মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা মেদিকেল প্রদক্তস রিগ্যুলেসনগী লমদা ভারত অমসুং সুরীনামগী মরক্তা MoU খুৎয়েক পীনবদা অয়াবা পীখ্রে
16 AUG 2023 4:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী মীফমদা মেদিকেল প্রদক্ত রিগ্যুলেসনগী লমদা তেংবাং পীননবা ভারত সরকারগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী সেন্ত্রেল দ্রগস স্তেন্দর্দ কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসন (CDSCO), অমসুং রিপব্লিক ওফ সুরীনামগী সরকারগী হকশেল মন্ত্রালয়গী মরক্তা সুরীনামদা ইন্দিয়ন ফার্মাকোপিয়া (IP) শকখঙনবা জুন 4, 2023দা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (MoU) অমগী মতাংদা পাউদমখি। মসি ভারতকী রাস্ত্রপতিনা সুরীনামদা চৎখিবা খোঙচৎ অদুদা খুৎয়েক পীনখিবনি।
মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিংগী পান্দমদি মেদিকেল প্রদক্তশিংগী ওইবা আইন অমদি কাংলোনশিং লোয়ননা মরী লৈনবা হীরমশিংদা কনস্ত্রক্তিব দাইলোগ তৌবদা মতেং পাংবনি।
MoU অসিনা সেন্ত্রেল দ্রগস স্তেন্দর্দ কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসন (CDSCO), অমসুং রিপব্লিক ওফ সুরীনামগী সরকারগী হকশেল মন্ত্রালয়গী মরক্তা মখোয়গী ইন্তর্নেস্নেলগী থৌদাংশিংগী পরিং মখাদা মেদিকেল প্রদক্তস রিগ্যুলেসনগা মরী লৈনবা ৱাফমদা অফবা মওংদা কোওপরেসন পীনবা অমসুং ই-পাউ একচেঞ্জ তৌনবা ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্বনি। রিগ্যুলেতরী ওথোরিতী অনিগী মরক্তা কোওপরেসন পীনগদবা মরু ওইবা লমশিং অসিদা য়াওরিবশিং অদুদি:
1. পার্তী অনিনা অমনা অমগী রিগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্ক, মথৌ তাবশিং অমসুং প্রোসেসশিং খঙবা অমসুং পার্তী অনিগীদমক তুংলমচৎতা রিগ্যুলেতরী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ইনিসিএতিবশিংদা মতেং পাংবা।
2. গুদ লেবোরেতরী প্রেক্তিস (GLP), গুদ ক্লিনিকেল প্রেক্তিস (GCP), গুদ মেন্যুফেকচরিং প্রেক্তিস (GMP) অমসুং গুদ ফার্মাকোবিজিলেন্স প্রেক্তিস (GPvP)দা ই-পাউ একচেঞ্জ তৌবা অমসুং কোওপরেসন পীনবা।
3. ইন্দিয়ন ফার্মাকোপিয়া শকখঙবা।
4. ফার্মাকোবিজিলেন্স য়াওনা সেফতী ইনফোর্মেসন অমসুং অতোপ্পা পার্তীগা মরী লৈনবা সেফতীগী হীরমশিংদা মীৎয়েং চংগদবা এদভর্স ইভেন্তশিংগী মতাংদা একচেঞ্জ তৌবা। মসিদা মেদিসিন অমসুং মেদিকেল দিভাইসশিংগা মরী লৈনবা সেফরী কনসর্নশিং য়াওরি।
5. পার্তীশিংনা শিনবা সাইন্তিফিক অমসুং প্রেক্তিকেল কনফরেন্স, সিম্পোজিয়ম, সেমিনার অমসুং ফোরমদা শরুক য়াবা।
6. নাকল অনিনা য়ান্নখিবা লমশিংদা কেপাসিতী বিল্দিং তৌবা।
7. ইন্তর্নেস্নেল ফোরাদা তেংবাং পীনবা।
8. কম্মন ইন্তরেস্তকী ওইবা লম অমা হেক্তা।
MoU অসিনা মেদিকেল প্রদক্তশিং এক্সপোর্ত তৌদুনা ফোরেন একচেঞ্জ লাকহল্লগনি। মসিনা আত্মনির্ভর ভারতকী মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমা ওইরগনি।
রিগ্যুলেতরী প্রেক্তিসশিং পুনশিনবনা ভারত্তগী হীদাক-লাংথকশিং এক্সপোর্ত তৌবা হেনগৎহনবদা মতেং ওইগনি অমসুং মসিনা ফার্মা সেক্তরদা মহৈ হৈরবা প্রোফেস্নেলশিংগীদমক হেন্না ফবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবদা মতেং ওইরগনি।
লৈবাক অনিগী রিগ্যুলেতরী ওথোরিতীশিংগী মরক্তা খুৎয়েক পীখিবা MoU অসিনা ফার্মাস্যুতিকেলগী শীজিন্ননবা রো মেতরিএলশিং, বাইওলোজিকেল প্রদক্তশিং, মেদিকেল দিভাইসশিং অমসুং কোস্মেতিক প্রদক্তশিং য়াওনা ফার্মাস্যুতিকেল্সকা মরী লৈনবা মেদিকেল প্রদক্তস রিগ্যুলেসন হেন্না নীংথিনা খঙবদা মতেং পাংলগনি।
অসিনা মেদিকেল প্রদক্তশিংগা মরী লৈনবা লমশিং অমসুং পার্তীশিংগী জুরিসদিক্সনগী মনুংদা লৈবা মরী লৈনবা এদমিনিস্ত্রেতিব অমসুং রিগ্যুলেতরীগী হীরমশিংদা ই-পাউ একচেঞ্জ তৌবা অমসুং কোওপরেসন পীনবা থৌগৎলগনি।

Cabinet
Cabinet approves signing of MoU between India and Suriname in the field of Medical Products Regulation
16 AUG 2023 4:26PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, was apprised of a Memorandum of Understanding (MoU) signed on 4th June, 2023 between the Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO), Ministry of Health and Family Welfare, Government of the Republic of India and Ministry of Health, Government of the Republic of Suriname on cooperation in the field of Medical Product Regulation. This was signed during the visit of the President of India to Suriname.
The purpose of this Memorandum of Understanding is to facilitate a constructive dialogue on the laws and regulations pertinent to medical products as well as other relevant matters.
The MoU seeks to establish a framework for fruitful cooperation and exchange of information between the Centra! Drugs Standard Control Organization (CDSCO) and Ministry of Health, Government of the Republic of Suriname in matters relating to Medical products regulation in line with their international responsibilities. The main areas of cooperation between the two Regulatory Authorities include the following:
1. Promoting an understanding between the Parties of each other's regulatory framework, requirements and processes and facilitating future regulatory strengthening initiatives for both Parties,
2. Exchange of information and cooperation on Good Laboratory Practices (GLP), Good Clinical Practices (GCP), Good Manufacturing Practices (GMP) and Good Pharmacovigilance Practices (GPvP).
3. Recognition of Indian Pharmacopoeia
4. Exchange of safety information, including Pharmacovigilance, and adverse events where there is a particular safety concern related to the other Party. This includes safety concerns relating to medicines and medical devices.
5. Participation in scientific and practical conferences, symposiums, seminars and forum organized by the Parties.
6. Capacity building in mutually agreed areas,
7. Coordination at the international fora,
8. Any others areas of common interest.
The MoU will facilitate export of medical products leading to foreign exchange earnings. This would be a step towards an Atmanirbhar Bharat.
Convergence in the regulatory practices could help in increasing export of medicines from India and consequentially could help in better employment opportunities for educated professionals in the pharma sector.
The signed MoU between the regulatory authorities of the two countries will facilitate better understanding of medical products regulation with regard to pharmaceuticals including raw materials for pharmaceutical use, biological products, medical devices and cosmetic products.
The MoU will promote exchange of information and cooperation in areas pertinent to medical products and relevant administrative and regulatory matters within the jurisdiction of the parties.