প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
৭৭শুবা নিংতম্বা নুমিৎ থৌরমদা লাল কিলাদগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
15 AUG 2023 2:04PM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওই করোর ১৪০,
মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক ওইনা ঐখোয় মালেমদা মীশিং খ্বাইদগী য়াম্বদা মকোক্তা লৈরে। অসিগুম্বা অচৌবা লৈবাক অমদা, ঙসি ঐগী ইচিন-ইনাওশিং, ইচন-ইচেশিং, ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওই করোর ১৪০ নিংতম্বা নুমিৎকী কুহ্মৈ পাংথোক্লি। লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়া, ভারত নুংশিবা মালেমগী মীওই করোর কয়া, ভারতকী চাউথোকচবা মীওই করোর কয়া নিংতম্বা নুমিৎগী অচৌবা কুহ্মৈ অসিদা ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
বাপুগী লমজিং মখাদা চৎথখিবা নন-কোওপরেসন মুভমেন্ত, সত্যগ্রহগী খোঙজং, ভাগত সিংহ, সুখদেব, রাজগুরুগুম্বা মশিং থিঙমদ্রবা অথৌবশিংগী কৎথোকপা য়াওনা লৈবাক অসিগী নিংতম ইহৌদা মীরোল অদুগী মীওই খুদিংমক শরুক য়াখি। লৈবাক্কী নিংতম ইহৌদা থৱায় কৎখিবশিং ঙসি ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। ঙসি ওগস্ত ১৫ অসি, শ্রী আর্বিন্দগী ১৫০শুবা মপোক নুমিৎনি। চহি অসিদা শ্বামী দয়ানন্দ সরশ্বতিগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন থোক্লি।
চহি অসিদা লৈবাক শীনবা থুংনা রানি দুর্গাবতিগী ৫০০শুবা মপোক কুমওন হরাও-তয়াম্না পাংথোক্কনি। চহি অসিদা ভক্তি য়োগগী লুচিংবী মীরাবাইগী চহি ৫২৫ শুবা শেংলবা কুহ্মৈ পাংথোক্কনি। ঐখোয় মথং চহিগী জনুৱারি ২৬তা ৭৫শুবা গনতন্ত্র দিবস থৌরম পাংথোক্কনি। হিরম কয়াদা খুদোংচাবা কয়া, ওইথোকপা য়াবা কয়া, অনৌবা ইথিল কয়া, অনৌবা ৱাখল্লোন কয়া, অনৌবা মঙলান কয়া, অনৌবা ৱারেপ কয়াগা লোয়ননা মসিদগী হেন্না খুদোংচাবা লৈবা অসি শেমগৎনবা খুদোংচাবা লৈররোই।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
হন্দক লৈবাক্কী মফম কয়া মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা কয়া থোক্লে। অৱাবা অসি মায়োক্নরিবা ইমুং-মনুংশিংগী অৱাবদা ঐনা শরুক য়াজরি অমসুং কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা অৱাবশিং অসি কোকহন্নবা হোৎনরি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
হৌখিবা চয়োল খরগী মমাঙদা অৱাং-নোংপোক্তা, মরুওইনা মনিপুরদা লৈতাদবা অমসুং হিংসাগী মতম অমা লৈখ্রে অমসুং নুপীগী ইকায়খুম্নবা শিংনবগী পাউ লৈখি অমসুং মতম খরগী ওইনা মনিপুরগী মীয়াম্না শান্তি থম্লে অমসুং শান্তি থম্নবা থবকশিং খুমাঙচাউশিনহনগদবনি। ৱাথোকশিং লোইশিন্নবা রাজ্য সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকারনা পুন্না থবক তৌমিন্নরি অমসুং মসি মখা তানা চৎথখিগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়না পুৱারি য়েংবা মতমদা, মুৎপা নাইদ্রবা মমি তাবা পুৱারিগী তাঙ্কক খর ঐখোয়না থেংনৈ। মসি চহিচা কয়া চৈথেং ফংখি অমসুং করিগুম্বা মতমদা অপীকপা থৌদোকশিংনা হৌরকখি,অদুবু মসিনা ৱাথোক কয়াগী হৌরকফম ওইরকখি। চহি ১০০০-১২০০গী মমাঙদা লৈবাক অসিদা লান্দারকখিবা অদু ঐখোয়না নিংশিংলি। অপীকপা লৈবাক অমগী অপীকপা নিংথৌ অমা মাইথিবা পীখি। থৌদোক অমনা ভারত চহি লিশিং কয়া মীনাই ওইগনি হায়বা খঙখিদে। ঐখোয় মীনাই ওইহন্দুনা থমখি। চহি লিশিং কয়া মীনাই ওইখি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
থৌদোক অদু অপীকপা অমা ওইবা য়াই, অদুবু মসিনা চহি লিশিং কয়া ইথিল পীখি। ইমা ভারত য়োৎহিংদগী নান্থোক্নবা অদোম্না হোৎনখি, লৈবাক অসিগী নুপীশিংগী শক্তি, নহারোলশিংগী শক্তি, লৌমীশিংগী শক্তি, খুঙ্গংশিংগী মীয়াম, লৈবাক অসিগী শিন্মীশিংনা নিংতম্বগী মঙ মঙখি। নিংতম্বা ফংনবা অচৌবা লান্মী অমা থৌরাং তৌনবা হোৎনখিদে। মীনাই য়োৎহিংদগী নান্থোক্নবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক নিংতম্বা ফংনবা অচৌবা মীওই কয়া মখোয়গী নহা ওইরিঙৈগী মতম জেলশিংদা লৈখি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
মীয়াম পাক-শন্না ৱাখল তারকপা, কৎথোকপা অমসুং অচুম্বা থবকশিং পাংথোকপদগী মীয়ামগী মফমদা অনৌবা থাজবা অমা লাকখি,অরোইবদা ১৯৪৭দা নিংতম্বা ফংখি। চহি লিশিং কয়া মীনাই ওইরবা মতুংদা লৈবাক অসিগী মীয়াম মখোয়গী মঙলান মঙফাওনখি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা অমুক হন্না খুদোংচাবা অমা ফংবা ঐনা উরে, ভারতনা অমৃত কলাদা চঙলকপা অসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি, অমৃত কালগী অহানবা চহিদা ঐখোয় লৈরে। মতম অসিদা ঐখোয় কৎথোক্কদবনি, ঐখোয় অৱাবা খাঙগদবনি। অমৃত কালগী মতম মনুংদা পাংথোকখিবা থবকশিংনা মথং চহি ১০০০দা ইথিল পীগনি।
লৈবাক অসি মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী কোক্লে, ঙসি পঞ্চ প্রান্দা কৎথোকপগা লোয়ননা অনৌবা থাজবগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিল্লি। অনৌবা ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা মীয়াম্না থৱায় য়াওনা হোৎনরি। লৈবাক অসিগী মীয়াম করোর ১৪০না হোৎনবদগী , ৱাখল তাবদগী অমুক হন্না ইমা ভারত মিকপ থোক্লে। হৌখিবা চহি ৯-১০দা ইমা ভারত মিকপ থোকপা ঐখোয়না উবা ফংলে।
ভারতকী তৌবা ঙম্বদা মালেম শীনবা থুংনা অনৌবা থাজবা কয়া মালেম শীনবা থুংনা হেনগৎলক্লে অমসুং মালেমদা অনৌবা থাজবা লৈরে। ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা ঐখোয়দা অসিগুম্বা লন কয়া পীরম্বা অসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি। ঐখোয়গী মীওই কাংলুপ কয়া লৈরে, ঐখোয়গী গনতন্ত্র লৈরে, ঐখোয়গী মরক্তা খেন্নবা কয়া লৈরে। দেমোগ্রাফি, দেমোক্রেসি অমসুং দাইভর্সিতিগী ত্রিনিতি অসিনা ভারতমচা খুদিংমক্কী মঙলান মঙফাওনবা ঙমগনি। ঙসি মালেমদা চহি ৩০গী মখাদা লৈবা মীওই মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা লৈবাক ভারতনা ওইরে। মসি ঐগী লৈবাক অসিদা থোকপনি অমসুং চহি ৩০গী মখাদা লৈবা নহারোলশিং লৈরিবা ঐগী লৈবাক অসিদা খুৎ মিল্লিয়ন কয়া লৈগনি, কোক মিল্লিয়ন কয়া লৈরি, মঙলান মিল্লিয়ন কয়া লৈরি, ৱাশক মিল্লিয়ন কয়া লৈরি, মসিনা ঐখোয়গী অনিংবশিং থুংহনবা ঙমগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
অসিগুম্বা থৌদোকশিংনা লৈবাক অসিগী মরাইবক হোঙহল্লে। অসিগুম্বা শক্তিনা লৈবাক্কী অহোঙবা পুরক্লে। মীনাই ওইবগী চহি ১০০০ অমসুং অচৌবা ভারতকী তুংগী চহি ১০০০গী মতমগী মরক্তা ঐখোয় লৈরি। ঐখোয় অসিগুম্বা ফিবম অমদা লৈবা মরম্না, হৌজিক ঐখোয় লেপ্লোইদবনি, নত্ত্রগা ঐখোয় ৱাখল থোক্তনা লৈরোইদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়না অমুক হন্না ঐখোয়না থাংলিবা খোঙথাং খুদিংমক, ঐখোয়না লৌরিবা ৱারেপ খুদিংমক অমসুং ঐখোয়না পাংথোক্লিবা থবক খুদিংমক থাজবা থমগদবনি, মসি চহি ১০০০ চৎনগনি। নহারোলশিংনা লৈবাক অসিগী মরাইবক লেপকনি। নহারোলশিংগী শক্তিদা ঐনা থাজবা থম্লি অমসুং ঐখোয়গী থৌশিলশিং অমসুং থবকশিংনা নহারোলশিংদা অহেনবা থৌনা পীগনি।
ঙসি ঐগী নহারোলশিংনা ভারত মালেমদা স্তার্দঅপ ইকোসিস্তেম য়াম্না লৈবা মালেমগী লৈবাকশিংগী মনুংদা অহুমশুবদা লৈহল্লে। মালেমগী নহারোলশিং অঙকপা ফাওনরে। ঙসিগী মালেম অসি তেক্নোলোজিনা লমজিংবনি অমসুং তুংগী মতম অসিসু তেক্নোলোজিনা ইথিল পীগনি অমসুং তেক্নোলোজিদা লৈরিবা ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবা অসিনা অনৌবা থৌদাং অমা লৌগনি।
মরুপশিং,
হন্দক ঐনা বালিদা জি-২০ মীফম শরুক য়ানবা চৎলুবদা, মালেমদা খ্বাইদগী ইনাকখুনবা লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংনা ভারতকী দিজিতেল ইন্দিয়াগী মাইপাকপগী মতাংদা ঐঙোন্দা থৱায় য়াওনা ৱাফম কয়া হংলকখি। মসিগী ৱাহং অসি মীওই খুদিংমক্না হংখি। ভারতনা থবক অসি দিল্লি, মুম্বাই, চেন্নাই খক্তদা পায়খৎপা নত্তে, তয়র-২ অমসুং তয়র-৩ সহরশিং ফাওবদা পায়খৎলি হায়না ঐনা মখোয়দা খঙহনখি।
অপীকপা সহরশিং পীকপা য়াই অমসুং মীশিং য়ামদবা য়াই,অদুবু মখোয়গী অনিংবা অমসুং থাজবশিং অতোপ্পশিংগী মখাদা লৈতে। মখোয়না অনৌনা এপ্পশিং, অনৌবা পাম্বৈশিং অমসুং তেক্নোলোজিগী খুৎলায়শিং শীজিন্নরি। ঙসিদি শান্ন-খোৎনবগী লমদা স্লমশিংদগী লাকপা নহারোলশিংনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং উৎথোক্লে। অপীকপা খুঙ্গংশিং, অপীকপা সহরশিংগী ঐখোয়গী ইচানুপীশিং অমসুং ইচানুপাশিংনা অঙকপা কয়া পাংথোক্লে। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অঙাংশিংনা সেতল্লাইত শাবা অমসুং মখোয় থাগৎনবা থৌরাং তৌরিবা স্কুল ১০০ হেন্না লৈরে। ঙসি তিনকরিং লেব লিশিং কয়ানা অনৌবা সাইন্তিস্তশিং পুথোক্নবা শেম-শারি। ঙসি তিনকরিং লেবস লিশিং কয়ানা অঙাং মিল্লিয়ন কয়া সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লম্বীদা চৎনবা ইথিল পীরি।
ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা ঐনা হায়নিংই মদুদি খুদোংচাবশিং অৱাৎপা অমতা লৈতে, অতিয়াদগী হেন্না ৱাংবা খুদোংচাবশিং পীনবা লৈবাক অসিদা খুদোংচাবা কয়া লৈরি।
ঙসি, লাল কিলাদগী, ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিং য়াইফ-পাউজেল পীবা ঐনা পাম্মী। ঙসি লৈবাক অসিনা য়ৌরিবা থাক অসি, ঐগী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংনা মসিদা অহেনবা শক্তি পীরি। ঙসি ঐনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী শিন্মীশিং, ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওই করোর কয়াদা কোক নোঞ্জরি।
ঙসি লৈবাক অসি অনৌবা মতমগী ষুগ অমদা চঙশিল্লি, মসিগী মতুংদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী শিন্মীশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসি লাল কিলাদগী ঐনা মখোয় তরাম্না ওকচরি। ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওই করোর ১৪০, শিন্মীশিং, লম্বী নাকলদা পোৎ য়োল্লিবশিং, লৈ য়োল্লিবশিং , মনা-মশিং য়োল্লিবশিং ঐখোয়না ইকায়খুম্নবা উৎসি। ঐখোয়গী লৈবাক অসি চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিংদা পুখৎপদা শীনফম কয়াগী মীওইশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। তুংদা ইমা ভারত মশেক মঙাল নাইনা লৈহৌনবা সাইন্তিস্তশিং, ইঞ্জিনিয়ারশিং, দোক্তরশিং, নর্সশিং, ওজাশিং, প্রোফেসারশিং, য়ুনিভর্সিতিশিং, গুরুগুলশিংনা মখোয়গী ঙমজবা থবকশিং পাংথোক্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
লৈবাক্কী ওইনা ৱাখল তামিন্নবা হায়বা ৱাহৈ অসিনা ঐখোয় পুক্নিং ৱাবদগী কোকহল্লে। লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী কনবা থৌনাদি থাজবনি, ঐখোয়না মীয়ামদা থাজবা, মীয়াম্না সরকারদা থম্লিবা থাজবা, লৈবাক অসিদা মীয়াম্না থম্লিবা থাজবা অদুনি। মালেমনশু ভারত্তা থাজবা থম্লি। মসিগী থাজবা অসি ঐখোয়গী থৌশিলশিংনি অমসুং ঐখোয়গী চৎনবীনি। ঐখোয়না মাঙলোমদা অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা থাংজিল্লিবা খোঙথাংশিংনা ভারতকী তুংগী মরাইবক লেপকনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঙসি ভারতনা জি-২০গী য়ুম্বু ওইনবগী খুদোংচাবা ফংলে। হৌখিবা চহিদা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা জি-২০গা মরী লৈনবা থৌরম কয়া পাংথোকখ্রে অমসুং মালেমগী লৈবাকশিংনা লৈবাক অসিগী মীচম মীয়ামগী তৌবা ঙম্বশিং খঙলে। ভারতকী খেন্নবশিং মশক তাক্লে। অঙকপা লোয়ননা মালেম্না ভারতকী খেন্নবশিং য়েংলি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ভারত্তা পুক্নিং চিঙশিনবা হেনগৎলক্লে।
ঙসি ভারতনা মপান্দা পোৎ থাদোকপা হেনগৎলে অমসুং মালেমগী অখঙ-অহৈশিংগী মতুংইন্না হৌজিক ভারতনা মসিগী থবক অসি লেপহল্লোইদবনি। মালেমগী রেত্তিং এজেন্সি অমনা হেক্তা ভারতকী চাউথোকচবা পোকহল্লে। কোরোনা মতুংদা, মালেম্না অনৌবা মাইকৈ অমদা য়েংবা হৌরে। মালেমগী অনিশুবা লাঞ্জাউ মতুংদা মালেমগী অনৌবা কাংলোন অমা লাকখিবা অদু ঐখোয়না খঙলে। মালেমগী হৌজিক ওইরিবা ফিবমশিংদা অহোঙবা কয়া লাক্লে। ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং, অদোম চাউথোকচবা ফাওগনি। ঙসিগী ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগী তৌবা ঙম্বা অদুনা মালেমদা অওনবা পুরকপা ঙম্লে। অওনবা পুরক্নবা মতম অমদা অদোম হৌজিক লৈরি।
কোরোনা মনুংদা ভারতনা লৈবাক অসি মাঙলোমদা পুখৎলকখিবা অদুদগী মালেম্না ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং উরে। মালেমগী সপ্লাই চেন তৎপা মতমদা, অনৌবা ইকোনোমিশিংদা চৈথেং পীবা মতমদা, মালেমগী অৱাবশিং কোক্নবা পাম্বৈশিং থিনবা ঐখোয়না হোৎনখি অমসুং মদু থবক ওইনা পাংথোক্নবা কোবিদনা ঐখোয়দা তাকপীরে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
হৌজিক বোল অসি ঐখোয়গী কোর্ততা লৈরে, ঐখোয়না খুদোংচাবা অসি মাঙহল্লোইদবনি। ঐগী লৈবাক্কী মীয়াম্না অৱাবশিংগী হৌরকফম খঙবগীদমক ঐনা ঐগী মীয়াম থাগৎচরি। চহি ৩০গী মতুংদা ২০১৪দা লৈবাক অসিদা তুংদু-লৈতাবা সরকার অমগী দরকার ওইবা, মপাঙ্গল কনবা সরকার অমগী দরকার ওইবা, মপুংফানা মেজোরিতি ওইবা সরকার অমগী দরকার ওইবা অদু মীয়াম্না খঙলে। চহি ৩০ রোম লৈবাক অসি তম্বা ঙমদবা ফিবম অমদা লৈখি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
লৈবাক অসি থোং মান্ননা চাউখৎনবা অমসুং মতম খুদিং মীয়ামগী য়াইফনবা কৎথোক্লবা সরকার অমা ঙসি লৈবাক অসিদা লৈরে। লৈবাক্কী থবক্না অহানবা হায়বা অসিনা ঐখোয়গী ৱারেপশিংগী মাইকৈ ওইরি। লৈবাক অসিদা পাক-শান্না চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলে। অওনবা পুরক্নবা মোদীগী থৌনা ফরবা সরকার অমা অদোম্না শেম্লে। অতোপ্পা অমগী মথংদা অতোপ্পা অমা মোদীনা অওনবা পুরকপা মতমদা, লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া শীনবা থুংনা থবক তৌরিবা ফম্নাইবশিংগী থবকশিংদা অওনবা পুরক্নবগী থবকশিং লৌখৎখি। সরকার অমসুং মীয়াম পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসি হকথেংননা উবা অওনবা অমনি। মরম অদুনা রিফোর্ম,পরফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্মনা হৌজিক ভারতকী তুংলমচৎ শেম্লে। লাক্কদৌরিবা চহি লিশিং কয়াদা য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহনগদৌরিবা লৈবাক্কী ফোর্সশিং য়োকখৎনবা ঐখোয়না খন্নরি। মালেম্না নহারোলশিংগী শক্তি অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা দরকার ওই। ঐখোয়না তোখাইবা স্কিল মিনিস্ত্রি অমা শেম্লে, মসিনা ভারতকী দরকার ওইবশিং ফংহনবতা নত্তনা, মসিনা মালেমগী দরকার ওইবশিং ফংহনগনি। ঐখোয়না জল শক্তি মিনিস্ত্রি শেম্লে। করিগুম্বা মিনিস্ত্রিশিং অসি নৈনরবদি, সরকার অসিগী ৱাখল্লোনশিং অমসুং অপাম্বশিং অদোম্না খঙবা ঙমগনি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীওই খুদিংমক অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা ঐখোয়না জল শক্তি মিনিস্ত্রি শেমখিবনি। কোরোনা মতুংদা, অফবা অনা-লায়য়েংগীদমক মালেম্না থিবা হৌরে, মসি তঙাইফদবনি। ঐখোয়না তোখাইবা অয়ুস মিনিস্ত্রি অমা শেম্লে অমসুং ঙসি য়োগা অমসুং অয়ুসনা মালেমদা ইথক হৌহল্লে।
মালেমগীদমক ঐখোয়না পাংথোক্লিবা থবকশিংনা মালেম্না ঐখোয়দা মীৎয়েং চঙলকপনি। করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়বগী তৌবা ঙম্বশিং অসি পাংথোক্ত্রবদি, কমদৌনা মালেম্না মসি অয়াবা পীগনি। মিনিস্ত্রি শেম্বা মতমদা,মসিগী গুনশিং মালেম্না খঙলে। ঐখোয়না ফিসরিস, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিগী তোঙখাইবা মিনিস্ত্রিশিং শেম্লে। মসিনা তোল্লবা মীওইশিং খুন্নাইনা মতেং পাংবা ঙমহনগনি। খুন্নাইগী মরুওইবা শেন্মিৎলোনগী শরুক অসি কোওপরেতিপ মুভমেন্তনি। কোওপরেতিপ মিনিস্ত্রি শেম্লে অমসুং মসিনা লৈবাক অসি চাউখৎনবা মাইকৈদা মতেং পাংলি অমসুং কোওপরেসনগী খুৎথাংদা ঐখোয়না চাউখৎপগী লম্বীদা চৎলে।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
২০১৪দা ঐখোয়না সরকার পায়রকপা মতমদা, ঐখোয় মালেমগী ইকোনোমিগী ১০শুবা মফমদা লৈখি অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০না হোৎনবদগী মালেমগী ইকোনোমিদা ৫শুবা মফমদা লৈরে। শেঞ্জা-থুমজানা লৈবাক অসি লাকশিনবা মতমদা, লুপা করোর লাখ কয়াগী স্কামশিংনা ইকোনোমি শোকহনবা মতমদা মসিগী থাক অসিদা য়ৌরকপা নত্তে, ঐখোয়না নারোন্দা শেন চৎখিবা থিংখি, অকনবা ইকোনোমি অমা শেমখি, লায়রবশিংগী য়াইফনবা শেন খ্বাইদগী য়াম্না চাদিং তৌনবা ঐখোয়না হোৎনখি।
মচু অহুমগী ফিরালনা শাখি ওইদুনা লাল কিলাদগী ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীয়ামদা চহি ১০গী একাউন্ত ঐনা পীরি। মশিং অসি উবদা, অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লে হায়বা অদোম্না পুক্নিংদা ফাওগনি। চহি ১০গী মমাঙদা, ভারত সরকারগী মাইকৈদগী রাজ্যশিংদা লুপা করোর লাখ ৩০ পীখি। হৌখিবা চহি ৯দা, মসি লুপা করোর লাখ ১০০ য়ৌরে।
মমাঙদা লোকেল বোদিশিং চাউখৎনবা ভারত সরকারনা লুপা করোর লিশিং ৭০ চাদিং তৌখি। ঙসি মসি লুপা করোর লাখ ৩ য়ৌরে। মমাঙদা,লায়রবশিংগী য়ুম শানবা লুপা করোর লিশিং ৯০ চাদিং তৌখি, ঙসিদি মসি শরুক ৪ হেনগৎলে অমসুং লায়রবশিংগী য়ুম শানবা লুপা করোর লাখ ৪ চাদিং তৌরে। লায়রবশিংনা অহোংবা মমলদা য়ুরিয়া ফংলে। মালেমগী কৈথেল খরদা য়ুরিয়া বেগ অমদা লুপা ৩০০০দা য়োনবদা ঐগী লৌমীশিংনা বেগ অমদা লুপা ৩০০দা ফংলে অমসুং মসিগীদমক সরকারনা য়ুরিয়াদা লৌমীশিংদা লুপা করোর লাখ ১০গী সবসিদি পীরি। মশানা মশাবু থবক পীজনবা মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা ঐগী লৈবাক্কী নহারোলশিংদা লুপা করোর লাখ ২০ পীখ্রে। মীওই করোর ৮ মখোয়গী অনৌবা ললোন-ইতিক্কী থবক হৌরে। মুদ্রা য়োজনাগী কান্নবা ফংলবা মীওই করোর ৮না অনৌবা মীওই করোর ৮-১০ অনৌবা থবক ফংহল্লে। এম.এস.এম.ইশিংদা লুপা করোর লাখ ৩.৫গী মতেং পাংদুনা করোনা মনুংদা মখোয় অৱাবা তাদ্রে, মখোয় শিদ্রে। ঐগী লৈবাক্কী লান্মীশিং ইকায়খুম্নবা উত্তুনা ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন চৎনহন্দুনা ঙসি লৈবাক অসিগী শেঙ্গাউদগী লুপা করোর লিশিং ৭০ য়ৌহনখ্রে। লৈবাক অসি চাউখৎনবা, মফম খুদিং থবক পীনবা হিরম কয়াদা হান্নগী হেন্না শেন থাদরে অমসুং ভারতকী মরাইবক অহোঙবা পুরক্নবা শিকি অমা ফাওবা শীজিন্নগদবনি অমসুং মসিগীদমক ঐখোয়না থবক তৌরিবনি।
পায়খৎলিবা থবকশিং অসিগী মহৈ ওইনা ঐগী চহি ৫গী মতম মনুংদা, লায়রবা কোক্তুনা ঐগী লায়রবা ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিং অনৌবা মিদল ক্লাসগী মওংদা থোরক্লে। পুন্সিদা মসিগী হেন্না অপেনবা অমা লৈত্রে।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
মীওই করোর ১৩.৫ লায়রবা কোকপা মতমদা, করম্বা স্কিমশিংনা মখোয়গী মতেং পাংখি, মখোয়না হাওসিং স্কিমগী কান্নবা ফংখি, লম্বী নাকলদা পোৎ য়োল্লিবশিংদা পি.এম শ্বানিধিদগী লুপা করোর লিশিং ৫০ পীখ্র। নুমিৎ খরগী মতুংদা বিশ্বকর্মাগী মপোক নুমিত্তা ঐখোয়না অনৌবা স্কিম অমা হৌদোক্লগনি। বিশ্বকর্মা য়োজনানা মমাঙঙৈগী খুৎশা-হৈবগী লৌশিংগা লোয়ননা মখোয়গী খুৎনা থবক শুরিবা মীওইশিং হিংনবা লম্বী পীনবা ঐখোয়না লুপা করোর লিশিং লিশিং ১৩-১৫ চাদিং তৌগনি। মথং থাদা ঐখোয়না বিশ্বকর্মা য়োজনা থবক ওইনা পাংথোকপা মতমদা ঐখোয়গী উ শুবশিং, সনা শাবশিং, নুঙ ককপশিং, ফি শুবশিং, শম ককপশিংদা অনৌবা থৌনা অমা পীরগনি। লুপা করোর লিশিং ১৩-১৫ গা লোয়ননা স্কিম অসি হৌদোক্লগনি।
পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা ঐখোয়না লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ২.৫ হাপচিনখ্রে। য়ুমথোং খুদিং তোতি ঈশিং পীনবা জল জিবন মিসন্দা ঐখোয়না লুপা করোর লাখ ২ চাদিং তৌখ্রে। ঐখোয়না অয়ুস্মান ভারত য়োজনা হৌদোক্লে অমসুং লায়রবশিংনা লায়য়েংবদা থেংনবা অৱাবশিং কোকহল্লে। লায়রবশিং খ্বাইদগী ফবা হোস্পিতালশিংদা লায়য়েংবা ফংলগনি অমসুং হিদাক-লাংথকশিং ফংলগনি। অয়ুস্মান ভারত য়োজনাগী মখাদা ঐখোয়না লুপা করোর লিশিং ৭০ চাদিং তৌখ্রে। শা-ষনশিং কন্নবা মখোয় তিকা থানবা ঐখোয়না লুপা করোর লিশিং ১৫ চাদিং তৌখ্রে।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
জন ঔশাধি কেন্দ্রশিংনা লৈবাক্কী অহলশিং অমসুং মিদল ক্লাসশিংদা অনৌবা থৌনা অমা পীরে। কৈথেলদা লুপা ১০০ পীবা হিদাকশিং ঐখোয়না জন ঔশাধি কেন্দ্রশিংদা লুপা ১০, লুপা ১৫, লুপা ২০দা ফংহল্লে। লৈবাক অসিদা জন ঔশাধি কেন্দ্র ১০০০ রোম্না লায়রবশিংনা হিদাক লৈনবা লুপা করোর ২০ রোমগী শেনফম কনবা ঙমহল্লে। মতম খরগী মতুংদা জন ঔশাধি কেন্দ্র ২৫,০০০দা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
লৈবাক অসিদা লায়রবা হন্থরকপা মতমদা, মিদল ক্লাসকী শক্তি হেনগৎলকই। মথং চহি ৫গী মনুংদা লৈবাক অসি মালেমগী অচৌবা ইকোনোমিগী অহুমশুবা মফমদা লৈগনি হায়বসি মোদীগী থাজবনি। ঙসি মীওই করোর ১৩.৫ লায়রবা কোকলে। লায়রবশিং পোৎ লৈবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎলে অমসুং মিদল ক্লাসশিং ললোন-ইতিক তৌবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎলে। খুঙ্গংশিংদা পোৎ লৈবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎলে, সহরশিংদা ইকোনোমিগী খোঙজেল য়াংনা চেল্লে।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
মিদল ক্লাস ইমুংশিংনা মখোয় মশাগী য়ুম লৈনবা মঙ মঙলি। সহরশিংদা লৈরিবা ইমুংশিংগী মীওইশিং, ভারাগী য়ুমশিংদা লৈরবশিং, স্লমশিংদা লৈরিবশিং, চাউলশিংদা লৈরিবশিং, আইন্না য়াদবা মফমশিংদা লৈরিবশিংগী থৌরাং অমা চহি অসিগী খরগী মতুংদা শেম্লগনি। ঐগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংনা মখোয় মশাগী য়ুম শাবা পাম্লবদি, মখোয়না বেঙ্কতগী লোন লৌবদা শেন্দোয়দা মতেং পাংনবা লুপা লাখ কয়া পীনবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। মিদল ক্লাসকী ইনকম তেক্স লিমিত অসি লুপা লাখ ২দগী লাখ ৭তা হেনগৎহনবা মতমদা, তোলোব চাবা মিদল ক্লাসশিং খ্বাইদগী য়াম্না কান্নবা ফংলগনি। ২০১৪গী মমাঙদা ইন্তরনেত দেতাগী মমল য়াম্না তাংলমখি। হৌজিক মালেমদা খ্বাইদগী হোঙবা ইন্তরনেত দেতা ফংলে অমসুং ইমুং খুদিং শেন কনবা ঙম্লে।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
মালেম অসি কোরোনাগী অৱাবা ফদ্রিঙৈদা, লালগী অনৌবা চৈথেং অমা অমুক হন্না ফংলে। হৌজিক মালেম অসি পোৎ মমল হেনগৎলকপগী অৱাবা মায়োক্নরি। মমল ৱাংখৎলকপনা মালেম শীনবা থুংবগী ইকোনোমিদা চৈথেং পীরে। মপান্দগী লৈবা পোৎশিংগী মমল হেনগৎলকপা অসিনা ঐখোয়গী খুদোংচাদবা ওইরে। মমল হেনগৎলকপা লাকশিন্নবা ভারতনা হোৎনরি। ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা মালেমগী থবকশিংদগী হেন্না ফরে হায়না ঐখোয়না খন্দে। ঐখোয়গী মীয়ামদা মমল হেনগৎলকপগী চৈথেং হন্থহনবা ঙম্নবা মাইকৈদা ঐনা থবক লৌখৎকনি। ঐখোয়গী থবক মখা চৎথগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
মতমগী অনৌবা থবকশিং পায়খৎনবা মাইকৈদা লৈবাক অসি থবক তৌরি। ঙসি লৈবাক অসি গ্রিন হায়দ্রোজেনগী থবক তৌরি, স্পেসতা লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎলক্লে। সমুদ্রগী অরুবা শরুকশিংদা চঙবগী মিসনদা লৈবাক অসি মাইপাক্না চঙশিল্লি। লৈবাক অসিদা রেলগী অনৌবা থবকশিং পায়খৎলে। ঙসি লৈবাক অসিদা বন্দে ভারত বুল্লেত ত্রেন থবক হৌরে। ঙসি খুঙ্গং খুদিংদা ইন্তরনেত য়ৌরে। লৈবাক অসি ক্বান্তম কম্পুতরগী থবক তৌরি। নেনো য়ুরিয়া অমসুং নেনো দি.এ.পিগ থবক পায়খৎলে অমসুং অতোপ্পা অমদা ওর্গনিক ফার্মিংশু মীৎয়েং চঙলে। ঙসি ফারমর্স প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিং শেমগৎলে অমসুং ঐখোয়না সেমিকন্দক্তরশিংশু শারে। দিবয়াংজনশিংনা লাইনা চৎথোক-চৎশিন য়াবা ভারত অমা ঐখোয়না শেমগৎলে। ঐখোয়গী দিবয়াংজনশিংদা শক্তি পীবদগী পেরালেম্পিক্সশিংদা দিবয়াংজনশিংনা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহল্লে। ঐখোয়না শান্নরোয়শিংদা অখন্নবা ত্রেনিং পীরি।
ঙসি, অরিবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং অরিবা থবকশিং থাদোক্তুনা, পান্দমশিং ফংনবা ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি। ঐখোয়গী সরকারনা উরেপ-উয়ুং তমখিবা অদু ঐখোয়গী মতম মনুংদা শঙ্গারে। হায়রিবা মতম অদুদা উরেপ-উয়ুং তমখিবশিং শঙ্গানবা খুদোংচাবা অমা অদোম্না পীরে। নিংতম্বগী অজাদি কা অমৃত মহোৎসবতা অমৃত সরোভর লিশিং ৭৫ শেমগৎনবা ঐখোয়না ৱাশক লৌখি। ঐখোয়না জিলা খুদিংগী অমৃত সরোভর ৭৫ শেম্নবা ৱারেপ লৌখি। হৌজিক অমৃত সরোভর লিশিং ৫০-৫৫ শেমগৎলে। হৌজিক অমৃত সরোভর লিশিং ৭৫গী থবক পায়খৎলি। মসি অচৌবা থবক অমনি। মীয়ামগী শক্তি অমসুং ঈশিংগী শক্তি অসিনা ভারতকী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবদা কান্নবা পীগনি। খু্ঙ্গং ১৮,০০০ মৈ ফংহনবা, জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংদোকপা, ইচানুপীশিংগী তোইলেতশিং শাবা থমখিবা পান্দমগী মমাঙদা লোইশিনবা ঙম্লে।
তিকা করোর ২০০ থানবা থবক পায়খৎলকপা মতমদা, মালেমগী লৈবাকশিংনা ঐখোয়দা মসি হংখি, অসিগুম্বা থবক অসি পাংথোকপা ঙমগদরা হায়না, মখোয়গী মমিৎ লাউথোকখি। ঐগী লৈবাক্কী অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং, ঐখোয়গী অশা ৱার্করশিং অমসুং ঐখোয়গী হকশেলগী ৱার্করশিংনা মসি থবক ওইনা উৎখি। মসিগী ঐখোয়গী লৈবাক্কী থৌনানি। ঐখোয়গী লৈবাক্না মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা 5-G ফংহনখি। ঐখোয়না জিলা ৭০০দা মসি ফংহল্লে। হৌজিক ৬-G গী শেম-শারে। ঐখোয়না ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা রিনিউএবল ইনর্জিগী পান্দম থম্লে, মসি ঐখোয়না ২০২১-২২ দা মপুংফানা ফংবা ঙম্লে। ঐখোয়না ইথানোল চাদা ২০ য়ানশিনবগী মতাংদা ৱারি শানখি, মদু অপীবা মতমদগী চহি ৫ ঙনখৎনবা ঐখোয়না পাংথোকপা ঙমখি।
ঐখোয়না বিল্লিয়ন দোল্লর ৫০০ মপান্দা থদোক্নবগী মতাংদা ৱা খন্নখি, মসিসু পান্দম থমখিবা মতমদগী ঙনখৎনবা বিল্লিয়ন দোল্লর ৫০০ হেন্না মপান্দা থাদোকখি। লৈবাক অসিদা অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত অমা শানবা চহি ৩৫ ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা খন্নদুনা লাকখি। অপীবা মতমদগী ঙনখৎনা মোদীনা অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত শাবা লোইশিনবদগী অনৌবা পর্লিয়ামেন্তদা মীফম পাংথোক্নবগী খুদোংচাবা ফংলগনি।
মসি থবক পাংথোকপা সরকার অমনি, পান্দমশিং ফংবা ঙম্বা সরকার অমনি,মসি অনৌবা ভারত অমনি, মসি মশা মরোমদোম থাজবা ঙমজবা ভারত অমনি, মসি মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা থবক কন্না শুবা ভারত অমনি। শেন-থুমগী শক্তি মপুংফারে, ঐখোয়গী লাল্লোংগী শক্তি অনৌবা থৌনা লৈরে, ঐখোয়গী ঙমখৈশিং হান্নদগী হেন্না চেকশিল্লে, শেংলবা নিংতম নুমিৎ থৌরম অসিদা ঐখোয়গী লান্মীশিংনা লৈবাক্কী ঙমখৈশিং ঙাক-শেল্লি। লৈবাক মনুংগী ঙাক-শেনগী থবক পায়খৎলিবা য়ুনিফোর্ম ফোর্সশিং ঐনা থাগৎচরি। ঐখোয়গী লান্মী মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি, ঐখোয়গী লান্মী নহা ওইহনগদবনি, ঐখোয়গী লান্মী লালগী থৌরাং তৌগদবনি, মরম অদুনা ঙসি ঐখোয়গী লান্মীগী থবকশিংদা লেপ্তনা অওনবা পুরক্নবা থবকশিং পায়খৎলি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
মফম কয়াদা বোম্ব পোকখায়বগী পাউ ঐখোয়না তারমখি। ঙসিদি লৈবাক অসি অশোই-অঙাম থোক্ত্রে অমসুং শান্তি লৈরে। চাউখৎপগী অনৌবা ৱাখল্লোন ঐখোয়দা ফাওরে। মথং-মথং বোম্ব পোকখায়বগী মতম অদু হৌখ্রে। মরাল লৈজদবশিং শিবগী থবক অদু হৌখ্রে। ঙসিদি লৈবাক অসিদা তেরোরিস্তশিংগী থবক য়াম্না হন্থরে। নেক্সালশিংগী থৌদোকশিংদা অচৌবা অহোঙবা অমা লাক্লে।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
হিরম খুদিং চাউখৎলে, অদুবু ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইনা মঙলান অমগা লোয়ননা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিল্লি, মসি মঙলান অমা নত্তে, মসি লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০গী ৱাশক অমনি। ৱারেপ অদু থবক ওইনা পাংথোক্নবা, থবক কন্না শুবা দরকার ওই অমসুং মসি লৈবাক অসিগী লমচৎ-শাজৎ অমনি। মালেমদা চাউখৎলিবা লৈবাকশিং,মালেমদা অৱাবা কোক্লিবা লৈবাকশিং, মরুওইবা মচাক অমা লৈরি, মদু লৈবাক অদুগী জাতিগী ওইবা লমচৎ-শাজৎ অদুনি। জাতিগী ওইবা লমচৎ-শাজৎতা অহেনবা মীৎয়েং থমদুনা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্তা, জাতিগী ওইবা লমচৎ-শাজৎ মপাঙ্গল কনগদবনি, মসি অফবা ওইগদবনি। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। লাক্লিবা চহি ২৫ অসিদা, ঐখোয়না লাইৱা অমা খক ইনগদবনি, মদুদি ঐখোয়গী জাতিগী ওইবা লমচৎ-শাজৎ ওইগদবনি। ভারতকী অপুনবা অসিনা ঐখোয়গী থৌনানি। মসি অৱাং ওইবা য়াই, খা ওইবা য়াই, নোংপোক ওইবা য়াই, নোংচুপ ওইবা য়াই, খুঙ্গং নত্ত্রগা সহর ওইবা য়াই। খেন্নবা কয়াগী লৈবাক অমদা অপুনবগী ৱাখল্লোন অমগী শক্তি ঐখোয়দা লৈরি। করিগুম্বা ঐখোয়গী লৈবাক অসি ২০৪৭দা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনা উবা পাম্লবদি, শ্রেস্থা ভারতকী লাইৱা অসি ঐখোয়না হিংহনগদবনি।
হৌজিক ঐখোয়না পোৎ পুথোকপা মতমদা, জিরো দিফেক, জিরো ইফেক ওইগদবনি হায়না ঐনা ২০১৪ দা হায়খ্রে। মালেম অসিদা তেবল অমদা ভারতনা শাবা পোৎ অমা থম্বা মতমদা, মালেম্না মদুদা থাজবা লৈগদবনি,মসিগী হেন্না ফবা অমা লৈতে। ঐখোয়গী থবকশিং, ঐখোয়গী ৱাহৈশিং, ঐখোয়গী লোয়শঙশিং, ঐখোয়গী ৱারেপ লৌবগী থবকশিং খ্বাইদগী ফবা ওইগদবনি। মসিগী ময়ামদগী হেন্না ফনবগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয় চৎকদবনি। লৈবাক অসি চাউখৎনবা অহেনবা শক্তি অমদি নুপীনা মাঙজিল থাদুনা চাউখৎপা পুরকপা অসিনি। মালেমদা সিবিল এভিএসন্দা নুপী পাইলোত মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা লৈবাক ঙসি ভারতনা ওইবা অসিদা চাউথোকচবা ফাওরি। ঙসি চন্দ্রায়ন-৩ মিসন্দা ঐখোয়গী নুপী সাইন্তিস্তশিংনা মসি লমজিংলি। লাকপতি দিদি করোর ২ শেমগৎনবা পান্দমদা ঙসি নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং থবক তৌরি। ঐখোয়গী নুপীশিংগী শক্তি হেনগৎহন্নবা, নুপীনা মাঙজিল থাবা চাউখৎপা পুরক্নবা হোৎনরিবা মতম অসিদা, জি-২০দা নুপীনা মাঙজিল থাবা চাউখৎপগী হিরমশিং খন্নবা মতমদা, মসিগী মরুওইবা অদু জি-২০ লৈবাকশিংনা য়ানখি।
ভারত খেন্নবা কয়ানা থল্লবা লৈবাক অমনি। চাউখৎপা থোং মান্নবদগী অৱাবা ফংলবা অমা ঐখোয় ওইরে। ঐখোয়গী ইমা ভারতকী মফম অমদা হেক্তা থোং মান্না চাউখৎনবা হৌজিক ঐখোয় মীৎয়েং চঙলে। করিগুম্বা ঐখোয়গী হকচাংগী শরুকশিং শোল্লবদি, ঐখোয় হকচাং ফরে হায়না লৌরোই, মসিগা চপ মান্নবদা, ইমা ভারতকী মফম অমা হেক্তা শোৎথরবা, খুন্নাইগী কাংলুপ অমা শোৎথরবা, ঐখোয়গী ইমা ভারত মপাঙ্গল কল্লে অমসুং মশা ফরে হায়না খন্দুনা ঐখোয় ফমদুনা লৈথোকপা য়ারোই। মরম অদুনা লমদম অমগী অনিংবশিং ফংহন্নবা হোৎনবা দরকার ওই অমসুং খুন্নাই অসি হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎনবা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ভারত গনতন্ত্রগী মমা অমনি, ভারত খেন্নবগী নমুনা অমনি। লোল কয়া, দাইলেক্ত কয়া, চৎনবী কয়া, খেন্নবা কয়া লৈরি। মখোয়দা য়ুম্ফম ওইরগা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐনা লৈবাক অসিগী অপুনবগী শক্তম পল্লকপা মতমদা, করিগুম্বা মনিপুরদা থৌদোক অমা থোক্লবদি, মহারাস্ত্রদা নুংঙাইতবা ফাওই, করিগুম্বা অসামদা ইচাউ থোক্লবদি, কেরলাদা লৈতাদে। ভারতকী মফমদা অমদা থৌদোক অমা হেক্তা থোকপদা, মদুগী নুংঙাইতবা অদু ঐখোয়দা ফাওই। ঐখোয়গী লৈবাক্কী ইচানুপীশিং নমথরোইদবনি, মসিগী ঐখোয়গী খুন্নাইগী থৌদাংনি,মসি ঐখোয়গী ইমুং-মনুংগী থৌদাংনি, মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। অফগানিস্থানদগী গুরু গ্রান্থ সাহিবগী মওং অদু অমুক হন্না পুরকপা মতমদা লৈবাক শীনবা থুংনা চাউথোকচবা পোকখি। কোবিদ মতমদা সিখ ইনাও অমনা চাকশঙ অমা লিংখৎখি অমসুং চাক লাম্লবশিং পীজখি অমসুং মসি মালেমদা থাগৎনখি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐনা লৈবাক অমদা চৎপদা মফম অদুগী সেনিয়র মিনিস্তর অমনা ঐঙোন্দা ৱাহং অমা হংলকখি, নহাক্কী লৈবাক্কী নুপীমচাশিং সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনিয়ারিং সবজেকশিং তম্বরা? ঐখোয়গী লৈবাক্তা নুপামচাশিংদগী নুপীমচাশিংনা হেন্না সাইন্স, তেক্নোলোজি, ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেথস তম্লি হায়না ঐনা মখোয়দা হায়খি। মসিদা মখোয় অঙকপা ফাউখি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী তৌবা ঙম্বা অদু ঙসিদি উরে।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঙসি, নুপী করোর ১০ নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা শরুক য়ারি অমসুং করিগুম্বা অদোম্না খুঙ্গংদা চৎপা মতমদা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী নুপীশিং বেঙ্কতা উবা ফংগনি, নুপীশিং অঙ্গনৱাদিশিংদা উবা ফংগনি, হিদাক পীজবা নুপীশিং উবা ফংগনি, মসি মিল্লিনরি করোর ২ শেমগৎনবা ঐগী মঙনি। খুঙ্গংদা দিদি লাখপতি লাখ ২ শেমগৎপা হায়বসি পান্দমনি।
ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা নুপীশিংগী শক্তি ঐ উরে, মরম অদুনা ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী লমদা তেক্নোলোজি শীজিন্ননবা অনৌবা থৌরাং অমা ঐনা খল্লি, মসিনা এগ্রিতেক মপাঙ্গল কনখৎহনগনি, মরম অদুনা, ঐখোয়না নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী নুপীশিংদা ত্রেনিং পীগনি। দ্রোন পাইবা, দ্রোনশিং শেম্বগী ত্রেনিং ঐখোয়না পীগনি অমসুং অসিগুম্বা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা ভারত সরকারনা দ্রোন লিশিং কয়া পীগনি, অহানবদা ঐখোয়না নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লিশিং ১৫দা থবক হৌগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঙসি লৈবাক অসি অনৌবা তাঙ্কক অমদা চঙশিল্লি। হায়ৱে, রেলৱে, এয়রৱে, আই-ৱেজস, ইনফোর্মেসন ৱেজস, ৱাতর ৱেজস য়াওনা ঙসি লৈবাক অসিদা খুমাঙ চাউশিন্দবা হিরম অমতা লৈত্রে। হৌখিবা চহি ৯দা, ঐখোয়না সমুদ্র মপানশিং, ত্রাইবেলশিংগী মফমশিং অমসুং ঐখোয়গী চীংগী শরুকশিং চাউখৎনবা অকনবা থবকশিং পায়খৎখি। পর্ভাত মালাগুম্বা স্কিমশিং পায়খৎতুনা খুন্নাইগী কাংলুপশিং মপাঙ্গল কনখৎহনখি। ঐখোয়গী নোংপোক ভারতকী শরুক গ্যাস পাইপলাইনগা শম্ননবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। ঐখোয়না হোস্পিতালশিং মশিং হেনগৎহল্লে। ঐখোয়গী অঙাংশিং দোক্তর ওইনিংবগী মঙলানা মঙফাওনবা ঙম্নবা ঐখোয়না দোক্তরশিংগী সিত মশিং হেনগৎহল্লে। মহৈরোয়শিংনা ইমা লোন্দা দোক্তর তম্বা ফংহল্লে। ঐনা ভারতকী সু্প্রিম কোর্ত থাগৎলি। কোর্ততা লাকপা মীওই খুদিংমক মশাগী ওইবা লোন্দা ঙাংনবগী খুদোংচাবা লৈরে। ঙসিদি ইমালোলগী মরুওইবা অদু হেনগৎলক্লে।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়গী ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংগী ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম অমা হৌদোক্লে অমসুং ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গং অসি লৈবাক অসিগী ইরোই লোইবা খুঙ্গংনি হায়না হৌজিক খনন্নরিবা অসি হৌজিক হোঙদোক্লে। মসি লৈবাক অসিগী অরোইবা খুঙ্গং নত্তে, মসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী অহানবা খুঙ্গংনি। নুমিৎনা নোংপোক্তা থোকপা মতমদা, মাইকৈ অদুদা লৈরিবা খুঙ্গংনা অহানবা নুমিৎকী মঙাল ফংই। নুমিৎ তাবা মতমদা, মাইকৈ অদুদা লৈরিবা খুঙ্গংনা ইকোন কোনবা মঙাল ফংবগী খুদোংচাবা ফংলি। হায়রিবা খুঙ্গংশিং অদু অহানবা খুঙ্গংশিংনি। ঙসি লাল কিলাদা পাংথোকলিবা থৌরম অসিদা অহানবা খুঙ্গং ৬০০গী খুল্লাকপশিং ঐগী অখন্নবা অতিথি ওইনা শরুক য়াবদা ঐ হরাওই।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
থোং মান্ননা চাউখৎনবা ঐখোয়না এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক , এস্পিরেসনেল ব্লোগ শেমগৎলি অমসুং ঙসি ঐখোয়না মহৈ চারে। মতম অমদা য়াম্না চাউখৎতনা লৈরম্বা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং রাজ্য অমদা থবক ফজনা পাংথোকপা হৌরে অমসুং তুংদা ঐখোয়গী এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং, এস্পিরেসনেল ব্লোগশিং শোইদনা মাঙলোমদা চঙশিল্লগনি।
লমদম অমগী অনিংবশিং অসি য়াম্না মরুওইবা অমনি অমসুং হৌজিক ভারতনা মসিগী মাইকৈদা চৎপা হৌরে অমসুং মসি ঐখোয়গী জাতিগী মচৎনি, ঐখোয়না মালেমগী য়াইফনবা খনগদবনি। মালেমগী য়াইফনবা লৈবাক অসিগী থৌদাং লৌনবা ঐখোয়না লৈবাক অসি মপাঙ্গল কনহলগদবনি। কোরোনাগী মতুংদা, ঐনা উরে মদুদি, অৱাবা তারবা মতমদা মালেমদা লৈবাক অসিনা মতেং পাংখিবা অদুনা ঙসিদি ঐখোয়গী লৈবাক অসি মালেমগী মরুপ অমা ওইরে। মালেমগী থাদোক্নবা য়াদ্রবা মরুপ অমা ওইরে।
ওগস্ত ১৫গী থৌরম অসিদা য়ু.এস পর্লিয়ামেন্তগী শক্নাইরবা মীহুৎশিং শরুক য়াবা অসিদা ঐ হরাওই অমসুং ভারতনা করি খল্লি অমসুং কমদৌনা ঐখোয়না লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিনবগী হায়বা উৎলি। ঐখোয়না হায়খি নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রিদ অমা। ঙসিদি রিনিউএবল ইনর্জিগী লমদা ঐখোয়গী ৱারোল অসি য়াম্না মরুওইরে অমসুং মসি মালেম্না য়ানরে।
কোবিদ মতুংদা, মালেম অমা, হকশেল অমা হায়রিবা ঐখোয়গী থৌরাং অসি ঐখোয়না মালেমদা খঙহনখি। অনা-অয়েক লাকপা মতমদা মীওইবশিং, শা-উচেকশিং অমসুং পাম্বীশিং চপ মান্ননা য়েংশিল্লবা মতুংদা খুদোংচাদবশিং কোকহনবা ঙমগনি। জি-২০ মীফমদা মালেমগী মমাঙদা ঐখোয়না মালেম অমা, ইমুং অমা অমসুং তুংলমচৎ অমগী মতাংদা হায়খি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিল্লি। মালেমদা অইং অশাগী খল হোঙলকপদগী থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা লম্বী ঐখোয়না তাক্লে, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেন্নবা ঐখোয়না মিসন লাইফস্তাইল হৌদোক্লে। অপুনবা ওইনা ঐখোয়না ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স শেম্লে অমসুং ঙসিদি মালেমগী লৈবাক কয়া এল্লাইন্স অসিগী শরুক অমা ওইরে। বাইও-দাইভর্সিতিগী মরুওইবা উবদগী, ঐখোয়না ইন্তরনেসনেল বিগ কেত এল্লাইন্সকী থবক খুমাঙ চাউশিন্না পায়খৎলে।
মালেমগী ওইনা শাবা হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতাশিং থোকপদগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মাঙবা থেংননবা ঐখোয়না থৌরাং তৌবা দরকার ওই। মরম অদুনা কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর(সি দি আর আই)না মালেমদা পাম্বৈ অমা পীরে। ঙসিদি সমুদ্রশিং অসি মালেম অসিনা মুক্নবগী হৌরকফম অমা ওইহল্লে। মালেমগী ওইনা সমুদ্রগী শরুক্তা শান্তি পুরক্নবা মফম অমা ঐখোয়না মালেমদা পীরে। মহৌশাগী লাইয়েং কাংলোনশিংদা মীৎয়েং থমদুনা, ভারত্তা ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী মালেম থাক্কী সেন্তর অমা লিংখৎনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। য়োগা অমসুং অয়ুসকী খুৎথাংদা মালেমগী য়াইফনবা অমসুং মালেমগী হকশেলগী মাইকৈদা ঐখোয়না থবক তৌরে।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
মঙলান কয়ানি, ৱারেপশিং ময়েক শেংলে, থৌশিলশিং নাখৈ শেংলে। অচুম্বা খর ঐখোয়না য়াগদবনি অমসুং মখোয়গী ৱারোইশিন পুরক্কদবনি। ঙসি ঐনা লাল কিলাদগী অদোমদগী মতেং নিজরি। লাল কিলাদগী অদোমগী থৌজাল ফংনবা ঐ লাকচরি। হৌখিবদা চহিদা, লৈবাক অসিনা করি দরকার ওইরিবগে হায়বা ঐ খঙলে। দরকার ওইবা থবকশিং অদু ঙসি ঐখোয়না পুক্নিং চঙনা পায়খৎলে।
২০৪৭দা লৈবাক অসিনা ১০০শুবা নিংতম্বা নুমিৎ থৌরম পাংথোক্কনি। মতম অদুদা মচু অহুমগী ভারতকী ফিরাল অসি মালেমদা চাউখৎলবা ভারতকী ফিরাল ওইরগনি। মসিগীদমক অরোন-অথুপ লৈতবা অমসুং মরম চানা থবক তৌবা অসি দরকার ওই। লৌমীশিংদা হার অমসুং ঈশিং মতিক চানা ফংহনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। ঐখোয়না ভারতকী হৌখিবা চহি ৭৫গী পুৱারি য়েংবদা,ভারতকী তৌবা ঙম্বদা অৱাংৎপা অমতা লৈখিদে। ২০৪৭দা লৈবাক অসিনা ১০০শুবা নিংতম্বা নুমিৎ থৌরম পাংথোকপা মতমদা ঐখোয়গী ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরগনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ। ঐখোয়গী লৈবাক্কী তৌবা ঙম্বদা য়ুম্ফম ওইরগা মসি ঐনা হায়বনি। ঐখোয়গী লৈজরিবা লন-থুমশিং অমসুং চহি ৩০গী মখাদা লৈরিবা মীওইশিংগী শক্তিদা য়ুম্ফম ওইরগা মসি ঐনা হায়বনি। ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংগী শক্তিশু ঐনা পল্লি।
হৌজিক অদোমগী মীৎ উইশিন্দুনা লৈবা মতম নত্তে। করিগুম্বা মঙলানশিং মঙফাওনবা পাম্লবদি, ফত্তবা অহুম থেংনবা হায়বসি মতম অসিগী ওইনা তঙাইফদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী খুদোংচাদবা খুদিংমক্কী হৌরকফম ওইরিবা শেঞ্জা-থুমজানা লৈবাক্কী থবক খুদিংমক অমাং-অতা থোকহল্লে। শেঞ্জা-থুমজাগী মমিং তমহনবা, হিরম খুদিংমক্তা শেঞ্জা-থুমজা থেংনবা অসিদা মোদীনা মীয়ামদা পীবা থাজবনি। অনিশুবদা, শাগৈগী মিংদা রাজনিতি তৌবা অসিনা লৈবাক অসিগী মীয়ামগী হকশিং মুনখ্রে। অহুমশুবদা পেনহনগী ফত্তবা অসিনি।
পেনহন্নবা হোৎনবা হায়বসিনা লৈবাক অসিগী অপুনবা লমচৎ-শাজত্তা শোকহল্লে। হায়রিবা মীওইশিং অসিনা খুদিংমক মাঙহল্লে। হায়রিবা ফত্তবা অহুম অসি ঐখোয়না লৈজবী থাদুনা থেংগদবনি। শেঞ্জা-থুমজা, শাগৈগী রাজনিতি অমসুং পেনহনবা হায়বসিনা লৈবাক অসিগী মীয়ামগী অনিংবশিং নমথরে। মসিনা লৈবাক অসিগী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বশিং মাঙহল্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা ঐখোয়গী মীবামগী থাজবশিং অমসুং অনিংবশিংদা ৱাহং কয়া হংহল্লে।
ঐখোয়গী লায়রবশিং, দলিতশিং, তোল্লববশিং, ত্রাইবেল ইচিন-ইনাওশিং, ঐখোয় পুম্নমক্না হায়রিবা ফত্তবা অহুম অসি মুৎথৎকদবনি। ঐখোয়গী মতম পুম্নমক্তা শেঞ্জা-থুমজাগী মায়োক্তা লৈনবা ফিবম অমা শেমগদবনি। তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা শেঞ্জা-থুমজা মুৎথৎনবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা, লৈবাক অসিদা মীওই করোর ১০ রোম্না অরানবা ম ওংদা কান্নবা ফংবদগী কনবা ঙম্লে। অদোম্না মীয়ামদা অরানবা অমা তৌরে হায়না কনাগুম্বগী মরক্তা হায়বা য়াই। মদু নত্তে, হায়রিবা মীওই করোর ১০ অসি পোক্ত্রিবা মীওই ঙাক্তনি অমসুং মখোয়গী মমিং অদু লু্খ্রাবীশিং ওইনা, অহল ওইনা অমসুং শোইনাইরবশিং ওইনা শীজিন্নখি অমসুং সরকারগী কান্নবশিং লৌখি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
অদোম্না ৱানা তানবা অদোমগী শেনফমশিং লৌরগা হায়রিবা মীওইশিং অসি চেনখি। শেঞ্জা-থুমজা মুৎথৎনবা থবকশিংদা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগনি। ঐখোয়না হান্নদগী হেন্না চার্জসিতশিং থাগৎলে অমসুং হৌজিক বেলশিং লৌহন্দ্রে। ঐখোয়না পুকচেল শেংনা শেঞ্জা-থুমজাগী মায়োক্তা থেংনবা মরম্না ঐখোয়না অসিগুম্বা অচেৎপা ফিরেপশি লৌরকপনি।
ঙসি, শাগৈগী রাজনিতি অমসুং পেনহনবনা লৈবাক অসিদা খুদোংচাদবা কয়া থোকহল্লে। রাজনিতি দল লৈবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমদা মসি কমদৌনা থোক্কদৌরিবনো। ঐখোয়না রাজনিতি দলদা মরুওইবা মীৎয়েং থম্লি, ঙসিদি অসিগুম্বা ফিবম অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী গনতন্ত্রদা অকায়বা থোকহল্লে অমসুং মসিনা কৈদৌঙৈদা ভারতকী গনতন্ত্র মপাঙ্গল কনখৎহল্লোই। মখোয়গী লাইৱাদি ইমুং-মনুংগী দল, ইমুং-মনুংনা চলাইবা অমসুং ইমুং-মনুংগীদমক হায়বনি। মখোয়গী পুন্সিগী লাইৱাদি মখোয়গী রাজনিতি দলনি, মখোয়গী রাজনিতি দলদি মখোয়গী ইমুং-মনুংগীনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
অহোঙবশিং পুরক্নবা ৱাশকশিংগা লোয়ননা ২০১৪দা ঐ লাকখি। ২০১৪দা, ঐনা অহোঙবা পুরক্কনি হায়না অদোমদা ৱাশকখি। লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০না ঐঙোন্দা থাজবা থম্লে অমসুং থাজবশিং ফংহন্নবা ঐনা হোৎনরে। রিফোর্ম, পরফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্মগী খুৎথাংদা ৱাশকশিং অদু ঐনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। লৈবাক্কীদমক থবক কন্না শুগদবনি, মসি চাউথোকচবগা লোয়ননা পাংথোক্কদবনি,মসি লৈবাক্না অহানবা হায়বা ৱাখল্লোন অসিনা মাঙ থারগা পাংথোক্কদবনি।
ঐগী থবকশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা ২০১৯দা ঐঙোন্দা অমুক হন্নবা অদোম্নবা থৌজাল পীখি। অহোঙবা পুরক্নবা থাজবা অদুনা ঐ মফম অসিদা পুরকখি, পাংথোকখিবা থবকশিং অদুনা অমুক হল্লকখি অমসুং মথং চহি ৫দা অঙকপা চাউখৎপশিং উবা ফংলগনি। ২০৪৭গী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা খ্বাইদগী ফরবা তাঞ্জাদি মথং চহি ৫ অসিনি। মথংগী ওগস্ত ১৫দা লাল কিলাদগী, ঐনা অদোমগী মফমদা লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বশিং, অদোমগী তৌবা ঙম্বশিং, অদোমগী ৱারেপ, লৈবাক অসিগী চাউখৎপশিং, লৈবাক অসিগী মাইপাকপশিং পাউদমগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐ অদোমগীদমক লাকপনি, ঐ অদোমগীদমক হিংগনি। করিগুম্বা ঐগী মঙলান লৈরবসু, মদু অদোমগী মঙলাননি। করিগুম্বা ঐ হুমাং তারবসু, মদু অদোমগীনি। মসি ঐনা ঐগী ইমুংগী অমসুং ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগী পাংথোকপনি, ঐগী থৌদাংনি। ঐনা অদোমগী অৱাবা উবা ঙম্লোই, অদোমগী মঙলানশিং কাইরগা ঐনা লেপতুনা য়েংবা ঙম্লোই। অদোমগী খোঙলোই অমা ওইনবা, অদোমগী মীনাই অমা ওইনবা ৱাশক অমা লৌরবা মীওই অমনি। ঐখোয়গী নিংতম লান্মীশিংগী মঙলানশিং অদু ঐখোয়গী মঙলানশিংনি। নিংতম লান্দা কৎথোকখ্রবশিংগী থৌজালশিং ঐখোয়না ফংলে অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০গী থৌজাল অসি ঐখোয়গী থৌনানি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঙসি অমৃত কালগী মতম অসিদা ঐনা অদোমদা ৱা ঙাংলি, মসি অমৃত কালগী অহানবা চহিনি, অমৃত কালগী অহানবা চহিদা ঐনা অদোমগী মফমদা ৱা ঙাংবদা, ঐনা অদোমগী মফমদা থাজবগা লোয়ননা হায়রি -
কোংখোঙ চৎলি,
লোম্বা নাইদ্রবা কাংখোঙ,
মীওই খুদিংমক্কী মঙলানশিং, ঐখোয়গী মঙলানশিং,
মঙলানশিং মঙফাউন্নবা, ঐখোয় খাংবা কনসি, ঐখোয় থৌনা ফসি, ঐখোয়গী নহারোলশিং ফগৎহনসি,
অনৌবা অচুম্বা থৌশিল, খোঙজে, অচুম্বা অনৌবা লম্বী,
শিংনবা থেংনসি, মালেমদা লৈবাক অসিগী মিংচৎ পুরকসি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ভারতকী মফম খুদিংমক্তা লৈরিবা ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং, মালেমগী মফম খুদিংমক্তা লৈরিবা ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং, নিংতম্বা নুমিৎকী শেংলবা থৌরম অসিদা ঐনা অমুক হন্না অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজল পীজরি। অমৃত কালগী মতম অসি ঐখোয় খুদিংমক্কী ইথৌ পাংথোক্নবা মতম্নি। মসিগী অমৃত কালগী মতম অসি ঐখোয় খুদিংমক্না ইমা ভারতকী করিগুম্বা খর পাংথোক্কদবা মতম্নি। নিংতম্বগী লাল চৎথবা মতমদা, ১৯৪৭গী মমাঙদা পোকখিবশিংনা লৈবাক অসিগী করিগুম্বা খর পাংথোক্নবা খুদোংচাবা অমা ফংলে।
ঐখোয়না লৈবাক্কীদমক শিনবা খুদোংচাবা ফংদ্রবসু, লৈবাক্কীদমক হিংবা হায়বসিদগী হেন্না চাউবা খুদোংচাবা অমা লৈতে। ঐখোয়না মিকুপ খুদিং লৈবাক্কীদমক হিংগদবনি, মসিগী ৱারেপ অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০গী মঙলানশিং মঙফাওনহনগদবনি। ২০৪৭দা মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎপা মতমদা, মীওই করোর ১৪০গী মঙলানশিং থবক ওইনা ওন্থোক্কদবনি, মতম অদুদা মালেম্না চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক থাগৎকনি। মসিগী থাজবা অমসুং মসিগী অচেৎপা ফিরেপ অসিগা লোয়ননা, ঐনা মীয়াম পুম্নমক ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। থাগৎচরি।
জয় হিন্দ, জয় হিন্দ, জয় হিন্দ!
ভারত মাতা কি জয়, ভারত মাতা কি জয়, ভারত মাতা কি জয়!
বন্দে মাতারম, বন্দে মাতারম, বন্দে মাতারম!
অদোম থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister, Shri Narendra Modi's address from the ramparts of Red Fort on the occasion of 77th Independence Day
15 AUG 2023 2:04PM by PIB Delhi
My beloved 140 crore family members,
World’s biggest democracy and in the context of population as well, we are trusted for being number one. Such a humongous nation is today celebrating the festival of independence with its 140 crore brothers and sisters and all family members. On this momentous and sacred occasion, I extend my greetings to each and every citizen of the country, to each one who loves, respects and takes pride in our nation India.
My dear family members,
The Non-cooperation/Civil Disobedience and Satyagraha Movement under the leadership of our ‘pujyaBapu’ revered Mahatma Gandhi ji, bravehearts like Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru, and their generation, there will hardly be any person who has not contributed to the independence of the country. Today I respectfully pay homage to all those who contributed and sacrificed their lives during our freedom movement. I humbly bow down to their penance in giving us a free nation.
Today, 15th August, is also the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo, the great revolutionary and pioneer of spiritual life. It is also the 150th birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati ji. This year our nation is going to celebrate with great fervor, the 500th birth anniversary of the iconic women warrior Rani Durgawati. We will also be remembering the premier of ‘bhakti and yog’ Meerabai, on the occasion of 525th years of her life immersed in spiritualism. Our country will be celebrating a milestone of 75th year on next 26th January which is our Republic Day. There will not be a bigger day to commit to national development, with new inspirations, new consciousness, new resolutions, as the country opens up immense possibilities and opportunities.
My dear family members,
Unfortunately, this time the natural calamity created unimaginable distress in many parts of the country. I express my condolences to all the families who have suffered in this crisis and assure that the state in tandem with the central government will leave no stone unturned to stand by you and resolve all those troubles at the earliest.
My dear family members,
In the past few weeks, particularly in Manipur in the North-East, and in some other parts of India, there has been a spell of violence, where many people lost their lives, and the dignity of mothers and daughters was violated. However, in the last few days, we have been hearing continuous reports of peace, and the entire nation stands with the people of Manipur. The people of Manipur have maintained peace in the past few days, and they should continue to foster that peace, as it is the path to resolution. Both the state and central governments are working together to find solutions to the issues and will continue to do so.
My dear family members,
When we look back at history, there are moments that leave an indelible mark, and their impact lasts for centuries. Sometimes, these events might seem small and insignificant at the beginning, but they lay the roots for numerous problems. We all know that our country was invaded 1000-1200 years ago. A small kingdom and its king were defeated. However, we couldn't have known that this event would lead India into a thousand years of subjugation. We got ensnared in slavery, and whoever came, looted us, and ruled over us. What an adverse period it must have been, that thousand-year span.
My dear family members,
An event might seem small, but its effects can persist for a thousand years. Today, I want to mention this because during this phase, India's brave souls from across the country continued to keep the flame of freedom burning, and establish a tradition of sacrifice. Mother India stood up to break chains, to shatter shackles, and the women power, youth power, farmers, and people from villages, workers and every Indian who lived, breathed, and strived for the dream of freedom was ready. A formidable force was ready for sacrifices to attain freedom. Numerous great souls, who spent their youth in prisons, were relentlessly striving to break the chains of slavery and for the freedom of the country.
My dear family members,
That widespread consciousness, the all-encompassing form of sacrifice and penance, instilled a new belief in the hearts of the masses, and in 1947, the country finally achieved independence, fulfilling the dreams nurtured during a thousand years of subjugation.
Friends,
I am talking about the events of a thousand years ago for a reason. I am witnessing another opportunity before our country, a time when we are living in such a period, when we have entered such an era. It is our good fortune that either we are living in youth or we have taken birth in the lap of Mother India in the first year of ‘Amrit Kaal’. And mark my words, my dear family members, the actions we take, the steps we take, the sacrifices we make, the penance we undertake in this era will define our legacy.
Sarvajan Hitay, Sarvajan Sukhay; We will take decisions one after the other, and the golden history of the country for the next 1000 years is going to emerge from it. The events taking place in this period are going to impact the next 1000 years. The country, which has come out of the slave mentality and is dedicated to the 'Panch-Pran' or the five resolutions, is moving forward today with a new self-confidence. The nation is working wholeheartedly to fulfil the new resolutions. My Mother India which was once a powerhouse of energy, but was buried underneath a pile of ashes, has been awakened once again by the efforts, consciousness and energy of 140 crore countrymen. Maa Bharti has been awakened and we have experienced in the last 9-10 years that this is the period in which a new trust, a new hope and a new attraction has emerged all over the world towards India, towards the potential of India, and the world can see a spark for itself in this beam of light that is emanating from India. A new trust is growing around the world.
We are fortunate that we have inherited certain things from our ancestors and even the present era has created certain other things. Today we have demography; we have democracy; we have diversity. This trinity of demography, democracy and diversity has the potential to fulfill every dream of India. Today, while the countries around the world are witnessing an age structure that is growing old, India is moving energetically towards its youthful age structure. It is a period of great pride because today India has the highest population under the age of 30. This is what we have in my country, the youth below the age of 30 years; my country has crores of hands, crores of brains, crores of dreams, crores of resolutions! So, my brothers and sisters, my family members, we can get the desired results.
My dear family members,
Such incidents change the fate of the country. This power changes the destiny of the country. We are at the milestone between 1000 years of slavery and 1000 years of grand future that is about to come. We are at this crossroads and hence we cannot stop, nor shall we live in a dilemma anymore.
My dear family members,
Taking pride in the heritage that was once lost, gaining back the lost prosperity, let us once again believe that whatever we do, whatever step we take, whatever decision we make, will determine our direction for the next 1000 years and will write the fate of India. Today I would like to tell the youth of my country, to the sons and daughters of my country, you are fortunate. People hardly get the kind of opportunity that our youngsters are getting now,and so we don't want to lose it. I have utmost faith in our youth power. There is huge potential/capability in our youth power and our policies as well as our ways provide an enabling environment to strengthen it.
Today my youth have propelled India to a certain position in the world's first three startup economy systems. The youth of the world are amazed to see this power of India. Today the world is technology driven and the coming era is going to be influenced by technology. This gives a platform to showcase the prowess of India's talent in technology who is going to play a new key role.
Friends,
Recently, I went to Bali for the G-20 Summit and there the premiers of the most prosperous and developed countries of the world showed immense curiosity and were so eager to learn about the nuances and the success of our Digital India.They were in awe of our talent when I shared that this wonder that India has achieved was not limited to the efforts made by youth of Delhi, Mumbai, Chennai but also by the youth of my Tier-2, Tier-3 cities. Today they are shaping the fate of my country. Today my youth from even small places, and I say this with great confidence today, that this new potential of the country is visible. That is why I say that our small cities can be smaller in size and population but the hope and aspirations, effort and impact they have demonstrated are second to none. They have novel ideas to develop apps, provide solutions and design technological devices. Just look how our sports world has evolved. The children who came out of the slums are showing might in the world of sports today. The youth of small villages, small towns, our sons and daughters are achieving wonders today in this arena.Now see, there are 100 schools in my country where children are making satellites and also aspiring to release them one day. Today thousands of tinkering labs are conceiving new scientists. Today, thousands of tinkering labs are inspiring millions of children to take up the path of science and technology.
I want to tell the youth of my country that today there is no dearth of opportunities, as many opportunities as you want, this country is capable of creating more opportunities. Sky's the limit.
Today, from the ramparts of the Red Fort, I want to heartily congratulate the mothers, sisters and daughters of my country. Our country has reached a level today due to the special prowess and competence of my mothers and sisters. Today the country is on the path of progress, so I want to also congratulate my farmer brothers and sisters.Today I bow down to the laborers of my country, my laborers who are my dear family members and all the several crores who belong to these fraternities. Today, the country which is moving towards modernity, is seen with a power comparable to the world. This could not be possible without the huge contribution of the laborers of my country. Today is the opportune time to hail their tireless efforts from the ramparts of the Red Fort. I truly congratulate all of them.
I honor my family members, the 140 crore citizens of my country, these laborers, these street vendors and those who sell fruits and vegetables. Professionals play a significant role in moving my nation forward, in taking India to new heights of progress. Whether they are scientists, engineers, doctors, nurses, teachers, scholars, universities, gurukuls, everyone is contributing their utmost to brighten the future of Mother India.
My dear family members,
National consciousness is the term that is liberating us from worries. And today, this national consciousness is proving that India's greatest strength is trust. India's greatest strength is trust, our trust in each individual, trust of each individual in government, trust of each one in a bright future for the nation, and the world's faith in India as well. This trust is for our policies and practices. This trust is because of the determined steps with which we are moving forward, towards a brighter future for India.
Brothers and sisters,
My dear family members, it is certain that India's capabilities and possibilities are set to traverse new heights of belief, and this new belief in abilities and new strengths should be nurtured. Today, the country has got the opportunity to host the G-20 summit. And the way various G-20 events and programs have been organized in every corner of India since the past year, they have showcased the abilities of common people to the world. These events have introduced the diversity of India. The world is observing India's diversity with amazement, and as a result, the attraction towards India has also increased. There is a growing desire to know and understand India. Similarly, India's export is growing rapidly.And I want to say that experts from around the world, based on all these criteria, are saying that India will not stop now. There is hardly any rating agency in the world which is not praising India.
The world has begun to think in a new way after the corona period. And I firmly believe that just as after the Second World War, the world formed a new world order, I can clearly see that a new world order, a new global order, a new geo-political equation is rapidly progressing after corona. All interpretations of the geo-political equation are changing, definitions are changing. My dear family members, you will take pride that the world is seeing the capabilities of my 140 crore fellow citizens in shaping the changing world. You are standing at a turning point.
And during the corona period, the world has seen our capabilities in the way India has propelled the country forward. When the world's supply chains were disrupted, when there was pressure on big economies, even at that time, we had said that we have to see the development of the world. It should be human centric and humane; that is when we will be able to find the right solutions to the problems. And Covid has taught us or has forced us to realize that we cannot do the welfare of the world by leaving human sensibilities.
Today India is becoming the voice of the Global South. India's prosperity and heritage are turning into opportunities for the world today. Friends, with India's participation in the global economy and the global supply chain and with the place that India has earned for itself, I can say with full confidence that the current scenario in India today has brought a guarantee of stability in the world. There are no 'ifs' or 'buts' now in our minds, or in the minds of my 140 crore family members, or in the mind of the world. There is complete trust.
My dear countrymen,
Now the ball is in our court; we should not let the opportunity go; we should not miss the opportunity. I also congratulate my countrymen in India because my countrymen have the ability to understand the roots of the problems and therefore in 2014, after an experience of 30 years, my countrymen decided that in order to take the country forward, a stable and a strong government was needed; a government with full majority was needed. So, the countrymen formed a strong and stable government. And the country was freed from the three-decades of uncertainty, instability and political compulsions that were gripping the nation.
My dear family members,
The country has such a government today which is devoting every moment of the time and every penny of the people's money for the balanced development of the country; for Sarvajan Hitaya: Sarvajan Sukhaya. The pride of my government and my countrymen is connected to one thing, that our every decision, our every direction is linked to just one yardstick, that is, ‘Nation First’. And 'Nation First', is going to produce far-reaching and positive results. Work is being done on a large scale in the country. But I would like to say that in 2014 as well as in 2019 you formed a strong government, and that is why Modi got the courage to bring reforms. You formed such a government that instilled courage in Modi to bring reforms. And when Modi brought reforms one after the other, the people of my bureaucracy, my crores of hands and feet, who are working as part of the government in every corner of India, 'performed to transform’ . They fulfilled the responsibility very well and when the public joined in, we could see the transformation very clearly. And that's why this period of 'reform, perform, transform' is now shaping the future of India. And we are promoting those forces within the country, which are going to strengthen the foundation of the coming thousand years.
The world needs youth power, youth skills. We have created a separate ministry for skill development. It will not only fulfill the needs of India, but will also fulfill the needs of the world.
We created the Ministry of Jal Shakti. If one analyzes the composition of the ministry, then you will be able to understand the mind and brain of this government in a very good way. The Ministry of Jal Shakti is laying emphasis on ensuring pure drinking water to reach each and every citizen of our country. We are reiterating and focusing on development of sensitive systems to protect the environment. After our country braved Corona, the world is looking for holistic health care; this is the need of the hour. We created a separate Ministry of AYUSH and today Yoga and AYUSH are making waves in the world. Because of our commitment towards the world, the world is looking up to us. If we ourselves undermine this ability of ours, then how will the world acknowledge it? But when this ministry was formed, the world also understood its value. We are not ignoring the Fisheries and our big beaches. We are cognizant of ensuring welfare of our crores of fishermen brothers and sisters. They are in our heart and that is why we have created a separate ministry for fisheries, animal husbandry and dairy so that we can support those sections of the society and the class who have been left behind.
There are parts of the government economy in the country, but a large part of the society's economy is the cooperative movement. Cooperative Ministry has also been created which is spreading its network through our cooperative institutions so that the poorest of the poor are heard, their needs are met and they too can contribute in an organized way towards the development of the nation by being a part of a small unit. We have adopted the path of prosperity through cooperation.
My dear family members,
When we came in 2014, we were at number 10 in the global economy, and today the persistent efforts of 140 crore countrymen have finally paid off as we have reached the rank of number 5 in the world economy. And this has not happened just like that at a time when the nation was in the shackles of corruption had gripped the country, scams worth lakhs of crores were wreaking havoc on the economy, the country was being recognized in the governance and fragile file, we stopped leakages, created a strong economy; we tried to spend more and more money for the welfare of the poor. And today, I want to tell the countrymen that when the country is economically prosperous, it does not just fill the coffers; it builds the capability of the citizens and the nation. If there is a government that takes a pledge to spend this honestly for the welfare of its citizens, then, what outcomes could be achieved.
I am giving the account of 10 years to my countrymen from the ramparts of this Red Fort to which our tricolor stands a witness. The figures that you hear tell a compelling story of change, and you may wonder how this was achieved, how powerful is our capability to facilitate such a transformation. 10 years ago, 30 lakh crore rupees used to go to the states from the Government of India. In the last 9 years, this figure has reached 100 lakh crores. Earlier, 70 thousand crore rupees were spent from the treasury of the Government of India for the development of local bodies, today it is going to more than 3 lakh crores. Earlier, 90 thousand crore rupees were spent to build the houses of the poor; today it has increased 4 times and more than 4 lakh crores are being spent to build the houses of the poor.
First the poor should get cheap urea. The bags of urea that are sold for 3,000 rupees in some global markets, we provide to our farmers for 300 rupees, and hence the government is providing a subsidy of 10 lakh crore rupees on urea for our farmers. The Mudra Yojana, with a budget of over 20 lakh crore rupees, has provided opportunities for self-employment, businesses, and ventures for the youth of our country. About eight crore people have started new businesses, and it's not just eight crore people who started their businesses; each entrepreneur has provided employment to one or two individuals. The capability to provide employment to 8-10 crore new individuals has been achieved through the Mudra Yojana availed by eight crore citizens.
During the Corona crisis, MSMEs were supported with nearly 3.5 lakh crore rupees, preventing them from sinking and providing them strength. Under the "One Rank One Pension" initiative, which was a tribute to our soldiers, 70,000 crore rupees from India's treasury has reached them. The families of our retired soldiers have got this money. These are just a few examples and I don’t want to take more time. There are many more initiatives that have significantly contributed to the country's development, generating employment in various corners of the nation as the budget has been increased manifold across categories as compared to before.
And my dear loved ones,
But that's not all; the result of all these efforts is that in my first five-year term, 13.5 crore of my fellow poor brothers and sisters have broken free from the chains of poverty and entered the new middle class. There can be no greater satisfaction in life than this.
My dear family members,
The various schemes from housing schemes, providing 50,000 crore rupees to street vendors through the PM SVANidhi scheme, and many more have aided these 13.5 crore people to rise above the hardships of poverty. In the days to come, we will launch a scheme on the occasion of VishwakarmaJayanti, benefiting individuals skilled in traditional craftsmanship, particularly from the OBC community. Carpenters, goldsmiths, masons, laundry workers, barbers, and such families will be empowered through the Vishwakarma Yojana, which will begin with an allocation of around 13-15 thousand crore rupees. We have directly deposited 2.5 lakh crore rupees into the accounts of our farmers through the PM KisanSammanNidhi. We have spent 2 lakh crore rupees on the Jal Jeevan Mission, ensuring pure water to every household. We have eased the burden of the poor visiting hospitals during illness under the Ayushman Bharat Yojana. We have spent 70,000 crore rupees under the Ayushman Bharat Yojana ensuring they have access to medicine, treatment, and quality hospital care. The country is aware that we spent 40,000 crore rupees to provide free vaccines during the Corona crisis. But you will be happy to know that we invested nearly 15,000 crore rupees for vaccination of livestock to save them.
My dear citizens, my dear family members,
Jan Aushadhi Kendras have provided new strength to senior citizens and middle-class families in our nation. In a joint family, if someone has diabetes, it's quite natural to get a medical bill of Rs 2000-3000. We provide medicines which cost Rs 100 in the market for just Rs.10, Rs.15, Rs.20 through Jan Aushadhi Kendras . And today, with 10,000 Jan Aushadhi Kendras across the country, about Rs 20,000 crore have been saved by these people who needed medicines for these kinds of diseases. And these are mostly people who belong to middle-class families. But looking at its success today, I want to tell the countrymen that we are about to touch that section of the society with the Vishwakarma scheme. At the same time, we are also going to work on the target of 25,000 Jan Aushadhi Kendras across the country in the coming days from the present 10,000 Jan Aushadhi Kendras.
My dear family members,
When poverty reduces in the country, the power of the middle-class section of the country increases manifold. And I assure you that in the coming five years, Modi guarantees that the country will be among the top three world economies; it certainly will be. Today the 13.5 crore people who have come out of poverty have in a way become the middle-class. When the purchasing power of the poor increases, the power of the middle class to carry out business grows too. When the purchasing power of the villages increases, the financial system of the town and city runs at a faster pace. And our economic cycle is interconnected. We want to move ahead by strengthening it.
My dear family members,
The weaker sections who live in the cities face a lot of problems. Middle-class families are dreaming of buying their own houses. We are coming up with a new scheme in the coming years that will benefit those families that live in cities but are living in rented houses, or slums, or chawls and unauthorized colonies. If they want to build their own houses, we will assist them with a relief in interest rates and loans from banks that will help them save lakhs of rupees. If the income tax bracket for my middle-class families is raised from Rs 2 lakh to Rs 7 lakh, it benefits the salaried class, the middle class the most. Internet data was very expensive before 2014. Now we have the world's cheapest internet data. Every family's money is being saved.
My family members,
The world has not yet come out of the adverse impacts of Corona; the war has again created an additional problem. Today the world is facing the crisis of inflation. Inflation has gripped the economy of the whole world. We also import some goods from around the world. Unfortunately, we have to import at inflated prices. So, this whole world has been gripped by inflation.
But my dear family members,
India has tried its best to control inflation. Compared to the previous period, we have also had some success, but we cannot be complacent with that. We should not be complacent that our things are better than that of the world. I have to take more steps in this direction to minimize the burden of inflation on my countrymen. And we will continue to take that step. My efforts will continue.
My dear family members,
Today the country is moving forward with various capabilities. The country is working to move towards modernity. Today the country is working in the area of renewable energy; today the country is working on green hydrogen; the country's capability in the space sector is increasing.
So the country is moving ahead successfully in the deep sea mission as well. Rail is getting modernized in the country. Vande Bharat Bullet Train is also now successfully plying inside the country today. Concrete roads are being built in every village. Electric buses and metro rails are also being built in the country today. Today the internet is reaching the last mile in every village as we also aspire to go for quantum computers. On the one hand Nano Urea and Nano DAP are being worked upon while on the other side we are also emphasizing on organic farming. Today the Farmers Producers Association app is being built while we aspire to build semiconductors as well.
As we work towards building an accessible and inclusive India for our specially- abled citizens Divyangjan, we are also enabling my Divyangjan to proudly unfurl our tricolor flag of India in Paralympics. We are providing special training to these players. Today, leaving the old thinking, the old scope, India is moving forward with a view to achieve these futuristic goals. And I say, when the foundation stone is laid by our government, it gets inaugurated within our regime too. I feel blessed that I was the chosen one and it was in my destiny to inaugurate and lay the foundation stones of so many projects.
Our work culture of aspirational mindset, thinking big, farsightedness, Sarvajan Hitaya: SarvajanSukhaya: Such has been our working style. And with this energy we work on how to achieve beyond and more than a resolution. We had resolved to make 75 thousand Amrit Sarovar in the Amrit Mahotsav of independence. At that time, we had resolved to make 75 Amrit Sarovar in every district. Around 50-55 thousand Amrit Sarovars were conceived. But today the work of construction of about 75 thousand Amrit Sarovar is going on. This in itself is a humongous task. This strength of manpower and water power is also going to be useful in safeguarding India's environmental wealth. Providing electricity to 18 thousand villages, opening bank accounts for the masses, building toilets for daughters, all the targets will be accomplished with full force ahead of time.
And when India takes a decision, it achieves it. This is what our track record says. Accomplishing 200 crore vaccinations successfully was an eyeopener for the world. A 200 crore figure leaves them flabbergasted. My country's Anganwadi workers, our Asha workers, and our health workers have made this possible. This is the strength of my country. We rolled out 5-G. My country is the fastest in the world to roll out 5-G. We have reached more than 700 districts. And now we are already preparing for 6-G also.
We have made a task force. In the renewable energy sector we have surpassed our set target. The target which we had set for renewable energy by 2030 was completed in 2021-22. We had talked about 20 percent blending in ethanol, that as well we have completed five years ahead of time. The same was true about exports of 500 billion dollars, which was accomplished ahead of time and was increased to more than 500 billion dollars.
We had a resolve to accomplish something which was being discussed in our country for 25 years, that our country needs a new parliament; now it is ready. There has never been a session of the Parliament like this that there should be a new Parliament. It is Modi who has made sure the new Parliament was ready ahead of time, my dear brothers and sisters. This is a government that works, a government that surpasses the set targets, this is a new India, this is an India full of self-confidence, this is an India that is working hard to make its resolutions a reality.
And so this India is unstoppable, this India is tireless, this India does not gasp and this India does not give up. And that's why, my dear family members, with economic prowess our labor force has got new strength, our borders have become more secure than before and the soldiers are minding the borders.
On this auspicious occasion of Independence Day, I extend heartfelt congratulations to my soldiers who are safeguarding the borders of our nation and the uniformed forces responsible for our internal security as I move forward with the address. Our military must be modernized, be empowered, remain youthful, battle-ready, and prepared for war, which is why continuous reforms are taking place within our armed forces.
My dear family members,
We used to hear every day about bomb blasts happening here and there. Everywhere, there were signs cautioning people not to touch suspicious bags and announcements were made frequently. Today, the nation is experiencing a sense of security and when the nation is secured, peace is established that helps us realize new dreams of progress. The era of serial bomb blasts is now in the past and the innocent deaths as a result are now part of history. The country has witnessed a significant reduction in terrorist attacks. In Naxal-affected areas too, there has been a major transformation, creating a conducive environment for a major change.
My dear family members,
In every aspect of progress, when we move forward with the dream of a developed India by 2047, it's not just a dream but a resolve of 1.4 billion citizens. To fulfill that resolve, hard work is essential, but our national character is the most significant force. The countries that have progressed, the ones that have overcome challenges, all of them have had a crucial catalyst – their national character. We must further strengthen our national character and move forward. It is our collective responsibility that our nation, our national character, should be vigorous, dynamic, hardworking, valiant, and outstanding. For the coming 25 years, we should follow only one mantra which should be the pinnacle of our national character. We should move forward with the message of living the unity of India and refrain from any language or step which will cause any harm to the unity of India. Every moment, I will continue my efforts to ensure the unity of the country. India's unity gives us strength.
Be it North or South, East or West, village or city, male or female – all of us contribute to the strength of our country with the spirit of unity and diversity. The second important aspect that I am observing is that if we want to see our country as a developed India by 2047, we must live by the mantra of ‘Shreshtha Bharat’ and characterize it. Now talking about our production, I had said in 2014, "Zero Defect, Zero Effect." If there's a "Made in India" product on any table in the world, the world should have confidence that there is nothing better than this. This will be ultimate. Be it our produce, our services, our words, our institutions, or our decision-making processes, everything will be supreme. Only then can we carry forward the essence of excellence.
The third point is that the additional power of women-led development will take the country towards further progress. Today, India can proudly say that if any country in the world has the highest number of women pilots in civil aviation, it's our nation. Whether it's the progress of Chandrayaan or the moon missions, many women scientists are at the forefront.
Today with the aim of creating a base of 2 crore Lakhpati Didis, we are working on women self-help groups. We, while promoting the potential of our women power, we are focusing on women-led development. When I put forward the matter of women-led development in the G-20, the whole G-20 group acknowledged its importance. And by acknowledging its importance, they are giving a lot of emphasis on it. Similarly, India is a country full of diversities. We have been a victim of imbalanced development. Some parts of our country have been victims of alienation. Now we must lay emphasis upon regional aspirations for balanced development and give due respect to that spirit regarding regional aspirations. If any part of our Mother India, or our body remains under-developed, then our body will not be considered fully developed. If any part of our body remains weak, then we will not be considered healthy. Similarly, if any part of my Mother India, or even a section of the society remains weak, then we cannot consider my Mother India as healthy and capable. And that's why we need to address regional aspirations and that's why we want to move forward in the direction of all-round development of the society, all-round development of every region and to ensure that every region gets an opportunity to reach its potential.
My dear family members,
India is a mother of democracy; India is also a model of diversity. There are several languages, several dialects, various costumes, and diversity. We have to move forward on the basis of all.
My dear family members,
When I talk about unity, and an incident happens in Manipur, the pain is felt in Maharashtra; if floods grip Assam, Kerala becomes restless. If anything unpleasant happens in any part of India, we feel the pain akin to organ donation. It is our social responsibility to make sure that the daughters of my country are not oppressed. It is our familial responsibility as well as a responsibility of all of us as a country. When copies of Guru Granth Sahib are brought back from Afghanistan, the whole country feels proud. When in any country of the world, during the time of Covid, a Sikh brother of mine sets up langar, feeds the hungry, and the whole world applauds, then India feels proud.
My dear family members,
Speaking of women’s respect, recently, I visited a country where a very senior minister asked me a question – “Do your daughters study science and engineering subjects?” I told him that today in my country more daughters than boys are taking up STEM i.e. Science, Technology, Engineering and Maths. It was surprising for him to know that my daughters are taking maximum part in it. This capability of our country is visible today.
My dear family members,
Today 10 crore women are involved in women self-help groups and if you go to a village with women self-help groups, you will find bank didis, Anganwadi didis with and didis who distribute medicines. And now my dream is to create a base of 2 crore lakhpati didis in the villages. And now we have new options for the same i.e. science and technology. I can see the potential of the women in our villages and that's why I am thinking of a new scheme. That will provide training to the sisters of Women Self Help Group with the integration of technology in our agriculture sector thereby strengthening our agritech. We will give skill training to women and train them to operate as well as repair drones. The Government of India will provide drones to thousands of such Women Self Help Groups. We will initiate making drone services available for our agricultural work. To begin with, we will start building 15 thousand Women Self Help Groups which will give flight to the dream of enabling a robust drone training mission.
My beloved family members,
Today the country is advancing towards modernity. Be it Highway, Railway, Airway, I-Ways or Information Ways, Water Ways, there is no such area in which the country is not progressing today. In the last 9 years, we have given a lot of emphasis on development in the coastal areas, tribal areas as well as our hilly areas. We have given strength to these sections of the society by introducing schemes like Parvat Mala, Bharat Mala. We have ensured the work of mainstreaming our rich eastern India with gas pipelines. We have expanded the health infrastructure by sanctioning an increase in the number of hospitals. We have also announced an increase in the number of MBBS seats in medical colleges so that our children can fulfill their dream of serving the nation as doctors. We have laid emphasis on making education accessible to all by recommending imparting education in mother tongues. I sincerely appreciate the stance of the Supreme Court of India who will now be making it possible for the people who go to court to hear the judgment and receive the operative part in their respective mother tongues. The importance of mother tongue is growing in today’s times.
My dear family members,
For those villages which are known as Border villages of our country today, we have introduced a program called Vibrant Border Village. The Border Villages of our country were considered as the last village of the country until now. We have transformed the entire thought process. It is not the last village of the country. Those visible on the border are the first village of my country. When the sun rises in the east, the village on this side receives the first ray of sunlight. When the sun sets, the village reaps the benefit of the last ray. This is my frontline village and I am happy that today my special guests in this program are 600 headmen who have come today to be a part of this important program at this historic Red Fort from these first villages, border villages. They have traveled so far for the first time and have joined with new resolve, prowess, vigor and determination.
My beloved family members,
We envisioned Aspirational District and Aspirational Block to reinstate balanced development and its positive results can be seen today. Today, with the normal parameters of the states, these Aspirational Districts, which were once far behind, have shown better performance. I am positive that in the coming days, our aspirational districts and our aspirational blocks will definitely move forward. As I was speaking about India's character- first I mentioned India's unity; secondly, I mentioned that India should focus on excellence, thirdly, I spoke about women development. And today, I want to reiterate one more thing, fourthly Regional aspiration and the fifth important thing is India’s national character and we are moving forward in that direction. Our national character should think about the betterment of the world. We have to make the country so strong that it can play its role for the welfare of the world. And after handling a global crisis like Corona, and the way we stood up as a country to help the world, the result is that our country has now taken the form of a friend of the world.
As an unwavering ally of the world, India has established its identity today. When we talk about global welfare, India's fundamental idea is to carry that thought forward. I am pleased that on this occasion of August 15th, several esteemed representatives from the US Congress are present among us.
What is India's perspective, and how do we advance the idea of global welfare? Now, when we think, what do we say? We have presented this vision to the world, and the world is joining us with this vision. We said "One Sun, One World, One Grid" in the field of renewable energy. This is a significant statement from us, and today the world is acknowledging it. After COVID, we told the world that our approach should be "One Earth, One Health". Solutions to problems will arise only when humans, animals, and plants are equally addressed during times of illness.
We have put forth the concept of "One World, One Family, One Future” for the G20 summit and are working in that direction. As the world grapples with climate crises, we have shown the way and launched the LifeStyle for Environment – Mission LiFE initiative. We formed the International Solar Alliance in collaboration with the world and many countries are now part of the International Solar Alliance. We have emphasized the importance of biodiversity and advanced the establishment of the "Big Cat Alliance".
For the damage caused to infrastructure due to global warming from natural disasters, there is a need for long-term arrangements. Therefore, we have introduced the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) as a solution. While the world is currently witnessing conflicts in the oceans, we have provided the world with the concept of the "Sagar Platform" which can guarantee global maritime peace. Emphasizing the need for traditional medical practices in mind, we have worked towards establishing a global-level center of the World Health Organization (WHO) in India. Through yoga and Ayurveda, we have worked for global well-being and health. Today, India is laying a strong foundation for global welfare. It is our collective responsibility to build upon this strong foundation.
My dear family members,
We have many dreams, clear resolutions, and definite policies. There is no questioning the intention. However, we must accept some truths and work towards their solutions. Therefore, my dear family members, I have come to the Red Fort today to seek your help and blessings, because in recent years, I have understood the nation's needs and assessed its necessities. Based on my experience, I am saying that we must now address these matters with seriousness. During the ‘Amrit Kaal’ of independence, when the nation celebrates 100 years of freedom in 2047, at that time, the Tricolour should be of a developed India in the world. We must not pause even for a moment, nor should we step back. For this, awareness, transparency, and impartiality are the necessary strengths. We have to provide as much nourishment to this strength as possible.
It should be our collective responsibility to ensure that we can provide it through institutions as a citizen and as a family. And that's why if we look at the history of the last 75 years, there was no dearth in India's potential. And why can't this country, which was once called the ‘golden bird’, rise again with that same potential? Friends, my dear family members, I have an unwavering belief that in 2047, when the country celebrates 100 years of independence, my country will be a developed India. And I am saying this on the basis of the strength of my country, our available resources and particularly trusting the power of youth, of those under 30 years of age. Moreover, I am saying this on the basis of the strength of my mothers and sisters. However, there are certain obstacles in front of it because in the last 75 years certain bad elements have creeped into the society and have become a part of our social system so much so that sometimes we even turn a blind eye toward these. Now is not the time to shut your eyes.
If the dreams are to be fulfilled, the resolutions are to be achieved, then it is the need of the hour to fight the three evils by holding the bull by its horns. Corruption is at the root of all the problems of our country. Like a termite, it has completely eaten away all the systems of the country, and all the capabilities of the country. Freedom from corruption, fight against corruption in every area and in every sector is the need of the hour. And countrymen, my dear family members, this is Modi’s commitment; it is my personal commitment that I will continue to fight against corruption. Secondly, dynastic politics has destroyed our country. This dynastic system had gripped the country and snatched away the rights of the people of the country.
The third evil is appeasement. This appeasement has also stained the original thinking of the country, our harmonious national character. These people destroyed everything. And therefore, my dear countrymen, my dear family members, we must fight against these three evils with all our might. Corruption, nepotism and appeasement; these challenges have flourished which has suppressed the aspirations of the people of our country. These evils rob our country of whatever abilities some people have. These are the things that put a question mark on the hopes and aspirations of our people. Be it our poor, be it Dalit, be it backward, be it Pasmanda communities, be it our tribal brothers and sisters, or be it our mothers or sisters, we all have to get rid of these three evils for their rights. We must create an atmosphere of aversion towards corruption. Just as dirt creates aversion in our minds because we do not like dirt, there can be no bigger filth than this in public life.
And that's why we must give a new twist to our cleanliness campaign and cleanse our system of corruption. The government is making a lot of efforts to get rid of corruption with the use of technology. You would be surprised to know what was achieved on the ground in the last 9 years in this country. If you listen to the alarming figures, you will realize that Modi takes such steps. I stopped the unfair advantage that nearly ten crore people used to take. Some of you might claim that severe injustice was done to these people; But no, who were these 10 crore people? Alarmingly, these 10 crore people were those who were not even born, and yet many falsely identified themselves as their widows and divyangs and reaped the benefits. Such women upon getting old often became disabled, and thus continued to take false benefits of government schemes. This is the pious task where we were able to stop 100 million such benami activities that had been going on since decades. The property of the corrupt that we have seized is 20 times more than before.
My dear family members,
These people absconded after robbing your hard earned money. We confiscated 20 times more property, and hence people's resentment towards me is very natural. But I have to intensify this fight against corruption. Due to our faulty government system, even if something happened in the eye of the camera, it used to get stuck afterwards. Compared to earlier times, we have now filed many more chargesheets in the court and getting bails is not easy. We are progressing by building such a firm system, because we are earnestly and honestly fighting against corruption.
Today, nepotism and appeasement have brought big misfortune to the country. Now how can this happen in democracy that a political party, and I am giving special emphasis on ‘political party’, has brought such a distortion in the democracy of my country. It can never strengthen India's democracy. What is that disease: familial politics. And what is their mantra? Party of the family, by the family and for the family. Their life mantra is that their political party belongs to the family, through the family and for the family, Nepotism and partisanship are the enemies of our talent pool. These parties deny capabilities and refuse to accept their competence. And therefore, for the strengthening of the democracy of this country we must liberate ourselves from nepotism. Sarvajan Hitaya Sarvajan Sukhay! Everyone deserves to get their rights. Hence, it is very important to reinstate social justice as well. Appeasement has done the biggest harm to social justice. If someone has destroyed social justice, then this appeasement thinking, appeasement politics. Government schemes for appeasement have indeed killed social justice. And that's why we realize appeasement and corruption are the biggest enemies of development. If the country wants development, the country aspires to fulfill the dream of 2047 of a developed India, then it is necessary for us that we refuse to tolerate corruption in the country under any circumstances. We should walk forward and onward with this mood.
My beloved family members,
We all have a very important responsibility. Forcing our next generation to live the way you have lived, is a crime. It is our responsibility to give a prosperous and a balanced nation to our future generation. We should aim to provide a country steeped in social justice, so that our future generations do not have to struggle for small things. It is the duty of all of us, the duty of every citizen, and this era - Amrit Kaal is Kartavya Kaal –an era of duty. We cannot lag behind in our responsibilities; we have to build the India that was dreamt by Mahatma Gandhi, the India that was the dream of our freedom fighters, the India that was the dream of our brave martyrs, our brave women, who sacrificed their lives for the motherland.
My dear family members,
When I came in 2014, I came with a promise of change. In 2014. I made a promise to you that I will bring about change. And the 140 crore members of my family placed their trust in me, and I made every effort to fulfill that trust. The promise of Reform, Perform, Transform changed into belief because I had promised change. Through Reform, Perform, Transform, I have turned this promise into belief. I have worked tirelessly, I have worked for the country, I have worked with pride, and I have done it with the spirit of "Nation First." Based on my performance, you blessed me once again in 2019 and the promise of change brought me here. The next five years will be the years of unprecedented development. The next five years are the golden moments to realize the dream of 2047. And next time, on the 15th of August, from this very Red Fort, I will present to you the achievements of the country, your capabilities, the progress made by you, the successes achieved with even greater self-confidence.
My dear loved ones,
I come from amongst you, within your midst and I live for you. If I have a dream, it is for you. If I sweat, it is for you. Not because you have entrusted me with this responsibility, but because you are my family. As a member of your family, I cannot bear witness to any of your sorrows, I cannot bear to see your dreams shattered. I am here to fulfill your resolutions, to stand by you as a companion, to serve you, to be connected with you, to live with you, and to fight for you. I am a person who has embarked on this journey with determination, and I believe that the struggles undertaken by our ancestors for independence and the dreams they had are with us today. The blessings of those who made sacrifices during the struggle for independence are with us. An opportunity has come for the 140 crore citizens of our country, and this opportunity has come with great potential and strength for us.
And therefore, my dear loved ones,
Today, as I converse with you in this ‘Amrit Kaal’, in the first year of the ‘Amrit Kaal’, I want to tell you with complete confidence -
As the wheel of time keeps turning,
The ever revolving cycle of the Amrit Kaal,
Everyone's dreams are my own dreams,
Nurturing all the dreams, moving steadily, bravely marching, our youth in stride,
With the right principles, forging a new way, setting the right pace, a new path,
Embrace challenges with steadfast courage, elevate the name of the nation in the world.
My dear family members,
My family members in every corner of India, my family members in every corner of the world, I once again extend my best wishes to all of you on the auspicious festival of Independence Day! And this Amrit kaal is the time of duty for all of us. This Amrit Kaal is the period for all of us to do something for Maa Bharati. During the war of independence, the generation that was born before 1947 got the opportunity to sacrifice their lives for the country. They did not leave any opportunity to die for the country. But we do not have the opportunity to die for the country. But there cannot be a greater opportunity than this for us to live for the country! We must live every moment for the country and with this resolution, we need to frame a new resolve for fulfilling the dreams of 140 crore countrymen in this ‘Amrit Kaal’. The resolution of 140 crore countrymen needs to be accomplished and when the tricolor will be hoisted in 2047, then the world will be praising a developed India. With this belief, with this determination, my best wishes to all of you. My heartiest congratulations!
Jai Hind, Jai Hind, Jai Hind!
Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!
Thank you very much!