হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
লান্না থাজবশিং অমদি অচুম্বা ৱাফমশিং
মেদিয়া রিপোর্তশিংনা সিস্তেমদা লৈখিদ্রে হায়না লাউথোকখ্রবা AB PM-JAYগী বেনিফিসরীশিংনা লায়েংশঙশিংদা অনা লায়েং লৌরি হায়না ফোঙদোক্লিবা অসি লান্না লমজিংবনি
AB PM-JAYগী মখাদা লায়েংশঙদা এদমিসন তৌরকপগী তাংদগী নুমিৎ হুমনি ফাওবগী মনুংদা লায়েংশঙশিংনা প্রি-ওথোরাইজেসন তৌনবা রিক্বেস্ত ইনিসিএৎ তৌবা য়াহল্লি, করিগুম্বদা হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা অনাবা মীওইশিং অদু লায়েং চত্থরিঙৈদা লৈখিদবা য়াওই
17 AUG 2023 4:18PM by PIB Imphal
সিস্তেমদা লৈখিদ্রে হায়না লাউথোকখ্রবা AB PM-JAY বেনিফিসরীশিংগী অনা লায়েংনবা তৌনবা হোৎনরকখ্রে হায়না কোম্পত্রোল্লর এন্দ ওদিতর জেনরেল ওফ ইন্দিয়া (CAG)না ফোঙদোকখ্রে হায়না মেদিয়া রিপোর্তশিংনা ফোঙদোকখ্রে। রিপোর্তশিংনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি হায়রিবা বেনিফিসরী অসিনা চপ মান্নবা মতমদা তোঙান-তোঙানবা লায়েংশঙ অনিদা লায়েংবগী কান্নবা লৌবা থেংনরে। মেদিয়া রিপোর্তশিং অসি লান্না লমজিংবনি অমসুং য়ুম্ফম য়াওদে।
সেপ্তেম্বর 2018 দগী মার্চ 2021গী মনুংদা আয়ুশ্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী – জন আরোগ্যা য়োজনা (AB PM-JAY)গী পরফোর্মেন্স ওদিৎকী ফলশিং য়াওবা কোম্পত্রোল্লর এন্দ ওদিতর জেনরেল ওফ ইন্দিয়াগী রিপোর্ত অসি পার্লিয়ামেন্তগী নোংজু মীফম 2023দা পুখৎখি।
AB PM-JAYগী মখাদা লায়েংশঙদা এদমিসন তৌরকপগী তাংদগী নুমিৎ হুমনি ফাওনগী মনুংদা লায়েংশঙশিংনা প্রি-ওথোরাইজেসন তৌনবা রিক্বেস্ত ইনিসিএৎ তৌবা য়াহল্লি হায়না শেংদোরকখি। ফীচর অসিনা কন্নেক্তিবিতী লৈতবা, ইমর্জেন্সী ওইবা ফীভম অসিনচিংবদা অনা লায়েং ফংহনবা হায়বা অদু লৈহন্দবা ঙমখি।
কেস খরদা অনাবা মীওইশিং অদু এদমিৎ তৌরগা মখোয়গী প্রি-ওথোরাইজেসন থাংগৎত্রিঙৈদা লায়েং চত্থরিঙৈদা লৈখিদবা য়াওই অসিগুম্বা কেসশিংদা লৈখিদবগী তাং অসি এদমিসন তৌবগী তাং নত্ত্রগা মমাংগী তাংগা মান্নবা য়াওরকই। মসিগী মথক্তা প্রি-ওথোরাইজেসন রিক্বেস্ত থাংগৎলকখিবা চপ মান্নবা লায়েংশঙ অদুনা লৈখিদবগী রিপোর্তসু পীরকখি। অসুম্না করিগুম্বা লায়েংশঙ অদুনা সিস্তেমদা নমথাক তৌগে খল্লবদি মখোয়না অনাবা মীওই অদু IT সিস্তেমদা লৈখিদ্রে হায়না ফোঙদোকপা তৌরোই।
খঙজিনবা য়াবদি রিপোর্ত অসিদা উৎলিবা কেসশিংগী 50% হেনবদি পব্লিক হোস্পিতালশিংনা বুক তৌরকপনি, মখোয় অসি নমথাক তৌবদা ইনসেন্তিব ফংগদবা লৈতে মরমদি শেল অসি হোস্পিতাল একাউন্তদা রিইমবর্স তৌই। মখা তানা লায়েং চত্থরিঙৈদা লৈখিদবা থোক্লবদি লায়েংশঙ অদুনা মোর্তেলিতী রিপোর্ত শুকশোই শোইদনা পীখৎফম থোকই।
করিগুম্বা মতমদা অনাবা মীওই অদুনা প্রাইবেৎ পেসেন্ত (সেল্ফ-পেদ) ওইনা এদমিৎ তৌরকই অদুবু মতুং তারকপদা স্কিমগী মরমদা অমসুং স্কিমগী মখাদা মখোয়গী ইলিজিবিলিতীগী মতাংদা খঙলক্লবা মতুংদা অনাবা মীওই অদুনা লায়েংশঙদা লেম্না লায়েং চত্থনবা স্কিম অসিগী মখাদা রেজিস্তর তৌনবা হায়জরকপা য়াওই। ফীচর অসিনা বেনিফিসরীশিংগী ফুরিৎ খাওদগী চাদিং তৌগদবা অদু ঙাকথোক্নবা বেক-দেতেদ প্রি-ওথোরাইজেসন তৌনবগী রিক্বেস্তসু লৈহল্লি।
চপ মান্নবা মতমদা লায়েংশঙ অনিদা চপ মান্নবা অনাবা মীওইনা লায়েং ফংবগী মতাংদা পুখৎলক্লিবা অসিদা খঙজিনবা য়াবদি AB PM-JAY গী মখাদা চহি 5 ফাওবগী অঙাংশিংনা মখোয়গী মমা মপাগী আয়ুশ্মান কার্দকী মখাদা লায়েং ফংবা য়াই। মসিগী মতুং ইন্না আয়ুশ্মান কার্দ অসি অঙাংশিংগীদমক তোঙান-তোঙানবা লায়েংশঙ অনিদা মমা নত্ত্রগা মপা অমনা হেক্তমক শীজিন্নবা য়াই। খুদম ওইনা মমা অমা লায়েংশঙদা এদমিৎ তৌদুনা অঙাং পোক্লে অমসুং মমানা পুখৎলিবা লায়েংশঙ অদুদা নিও-নেতেল কিয়রগী খুদোংচাবা ফংদ্রবদি অঙাং অদু নিও-নেতেল ফেসিলিতী লৈবা মফম অমদা পুখৎকনি। কেস অসিদা মমাগী আয়ুশ্মান কার্দ অদু অঙাং অমদি মমা অনিমক্কী অমুক্তংদা শীজিন্নবা য়াই। অতোপ্পা খুদম অমনি মপা অমসুং মচা অসি মপাগী আয়ুশ্মান কার্দ শীজিন্নদুনা তোঙান-তোঙানবা লায়েংশঙ অনিদা অমুক্তংদা লায়েং চত্থবসু য়াই।
মহৌশানা মমা অমসুং অঙাংনা আয়ুশ্মান কার্দ অমা খক্তা শীজিন্নৈ, অমসুং করিগুম্বা অঙাং অদু লায়েং চত্থরিঙৈদা লৈখিদবা য়াওরবদি লায়েংশঙ অদুনা মমাগী কার্দকী মখাদা লৈখিদ্রে হায়না রেজিস্তর তৌই। মসিনা মমা অদু মথংগী লায়েং চত্থনবা লাকপদা আয়ুশ্মান কার্দ অদুদা লৈখিদ্রে হায়না হাপখিবনা সর্ভিস অমত্তা ফংহনদে। অসিগুম্বা কেসশিং অসিনা ৱাকৎ থাংগৎলকখি অমসুং মমাগী কার্দ অদুদগী দেদ ফ্লেগ অদু লৌথোকহনখি।
খঙজিনবদা মরু ওইরিবা অসি AB PM-JAYগী মখাদা অচৌবা ক্লেম প্রোসেসিং সিস্তেমগী স্তেপ মরি শীজিন্নৈ। স্তেপ খুদিংমক্তা লায়েংশঙগী ক্লেমশিং অসি কয়াম চুম্বগে একজামিন তৌই। মখা তানা ক্লেমশিংদা কেসশিং অদু য়েংশিন্নবা মখা তানা একজামিনেসন চত্থবা য়াওই। অসিগুম্বা কেসশিং অসি দেস্ক অমসুং ফিল্দ ওদিৎ চত্থৈ। লায়েংশঙ অদুনা নমথাক তৌরকপা থেংনরবদি মরাল লৈরবা লায়েংশঙ অদুগী মায়োক্তা দি-এমপেনেলমেন্ত য়াওনা পেনেল এক্সনশিং লৌখৎলি।
CAGনা খঙবা ঙমখি মদুদি মোবাইল নম্বর অমদা বেনিফিসরী কয়া হাপ্লবদি ওপরেস্নেল ওইরোই অমদি ফাইনান্সিএলগী কান্নবা ফংলোই মরমদি আয়ুশ্মান ভারত PM-JAYগী মখাদা বেনিফিসরী আইদেন্তিফিকেসন প্রোসেস অদু মোবাইল নম্বর অদুগা লিঙ্ক তৌদে। মোবাইল নম্বর লৌরিবা অসিদা মথৌ তারকপদা বেনিফিসরীশিংদা পাউ ফাওনবা অমসুং ফংহনখিবা লায়েংগী মরমদা ফীদবেক লৌনবা খক্তনি।
আয়ুশ্মান ভারত PM-JAYনা বেনিফিসরীশিংবু মখোয়গী আধার আইদেন্তিফিকেসনগী খুত্থাংদা শকখঙদোকই মসিদা বেনিফিসরীনা আধার বেজ e-KYC শুকশোই শোইদনা তৌদবা য়াদে। আধারদ দেতাবেজতগী লৌবা অকুপ্পা ৱারোল অদু সোর্স দেতাবেজকা মেৎচ তৌখি অমসুং মখা তারকপদা আয়ুশ্মান কার্দকী রিক্বেস্ত অদু এপ্রু নত্ত্রগা রিজেক্ত তৌজি। অসুম্না মোবাইল নম্বরশিং অসি ভেরিফিকেস প্রোসেস্তা য়াওদে।
মখা তানা খঙজিনবা য়াবদি AB PM-JAYনা বেনিফিসরী বেজ (বত্তম 40%)তা কান্নবা ফংহল্লি, মখোয় কয়ানা মোবাইল পাইদে নত্ত্রগা মোবাইল নম্বর অসি য়াম্না তোইনা শিল্লি। NHAনা OTPগা লোয়ননা বেনিফিসরী ভেরিফিকেসনগীদমক অহেনবা ওপ্সন অহুম পীরি মদুদি ফিঙ্গরপ্রিন্ত, আইরিজ স্কেন অমসুং ফেস-ওথ, মসিদা ফিঙ্গরপ্রিন্ত বেজ ওথেন্তিকেসন অসিনা খ্বাইদগী শীজিন্নৈ।
মথক্তা পীরিবা অসি য়েংলগা বেনিফিসরীশিংগী লায়েং চত্থবা অসি বেনিফিসরীনা চৎনবা মোবাইল নম্বর পাইদবা নত্ত্রগা মখোয়দা পীখিবা মোবাইল নম্বর শীনখিবনা মরম ওইরগা ৱিথহেল্দদা থম্বা য়াদে। বেনিফিসরী মোবাইল নম্বরশিং অসিনা AB PM-JAY ত্রীৎমেন্ত ৱার্কফ্লোদা অকক্নবা রোল লৌই। অমসুং PM-JAY অসি এন্তাইতলমেন্ত-বেজ স্কিম অমনি অমসুং এনরোলমেন্ত-বেজ স্কিম নত্তে মরম অসিনা বেনিফিসরী দেতাবেজ অসি ফিক্স ওই অমসুং অনৌবা বেনিফিসরীশিং হাপ্নবা ইদিৎ তৌবা য়াদে। মরম অসিনা মোবাইল নম্বরশিং অসিনা বেনিফিসরী ইলিজিবিলিতীদা রোল অমত্তা লৌদে। মরম অসিনা বেনিফিসরীশিংনা মোবাইল নম্বর শীজিন্দুনা লায়েং ফংগনি হায়বা অসি অরানবনি।
বেনিফিসরী কয়ানা চপ মান্নবা মোবাইল নম্বর শীজিন্নবগী মতাংদা খঙজিনবা য়াবা অসি মোবাইল নম্বর হায়বা অসি বেনিফিসরী ভেরিফিকেসনগীদমক মেন্দতরি ফিল্দ ওইদে। অদুম ওইনমক মোবাইল নম্বর হাপ্নবা ফিল্দ লৈবনা স্কিম ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী অঙনবা স্তেজশিংদা কেস খরদা ফিল্দ লেবেল ৱার্করশিংনা তেন-দিজিৎ নম্বর অমা হেক্তা হাপ্লম্বা য়াই। অহানবা OTP বেজ ভেরিফিকেসন অসি য়ারমদে মরমদি বেনিফিসরী কয়ানা মোবাইল পাইদবা নত্ত্রগা চপ মান্নবা নম্বর মখোয়গী মরী মতা নত্তবা য়ুমলোনবগা মান্ননা হাপ্পি। অদুম ওইনমক মোবাইল নম্বরশিংগী নন-ভেলিদেসন তৌদবনা বেনিফিসরীগী ভেরিফিকেসন প্রোসেস চুমথোকপা নত্ত্রগা স্কিমগী মখাদা বেনিফিসরীশিংগী ইলিজিবিলিতীগী ভেলিদিরীদা অকাইবা পীগদবা লৈতে।
করিগুম্বা চপ মান্নবা অসি বেনিফিসরীনা পাইবা তারবদি চৎনবা মোবাইল নম্বরশিং খক্তা লৌনবা NHAনা হৌজিক শীজিন্নরিবা IT পোর্তেলদা মথৌ তাবা অহোংবশিং পুরকখি।
নেস্নেল হেল্থ ওথোরিতী অমসুং হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না CAG পর্ফোরমেন্স ওদিৎ রিপোর্তকী রিকম্মেন্দেসনশীং কুপ্না য়েংশীল্লি অমসুং সিস্তেম অসি হেন্না মপাঙ্গল কনহন্নবা, ইফিসিএন্ত ওইহন্নবা মথৌ তাবা এক্সন লৌখৎলি অমসুং হৌজিক লৈরিবা IT প্লেৎফোর্ম অমসুং প্রোসেসশিং অসি হেন্না প্রুদেন্ত ওইনা হোৎনরি।

Ministry of Health and Family Welfare
Myths Vs Facts
Media Reports claiming AB PM-JAY beneficiaries who have been declared dead on the system availing treatment at hospitals are misleading
Under AB PM-JAY, hospitals are allowed to initiate request for pre-authorization upto three days post the date of admission in the hospital, during which time, patients in some cases die during treatment
17 AUG 2023 4:18PM by PIB Delhi
There have been media reports claiming that the Comptroller and Auditor General of India (CAG) has flagged that treatments have been booked for AB PM-JAY beneficiaries who have been declared dead on the system. The reports further claim that the same beneficiary had been found to avail treatment across two hospitals at the same time. These media reports are completely misleading and ill-informed.
The report of the Comptroller and Auditor General of India which contains results of the Performance Audit on Ayushman Bharat Pradhan Mantri - Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY) covering the period September 2018 to March 2021 was placed in parliament in the Monsoon Session of 2023.
It is clarified that under AB PM-JAY, hospitals are allowed to initiate request for pre-authorization upto three days post the date of admission in the hospital. This feature is enabled to avoid denial of treatment in case of limited connectivity, emergency situations, etc.
In some cases, the patients got admitted and before their pre-authorization was raised, they died during the treatment. In such cases, the date of death is same as the admission date or earlier. Moreover, death has also been reported by the same hospital which raised the pre-authorization request. Thus, had the hospital intended to defraud the system, it would not have shown any interest in declaring the patient dead on IT system.
It is pertinent to note that more than 50% of cases highlighted in the report have been booked by public hospitals, who have no incentive in committing fraud, as the money is reimbursed in the hospital account. Further, in case of death during treatment, hospital has to mandatorily submit mortality report.
There are also many instances where the patient is admitted in the hospital as a private patient (self-paid) but subsequently on discovering about the scheme and their eligibility under the scheme, the patient requests hospital to register them under the scheme for free treatment. This feature to request for back-dated pre-authorization helps in saving out-of-pocket expenditure of the beneficiaries.
Regarding same patient availing treatment in two hospitals at the same time, it may be noted that under AB PM-JAY, children up to 5 years of age avail treatment on the Ayushman Card of their parents. Accordingly, Ayushman Card can simultaneously be used for children and either of parents in two different hospitals. For example, a mother may be admitted in a hospital and she delivers a baby during treatment and the hospital where mother is availing treatment may not have neo-natal care facility available, therefore, the child may be shifted to some other hospital with neo-natal care facility is available. In this case, mother’s Ayushman Card is simultaneously being used for both, the baby and the mother. Another example can be of a father and baby being treated simultaneously in two different hospitals on the Ayushman Card of the father.
Usually, mother and child avail treatment using one Ayushman Card only, and if the child dies during treatment, the hospital declares the child dead which erroneously gets registered against the card of the mother. Subsequently, when the mother comes for next treatment, she is denied services on ground of her Ayushman Card being marked as dead. In such cases, grievances are raised, and the dead flag against the card of mother is removed.
It is important to note that a four-step robust claim processing system has been deployed under AB PM-JAY. At every step the veracity of hospital’s claims is examined. Further, defined triggers are run on claims to identify cases which need further examination. Such cases undergo desk and field audit. In case a hospital is found to be committing any fraud or abuse, penal actions including de-empanelment are initiated against the erring hospital.
The CAG finding that one mobile number is associated with multiple beneficiaries has no operational and financial implications as beneficiary identification process under Ayushman Bharat PM-JAY is not linked with the mobile number. The mobile number is captured only for the sake of reaching out to the beneficiaries in case of any need and for collecting feedback regarding the treatment provided.
Ayushman Bharat PM-JAY identifies beneficiaries through Aadhaar identification wherein the beneficiary undergoes the process of mandatory Aadhaar based e-KYC. The details fetched from the Aadhar database are matched with the source database and accordingly, the request for Ayushman card is approved or rejected based on the beneficiary details. Thus, there is no role of mobile numbers in the verification process.
Further, it is also important to note that AB PM-JAY caters to a beneficiary base (bottom 40%) wherein many of them may not possess a mobile number or the mobile number keeps changing at a very frequent interval. Accordingly, NHA has provided three additional options i.e., fingerprint, iris scan and face-auth for beneficiary verification along with OTP, of which fingerprint base authentication is most used.
In view of the above, treatment to the beneficiaries can’t be withheld just on the grounds that the beneficiary doesn’t carry a valid mobile number, or the mobile number given by them has changed. Accordingly, beneficiary mobile numbers have a very limited role in the AB PM-JAY treatment workflow. Also, the fact that PM-JAY is an entitlement-based scheme and not an enrolment-based scheme and therefore, the beneficiary database is fixed and cannot be edited to add new beneficiaries. Thus, mobile numbers have no role in deciding beneficiary eligibility. Therefore, it is an erroneous presumption that beneficiaries can avail treatment using mobile number.
With regard to the use of the same mobile number by multiple beneficiaries, it may be noted that the mobile number is not a mandatory field for beneficiary verification. However, since there was a field for collecting mobile numbers, it is possible that some random ten-digit number was entered by the field level workers in some cases in the earlier stages of the scheme implementation. Initially, OTP based validation was not enabled as many beneficiaries either didn’t carry the mobile with them or they shared the number of their relative or neighbour. However, non-validation of mobile numbers wouldn’t impact either the correctness of the beneficiary verification process or the validity of the beneficiaries’ eligibility under the scheme.
Necessary changes have subsequently been made in the current IT portal used by NHA for capturing only valid mobile numbers, in case the same is possessed by the beneficiary.
National Health Authority and Ministry of Health & Family Welfare are examining in detail the recommendations of CAG performance audit report basis and necessary action is being taken to make the system more robust, efficient, and prudent by strengthening the existing IT platform and processes.