବଣିଆ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର କପଡ଼ା ଧୋଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ଚୁଟି କାଟୁଥିବା ଭାଇ-ଭଉଣୀ ପରିବାର ହୁଅନ୍ତୁ, ଏମିତି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ଆଗାମୀ ମାସରେ ବିଶ୍ବକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ବିଶ୍ବକର୍ମା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବୁ ଏବଂ ପାଖାପାଖି ୧୩-୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ତାହା ପ୍ରାରମ୍ଭ କରାଯିବ। ଆମେ ପିଏମ କିଶାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିରେ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ମୋର ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଖାତାରେ ଜମା କରିଛୁ। ଆମେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରେ ଶୁଦ୍ଧ ପାଣି ପହଞ୍ଚୁ, ଦୁଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛୁ। ଆମେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା, ଯାହା ଗରିବଙ୍କୁ ରୋଗ କାରଣରୁ ଚିକିତ୍ସାଳୟ ଯିବା ଦ୍ବାରା ଯେଉଁ ସମସ୍ୟା ହେଉଥିଲା, ସେଥିରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଔଷଧ ମିଳୁ, ସେମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା ହେଉ, ଅପରେସନ ହେଉ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ହସ୍ପିଟାଲରେ ହେଉ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଦେଶ ଅନ୍ତର୍ଗତ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆମେ ଲଗେଇଛୁ। ପଶୁଧନ ଦେଶ କରୋନା ଭ୍ୟାକସିନର କଥା ଦେଶକୁ ମନେ ଥିବ, ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଲଗାଯାଇଥିଲା, ତାହା ମୋର ମନେ ଅଛି କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଜାଣି ଖୁସି ଲାଗିବ ଯେ ଆମେ ପଶୁଧନକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପଶୁଧନର ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ଲଗାଇଛୁ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ, ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର, ଦେଶର ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ, ଦେଶର ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ପରିବାରକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଇଛି। ଯେଉଁ ସଂଯୁକ୍ତ ପରିବାରରେ ଯଦି କାହାକୁ ମଧୁମେହ ଭଳି ହୋଇଥାଏ ୨-୩ ହଜାରର ବିଲ୍ ସ୍ବାଭାବିକ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ଆମେ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଯେଉଁ ଔଷଧ ବଜାରରେ ୧୦୦ ଟଙ୍କାରେ ମିଳିଥାଏ, ତାହା ୧୦ ଟଙ୍କା, ୧୫ ଟଙ୍କା, ୨୦ ଟଙ୍କାରେ ଦିଆଯାଉଛି। ଏବଂ ଆଜି ଦେଶର ୧୦୦୦ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରୁ ଏହି ରୋଗରେ ଯାହାକୁ ଔଷଧର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ଏମିତି ଲୋକମାନେ ପାଖାପାଖି ୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସେମାନଙ୍କ ପକେଟରେ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହା ଅଧିକ ଭାବେ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗୀୟ ପରିବାରର ଲୋକ ଅଟନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆଜି ତାହାର ସଫଳତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେମିତି ଆମେ ଏକ ବିଶ୍ବକର୍ମା ଯୋଜନା କରି ସମାଜର ସେହି ବର୍ଗକୁ ପହଂଚିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ୧୦ ହଜାର ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଆମେ ୨୫ ହଜାର ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗାମୀ ଦିନରେ କାମ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟତା କମ୍ ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ଦେଶର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ବହୁତ ବଢ଼ି ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବିଶ୍ବାସ ଦେଉଛି ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷରେ ମୋଦୀର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଦେଶ ପୂର୍ବ ତିନି ବୈଶ୍ବିକ ଇକୋନମୀରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ନେଇଯିବ, ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ସ୍ଥାନ ନେଇଯିବ। ଆଜି ଯେଉଁମାନେ ସାଢ଼େ ୧୩ କୋଟି ଦାରିଦ୍ର୍ୟତାରୁ ବାହାରି ଆସିଥିବା ଲୋକମାନେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ ଲୋକମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଗରୀବ କିଣିବାର ଶକ୍ତି ବଢ଼ି ଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କ ବ୍ୟାପାର ଶକ୍ତି ବଢ଼ିଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ଗାଁରେ କିଣିବା ଶକ୍ତି ବଢ଼ିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରର ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଦୌଡ଼ିବାରେ ଲାଗିଥାଏ। ଏବଂ ଏହି ଆନ୍ତଃ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଆମର ଅର୍ଥ ଚକ୍ର ହୋଇଥାଏ। ଆମେ ତାହାକୁ ଜୋର ଦେଇ ଆଗକୁ ଚଳାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ସହର ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଦୁର୍ବଳ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକମାନେ ରହିଥାନ୍ତି, ବିନା କାରଣରେ ଯେଉଁ ସମସ୍ୟାରେ ରହିଥାନ୍ତି। ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗୀୟ ପରିବାର ସେତେବେଳେ ନିଜର ଘରଟିଏ ପାଇଁ ସ୍ବପ୍ନ ଦେଖିଥାନ୍ତି। ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ନେଇ ଆସୁଛୁ ଏବଂ ଯେଉଁଥରେ ଏମିତି ମୋର ପରିବାର ଜନ ଯେଉଁମାନେ ସହରରେ ରହିଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଭଡ଼ାଘରେ ରହିଥାନ୍ତି, ବସ୍ତି-ଝୁମ୍ପୁଡ଼ିରେ ରହିଥାନ୍ତି; ଚାଳ ଘରେ ରହିଥାନ୍ତି, ଅନଧିକୃତ କଲୋନୀରେ ରହିଥାନ୍ତି, ଏମିତି ମୋରପରିବାର ଜନ ନିଜ ଘର ତିଆରି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥାନ୍ତି ତେବେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଯେଉଁ ଲୋନ ମିଳିବ ତାହାର ସୁଧରେ ମଧ୍ୟ କୋହଳ କରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆମେ ନିର୍ଣ୍ଣ କରିଛୁ। ମୋର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ପରିବାରକୁ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ୭ ଲକ୍ଷ ଆୟକର ଟିକସ ସୀମା ବଢ଼ି ଯାଇଥାଏ ତେଣୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ଦରମା ପାଉଥିବା ଶ୍ରେଣୀକୁ ହୋଇଥାଏ, ମୋର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀକୁ ହୋଇଥାଏ, ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଇଣ୍ଟରନେଟର ଡାଟା ବହୁତ ମହଙ୍ଗା ଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ବର ସବୁଠାରୁ ଶସ୍ତା ଇଣ୍ଟରନେଟ ଡାଟା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ପଇସା ବଞ୍ଚିଯାଉଛି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ବିଶ୍ବ କରୋନା ପରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଳଖି ପାରିନାହିଁ, ଯୁଦ୍ଧ ପୁଣି ଆଉ ଏକ ନୂଆ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କଲା। ଆଜି ବିଶ୍ବର ମହଙ୍ଗାପଣର ସଙ୍କଟରେ ଘାଣ୍ଟି ହେଉଛି। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମହଙ୍ଗାପଣ ଦବେଇ ରଖିଛି। ଆମେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ବରେ ଯେଉଁ ଜିନିଷର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥାଏ ଆଣିଥାଉ, ତେଣୁ ଆମେ ଜିନିଷ ଆମଦାନୀ କରିଥାଉ, ଆମର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଏହା ଯେ ଆମକୁ ଏହି ବହୁମୂଲ୍ୟ ଦେଇ ମଧ୍ୟ କିଣିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ତେଣୁ ଏହି ପୂରା ବିଶ୍ବକୁ ମହଙ୍ଗାପଣ ଜାବୁଡ଼ି ଧରି ରଖିଛି।
କିନ୍ତୁ ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଭାରତ ମହଙ୍ଗାପଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରି ରଖିବା ପାଇଁ ବହୁ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟାସ କରିଛି। ଗତ ଅବଧି ତୁଳନାରେ ଆମକୁ କିଛି ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। କିନ୍ତୁ ଏତିକିରେ ସନ୍ତୋଷ ହେଉନାହିଁ ମାନି ମଧ୍ୟ ପାରିବୁ ନାହିଁ। ବିଶ୍ବରେ ଆମର ଜିନିଷ ଭଲ ଅଛି, ଏତିକି କଥାରେ ଆମେ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବୁ ନାହିଁ, ମୋତେ ମୋର ଦେଶବାସୀ ମାନଙ୍କୁ ମହଙ୍ଗାପଣର ବୋଝରୁ କେମିତି କମ୍ କରିପାରିବି ସେହି ଦିଗରେ ଆହୁରି ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଆମେ ସେହି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇକି ରହିବୁ। ମୋର ପ୍ରୟାସ ନିରନ୍ତର ଜାରି ରହିବ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଆଜି ଦେଶ ଅନେକ କ୍ଷମତାଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛି। ଦେଶ ଆଧୁନିକତା ଆଡ଼କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆଜି ଦେଶ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଆଜି ଦେଶ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଦେଶର ସ୍ବେଶରେ କ୍ଷମତା ବଢୁଛି। ସେତେବେଳେ ଦେଶ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରର ମିଶନରେ ମଧ୍ୟ ସଫଳତାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି। ଦେଶରେ ରେଳ ଆଧୁନିକୀକରଣ ହେଉଛି, ତେଣୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ବୁଲେଟ ଟ୍ରେନ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଦେଶ ଭିତରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଗାଁ-ଗାଁରେ ପକ୍କା ସଡ଼କ ତିଆରି ହେଉଛି ତେଣୁ ଇଲେକଟ୍ରିକ ବସ, ମେଟ୍ରୋର ପରିକଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ହେଉଛି। ଆଜି ଗାଁ-ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଣ୍ଟରନେଟର ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି ତେଣୁ କ୍ବାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ନାନୋ ୟୁରିଆ ଏବଂ ନାନୋ ଡିଏପି ତାହା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି ତେବେ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଜୈବିକ ଚାଷ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଜୋର ଦେଉଛୁ। ଆଜି କିଶାନ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ ଏଫପିଓର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ତେଣୁ ଆମେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଆମେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁଗମ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆମେ ପାରାଅଲିମ୍ପିକରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଲଗାଇବା ପାଇଁ ମୋର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରୁଛୁ। ଆମେ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ଦେଉଛୁ।
ଆଜି ଭାରତ ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରା, ପୁରୁଣା ଭୟକୁ ଛାଡ଼ି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି, ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖାଯାଇଛି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଯାହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଆମ ସରକାର କରିଥାନ୍ତି ତାହାର ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ ଆମର ଅବଧିରେ କରିଥାଉ। ନିକଟରେ ଯାହା କିଛି ମୁଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରୁଛି ଆପଣ କେବଳ ଲେଖିକି ରଖନ୍ତୁ ନାହିଁ, ତାହାର ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମୋ ଭାଗ୍ୟରେ ହିଁ ଛାଡ଼ିଛନ୍ତି। ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି, ବଡ଼ ପରିକଳ୍ପନା, ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିନ୍ତା କରିବା, ‘ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖାୟ’ ଚିନ୍ତା କରିବା ଏହା ଆମର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ରହିଛି ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ, ସଂକଳ୍ପରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ କେମିତି ହାସଲ କରିବା ଏହି ଶକ୍ତିର ସହିତ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଉ। ଆମେ ସ୍ବାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ୭୫ ହଜାର ଅମୃତ ସରୋବର କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ। ସେହି ସମୟରେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ ଅମୃତ ସରୋବର କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ। ପାଖାପାଖି ୫୦-୫୫ ହଜାର ଅମୃତ ସରୋବରର କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ପାଖାପାଖି ୭୫ ହଜାର ଅମୃତ ସରୋବରର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି। ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ କାମ ହୋଇଛି। ଜନଶକ୍ତି ଏବଂ ଜଳ ଶକ୍ତିର ଏହି ଶକ୍ତି ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟାବରଣର ରକ୍ଷାରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗିବ। ୧୮ ହଜାର ଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଜୁଳି ପହଞ୍ଚାଇବା, ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲିବା, ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବା ସମସ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ପୂରା କରିବା। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଶ୍ଚିତ କରି ନେଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ତାକୁ ପୂରା କରିଥାଏ, ଏହା ଆମର ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ କୁହାଯାଇଥାଏ।
୨୦୦ କୋଟି ଭ୍ୟାକ୍ସିନେସନର କାର୍ଯ୍ୟ। ବିଶ୍ବ ଯେତେବେଳେ ଆମକୁ ପଚାରିଥାଏ ଯେ ୨୦୦ କୋଟି ଶୁଣାଯାଉଛି, ସେମାନଙ୍କ ଆଖି ଲାଖି ଯାଇଥାଏ, ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ। ଏହା ମୋର ଦେଶର ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କର୍ମୀ, ଆମର ଆଶା କର୍ମୀ, ଆମର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ, ସେମାନେ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି। ଏହା ମୋର ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଟେ। ୫-ଜିକୁ ରୋଲ୍ ଆଉଟ୍ କରିଛୁ, ବିଶ୍ବରେ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ୫-ଜି ରୋଲ୍ ଆଉଟ୍ କରିବା ମୋର ଦେଶ ଅଟେ। ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ୬-ଜିର ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛୁ। ଆମେ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ କରିଦେଇଛୁ। ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଆମ ଟାର୍ଗଟେ ପୂର୍ବରୁ ଚାଲିଛି। ଆମେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ, ୨୦୨୧-୨୨ରେ ତାହାକୁ ପୂରା କଲୁ। ଆମେ ଇଥାନଲରେ ୨୦ ଶତକଡ଼ା ମିଶ୍ରଣର କଥା କଥା କହିଥିଲୁ ତାହା ମଧ୍ୟ ଆମେ ସମୟର ୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ପୂରଣ କରି ଦେଇଛୁ। ଆମେ ୫୦୦ ବିଲିଅନ ଡଲାରର ରପ୍ତାନୀର କଥା କହିଥିଲୁ। ତାହା ମଧ୍ୟ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ୫୦୦ ବିଲିଅନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ କରିଦେଇଛୁ। ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ, ଯାହା ଆମର ଦେଶରେ ୨୫ ବର୍ଷରୁ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା ଯେ, ଦେଶରେ ନୂତନ ସଂସଦ ନିର୍ମାଣ ହେଉ। ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟର କୌଣସି ଅଧିବେଶନ ଏମିତି ନ ଥିଲା, ନୂତନ ସଂସଦ ପାଇଁ, ଏହା ମୋଦୀ ଅଟନ୍ତି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ନୂତନ ସଂସଦ ନିର୍ମାଣ କରି ରଖିଦେଲେ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ। ଏହି କାମ କରୁଥିବା ସରକାର ଅଟନ୍ତି, ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏହି ସରକାର ଅଟନ୍ତି, ଏହା ନୂଆ ଭାରତ ଅଟେ, ଏହା ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ ଅଟେ, ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଚରିତାର୍ଥ କରିବା ପାଇଁ ହୃଦୟରୁ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ଭାରତ ଅଟେ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏହି ଭାରତ କେତେବେଳେ ଅଟକି ନ ଥାଏ, ଏହି ଭାରତ କେତେବେଳେ ଠକି ନଥାଏ, ଏହି ଭାରତ କେତେବେଳେ ଶ୍ବାସରୁଦ୍ଧ ହୋଇ ନ ଥାଏ ଏବଂ ଏହି ଭାରତ କେତେବେଳେ ହାରି ନ ଥାଏ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ, ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ଭରି ରହିଛି, ତେଣୁ ଆମର ସାମରିକ ଶକ୍ତିକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ମିଳୁଛି, ଆମର ସୀମାଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ମୋର ସୀମା ଉପରେ ବସିଥିବା ଯବାନ, ମୋର ଯବାନ, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ସୀମାର ରକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋର ଦେଶର ଆନ୍ତରିକ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ଭାଳୁଥିବା ୟୁନିଫର୍ମ ଫୋର୍ସ, ମୁଁ ସ୍ବାଧୀନତାର ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହିତ ମୋର ଅଭିଭାଷଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି। ସେନାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ହେଉ, ଆମର ସେନା ଯୁବକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ସେନା ଯୁଦ୍ଧ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଯୁଦ୍ଧ ଯୋଗ୍ୟ ହେଉ, ସେଥିପାଇଁ ନିରନ୍ତର ରିଫର୍ମର କାମ ଆଜି ଆମର ସେନାରେ ହେଉଛି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଆମେମାନେ ଅନେକ ସମୟରେ ଶୁଣିଥାଉ, ଏଠାରେ ବମ୍ ଧମାକା ହେଲା, ଏଠାରେ ବମ୍ ଧମାକା ହେଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ଲେଖା ହୋଇ ରହୁଥିଲା ଯେ, ଏହି ବ୍ୟାଗକୁ ଛୁଅଁନାହିଁ, ଘୋଷଣା ହେଉଥିଲା। ଆଜି ଦେଶ ସୁରକ୍ଷାର ଅନୁଭୂତି କରୁଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସୁରକ୍ଷା ଥାଏ, ଶାନ୍ତି ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ସ୍ବପ୍ନ ଆମକୁ ପୂରା କରିପାରିବା। ସେଥିପାଇଁ ସିରିଏଲ ବମ୍ ଧମାକାର ସମୟ ବିତିଯାଇଥିବା କଥା ହୋଇଯାଇଛି। ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ମୃତ୍ୟୁ ହେଉଥିଲା, ସେ କଥା ମଧ୍ୟ କାଲିର କଥା ହୋଇଯାଇଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ଆତଙ୍କବାଦ ଆକ୍ରମଣରେ ଅନେକ ହ୍ରାସ ହୋଇଛି, ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ପ୍ରଗତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷରେ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ୨୦୪୭, ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ବପ୍ନକୁ ନେଇ ଚାଲୁଛୁ ଏବଂ ସେହି ସ୍ବପ୍ନ ହିଁ ନାହିଁ, ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ଅଟେ ଏବଂ ସେହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧି କରିବାର ଏହି ପରିଶ୍ରମର ପରାକାଷ୍ଠା ମଧ୍ୟ ଅଟେ। ଏବଂ ତାହା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହୋଇଥାଏ। ତାହା ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚରିତ୍ର ହୋଇଥାଏ। ବିଶ୍ବରେ ଯେଉଁ ଯେଉଁ ଦେଶ ପ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି, ବିଶ୍ବରେ ଯେଉଁ ଯେଉଁ ଦେଶ ସଂକଟକୁ ପାର୍ କରି ବାହାରିଛନ୍ତି, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷ ସହିତ ଏକ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁଗାମୀ ଏଜେଣ୍ଟ ରହିଛନ୍ତି। ତାହା ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚରିତ୍ର ରହିଛି ଏବଂ ଆମେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚରିତ୍ର ପାଇଁ ଆହୁରି ଜୋର ଦେଇ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ। ଆମ ଦେଶ, ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚରିତ୍ର ତେଜସ୍ବୀ ହେଉ, ସଶକ୍ତ ହେଉ, ପରାକ୍ରମ ହେଉ, ପ୍ରଖର ହେଉ, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମୁହିକ ଦାୟିତ୍ବ ଅଟେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଆମେ ଗୋଟିଏ ହିଁ ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ଚାଲିବା, ଏହା ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚରିତ୍ରର ସିରୋମଣି ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏକତାର ସନ୍ଦେଶ, ଭାରତର ଏକତାକୁ ନେଇ ଜୀଇଁବା, ଭାରତର ଏକତାକୁ ଆଘାତ ଆସୁ, ଏମିତି ମୋର କୌଣସି ଭାଷା ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ନା ଏମିତି ମୋର କୌଣସି ପଦକ୍ଷେପ ହେବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷଣ ଦେଶକୁ ଯୋଡ଼ିବାର ପ୍ରୟାସ ମୋ ପକ୍ଷରୁ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ରହିବ। ଭାରତର ଏକତା ଆମକୁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଇଥାଏ। ଉତ୍ତର ହେଉ, ଦକ୍ଷିଣ ହେଉ, ପୂର୍ବ ହେଉ, ପଶ୍ଚିମ ହେଉ, ଗାଁ ହେଉ, ସହର ହେଉ, ପୁରୁଷ ହେଉ, ନାରୀ ହେଉ; ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକତାର ଭାବର ସହିତ ଏବଂ ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶରେ ଏକତାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଦ୍ବିତୀୟ ମହତ୍ବର କଥା ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି, ଯଦି ୨୦୪୭ରେ ଆମେ ଆମର ଦେଶକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଭାବରେ ଦେଖିବା ତେବେ ଆମେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ଜୀଇଁବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଆମକୁ ଚରିତାର୍ଥ କରିବାକୁ ହେବ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ପ୍ରଡକ୍ସନରେ, ମୁଁ ୨୦୧୪ରେ କହିଥିଲି ‘ଜିରୋ ଡିଫେକ୍ଟ, ଜିରୋ ଡିଫେକ୍ଟ’। ବିଶ୍ବର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଟେବୁଲରେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଜିନିଷ ରହିଥିବ ତେବେ ବିଶ୍ବକୁ ବିଶ୍ବାସ ହେବା ଦରକାର, ଏହା ଠାରୁ ଭଲ ଦୁନିଆରେ କିଛି ହୋଇ ନ ଥିବ। ଏହାର ଅନୁରୂପ ଥିବ, ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷ, ଆମର ଆତିଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଥିବ, ଆମ ଶବ୍ଦର ଶକ୍ତି ଥିବ ତାହା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଥିବ, ଆମର ସଂସ୍ଥା ଥିବ ତାହା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଥିବ, ଆମର ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଥିବ ତାହା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଥିବ। ଏହି ଶ୍ରେଷ୍ଠତାର ଭାବକୁ ନେଇ ଆମକୁ ଚାଲିବାକୁ ହେବ। ତୃତୀୟ କଥା ହେଉଛି, ଦେଶରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ଶକ୍ତିର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବ ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ମହିଳା ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶ। ଆଜି ଭାରତର ଗର୍ବର ସହିତ କହିପାରୁଛି ଯେ ବିଶ୍ବରେ ନାଗରିକ ଉଡ୍ଡୟନରେ ଯଦି କୌଣସି ଏକ ଦେଶରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ପାଇଲଟ ଅଛନ୍ତି, ତାହା ମୋ ଦେଶରେ ଅଛନ୍ତି। ଆଜି ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ଗତି ହେଉ, ମୁନ-ମିଶନର କଥା ହେଉ, ମୋର ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକ ତାହାର ନେତୃତ୍ବ ନେଉଛନ୍ତି। ଆଜି ମହିଳା ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆମେ ଆମର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ଯାଇ ମହିଳା ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଜି-୨୦ରେ ମୁଁ ମହିଳା ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶର ବିଷୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଲି ସେତେବେଳେ ପୂରା ଜି-୨୦ ସମୁହ ଏହାର ମହତ୍ତ୍ବକୁ ସ୍ବୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାହାର ମହତ୍ବକୁ ସ୍ବୀକାର କରି ତାହାକୁ ବହୁତ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି। ସେହିଭଳି ଭାବରେ ଭାରତ ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶ ଅଟେ, ଅସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶକୁ ଆମେ ସ୍ବୀକାର କରୁଛୁ, ମୋର – ତୋର କାରଣ ଆମ ଦେଶର କିଛି ଅଂଶ ତାହାର ଶିକାର ହୋଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶକୁ ଜୋର ଦେବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ନେଇ ସେହି ଭାବନାକୁ ଆମେ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ଯେମିତି ଆମର ଭାରତ ମା’ର କୌଣସି, ଆମର ଶରୀରର କୌଣସି ଅଙ୍ଗ ଯଦି ଅବିକଶିତ ରହି ଯାଇଥାଏ, ଆମର ଶରୀର ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ମାନି ନ ଥାଉ। ଆମର ଶରୀରର କୌଣସି ଅଙ୍ଗ ଦୂର୍ବଳ ରହିଯାଏ ତେବେ ଆମର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇ ନ ଥାଏ। ସେହିଭଳି ଆମର ଭାରତ ମାତା ତାହାର କୌଣସି ଏକ ଭୂ-ଭାଗ ମଧ୍ୟ, ସମାଜର କୌଣସି ସେତେବେଳର ମଧ୍ୟ ଯଦି ଦୁର୍ବଳ ରହିଯାଏ ତେବେ ମୋର ଭାରତ ମାତା ସାମର୍ଥ୍ୟ ହୁଏ, ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ରହେ, ଏମିତି ଚିନ୍ତା କରି ଆମକୁ ବସିବାକୁ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ସମାଜର ସର୍ବାଙ୍ଗୀଣ ବିକାଶ ହେଉ, ସର୍ବପକ୍ଷୀୟ ବିକାଶ ହେଉ, ଭୂ-ଭାଗର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ତାହାର ନିଜସ୍ବ ଶକ୍ତିକୁ ବିକଶିତ କରିବାର ଅବସର ମିଳୁ। ସେହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଭାରତ ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ, ଭାରତ ବିବିଧତାର ଉଦାହରଣ ଅଟେ। ଭାଷା ଅନେକ ଅଟେ, ବୋଲି ଅନେକ ଅଟେ, ବିବିଧତା ବହୁତ ଅଟେ। ଆମେ ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଧାରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଦେଶର ଯେତେବେଳେ ଏକତାର କଥା କହୁଛି, ସେତେବେଳେ ଯଦି ଘଟଣା ମଣିପୁରରେ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ପୀଡ଼ା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ହୋଇଥାଏ। ଯଦି ବନ୍ୟା ଆସାମରେ ଆସିଥାଏ ତେବେ ଅସ୍ଥିରତା କେରଳରେ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଭାଗରେ କିଛି ମଧ୍ୟ ହେଉ, ଆମେ ଏକ ଅଙ୍ଗ ଦାନର ଭାବର ଅନୁଭବ କରିଥାଉ। ମୋର ଦେଶର ଝିଅମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅତ୍ୟାଚାର ନ ହେଉ, ଏହା ଆମର ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ବ ଅଟେ, ଏହା ଆମର ପାରିବାରିକ ଦାୟିତ୍ବ ମଧ୍ୟ ଅଟେ ଏବଂ ଏହି ଦେଶ ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ବ ଅଟେ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରୁ ଗୁରୁଗ୍ରନ୍ଥ ସାହେବଙ୍କ ସ୍ବରୂପକୁ ଆଣିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଗୌରବର ଅନୁଭୂତି ପାଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ଆଜି ବିଶ୍ବର କୌଣସି ଦେଶରେ କୋଭିଡର କାଳରେ ମୋର କୌଣସି ଶିଖ୍ ଭାଇ ଲଙ୍ଗର ଲଗାଇଥାଏ, ଭୋକିଲାଙ୍କୁ ଖୁଆଇଥାନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ବରେ ସାବାସୀ ମିଳିଥାଏ, ତେବେ ଭାରତର ଖ୍ୟାତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଆମ ପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ନାରୀ ସମ୍ମାନର କଥା କରିଥାଉ ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଦେଶରେ ଭ୍ରମଣ କରୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ସେଠାରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼, ବରିଷ୍ଠ ମନ୍ତ୍ରୀ ସେ ମୋତେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଲେ- ସେ କହିଲେ ଆପଣଙ୍କର ସେଠାରେ ଝିଅମାନେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର ବିଷୟ ଉପରେ ପାଠ ପଢ଼ନ୍ତି କି? ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହିଲି- ଆଜି ମୋ ଦେଶରେ ପୁଅମାନଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ଝିଅମାନେ ଆଜି ସେମ (ଏସଇଇଏମ) ଅର୍ଥାତ ସାଇନ୍ସ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ମ୍ୟାଥ୍ ଅଧିକ ଭାବରେ ମୋର ଝିଅମାନେ ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି। ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା। ଏହି ଶକ୍ତି ଆଜି ଆମର ଦେଶକୁ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଆଜି ୧୦ କୋଟି ମହିଳାମାନେ ମହିଳା ସ୍ବୟଂସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ତା’ ସହିତ ଆପଣ ଗାଁକୁ ଯଦି ଯିବେ ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଥିବା ଦିଦିଙ୍କୁ ପାଇବେ, ଆପଣଙ୍କୁ ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି ଦିଦି ମିଳିବେ, ଆପଣଙ୍କୁ ଔଷଧ ଦେଉଥିବା ଦିଦି ମିଳିବେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋର ସ୍ବପ୍ନ ହେଉଛି, ୨ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ତିଆରି କରିବାର, ଗାଁରେ ଦୁଇ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ବିକଳ୍ପ ମସ୍ତିଷ୍କ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଆମର ଗାଁରେ ଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦେଖୁଛି। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ନୂତନ ଯୋଜନା ଚିନ୍ତା କରୁଛି ଯେ ଆମର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଆସୁ, ଏଗ୍ରିଟେକକୁ ଜୋର ଦିଆଯାଉ। ସେଥିପାଇଁ ମହିଳା ସ୍ବୟଂସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆମେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବୁ। ଡ୍ରୋନ୍ ଚାଳନା ପାଇଁ, ଡ୍ରୋନ ରିପାୟାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବୁ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଏମିତି ମହିଳା ସ୍ବୟଂସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଭାରତ ସରକାର ଡ୍ରୋନ୍ ଦେବ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବ ଏବଂ ଆମର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଡ୍ରୋନର ସେବାକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆରମ୍ଭ କରିବୁ, ପ୍ରାରମ୍ଭ ଆମେ ୧୫ ହଜାର ମହିଳା ସ୍ବୟଂସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଏହି ଡ୍ରୋନର ଉଡ଼ାଣର ଆମେ ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଆଜି ଦେଶ ଆଧୁନିକତା ଆଡ଼କୁ ବଢୁଛି। ରାଜପଥ ହେଉ, ରେଳପଥ ହେଉ, ଆକାଶମାର୍ଗ ହେଉ, ସୂଚନା ମାର୍ଗ ହେଉ, ଜଳ ମାର୍ଗ ହେଉ, କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ଏମିତି ନାହିଁ, ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଦିଗରେ ଆଜି ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇନାହିଁ। ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ତଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆମେ ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ପାହାଡ଼ି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶକୁ ବହୁତ ଜୋର ଦେଇଛୁ। ଆମେ ପର୍ବତମାଳା, ଭାରତମାଳା ଏମିତି ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ସମାଜର ସେହି ବର୍ଗକୁ ଆମେ ଜୋର ଦେଇଛୁ। ଆମେ ଗ୍ୟାସର ପାଇପଲାଇନରୁ ଆମ ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ଯୋଡ଼ିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଆମେ ଚିକିତ୍ସାଳୟର ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ାଇଛୁ। ଆମେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ାଇଛୁ। ଯାହାକି ଆମର ପିଲାମାନେ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସ୍ବପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବେ। ଆମେ ମାତୃଭାଷାରେ ପଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଦେଇଛୁ ଏବଂ ମାତୃଭାଷାରେ ସେହି ପାଠପଢ଼ା କରାଯିବା ଦିଗରେ ଏବଂ ମୁଁ ଭାରତର ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟକୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଯେ ଭାରତର ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ କହିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେଉଁ ଶୁଣାଣି ଦେବେ ତାହାର ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ବିଭାଗ ଥିବ, ତାହା ଯେଉଁ ଅଦାଲତରେ ଆସିଛି ତାହାର ଭାଷାରେ ତାହା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ମାତୃଭାଷାର ମହତ୍ତ୍ବ ଆଜି ବଢ଼ିଯାଉଛି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ଦେଶର ଯେଉଁ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମ ଅଛି ଆମେ ସେଠାରେ ଜୀବନ୍ତ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଜୀବନ୍ତ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଥିପାଇଁ କୁହାଯାଇଥିଲା ଦେଶର ଶେଷ ଗ୍ରାମ, ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ। ତାହା ଦେଶର ଶେଷ ଗାଁ ନୁହେଁ, ସୀମାରେ ଯାହା ଦୃଷ୍ଟିରେ ଆସିଥାଏ ତାହା ମୋର ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗାଁ ଅଟେ। ଯଦି ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉଇଁଥାଏ ପୂର୍ବରେ, ତେବେ ସେହି ପଥ ଦେଇ ଗାଁର ପ୍ରଥମ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ଆସିଥାଏ। ଯଦି ସୂର୍ଯ୍ୟ ଅସ୍ତ ହୋଇଥାଏ ତେବେ ସେ ପଥରେ ଥିବା ଗାଁରେ ଶେଷ କିରଣର ତାହାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ। ଏହା ମୋର ପ୍ରଥମ ଗାଁ ଅଟେ ଏବଂ ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଆଜି ମୋର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଶେଷ ଅତିଥି, ଏଠାରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଥମ ଗାଁ, ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗାଁ, ତାହାର ୬୦୦ ପ୍ରଧାନ ଆଜି ଏହି ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀନର ଏହି ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ଆସିଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମ ଥର ସେ ଏତେ ଦୂରରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବା ପାଇଁ ଆସିଛନ୍ତି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଆମେ ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା, ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକର କଳ୍ପନା କରିଥିଲୁ, ଏବଂ ଆଜି ତାହାର ସୁଖଦ ପରିଣାମ ମିଳୁଛି। ଆଜି ରାଜ୍ୟର ଯେଉଁ ନର୍ମାଲ ପାରାମିଟର ଅଛି, ଯେଉଁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ପଛରେ ଥିଲା ତାହା ଆଜି ରାଜ୍ୟର ମଧ୍ୟ ଭଲ କରିବାକୁ ଲାଗି ପଡ଼ିଲେଣି। ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଅଛି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମର ଆକାଂକ୍ଷା ଜିଲ୍ଲା, ଆମର ଆକାଂକ୍ଷା ବ୍ଲକ ଅବଶ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ। ଯେମିତି ମୁଁ କହିଥିଲି- ଭାରତର ଚରିତ୍ରର ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରଥମେ କହିଥିଲି ଭାରତର ଏକତା, ଦ୍ବିତୀୟରେ କହିଥିଲି ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠତା ଆଡ଼କୁ ଜୋର ଦେବା, ତୃତୀୟରେ କହିଥିଲି, ମହିଳା ଉନ୍ନତିକରଣର କଥା ମୁଁ କହିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଗୋଟିଏ କଥା ଆଉ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆମେ ଯେମିତି ଆଞ୍ଚଳିକ ଆକାଂକ୍ଷା। ଏହା ମୋର ଚତୁର୍ଥ କଥା ଥିଲା। ପଞ୍ଚମ ମହତ୍ବର କଥା ଥିଲା ଏବଂ ଭାରତକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେହି ଦିଗରେ ଯିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ତାହା ହିଁ ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚରିତ୍ର, ବିଶ୍ବ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ହେବ। ଆମେ ଦେଶକୁ ଏତେ ମଜଭୁତ କରିବାକୁ ହେବ, ଯେଉଁ ବିଶ୍ବ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ଭୂମିକା ରହିବ। ଏବଂ ଆଜି କରୋନା ପରେ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେଉଁ ପ୍ରକାର ସଂକଟର ଘଡ଼ିରେ ଦେଶ ବିଶ୍ବର ସାହାଯ୍ୟ କରିଲା, ତାହାର ପରିଣାମ ଆଜି ବିଶ୍ବରେ ଆମର ଦେଶ ଏକ ବିଶ୍ବମିତ୍ର ଭାବରେ ପରିଚିତ ହେଲା। ବିଶ୍ବର ଅତୁଟ ସାଥୀ ଭାବରେ ରହିଲା। ଆଜି ମୋ ଦେଶର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା। ଆମେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ବ ମଙ୍ଗଳର କଥା କରିଥାଉ ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଆମୂଳ ଚୂଳ ବିଚାର ହେଉ, ସେହି ବିଚାରକୁ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ଲୋକ ଅଟୁ ଏବଂ ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଆଜି ଆମେରିକା ସଂସଦର ଅନେକ ବଛାବଛା ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧି ମଧ୍ୟ ଆମର ୧୫ ଅଗଷ୍ଟର ଏହି ଅବସରରେ ଆମ୍ଭମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଭାରତର ଚିନ୍ତା କେମିତି ଅଟେ, ଆମେ ବିଶ୍ବ ମଙ୍ଗଳର କଥାକୁ କେମିତି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଥାଉ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଖନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଯାହା କିଛି ଚିନ୍ତା କରିଥାଉ, ସେତେବେଳେ କ’ଣ କହିଥାଉ, ଆମେ ବିଶ୍ବ ସମ୍ମୁଖରେ ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖିଥାଉ ଏବଂ ବିଶ୍ବ ସେହି ଦୃଷ୍ଟିକୁ ନେଇ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥାଏ। ଆମେ କହିଥିଲୁ ‘ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡ୍’ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ବହୁତ ବଡ଼ କଥା ରହିଛି, ଆଜି ବିଶ୍ବ ତାହାକୁ ସ୍ବୀକାର କରୁଛି। କୋଭଡ୍ ପରେ ଆମେ ବିଶ୍ବକୁ କହିଲୁ- ଆମର ଏହି ଆପ୍ରୋଚ ହେବା ଦରକାର ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ’ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ସେତେବେଳେ ହେବ, ଯେତେବେଳେ ମନୁଷ୍ୟଙ୍କୁ, ପଶୁଙ୍କୁ, ଜୀବଜଗତକୁ ରୋଗାଗ୍ରସ୍ତ ସମୟରେ ସମାନ ଭାବରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ ତେବେ ଯାଇ ଆମେ ଏହା କରିପାରିବା। ଆମେ ଜି-୨୦ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ବିଶ୍ବ ସମ୍ମୁଖରେ କହିଥିଲୁ ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ’ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ନେଇ ଚାଲିଛୁ। ଜଳବାୟୁକୁ ନେଇ ବିଶ୍ବରେ ଯେଉଁ ସଂକଟ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛୁ ଆମେ ରାସ୍ତା ଦେଖାଉଛୁ, ଲାଇଫ୍ ମିଶନ ଲଞ୍ଚ କରିଛୁ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ। ଆମେ ବିଶ୍ବ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସ ତିଆରି କରିଛୁ ଏବଂ ଆଜି ବିଶ୍ବର ଅନେକ ଦେଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସର ଅଂଶ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମେ ଜୈବ ବିବିଧତାର ମହତ୍ବକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ଆଲାଏନ୍ସର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛୁ। ଆମେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ କାରଣରୁ ଗ୍ଲୋବାଲ ଓ୍ବାର୍ମିଂ କାରଣରୁ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଯେଉଁ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ ସେଥିପାଇଁ ଦୂରଗାମୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସ୍ଥିର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ସମନ୍ୱୟ (ସିଡିଆରଆଇ) ଏକ ସମାଧାନ ଭାବରେ ବିଶ୍ବକୁ ଦେଇଛି। ବିଶ୍ବ ଆଜି ସମୁଦ୍ରକୁ ସଂଘର୍ଷର କେନ୍ଦ୍ର କରିଛି। ସେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ବର ସାଗରକୁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦେଇଛୁ। ଯେଉଁ ବୈଶ୍ବିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ଶାନ୍ତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ହୋଇପାରିବ, ଆମେ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିକୁ ଜୋର ଦେବାକୁ ଯାଇ ଡବ୍ଲୁଏଚଓର ଏକ ଗ୍ଲୋବାଲ ଲେବଲର ସେଣ୍ଟର ଭାରତରେ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଆମେ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁଷ ଦ୍ବାରା ବିଶ୍ବ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ବିଶ୍ବର ସୁସ୍ଥତା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ବ ମଙ୍ଗଳର ମଜଭୁତ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ଏହି ମଜଭୁତର ମୂଳଦୁଆକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଅଟେ। ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ବ ଅଟେ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ସ୍ବପ୍ନ ଅନେକ ରହିଛି, ସଂକଳ୍ପ ସ୍ବଚ୍ଛ ରହିଛି, ନୀତି ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ରହିଛି। ନିୟତ ସମ୍ମୁଖରେ କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ କିଛି ସଚ୍ଚୋଟତାକୁ ଆମକୁ ସ୍ବୀକାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ତାହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ, ମୁଁ ଆଜି ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ମାଗିବାକୁ ଆସିଛି, ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ମାଗିବାକୁ ଆସିଛି। କାରଣ ଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ମୁଁ ଦେଶକୁ ଯେମିତି ବୁଝିଛି, ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଯେମିତି ମୁଁ ଦେଖିଛି ଏବଂ ଅନୁଭବର ଆଧାରରେ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ, ଆଜି ଗମ୍ଭୀରତା ପୂର୍ବକ ସେହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଆମକୁ ନେବାକୁ ହେବ। ସ୍ବାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ, ୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ବାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ, ସେହି ସମୟରେ ଭାରତର ତ୍ରିରଙ୍ଗା-ପତାକା ବିକଶିତ ଭାରତର ତ୍ରିରଙ୍ଗା-ପତାକା ହେବା ଦରକାର, ଟିକିଏ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଅଟକିବା ନାହିଁ, ପଛକୁ ହଟିବା ନାହିଁ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ସୂଚିତା, ପାରଦର୍ଶିତା ଏବଂ ନିଷ୍ପକ୍ଷତା- ଏହା ପ୍ରଥମ ମଜଭୁତର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆମେ ସେହି ମଜଭୁତକୁ ଯେତେ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟ, ପାଣି ଦେଇପାରିବୁ ସଂସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଇପାରିବୁ, ନାଗରିକ ଭାବରେ ଦେଇପାରିବୁ, ପରିବାର ହିସାବରେ ଦେଇପାରିବୁ। ଏହା ଆମର ସାମୁହିକ ଦାୟିତ୍ବ ହେବା ଦରକାର। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଗତ ୭୫ ବର୍ଷର ଇତିହାସ ଦେଖନ୍ତୁ, ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟରେ କୌଣସି ଅଭାବ ନ ଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଯେଉଁ ଦେଶ କେବେ ସୁନାର ପକ୍ଷୀ କୁହାଯାଉଥିଲା, ସେହି ଦେଶ କ’ଣ ପାଇଁ ପୁଣିଥରେ ସେହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ଛିଡ଼ା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ମୋର ଅତୁଟ ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି ସାଥୀମାନେ, ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ, ମୋର ଅଖଣ୍ଡ, ଅତୁଟ, ଏକନିଷ୍ଠ ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି ଯେ ୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ବାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ ମୋର ଦେଶ ବିକଶିତ ଭାରତ ହୋଇ ରହିବ। ଏବଂ ଏହା ମୁଁ ମୋର ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟର ଆଧାରରେ କହୁଛି। ମୋର ଉପଲବ୍ଧି ସଂସାଧାନ ଆଧାରରେ କହୁଛି ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ୩୦ରୁ କମ୍ ଆୟୁ ଥିବା ମୋର ଯୁବଶକ୍ତି ମାନଙ୍କ ଭରଷାରେ କହୁଛି। ମୋର ମା’-ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଭରଷାକୁ ନେଇ କହୁଛି, କିନ୍ତୁ ତାହା ସମ୍ମୁଖରେ ଯଦି କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଆସେ, କିଛି ମଧ୍ୟ ବାସ୍ତବିକତା ଗତ ୭୫ ବର୍ଷରେ ଏମିତି ଘର କରି ନେଇଛି, ଆମର ସମାଜର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏମିତି ଅଂଶ ହୋଇଯାଇଛି ଯେ ବେଳେବଳେ ଆମେ ଆଖି ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ କରି ଦେଇଥାଉ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଖି ବନ୍ଦ କରିବାର ସମୟ ନାହିଁ। ଯଦି ସ୍ବପ୍ନକୁ ସିଦ୍ଧ ଖରିବାର ଅଛି, ସଂକଳ୍ପକୁ ପାର କରିବାର ଅଛି, ତେବେ ଆମେ ଏହି ଲୁଚକାଳି ବନ୍ଦ କରି ଆଖିରେ ଆଖି ମିଶାଇ ତିନୋଟି ଖରାପ ଜିନିଷ ସହିତ ଲଢ଼ିବା, ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଟେ। ଆମ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ମୂଳରେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ଘର କରି ନେଇଛି। ଦେଶର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ, ଦେଶର ସମସ୍ତ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଟାଣି ଧରିଛି। ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରରୁ ମୁକ୍ତି, ଭ୍ରଷ୍ଚାଚାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆନ୍ଦୋଳନ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଏବଂ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ, ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଜନଙ୍କୁ, ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଜୀବନର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଏହା ମୋର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ବର ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅଟେ ଯେ ମୁଁ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇ କରୁଥିବି। ଦ୍ବିତୀୟ, ଆମର ଦେଶକୁ ପରିବାରବାଦ ଟାଣିନେଇଛି। ଏହି ପରିବାରବାଦ ଦେଶକୁ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରରେ ଜାବୁଡ଼ି ଧରି ରଖିଛି ତାହା ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କର ହକକୁ ଛଡ଼େଇ ନେଇଛି ଏବଂ ତୃତୀୟରେ ଖରାପ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଅଟେ। ଏହି ତୁଷ୍ଟୀକରଣରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ମୂଳ ଚିନ୍ତନକୁ ଦେଶର ସର୍ବସମାବେଶକ ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚରିତ୍ରକୁ ଦାଗ ଲଗେଇ ଦେଇଛି, ଛିନଛତ୍ର କରି ଦେଇଛନ୍ତି ଏହି ଲୋକମାନେ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀମାନେ, ଏଥିପାଇଁ ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଜନମାନେ ଆମେ ଏହି ତିନିଟି ଖରାପ ଜିନିଷ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହିତ ଲଢ଼ିବାକୁ ହେବ। ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର, ପରିବାରବାଦ, ତୁଷ୍ଟୀକରଣ- ଏହା ହେଉଛି ଆହ୍ବାନ। ଏମିତି ଜିନିଷ ହୋଇଯାଇଛି ଯେ ଆମର ଦେଶକୁ ଲୋକମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ଆକାଂକ୍ଷା ରହିଛି ତାହା ଦବାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଆମର ଦେଶର କିଛି ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଯେଉଁ ଛୋଟ ମୋଟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ତାହାକୁ ଶୋଷଣ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଏମିତି ଜିନିଷ ଅଟେ, ଯାହା ଆମର ଲୋକମାନଙ୍କର ଆଶା - ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରଶ୍ନ କିମ୍ବା ନିଶାଣରେ ଆକ୍ଷେପ କରିଥାନ୍ତି। ଆମର ଗରିବ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ଦଳିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ପଛୁଆ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ପସମାନ୍ଦା ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ମା’-ଭଉଣୀମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର ହକ୍ ପାଇଁ ଏହି ତିନୋଟି ଖରାପ ଜିନିଷରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ଅଛି। ଆମେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏକ ଘୃଣାର ପରିବେଶ ତିଆରି କରିବାକୁ ହେବ, ଯେମିତି ଦୁର୍ଗନ୍ଧ ଆମକୁ ଘୃଣା ଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ମନ ମଧ୍ୟରେ ଆବର୍ଜନା ପସନ୍ଦ ହୁଏନାହିଁ। ସାର୍ବଜନିକ ଜୀବନରେ ଏହାଠାରୁ କୌଣସି ବଡ଼ ଦୁର୍ଗନ୍ଧ ନାହିଁ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମର ସ୍ବଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନକୁ ଏକ ନୂଆ ମୋଡ଼ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବୁ। ସରକାର ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀରୁ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ବହୁତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କୁ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଲାଗିବ ଏହି ଦେଶରେ ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ କାମ ମୁଁ ଏମିତି କରିଛି; ସଂଖ୍ୟା ଶୁଣିଲେ ତ ଲାଗିବ ଯେ ମୋଦୀ ଏମିତି କରିଛନ୍ତି, ଯେମିତି ଦଶ କୋଟି ଲୋକ ପାଖାପାଖି ଯେଉଁ ଖରାପ ଫାଇଦା ଉଠାଉଥିଲେ ତାହା ମୁଁ ରୋକିଦେଲି। ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି କହିବେ, ଆପଣ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ଅନ୍ୟାୟ କରି ଦିଆଯାଇଛି: ନା ନୁହେଁ, ଆଜ୍ଞା ନା, ଏହି ଦଶ କୋଟି ଲୋକ କେଉଁମାନେ ଥିଲେ, ଏହି ଦଶ କୋଟି ଲୋକ ସେହିମାନେ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଜନ୍ମ ହିଁ ହୋଇ ନ ଥିଲା। ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନାମରେ ଅନେକ ବିଧବା ହୋଇ ଯାଉଥିଲେ, ବୃଦ୍ଧ ହୋଇ ଯାଉଥିଲେ, ସେମାନେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ହୋଇ ଯାଉଥିଲେ, ଲାଭ ନେଇ ଯାଉଥିଲେ। ଦଶ କୋଟି ବେନାମୀ ଜିନିଷ, ଯାହା ସବୁ ଭୁଲ୍ ଥିଲା ତାହାକୁ ରୋକିବାର ପବିତ୍ର କାମ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରୀମାନଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି ଆମେ ଜବତ କରିଛୁ, ସେଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ୨୦ ଗୁଣ ଅଧିକା ରହିଛି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଏହା ଆପଣଙ୍କର ରୋଜଗାରର ପଇସା ଲୋକମାନେ ନେଇକି ପଳେଇ ଯାଉଥିଲେ। ୨୦ ଗୁଣା ଅଧିକ ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ଜବତ କରିକି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଲୋକମାନଙ୍କର ମୋ ପ୍ରତି ଖରାପ ମନୋଭାବ ଆସିବା ବହୁତ ଓ ସ୍ବାଭାବିକ ଅଟେ। କିନ୍ତୁ ମୋତେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ବିରୋଧରେ କରାଯାଉଥିବା ଲଢ଼େଇକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ। ଆମର ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପୂର୍ବେ କ୍ୟାମେରା ସମ୍ମୁଖରେ କିଛି ଅନ୍ୟ କିଛି ହେଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ପରେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଅଟକି ଯାଉଥିଲା। ଆମେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଅନେକ ଗୁଣା ଅଧିକ ଅଦାଲତରେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ କରିଛୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜମାନତ ମଧ୍ୟ ମିଳୁନାହିଁ, ଏମିତି ପକ୍କା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନେଇ ଆମେମାନେ ବଢ଼ୁଛୁ, କାରଣ ଆମେ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର ବିରୋଧରେ ଲଢୁଛୁ। ଆଜି ପରିବାରବାଦ ଏବଂ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଏମାନେ ଦେଶର ବହୁତ ବଡ଼ ଖରାପ ଅବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଏହାକେମିତି ହୋଇପାରିବ ଯେ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଜୋର ଦେଉଛି। ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଉପରେ ଆଜି ମୋର ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଏକ ଏମିତି ବିକୃତି ଆସିଯାଇଛି ଯାହା କେବେ ବି ଭାରତର ଲୋକତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜଭୁତ ଦେଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ତାହା କ’ଣ ଅଟେ ରୋଗ, ପରିବାରବାଦ ଦଳ। ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ମନ୍ତ୍ର କ’ଣ ଅଟେ, ପାର୍ଟି ଅଫ୍ ଦି ଫ୍ୟାମିଲି, ବାୟ ଦି ଫ୍ୟାମିଲି ଆଣ୍ଡ୍ ଫର୍ ଦି ଫ୍ୟାମିଲି। ଏହାର ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର ଏହା ଯେ ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ଦଳ, ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ପରିବାର, ପରିବାର ଦ୍ବାରା ଏବଂ ପରିବା ପାଇଁ ପରିବାରବାଦ ଏବଂ ଭାଇ- ବନ୍ଧୁବାନ୍ଧବବାଦ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କର ଶତ୍ରୁ ହୋଇଥାନ୍ତି; ଯୋଗ୍ୟତାଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସ୍ବୀକାର କରନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ପରିବାରବାଦର ଏହି ଦେଶର ଲୋକତନ୍ତ୍ରର ମଜଭୁତ ପାଇଁ ତାହାର ମୁକ୍ତି ଜରୁରୀ ଅଟେ। ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖାୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାହାକୁ ହକ୍ ମିଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ବହୁତ ଜରୁରୀ ଅଟେ, ସେହି ପ୍ରକାରର ତୁଷ୍ଟୀକରଣ, ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କ୍ଷତି କରିଛି। ଯଦି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ନଷ୍ଟ କିଏ କରିଛି ତେବେ ଏହା ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ଚିନ୍ତାଧାରା, ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ରାଜନୀତି, ତୁଷ୍ଟୀକରର ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଶୈଳୀ, ଏମାନେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ମୁତ୍ୟୁର ତୁଠରେ ଠିଆ କରି ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ, ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର, ଏହା ବିକାଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶତ୍ରୁ ଅଟେ। ଯଦି ଦେଶ ବିକାଶ ଚାହୁଁଛି, ଦେଶ ୨୦୪୭ରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ବପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତେଣୁ ଆମ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅଛି ଯେ ଆମେ କୌଣସି ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରକୁ ସହିପାରିବୁ ନାହିଁ, ଏହି ଭାବନାକୁ ନେଇ ଚାଲିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଗୋଟିଏ ବହୁତ ବଡ଼ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ବ ରହିଛି, ଆପଣମାନେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଜୀବନ ବଞ୍ଚୁଛନ୍ତି, ଆମର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ଏମିତି ଜୀବନ ଜୀଇଁବା ପାଇଁ ମଜବୁର କରିବା, ଏହା ଆମର ଦୋଷ ଅଟେ, ଏହା ଆମର ଦାୟିତ୍ବ ଯେ ଆମର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ଆମେ ଏମିତି ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶ ଦେବା, ଏମିତି ସନ୍ତୁଳିତ ଦେଶ ହେବା, ଏମିତି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ଧରୋହର ଥିବା ଦେଶ ହେବା, ଯାହାକି ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ପାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ କେବେ ମଧ୍ୟ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ନ ପଡୁ। ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଅଟେ ଏବଂ ଏହା ଅମୃତ କାଳ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକାଳ ଅଟେ, ଆମେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟରୁ ପଛକୁ ହୋଇପାରିବା ନାହିଁ, ଆମକୁ ସେହି ଭାରତ ଗଢ଼ିବାକୁ ହେବ, ଯାହା ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଙ୍କର ସ୍ବପ୍ନ ଥିଲା, ଆମକୁ ସେହି ଭାରତ ଗଢ଼ିବାକୁ ହେବ ଯାହା ଆମର ସ୍ବତନ୍ତ୍ରତା ସୈନିକମାନଙ୍କର ସ୍ବପ୍ନ ଥିଲା, ଆମକୁ ସେହି ଭାରତ ଗଢ଼ିବାକୁ ହେବ ଯାହା ଆମର ବୀର ସହିଦମାନଙ୍କର ସ୍ବପ୍ନ ଥିଲା।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ୨୦୧୪ରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆସିଥିଲି ସେତେବେଳେ ୨୦୧୪ରେ ମୁଁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ନେଇ ଆସିଥିଲି। ୨୦୧୪ରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବି ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ମୋର ପରିବାରଗଣ ଆପଣମାନେ ମୋ ଉପରେ ଭରସା କଲେ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ବାସ ପୂରା କରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କଲି। ରିଫର୍ମ, ପରଫର୍ମ, ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମ ସେହି ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସେହି କଥା ଦେଇଥିଲି ତାହା ବିଶ୍ବାସରେ ବଦଳିଗଲା। ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ବିଶ୍ବାସରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କଲି। କଠୋର ପରିଶ୍ରମ କରିଛି, ଦେଶ ପାଇଁ କରିଛି, ଗର୍ବର ସହିତ କରିଛି, କେବଳ ଏବଂ କେବଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ସର୍ବୋପରି ଏହା ଭାବନାର ସହିତ କରିଛି। ୨୦୧୯ରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆଧାରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ପୁଣିଥରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଲେ। ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ମୋତେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଣିଛି, ପ୍ରଦର୍ଶନ ହିଁ ମୋତେ ଦ୍ବିତୀୟ ଥର ଆଣିଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ବିକାଶର ଅଟେ। ୨୦୪୭ର ସ୍ବପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସ୍ବର୍ଣ୍ଣିମ ବର୍ଷ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ଅଟେ। ଏବଂ ଆର ଥର ୧୫ ଅଗଷ୍ଟକୁ ଏହି ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଶର ଉପଲବ୍ଧି, ଆପଣଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଆପଣଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ସେଥିରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତି, ତାହାର ଯେଉଁ ସଫଳତା ଅଛି, ତାହାର ଗୌରବ ଗାନ କରିବା ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସର ସହିତ, ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ମୋର ପରିବାରଗଣ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଆସିଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଆସିଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବଞ୍ଚୁଛି। ଯଦି ମୋତେ ସ୍ବପ୍ନ ମଧ୍ୟ ଆସିଥାଏ, ତେବେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆସିଥାଏ। ଯଦି ମୋର ଝାଳ ବୋହିଥାଏ ତେବେ ତାହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବୋହିଥାଏ, କାରଣ ଏଥିପାଇଁ ନୁହେଁ ଯେ ଆପଣ ମୋତେ ଦାୟିତ୍ବ ଦେଇଛନ୍ତି, ମୁଁ ସେଥିପାଇଁ କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ମୋର ପରିବାର ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କର କୌଣସି ଦୁଃଖକୁ ଦେଖିପାରିବି ନାହିଁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ସ୍ବପ୍ନକୁ ଭାଙ୍ଗି ଚୁରମାର ହୋଇଯିବା ଦେଖିପାରିବି ନାହିଁ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ଗୋଟିଏ ସାଥୀ ହୋଇ, ଆପଣଙ୍କର ଏକ ସେବକ ହୋଇ, ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିବାକୁ, ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବଞ୍ଚିବାକୁ। ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ୟାକୁ ସମାଧାନ କରିବାର ସଂକଳ୍ପକୁ ନେଇ ଚାଲିଛି, ମଣିଷ ଅଟେ ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଯେ ଆମର ପୂର୍ବ ପୁରୁଷମାନେ ସ୍ବାଧୀନତା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଆନ୍ଦୋଳନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁ ସ୍ବପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ସେହି ସ୍ବପ୍ନ ଆମ ସହିତ ଅଛି। ସ୍ବାଧୀନତାର ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଯେଉଁମାନେ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସହିତ ଅଛି ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଏମିତି ସୁଯୋଗ ଆସିଛି, ଏହି ସୁଯୋଗ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରଶ୍ନ ନେଇ ଆସିଛି।
ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୋର ପ୍ରିୟ ପ୍ରିୟଜନମାନେ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଅମୃତ କାଳରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଛି, ଏହା ଅମୃତ କାଳର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ଅଟେ, ଏହି ଅମୃତ କାଳର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଛି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ବାସର ସହିତ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି-
ଚଲତା ଚଲତା କାଳଚକ୍ର
ଅମୃତ କାଳ କା ଭାଲଚକ୍ର
ସବକେ ସପନେ, ଅପନେ ସପନେ
ପନପେ ସପନେ ସାରେ, ଧୀରେ ଚଲେ, ବୀର ଚଲେ, ଚଲେ ୟୁବ୍ ହମାରେ,
ନୀତି ସହ ରୀତି ନୟୀ, ଗତି ସହି ରା ନୟୀ,
ଚୁନୋ ଚୁନୌତି ସୀନା ତାନ, ଜଗ ମେ ବଢ଼ାଓ ଦେଶ କା ନାମ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଗଣ,
ଭାରତ ବର୍ଷର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ବସିଥିବା ମୋର ପରିବାରଗଣ, ବିଶ୍ବର କୋଣ ଅନୁକୋଣକୁ ଯାଇ ବସବାସ କରୁଥିବା ମୋର ପରିବାରଗଣ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ବାଧୀନତାର ପବିତ୍ର ପର୍ବ ଉପଲକ୍ଷେ ପୁଣିଥରେ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଏହି ଅମୃତ କାଳ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର କାଳ ଅଟେ। ଏହି ଅମୃତ କାଳ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମା’ ଭାରତୀଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି କରି ଚାଲିଯିବାର କାଳ ଅଟେ। ସ୍ବାଧୀନତା ପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ଯୁଦ୍ଧ ଚାଲିଥିଲା, ୧୯୪୭ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ପିଢ଼ି ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ ଦେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ସେମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ ଦେବାକୁ ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରୁ ନ ଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଆମର ଭାଗ୍ୟରେ ଦେଶ ପାଇଁ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଆମ ପାଇଁ ଦେଶ ପାଇଁ ଜୀଇଁବାର ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଆମକୁ ପ୍ରତିଟି ମୁହର୍ତ୍ତ ଦେଶ ପାଇଁ ବଂଚିବାକୁ ହେବ, ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ବପ୍ନକୁ ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ଅଛି। ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଅଛି ଏବଂ ୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡ଼ିବ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ବ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଗୁଣଗାନ କରୁଥିବ। ଏହି ବିଶ୍ବାସର ସହିତ, ଏହି ସଂକଳ୍ପର ସହିତ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଜୟ ହିନ୍ଦ, ଜୟ ହିନ୍ଦ, ଜୟ ହିନ୍ଦ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister, Shri Narendra Modi's address from the ramparts of Red Fort on the occasion of 77th Independence Day
15 AUG 2023 2:04PM by PIB Delhi
My beloved 140 crore family members,
World’s biggest democracy and in the context of population as well, we are trusted for being number one. Such a humongous nation is today celebrating the festival of independence with its 140 crore brothers and sisters and all family members. On this momentous and sacred occasion, I extend my greetings to each and every citizen of the country, to each one who loves, respects and takes pride in our nation India.
My dear family members,
The Non-cooperation/Civil Disobedience and Satyagraha Movement under the leadership of our ‘pujyaBapu’ revered Mahatma Gandhi ji, bravehearts like Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru, and their generation, there will hardly be any person who has not contributed to the independence of the country. Today I respectfully pay homage to all those who contributed and sacrificed their lives during our freedom movement. I humbly bow down to their penance in giving us a free nation.
Today, 15th August, is also the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo, the great revolutionary and pioneer of spiritual life. It is also the 150th birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati ji. This year our nation is going to celebrate with great fervor, the 500th birth anniversary of the iconic women warrior Rani Durgawati. We will also be remembering the premier of ‘bhakti and yog’ Meerabai, on the occasion of 525th years of her life immersed in spiritualism. Our country will be celebrating a milestone of 75th year on next 26th January which is our Republic Day. There will not be a bigger day to commit to national development, with new inspirations, new consciousness, new resolutions, as the country opens up immense possibilities and opportunities.
My dear family members,
Unfortunately, this time the natural calamity created unimaginable distress in many parts of the country. I express my condolences to all the families who have suffered in this crisis and assure that the state in tandem with the central government will leave no stone unturned to stand by you and resolve all those troubles at the earliest.
My dear family members,
In the past few weeks, particularly in Manipur in the North-East, and in some other parts of India, there has been a spell of violence, where many people lost their lives, and the dignity of mothers and daughters was violated. However, in the last few days, we have been hearing continuous reports of peace, and the entire nation stands with the people of Manipur. The people of Manipur have maintained peace in the past few days, and they should continue to foster that peace, as it is the path to resolution. Both the state and central governments are working together to find solutions to the issues and will continue to do so.
My dear family members,
When we look back at history, there are moments that leave an indelible mark, and their impact lasts for centuries. Sometimes, these events might seem small and insignificant at the beginning, but they lay the roots for numerous problems. We all know that our country was invaded 1000-1200 years ago. A small kingdom and its king were defeated. However, we couldn't have known that this event would lead India into a thousand years of subjugation. We got ensnared in slavery, and whoever came, looted us, and ruled over us. What an adverse period it must have been, that thousand-year span.
My dear family members,
An event might seem small, but its effects can persist for a thousand years. Today, I want to mention this because during this phase, India's brave souls from across the country continued to keep the flame of freedom burning, and establish a tradition of sacrifice. Mother India stood up to break chains, to shatter shackles, and the women power, youth power, farmers, and people from villages, workers and every Indian who lived, breathed, and strived for the dream of freedom was ready. A formidable force was ready for sacrifices to attain freedom. Numerous great souls, who spent their youth in prisons, were relentlessly striving to break the chains of slavery and for the freedom of the country.
My dear family members,
That widespread consciousness, the all-encompassing form of sacrifice and penance, instilled a new belief in the hearts of the masses, and in 1947, the country finally achieved independence, fulfilling the dreams nurtured during a thousand years of subjugation.
Friends,
I am talking about the events of a thousand years ago for a reason. I am witnessing another opportunity before our country, a time when we are living in such a period, when we have entered such an era. It is our good fortune that either we are living in youth or we have taken birth in the lap of Mother India in the first year of ‘Amrit Kaal’. And mark my words, my dear family members, the actions we take, the steps we take, the sacrifices we make, the penance we undertake in this era will define our legacy.
Sarvajan Hitay, Sarvajan Sukhay; We will take decisions one after the other, and the golden history of the country for the next 1000 years is going to emerge from it. The events taking place in this period are going to impact the next 1000 years. The country, which has come out of the slave mentality and is dedicated to the 'Panch-Pran' or the five resolutions, is moving forward today with a new self-confidence. The nation is working wholeheartedly to fulfil the new resolutions. My Mother India which was once a powerhouse of energy, but was buried underneath a pile of ashes, has been awakened once again by the efforts, consciousness and energy of 140 crore countrymen. Maa Bharti has been awakened and we have experienced in the last 9-10 years that this is the period in which a new trust, a new hope and a new attraction has emerged all over the world towards India, towards the potential of India, and the world can see a spark for itself in this beam of light that is emanating from India. A new trust is growing around the world.
We are fortunate that we have inherited certain things from our ancestors and even the present era has created certain other things. Today we have demography; we have democracy; we have diversity. This trinity of demography, democracy and diversity has the potential to fulfill every dream of India. Today, while the countries around the world are witnessing an age structure that is growing old, India is moving energetically towards its youthful age structure. It is a period of great pride because today India has the highest population under the age of 30. This is what we have in my country, the youth below the age of 30 years; my country has crores of hands, crores of brains, crores of dreams, crores of resolutions! So, my brothers and sisters, my family members, we can get the desired results.
My dear family members,
Such incidents change the fate of the country. This power changes the destiny of the country. We are at the milestone between 1000 years of slavery and 1000 years of grand future that is about to come. We are at this crossroads and hence we cannot stop, nor shall we live in a dilemma anymore.
My dear family members,
Taking pride in the heritage that was once lost, gaining back the lost prosperity, let us once again believe that whatever we do, whatever step we take, whatever decision we make, will determine our direction for the next 1000 years and will write the fate of India. Today I would like to tell the youth of my country, to the sons and daughters of my country, you are fortunate. People hardly get the kind of opportunity that our youngsters are getting now,and so we don't want to lose it. I have utmost faith in our youth power. There is huge potential/capability in our youth power and our policies as well as our ways provide an enabling environment to strengthen it.
Today my youth have propelled India to a certain position in the world's first three startup economy systems. The youth of the world are amazed to see this power of India. Today the world is technology driven and the coming era is going to be influenced by technology. This gives a platform to showcase the prowess of India's talent in technology who is going to play a new key role.
Friends,
Recently, I went to Bali for the G-20 Summit and there the premiers of the most prosperous and developed countries of the world showed immense curiosity and were so eager to learn about the nuances and the success of our Digital India.They were in awe of our talent when I shared that this wonder that India has achieved was not limited to the efforts made by youth of Delhi, Mumbai, Chennai but also by the youth of my Tier-2, Tier-3 cities. Today they are shaping the fate of my country. Today my youth from even small places, and I say this with great confidence today, that this new potential of the country is visible. That is why I say that our small cities can be smaller in size and population but the hope and aspirations, effort and impact they have demonstrated are second to none. They have novel ideas to develop apps, provide solutions and design technological devices. Just look how our sports world has evolved. The children who came out of the slums are showing might in the world of sports today. The youth of small villages, small towns, our sons and daughters are achieving wonders today in this arena.Now see, there are 100 schools in my country where children are making satellites and also aspiring to release them one day. Today thousands of tinkering labs are conceiving new scientists. Today, thousands of tinkering labs are inspiring millions of children to take up the path of science and technology.
I want to tell the youth of my country that today there is no dearth of opportunities, as many opportunities as you want, this country is capable of creating more opportunities. Sky's the limit.
Today, from the ramparts of the Red Fort, I want to heartily congratulate the mothers, sisters and daughters of my country. Our country has reached a level today due to the special prowess and competence of my mothers and sisters. Today the country is on the path of progress, so I want to also congratulate my farmer brothers and sisters.Today I bow down to the laborers of my country, my laborers who are my dear family members and all the several crores who belong to these fraternities. Today, the country which is moving towards modernity, is seen with a power comparable to the world. This could not be possible without the huge contribution of the laborers of my country. Today is the opportune time to hail their tireless efforts from the ramparts of the Red Fort. I truly congratulate all of them.
I honor my family members, the 140 crore citizens of my country, these laborers, these street vendors and those who sell fruits and vegetables. Professionals play a significant role in moving my nation forward, in taking India to new heights of progress. Whether they are scientists, engineers, doctors, nurses, teachers, scholars, universities, gurukuls, everyone is contributing their utmost to brighten the future of Mother India.
My dear family members,
National consciousness is the term that is liberating us from worries. And today, this national consciousness is proving that India's greatest strength is trust. India's greatest strength is trust, our trust in each individual, trust of each individual in government, trust of each one in a bright future for the nation, and the world's faith in India as well. This trust is for our policies and practices. This trust is because of the determined steps with which we are moving forward, towards a brighter future for India.
Brothers and sisters,
My dear family members, it is certain that India's capabilities and possibilities are set to traverse new heights of belief, and this new belief in abilities and new strengths should be nurtured. Today, the country has got the opportunity to host the G-20 summit. And the way various G-20 events and programs have been organized in every corner of India since the past year, they have showcased the abilities of common people to the world. These events have introduced the diversity of India. The world is observing India's diversity with amazement, and as a result, the attraction towards India has also increased. There is a growing desire to know and understand India. Similarly, India's export is growing rapidly.And I want to say that experts from around the world, based on all these criteria, are saying that India will not stop now. There is hardly any rating agency in the world which is not praising India.
The world has begun to think in a new way after the corona period. And I firmly believe that just as after the Second World War, the world formed a new world order, I can clearly see that a new world order, a new global order, a new geo-political equation is rapidly progressing after corona. All interpretations of the geo-political equation are changing, definitions are changing. My dear family members, you will take pride that the world is seeing the capabilities of my 140 crore fellow citizens in shaping the changing world. You are standing at a turning point.
And during the corona period, the world has seen our capabilities in the way India has propelled the country forward. When the world's supply chains were disrupted, when there was pressure on big economies, even at that time, we had said that we have to see the development of the world. It should be human centric and humane; that is when we will be able to find the right solutions to the problems. And Covid has taught us or has forced us to realize that we cannot do the welfare of the world by leaving human sensibilities.
Today India is becoming the voice of the Global South. India's prosperity and heritage are turning into opportunities for the world today. Friends, with India's participation in the global economy and the global supply chain and with the place that India has earned for itself, I can say with full confidence that the current scenario in India today has brought a guarantee of stability in the world. There are no 'ifs' or 'buts' now in our minds, or in the minds of my 140 crore family members, or in the mind of the world. There is complete trust.
My dear countrymen,
Now the ball is in our court; we should not let the opportunity go; we should not miss the opportunity. I also congratulate my countrymen in India because my countrymen have the ability to understand the roots of the problems and therefore in 2014, after an experience of 30 years, my countrymen decided that in order to take the country forward, a stable and a strong government was needed; a government with full majority was needed. So, the countrymen formed a strong and stable government. And the country was freed from the three-decades of uncertainty, instability and political compulsions that were gripping the nation.
My dear family members,
The country has such a government today which is devoting every moment of the time and every penny of the people's money for the balanced development of the country; for Sarvajan Hitaya: Sarvajan Sukhaya. The pride of my government and my countrymen is connected to one thing, that our every decision, our every direction is linked to just one yardstick, that is, ‘Nation First’. And 'Nation First', is going to produce far-reaching and positive results. Work is being done on a large scale in the country. But I would like to say that in 2014 as well as in 2019 you formed a strong government, and that is why Modi got the courage to bring reforms. You formed such a government that instilled courage in Modi to bring reforms. And when Modi brought reforms one after the other, the people of my bureaucracy, my crores of hands and feet, who are working as part of the government in every corner of India, 'performed to transform’ . They fulfilled the responsibility very well and when the public joined in, we could see the transformation very clearly. And that's why this period of 'reform, perform, transform' is now shaping the future of India. And we are promoting those forces within the country, which are going to strengthen the foundation of the coming thousand years.
The world needs youth power, youth skills. We have created a separate ministry for skill development. It will not only fulfill the needs of India, but will also fulfill the needs of the world.
We created the Ministry of Jal Shakti. If one analyzes the composition of the ministry, then you will be able to understand the mind and brain of this government in a very good way. The Ministry of Jal Shakti is laying emphasis on ensuring pure drinking water to reach each and every citizen of our country. We are reiterating and focusing on development of sensitive systems to protect the environment. After our country braved Corona, the world is looking for holistic health care; this is the need of the hour. We created a separate Ministry of AYUSH and today Yoga and AYUSH are making waves in the world. Because of our commitment towards the world, the world is looking up to us. If we ourselves undermine this ability of ours, then how will the world acknowledge it? But when this ministry was formed, the world also understood its value. We are not ignoring the Fisheries and our big beaches. We are cognizant of ensuring welfare of our crores of fishermen brothers and sisters. They are in our heart and that is why we have created a separate ministry for fisheries, animal husbandry and dairy so that we can support those sections of the society and the class who have been left behind.
There are parts of the government economy in the country, but a large part of the society's economy is the cooperative movement. Cooperative Ministry has also been created which is spreading its network through our cooperative institutions so that the poorest of the poor are heard, their needs are met and they too can contribute in an organized way towards the development of the nation by being a part of a small unit. We have adopted the path of prosperity through cooperation.
My dear family members,
When we came in 2014, we were at number 10 in the global economy, and today the persistent efforts of 140 crore countrymen have finally paid off as we have reached the rank of number 5 in the world economy. And this has not happened just like that at a time when the nation was in the shackles of corruption had gripped the country, scams worth lakhs of crores were wreaking havoc on the economy, the country was being recognized in the governance and fragile file, we stopped leakages, created a strong economy; we tried to spend more and more money for the welfare of the poor. And today, I want to tell the countrymen that when the country is economically prosperous, it does not just fill the coffers; it builds the capability of the citizens and the nation. If there is a government that takes a pledge to spend this honestly for the welfare of its citizens, then, what outcomes could be achieved.
I am giving the account of 10 years to my countrymen from the ramparts of this Red Fort to which our tricolor stands a witness. The figures that you hear tell a compelling story of change, and you may wonder how this was achieved, how powerful is our capability to facilitate such a transformation. 10 years ago, 30 lakh crore rupees used to go to the states from the Government of India. In the last 9 years, this figure has reached 100 lakh crores. Earlier, 70 thousand crore rupees were spent from the treasury of the Government of India for the development of local bodies, today it is going to more than 3 lakh crores. Earlier, 90 thousand crore rupees were spent to build the houses of the poor; today it has increased 4 times and more than 4 lakh crores are being spent to build the houses of the poor.
First the poor should get cheap urea. The bags of urea that are sold for 3,000 rupees in some global markets, we provide to our farmers for 300 rupees, and hence the government is providing a subsidy of 10 lakh crore rupees on urea for our farmers. The Mudra Yojana, with a budget of over 20 lakh crore rupees, has provided opportunities for self-employment, businesses, and ventures for the youth of our country. About eight crore people have started new businesses, and it's not just eight crore people who started their businesses; each entrepreneur has provided employment to one or two individuals. The capability to provide employment to 8-10 crore new individuals has been achieved through the Mudra Yojana availed by eight crore citizens.
During the Corona crisis, MSMEs were supported with nearly 3.5 lakh crore rupees, preventing them from sinking and providing them strength. Under the "One Rank One Pension" initiative, which was a tribute to our soldiers, 70,000 crore rupees from India's treasury has reached them. The families of our retired soldiers have got this money. These are just a few examples and I don’t want to take more time. There are many more initiatives that have significantly contributed to the country's development, generating employment in various corners of the nation as the budget has been increased manifold across categories as compared to before.
And my dear loved ones,
But that's not all; the result of all these efforts is that in my first five-year term, 13.5 crore of my fellow poor brothers and sisters have broken free from the chains of poverty and entered the new middle class. There can be no greater satisfaction in life than this.
My dear family members,
The various schemes from housing schemes, providing 50,000 crore rupees to street vendors through the PM SVANidhi scheme, and many more have aided these 13.5 crore people to rise above the hardships of poverty. In the days to come, we will launch a scheme on the occasion of VishwakarmaJayanti, benefiting individuals skilled in traditional craftsmanship, particularly from the OBC community. Carpenters, goldsmiths, masons, laundry workers, barbers, and such families will be empowered through the Vishwakarma Yojana, which will begin with an allocation of around 13-15 thousand crore rupees. We have directly deposited 2.5 lakh crore rupees into the accounts of our farmers through the PM KisanSammanNidhi. We have spent 2 lakh crore rupees on the Jal Jeevan Mission, ensuring pure water to every household. We have eased the burden of the poor visiting hospitals during illness under the Ayushman Bharat Yojana. We have spent 70,000 crore rupees under the Ayushman Bharat Yojana ensuring they have access to medicine, treatment, and quality hospital care. The country is aware that we spent 40,000 crore rupees to provide free vaccines during the Corona crisis. But you will be happy to know that we invested nearly 15,000 crore rupees for vaccination of livestock to save them.
My dear citizens, my dear family members,
Jan Aushadhi Kendras have provided new strength to senior citizens and middle-class families in our nation. In a joint family, if someone has diabetes, it's quite natural to get a medical bill of Rs 2000-3000. We provide medicines which cost Rs 100 in the market for just Rs.10, Rs.15, Rs.20 through Jan Aushadhi Kendras . And today, with 10,000 Jan Aushadhi Kendras across the country, about Rs 20,000 crore have been saved by these people who needed medicines for these kinds of diseases. And these are mostly people who belong to middle-class families. But looking at its success today, I want to tell the countrymen that we are about to touch that section of the society with the Vishwakarma scheme. At the same time, we are also going to work on the target of 25,000 Jan Aushadhi Kendras across the country in the coming days from the present 10,000 Jan Aushadhi Kendras.
My dear family members,
When poverty reduces in the country, the power of the middle-class section of the country increases manifold. And I assure you that in the coming five years, Modi guarantees that the country will be among the top three world economies; it certainly will be. Today the 13.5 crore people who have come out of poverty have in a way become the middle-class. When the purchasing power of the poor increases, the power of the middle class to carry out business grows too. When the purchasing power of the villages increases, the financial system of the town and city runs at a faster pace. And our economic cycle is interconnected. We want to move ahead by strengthening it.
My dear family members,
The weaker sections who live in the cities face a lot of problems. Middle-class families are dreaming of buying their own houses. We are coming up with a new scheme in the coming years that will benefit those families that live in cities but are living in rented houses, or slums, or chawls and unauthorized colonies. If they want to build their own houses, we will assist them with a relief in interest rates and loans from banks that will help them save lakhs of rupees. If the income tax bracket for my middle-class families is raised from Rs 2 lakh to Rs 7 lakh, it benefits the salaried class, the middle class the most. Internet data was very expensive before 2014. Now we have the world's cheapest internet data. Every family's money is being saved.
My family members,
The world has not yet come out of the adverse impacts of Corona; the war has again created an additional problem. Today the world is facing the crisis of inflation. Inflation has gripped the economy of the whole world. We also import some goods from around the world. Unfortunately, we have to import at inflated prices. So, this whole world has been gripped by inflation.
But my dear family members,
India has tried its best to control inflation. Compared to the previous period, we have also had some success, but we cannot be complacent with that. We should not be complacent that our things are better than that of the world. I have to take more steps in this direction to minimize the burden of inflation on my countrymen. And we will continue to take that step. My efforts will continue.
My dear family members,
Today the country is moving forward with various capabilities. The country is working to move towards modernity. Today the country is working in the area of renewable energy; today the country is working on green hydrogen; the country's capability in the space sector is increasing.
So the country is moving ahead successfully in the deep sea mission as well. Rail is getting modernized in the country. Vande Bharat Bullet Train is also now successfully plying inside the country today. Concrete roads are being built in every village. Electric buses and metro rails are also being built in the country today. Today the internet is reaching the last mile in every village as we also aspire to go for quantum computers. On the one hand Nano Urea and Nano DAP are being worked upon while on the other side we are also emphasizing on organic farming. Today the Farmers Producers Association app is being built while we aspire to build semiconductors as well.
As we work towards building an accessible and inclusive India for our specially- abled citizens Divyangjan, we are also enabling my Divyangjan to proudly unfurl our tricolor flag of India in Paralympics. We are providing special training to these players. Today, leaving the old thinking, the old scope, India is moving forward with a view to achieve these futuristic goals. And I say, when the foundation stone is laid by our government, it gets inaugurated within our regime too. I feel blessed that I was the chosen one and it was in my destiny to inaugurate and lay the foundation stones of so many projects.
Our work culture of aspirational mindset, thinking big, farsightedness, Sarvajan Hitaya: SarvajanSukhaya: Such has been our working style. And with this energy we work on how to achieve beyond and more than a resolution. We had resolved to make 75 thousand Amrit Sarovar in the Amrit Mahotsav of independence. At that time, we had resolved to make 75 Amrit Sarovar in every district. Around 50-55 thousand Amrit Sarovars were conceived. But today the work of construction of about 75 thousand Amrit Sarovar is going on. This in itself is a humongous task. This strength of manpower and water power is also going to be useful in safeguarding India's environmental wealth. Providing electricity to 18 thousand villages, opening bank accounts for the masses, building toilets for daughters, all the targets will be accomplished with full force ahead of time.
And when India takes a decision, it achieves it. This is what our track record says. Accomplishing 200 crore vaccinations successfully was an eyeopener for the world. A 200 crore figure leaves them flabbergasted. My country's Anganwadi workers, our Asha workers, and our health workers have made this possible. This is the strength of my country. We rolled out 5-G. My country is the fastest in the world to roll out 5-G. We have reached more than 700 districts. And now we are already preparing for 6-G also.
We have made a task force. In the renewable energy sector we have surpassed our set target. The target which we had set for renewable energy by 2030 was completed in 2021-22. We had talked about 20 percent blending in ethanol, that as well we have completed five years ahead of time. The same was true about exports of 500 billion dollars, which was accomplished ahead of time and was increased to more than 500 billion dollars.
We had a resolve to accomplish something which was being discussed in our country for 25 years, that our country needs a new parliament; now it is ready. There has never been a session of the Parliament like this that there should be a new Parliament. It is Modi who has made sure the new Parliament was ready ahead of time, my dear brothers and sisters. This is a government that works, a government that surpasses the set targets, this is a new India, this is an India full of self-confidence, this is an India that is working hard to make its resolutions a reality.
And so this India is unstoppable, this India is tireless, this India does not gasp and this India does not give up. And that's why, my dear family members, with economic prowess our labor force has got new strength, our borders have become more secure than before and the soldiers are minding the borders.
On this auspicious occasion of Independence Day, I extend heartfelt congratulations to my soldiers who are safeguarding the borders of our nation and the uniformed forces responsible for our internal security as I move forward with the address. Our military must be modernized, be empowered, remain youthful, battle-ready, and prepared for war, which is why continuous reforms are taking place within our armed forces.
My dear family members,
We used to hear every day about bomb blasts happening here and there. Everywhere, there were signs cautioning people not to touch suspicious bags and announcements were made frequently. Today, the nation is experiencing a sense of security and when the nation is secured, peace is established that helps us realize new dreams of progress. The era of serial bomb blasts is now in the past and the innocent deaths as a result are now part of history. The country has witnessed a significant reduction in terrorist attacks. In Naxal-affected areas too, there has been a major transformation, creating a conducive environment for a major change.
My dear family members,
In every aspect of progress, when we move forward with the dream of a developed India by 2047, it's not just a dream but a resolve of 1.4 billion citizens. To fulfill that resolve, hard work is essential, but our national character is the most significant force. The countries that have progressed, the ones that have overcome challenges, all of them have had a crucial catalyst – their national character. We must further strengthen our national character and move forward. It is our collective responsibility that our nation, our national character, should be vigorous, dynamic, hardworking, valiant, and outstanding. For the coming 25 years, we should follow only one mantra which should be the pinnacle of our national character. We should move forward with the message of living the unity of India and refrain from any language or step which will cause any harm to the unity of India. Every moment, I will continue my efforts to ensure the unity of the country. India's unity gives us strength.
Be it North or South, East or West, village or city, male or female – all of us contribute to the strength of our country with the spirit of unity and diversity. The second important aspect that I am observing is that if we want to see our country as a developed India by 2047, we must live by the mantra of ‘Shreshtha Bharat’ and characterize it. Now talking about our production, I had said in 2014, "Zero Defect, Zero Effect." If there's a "Made in India" product on any table in the world, the world should have confidence that there is nothing better than this. This will be ultimate. Be it our produce, our services, our words, our institutions, or our decision-making processes, everything will be supreme. Only then can we carry forward the essence of excellence.
The third point is that the additional power of women-led development will take the country towards further progress. Today, India can proudly say that if any country in the world has the highest number of women pilots in civil aviation, it's our nation. Whether it's the progress of Chandrayaan or the moon missions, many women scientists are at the forefront.
Today with the aim of creating a base of 2 crore Lakhpati Didis, we are working on women self-help groups. We, while promoting the potential of our women power, we are focusing on women-led development. When I put forward the matter of women-led development in the G-20, the whole G-20 group acknowledged its importance. And by acknowledging its importance, they are giving a lot of emphasis on it. Similarly, India is a country full of diversities. We have been a victim of imbalanced development. Some parts of our country have been victims of alienation. Now we must lay emphasis upon regional aspirations for balanced development and give due respect to that spirit regarding regional aspirations. If any part of our Mother India, or our body remains under-developed, then our body will not be considered fully developed. If any part of our body remains weak, then we will not be considered healthy. Similarly, if any part of my Mother India, or even a section of the society remains weak, then we cannot consider my Mother India as healthy and capable. And that's why we need to address regional aspirations and that's why we want to move forward in the direction of all-round development of the society, all-round development of every region and to ensure that every region gets an opportunity to reach its potential.
My dear family members,
India is a mother of democracy; India is also a model of diversity. There are several languages, several dialects, various costumes, and diversity. We have to move forward on the basis of all.
My dear family members,
When I talk about unity, and an incident happens in Manipur, the pain is felt in Maharashtra; if floods grip Assam, Kerala becomes restless. If anything unpleasant happens in any part of India, we feel the pain akin to organ donation. It is our social responsibility to make sure that the daughters of my country are not oppressed. It is our familial responsibility as well as a responsibility of all of us as a country. When copies of Guru Granth Sahib are brought back from Afghanistan, the whole country feels proud. When in any country of the world, during the time of Covid, a Sikh brother of mine sets up langar, feeds the hungry, and the whole world applauds, then India feels proud.
My dear family members,
Speaking of women’s respect, recently, I visited a country where a very senior minister asked me a question – “Do your daughters study science and engineering subjects?” I told him that today in my country more daughters than boys are taking up STEM i.e. Science, Technology, Engineering and Maths. It was surprising for him to know that my daughters are taking maximum part in it. This capability of our country is visible today.
My dear family members,
Today 10 crore women are involved in women self-help groups and if you go to a village with women self-help groups, you will find bank didis, Anganwadi didis with and didis who distribute medicines. And now my dream is to create a base of 2 crore lakhpati didis in the villages. And now we have new options for the same i.e. science and technology. I can see the potential of the women in our villages and that's why I am thinking of a new scheme. That will provide training to the sisters of Women Self Help Group with the integration of technology in our agriculture sector thereby strengthening our agritech. We will give skill training to women and train them to operate as well as repair drones. The Government of India will provide drones to thousands of such Women Self Help Groups. We will initiate making drone services available for our agricultural work. To begin with, we will start building 15 thousand Women Self Help Groups which will give flight to the dream of enabling a robust drone training mission.
My beloved family members,
Today the country is advancing towards modernity. Be it Highway, Railway, Airway, I-Ways or Information Ways, Water Ways, there is no such area in which the country is not progressing today. In the last 9 years, we have given a lot of emphasis on development in the coastal areas, tribal areas as well as our hilly areas. We have given strength to these sections of the society by introducing schemes like Parvat Mala, Bharat Mala. We have ensured the work of mainstreaming our rich eastern India with gas pipelines. We have expanded the health infrastructure by sanctioning an increase in the number of hospitals. We have also announced an increase in the number of MBBS seats in medical colleges so that our children can fulfill their dream of serving the nation as doctors. We have laid emphasis on making education accessible to all by recommending imparting education in mother tongues. I sincerely appreciate the stance of the Supreme Court of India who will now be making it possible for the people who go to court to hear the judgment and receive the operative part in their respective mother tongues. The importance of mother tongue is growing in today’s times.
My dear family members,
For those villages which are known as Border villages of our country today, we have introduced a program called Vibrant Border Village. The Border Villages of our country were considered as the last village of the country until now. We have transformed the entire thought process. It is not the last village of the country. Those visible on the border are the first village of my country. When the sun rises in the east, the village on this side receives the first ray of sunlight. When the sun sets, the village reaps the benefit of the last ray. This is my frontline village and I am happy that today my special guests in this program are 600 headmen who have come today to be a part of this important program at this historic Red Fort from these first villages, border villages. They have traveled so far for the first time and have joined with new resolve, prowess, vigor and determination.
My beloved family members,
We envisioned Aspirational District and Aspirational Block to reinstate balanced development and its positive results can be seen today. Today, with the normal parameters of the states, these Aspirational Districts, which were once far behind, have shown better performance. I am positive that in the coming days, our aspirational districts and our aspirational blocks will definitely move forward. As I was speaking about India's character- first I mentioned India's unity; secondly, I mentioned that India should focus on excellence, thirdly, I spoke about women development. And today, I want to reiterate one more thing, fourthly Regional aspiration and the fifth important thing is India’s national character and we are moving forward in that direction. Our national character should think about the betterment of the world. We have to make the country so strong that it can play its role for the welfare of the world. And after handling a global crisis like Corona, and the way we stood up as a country to help the world, the result is that our country has now taken the form of a friend of the world.
As an unwavering ally of the world, India has established its identity today. When we talk about global welfare, India's fundamental idea is to carry that thought forward. I am pleased that on this occasion of August 15th, several esteemed representatives from the US Congress are present among us.
What is India's perspective, and how do we advance the idea of global welfare? Now, when we think, what do we say? We have presented this vision to the world, and the world is joining us with this vision. We said "One Sun, One World, One Grid" in the field of renewable energy. This is a significant statement from us, and today the world is acknowledging it. After COVID, we told the world that our approach should be "One Earth, One Health". Solutions to problems will arise only when humans, animals, and plants are equally addressed during times of illness.
We have put forth the concept of "One World, One Family, One Future” for the G20 summit and are working in that direction. As the world grapples with climate crises, we have shown the way and launched the LifeStyle for Environment – Mission LiFE initiative. We formed the International Solar Alliance in collaboration with the world and many countries are now part of the International Solar Alliance. We have emphasized the importance of biodiversity and advanced the establishment of the "Big Cat Alliance".
For the damage caused to infrastructure due to global warming from natural disasters, there is a need for long-term arrangements. Therefore, we have introduced the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) as a solution. While the world is currently witnessing conflicts in the oceans, we have provided the world with the concept of the "Sagar Platform" which can guarantee global maritime peace. Emphasizing the need for traditional medical practices in mind, we have worked towards establishing a global-level center of the World Health Organization (WHO) in India. Through yoga and Ayurveda, we have worked for global well-being and health. Today, India is laying a strong foundation for global welfare. It is our collective responsibility to build upon this strong foundation.
My dear family members,
We have many dreams, clear resolutions, and definite policies. There is no questioning the intention. However, we must accept some truths and work towards their solutions. Therefore, my dear family members, I have come to the Red Fort today to seek your help and blessings, because in recent years, I have understood the nation's needs and assessed its necessities. Based on my experience, I am saying that we must now address these matters with seriousness. During the ‘Amrit Kaal’ of independence, when the nation celebrates 100 years of freedom in 2047, at that time, the Tricolour should be of a developed India in the world. We must not pause even for a moment, nor should we step back. For this, awareness, transparency, and impartiality are the necessary strengths. We have to provide as much nourishment to this strength as possible.
It should be our collective responsibility to ensure that we can provide it through institutions as a citizen and as a family. And that's why if we look at the history of the last 75 years, there was no dearth in India's potential. And why can't this country, which was once called the ‘golden bird’, rise again with that same potential? Friends, my dear family members, I have an unwavering belief that in 2047, when the country celebrates 100 years of independence, my country will be a developed India. And I am saying this on the basis of the strength of my country, our available resources and particularly trusting the power of youth, of those under 30 years of age. Moreover, I am saying this on the basis of the strength of my mothers and sisters. However, there are certain obstacles in front of it because in the last 75 years certain bad elements have creeped into the society and have become a part of our social system so much so that sometimes we even turn a blind eye toward these. Now is not the time to shut your eyes.
If the dreams are to be fulfilled, the resolutions are to be achieved, then it is the need of the hour to fight the three evils by holding the bull by its horns. Corruption is at the root of all the problems of our country. Like a termite, it has completely eaten away all the systems of the country, and all the capabilities of the country. Freedom from corruption, fight against corruption in every area and in every sector is the need of the hour. And countrymen, my dear family members, this is Modi’s commitment; it is my personal commitment that I will continue to fight against corruption. Secondly, dynastic politics has destroyed our country. This dynastic system had gripped the country and snatched away the rights of the people of the country.
The third evil is appeasement. This appeasement has also stained the original thinking of the country, our harmonious national character. These people destroyed everything. And therefore, my dear countrymen, my dear family members, we must fight against these three evils with all our might. Corruption, nepotism and appeasement; these challenges have flourished which has suppressed the aspirations of the people of our country. These evils rob our country of whatever abilities some people have. These are the things that put a question mark on the hopes and aspirations of our people. Be it our poor, be it Dalit, be it backward, be it Pasmanda communities, be it our tribal brothers and sisters, or be it our mothers or sisters, we all have to get rid of these three evils for their rights. We must create an atmosphere of aversion towards corruption. Just as dirt creates aversion in our minds because we do not like dirt, there can be no bigger filth than this in public life.
And that's why we must give a new twist to our cleanliness campaign and cleanse our system of corruption. The government is making a lot of efforts to get rid of corruption with the use of technology. You would be surprised to know what was achieved on the ground in the last 9 years in this country. If you listen to the alarming figures, you will realize that Modi takes such steps. I stopped the unfair advantage that nearly ten crore people used to take. Some of you might claim that severe injustice was done to these people; But no, who were these 10 crore people? Alarmingly, these 10 crore people were those who were not even born, and yet many falsely identified themselves as their widows and divyangs and reaped the benefits. Such women upon getting old often became disabled, and thus continued to take false benefits of government schemes. This is the pious task where we were able to stop 100 million such benami activities that had been going on since decades. The property of the corrupt that we have seized is 20 times more than before.
My dear family members,
These people absconded after robbing your hard earned money. We confiscated 20 times more property, and hence people's resentment towards me is very natural. But I have to intensify this fight against corruption. Due to our faulty government system, even if something happened in the eye of the camera, it used to get stuck afterwards. Compared to earlier times, we have now filed many more chargesheets in the court and getting bails is not easy. We are progressing by building such a firm system, because we are earnestly and honestly fighting against corruption.
Today, nepotism and appeasement have brought big misfortune to the country. Now how can this happen in democracy that a political party, and I am giving special emphasis on ‘political party’, has brought such a distortion in the democracy of my country. It can never strengthen India's democracy. What is that disease: familial politics. And what is their mantra? Party of the family, by the family and for the family. Their life mantra is that their political party belongs to the family, through the family and for the family, Nepotism and partisanship are the enemies of our talent pool. These parties deny capabilities and refuse to accept their competence. And therefore, for the strengthening of the democracy of this country we must liberate ourselves from nepotism. Sarvajan Hitaya Sarvajan Sukhay! Everyone deserves to get their rights. Hence, it is very important to reinstate social justice as well. Appeasement has done the biggest harm to social justice. If someone has destroyed social justice, then this appeasement thinking, appeasement politics. Government schemes for appeasement have indeed killed social justice. And that's why we realize appeasement and corruption are the biggest enemies of development. If the country wants development, the country aspires to fulfill the dream of 2047 of a developed India, then it is necessary for us that we refuse to tolerate corruption in the country under any circumstances. We should walk forward and onward with this mood.
My beloved family members,
We all have a very important responsibility. Forcing our next generation to live the way you have lived, is a crime. It is our responsibility to give a prosperous and a balanced nation to our future generation. We should aim to provide a country steeped in social justice, so that our future generations do not have to struggle for small things. It is the duty of all of us, the duty of every citizen, and this era - Amrit Kaal is Kartavya Kaal –an era of duty. We cannot lag behind in our responsibilities; we have to build the India that was dreamt by Mahatma Gandhi, the India that was the dream of our freedom fighters, the India that was the dream of our brave martyrs, our brave women, who sacrificed their lives for the motherland.
My dear family members,
When I came in 2014, I came with a promise of change. In 2014. I made a promise to you that I will bring about change. And the 140 crore members of my family placed their trust in me, and I made every effort to fulfill that trust. The promise of Reform, Perform, Transform changed into belief because I had promised change. Through Reform, Perform, Transform, I have turned this promise into belief. I have worked tirelessly, I have worked for the country, I have worked with pride, and I have done it with the spirit of "Nation First." Based on my performance, you blessed me once again in 2019 and the promise of change brought me here. The next five years will be the years of unprecedented development. The next five years are the golden moments to realize the dream of 2047. And next time, on the 15th of August, from this very Red Fort, I will present to you the achievements of the country, your capabilities, the progress made by you, the successes achieved with even greater self-confidence.
My dear loved ones,
I come from amongst you, within your midst and I live for you. If I have a dream, it is for you. If I sweat, it is for you. Not because you have entrusted me with this responsibility, but because you are my family. As a member of your family, I cannot bear witness to any of your sorrows, I cannot bear to see your dreams shattered. I am here to fulfill your resolutions, to stand by you as a companion, to serve you, to be connected with you, to live with you, and to fight for you. I am a person who has embarked on this journey with determination, and I believe that the struggles undertaken by our ancestors for independence and the dreams they had are with us today. The blessings of those who made sacrifices during the struggle for independence are with us. An opportunity has come for the 140 crore citizens of our country, and this opportunity has come with great potential and strength for us.
And therefore, my dear loved ones,
Today, as I converse with you in this ‘Amrit Kaal’, in the first year of the ‘Amrit Kaal’, I want to tell you with complete confidence -
As the wheel of time keeps turning,
The ever revolving cycle of the Amrit Kaal,
Everyone's dreams are my own dreams,
Nurturing all the dreams, moving steadily, bravely marching, our youth in stride,
With the right principles, forging a new way, setting the right pace, a new path,
Embrace challenges with steadfast courage, elevate the name of the nation in the world.
My dear family members,
My family members in every corner of India, my family members in every corner of the world, I once again extend my best wishes to all of you on the auspicious festival of Independence Day! And this Amrit kaal is the time of duty for all of us. This Amrit Kaal is the period for all of us to do something for Maa Bharati. During the war of independence, the generation that was born before 1947 got the opportunity to sacrifice their lives for the country. They did not leave any opportunity to die for the country. But we do not have the opportunity to die for the country. But there cannot be a greater opportunity than this for us to live for the country! We must live every moment for the country and with this resolution, we need to frame a new resolve for fulfilling the dreams of 140 crore countrymen in this ‘Amrit Kaal’. The resolution of 140 crore countrymen needs to be accomplished and when the tricolor will be hoisted in 2047, then the world will be praising a developed India. With this belief, with this determination, my best wishes to all of you. My heartiest congratulations!
Jai Hind, Jai Hind, Jai Hind!
Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!
Thank you very much!