କ୍ୟାବିନେଟ
ମେଡିକାଲ୍ ଉତ୍ପାଦ ରେଗୁଲେସନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ସୁରିନାମ ମଧ୍ୟରେ ରାଜିନାମାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
16 AUG 2023 4:26PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟକୁ 4 ଜୁନ୍, 2023 ରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡ୍ରଗ୍ ମାନକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସଂଗଠନ (ସିଡିଏସସିଓ), ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ସରକାର ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସୁରିନାମ ସରକାର ମଧ୍ୟରେ ମେଡିକାଲ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ ରେଗୁଲେସନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଏକ ରାଜିନାମା (ଏମଓୟୁ) ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି। ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସୁରିନାମ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଏହା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି।
ଏହି ରାଜିନାମାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଚିକିତ୍ସା ଉତ୍ପାଦ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବିଷୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଇନ ଏବଂ ନିୟମାବଳୀ ଉପରେ ଏକ ଗଠନମୂଳକ ଆଲୋଚନାକୁ ସୁଗମ କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଫଳପ୍ରଦ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି! ଡ୍ରଗ୍ସ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ୍ (ସିଡିଏସସିଓ)ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସୁରିନାମ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ବ ଅନୁଯାୟୀ ମେଡିକାଲ୍ ଉତ୍ପାଦ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସହିତ ଜଡିତ। ଦୁଇଟି ନିୟାମକ ପ୍ରାଧିକରଣ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ମୁଖ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
କ. ପରସ୍ପରର ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା, ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକର ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତର ନିୟାମକ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସହଜ କରିବା,
ଖ. ଉତ୍ତମ ଲାବୋରେଟୋରୀ ଅଭ୍ୟାସ (ଜିଏଲପି), ଉତ୍ତମ କ୍ଲିନିକାଲ ଅଭ୍ୟାସ (ଜିସିପି), ଉତ୍ତମ ଉତ୍ପାଦନ ଅଭ୍ୟାସ (ଜିଏମପି) ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଫାର୍ମାକୋ ଭିଜିଲାନ୍ସ ଅଭ୍ୟାସ (ଜିପିଭିପି) ଉପରେ ସୂଚନା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସହଯୋଗ |
ଗ. ଭାରତୀୟ ଫାର୍ମାକୋପିଆର ସ୍ୱୀକୃତି
ଘ. ଫାର୍ମାକୋଭିଜିଲାନ୍ସ ସହିତ ସୁରକ୍ଷା ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ଏବଂ ପ୍ରତିକୂଳ ଘଟଣା ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷ ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟ ରହିଛି। ଏଥିରେ ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଚିନ୍ତାଧାରା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ |
ଙ. ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ସମ୍ମିଳନୀ, ସିମ୍ପୋଜିୟମ, ସେମିନାର ଏବଂ ଫୋରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
ଚ. ପାରସ୍ପରିକ ସହମତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି,
ଛ. ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଫୋରାରେ ସମନ୍ୱୟ,
ଜ. ସାଧାରଣ ଆଗ୍ରହର ଅନ୍ୟ କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର
ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ରୋଜଗାରକୁ ନେଇ ଡାକ୍ତରୀ ଦ୍ରବ୍ୟ ରପ୍ତାନିରେ ଏମଓୟୁ ସହାୟକ ହେବ। ଏହା ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ।
ନିୟାମକ ପ୍ରଣାଳୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭାରତରୁ ଔଷଧ ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଫାର୍ମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିକ୍ଷିତ ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗରେ ସହାୟକ ହେବ।
ଦୁଇ ଦେଶର ନିୟାମକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଏମଓୟୁ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ କଞ୍ଚାମାଲ, ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ, ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଡାକ୍ତରୀ ଉତ୍ପାଦ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ବୁଝିବାରେ ସହଜ ହେବ।
ଡାକ୍ତରୀ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ପାର୍ଟି ଗୁଡିକର ଅଧୀନରେ ଥିବା ପ୍ରଶାସନିକ ଏବଂ ନିୟାମକ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୂଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନକୁ ଏମଓୟୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।

Cabinet
Cabinet approves signing of MoU between India and Suriname in the field of Medical Products Regulation
16 AUG 2023 4:26PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, was apprised of a Memorandum of Understanding (MoU) signed on 4th June, 2023 between the Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO), Ministry of Health and Family Welfare, Government of the Republic of India and Ministry of Health, Government of the Republic of Suriname on cooperation in the field of Medical Product Regulation. This was signed during the visit of the President of India to Suriname.
The purpose of this Memorandum of Understanding is to facilitate a constructive dialogue on the laws and regulations pertinent to medical products as well as other relevant matters.
The MoU seeks to establish a framework for fruitful cooperation and exchange of information between the Centra! Drugs Standard Control Organization (CDSCO) and Ministry of Health, Government of the Republic of Suriname in matters relating to Medical products regulation in line with their international responsibilities. The main areas of cooperation between the two Regulatory Authorities include the following:
1. Promoting an understanding between the Parties of each other's regulatory framework, requirements and processes and facilitating future regulatory strengthening initiatives for both Parties,
2. Exchange of information and cooperation on Good Laboratory Practices (GLP), Good Clinical Practices (GCP), Good Manufacturing Practices (GMP) and Good Pharmacovigilance Practices (GPvP).
3. Recognition of Indian Pharmacopoeia
4. Exchange of safety information, including Pharmacovigilance, and adverse events where there is a particular safety concern related to the other Party. This includes safety concerns relating to medicines and medical devices.
5. Participation in scientific and practical conferences, symposiums, seminars and forum organized by the Parties.
6. Capacity building in mutually agreed areas,
7. Coordination at the international fora,
8. Any others areas of common interest.
The MoU will facilitate export of medical products leading to foreign exchange earnings. This would be a step towards an Atmanirbhar Bharat.
Convergence in the regulatory practices could help in increasing export of medicines from India and consequentially could help in better employment opportunities for educated professionals in the pharma sector.
The signed MoU between the regulatory authorities of the two countries will facilitate better understanding of medical products regulation with regard to pharmaceuticals including raw materials for pharmaceutical use, biological products, medical devices and cosmetic products.
The MoU will promote exchange of information and cooperation in areas pertinent to medical products and relevant administrative and regulatory matters within the jurisdiction of the parties.