প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাতকী রাজকোত্তা চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
27 JUL 2023 8:08PM by PIB Imphal
পুম্নমকপু কমদৌরিবগে? নুংঙাইরিকো?
গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রীমান ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, মন্ত্রীমন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ, শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্ধিয়াজী, হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী, ভাই বিজয় রুপানীজী অমসুং সি.আর. পাতিলজী।
মরুপশিং,
বিজয়নসু ঐহাক্কী ইফমদা হৌজিক্তা হায়রম্মিনি, অদুগা ঐহাক ইশামক্নসু য়েংলম্মিনি। রাজকোত্তা থৌরম অমা পাংথোকপা খুদিংগী ছুতী ওইগেরা ওইরোইরা, নুংথিলগী মতম্বু ওইরবদি মতম অসিদা থৌরম পাংথোক্কে হায়নসু খন্নবা নত্তে। নুমিদাংগী পুং 8কী মতুংদদি পাংথোকপা কাইদবনি, রাজকোত্তদী নুংথিল তুম্বগী হৈনবী অমা লৈবনি। মসি ঐহাক্না চহি কয়াদগী উদুনা লাক্লবনি। অদু ঙসি মতমসিদা লাক্লিবা মীয়াম অসিনা রাজকোতনা রাজকোতকী রেকোর্দ থুগাইরে।
ঙসি অসিদি, রাজকোত খক্তগী নত্তনা অপুনবা সৌরাস্ত্রগী য়াম্না চাউবা নুমিৎ ওইরে। ঐহাক্না থৌরম হৌদ্রিঙৈদা, মহৌশাগী অমাঙ-অতা থোকপগী থৌদোক্না অৱাবা তাহনখ্রবা ইমুংগী অৱাবা মশক খঙদুনা মখোয়গী অৱাবদা ঐহাকসু শরুক য়াজরি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা সাইক্লোন লাকখি, অদুদগী ঈশিং ইচাউনা অমুক্কা হেন্না অৱাবা নংহনখি। মসিগুম্বা ইরাংগী মতমসিদা মীয়াম অমসুং সরকারনা পুন্দুনা শিংনবা অসিগা নীংথিজনা মাইয়োক্নখি। অৱাবা নংলবা ইমুংশিংনা মহৌশাগী পুন্সিদা অথুবা মতমদা হঞ্জিল্লক্নবা ভুপেন্দ্র ভাইগী সরকারনা য়াম্না কন্না হোৎনরি। কেন্দ্র সরকারনসু মসিদা অঙম্বা মতেং পাংলি।
ইচিল ইনাওশিং,
রাজকোতনা হীরম খুদিংদা মাং থানা চৎপগী মতৌ ঐখোয়না মমাংগী চহি খরদা উখ্রে। রাজকোতকী শক্তাক অসি হৌজিক্তি সৌরাস্ত্রগী গ্রোথ ইঞ্জিন অমা হায়নসু ওইরে। মফমসিদা হীরম খুদিংমক লৈ। ইন্দস্ত্রী, ব্যুজিনেস, সংস্কৃতী, চাবা-থকপা পুম্নমক লৈ। অদুবু অৱাৎপা অমদি লৈবগুম্না ফাওই, অদোম্নসু ঐঙোন্দা হঞ্জিন-হঞ্জিন্না হায়রি। মদু ঙসিদি মঙফাওনরে।
নৌনা শাখিবা এয়রপোর্ত্তা ঐহাক্না মতম খরগী মমাংদা লৈবা মতমদা, অদোম্না ইশাগী মঙলান মঙফাওনবগী নুংঙাইবা অদু ঐহাকসু ফাওখি। রাজকোতনা ঐঙোন্দা য়াম্না তম্বীখি হায়না ঐনা মতম পুম্বদা হায়দুনা লাক্লি। ঐহাকপু অহানবা ওইনা এম.এল.এ. ওইহনখি। ঐহাক্কী রাজনীতিগী খোঙচৎপু রাজকোতনা লম্থাবীখি। মরম অদুনা, ঐহাক্না রাজকোতকী মফমদা মতম পুম্বদা লমন তোন্দুনা লৈরগনি। লমন অসিবু শিংদুনা চৎপা হায়বসিনা ঐহাক্না মতম পুম্বদা হোৎনবগী থৌওং অমা ওইরি।
ঙসিদি, রাজকোতনা অনৌবা অমসুং চাউরবা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অমা ফংলে। হৌজিক্তি, লৈবাক অমসুং মালেমগী অতোপ্পা শহর কয়াগা রাজকোতকা হকথেংননা ফ্লাইতকী খুত্থাংদা শম্নবগী ৱাফম ওইথোক্লগনি। এয়রপোর্ত অসিদগী চত্থোক-চৎশিন তৌবদা হেন্না নুংঙাইবদি নুংঙাইরগনি, লোয়ননা লমদম অসিগী ইন্দস্ত্রীসু য়াম্না চাউখৎলগনি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইবগী অঙনবা মতমদা এক্সপেরিএন্স য়াম্না লৈরমদে, মতমদুদা ঐহাক্না মফমসি অপীকপা জাপান অমা ওইরক্লি হায়খিবনি, মদুদা মীওই কয়ানা ঐহাকপু করেম্নখি। অদুবু ঙসিদি, মদুগী ৱাহৈদুমক অশেংবা ওইরে।
মরুপশিং,
মফমসিগী লৌমীশিংনা মখোয়গী হেঞ্জাং-নাপী, উহৈ-ৱাহৈশিংবু লৈবাক অমসুং মালেমগী মন্দিশিংদা থাবদা য়াম্না লায়রগনি। মসিনা হায়বদি, রাজকোতনা এয়রপোর্ত অমখক নত্তনা, অপুনবা লমদম অসিদা চাউখৎপগী মঙাল ফংহনবা ঙম্বা, মশা পালহনবা ঙম্বা পাৱরহাউস অমা ফংলবনি।
মরুপশিং,
ঙসি মফমসিদা, সোনী য়োজনাগী মখাদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়া মীয়ামদা খুৎশিন্নরে। প্রোজেক্তশিং অসি লোইশিনবদগী সৌরাস্ত্রগী খুঙ্গং দর্জন কয়ানা ইরিগেসন অমসুং থক্নবা ঈশিংগী খুদোংচাবা ফংলগনি। মসিদা নত্তনা, রাজকোতকী চাউখৎ থৌরাংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া অমসু মীয়ামদা খুৎশিন্নবগী খুদোংচাবসু ঙসি মফমসিদগী ফংজরে। ঐহাক্না প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা মীয়াম পুম্নকপু থাগৎলি।
মরুপশিং,
মমাংগী চহি 9সিদা কেন্দ্র সরকারনা খুন্নাইগী কাঙলুপ অমসুং লমদম খুদিংগী মীয়ামগী পুন্সি মহিং লাইহন্নবা থবক পাংথোক্লি। ঐখোয়না অফবা গবর্নেন্স অমসুং নীংথিনা লৈঙাকপগী গেরেন্তী পীদুনা লাক্লি। ঐখোয়না ঙসিদি গেরেন্তীশিং অসিবু অশেংবা ওইবগী মতৌ উবা ফংলি। ঐখোয়না লাইরবা, মাইনোরিতী, শোত্থরবা, ত্রাইবেলগী পুন্সি মহিং হেন্না ফগৎহন্নবা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লি।
ঐখোয়গী সরকারগী হোৎনজমন্দগী লৈবাক্কী লাইরবা মশিং খোঙজেল থুনা হন্থরক্লি। হন্দক্তা থোকখিবা রিপোর্ত অমনা ঐখোয়গী সরকারগী চহি 5তা মীওই করোর 13.5না লাইরবগী খয়াত্তগী মনিং তমখি হায়না পল্লি। মসিনা হায়বদি, লাইরবগী খয়াত্তগী থোক্লক্তুনা নিও-মিদ্দল ক্লাস হায়বা অনৌবা কাঙলুপ অমা থোরক্লে হায়বনি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারগী প্রাইওরিতীশিংদা মিদ্দল ক্লাসসু য়াওরি, নিও-মিদ্দল ক্লাসসু য়াওরি।
মরুপশিং,
ইং 2014গী মমাংদা মিদ্দল ক্লাসশিংনা য়াম্না তোয়না ৱাকৎপসি করি মতাংদনো হায়বা অমুক্তা নীশিংবিয়ু। মীয়াম্না হায়নরম্মি। কন্নেক্তিবিতীসু কয়া য়াম্না ফত্ত্রিবনো, চত্থোক-চৎশিন্দা ঐখোয়গী মতম কয়া য়াম্না মাঙই। মীরম লৈবাক্তগী লাকপা মীগী ৱারী তাবা, মীরমগী ফিল্ম য়েংবদা, তি.ভি.দা মীরম লৈবাক উবদা, ঐখোয়গী লৈবাক্তা মসিগুম্না করম্বা মতমদা ওইরক্কদগে হায়না খন্নরম্মি। মখোয়গী সোরোক, এয়রপোর্ত কুম্বসি ঐখোয়গীদা করম্বা মতমদা লৈরক্কনি খন্নরম্মি। স্কুল-কোলেজ চৎপদা, কারবার তৌবদা অৱাবগী অৱাবা ঙাক্তা থেংনরম্মি। লৈবাক্কী কন্নেক্তিবিতী ফিভমসি মসিমক্নি। ঐখোয়না মমাংগী চহি 9সিদা মসিগী শিংনবা অসি লৈহন্দনবা হোৎনখি। 2014দা শুপ্নগী শহর 4দা মেত্রো লৈরম্মি। ঙসিদি, লৈবাক্কী শহর 20 হেনবদা মেত্রো নেতৱর্ক য়ৌরে। লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা রুত 25দা বন্দে ভারত ত্রেন চেল্লি। 2014দা লৈবাক অসিদা চাউরাক্না এয়রপোর্ত 70গী ময়াদা লৈরম্মি। ঙসিদি, মশিং অসি শরুক অনি হেন্না হেনগৎলে।
এভিএসনগী সেবা পাকথোক চাউথোরকপদগী ভারতকী এয়রলাইন সেক্তরবু মালেমদা অনৌবা অৱাংবা থাক অমদা থমখি। ঙসিদি, ভারতকী কম্পেনীশিংনা লুপা করোর লাক্ষ কয়াগী এরোপ্লেন লীরি। সাইকল, স্কুতর, কার অনৌবা অমা লৈবদা মদুগী মতাংদা ৱারী শান্নবনি। ঙসিদি ভারতনা এরোপ্লেন লিশিংগী অমগী ওর্দর বুক তৌখ্রে। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা এরোপ্লেন লিশিং অনি অমগা বুক তৌবগী ওইথোকপসু লৈরি। গুজরাত মীখল মতমদা, গুজরাত্তা এরোপ্লেন শাবা হৌরক্কদবা মতমদু লাপ্ত্রে হায়না ঐহাক্না হায়বখিবদু অদোম নীংশিংলিবরা খঙদে, ঐহাক্তি নীংশিংলি। গুজরাতনা মাইকৈ অসিদা খোঙজেল য়াম্না চঙশিল্লি।
ইচিল ইনাওশিং,
পুন্সিহিংবদা লাইবা, পুন্সি মহিংগী মগুন, মসিদি ঐখোয়গী সরকারগী মকোক থোংবা প্রাইওরিতীশিংগী মনুংদগী অমনি। মমাংগী মতমদা, লৈবাক মীয়াম্না মখল খুদিংগী শিংনবা মাইয়োক্নরম্মি। মসি ঐখোয়না কাওবা য়াদে। মৈ-ঈশিংগী বিল থীবদসু লাইন্দা লেপ্পা, হোস্পিতালদা লাইয়েংবগীসু অশাংবা লাইন্দা লেপ্পা, ইন্স্যুরেন্স নত্ত্রগা পেন্সনগী কান্নবা লৌবগীসু খুদোংচাবা য়াম্না থেংনরম্মি, তেক্স রিতর্ন ফাইল তৌবগীসু চপ মান্নৈ। বেঙ্ক চত্তুনা থবক অমা তৌরুগে হায়রবদি, মতম অমসুং ইনর্জী য়াম্না মাঙনবনি। ঙসিদি, অদোমগী বেঙ্ক অদোমগী মোবাইল ফোন্দা লাক্লে। অকোনবা ওইনা বেঙ্কতা করি নুমিত্তা চৎলুবগে হায়বা মীওই কয়া অমদি নীংশিংলম্লরোই। চৎপগী মথৌ তাদ্রবনি।
মরুপশিং,
মিদ্দল ক্লাসশিংগী মনাক্তা মশাগী য়ুম লৈজবা হায়বগী মতাংদা মমাংগী সরকারদি করিমত্তা খন্নরমদে। ঐখোয়না মসিগীদমক্তা ৱাজদুনা লাইরবশিংগী ময়ুম লৈজবগী মঙলান মঙফাওনহনখি। পি.এম. অৱাস য়োজনাগী মখাদা মিদ্দল ক্লাস ইমুংশিংদা ময়ুম শাবগী মশক থোকপা সবসিদী পীখি। মসিগী মখাদা, চহিদা লুপা লাক্ষ 18 ফাওবগী শেন্থোক লাকপা ইমুংশিংদা তেংবাং পীখি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, লৈবাক্কী মিদ্দল ক্লাস ইমুং লাক্ষ 6 হেনবদা মসিগী খুদোংচাবা অসি ফংহনখ্রবনি। গুজরাতকী মফমসিদসু, ইমুং লিশিং 60 হেনবনা কেন্দ্র সরকারগী মসিগুম্বা স্কিম অসিগী কান্নবা ফংনখ্রে।
মরুপশিং,
কেন্দ্রদা হান্নগী সরকার পাল্লিঙৈদা, য়ুমগী নমাদা মীনম্বগী থবক তৌই হায়না তাবা ফংলম্মি। চহি কয়া কয়া হৌখ্রবা ফাওবদা য়ুমদা চঙবা ফংনরমদে। য়েংশিনবীনবা কনা অমত্তা লৈরমদে, হংফম অমত্তা লৈরমদে। মীয়ামগী খুদোংচানবগীদমক্তা মতিক চাবা অমসুং মরী লৈনবা আইন শেম্লিবা অসিদি ঐখোয়গী সরকারনি। আইন অসিনা মরম ওইদুনা মীচম মীয়ামগী শেল কনবা ঙমখি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংনা অসুক য়াম্না খুমাং চাউশিল্লকপা অসিদা নুংঙাইতবা মীওই খরদি লৈরমগনি। মখোয়দি লৈবাক মীয়াম্বু ৱাহল্লগা নুংঙাইবা ফাওবনি। লৈবাক মীয়ামগী অপাম্বা অমসুং খুদোংচাবগী মতাংদা মখোয়দি করিসু নাচুংদে। লৈবাক মীয়ামগী অপাম্বা অসুম ফংলক্লিবা অসি উবদা মখোয়দি মবুক্নিং থীৎলবনি।
শেঞ্জা থুমজা তৌবা অমসুং শাগৈ-নাতৈগী মীওইশিং অসিনা মসিনা মরম ওইরগা মশাগী ‘জমাত’কী মিং ফাওবা ওন্থোকখিবা অদোম্না উরবনি। মায়থোংদি হান্নগুদুমক্নি, পাপ অমসুং থৌওং খুদিংমক হান্নগীদুনি, অদুবু ‘জমাত’কী মমিংদি হোংদোক্লে। মিদ্দল ক্লাসনা করিগুম্বা খরা হোঙনা ফংবা মতমদা, লৌমীশিংদা অচুম্বা মমল করিগী পীদ্রিবনো হায়না মখোয়না ৱাকৎকনি। লৌমীশিংনা শেল হেন্না হেক ফংলগনা, পোৎ তাংবা হেনগৎলে হেক্তা হায়গনি। মায়থোং অনি লৈবগী মসিগুম্বা থৌওং অসিমক মখোয়গী রাজনীতিনি।
পোৎ তাংবগী মতাংদা মখোয়গী ত্রেক রেকোর্দ করিনো হায়বা অমুক্তা য়েংশি। মখোয়না সরকার পাইরিঙৈদা, লৈবাক্কী ইনফ্লেসন্না চাদা 10 ফাওবা য়ৌখিবনি। ঐখোয়গী সরকারনা মসিবু লাকশিল্লমদ্রবদি, ভারতকী ইনফ্লেসন্না ঙসিদি অতিয়া শোকপা ফংলম্লগনি। লৈবাক অসিদা হান্নগী সরকারনা হৌজিকসু পাল্লম্লবদি, শঙ্গোম লিতরদা লুপা 300, হৱাই কিলোদা লুপা 500 য়ৌরম্লগনি। অঙাংশিংগী স্কুল ফীদগী চত্থোক চৎশিনগী ভারানা শরুক অনিদগী হেল্লম্লগনি।
অদুবু মরুপশিং, লাইচৎ থোক্লবসু, রসিয়া য়ুক্রেনগী লান তৌজরবসু, ইফ্লেসনবু লাকশিনবা ঙম্লিবসি ঐখোয়গী সরকারনি। ঙসি, ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংদা ইনফ্লেসনগী চাংনা চাদা 25-30 দা হেনগৎলি। অদুবু, মসি ভারত্তদি থোক্তে। ঐখোয়না থৱাই হকচাং য়াওনা ইনফ্লেসন লাকশিন্নবা হোৎনরি। মতুংদসু অদুমক হোৎনগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
লাইরবশিংগী চাদিং কন্নবা, মিদ্দল ক্লাসকী চাদিং কন্নবা, ঐখোয়গী সরকারনা হোৎনফম থোকপা খুদিংমক হোৎনরি। চহি 9গী মমাংদা, চহিদা লুপা লাক্ষ 2 লাকপা মীওইশিংনা তেক্স থীবা তারম্মিবসি অদোম নীংশিংলমগনি। ঙসিদি, শেন্থোক্না লুপা লাক্ষ 7 ওইরবসু, তেক্স কয়া য়াম্না থীরিবগে? জিরো। লুপা লাক্ষ তরেৎকী শেন্থোক্তা তেক্স অমত্তা থীহন্দ্রবনি। মসিদগী, শহরদা লৈবা মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংগী চহি খুদিংগী লুপা লিশিং কয়া কনবা ঙম্লি। ঐখোয়না অপীকপা শেন্দোইদা অচৌবা লোন ফংহল্লি। হন্দক্কী চহিসিদা, EPFOদা 7.45%গী শেন্দোই হায়না লেপখ্রবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারগী পোলিসীনা অদোমগী শেল কয়া য়াম্না কল্লি হায়বগী খুদমদি অদোমগী মোবাইল ফোনসু ওইরি। মসিদা অদোম্না থোইদোক্না খঞ্জিল্লম্লোই। ঙসিদি। লাইরবা ওইগেরা ইনাক খুনবা ওইগেরা পুম্নমক্কে নাক্তা মোবাইল ফোন লৈ। ঙসিদি লৈবাক মীয়াম খুদিংনা থা খুদিংগী চাউরাক্না 20 GB দেতা শিজিন্নৈ। 2014দা 1 GB দেতাগীদমক্তা অদোম্না লুপা 300 পীরম্মি। হান্নগী সরকারদু ঙসি ফাওবা পাল্লম্লবদি, অদোম্না থা খুদিংগী লুপা লিশিং 6কী মোবাইল বিল থীবা তারমগনি। অদুবুন ঙসিদি 20 GBগীদমক্তা লুপা মরি মঙাদগী হেন্না থীবা নত্তে। হয়বদি, ঙসি মীয়ামগী মোবাইলগী বিলদা থাদা লুপা লিশিং 5মুক্তি কল্লে হায়বনি।
মরুপশিং,
সেনিয়র সিতিজন লৈবা ইমুং, হল ওইরবা ইমা-পাবুং লৈবা ইমুংশিং, পুপু বোবোক ওইরো নত্ত্রগা অনাবা অমা য়াওবা ওইরো, হিদাক লাংথক চাং নাইনা লৈবগে মথৌ তারমগনি। মসিদসু ঐখোয়গী সরকারগী স্কিমশিংনা শেল কনবা ঙমহল্লি। হান্নদি, মমল য়াম্না ৱাংনা পীদুনা কৈথেলদগী হিদাক লৈরম্বনি। অৱাবা কয়াসু মসিদা মাইয়োক্নরমগনি। অদুবু, মসিগুম্বা অৱাবা ৱাখললৈহন্দনবা ঐখোয়গী সরকারনা জন ঔশধী কেন্দ্র হাংদুনা হিদাক হোঙনা ফংহল্লি। মসিনসু, লাইরবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং 20 তিংবদগী কনখ্রবনি। লাইরবগী অপাম্বা খঙবা সরকার, মিদ্দল ক্লাসকী খোঞ্জেল তাবা সরকার অসিনা মীচম মীয়ামগী পুন্সি মহিং নুংঙাইহন্নবগীদমক্তা খোঙথাং অমগী মতুংদা অমা পায়খৎলি।
ইচিল ইনাওশিং,
মফমসিদা, গুজরাত অমসুং সৌরাস্ত্রগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা ঐখোয়গী সরকারনা পুকচেল শেংনা হোৎনরি। ঈশিংগী অৱাবা অসি করিনো হায়বসিদি গুজরাত অমসুং সৌরাস্ত্রদগী হেন্না কনানা খঙগনি? সৌনি য়োজনাগী মমাংদা করি ফিভম লৈরম্মি অদুগা মসিগী মতুংদা করি অহোংবা লাক্লে? মসি ঐখোয়গী সৌরাস্ত্রনা উৎলি। সৌরাস্ত্রদা দাম দর্জন কয়া, চেকদাম লিশিং কয়ানা ঙসিদি ঈশিংগী রিসোর্স ওইরে। হর ঘর জল স্কিমগী মখাদা গুজরাতকী ইমুং করোর কয়াদা তোতি ঈশিং য়ৌরে।
মরুপশিং,
মমাংগী চহি 9 অসিদা খোঙথাং কয়া মথং মথং পায়খৎলক্লিবা, মীচম মীয়ামগী সেবা তৌদুনা মখোয়গী তঙাই ফদবা খুদিংমক পীরিবা অসি ঐখোয়গী লৈঙাকপগী মোদেলনি। মোদেল অসিদা লৈবাক্কী মীওই কাঙলুপ খুদিংগী অপাম্ববু ফংহল্লি। চাউখৎপা ভারত অমা পুরক্নবা মসিনা ঐখোয়গী পাম্বৈনি, লম্বীনি। লম্বী অসিদা চত্তুনা ঐখোয়না অমৃতকালগী ৱাশক খুদিংমক ফংবা ঙমগদৌরিবনি।
রাজকোত্তগী মশিং য়াম্লবা অদোম্না লাকপীবা, অদোম্না খুদিংনা অনৌবা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অমা ফংলিবা, অদুগা অতোপ্পা প্রোজেক্ত কয়া অমগী শক্তম অমসু উরে, ঐহাক্কী সৌরাস্ত্র অমসুং গুজরাতকী রাজকোতকী মীয়াম্না মসিগী খুদোংচাবা কয়া অসি ফংলিবনি। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি। য়াইফ পাউজেল কয়া অমসু পীজরি। অদুগা, ভুপেন্দ্র ভাইগী সরকারনা অদোমগী অনিংবা অপাম্বা খুদিংমক লোয়না মঙফাওনহনগনি হায়বসি ঐহাক্কী থাজবনি।
ঐহাক্না ঙসিগী ইকায় খুম্নবা, ঐহাকপু তরাম্না ওকপীবা অসিগীদমক্তা পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থম্মোই শেংনা থাগৎচরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of multiple developmental works in Rajkot, Gujarat
27 JUL 2023 8:08PM by PIB Delhi
How are you all? Is everything fine?
Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel ji, my cabinet colleague Shri Jyotiraditya Scindia ji, former Chief Minister Shri Vijay Rupani ji, CR Patil ji.
Friends,
Right now Vijay was whispering in my ears and I too was noticing the huge gathering here in Rajkot. Normally no one thinks of organizing any event in Rajkot at this time of the day, that too on a weekday and in the afternoon. However, I can see the huge public gathering and the people have turned up in such large numbers that Rajkot has broken all its records today. Otherwise, for years we have been seeing that it is best to organize any event after 8 in the evening as Rajkot needs some time for a nap in the afternoon.
Today is a significant day for Rajkot as well as for entire Saurashtra and Gujarat. But at the outset I would like to express my condolences to the families who have suffered tremendously due to natural calamities. A few days ago, cyclone had hit the region and the floods also caused a lot of destruction. At this time of crisis, once again the public and the government have fought it together. Bhupendra Bhai's government is making every possible effort to ensure that the life of all the affected families becomes normal as soon as possible. The Central Government is also providing every possible assistance and cooperation required by the State Government.
Brothers & Sisters,
Over the years, we have seen Rajkot progressing in every way. Now Rajkot is also being recognized as the growth engine of Saurashtra. There is a plethora of things here such as industries, businesses, culture, food and so on. But there was something missing here and you all kept demanding that from me time and again. And that demand has also been fulfilled today.
Just a short while ago, when I was at the newly built airport, I also felt the joy of your dreams being fulfilled. And I always say, Rajkot is the place that has taught me a lot. It had made me MLA for the first time. Rajkot is the place that had shown the green signal to my political journey. And so, I am forever indebted to Rajkot. And I am also trying to repay that debt bit by bit.
Today Rajkot has got a new and a bigger international airport. Now we can have direct flights from Rajkot to many cities of the country as well as the world. Not only will it be easier to travel from this airport, the industries of this entire region will also benefit a lot. And during the initial days when I was the Chief Minister, I did not have much experience. Once I had said, "this is turning into a mini-Japan". At that time, a lot of people had mocked me. But today you have proved those words of mine to be true.
Friends,
Now it will be easy for the farmers here to transport their fruits and vegetables to the mandis of different parts of the country and abroad. That is, Rajkot has received not just an airport, but a powerhouse that provides a new energy and new wings to the development of this entire region.
Today, many projects have also been inaugurated here under the SAUNI Yojana. With the completion of these projects, irrigation and drinking water will be available to the farmers of dozens of villages in Saurashtra. Besides this, we have got the opportunity to inaugurate various projects related to the development of Rajkot here today. I congratulate all of you for all these projects.
Friends,
In the last 9 years, the Central Government has worked hard to make life easier for every section of the society and every region. We have come with the guarantee of good governance. Today we are fulfilling that guarantee. Be it the poor, Dalits, backward classes, or the tribal society, we have worked relentlessly to improve everyone's life.
Due to the efforts of our government, today poverty in the country is declining rapidly. The report that has been published recently says that during the five years of our government's regime, 13.5 crore people have come out of poverty. That is, coming out of poverty today, a neo-middle class, a new middle class is being created in India. That's why our government's priorities include the middle class, the neo-middle class, basically the entire middle class.
Friends,
Try to recall the very common complaint of the middle class before 2014! People used to complain that due to poor connectivity a lot of their time was wasted in commuting. Some people after visiting foreign countries and watching foreign films on TV used to wonder when such conditions would prevail in our country too? When would such roads be built? When would such airports be built? There were difficulties in commuting to schools and offices and difficulties in doing business. This was the condition of connectivity in the country. We have made every possible effort to solve this problem in the last 9 years. In 2014, only 4 cities had metro network. Today the metro network has reached more than 20 cities of the country. Today, modern trains like Vande Bharat are running on 25 different routes in the country. In 2014, there used to be around 70 airports in the country. Now that number has also increased and has more than doubled.
The expansion of air service has given India's aviation sector a new height in the world. Today Indian companies are buying new aircrafts worth lakhs of crores of rupees. Even a new cycle, a new car or a new scooter makes news. But today, an order for one thousand new aircrafts has been placed. And there is a possibility of ordering 2000 aircrafts in the coming days. And do you remember? I do remember that I had told you at the time of Gujarat elections – “that day is not far when Gujarat will also make aeroplanes”. Today Gujarat is moving rapidly in this direction.
Brothers & Sisters,
Ease of Living, Quality of Life is one of the topmost priorities of our government. We cannot forget the challenges that the people of the country had to face earlier. You had to queue up to pay electricity and water bills. You had to queue up to get treated in hospitals. There were even more challenges if you wanted to get insurance and pension. You had to go through a lot of problems even to file tax returns. We provided solutions to all these problems with Digital India. Earlier it used to take a lot of time and energy to go to the banks and get the work done. Today your bank is on your mobile phone. Many will not even remember the last time they visited their banks because there is no need to go.
Friends,
Also try to remember the days when even filing tax returns used to be a huge challenge. You had to find someone and run from pillar to post. That was the condition. Today you can easily file returns online in no time. If there is a refund, then the money goes directly into your account within a few days. But earlier it used to take several months.
Friends,
The previous governments were not concerned about the middle-class people possessing their own house. We ensured homes for the poor and worked towards fulfilling the dream of a home for the middle class too. Under the PM Awas Yojana, we gave special subsidy to the middle-class families to help build houses. Under this, assistance was given to families with an annual income of up to Rs 18 lakh. So far, more than 6 lakh middle class families of the country have taken advantage of this scheme. Here in Gujarat, more than 60 thousand families have taken advantage of this Central Government scheme.
Friends,
When the previous government was at the centre, we often used to hear about one fraud or the other regarding the houses. The possession of the house was not given for several years. There were no laws in this regard. There was no one to question. But our government enacted the RERA law, safeguarding the interests of the people. Because of the RERA law, today lakhs of people are being saved from being robbed of their money.
Brothers & Sisters,
Today, when so much work is being done in the country and the country is moving forward, it is very natural for some people to have problems with that. Those who always used to make the people of the country yearn for their needs; those who were not concerned at all with the needs and aspirations of the people of the country, are today unhappy looking at the dreams of the people of the country being fulfilled.
And that's why you can see, nowadays these corrupt and dynastic people have changed the name of their party as well. The faces are the same, the sins are the same, the methods are the same, but the name of the party has changed. Their work culture is also the same old one. Their intentions are also the same. When the middle class gets something at a cheaper price, they say that the farmer is not getting the right price. When the farmer gets a higher price, they blame it on inflation. They are resorting to double standard politics.
So, what is their track record in terms of inflation? When they were in power at the Centre, the inflation rate had reached 10 per cent. If our government had not controlled inflation, then today the prices in India would have skyrocketed. If the previous government was in power in the country, today milk would have been sold at Rs 300 a litre, pulses at Rs 500 a kg. From children's school fees to commuting fare, everything would have skyrocketed.
But friends, it is our government which has kept inflation under control despite the Corona pandemic and the Russia-Ukraine war. Today, inflation is increasing at the rate of 25-30 percent in our neighbouring countries. But it is not so in India. We have been trying to control inflation with complete sensitivity and will continue to do so in the future.
Brothers & Sisters,
Besides saving on the expenses of the poor and the middle class, our government has also tried to ensure that there is maximum savings in the pockets of the middle class. You might remember that till 9 years ago, tax was levied on annual income of Rs 2 lakh. How much is the tax levied even if you earn up to Rs 7 lakh today? It's Zero! There is no tax on the annual income of up to Rs 7 lakhs. This is helping the middle-class families living in the cities save thousands of rupees every year. We have also taken the step of ensuring higher interest rates on small savings. This year, 8.25 percent interest has been fixed for EPFO.
Friends,
Your mobile phone is also an example of how your money is being saved by the policies and decisions of our government. Perhaps you haven't noticed that. Today, whether rich or poor, most of the people have a phone. Today, every Indian, on an average, uses around 20 GB of data every month. Do you know, how much did 1 GB of data cost in 2014? In 2014, you had to pay Rs 300 for 1 GB of data. If the same old government was in power today, you would have to pay at least Rs 6,000 every month just for the mobile bills. Whereas today you are paying only Rs 300-400 for 20 GB data. That is, today people are saving about Rs 5000 every month on their mobile bills.
Friends,
Our government is also helping the families with senior citizens, old parents and grandparents that need to purchase medicines for various types of illnesses on a regular basis, with a lot of savings through various schemes. Earlier these people had to buy medicines at a higher price in the market. To solve their problem, we started providing cheap medicines at Jan Aushadhi Kendra. Because of these stores, the poor and the middle-class have saved about Rs 20,000 crore. A sensitive government for the poor, a sensitive government for the middle class, takes steps one after the other so that there is no pressure on the pockets of the ordinary citizens.
Brothers & Sisters,
Here, our government is working with full sensitivity for the development of Gujarat and Saurashtra. Gujarat and Saurashtra know very well what water scarcity means. Saurashtra has seen what the situation was before the SAUNI Yojana and the transformation that has taken place after the SAUNI Yojana. Dozens of dams, thousands of check dams have become sources of water in Saurashtra today. Under the Har Ghar Jal Yojana, crores of families in Gujarat are now getting tap water.
Friends,
This is the model of good governance, which we have successfully used in the country in the last 9 years by taking one step after another, serving the common man and fulfilling his needs. Such is this good governance, in which the needs and aspirations of every section of the society and every family are taken into consideration. This is our way of building a developed India. Walking on this path, we have to fulfil the resolutions of 'Amritkaal'.
The people of my Saurashtra, the people of Gujarat's Rajkot got the gifts of several projects including the new airport, that too an international airport. And you all have come here in such large numbers! I congratulate you for all these projects. My best wishes to you all. And I am completely confident that Bhupendra Bhai's government will leave no stone unturned to fulfil your hopes and aspirations.
Once again, I express my heartfelt gratitude to you for this welcome, and for this love.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi & some parts of Gujarati language.